Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Στο πλαίσιο Ενιαίας Σύμβασης Μεταφοράς η έξοδος των εμπορευμάτων από το ενωσιακό έδαφος στην εξαγωγή Ε.2153/2021 (Μάθημα 1c) 26 Ιουλίου 2021

 

Στο πλαίσιο Ενιαίας Σύμβασης Μεταφοράς η έξοδος των εμπορευμάτων από το ενωσιακό έδαφος στην εξαγωγή Ε.2153/2021 (Μάθημα 1c) 26 Ιουλίου 2021

 

 

Σχόλιο  Να θυμηθούμε τα παλιά διαδικαστικά. Να θυμίσουμε στους αρμόδιους το «περίφημο) Ε3 και την αναζήτηση πιθανής «λαθρεμπορίας». Μεταφέρεται η υπευθυνότητα από τις τελωνειακές αρχές στον εκδότη μιας φορτωτικής  (μεταφορέα;) για την εξασφάλιση της εξόδου των εμπορευμάτων που έγιναν οι διαδικασίες εξαγωγής

 

Αθήνα, 19/07/2021
Αριθ. Πρωτ.: Ε 2153/19-07-2021
 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α'

Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 10184 Αθήνα
Πληροφορίες:Χ. Μπιλανάκος, Μ.Τερζάκη, Κ. Καταγής
Τηλέφωνο:210 6987 433, 435, 451
E-Mail:dtd@aade.gr
Url:www.aade.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Ε 2153/2021
 
Θέμα: Παροχή οδηγιών σχετικά με: (α) την τήρηση διατυπώσεων εξόδου εμπορευμάτων που εξάγονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης στο πλαίσιο Ενιαίας Σύμβασης Μεταφοράς και
(β) την οριστικοποίηση ανοιχτών εξαγωγών με τελωνείο εξόδου το τελωνείο Αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος".


Σχετ.: Η αριθμ. ΔΤΔ Α 1068392 ΕΞ 2016/26.4.2016 (ΑΔΑ: ΩΨΜ6Η-ΔΡΧ) Εγκύκλιος «Εξαγωγή και έξοδος εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης στο πλαίσιο του Ενωσιακού τελωνειακού Κώδικα».

Με την παρούσα εγκύκλιο δίνονται οδηγίες σχετικά με:
• Τη δυνατότητα χρήσης ενιαίας σύμβασης μεταφοράς για την εξαγωγή ενωσιακών εμπορευμάτων εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης.
• Την επιτήρηση της φυσικής εξόδου των εμπορευμάτων από το τελωνείο του πραγματικού σημείου εξόδου όταν χρησιμοποιείται ενιαία σύμβαση μεταφοράς.
• Την οριστικοποίηση ανοιχτών διασαφήσεων και ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής εξαγωγής με την παροχή εναλλακτικών στοιχείων απόδειξης της εξόδου όσον αφορά περιπτώσεις εξαγωγών με τελωνείο εξόδου το τελωνείο Αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος".

Α. Εφαρμογή της ενιαίας σύμβασης μεταφοράς στο καθεστώς της εξαγωγής

Σε συνέχεια αναφορών και ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί από τελωνειακές αρχές και οικονομικούς φορείς σχετικά με την τήρηση των τελωνειακών διατυπώσεων εξόδου εμπορευμάτων που εξάγονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης στο πλαίσιο ενιαίας σύμβασης μεταφοράς, ιδίως μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς και ΕΛΤΑ, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις που συμπληρώνουν όσα αναφέρονται στα Παραρτήματα 2 και 3 της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου:

Νομικό πλαίσιο-Τελωνείο εξόδου

Τελωνείο εξόδου είναι το οριζόμενο από τις τελωνειακές αρχές τελωνείο στο οποίο προσκομίζονται τα εμπορεύματα πριν εξέλθουν από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και υποβάλλονται σε τελωνειακούς
ελέγχους όσον αφορά στην εφαρμογή των διατυπώσεων εξόδου και στους κατάλληλους ελέγχους βάσει των κινδύνων. Το τελωνείο εξόδου είναι το τελευταίο τελωνείο πριν τα εμπορεύματα εγκαταλείψουν το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης με εξαιρέσεις, μεταξύ άλλων, ως κατωτέρω:

Σύμφωνα με το άρθρο 329(7) του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 ορίζεται ότι "κατόπιν αίτησης, τελωνείο εξόδου είναι το τελωνείο που είναι αρμόδιο για τον τόπο παραλαβής των εμπορευμάτων στο πλαίσιο ενιαίας σύμβασης μεταφοράς για τη μεταφορά των εμπορευμάτων εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης από επιχειρήσεις σιδηροδρόμων, ταχυδρομικούς φορείς, αεροπορικές ή ναυτιλιακές εταιρείες, με την προϋπόθεση ότι τα εμπορεύματα πρόκειται να εγκαταλείψουν το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης σιδηροδρομικώς, ταχυδρομικώς, αεροπορικώς ή διά θαλάσσης".

Το τελωνείο που ενεργεί ως τελωνείο εξόδου σύμφωνα με τον παραπάνω κανόνα:
■ μπορεί να είναι ένα εσωτερικό τελωνείο (δηλαδή μπορεί να μη βρίσκεται στα σύνορα της Ένωσης με τρίτη χώρα) και
■ διαφέρει από το τελωνείο του πραγματικού σημείου εξόδου των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

Σύμφωνα με κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα προς εξαγωγή εμπορεύματα που μεταφέρονται από εταιρείες ταχυμεταφορών θεωρούνται επίσης ότι εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης στο πλαίσιο ενιαίας σύμβασης μεταφοράς.

Μια ενιαία σύμβαση μεταφοράς μπορεί να έχει τη μορφή αεροπορικής φορτωτικής, θαλάσσιας φορτωτικής ή σιδηροδρομικής φορτωτικής που καλύπτει το σύνολο της διαδρομής των εμπορευμάτων μέχρι τον προορισμό τους εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης.

Οι κανόνες σχετικά με την ενιαία σύμβαση μεταφοράς εφαρμόζονται και όταν η μεταφορική εταιρεία συνδυάζει διαφορετικά μέσα μεταφοράς ("πολυτροπική μεταφορά"). Ένα παράδειγμα πολυτροπικής μεταφοράς είναι η χρήση φορτηγών υπό τη διαχείριση μιας αεροπορικής εταιρείας ("air trucks") προκειμένου να καλυφθεί μέρος της διαδρομής για εμπορεύματα που μεταφέρονται στο πλαίσιο σύμβασης με την αεροπορική εταιρεία.

Στην περίπτωση αυτή η οδική μεταφορά για τμήμα της διαδρομής επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα εμπορεύματα δεν εγκαταλείπουν το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης οδικώς, δηλαδή υπό την προϋπόθεση ότι εξέρχονται από το εν λόγω έδαφος σιδηροδρομικώς, ταχυδρομικώς, αεροπορικώς ή διά θαλάσσης.

Επισημαίνεται ότι η χρήση της ενιαίας σύμβασης μεταφοράς για το καθεστώς της εξαγωγής μπορεί να εφαρμόζεται τόσο στις περιπτώσεις όπου υποβάλλεται συνήθης ή απλουστευμένη διασάφηση εξαγωγής όσο και στις περιπτώσεις όπου υποβάλλεται ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής εξαγωγής.

Εξαιρέσεις


Οι κανόνες σχετικά με την ενιαία σύμβαση μεταφοράς δεν εφαρμόζονται:
• σε περιπτώσεις εξαγωγής ενωσιακών προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
• σε περιπτώσεις επανεξαγωγής μη ενωσιακών εμπορευμάτων.1

Διατυπώσεις εξαγωγής και εξόδου στο πλαίσιο ενιαίας σύμβασης μεταφοράς

1. Διατυπώσεις εξαγωγής και εξόδου στο ίδιο τελωνείο

Όταν τα εμπορεύματα παραλαμβάνονται από τη μεταφορική εταιρεία στον τόπο για τον οποίο είναι αρμόδιο το τελωνείο εξαγωγής με τη χρήση ενιαίας σύμβασης μεταφοράς που είναι διαθέσιμη κατά τη στιγμή υποβολής της διασάφησης εξαγωγής, το τελωνείο εξαγωγής ενεργεί επίσης ως τελωνείο εξόδου. Στην περίπτωση αυτή, η διασάφηση ή το ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής εξαγωγής συμπληρώνεται ως ακολούθως:

• Στη θέση 29 "Τελωνείο εξόδου" αναγράφεται ο κωδικός του τελωνείου εξαγωγής.
• Στη θέση 44 "Ειδικές μνείες/προσκομιζόμενα έγγραφα" συμπληρώνεται ο κωδικός Ν760 "Έγγραφο μεταφοράς πολλαπλών μέσων/συνδυασμένης μεταφοράς" με τον αριθμό της ενιαίας σύμβασης μεταφοράς.

Η ενιαία σύμβαση μεταφοράς επισυνάπτεται σε ηλεκτρονική μορφή ως υποστηρικτικό έγγραφο της διασάφησης ή του ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής εξαγωγής.2

Με την παράδοση των εμπορευμάτων προς εξαγωγή στο πλαίσιο ενιαίας σύμβασης μεταφοράς εκτυπώνεται το Συνοδευτικό Έγγραφο Εξαγωγής (Σ.Ε.Ε.) το οποίο συνοδεύει την αποστολή μέχρι το πραγματικό σημείο εξόδου των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

Εν συνεχεία, το τελωνείο εξαγωγής το οποίο ενεργεί και ως τελωνείο εξόδου οριστικοποιεί τη διασάφηση εξαγωγής με βάση την ενιαία σύμβαση μεταφοράς.

Παράδειγμα:
 Υποβάλλεται διασάφηση ή ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής εξαγωγής στο τελωνείο Κορίνθου. Τα εμπορεύματα παραλαμβάνονται στην Κόρινθο από εταιρεία ταχυμεταφορών στο πλαίσιο ενιαίας σύμβασης μεταφοράς προκειμένου να εξέλθουν αεροπορικώς με προορισμό τις ΗΠΑ μέσω του αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος".

Στην περίπτωση αυτή, το τελωνείο Κορίνθου ενεργεί ταυτόχρονα ως τελωνείο εξαγωγής και εξόδου. Στη θέση 29 "Τελωνείο εξόδου" αναγράφεται ο κωδικός του τελωνείου Κορίνθου.

Στη θέση 44 συμπληρώνεται ο κωδικός Ν760 "Έγγραφο μεταφοράς πολλαπλών μέσων/συνδυασμένης μεταφοράς" με τον αριθμό της ενιαίας σύμβασης μεταφοράς.

Η ενιαία σύμβαση μεταφοράς επισυνάπτεται σε ηλεκτρονική μορφή ως υποστηρικτικό έγγραφο της διασάφησης ή του ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής εξαγωγής.

Εκτυπώνεται το Συνοδευτικό Έγγραφο Εξαγωγής το οποίο συνοδεύει τη μεταφορά των εμπορευμάτων ως τον Αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος" -πραγματικό σημείο εξόδου.

Το Τελωνείο Κορίνθου οριστικοποιεί τη διασάφηση ή το ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής εξαγωγής με βάση την ενιαία σύμβαση μεταφοράς.

Το τελωνείο Αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος" που βρίσκεται στο πραγματικό σημείο εξόδου επιτηρεί τη φυσική έξοδο των εμπορευμάτων ως κατωτέρω σημείο 3.

2. Διατυπώσεις εξαγωγής και εξόδου σε διαφορετικό τελωνείο


Όταν η ενιαία σύμβαση μεταφοράς δεν είναι διαθέσιμη κατά τη στιγμή υποβολής της διασάφησης εξαγωγής, τα εμπορεύματα έχουν τελωνιστεί προς εξαγωγή δηλώνοντας στη διασάφηση εξαγωγής ως τελωνείο εξόδου ένα συνοριακό τελωνείο (π.χ. αερολιμένα/λιμένα) της Ένωσης σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία. Εφόσον τα εμπορεύματα παραλαμβάνονται εν συνεχεία από τη μεταφορική εταιρεία με τη χρήση ενιαίας σύμβασης μεταφοράς σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο για τον οποίο είναι αρμόδιο το τελωνείο εξαγωγής, εφαρμόζεται η διαδικασία που περιγράφεται στο ακόλουθο παράδειγμα.

Παράδειγμα: Υποβάλλεται διασάφηση εξαγωγής στο τελωνείο Λάρισας με τελωνείο εξόδου των εμπορευμάτων το τελωνείο Αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος". Δεν υπάρχει διαθέσιμη ενιαία σύμβαση μεταφοράς κατά την υποβολή της διασάφησης στο τελωνείο Λάρισας.

Στον Βόλο, τα εμπορεύματα παραλαμβάνονται από εταιρεία ταχυμεταφορών στο πλαίσιο ενιαίας σύμβασης μεταφοράς προκειμένου να εξέλθουν αεροπορικώς με προορισμό τις ΗΠΑ μέσω του αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος".

■ Τα εμπορεύματα προσκομίζονται στο τελωνείο Βόλου προκειμένου να τηρηθούν εκεί οι διατυπώσεις εξόδου και η ενιαία σύμβαση μεταφοράς επισυνάπτεται σε ηλεκτρονική μορφή ως υποστηρικτικό έγγραφο της διασάφησης εξαγωγής.
■ Ακολουθεί διαδικασία εκτροπής προκειμένου το τελωνείο εξαγωγής (Λάρισας) να καταστήσει διαθέσιμα τα στοιχεία της διασάφησης εξαγωγής στο πραγματικό τελωνείο εξόδου (Βόλου).
■ Το τελωνείο Λάρισας ενημερώνει επίσης το δηλωθέν τελωνείο εξόδου (δηλαδή το τελωνείο Αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος") ότι τα εμπορεύματα έχουν αφιχθεί σε διαφορετικό τελωνείο εξόδου.
■ Το Τελωνείο Βόλου λειτουργεί ως τελωνείο εξόδου και επιβεβαιώνει την έξοδο των εμπορευμάτων αποστέλλοντας στο τελωνείο εξαγωγής (Λάρισας) το μήνυμα ΙΕ518 "Αποτελέσματα ελέγχου" με χρήση της ένδειξης Α4, συμπληρώνοντας ως διαφορά στο πεδίο "Πιστοποιητικά/Έγγραφα" τον κωδικό Ν760 και τον αριθμό της ενιαίας σύμβασης.
■ Στη συνέχεια, το τελωνείο Λάρισας οριστικοποιεί τη διασάφηση εξαγωγής με βάση την ενιαία σύμβαση μεταφοράς.
■ Το τελωνείο Αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος" που βρίσκεται στο πραγματικό σημείο εξόδου επιτηρεί τη φυσική έξοδο των εμπορευμάτων ως κατωτέρω σημείο 3.

3. Έλεγχοι στο πραγματικό σημείο εξόδου


Το αρμόδιο τελωνείο στο πραγματικό σημείο εξόδου μπορεί να ζητήσει από τον μεταφορέα τις πληροφορίες που ορίζονται στο άρθρο 333(6) του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447. Στο πλαίσιο αυτό και για τη διευκόλυνση των τελωνειακών ελέγχων, τονίζεται ότι κατά την άφιξη των εμπορευμάτων στο πραγματικό σημείο εξόδου ο μεταφορέας πρέπει να έχει στη διάθεσή του το Σ.Ε.Ε. και αντίγραφο της ενιαίας σύμβασης μεταφοράς, ούτως ώστε να είναι σε θέση να παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες στο τελωνείο του πραγματικού σημείου εξόδου κατά τη διενέργεια ενδεχόμενων διασταυρωτικών ελέγχων.

Παρακαλούνται τα τελωνεία για την εφαρμογή των ανωτέρω οδηγιών σχετικά με τη χρήση της ενιαίας σύμβασης μεταφοράς από τους οικονομικούς φορείς για το καθεστώς της εξαγωγής, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η ροή του θεμιτού εξαγωγικού εμπορίου και να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος των τελωνείων της χώρας μας που βρίσκονται στα πραγματικά σημεία εξόδου των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

Β. Οριστικοποίηση ανοιχτών εξαγωγών με τελωνείο εξόδου το Τελωνείο Αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος"

Η Υπηρεσία μας έχει ενημερωθεί σχετικά με ένα μεγάλο πλήθος διασαφήσεων εξαγωγής και ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής εξαγωγής που έχουν υποβληθεί σε διάφορα τελωνεία εξαγωγής της χώρας μας και για τα οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα η έξοδος των εμπορευμάτων από το τελωνείο Αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος" ως τελωνείο εξόδου.

Στο πλαίσιο αυτό τα αρμόδια τελωνεία εξαγωγής, εφόσον έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έρευνας που προβλέπεται στο άρθρο 335 (1) έως (3) του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 χωρίς να έχουν λάβει πληροφορίες σχετικά με την έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνείο Αερολιμένα, οφείλουν να ειδοποιήσουν τους ενδιαφερόμενους εξαγωγείς/διασαφιστές προκειμένου να προσκομίσουν τα απαιτούμενα εναλλακτικά στοιχεία απόδειξης της εξόδου και να οριστικοποιηθούν άμεσα οι συγκεκριμένες εξαγωγές, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 335(4) του ανωτέρω Κανονισμού και στην ενότητα 3.12 του Μέρους Α' της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου.

Τονίζεται ότι η οριστικοποίηση των εξαγωγών με την παροχή εναλλακτικών στοιχείων απόδειξης της εξόδου στις προαναφερόμενες περιπτώσεις - και ειδικά στις περιπτώσεις ανοιχτών ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής εξαγωγής εμπορευμάτων που μεταφέρονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς- είναι αναγκαία αφενός για σκοπούς διευκόλυνσης των οικονομικών φορέων και αφετέρου για την αποσυμφόρηση του τελωνείου Αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος", λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τη μεγάλη αύξηση του φόρτου εργασιών του συγκεκριμένου τελωνείου λόγω της εφαρμογής της νέας δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο από 01/07/2021.

Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σε όλες τις τελωνειακές αρχές για την πιστή τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων και των παρεχόμενων οδηγιών ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση εκκρεμοτήτων και να μη δημιουργούνται καθυστερήσεις και προβλήματα κατά την ολοκλήρωση των εξαγωγών.




Ο ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

 

ΝΕΑ Βιβλία για

Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ

Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών

με βάση τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Βραβείο βιβλίων από ΣΕΠΑ

 

Σχετικά άρθρα με ημερομηνία ανάρτησης

 

 

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες

https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com

https://ektelonistivivlia.blogspot.com

https://gnomesmetaforas.blogspot .com

https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com

www.bookstars.gr

Στο δεύτεροο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

 

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ

https://drive.google.com/drive/folders/1Mz9t1TxUj7NGZDIwBInpO-w155xdf4nP

 


 

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Ατέλειες για επενδύσεις σε ψυκτικούς θαλάμους του ΦΠΑ για αγροτικά προϊόντα A 1042277 ΕΞ 2021 (Μάθημα 3c) 19 Ιουλίου 2021

 

Ατέλειες για επενδύσεις σε ψυκτικούς θαλάμους  του ΦΠΑ για αγροτικά προϊόντα   A 1042277 ΕΞ 2021 (Μάθημα 3c) 19 Ιουλίου 2021

 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

______

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΑΔΕ

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ Α' ΦΠΑ

Ταχ. Δ/νση Σίνα 2-4

Ταχ. Κώδικας 10672 Αθήνα

Πληροφορίες Μ. Κακούνη

Τηλέφωνο 2132122416

E-Mail deef.a(5)aade.gr

Url www.aade.gr

Αθήνα , 20/05/2021

Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΕΦ A 1042277 ΕΞ 2021

ΠΡΟΣ:

Υπουργείο Οικονομικών

Αυτοτελές Τμη μα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Χαριλάου Τρικούπη 6-10 10679 Αθήνα

(υπόψη κας Ε. Πρεβεζάνου)

Θέμα: Απάντηση στην με αριθ. πρωτ. 2552/12.5.2021 αναφορά κοινοβουλευτικού ελέγχου με την οποία κατατέθηκε συνημμένα έγγραφο φορολογουμένης σχετικά με την απαλλαγή ΦΠΑ ψυκτικού θαλάμου.

Σχετ.: Το με αριθ. πρωτ. 57063 ΕΞ 2021/ΥΠΟΙΚ 14.05.2021 έγγραφο του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 2552/12.5.2021 αναφοράς, η οποία διαβάστηκε στην Υπηρεσία μας με το ανωτέρω σχετικό έγγραφο, σας γνωρίζουμε, κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων μας, τα ακόλουθα:

Με τις διατάξεις της υπό στοιχεία Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987 κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, όπως ισχύει, ορίζεται, μεταξύ άλλων ότι, οι αγροτικές επιχειρήσεις που υπάγονται (υποχρεωτικά ή προαιρετικά) στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α, έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν από το εσωτερικό της χώρας ή να εισάγουν καινούργιο μηχανολογικό και λοιπό εν γένει εξοπλισμό που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν για την παραγωγική τους δραστηριότητα, χωρίς την εκταμίευση του Φ.Π.Α., με την προϋπόθεση ότι ο αναλογών Φ.Π.Α. για κάθε μεμονωμένη συναλλαγή είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 2.934,70 ευρώ.

Με την εγκύκλιο Π.5749/3679/ΠΟΛ.246/1987 έχει διευκρίνισθει ότι, στην έννοια του λοιπού εξοπλισμού περιλαμβάνεται και ο πάγιος εξοπλισμός, εκτός από τα κτίρια και τα κτίσματα γενικά, εφόσον εξυπηρετεί τις ανάγκες της επιχείρησης και συνδέεται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία, έστω και αν αυτός ο εξοπλισμός δεν είναι μηχανολογικός.

Επίσης, με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1080/2005 διευκρινίσθηκε ότι, στην έννοια του λοιπού εξοπλισμού, για τις ανωτέρω επιχειρήσεις, μπορεί να περιλαμβάνονται αγαθά που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση αγροτικών προϊόντων (silo) καθώς και αγαθά που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή αγροτικών προϊόντων με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για αγαθά εξαιρετικής ανθεκτικότητας (ώστε να θεωρούνται αγαθά επένδυσης) και όχι για αγαθά ευτελούς αξίας και ύλης.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται ο αγρότης του κανονικού καθεστώτος είναι αρμόδιος να κρίνει, με βάση τα πραγματικά περιστατικά, προκειμένου να αποφανθεί για τη χορήγηση ή μη της βεβαίωσης που προβλέπεται από την απόφαση Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987 για την προμήθεια από τον αγρότη αυτό του ψυκτικού θαλάμου.

Η Προϊστάμενη της Γενικής Δ/νσης

Φορολογικής Διοίκησης

Βασιλική Ηλιοπούλου

 

ΝΕΑ Βιβλία για

Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ

Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών

Βάσει Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα

 

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες

https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com

https://ektelonistivivlia.blogspot.com

https://gnomesmetaforas.blogspot .com

https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com

www.bookstars.gr

Στο δεύτεροο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

 

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ

https://drive.google.com/drive/folders/1Mz9t1TxUj7NGZDIwBInpO-w155xdf4nP

 

 

 

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ

Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση

σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα

E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Επέκταση των ορίων της Ελεύθερης Ζώνης του Λιμένα Πειραιά Α.1135/2021 (Μάθημα 1β) 13 Ιουλίου 2021

 

Επέκταση των ορίων της Ελεύθερης Ζώνης του Λιμένα Πειραιά Α.1135/2021 (Μάθημα 1β) 13 Ιουλίου 2021

Σχόλιο: Οι επιχωματώσεις και η δημιουργία νέων κρηπιδωμάτων στον Λιμένα Ν. Ικονίου προφανώς χρειαζόταν  νέα οριοθέτηση.

 

Αριθμ. Α.1135

Επέκταση των ορίων της Ελεύθερης Ζώνης του Λιμένα Πειραιά.

(ΦΕΚ B’ 3040/09.07.2021)

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. α) Τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 952/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (L 269/2013) και ειδικότερα τα άρθρα 22-30,139, 158, 210, 214-225, 237-239 και 243-249.
β) Τις διατάξεις του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2446/15 της Επιτροπής για τη συμπλήρωση του Κανονισμού (ΕΕ) 952/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (L 343/2015) και ειδικότερα τα άρθρα 8-11, 13-18, 178, 180, 182.
γ) Τις διατάξεις του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2447/15 της Επιτροπής για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 952/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (L 343/2015) και ειδικότερα τα άρθρα 8, 12, 15, 264 και 266.
δ) Τις διατάξεις του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 341/16 της Επιτροπής για τη συμπλήρωση του Κανονισμού (ΕΕ) 952/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά μεταβατικούς κανόνες για ορισμένες διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα για τις περιπτώσεις που τα σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία και την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2446/15 της Επιτροπής (L 69/2016).
ε) Τις διατάξεις του ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (Α΄ 265), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και ειδικότερα το άρθρο 39 αυτού.
στ) Τις διατάξεις της υπό στοιχεία ΔΔΘΕΚΑ Δ 1144720 ΕΞ2018/27.09.2018 απόφασης Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Ίδρυση και λειτουργία των Ελευθέρων Ζωνών» (Β΄ 4513), όπως ισχύει.
ζ) Τον α.ν. 1559/29-10-1950 «Περί Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς» (Α΄252) με τον οποίο καθορίσθηκε η Ελεύθερη Ζώνη Πειραιά, όπως ισχύει.
η) Την υπό στοιχεία Δ19Γ5024743ΕΞ2010/10-06-2010 ΑΥΟ (Α.Α.Π. 241) «Ανακαθορισμός των ορίων της Ελεύθερης Ζώνης Πειραιά και μετατροπή αυτής από Ελεύθερη Ζώνη Ελέγχου τύπου II σε Ελεύθερη Ζώνη Ελέγχου τύπου I» με την οποία καθορίσθηκε η λειτουργία της Ελεύθερης Ζώνης Πειραιά ως Ελεύθερη Ζώνη Ελέγχου τύπου I.
θ) Την υπ’ αρ. 1427/20-01-2021 αίτηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ, ως Φορέα Διαχείρισης της Ελεύθερης Ζώνης Πειραιά, με την οποία αιτείται επέκταση των ορίων της Ελεύθερης Ζώνης.
ι) Το υπ’ αρ. 3916/28-04-2021 έγγραφο του Γ’Τελωνείου Πειραιά ως τελωνείο ελέγχου, με το οποίο διαβιβάζεται η έκθεση αυτοψίας που έχει πραγματοποιηθεί στον προτεινόμενο χώρο επέκτασης των ορίων της Ελεύθερης Ζώνης και με το οποίο διατυπώνεται η συναίνεσή του για την αποδοχή του αιτήματος.
ια) Το Κεφάλαιο Α΄ «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του ν. 4389/2016 και ειδικότερα του άρθρου 7, της παρ. 1 του άρθρου 14 και του άρθρου 41 αυτού (Α΄ 94).
ιβ) Την υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ. Α 1125859 ΕΞ2020/ 23.10.2020 απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)» (Β’ 4738).

2. Την υπό στοιχεία Δ6Α 1015213 ΕΞ 2013/28-1-2013 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών» (Β’ 130 και Β’372), όπως συμπληρώθηκε, τροποποιήθηκε και ισχύει, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της υποπαρ. α’ της παρ. 3 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016.

3. Την υπ’ αρ. 1 της 20.01.2016 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών» (Υ.Ο.Δ.Δ. 18), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016 και την υπ’ αρ. 39/3/30-11-2017 απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε. «Ανανέωση θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (Υ.Ο.Δ.Δ. 689) καθώς και την υπό στοιχεία 5294 ΕΞ2020/17-01-2020 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (Υ.Ο.Δ.Δ. 27).

4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη για τον προϋπολογισμό της ΑΑΔΕ,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

1. Εγκρίνεται η επέκταση της Ελεύθερης Ζώνης του Λιμένα Πειραιά με την προσθήκη χώρου συνολικού εμβαδού 156.491,09 τ.μ. ο οποίος οριοθετείται από τα σημεία Δ-Ε-Ω1-Ω2-Δ καθώς και από τα σημεία Α2-Λ6-Ω3-Ω4-Ω5Ω6-Ω7-Ω8-Ω9-Δ9-Δ8-Δ7-Δ6-Δ5-Δ4-Δ3-Δ2-Δ1-Α1-Λ6’-Α2 του συνημμένου τοπογραφικού διαγράμματος.

2. Με απόφασή του το Γ’ Τελωνείο Εισαγωγής Πειραιά ως τελωνείο ελέγχου της Ελεύθερης Ζώνης, καθορίζει την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία της Ελεύθερης Ζώνης του Λιμένα Πειραιά και στο τμήμα της επέκτασης.

Άρθρο 2
Έναρξη ισχύος


Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2021

Ο Διοικητής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ




ΝΕΑ Βιβλία για

Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ

Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ

Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση

σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα

E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

 

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:

E-Mail = ggioggaras@Gmail.com

Να σας απαντήσουμε

 

 

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες

https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com

https://ektelonistivivlia.blogspot.com

https://gnomesmetaforas.blogspot .com

https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com

www.bookstars.gr

Στο δεύτεροο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

 

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ

https://drive.google.com/drive/folders/1Mz9t1TxUj7NGZDIwBInpO-w155xdf4nP

 

 

 

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας



Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Τα πιστοποιητικά αναγνώρισης επαγγελματιών για Τελωνειακές εργασίες της ΕΕ (Μάθημα 1α) 9 Ιουλίου 2021

 

Τα πιστοποιητικά αναγνώρισης επαγγελματιών για Τελωνειακές εργασίες της ΕΕ (Μάθημα 1α)  9 Ιουλίου 2021

 

Το τελωνειακό πιστοποιητικό αναγνώρισης της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναγνωρίσει ακαδημαϊκά προγράμματα που εξοπλίζουν τους φοιτητές με τα βέλτιστα πρότυπα τελωνειακής ικανότητας. Τα προγράμματα του European Customs Bachelor's and Master μπορούν να απονεμηθούν με Πιστοποιητικό Αναγνώρισης, αναγνωρίζοντας τον ηγετικό τους ρόλο στην αύξηση της απόδοσης των τελωνείων και του επαγγελματισμού. Ως εκ τούτου, το πιστοποιητικό αναγνώρισης χρησιμεύει ως σήμα αριστείας της ΕΕ για υψηλής ποιότητας, σύγχρονα ακαδημαϊκά προγράμματα τελωνείων.

Αυτή η πρωτοβουλία πραγματεύεται τη σημερινή πραγματικότητα, όπου η προστασία των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτών της, ενώ διευκολύνει το νόμιμο εμπόριο, γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως οι νέες απειλές για την ασφάλεια, η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση, οι ψηφιακές εξελίξεις και ο αντίκτυπος του Brexit απαιτούν εντατική ευρωπαϊκή τελωνειακή συνεργασία, καθώς και συνεργασία με την εμπορική κοινότητα.

Το τρέχον πλαίσιο απαιτεί μια ευρωπαϊκή κοινότητα επαγγελματιών τελωνείων υψηλής απόδοσης, συνδεδεμένης, ευέλικτης και μελλοντικής απόδοσης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η επαγγελματική ανάπτυξη των τελωνείων είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι που απαιτούνται για την οικοδόμηση και τη φροντίδα αυτής της κοινότητας, και για να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο με τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο των τελωνείων και του εμπορίου.



Αντίκτυπος στην Κοινότητα

Στον συνεχή πόλεμο για ταλέντα, τα πρωτοποριακά τελωνειακά ακαδημαϊκά προγράμματα είναι το όπλο επιλογής για την προσέλκυση και την ανάπτυξη υψηλών δυνατοτήτων επαγγελματιών του τελωνείου. Τα προγράμματα τελευταίας τεχνολογίας Bachelor και Master (ή ενότητες εντός) θα βελτιώσουν σημαντικά την τελωνειακή απόδοση σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι απόφοιτοι αναγνωρισμένων προγραμμάτων θα κατανοήσουν το ρόλο των Τελωνείων στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού και θα συνδυάσουν στρατηγικές και διαχειριστικές ικανότητες με σε βάθος τελωνειακές επιχειρησιακές δυνατότητες.


Ο ρόλος της ΕΚ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε το CustComp eu (EU Customs Competency Framework) που περιγράφει τα βέλτιστα προφίλ ικανοτήτων για τους επαγγελματίες του τελωνείου που εργάζονται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Το CustComp eu χρησιμοποιείται ως κοινή βάση για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και συνεκτικών προγραμμάτων κατάρτισης για επαγγελματίες του τελωνείου. Για την περαιτέρω διευκόλυνση αυτής της ευθυγράμμισης, η ΕΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία να σχεδιάσει τα προγράμματα κατάρτισης αναφοράς της ΕΕ (RTP) για την ακαδημαϊκή τελωνειακή εκπαίδευση . Αρκετές από τις ενότητες της έχουν αναθεωρηθεί με βάση τα πιλοτικά ευρήματα του κύκλου αναγνώρισης 2018-19 ( EU RTP for Academic Customs Education, 2019 sectional revision ).Αναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου•••

Τα Προγράμματα Εκπαίδευσης Αναφοράς της ΕΕ περιλαμβάνουν έναν προτεινόμενο ολοκληρωμένο κατάλογο τομέων κατάρτισης που βασίζονται σε κοινώς συμφωνημένες τελωνειακές ικανότητες και καλύπτουν το βέλτιστο εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τους επαγγελματίες του Τελωνείου σε διάφορα προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης:

  • Προγράμματα τελωνείου Master 
  • Προγράμματα τελωνείου
  • Τελωνειακές ενότητες στο πρόγραμμα Master
  • Τελωνειακές ενότητες εντός προγράμματος Bachelor

Τα τελωνειακά ακαδημαϊκά προγράμματα που ευθυγραμμίζονται με το EU RTP για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση μπορούν να αποκτήσουν το τελωνειακό πιστοποιητικό αναγνώρισης της ΕΕ, μια ετικέτα αριστείας για τα προγράμματα τελωνειακών και μεταπτυχιακών σπουδών (ή ενότητες εντός) στην Ευρώπη.


Αναγνωρισμένα τελωνειακά ακαδημαϊκά προγράμματα

Τα αναγνωρισμένα τελωνειακά ακαδημαϊκά προγράμματα (ή ενότητες) μπορούν να κάνουν χρήση της επίσημης δήλωσης αναγνώρισης τελωνειακού πιστοποιητικού της ΕΕ και θα συμπεριληφθούν στη δημόσια διαθέσιμη λίστα των αναγνωρισμένων τελωνειακών ακαδημαϊκών προγραμμάτων της ΕΕ .Αναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου•••


Τι είναι αυτό για εσάς;

Αξία για παρόχους ακαδημαϊκών προγραμμάτων

Τα πανεπιστήμια, τα σχολεία επιχειρήσεων και τα κολέγια μπορούν να προωθήσουν το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας την επίσημη δήλωση ταυτότητας και πιστοποιητικό της Ε

Η υποβολή αίτησης για πιστοποιητικό αναγνώρισης τελωνείου της ΕΕ είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη συγκριτική αξιολόγηση του ακαδημαϊκού προγράμματος έναντι των αναγνωρισμένων ικανοτήτων που θα επιτρέψουν στους επαγγελματίες του τελωνείου να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις μελλοντικές προκλήσεις.

Αξία για τελωνειακούς φοιτητές


Η ετικέτα ποιότητας της τελωνειακής πιστοποίησης της ΕΕ διαβεβαιώνει τους υποψήφιους φοιτητές ότι το πρόγραμμα θα τους εξοπλίσει με τις ικανότητες που απαιτούνται για μια επιτυχημένη τελωνειακή σταδιοδρομία, τόσο στις τελωνειακές διοικήσεις όσο και σε ιδιωτικούς οργανισμούς.

Ένα αναγνωρισμένο από την ΕΕ πτυχίο τελωνείου ή μεταπτυχιακού τίτλου θα διαβεβαιώσει τους εργοδότες ότι ο υποψήφιος είναι καλά εξοπλισμένος για να ξεκινήσει ή να ενισχύσει μια καριέρα στο τελωνείο με ένα βέλτιστο σύνολο δεξιοτήτων, βελτιώνοντας έτσι τις προοπτικές σταδιοδρομίας του εργαζομένου.

Αξία για την τελωνειακή ένωση


Το τελωνειακό πιστοποιητικό αναγνώρισης της ΕΕ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την προώθηση της ίδρυσης των τελωνειακών ακαδημαϊκών προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, οδηγεί στη συνέπεια στην ποιότητα, το σχεδιασμό και την παράδοση αυτών των προγραμμάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό με τη σειρά του θα ενισχύσει την απόδοση των Τελωνείων στην Ευρώπη μέσω πιο ενοποιημένων τελωνειακών προγραμμάτων που εξοπλίζουν τους συμμετέχοντες με τις ικανότητες που χρειάζονται για μια επιτυχημένη καριέρα.

 


 

Ζητάμε

ΕΝΤΥΠΑ ΔΙΑΣΑΦΗΣΕΩΝ

Από το 1830 μέχρι σήμερα

 

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες

https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com

https://ektelonistivivlia.blogspot.com

https://gnomesmetaforas.blogspot .com

https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com

www.bookstars.gr

Στο δεύτεροο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

 

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ

https://drive.google.com/drive/folders/1Mz9t1TxUj7NGZDIwBInpO-w155xdf4nP

 

 

 

 

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ

Ιστοσελίδα = PrePrint.gr

Με μικρό κόστος

 

ΝΕΑ Βιβλία για

Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ

Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών

Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα