Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Διατυπώσεις εξαγωγής με απλουστευμένες διαδικασίες Αρ. Πρωτ.: Δ19Α 5040146 ΕΞ 2013 (μάθημα 1) 11 Οκτωβρίου 2014



Διατυπώσεις εξαγωγής με απλουστευμένες διαδικασίες Αρ. Πρωτ.: Δ19Α 5040146 ΕΞ 2013 (μάθημα 1) 11 Οκτωβρίου 2014


ΘΕΜΑ Οδηγίες για την εφαρμογή της διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης και της διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο.

ΣΧΕΤ
α)Η αριθμ. Δ19Α 5030435 ΕΞ 2012/23-7-2012 ΑΤΟ «Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας για τη διαδικασία απλουστευμένης διασάφησης και της διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο»
β)Η αριθμ. Δ19Α 5025475/5-7-2013 ΔΤΟ με την οποία κοινοποιήθηκε η ανωτέρω α) σχετική Απόφαση
γ)Η αριθμ. Δ19Α 5012006/12-03-2012 ΕΔΤΟ «Οδηγίες για την εφαρμογή του Συστήματος Ελέγχου Εξαγωγών (ECS) στο πλαίσιο της παραγωγικής λειτουργίας του υποσυστήματος Εξαγωγών του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Τελωνείων – ICISnet»
δ)Η αριθμ. Δ19Α 5033014 ΕΞ2013/16-9-2013 ΔΤΟ «Ηλεκτρονική Υποβολή των Υποστηρικτικών της Διασάφησης Εξαγωγής εγγράφων»


Σε συνέχεια της έκδοσης της ανωτέρω σχετικής ΑΥΟ σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας για την απλουστευμένη διασάφηση και τη διαδικασία εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο και τις οδηγίες που ακολούθησαν όσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης των αδειών αυτών, παρέχονται με την παρούσα ΕΔΥΟ ειδικότερες οδηγίες που αφορούν στη διαδικασία από το στάδιο υποβολής της διασάφησης/γνωστοποίησης λογιστικής εγγραφής μέχρι το στάδιο απελευθέρωσης των εμπορευμάτων και εκτύπωσης του Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής.



Σημειώνεται ότι η διαδικασία και οι διατυπώσεις που τηρούνται στο τελωνείο εξόδου είναι ακριβώς οι ίδιες όπως και στη συνήθη διαδικασία της εξαγωγής.

Επισημαίνεται ότι για τις περιπτώσεις εφοδιασμών και ΚΑΕ οι διατάξεις της παρούσας δεν έχουν εφαρμογή.

I. ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ  


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1


Διατυπώσεις Εξαγωγής στην Απλουστευμένη Διαδικασία


Οι διατυπώσεις που τηρούνται στο τελωνείο εξαγωγής, στις περιπτώσεις χρήσης απλουστευμένων διαδικασιών, ανάλογα με το είδος της απλούστευσης, αναλύονται κατωτέρω:

Α. Διαδικασία απλουστευμένης διασάφησης (τύπου C- εμπόρευμα στο Τελωνείο)


Η συγκεκριμένη μορφή απλούστευσης δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο της άδειας να υποβάλλει ηλεκτρονικά στο τελωνείο απλουστευμένη διασάφηση με τη μορφή ελλιπούς, στην οποία δε συμπληρώνει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται στη συνήθη διαδικασία.

1.Άφιξη και προσκόμιση των εμπορευμάτων


Η διαδικασία αρχίζει πάντα με την υποχρέωση του εξαγωγέα όταν υποβάλλει διασάφηση εξαγωγής, να προσκομίζει το, δηλωθέν προς εξαγωγή, εμπόρευμα στο τελωνείο ή σε οποιοδήποτε άλλο τόπο το τελωνείο ορίζει ή εγκρίνει κατά περίπτωση (άρθρα 4 σημείο 19 και αρθρ.63 Καν. ΕΟΚ 2913/92). Επισημαίνεται ότι ακόμα και στην περίπτωση που περιγράφεται στη συνέχεια, όπου ο συναλλασσόμενος έχει άδεια απλουστευμένης διασάφησης τύπου C, αλλά όχι άδεια για τελωνισμό στις εγκαταστάσεις του, η υποχρέωση προσκόμισης του εμπορεύματος ισχύει όπως περιγράφεται ανωτέρω.

2α.Υποβολή / Επαλήθευση διασάφησης εξαγωγής τύπου C


Συμπλήρωση: Ο κάτοχος της άδειας, υποβάλλει το μήνυμα ΙΕ 515 «Διασάφηση Εξαγωγής», όπου συμπληρώνει τις υποχρεωτικές θέσεις της διασάφησης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι) και:

 Στη θέση 1α,β, τον τύπο της διασάφησης ΕΧ C,

 στη θέση 44.1, σε επίπεδο είδους, μόνο στο 1ο είδος τον κωδικό 1961 «άδεια απλουστευμένων διαδικασιών» μαζί με τον αριθμό της άδειας, όπως του έχει γνωστοποιηθεί από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια,

 στη θέση 30, τον τόπο όπου έχουν προσκομιστεί τα προς εξαγωγή εμπορεύματα.

Διευκρινίζεται ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση της θέσης 30, ο κάτοχος της άδειας, υποχρεούται να συμπληρώνει στη θέση αυτή το πεδίο «Τόπος Εμπορευμάτων», όταν το εμπόρευμα βρίσκεται σε χώρο που το τελωνείο έχει εγκρίνει κατά περίπτωση ή το πεδίο «Τελωνείο» όταν το εμπόρευμα βρίσκεται στο χώρο του τελωνείου. Σο σύστημα διαλειτουργεί με το Υποσύστημα Αδειών Εγκρίσεων μέσω της θέσης 44 της διασάφησης εξαγωγής και ελέγχει:

ü εάν η άδεια που έχει συμπληρωθεί στο ως άνω πεδίο ισχύει,

ü εάν το πρόσωπο που αναγράφεται στη θέση 2 της διασάφησης, είναι το ίδιο με το δικαιούχο πρόσωπο της άδειας,

ü εάν το καθεστώς που αναφέρεται στη θέση 37 της διασάφησης περιλαμβάνεται στην άδεια,

ü εάν τα εμπορεύματα που έχουν δηλωθεί στη θέση 33 περιλαμβάνονται στην άδεια.

Αποδοχή και Δρομολόγηση: Εφόσον από το συστημικό έλεγχο η διασάφηση γίνει αποδεκτή, αποδίδεται ο αριθμός αναφοράς κίνησης (MRN) και ξεκινάει η ροή ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ του τελωνείου και του συναλλασσόμενου, σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία της εξαγωγής. Μετά την αποδοχή της διασάφησης εξαγωγής, την απόδοση και γνωστοποίηση του MRN στον εξαγωγέα / διασαφιστή, διενεργείται αυτόματα από το σύστημα Ανάλυση Κινδύνου. Η διασάφηση εξαγωγής ενημερώνεται με το αποτέλεσμα της Ανάλυσης Κινδύνου και εμφανίζεται στο Υποσύστημα Διαχείρισης Ειδικών Πληροφοριών & Υποθέσεων (Οθόνη Επόπτη).
Στο σημείο αυτό, εφιστάται η προσοχή στον Προϊστάμενο Τελωνισμού Εμπορευμάτων να δρομολογεί κατ’ απόλυτη προτεραιότητα τις απλουστευμένες διασαφήσεις εξαγωγής, καταχωρώντας το ΕΟRI του εξαγωγέα εφόσον είναι ο κάτοχος της άδειας ή τα EORI των 3 εξαγωγέων που αντιπροσωπεύονται, στην περίπτωση που ο κάτοχος της άδειας είναι ο αντιπρόσωπος, στο πεδίο «Συναλλασσόμενος/Είδος Ταυτότητας», στα κριτήρια αναζήτησης της «Οθόνης του Επόπτη».

Επαλήθευση και Έλεγχος: Ο αρμόδιος Προϊστάμενος τελωνισμού εμπορευμάτων, εφόσον ο βαθμός επικινδυνότητας απαιτεί την επαλήθευση της διασάφησης είτε με εξέταση των εμπορευμάτων, είτε με έλεγχο των, συνημμένων σε αυτή, εγγράφων και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί προς το σκοπό αυτό από την 33η Δ/νση, εκδίδει από το σύστημα εντολή ελέγχου. Με την αποθήκευση στο σύστημα της εντολής ελέγχου και την απόδοση του αριθμού της εντολής, ενημερώνεται αυτόματα η διασάφηση εξαγωγής και λαμβάνει την κατάσταση (status) «υπό έλεγχο». Στην περίπτωση που η διασάφηση επιλεγεί για επαλήθευση και επειδή στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατή η αποστολή του μηνύματος ΙΕ560 «Γνωστοποίηση Απόφασης Ελέγχου Εξαγωγής», ο συναλλασσόμενος ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, για τον επικείμενο έλεγχο καθώς επίσης και για το είδος αυτού, ώστε να επωφεληθεί της περαιτέρω διευκόλυνσης της ηλεκτρονικής υποβολής των, υποστηρικτικών της διασάφησης εξαγωγής, εγγράφων, όπως προβλέπεται στη (δ) ανωτέρω σχετική. Η καταγραφή των αποτελεσμάτων ελέγχου γίνεται όπως ορίζεται στην παράγραφο 4.3 της αριθ. (γ) ανωτέρω σχετικής με την επιλογή της κατάλληλης ένδειξης αποτελέσματος ελέγχου. Στην περίπτωση που η διασάφηση δεν επιλεγεί για επαλήθευση, ο αρμόδιος Προϊστάμενος τελωνισμού εμπορευμάτων δρομολογεί τη διασάφηση σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί προς το σκοπό αυτό από την 33η Δ/νση. Η διασάφηση που έχει δρομολογηθεί κατά δήλωση, αυτόματα λαμβάνει την κατάσταση (status) «Παραλαβή προς Εξαγωγή-F02».

Εμπορεύματα που εμπίπτουν σε Απαγορεύσεις-Περιορισμούς: Διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις εμπορευμάτων που εμπίπτουν σε απαγορεύσεις – περιορισμούς, ο τρόπος έλεγχου των αναγκαίων πιστοποιητικών/ αδειών – εγκρίσεων για τη διασφάλιση της σχετικής νομοθεσίας, καθορίζεται κατά την έκδοση της άδειας απλουστευμένης διασάφησης, όπως αυτός έχει προσδιοριστεί κατόπιν διαβούλευσης μεταξύ της αρμόδιας Τελωνειακής Περιφέρειας και των άλλων, κατά περίπτωση, αρμόδιων δημόσιων αρχών, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 7 παρ. 2 στοιχείο γ) της ανωτέρω α) σχετικής ΑΥΟ. Οι αρμόδιες, για τη χορήγηση της ως άνω άδειας, Τελωνειακές Περιφέρειες, οφείλουν να γνωστοποιούν εγγράφως στο αρμόδιο, για την παρακολούθηση της άδειας, Τελωνείο ελέγχου, το αποτέλεσμα της διαβούλευσης με σχετικές οδηγίες για τη διεξαγωγή των αναγκαίων ελέγχων διασφάλισης των απαγορεύσεων- περιορισμών. Σε περίπτωση που από την διαβούλευση με τις άλλες αρμόδιες Αρχές δεν καθορισθεί ιδιαίτερος τρόπος ελέγχου διασφάλισης των απαγορεύσεων – περιορισμών, οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη (γ), ανωτέρω σχετική. Ειδικότερα, ο οριζόμενος, στην εντολή ελέγχου, ελεγκτής, στις περιπτώσεις που η διασάφηση έχει επιλεγεί για επαλήθευση, κατά τη διενέργεια του ελέγχου αυτού, ή ο αρμόδιος υπάλληλος του γραφείου εξαγωγής, στις περιπτώσεις που η διασάφηση δεν έχει επιλεγεί για επαλήθευση, (κατά δήλωση εμπορεύματα), πριν την εκτύπωση του Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής ελέγχει:

 την ορθή συμπλήρωση της θέσης 44 ως προς τα απαραίτητα πιστοποιητικά/ άδειες- εγκρίσεις και

 τα απαιτούμενα πιστοποιητικά/άδειες-εγκρίσεις τα οποία ο συναλλασσόμενος οφείλει έγκαιρα (με την υποβολή της διασάφησης) να έχει προσκομίσει στο τελωνείο με κάθε πρόσφορο μέσο (έντυπη μορφή ή ηλεκτρονική υποβολή), σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην ανωτέρω σχετική δ) ΕΔΥΟ.

Στην περίπτωση προσκόμισης των πρωτότυπων ως άνω πιστοποιητικών/αδειών-εγκρίσεων, ο αρμόδιος υπάλληλος συντάσσει πράξη επ΄ αυτών, μνημονεύοντας τον αριθμό του ΜRΝ της σχετικής διασάφησης και φυλάσσει αυτά στο αρχείο του τελωνείου. 4
Ολοκλήρωση διαδικασίας υποβολής διασάφησης τύπου C: Μετά την Υποβολή / Επαλήθευση διασάφησης εξαγωγής τύπου C, εκτυπώνεται το Συνοδευτικό Έγγραφο Εξαγωγής (Σ.Ε.Ε.), ενημερώνεται σχετικά ο κάτοχος της άδειας με την αποστολή του μηνύματος ΙΕ 529 «Άδεια Παράδοσης προς Εξαγωγή» και αποστέλλεται στο δηλωθέν τελωνείο εξόδου το μήνυμα ΙΕ 501 «Στοιχεία Αναμενόμενης Εξαγωγής» με τα στοιχεία της διασάφησης κατά τα γνωστά.

2β. Υποβολή / Επαλήθευση συμπληρωματικής διασάφησης τύπου Υ


Συμπλήρωση: Ο κάτοχος της άδειας χρήσης απλουστευμένης διασάφησης τύπου C υποβάλλει ηλεκτρονικά στο αρμόδιο τελωνείο εξαγωγής, τη συμπληρωματική διασάφηση τύπου Υ για τις απλουστευμένες διασαφήσεις τύπου C που υποβλήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη του μήνα αυτού. Επισημαίνεται ότι ο κάτοχος της άδειας χρήσης απλουστευμένης διασάφησης υποχρεούται να υποβάλλει τη διασάφηση τύπου Υ με το ελλείπον στοιχείο εντός της τιθέμενης προθεσμίας, ανεξαρτήτως του τύπου κατάστασης που οι απλουστευμένες διασαφήσεις (C) βρίσκονται (status). Σημειώνεται ότι κατά την υποβολή της συμπληρωματικής διασάφησης τύπου Υ, οι θέσεις 44, 38 και 46 συμπληρώνονται ως ακολούθως:

 Θέση 44, ο Κωδικός Ν380 και ο αριθμός των τιμολογίων που αφορούν στις απλουστευμένες διασαφήσεις (C),

 Θέση 38, το άθροισμα των ποσοτήτων των απλουστευμένων διασαφήσεων (C) που έχουν υποβληθεί,

 Θέση 46, το άθροισμα της στατιστικής αξίας των απλουστευμένων διασαφήσεων (C) που έχουν υποβληθεί.

Έλεγχοι Συσχέτισης: Κατά την υποβολή της διασάφησης τύπου Τ, το σύστημα ελέγχει το προηγούμενο παραστατικό στη θέση 40 της διασάφησης (με κατηγορία Προηγούμενου Παραστατικού «Υ») το οποίο υποχρεωτικά είναι απλουστευμένη διασάφηση τύπου C. Οι έλεγχοι που διενεργούνται από το σύστημα και γίνονται για όλα τα είδη που περιλαμβάνει η εν λόγω συμπληρωματική είναι οι ακόλουθοι: 1)Εάν σε όλα τα είδη υπάρχει μία τουλάχιστον εγγραφή στη θέση 40 με κατηγορία προηγούμενου παραστατικού «Υ». 2) Στην περίπτωση που δεν υπάρχει λάθος σε αυτόν τον έλεγχο τότε ακολουθούν οι παρακάτω έλεγχοι συσχέτισης για κάθε στίχο και για κάθε εγγραφή στη θέση 40:

 To MRN και ο στίχος να αντιστοιχούν σε διασάφηση

 Η θέση 1α του προηγούμενου παραστατικού να συμπίπτει με τη θέση 1α της διασάφησης τύπου Υ

 Η θέση 1β του προηγούμενου παραστατικού να είναι τύπου C

 Ο εξαγωγέας (θέση 2) του προηγούμενου παραστατικού να είναι ο ίδιος με τον εξαγωγέα (θέση 2) της διασάφησης τύπου Υ

 Ο τρόπος μεταφοράς στα σύνορα (θέση 25), όταν είναι συμπληρωμένος στο προηγούμενο παραστατικό, να είναι ο ίδιος με τον τρόπο μεταφοράς στα σύνορα (θέση 25) της διασάφησης τύπου Υ

 Ο κωδικός εμπορεύματος (θέση 33) του προηγούμενου παραστατικού να είναι ο ίδιος με τον κωδικό εμπορεύματος (θέση 33) της διασάφησης τύπου Υ

 Σο αιτούμενο καθεστώς του προηγούμενου παραστατικού και της διασάφησης τύπου Υ (θέση 37) να συμπίπτουν.

Κατά συνέπεια, μέχρι να καταστεί συστημικά εφικτή η υποβολή μίας συμπληρωματικής διασάφησης τύπου Υ για όλες τις απλουστευμένες διασαφήσεις τύπου C, η τύπου Υ πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα κοινά πεδία με τις αρχικές διασαφήσεις τύπου C:

 Θέση 1α,β

 Θέση 2

 Θέση 25

 Θέση 37

Θέση 33

Παράδειγμα: Υποβάλλονται δυο απλουστευμένες διασαφήσεις (EXC), όπου ο εξαγωγέας (θέση 2) είναι το ίδιο πρόσωπο, αιτούμενο καθεστώς είναι η οριστική εξαγωγή (θέση 37:10 00) και έχουν αποδοθεί από το σύστημα τα σχετικά MRN (MRN1 και MRN2). Η απλουστευμένη διασάφηση με MRN1 έχει προορισμό την Τουρκία, ο τρόπος μεταφοράς στα σύνορα (θέση 25) είναι οδικός και περιλαμβάνει τα ακόλουθα δυο είδη:8301100000 (Λουκέτα), 6301100000 (Ηλεκτρικές κουβέρτες). Η απλουστευμένη διασάφηση με MRN 2 έχει προορισμό την Π.Γ.Δ.Μ., ο τρόπος μεταφοράς στα σύνορα (θέση 25) είναι οδικός και περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρία είδη: 8301100000 (Λουκέτα), 6301100000 (Ηλεκτρικές κουβέρτες), 9404100000(Σομιέδες). Σε αυτήν την περίπτωση και εφόσον συμπληρωθεί η θέση 25 στις ως άνω απλουστευμένες διασαφήσεις, υποβάλλεται μια Υ ως εξής:

 πρώτο είδος, 8301100000, στη θέση 40 αναγράφονται τα MRN1 και MRN2

 δεύτερο είδος, 6301100000 στη θέση 40 αναγράφονται τα MRN1 και MRN2

 τρίτο είδος 9404100000 στη θέση 40 αναγράφεται το MRN2

Στην περίπτωση που η δεύτερη απλουστευμένη διασάφηση (MRN2) έχει προορισμό την Κίνα και εφόσον έχει συμπληρωθεί ο τρόπος μεταφοράς στα σύνορα (θέση 25) με κωδικό «1 θαλάσσιος», υποβάλλονται 2 Υ, συμπληρωμένες ως ακολούθως: Η πρώτη Τ περιλαμβάνει τα παρακάτω είδη της απλουστευμένης διασάφησης με MRN1:

 πρώτο είδος, 8301100000, στη θέση 40 αναγράφεται το MRN1

 δεύτερο είδος, 6301100000, στη θέση 40 αναγράφεται το MRN1

Η δεύτερη Υ περιλαμβάνει τα είδη της απλουστευμένης διασάφησης με MRN2 ως ακολούθως:

 πρώτο είδος, 8301100000, στη θέση 40 αναγράφεται τo MRN2

 δεύτερο είδος, 6301100000, στη θέση 40 αναγράφεται το MRN2

 τρίτο είδος 9404100000, στη θέση 40 αναγράφεται το MRN2

Επαλήθευση: Η συμπληρωματική διασάφηση εξαγωγής τύπου Υ, αφού γίνει αποδεκτή από το σύστημα, ακολουθεί τη διαδικασία που περιγράφεται στο σημείο 2α της παρούσας. Επισημαίνεται ότι η συμπληρωματική διασάφηση δεν μπορεί να δρομολογηθεί για φυσικό έλεγχο δεδομένου ότι υποβάλλεται σε χρόνο μεταγενέστερο της προσκόμισης των εμπορευμάτων.

Ολοκλήρωση διαδικασίας υποβολής διασάφησης τύπου Υ: Εξυπακούεται ότι στη διασάφηση τύπου Τ δεν αποστέλλεται το μήνυμα ΙΕ501 «Στοιχεία Αναμενόμενης Εξαγωγής». Με την ολοκλήρωση των διατυπώσεων εξαγωγής δεν εκτυπώνεται Σ.Ε.Ε. και η διασάφηση λαμβάνει τον τύπο κατάστασης (status) F02 (Παραλαβή προς Εξαγωγή). Εν συνεχεία οριστικοποιείται από τον τελωνειακό υπάλληλο η διασάφηση («Οριστικοποίηση ΕΔΕ») και o τύπος κατάστασης που λαμβάνει είναι F08 («Επιβεβαίωση εξαγωγής»). Η ημερομηνία κατά την οποία οριστικοποιείται, από τον τελωνειακό υπάλληλο, η διασάφηση, καταχωρείται ως ημερομηνία εξόδου στο αντίστοιχο πεδίο.

Τροποποίηση Απλουστευμένης Διασάφησης Τύπου C και Συμπληρωματικής Διασάφησης Τύπου Υ Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που μεταβληθούν δεδομένα στις αρχικές διασαφήσεις τροποποιείται ανάλογα και η αντίστοιχη συμπληρωματική.
Παράδειγμα: Έχει υποβληθεί μία συμπληρωματική διασάφηση τύπου Υ για πέντε (5) απλουστευμένες διασαφήσεις τύπου C, από τις οποίες μία απλουστευμένη διασάφηση δεν έχει λάβει τον τύπο κατάστασης (status) F08 (δεν έχει αποσταλεί ακόμη το μήνυμα ΙΕ518 από το τελωνείο εξόδου). Στην περίπτωση που αποσταλεί το μήνυμα ΙΕ518 με ένδειξη Α4 (ελάσσονες διαφορές) και το τελωνείο εξαγωγής προβεί σε τροποποίηση κάποιου / κάποιων πεδίων επί της απλουστευμένης διασάφησης εκδίδοντας εντολή για εκ των υστέρων έλεγχο στο 6 Υποσύστημα Υποθέσεων (οθόνη Διαχείρισης Εντολών Ελέγχου), πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα και η αντίστοιχη συμπληρωματική διασάφηση τύπου Υ (εκδίδοντας εντολή εκ των υστέρων ελέγχου από το Υποσύστημα Υποθέσεων κατά τα γνωστά).

Β. Διαδικασία εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο


Η συγκεκριμένη μορφή απλούστευσης δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο της άδειας να τελωνίζει τα εμπορεύματά του απευθείας από τις εγκαταστάσεις του παρέχοντάς του τις εξής επιλογές:

- Υποβολή διασάφησης τύπου Α με πλήρη στοιχεία

- Υποβολή απλουστευμένης διασάφησης τύπου C και συμπληρωματικής τύπου Υ

- Γνωστοποίηση λογιστικής εγγραφής τύπου R και ανακεφαλαιωτικής τύπου Ζ

Οριζόντιες Ρυθμίσεις


α. Συμπλήρωση της Θέσης 30 – Τόπος Εμπορευμάτων
Κοινή συνθήκη που ισχύει για τις τρεις ανωτέρω περιπτώσεις είναι ότι η υποχρέωση προσκόμισης του εμπορεύματος στο τελωνείο ή σε χώρους που το τελωνείο εγκρίνει κατά περίπτωση, αποκτά διαφορετικό περιεχόμενο και πλέον ως εγκεκριμένος χώρος για την προσκόμιση των προς εξαγωγή εμπορευμάτων νοούνται οι εγκαταστάσεις του εξαγωγέα και για το λόγο αυτό στη θέση 30 συμπληρώνεται υποχρεωτικά το πεδίο «Εξουσιοδοτημένος Τόπος Εμπορευμάτων», χρησιμοποιώντας την κωδικοποίηση που έχει δοθεί από την Περιφέρεια και αναφέρεται στη σχετική άδεια. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες Τελωνειακές Περιφέρειες στο στάδιο έκδοσης της άδειας μεριμνούν για την απόδοση κωδικού για κάθε τόπο που συμπληρώνεται στη θέση 10 της άδειας (Εγκεκριμένος Τόπος Εμπορευμάτων) και είναι της μορφής ΚΩΔ. ΠΕΡΙΥΕΡΕΙΑΣ/ΚΩΔ. ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ/χχχχ (αύξουσα αρίθμηση).
Αντιπρόσωποι κάτοχοι άδειας Στις περιπτώσεις που ο κάτοχος της άδειας χρήσης της διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο είναι αντιπρόσωπος, ως εγκεκριμένος χώρος για την προσκόμιση των προς εξαγωγή εμπορευμάτων είναι ο τόπος που έχει δηλωθεί στην άδεια, δηλαδή είτε οι εγκαταστάσεις του αντιπροσώπου /κατόχου της άδειας είτε οι εγκαταστάσεις των εξαγωγέων /πελατών του.
β. Συμπλήρωση πεδίου «Αποτελέσματα ελέγχου»
Εκτός από τη συμπλήρωση της θέσης 30 κατά τα ανωτέρω, συμπληρώνεται στο πεδίο «αποτελέσματα ελέγχου» η ένδειξη Α3 «Καλώς με δική του ευθύνη».
γ. Χρόνος Υποβολής
Επισημαίνεται ότι ο κάτοχος της άδειας/νόμιμος αντιπρόσωπός του υποβάλλει τη διασάφηση/γνωστοποίηση λογιστικής εγγραφής τουλάχιστον δύο ώρες πριν τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας του αρμόδιου τελωνείου ελέγχου, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για τη διενέργεια όλων των απαιτούμενων ενεργειών από αυτό.
δ. Εμπορεύματα που εμπίπτουν σε Απαγορεύσεις – Περιορισμούς
Διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις εμπορευμάτων που εμπίπτουν σε απαγορεύσεις – περιορισμούς, ο τρόπος ελέγχου των αναγκαίων πιστοποιητικών/ αδειών – εγκρίσεων για τη διασφάλιση της σχετικής νομοθεσίας, καθορίζεται κατά την έκδοση της άδειας χρήσης της διαδικασίας εκτελωνισμού στις εγκαταστάσεις του εξαγωγέα, όπως αυτός έχει προσδιοριστεί κατόπιν διαβούλευσης μεταξύ της αρμόδιας Τελωνειακής Περιφέρειας και των, κατά περίπτωση, άλλων αρμόδιων δημόσιων αρχών, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 7 παρ. 2 στοιχείο γ) της ανωτέρω α) σχετικής ΑΥΟ.
Οι αρμόδιες, για τη χορήγηση της ως άνω άδειας, Τελωνειακές Περιφέρειες, οφείλουν να γνωστοποιούν εγγράφως στο, αρμόδιο για την παρακολούθηση της άδειας, Τελωνείο ελέγχου, το αποτέλεσμα της διαβούλευσης με σχετικές οδηγίες για τη διεξαγωγή των αναγκαίων ελέγχων διασφάλισης των απαγορεύσεων- περιορισμών.
ε. Εξαγωγή που ακολουθείται από καθεστώς Κοινής/Κοινοτικής Διαμετακόμισης
Στις περιπτώσεις που έχει χορηγηθεί άδεια για τελωνισμό στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο και εφόσον του καθεστώτος εξαγωγής έπεται το καθεστώς κοινής/κοινοτικής διαμετακόμισης στο τελωνείο εξαγωγής, συνιστάται ο κάτοχος της άδειας να κάνει ταυτόχρονα και χρήση απλουστευμένων διαδικασιών στο καθεστώς της διαμετακόμισης (εγκεκριμένος αποστολέας), προκειμένου να επωφεληθεί πλήρως της διευκόλυνσης της μη προσκόμισης των εμπορευμάτων στο τελωνείο.

1. Υποβολή / Επαλήθευση διασάφησης εξαγωγής τύπου Α


Συμπλήρωση: Ο κάτοχος της άδειας, υποβάλλει το μήνυμα ΙΕ 515 «Διασάφηση Εξαγωγής», όπου συμπληρώνει τις υποχρεωτικές θέσεις της διασάφησης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι) και:

ü στη θέση 1 α, β τον τύπο της διασάφησης ΕΧ Α,

ü στη θέση 44.1, σε επίπεδο είδους, και μόνο στο 1ο είδος τον κωδικό 1961 «άδεια απλουστευμένων διαδικασιών» μαζί με τον αριθμό της άδειας όπως του έχει γνωστοποιηθεί από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια και

ü στη θέση 30 τον τόπο όπου βρίσκονται τα προς εξαγωγή εμπορεύματα, ο οποίος έχει δηλωθεί και στην άδειά του.

Σο σύστημα διαλειτουργεί με το Υποσύστημα Αδειών Εγκρίσεων μέσω της θέσης 44 της διασάφησης εξαγωγής και ελέγχει:

ü εάν η άδεια που έχει συμπληρωθεί στο ως άνω πεδίο ισχύει,
ü εάν το πρόσωπο που αναγράφεται στη θέση 2 της διασάφησης, είναι το ίδιο με το δικαιούχο πρόσωπο της άδειας,

ü εάν το καθεστώς που αναφέρεται στη θέση 37 της διασάφησης περιλαμβάνεται στην άδεια,

ü εάν τα εμπορεύματα που έχουν δηλωθεί στη θέση 33 περιλαμβάνονται στην άδεια.

Αποδοχή και Δρομολόγηση: Εφόσον από το συστημικό έλεγχο η διασάφηση γίνει αποδεκτή, αποδίδεται ο αριθμός αναφοράς κίνησης (MRN) και αμέσως ενεργοποιείται το χρονόμετρο (timer) με το οποίο ορίζονται τα χρονικά περιθώρια για τον έλεγχο των εμπορευμάτων και ο χρόνος απελευθέρωσης αυτών προς εξαγωγή. Η διάρκεια λειτουργίας του χρονομέτρου καθορίζεται από την Τελωνειακή Περιφέρεια έκδοσης της άδειας, με κριτήρια (απόσταση από το τελωνείο, εργάσιμες μέρες και ώρες του τελωνείου κλπ), είναι κωδικοποιημένη με τη μορφή ΩΩ:ΛΛ και περιλαμβάνεται στην άδεια, από την οποία αντλείται συστημικά. Με την αποδοχή της διασάφησης εξαγωγής, διενεργείται αυτόματα από το σύστημα Ανάλυση Κινδύνου. Η διασάφηση εξαγωγής ενημερώνεται με το αποτέλεσμα της Ανάλυσης Κινδύνου και εμφανίζεται στο Υποσύστημα Διαχείρισης Ειδικών Πληροφοριών & Υποθέσεων (Οθόνη Επόπτη). Στο σημείο αυτό, εφιστάται η προσοχή στον Προϊστάμενο Τελωνισμού Εμπορευμάτων να δρομολογεί κατ’ απόλυτη προτεραιότητα τις διασαφήσεις εξαγωγής τύπου Α για τελωνισμό στις εγκαταστάσεις του εξαγωγέα, καταχωρώντας το ΕΟRI του εξαγωγέα, εφόσον είναι ο κάτοχος της άδειας ή τα EORI των εξαγωγέων που αντιπροσωπεύονται στην περίπτωση που ο κάτοχος της άδειας είναι ο αντιπρόσωπος, στο πεδίο «Συναλλασσόμενος/Είδος Ταυτότητας», στα κριτήρια αναζήτησης της «Οθόνης του Επόπτη».
Επαλήθευση και Έλεγχος: Ο αρμόδιος Προϊστάμενος Τελωνισμού Εμπορευμάτων, εφόσον ο βαθμός επικινδυνότητας απαιτεί την επαλήθευση της διασάφησης και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί προς το σκοπό αυτό από την 33η Διεύθυνση, εκδίδει από το σύστημα εντολή ελέγχου. Στην περίπτωση που η διασάφηση επιλεγεί για φυσικό έλεγχο, και δεδομένου ότι για τη διασφάλιση του ελέγχου δεν αποστέλλεται το μήνυμα ΙΕ 560 με το οποίο ενημερώνεται ο κάτοχος της άδειας για τον έλεγχο, ο οριζόμενος ελεγκτής τυπώνει μαζί με την εντολή ελέγχου και τη διασάφηση και μεταβαίνει στις εγκαταστάσεις του εξαγωγέα προκειμένου να πραγματοποιήσει τον φυσικό έλεγχο. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, η καταγραφή των αποτελεσμάτων γίνεται όπως ορίζεται στην παράγραφο 4.3 της αριθ. (γ) ανωτέρω σχετικής με την επιλογή της κατάλληλης ένδειξης αποτελέσματος ελέγχου και τυπώνεται το Συνοδευτικό Έγγραφο της Εξαγωγής (Σ.Ε.Ε.) από το περιβάλλον του συναλλασσόμενου.
Στις περιπτώσεις που η διασάφηση δεν επιλεγεί για επαλήθευση, ο αρμόδιος Προϊστάμενος Τελωνισμού Εμπορευμάτων δρομολογεί τη διασάφηση σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί προς το σκοπό αυτό από τη 33η Δ/νση. Σημειώνεται ότι και στις δύο, ως άνω, περιπτώσεις (διενέργειας ελέγχου ή μη) απενεργοποιείται το χρονόμετρο.

Ευθύνη Κατόχου της Άδειας Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη για:

ü την ακρίβεια των στοιχείων της διασάφησης,

ü την γνησιότητα των επισυναπτόμενων εγγράφων, και

ü την τήρηση του συνόλου των υποχρεώσεων τις οποίες συνεπάγεται η υπαγωγή των σχετικών εμπορευμάτων στο συγκεκριμένο καθεστώς,

βαρύνει τον κάτοχο της άδειας ή το νόμιμο αντιπρόσωπό του (άρθρο 199 και 253α του καν.2454/93 ΔΕΚΤΚ). Συνεπώς, εάν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους διαπιστωθεί παραποίηση των σχετικών εγγράφων, αυτό επισύρει ποινές κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία.
Ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής διασάφησης τύπου Α: Με τη λήξη του χρονόμετρου γίνεται απελευθέρωση των εμπορευμάτων, λαμβάνει την κατάσταση (status) «Παραλαβή προς εξαγωγή» (F02) και τυπώνεται το Συνοδευτικό Έγγραφο της Εξαγωγής (Σ.Ε.Ε.) από το περιβάλλον του συναλλασσόμενου. Οφέλη: Βασικά πλεονεκτήματα της ως άνω διαδικασίας εξαγωγής είναι αφενός η απλούστευση στη διαδικασία υποβολής δεδομένου ότι ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει μία φορά την διασάφηση τύπου Α χωρίς την υποχρέωση υποβολής συμπληρωματικών/ανακεφαλαιωτικών διασαφήσεων σε μεταγενέστερο στάδιο και, αφετέρου η ευελιξία φόρτωσης των εμπορευμάτων σε χρόνο και τόπο επιλογής του εξαγωγέα και μετακίνησης αυτών κατ’ ευθείαν στο τελωνείο εξόδου. Η απευθείας διακίνηση προς το τελωνείο εξόδου μειώνει τον χρόνο μεταφοράς με συνέπεια τη μείωση του κόστους και του χρόνου τήρησης των διατυπώσεων εξαγωγής. Για τους λόγους αυτούς, η Υπηρεσία μας θεωρεί ότι για τους εξαγωγείς με συχνότητα εξαγωγών αυτή η μορφή απλούστευσης είναι η πλέον διευκολυντική και είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να επιλέξουν αυτόν τον τύπο απλούστευσης.

2α. Υποβολή / Επαλήθευση απλουστευμένης διασάφησης εξαγωγής τύπου C


Συμπλήρωση: Ο κάτοχος της άδειας, υποβάλλει το μήνυμα ΙΕ 515 «Διασάφηση Εξαγωγής», όπου συμπληρώνει τις υποχρεωτικές θέσεις της διασάφησης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι) και:

ü στη θέση 1 α, β τον τύπο της διασάφησης ΕΧ C,

ü στη θέση 44.1, σε επίπεδο είδους, και μόνο στο 1ο είδος τον κωδικό 1961 «άδεια απλουστευμένων διαδικασιών» μαζί με τον αριθμό της άδειας όπως του έχει γνωστοποιηθεί από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια και

ü στη θέση 30 τον τόπο όπου βρίσκονται τα προς εξαγωγή εμπορεύματα, ο οποίος έχει δηλωθεί και στην άδειά του.

Σο σύστημα διαλειτουργεί με το Υποσύστημα Αδειών Εγκρίσεων μέσω της θέσης 44 της διασάφησης εξαγωγής και ελέγχει:

ü εάν η άδεια που έχει συμπληρωθεί στο ως άνω πεδίο ισχύει,

ü εάν το πρόσωπο που αναγράφεται στη θέση 2 της διασάφησης, είναι το ίδιο με το δικαιούχο πρόσωπο της άδειας,

ü εάν το καθεστώς που αναφέρεται στη θέση 37 της διασάφησης περιλαμβάνεται στην άδεια,

ü εάν τα εμπορεύματα που έχουν δηλωθεί στη θέση 33 περιλαμβάνονται στην άδεια.

Η διαδικασία υποβολής και επαλήθευσης απλουστευμένης διασάφησης τύπου C, μέχρι το στάδιο απελευθέρωσης των εμπορευμάτων και εκτύπωσης του Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής είναι η ίδια με τη διαδικασία που περιγράφεται στο σημείο Β1 της παρούσας. Εξυπακούεται ότι και σε αυτήν την περίπτωση δεν αποστέλλεται το μήνυμα ΙΕ 560 με το οποίο ενημερώνεται ο κάτοχος της άδειας για επικείμενο έλεγχο.

2β. Υποβολή συμπληρωματικής διασάφησης τύπου Υ


Ο κάτοχος της άδειας υποβάλλει ηλεκτρονικά στο αρμόδιο τελωνείο εξαγωγής, τη συμπληρωματική διασάφηση τύπου Υ για τις απλουστευμένες διασαφήσεις τύπου C, που υποβλήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη του μήνα αυτού. Στη συνέχεια ακολουθείται η ίδια διαδικασία που περιγράφεται στο αντίστοιχο σημείο Α.2β της παρούσας.

3.Καταχώρηση των προς εξαγωγή εμπορευμάτων στα λογιστικά βιβλία του κατόχου της άδειας


Ο κάτοχος της άδειας τηρεί Ειδικό Λογιστικό Βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή, στο οποίο καταχωρεί τα εμπορεύματα τα οποία θέτει στο καθεστώς της εξαγωγής. Η καταχώρηση αυτή περιλαμβάνει την ημερομηνία που έγινε, τουλάχιστον τα στοιχεία που αναφέρονται στον Πίνακα 7 του Παραρτήματος 30Α των ΔΕΚΤΚ και επέχει θέση διασάφησης για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς της εξαγωγής. Το αρμόδιο τελωνείο εξαγωγής ενημερώνεται με τη γνωστοποίηση λογιστικής εγγραφής R.

3α. Υποβολή/ Επαλήθευση Γνωστοποίησης λογιστικής εγγραφής τύπου R


Συμπλήρωση: Ο κάτοχος της άδειας υποβάλλει το μήνυμα ΙΕ 515, όπου συμπληρώνει τις υποχρεωτικές θέσεις που περιγράφονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι και:

ü στη θέση 1 α, β, τον κωδικό ΕΧ R,

ü στη θέση 44.1, τον κωδικό 1961 «άδεια απλουστευμένων διαδικασιών» μαζί με τον αριθμό της άδειας, όπως του έχει γνωστοποιηθεί από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια και

ü στη θέση 30, τον τόπο όπου βρίσκονται τα προς εξαγωγή εμπορεύματα, ο οποίος έχει δηλωθεί και στην άδειά του.

Επισημαίνεται ότι η Γνωστοποίηση Λογιστικής Εγγραφής R περιλαμβάνει μόνο μία λογιστική εγγραφή (ένα είδος εμπορεύματος). Σο σύστημα διαλειτουργεί με το Υποσύστημα Αδειών Εγκρίσεων μέσω της θέσης 44 της Γνωστοποίησης λογιστικής εγγραφής και ελέγχει:

ü εάν η άδεια που έχει συμπληρωθεί στο ως άνω πεδίο ισχύει,

ü εάν το πρόσωπο που αναγράφεται στη θέση 2 της γνωστοποίησης λογιστικής εγγραφής, είναι το ίδιο με το δικαιούχο πρόσωπο της άδειας,

ü εάν το καθεστώς που αναφέρεται στη θέση 37 της γνωστοποίησης λογιστικής εγγραφής περιλαμβάνεται στην άδεια,

ü εάν το εμπόρευμα που έχει δηλωθεί στη θέση 33 περιλαμβάνεται στην άδεια.

Η διαδικασία υποβολής και επαλήθευσης της Γνωστοποίησης λογιστικής εγγραφής τύπου R, μέχρι το στάδιο απελευθέρωσης των εμπορευμάτων και εκτύπωσης του Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής είναι η ίδια με τη διαδικασία που περιγράφεται στο σημείο Β1 της παρούσας. Εξυπακούεται ότι και σε αυτήν την περίπτωση δεν αποστέλλεται το μήνυμα ΙΕ 560 με το οποίο ενημερώνεται ο κάτοχος της άδειας για επικείμενο έλεγχο.

3β.Τποβολή Ανακεφαλαιωτικής Διασάφησης τύπου Ζ


Συμπλήρωση: Ο κάτοχος της άδειας υποβάλλει ηλεκτρονικά στο αρμόδιο τελωνείο εξαγωγής, την ανακεφαλαιωτική διασάφηση τύπου Ζ για τις γνωστοποιήσεις λογιστικών εγγραφών τύπου R που υποβλήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη του μήνα αυτού. Επισημαίνεται ότι ο κάτοχος της άδειας υποχρεούται να υποβάλλει την ανακεφαλαιωτική διασάφηση τύπου Ζ εντός της τιθέμενης προθεσμίας για όλες τις γνωστοποιήσεις λογιστικών εγγραφών R, ανεξαρτήτως της κατάστασης που οι τελευταίες βρίσκονται (status).

Έλεγχοι Συσχέτισης: Κατά την υποβολή της ανακεφαλαιωτικής διασάφησης τύπου Z, το σύστημα ελέγχει το προηγούμενο παραστατικό στη θέση 40 της διασάφησης (με κατηγορία Προηγούμενου Παραστατικού «Υ» και τύπο «CLE») το οποίο υποχρεωτικά είναι γνωστοποίηση λογιστικής εγγραφής τύπου R ή είναι συμπληρωμένος στο πεδίο ref 1 ο αριθμός λογιστικής καταχώρησης στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται η γνωστοποίηση της λογιστικής εγγραφής R (πχ ηλεκτρική ενέργεια). Σημειώνεται ότι κατά την υποβολή της ανακεφαλαιωτικής διασάφησης τύπου Ζ, οι θέσεις 44, 38 και 46 συμπληρώνονται ως ακολούθως:
1 ref (είναι το πεδίο μετά τον κωδικό και το τύπο παραστατικού)

Θέση 44, ο κωδικός Ν380 και ο αριθμός των τιμολογίων που αφορούν στις γνωστοποιήσεις λογιστικών εγγραφών R

 Θέση 38, το άθροισμα των ποσοτήτων των γνωστοποιήσεων λογιστικών εγγραφών R που έχουν υποβληθεί

 Θέση 46, το άθροισμα της στατιστικής αξίας των γνωστοποιήσεων λογιστικών εγγραφών R που έχουν υποβληθεί

Οι έλεγχοι που διενεργούνται από το σύστημα και γίνονται για όλα τα είδη που περιλαμβάνει η εν λόγω ανακεφαλαιωτική, είναι οι ακόλουθοι:
1) Εάν σε όλα τα είδη υπάρχει μία τουλάχιστον εγγραφή στη θέση 40 με κατηγορία προηγούμενου παραστατικού «Υ» και τύπο «CLE» και συμπληρωμένο το πεδίο Ref ή το MRN της γνωστοποίησης λογιστικής εγγραφής R.
2) Στην περίπτωση που δεν υπάρχει λάθος σε αυτόν τον έλεγχο και είναι συμπληρωμένο το MRN, τότε ακολουθούν οι παρακάτω έλεγχοι για κάθε στίχο και για κάθε εγγραφή στη θέση 40:

 To MRN και ο στίχος του προηγούμενου παραστατικού να αντιστοιχούν σε γνωστοποίησης λογιστικής εγγραφής,

 Η θέση 1α του προηγούμενου παραστατικού να συμπίπτει με τη θέση 1α της ανακεφαλαιωτικής διασάφησης τύπου Ζ,

 Η θέση 1β του προηγούμενου παραστατικού να είναι τύπου R,

 Ο εξαγωγέας (θέση 2) του προηγούμενου παραστατικού να είναι ο ίδιος με τον εξαγωγέα (θέση 2) της ανακεφαλαιωτικής διασάφησης τύπου Ζ,

 Ο τρόπος μεταφοράς στα σύνορα (θέση 25) στο προηγούμενο παραστατικό, να είναι ο ίδιος με τον τρόπο μεταφοράς στα σύνορα (θέση 25) της ανακεφαλαιωτικής διασάφησης τύπου Ζ,

 Ο κωδικός εμπορεύματος (θέση 33) του προηγούμενου παραστατικού να είναι ο ίδιος με τον κωδικό εμπορεύματος (θέση 33) της ανακεφαλαιωτικής διασάφησης τύπου Ζ,

 Σο αιτούμενο καθεστώς της ανακεφαλαιωτικής διασάφησης Ζ και του προηγούμενου παραστατικού (θέση 37) να συμπίπτουν.

Κατά συνέπεια, μέχρι να καταστεί συστημικά εφικτή η υποβολή μίας ανακεφαλαιωτικής διασάφησης τύπου Ζ για όλες τις γνωστοποιήσεις λογιστικών εγγραφών R, η τύπου Ζ πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα κοινά πεδία με τις γνωστοποιήσεις λογιστικής εγγραφής τύπου R:

 Θέση 1α,β

 Θέση 2

 Θέση 25

 Θέση 37

 Θέση 33

Παράδειγμα: Υποβάλλονται τρεις γνωστοποιήσεις λογιστικής εγγραφής (R), όπου ο εξαγωγέας (θέση 2) είναι το ίδιο πρόσωπο, αιτούμενο καθεστώς είναι η οριστική εξαγωγή (θέση 37:10 00) και έχουν αποδοθεί από το σύστημα τα σχετικά MRN (MRN1, MRN2 και MRN3). Η γνωστοποίηση λογιστικής εγγραφής με MRN1 έχει προορισμό την Τουρκία, ο τρόπος μεταφοράς στα σύνορα (θέση 25) είναι οδικός και περιλαμβάνει το ακόλουθο είδος: 8301100000 (Λουκέτα). Η γνωστοποίηση λογιστικής εγγραφής με MRN 2 έχει προορισμό την Π.Γ.Δ.Μ., ο τρόπος μεταφοράς στα σύνορα (θέση 25) είναι οδικός και περιλαμβάνει το ακόλουθο είδος: 6301100000 (Ηλεκτρικές κουβέρτες). Η γνωστοποίηση λογιστικής εγγραφής με MRN 3, έχει προορισμό την Π.Γ.Δ.Μ., ο τρόπος μεταφοράς στα σύνορα (θέση 25) είναι οδικός και περιλαμβάνει το ακόλουθο είδος: 9404100000 (Σομιέδες).

Σε αυτήν την περίπτωση υποβάλλεται μια Ζ ως εξής:

 πρώτο είδος 8301100000, στη θέση 40 αναγράφεται το MRN1

 δεύτερο είδος 6301100000, στη θέση 40 αναγράφεται το MRN2

 τρίτο είδος 9404100000 στη θέση 40 αναγράφεται το MRN3

Στην περίπτωση που η δεύτερη γνωστοποίηση λογιστικής εγγραφής (MRN2) έχει προορισμό την Κίνα και ο τρόπος μεταφοράς στα σύνορα (θέση 25) είναι θαλάσσιος, υποβάλλονται 2 Ζ, συμπληρωμένες ως εξής:

Η πρώτη Ζ περιλαμβάνει τις δύο γνωστοποιήσεις λογιστικής εγγραφής με MRN1 και MRN3 ως εξής:

 πρώτο είδος, 8301100000 στη θέση 40 αναγράφεται το MRN1

 δεύτερο είδος, 9404100000 στη θέση 40 αναγράφεται το MRN3

Η δεύτερη Ζ περιλαμβάνει μόνο τη γνωστοποίηση λογιστικής εγγραφής με MRN2.

Ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής ανακεφαλαιωτικής διασάφησης τύπου Ζ Εξυπακούεται ότι στην ανακεφαλαιωτική διασάφηση τύπου Z δεν αποστέλλεται το μήνυμα ΙΕ501 «Στοιχεία Αναμενόμενης Εξαγωγής», δεν εκτυπώνεται Σ.Ε.Ε. και η διασάφηση λαμβάνει τον τύπο κατάστασης (status) F02 (Παραλαβή προς Εξαγωγή). Εν συνεχεία, οριστικοποιείται από τον τελωνειακό υπάλληλο η διασάφηση («Οριστικοποίηση ΕΔΕ») και o τύπος κατάστασης που λαμβάνει η διασάφηση είναι F08 (Επιβεβαίωση εξαγωγής). Η ημερομηνία κατά την οποία οριστικοποιείται από τον τελωνειακό υπάλληλο η διασάφηση καταχωρείται ως ημερομηνία εξόδου στο αντίστοιχο πεδίο.

Τροποποίηση Γνωστοποίησης Λογιστικής Εγγραφής τύπου R και Ανακεφαλαιωτικής Διασάφησης Τύπου Ζ Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που μεταβληθούν δεδομένα στις γνωστοποιήσεις λογιστικής εγγραφής τύπου R, τροποποιείται ανάλογα και η αντίστοιχη ανακεφαλαιωτική. Παράδειγμα: Έχει υποβληθεί μία ανακεφαλαιωτική διασάφηση τύπου Ζ για πέντε (5) γνωστοποιήσεις λογιστικής εγγραφής (τύπου R), από τις οποίες μία γνωστοποίηση λογιστικής εγγραφής δεν έχει λάβει τον τύπο κατάστασης (status) F08 (δεν έχει αποσταλεί ακόμη το μήνυμα ΙΕ518 από το τελωνείο εξόδου). Στην περίπτωση που αποσταλεί το μήνυμα IE 518 με ένδειξη Α4 (ελάσσονες διαφορές) και το τελωνείο εξαγωγής προβεί σε τροποποίηση κάποιου / κάποιων πεδίων επί της γνωστοποίησης λογιστικής εγγραφής εκδίδοντας εντολή για εκ των υστέρων έλεγχο στο Υποσύστημα Υποθέσεων (οθόνη Διαχείρισης Εντολών Ελέγχου), πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα και η αντίστοιχη ανακεφαλαιωτική διασάφηση τύπου Ζ (εκδίδοντας εντολή εκ των υστέρων ελέγχου από το Υποσύστημα Υποθέσεων κατά τα γνωστά).

Γ. Διευκρινίσεις- Επισημάνσεις


1. Εγκεκριμένοι Οικονομικοί Φορείς (ΑΕΟ)


Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιο από τα πρόσωπα (θέση 2- Εξαγωγέας) ή/και θέση 14 (αντιπρόσωπος) που δηλώνονται στη διασάφηση εξαγωγής είναι κάτοχοι πιστοποιητικού Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα (ΑΕΟ), ο αριθμός πιστοποιητικού που τους έχει χορηγηθεί συμπληρώνεται στη θέση 44-1 της διασάφησης, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Υ022- Υ031 κατά περίπτωση.

2. Επαλήθευση Διασάφησης/ Γνωστοποίησης Λογιστικής Εγγραφής


Όταν η διασάφηση/ γνωστοποίηση λογιστικής εγγραφής έχει επιλεγεί για επαλήθευση, ο κάτοχος της άδειας οφείλει να παρίσταται κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου. Στην περίπτωση αδυναμίας του, μεριμνά για τον ορισμό εκπροσώπου του για το σκοπό αυτό. Εάν ο κάτοχος της άδειας είναι αντιπρόσωπος και ως τόπος προσκόμισης των, προς εξαγωγή, εμπορευμάτων έχουν δηλωθεί οι εγκαταστάσεις του εξαγωγέα/πελάτη του και τα δυο αυτά πρόσωπα οφείλουν να παρίστανται κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου ή σε περίπτωση κωλύματος, να ορίζουν εκπρόσωπο κατά τα ανωτέρω.

3. Προδιαγραφές Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής (Σ.Ε.Ε.)


Επισημαίνεται ότι, παρόλο που στην απλουστευμένη διαδικασία εξαγωγής παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του Σ.Ε.Ε. από το περιβάλλον του συναλλασσόμενου, εντούτοις αυτό πρέπει να έχει κοινό μορφότυπο, όπως αυτός καθορίζεται από τις Διατάξεις Εφαρμογής του Κ.Τ.Κ. (Καν.(ΕΟΚ)2454/93), παράρτημα 45ζ,η) και από τις Κατευθυντήριες Οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την Ε.Ε. Οι εν λόγω οδηγίες είναι αναρτημένες στο portal του ICISnet (https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/ICISnet) και είναι διαθέσιμες για τους κατόχους αδειών οι οποίοι έχουν επιλέξει την εκτύπωση του Σ.Ε.Ε. από το περιβάλλον τους.

4. Διόρθωση- Ακύρωση Διασαφήσεων


Στις περιπτώσεις εκείνες που οι διασαφήσεις εξαγωγής κατά την απλουστευμένη διαδικασία χρήζουν διόρθωσης ή ακύρωσης, εφαρμογή έχουν τα οριζόμενα στην υπό σημείο (γ) σχετική περί διόρθωσης, τροποποίησης, ακύρωσης της διασάφησης.

5. Τμηματική Έξοδος των Εμπορευμάτων


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις κοινοτικές διατάξεις παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής εξόδου των εμπορευμάτων, και όχι τμηματικής εξαγωγής τους. Τούτο σημαίνει ότι υπάρχει η υποχρέωση προσκόμισής των εμπορευμάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια παραλαβής (Σ.Ε.Ε.) στο τελωνείο εξόδου μαζί με το Σ.Ε.Ε., ως ενιαία αποστολή (άρθρα 793, 796δ, ΔΕΚΤΚ). Στη συνέχεια μπορούν να εξέλθουν του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας ως περισσότερες της μίας αποστολές ή από περισσότερα του ενός τελωνεία εξόδου (άρθρο 796δ παρ.3, ΔΕΚΤΚ).

6. Σφράγιση


Όσον αφορά στη σφράγιση των εμπορευμάτων από τον κάτοχο της άδειας για διαδικασία τελωνισμού στις εγκαταστάσεις του, επισημαίνεται ότι αυτή αποτελεί επιλογή του εξαγωγέα προκειμένου να λάβει ενδεχομένως κάποιο πρόσθετο μέτρο διασφάλισης της διακίνησης των εν λόγω εμπορευμάτων από το τελωνείο εξαγωγής στο τελωνείο εξόδου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όταν πρόκειται για εξαγωγή γεωργικών επιδοτουμένων προϊόντων, η ως άνω σφράγιση είναι υποχρεωτική.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2


Απλουστευμένη διαδικασία εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που διακινείται μέσω δικτύου αγωγών


Τύπος απλούστευσης: Τελωνισμός στις εγκαταστάσεις του εξαγωγέα
Για ηλεκτρική ενέργεια που εξέρχεται από τη χώρα μας από κόμβους (διασυνδέσεις) με τρίτες χώρες ή χώρες ΕΖΕΣ, ο εξαγωγέας, λόγω της φύσης του εμπορεύματος, μπορεί να υποβάλλει αίτηση μόνο για τη χρήση της διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο τόπο και όχι για τη χρήση διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης.
Ο κάτοχος της άδειας καταχωρεί στα Λογιστικά του Βιβλία τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που τίθενται σε καθεστώς εξαγωγής με βάση τις μετρήσεις της ΑΔΜΗΕ ΑΕ. Η εγγραφή αυτή περιλαμβάνει τα υποχρεωτικά στοιχεία της Γνωστοποίησης Λογιστικής Εγγραφής τύπου R (Παράρτημα I). Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται η γνωστοποίηση της λογιστικής εγγραφής στο αρμόδιο Τελωνείο εξαγωγής και η καταχώριση των εμπορευμάτων στα λογιστικά βιβλία του κατόχου της άδειας ισοδυναμεί με άδεια παραλαβής τους.

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικής Διασάφησης τύπου Ζ Η διασάφηση συμπληρώνεται με τις υποχρεωτικές θέσεις όπως αυτές περιγράφονται στο Παράρτημα I της παρούσας. Η ανακεφαλαιωτική διασάφηση τύπου Ζ υποβάλλεται ηλεκτρονικά το αργότερο μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου, της εξαγωγής, μήνα, για το σύνολο της εξαχθείσας ποσότητας του προηγούμενου μήνα. Σο σύστημα για την αποδοχή της ανακεφαλαιωτικής διασάφησης Ζ ελέγχει τη συμπλήρωση των υποχρεωτικών θέσεων της διασάφησης που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα I της παρούσας, και εκτός των άλλων ελέγχει τα ακόλουθα:

ü την ταυτοποίηση του αριθμού της άδειας απλουστευμένης διαδικασίας που αναγράφεται στη θέση 44 με τον αντίστοιχο αριθμό άδειας στο υποσύστημα αδειών-εγκρίσεων,

ü εάν το πρόσωπο που αναγράφεται στη θέση 2 της διασάφησης είναι το ίδιο με το δικαιούχο της άδειας πρόσωπο,

ü εάν το αιτούμενο καθεστώς περιλαμβάνεται στην άδεια,

ü εάν οι κωδικοί εμπορευμάτων ορίζονται στην άδεια.

Η αρμόδια τελωνειακή αρχή, λαμβάνοντας υπόψη, τη βεβαίωση του ΑΔΜΗΕ σχετικά με τις ποσότητες της ηλεκτρικής ενέργειας που εξήχθησαν καθώς και τα τιμολόγια πώλησης του εξαγωγέα που αφορούν τις βεβαιωμένες, από τον ΑΔΜΗΕ, σχετικές ποσότητες, επιβεβαιώνει την έξοδο της σχετικής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, με τη συνήθη διαδικασία (ηλεκτρ.μήνυμα IE599). Η επιβεβαίωση αυτή χρησιμοποιείται για φορολογικούς σκοπούς, ήτοι ως δικαιολογητικό απαλλαγής από ΦΠΑ της παράδοσης ηλεκτρικής ενέργειας που εξήχθη από τη χώρα μας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3


Παρακολούθηση – Διαχείριση των υποβαλλόμενων διασαφήσεων/ γνωστοποιήσεων λογιστικών εγγραφών


Με την έναρξη εφαρμογής της παρούσας, ο Προϊστάμενος του τελωνείου ορίζει έναν υπάλληλο του γραφείου εξαγωγής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των υποβαλλόμενων διασαφήσεων που αφορούν απλουστευμένες διαδικασίες. Ειδικότερα, στο τέλος κάθε μήνα ο οριζόμενος τελωνειακός υπάλληλος διασφαλίζει τα ακόλουθα:

 Εάν για όλες τις απλουστευμένες διασαφήσεις τύπου C ή γνωστοποιήσεις λογιστικών εγγραφών τύπου R, έχουν υποβληθεί οι συμπληρωματικές διασαφήσεις τύπου Υ ή ανακεφαλαιωτικές διασαφήσεις τύπου Ζ, αντίστοιχα,

 εάν οι συμπληρωματικές διασαφήσεις τύπου Υ ή οι ανακεφαλαιωτικές διασαφήσεις τύπου Ζ έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα,

 εάν οι διασαφήσεις τύπου A, C, Y, Z, και οι γνωστοποιήσεις λογιστικής εγγραφής R έχουν υποβληθεί στο αρμόδιο τελωνείο που αναφέρεται στη σχετική άδεια,

 εάν ο τόπος προσκόμισης των εμπορευμάτων (θέση 30) που έχει δηλωθεί στις διασαφήσεις τύπου Α, C ή στις γνωστοποιήσεις λογιστικής εγγραφής (R) είναι αυτός που αναφέρεται στη σχετική άδεια, στις περιπτώσεις που το είδος της απλούστευσης είναι ο τελωνισμός στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο,
εάν, στις περιπτώσεις που ο κάτοχος της άδειας είναι τελωνειακός αντιπρόσωπος, είναι το ίδιο πρόσωπο που αναγράφεται στη θέση 14 των υποβαλλόμενων διασαφήσεων τύπου Α, C, Τ, Ζ ή γνωστοποιήσεων λογιστικής εγγραφής (R),

 εάν, στην περίπτωση του καθεστώτος της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, η αναλυτική περιγραφή του προϊόντος, το παραστατικό μεταποίησης (θέση 40 του ΕΔΕ) και η δήλωση προέλευσης των εμπορευμάτων (θέση 44 κωδ.1804) είναι συμπληρωμένα στη σχετική διασάφηση επανεξαγωγής.

 Στην περίπτωση εφεδρικής διαδικασίας (Κεφάλαιο 7 της παρούσας) συσχετίζει τα δεδομένα της χειρόγραφης διαδικασίας με τα δεδομένα της ηλεκτρονικής διασάφησης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4


Απόδειξη της προτιμησιακής καταγωγής ή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων (A.TR)


1. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της διασάφησης εξαγωγής, στο πλαίσιο εφαρμογής της διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης ή εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο, οι εξαγωγείς που, πραγματοποιούν εξαγωγές καταγόμενων προϊόντων σε προτιμησιακές χώρες ή στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων στην Τουρκία, προκειμένου αυτά να επωφεληθούν προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης στη χώρα προορισμού, πρέπει να είναι «Εγκεκριμένοι Εξαγωγείς» ως προς την καταγωγή ή την ελεύθερη κυκλοφορία, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αριθ. Δ17Γ 5005477ΕΞ2012/3-2-2012 Α.Υ.Ο., ώστε να μην παρίσταται ανάγκη μετάβασής τους στο αρμόδιο τελωνείο εξαγωγής.
Ευνόητο είναι, ότι σε περίπτωση που οι εξαγωγείς δεν είναι κάτοχοι της άδειας «Εγκεκριμένου Εξαγωγέα», θα εφαρμόζονται τα οριζόμενα στα σχετικά Πρωτόκολλα Καταγωγής των Αυτόνομων Καθεστώτων και των Προτιμησιακών Συμφωνιών.
2. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της διασάφησης εξαγωγής, οποιοσδήποτε εξαγωγέας («εγκεκριμένος» και μη) που πραγματοποιεί εξαγωγές καταγόμενων προϊόντων, των οποίων η συνολική αξία για κάθε αποστολή (αποτελούμενη από ένα ή περισσότερα δέματα) δεν υπερβαίνει τα 6000 ευρώ, μπορεί να συντάσσει δήλωση καταγωγής στο τιμολόγιο, στο δελτίο παράδοσης ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο (δήλωση τιμολογίου, δήλωση τιμολογίου EUR-MED, δήλωση καταγωγής) προκειμένου αυτά να επωφεληθούν προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης στη χώρα προορισμού. Για την εφαρμογή των ανωτέρω, στο πλαίσιο της διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης ή εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο, ο εξαγωγέας πρέπει να είναι κάτοχος των αδειών που προβλέπονται από τις διατάξεις της αριθ. Δ19Α 5030435 ΕΞ 2012/23-07-2012 ΑΥΟ. Ωστόσο, για εξαγωγές καταγόμενων προϊόντων αξίας άνω των 6000 ευρώ απαιτείται άδεια «Εγκεκριμένου Εξαγωγέα» ως προς την καταγωγή.
3. Στο πλαίσιο προώθησης και ενίσχυσης του εξαγωγικού εμπορίου και της περαιτέρω απλούστευσης των διαδικασιών, η Υπηρεσία μας έχει ήδη εκδώσει την αριθ. πρωτ. Δ17Γ 5026804 ΕΞ2012/26.06.2012 Δ.Υ.Ο με την οποία καλούνται οι Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν την άδεια «Εγκεκριμένου Εξαγωγέα» και να επωφεληθούν της εφαρμογής της απλοποιημένης διαδικασίας απόδειξης της καταγωγής και της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, ήτοι την πιστοποίηση της καταγωγής και της ελεύθερης κυκλοφορίας από τον ίδιο χωρίς τη μεσολάβηση των Τελωνειακών Αρχών,[βλ. και ανωτέρω σχετικές α) και β)].

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5


Τελωνειακά Οικονομικά Ανασταλτικά Καθεστώτα-Δειγματοληψία


Α. Τελειοποίηση προς επανεξαγωγή:


Κατά την επανεξαγωγή παράγωγων προϊόντων από καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους, αναγράφεται κατά περίπτωση, στη διασάφηση ή/και στις γνωστοποιήσεις λογιστικών εγγραφών, εκτός από τον κωδικό εμπορευμάτων και η αναλυτική περιγραφή του προϊόντος, το παραστατικό μεταποίησης (θέση 40 του ΕΔΕ) και η δήλωση προέλευσης των εμπορευμάτων (θέση 44 κωδ.1804) από τα οποία προέκυψαν τα παράγωγα προϊόντα που επανεξάγονται για την διαπίστωση της ταυτότητας των εμπορευμάτων και την πίστωση της διασάφησης μεταποίησης.


Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στα τελωνειακά οικονομικά ανασταλτικά καθεστώτα και ειδικότερα στα καθεστώτα, όπως στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, στα οποία το εμπόρευμα μεταποιείται και η κατάστασή του αλλάζει, αποτελεί η εξακρίβωση της ταυτότητάς του. Ως εκ τούτου, στις περιπτώσεις, όπου απαιτείται δειγματοληψία από τη φύση του εμπορεύματος, ο εξαγωγέας, οφείλει πριν από κάθε εξαγωγή να λαμβάνει και να φυλάσσει το δείγμα από το εξαγόμενο προϊόν, για τη διευκόλυνση πιθανού εκ των υστέρων ελέγχου.
Η δειγματοληψία δεν είναι υποχρεωτική σε κάθε εξαγωγή στις περιπτώσεις που επιχειρήσεις επανεξάγουν σε μόνιμη βάση πανομοιότυπα προϊόντα της ίδιας δασμολογικής κλάσης.
Ο χρόνος που φυλάσσεται το δείγμα ορίζεται από τις τελωνειακές αρχές.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κυρίως στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και στο σύστημα προκαταβολικής εξαγωγής με συμψηφισμό στο ισοδύναμο που εφαρμόζεται στα πλαίσια καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, όπου λαμβάνεται υποχρεωτικά δείγμα, εκτός εάν διασφαλίζεται η διαπίστωση της ταυτότητας με άλλους τρόπους όπως αυτοί αναφέρονται στο παράρτημα 67 πεδίο 12 (επεξηγηματικές σημειώσεις).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6


Εκ των υστέρων έλεγχοι- Κυρώσεις


Α. Εκ των υστέρων έλεγχοι


Οι τελωνειακές αρχές διενεργούν εκ των υστέρων ελέγχους στην έδρα του εξαγωγέα για τη διαπίστωση της ορθής τήρησης της διαδικασίας και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Β. Κυρώσεις


Στα πλαίσια των ελέγχων των αρμόδιων Τελωνειακών Αρχών σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ανακρίβειες στα δηλωθέντα ή ότι έχουν παραβιασθεί διατάξεις της τελωνειακής νομοθεσίας:

1) Εξετάζεται από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή η επιβολή ποινής ανακριβούς δήλωσης ή η βεβαίωση απλής τελωνειακής παράβασης, επιφυλασσομένων των περί λαθρεμπορίας διατάξεων ή η εφαρμογή άλλων ισχυουσών κατασταλτικών διατάξεων.

2) Ενημερώνεται η αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια προκειμένου να εξετάσει κατά περίπτωση την αναστολή ή την ανάκληση της άδειας απλουστευμένης διασάφησης ή άδειας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην αριθ. Δ19Α5030435 ΕΞ2012/23-07-2012 ΑΥΟ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7


Εφεδρική διαδικασία


Α) Εφεδρική διαδικασία λόγω μη διαθεσιμότητας του ηλεκτρονικού συστήματος του συναλλασσόμενου


Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή την περίπτωση και προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση χειρόγραφης διαδικασίας που δημιουργεί καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της εξαγωγής και κατά συνέπεια στη διακίνηση του εμπορεύματος, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής διασάφησης με συμπλήρωση αντίστοιχων φορμών που υπάρχουν διαθέσιμες για τους συναλλασσόμενους στο περιβάλλον ηλεκτρονικών υποβολών στο ICISnet (i-trader).
Σε διαφορετική περίπτωση ακολουθείται η χειρόγραφη διαδικασία ως ακολούθως:
Οι εξαγωγές διεκπεραιώνονται με την κατάθεση στο τελωνείο γραπτής διασάφησης εξαγωγής (ΕΔΕ εξαγωγής και Έγγραφο Ασφάλειας και Προστασίας) δεόντως συμπληρωμένης και υπογεγραμμένης. Σημειώνεται ότι η αποδοχή της εν λόγω διασάφησης από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Τελωνειακών Διαδικασιών αποτελεί και τη συναίνεση του τελωνείου για χρήση εφεδρικής διαδικασίας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 787 παρ.4 των Δ.Ε.Κ.Τ.Κ. Η εν λόγω διασάφηση καταχωρείται στο Ενιαίο Βιβλίο Καταχώρησης και εκδίδεται χειρόγραφη άδεια παράδοσης. Υπενθυμίζεται ότι στο συνυποβαλλόμενο Έγγραφο Ασφάλειας και Προστασίας αποδίδεται ο ίδιος αριθμός καταχώρησης με τη γραπτή διασάφηση. Η επιλογή των ΕΔΕ για φυσικό έλεγχο ή έλεγχο εγγράφων ή τελωνισμό κατά δήλωση, γίνεται από τον Προϊστάμενο Τελωνισμού με σχετική πράξη στο ΕΔΕ.
Το αντίτυπο 3 της διασάφησης εξαγωγής συνοδεύει το εμπόρευμα μέχρι το τελωνείο εξόδου, στο οποίο συμπληρώνονται, κατά τα γνωστά, τα αποτελέσματα του ελέγχου που τυχόν πραγματοποίησε το τελωνείο και βεβαιώνεται η φυσική έξοδος των εμπορευμάτων.
Η εφεδρική διαδικασία αναφέρεται στα αντίτυπα της διασάφησης με την επίθεση της σφραγίδας που έχει καθορισθεί με την υπό σημείο (γ) σχετική. Με την επαναφορά της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος του φορέα, υποβάλλεται εκ των υστέρων η διασάφηση εξαγωγής (ΙΕ515), όπου περιλαμβάνονται τα στοιχεία της γραπτής διασάφησης, το έτος και ο α/α χειρόγραφης καταχώρησης. Η ως άνω διασάφηση δρομολογείται σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την 33η Δ/νση. Η ημερομηνία αποδοχής που είναι η ημερομηνία αποδοχής της έντυπης διασάφησης εξαγωγής τροποποιείται από τον τελωνειακό υπάλληλο μέσα από τη λειτουργία «Καταχώρηση πρόσθετων πεδίων». Στην περίπτωση αυτή απενεργοποιούνται όλα τα σχετικά μηνύματα της εξαγωγής και δεν εκτυπώνεται Σ.Ε.Ε.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι γίνεται συσχέτιση του MRN με τον α/α χειρόγραφης καταχώρησης της γραπτής διασάφησης στο Ενιαίο Βιβλίο Καταχώρησης από τον τελωνειακό υπάλληλο.

Β)Εφεδρική διαδικασία στο τελωνείο εξαγωγής λόγω μη διαθεσιμότητας του ηλεκτρονικού συστήματος των τελωνειακών αρχών


i) Απόδοση MRN από το σύστημα Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί η διασάφηση (ΙΕ515), έχει γίνει αποδεκτή (ΙΕ528), έχει αποδοθεί MRN και στη συνέχεια τεθεί το σύστημα εκτός λειτουργίας, οι εξαγωγές διεκπεραιώνονται με την κατάθεση στο τελωνείο γραπτής διασάφησης εξαγωγής (ΕΔΕ εξαγωγής και Έγγραφο Ασφάλειας και Προστασίας) κατά τα ανωτέρω. Όταν αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος, ο εξαγωγέας υποβάλλει «Αίτημα τροποποίησης διασάφησης εξαγωγής» (ΙΕ513), συμπληρώνοντας το πεδίο της χειρόγραφης καταχώρησης.
Στη συνέχεια, ο Προϊστάμενος Τελωνισμού δρομολογεί το παραστατικό είτε για έλεγχο είτε κατά δήλωση βάσει της πράξης που έχει καταγραφεί στη γραπτή διασάφηση εξαγωγής και στην περίπτωση ελέγχου καταχωρείται το αποτέλεσμα ελέγχου.
Η ημερομηνία αποδοχής που είναι η ημερομηνία αποδοχής της έντυπης διασάφησης εξαγωγής τροποποιείται από τον τελωνειακό υπάλληλο μέσα από τη λειτουργία «Καταχώρηση πρόσθετων πεδίων». Στην περίπτωση αυτή απενεργοποιούνται όλα τα σχετικά μηνύματα της εξαγωγής και δεν εκτυπώνεται Σ.Ε.Ε.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι γίνεται συσχέτιση του MRN με τον α/α χειρόγραφης καταχώρησης της γραπτής διασάφησης στο Ενιαίο Βιβλίο Καταχώρησης από τον τελωνειακό υπάλληλο.

ii) Εναλλακτική διαδικασία όταν το τελωνείο εξόδου είναι Ελληνικό: Στις περιπτώσεις όπου το τελωνείο εξόδου είναι ελληνικό και το σύστημα τεθεί εκτός λειτουργίας μετά τη δρομολόγηση του επόπτη ή λίγο πριν την εκτύπωση του Σ.Ε.Ε, αντί της χρήσης της ως άνω χειρόγραφης διαδικασίας, εναλλακτικά μπορούν να τηρηθούν τα ακόλουθα:

Τελωνείο Εξαγωγής

 Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί εντολή για έλεγχο εγγράφων, ο ελεγκτής διενεργεί τον προβλεπόμενο έλεγχο αποτυπώνοντας τα αποτελέσματα ελέγχου στην τυπωμένη Εντολή Ελέγχου, ενώ στην περίπτωση που έχει εκδοθεί εντολή φυσικού ελέγχου, ο ελεγκτής διενεργεί τον προβλεπόμενο έλεγχο αποτυπώνοντας τα αποτελέσματα ελέγχου στην τυπωμένη Εντολή Ελέγχου και στο Πρακτικό Φυσικού Ελέγχου.
Με την προϋπόθεση ότι από τα αποτελέσματα ελέγχου δεν προκύπτει παρατυπία ή η εν λόγω διασάφηση έχει δρομολογηθεί «κατά δήλωση», και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του κατόχου της άδειας από το τελωνείο για τη δυνατότητα απελευθέρωσης της συγκεκριμένης εξαγωγής, τυπώνεται από τον κάτοχο της άδειας το «Εναλλακτικό Σ.Ε.Ε.», ως συνημμένο υπόδειγμα2 (Παράρτημα II της παρούσας), το οποίο και συνοδεύει το εμπόρευμα στο ελληνικό τελωνείο εξόδου.

 Όταν αποκατασταθεί το σύστημα, ο ελεγκτής καταχωρεί τα αποτελέσματα ελέγχου, εφόσον αυτός διενεργήθηκε. Εν συνεχεία, εκτυπώνεται το Σ.Ε.Ε., συσχετίζεται με το πρακτικό φυσικού ελέγχου ή την εντολή ελέγχου και διατηρούνται στο γραφείο της εξαγωγής μαζί με την εκτύπωση της σχετικής διασάφησης. Στη συνέχεια αποστέλλονται προς το τελωνείο εξόδου τα σχετικά μηνύματα (ΙΕ501).

 Όταν αποκατασταθεί το σύστημα στην περίπτωση που η εν λόγω διασάφηση έχει δρομολογηθεί κατά δήλωση, εκτυπώνεται το Σ.Ε.Ε. και αποστέλλονται προς το τελωνείο εξόδου τα σχετικά μηνύματα (ΙΕ501) κατά τα γνωστά.

2 Υπόδειγμα του Συναλλακτικού Σ.Δ.Δ. είναι διαθέσιμο στο portal του ICISnet (https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/ICISnet/services?serid=10399866&adreseeID=10001980)

Τελωνείο Εξόδου

 Εφόσον δεν έχει αποκατασταθεί το σύστημα, το τελωνείο εξόδου συμπληρώνει τα αποτελέσματα του ελέγχου που τυχόν πραγματοποίησε και βεβαιώνει τη φυσική έξοδο του εμπορεύματος επί του εναλλακτικού Σ.Ε.Ε. το οποίο κρατά στο αρχείο του. Με την επαναφορά του συστήματος, αποστέλλεται από το τελωνείο εξόδου το ΙΕ518 κατά τα γνωστά.

Η ανωτέρω διαδικασία αποτελεί εναλλακτική επιλογή του κατόχου της άδειας προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση της χειρόγραφης διαδικασίας (κατάθεση ΕΔΕ) η οποία στις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα είχε ως συνέπεια την επανάληψη της διαδικασίας από την αρχή, και ως εκ τούτου θα αποτελούσε εξαιρετικά χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διακίνηση του εμπορεύματος. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις όπου ο κάτοχος της άδειας δεν έχει τη δυνατότητα εκτύπωσης του εναλλακτικού Σ.Ε.Ε., εφαρμογή έχει η χειρόγραφη διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκείνες όπου η έξοδος δεν πραγματοποιείται από ελληνικό τελωνείο εξόδου.

iii) Mη απόδοση MRN από το σύστημα Στην περίπτωση που το σύστημα τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν έχει αποδοθεί MRN στην υποβαλλόμενη διασάφηση εξαγωγής, ακολουθείται η χειρόγραφη διαδικασία όπως αυτή περιγράφεται ανωτέρω.
Όταν αποκατασταθεί το σύστημα, ο εξαγωγέας υποβάλλει εκ των υστέρων τη διασάφηση εξαγωγής (ΙΕ515) στην οποία περιλαμβάνονται τα στοιχεία της γραπτής διασάφησης, το έτος και ο α/α καταχώρησης στο Ενιαίο Βιβλίο Καταχώρησης.
Στη συνέχεια, ο Προϊστάμενος Τελωνισμού Εμπορευμάτων δρομολογεί το παραστατικό είτε για έλεγχο, είτε κατά δήλωση βάσει της πράξης που έχει καταγραφεί στη γραπτή διασάφηση εξαγωγής και στην περίπτωση ελέγχου καταχωρείται το αποτέλεσμα αυτού.
Η ημερομηνία αποδοχής που είναι η ημερομηνία αποδοχής της έντυπης διασάφησης εξαγωγής τροποποιείται από τον τελωνειακό υπάλληλο μέσα από τη λειτουργία «Καταχώρηση πρόσθετων πεδίων».
Στην περίπτωση αυτή απενεργοποιούνται όλα τα σχετικά μηνύματα της εξαγωγής και δεν εκτυπώνεται Σ.Ε.Ε. Σημειώνεται ότι θα υπάρχει συσχέτιση του MRN με τον α/α χειρόγραφης καταχώρησης της γραπτής διασάφησης στο Ενιαίο Βιβλίο Καταχώρησης από τον τελωνειακό υπάλληλο.

Γ) Εφεδρική διαδικασία στο τελωνείο εξόδου λόγω μη διαθεσιμότητας του ηλεκτρονικού συστήματος των τελωνειακών αρχών


Όταν η διασάφηση εξαγωγής έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά στο τελωνείο εξαγωγής, έχει εκτυπωθεί το Σ.Ε.Ε. αλλά στο τελωνείο εξόδου το ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτουργεί, το τελωνείο εξόδου επιτηρεί και βεβαιώνει επί του Σ.Ε.Ε. τη φυσική έξοδο των εμπορευμάτων και συμπληρώνει επί αυτού τα αποτελέσματα του ελέγχου που τυχόν πραγματοποίησε. Όταν αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος, το τελωνείο εξόδου ανακτά τη συγκεκριμένη διασάφηση και αποστέλλει στο τελωνείο εξαγωγής το μήνυμα ΙΕ518 «Αποτελέσματα Εξόδου».

II. ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ


Πέραν των ανωτέρω ρυθμίσεων σημειώνεται ότι οι κανόνες που διέπουν τον τομέα διευκόλυνσης των εξαγωγών αποτελούν αλληλεξάρτηση μεταξύ διαφόρων επιλογών των εξαγωγέων και των ενεργειών που οφείλει το τελωνείο να εκτελέσει ακολουθώντας τις επιλογές των εξαγωγέων. Για να είναι εφικτές οι διευκολύνσεις που παρέχονται από το νομικό και διαδικαστικό πλαίσιο στις εξαγωγές, πέρα από τις ενέργειες και τις ρυθμίσεις σε επίπεδο Τελωνειακής Διοίκησης, απαιτείται πρώτιστα η γνώση και η κατανόηση των κανόνων τελωνειακού δικαίου από τους εξαγωγείς και τους αντιπροσώπους τους, προκειμένου να επιλέγουν την ορθή τελωνειακή διαδικασία που τους εξυπηρετεί, με τους λιγότερους δυνατούς πόρους. ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΣΙΓΡΑΥΟ Ο ΣΜΗΜΑΣΑΡΦΗΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΤΘΤΝΣΗΣ ΣΕΛΨΝΕΙΨΝ ΚΑΙ ΕΥΚ Κ. ΝΗΦΨΡΙΣΗΣ


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ  Ι


Υποχρεωτικές θέσεις ανά τύπο Διασάφησης Εξαγωγής/Λογιστικής Εγγραφής


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ


Εναλλακτικό Συνοδευτικό Έγγραφο



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ


Τηλέφωνα πληροφοριών ανά τελωνειακό αντικέιμενο









Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε


E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου