Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

 

Εφαρμογή του άρθρου 177 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (καν. 952/2013) ΔΔΘΕΚΑ Α 1095683 ΕΞ 2023 Αθήνα, 25 Ιουλίου 2023  Πολλές δασμολογικές κλάσεις σε μία  (Μάθημα 2a) 31 Ιολίου 2023

 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α': ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΔΑΣΜΟΛΟΓ. ΑΞΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Κ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες: Ε.Μπίρμπιλα
Τηλέφωνο: 210-69.87.475
E-Mail: e.mpirmpila@aade.gr
Url: www.aade.gr

Θέμα: «Εφαρμογή του άρθρου 177 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (καν. 952/2013)»

Σχετ: Η αριθ. ΔΔΘΕΚΑ Α 1004304 ΕΞ 2019 εγκύκλιος

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής, και κατόπιν ερωτημάτων που διατυπώνονται σχετικά με την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 177 Καν. 952/2013 (Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας), το οποίο αναφέρεται στη δυνατότητα παροχής απλούστευσης όσον αφορά τη δασμολογική επιβάρυνση αποστολών που αποτελούνται από είδη διαφορετικών δασμολογικών διακρίσεων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα, κατόπιν και σχετικών διευκρινίσεων εκ μέρους της Ε.Επιτροπής:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 177 παρ. 1 του Καν. 952/2013, όταν μια αποστολή αποτελείται από εμπορεύματα που υπάγονται σε διαφορετικές δασμολογικές διακρίσεις, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να δεχθούν, κατόπιν αιτήσεως του διασαφιστή, να επιβληθεί εισαγωγικός ή εξαγωγικός δασμός στο σύνολο της αποστολής, βάσει της δασμολογικής διάκρισης που υπόκειται στον υψηλότερο συντελεστή εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού, εφόσον η ξεχωριστή δασμολογική μεταχείριση για κάθε ένα είδος της αποστολής συνεπάγεται δυσανάλογο φόρτο εργασίας και δαπάνη. Εντούτοις, σύμφωνα με την παρ. 2 του ιδίου άρθρου, η απλούστευση αυτή δεν χορηγείται από τις τελωνειακός αρχές για εμπορεύματα τα οποία, βάσει της δασμολογικής τους κατάταξης, υπόκεινται σε απαγορεύσεις/ περιορισμούς ή σε Ε.Φ.Κ.

2. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 222 καν. 2447/2015 (διατάξεις εφαρμογής Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα), τα εμπορεύματα που περιέχονται σε μία αποστολή και αποτελούν αντικείμενο απλούστευσης βάσει των προαναφερόμενων διατάξεων του άρθρου 177 Καν. 952/2013, θεωρούνται ότι αποτελούν ένα και μόνο είδος. Εντούτοις, σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, εξαιρούνται από τη διάταξη αυτή, και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τελωνειακά ως ένα και μόνο είδος, εμπορεύματα που υπόκεινται σε διαφορετικά μέτρα.

3. Στις περιπτώσεις όπου η εφαρμογή της απλούστευσης του άρθρου 177 Καν. 952/2013 πρόκειται να εφαρμοστεί στα εμπορεύματα μιας αποστολής τα οποία υπόκεινται σε ειδικούς δασμούς ή σε συνδυασμό ειδικών και κατ’ αξία δασμών σύμφωνα με το Κοινό Δασμολόγιο της ΕΕ, τότε εφαρμόζεται το άρθρο 128 καν. 2447/2015, σύμφωνα με το οποίο ισχύουν τα ακόλουθα:

- Σύμφωνα με την παρ. 1, όταν τα εμπορεύματα που περιλαμβάνονται σε μία αποστολή υπάγονται σε κωδικούς εμπορεύματος που υπόκεινται σε ειδικό δασμό με την ίδια μονάδα μέτρησης, ο δασμός που επιβάλλεται για το σύνολο της αποστολής βασίζεται στον κωδικό που υπόκειται στον υψηλότερο ειδικό δασμό.

- Σύμφωνα με την παρ. 2, όταν τα εμπορεύματα που περιλαμβάνονται σε μία αποστολή υπάγονται σε κωδικούς εμπορεύματος που υπόκεινται σε ειδικούς δασμούς με διαφορετικές μονάδες μέτρησης, επιβάλλεται ο υψηλότερος ειδικός δασμός για κάθε μονάδα μέτρησης στο σύνολο των εμπορευμάτων της αποστολής, για τα οποία ο ειδικός δασμός εκφράζεται με αναφορά στην εν λόγω μονάδα, και μετατρέπεται σε κατ’ αξίαν δασμό για κάθε τύπο των εν λόγω εμπορευμάτων. Ο δασμός που επιβάλλεται στο σύνολο της αποστολής βασίζεται στον κωδικό που υπόκειται στον υψηλότερο συντελεστή του κατ’ αξίαν δασμού ο οποίος προκύπτει από τη μετατροπή αυτή.

- Σύμφωνα με την παρ. 3, όταν τα εμπορεύματα που περιλαμβάνονται σε μία αποστολή υπάγονται σε κωδικούς εμπορεύματος που υπόκεινται σε κατ’ αξίαν δασμό και σε ειδικό δασμό, ο υψηλότερος ειδικός δασμός που καθορίζεται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 ή 2 μετατρέπεται σε κατ’ αξίαν δασμό για κάθε τύπο εμπορευμάτων για τα οποία ο ειδικός δασμός εκφράζεται με αναφορά στην ίδια μονάδα. Ο δασμός που επιβάλλεται στο σύνολο της αποστολής βασίζεται στη δασμολογική διάκριση που υπόκειται στον υψηλότερο συντελεστή κατ’ αξίαν δασμού, συμπεριλαμβανομένου του κατ’ αξίαν δασμού που προκύπτει από τη μετατροπή αυτή.

4. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη ρητή διατύπωση του άρθρου 177 παρ. 1 Καν. 952/2013 καθώς και των άρθρων 222 και 228 του καν. 2447/15, προκειμένου να χορηγηθεί η ως άνω απλούστευση, απαραίτητη

προϋπόθεση είναι αυτή να αφορά το σύνολο της αποστολής, και άρα όλα τα είδη τα οποία αποτελούν το αντικείμενο της συγκεκριμένης διασάφησης. Επιπλέον, στις εν λόγω διατάξεις δεν προβλέπεται μερική εφαρμογή της απλούστευσης για ορισμένα μόνο είδη της αποστολής ή ομαδοποίηση ειδών, ανεξάρτητα από το συνολικό αριθμό ή την αξία των επιμέρους ειδών που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη αποστολή. Κατά συνέπεια, οι συγχωνεύσεις δασμολογικών κλάσεων που προβλέπονται στο άρθρο 177 δεν δύνανται να εφαρμοστούν τμηματικά για ένα μέρος μόνο των διασαφιζόμενων εμπορευμάτων, ή να εφαρμοστούν παραπάνω από μία συγχωνεύσεις για διαφορετικές ομάδες εμπορευμάτων.

Με βάση τα προαναφερόμενα, στη σχετική διασάφηση θα αναγράφεται στη θέση 33 του ΕΔΕ ένας και μόνο κωδικός εμπορεύματος για το σύνολο της αποστολής, εφόσον πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις που ορίζει το άρθρο 177 και οι οποίες αναλύονται κατωτέρω.

5. Προς αποφυγή τυχόν παρερμηνειών και σύγχυσης όσον αφορά τον όρο «αποστολή» (consignment), για τους σκοπούς της παρούσας εφαρμόζεται ο ορισμός του άρθρου 37 παρ. 19 καν. (ΕΕ) 2446/2015 (κατ’ εξουσιοδότηση καν. της Ε.Επιτροπής για την εφαρμογή του καν. (ΕΕ) αριθ. 952/2013).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εν λόγω ορισμό, ως «αποστολή» νοούνται τα εμπορεύματα εκείνα για τα οποία ισχύουν εναλλακτικά τα ακόλουθα: α) είτε αποστέλλονται ταυτόχρονα από έναν εξαγωγέα σε έναν παραλήπτη· β) είτε καλύπτονται από ενιαίο έγγραφο μεταφοράς, το οποίο καλύπτει τη μεταφορά τους από τον εξαγωγέα στον παραλήπτη, ή όταν δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο, από ενιαίο τιμολόγιο.

Επισημαίνεται ότι, για τα είδη τα οποία αποτελούν μία «αποστολή» σύμφωνα με τον ως άνω ορισμό, δεν είναι δυνατή η υποβολή διαφορετικών «τμηματικών» διασαφήσεων με σκοπό να γίνει πολλαπλή χρήση της απλούστευσης του άρθρου 177 για διαφορετικές ομάδες εμπορευμάτων της ίδιας αποστολής.

6. Κατά συνέπεια, προκειμένου να εφαρμοστεί η απλούστευση του άρθρου 177 000 αναφορικά με την κατάρτιση της τελωνειακής διασάφησης εισαγωγής ή εξαγωγής για εμπορεύματα που υπόκεινται σε διαφορετικές δασμολογικές διακρίσεις, θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες ελάχιστες προϋποθέσεις:

- Η αίτηση χορήγησης της απλούστευσης να αφορά το σύνολο των ειδών τα οποία απαρτίζουν τη συγκεκριμένη αποστολή.

- Η μεταχείριση καθενός από τα εμπορεύματα αυτά σύμφωνα με τη δασμολογική του διάκριση να συνεπάγεται δυσανάλογο διοικητικό κόστος, - Ο διασαφιστής να υποβάλει αίτηση στο τελωνείο για τη χορήγηση της απλούστευσης του άρθρου 177 Καν. 952/2013,

- Τα εμπορεύματα να υπόκεινται σε όμοια τελωνειακά μέτρα.

- Τα εμπορεύματα να μην υπόκεινται σε απαγορεύσεις/περιορισμούς ή Ε.Φ.Κ. σύμφωνα με τη δασμολογική τους κατάταξη.

7. Επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη διατύπωση του άρθρου 177 παρ. 1 000, η εφαρμογή της απλούστευσης του άρθρου 177 000 δεν χορηγείται αυτόματα, αλλά κατά περίπτωση σύμφωνα με την κρίση του αρμόδιου τελωνείου εισαγωγής ή εξαγωγής, το οποίο εξετάζει την εκπλήρωση ή μη όλων των προαναφερόμενων προϋποθέσεων αλλά και την επίδραση της χορήγησης της απλούστευσης στην αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων καθώς και της δυνατότητας καταστρατήγησης της τελωνειακής νομοθεσίας.

Επομένως, θα πρέπει να επιδίδεται ιδιαίτερη προσοχή από τις τελωνειακές αρχές κατά την εφαρμογή της απλούστευσης του άρθρου 177 Καν. 952/2013 σε συνδυασμό με το άρθρο 222 καν. 2447/2015, έτσι ώστε να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ότι τηρούνται όλες οι σχετικές προϋποθέσεις, αποφεύγεται η καταστρατήγηση των διατάξεων, και δεν διακυβεύονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.

8. Ειδικότερα, η απλούστευση του άρθρου 177 Καν. 952/2013 δεν θα πρέπει να χορηγείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Όταν ο διασαφιστής δεν έχει υποβάλει στο αρμόδιο τελωνείο εισαγωγής ή εξαγωγής τη σχετική αίτηση υπαγωγής στην απλούστευση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 177 Καν. 952/2013.

- Όταν ο διασαφιστής υποβάλλει αίτηση μερικής υπαγωγής ή ομαδοποίησης εμπορευμάτων της αποστολής στην εν λόγω απλούστευση.

- Όταν ο διασαφιστής επιχειρεί να υποβάλει τμηματικές διασαφήσεις για το σύνολο μιας αποστολής για σκοπούς πολλαπλής εφαρμογής του άρθρου 177 για την ίδια αποστολή.

- Όταν όλα ή ορισμένα από τα εμπορεύματα της αποστολής υπόκεινται σε απαγορεύσεις/περιορισμούς ή επιβολή Ε.Φ.Κ., και τα μέτρα αυτά επιβάλλονται σύμφωνα με τη δασμολογική τους κατάταξη.

- Όταν όλα ή ορισμένα από τα εμπορεύματα της αποστολής υπόκεινται σε διαφορετικά τελωνειακά μέτρα, εθνικά ή ενωσιακά, βάσει της δασμολογικής τους κατάταξης, όπως π.χ. διαφορετικός συντελεστής Φ.Π.Α. ή άλλης εθνικής φορολογίας που εισπράττεται στο τελωνείο, δασμοί αντιντάμπινγκ ή αντισταθμιστικοί δασμοί, προτιμησιακοί δασμοί, ποσόστωση, αναστολή δασμού, κλπ.

- Όταν υφίστανται  υπόνοιες για προσπάθεια καταστρατήγησης των

διατάξεων περί  ορθής διαμόρφωσης της  δασμολογητέας αξίας

εμπορευμάτων μέσω υποτιμολόγησης, όπως π.χ. στην περίπτωση που στην αποστολή περιλαμβάνονται είδη των κεφαλαίων 42 ή 61-64 του Δασμολογίου με χώρα προέλευσης την Κίνα. Ειδικότερα, σε κάθε περίπτωση όπου υπάρχει υπόνοια ή κίνδυνος υποτιμολόγησης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τις τελωνειακές αρχές ότι η δυνητική απώλεια εσόδων για το Δημόσιο και την Ε.Ε. υπερβαίνει το τυχόν διοικητικό κόστος από την ξεχωριστή δασμολογική μεταχείριση για κάθε ένα είδος της αποστολής και, ως εκ τούτου, δεν ικανοποιείται μία από τις βασικές προϋποθέσεις εφαρμογής της απλούστευσης του άρθρου 177, κατά τα ανωτέρω.

- Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου, κατά την κρίση των τελωνειακών αρχών, υφίσταται κίνδυνος καταστρατήγησης των τελωνειακών διατάξεων μέσω της παροχής της απλούστευσης του άρθρου 177 Καν. 952/2013, με αποτέλεσμα οι δυνητικές αρνητικές συνέπειες για τα συμφέροντα του Δημοσίου και τους ιδίους πόρους της Ε.Ε. να υπερβαίνουν το τυχόν διοικητικό κόστος της μη χορήγησης της απλούστευσης.

9. Τέλος, για τη διευκόλυνση των τελωνειακών ελέγχων και την αποφυγή καταστρατηγήσεων στις περιπτώσεις διασαφήσεων στις οποίες εφαρμόζεται η απλούστευση του άρθρου 177 Καν. 952/13, θα πρέπει από τη λήψη της παρούσας να εφαρμόζονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα:

- Να συμπληρώνεται το συνημμένο έντυπο αίτησης υπαγωγής στην απλούστευση του άρθρου 177 Καν. 952/2013, το οποίο υπογράφεται από τον Προϊστάμενο του Τελωνείου τόσο στην περίπτωση αποδοχής όσο και απόρριψης του αιτήματος. Η σχετική αίτηση τηρείται στο φάκελο της διασάφησης και θα πρέπει να αναρτάται ηλεκτρονικά από το διασαφιστή ως συνημμένο έγγραφο της διασάφησης.

- Να συμπληρώνεται πάντοτε στη θέση 44.1 του ΕΔΕ ο κωδικός 1900 «Εφαρμογή απλούστευσης άρθρου 177 καν. (ΕΕ) αριθ. 952/2013», καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης βάσει της οποίας αυτή χορηγήθηκε.

Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω.

 

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

 

Κοινοποίηση εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2023/448 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2023 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2018/574 για τα τεχνικά πρότυπα για τη δημιουργία και τη λειτουργία συστήματος ιχνηλασιμότητας για τα προϊόντα καπνού Ε-2046/2023 Μάθημα  2c) 14 Ιουλίου 2023

 

Αθήνα, 04 Ιουλίου 2023
Αριθ. Πρωτ.: Ε 2046/04.07.2023




ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ε.Φ.Κ. ΚΑΙ Φ.Π.Α.
ΤΜΗΜΑ Γ' ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Καρ.Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 10184 Αθήνα
Πληροφορίες: Ν. Καραβαγγέλης
Τηλέφωνο: 210-6987426
E-Mail: finexcis@aade.gr
Url: www.aade.gr

Ε 2046/2023


ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2023/448 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2023 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2018/574 για τα τεχνικά πρότυπα για τη δημιουργία και τη λειτουργία συστήματος ιχνηλασιμότητας για τα προϊόντα καπνού»

Σχετ.: Η αριθμ. πρωτ. ΔΕΦΚΦΓ 1104083 ΕΞ2018/6.7.2018 (ΑΔΑ: ΩΡΙ146ΜΠ3Ζ-ΛΟ3) διαταγή με θέμα «Κοινοποίηση εκτελεστικών πράξεων σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας και χαρακτηριστικών ασφαλείας προϊόντων καπνού»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Κοινοποίηση εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2023/448 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2023 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2018/574 για τα τεχνικά πρότυπα για τη δημιουργία και τη λειτουργία συστήματος ιχνηλασιμότητας για τα προϊόντα καπνού.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Τροποποίηση ορισμένων τεχνικών κανόνων που προβλέπονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/574, προκειμένου να διευκολυνθεί η υποβολή αναφορών από όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν στο εμπόριο προϊόντων καπνού, να ενισχυθούν οι ορθές πρακτικές όσον αφορά τη διαχείριση και την ανάλυση των δεδομένων και, συνακόλουθα, να βελτιωθεί η λειτουργία του συστήματος ιχνηλασιμότητας για τα προϊόντα καπνού.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Στο πεδίο εφαρμογής της απόφασης εμπίπτουν:
α) Οι οικονομικοί φορείς που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα καπνικών προϊόντων.
β) οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές.
 

Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού με το οποίο κοινοποιήθηκαν οι εκτελεστικές πράξεις της Επιτροπής που καθορίζουν τα τεχνικά πρότυπα για τη λειτουργία του συστήματος ιχνηλασιμότητας καπνικών προϊόντων, των χαρακτηριστικών ασφαλείας και των συμβάσεων αποθήκευσης δεδομένων που συνάπτονται στο πλαίσιο του συστήματος ιχνηλασιμότητας, κοινοποιείται με την παρούσα ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/448 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2023 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2018/574 για τα τεχνικά πρότυπα για τη δημιουργία και τη λειτουργία συστήματος ιχνηλασιμότητας για τα προϊόντα καπνού.

Με τον κοινοποιούμενο κανονισμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε τροποποίηση ορισμένων τεχνικών κανόνων που προβλέπονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/574, προκειμένου να διευκολυνθεί η υποβολή αναφορών από όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν στο εμπόριο προϊόντων καπνού, να ενισχυθούν οι ορθές πρακτικές όσον αφορά τη διαχείριση και την ανάλυση των δεδομένων και, συνακόλουθα, να βελτιωθεί η λειτουργία του συστήματος ιχνηλασιμότητας για τα προϊόντα καπνού, λαμβάνοντας υπόψη ζητήματα που προέκυψαν μετά την έναρξη λειτουργίας του συστήματος ιχνηλασιμότητας. Επιπλέον, αποσαφηνίζονται ορισμένοι κανόνες που αφορούν τις κοινοποιήσεις και την υπογραφή συμβάσεων αποθήκευσης δεδομένων και καθορίζεται με λεπτομέρειες η διαδικασία για την έγκριση τροποποιήσεων των εν λόγω συμβάσεων.

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες τροποποιήσεις που επιφέρει ο κοινοποιούμενος Κανονισμός συνίστανται στα κάτωθι:

1. Ορίζεται το «μέρος μηχανήματος», ως διακριτός ορισμός από τον αντίστοιχο του «μηχανήματος» και καθιερώνεται η υποχρέωση καταγραφής και ταυτοποίησης με αναγνωριστικό κωδικό μηχανήματος. εκτός του μηχανήματος, και κάθε μέρους αυτού. Για τον λόγο αυτό οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτημα για τη λήψη αναγνωριστικού κωδικού μηχανήματος που αφορά μηχανήματα αλλά και μέρη αυτών. Αναφορικά με τους ήδη καταχωρημένους στο σύστημα ιχνηλασιμότητας αναγνωριστικούς κωδικούς μηχανήματος, παρέχεται μεταβατική περίοδος έως τις 20/05/2024 προκειμένου οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς να τροποποιήσουν τις πληροφορίες των αρχικών αιτημάτων, ώστε να παράσχουν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα μέρη μηχανημάτων για τα οποία απαιτείται αναγνωριστικός κωδικός μηχανήματος. (Προσθήκη ορισμού μέρος μηχανήματος στο άρθρο 2, τροποποίηση άρθρου 18 και προσθήκη επιπλέον πληροφοριών στα σημεία 1.7 και 1.8 του κεφαλαίου ΙΙ του παραρτήματος ΙΙ )

2. Προβλέπεται η δυνατότητα των οντοτήτων εκτός ΕΕ που συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού της ΕΕ να αποκτήσουν αναγνωριστικό κωδικό οικονομικού φορέα και αναγνωριστικό κωδικό μονάδας (Προσθήκη εδαφίου στην παρ. 1 του άρθρου 14 και στην παρ. 2 του άρθρου 16)

3. Αποσαφηνίζεται ο τρόπος ταυτοποίησης των μονάδων που συνδυάζουν λειτουργίες μη λιανικής και λιανικής πώλησης με χωριστούς αναγνωριστικούς κωδικούς μονάδας για κάθε λειτουργία. (Προσθήκη εδαφίου στην παρ. 1 του άρθρου 16)

4. Διαφοροποιείται το είδος μηνύματος σε περίπτωση αποστολής προϊόντων σε μη εμπορικούς προορισμούς, όπως εργαστήρια, κέντρα διάθεσης αποβλήτων, εθνικές αρχές, διεθνείς κυβερνητικούς οργανισμούς, πρεσβείες, στρατιωτικές βάσεις. (Προσθήκη εδαφίου στην παρ. 2 του άρθρου 32 και σημείου 3.8 στο κεφάλαιο ΙΙ του παραρτήματος ΙΙ)

5. Παρέχεται η δυνατότητα επανενεργοποίησης ΜΑΚ σε περίπτωση ανάκτησης κλαπέντων εμπορευμάτων (Προσθήκη εδαφίου στην παρ. 6 του άρθρου 32)

6. Διαχωρίζεται το πεδίο ταχυδρομικής διεύθυνσης σε επιμέρους πεδία (Διαχωρισμός πεδίου διεύθυνσης σε τέσσερα ή τρία επιμέρους πεδία στα σημεία 1.1, 1.2, 1.4, 1.5, 4.1 και 4.3 του κεφαλαίου ΙΙ του παραρτήματος ΙΙ)

7. Παρέχονται από τον πάροχο του δευτερεύοντος αποθετηρίου υπηρεσία υποστήριξης (helpdesk) προς τις αρμόδιες αρχές, την Επιτροπή, τους εκδότες αναγνωριστικών κωδικών, τους παρόχους υπηρεσιών αποθετηρίου, τους οικονομικούς φορείς και τους παρόχους υπηρεσιών ΤΠ (ΙΤ) καθώς και περιβάλλον δοκιμών προς τους εκδότες αναγνωριστικών κωδικών, τους παρόχους κυρίων αποθετηρίων και τους οικονομικούς φορείς (Προσθήκη της παρ. 5 και παρ. 6 αντίστοιχα στο άρθρο 28)

8. Βελτιώνεται η παροχή πληροφόρησης από τους εκδότες αναγνωριστικών κωδικών:

α) με την δημοσιοποίηση οδηγιών για την κωδικοποίηση και την αποκωδικοποίηση των ΜΑΚ επιπέδου μονάδας και γενικής συσκευασίας κωδικών (Προσθήκη εδαφίου στην παρ. 2 του άρθρου 8 και του άρθρου 11)

β) μέσω επιγραμμικής (online) υπηρεσίας πρόσβασης στο μητρώο της ιχνηλασιμότητας για τους οικονομικούς φορείς και τους φορείς εκμετάλλευσης πρώτων καταστημάτων λιανικής πώλησης για την ανάκτηση των δικών τους αναγνωστικών κωδικών οικονομικού φορέα, μονάδας και μηχανήματος (Προσθήκη της παρ. 5 στο άρθρο 20)

Έναρξη ισχύος του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2023/448 είναι η εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένου ότι ο εν λόγω Κανονισμός δημοσιεύθηκε την 2η Μαρτίου 2023 (L 065), ισχύει από την 22η Μαρτίου 2023 σε κάθε Κ-Μ, είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και θα εφαρμοστεί από την 21η Δεκεμβρίου 2023.

Για το κείμενο του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2023/448 οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς μπορούν να ανατρέξουν στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ για το ευρωπαϊκό σύστημα ιχνηλασιμότητας και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας όπου βρίσκονται όλες οι αναγκαίες πληροφορίες και είναι αναρτημένη η σχετική ενωσιακή και εθνική νομοθεσία: https://www.aade.gr/epiheiriseis/teloneiakes-ypiresies/ilektronikes-synallages-e-customs/teloneia/systima-ihnilasimotitas-kapnikon-proionton





Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

 

 

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες

https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com

https://ektelonistivivlia.blogspot.com

https://gnomesmetaforas.blogspot .com

https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com

www.bookstars.gr

Στο δεύτεροο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

 

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ

https://drive.google.com/drive/folders/1Mz9t1TxUj7NGZDIwBInpO-w155xdf4nP

 


Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

 

Παροχή οδηγιών αναφορικά με τη θέση σε παραγωγική λειτουργία της Φάσης 4.0 του συστήματος EMCS (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ) από τις 10.07.2023 στη χώρα μας. Ο.3043/05.07.2023 (Μάθημα 3d) 10 Ιουλίου 2023

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Α.Α.Δ.Ε.
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ε.Φ.Κ. & Φ.Π.Α.
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄, Β΄, Γ΄
Ταχ. δ/νση: Καραγεώργη Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 101 84
Πληροφορίες: Θ. Θεοδωρακοπούλου, Κ. Κοράκης
Τηλέφωνο :210 6987 422- 423
E-Mail: finexcis@aade.gr
Url: www.aade.gr

Αθήνα, 05/07/2023

Αριθ. Πρωτ.: Ο.3043

ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Διανομής

Θέμα: Παροχή οδηγιών αναφορικά με τη θέση σε παραγωγική λειτουργία της Φάσης 4.0 του συστήματος EMCS από τις 10.07.2023 στη χώρα μας,

ΣΧΕΤ. α) Η με αρ. πρωτ. ΔΕΦΚ 5005671 ΕΞ2010/08.02.2010 ΕΔΥΟ

β) Η με αρ. πρωτ. ΔΕΦΚ Γ 5054303 ΕΞ2010/27.12.2010 ΕΔΥΟ

γ) Η με αρ. πρωτ. ΔΕΦΚ Γ 5005849 ΕΞ 2011/07.02.2011 ΕΔΥΟ

δ) Η με αρ. πρωτ. ΔΕΦΚ Α 5053775 ΕΞ2011/23.12.2011 ΕΔΥΟ

ε) H με αρ. πρωτ. ΔΕΦΚ Α 5014610 ΕΞ2012/28.03.2012 ΕΔΥΟ

στ) H με αρ. πρωτ. ΔΕΦΚ Α 5015370 ΕΞ2012/02.04.2012 ΕΔΥΟ

ζ) Η με αρ. πρωτ. ΔΕΦΚ Γ 5026571 ΕΞ2012/27.06.2012 ΕΔΥΟ

η) H με αρ. πρωτ. ΔΕΦΚ 5003879 ΕΞ2014/13.02.2014 ΕΔΥΟ

θ) Η με αρ. πρωτ. ΔΕΦΚΦΑ 1051415 ΕΞ2018/28.03.2018 Εγκύκλιος Διοικητή ΑΑΔΕ

ι) Η με αρ. πρωτ. Ε.2024/21.02.2020 Εγκύκλιος Διοικητή ΑΑΔΕ

ια) Η με αρ. πρωτ. Ο.3007/14.02.2023 Οδηγία Γενικού Διευθυντή Τελωνείων & ΕΦΚ

ιβ) Η με αρ. πρωτ. Ε.2017/23.03.2023 Εγκύκλιος Διοικητή ΑΑΔΕ

ιγ) Η υπό στοιχεία Α.1014/9.2.2023 Απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ (Β΄700)

Ιδ) Η υπό στοιχεία Α.1013/8.2.2023 Απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών (Β΄701)

Σε συνέχεια της ως άνω (ια) σχετικής, με την οποία παρασχέθηκαν οδηγίες αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας της Φάσης 4.0 του συστήματος EMCS από 13.02.2023, για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της διακίνησης των υποκείμενων σε ΕΦΚ προϊόντων τα οποία είτε διακινούνται υπό καθεστώς αναστολής του ΕΦΚ είτε έχουν τεθεί σε ανάλωση στο έδαφος ενός κράτους μέλους και διακινούνται προς το έδαφος άλλου κράτους μέλους προκειμένου να παραδοθούν εκεί για εμπορικούς σκοπούς, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Δεδομένου ότι δεν κατέστη δυνατό να τεθούν σε πλήρη παραγωγική λειτουργία τα μηνύματα της Φάσης 4.0 του EMCS από 13.02.2023 στη χώρα μας σύμφωνα με τον ανωτέρω προγραμματισμό, για την ανταλλαγή των μηνυμάτων του EMCS με τις χώρες που έχουν υλοποιήσει την εν λόγω λειτουργία, χρησιμοποιήθηκε μετατροπέας μηνυμάτων :

- από τη Φάση 3.4 στη Φάση 4.0 για την αποστολή μηνυμάτων αναφορικά με προϊόντα υποκείμενα σε ΕΦΚ υπό καθεστώς αναστολής

- από τη Φάση 4.0 στη Φάση 3.4 για την παραλαβή μηνυμάτων αναφορικά με προϊόντα υποκείμενα σε ΕΦΚ τα οποία είτε τελούν υπό καθεστώς αναστολής είτε έχουν τεθεί σε ανάλωση.

2. Επιπλέον, αναφορικά με την αποστολή και παραλαβή προϊόντων υποκειμένων σε ΕΦΚ τα οποία έχουν τεθεί σε ανάλωση και διακινούνται από και προς τη χώρα μας για εμπορικούς σκόπους, με το Παράρτημα της ανωτέρω (ια) σχετικής παρασχέθηκαν οδηγίες, μεταξύ άλλων, για τη χρήση της εφεδρικής διαδικασίας και των εγγράφων που προβλέπονται στο άρθρο 57Β του ν.2960/2001 και στο άρθρο 9 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1636.

3. Με την εγκατάσταση της νέας έκδοσης του υποσυστήματος Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης Ε.Φ.Κ. - Excise /EMCS στο ICISnet το απόγευμα της 10ης Ιουλίου 2023 τίθεται σε πλήρη παραγωγική λειτουργία η Φάση 4.0 του EMCS στη χώρα μας. Ως εκ τούτου από την εγκατάσταση της νέας έκδοσης και στο εξής :

α) θα εφαρμόζονται τα διαλαμβανόμενα στις ενότητες Α, Β και Γ της ως άνω (ια) σχετικής οδηγίας και

β) δεν θα τυγχάνει πλέον εφαρμογής η διαδικασία του Παραρτήματος της ως άνω (ια) σχετικής οδηγίας αναφορικά με την αποστολή και παραλαβή προϊόντων υποκειμένων σε ΕΦΚ τα οποία έχουν τεθεί σε ανάλωση και διακινούνται από και προς τη χώρα μας για εμπορικούς σκόπους, με εξαίρεση :

ι) τις διακινήσεις που ξεκινάνε από Β. Ιρλανδία και Ολλανδία, οι οποίες δεν έχουν θέσει, ακόμη, σε παραγωγική λειτουργία τη Φάση 4.0 του EMCS

ιι) το κλείσιμο των διακινήσεων από τη χώρα μας προς άλλα κράτη μέλη που έχουν πραγματοποιηθεί με την εφεδρική διαδικασία (σημεία 6, 7 και 8 της ενότητας 1 του Παραρτήματος).

Κατόπιν των ανωτέρω, η διακίνηση των προϊόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης που έχουν τεθεί σε ανάλωση από και προς τη χώρα μας θα πραγματοποιείται με τη χρήση του μηχανοργανωμένου συστήματος (EMCS) στο πρότυπο της διακίνησης προϊόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης υπό καθεστώς αναστολής, ως ακολούθως:

Ι. Αποστολή προϊόντων ΕΦΚ που έχουν τεθεί σε ανάλωση στην Ελλάδα προς άλλο κμ

1. Υποβολή σχεδίου e-ΑΔΕ (Μήνυμα ΙΕ815)

Ο πιστοποιημένος αποστολέας ή περιστασιακά πιστοποιημένος αποστολέας υποβάλλει σχέδιο e-ΑΔΕ (μήνυμα ΙΕ815) στην αρμόδια αρχή του τόπου αποστολής. Τα πεδία του εν λόγω μηνύματος συμπληρώνονται σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Ι του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1636 της Επιτροπής της 5ης Ιουλίου 2022 και τις οδηγίες που δόθηκαν με την ως άνω (ια) σχετική (Ενότητα Α.α)

2. Υποβολή e-ΑΔΕ (Μήνυμα ΙΕ801)

Το σχέδιο e-ΑΔΕ επικυρώνεται αυτόματα από την αρμόδια αρχή κατόπιν μηχανογραφικού ελέγχου των σχετικών στοιχείων του σχεδίου (π.χ. αριθμό ΕΦΚ αποστολέα/παραλήπτη). Μετά την επικύρωση, το e-ΑΔΕ (μήνυμα ΙΕ801) λαμβάνει έναν μοναδικό αριθμό, τον Διοικητικό Κωδικό Αναφοράς (Administrative Reference Code, ARC), ο οποίος αποτελεί τον αριθμό καταχώρισης του e-ΑΔΕ και κοινοποιείται αυτόματα στον αποστολέα.

Ο αποστολέας μπορεί να κάνει έναρξη της διακίνησης μόνο μετά από αυτή τη διαδικασία, εκτός αν το μηχανοργανωμένο σύστημα είναι εκτός λειτουργίας στον τόπο αποστολής, οπότε εφαρμόζεται το άρθρο 115 του Ε.Τ.Κ.

Επισημαίνεται ότι ο αποστολέας υποχρεούται να παρέχει στο πρόσωπο που συνοδεύει τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης ή αν κανένα πρόσωπο δεν συνοδεύει τα προϊόντα, στον μεταφορέα, τον μοναδικό απλουστευμένο διοικητικό κωδικό αναφοράς (ARC).

Το πρόσωπο που συνοδεύει τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης ή ο μεταφορέας παρέχει τον κωδικό στις αρμόδιες αρχές κάθε φορά που θα το ζητήσουν κατά τη διάρκεια της διακίνησης.

3. Υποβολή μηνύματος αλλαγής προορισμού (Μήνυμα ΙΕ813)

Σε συνέχεια της ως άνω (β) σχετικής ΕΔΥΟ αναφορικά με την παροχή οδηγιών για την έναρξη λειτουργίας της Φάσης 2.1 του EMCS και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το μήνυμα αλλαγής προορισμού (ΙΕ813) (Ενότητα Β.3) προστίθενται νέοι κωδικοί τύπου προορισμού, προκειμένου να περιλαμβάνουν και τις νέες άδειες οικονομικών φορέων που παραλαμβάνουν προϊόντα ΕΦΚ που έχουν τεθεί σε ανάλωση, δηλαδή τον πιστοποιημένο παραλήπτη και τον περιστασιακά πιστοποιημένο παραλήπτη. Τα πεδία του εν λόγω μηνύματος συμπληρώνονται σύμφωνα με τον Πίνακα 3 του Παραρτήματος Ι του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1636 της Επιτροπής της 5ης Ιουλίου 2022 και τις οδηγίες που δόθηκαν με την ως άνω (ια) σχετική εγκύκλιο (Ενότητα Α.γ).

4. Επισημαίνεται ότι το μήνυμα ακύρωσης (ΙΕ810) δεν ισχύει για τη διακίνηση προϊόντων ΕΦΚ που έχουν τεθεί σε ανάλωση (e-ΑΔΕ). Στην περίπτωση ακύρωσης της αποστολής, ο (περιστασιακά) πιστοποιημένος αποστολέας θα υποβάλει το μήνυμα αλλαγής προορισμού (ΙΕ813) με προορισμό τον εαυτό του, προκειμένου να κλείσει η διακίνηση και συστημικά.

ΙΙ. Αποστολή προϊόντων ΕΦΚ που έχουν τεθεί σε ανάλωση στην Ελλάδα προς Β. Ιρλανδία και Ολλανδία

Για την αποστολή προϊόντων ΕΦΚ που έχουν τεθεί σε ανάλωση στη χώρα μας και διακινούνται για εμπορικούς σκοπούς προς τη Β. Ιρλανδία ή την Ολλανδία, ο πιστοποιημένος αποστολέας ή περιστασιακά πιστοποιημένος αποστολέας υποβάλλει σχέδιο e-ΑΔΕ (μήνυμα ΙΕ815) στην αρμόδια αρχή του τόπου αποστολής, ως ανωτέρω.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Β. Ιρλανδία και η Ολλανδία, δεν έχουν θέσει ακόμη σε παραγωγική λειτουργία τη Φάση 4.0 του EMCS, δεν καθίσταται εφικτή η υποβολή αναφοράς παραλαβής, μέσω του μηχανοργανωμένου συστήματος, από τους παραλήπτες των εν λόγω χωρών. Κατόπιν τούτου, μέχρι την υλοποίηση της Φάσης 4.0 του EMCS από τις εν λόγω χώρες, θα εφαρμόζεται η ακόλουθη διαδικασία :

α) Ο παραλήπτης της Β. Ιρλανδίας ή Ολλανδίας υποβάλλει μέσω της αρμόδιας αρχής εναλλακτικό έγγραφο αναφοράς παραλαβής το οποίο αποστέλλεται μέσω του ειδικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (CCNmail) από το Γραφείο Συνδέσμων Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της αντίστοιχης χώρας στο Γραφείο Συνδέσμων Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της χώρας μας.

β) Το Γραφείο Συνδέσμων Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της χώρας μας αποστέλλει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το εναλλακτικό έγγραφο αναφοράς παραλαβής στο αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου του αποστολέα της σχετικής διακίνησης.

γ) Το Τελωνείο Ελέγχου διαβιβάζει το εναλλακτικό έγγραφο αναφοράς παραλαβής στον αποστολέα.

δ) Ο αποστολέας μετά τη διαβίβαση της αναφοράς παραλαβής και εφόσον είναι το ίδιο πρόσωπο που κατέβαλε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των προϊόντων που απεστάλησαν σε πιστοποιήμενο παραλήπτη στη Β. Ιρλανδία ή την Ολλανδία, δύναται να αιτηθεί την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης που καταβλήθηκε στο εσωτερικό της χώρας στο τελωνείο στο οποίο υποβλήθηκε η Δήλωση ΕΦΚ και λοιπών φορολογιών (ΔΕΦΚ) για τη βεβαίωση και είσπραξη του φόρου αυτού.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της ως άνω διαδικασίας το αρμόδιο τελωνείο ελέγχου του αποστολέα στη χώρα μας προβαίνει σε χειροκίνητο κλείσιμο της διακίνησης (μήνυμα ΙΕ881), σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην ενότητα Α.2 της ως άνω ι) σχετικής εγκυκλίου.

IIΙ. Παραλαβή στην Ελλάδα προϊόντων ΕΦΚ που έχουν τεθεί σε ανάλωση σε άλλο κμ (εκτός Β. Ιρλανδίας και Ολλανδίας)

Το ηλεκτρονικό μήνυμα ΙΕ801 (e-ΑΔΕ) διαβιβάζεται από την αρμόδια αρχή του κμ αποστολής στην αρμόδια αρχή του κμ προορισμού, δηλαδή στο τελωνείο ελέγχου του πιστοποιημένου παραλήπτη ή περιστασιακά πιστοποιημένου παραλήπτη στη χώρα μας και, στη συνέχεια, προωθείται αυτόματα στον πιστοποιημένο παραλήπτη ή περιστασιακά πιστοποιημένο παραλήπτη.

Ο πιστοποημένος παραλήπτης ή περιστασιακά πιστοποιημένος παραλήπτης, ενημερώνει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το αρμόδιο τελωνείο ελέγχου για την αναμενόμενη ημερομηνία άφιξης των προϊόντων, γνωστοποιώντας τον Διοικητικό Κωδικό Αναφοράς (ARC) του σχετικού e-ΑΔΕ καθώς και τον τόπο παραλαβής, εφόσον πρόκειται για πρόσθετο τόπο παραλαβής, προκειμένου να διενεργηθούν οι έλεγχοι που κρίνονται απαραίτητοι από την αρμόδια αρχή όταν τα προϊόντα φτάσουν στον τόπο προορισμού και πριν από την ηλεκτρονική υποβολή της αναφοράς παραλαβής (IE818) και εφαρμόζει, κατά τα λοιπά, τα οριζόμενα στο άρθρο 10 της ως άνω ιγ) σχετική απόφασης Διοικητή ή στο άρθρο 10 της ως άνω ιδ) σχετικής απόφασης Υφυπουργού Οικονομικών, αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση διενέργειας ελέγχων κατά την παραλαβή η αναφορά παραλαβής δε θα πρέπει να υποβάλλεται πριν από την ολοκλήρωση των ελέγχων.

ΙV. Παραλαβή στην Ελλάδα προϊόντων ΕΦΚ που έχουν τεθεί σε ανάλωση στη Β. Ιρλανδία ή την Ολλανδία

Για την παραλαβή από τον πιστοποιημένο παραλήπτη ή τον περιστασιακά πιστοποιημένο παραλήπτη φορολογημένων προϊόντων ΕΦΚ από τη Β. Ιρλανδία ή την Ολλανδία, και μέχρι να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η Φάση 4.0 του EMCS από τις εν λόγω χώρες θα εξακολουθεί να εφαρμόζεται η διαδικασία 2.Β. «ΔΙΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΠΟ Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ» του Παραρτήματος της ως άνω (ια) σχετικής οδηγίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, εφιστάται η προσοχή για την εφαρμογή των ως άνω διαλαμβανομένων, τόσο από τους οικονομικούς φορείς όσο και από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ

Κ. ΜΟΥΡΤΙΔΗΣ