Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

 

Παροχή οδηγιών για την ορθή εφαρμογή των κανόνων μη προτιμησιακής καταγωγής ΔΔΘΕΚΑ Β 1128940 ΕΞ 19-10-2023 (Μάθημα 2C) 29 Οκτωβρίου 2023

 

Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2023
Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Β 1128940 ΕΞ 2023


ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β’        

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84 Αθήνα        
Πληροφορίες : Εύα Καραβανά        
Τηλέφωνο : 210 6987541        
Url : www.aade.gr
E-Mail : e.karavana@aade.gr
    
Θέμα: «Παροχή οδηγιών για την ορθή εφαρμογή των κανόνων μη προτιμησιακής καταγωγής»

Σας αποστέλλουμε συνημμένα για ενημέρωση και εφαρμογή οδηγίες για την ορθή εφαρμογή των κανόνων μη προτιμησιακής καταγωγής. Το κείμενο των εν λόγω οδηγιών αποτελεί απόδοση στην ελληνική γλώσσα του «Οδηγού για την μη προτιμησιακή καταγωγή» της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG TAXUD), που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ε. Επιτροπής (έκδοση: Μάρτιος 2022) στη διαδρομή: https://taxation-customs.ec.europa.eu/system/files/2022-03/Guidance%20on%20non-preferential%20rules%20of%20origin.pdf.

Σκοπός των οδηγιών είναι να διευκολυνθούν τόσο οι οικονομικοί φορείς όσο και οι τελωνειακοί υπάλληλοι σε θέματα σχετικά με την κατανόηση και την εφαρμογή των κανόνων για το προσδιορισμό της μη προτιμησιακής καταγωγής των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καταγωγή είναι η «οικονομική» εθνικότητα των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο εμπορικών συναλλαγών. Υπάρχουν δύο τύποι καταγωγής: η μη-προτιμησιακή καταγωγή και η προτιμησιακή καταγωγή. Κάθε προϊόν έχει υποχρεωτικά μία μη προτιμησιακή καταγωγή, η οποία θα μπορούσε να είναι διαφορετική από την προτιμησιακή του καταγωγή.

Ειδικότερα, η μη προτιμησιακή καταγωγή χρησιμοποιείται για την εφαρμογή μέτρων εμπορικής πολιτικής όπως, για παράδειγμα οι δασμοί αντιντάμπινγκ και οι αντισταθμιστικοί δασμοί, τα εμπορικά εμπάργκο, τα μέτρα διασφάλισης, οι απαιτήσεις σήμανσης προέλευσης1, οι ποσοτικοί περιορισμοί ή οι δασμολογικές ποσοστώσεις, οι δημόσιες συμβάσεις και οι στατιστικές εμπορίου.

Σε όσα ακολουθούν στις κοινοποιούμενες κατευθυντήριες οδηγίες, η λέξη «καταγωγή» αναφέρεται στη μη προτιμησιακή καταγωγή.

Εφιστούμε την προσοχή ότι ο εν λόγω οδηγός έχει επεξηγηματικό και ενδεικτικό χαρακτήρα και ότι η τελωνειακή νομοθεσία υπερισχύει σε κάθε περίπτωση έναντι του περιεχομένου των οδηγιών αυτών. Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι οι συνημμένες οδηγίες αποτελούν απλή απόδοση στην ελληνική γλώσσα και όχι επίσημη μετάφραση του κειμένου που είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της Ε. Επιτροπής με ημερομηνία «Μάρτιος 2022». Τυχόν μελλοντικές τροποποιήσεις/προσθήκες στο κείμενο των οδηγιών στην αγγλική γλώσσα δεν συμπεριλαμβάνονται αυτόματα στο αντίστοιχο κείμενο στα ελληνικά.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι οι κοινοποιούμενες οδηγίες θα αναρτηθούν άμεσα στη διαδικτυακή πύλη των ελληνικών τελωνείων στην ενότητα «Προτιμησιακά Καθεστώτα», καθώς και στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr).

Οι επαγγελματικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.


1Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές «INCO».





Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΥΡΙΣΙΔΟΥ

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

 

O.3058/21.09.2023  Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων χορήγησης δασμοφορολογικών απαλλαγών στην οριστική εισαγωγή προσωπικών ειδών, από φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα. (Μάθημα 11) 15 Οκτωβρίου 2023

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Α.Α.Δ.Ε.
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ,
ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ’

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 21/09/2023

Αριθ. Πρωτ.: O. 3058

ΠΡΟΣ: Πίνακας Διανομής

ΘΕΜΑ: «Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων χορήγησης δασμοφορολογικών απαλλαγών στην οριστική εισαγωγή προσωπικών ειδών, από φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα».

ΣΧΕΤ.: (α) Η αριθ. πρωτ. ΔΔΘΕΚΑ 1105176/4-7-2018 Εγκύκλιος Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. (Α.Δ.Α. 6ΙΝ246ΜΠ3Ζ-4Μ0) .

(β) Η αριθ. πρωτ. Ε.2013/18.1.2019 όμοια - ΑΔΑ: 9ΞΜΛ46ΜΠ3Ζ-ΦΗΑ

(γ) Η αριθ. πρωτ. E.2129/07.08.2020 όμοια -ΑΔΑ: ΩΙΧΣ46ΜΠ3Ζ-ΙΕΠ

(δ) Η αριθ. πρωτ. ΔΔΘΕΚΑ Γ 1017475 ΕΞ 2022 Εγκύκλιος Γενικού Διευθυντή Ε.Φ.Κ. – Γ.Δ.Τ.

(ε) Η αριθ. πρωτ. Ε.2114/23-07-2020, Εγκύκλιος Διοικητή ΑΑΕΔΕ «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 5, 63 και 65 του ν. 4710/2020 (Α’ 142)» (ΑΔΑ: ΨΑΗΦ46ΜΠ3Ζ-ΒΨΞ)

(στ’) Η αριθ. πρωτ. Ε 2177/29-10-2020, Εγκύκλιος Διοικητή ΑΑΔΕ «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 21 του ν, 4736 /2020 (Α’ 200΄) “Εξαιρέσεις και απαλλαγές από το περιβαλλοντικό τέλος και την απαγόρευση ταξινόμησης για παλαιά ρυπογόνα οχήματα”» (ΑΔΑ: 69ΛΘ46ΜΠ3Ζ-ΖΓΙ)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΔΗΓΙΑΣ
Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Οδηγία που αφορά στην παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων δασμοφορολογικών απαλλαγών σε είδη που παραλαμβάνουν πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα (μετοικεσία) .
Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Με την παρούσα οδηγία αποσαφηνίζονται ζητήματα εφαρμογής των διατάξεων της μετοικεσίας με παράθεση περιπτώσεων. Παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή της έννοιας των προσωπικών και οικογενειακών δεσμών για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετοικεσίας και των προθεσμιών
άσκησής του, οδηγίες που αφορούν στα μεταφορικά μέσα, στη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος στο πλαίσιο πρακτικής εξάσκησης για λήψη τίτλου σπουδών ή ειδικότητας , στο δικαίωμα απαλλαγής στις περιπτώσεις προσώπου με δύο ή παραπάνω τόπους κατοικίας στο εξωτερικό τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο κληρονομικής διαδοχής και λοιπά θέματα.
Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
α) Πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα
β) Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό
γ) Τελωνειακές Αρχές

_____

Η αριθ. Δ. 245/11/88 ΑΥΟ (Β’/195), η οποία κυρώθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 11 του ν.1839/89 (Α΄/90) (εφεξής «η ΑΥΟ») έχοντας ισχύ νόμου, μετέφερε στην ελληνική έννομη τάξη την Οδηγία 83/183/ΕΟΚ (νυν Οδηγία 2009/55/ΕΚ) σχετικά «με τις φορολογικές απαλλαγές που εφαρμόζονται στις οριστικές εισαγωγές, από Κράτος μέλος, προσωπικών ειδών που ανήκουν σε ιδιώτες».

Με τις ανωτέρω (α) – (στ) σχετικές εγκύκλιες διαταγές έχουν παρασχεθεί οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων δασμοφορολογικών απαλλαγών σε είδη που παραλαμβάνουν πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα (μετοικεσία), με γνώμονα τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και την ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων περί μετοικεσίας από όλες τις αρμόδιες αρχές.

Σε συνέχεια της αριθ. 37/2022 Έκθεσης Εσωτερικού Ελέγχου με αντικείμενο « Τελωνισμός με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων από πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα», με την παρούσα αποσαφηνίζονται περαιτέρω ζητήματα εφαρμογής της ΑΥΟ με παράθεση περιπτώσεων που έχουν τεθεί υπόψιν της Υπηρεσίας μας από συναλλασσόμενους, διπλωματικές/προξενικές αρχές, καθώς και Τελωνειακές Αρχές.

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των άρθρων 3 και 4 της ΑΥΟ σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 132 παρ. 3 περ. γ) και παρ. 5, απαλλάσσονται από δασμό, λοιπούς φόρους και τέλος ταξινόμησης αντίστοιχα τα Ι.Χ. επιβατικά οχήματα που εισάγονται από φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν πραγματικά τη συνήθη κατοικία τους από άλλη χώρα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, για τη χορήγηση της απαλλαγής οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν τη συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό, τουλάχιστον κατά τα δύο (2) τελευταία δωδεκάμηνα, πριν από τη μεταφορά της στην Ελλάδα.

Με την περίπτωση γ) του άρθρου 2 της ως άνω ΑΥΟ, ως «συνήθης κατοικία» ορίζεται ο τόπος στον οποίο ένα άτομο διαμένει συνήθως, δηλαδή τουλάχιστον 185 ημέρες, συνεχείς ή όχι, ανά δωδεκάμηνο, λόγω προσωπικών και επαγγελματικών δεσμών ή σε περίπτωση ατόμου χωρίς επαγγελματικούς δεσμούς, λόγω προσωπικών δεσμών, από τους οποίους προκύπτουν στενοί δεσμοί αυτού του ατόμου και του τόπου στον οποίο κατοικεί.

Επιπρόσθετα, με τις διατάξεις του άρθρου 5 της ανωτέρω ΑΥΟ ορίζεται ότι η προβλεπόμενη απαλλαγή για το μέσο μεταφοράς παρέχεται με την προϋπόθεση ότι το δικαιούχο πρόσωπο το είχε στην κυριότητά του και το χρησιμοποιούσε στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του επί έξι (6) μήνες τουλάχιστον πριν από τη μεταφορά της συνήθους κατοικίας του στην Ελλάδα. Με τις προαναφερθείσες διατάξεις ως ημερομηνία μεταφοράς της συνήθους κατοικίας στην Ελλάδα, για τον έλεγχο των προϋποθέσεων και τον υπολογισμό των προθεσμιών, θεωρείται η ημερομηνία εκείνη κατά την οποία εκδίδεται το Πιστοποιητικό Μετοικεσίας (στο εξής «Πιστοποιητικό») από την οικεία Προξενική Αρχή του εξωτερικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 29 της ιδίας ΑΥΟ, τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να διαπιστωθεί, εάν ένα πρόσωπο θεμελιώνει δικαίωμα απαλλαγής με βάση τις διατάξεις της ΑΥΟ και συντρέχουν οι κατά περίπτωση απαιτούμενες προϋποθέσεις, βεβαιώνονται με το Πιστοποιητικό της Ελληνικής Προξενικής Αρχής του τόπου της συνήθους κατοικίας του ή της διαμονής του (ανάλογα με την περίπτωση) στο εξωτερικό. Για την έκδοση του Πιστοποιητικού οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι είναι δικαιούχα πρόσωπα και συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Για την έκδοση του Πιστοποιητικού οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ελλάδα ή στην ελληνική Προξενική Αρχή του τόπου συνήθους κατοικίας τους στο εξωτερικό.

Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση των δασμοφορολογικών απαλλαγών είναι η τελωνειακή αρχή τελωνισμού των μεταφορικών μέσων και προσωπικών ειδών, κατόπιν υποβολής σε αυτήν του οικείου τελωνειακού παραστατικού τελωνισμού, με όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, περιλαμβανομένου του Πιστοποιητικού και των υποστηρικτικών αυτού εγγράφων. Σύμφωνα με το άρθρο 5§1δ. της ΑΥΟ, τα μεταφορικά μέσα και προσωπικά είδη πρέπει να τελωνίζονται άπαξ ή τμηματικά, πριν περάσει δωδεκάμηνη (12 μήνες) προθεσμία από την ημερομηνία μεταφοράς της συνήθους κατοικίας στην Ελλάδα, ήτοι την ημερομηνία έκδοσης του Πιστοποιητικού .

1. ΕΝΝΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΔΕΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑΣ

Οι προβλεπόμενες από τις ανωτέρω διατάξεις δασμοφορολογικές απαλλαγές παρέχονται συνολικά στην οικογένεια, και συνεπώς το Πιστοποιητικό συμπεριλαμβάνει όλα τα μέλη της οικογένειας που επιθυμούν να μετοικήσουν .

i. Στις περιπτώσεις συζύγων ή γονέων που μετοικούν σε διαφορετικούς χρόνους, δεν απαιτείται από τις ισχύουσες διατάξεις η απολύτως ταυτόχρονη επιστροφή του συνόλου των μελών της οικογένειας, όμως σύμφωνα με αυτές, σε κάθε περίπτωση το Πιστοποιητικό χορηγείται άπαξ και περιλαμβάνει όλα τα μέλη της οικογένειας που επιθυμούν να μετοικήσουν, ακόμη κι αν αυτά δεν μετοικούν ταυτόχρονα, υπό την προϋπόθεση τήρησης των λοιπών προϋποθέσεων που τίθενται στην ΑΥΟ. Στην περίπτωση που αιτείται το Πιστοποιητικό ο/η σύζυγος που χρονικά θα επιστρέψει δεύτερος στην Ελλάδα, η αίτησή του θα πρέπει να υποβληθεί σε διάστημα μικρότερο των 185 ημερών από την ημερομηνία άφιξης του/της συζύγου του στην Ελλάδα .

ii. Σε περίπτωση που ο αιτών τελεί σε διάσταση με τον/την σύζυγό του και δεν έχει εκκινήσει τις διαδικασίες λύσης του γάμου οι προσωπικοί του δεσμοί παραμένουν στο εξωτερικό και συνεπώς δε δύναται να ισχυρισθεί ότι μεταφέρει τους προσωπικούς του δεσμούς στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν δικαιούται να κάνει χρήση του δικαιώματος μετοικεσίας .

iii. Σε άλλη περίπτωση και εφόσον ένας από τους δύο συζύγους έχει εκκινήσει διαδικασίες λύσης του γάμου, δύναται το επίσημο έγγραφο που αποδεικνύει το παραπάνω να αποτελέσει επαρκές στοιχείο που υποδηλώνει την αποκοπή των προσωπικών σχέσεων, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να ασκήσει ως «οιονεί» διαζευγμένος το δικαίωμα της μετοικεσίας αυτοτελώς. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον εκδοθεί Πιστοποιητικό στον ενδιαφερόμενο σύζυγο, το αρμόδιο προξενείο κάνει σχετική σημείωση στο αρχείο του, ώστε εάν ο άλλος εν διαστάσει σύζυγος αιτηθεί επίσης μεταφορά της συνήθους κατοικίας κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της ΑΥΟ, το αντίστοιχο Πιστοποιητικό να εκδοθεί μόνο με την προσκόμιση από τον/την εν διαστάσει σύζυγο της δικαστικής απόφασης λύσης του γάμου. Σε άλλη περίπτωση και μέχρι την οριστική έκδοση διαζυγίου ο εν διαστάσει σύζυγος που αιτείται δεύτερος δικαιούται χρήσης συμπληρωματικού Πιστοποιητικού για τα είδη που δεν έχουν περιληφθεί στο Πιστοποιητικό του/της εν διαστάσει συζύγου που αιτήθηκε πρώτος .

iv. Σε περίπτωση αιτήματος μεταφοράς συνήθους κατοικίας γονέων, οι οποίοι έχουν αποκτήσει, εκτός γάμου, παιδιά νομίμως αναγνωρισμένα από τον πατέρα, η Ελληνική Προξενική Αρχή του τόπου της συνήθους κατοικίας στο εξωτερικό οφείλει από τα προσκομισθέντα στοιχεία να διαπιστώσει εάν α) συμβιώνουν στην ίδια οικία, β) ασκούν από κοινού την μέριμνα/επιμέλεια των τέκνων, και γ) μετοικούν στην Ελλάδα την ίδια χρονική περίοδο. Εάν διαπιστωθεί ότι υφίστανται προσωπικοί δεσμοί μεταξύ των ενδιαφερομένων, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά ως οικογένεια, και κατά συνέπεια να εκδοθεί ένα (1) Πιστοποιητικό με την συμπερίληψη όλων των μελών της σε αυτό .

2. ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑΣ

Ως ημερομηνία μεταφοράς της συνήθους κατοικίας στην Ελλάδα, θεωρείται η ημερομηνία εκείνη κατά την οποία εκδίδεται το Πιστοποιητικό από την οικεία Προξενική Αρχή. Εφόσον εκδοθεί το Πιστοποιητικό η διαδικασία της μετοικεσίας στην Ελλάδα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών.

Από την άφιξη προσώπου που έχει Πιστοποιητικό, και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον ατελή τελωνισμό του οχήματός του, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του άρθρου 6, παρ. 1, περ. θ΄, της αριθ. Δ.247/13/6-4-1988 ΑΥΟ (ΦΕΚ 195/Β΄), όπως κυρώθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 11 του ν.1839/89 (ΦΕΚ 90/Α΄), σύμφωνα με τις οποίες το όχημα του προσώπου του Κεφαλαίου Β΄ της ΑΥΟ δύναται να παραμείνει στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής για ένα (1) μήνα, μέχρι την προθεσμία πραγματοποίησης του ατελούς τελωνισμού του.

Για τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα και εκφράζουν εκ των υστέρων τη βούλησή τους για τη μεταφορά της συνήθους κατοικίας τους ισχύουν οι προθεσμίες που αναφέρονται στην Ενότητα 4 .

3. ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ / LEASING

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1α) της ΑΥΟ το δικαιούχο πρόσωπο θα πρέπει να είχε το μέσο μεταφοράς στην κυριότητά του και να το χρησιμοποιούσε στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του, τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου στις περιπτώσεις όπου τα μέλη μιας οικογένειας μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους, η προϋπόθεση της εξάμηνης κυριότητας και χρήσης του μεταφορικού μέσου στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας, μπορεί να συντρέχει είτε σε ένα μέλος είτε αθροιστικά σε περισσότερα μέλη της οικογένειας που μετοικεί.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που ο/η ενδιαφερόμενος/-η ήταν συγκύριος/-α του ΙΧ επιβατικού οχήματος κατά την χρονική διάρκεια του υπό κρίση εξαμήνου, με άλλο πρόσωπο, το οποίο δεν μετοικεί μαζί του/της στην Ελλάδα, δύναται να υπαχθεί στις απαλλακτικές διατάξεις της ΑΥΟ, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την χρονική στιγμή της αίτησης μεταφοράς συνήθους κατοικίας, το όχημα θα έχει περιέλθει στην αποκλειστική κυριότητά του/της (ποσοστό 100%).

Σε περίπτωση κατοχής και χρήσης οχήματος μέσω της υπηρεσίας χρονομίσθωσης (Leasing) επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να τύχει των απαλλαγών που εφαρμόζονται με τις διατάξεις της ανωτέρω ΑΥΟ δεδομένου ότι η προβλεπόμενη απαλλαγή για το μέσο μεταφοράς παρέχεται με την προϋπόθεση ότι το δικαιούχο πρόσωπο το είχε στην κυριότητά του και το χρησιμοποιούσε στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του επί έξι (6) μήνες τουλάχιστον πριν από τη μεταφορά της συνήθους κατοικίας του στην Ελλάδα .

4. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Πρόσωπο με συνήθη κατοικία στο εξωτερικό που βρίσκεται στην Ελλάδα και χρησιμοποιεί στη χώρα μας το όχημά του με ξένες πινακίδες στα πλαίσια του καθεστώτος προσωρινής εισαγωγής (με την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων της Δ.247/13/6-4-1988 ΑΥΟ (ΦΕΚ 195/Β’), και στη συνέχεια εκφράζει τη βούληση του για να μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του, μπορεί να τύχει των προβλεπόμενων δασμοφορολογικών απαλλαγών εφόσον μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα, το αργότερο μέσα σε διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών ή εφόσον πρόκειται για πρόσωπο που συνταξιοδοτείται, μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του μέσα σε τριάντα έξι (36) μήνες από την ημερομηνία της άφιξής του στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι για τη χορήγηση απαλλαγής στα μέσα μεταφοράς, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1α) της ΑΥΟ το δικαιούχο πρόσωπο θα πρέπει να είχε το μέσο μεταφοράς στην κυριότητά του και να το χρησιμοποιούσε στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του, για τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν την άφιξή του στην Ελλάδα .

5. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 7 της ανωτέρω ΑΥΟ, τα μεταφορικά μέσα (όπως και τα λοιπά προσωπικά είδη), που παραλαμβάνονται με τις διατάξεις περί μετοικεσίας, δεν επιτρέπεται με οποιοδήποτε τρόπο τυπικό ή άτυπο, μέχρι να συμπληρωθεί ετήσια προθεσμία από την ημερομηνία αποδοχής του παραστατικού εισαγωγής, να μεταβιβαστούν, εκμισθωθούν, αποτελέσουν αντικείμενο ενέχυρου ή χρησιδανείου, να παραμένουν, έστω και για φύλαξη, σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων (PARKING) που είναι και χώροι εμπορίας αυτοκινήτων, και να οδηγούνται έστω και για μία μόνον φορά από τρίτους, ανεξάρτητα της υπαιτιότητας ή όχι του δικαιούχου προσώπου.

Ο περιορισμός αυτός αίρεται πριν την παρέλευση της ετήσιας προθεσμίας, αφού προηγουμένως καταβληθούν οι αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις για τις οποίες έτυχαν απαλλαγής τα μεταφορικά μέσα και λοιπά προσωπικά είδη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 140 του ν. 2960/01 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας», τα ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα ή αυτοκινούμενα τροχόσπιτα που παραλαμβάνονται ή έχουν παραληφθεί με τις απαλλαγές που προβλέπονται από τις διατάξεις της ανωτέρω Α.Υ.Ο., είναι δυνατόν να μεταβιβάζονται από το δικαιούχο ατέλειας πρόσωπο, μετά την παρέλευση της ανωτέρω ετήσιας περιοριστικής προθεσμίας και μέχρι τη συμπλήρωση πενταετίας από την ημερομηνία αποδοχής του τελωνειακού παραστατικού, μόνο ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής και εφόσον προηγουμένως καταβληθεί ποσοστό του τέλους ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων ανάλογα με το διάστημα που έχει παρέλθει από την ημερομηνία αποδοχής του παραστατικού εισαγωγής του αυτοκινήτου.

Η διαγραφή από τα μητρώα του Υπουργείου Μεταφορών οχήματος, που ο μετοικών έχει παραλάβει με ατέλεια, λόγω μεταφοράς του εκτός Ελλάδας, επιτρέπεται εντός του ανωτέρω περιοριστικού διαστήματος κατόπιν άδειας της αρμόδιας τελωνειακής αρχής χωρίς την καταβολή δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων. Στην περίπτωση αυτή δεν επιτρέπεται στο μέλλον η άσκηση του δικαιώματος μετοικεσίας από το ίδιο πρόσωπο για δεύτερη φορά .

6. ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΗΘΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΕΙΡΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΑΦΡΙΚΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΙΡΑΚ, ΙΟΡΔΑΝΙΑ, ΚΟΥΒΕΙΤ, ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ, ΜΠΑΧΡΕΪΝ, ΚΑΤΑΡ, ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 της AYO δικαιούχα πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους από τις ηπείρους ΑΜΕΡΙΚΗ, ΑΦΡΙΚΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, καθώς επίσης και από τα κράτη ΙΡΑΚ, ΙΟΡΔΑΝΙΑ, ΚΟΥΒΕΙΤ, ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ, ΜΠΑΧΡΕΪΝ, ΚΑΤΑΡ, ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ, ανεξάρτητα από το εάν είχαν στη κυριότητά τους και χρησιμοποίησαν στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας τους ΙΧΕ αυτοκίνητο, μπορούν να αγοράσουν καινούργιο ή μεταχειρισμένο ΙΧ επιβατικό όχημα ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Συγκεκριμένα χορηγείται απαλλαγή ογδόντα τοις εκατό (80%) από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης για οχήματα με κυλινδρισμό έως και 2.000 κυβικά εκατοστά (κ.ε.), ενώ για οχήματα άνω των 2.000 κ.ε. η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης περιορίζεται σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) και κατά συνέπεια αναλογική καταβολή του περιβαλλοντικού τέλους.

Σε κάθε περίπτωση καταβάλλεται στην Ελλάδα ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που αναλογεί στο συγκεκριμένο ΙΧ επιβατικό όχημα .

7. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 5 «Επιβολή περιβαλλοντικού τέλους και απαγόρευσης εισαγωγής σε παλαιά ρυπογόνα μεταχειρισμένα οχήματα¨ του ν.4710/2020 (Α’ 142) προβλέπεται η καταβολή του περιβαλλοντικού τέλους και υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται υποχρέωση καταβολής τέλους ταξινόμησης.

Κατά συνέπεια ΙΧ επιβατικά οχήματα που περιλαμβάνονται στο Πιστοποιητικό, τυγχάνουν ολικής ή μερικής απαλλαγής από την καταβολή του περιβαλλοντικού τέλους αναλογικά με το Τέλος Ταξινόμησης σύμφωνα με τις διατάξεις της ΑΥΟ .

8. ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΙΧ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΕ ΧΩΡΕΣ

Στις αριθ. Ο ΔΔΘΕΚΑ Γ 1085779 ΕΞ 2021 και Ο.3026 Οδηγίες του Γενικού Διευθυντή Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. με τις οποίες κοινοποιήθηκαν οι αριθ. 190362/14-07-2021 & 64683/24-02-2023 εγκύκλιες οδηγίες του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών αποτυπώνονται οι περιπτώσεις αυτοκινήτων που δύνανται να ταξινομηθούν λόγω μετοικεσίας από τρίτες προς την Ε.Ε. χώρες.

Όσον αφορά την ταξινόμηση μεταχειρισμένων μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ ή εκτός του ΕΟΧ, οι οποίες δεν καλύπτονται από ισχύουσα εθνική έγκριση τύπου ή έγκριση τύπου που έχει εκδοθεί σύμφωνα με την οδηγία 92/61/ΕΟΚ, αυτή γίνεται με την έκδοση από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, έγκρισης τύπου μεμονωμένου οχήματος, εφόσον το έτος κατασκευής τους δεν υπερβαίνει την πενταετία από την ημερομηνία αφίξεώς τους στη χώρα μας.

Πληροφορίες σχετικά με το ισχύον νομικό πλαίσιο για θέματα συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές αντιρρυπαντικής τεχνολογίας οχημάτων παρέχονται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις οποίες θα πρέπει να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι .

9. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Η΄ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Έλληνες με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που αναχωρούν για σπουδές στο εξωτερικό και παραμένουν για πρακτική εξάσκηση προς λήψη μεταπτυχιακού, ειδικότητας ή οποιουδήποτε άλλου τίτλου σπουδών και επιστρέφουν για οριστική εγκατάσταση στη χώρα, δεν θεμελιώνουν δικαίωμα μεταφοράς συνήθους κατοικίας. Ωστόσο, στην περίπτωση όπου οι ως άνω φοιτητές μετά τη λήξη των σπουδών τους, παραμένουν και εργάζονται αποδεδειγμένα στο εξωτερικό για πάνω από δύο (2) συνεχή χρόνια, θεμελιώνουν δικαίωμα μεταφοράς συνήθους κατοικίας στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι η εργασία που μπορεί να πραγματοποιούν οι ενδιαφερόμενοι παράλληλα με τις σπουδές/ειδικότητες ή στα πλαίσια ολοκλήρωσης των σπουδών/ειδικοτήτων δεν λογίζεται ως εργασία για να θεμελιώσουν το δικαίωμα της μεταφοράς συνήθους κατοικίας στην Ελλάδα .

10. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Όσον αφορά εργαζόμενους είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα, οι οποίοι αναχώρησαν από την Ελλάδα για το εξωτερικό μετά τη συνταξιοδότησή τους, είτε αποσπάστηκαν στο εξωτερικό για εργασία μετά τη λήξη της οποίας συνταξιοδοτούνται από την Ελλάδα και επιστρέφουν στην Ελλάδα για οριστική εγκατάσταση, μπορούν να τύχουν των απαλλαγών της ΑΥΟ, καθώς η συνταξιοδότηση συνεπάγεται την οριστική λήξη της σχέσης εργασίας και των επαγγελματικών δεσμών του εργαζομένου με την Ελλάδα. Η εν λόγω απαλλαγή χορηγείται εφόσον, μεταξύ άλλων τηρούνται οι όροι και προϋποθέσεις της ΑΥΟ (πχ. περί «συνήθους κατοικίας», δημιουργίας «προσωπικών δεσμών» του ατόμου στον συγκεκριμένο τόπο και απόκτησης κυριότητας και χρήσης του μεταφορικού μέσου τουλάχιστον 6 μήνες πριν τη μεταφορά της συνήθους κατοικίας του στην Ελλάδα) .

11. ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΔΥΟ Η΄ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

Στις περιπτώσεις ατόμων χωρίς προσωπικούς δεσμούς που την τελευταία διετία έχουν αποκτήσει επαγγελματικούς δεσμούς σε δύο ή παραπάνω τόπους, ή για άτομα που οι προσωπικοί και επαγγελματικοί δεσμοί την τελευταία διετία βρίσκονται σε δύο ή παραπάνω τόπους, αρμόδια αρχή έκδοσης του Πιστοποιητικού είναι η αρχή του τόπου τελευταίας συνήθους κατοικίας του.

Στην περίπτωση αυτή, ο έλεγχος αναφορικά με τους όρους και προϋποθέσεις πιστοποίησης της «συνήθους κατοικίας» στο εξωτερικό για την έκδοση του Πιστοποιητικού εξετάζεται από το αρμόδιο προξενείο, λαμβάνοντας ενδεχομένως από τον ενδιαφερόμενο ή από άλλες Υπηρεσίες (αντίστοιχες Ελληνικές Προξενικές Αρχές άλλων χωρών) δικαιολογητικά έγγραφα που κρίνονται απαραίτητα για την έκδοση του πιστοποιητικού κατά τις ανωτέρω ισχύουσες διατάξεις.

Επιπλέον, στην περίπτωση όπου οι επαγγελματικοί δεσμοί ενός ατόμου βρίσκονται σε τόπο άλλο, από τον τόπο των προσωπικών του δεσμών αρμόδια Προξενική Αρχή για την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας είναι εκείνη της αλλοδαπής χώρας όπου το ενδιαφερόμενο πρόσωπο διατηρεί τους προσωπικούς του δεσμούς .

12. ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑΣ

Το δικαίωμα για χορήγηση δασμοφορολογικών απαλλαγών λόγω μετοικεσίας ασκείται μόνο μία φορά. Κατ΄εξαίρεση, μπορεί το ίδιο πρόσωπο να ασκήσει συμπληρωματικά το δικαίωμα δεύτερη φορά και μόνο για προσωπικά είδη που δεν είχε παραλάβει την πρώτη φορά.

Το Συμπληρωματικό Πιστοποιητικό δεν μπορεί να εκδοθεί νωρίτερα από τρία (3) χρόνια μετά την έκδοση του αρχικού τηρουμένων των αναφερομένων άρθρο 28§2α της ΑΥΟ προϋποθέσεων, δηλαδή μόνον εφόσον:

i) ο ενδιαφερόμενος μετά τη λήξη δωδεκαμήνου από την αρχική άσκηση του δικαιώματος ξαναφύγει και παραμείνει στο εξωτερικό τουλάχιστον 2 συνεχή χρόνια ώστε να επανακατοχυρώσει το εν λόγω δικαίωμα, και

ii) μόνο για εκείνα από τα προσωπικά είδη που όμοια δεν είχε παραλάβει το πρόσωπο την πρώτη φορά (περιλαμβανομένου του Ι.Χ. επιβατικού οχήματός του) .

13. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 16 της ΑΥΟ και με την επιφύλαξη των άρθρων 17 και 18, χορηγείται απαλλαγή από δασμούς και λοιπούς φόρους για τα προσωπικά είδη που βρίσκονται στο εξωτερικό και περιέχονται με κληρονομική διαδοχή – εκ διαθήκης ή εξ αδιαθέτου – σε φυσικό πρόσωπο που έχει την συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα.

Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 17 της ίδιας ΑΥΟ, η απαλλαγή του άρθρου 16 χορηγείται για τα προσωπικά είδη που εισάγονται εφάπαξ ή τμηματικά μέσα σε προθεσμία δύο (2) ετών από την ημερομηνία κατά την οποία περιέρχονται στους νόμιμους κληρονόμους (οριστική ρύθμιση της κληρονομικής διαδοχής). Για την χορήγηση της απαλλαγής του άρθρου 16, οι νόμιμοι κληρονόμοι πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, Πιστοποιητικό της Ελληνικής Προξενικής Αρχής ή οικείας Δημοτικής ή Κοινοτικής Αρχής του τόπου εξαγωγής των προσωπικών ειδών, με το οποίο θα βεβαιώνεται ότι τα εισαγόμενα είδη αποκτήθηκαν λόγω κληρονομικής διαδοχής (εκ διαθήκης ή εξ αδιαθέτου) και θα αναφέρονται τα προσωπικά είδη που αποτελούν το αντικείμενο της κληρονομιάς, καθώς και οι νόμιμοι κληρονόμοι στους οποίους περιέρχονται τα προς εισαγωγή συγκεκριμένα είδη.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού από την αρμόδια αρχή θα πρέπει το δικαιούχο πρόσωπο να προσκομίσει δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι νομίμως έχει κληρονομήσει τα είδη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του σχετικού Πιστοποιητικού. Τα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν σε κάθε περίπτωση έκδοσης Πιστοποιητικού μετοικεσίας καθορίζονται από την εκάστοτε αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας στην οποία έχει την έδρα της και σε συνδυασμό με τα πραγματικά περιστατικά της κάθε περίπτωσης

Σε περίπτωση ύπαρξης διαθήκης τα δικαιολογητικά αυτά ενδεικτικά μπορεί να είναι αντίγραφο απόφασης δικαστηρίου για τη δημοσίευση της διαθήκης του κληρονομούμενου καθώς και πιστοποιητικό για μη ύπαρξη νεότερης διαθήκης. Σε περίπτωση μη ύπαρξης διαθήκης, ή σε περίπτωση που στην ισχύουσα διαθήκη δεν περιλαμβάνονται τα είδη που θα κληρονομηθούν τα δικαιολογητικά που ενδεικτικά μπορεί να ζητηθούν είναι κληρονομητήριο και πιστοποιητικό του πρωτοδικείου περί μη δημοσίευσης διαθήκης, η γνησιότητα των οποίων βεβαιώνεται κατά τα διεθνή πρότυπα ( σφραγίδα Apostille σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης ή προξενική επικύρωση).

Τέλος, οι τελωνειακές αρχές που εφαρμόζουν τις διατάξεις της ΑΥΟ μπορούν να προβούν σε επανέλεγχο των παραπάνω δικαιολογητικών, ενώ σε καμία περίπτωση δεν είναι αρμόδιες για την έκδοση πιστοποιητικού μετοικεσίας .

15. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Πληροφορίες ενημερωτικού χαρακτήρα σχετικά με την μετοικεσία μπορούν να αντληθούν από τους ενδιαφερόμενους α) από το «Εγχειρίδιο των συνηθέστερων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντίστοιχων απαντήσεων σε Τελωνειακά θέματα», https://www.aade.gr/anakoinoseis/teloneia/egheiridio-ton-synithesteron-erotimaton-poy-ypoballontai-apo-toys-polites-kai-ton-antistoihon-apantiseon (βλπ. Ενότ. ΜΕΤΟΙΚΟΥΝΤΕΣ, σελ. 24 και επόμενα), και β) από το «Εγχειρίδιο για τις Απαλλαγές Τελωνειακού Χαρακτήρα κατά τη Μεταφορά Συνήθους Κατοικίας στην Ελλάδα – Μετοικεσία», https://www.aade.gr/anakoinoseis/egheiridio-gia-tis-apallages-teloneiakoy-haraktira-kata-ti-metafora-synithoys-katoikias-stin-ellada . Τα παραπάνω εγχειρίδια δεν συνιστούν νομικά κείμενα.

Περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με την επικύρωση - μετάφραση και λοιπά θέματα που αφορούν το κύρος των δημοσίων εγγράφων μπορεί να αναζητηθεί στο «Εγχειρίδιο απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα για το κύρος των αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων και τη μετάφραση αυτών». http://elib.aade.gr/elib/view?d=/gr/other/2023/5/.Τέλος ερωτήματα για την παροχή πληροφοριών δύναται να υποβάλλονται από πολίτες, διπλωματικές/προξενικές αρχές και Τελωνειακές Αρχές στις Τελωνειακές Περιφέρειες στα ακόλουθα μαιλ: telp.attikis@aade.gr ; telp.achaias@aade.gr ; telp.thessalonikis@aade.gr

16. ΛΟΙΠΈΣ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Για τις περιπτώσεις προσώπων που επιθυμούν να μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους κατόπιν της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα, και γενικότερα για θέματα επικοινωνίας με τις ξένες Προξενικές Αρχές στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Η2 Διεύθυνση Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, e-mail: dh2@mfa.gr , τηλ. 210 3682360.

Για ερωτήματα σχετικά με την αντιρρυπαντική τεχνολογία και την δυνατότητα ταξινόμησης οχημάτων που μεταφέρονται στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Τεχνολογίας Οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών , Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, TK 15669 Παπάγου, Τηλ: 2106508933. Κατόπιν των ανωτέρω και προς τον σκοπό τήρησης των ισχυουσών διατάξεων επισημαίνεται ότι κάθε αίτημα πρέπει να αξιολογείται χωριστά από τις αρμόδιες αρχές ώστε να εξακριβωθεί η πλήρωση των όρων και προϋποθέσεων απαλλαγής από δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις των προσώπων που μεταφέρουν την συνήθη κατοικία τους στην χώρα μας.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ

Κ.ΜΟΥΡΤΙΔΗΣ

 


 

Ε.2057/25.09.2023 Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για την έκδοση και κοινοποίηση πράξεων προσδιορισμού φόρων και επιβολής προστίμων. (Μάθημα 3α) 15 Οκτωβρίου 2023

 

Σχόλιο: Ενδιαφέρουσα εγκύκλιο για τις συναλλαγές Εκτελωνιστών και Τελωνειακών Αρχών. Δυστυχώς έχει γενικές έννοιες στην ευχέρεια του Δικαστή. Το Τελωνειακό Δίκαιο στηρίζεται στις πράξεις  μετακινούμενου φορτίου. Η διαδικασία προσδιορίζει απαιτήσεις και υποχρεώσεις. Ας προσπαθήσει η Τελωνειακή Αρχή να περιγράψει παραγραφή και κυρώσεις σε κάθε τελωνειακό καθεστώς  αλλά και σε κάθε τμήμα τελωνειακού καθεστώτος.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Α.Α.Δ.Ε.
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ (Γ.Δ.Φ.)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ (ΔΙ.ΕΛ.ΔΙ.)
ΤΜΗΜΑ Β’

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

Αριθ. Πρωτ.: Ε.2057

ΠΡΟΣ:

Ως Πίνακας Διανομής

Θέμα : «Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για την έκδοση και κοινοποίηση πράξεων προσδιορισμού φόρων και επιβολής προστίμων».

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ
Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Εγκύκλιος που αφορά στην παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την προθεσμία εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση δύναται να προβεί σε έκδοση και κοινοποίηση πράξεων προσδιορισμού φόρων και επιβολής προστίμων.
Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Η εν λόγω εγκύκλιος αφορά στην παροχή διευκρινίσεων σχετικά με :
α) την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 36 παρ. 2 και 3 του ν.4987/2022, εφεξής ΚΦΔ, αναφορικά με την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου, καθώς και των διατάξεων του δευτέρου εδαφίου της περ. α΄ της παρ. 27 του άρθρου 66 του ν. 4646/2019 για περιπτώσεις φοροδιαφυγής και
β) τον χρόνο κοινοποίησης των καταλογιστικών πράξεων, κατόπιν έκδοσης των υπ’ αριθ. 616/2021 και 618/2021 Αποφάσεων της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες για τα οποία εκδίδονται και κοινοποιούνται πράξεις προσδιορισμού φόρων και επιβολής προστίμων.

_____

Με αφορμή ερωτήματα που τίθενται στην Υπηρεσία μας σχετικά με το ως άνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 36 ΚΦΔ, ορίζονται τα εξής:

«Η περίοδος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 παρατείνεται στις εξής περιπτώσεις: (α) εάν, εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής, υποβάλλεται αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία κατά την έννοια της παρ. 5 του άρθρου 25 σε υπόθεση που έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος ή σε κάθε άλλη περίπτωση περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή εκτός Φορολογικής Διοίκησης, από τις οποίες προκύπτει φορολογική οφειλή και μόνο για το ζήτημα στο οποίο αφορούν για περίοδο ενός (1) έτους από τη λήξη της πενταετίας».

Διευκρινίζεται ότι η ως άνω διάταξη εφαρμόζεται για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις που άρχονται από την 1.1.2019 και μετά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν. 4646/2019.

Επισημαίνεται ότι για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από 1.1.2014 έως 31.12.2018 εφαρμόζονται οι διατάξεις της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν.4174/2013, όπως ίσχυαν πριν την αντικατάστασή τους με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν.4646/2019, σύμφωνα με τις οποίες το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου παρατείνεται για περίοδο ενός (1) έτους από τη λήξη της πενταετίας, εάν ο φορολογούμενος υποβάλει αρχική ή τροποποιητική δήλωση εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής.

2. Περαιτέρω, οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 36 του ΚΦΔ, ορίζουν τα εξής:

«α. Εξαιρετικά, πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μπορεί να εκδοθεί εντός δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ή της τελευταίας δήλωσης σε περίπτωση που προβλέπεται η υποβολή περισσότερων δηλώσεων: (αα) σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει δήλωση εντός της περιόδου που αναφέρεται στην παρ. 1, (αβ) σε περίπτωση που μετά την πενταετία περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία ή πληροφορίες που δεν θα μπορούσαν να είναι σε γνώση αυτής εντός της πενταετίας και προκύπτει ότι η φορολογική οφειλή υπερβαίνει αυτήν που είχε προσδιορισθεί βάσει προηγούμενου άμεσου, διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και μόνο για το ζήτημα στο οποίο αφορούν».

Επισημαίνεται ότι, η ως άνω διάταξη καταλαμβάνει φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από 1.1.2018 και μετά, σύμφωνα με τις διατάξεις του α΄ εδαφίου της περ. α΄ της παρ. 27 του άρθρου 66 του ν.4646/2019.

«β. Σε περίπτωση που μετά από την περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων βάσει ειδικών διατάξεων νόμου ή μετά από την έκδοση της αρχικής πράξης προσδιορισμού φόρου και εντός πενταετίας, από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής αρχικής δήλωσης, περιέλθουν σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία, κατά την έννοια των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 25, οι σχετικές πράξεις προσδιορισμού φόρου και επιβολής προστίμου, βάσει περαίωσης ή βάσει ελέγχου που έχει διενεργηθεί πριν από την 1.1.2014 ή βάσει πλήρους ελέγχου που έχει διενεργηθεί από την 1.1.2014 και μετά, πρέπει να εκδοθούν κατά περίπτωση εντός της πενταετούς προθεσμίας παραγραφής σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 36 ή την παρ. 1 του άρθρο 84 του ν. 2238/1994 (Α΄151) ή την παρ. 1 του άρθρου 57 του ν.2859/2000(Α’ 248). Εφόσον περιέλθουν σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης συμπληρωματικά στοιχεία κατά το τελευταίο έτος της αρχικής (πενταετούς) παραγραφής, το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισμού φόρου παρατείνεται κατά ένα (1) έτος».

Διευκρινίζεται ότι, η ως άνω διάταξη καταλαμβάνει φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις που έληγαν μέχρι 31.12.2013, καθώς και φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από 1.1.2014 και μετά.

3. Επιπλέον, με τις διατάξεις του β’ εδαφίου της περ. α΄ της παρ. 27 του άρθρου 66 του ν. 4646/2019 ορίζεται ότι: «ειδικά για τις χρήσεις 2012 και 2013 και τα φορολογικά έτη 2014, 2015, 2016 και 2017,πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, μπορεί να εκδοθεί εντός δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης».

4. Για την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων επισημαίνονται τα εξής:

4.1. Για τις χρήσεις 2012 και 2013 και τα φορολογικά έτη 2014-2017, πράξεις προσδιορισμού φόρου μπορούν να εκδοθούν εντός δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης, για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 66 του ΚΦΔ. Συνεπώς, για πληροφορίες που περιέρχονται σε γνώση οποιασδήποτε Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης και αφορούν σε φοροδιαφυγή, πράξεις προσδιορισμού φόρου εκδίδονται μόνο εφόσον πρόκειται για ποσά φόρων που υπερβαίνουν τα τιθέμενα στην παρ. 3 του άρθρου 66 όρια. Στην περίπτωση που οι πληροφορίες περί φοροδιαφυγής περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης μετά την οριζόμενη στην παρ. 1 του άρθρου 36 του ΚΦΔ περίοδο (πενταετία), οι πράξεις προσδιορισμού φόρου και επιβολής προστίμου εκδίδονται αποκλειστικά για τη φορολογητέα ύλη που προκύπτει από τις πληροφορίες αυτές και για το έτος στο οποίο αφορούν.

4.2. Για υποθέσεις που αφορούν στην έκδοση πλαστών/εικονικών φορολογικών στοιχείων ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων ή νόθευση τέτοιων στοιχείων στις χρήσεις 2012 και 2013, καθώς και στο φορολογικό έτος 2014 και στο διάστημα 1/1 έως και 16/10/2015 του φορολογικού έτους 2015, οι οικείες πράξεις επιβολής προστίμου εκδίδονται ανεξαρτήτως ποσού, κατόπιν σύγκρισης για τη διαπίστωση της ευνοϊκότερης κύρωσης μεταξύ εκείνης που προβλέπεται από το συνδυασμό των διατάξεων της περ. η΄ της παρ. 1 και της περ. ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ΚΦΔ και εκείνης που ορίζεται στις μεταβατικές διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 7 του ν.4337/2015 (σχετ. Εγκ. 2042/2022). Περαιτέρω, μόνο εφόσον από τον έλεγχο αυτών των φορολογικών στοιχείων προκύπτει ότι το ποσό του κύριου φόρου που δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς ή εξέπεσε υπερβαίνει τα τιθέμενα στην παρ. 3 του άρθρου 66 του ΚΦΔ όρια, εκδίδονται, βάσει της διάταξης της περ. α΄της παρ. 27 του άρθρου 66 του ν.4646/2019 οι οικείες πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου στη φορολογία εισοδήματος ή/και Φ.Π.Α. κατά περίπτωση.

4.3. Σημειώνεται δε ότι, για τις χρήσεις 2012 και 2013 (ειδικά για τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια και για το φορολογικό έτος 2014) εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή οι προϊσχύουσες του ΚΦΔ διατάξεις περί παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να κοινοποιεί πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και προστίμου και δεν απαιτείται η διαπίστωση φοροδιαφυγής κατά την έννοια και τα όρια του άρθρου 66 του ΚΦΔ σύμφωνα με τη διάταξη της περ. α΄ της παρ. 27 του άρθρου 66 του ν.4646/2019 (σχετ. παρ. 10 και 22 του άρθρου 70 του ΚΦΔ).

5. Τέλος κατόπιν έκδοσης και των υπ΄αρ. 616/2021 και 618/2021 Αποφάσεων του Συμβούλιου της Επικρατείας, υπενθυμίζονται οι οδηγίες που παρασχέθηκαν με τη με αριθ. Ο ΔΕΛ Η 1130255 ΕΞ 2020/5.11.2020 οδηγία αναφορικά με την κοινοποίηση των καταλογιστικών πράξεων εντός του έτους κατά το οποίο λήγει το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης για την έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31/12 του εν λόγω έτους.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ


 

Ε.2058/12.10.2023 Οδηγίες αναφορικά με την εφαρμογή της Κ.Υ.Α των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987 (Β΄236) κατά την απόκτηση στο εσωτερικό της χώρας ή την εισαγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού για την επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε πλωτούς τερματικούς σταθμούς. (Μάθημα 3) 15 Οκτωβρίου 2023

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Α.Α.Δ.Ε.
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Α’

Email : deef.a@aade.gr

Αθήνα,12.10.2023

Ε.2058

ΠΡΟΣ: Ως Πίνακα Διανομής

Θέμα: Οδηγίες αναφορικά με την εφαρμογή της Κ.Υ.Α των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987 (Β΄236) κατά την απόκτηση στο εσωτερικό της χώρας ή την εισαγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού για την επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε πλωτούς τερματικούς σταθμούς.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ
Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Αντικείμενο της παρούσας εγκυκλίου αποτελεί η παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την εφαρμογή της ΚΥΑ Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987 κατά την απόκτηση στο εσωτερικό της χώρας ή την εισαγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού για την επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε πλωτούς τερματικούς σταθμούς .


Β)
 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Στην παρούσα εγκύκλιο αναφέρονται τα στοιχεία που θα πρέπει να προσκομιστούν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ που είναι αρμόδιος για την επιβολή του ΦΠΑ, προκειμένου να κρίνει κατά πόσο η απόκτηση στο εσωτερικό της χώρας ή η εισαγωγή πλωτού τερματικού σταθμού από επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποιούν εργασίες επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, μπορεί να υπαχθεί στην αναστολή καταβολής ΦΠΑ στα πλαίσια της ΚΥΑ Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987 .


Γ)
 ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Η παρούσα εγκύκλιος αφορά επενδυτές οι οποίοι σκοπεύουν να προβούν στην απόκτηση ή εισαγωγή πλωτού τερματικού σταθμού (FSRU) προκειμένου να ιδρύσουν, επεκτείνουν ή να εκσυγχρονίσουν επιχείρηση επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

_ ____

Με αφορμή τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας σχετικά με την εφαρμογή της ΚΥΑ Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987, σε περιπτώσεις απόκτησης στο εσωτερικό της χώρας ή στην εισαγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού για την επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε πλωτούς τερματικούς σταθμούς, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Στις διατάξεις της ΚΥΑ Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987 μπορούν να υπαχθούν μεταξύ άλλων όλες οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ο χαρακτηρισμός μίας επιχείρησης ως βιομηχανία ή βιοτεχνία, κρίνεται με βάση τα στοιχεία του φακέλου του υποκειμένου.

Συμπληρωματικό στοιχείο για το αν πρόκειται για βιομηχανική/βιοτεχνική επιχείρηση της παραγράφου 1 της ΚΥΑ Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987, αποτελεί η βεβαίωση του αρμοδίου επιμελητηρίου (βιομηχανικό/βιοτεχνικό) από την οποία θα προκύπτει και η επαγγελματική κατηγορία της επιχείρησης .

2. Εφόσον υποστηρίζεται κατά τα ανωτέρω η βιομηχανική/βιοτεχνική/μεταποιητική δραστηριότητα, αναφορικά με εργασίες επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην έννοια των επιχειρήσεων που υπάγονται στην ανωτέρω απόφαση, συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποιούν εργασίες επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου σε πλωτούς τερματικούς σταθμούς (FSRU) .

3. Περαιτέρω, στην έννοια του εξοπλισμού για τους σκοπούς της ΚΥΑ Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987 περιλαμβάνονται κυρίως μηχανήματα, εξαρτήματα και λοιπά όργανα, καθώς και ανταλλακτικά αυτών, εφόσον εισάγονται ή αγοράζονται μαζί με τα μηχανήματα ή λοιπά όργανα και τα οποία με τη συναρμολόγησή τους και την εγκατάστασή τους, σαν ενιαίο λειτουργικό σύνολο, συνιστούν το μηχανολογικό εξοπλισμό που υπάγεται στις διατάξεις αυτής της απόφασης .

4. Δεδομένου ότι η ΚΥΑ Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987, αφορά καινούργιο μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό, στην περίπτωση των πλωτών τερματικών σταθμών επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου που προκύπτουν από μετασκευή υφιστάμενου πλοίου σε πλωτό ναυπήγημα, κατόπιν εκτεταμένων εργασιών στο πλοίο, ο προμηθευτής τους ή σε περίπτωση εισαγωγής τους, ο εισαγωγέας, οφείλει να βεβαιώνει, ως προς τον μηχανολογικό εξοπλισμό που θα αποκτηθεί και θα εγκατασταθεί ως ενιαίο λειτουργικό σύνολο, (με υπεύθυνη δήλωση) ότι λόγω των εργασιών που έχουν λάβει χώρα επί αυτού, έχει επέλθει αλλαγή της φύσης του αρχικού αγαθού, από πλοίο σε πλωτό ναυπήγημα, ώστε να προορίζεται να εκτελεί αποκλειστικά και μόνο, τις εργασίες που σχετίζονται με την μετατροπή του φυσικού αερίου από υγρή σε αέρια κατάσταση και συνεπώς, επέχει το χαρακτήρα νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Η βεβαίωση αυτή προσκομίζεται στον προϊστάμενο της ΔΟΥ που είναι αρμόδιος για την επιβολή του ΦΠΑ .

5. Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα οριζόμενα στην ΚΥΑ Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987 .

6. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες αποκτούν ή εισάγουν επενδυτικά αγαθά και δεν επιλέγουν να ακολουθήσουν τη διαδικασία της ΚΥΑ Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987, έχουν τη δυνατότητα, να ζητήσουν επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ που προέρχεται από την αγορά ή εισαγωγή των επενδυτικών αγαθών, καθώς και του πιστωτικού υπολοίπου που προέρχεται από τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με αυτό, σύμφωνα με την διαδικασία που ορίζεται στην Απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ Α 1104/2020.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

 

 

 


Α.1104/06.05.2020 Διαδικασία επιστροφής Φόρου Προστιθεμένης Αξίας.

 

 (ΦΕΚ Β΄ 1895/18.05.2020)

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 42 παρ. 5, καθώς και τις διατάξεις των άρθρων 12, 14, 18, 19, 26 παρ. 1, 36, 44, 48 παρ. 2 και 53 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ( ν. 4174/2013 - ΦΕΚ 170 Α’), όπως ισχύουν.

2. Τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 32, της παρ. 1 του άρθρου 34 και του άρθρου 57 του Κώδικα Φ.Π.Α. (κύρωση με τον ν. 2859/2000 - ΦΕΚ 248/Α’/7.11.2000), όπως ισχύουν.

3. Τις διατάξεις της με αρ. ΠΟΛ. 1202 /8-9-2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) «Καθορισμός βιβλίων καταχώρισης εισπρακτέων και επιστρεπτέων ποσών κατά τις διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 4174/2013, όπως ισχύει» (ΦΕΚ 2561/Β’/23.9.2014).

4. Τις διατάξεις της ΠΟΛ 1073/2004 απόφασης (ΦΕΚ 1164/Β’/30.7.2004) «Διαδικασία και προϋποθέσεις επιστροφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 34 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000)».

5. Τις διατάξεις της ΠΟΛ 1090/2012 απόφασης (ΦΕΚ 1146/Β’/10.4.2012) «Διαδικασία επιστροφής Φ.Π.Α. προς τις επιχειρήσεις και επιτηδευματίες».

6. Τις διατάξεις της ΠΟΛ 1067/2013 απόφασης (ΦΕΚ 775/Β’/3.4.2013) «Διαδικασία επιστροφής Φ.Π.Α. προς τις επιχειρήσεις και επιτηδευματίες - Τροποποίηση των ΑΥΟ ΠΟΛ 1090/2012 και ΠΟΛ 1073/2004 - Κατάργηση των ΑΥΟ ΠΟΛ 1016/2010 και 1108/2010».

7. Τις διατάξεις της ΠΟΛ 1103/2017 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ (ΦΕΚ 2536/Β’/21.7.2017) «Επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου των υποκειμένων που έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους και είτε πραγματοποιούν κυρίως πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., είτε είναι κάτοχοι «άδειας Α.Ε.Ο. Authorised Economic Operator» ή «αδειών απλουστευμένων διαδικασιών», όπως ισχύει.

8. Τις διατάξεις της ΠΟΛ 1104/2015 απόφασης (ΦΕΚ 844/Β’/14.5.2015) «Διαγραφή αχρεώστητης οφειλής Φ.Π.Α. βάσει δήλωσης και περαιτέρω επιστροφή».

9. Τις διατάξεις της ΠΟΛ 1004/3.1.1989 απόφασης «Διαδικασία επιστροφής Φ.Π.Α. που καταβλήθηκε αχρεώστητα κατά την εισαγωγή αγαθών».

10. Τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α’ «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (Α’ 94) και ειδικότερα των άρθρων 1, 2, 13,14,17 και 41, όπως ισχύουν.

11. Τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222), όπως ισχύει, περί σύστασης θέσης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 13 και της παραγράφου 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016, όπως ισχύουν.

12. Την αριθμ. 1/20.01.2016 (ΦΕΚ 18/Υ.Ο.Δ.Δ./20.01.2016) πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016, όπως ισχύουν, και την αριθμ. 5294/ΕΞ 2020 (Υ.Ο.Δ.Δ. 27/17.1.2020) κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

13. Την αριθμ. Δ6Α 1015213 ΕΞ/28.01.2013 (ΦΕΚ 130/ Β’/28.01.2013) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, όπως συμπληρώθηκε με την αριθμ. Δ6Α 1196756 ΕΞ/24.12.2013 απόφαση (ΦΕΚ 3317/Β’/27.12.2013), σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 και του άρθρου 41 του ν. 4389/2016, όπως ισχύουν.

14. Την αριθμ. Δ. ΟΡΓ.Α1036960 ΕΞ2017/10-3-2017 (Β’968) απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων).

15. Την απόφαση Δ.ΟΡΓ.Α 1115805 ΕΞ 2017/31-7-2017 (ΦΕΚ 2743/Β’/04-08-2017) του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει, περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων και εξουσιοδότησης υπογραφής «Με εντολή Διοικητή» σε όργανα της Φορολογικής Διοίκησης, όπως ισχύει.

16. Την ανάγκη εκσυγχρονισμού της διαδικασίας επιστροφής Φ.Π.Α., με σκοπό τη μείωση του διοικητικού κόστους τόσο των επιχειρήσεων όσο και της Φορολογικής Διοίκησης.

17. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων,

αποφασίζουμε:

Με την παρούσα απόφαση καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 34 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000), όπως ισχύει.

Άρθρο 1

Δικαίωμα επιστροφής

Ο φόρος επιστρέφεται, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων, όταν καταβλήθηκε στο Δημόσιο αχρεωστήτως, είτε εξαρχής ή από επιγενόμενο λόγο.

Άρθρο 2

Επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. μέσω διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου

1. Αίτηση Επιστροφής

Η αίτηση επιστροφής Φ.Π.Α. δημιουργείται ηλεκτρονικά με την υποβολή της δήλωσης Φ.Π.Α., εφόσον στην δήλωση αυτή ο υποκείμενος στον φόρο έχει αθροιστικά:

• συμπληρώσει τον κωδικό 503 (Αιτούμενο ποσό για επιστροφή),

• επιλέξει μια από τις αιτίες επιστροφής, πλην της μείωσης χρεωστικού υπολοίπου,

• συμπληρώσει την ένδειξη «ΤΡΑΠΕΖΑ» και τον αριθμό λογαριασμού ΙΒΑΝ. Υποκείμενοι στο φόρο που είναι εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν λάβει ΑΦΜ /Φ.Π.Α. στην Ελλάδα προκειμένου να εκπληρώνουν τις σχετικές με τον Φ.Π.Α. υποχρεώσεις τους, δύνανται με την υποβολή της δήλωσης Φ.Π.Α. να επιλέξουν την ένδειξη «άλλη τράπεζα».

Δεν υποβάλλεται έντυπη αίτηση, εφόσον για το ίδιο αιτούμενο ποσό έχει υποβληθεί αίτηση επιστροφής ηλεκτρονικά σύμφωνα με τα ανωτέρω. Δεύτερη αίτηση δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Στην περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης Φ.Π.Α. για φορολογική περίοδο για την οποία έχει δημιουργηθεί αίτημα επιστροφής με προηγούμενη δήλωση και αυτό δεν έχει ανακληθεί, δεν δημιουργείται νέο αίτημα επιστροφής για τη φορολογική περίοδο αυτή και τυχόν υπερβάλλον ποσό μεταφέρεται προς έκπτωση στην επόμενη φορολογική περίοδο.

Ο υποκείμενος στο φόρο ενημερώνεται με σχετική ανάρτηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στον διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) ή και με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην τελευταία δηλωθείσα από αυτόν στη Φορολογική Διοίκηση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη δημιουργία του αιτήματος επιστροφής.

Για φορολογικές περιόδους μέχρι 28.2.2018, το αίτημα επιστροφής υποβάλλεται, σε κάθε περίπτωση, σε έντυπη μορφή στη Φορολογική Διοίκηση ως το συνημμένο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ι.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής του αιτήματος επιστροφής, με αυτό δεν συνυποβάλλεται κανένα δικαιολογητικό για την αιτία δημιουργίας του υπολοίπου ποσού προς επιστροφή.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει τεχνική αδυναμία στο δίκτυο taxisnet να δημιουργηθεί αίτημα επιστροφής, ο φορολογούμενος ενημερώνεται με σχετικό μήνυμα για να υποβάλει το αίτημα σε έντυπη μορφή, κάνοντας χρήση του υποδείγματος Ι.

2. Αξιολόγηση της αίτησης επιστροφής από τη Φορολογική Διοίκηση

Το αιτούμενο ποσό προς επιστροφή που αναγράφεται σε δήλωση Φ.Π.Α., επιστρέφεται από τη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν κεντρικής αξιολόγησης των αιτήσεων που δημιουργούνται ηλεκτρονικά, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων επιστροφής ενεργείται αυστηρά κατά χρονική σειρά, με κριτήριο τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων Φ.Π.Α. στις οποίες έχει αναγραφεί ποσό προς επιστροφή και όχι με κριτήριο τις φορολογικές περιόδους που αυτές αφορούν. Αξιολόγηση κατά τα ως άνω γίνεται και για τις αιτήσεις οι οποίες για οποιονδήποτε λόγο υποβάλλονται σε έντυπη μορφή.

Η αξιολόγηση υλοποιείται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) Elenxis με περιοδικότητα τουλάχιστον 15 ημερών.

Οι αξιολογημένες αιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α. αναρτώνται στην εφαρμογή Discoverer Viewer του Ο.Π.Σ. Elenxis σε αρχεία, χαρακτηρισμένες με την ένδειξη «ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» ή «ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ», και είναι ορατές στις Δ.Ο.Υ. και στις Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες (Φ.Ε.Υ.), κατά λόγο αρμοδιότητας.

Πριν τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτημάτων προηγείται τυχόν εφαρμογή της διαδικασίας διαγραφής αχρεώστητης οφειλής Φ.Π.Α. βάσει τροποποιητικής δήλωσης, σύμφωνα με την ΑΓΓΔΕ ΠΟΛ 1104/2015.

3. Διαχείριση αιτήσεων επιστροφής που αξιολογήθηκαν Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για την επιστροφή του φόρου υποχρεούται να ανακτήσει αμελλητί τα προαναφερόμενα αρχεία της παραγράφου 2 από την εφαρμογή Discoverer Viewer του Ο.Π.Σ. Elenxis και να προβεί, εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την ανάκτηση, στις ακόλουθες ενέργειες, κατά περίπτωση:

Α. Για τις αιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α. που περιλαμβάνονται στο αρχείο με την ένδειξη «ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», το οποίο αναρτάται τόσο στις Δ.Ο.Υ. με Τμήμα Ελέγχου όσο και στις Δ.Ο.Υ. στις οποίες έχει καταργηθεί το Τμήμα Ελέγχου, να τις ερευνήσει, πριν την επιστροφή, προβαίνοντας στις ενέργειες σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην παράγραφο Α.1. του Παραρτήματος Ι της παρούσας, χωρίς την αναζήτηση δικαιολογητικών από τον φορολογούμενο.

Εφόσον διαπιστωθεί η συνδρομή έστω ενός εκ των ειδικότερα οριζόμενων κριτηρίων της παραγράφου Α.1. του Παραρτήματος Ι της παρούσας, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδιος για την παραλαβή της δήλωσης Φ.Π.Α. της φορολογικής περιόδου που αφορά το αίτημα επιστροφής, ενημερώνει τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ελέγχου, εφόσον είναι διαφορετικός.

Ο αρμόδιος για τον έλεγχο Προϊστάμενος, εντός της προθεσμίας των δέκα (10) εργασίμων ημερών του πρώτου εδαφίου, εισηγείται την επιλογή της υπόθεσης για έλεγχο πριν την επιστροφή, με πλήρη αιτιολόγηση.

Β. Για τις αιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α. που περιλαμβάνονται στο αρχείο με την ένδειξη «ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ», ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο προβαίνει σε έκδοση εντολής ελέγχου εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία που εμφανίζονται στο Ο.Π.Σ. Elenxis ως «ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΣΤΗ Φ.Ε.Υ.».

4. Επιλογή δείγματος προς έλεγχο

Για τις περιπτώσεις δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής χωρίς έλεγχο, δύναται να διενεργείται εκ των υστέρων έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4174/2013.

Άρθρο 3

Διαδικασία επιστροφής Φ.Π.Α. λοιπών περιπτώσεων εκτός διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου

1. Αχρεώστητη καταβολή κατά την εισαγωγή αγαθών, σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1004/1989 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Το ποσό του Φ.Π.Α. που καταβλήθηκε αχρεωστήτως στην Τελωνειακή Διοίκηση, κατά την εισαγωγή αγαθών από υποκείμενο στον φόρο που έχει δικαίωμα έκπτωσης, επιστρέφεται με τη διαδικασία της επόμενης παραγράφου, εφόσον δεν έχει συμπεριληφθεί στον φόρο εισροών της φορολογικής περιόδου στην οποία καταβλήθηκε.

Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., με την παραλαβή της απόφασης της Τελωνειακής Αρχής που προβλέπεται στο άρθρο 3 της ΠΟΛ 1004/89 υπουργικής απόφασης , προβαίνει στις εξής ενέργειες:

α) καλεί εγγράφως τον υποκείμενο στον φόρο, σύμφωνα με τη διαδικασία και στον χρόνο που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 14 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, να προσκομίσει αντίγραφο μέρους των λογιστικών αρχείων (βιβλίο) της φορολογικής περιόδου που αφορά η αχρεώστητη καταβολή,

β) επαληθεύει το περιεχόμενο των ανωτέρω λογιστικών αρχείων με το περιεχόμενο της δήλωσης Φ.Π.Α. της ιδίας περιόδου, προκειμένου να διαπιστώσει εάν ο φόρος που καταβλήθηκε στην Τελωνειακή Αρχή έχει συμπεριληφθεί στον φόρο εισροών της περιόδου και:

i) εφόσον ο καταβληθείς φόρος έχει συμπεριληφθεί στη δήλωση Φ.Π.Α., επί της απόφασης της Τελωνειακής Αρχής αναγράφει την φράση «Ο αχρεωστήτως καταβληθείς φόρος της παρούσας συμπεριλαμβάνεται στον φόρο εισροών της φορολογικής περιόδου...»,

ii) εφόσον ο καταβληθείς φόρος δεν έχει συμπεριληφθεί στη δήλωση, ενημερώνει τον υποκείμενο στον φόρο για υποβολή έντυπης αίτησης για την επιστροφή του εν λόγω ποσού και εν συνεχεία, εκτός της διαδικασίας του άρθρου 2 της παρούσας, προβαίνει στην έκδοση Α.Φ.Ε.Κ. για την επιστροφή του φόρου αυτού.

2. Επιστροφή Φόρου με την υποβολή έκτακτης δήλωσης Φ.Π.Α. από μη υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο για την περιστασιακή παράδοση καινούριου μεταφορικού μέσου.

Μη υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο, το οποίο καθίσταται υποκείμενο για περιστασιακή παράδοση καινούργιου μεταφορικού μέσου, δικαιούται επιστροφής του φόρου που αναλογεί στην αξία της παράδοσης, με την επιφύλαξη ότι το προς επιστροφή ποσό δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό του φόρου που επιβάρυνε την απόκτηση του μεταφορικού μέσου. Για τον σκοπό αυτό υποβάλλεται έκτακτη δήλωση σε έντυπη μορφή, η οποία με την καταχώριση δημιουργεί αίτημα επιστροφής, το οποίο διεκπεραιώνεται άμεσα, εκτός της διαδικασίας του άρθρου 2 της παρούσας, με την έκδοση Α.Φ.ΕΚ. Με τη δήλωση συνυποβάλλονται το σχετικό παραστατικό αγοράς και το αποδεικτικό στοιχείο πώλησης.

3. Επιστροφή λόγω αχρεώστητης καταβολής με έκτακτη δήλωση.

Το ποσό του Φ.Π.Α. που καταβλήθηκε στην Φορολογική Διοίκηση εξ' αρχής αχρεωστήτως, με έκτακτη δήλωση επιστρέφεται με την διαδικασία της επόμενης παραγράφου.

Υποβάλλεται τροποποιητική έκτακτη δήλωση σε έντυπη μορφή, η οποία δημιουργεί αίτημα επιστροφής. Το αίτημα επιστροφής διεκπεραιώνεται εκτός της διαδικασίας του άρθρου 2 της παρούσας, σύμφωνα με τα επόμενα.

Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδιος για την επιστροφή προβαίνει στις εξής ενέργειες:

α) καλεί εγγράφως τον υποκείμενο στον φόρο, σύμφωνα με τη διαδικασία και στον χρόνο που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 14 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, να προσκομίσει αντίγραφο μέρους των λογιστικών αρχείων (βιβλίων) της φορολογικής περιόδου που αφορά η αχρεώστητη καταβολή,

β) επαληθεύει το περιεχόμενο των ανωτέρω λογιστικών αρχείων με το περιεχόμενο της δήλωσης Φ.Π.Α. της ιδίας περιόδου, προκειμένου να διαπιστώσει εάν ο φόρος καταβλήθηκε αχρεώστητα, και σε θετική περίπτωση, προβαίνει στην έκδοση Α.Φ.ΕΚ. για την επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου.

Άρθρο 4

Προϋποθέσεις και διαδικασία καταβολής ποσού επιστροφής

1. Για τα αιτήματα επιστροφής που διεκπεραιώνονται με τη διαδικασία του άρθρου 2 της παρούσας, με την υποβολή της δήλωσης - αίτησης επιστροφής, η αρμόδια Διεύθυνση της Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ. εκδίδει κεντρικά ατομικά φύλλα έκπτωσης (Α.Φ.ΕΚ.), τα οποία, μετά την πάροδο της δεκαήμερης προθεσμίας οριστικοποίησης του αρχείου των αιτήσεων επιστροφής, της περίπτωσης 3 του άρθρου 2 της παρούσας, χαρακτηρίζονται ως ακολούθως:

α) ως Α.Φ.ΕΚ. «ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ», για τις αιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α. που περιλαμβάνονται στο αντίστοιχο αρχείο, τα οποία εκκαθαρίζονται κεντρικά από την αρμόδια Διεύθυνση της Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ. και αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα για διεκπεραίωση,

β) ως Α.Φ.ΕΚ. «ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ», για τις αιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α. που περιλαμβάνονται στο αντίστοιχο αρχείο, τα οποία αποστέλλονται προς εκκαθάριση στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα. Εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος, τα Α.Φ.ΕΚ. ενημερώνονται από την Δ.Α.Φ.Ε. με τη σχετική ένδειξη μεταβολής και διενεργείται η εκκαθάριση από στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα.

2. Τα Α.Φ.ΕΚ. «ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ» που εκδίδονται και εκκαθαρίζονται, κεντρικά, από τη Δ.Α.Φ.Ε., φέρουν την υπογραφή του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. με μηχανογραφική σήμανση και τη σφραγίδα της Α.Α.Δ.Ε. στις θέσεις υπογραφών της σύνταξης και εκκαθάρισης, ενώ τα Α.Φ.ΕΚ. «ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ», που εκδίδονται, κεντρικά, χωρίς να εκκαθαρίζονται από την Δ.Α.Φ.Ε., φέρουν την υπογραφή του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. με μηχανογραφική σήμανση και τη σφραγίδα της Α.Α.Δ.Ε. μόνο στη θέση υπογραφής της σύνταξης.

3. Η Φορολογική Διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρους με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς.

4. Τα Α.Φ.ΕΚ. δύνανται να εκτυπωθούν είτε ατομικά ανά Α.Φ.Μ. είτε συγκεντρωτικά, σε περίπτωση συμψηφιστικής εξόφλησης του τίτλου.

Άρθρο 5

Ανάκληση αίτησης επιστροφής

Το πιστωτικό υπόλοιπο Φ.Π.Α. που ζητείται για επιστροφή δεν μεταφέρεται προς έκπτωση στην επόμενη φορολογική περίοδο, εκτός εάν η αίτηση επιστροφής ανακληθεί εγγράφως με υποβολή σχετικού αιτήματος, ως συνημμένο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ II, προς την αρμόδια για την επιστροφή Υπηρεσία. Με την καταχώριση του αιτήματος, απορρίπτεται αυτόματα η αίτηση επιστροφής και καθίσταται δυνατή η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης έως τον χρόνο που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4174/2013.

Για τις υποθέσεις που δεν έχουν επιλεγεί για έλεγχο, η υποβολή αιτήματος ανάκλησης είναι δυνατή μέχρι την εκκαθάριση του Α.Φ.Ε.Κ.

Για τις υποθέσεις που έχουν επιλεγεί για έλεγχο, η υποβολή αιτήματος ανάκλησης είναι δυνατή μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και ακολουθείται η διαδικασία της παραγράφου Α.2. του Παραρτήματος Ι της παρούσας.

Άρθρο 6

Μεταβατικές διατάξεις

Οι διατάξεις του άρθρου 4 της παρούσας εφαρμόζονται για αιτήματα επιστροφής που δημιουργούνται από 1.7.2021 και εφεξής. Για αιτήματα που δημιουργούνται μέχρι και 30.6.2021, μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών που προβλέπονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 της παρούσας:

α) το τμήμα Συμμόρφωσης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή της δήλωσης Φ.Π.Α., για τη φορολογική περίοδο που αφορά το αίτημα επιστροφής, εκδίδει άμεσα Α.Φ.ΕΚ. Σε περίπτωση δε, που το αίτημα επιστροφής έχει αξιολογηθεί «ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ», το Α.Φ.ΕΚ. εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου.

β) Για τις υποθέσεις που δεν έχουν επιλεγεί για έλεγχο, η υποβολή αιτήματος ανάκλησης είναι δυνατή μέχρι την εκκαθάριση του ΑΦΕΚ .

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ

Άρθρο 7

Εναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και από την έναρξη ισχύος αυτής καταργούνται οι ΠΟΛ 1073/20041090/2012 και 1067/2013 αποφάσεις.

Εκκρεμείς αιτήσεις κατά τη δημοσίευση της παρούσας, διεκπεραιώνονται κατά τα οριζόμενα σε αυτή.

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πλην του παραρτήματος Ι αυτής.

Αθήνα, 6 Μαΐου 2020   Ο Διοικητής   ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

 

 

 

ΠΟΛ.137/4.5.1987   Διαδικασία καταβολής του φόρου προστιθέμενης αξίας των επενδυτικών αγαθών

 

Φ.Π.Α., Απόφαση, 04/05/1987, Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987 Διαδικασία καταβολής του φόρου προστιθέμενης αξίας των επενδυτικών αγαθών

Α.Υ.Ο. Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987 [1] (ΦΕΚ 236Β'/12.5.1987)

Εχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 23242627 και 58 του n.1642/1986 "για την εφαρμογή του φόρου προστιθέμενης αξίας και άλλες διατάξεις", όπως αυτός τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει.

2. Την ανάγκη παροχής διευκολύνσεων για την πραγματοποίηση επενδύσεων


Αποφασίζουμε


1. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας που αναλογεί στην εισαγωγή ή την αγορά στο εσωτερικό καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εν γένει εξοπλισμού που πραγματοποιείται από βιομηχανικές, βιοτεχνικές, μεταλλευτικές, λατομικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και από αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί (υποχρεωτικά ή προαιρετικά) στο κανονικό καθεστώς του Φ.Π.Α., καταβάλλεται από τον ίδιο τον επενδυτή (εισαγωγέα-αγοραστή) με την πρώτη προσωρινή δήλωση, που υποβάλλεται μετά την εισαγωγή ή αγορά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν.1642/1986 και με τη διαδικασία που προβλέπεται πιο κάτω.

Στην έννοια του παραπάνω εξοπλισμού περιλαμβάνονται κυρίως τα μηχανήματα, εξαρτήματα και λοιπά όργανα, καθώς και τα ανταλλακτικά αυτών εφόσον εισάγονται ή αγοράζονται μαζί με τα μηχανήματα ή λοιπά όργανα. Επίσης, στην έννοια του παραπάνω εξοπλισμού περιλαμβάνονται και τα θερμοκήπια, θερμαινόμενα ή μη, καθώς και τα μηχανήματα, εξαρτήματα, μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές και λοιπά όργανα που συγκροτούν θερμαινόμενα ή μη θερμοκήπια.

2. Ο επενδυτής που πρόκειται να εισάγει ή αγοράσει στο εσωτερικό τα πιο πάνω επενδυτικά αγαθά, υποβάλλει στον αρμόδιο για την επιβολή του Φ.Π.Α. οικονομικό έφορο, αίτηση με την οποία ζητάει έγκριση για εισαγωγή ή αγορά χωρίς την καταβολή του αναλογούντος φόρου προστιθέμενης αξίας. Στην αίτηση αυτή ο επενδυτής επισυνάπτει τα πιο κάτω δικαιολογητικά:

α) Αναλυτικό πίνακα εις διπλούν κατά τελωνείο ή προμηθεύτρια επιχείρηση, στον οποίο αναγράφει τα αγαθά τα οποία πρόκειται να εισάγει ή να αγοράσει στο εσωτερικό, την ποσότητα και την αξία αυτών, το αρμόδιο τελωνείο εισαγωγής ή το ονοματεπώνυμο ή επωνυμία και τη διεύθυνση της προμηθεύτριας επιχείρησης όταν πρόκειται για αγορά στο εσωτερικό, καθώς και τον Α.Φ.Μ. και την αρμόδια οικονομική εφορία της επιχείρησης αυτής.

β) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 στην οποία δηλώνεται υπεύθυνα ότι ο αιτών είναι επενδυτής που σκοπεύει να ιδρύσει, επεκτείνει ή να εκσυγχρονίσει βιομηχανική, βιοτεχνική, μεταλλευτική, λατομική, ξενοδοχειακή ή αγροτική επιχείρηση, ο τόπος εγκατάστασης της επιχείρησης, ότι δεν πρόκειται για απαλλασσόμενη από το Φ.Π.Α. επιχείρηση και ότι τα αγαθά που περιγράφονται στον ανωτέρω πίνακα είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση της επένδυσης.

γ) Προκειμένου για θερμοκήπια ή υλικά που ενσωματώνονται στα θερμοκήπια, υποβάλλει επιπλέον βεβαίωση της Δ/νσης Δενδροκηπευτικής του Υπουργείου Γεωργίας ή των κατά περίπτωση εξουσιοδοτημένων περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, με την οποία βεβαιώνεται ότι υπάρχει άδεια σκοπιμότητας εγκατάστασης θερμοκηπίου στο όνομα του αιτούντος και ότι τα αγαθά που αναφέρονται στον ανωτέρω πίνακα, προορίζονται να συγκροτήσουν θερμοκήπιο.

δ) Βεβαίωση της αρμόδιας κατά περίπτωση αρχής για τυχόν υποβολή αίτησης ή τυχόν υπαγωγή σε αναπτυξιακό νόμο ή άλλο καθεστώς εθνικής ή κοινοτικής ενίσχυσης της επένδυσης.

3. Ο Οικονομικός Εφορος, αφού διαπιστώσει ότι πρόκειται για επιχείρηση της παραγράφου 1, η οποία έχει εγγραφεί στο μητρώο των υποκειμένων στο Φ.Π.Α., χορηγεί βεβαίωση για τη συνδρομή των προϋποθέσεων παράδοσης στον αιτούντα χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας των αγαθών, που αναγράφονται στον ανωτέρω πίνακα, επισυνάπτοντας σ' αυτήν θεωρημένο αντίτυπο του πίνακα αυτού. Η βεβαίωση αυτή προσαρτάται στο σχετικό τελωνειακό παραστατικό ή κατά περίπτωση στο στέλεχος του τιμολογίου του προμηθευτή.

4. Το αρμόδιο τελωνείο, στο οικείο παραστατικό θα χρεώσει τον αναλογούντα Φ.Π.Α., τον οποίο όμως δε θα εισπράξει, αναγράφοντας σ' αυτό την ένδειξη "Ο αναλογών ΦΠΑ θα καταβληθεί με την προσωρινή δήλωση του επενδυτή βάσει της απόφασης Π.2869/2389/4.5.1987".


Αντίγραφο του παραστατικού αυτού αποστέλλει στην οικονομική εφορία, η οποία έχει εκδώσει την ανωτέρω βεβαίωση.

Αντίστοιχα, η προμηθεύτρια επιχείρηση θα εκδώσει τιμολόγιο ή τιμολόγιο πώλησης-δελτίο αποστολής, στο οποίο θα χρεώσει τον αναλογούντα ΦΠΑ, τον οποίο δε θα εισπράξει, αναγράφοντας σ' αυτό την ένδειξη "Δεν εισπράττεται ΦΠΑ-Υπόχρεος για την καταβολή του είναι ο αγοραστής με την προσωρινή δήλωση βάσει της απόφασης Π.2869/2389/4.5.1987".

5. Ο αγοραστής-επενδυτής υποχρεούται να προσκομίσει στον οικονομικό έφορο, που έχει εκδώσει την ανωτέρω βεβαίωση, αντίγραφο του τιμολογίου που εξέδωσε η προμηθεύτρια επιχείρηση εντός μηνός από την ημερομηνία έκδοσής του.

6. Η αξία των αποκτηθέντων με τη διαδικασία αυτή επενδυτικών αγαθών προσαυξάνει την αξία τόσο των φορολογητέων εκροών όσο και των εισροών της φορολογικής περιόδου κατά την οποία αποκτήθηκαν. Ο αναλογών φόρος προστιθέμενης αξίας προσαυξάνει τόσο το φόρο εκροών όσο και το φόρο εισροών της ίδιας φορολογικής περιόδου.

Αν η επιχείρηση δεν έχει πλήρες δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, το προς έκπτωση ποσό του φόρου, προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν.1642/1986.

7. Ο αρμόδιος οικονομικός έφορος παρακολουθεί την εκτέλεση των εργασιών και διενεργεί έλεγχο για να διαπιστώσει, αν τα επενδυτικά αγαθά που αποκτήθηκαν χωρίς Φ.Π.Α. έχουν εγκατασταθεί στον τόπο που δηλώθηκε, ότι δεν πωλήθηκαν, και ότι έχουν σωστά καταχωρηθεί και περιληφθεί στην προσωρινή δήλωση της συγκεκριμένης φορολογικής περιόδου.

8. Ο επενδυτής (εισαγωγέας-αγοραστής) υποχρεούται να γνωστοποιήσει στον αρμόδιο οικονομικό έφορο το χρόνο έναρξης χρησιμοποίησης των επενδυτικών αυτών αγαθών, το βραδύτερον εντός δέκα (10) ημερών από την έναρξη.

9. Σε περίπτωση πώλησης των επενδυτικών αγαθών που αποκτήθηκαν, χωρίς ΦΠΑ πριν από τη χρησιμοποίησή τους, ο επενδυτής (εισαγωγέας-αγοραστής) υποχρεούται να καταβάλει στο δημόσιο το φόρο προστιθέμενης αξίας που αναλογεί στην πώληση αυτή, καθώς και πρόστιμο ίσο με το πενήντα στα εκατό (50%) του φόρου που αναλογούσε στην εισαγωγή ή την αγορά στο εσωτερικό των επενδυτικών αγαθών.

10. Η απόφασή μας Π.1489/1465/87 παύει να ισχύει από 10ης Μαΐου 1987. Η διαδικασία επιστροφής που προβλέπεται από την ανωτέρω απόφαση, εξακολουθεί να εφαρμόζεται προκειμένου για εισαγωγές ή αγορές στο εσωτερικό επενδυτικών αγαθών, για τις οποίες το οικείο παραστατικό (διασάφηση ή τιμολόγιο) εκδόθηκε πριν από την 10η Μαΐου 1987.

11. Η απόφαση αυτή, που ισχύει από την 5η Μαΐου 1987, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να κυρωθεί με νόμο.



 

 

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες

https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com

https://ektelonistivivlia.blogspot.com

https://gnomesmetaforas.blogspot .com

https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com

www.bookstars.gr

Στο δεύτεροο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

 

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ

https://drive.google.com/drive/folders/1Mz9t1TxUj7NGZDIwBInpO-w155xdf4nP