Άδεια παραγωγής μπύρας από εστιατόρια, μπαρ κλπ. για επιτόπια κατανάλωση
και ‘όροι λειτουργίας Ε.2171/2019 και Α.1103/2019 (Μάθημα 3) 26 Σεπτεμβρίου 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
1. ΓΕΝΙΚΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΚ & ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑ Β'
Ταχ. Δ/νση
Καραγεώργη Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας
10184, Αθήνα
Πληροφορίες Μ. Ανδρούτσου
Τηλέφωνο 2106987413
Fax 210
6987408,424
E-Mail
finexcis@2001.syzefxis.gov.gr
2. ΓΕΝΙΚΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
|
Αθήνα, 23-09-2019
Αριθ. Πρωτ.:Ε.2171
ΠΡΟΣ
Ως πίνακας διανομής
|
ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση της
υπ' αριθ. Α.1103/13-03-2019 (Β'1367) «Τροποποίηση της
Φ.318/216/2002 (Β'544) Α.Υ.Ο. « Όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση ειδικής
άδειας παραγωγής μπύρας από εστιατόρια, μπαρ κλπ. για επιτόπια κατανάλωση.
Καθορισμός όρων λειτουργίας και εποπτείας των εν λόγω επιχειρήσεων», όπως
ισχύει» Απόφασης του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε.
Σας κοινοποιούμε, για ενημέρωση
και εφαρμογή, την αναφερόμενη στο θέμα Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης
Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Β' 1367 και ισχύει από
τη δημοσίευσή της (22-04-2019).
Mε τις ρυθμίσεις της
κοινοποιούμενης Απόφασης επέρχονται ορισμένες αλλαγές στην Α.ΥΌ υπ' αριθ.
Φ.318/216/2002 αφενός λόγω της τροποποίησης των διατάξεων του δεύτερου εδάφιου
της παρ. 1 του άρθρου 3 Α του ν. 2963/1922 με τις διατάξεις του άρθρου 120
του ν.4537/15-05-2018 (Α'84) «Ενσωμάτωση στην Ελληνική
νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες
διατάξεις» (κοινοποιήθηκε με την υπ' αριθ. ΔΕΦΚ Β 1095117
ΕΞ 2018/18-06-2018 εγκύκλιο) και αφετέρου για την
εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις του Καν (ΕΕ)1169/2011,
αναφορικά με την υποχρέωση της παροχής πληροφοριών στον καταναλωτή σχετικά με
την παρουσία στο τελικό προς διάθεση προϊόν ουσιών που προκαλούν αλλεργίες ή
δυσανεξίες.
Ειδικότερα:
1. Με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 1
της κοινοποιούμενης απόφασης, αντικαθίστανται η παράγραφος 1 του άρθρου 1 και
το εδάφιο α' της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της Α.Υ.Ο. υπ' αριθμ. Φ.318/216/2002
(Β'544), αντιστοίχως, προκειμένου για τη συμφωνία αυτών με τη διάταξη του
δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 3 Α του ν. 2963/1922, όπως αυτή
τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 120 του ν.4537/15-05-2018,
που σας κοινοποιήθηκε με την παράγραφο 1 της υπ' αριθ. ΔΕΦΚΦ Β 1095117
ΕΞ 2018/18-06-2018 εγκύκλιο διαταγή. Με την εν λόγω
ρύθμιση, καθορίζεται ότι οι επιχειρήσεις που δικαιούνται να παράγουν μπύρα για
επιτόπια κατανάλωση (εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης και λοιπές
ομοειδείς επιχειρήσεις) έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν έναν ή
περισσότερους ζυθοβραστήρες ελάχιστης (συνολικής) χωρητικότητας πέντε
εκατόλιτρων (αντί του ενός ζυθοβραστήρα ελάχιστης χωρητικότητας 10 εκατόλιτρων
της προϊσχύουσας διάταξης).
2. Με τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 1
της εν λόγω κοινοποιούμενης απόφασης αντικαθίστανται το πρώτο εδάφιο της παρ. 1
και το εδάφιο α' της παραγράφου 2 του άρθρου 4, με σκοπό την επικαιροποίηση και
προσαρμογή σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Επιπλέον,
προστίθεται νέα διάταξη στην παράγραφο 5 του άρθρου 4 της ανωτέρω αναφερόμενης
Απόφασης (Φ.318/216/2002), με τη οποία καθορίζεται ο τρόπος της υποχρεωτικής,
σύμφωνα με τον Καν (ΕΕ) 1169/2011, διάθεσης στον τελικό καταναλωτή πληροφοριών
αναφορικά με την χρησιμοποίηση, στην παραγωγή ή παρασκευή ενός τροφίμου που
προσφέρεται μη προσυσκευασμένο, ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργίες ή
δυσανεξίες καθόσον, ως γνωστόν, ο ζύθος εγχώριας παραγωγής παρασκευάζεται,
σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις [ ν. 1839/1989 άρθρο 3 (Α'90)], με
τη χρήση είτε βύνης κριθαριού και λυκίσκου, είτε βύνης κριθαριού, λυκίσκου και
άλλων αμυλούχων πρώτων υλών ή εκχυλισμάτων αυτών ή σακχάρων, ήτοι ουσιών ή
προϊόντων τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο παράρτημα ΙΙ του προαναφερόμενου
κανονισμού και χρήζουν σχετικής επισήμανσης.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε.
ΓΕΩΡΓ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ
Παραγωγή μπύρας από εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.
για επιτόπια κατανάλωση. Α.1103/.2019 (Μάθημα 3) 28 Απριλίου 2019
Αριθμ.
Α.1103
(ΦΕΚ Β΄
1367/22.04.2019)
Τροποποίηση
της Φ.318/216/2002 (Β’544) Α.Υ.Ο. « Όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση
ειδικής άδειας παραγωγής μπύρας από εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. για επιτόπια
κατανάλωση. Καθορισμός όρων λειτουργίας και εποπτείας των εν λόγω
επιχειρήσεων», όπως ισχύει.
Ο
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ
ΕΣΟΔΩΝ
Έχοντας
υπόψη:
1. Τις
διατάξεις:
α) του ν.
2963/1922 (Α’134) «Περί τροποποιήσεως διατάξεων των περί φορολογίας του ζύθου
νόμων», όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του ν. 1839/1989 (Α’90)
και ειδικότερα τις διατάξεις του άρθρου 3 Α, όπως αυτό προστέθηκε με τις
διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 19 του ν. 2753/1999 (Α’249), τροποποιήθηκε με
το άρθρο 120 του ν. 4537/2018 (Α’84) και ισχύει,
β) του β.δ
της 28-09-1922 «Περί εκτελέσεως των περί φορολογίας του ζύθου νόμων» (Α’ 183),
όπως αυτό τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του π.δ. 965/1980 (Α’243),
γ) των
άρθρων 3, 53, 56, 79, 86, 87 και 183 του ν. 2960/2001 (Α’265) «Εθνικός
Τελωνειακός Κώδικας»,
δ) των
άρθρων 8, 9, 12, 13, 21 και 44, ως και του παραρτήματος ΙΙ του Καν (ΕΕ)
1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου
2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, την
τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ)
αριθμ. 1924/2006 και (ΕΚ) αριθμ. 1925/2006 και την κατάργηση της Οδηγίας
87/250/ΕΚ της Επιτροπής, της Οδηγίας 90/496/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της Οδηγίας
1999/10/ΕΚ της Επιτροπής, της Οδηγίας 2000/13/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
και του Συμβουλίου, των Οδηγιών της Επιτροπής 2002/67/ΕΚ και 2008/5/ΕΚ και του
Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 608/2004 της Επιτροπής,
ε) του άρθρου
17 του ν. 2166/1993 (Α’ 137) «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων διαρρυθμίσεις στην
έμμεση και άμεση φορολογία και άλλες διατάξεις»,
στ) του ν.δ.
της 29-12-1923 (Α’384) «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των περί φορολογίας
του ζύθου νόμων», όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του ν. 1839/1989 (Α’90),
ζ) του
Κεφαλαίου Α’ «Περί σύστασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του ν.
4389/2016 (Α’94) «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας
δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» και
ειδικότερα του άρθρου 7, της παραγράφου 1 του άρθρου 14 και του άρθρου 41
αυτού.
2. Την
Δ.ΟΡΓ.Α 1036960ΕΞ2017/10-03-2017 (Β’ 968) απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης
Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
(Α.Α.Δ.Ε), όπως ισχύει.
3. Την Δ6Α
1015213 ΕΞ 2013/28-1-2013 (Β’130 και Β’372) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών
και του Υφυπουργού Οικονομικών «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα
της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», όπως
συμπληρώθηκε, τροποποιήθηκε και ισχύει, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της
υποπαραγράφου α ’ της παρ.3 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016.
4. Την
αριθμ. 1 της 20.01.2016 (Υ.Ο.Δ.Δ. 18) πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή
και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του
Υπουργείου Οικονομικών», σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της
παραγράφου 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016 και την 39/3/30.11.2017 απόφαση
του Συμβουλίου Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε. (Υ.Ο.Δ.Δ. 689/20.12.2017) «Ανανέωση
θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».
5. Την
αριθμ. Φ. 318/216/2002 (Β’544) Α.Υ.Ο. «Όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση
ειδικής άδειας παραγωγής μπύρας από εστιατόρια, μπαρ, κ.λπ. για επιτόπια
κατανάλωση. Καθορισμός όρων λειτουργίας και εποπτείας των εν λόγω
επιχειρήσεων», όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ. 30/003/000/321/2015 (Β’2231)
όμοια και ισχύει.
6. Την
ανάγκη εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των ρυθμίσεων της αριθμ. Φ.318/216/2002
(Β’544) Α.Υ.Ο. με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη
των επιχειρήσεων που παράγουν μπύρα για επιτόπια κατανάλωση.
7. Το
γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του
προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.),
αποφασίζουμε:
Τροποποιούμε
την αριθμ. Φ.318/216/2002 (Β’544) Α.Υ.Ο. « Όροι και προϋποθέσεις για τη
χορήγηση ειδικής αδείας παραγωγής μπύρας από εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. για
επιτόπια κατανάλωση. Καθορισμός όρων λειτουργίας και εποπτείας των εν λόγω
επιχειρήσεων», όπως ισχύει, ως ακολούθως:
Άρθρο 1
1. Η
παράγραφος 1 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα
εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης και λοιπές ομοειδείς
επιχειρήσεις που διαθέτουν κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό στο χώρο του
καταστήματος, δικαιούνται να τύχουν ειδικής αδείας για την παραγωγή μπύρας, με
την τήρηση των όρων και των διατυπώσεων που προβλέπονται στα επόμενα άρθρα και
υπό την προϋπόθεση ότι το ζυθοβραστήριο περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα δοχεία
βρασμού ζυθογλεύκους (ζυθοβραστήρες) συνολικής χωρητικότητας τουλάχιστον πέντε
(5) εκατόλιτρων, η παραγόμενη μπύρα δεν θα υπερβαίνει τα 1500 εκατόλιτρα κατ’
έτος και θα διατίθεται αποκλειστικά χύμα και μόνο για επιτόπια κατανάλωση.».
2. Το εδάφιο
α) της παραγράφου 2 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«α)
Ζυθοβραστήριο το οποίο πρέπει να διαθέτει σπαστήρα (μύλο βύνης), δοχεία
ανάμειξης, φίλτρα χυλού, δοχείο ή δοχεία βρασμού (ζυθοβραστήρα ή
ζυθοβραστήρες), ψύκτη γλεύκους και τις κατάλληλες σωληνώσεις, κατασκευασμένα
από ανοξείδωτο μέταλλο.».
3. Το πρώτο
εδάφιο της παραγράφου 1 και το εδάφιο α της παραγράφου 2 του άρθρου 4,
αντίστοιχα, αντικαθίστανται ως εξής:
«1) Με
τη λήψη της αδείας και πριν την έναρξη της παραγωγής της μπύρας, να υποβάλλει,
με σχετική αίτηση δήλωσή του στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία, πλήρη φάκελο για
κάθε τύπο μπύρας που προτίθεται να παραγάγει, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα
αναλυτικά στοιχεία αυτής, το είδος και το ποσοστό των πρώτων υλών, τα πρόσθετα,
τα ένζυμα, τις αρωματικές ύλες, ως και τα τεχνολογικά βοηθήματα που θα
χρησιμοποιεί, το είδος των μέσων ρύθμισης της οξύτητας και της σκληρότητας του
χρησιμοποιούμενου στην παραγωγή της μπύρας πόσιμου ύδατος, τα οποία πρέπει να
είναι σύμφωνα με τους όρους και τις προδιαγραφές της ενωσιακής και εθνικής
νομοθεσίας καθώς και συνοπτική περιγραφή της διαδικασίας παραγωγής του.».
«α. Η
ποσότητα της εκάστοτε παραλαμβανόμενης βύνης, κριθής και κάθε άλλης αμυλούχου ή
σακχαρούχου πρώτης ύλης κατά τύπο ή/και είδος αυτών καθώς και η εκχυλισματική
απόδοση ή η περιεκτικότητα σε στερεά συστατικά αυτών.».
4. Η
παράγραφος 5 του άρθρου 4 αριθμείται ως 5 α) και στο τέλος αυτής προστίθεται
νέο εδάφιο β ως εξής:
«β) Να
διασφαλίζει ότι οι υποχρεωτικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του
στοιχείου (γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ.
1169/2011 (ουσίες ή προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες), είναι άμεσα
διαθέσιμες και προσβάσιμες στο χώρο της επιχείρησης που διατίθενται οι μπύρες
στον τελικό καταναλωτή.
Η παροχή
των πληροφοριών αυτών μπορεί να γίνεται με:
αα)
Αναγραφή των συστατικών που προκαλούν αλλεργίες και δυσανεξίες στους
τιμοκαταλόγους της επιχείρησης ή /και
ββ) Αναγραφή
των συστατικών που προκαλούν αλλεργίες και δυσανεξίες σε έντυπο ή ηλεκτρονικό
υλικό, άμεσα διαθέσιμο στον πελάτη ή/και
γγ)
Πινακίδες σε εμφανές σημείο του καταστήματος που αναγράφουν ευανάγνωστα τα
περιεχόμενα συστατικά που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες ανά τύπο μπύρας
ή/και
δδ) Πινακίδες
σε εμφανές σημείο του καταστήματος ή /και σχετική ένδειξη επί των τιμοκαταλόγων
που να παραπέμπουν τις ευπαθείς ομάδες να συμβουλεύονται το εξειδικευμένο ή
κατάλληλα ενημερωμένο προσωπικό προφορικά με ταυτόχρονη υποχρεωτική παροχή του
σχετικού εντύπου ή ηλεκτρονικού υλικού εντός της επιχείρησης.
Οι
πληροφορίες αυτές παρέχονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα, ενώ επιτρέπεται
επιπλέον και η πολύγλωσση παροχή της πληροφορίας.».
Άρθρο 2
Η ισχύς
της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της
Κυβερνήσεως.
Η απόφαση
αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 13
Μαρτίου 2019
Ο
Διοικητής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΙΤΣΙΛΗΣ
Βλέπε σχετικά άρθρα με ημερομηνία
ανάρτησης
Μπύρα Ζύθος (Άρθρο 86)
Συλλειτουργία/συστέγαση των ζυθοποιείων με οινοποιεία κλπ, Αριθ. Πρωτ.:
30/003/000/3885/23.10.2017 Κοινοποίηση διατάξεων του ν. 4474/2017. (Μάθημα 3)
26 Οκτωβρίου 2017
Παραγωγή ζύθου σε χώρους εστίασης
Β 1095117 ΕΞ 2018 (Μάθημα 3) 16 Ιουλίου 2018
Συστέγαση και συλλειτουργία ζυθοποιείων με μονάδες
παραγωγής ποτών από ζύμωση. Β 1140864
ΕΞ 2018 , Μάθημα 3) 28 Σεπτεμβρίου 2018
Συλλειτουργία ζυθοποιείων με μονάδες παραγωγής
ποτών από ζύμωση Αρ.Πρ. 30/003/000/3231/2018 (Μάθημα 3) 4 Οκτωβρίου 2018
Παραγωγή μπύρας από εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. για επιτόπια κατανάλωση.
Α.1103/.2019 (Μάθημα 3) 28 Απριλίου 2019
Άδεια παραγωγής μπύρας από εστιατόρια, μπαρ κλπ. για επιτόπια
κατανάλωση και ‘όροι λειτουργίας Ε.2171/2019
και Α.1103/2019 (Μάθημα 3) 26 Σεπτεμβρίου 2019
|
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην
Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ
|
Ενδιαφέρουσες Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot
.com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot
.com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και
της Διαμεταφοράς
|
Ζητάμε
ΕΝΤΥΠΑ ΔΙΑΣΑΦΗΣΕΩΝ
Από το 1830 μέχρι σήμερα
|
ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα
|
E-mail = ggioggaras@Gmail.com
|
Ρωτήστε μας
Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου