Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Θέσπιση διαδικασίας θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε (τελωνειακό καθεστώς 42). Ε.2174/23.10.2020 και Α.1178/20.07.2020 και ΠΟΛ.1006/2015 απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε (Μάθημα 1α2) 3 Νοεμβρίου 2020

 Θέσπιση διαδικασίας θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε (τελωνειακό καθεστώς 42). Ε.2174/23.10.2020 και  Α.1178/20.07.2020 και  ΠΟΛ.1006/2015 απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε (Μάθημα 1α2) 3 Νοεμβρίου 2020

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ανεξάρτητη Αρχή

Δημοσίων Εσόδων

Α.Α.Δ.Ε.

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ

Δ/ΝΣΗ Ε.Φ.Κ & Φ.Π.Α

ΤΜΗΜΑ Ε΄: Φ.Π.Α ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2020

Αριθ. πρωτ.: Ε.2174

ΠΡΟΣ : Όπως Πίνακας Διανομής

ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση Α.1178/20.07.2020 απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε (ΦΕΚ 3454/Β/19.08.2020) – Τροποποίηση της ΠΟΛ.1006/2015 απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε περί θέσπισης διαδικασίας θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε (τελωνειακό καθεστώς 42)

Σας κοινοποιούμε, για ενημέρωση και εφαρμογή, την Α.1178/2020 απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3454/Β/19.08.2020) και αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο ΔΙΑΥΓΕΙΑ (Α.Δ.Α : Ω52Ω46ΜΠ3Ζ-Θ19) με την οποία τροποποιείται η ΠΟΛ.1006/2015 απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε περί θέσπισης διαδικασίας θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε (τελωνειακό καθεστώς 42).

Συνοπτικά, οι αλλαγές που επέρχονται στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο είναι οι ακόλουθες :

(1) θεσπίζεται διαδικασία για τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με εφαρμογή του τελωνειακού καθεστώτος 42 για εισαγωγείς εγκατεστημένους εκτός Ε.Ε υπό την προϋπόθεση ορισμού έμμεσου τελωνειακού αντιπροσώπου για τελωνειακούς σκοπούς και ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου για σκοπούς ΦΠΑ.

Ειδικά για την περίπτωση αυτή, διευκρινίζεται ότι :

§ στη θέση 8 της διασάφησης εισαγωγής συμπληρώνεται ο EORI του εγκατεστημένου εκτός Ε.Ε εισαγωγέα

§ στη θέση 14 της διασάφησης εισαγωγής συμπληρώνεται ο EORI του έμμεσου τελωνειακού αντιπροσώπου και

§ στη θέση 44 της διασάφησης εισαγωγής συμπληρώνονται ο ΑΦΜ/VIES του εγκατεστημένου εκτός Ε.Ε εισαγωγέα που έχει αποκτηθεί μέσω ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου με τον κωδικό Υ042, ο προσωπικός ΑΦΜ του φορολογικού αντιπροσώπου με τον κωδικό 1716 και ο ΑΦΜ/VIES του αποκτώντος-παραλήπτη των εμπορευμάτων στο άλλο Κράτος Μέλος με τον κωδικό Υ041.

Για τη συμπλήρωση της διασάφησης εισαγωγής από εισαγωγείς εγκατεστημένους στη χώρα μας ή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε, εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες του Κεφαλαίου IV της ΠΟΛ.1045/2016 εγκυκλίου διαταγής.

Πέραν των ανωτέρω, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση απαλλαγής ΦΠΑ κατά τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε από πρόσωπα εγκατεστημένα εκτός Ε.Ε αναφέρονται στην παράγραφο Γ του άρθρου 4 της ΠΟΛ.1006/2015 και έχουν ως ακολούθως :

§ ο εγκατεστημένος εκτός Ε.Ε εισαγωγέας και ο αποκτών-πελάτης να είναι υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα και διαθέτουν έγκυρα και εν ισχύ ΑΦΜ/VIES,

§ τιμολόγιο βάσει του οποίου δηλώνεται στη διασάφηση η δασμολογητέα αξία των εισαγομένων εμπορευμάτων. Σε περίπτωση όπου ο εισαγωγέας εγκατεστημένος εκτός Ε.Ε είναι και ο κύριος των εμπορευμάτων δεν απαιτείται τιμολόγιο και η δασμολογητέα αξία καθορίζεται βάσει των διατάξεων του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα,

§ τιμολόγιο από το οποίο προκύπτει η ενδοκοινοτική παράδοση των εμπορευμάτων, εκτός από τις περιπτώσεις όπου εισαγωγέας και αποκτών σε άλλο Κράτος Μέλος είναι το ίδιο πρόσωπο,

§ έγγραφο μεταφοράς (φορτωτική), η οποία όμως υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε χρόνο που προβλέπεται κατωτέρω.

Για την οριστικοποίηση της απαλλαγής ισχύουν τα ίδια δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται και για τους εγκατεστημένους σε άλλο Κράτος Μέλος εισαγωγείς δηλ. ανακεφαλαιωτικοί πίνακες ενδοκοινοτικών παραδόσεων, με προθεσμία προσκόμισης στις τελωνειακές αρχές εντός είκοσι (20) ημερών από την λήξητης προθεσμίας υποβολής τους στις φορολογικές αρχές.

(2) ορίζεται ως αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια για την έκδοση έγκρισης τήρησης τελωνειακών διατυπώσεων εισαγωγής χωρίς υποχρέωση ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου, για εισαγωγείς εγκατεστημένους σε άλλο Κράτος Μέλος, η Τελωνειακή Περιφέρεια στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα του τελωνειακού αντιπροσώπου του εγκατεστημένου σε άλλο Κράτος Μέλος εισαγωγέα.

(3) καταργείται το συμβόλαιο μεταφοράς εμπορευμάτων, ως δικαιολογητικού για τη χορήγηση της απαλλαγής ΦΠΑ κατά τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία στη χώρα μας και αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε.

(4) ορίζεται η έννοια της «άμεσης αποστολής» εμπορευμάτων σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, νοείται η μεταφορά αυτών το αργότερο εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας παράδοσης υπό την προϋπόθεση ότι ο τόπος παραμονής των εμπορευμάτων για το ανωτέρω χρονικό διάστημα έχει εκ των προτέρων γνωστοποιηθεί στις τελωνειακές αρχές μέσω συμπλήρωσης του κωδικού 1770 στη θέση 44 της διασάφησης εισαγωγής, όπως και ο λόγος παραμονής τους στο συγκεκριμένο χώρο.

Ευνόητο είναι ότι οι χώροι όπου τα εμπορεύματα παραμένουν για το ανωτέρω περιορισμένο χρονικό διάστημα είναι χώροι αποθήκευσης εμπορευμάτων όπου μπορούν να εναποτεθούν εμπορεύματα ή να πραγματοποιηθούν ορισμένες εργασίες πριν την αναχώρησή τους, δηλ. χώροι είτε εγκεκριμένοι από τις τελωνειακές αρχές π.χ αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης, αποθήκες τελωνειακής αποθήκευσης, αποθήκες σε χώρους Ελευθέρων Ζωνών, είτε χώροι που λειτουργούν νομίμως ως αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Επισημαίνεται ότι η φορτωτική υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην αρμόδια τελωνειακή αρχή κατά το χρόνο έκδοσής της και όχι αργότερα από την ημέρα έναρξης αναχώρησης της αποστολής, ως επισυναπτόμενο αρχείο με αναφορά στο MRN της διασάφησης εισαγωγής χωρίς να απαιτείται τροποποίηση της διασάφησης.

Σε περίπτωση όπου δεν γνωστοποιείται ο τόπος και η αιτιολογία παραμονής των εμπορευμάτων για το ανωτέρω χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση των τελωνειακών διατυπώσεων εισαγωγής, τα εμπορεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος της χώρας με την έκδοση της άδειας παράδοσης.

(5) θεσπίζονται μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση φαινομένων καταστρατήγησης μέσω της αξιοποίησης πληροφοριών που προκύπτουν από δίκτυα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Κρατών Μελών της Ε.Ε βάσει του κανονισμού αριθ. 904/2010 του Συμβουλίου περί διοικητικής συνεργασίας και καταπολέμησης της απάτης ΦΠΑ. Ειδικότερα:

(α) προβλέπεται απαγόρευση θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με εφαρμογή του τελωνειακού καθεστώτος 42 σε περίπτωση όπου το ΑΦΜ/VIES του εισαγωγέα ή του αποκτώντα πελάτη των εμπορευμάτων στο άλλο Κράτος Μέλος έχει διαγραφεί από το σύστημα VIES.

(β) θεσπίζεται η υποχρέωση σύστασης εγγύησης ισόποσης με το ποσό του ΦΠΑ που τυγχάνει απαλλαγής, διενέργεια φυσικού ελέγχου των εμπορευμάτων και υποβολή αιτήματος διοικητικής συνδρομής σε περιπτώσεις όπου ο εισαγωγέας ή ο αποκτών πελάτης των εμπορευμάτων φέρεται, βάσει πληροφοριών, ως «εξαφανισμένος έμπορος» ή «εμπλεκόμενος σε απάτη ΦΠΑ τύπου εξαφανισμένου εμπόρου».

Η εγγύηση αποδεσμεύεται ή καταπίπτει με τα αποτελέσματα της διοικητικής συνδρομής.

Στα αιτήματα διοικητικής συνδρομής που υποβάλλονται από τις τελωνειακές αρχές προς την αρμόδια Δ/νση Ελέγχων – Τμήμα ΣΤ : Διοικητικής Συνεργασίας και Ανταλλαγής Πληροφοριών Φ.Π.Α της Γεν. Δ/νσης Φορολογικής Διοίκησης (Σίνα 2-4, 106 72 Αθήνα) πρέπει να φέρουν την ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΝ-ΕΧΕΙ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΕΓΓΥΗΣΗ».

Σημειώνεται ότι, βάσει των διατάξεων του καν. αριθ. 904/2010 του Συμβουλίου για τα αιτήματα διοικητικής συνδρομής που υποβάλλονται σε άλλα Κράτη Μέλη ισχύουν συγκεκριμένες προθεσμίες απάντησης και η ανταπόκριση της αρμόδιας Δ/νσης Ελέγχων συναρτάται από την ταχύτητα διαχείρισης των αιτημάτων από τις φορολογικές αρχές των άλλων Κρατών Μελών.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε

Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ

 

 

Αριθμ. Α.1178 (ΦΕΚ Β΄ 3454/19.08.2020) Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1006/2015 απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων - Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, υπό στοιχεία ΠΟΛ.1006/2015, «Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή από ΦΠΑ και αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος», (Β΄ 120) τροποποιείται ως κατωτέρω:

1. Στο άρθρο 1 προστίθεται περίπτωση γ ως ακολούθως :

«γ. εισαγωγείς εγκατεστημένους εκτός Ε.Ε.».

2. Στην παρ. 3 του άρθρου 2 προστίθεται περίπτωση γ ως ακολούθως:

«γ. ο εγκατεστημένος εκτός Ε.Ε εισαγωγέας ορίζει έμμεσο τελωνειακό αντιπρόσωπο και αποκτά ΑΦΜ/ VIES στη χώρα μας μέσω ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου. Ο ορισμός του φορολογικού αντιπροσώπου πραγματοποιείται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας.».

3. Η παρ. 6 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«6. Κατά την τήρηση των διατυπώσεων για τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή αυτών σε άλλο Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμπλήρωση των θέσεων της διασάφησης εισαγωγής με τους κατάλληλους κωδικούς γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής τελωνειακής νομοθεσίας και τις εκάστοτε εθνικές οδηγίες συμπλήρωσης αυτής.».

4. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Για τη χορήγηση της ανωτέρω έγκρισης απαιτείται υποβολή αίτησης σύμφωνα με τα Υποδείγματα του Παραρτήματος της παρούσας στην Τελωνειακή Περιφέρεια στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα του τελωνειακού αντιπροσώπου του εισαγωγέα.».

5. Η περ. στ της παρ. Α και η περ. στ της παρ. Β του άρθρου 4 αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«στ. έγγραφο μεταφοράς (φορτωτική) μέχρι το Κράτος Μέλος προορισμού.».

6. Στο άρθρο 4, μετά τις παρ. Α και Β και πριν τα τελευταία δύο εδάφια, προστίθενται παρ. Γ και Δ ως ακολούθως:

«Γ. Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε από εισαγωγείς εγκατεστημένους εκτός Ε.Ε.

α. ο εισαγωγέας (διασαφιστής) να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ/VIES στην Ελλάδα μέσω ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου,

β. ο αγοραστής των εμπορευμάτων, προς τον οποίο αυτά αποστέλλονται, εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος-Μέλος, να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ/VIES,

γ. επαλήθευση της εγκυρότητας και της ισχύος των ΑΦΜ/VIES που δηλώνονται στη θέση 44 της διασάφησης εισαγωγής,

δ. τιμολόγιο βάσει του οποίου δηλώνεται στη διασάφηση θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία η δασμολογητέα αξία των εισαγομένων εμπορευμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις. Επί του τιμολογίου αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του εισαγωγέα,

ε. τιμολόγιο από το οποίο προκύπτει η ενδοκοινοτική παράδοση των αγαθών από τον υποκείμενο στο φόρο εισαγωγέα - πωλητή εγκατεστημένο εκτός Ε.Ε. προς τον υποκείμενο στο φόρο αγοραστή εγκατεστημένο σε άλλο Κράτος Μέλος. Στο εν λόγω τιμολόγιο αναγράφονται ο ΑΦΜ/VIES που έχει λάβει στη χώρα μας ο εγκατεστημένος εκτός Ε.Ε εισαγωγέας, μέσω ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου, όσο και ο ΑΦΜ/VIES του αγοραστή στο Κράτος Μέλος προορισμού καθώς και τα πλήρη στοιχεία αυτών. Οι ΑΦΜ/VIES πρέπει να είναι εν ισχύ και να επαληθεύονται κατά τα ανωτέρω οριζόμενα στην περ. γ,

στ. δεν απαιτείται τιμολόγιο σε περίπτωση που τα αγαθά δεν αποτελούν αντικείμενο πώλησης μετά την εισαγωγή διότι παραλαμβάνονται στο Κράτος Μέλος προορισμού από τον ίδιο τον εγκατεστημένο εκτός Ε.Ε εισαγωγέα. Η περίπτωση αυτή δεν αναιρεί την υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ/VIES από τον εισαγωγέα στο Κράτος Μέλος προορισμού και τη δήλωση αυτού επί της διασάφησης εισαγωγής,

ζ. έγγραφο μεταφοράς (φορτωτική) μέχρι το Κράτος - Μέλος προορισμού.

Σε περίπτωση που ο εγκατεστημένος εκτός Ε.Ε εισαγωγέας πρόκειται να μεταφέρει τα εμπορεύματα μετά τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία με ίδια μεταφορικά μέσα, απαιτείται βεβαίωση στην οποία αναγράφονται η πρόθεσή του για μεταφορά των εμπορευμάτων με ίδια μέσα καθώς και τα κατωτέρω:

- στοιχεία μεταφορικού μέσου (μάρκα, τύπος, κυβισμός, αριθμός κυκλοφορίας),

- στοιχεία οδηγού (ονοματεπώνυμο, αριθμός διαβατηρίου - επισυνάπτεται φωτοτυπία του διαβατηρίου με τη φωτογραφία),

- τόπος προορισμού (πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση).

η. ο εισαγωγέας να μην έχει διαπράξει σοβαρές ή κατ΄επανάληψη παραβάσεις της τελωνειακής ή φορολογικής νομοθεσίας.

Δ. Ως άμεση αποστολή των εμπορευμάτων σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε. νοείται η μεταφορά αυτών το αργότερο εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας παράδοσης με την υποχρέωση υποβολής της φορτωτικής ηλεκτρονικά, ως συνημμένο αρχείο στη διασάφηση εισαγωγής, στην αρμόδια τελωνειακή αρχή μέχρι την ημέρα αναχώρησης της αποστολής.

Σε περίπτωση που τα εμπορεύματα δεν αποστέλλονται σε άλλο Κράτος Μέλος κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας παράδοσης αλλά αποστέλλονται αργότερα και εντός των πέντε (5) ημερών του προηγούμενου εδαφίου, γνωστοποιείται εκ των προτέρων στην αρμόδια τελωνειακή αρχή επακριβώς ο τόπος που θα βρίσκονται τα εμπορεύματα και ο λόγος παραμονής τους με συμπλήρωση σχετικού κωδικού επί της διασάφησης εισαγωγής.

Σε αντίθετη περίπτωση, τα εμπορεύματα πρέπει να αποσταλούν σε άλλο Κράτος Μέλος αμέσως μετά την έκδοση της άδειας παράδοσης.».

7. Το προτελευταίο εδάφιο του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:

«Τα υπό στοιχεία δ και ε δικαιολογητικά των ανωτέρω παρ. Α, Β και Γ δηλώνονται επί της διασάφησης εισαγωγής.».

8. Στο άρθρο 5 ο τίτλος της παρ. Β αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Β. Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε. από εισαγωγείς εγκατεστημένους σε άλλο Κράτος Μέλος και εισαγωγείς εγκατεστημένους εκτός Ε.Ε.».

9. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Σε περίπτωση που διαπιστώνεται από έλεγχο της τελωνειακής ή φορολογικής αρχής ότι τα εμπορεύματα που τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή από ΦΠΑ λόγω άμεσης αποστολής σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε. δεν έχουν αποσταλεί άμεσα σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε, ο ΦΠΑ κατά την εισαγωγή που έτυχε απαλλαγής καθίσταται άμεσα απαιτητός και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας τελωνειακής νομοθεσίας.».

10. Προστίθεται νέο άρθρο 6α ως ακολούθως:

«Άρθρο 6α

Μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση φαινομένων καταστρατήγησης

1. Η θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή ΦΠΑ και αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε δεν επιτρέπεται όταν ένα από τα πρόσωπα, εισαγωγέας ή/και αποκτών, των οποίων οι ΑΦΜ/VIES δηλώνονται στη θέση 44 της διασάφησης εισαγωγής, είναι «εξαφανισμένος έμπορος» και βάσει διασταυρωτικού ελέγχου στο σύστημα VIES προκύπτει ότι έχει διαγραφεί.

2. Σε περίπτωση που ένα από τα πρόσωπα, εισαγωγέας ή/και αποκτών, των οποίων οι ΑΦΜ/VIES δηλώνονται στη θέση 44 της διασάφησης εισαγωγής, φέρεται, βάσει πληροφοριών, ως «εξαφανισμένος έμπορος» και από έλεγχο στο σύστημα VIES δεν προκύπτει ενσωμάτωση της ημερομηνία διαγραφής, ή ως «εμπλεκόμενος σε δίκτυο απάτης ΦΠΑ τύπου εξαφανισμένου εμπόρου», η θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή ΦΠΑ και αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε. επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση σύστασης εγγύησης ισόποσης με το ποσό του ΦΠΑ που τυγχάνει απαλλαγής.

Πέραν της σύστασης της εγγύησης, οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές εισαγωγής προβαίνουν υποχρεωτικά σε διενέργεια φυσικού ελέγχου των εμπορευμάτων και υποβάλλουν αίτημα διοικητικής συνδρομής, βάσει του καν. υπ’ αρ. 904/2010 του Συμβουλίου, μέσω της Διεύθυνσης Ελέγχου της Γεν. Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.

Η εγγύηση καταπίπτει ή αποδεσμεύεται, κατά περίπτωση, βάσει των αποτελεσμάτων της διοικητικής συνδρομής.

2. Οι πληροφορίες που διαθέτουν οι τελωνειακές αρχές για τη λήψη των μέτρων πρόληψης και καταπολέμησης φαινομένων καταστρατήγησης κατά τις ανωτέρω παραγράφους του παρόντος άρθρου προέρχονται από αποτελέσματα διοικητικής συνδρομής μεταξύ των Κρατών Μέλων ή από συστήματα / δίκτυα ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των Κρατών Μελών.

11. Το Παράρτημα της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1006/2015 απόφασης αντικαθίσταται με το συνημμένο Παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

ΑΙΤΗΣΗ

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2020

Ο Διοικητής

Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ

 

 

 

Αριθμ. ΠΟΛ. 1006  (ΦΕΚ Β΄ 120/21.01.2015) Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή από ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Με την παρούσα απόφαση θεσπίζεται διαδικασία θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή από ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε. από:

α. εισαγωγείς εγκατεστημένους στη χώρα μας,

β. εισαγωγείς εγκατεστημένους σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε.

Άρθρο 2

Όροι και προϋποθέσεις θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή από Φ.Π.Α. και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε.

1. Με τους όρους, προϋποθέσεις, διαδικασίες και διατυπώσεις που καθορίζονται από τις διατάξεις του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα καν. (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 και των Διατάξεων Εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα καν. (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93, όπως ισχύουν και της παρούσας απόφασης επιτρέπεται η θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία από εισαγωγείς εγκατεστημένους στη χώρα μας ή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε. με άμεση αποστολή σε Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απαλλαγή από την καταβολή του ΦΠΑ.

Εξαιρούνται της ανωτέρω διαδικασίας τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σύμφωνα με τον Ν. 2960/2001.

2. Κατά τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος, εισπράττονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας οι εισαγωγικοί δασμοί με τους οποίους αυτά επιβαρύνονται και τηρούνται όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, διατυπώσεις, εγκρίσεις και διαδικασίες, όπως επίσης και τα μέτρα εμπορικής και αγροτικής πολιτικής που προβλέπονται από τις διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας.

3. Οι τελωνειακές διατυπώσεις για τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία στη χώρα μας και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος πραγματοποιούνται υπό την προϋπόθεση ότι:

α. ο εγκατεστημένος στη χώρα μας εισαγωγέας διαθέτει ΑΦΜ/VIES στην Ελλάδα ή,

β. ο εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισαγωγέας διαθέτει ΑΦΜ/VIES στην Ελλάδα, μέσω ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου. Ο ορισμός φορολογικού αντιπροσώπου πραγματοποιείται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας.

4. Κατ’ εξαίρεση της ανωτέρω παραγράφου, οι τελωνειακές διατυπώσεις για τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία στη χώρα μας και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος από πρόσωπο εγκατεστημένο σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε πραγματοποιούνται με την απόκτηση ΑΦΜ/VIES στη χώρα μας χωρίς τον ορισμό φορολογικού αντιπροσώπου με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 3 της παρούσας.

5. Τα εμπορεύματα, μετά τον έλεγχο για την τήρηση των τυχόν προβλεπόμενων απαγορευτικών ή περιοριστικών μέτρων εισαγωγής, την είσπραξη των εισαγωγικών δασμών και την έκδοση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, της άδειας παράδοσης, με ευθύνη του εν λόγω εισαγωγέα αποστέλλονται άμεσα στο άλλο Κράτος Μέλος.

6. Κατά την τήρηση των διατυπώσεων για τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή αυτών σε άλλο Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμπλήρωση των θέσεων της διασάφησης εισαγωγής με τους κατάλληλους κωδικούς γίνεται σύμφωνα με τα Παραρτήματα 37 και 38 των Διατάξεων Εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (καν. αριθ. 2454/93 της Επιτροπής), όπως ισχύει και σύμφωνα με τις εκάστοτε εθνικές οδηγίες συμπλήρωσης αυτής.

Άρθρο 3

Όροι και προϋποθέσεις τήρησης τελωνειακών διατυπώσεων θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε χωρίς τον ορισμό φορολογικού αντιπροσώπου

Οι τελωνειακές διατυπώσεις κατά τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε από πρόσωπο εγκατεστημένο σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε πραγματοποιούνται με την απόκτηση ΑΦΜ/VIES στη χώρα μας, χωρίς τον ορισμό φορολογικού αντιπροσώπου, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Ο εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος Μέλος εισαγωγέας ή ο τελωνειακός του αντιπρόσωπος διαθέτει σχετική έγκριση από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια.

Η έγκριση χορηγείται με διοικητική πράξη του Προϊσταμένου της Τελωνειακής Περιφέρειας και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των παραγράφων 2−5 του παρόντος άρθρου.

2. Ο εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος Μέλος εισαγωγέας διαθέτει πιστοποιητικό ΑΕΟ που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές του Κράτους Μέλος του τόπου εγκατάστασής του και θέτει εμπορεύματα σε ελεύθερη κυκλοφορία στη χώρα μας με άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε κατ’ κτέλεση συμβατικών υποχρεώσεων για την πραγματοποίηση συνεχούς ροής εισαγωγών.

3. Στην περίπτωση τελωνειακής αντιπροσώπευσης του εγκατεστημένου σε άλλο Κράτος Μέλος εισαγωγέα, ο τελωνειακός αντιπρόσωπος διαθέτει πιστοποιητικό ΑΕΟ που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές της χώρας μας και ο εκπροσωπούμενος εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος Μέλος εισαγωγέας θέτει εμπορεύματα σε ελεύθερη κυκλοφορία και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατ’ εκτέλεση συμβατικών υποχρεώσεων για την πραγματοποίηση συνεχούς ροής εισαγωγών. Σε περίπτωση τελωνειακής αντιπροσώπευσης, η έγκριση του Προϊσταμένου της Τελωνειακής Περιφέρειας εκδίδεται στο όνομα του τελωνειακού αντιπροσώπου.

4. Για τη χορήγηση της ανωτέρω έγκρισης απαιτείται υποβολή αίτησης στην Τελωνειακή Περιφέρεια που έχει υπό την εποπτεία της το αρμόδιο τελωνείο εισαγωγής σύμφωνα με το Παράρτημα της παρούσας. Η έγκριση χορηγείται εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης κατόπιν ελέγχου του πιστοποιητικού ΑΕΟ μέσω της βάσης δεδομένων των ΑΕΟ.

Για τις Τελωνειακές Πειριφέρειες που δεν διαθέτουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων των ΑΕΟ, ο έλεγχος του πιστοποιητικού πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Τελωνειακή Περιφέρεια που διαθέτει πρόσβαση στη βάση δεδομένων.

5. Η έγκριση ανακαλείται σε περίπτωση ανάκλησης του πιστοποιητικού ΑΕΟ ή σε περίπτωση όπου ο εισαγωγέας ή ο τελωνειακός του αντιπρόσωπος έχουν υποπέσει σε σοβαρές παραβάσεις της τελωνειακής ή φορολογικής νομοθεσίας.

Οι αρμόδιες Τελωνειακές Περιφέρειες χορήγησης της έγκρισης παρακολουθούν την συμμόρφωση των συγκεκριμένων εισαγωγέων και τελωνειακών αντιπροσώπων με τις τελωνειακές απαιτήσεις και διαδικασίες, τηρούν φάκελο με τα σχετικά στοιχεία και προβαίνουν άμεσα στην ανάκληση της έγκρισης σε περίπτωση διαπίστωσης των ανωτέρω παραβάσεων ενημερώνοντας σχετικά τις τελωνειακές αρχές της χώρας.

Άρθρο 4

Όροι και προϋποθέσεις απαλλαγής του φόρου προστιθεμένης αξίας κατά τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος−Μέλος της Ε.Ε

Για την απαλλαγή του φόρου προστιθεμένης αξίας κατά τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος−Μέλος της Ε.Ε απαιτείται:

Α. Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε από εισαγωγείς εγκατεστημένους στη χώρα μας

α. ο εισαγωγέας (διασαφιστής) να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ/VIES στην Ελλάδα.

β. ο αγοραστής των εμπορευμάτων, προς τον οποίο αυτά αποστέλλονται, εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος−Μέλος, να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ/VIES.

γ. επαλήθευση της εγκυρότητας και της ισχύος των ΑΦΜ/VIES που δηλώνονται στη θέση 44 της διασάφησης εισαγωγής.

δ. τιμολόγιο, βάσει του οποίου δηλώνεται στη διασάφηση θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία, η δασμολογητέα αξία των εισαγομένων εμπορευμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις. Επί του τιμολογίου αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του εισαγωγέα.

ε. τιμολόγιο πώλησης, το οποίο εκδίδει ο εισαγωγέας, προ της έκδοσης της άδειας παράδοσης των εισαγομένων εμπορευμάτων από το τελωνείο, στο οποίο θα αναγράφονται, πέραν των άλλων, ο ΑΦΜ/VIES του εισαγωγέα − πωλητή, ο ΑΦΜ/VIES του αγοραστή και ο τόπος εγκατάστασης αυτού, ο τόπος παράδοσης των εμπορευμάτων, το είδος και η ποσότητα των αποστελλομένων σε άλλο Κράτος Μέλος εμπορευμάτων.

στ. συμβόλαιο μεταφοράς ή άλλο έγγραφο μεταφοράς (φορτωτική) μέχρι το Κράτος − Μέλος προορισμού.

ζ. ο εισαγωγέας να μην έχει διαπράξει σοβαρές ή κατ’ επανάληψη παραβάσεις της τελωνειακής ή φορολογικής νομοθεσίας.

Β. Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε από εισαγωγείς εγκατεστημένους σε άλλο Κράτος Μέλος

α. ο εισαγωγέας (διασαφιστής) να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ/VIES στην Ελλάδα, μέσω ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου. Δεν απαιτείται ορισμός φορολογικού αντιπροσώπου υπό την προϋπόθεση ότι ο εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος Μέλος εισαγωγέας διαθέτει την έγκριση του άρθρου 3 της παρούσας.

β. ο αγοραστής των εμπορευμάτων, προς τον οποίο αυτά αποστέλλονται, εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος−Μέλος, να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ/VIES.

γ. επαλήθευση της εγκυρότητας και της ισχύος των ΑΦΜ/VIES που δηλώνονται στη θέση 44 της διασάφησης εισαγωγής.

δ. τιμολόγιο, βάσει του οποίου δηλώνεται στη διασάφηση θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία, η δασμολογητέα αξία των εισαγομένων εμπορευμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις. Επί του τιμολογίου αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του εισαγωγέα.

ε. σε περίπτωση που τα αγαθά μετά την εισαγωγή τους, αποστέλλονται σε Κράτος Μέλος διαφορετικό από το Κράτος Μέλος εγκατάστασης του εισαγωγέα, τιμολόγιο πώλησης που εκδίδεται από τον εισαγωγέα εγκατεστημένο σε άλλο Κράτος Μέλος. Στο εν λόγω τιμολόγιο αναγράφονται, εκτός από τον ΑΦΜ/VIES που έχει λάβει ο κοινοτικός εισαγωγέας στο Κράτος Μέλος εγκατάστασης του, τόσο ο ΑΦΜ/VIES που έλαβε ο εν λόγω εισαγωγέας στην Ελλάδα, όσο και ο ΑΦΜ/VIES του αγοραστή στο Κράτος Μέλος τελικού προορισμού των αγαθών, καθώς και τα πλήρη στοιχεία αυτών. Οι εν λόγω ΑΦΜ πρέπει να είναι εν ισχύ και να επαληθεύονται κατά τα ανωτέρω οριζόμενα στην περίπτωση γ.

στ. συμβόλαιο μεταφοράς ή άλλο έγγραφο μεταφοράς (φορτωτική) μέχρι το Κράτος − Μέλος προορισμού.

Σε περίπτωση που ο εγκατεστημένος στο άλλο Κράτος−Μέλος εισαγωγέας −εταιρεία πρόκειται να μεταφέρει τα εμπορεύματα μετά τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία με ίδια μεταφορικά μέσα, απαιτείται βεβαίωση στην οποία αναγράφονται η πρόθεση της για μεταφορά των εμπορευμάτων με ίδια μέσα καθώς και τα κατωτέρω:

− στοιχεία μεταφορικού μέσου (μάρκα, τύπος, κυβισμός, αριθμός κυκλοφορίας)

− στοιχεία οδηγού (ονοματεπώνυμο, αριθμός διαβατηρίου−επισυνάπτεται φωτοτυπία του διαβατηρίου με τη φωτογραφία)

− τόπος προορισμού (πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση).

ζ. ο εισαγωγέας να μην έχει διαπράξει σοβαρές ή κατ΄επανάληψη παραβάσεις της τελωνειακής ή φορολογικής νομοθεσίας.

Τα υπό στοιχεία δ, ε και στ δικαιολογητικά των ανωτέρω Α΄και Β΄ παραγράφων θα δηλώνονται επί της διασάφησης εισαγωγής και θα εκδίδονται πριν από τη φόρτωση των εμπορευμάτων επί του μεταφορικού μέσου και οπωσδήποτε προ της απομάκρυνσης αυτών από τους χώρους που βρίσκονται κατά τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία.

Το αρμόδιο τμήμα ελέγχει, τα σχετικά δικαιολογητικά, τόσο ως προς την έκδοσή τους όσο και ως προς το περιεχόμενό τους και τα τηρεί στο αρχείο της υπηρεσίας για το χρονικό διάστημα τελωνειακής παρακολούθησης των εμπορευμάτων που έχουν παραληφθεί με απαλλαγή από ΦΠΑ.

Άρθρο 5

Όροι και προϋποθέσεις οριστικοποίησης της απαλλαγής του φόρου προστιθεμένης αξίας κατά τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος−Μέλος της Ε.Ε.

Για την οριστικοποίηση της απαλλαγής από το φόρο προστιθεμένης αξίας λόγω άμεσης αποστολής των εισαγομένων εμπορευμάτων σε άλλο Κράτος Μέλος απαιτείται:

Α. Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε. από εισαγωγείς εγκατεστημένους στη χώρα μας

α. αντίγραφο του οικείου παραστατικού της μεσολαβούσας τράπεζας από το οποίο θα προκύπτει η καταβολή του αντιτίμου της αξίας του τιμολογίου πώλησης.

Οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές που έπονται της θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού ιδρύματος.

β. αντίγραφο του ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων της οικείας περιόδου, στον οποίο είναι καταχωρημένη η συγκεκριμένη συναλλαγή.

Αντίγραφο του ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων προσκομίζεται στο αρμόδιο Τελωνείο εισαγωγής το αργότερο εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών μετά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής του στις αρμόδιες φορολογικές αρχές, με αίτηση του διασαφηστή στην οποία αναγράφεται η αντιστοιχία των διασαφήσεων εισαγωγής τις οποίες αφορούν.

Η ανωτέρω προθεσμία δύναται να παραταθεί κατά πέντε (5) ημέρες με απόφαση του Προϊσταμένου του τελωνείου εισαγωγής εφόσον ο ενδιαφερόμενος εισαγωγέας αποδείξει ότι η μη προσκόμιση των δικαιολογητικών οφείλεται σε λόγους τυχαίου γεγονότος ή ανωτέρας βίας.

γ. αντίγραφο της Δήλωσης INTRASTAT Αποστολής, στην οποία είναι καταχωρημένη η συγκεκριμένη συναλλαγή, με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις παραλαβής της, εφόσον υπάρχει υποχρέωση υποβολής της σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Β. Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε από εισαγωγείς εγκατεστημένους σε άλλο Κράτος Μέλος

α. αντίγραφο του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων, της οικείας περιόδου, στον οποίο είναι καταχωρημένη η συγκεκριμένη συναλλαγή.

Αντίγραφο του ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων προσκομίζεται στο αρμόδιο Τελωνείο εισαγωγής το αργότερο εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών μετά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής του στις αρμόδιες φορολογικές αρχές, με αίτηση του διασαφηστή στην οποία αναγράφεται η αντιστοιχία των διασαφήσεων εισαγωγής τις οποίες αφορούν.

Η ανωτέρω προθεσμία δύναται να παραταθεί κατά πέντε (5) ημέρες με απόφαση του Προϊσταμένου του τελωνείου εισαγωγής εφόσον ο ενδιαφερόμενος εισαγωγέας αποδείξει ότι η μη προσκόμιση των δικαιολογητικών οφείλεται σε λόγους τυχαίου γεγονότος ή ανωτέρας βίας.

β. αντίγραφο της Δήλωσης INTRASTAT αποστολής, στην οποία είναι καταχωρημένη η συγκεκριμένη συναλλαγή, με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις παραλαβής της, εφόσον υπάρχει υποχρέωση υποβολής της σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Η διασάφηση θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος θεωρείται τακτοποιημένη εφόσον το αρμόδιο Τελωνείο εισαγωγής συσχετίσει και επαληθεύσει τα στοιχεία του παρόντος άρθρου με τα στοιχεία του άρθρου 4.

Άρθρο 6

Παραβάσεις − Κυρώσεις

1. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται από έλεγχο της τελωνειακής ή φορολογικής αρχής ότι τα εμπορεύματα που τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή από ΦΠΑ λόγω άμεσης αποστολής σε άλλο Κράτος−Μέλος δεν έχουν αποσταλεί άμεσα στο συγκεκριμένο Κράτος Μέλος αλλά παραμένουν ή έχουν αναλωθεί στο εσωτερικό της χώρας, ο ΦΠΑ κατά την εισαγωγή που έτυχε απαλλαγής καθίσταται άμεσα απαιτητός και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας τελωνειακής νομοθεσίας. Περαιτέρω εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 142 παρ. 2, 155 και επόμενα του Ν. 2960/2001, εφόσον συντρέχει περίπτωση.

Ο φορολογικός αντιπρόσωπος του εγκατεστημένου σε άλλο Κράτος−Μέλος εισαγωγέα καθίσταται αλληλέγγυα και εις ολόκληρον υπεύθυνος με τον υπόχρεο στο φόρο εισαγωγέα για την καταβολή του ΦΠΑ.

2. Πέραν των ανωτέρω, ο Προϊστάμενος του Τελωνείου με απόφασή του δεν επιτρέπει στο παραβάτη εισαγωγέα (διασαφιστή) τη διενέργεια μεταγενέστερων τελωνισμών εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή αυτών σε άλλο Κράτος−Μέλος.

Η απαγόρευση αυτή ισχύει για όλα τα τελωνεία της χώρας προς τα οποία κοινοποιείται η ανωτέρω απόφαση με μέριμνα του τελωνείου που την εξέδωσε.

3. Σε περίπτωση παρέλευσης της προθεσμίας της περίπτωσης β της παραγράφου Α και της περίπτωσης

α της παραγράφου Β του άρθρου 5 της παρούσας χωρίς να προσκομιστούν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στοιχεία καθώς και σε περίπτωση αποστολής των εμπορευμάτων σε Κράτος Μέλος διαφορετικό από το δηλωθέν επί του τελωνειακού παραστατικού Κράτος Μέλος προορισμού:

α. επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ ανά τελωνειακό παραστατικό εισαγωγής, βάσει του άρθρου 147 παράγραφος 2 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα Ν. 2960/2001,

β. ενημερώνεται η αρμόδια ΕΛ.Υ.Τ. ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα εκ των υστέρων έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματοποίηση της ενδοκοινοτικής συναλλαγής και τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι εντάσσονται στον προγραμματισμό εκ των υστέρων ελέγχων της ΕΛ.Υ.Τ για τους συγκεκριμένους εισαγωγείς και

γ. ενημερώνονται οι αρμόδιες Δ/νσεις της Κ.Υ της Γεν. Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.

Άρθρο 7

Καταργούμενες διατάξεις

Με την έναρξη της παρούσας καταργούνται:

− το Μέρος Α της αριθ. Τ. 10440/1923/Α0019/24.11.1993 Α.Υ.Ο, όπως έχει τροποποιηθεί με την αριθ. Δ. 1163/678/ Ε0017/30.08.2001 Α.Υ.Ο (ΦΕΚ Β΄ 1173) και

− η αριθ. 5014486/1716/Α0019/07.04.2009 Α.Υ.Ο, όπως έχει τροποποιηθεί με την αριθ. Δ17Ε 5004419 ΕΞ/24.01.2012 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ Β΄ 471).

Άρθρο 8

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΑΙΤΗΣΗ (.pdf)

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2015

Η Γενική Γραμματέας

Δημοσίων Εσόδων

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ

Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση

σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα

E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

 

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:

E-Mail = ggioggaras@Gmail.com

Να σας απαντήσουμε

 

 

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες

https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com

https://ektelonistivivlia.blogspot.com

https://gnomesmetaforas.blogspot .com

https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com

www.bookstars.gr

Στο δεύτεροο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

 

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ

https://drive.google.com/drive/folders/1Mz9t1TxUj7NGZDIwBInpO-w155xdf4nP

 

 

 

 

Παραγγείλετε αντίτυπα με το σύστημα PrePrint

 

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ

Ιστοσελίδα = PrePrint.gr

Με μικρό κόστος

 

ΝΕΑ Βιβλία για

Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ

Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών

Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου