Μάθημα: Νομοθεσία και οργάνωση της Εκτελωνιστικής Επιχείρησης (4)
Περιεχόμενα
- Νόμος 718/77 Περί Εκτελωνιστών
- Η νομική βάση του Εκτελωνιστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Κεντρικός εκτελωνισμός
- Διαδικασίες στο τελωνειακό καθεστώς
- Οι έλεγχοι στα Τελωνεία και οι Εκτελωνιστές
- Μηχανοργάνωση Εκτελωνιστικού Γραφείου
-Το Τελωνείο Πληροφορεί
- Κανόνες Λειτουργίας Τελωνείων του Κόσμου
- Το Εκτελωνιστικό Σημείωμα
- Ιστοσελίδες για τις τελωνειακές (δασμολογικές) εφαρμογές
- Εγκεκριμένος Οικονομικός Φορέας
- Πρακτικός Οδηγός Επαλήθευσης κλπ. Εμπορευμάτων
- Οργάνωση Θέσεων Τελωνείων
- Οι αλλαγές στο e- Τελωνείο. Συμπλήρωση ψηφιακής διασάφησης. οι εγκύκλιοι
- Νέες ψηφιακές διαδικασίες Τελωνείων
- Μικρό και Μεγάλο Πακέτο βιβλίων για Εξετάσεις Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Γιώργος Γιωγγαράς
Νόμος 718/77 ΠΕΡΙ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΏΝ
Όπως τροποποιήθηκε μέχρι Ν. 4093/2012
Εισηγητική έκθεση τροποποίησης
Ο θεσμός των τελωνειακών αντιπροσώπων
Αναγγελία έναρξης επαγγέλματος (Αδειοδότηση)
Διαγωνισμοί για πιστοποίηση επάρκειας εκτελωνιστού
Ν. Κηφισιά 2013
Εκδόσεις: www.bookstars.gr
Τιμή βιβλίου 12 ευρώ
|
Περιεχόμενα
Υποπαράγραφος Ε. 5. Τροποποίηση διατάξεων του ν. 718/1977
Δ19Γ 5044128 ΕΞ 23.11.2012 Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις διατάξεις της Υποπαραγράφου Ε5 του άρθρου 1 του ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α ) και τις διατάξεις του άρθρου 3 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012»
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Συχνές ερωτήσεις με απαντήσεις
Η νομική βάση του Εκτελωνιστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Νομική βάση:
1. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) ΑΡΙΘ. 2913/92 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 12ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1992 ΠΕΡΙ ΘΕΣΠΙΣΕΩΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
2. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 450/2008 Εκσυγχρονισμένος Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας
1. Κάθε πρόσωπο μπορεί να ορίσει τελωνειακό αντιπρόσωπο.
Η εν λόγω αντιπροσώπευση μπορεί να είναι είτε άμεση, οπότε ο τελωνειακός αντιπρόσωπος ενεργεί εξ ονόματος και για λογαριασμό άλλου προσώπου, είτε έμμεση, οπότε ο τελωνειακός αντιπρόσωπος ενεργεί ιδίω ονόματι, αλλά για λογαριασμό άλλου.
Ο τελωνειακός αντιπρόσωπος πρέπει να είναι εγκατεστημένος στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.
2. Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, τους όρους υπό τους οποίους ένας τελωνειακός αντιπρόσωπος μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένος. Εντούτοις, με την επιφύλαξη της εφαρμογής λιγότερο αυστηρών κριτηρίων από το σχετικό κράτος μέλος, ο τελωνειακός αντιπρόσωπος που πληροί τα κριτήρια των στοιχείων α) έως δ) του άρθρου 14 έχει το δικαίωμα να παρέχει υπηρεσίες αυτού του είδους σε κράτος μέλος άλλο από το κράτος μέλος της εγκατάστασής του.
1. Κατά τις συναλλαγές του με τις τελωνειακές αρχές, ο τελωνειακός αντιπρόσωπος αναφέρει ότι ενεργεί εξ ονόματος του προσώπου που εκπροσωπεί και διευκρινίζει κατά πόσον η αντιπροσώπευση είναι άμεση ή έμμεση.
Το πρόσωπο που δεν δηλώνει ότι ενεργεί ως τελωνειακός αντιπρόσωπος ή που δηλώνει ότι ενεργεί ως τελωνειακός αντιπρόσωπος χωρίς να έχει σχετική εξουσιοδότηση, θεωρείται ότι ενεργεί ιδίω ονόματι και για ίδιο λογαριασμό.
2. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ζητήσουν από οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο δηλώνει ότι ενεργεί ως τελωνειακός αντιπρόσωπος, να παρουσιάσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διαθέτει εξουσιοδότηση του προσώπου που αντιπροσωπεύει.
Τα μέτρα που προορίζονται να τροποποιήσουν μη ουσιώδη στοιχεία του παρόντος κανονισμού, διά της συμπληρώσεώς του, καθορίζοντας παρεκκλίσεις από το πρώτο εδάφιο, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που αναφέρεται στο άρθρο 184 παράγραφος 4.
ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ
www.bookstars.gr
|
Η νομική βάση του Εκτελωνιστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Νομική βάση:
1. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) ΑΡΙΘ. 2913/92 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 12ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1992 ΠΕΡΙ ΘΕΣΠΙΣΕΩΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
Τμήμα 1 Δικαίωμα αντιπροσώπευσης
Άρθρο 5
1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 64 και των μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο του άρθρου 243 παράγραφος 2 στοιχείο β), κάθε πρόσωπο μπορεί να ορίζει αντιπρόσωπό του ενώπιον των τελωνειακών αρχών για τη διεκπεραίωση των πράξεων και των διατυπώσεων που προβλέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία .
2. Η αντιπροσώπευση μπορεί να είναι:
— άμεση, οπότε ο αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομα και για λογαριασμό τρίτου, ή
— έμμεση, οπότε ο αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομά του, αλλά για λογαριασμό τρίτου.
Ένα κράτος μέλος μπορεί να περιορίσει, στο έδαφός του, το δικαίωμα διασάφησης:
— με άμεση αντιπροσώπευση, ή
— με έμμεση αντιπροσώπευση, ορίζοντας ότι ο αντιπρόσωπος πρέπει να είναι εκτελωνιστής που ασκεί τη δραστηριότητά του στη χώρα αυτή.
3. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 64 παράγραφος 2 στοιχείο β) και παράγραφος 3, ο αντιπρόσωπος πρέπει να είναι εγκατεστημένος στην Κοινότητα.
(B)
4. Ο αντιπρόσωπος πρέπει να δηλώσει ότι ενεργεί για λογαριασμό του προσώπου που αντιπροσωπεύει, να διευκρινίσει αν πρόκειται για άμεση ή έμμεση αντιπροσώπευση, καθώς και να έχει πληρεξουσιότητα.
Το πρόσωπο που δεν δηλώνει ότι ενεργεί εξ ονόματος ή για λογαριασμό άλλου προσώπου ή που δηλώνει ότι ενεργεί εξ ονόματος ή για λογαριασμό άλλου προσώπου χωρίς να έχει πληρεξουσιότητα θεωρείται ότι ενεργεί εξ ιδίου ονόματος και για ίδιο λογαριασμό.
5. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να απαιτούν από κάθε πρόσωπο που δηλώνει ότι ενεργεί εξ ονόματος ή για λογαριασμό άλλου προσώπου, αποδεικτικά στοιχεία για την πληρεξουσιότητά του.
(M4) 2. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 450/2008 Εκσυγχρονισμένος Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας
Τμήμα 2- Τελωνειακή αντιπροσώπευση
3. Τα μέτρα που προορίζονται να τροποποιήσουν μη ουσιώδη στοιχεία του παρόντος κανονισμού, διά της συμπληρώσεώς του, καθορίζοντας ιδίως:
α) τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να υπάρξει απαλλαγή από την απαίτηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 τρίτο εδάφιο,
β) τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να εκχωρηθεί και να αποδειχθεί το δικαίωμα που αναφέρεται στην παράγραφο 2,
γ) οιαδήποτε πρόσθετα μέτρα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που αναφέρεται στο άρθρο 184 παράγραφος 4.
3. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 952/2013 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 9ης Οκτωβρίου 2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα
(αναδιατύπωση)
Τ μ ή μ α 2
Τελωνειακή αντιπροσώπευση
Άρθρο 18
Τελωνειακός αντιπρόσωπος
1. Κάθε πρόσωπο μπορεί να ορίσει τελωνειακό αντιπρόσωπο.
Η εν λόγω αντιπροσώπευση μπορεί να είναι είτε άμεση, οπότε ο τελωνειακός αντιπρόσωπος ενεργεί εξ ονόματος και για λογαριασμό άλλου προσώπου, είτε έμμεση, οπότε ο τελωνειακός αντιπρόσωπος ενεργεί εξ ονόματός του, αλλά για λογαριασμό άλλου προσώπου.
2. Ο τελωνειακός αντιπρόσωπος είναι εγκατεστημένος εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης.
Εκτός αν ορίζεται άλλως, η εν λόγω απαίτηση αίρεται εάν ο τελωνειακός αντιπρόσωπος ενεργεί για λογαριασμό προσώπων τα οποία δεν υποχρεούνται να είναι εγκατεστημένα εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης.
3. Τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίζουν, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, τους όρους υπό τους οποίους ένας τελωνειακός αντιπρόσωπος μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένος. Εντούτοις, με την επιφύλαξη της εφαρμογής λιγότερο αυστηρών κριτηρίων από το σχετικό κράτος μέλος, ο τελωνειακός αντιπρόσωπος που πληροί τα κριτήρια του άρθρου 39 στοιχεία α) έως δ) έχει το δικαίωμα να παρέχει υπηρεσίες αυτού του είδους σε κράτος μέλος άλλο από το κράτος μέλος της εγκατάστασής του.
4. Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν τους όρους που έχουν καθορίσει σύμφωνα με την πρώτη πρόταση της παραγράφου 3 στους τελωνειακούς αντιπροσώπους που δεν είναι εγκατεστημένοι εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης.
Άρθρο 19
Εξουσιοδότηση για την αντιπροσώπευση
1. Κατά τις συναλλαγές του με τις τελωνειακές αρχές, ο τελωνειακός αντιπρόσωπος αναφέρει ότι ενεργεί εξ ονόματος του προσώπου που εκπροσωπεί και διευκρινίζει κατά πόσον η αντιπροσώπευση είναι άμεση ή έμμεση.
Το πρόσωπο που δεν δηλώνει ότι ενεργεί ως τελωνειακός αντιπρόσωπος ή που δηλώνει ότι ενεργεί ως τελωνειακός αντιπρόσωπος χωρίς να έχει σχετική εξουσιοδότηση, θεωρείται ότι ενεργεί εξ ονόματός του και για λογαριασμό του.EL L 269/18 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 10.10.2013
2. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ζητήσουν από οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο δηλώνει ότι ενεργεί ως τελωνειακός αντιπρόσωπος, να παράσχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διαθέτει εξουσιοδότηση του προσώπου που αντιπροσωπεύει.
Σε ειδικές περιπτώσεις, οι τελωνειακές αρχές δεν απαιτούν την προσκόμιση τέτοιων αποδείξεων.
3. Οι τελωνειακές αρχές δεν ζητούν από πρόσωπο που ενεργεί ως τελωνειακός αντιπρόσωπος και διεκπεραιώνει τακτικά πράξεις και διατυπώσεις να προσκομίζει κάθε φορά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διαθέτει εξουσιοδότηση, στον βαθμό που το εν λόγω πρόσωπο είναι σε θέση να προσκομίσει τα στοιχεία αυτά στις τελωνειακές αρχές εφόσον του ζητηθεί.
Άρθρο 20
Εξουσιοδότηση
Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με το άρθρο 243, για τον καθορισμό:
α) των περιπτώσεων όπου δεν εφαρμόζεται η άρση της υποχρέωσης που αναφέρεται στο άρθρο 18 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο,
β) των περιπτώσεων όπου δεν απαιτούνται από τις τελωνειακές αρχές τα αποδεικτικά στοιχεία εξουσιοδότησης που αναφέρονται στο άρθρο 19 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο.
Άρθρο 21
Ανάθεση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων
Η Επιτροπή ορίζει με εκτελεστικές πράξεις τους διαδικαστικούς κανόνες σχετικά με την εκχώρηση και την απόδειξη του δικαιώματος που αναφέρεται στο άρθρο 18 παράγραφος 3.
Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 285 παράγραφος 4.
Περιεχόμενα
Κεντρικός εκτελωνισμός
Εκτελωνισμός στα 27 μέλη –κράτη της Ε.Ε.
Γιώργος
Γιωγγαράς
ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΥ
Μάθημα πρακτικής συνεργασίας με τα Τελωνεία της ΕΕ
(Κεντρικός Εκτελωνισμός)
Εκδόσεις bookstars.gr
σελ 32
|
Περιεχόμενα
ΕΠΙΛΟΓΗ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΥ
Α)Συνοπτική διασάφηση εισόδου
(Δηλωτικό εμπορευμάτων)
Β)Κλασικός εκτελωνισμός
Από άποψη κατάθεσης εντύπου
(Διασάφησης)
Γ)Εκτελωνισμός στις αποθήκες του
παραλήπτη
Δ)Εκτελωνισμός σε επικράτεια
Ε)Κεντρικός εκτελωνισμός
Εκτελωνισμός στα 27 μέλη –κράτη της
Ε.Ε.
Δασμοί στην έδρα του
συναλλασσόμενου με το οικείο Τελωνείο
Συναλλαγή με ένα Τελωνείο
Ορισμός
Νεωτερισμός
Ανάλυση κινδύνου, τελωνειακές
κυρώσεις
Ερωτηματικά – μειονεκτήματα που
αφορούν την ιδέα του κεντρικού εκτελωνισμού:
Ερωτηματικά- πλεονεκτήματα της ιδέα
του κεντρικού εκτελωνισμού
Το κόστος δασμών και ΦΠΑ
Αργές εξελίξεις του θεσμού
ΣΤ)Εκτελωνισμός ελλιπούς διασάφησης
Ζ)Εκτελωνισμός με απλουστευμένες
διαδικασίες
Περιορισμός φυσικής παρουσίας συναλλασσόμενου στην εξαγωγή
Απλουστευμένη τελωνειακή διασάφηση
και ολοκλήρωση με συμπληρωματική
Πρόσωπα που εμπλέκονται στους
τελωνισμούς με απλουστευμένες διαδικασίες με άδεια των τελωνειακών αρχών
Η) Εκτελωνισμός στα Ταχυδρομεία
Ταχυδρομικές αποστολές
Κεντρικός εκτελωνισμός
Εκτελωνισμός στα 27 μέλη –κράτη της Ε.Ε.
Η έννοια του 'κεντρικού εκτελωνισμού' καθιστά δυνατή για τους εμπορευόμενους να δηλώνουν εμπορεύματα ηλεκτρονικά και να καταβάλλουν τους τελωνειακούς δασμούς στον τόπο όπου έχουν την έδρα τους ασχέτως κράτους μέλους εισαγωγής ή εξαγωγής των εμπορευμάτων. Οι υπηρεσίες τελωνείων σε όλα τα 27 κράτη μέλη πρέπει να εργάζονται ως εάν ήταν μία υπηρεσία, εξασφαλίζοντας σε ολόκληρη την ΕΕ ομοιόμορφους ελέγχους και ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης των ασκούντων εμπόριο.
Οι εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τη διαδικασία κεντρικού εκτελωνισμού, που θα τους παρείχε τη δυνατότητα να συναλλάσσονται με ένα μόνο τελωνείο σε επίπεδο ΕΕ. Επίσης, θα υπήρχε ευχερέστερη πρόσβαση στην πληροφόρηση, μέσω διαδικτυακών πυλών πληροφόρησης για τα τελωνεία, και το σύνολο των συναλλαγών με τις διάφορες αρμόδιες αρχές θα πραγματοποιούνταν μέσω μιας ενιαίας ηλεκτρονικής θυρίδας.
Το σύστημα e-customs (ηλεκτρονικά τελωνεία), συγκεκριμένα ο κεντρικός εκτελωνισμός, είναι μία από τις κύριες πτυχές εκσυγχρονισμού και απλούστευσης των τελωνείων.
Ως κεντρικός εκτελωνισμός νοείται η αποσύνδεση του τόπου υποβολής της διασάφησης από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται πράγματι τα εμπορεύματα. Αυτό είναι δυνατό καθώς οι φορείς επωφελούνται από μια μονοαπευθυντική διαδικασία (παρέχεται δηλαδή στους οικονομικούς φορείς, εκτελωνιστικές εταιρίες η δυνατότητα να εκπληρώνουν μόνο μία φορά τις υποχρεώσεις διασάφησης που έχουν προς το τελωνείο και τις άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες – κτηνιατρικές, φυτοϋγειονομικές, κτλ.– χρησιμοποιώντας από τις εγκαταστάσεις τους ηλεκτρονικά μέσα προσβάσιμα οποιαδήποτε ώρα) και τα εμπορεύματα να ελέγχονται από τις εν λόγω αρχές ταυτόχρονα και στο ίδιο μέρος. Αυτή είναι η ενιαία ηλεκτρονική θυρίδα.
Κεντρικό ς εκτελωνισμός. Η εν λόγω πρόταση εισάγει νέες έννοιες, τα πλεονεκτήματα των οποίων είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εξαρχής. Συνεπώς, γίνεται λόγος για κεντρικό εκτελωνισμό (αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 27) με ενιαία ηλεκτρονική θυρίδα και μονοαπευθυντική διαδικασία (αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 7).
Στο πλαίσιο μιας διευρυμένης Κοινότητας, για να διευκολυνθεί η είσπραξη φόρων στον κατάλληλο τόπο, ήτοι στον τόπο στον οποίο είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση (κεντρικός εκτελωνισμός), απαιτούνται ριζικές αλλαγές του κώδικα, καθώς, επίσης, και η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού περιβάλλοντος εμπορικών συναλλαγών. Συγχρόνως, είναι σημαντικό να διασφαλιστούν κοινά πρότυπα, περιλαμβανομένων των προτύπων για την ανάλυση των κινδύνων και τις τελωνειακές κυρώσεις.
Ο κεντρικός τελωνισμός υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη συνοχής στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης· επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την Επιτροπή και τα κράτη μέλη για μεγαλύτερο βαθμό εναρμόνισης των συστημάτων τελωνειακού ελέγχου αφενός και των κυρώσεων αφετέρου·
ο κεντρικός εκτελωνισμός θα έχει επίπτωση στα ποσά που θα εισπράττει κάθε κράτος μέλος και συνεπώς στο μερίδιο (25%) των δασμών που τους αναλογεί βάσει των εξόδων είσπραξης· τούτο, εξάλλου, συνδέεται με το ζήτημα της ατελούς εκτέλεσης των διαδικασιών ηλεκτρονικού εκτελωνισμού (άρθρο 32), καθώς για να αντισταθμιστεί το κόστος επενδύσεων των φορέων, η ατελής εκτέλεση των διαδικασιών εκτελωνισμού θα αποτελεί πλέον τον κανόνα, ενώ θα τιμολογούνται ορισμένες μόνο πολύ συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Ο κεντρικός εκτελωνισμός επιτρέπει αφενός, την ανάπτυξη ανταγωνισμού μεταξύ των διοικήσεων των κρατών μελών και, αφετέρου, τούς στερεί μια τιμολόγηση η οποία δεν αντιβαίνει στους κανόνες της εσωτερικής αγοράς. Εξάλλου, η εν λόγω τιμολόγηση συμβάλλει στη χρηματοδότηση της αναβάθμισης των συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών που διαθέτουν οι διοικήσεις και στην εξάλειψη των παραγόντων που καθυστερούν ενδεχομένως την εφαρμογή του μηχανισμού.
Ο κεντρικός εκτελωνισμός εγκυμονεί τον κίνδυνο, κυρίως εάν δεν εναρμονιστούν οι δραστηριότητες ελέγχου, να ευνοήσει τη συγκέντρωση της εμπορικής δραστηριότητας στις πλέον ελκυστικές χώρες που διαθέτουν μεγάλες δυνατότητες και να δημιουργήσει σοβαρές εκτροπές των συναλλαγών.
Πώς θα διασφαλίσει η Επιτροπή ότι θα εφαρμοστούν τα βασικά σημεία του ΕΤΚ[1] όπως o κεντρικός εκτελωνισμός, η μονοαπευθυντική διαδικασία και η ενιαία ηλεκτρονική θυρίδα, στον πλήρη βαθμό στον οποίο στοχεύει ο ΕΤΚ, δεδομένων των περιορισμών που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη και η βιομηχανία; Πώς θα εξασφαλίσουν οι MCCIP [2]την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης του εμπορίου και του τελωνειακού ελέγχου; ( από Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις).
Ο κεντρικός τελωνισμός θα πρέπει να επιτρέπει τη χρήση απλουστευμένων διασαφήσεων, την αναβολή της κατάθεσης της πλήρους διασάφησης και των απαιτούμενων εγγράφων, την περιοδική διασάφηση και την αναστολή της πληρωμής. (Εκσυγχρονισμένος ΚτΚ)
Το Συμβούλιο εισήγαγε ένα νέο άρθρο 106, κρίνοντας ότι θα ήταν προτιμότερο, στα πλαίσια της λογικής και της διαφάνειας, να ενσωματωθούν σε ένα μοναδικό άρθρο όλες οι διατάξεις του κώδικα που συνδέονται με την έννοια του κεντρικού εκτελωνισμού. Βάσει της νέας διατύπωσης, όλοι οι οικονομικοί φορείς μπορούν να επωφεληθούν από τον κεντρικό εκτελωνισμό στην επικράτεια [3]του ίδιου κράτους μέλους αλλά πρέπει να ανταποκρίνονται στα κριτήρια χορήγησης του καθεστώτος του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα για να επωφεληθούν από τον κεντρικό εκτελωνισμό όταν ενέχονται πολλά κράτη μέλη.
Το Συμβούλιο της Ε.Ε. προέβη σε δήλωση σχετικά με τον καταμερισμό της κάλυψης του κόστους των τελωνειακών δασμών, του ΦΠΑ και σχετικά με τις στατιστικές στο πλαίσιο του κεντρικού εκτελωνισμού. Επίσης προβλέπεται ένας διορθωτικός μηχανισμός της κατανομής του κόστους κάλυψης ο οποίος θα έπρεπε να λάβει υπόψη την πραγματική συμμετοχή των τελωνειακών και φορολογικών διοικήσεων στις τελωνειακές δραστηριότητες που συνδέονται με την εισαγωγή και την εξαγωγή των εμπορευμάτων. Αυτός ο μηχανισμός θα επιτρέψει συνεπώς να μην καθυστερήσει η έγκριση του εκσυγχρονισμένου τελωνειακού κώδικα και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οιασδήποτε μείζονος διαταραχής της δημοσιονομικής διαχείρισης των κρατών μελών.
Εξάλλου, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. προέβησαν σε κοινή δήλωση διότι είναι τα δύο κοινοτικά όργανα που πρέπει να αξιολογήσουν τη λειτουργία του κεντρικού εκτελωνισμού μετά από τρία χρόνια από την έναρξη της ισχύος του εκσυγχρονισμένου τελωνειακού κώδικα. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα υποβάλουν συνεπώς έκθεση στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή θα καταρτίσει, εάν χρειασθεί, τις προτάσεις τροποποίησης της νομοθεσίας που επιβάλλονται.
Ευχές των οργάνων της Ε.Ε.: Υποστηρίζεται θερμά η έννοια του κεντρικού εκτελωνισμού, μία από τις κύριες πτυχές του εκσυγχρονισμού των τελωνείων όπως τον εννοεί ο εκσυγχρονισμένος ΚτΚ, εκφράζει δε τη λύπη του για τη μη επίτευξη προόδου στην υλοποίηση αυτής της έννοιας. Καλούνται τα κράτη μέλη να αναλάβουν πλήρη δέσμευση ως προς αυτήν την έννοια, καθόσον μόνον με πραγματική εναρμόνιση των τελωνειακών κανόνων, των συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών και των μορφοτύπων δεδομένων μπορεί να εξασφαλισθεί η επιτυχής υλοποίηση της έννοιας του κεντρικού εκτελωνισμού. ·Εκφράζεται η ανησυχία λόγω των αργών εξελίξεων στη διεργασία απλούστευσης των κανόνων ΦΠΑ, στοιχείου ζωτικής σημασίας για ένα πραγματικό σύστημα κεντρικού εκτελωνισμού·
Κρίνεται λυπηρό το ότι εξελίσσεται αργά στα κράτη μέλη η διεργασία απλούστευσης των κανόνων ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, και ότι ανακύπτουν προβλήματα στην είσπραξη του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, δεδομένου ότι αυτοί είναι τομείς ζωτικής σημασίας για ένα πραγματικά κεντρικό σύστημα εκτελωνισμού· ζητεί επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά τον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, τα ωράρια λειτουργίας των τελωνείων καθώς και ως προς τα τέλη και τις κυρώσεις λόγω μη συμμόρφωσης προς τον κοινοτικό τελωνειακό κώδικα καθώς οι υφιστάμενες αποκλίσεις προκαλούν στρεβλώσεις των εμπορικών ροών·
Η αρχή της χωρικής αρμοδιότητας εγκαταλείπεται εκ των πραγμάτων σε αυτή τη διαδικασία.
Πηγές:
-([pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ | Βρυξέλλες, 30.11.2005 COM(2005) 608 τελικό 2005/0246 (COD) Υλοποίηση του κοινοτικού προγράμματος της Λισσαβόνας Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ.ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (Εκσυγχρονισμένος Τελωνειακός Κώδικας) (υποβάλλεται από την Επιτροπή){SEC(2005) 1543 } ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ)
-(ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ σχετικά με την κοινή θέση του Συμβουλίου ενόψει της έγκρισης του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τη θέσπιση του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (Εκσυγχρονισμένος Τελωνειακός Κώδικας) (11272/6/2007 – C6-0354/2007 – 2005/0246(COD)))
-(ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού (ΕΚ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (COM(2005)608 τελικό))
-(11 Απριλίου 2011 E-003464/2011 Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή Άρθρο 117 του Κανονισμού Jürgen Creutzmann (ALDE), Dirk Sterckx (ALDE) και Olle Schmidt (ALDE))
[2] Modernized Customs Code Implemented Provision
[3] Βλέπε εκτελωνισμός στην επικράτεια
Διαδικασίες στο τελωνειακό καθεστώς
Διαδικασίες στο τελωνειακό καθεστώς
Οι διατυπώσεις στο τελωνειακό
καθεστώς έχουν μια αρχή και ένα τέλος και έτσι αποτελούν μια διαδικασία. Η μεγάλη
διαδικασία που εξυπηρετεί όλα τα τελωνειακά καθεστώτα έχει τα παρακάτω αξιόλογα
τμήματα (θέσεις εργασίας) στην διαδρομή των διατυπώσεων:
α) Γραφείο αποβίβασης
β) Γραφείο καταχώρησης
γ) Γραμματεία ταμείου
δ) Ελεγκτήρια τελωνισμού
εμπορευμάτων
ε) Εποπτεία ελεγκτηρίων
στ) Χημικές υπηρεσίες. Κτηνιατρικές
και φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες
η) Γραφείο συναλλαγματικών
διατυπώσεων
θ) Γραφείο προελέγχου
ι ) Γραφείο μετελέγχου
κ) Θύρα εξόδου
κα) Γ ραφείο ατελειών
κβ) Αρχείο
Τα τμήματα αυτά είναι σε διάφορους
βαθμούς αναπτυγμένα στα καθεστώτα ανάλογα με τον σκοπό που έχουν να εκπληρώσουν.
Παράδειγμα το γραφείο μετελέγχου στο καθεστώς εξαγωγής έχει περιορισμένη
σημασία. Αντίθετα στην εισαγωγή παίζει σπουδαίο ρόλο, αφού ελέγχει τους δασμούς
και φόρους που πληρώνονται. Ακόμα μερικά τμήματα δεν είναι απαραίτητα σε
ορισμένα καθεστώτα.
Παράδειγμα το γραφείο
αποβίβασης, για το καθεστώς της εξαγωγής. 'Αλλο παράδειγμα οι χημικές υπηρεσίες
στην εξαγωγή για ένα μεγάλο αριθμό εξαγόμενων προϊόντων.
Αλλες αξιόλογες διαδικασίες στα
τελωνειακά καθεστώτα, που παίζουν ρόλο στην διεκπεραίωση διακίνησης των φορτίων
στα τελωνεία:
- Η λήψη δείγματος για
δασμολογική κατάταξη του εμπορεύματος με τη σχετική γνωμοδότηση των χημικών
υπηρεσιών.
- Η εξασφάλιση της ταυτότητας
του εμπορεύματος. Ο τρόπος που μπαίνουν τα γνωρίσματα (μαρκαρίσματα) ώστε να
εξασφαλισθεί η ακεραιότητα αυτών. Τα είδη των γνωρισμάτων, η αφαίρεση ή η
τυχαία καταστροφή των γνωρισμάτων.
- Ο έλεγχος της αξίας των
εμπορευμάτων. Μια διαδικασία που αναπτύσσεται μέσα από πολλά και περίπλοκα
έγγραφα. Η δυνατότητα ανάγνωσής των και η έγκαιρη προσκόμιση στο τελωνείο
βοηθούν στην κανονική ροή των εμπορευμάτων.
- Η κατάθεση του δηλωτικού των
εμπορευμάτων και η εξόφληση των στίχων του.
- Οι εργασίες φορτοεκφόρτωσης
εμπορευμάτων σε αποθηκευτικούς χώρους με την άφιξη των μεταφορικών μέσων με
παράλληλη συμπλήρωση των 'Σημειωμάτων Εισαγωγής" της Αποθήκης αλλά και της
καταχώρησης των στίχων του δηλωτικού στο βιβλίο/ευρετήριο απόθεσης εμπορευμάτων
μέσα σε αυτήν.
ΣΕΙΡΑ
ΜΑΝΑΤΖΕΜΕΝΤ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟΥ
ΕΛΕΓΧΟΙ
ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΥ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
Ανάλυση
κινδύνου (Risk
analysis)
Ολικός φυσικός έλεγχος
Δειγματοληπτικός
έλεγχος
Αγροτικά
επιδοτούμενα
Εκδόσεις
Γιωγγαράς
Πειραιάς 2001
Βιβλίο σελ 163
|
ΠΙΝΑΚΑΣ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
Εισαγωγή 7
Οι
έλεγχοι στα τελωνεία 8
1 Ορισμός των ελέγχων στα Τελωνεία 8
1.1. Η διαδικασία εκτέλεσης ενός ελέγχου 9
1.2. 'Ελεγχοι στις εγκαταστάσεις του παραλήπτη / φορτωτή 11
2. Είδη ελέγχου 12
ΣΤΟΝ ΤΕΛΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ 13
2.1 Καθολικός έλεγχος 13
2.1.1 Προβλήματα στους ελέγχους των CONEX 13
2.2 Ο δοκιμαστικός έλεγχος 14
2.3 Ο επιλεκτικός έλεγχος 15
2.3.1 Ο λογιστικός έλεγχος 18
2.4 Στην επαλήθευση της δασμολογικής κλάσης 19
2.4.1 Δειγματοληψία 20
ΣΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 20
2.5 Ανατελωνισμός 20
2.6 Προέλεγχος εμπορευμάτων 21
Α. ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΑΦΗΣΗ 23
Α.1
Τ6507/8127/22.12.2000 απόφ ΥπΟικ 23
Λειτουργία,
σκοπός και υποσυστήματα του ΟΠΣΤ 23
Πρόσβαση
στο ΟΠΣΤ. Μέτρα ασφαλείας 23
Έλεγχοι
πριν οπό την έξοδο των εμπορευμάτων από τους τελωνειακούς χώρους 24
Εξέταση
των εμπορευμάτων (φυσικός έλεγχος) 25
Κριτήριο
επικινδυνότητας 26
Έκδοση
άδειας παράδοσης 26
Έλεγχοι
μετά την έξοδο των εμπορευμάτων 27
Κυρώσεις 27
Τελικές
διατάξεις 27
Α-2
Τ.914/81/28-2-2001 Εγκ ΥπΟικ 28
Β. χρήση τεχνικών ανάλυσης κινδύνου στους ελεγχουσ (ΕΙΔΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΙΘ.13/98 ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ) 31
1. EΙΣAΓΩΓH 31
2. Η ANAΓKH ΓIA ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 32
3. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ; 34
4. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 35
5. Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 36
6. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ 37
Γενικές
διαπιστώσεις 37
Ειδικές
διαπιστώσεις 38
Xρήση συστημάτων διαχωρισμού 39
Τυχαίοι
έλεγχοι 41
Αποτελεσματικότητα
των μέσων διαχωρισμού 41
Ποσοστό
των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των συστημάτων διαχωρισμού 42
Απλουστευμένες διαδικασίες στα πλαίσια ενός συστήματος
διαχωρισμού 43
Πλεονεκτήματα
και αδυναμίες των συστημάτων διαχωρισμού 43
Έλεγχοι κατά την εισαγωγή μετά τον εκτελωνισμό και ανάλυση
κινδύνου 44
Εθνικά
προγράμματα ελέγχου 46
Προβλήματα
των ελέγχων κατά την εισαγωγή μετά τον εκτελωνισμό 46
7. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 47
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 49
Γ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ
ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΕΛΩΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ (24426/98 Ε ΤΕΛ
ΠΕΙΡΑΙΑ) 53
Δ. ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ
ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ (Ε1792/556/ΕΟΟ34/17-7-98 ΕΓΚ). 56
Ε. Γνωστοποίηση αλλαγής τρόπου τελωνισμού των εμπορευμάτων
(με Ανάλυση κινδυνου- Ε 611/175/Δ0034/28-2-2002) 59
ΣΤ. ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΧΗΜΕΙΑ
ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 62
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ
ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ Γ.Χ.Κ. ΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ 62
Άρθρο 1 Γενικές Διαδικασίες 62
Άρθρο 2 Διαδικασίες κατά την εισαγωγή 63
Άρθρο 3 Διαδικασίες κατά τη μεταποίηση (τελειοποίηση προς
επανεξαγωγή ή προς επανεισαγωγή) 65
Άρθρο 4 Διαδικασίες κατά την εξαγωγή 65
Άρθρο 5 Eξέταση δειγμάτων στα πλαίσια της εργαστηριακής
υποστήριξης Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. 66
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β' ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ 67
Άρθρο 6 Γενικά περί αμφισβητήσεων 67
Άρθρο 7 Εξέταση δεύτερου δείγματος ληφθέντος κατά την αρχική
δειγματοληψία 67
Άρθρο 8 Δεύτερη εξέταση προϊόντων προς εισαγωγή κατόπιν
επαναδειγματοληψίας. 68
Άρθρο 9 Προσφυγή στις Επιτροπές Αμφισβητήσεων 68
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ 68
Άρθρο 10 Χρόνος διαφύλαξης δειγμάτων εισαγωγής 68
Άρθρο 11 Χρόνος διαφύλαξης δειγμάτων μεταποιήσεων 69
Άρθρο 12 Χρόνος διαφύλαξης δειγμάτων εξαγωγών 69
Άρθρο 13 Πρόσθετες διατάξεις για το χρόνο διατηρησιμότητας
των δειγμάτων και τη φύλαξη τους 70
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ' ΔΕΛΤΙΑ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΕΩΣ 71
Άρθρο 14 71
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ' ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ
ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΕΩΣ 72
Άρθρο 15 72
ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ 73
Πεδίο Εφαρμογής - Ορισμοί 73
Αγορανομικά Δείγματα 73
Ευαλλοίωτα Δείγματα 74
Μη ευαλλοίωτα δείγματα 74
Καταγγελία εις απλούν 75
Άλλες κατηγορίες δειγμάτων 75
Δείγματα για ερευνητικούς σκοπούς 75
Δείγματα εργαστηριακής υποστήριξης 75
Δείγματα προϊόντων τα οποία διέπονται από ειδικές διατάξεις
της κοινοτικής ή εθνικής νομοθεσίας 75
Ιδιωτικές αναλύσεις 76
Δείγματα περιβάλλοντος 76
Ζ. ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΤΥΓΧΑΝΟΥΝ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ Η ΑΛΛΩΝ ΠΟΣΩΝ 77
Κανονισμός
(ΕΟΚ) αριθ. 386/90 του Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου 1990 για τον έλεγχο κατά
την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων που τυγχάνουν επιστροφών ή άλλων ποσών 80
Κανονισμός
(ΕΚ) αριθ. 2221/95 της Επιτροπής της 20ής Σεπτεμβρίου 1995 για τις λεπτομέρειες
εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 386/90 όσον αφορά το φυσικό έλεγχο κατά
την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων που τυγχάνουν επιστροφής 84
Μέθοδοι που πρέπει να εφαρμόζονται κατά τη διεξαγωγή
φυσικού ελέγχου 89
Κανονισμός
(ΕΚ) αριθ. 1167/97 της Επιτροπής της 26ης Ιουνίου 1997 που τροποποιεί τον
κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2221/95 για τις
λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 386/90 όσον αφορά το
φυσικό έλεγχο κατά την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων που τυγχάνουν επιστροφής 91
Κανονισμός
(ΕΚ) αριθ. 2655/1999 της Επιτροπής, της 16ης Δεκεμβρίου 1999, περί
τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.
2221/95 για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 386/90
όσον αφορά το φυσικό έλεγχο κατά την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων που τυγχάνουν
επιστροφής και περί τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 3122/94 για τον
καθορισμό των κριτηρίων σχετικά με την ανάλυση κινδύνου όσον αφορά τα γεωργικά
προϊόντα που απολαύουν επιστροφών 94
Κανονισμός
(ΕΚ) αριθ. 163/94 του Συμβουλίου της 24ης Ιανουαρίου 1994 που τροποποιεί τον
κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 386/90 για τον έλεγχο κατά την εξαγωγή των προϊόντων που
τυγχάνουν επιστροφών ή άλλων ποσών 98
Κανονισμός
(ΕΚ) αριθ. 3122/94 της Επιτροπής της 20ής Δεκεμβρίου 1994 για τον καθορισμό των
κριτηρίων σχετικά με την ανάλυση κινδύνου όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα που
απολαύουν επιστροφών 100
Απόφαση
αριθ. 210/97/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου
1996 σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για τα τελωνεία στην Κοινότητα
(«Τελωνείο 2000») - Δήλωση της Επιτροπής 103
Καθορισμός του προγράμματος 106
Εφαρμογή του προγράμματος 106
Κοινό πλαίσιο στόχων 106
Τελωνειακοί έλεγχοι 107
Παρακολούθηση και καταλληλότητα των κοινοτικών κανόνων
και διαδικασιών 108
Είσπραξη 109
Καταπολέμηση της απάτης 109
Βελτίωση των μεθόδων εργασίας 110
Ειδικές κοινές δράσεις 110
Ρόλος και αρμοδιότητες των υπαλλήλων των τελωνειακών
διοικήσεων 111
Ορθολογική και συντονισμένη χρησιμοποίηση των πόρων 111
Διοικητικές κυρώσεις 112
Δράσεις κατάρτισης 112
Δράσεις κατάρτισης και τεχνικής αρωγής στις
τελωνειακές διοικήσεις των τρίτων χωρών 113
Σχέσεις με τους φορείς του εξωτερικού εμπορίου 113
Αξιολόγηση και εκθέσεις 114
Χρηματοδότηση 114
Απόφαση αριθ. 105/2000/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του
Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 1999, για την τροποποίηση της απόφασης αριθ.
210/97/ΕΚ σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για τα τελωνεία στην
Κοινότητα («Τελωνείο 2000») και για την
κατάργηση της απόφασης 91/341/ΕΟΚ του Συμβουλίου 116
Απόσπασμα από το βιβλίο "Έλεγχοι Εκτελωνισμού Εμπορευμάτων"
Οι
έλεγχοι στα Τελωνεία και οι Εκτελωνιστές
Το κείμενο που ακολουθεί, περιγράφει,
αναλύει και ταξινομεί τις περισσότερες υπάρχουσες μορφές ελέγχων που
εφαρμόζονται στα τελωνεία. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στους ελέγχους κατά τη
διάρκεια τελωνισμού των εμπορευμάτων μια και αυτοί αποτελούν τον λόγο ύπαρξης
αυτών.
11.1 Ορισμός
των ελέγχων στα Τελωνεία.
Πηγή δικαίου για τη διενέργεια
ελέγχου στα τελωνεία, ιδιαίτερα στο στάδιο του τελωνισμού του εμπορεύματος
είναι το άρθρο 27 του τελωνειακού κώδικα, προκειμένου για εισαγωγή, το οποίο
και αναφέρει (Ν 1808/22-9-1988 ΦΕΚ Α 218/29.9.1988) "η τελωνειακή αρχή
προβαίνει, αν το κρίνει απαραίτητο στην επαλήθευση της διασάφησης και των
δικαιολογητικών που προσαρτώνται σε αυτή, για να βεβαιωθεί κυρίως ότι οι
ενδείξεις που περιλαμβάνονται στα δικαιολογητικά αντιστοιχούν στις ενδείξεις
που αναγράφονται στη διασάφηση". 'Ή εξέταση (τελωνισμός) των εμπορευμάτων
γίνεται μέσα σε τελωνειακές αποθήκες ή σε χώρους από την τελωνειακή αρχή και
κατά την διάρκεια των εργάσιμων ωρών και ημερών. Η μεταφορά των εμπορευμάτων
στους χώρους όπου πρέπει να γίνει η εξέταση, η αποσυσκευασία, η επανασυσκευασία
και γενικά όλες οι απαραίτητες εργασίες για την εξέταση πραγματοποιούνται από
το διασαφιστή ή με την ευθύνη του….. Τα δέματα ανοίγονται ενώπιον του
προϊσταμένου της τελωνειακής αρχής ή τελωνειακού ελεγκτή, που οφείλει να
προβαίνει στην επαλήθευση του περιεχομένου ύστερα από συνοπτικό ή λεπτομερή
έλεγχο, ο οποίος ενεργείται σε καθολική ή κατ' επιλογή βάση".
Ο έλεγχος των εμπορευμάτων στα
τελωνεία, λέγεται και επαλήθευση, αποτελεί
θεμελιώδη τελωνειακή εργασία αφού από αυτή εξαρτάται εκτός των άλλων ο
προσδιορισμός:
α) της δασμολογητέας ύλης και
β) της συνολικής δασμολογικής
επιβάρυνσης του εμπορεύματος.
Κατά μία άλλη άποψη, έλεγχος
εμπορευμάτων στα τελωνεία, είναι το σύνολο των ενεργειών που είναι αναγκαίες
για να εξακριβωθεί το είδος, η κατάσταση, η φύση (ποιότητα), η ποσότητα (μέγεθος)
και η συνολική αξία του εμπορεύματος, για να διαπιστωθεί αν είναι ή όχι σύμφωνα
με τα αναγραφόμενα στη διασάφηση και στα άλλα τελωνειακά δικαιολογητικά έγγραφα.
Οι τελωνειακές αρχές προσκαλούν
να παρευρίσκεται κατά τον έλεγχο ο ενδιαφερόμενος ή νόμιμος εκπρόσωπος του
εκτελωνιστή.
'Ολα τα παραπάνω αναφέρονται σε
πράξεις ελέγχου που πραγματοποιούν οι τελωνειακές αρχές επί των εμπορευμάτων
και αναλύονται οι μεθοδεύσεις που ακολουθούνται προκειμένου να είναι πιο
ολοκληρωμένος ο έλεγχος, Όμως τα τελωνεία πρέπει να περιορίζονται στην άσκηση
της εξουσίας τους, μέσα σε καθορισμένες χρονικές περιόδους για χάρη της
γρήγορης και φτηνής μετακίνησης των αγαθών, που θα ικανοποιήσουν υπαρκτές ανάγκες
των ανθρώπων.
'Ετσι για πρώτη φορά
νομοθετείται στην Ελλάδα δικαίωμα του παραλήπτη να παραλάβει το εμπόρευμά του
αν η τελωνειακή αρχή καθυστερήσει στα αποτελέσματα των ελέγχων, συγκεκριμένα:
'Ή τελωνειακή αρχή, αν
καθυστερούν τα αποτελέσματα των ελέγχων που άρχισαν, είτε για την επαλήθευση
των ενδείξεων της διασάφησης και των δικαιολογητικών που προσαρτώνται σε αυτήν
είτε για την εξέταση των εμπορευμάτων και για το λόγο αυτό δεν είναι σε θέση να
προσδιορίσει το ποσό των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων στο οποίο
υποβάλλονται τα εμπορεύματα μπορεί, ύστερα από αίτηση του διασαφησθεί να
εκδώσει άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων αυτών" (άρθρο 28 Ν. 1808).
Ανάλογα κείμενα είναι
νομοθετημένα για το τελωνειακό καθεστώς της εξαγωγής. προσαρμοσμένα στις ιδιομορφίες
αυτού.
Τα πιο σύγχρονα κείμενα για
τελωνειακούς έλέγχους παρουσιάστηκαν τελευταία σε κοινοτικά νομοθετήματα όπως
αυτό του σχεδίου κοινοτικού τελωνειακού κώδικα, που ισχύει από την 1.1.1993, το
οποίο αναφέρει στο άρθρο 4 παράγραφο 14 σαν ορισμό "των τελωνειακών
ελέγχων" ότι είναι:
"Η εκπλήρωση διαφόρων
ειδικών πράξεων όπως η επαλήθευση των εμπορευμάτων, ο έλεγχος ύπαρξης και
αυθεντικότητας των εγγράφων, η εξέταση των λογιστικών και άλλων βιβλίων των
επιχειρήσεων, ο έλεγχος των προσώπων, η εκτέλεση διοικητικών ερευνών και άλλες
παρεμφερείς πράξεις για την εξασφάλιση της τήρησης της τελωνειακής νομοθεσίας
και κατά περίπτωση, των άλλων διατάξεων που ισχύουν για τα εμπορεύματα που
βρίσκονται υπό τελωνειακή επιτήρηση".
Και γενικότερα επιτήρηση από
τις τελωνειακές αρχές είναι: " οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν γενικά
οι εν λόγω αρχές ώστε να εξασφαλίζουν την τήρηση της τελωνειακής νομοθεσίας και
κατά περίπτωση άλλων διατάξεων που ισχύουν για τα εμπορεύματα που βρίσκονται
υπό τελωνειακή επιτήρηση".
Τέλος ένας άλλος ορισμός για
τους ελέγχους περισσότερο λεπτομερής είναι:
"έλεγχοι για κάθε πράξη
για την οποία το τελωνείο ή κάθε άλλη υπηρεσία ελέγχου πραγματοποιεί τον υλικό
και τον εξ όψεως έλεγχο του μεταφορικού μέσου ή και των ιδίων των εμπορευμάτων,
ώστε να βεβαιωθεί ότι η φύση τους, η καταγωγή τους, η κατάστασή τους, η
ποσότητά τους ή η αξία τους είναι σύμφωνα προς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται
στα έγγραφα τα οποία έχουν προσκομισθεί'.
11.1.1. Η διαδικασία εκτέλεσης ενός ελέγχου
Η διαδικασία της εξέτασης των
προσδιοριστικών στοιχείων για τον έλεγχο των εμπορευμάτων όπως αναφέρθηκαν
παραπάνω, έχει διαμορφωθεί στον ελληνικό τελωνειακό χώρο κατά τρόπο εμπειρικό
και σύμφωνα με την παράδοση (ήθη και έθιμα). Ελλείπει ένα νομοθετημένο πλαίσιο
κανόνων και όρων που να αναφέρονται και να τηρούν τα ελεγκτικά όργανα.
Τα κυριότερα σημεία της
εκτέλεσης ενός ελέγχου είναι :
α) τα σημεία και οι αριθμοί ή
άλλα διακριτικά στοιχεία (σήματα, σχέδια κ.λ.π.), στα δέματα, δοχεία, κιβώτια ή
σε άλλη συσκευασία, για την εξακρίβωση της ταυτότητας του εμπορεύματος, δηλαδή
η συμφωνία μεταξύ του τελωνειακού παραστατικού (διασάφησης) και του
παρουσιαζόμενου συσκευασμένου εμπορεύματος ενώπιον του τελωνειακού ελεγκτού
είναι απαραίτητη, για να αποφεύγονται καταδολιεύσεις ή πλάνες. Άλλωστε
νομιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο ο πραγματικός παραλήπτης του τελωνισμένου
εμπορεύματος.
β) ο έλεγχος του κειμένου της
διασάφησης με τα προσαρτημένα δικαιολογητικά τελωνειακά έγγραφα (διατακτική, φορτωτική,
τιμολόγιο, κιβωτολόγιο, άδεια εκτελωνισμού, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ναύλος
μεταφοράς, ειδικές εγκρίσεις κ.λ.π.).
Αυτός ο έλεγχος συνήθως
περιλαμβάνει:
- την εξέταση της περιγραφής
του εμπορεύματος, σύμφωνα με αυτή του τελωνειακού δασμολογίου (ονοματολογία
δασμολογίου ΤARΙC).
- την έρευνα των στοιχείων
τελωνισμού, αξία, βάρος, χώρα παραγωγής, σύμφωνα με τα συνημμένα έγγραφα.
γ) τα ποσοτικά στοιχεία του
εμπορεύματος που είναι υπό έλεγχο και εκφράζονται σε μονάδες βάρους, μέτρου, αριθμού.
τεμαχίου κ.λ.π, σε συνδυασμό πάντα με τον τρόπο τιμολόγησης του εμπορεύματος. ο
προσδιορισμός της ποσότητας κάθε εμπορεύματος πρέπει να γίνεται με κάθε δυνατή
ακρίβεια στη μονάδα στην οποία είναι εκπεφρασμένο το εμπόρευμα και μάλιστα κατά
"πατρόν". Αν υπάρχουν πολλά διαφόρου είδους ή διαστάσεων εμπορεύματα
ο έλεγχος πρέπει να δείχνει τον δρόμο που ακολούθησε ο ελεγκτής για την εύρεση
του προσδιορισμού της όλης ποσότητας του τιμολογίου. Οι βοηθητικές πράξεις
επαλήθευσης της ποσότητας που αναγράφονται στο καθορισμένο σημείο της
διασάφησης πρέπει να έχουν ακολουθήσει μια μεθόδευση τέτοια, ώστε κάθε αρμόδιος
να κρίνει για την ορθότητα (τυπικά τουλάχιστον) της επαληθευτικής πράξης
προσδιορισμού της ποσότητας. Η εξακρίβωση της ποσότητας του εμπορεύματος όταν
το τελευταίο κοστολογείται στο βάρος είναι σχετικά εύκολη. Δυσκολία και
περιπλοκή παρουσιάζεται αν η ποσότητα εκφράζεται σε άλλες μονάδες μέτρησης, όπως
τετραγωνικά μέτρα, κυβικά, λίτρα, γαλόνια και άλλα.
δ) Η καταμέτρηση των κόλλων και
η συμφωνία του αριθμού των με αυτόν που αναγράφεται στη διασάφηση. Η
καταμέτρηση του αριθμού της συσκευασίας εξαρτάται από το είδος της. Τα βαρέλια,
τα κιβώτια διαφόρων μεγεθών, οι παλέτες έχουν τις δυσκολίες ή ευκολίες τους
στην καταμέτρηση.
ε) Η εξωτερική εξέταση των
συσκευασμένων ειδών όταν υπάρχουν περιπτώσεις παραβίασης των δεμάτων, δοχείων ή
κιβωτίων ή ακόμα διαβροχή του εμπορεύματος ή εμφανής διαρροή υγρών όταν
πρόκειται για δοχεία.
στ) Η εργασία ζύγισης του
εμπορεύματος, αφού πρώτα διαχωριστούν και ταξινομηθούν τα εμπορεύματα στα
διάφορα είδη (πατρόν).
η) Η έρευνα της χώρας καταγωγής
του εμπορεύματος εξετάζοντας με λεπτομέρεια τα συνοδευτικά έγγραφα, πιστοποιητικά
κ.λ.π. ακόμα και τις επιγραφές της συσκευασίας των εμπορευμάτων ή άλλες
ενδείξεις που είναι αποτυπωμένες στο εμπόρευμα, Δηλαδή ελέγχεται το τυπωμένο
λιθογραφημένο ανάγλυφο (ΜADE ΙΝ...).
Τα αποτελέσματα του ελέγχου σε
όλα τα παραπάνω σημεία αναγράφονται με κάθε λεπτομέρεια σε ορισμένο σημείο της
διασάφησης από το τελωνειακό όργανο (ελεγκτής).
11.1.2. 'Ελεγχοι στις εγκαταστάσεις του παραλήπτη /
φορτωτή
Οι έλεγχοι των εμπορευμάτων που
πρόκειται να εισαχθούν ή εξαχθούν γίνονται κατά κανόνα στα τελωνεία (βασική
αρχή της τελωνειακής διαδικασίας). Κατ' εξαίρεση τέτοιοι έλεγχοι μπορούν να
γίνουν στις εγκαταστάσεις του παραλήπτη προκειμένου για εισαγωγές ή στις
εγκαταστάσεις του φορτωτή προκειμένου για εξαγωγές.
Η μορφή αυτής της εξέτασης
στηρίζεται στο άρθρο 27 παράγραφος 2 του Ν 1808/88. "Κατ' εξαίρεση ο
προϊστάμενος της τελωνειακής αρχής μπορεί σε ειδικές περιπτώσεις να επιτρέπει
με αιτιολογημένη πράξη του και ύστερα από αίτηση και δαπάνες του διασαφηστή, την
εξέταση των εμπορευμάτων και σε εργάσιμες ώρες και ημέρες ή και έξω από τις
τελωνειακές αποθήκες ή χώρους".
Για τις εισαγωγές ο τελωνειακός
έλεγχος (επαλήθευση) των εμπορευμάτων στις εγκαταστάσεις του παραλήπτη επιτρέπεται
σε ειδικές περιπτώσεις και μετά από τη σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου ή του
αντιπροσώπου του εκτελωνιστή. Στην αίτηση περιλαμβάνονται τέτοια στοιχεία του
να συνηγορούν για την κατ' εξαίρεση έγκριση φυσικού ελέγχου του εμπορεύματος, για
λόγους ίσης μεταχείρισης των συναλλασσομένων. Τέτοιες ειδικές περιπτώσεις
μπορεί να είναι η αδυναμία καταμέτρησης του εμπορεύματος μέσα στο αυτοκίνητο
ΤΙR ή στο εμπορευματοκιβώτιο με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωτική η εκφόρτωσή του.
'Η ακόμα η αδυναμία σχηματισμού γνώμης για το είδος του μηχανήματος που
μεταφέρθηκε τμηματικά με αυτοκίνητο ΤΙR παρά την προσπάθεια επίδειξης
αναλυτικών τεχνικών προδιαγραφών ή σχεδίων για μόρφωση ολοκληρωμένης άποψης, με
συνέπεια την υποχρεωτική τοποθέτησή του στο φυσικό του χώρο. Τέλος η πιθανή
βλάβη που θα προκληθεί από την μετατόπιση-έλεγχο μηχανήματος, επίπλων κ.λ.π. μέσα
στο αυτοκίνητο ΤΙR και τόσα άλλα.
'Ενας έλεγχος των εμπορευμάτων
στις εγκαταστάσεις του παραλήπτη περιορίζεται σε διενέργεια ποσοτικής και μόνο
καταμέτρησης ή καταμέτρησης ομοειδών και μόνο εμπορευμάτων. Η ποσοτική
καταμέτρηση γίνεται παρουσία επόπτου και τελωνειακού ελεγκτού ή δύο άλλων
τελωνειακών υπαλλήλων που ορίζονται από τον φυσικό τους προϊστάμενο στις
εγκαταστάσεις του παραλήπτη, αφού έχει κατατεθεί χρηματική παρακαταθήκη για τις
δασμολογικές επιβαρύνσεις.
Τέτοιοι έλεγχοι γίνονται σε
ώρες εκτός εργασίας των τελωνείων μετά τις 3 μ.μ.
με δαπάνη του παραλήπτη.
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν
διαφορές μεταξύ των δηλωθέντων κιβωτίων, δοχείων ή δεμάτων στη διασάφηση και
αυτών κατά την εκφόρτωση, διακόπτεται η εκφόρτωση και διατάσσεται η
επαναφόρτωση των εκφορτωμένων και η επαναφορά των με συνοδεία στους χώρους του
τελωνείου. Εκεί ο προϊστάμενος των τελωνείων (γενικός διευθυντής) επιβάλλει
κυρώσεις, αν προκύπτουν σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του τελωνειακού
κώδικα.
Για ορισμένα εμπορεύματα ο
έλεγχός των στις εγκαταστάσεις του παραλήπτη επιτρέπεται μόνο αφού ειδοποιηθεί
ειδικό συνεργείο του Υπουργείου Οικονομικών αποτελούμενο από τελωνειακό και
εφοριακό εξ αιτίας των υψηλών δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων και της εύκολης
ροπής για λαθρεμπορία.
Τ α είδη αυτά είναι:
1) Ποτά ΔΚ 22.09
2) Τσιγάρα, πούρα, καπνός ΔΚ24.02.
3) Καλλυντικά ΔΚ33.06 (εξαιρούνται
κρέμες ξυρίσματος, οδοντόκρεμες).
4) Είδη
της κλάσεως 85.14, 85.15 (τηλεοράσεις).
5)
Είδη
της κλάσεως 90.05, 90.07, 90.08 και 90.09
6) Όλα τα είδη ωρολογοποιίας
του κεφαλαίου 91 (91.01 έως 91.11).
7) Είδη δασμολογικής κλάσεως 92.11
έως 92.13 (Βίντεο).
8) Είδη δασμολογικής κλάσεως 97.04
(εξαιρούνται ρακέτες, σφαίρες και δίκτυα επιτραπέζιας αντισφαιρίσεως.
9) Παιχνίδια με ηλεκτρισμό ή
τηλεκατευθυνόμενα Δασμ. κλάσεως 97.05.
10) Ηλεκτρικές ξυριστικές
μηχανές δ.κ. 85.07.
Σημείωση : Οι δασμολογικές
κλάσεις είναι του Δασμολογίου του 1985.
Κάτι αντίστοιχο για έλεγχο στις
εγκαταστάσεις του φορτωτού συμβαίνει και για εμπορεύματα που πρόκειται να
εξαχθούν. Παράδειγμα οι εξαγωγές νωπών προϊόντων, καρπούζια ντομάτες, σταφύλια
κ.λ.π. Συνεργείο από τελωνειακό υπάλληλο και εκτελωνιστή, περιοδεύουν τις
πρώτες πρωινές ώρες στα χωράφια, αγροκτήματα για φυσικό έλεγχο των εξαγόμενων
προϊόντων με στόχο να προλάβουν τα αγροτικά προϊόντα τις ξένες αγορές της
Γερμανίας, Αγγλίας κ.λ.π.
11.2. Είδη
ελέγχου
Υπάρχουν τρία είδη ελέγχου (επαλήθευσης
) των εμπορευμάτων στα τελωνεία:
α) Ο καθολικός έλεγχος
β) Ο δοκιμαστικός έλεγχος ή
δειγματοληπτικός και
γ) Ο επιλεκτικός έλεγχος.
Τα είδη αυτά του ελέγχου
εξελίχθηκαν μέσα από τους νέους τρόπους που εφαρμόστηκαν στο διεθνές εμπόριο σε
όλη την μακραίωνη ιστορία του. Με χρονολογική σειρά ο καθολικός έλεγχος είναι ο
αρχαιότερος στο σύστημα των τελωνειακών διαδικασιών και ο επιλεκτικός είναι ο
πιο σύγχρονος, αυτός που εφαρμόζεται σε προηγμένα συστήματα τελωνειακών
διαδικασιών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.λ.π.).
ΣΤΟΝ ΤΕΛΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
11.2.1 Καθολικός έλεγχος
Καθολικό έλεγχο έχουμε όταν
γίνεται επαλήθευση όλων των συσκευασμένων εμπορευμάτων που περιγράφεται (δηλώνεται)
σε μία τελωνειακή διασάφηση.
Η πρακτική πλευρά του θέματος
είναι να γίνει αντιπαραβολή των επισυναπτόμενων εγγράφων της διασάφησης (τιμολόγια,
κιβωτολόγια κλπ) με τα ανοιγμένα κιβώτια, ενώπιον του τελωνειακού ελεγκτή, όπου
εξαντλούνται όλες οι πιθανότητες προσπάθειας παραπλάνησης του τελωνείου για
πράξη λαθρεμπορίας.
Παράδειγμα: Πρόκειται να
τελωνισθούν 30 σιδηροβάρελα με πολυεστέρα κωδικού ΤΑRΙC (δασμολογικής κλάσης)
39.07.99.00.090.02 και αποφασίστηκε από τον τελωνειακό έλεγχο να εφαρμοσθεί ο
καθολικός έλεγχος, θα ακολουθηθεί η παρακάτω διαδρομή πράξεων:
- Έλεγχος των σημείων και
αριθμών ή σημάτων για κάθε βαρέλι ξεχωριστά.
Εξασφαλίζεται η ταυτότητα του
εμπορεύματος και νομιμοποιείται ο παραλήπτης
- Ζύγισμα ένα προς ένα, όλα τα
βαρέλια ή ομαδικά σε πλάστιγγα για την εξασφάλιση του τιμολογιακού βάρους των.
- Καταμέτρηση των βαρελιών.
-' Άνοιγμα ένα προς ένα όλα τα
βαρέλια για διαπίστωση του περιεχομένου τους (σύγκριση ομοιότητας περιεχομένου,
σε ρευστότητα, σε οσμή, σε χρώμα κλπ.)
- Εξέταση ένα προς ένα όλα τα
βαρέλια, για τυχόν διπλά τοιχώματα και απόκρυψη πολύτιμων υγρών (εσσάνς κλπ.)
- Οποιαδήποτε ενέργεια που θα
προέβαινε το ελεγκτικό όργανο, ανάλογα με τη μορφή και το είδος του
εμπορεύματος προκειμένου να απέτρεπε τυχόν βλάβη των συμφερόντων του Δημοσίου.
(θέση για τη διασάφηση όπου υπάρχει ο καθολικός έλεγχος,)
11.2.1.1 Προβλήματα στους ελέγχους των CONEX
Είναι γνωστό ότι την τελευταία
δεκαετία το εμπορευματοκιβώτιο[1] επικράτησε στη μεταφορά των φορτίων και σχεδόν όλα τα πλοία γραμμής που
εξυπηρετούν γενικό φορτίο έχουν μετατραπεί σε κιβωτόπλοια (CΟNΤAΙNER SΗΙPS). Αυτό
όμως δεν παύει να μεταφέρει την αγωνία των κυβερνήσεων και ιδιαίτερα των
Τελωνείων για καλύτερους ελέγχους και πιο αποτελεσματικούς.
Οι λόγοι που κάνουν σχεδόν
αδύνατο τον φυσικό έλεγχο (επαλήθευση) των εμπορευμάτων μέσα στο
εμπορευματοκιβώτιο, ιδιαίτερα στα Ελληνικά λιμάνια έχουν τις παρακάτω αιτίες:
- 'Ελλειψη ειδικών χώρων και
μέσων ελέγχου εμπο\κιβωτίων, όπως ράμπες, ανυψωτικά μηχανήματα κλπ.
- Ανυπαρξία εξειδικευμένου
εργατικού προσωπικού κατάλληλο για υποβοήθηση της διεκπεραίωσης του φυσικού
ελέγχου μέσα στο εμπο\κιβώτιο. Εκκένωση και πλήρωση μέρους του εμπο\κιβωτίου
σύμφωνα με τις ανάγκες του ελέγχου, χωρίς τον κίνδυνο να προξενηθούν ζημιές στα
εμπορεύματα, με όλα τα επακόλουθα.
- Ανυπαρξία διαδρόμου στα εμπο\κιβώτια
στο στάδιο της πλήρωσης τους στον τόπο αποστολής.
- Διαχειριστικές αδυναμίες με
αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανεύρεση του εμπο\κιβωτίου με συνέπεια την
δημιουργία τριβών μεταξύ των συναλλασσόμενων εκτελωνιστών.
- Άτακτη ταξινόμηση των εμπο\κιβωτίων
στους χώρους τελωνισμού τους, είτε σε διπλές "ντάνες" είτε αντικριστά
με αποτέλεσμα να εμποδίζεται το άνοιγμά του για τον επικείμενο έλεγχο.
- Ανυπαρξία μέσων ζύγισης.
- Ανυπαρξία δειγμάτων
εμπορευμάτων σε ξεχωριστό κιβώτιο, όταν αυτά είναι περισσότερα από ένα, για να
μεταφέρονται στις χημικές υπηρεσίες για την έκδοση δελτίου χημικής ανάλυσης. Αυτό
δεν αποκλείει τον τελωνειακό ελεγκτή να παίρνει δείγματα από το ίδιο το
εμπόρευμα αν υπάρχουν ενδείξεις για καταστρατήγηση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Αυτή η μεθόδευση της ύπαρξης ξεχωριστών δειγμάτων διασκεδάζει τους φόβους για
ζημιές στα εμπορεύματα που πιθανόν θα δημιουργηθούν από την λήψη δειγμάτων.
11.2.2 Ο δοκιμαστικός έλεγχος
Δοκιμαστικό έλεγχο έχουμε όταν
επαληθεύεται μέρος του συσκευασμένου εμπορεύματος που περιγράφεται (δηλώνεται) σε
μια διασάφηση από την τελωνειακή αρχή.
Ο δοκιμαστικός έλεγχος κατά τον
τελωνισμό των εμπορευμάτων θεωρείται κατά πλάσμα του νόμου σαν πλήρης έλεγχος.
Πρόσφατη νομοθετική κάλυψη του
δοκιμαστικού ελέγχου έγινε με το άρθρο 27 παράγραφο 4 του Ν 1808/88, που
αναφέρει: "Αν ενεργείται έλεγχος μέρους μόνο των διασαφιζομένων
εμπορευμάτων, η τελωνειακή υπηρεσία υποδεικνύει στο διασαφηστή ή στον
αντιπρόσωπό του τα εμπορεύματα τα οποία θα εξεταστούν. Το αποτέλεσμα της
μερικής αυτής εξέτασης καλύπτουν το σύνολο των εμπορευμάτων που αποτελούν
αντικείμενο της διασάφησης. Ο διασαφηστής όμως μπορεί να ζητήσει αμέσως
συμπληρωματική εξέταση των εμπορευμάτων αν έχει τη γνώμη ότι τα αποτελέσματα
της μερικής εξέτασης δεν ισχύουν για τα λοιπά διασαφηζόμενα εμπορεύματα".
Αυτός ο έλεγχος εφαρμόστηκε για
την ανάγκη απλοποίησης της πράξης επαλήθευσης των τελωνιζομένων εμπορευμάτων με
στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των διατυπώσεων στην εισαγωγή, εξαγωγή, διαμετακόμιση
και αποταμίευση και περαιτέρω διευκόλυνση του εισαγωγικού και εξαγωγικού
εμπορίου της χώρας.
Βασική προϋπόθεση για να εφαρμοσθεί
ο δοκιμαστικός έλεγχος είναι η προσκόμιση μαζί με την διασάφηση και εγγράφων
που να επιτρέπει μια τέτοια προοπτική (ζυγολόγια, κιβωτολόγια, μετρολόγια κλπ).
Όταν τα εμπορεύματα είναι ανόμοια (πολλά πατρόν), τότε πρέπει να γίνεται
έλεγχος μερικών κιβωτίων ή δεμάτων όλων των ειδών (πατρόν).
Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ
των κιβωτολογίων και των κιβωτίων συσκευασίας στην αντιπαράθεση ή ακόμα αν δεν
πεισθεί το τελωνειακό όργανο, πρέπει να προβεί σε καθολικό έλεγχο.
Σε περίπτωση που το εμπόρευμα
δεν δασμολογείται στο βάρος χρειάζεται ειδική προσοχή στην εφαρμογή του
δοκιμαστικού ελέγχου.
Ένα άλλο στοιχείο που
παρεμβάλλεται στον δοκιμαστικό έλεγχο και τον κάνει περισσότερο αποτελεσματικό
είναι η τυχαία επιλογή των δεμάτων από το σύνολό τους .
Ο δοκιμαστικός έλεγχος γίνεται
κυρίως στις παρακάτω κατηγορίες εμπορευμάτων:
α) Σε πανομοιότυπα εμπορεύματα
που αποστέλλονται περιοδικά από τον ίδιο προμηθευτή οίκο του εξωτερικού στον
ίδιο παραλήπτη.
β) Σε τμηματικές παραλαβές
ομοειδών εμπορευμάτων της ίδιας αποστολής με τον αυτό παραλήπτη και με την
πρόσθετη προϋπόθεση ότι στο εμπόρευμα της αρχικής ή μεταγενέστερης διασάφησης
εγένετο φυσικός έλεγχος.
γ) Για τις πρώτες ύλες που
εισάγονται περιοδικά από εγχώριες βιομηχανίες, ανεξάρτητα της αξίας των και των
δασμολογικών επιβαρύνσεων που έχουν, με την προϋπόθεση, ότι σε αρχική ή
μεταγενέστερη διασάφηση είχε γίνει φυσικός έλεγχος των ομοίων πρώτων υλών.
Τέλος παραθέτουμε δυο κανόνες
σχετικούς με τον δοκιμαστικό έλεγχο και την εύρεση του συνολικού βάρους του
εμπορικού τιμολογίου, όπως τους σταχυολογήσαμε από την γαλλική τελωνειακή
νομοθεσία:
Κανόνας 1ος. Σε περιπτώσεις
ομοιομόρφων κόλλων, ο μέσος όρος των ζυγισθέντων κόλλων παίρνεται για βάση
υπολογισμού του συνολικού βάρους του εμπορεύματος.
Κανόνας 2ος. Σε περιπτώσεις μη
ομοιόμορφων κόλλων, η δοκιμαστική ζύγιση συγκρίνεται με το προσκομιζόμενο
ζυγολόγιο.
11.2.3 Ο επιλεκτικός έλεγχος
Στον επιλεκτικό έλεγχο
περιορίζεται η επαλήθευση των εμπορευμάτων στην διασάφηση και στα προσαρτημένα
σε αυτή δικαιολογητικά έγγραφα και μόνο σε ποσοστό, που δεν μπορεί να είναι
κατώτερο του 10% γίνεται έλεγχος δοκιμαστικός ή καθολικός των διασαφήσεων που
γίνονται αποδεκτές.
Ο επιλεκτικός έλεγχος των
κατατιθέμενων διασαφήσεων στηρίζεται στο άρθρο 27 παρ, 10 περ. γ του Ν. 1808\88
που αναφέρει: "να περιορίζεται η επαλήθευση της διασάφησης και των
προσαρτημένων σε αυτή δικαιολογητικών καθώς και η εξέταση ορισμένων
εμπορευμάτων σε ποσοστό όμως που δεν μπορεί να είναι κατώτερο από δέκα στα
εκατό 10% των διασαφήσεων που γίνονται αποδεκτές, να ενεργείται η βεβαίωση και
είσπραξη των δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων με βάση τις ενδείξεις της
διασάφησης για όλα ή ορισμένα μόνο εμπορεύματα ή κατηγορίες τους από όλες ή
ορισμένες μόνο τελωνειακές αρχές".
ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Καθολικός έλεγχος, Δοκιμαστικός
έλεγχος, Επιλεκτικός έλεγχος Λογιστικός έλεγχος, Ηλεκτρονικός έλεγχος
Παράδειγμα - διάλογος: Στο Ε
τελωνείο Πειραιά έχει αφιχθεί για τελωνισμό ένα εμπορευματοκιβώτιο που
περιέχει τεχνουργήματα από άσφαλτο. Το εμπόρευμα είναι σε ρολά των 10 τετραγωνικών
μέτρων, με συσκευασία για τη μεταφορά του σε (20) παλέτες. Το συνολικό βάρος
του εμπορεύματος είναι κιλά μικτά 18,500.
Εκτελωνιστής: Κύριε
ελεγκτά έχουμε για τελωνισμό ένα εμπο/κιβώτιο με τεχνουργήματα από άσφαλτο, για
παραλαβή έμφορτο. (ταυτόχρονα γίνεται επίδειξη των εγγράφων τελωνισμού, διασάφησης,
εμπορικό τιμολόγιο, κιβωτολόγιο, άδεια εκτελωνισμού, πιστοποιητικό
κυκλοφορίας Τ2L κ.λ.π)
Ελεγκτής: Πάμε
να επαληθεύσουμε. (Ο ελεγκτής παίρνει τα έγγραφα τελωνισμού από τα χέρια του
εκτελωνιστή. Και οι δύο μαζί πλησιάζουν το εμπο\κιβώτιο. Ανοίγεται η πόρτα
από την εργατική ομάδα, την γνωστή κομιστική υπηρεσία του ΟΛΠ στα ελεγκτήρια).
Ελεγκτής: (μελετά
τα τελωνειακά έγγραφα. Που και που γίνονται διευκρινίσεις από τον εκτελωνιστή).
Φέρτε μου παρακαλώ ένα ρολό για να ζυγιστεί και να τετραγωνισθεί. Βλέπω ότι
πουλά με το τετραγωνικό μέτρο. (Αρχίζει η διαδικασία του ελέγχου. Ζυγίζεται
το ρολό πρώτα: κιλά μικτά 38.
Ύστερα ξεδιπλώνεται στο
έδαφος και εξασφαλίζονται οι διαστάσεις τους:
1 μέτρο πλάτος επί 10 μέτρα
μήκος ίσον Μ2 10). Έχουμε μια διαφορά στο βάρος κατά ένα κιλό. Αλλά Δεν
πειράζει, αφού τιμολογούνται στο τετραγωνικό μέτρο. Ίσως άλλα ρολά να
ζυγίζουν λιγότερο.
Ελεγκτής: Πέστε
μου παρακαλώ πως έχει ταξινομηθεί το φορτίο στο εμπο/κιβώτιο (ξεκινά αμέσως η
μέθοδος του δοκιμαστικού ελέγχου).
Εκτελωνιστής: 10 παλέτες
κάτω και 10 παλέτες πάνω. Κάθε παλέτα περιέχει 25 ρολά. Σύνολο, ρολά 25 επί 20
ίσον 500 ρολά και τετραγωνικά μέτρα 5.000.
(Ήδη η διαδικασία του
δοκιμαστικού ελέγχου ολοκληρώθηκε. Ελέγχθηκε ένα ρολλό από το σύνολο των 500).
Παράδειγμα διάλογος: Στο
κισσέ καταχώρησης των διασαφήσεων του Χ… τελωνείου λειτουργεί ειδικό μηχάνημα,
που δίνει αύξοντα αριθμό στα κατατιθέμενα τελωνειακά παραστατικά (Διασαφήσεις). Έχει ρυθμιστεί κατά τέτοιο Τρόπο ώστε το
δέκα τοις εκατό των διασαφήσεων που καταχωρούνται να μαρκάρονται με ένα
ειδικό σύμβολο δηλωτικό ότι θα ακολουθηθεί καθολικός ή δοκιμαστικός έλεγχος
των δηλουμένων εμπορευμάτων. Το υπόλοιπο ενενήντα τοις εκατό των διασαφήσεων
θα ακολουθήσουν τον επιλεκτικό έλεγχο, δηλαδή θα πληρωθούν οι δασμοί και
λοιποί φόροι, όπως έχουν δηλωθεί στα τελωνειακά παραστατικά. Ο τρόπος
επιλογής του δέκα τοις εκατό στηρίζεται σε μια κλείδα προγραμματισμένη για
τυχαία σήμανση αριθμών.
Εκτελωνιστής: Για
να δω τι ένδειξη ελέγχου έχει η διασάφηση που καταχώρησα;
Τελώνης: Έχει
την ένδειξη χωρίς τελωνειακό έλεγχο. Πέρασε στο λογιστήριο για να χρεώσεις
τους δασμούς και φόρους όπως τους έχεις δηλώσει.
Εκτελωνιστής: Ωραία
να ειδοποιήσω τον πελάτη να περιμένει το φορτίο του. Σε μία ώρα θα είμαι
τελειωμένος, αφού δεν θα ακολουθήσει η διαδικασία του τελωνισμού του
εμπορεύματος.
Τελώνης: Προσοχή
στους συναλλαγματικούς και τους άλλους περιορισμούς και απαγορεύσεις.
Εκτελωνιστής: Η
δουλειά και ο έλεγχος των φορτωτικών εγγράφων μεταφέρθηκε σαν εσωτερική
εργασία στα εκτελωνιστικά γραφεία.
Τελώνης: Το
βλέπω η δουλειά σας πήρε σπουδαιότητα, εγκαταλείφθηκε το....
τροχάδην
Εκτελωνιστής: Σωστά.
|
Τμήμα στο σύστημα του
επιλεκτικού ελέγχου είναι ο προσδιορισμός υποχρεωτικών ελέγχων σε δυο βασικές
κατηγορίες:
- σε δασμολογικές κλάσεις που
περιλαμβάνουν εμπορεύματα θεωρούμενα επιρρεπή σε πράξεις λαθρεμπορίας (VIDEO, ΤV, αναπτήρες,
ρολόγια, τραπουλόχαρτα κ.λ.π)
- σε χώρες προέλευσης
εμπορευμάτων που η λαθρεμπορία αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, λόγω έλλειψης
αυστηρών ελέγχων κλπ.
Ο επιλεκτικός έλεγχος και το
σύστημα της εγγυημένης διαδικασίας από πολλά χρόνια εφαρμόζεται και λειτουργεί
στις περισσότερες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης. Στην Ελλάδα ακόμα δεν μεταφυτεύθηκαν
"λόγω της αστάθειας της οικονομίας μας και του τρόπου, καθ' ον
αντικρίζονται οι φορολογικές υποχρεώσεις από τους συναλλασσόμενους" (από
πρόταση παλαιού στελέχους των τελωνείων γύρω στο 1952 που ταιριάζει απόλυτα και
σήμερα).
Αν κατά την διενέργεια ελέγχου
εκ των υστέρων διαπιστωθούν διαφορές μεγαλύτερες του 5% επιβάλλεται στον
διασαφηστή πρόστιμο ίσο με το σύνολο της βεβαιούμενης από τον έλεγχο
τελωνειακής οφειλής. Σε περίπτωση υποτροπής του διασαφηστή μέσα σε τρία χρόνια
το πρόστιμο αυτό βεβαιώνεται και εισπράττεται στο πενταπλάσιο.
11.2.3.1 Ο λογιστικός έλεγχος
Στον λογιστικό έλεγχο ο
εισαγωγέας ή εξαγωγέας, εξάγει ή εισάγει εμπορεύματα χωρίς να λάβουν γνώση οι
αρμόδιες τελωνειακές αρχές, με την υποχρέωση α) να εγγράψει στα λογιστικά του
βιβλία την τελωνειακή πράξη (εισαγωγή, εξαγωγή, διαμετακόμιση, κλπ.) και β) να
καταθέσει τη διασάφηση στις τελωνειακές αρχές εκ των υστέρων.
Το σύστημα του λογιστικού
ελέγχου εφαρμόζεται από τους εισαγωγείς ή εξαγωγείς, μετά από έγκριση του
αρμόδιου τελωνείου. Σε μια τέτοια τήρηση του λογιστικού ελέγχου, το τελωνείο
χάνει ένα μεγάλο μέρος του κυρίου έργου του (παρουσίαση του εμπορεύματος
ενώπιον της τελωνειακής αρχής) και μετατρέπεται σε φορολογική αρχή, στηριζόμενο
για τους ελέγχους του στις αρχές της λογιστικής επιστήμης.
Ο λογιστικός έλεγχος στηρίζεται
στο άρθρο 28ε παράγραφος 2 του Ν. 1808/88 και προκειμένου για τις εισαγωγές
αναφέρει: "Σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που προβαίνουν συχνά σε θέση σε
ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, μπορεί να επιτραπεί να
παραλαμβάνουν τα εμπορεύματα αυτά αμέσως μετά την προσκόμισή τους στους χώρους
της τελωνειακής αρχής ή άλλους χώρους που προσδιορίζονται και ελέγχονται από
αυτή, χωρίς αυτά να έχουν αποτελέσει προηγουμένως αντικείμενο της προβλεπόμενης
στο άρθρο 25 διασάφησης." "Με την άφιξη των εμπορευμάτων στους ειδικά
επιλεγμένους χώρους, ο δικαιούχος της άδειας αυτής υποχρεούται:
"α) Να ειδοποιεί την
αρμόδια τελωνειακή αρχή για την άφιξη των εμπορευμάτων σύμφωνα με την
προβλεπόμενη τυπική διαδικασία για να χορηγηθεί η άδεια παραλαβής του.
"β) Να καταχωρεί τα
εμπορεύματα σε ειδικό λογιστικό του βιβλίο. Η καταχώρηση πρέπει να περιλαμβάνει
και την ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε καθώς και τις απαραίτητες
ενδείξεις για την αναγνώριση των εμπορευμάτων. Η καταχώρηση αυτή μπορεί να
αντικαθίσταται με οποιαδήποτε άλλη πρόσφορη διατύπωση.
"γ) Να θέσει στην διάθεση
των αρμοδίων τελωνειακών αρχών οποιαδήποτε έγγραφα από τα οποία εξαρτάται η
εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν τη θέση των εμπορευμάτων σε ανάλωση ή σε ελεύθερη
κυκλοφορία."
Προκειμένου για τις εξαγωγές το
άρθρο 70ιβ αναφέρει: "Σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που προβαίνουν συχνά σε
εξαγωγή εμπορευμάτων μπορεί να εξάγουν τα εμπορεύματα από τη χώρα απευθείας από
τους χώρους τους, χωρίς προηγούμενη κατάθεση στην αρμόδια τελωνειακή αρχή της
προβλεπόμενης διασάφησης εξαγωγής. Πριν από την αναχώρηση των εμπορευμάτων από
τους πιο πάνω χώρους, ο δικαιούχος της πιο πάνω άδειας υποχρεούται:
"α) Να ειδοποιεί την
αρμόδια τελωνειακή αρχή για την αναχώρηση αυτή σύμφωνα με την προβλεπόμενη
τυπική διαδικασία για να χορηγηθεί η άδεια εξαγωγής τους.
"β) Να καταχωρεί τα
εμπορεύματα αυτά σε ειδικό λογιστικό βιβλίο. Η καταχώρηση πρέπει να
περιλαμβάνει και την ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε, καθώς και τις
ενδείξεις που είναι απαραίτητες για την πίστωση της ταυτότητας των εμπορευμάτων.
Η καταχώρηση αυτή μπορεί να αντικαθίσταται με οποιαδήποτε άλλη πρόσφορη
διατύπωση.
"γ) Να θέτει στην διάθεση
των τελωνειακών αρχών οποιαδήποτε έγγραφα, ιδίως τα πιστοποιητικά εξαγωγής ή
προκαθορισμού, από τα οποία εξαρτάται η εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την
εξαγωγή των εμπορευμάτων.
"δ) Να θέτει στην διάθεση
των αρμοδίων τελωνειακών αρχών τα λογιστικά του βιβλία για διενέργεια των
απαραίτητων ελέγχων. 'Ή εκπλήρωση των διατυπώσεων α και β έχει τα ίδια έννομα
αποτελέσματα με την αποδοχή της διασάφησης εξαγωγής".
11.2.4 Στην επαλήθευση της δασμολογικής κλάσης
Ο ενδιαφερόμενος είναι
υποχρεωμένος με την κατάθεση της φορολογικής του δήλωσης (διασάφησης) να
προσδιορίσει, περιγράψει τη δασμολογική κλάση του εμπορεύματος που πρόκειται να
τελωνισθεί.
Αυτή η δήλωση της δασμολογικής
κλάσης, επαληθεύεται από τον τελωνειακό ελεγκτή, αφού πρώτα γνωρίσει ο
τελευταίος τη μορφή, το είδος, τη χρήση του εμπορεύματος που πρόκειται να
τελωνισθεί ο προσδιορισμός της δασμολογικής κατάταξης του εμπορεύματος είναι
μια πολύπλοκη υπόθεση που ξεφεύγει από τα όρια της παρούσας εργασίας: θα
περιοριστούμε σε κάποιες προκαταρκτικές εργασίες ελέγχου που βοηθούν στη
δασμολογική κατάταξη του εμπορεύματος.
Ο προσδιορισμός της
δασμολογικής κλάσης των ελεγχόμενων εμπορευμάτων γίνεται με την βοήθεια του
τελωνειακού δασμολογίου και των σημειώσεων αυτού και με τις σχετικές αποφάσεις
της ΑΕΤΑ (Ανώτατης Επιτροπής Τελωνειακών Αμφισβητήσεων) και των τοπικών ΠΕΤΑ (Πρωτοβάθμιων
Επιτροπών Τελωνειακών Αμφισβητήσεων).
Αν παρίσταται η ανάγκη να
καταφύγει το τελωνείο σε χημική ανάλυση, λόγω του είδους του εμπορεύματος (χημικά
κλπ), απευθύνεται στο αρμόδιο Παράρτημα του Γενικού Χημείου του Κράτους, ακολουθώντας
μια καθορισμένη διαδικασία. Η διαδικασία της δειγματοληψίας είναι έργο
αποκλειστικό του τελωνειακού ελεγκτού.
Αυτός έχει τις κατάλληλες
γνώσεις της εμπορευματολογίας (θεωρητικά και εμπειρικά), που αποτελεί την
βασική προϋπόθεση για γνώση και εφαρμογή του δασμολογίου. Το γενικό χημείο του
Κράτους βοηθά δίνοντας συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ενέργειας δειγματοληψίας
ανάλογα με το είδος του εμπορεύματος, της ποσότητας που πρέπει να λαμβάνεται, τον
τρόπο συσκευασίας του δείγματος, κλπ., ώστε το δείγμα να παραδίδεται στο χημικό
για εξέταση χωρίς κανένα ελάττωμα.
Στην δειγματοληψία το κάθε
δείγμα πρέπει να παίρνεται από την εισαγόμενη ή εξαγόμενη παρτίδα, χωρίς να
αποκλείονται τα έτοιμα δείγματα, που έχουν συσκευασθεί από τον φορτωτή. Αφού
ληφθεί το συγκεκριμένο δείγμα, σφραγίζεται μαζί με την έκθεση δειγματοληψίας (προκειμένου
για εξαγωγές ) και παραδίδονται στο αρμόδιο γραφείο συνοδείας.
11.2.4.1 Δειγματοληψία
Η δειγματοληψία αποτελεί
ουσιαστική ενέργεια του τελωνειακού οργάνου για την ολοκλήρωση του ελέγχου των
εμπορευμάτων. Το αποτέλεσμα της χημικής εξέτασης που προέρχεται από την
δειγματοληψία είναι καθοριστικό για την επαλήθευση και τη σωστή δασμολογική
κατάταξη των τελωνιζομένων εμπορευμάτων.
Μερικά πράγματα που πρέπει να
προσεχθούν στη δειγματοληψία είναι:
α) πρέπει να διασφαλίζονται
έτσι τα δείγματα ώστε να μην είναι δυνατή η αντικατάστασή τους.
β) στα συνοδευτικά έγγραφα
αποστολής των δειγμάτων εκτός από την ποσότητα πρέπει να αναγράφεται και το
πατρόν.
γ) τα δείγματα που στέλνονται
στο χημείο ή στην ΔΙΠΑΕ (Υπηρεσία Αξιών), να είναι σφραγισμένα και με τις
απαραίτητες υπογραφές του ελεγκτή και του επόπτη.
δ) τα δείγματα να είναι από όλα
τα πατρόν του εμπορεύματος.
ε) να λαμβάνεται επαρκής
ποσότητα για τη σχετική ανάλυση ή ακόμα και για την μελλοντική (π.χ, υφάσματα, ενδύματα
σε διαστάσεις τέτοιες, ώστε να επαρκούν για τον τετραγωνισμό των υφασμάτων στο
χημείο κλπ).
στ) η μεταφορά του δείγματος
στο χημείο να γίνεται από τους αρμόδιους τελωνειακούς υπαλλήλους (συνοδούς κλπ)
ζ) η δειγματοληψία να έχει την
συναίνεση του παραλήπτη για να αποφεύγονται αιτήσεις αποζημίωσης. Γνωστή είναι
η περίπτωση της λήψης δείγματος από χαλί... για τη διαπίστωση της σύστασης των
υφαντικών ινών του.
η) τα δείγματα που έχουν
αυτοτελή αξία επιστρέφονται πάντα στον παραλήπτη, με την σχετική έγγραφη πράξη
παραλαβής-παράδοσης μεταξύ του χημικού και του εκτελωνιστή.
ΣΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κατά την επικρατέστερη άποψη
ανατελωνισμός σημαίνει νέα επαλήθευση (έλεγχο) των εμπορευμάτων, νέα
δασμολογική κατάταξη ή νέα εκκαθάριση των δασμολογικών φορολογικών επιβαρύνσεων
διαζευκτικά ή σωρευτικά.
Ο ανατελωνισμός ενεργείται στα
τελωνισμένα εμπορεύματα και μέχρι τη στιγμή της εξόδου τους από το τελωνείο. Η
έξοδος του τελωνισμένου εμπορεύματος πραγματοποιείται με την διέλευση του από
τη θύρα εξόδου του Τελωνείου και την παράδοση στον αρμόδιο υπάλληλο της θύρας
της άδειας παράδοσης.
Το δικαίωμα του ανατελωνισμού
των τελωνισμένων εμπορευμάτων υπάρχει μόνο για εμπορεύματα που δεν εξήχθησαν
από το τελωνείο, όπως αναφέρθηκε, αλλά και για αυτά που δεν έχουν παραδοθεί, στις
περιπτώσεις που είναι αποθηκευμένα σε άλλους χώρους, είτε σε ανάλωση είτε σε
αποταμίευση, είτε προς διαμετακόμιση. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει το δικαίωμα
στην τελωνειακή αρχή αν έχει υπόνοια ότι βλάφτηκαν τα συμφέροντα του Δημοσίου
από τον τελωνισμό τους, να ενεργήσει έλεγχο και μετά την έξοδο των εμπορευμάτων
από το Τελωνείο, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 100 του τελωνειακού κώδικα
και επόμενα (παραβάσεις-λαθρεμπορία). Μια επέκταση του ανατελωνισμού και μετά
την έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνείο θα είχε σοβαρές διαταραχές και μια
αστάθεια των συναλλακτικών σχέσεων.
Με τον ανατελωνισμό γίνεται
σχετικός έλεγχος στις πράξεις του τελωνειακού ελεγκτή από τον φυσικό του
προϊστάμενο, απαραίτητος για την εύρυθμο λειτουργία των τελωνειακών
καταστημάτων. Συνήθως ανατελωνισμός μπορεί να ενεργηθεί από τον προϊστάμενο της
τελωνειακής αρχής, τους προϊσταμένους και τους υποδιευθυντές των διευθύνσεων
τελωνείων, τους προϊσταμένους των τελωνειακών περιφερειών και τους αρμόδιους
επιθεωρητές τελωνείων, παρουσία του ελεγκτού που έχει ενεργήσει τον τελωνισμό, με
σύνταξη σχετικής πράξης στη διασάφηση. Στον ανατελωνισμό περισσότερο ταιριάζει
ο καθολικός έλεγχος, όμως μπορεί και να εφαρμοσθεί και ο δοκιμαστικός, εφόσον
συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις. Άλλωστε ο έλεγχος θα επεκτείνεται και σε μη
ελεχθέντα ή σε όλο το εμπόρευμα σε περιπτώσεις σοβαρών ενδείξεων περί
εσφαλμένου τελωνισμού.
Στον ανατελωνισμό καλείται να
παραστεί ο διασαφηστής ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του εκτελωνιστής.
Τα νέα και μόνο αποτελέσματα
του ανατελωνισμού, έστω και αν δεν συμφωνούν με αυτά του ελεγκτή επαλήθευσης, αυτού
δηλαδή που έχει ενεργήσει τον τελωνισμό, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό
των δασμών και φόρων και την εφαρμογή λοιπών διατάξεων που διέπουν τη θέση των
εμπορευμάτων σε τελωνειακό καθεστώς ανάλωσης ή ελεύθερης κυκλοφορίας ή άλλου
τελωνειακού καθεστώτος.
11.2.6 Προέλεγχος εμπορευμάτων
Ο προέλεγχος είναι ένας έλεγχος
των τελωνειακών εγγραφών, μαζί με το τελωνειακό παραστατικό, που γίνεται στα
γραφεία των τελωνείων, την χρονική στιγμή προτού καταβληθούν οι δασμοί και οι
άλλοι φόροι και προωθηθεί η διασάφηση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για τα
μηχανοργανωμένα τελωνεία.
Ο προέλεγχος περιλαμβάνει
ελέγχους πιστοποιητικών, συνημμένων εγγράφων της διασάφησης και λογιστική
επαλήθευση πράξεων χρεώσεως δασμών και φόρων (λογιστικά λάθη κλπ.).
Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στα
διάφορα στοιχεία του τελωνειακού παραστατικού (διασάφησης), που εμφανίζονται με
κωδικούς αριθμούς ή ποσότητες όπως κωδικός εμπορεύματος, βάρος, αξία, καταγωγή,
νόμισμα, διάφορες προσαυξήσεις και ποινές, τα κυβικά εκατοστά (CC) στον
τελωνισμό των αυτοκινήτων, καθώς και τα διάφορα άλλα στοιχεία που προσαυξάνουν
τις φορολογικές αξίες όπως ΦΠΑ κλπ.
Ο τελωνειακός υπάλληλος που
ασκεί προέλεγχο των διασαφήσεων έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα να ενημερώνεται
άμεσα για κάθε πρόβλημα που θα ανακύψει στο τελωνειακό δασμολόγιο. Ιδιαίτερα
στα μηχανοργανωμένα τελωνεία πρέπει να συνεργάζεται ουσιαστικά με τον ΚΕΠΥΟ
Κέντρο Ελέγχου Πληροφοριών Υπουργείου Οικονομικών, πρώην ΜΗΚΥΟ. Άλλωστε πρέπει
να έχει μια βαθειά γνώση όχι μόνο του αντικειμένου των τελωνείων αλλά και των
συστημάτων που χρησιμοποιούνται στο διεθνές εμπόριο.
Οι έλεγχοι στα σύνορα θα πρέπει
να αποβλέπουν κυρίως μόνο στο εάν τα εμπορεύματα που εισέρχονται στη χώρα, έχουν
όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα που προβλέπουν διάφορες διεθνείς
συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κοινοτικής νομοθεσίας (Καν. ΕΟΚ 1262/1984).
Σε διευκόλυνση των μεταφορικών
μέσων αποσκοπεί κυρίως ο έλεγχος των τελωνειακών αρχών στα σύνορα. Έτσι για να
κατορθωθεί η λιγότερη πιθανή καθυστέρηση είναι απαραίτητο να παρθούν μέτρα
τέτοια όπως:
α) Οι έλεγχοι να
πραγματοποιούνται κατά το δυνατό σε ένα τόπο.
β) Αν πρόκειται να γίνουν
έλεγχοι να εφαρμοσθεί η μέθοδος της τυχαίας δειγματοληψίας. Άλλωστε κάτω από
ορισμένες συνθήκες τα τελωνεία συνόρων αναγνωρίζουν τους ελέγχους που έχουν
ενεργηθεί και τα έγγραφα που έχουν συνταχθεί από τις αρμόδιες αρχές ενός άλλου
κράτους, τα οποία αποδεικνύουν ότι τα εμπορεύματα πληρούν τους όρους που
ισχύουν, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, κατά την διέλευση.
Αυτός ο τρόπος ενθαρρύνει τη
χρησιμοποίηση των τελωνειακών καθεστώτων μεταφοράς φορτίων (ΤΙR, ΤΙF, Κοινοτική
διαμετακόμιση κλπ.) τα οποία επιτρέπουν τη διεξαγωγή των τελωνειακών
διατυπώσεων για να τεθεί ένα εμπόρευμα σε ένα τελωνειακό καθεστώς στο εσωτερικό
της χώρας.
11.2.8 Έλεγχοι για εφαρμογή απαγορευτικών και
περιοριστικών μέτρων
Τα τελωνεία βρίσκονται στις
πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας και κατά ανάγκη εφαρμόζουν ελέγχους που
ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων φορέων. Μιλάμε για τα απαγορευτικά ή
περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται όπου οι δασμοί δεν μπορούν να επιτύχουν
ορισμένους στόχους της εξωτερικής εμπορικής πολιτικής μιας χώρας. (Συγκράτηση
του ισοζυγίου πληρωμών, προστασία της εγχωρίου βιομηχανίας και γεωργικής
παραγωγής, προστασία του καταναλωτή κλπ.).
Εκτός αυτών των μέτρων υπάρχουν
και αυτά που αποβλέπουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, ολόκληρου του
φυσικού και ζωικού βασιλείου όπως φάρμακα, αρρώστιες φυτών και ζώων , ραδιενέργεια,
πολεμικά αέρια και άλλα.
Η εφευρετικότητα αυτών
ανανεώνεται συνέχεια και πολλές φορές γίνεται ένας συγκερασμός μέτρων κάτω από
τον τίτλο των υγειονομικών κανονισμών με συνέπεια δύσκολα να εξαλείφονται.
Μερικοί περιορισμοί και
απαγορεύσεις που ελέγχουν τα τελωνεία σε διάφορα επίπεδα είναι:
Επίπεδο συναλλαγματικό:
- Πίνακας Α και Β (ποσοστώσεις).
- Χρηματικές προκαταβολές.
- Ειδική έγκριση απαλλαγής ΤΑΚΕ
(Ταμείο Ασφάλισης Κληρικών Ελλάδος)
- Έγκριση μη κατασκευής
μηχανημάτων.
- Έγκριση μηχανημάτων
σιγαροποιίας
Επίπεδο ασφάλειας της χώρας:
- Έγκριση αστυνομικής αρχής για
όπλα και είδη πυροτεχνίας.
- Έγκριση πομπών, λυχνιών, διόπτρων
σκόπευσης.
- Έγκριση για λόγους ασφαλείας
φιαλών υγραερίου.
- Τεχνικές προδιαγραφές
ασφάλειας δοχείων σιδηρών για αέρια.
- Έγκριση για μηχανήματα
προπληρωμής ταχυδρομικών τελών (Υπ. Συγκ.).
- Πιστοποιητικό απολύμανσης
μεταχειρισμένου ιματισμού, σάκων συσκευασίας.
- Πιστοποιητικό
κτηνιατρικουγειονομικό.
- Επικίνδυνες ουσίες.
- Κώδικας τροφίμων και ποτών.
- Ειδική άδεια Γεν. Χημείου
Κράτους (Χημικά κ.λπ.)
- Έγκριση ΕΟΦ (Φάρμακα, οδοντιατρικά,
Καλλυντικά),
- Φυτουγειονομικός έλεγχος.
- Ραδιενέργειας άδεια (ΕΕΑΕ)
- Όροι ασφάλειας λιπασμάτων.
- Έγκριση ηλεκτρολογικής καταλληλότητας
(ψυγεία, κουζίνες, τηλεοράσεις κ.λπ.)
Επίπεδο ποιότητας:
- Έγγραφο εκτελωνισμού πρώην
ΕΣΣΔ
Επίπεδο τιμών:
- Υπηρεσία αξιών τελωνείων.
- ΕΒΕ για τις αξίες των
εξαγωγών.
- Αξίες για τη μεσολαβούσα
τράπεζα.
Επίπεδο Υπ. Γεωργίας:
- Έγκριση Υπ. Γεωργίας.
- Άδεια μεταφοράς συσκευών
απόσταξης οινοπνεύματος από οικονομικό έφορο
- Ειδική άδεια κυκλοφορίας γεωργικών
μηχανημάτων.
Το γραφείο συναλλάγματος στο
τελωνείο που είναι επιφορτισμένο με αυτό το αντικείμενο, αφού ελέγξει τη
διασάφηση με τα συνημμένα απαραίτητα έγγραφα και τη βρει σύμφωνα με τις
διατάξεις των αρμοδίων αρχών δηλαδή Υπουργείου
Εμπορίου, Τράπεζας Ελλάδος, Υπουργείου
Βιομηχανίας, Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, κλπ., θέτει την ειδική σφραγίδα με την
ένδειξη "ΚΑΛΩΣ" και όταν κρίνεται σκόπιμο σε εξειδικευμένες
περιπτώσεις ο αριθμός της σχετικής απόφασης ή έγκρισης, με τη σχετική υπογραφή
του αρμοδίου υπαλλήλου.
11.3. Ιδιαιτερότητες
των ελέγχων στα τελωνειακά καθεστώτα
Στο τελωνειακό καθεστώς της
διαμετακόμισης ο τελωνισμός του εμπορεύματος γίνεται συνήθως όπως και στα άλλα
τελωνειακά καθεστώτα. Στην πράξη η επαλήθευση του εμπορεύματος δεν ακολουθεί
τους αυστηρούς κανόνες που περιγράφηκαν στα άλλα κεφάλαια. Ο αρμόδιος ελεγκτής
κατά κρίση κάνει έναν τυπικό έλεγχο, στηριζόμενος στην αμοιβαιότητα του ελέγχου
του τελωνείου αποστολής.
Κατ' εξαίρεση πλήρη επαλήθευση (καθολικός
έλεγχος) επιβάλλεται στη μεταφόρτωση στις παρακάτω περιπτώσεις:
α) Όταν η συσκευασία των
μεταφορτωμένων εμπορευμάτων παρουσιάζει ίχνη παραβίασης, ένας καθολικός έλεγχος
του φορτίου εξασφαλίζει το περιεχόμενο του εμπορεύματος. Σε αντίθετη περίπτωση
δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ο τόπος του ελλείμματος και να αποδοθούν οι
ανάλογες ευθύνες.
β) Όταν τα εμπορεύματα είναι
βαρυτελή και περιλαμβάνονται στην απόφαση ΕΥΟ 387/1920 (Βλέπε Πίνακα Α).
γ) Όταν τα εμπορεύματα
διαμετακομίζονται με μεταφορικό μέσο (όχημα) που δεν υπάγεται ούτε στο διεθνές
καθεστώς ΤΙR, ούτε είναι εφοδιασμένο με πιστοποιητικό καταλληλότητας (άρθρο 19του
Ν, 29076/52).
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΕΛΩΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗ
(Πίνακας Α)
α) Υποχρεωτική εξέτασις
ορισμένων εμπορευμάτων μεταφορτωμένων Διάταγμα 9.9.1920-(Ε.Υ Ο. 387/1920)
Άρθρον 1
Κατ' εξαίρεσιν του εν παραγρ.
3 του άρθρου 37 του νόμου 1165 "περί Τελων.
Κώδικος" τεθειμένου
κανόνος, αι τελωνειακαί αρχαί υποχρεωτικώς προβαίνουσιν εις εξέτασιν των
κάτωθι εμπορευμάτων, μεταφορτωνομένων υπό διαμετακόμισιν δια τους λιμένας του
εσωτερικού.
1) Των πνευματωδών εν γένει
ποτών.
2) Της σακχάρεως και των
προϊόντων ζαχαροπλαστικής.
3) Των ενδυμάτων και
υφασμάτων πάσης φύσεως.
4) Των δερμάτων, των ειδών εκ
δέρματος και των μηλωτών.
5) Εμπορευμάτων, ων το
περιεχόμενον δηλούται ως άγνωστον εν τη διασαφήσει ή τη αιτήσει.
6) Εμπορευμάτων,
εις ά παρουσιάσθη διαφορά μεταξύ δηλωτικού εισαγωγής ή διασαφήσεως ή αιτήσεως
μεταφορτώσεως,
7) Εμπορευμάτων, ών η
εξέτασις κρίνεται απαραίτητος υπό της τελωνειακής αρχής ή του αρμοδίου
ελεγκτού.
|
Σχετικά με την εξασφάλιση της
ταυτότητας των διαμετακομιζομένων εμπορευμάτων ο τελωνειακός ελεγκτής πρέπει
ιδιαίτερα να προσέξει τα παρακάτω:
- Σφράγιση εμπορευμάτων μετά ή
άνευ συσκευασίας μαζί με τα μεταφορικά μέσα (μολυβδοσφράγιση κλπ.)
- Εξέταση και ζύγιση των
εμπορευμάτων.
- Εξέταση των σημείων
αναγνώρισης,
- Λήψη δειγμάτων, σχεδιαγραμμάτων
ή φωτογραφιών.
- Καθορισμός δρομολογίου και
προθεσμίας του μεταφορικού μέσου για τη σίγουρη και ασφαλή προσκόμιση των
εμπορευμάτων στο τελωνείο του προορισμού.
11.3.2 'Ελεγχος στα ταχυδρομικά δέματα
Το ταχυδρομείο είναι και αυτό
ένα τελωνειακό τέρμιναλ που σταθμεύουν για λίγο τα εμπορεύματα τα οποία
πρόκειται να εισαχθούν ή εξαχθούν από μια χώρα και για τα οποία επιλέχθει η
ταχυδρομική οδός από τον αποστολέα τους. Τα τελωνεία δεμάτων, έτσι ονομάζονται
τα τελωνεία που ελέγχουν μαζί με την ταχυδρομική υπηρεσία (ΕΛΤΑ) τα ταχυδρομικά
δέματα ακολουθούν και αυτά τις ίδιες περίπου διαδικασίες και διατυπώσεις με τα
άλλα μεταφορικά μέσα, με κάποιες εξαιρέσεις.
Ο παραλήπτης του ταχυδρομικού
δέματος, συνήθως δεν παρίσταται κατά τον τελωνισμό του και οι διατυπώσεις
γίνονται αποκλειστικά από τα τελωνειακά όργανα με την βοήθεια της ταχυδρομικής
υπηρεσίας. Στο τέλος καλείται ο παραλήπτης να πληρώσει τις δασμοφορολογικές
επιβαρύνσεις και να παραλάβει το δέμα του.
Τελωνισμός (επαλήθευση) του
ταχυδρομικού δέματος μπορεί να γίνει και χωρίς έλεγχο του περιεχομένου του, βασιζόμενος
στα τελωνειακά τους έγγραφα (τιμολόγια, δήλωση αποστολέως κλπ), εφόσον τα
περιλαμβανόμενα είδη στα δέματα περιγράφονται κατά κατηγορία, ποσότητα βάρος
και αξία και εφόσον η αξία γίνεται αποδεκτή από το τελωνείο με τις ισχύουσες "περί
δασμολογητέας και φορολογητέας αξίας" διατάξεις Ν. 1731/9.9.87 άρθρο 43 παρ.
1.
Ο τελωνισμός (έλεγχος) των
ταχυδρομικών δεμάτων όπως έγινε στην προηγούμενη παράγραφο, φαίνεται να μοιάζει
με τον ήδη αναφερόμενο επιλεκτικό έλεγχο, αλλά είναι μια περισσότερο προωθημένη
διαδικασία της τελωνειακής αρχής, η οποία στηρίζεται στο περιεχόμενο των
εγγράφων που συνοδεύουν τα ταχυδρομικά δέματα.
Η τελωνειακή αρχή έχει το
δικαίωμα να ενεργεί κατά την κρίση της, δειγματοληπτικό ανατελωνισμό, ίσως και
σε εμπορεύματα που έχει διενεργηθεί πλήρης επαλήθευσης (καθολικός έλεγχος) σε
οιανδήποτε στάδιο, από την έναρξη τελωνισμού του ταχυδρομικού δέματος μέχρι και
την ημερομηνία επιδόσεώς του.
Αν ο παραλήπτης ταχυδρομικού
δέματος δεν συμφωνεί με τα αποτελέσματα του τελωνισμού του τελωνείου
ταχυδρομικών δεμάτων σχετικά με την δασμολογική κατάταξη, την αξία, το βάρος
και κάθε άλλο προσδιοριστικό παράγοντα της δασμοφορολογικής επιβάρυνσης, δικαιούται
να ζητήσει, με αίτησή του την αναθεώρηση αυτού από την ταχυδρομική υπηρεσία.
Η αναθεώρηση του τελωνισμού των
ταχυδρομικών δεμάτων γίνεται από τον προϊστάμενο της τελωνειακής αρχής και
συντάσσεται η πράξη στο πίσω μέρος της ταχυδρομικής διασάφησης. Στην αναθεώρηση
ακολουθεί αποσφράγιση του δέματος και επαλήθευση του περιεχομένου του (βασική
κοινή Υπουργική απόφ.Υπ. Οικ. και Συγκ. Τ 2014/127-1978).
11.3.3 Καθεστώς επιβατών
Ο τελωνειακός έλεγχος των
επιβατών για τις συνοδευόμενες αποσκευές τους, πρέπει να γίνεται με την
μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και χωρίς ενόχληση αυτών.
Ο μοντέρνος έλεγχος των
προσωπικών αποσκευών στα αεροδρόμια συνήθως, γίνεται με το σύστημα της διπλής
ροής, μιας πράσινης και μιας κόκκινης. από την πράσινη ροή περνούν οι επιβάτες
που κατά την κρίση τους δεν έχουν να δηλώσουν τίποτα και στην κόκκινη ροή, αυτοί
που έχουν να δηλώσουν.
Τελωνειακός έλεγχος δεν
αποκλείεται στην πράσινη ροή σύμφωνα με τις προσωπικές εκτιμήσεις των αρμοδίων
τελωνειακών υπαλλήλων.
Η μορφή εκτίμησης του
τελωνειακού υπαλλήλου για τον έλεγχο της πράσινης ροής (ελεύθερης) για τις
αποσκευές των επιβατών, στηρίζεται στην ειλικρίνεια που σχηματίζει ή όχι από
διάφορους παραμέτρους που έχει υπόψη του. Για παράδειγμα η δήλωση του επιβάτη, οι
στιγμιαίες αντιδράσεις τους, ο αριθμός και το είδος των αποσκευών η συχνότητα
των ταξιδίων, η συγκυρία των ταξιδιωτών και άλλα.
Ο έλεγχος των συνοδευόμενων
αποσκευών των επιβατών στην κόκκινη ροή γίνεται κανονικά όπως και στα
εμπορεύματα, από τους τελωνειακούς υπαλλήλους, συνήθως με καθολικό τρόπο σε
όλες τις αποσκευές.
11.3.4 Καθεστώς μεταφοράς φορτίων (TIR, Τ, TIF, κ.λ.π.)
Η διεθνής τελωνειακή σύμβαση
ΤΙR, που αφορά την οδική μεταφορά εμπορευμάτων με αυτοκίνητο συνοδευόμενο με
δελτίο ΤΙR, καθιέρωσε απλοποιημένες διαδικασίες, διατυπώσεις και προπαντός
ελέγχους, με σκοπό την διευκόλυνση της μεταφοράς εμπορευμάτων οδικώς, μέσα από
τα σύνορα των διαφόρων κρατών-μελών που απεδέχθησαν την σύμβαση.
Το δελτίο ΤΙR μπορεί να
μεταφέρει εμπορεύματα από χώρα σε χώρα, μέχρι τον τελικό προορισμό, χωρίς
έλεγχο ή οιανδήποτε μορφή τελωνειακής επαλήθευσης, στηριζόμενο το τελωνείο στην
αρχή της αμοιβαιότητας και της καλής πίστης, μεταξύ των συμβαλλομένων χωρών, που
αποδέχθηκαν την σύμβαση. Κάτι ανάλογο γίνεται με τα τελωνειακά καθεστώτα
μεταφοράς φορτίων ΤΙF για σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων, Τ για μεταφορά
εμπορευμάτων οδική, μόνο μεταξύ των κρατών-μελών της πρώην ΕΟΚ, με μείωση στο
μηδέν του φυσικού ελέγχου στα σύνορα διέλευσης.
Σε αυτά τα τελωνειακά καθεστώτα
μεταφοράς, παρά τις ρητές διατάξεις τους, για αποφυγή των ελέγχων στην διέλευση
των συνοριακών τελωνείων, τα εθνικά τελωνεία κρατούν το δικαίωμα αυτό όποτε το
κρίνουν σκόπιμο.
Σε περίπτωση μη ύπαρξης δελτίου
ΤΙR, το αυτοκίνητο με τα μεταφερόμενα εμπορεύματα, για κάθε χώρα που θα
διέσχιζε, θα έπρεπε να κατέθετε διασάφηση μεταφόρτωσης (τελωνειακό καθεστώς
μεταφόρτωσης) και ειδικότερα στο σημείο εισόδου της διερχόμενης χώρας.
[1] Ο όρος "εμπορευματοκιβώτιο"
σημαίνει μεταφορικό είδος (κιβώτιον, κινητήν δεξαμενήν ή έτερον παρομοίας
κατασκευής μέσου μεταφοράς) 1) μονίμου χαρακτήρος επαρκούς ως εκ τούτου
στερεότητος δια την επανειλλημένην χρήσιν αυτού 2) ειδικώς σχεδιασμένου ίνα
διευκολύνη την μεταφοράν εμπορευμάτων δι ενός ή πλειόνων μέσον μεταφοράς άνευ
ενδιαμέσου μεταφορτώσεως 3) εφοδιασμένου δι' εξαρτήσεως επιτρεπούσης την
εύκολον διακίνησιν αυτού, κατά την μεταφόρτωσίν του από εν μεταφορικόν μέσον ή
έτερον 4) σχεδιασμένου κατά τρόπον επιτρέποντα την εύκολον πλήρωσιν και
εκκένωσιν και 5) έχοντος εσωτερικόν όγκο ενος κυβικού ή περισσότερον ως και τα
εξαρτήματα και τον κανονικόν εξοπλισμόν εφόσον ταύτα συνεισάγοντα. Ο όρος "εμπορευματοκιβώτιον"
δεν περιλαμβάνει ούτε το όχημα ούτε τα συνήθη είδη συσκευασίας. "Διεθνείς
Τελωνειακές Συμβάσεις" Αθήνα 1961 σελ. 152.
Μηχανοοργάνωση Εκτελωνιστικού Γραφείου
ΔΑΣΜΟΣ
To
Best Seller στη Διαχείριση Εκτελωνιστικών Εργασιών
Πρόκειται
για το πιο ολοκληρώμενο και εύχρηστο εκτελωνιστικό πρόγραμμα με
πλήθος εγκατάστεων σε όλα τα Τελωνεία της Ελλάδας.
Η
πλήρης έκδοση της εφαρμογής μηχανοργάνωσης εκτελωνιστικών γραφείων
"ΔΑΣΜΟΣ" περιλαμβάνει:
1. Διασαφήσεις
* Εισαγωγές - Εξαγωγές - Κοινοτική Διαμετακόμιση (Τ1,Τ2 κλπ) - ΔΕΦΚ - BIS - TIR
* Ταχύτατη συμπλήρωση και έκδοση σε εκτυπωτή διασαφήσεων όλων των ειδών (εισαγωγής, εξαγωγής κ.λ.π.).
* Αυτόματες επιλογές στοιχείων από κωδικοποιημένους πίνακες (π.χ. πελάτες, δασμολογικές κλάσεις, νομίσματα, χώρες και πολλά άλλα).
* Συμπλήρωση του εντύπου πάνω στην πραγματική φόρμα των διασαφήσεων!
* Τα διάφορα πεδία συμπληρώνονται πάνω στην οθόνη του υπολογιστή σε φόρμα διασάφησης με δυνατότητα κίνησης
* Εισαγωγές - Εξαγωγές - Κοινοτική Διαμετακόμιση (Τ1,Τ2 κλπ) - ΔΕΦΚ - BIS - TIR
* Ταχύτατη συμπλήρωση και έκδοση σε εκτυπωτή διασαφήσεων όλων των ειδών (εισαγωγής, εξαγωγής κ.λ.π.).
* Αυτόματες επιλογές στοιχείων από κωδικοποιημένους πίνακες (π.χ. πελάτες, δασμολογικές κλάσεις, νομίσματα, χώρες και πολλά άλλα).
* Συμπλήρωση του εντύπου πάνω στην πραγματική φόρμα των διασαφήσεων!
* Τα διάφορα πεδία συμπληρώνονται πάνω στην οθόνη του υπολογιστή σε φόρμα διασάφησης με δυνατότητα κίνησης
σε
όλα τα σημεία του εντύπου!
* Αυτόματη φορολόγηση εισαγωγών και ΔΕΦΚ για όλα τα είδη φόρων. Πανίσχυρο εργαλείο υπολογισμού και του πιο πολύπλοκου τρόπου φορολόγησης εισαγόμενων ειδών που βασίζεται στον καθορισμό ειδών φόρων και των ποσών πάνω στα οποία επενεργούν.
* Συμπλήρωση και εκτύπωση και των δύο όψεων του εντύπου (εμπρός & πίσω)!
* Αυτόματες μεταφορές στοιχείων από πεδίο σε πεδίο για πολύ γρήγορη συμπλήρωση.
* Πλήρης έκδοση εντύπου BIS (εμπρός & πίσω) με αυτόματες μεταφορές στοιχείων από και προς το πρώτο φύλλο της διασάφησης και αυτόματο υπολογισμό των φόρων στο τελευταίο φύλο.
* Υποδείγματα διασαφήσεων. Πολύ ισχυρό εργαλείο για συμπλήρωση διασαφήσεων που επαναλαμβάνονται με παρόμοιες μορφές (π.χ. αλλάζουν μόνο οι ποσότητες, κόλλα, τεμάχια κλπ ενώ τα άλλα στοιχεία παραμένουν ίδια). Ο χρόνος έκδοσης των διασαφήσεων με τη βοήθεια αυτού του εργαλείου μειώνεται δραστικά.
* Καταλόγους για ανεύρεση διασαφήσεων σε χρονικό διάστημα ανά ημερομηνία ή πελάτη.
* Ηλεκτρονική υποβολή των εγγράφων μέσω δισκέτας σε όλα τα μηχανογραφημένα τελωνεία (σύστημα ICIS) και μελλοντικά Ηλεκτρονικά (σύστημα ICISnet).
* Αυτόματη φορολόγηση εισαγωγών και ΔΕΦΚ για όλα τα είδη φόρων. Πανίσχυρο εργαλείο υπολογισμού και του πιο πολύπλοκου τρόπου φορολόγησης εισαγόμενων ειδών που βασίζεται στον καθορισμό ειδών φόρων και των ποσών πάνω στα οποία επενεργούν.
* Συμπλήρωση και εκτύπωση και των δύο όψεων του εντύπου (εμπρός & πίσω)!
* Αυτόματες μεταφορές στοιχείων από πεδίο σε πεδίο για πολύ γρήγορη συμπλήρωση.
* Πλήρης έκδοση εντύπου BIS (εμπρός & πίσω) με αυτόματες μεταφορές στοιχείων από και προς το πρώτο φύλλο της διασάφησης και αυτόματο υπολογισμό των φόρων στο τελευταίο φύλο.
* Υποδείγματα διασαφήσεων. Πολύ ισχυρό εργαλείο για συμπλήρωση διασαφήσεων που επαναλαμβάνονται με παρόμοιες μορφές (π.χ. αλλάζουν μόνο οι ποσότητες, κόλλα, τεμάχια κλπ ενώ τα άλλα στοιχεία παραμένουν ίδια). Ο χρόνος έκδοσης των διασαφήσεων με τη βοήθεια αυτού του εργαλείου μειώνεται δραστικά.
* Καταλόγους για ανεύρεση διασαφήσεων σε χρονικό διάστημα ανά ημερομηνία ή πελάτη.
* Ηλεκτρονική υποβολή των εγγράφων μέσω δισκέτας σε όλα τα μηχανογραφημένα τελωνεία (σύστημα ICIS) και μελλοντικά Ηλεκτρονικά (σύστημα ICISnet).
2. Εκδόσεις
Συνοδευτικών Εντύπων
Αυτόματη και ταχύτατη έκδοση, μέσα από τη διασάφηση και με αυτόματες μεταφορές στοιχείων, πλήθους συνοδευτικών εντύπων όπως για παράδειγμα:
ΔΕΤΕ - DV1 - Υπεύθυνες Δηλώσεις - Άδειες Διέλευσης Ζώνης - CMR - EUR.1 - Πιστοποιητικά κλπ
Αυτόματη και ταχύτατη έκδοση, μέσα από τη διασάφηση και με αυτόματες μεταφορές στοιχείων, πλήθους συνοδευτικών εντύπων όπως για παράδειγμα:
ΔΕΤΕ - DV1 - Υπεύθυνες Δηλώσεις - Άδειες Διέλευσης Ζώνης - CMR - EUR.1 - Πιστοποιητικά κλπ
3. Εξοδολόγιο
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα ολοκληρωμένο οικονομικό κύκλωμα που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του εκτελωνιστικού γραφείου, στις οικονομικές δοσοληψίες με τους πελάτες του. Κορμός της οικονομικής παρακολούθησης που χρεοπιστώνει πελάτες είναι το τμήμα του εξοδολογίου που περιλαμβάνει:
* Συμπλήρωση και έκδοση Τιμολογίου Παροχής Υπηρεσιών
* Αυτόματη έκδοση Κατάστασης Επαγγελματικών Δαπανών
* Καταχώρηση Αποδείξεων Εισπράξεως & Πληρωμής.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα ολοκληρωμένο οικονομικό κύκλωμα που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του εκτελωνιστικού γραφείου, στις οικονομικές δοσοληψίες με τους πελάτες του. Κορμός της οικονομικής παρακολούθησης που χρεοπιστώνει πελάτες είναι το τμήμα του εξοδολογίου που περιλαμβάνει:
* Συμπλήρωση και έκδοση Τιμολογίου Παροχής Υπηρεσιών
* Αυτόματη έκδοση Κατάστασης Επαγγελματικών Δαπανών
* Καταχώρηση Αποδείξεων Εισπράξεως & Πληρωμής.
4. Διαχείριση
Πελατών-Οικονομικά
Περιλαμβάνει την πλήρη διαχείριση του πελατολογίου του γραφείου και την οικονομική παρακολούθηση του με διάφορες προβολές και εκτυπώσεις όπως:
* Καρτέλες Πελατών
* Υπόλοιπα Πελατών
* Στατιστικά & Συγκριτικά στοιχεία περιόδων (μηνών - ετών)
* Ανάλυση Φ.Π.Α. εσόδων διμήνου
* Συγκεντρωτική κατάσταση Τιμολογίων κ.α.
Περιλαμβάνει την πλήρη διαχείριση του πελατολογίου του γραφείου και την οικονομική παρακολούθηση του με διάφορες προβολές και εκτυπώσεις όπως:
* Καρτέλες Πελατών
* Υπόλοιπα Πελατών
* Στατιστικά & Συγκριτικά στοιχεία περιόδων (μηνών - ετών)
* Ανάλυση Φ.Π.Α. εσόδων διμήνου
* Συγκεντρωτική κατάσταση Τιμολογίων κ.α.
5. Κωδικοποιήσεις
- Βιβλιοθήκες
* Είναι το τμήμα της εφαρμογής που περιλαμβάνει τους πίνακες με τα διάφορα κωδικοποιημένα στοιχεία όπως:
* Νομίσματα - Κλάσεις Εμπορευμάτων & περιγραφές - Τελωνεία - Αποθήκες - Τρόποι
* Μεταφοράς - Προσκομιζόμενα Έγγραφα - Όροι Παράδοσης - Χώρες - Καθεστώτα
* Εισαγωγών - Μηνύματα & Σφραγίδες - Φόροι & Επιβαρύνσεις κλπ
* Οι περισσότεροι από τους πίνακες αυτούς έρχονται συμπληρωμένοι με την εγκατάσταση της εφαρμογής από τους επίσημους πίνακες της Γ.Γ.Π.Σ. του Υ.Ο., ενώ βέβαια ο χρήστης είναι ελεύθερος να τους μεταβάλει και να τους συμπληρώσει σύμφωνα με τη θέλησή του.
* Είναι το τμήμα της εφαρμογής που περιλαμβάνει τους πίνακες με τα διάφορα κωδικοποιημένα στοιχεία όπως:
* Νομίσματα - Κλάσεις Εμπορευμάτων & περιγραφές - Τελωνεία - Αποθήκες - Τρόποι
* Μεταφοράς - Προσκομιζόμενα Έγγραφα - Όροι Παράδοσης - Χώρες - Καθεστώτα
* Εισαγωγών - Μηνύματα & Σφραγίδες - Φόροι & Επιβαρύνσεις κλπ
* Οι περισσότεροι από τους πίνακες αυτούς έρχονται συμπληρωμένοι με την εγκατάσταση της εφαρμογής από τους επίσημους πίνακες της Γ.Γ.Π.Σ. του Υ.Ο., ενώ βέβαια ο χρήστης είναι ελεύθερος να τους μεταβάλει και να τους συμπληρώσει σύμφωνα με τη θέλησή του.
Τιμοκατάλογος
εφαρμογής
|
||
ΔΑΣΜΟΣ
|
||
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΤΜΗΜΑΤΟΣ |
ΤΙΜΗ (€)
ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΗ (SU) |
ΤΙΜΗ
(€)
ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ (MU) |
Πλήρης
έκδοση
|
600
|
900
|
Τιμοκατάλογος
συμβολαίων υποστήριξη
|
||
ΤΥΠΟΣ
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ
|
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
|
ΑΞΙΑ
(€)
|
Τηλεφωνική
υποστήριξη
|
Έτος
|
90
|
Νέες
εκδόσεις (Release)
|
Έτος
|
10%
της τρέχουσας αξίας
της εγκατεστημένης εφαρμογής. |
Στις
τιμές δεν περιλαμβάνεται Φ.Π.Α. 23%
Με την αγορά του προγράμματος παρέχεται τρίμηνη δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη.
Με την αγορά του προγράμματος παρέχονται δωρεάν οι τυχόν νέες εκδόσεις του για χρονικό διάστημα ενός τριμήνου.
Μετά την πάροδο τριμήνου από την αγορά του προγράμματος παρέχονται προαιρετικά συμβόλαια υποστήριξης (βλ. αντίστοιχο τιμοκατάλογο).
Ο τιμοκατάλογος αυτός αναιρεί κάθε προηγούμενο.
Η Evresis δεν ευθύνεται για τυχόν τυπογραφικά λάθη στη σελίδα αυτή.
Με την αγορά του προγράμματος παρέχεται τρίμηνη δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη.
Με την αγορά του προγράμματος παρέχονται δωρεάν οι τυχόν νέες εκδόσεις του για χρονικό διάστημα ενός τριμήνου.
Μετά την πάροδο τριμήνου από την αγορά του προγράμματος παρέχονται προαιρετικά συμβόλαια υποστήριξης (βλ. αντίστοιχο τιμοκατάλογο).
Ο τιμοκατάλογος αυτός αναιρεί κάθε προηγούμενο.
Η Evresis δεν ευθύνεται για τυχόν τυπογραφικά λάθη στη σελίδα αυτή.
Συσκευασία
προϊόντος
Κουτί
Δισκέτα 3.5", 1.44ΜΒ ή CD
Εγχειρίδιο χρήσης (Manual)
Βασικές οδηγίες για το χειριστή
Κουτί
Δισκέτα 3.5", 1.44ΜΒ ή CD
Εγχειρίδιο χρήσης (Manual)
Βασικές οδηγίες για το χειριστή
Προτεινόμενες
τεχνικές προδιαγραφές για την ομαλή λειτουργία της εφαρμογής
H/Y Pentium II, ή μεγαλύτερο.
Συμβατότητα με λειτουργικά σύστηματα Microsoft(TM) Windows '95, '98, XP, Vista, Windows 7
Συμβατότητα με δίκτυα Microsoft(TM)
Χώρος
10MB διαθέσιμος στον σκληρό δίσκο κατά την εγκατάσταση.H/Y Pentium II, ή μεγαλύτερο.
Συμβατότητα με λειτουργικά σύστηματα Microsoft(TM) Windows '95, '98, XP, Vista, Windows 7
Συμβατότητα με δίκτυα Microsoft(TM)
Οθόνη VGA.
Ποντίκι συμβατό με Microsoft(TM)
ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΗΣ.ΝΕΤ
Περιγραφή
Η πλήρης εφαρμογή
εκτελωνιστικών εργασιών που προσφέρει ευκολία και ταχύτητα έκδοσης πολλών
εντύπων υποστηρίζοντας κάθε ηλεκτρονική υποβολή που προβλέπεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Βάση του απαιτητικού
μέλλοντος που προβλέπει συνεχής αλλαγές στα τελωνεία της Ελλάδας η Computer
World κατασκεύασε ένα λογισμικό που απευθύνεται σε όλα τα εκτελωνιστικά γραφεία
ανεξαρτήτως είδος εργασιών.
Η εφαρμογή βασίζεται σε
περιβάλλον Windows και έχει δημιουργηθεί με τεχνολογίες αιχμής Microsoft.ΝΕΤ.
Το παραπάνω
πιστοποιείται από τον υπεύθυνο ανάπτυξης λογισμικού Τάσκο Γεώργιο όπου φέρει
τον τίτλο του επαγγελματία συνεργάτη (Microsoft Certified Professional
Developer) σε εφαρμογές ευρέος επιπέδου της παγκόσμιας εταιρείας Microsoft.
Η πλήρης εφαρμογή
εκτελωνιστικών εργασιών που προσφέρει ευκολία και ταχύτητα έκδοσης πολλών
εντύπων υποστηρίζοντας κάθε ηλεκτρονική υποβολή που προβλέπεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Βάση του απαιτητικού
μέλλοντος που προβλέπει συνεχής αλλαγές στα τελωνεία της Ελλάδας η Computer
World κατασκεύασε ένα λογισμικό που απευθύνεται σε όλα τα εκτελωνιστικά γραφεία
ανεξαρτήτως είδος εργασιών.
Η εφαρμογή βασίζεται σε
περιβάλλον Windows και έχει δημιουργηθεί με τεχνολογίες αιχμής Microsoft.ΝΕΤ.
Το παραπάνω
πιστοποιείται από τον υπεύθυνο ανάπτυξης λογισμικού Τάσκο Γεώργιο όπου φέρει
τον τίτλο του επαγγελματία συνεργάτη (Microsoft Certified Professional
Developer) σε εφαρμογές ευρέος επιπέδου της παγκόσμιας εταιρείας Microsoft.
Παρακάτω αναφέρονται κάποιες
από τις δυνατότητες του εκτελωνιστικού προγράμματος ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΗΣ.ΝΕΤ.
·
Διασάφηση εισαγωγής, εξαγωγής, κοινής / κοινοτικής διαμετακόμισης με
δυνατότητα δημιουργίας αρχείου ASCII για ηλεκτρονική υποβολή και άνοιγμα BIS
σύμφωνα με την ποσότητα των ειδών.
·
Έκδοση T2L, T5, Α.Σ.Δ.Ε.
·
Σ.Δ.Ε. με δυνατότητα δημιουργία αρχείου ASCII για ηλεκτρονική υποβολή και
καθοδηγούμενη συμπλήρωση στοιχείων σύμφωνα με την επιλογή που κάνετε.
·
Δ.Ε.Φ.Κ. με δυνατότητα δημιουργία αρχείου ASCII για ηλεκτρονική υποβολή και
άνοιγμα BIS σύμφωνα με την ποσότητα των ειδών.
·
Συμπλήρωση των πεδίων με χρήση λίστες δεδομένων.
·
Όλες οι επίσημες λίστες από το Γ.Γ.Π.Σ. υπάρχουν έτοιμες προς άμεση χρήση
με την εγκατάσταση της εφαρμογής, όπως, Τελωνεία, Χώρες, Νομίσματα, Γλώσσες,
Τρόποι Μεταφοράς, Όροι Παράδοσης, Πιστοποιητικά, Μονάδες Μέτρησης, Συσκευασίες,
Κωδικοί Επιβαρύνσεων, Καθεστώτα κ.α. με δυνατότητα μεταβολής και προσθήκης
καινούριων δεδομένων στις λίστες.
·
Άμεση χρήση λίστας πάνω από 13.500 αποθηκευμένους κωδικούς
Taric με τα εθνικά τους μέτρα και 14.000αποθηκευμένους κωδικούς
Ε.Φ.Κ. με τις περιγραφές τους και δυνατότητα
προσθήκης και μεταβολής.
·
Υπολογισμός επιβαρύνσεων αυτόματα για τις ποιο κοινές προτιμήσεις
(100,200,300,400). Δυνατότητα μεταβολής των υπολογισμών όπως αρμόζει στην περίπτωσή
σας. Αυτόματος υπολογισμός ποσών σύμφωνα με το ποσοστό του συντελεστή και
υπολογισμός του συνόλου.
·
Αυτόματος υπολογισμός λογιστικών στοιχείων, δασμών και φόρων και αξίας για
Φ.Π.Α.
·
Καθοδηγούμενη συμπλήρωση των στοιχείων της θέσης προηγούμενου παραστατικού
σύμφωνα με τις επιλογές σας.
·
Δυνατότητα χρήσης υποδειγμάτων και καταχώρηση υποδείγματος ως νέο έντυπο.
Δημιουργία έντυπου και καταχώρηση ως υπόδειγμα. Μεταβολή υποδείγματος και καταχώρηση.
·
Ευχρηστία με συμπληρωματικά κουμπιά που εμφανίζουν φόρμες για συμπλήρωση
συσκευασιών (όσες χρειάζεται για την τρέχων κλάση) ή αριθμοί πλαισίων όταν
έχουμε οχήματα κ.τ.λ.
·
Άμεση ενημέρωση απαιτούμενων πεδίων που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία
αρχείων ASCII.
·
Αναλυτική αναφορά σφαλμάτων δημιουργίας αρχείου ASCII σύμφωνα με τις
προδιαγραφές του Υπουργείου Οικονομίας και
Οικονομικών.
·
Άνοιγμα έντυπου και δυνατότητα καταχώρησης ως νέο έντυπο μεταβάλλοντας τα
στοιχεία και αλλάζοντας αριθμό αναφοράς και παραστατικού όπου εκδίδεται
αυτόματα από το σύστημα.
·
Έκδοση συμπληρωματικών εντύπων:
1. Πιστοποιητικό Καταγωγής,
EUR.1, C.M.R., A.TR.1.
2. Άδεια Παράδοσης
Εμπορευμάτων, Διατακτική, D.V.1.
3. Δ.Ε.Τ.Ε., Δ.Ε.Χ.Ε. με
δυνατότητα μεταφοράς στοιχείων από Ε.Δ.Ε.
4. Υπεύθυνη Δήλωση,
Proforma Invoice, Άδεια Ζύγισης, Αίτηση προς ΣΕΜΠΟ, Δήλωση Προέλευσης
Εμπορευμάτων, Κατάσταση Εισαγωγής Εμπορευμάτων, Δελτίο Λογιστικών Στοιχείων,
Δελτίο Ταξινόμησης Γεωργικού Μηχανήματος, Δήλωση Εισαγωγής Μηχανημάτων, Αίτηση
προς Τμήμα Εγγειοβελτικών Έργων.
5. Δ.Α.Ο. με δυνατότητα δημιουργίας αρχείου ASCII.
6. Δηλωτικό Εμπορευμάτων με δυνατότητα δημιουργίας αρχείου ASCII.
Συμπλήρωση των πεδίων σύμφωνα με τις επιλογές που κάνετε.
7. Έκδοση T.I.R.
8. Έκδοση Εγγράφου
Ασφαλείας και Προστασίας
·
Τα έντυπα που έχουν επίσημα προεκτυπωμένα έντυπα όπως Ε.Δ.Ε., Δ.Α.Ο.,
C.M.R, EUR.1 κ.τ.λ. εκτυπώνονται σε κρουστικούς εκτυπωτές. Έντυπα όπως Δ.Ε.Τ.Ε,
Δ.Ε.Χ.Ε., Proforma Invoice κ.τ.λ. εκτυπώνονται σε λευκό χαρτί Α4 σε
Inkjet/Laser εκτυπωτές με τα γραφικά τους.
·
Δυνατότητα έλεγχου και αλλαγής αύξων αριθμού αναφοράς, παραστατικού και
άλλων.
·
Εμπορικό κομμάτι με δυνατότητα έκδοσης Τιμολογίου Παροχής, Πιστωτικού,
Ακυρωτικού, Απόδειξη Είσπραξης, Απόδειξη Πληρωμής και προσθήκη άλλων λοιπών
χρεώσεων στην καρτέλα του πελάτη.
·
Σχεδίαση Τιμολογίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας.
·
Άμεση επανεκτύπωση παραστατικών.
·
Συνεργασία με φορολογικούς μηχανισμούς κατασκευαστών Synthex, Samtec και
πρόσθετη δωρεάν εφαρμογή διαχείρισης μηχανισμού Τύπου Β.
·
Αναλυτική καρτέλα κίνησης χρεώσεων και παραστατικών του πελάτη και του
υπολοίπου με δυνατότητα εκτύπωσης.
·
Πελατολόγιο του γραφείου.
·
Εκτύπωση καταστάσεων μηνός Διασαφήσεων, Δ.Ε.Φ.Κ., Σ.Δ.Ε., Α.Σ.Δ.Ε., Τ5.
·
Ανακατεύθυνση σε σημαντικές ιστοσελίδες μέσα από την εφαρμογή όπως
αναζήτηση Taric, Γ.Γ.Π.Σ. για ηλεκτρονική υποβολή αρχείων, E.S.I.S. και άλλα.
·
Ενημέρωση κάθε πρώτη του μηνός για αλλαγή των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
·
Ενημέρωση της εφαρμογής μέσω Internet αυτόματα.
·
Ηλεκτρονική εξαγωγή (ICIS)
Σειρά Μάνατζμεντ Δασμολογίου
Γιώργος Γιωγγαράς
ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ
ΓΙΑ
Δασμολογική
κατάταξη
Καταγωγή
προϊόντων
Κανονισμοί
Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ΑΕΤΑ
Δασμολογικές Δεσμευτικές Πληροφορίες
Χρήσιμο σε
Εμπόρους
Εκτελωνιστές
www.bookstars.gr -1999
|
ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ
Περιεχόμενα
Εκτελωνιστές........................................................................................... 1
1. ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ................ 10
Α. Εφαρμογή του Κοινοτικού Συστήματος παροχής
Δεσμευτικών Δασμολογικών Πληροφοριών (ΔΕΔΑΠ) (Εγκ Δ 535/240/310/17-4-1997)................................................................................................................. 10
1. Γενικά:...................................................................................................... 10
3. Νομική βάση:.......................................................................................... 11
4. Αρμόδια Τελωνειακή Αρχή έκδοσης ΔΕΔΑΠ:................................... 12
5. Νομικός χαρακτήρας της ΔΕΔΑΠ:...................................................... 12
6. Αποφάσεις ΔΕΔΑΠ και αποφάσεις γνωμοδότησης ΑΕΤΑ:............. 15
7. Αρμοδιότητες της ΑΕΤΑ που δεν θίγονται από το
σύστημα ΔΕΔΑΠ. 16
8.Τελικά:....................................................................................................... 16
Β. Καθορισμός αρμοδιότητος και διαδικασίας εφαρμογής
του Κοινοτικού Συστήματος παροχής Δεσμευτικών Δασμολογικών Πληροφοριών (ΔΕΔΑΠ)
(Εγκ Δ. 1595/7Ο9/π.ε./2-1-1997).................. 18
Ορισμός αρμοδιότητας έκδοσης ΔΕΔΑΠ................................................ 20
Επιτροπή ΔΕΔΑΠ....................................................................................... 21
Παραλαβή και διεκπεραίωση Αιτήσεων για έκδοση ΔΕΔΑΠ.............. 22
2. ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ (ΔΠΚ)............ 24
Α. Εφαρμογή του Κοινοτικού Συστήματος παροχής
Δεσμευτικών Πληροφοριών Καταγωγής (ΔΠΚ.) (Δ 1724/763/30-12-1997) 24
1. Γενικά....................................................................................................... 24
2. Ορισμός ΔΠΚ.......................................................................................... 25
3. Νομική βάση........................................................................................... 25
4. Αρμόδια Tελωνειακή Αρχή
Έκδοσης ΔΠΚ........................................ 26
5. Διαδικασία έκδοσης και διάρκεια ισχύος ΔΠΚ................................. 26
6.Πεδίο εφαρμογής της ΔΠΚ:................................................................... 28
7.Τέλος κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε τα ακόλουθα................. 29
Β. Καθορισμός αρμοδιότητας και διαδικασίας εφαρμογής
του Κοινοτικού Συστήματος Παροχής Δεσμευτικών Πληροφοριών για την καταγωγή.
(ΔΠΚ). (Αριθ. Δ. 1007/448/1997 Υπουρ Απόφ).................. 31
Ορισμός αρμοδιότητας έκδοσης Δ.Π.K................................................... 33
Παραλαβή και διεκπεραίωση Αιτήσεων για έκδοση ΔΠΚ................... 33
3. ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ (ΠΕΤΑ/ ΑΕΤΑ) 36
3.1 Η σύνταξη της πράξης αμφισβήτησης στη διασάφηση.................. 36
3.2 Δειγματοληψία:..................................................................................... 37
3.3. Δικαιολογητικά στοιχεία για τη προώθηση της
αμφισβήτησης στην Επιτροπή (Π.Ε.Τ.Α.) και η σχετική διαδικασία 39
3.4 Διαδικασία στην Π.Ε.Τ.Α.................................................................... 41
3.5 Παράσταση προσώπων στις Επιτροπές Τελωνειακών
Αμφισβητήσεων. 41
3.6 Η Γνωμοδότηση/ έφεση στην ΑΕΤΑ................................................. 43
3.7 Αρμοδιότητα ΑΕΤΑ............................................................................. 46
4. ΕΝΤΥΠΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΕΔΑΠ ΔΠΚ ΚΑΙ ΠΕΤΑ/ ΑΕΤΑ................ 54
Οδηγίες συμπλήρωσης.................................................................................. 54
Συμπληρώσετε την αίτησή σας για
παροχή ΔΔΠ.................................... 58
5. ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΕΙΜΕΝΑ............................................................................ 66
Α. Διατάξεις του Κοινοτικού τελωνειακού Κώδικα (καν
ΕΟΚ/2913/92) (άρθρα 11, 12) 66
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92................................................... 66
Άρθρο 11................................................................................................. 66
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92................................................... 67
Άρθρο 12................................................................................................. 67
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 82/97.................................................................. 70
Β. Διατάξεις του Εφαρμοστικού Κοινοτικού Τελωνειακού
Κώδικα (καν ΕΟΚ/2454/93) Άρθρο 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 75
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93................................................... 75
Άρθρο 5.................................................................................................... 75
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97..................................................................... 76
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93................................................... 77
Άρθρο 6.................................................................................................... 77
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97..................................................................... 80
Άρθρο 6.................................................................................................... 80
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000.................................................. 84
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93................................................... 85
Άρθρο 7.................................................................................................... 85
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97..................................................................... 85
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93................................................... 86
Άρθρο 8.................................................................................................... 86
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97..................................................................... 87
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1602/2000.................................................. 88
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93................................................... 88
Άρθρο 9.................................................................................................... 88
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97..................................................................... 89
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93................................................... 90
Άρθρο 10................................................................................................. 90
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97..................................................................... 91
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93................................................... 92
Άρθρο 11................................................................................................. 92
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97..................................................................... 92
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93................................................... 93
Άρθρο 12................................................................................................. 93
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97..................................................................... 94
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93................................................... 97
Άρθρο 13................................................................................................. 97
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97..................................................................... 98
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93................................................... 98
Άρθρο 14................................................................................................. 98
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 12/97..................................................................... 99
Γ. Διατάξεις νόμων επί των αμφισβητήσεων ΠΕΤΑ/ ΑΕΤΑ
άρθρα 10 έως 18 του ΚΝΤΔ (κώδικα νόμων τελωνειακού δασμολογίου) και τα άρθρα
135 και 136 του οργανισμού υπ. οικονομικών)........... 100
6. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΔΠ 119
Γιώργος Γιωγγαράς
ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΥ
Μάθημα πρακτικής συνεργασίας με τα Τελωνεία της
ΕΕ
Εκδόσεις bookstars.gr
2013
|
Περιεχόμενα
ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΥ
Α)Συνοπτική διασάφηση εισόδου
(Δηλωτικό εμπορευμάτων)
Β)Κλασικός εκτελωνισμός
Από άποψη κατάθεσης εντύπου (Διασάφησης)
Γ)Εκτελωνισμός στις αποθήκες του
παραλήπτη
Δ)Εκτελωνισμός σε επικράτεια
Ε)Κεντρικός εκτελωνισμός
Εκτελωνισμός στα 27 μέλη –κράτη της Ε.Ε.
Δασμοί στην έδρα του συναλλασσόμενου με το οικείο Τελωνείο
Συναλλαγή με ένα Τελωνείο
Ορισμός
Νεωτερισμός
Ανάλυση κινδύνου, τελωνειακές κυρώσεις
Ερωτηματικά – μειονεκτήματα που αφορούν την ιδέα του
κεντρικού εκτελωνισμού:
Ερωτηματικά- πλεονεκτήματα της ιδέα του κεντρικού
εκτελωνισμού
Το κόστος δασμών και ΦΠΑ
Αργές εξελίξεις του θεσμού
ΣΤ)Εκτελωνισμός ελλιπούς
διασάφησης
Ζ)Εκτελωνισμός με απλουστευμένες
διαδικασίες
Περιορισμός φυσικής παρουσίας συναλλασσόμενου στην εξαγωγή
Απλουστευμένη τελωνειακή διασάφηση και ολοκλήρωση με συμπληρωματική
Πρόσωπα που εμπλέκονται στους τελωνισμούς με
απλουστευμένες διαδικασίες με άδεια των τελωνειακών αρχών
Η) Εκτελωνισμός στα Ταχυδρομεία
Ταχυδρομικές αποστολές
Κανόνες για την Λειτουργία των Τελωνείων
Σύμβαση
για την απλούστευση
και την εναρμόνιση
των τελωνειακών καθεστώτων
(σύμβαση Κιότο)
Κανόνες των Τελωνείων, των δασμών και φόρων, της
εγγύησης, των τελωνειακών ελέγχων, της πληροφορικής
2013
|
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ
ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ I
Ορισμοί - Άρθρο 1
ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗ
Πεδίο εφαρμογής της σύμβασης - Άρθρο
2-3
Δομή της σύμβασης - Άρθρο 4- 5
ΚΕΦΑΛΑΙΟ III
Διαχειριστική επιτροπή - Άρθρο 6 -7
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV
Επικύρωση της σύμβασης - Άρθρο 8 -9
Εφαρμογή της σύμβασης - Άρθρο 10 -12
Εφαρμογή των διατάξεων - Άρθρο 13
Διευθέτηση των διαφορών - Άρθρο 14
Τροποποιήσεις της σύμβασης - Άρθρο 15
-16
Διάρκεια της προσχώρησης - Άρθρο 17
ΚΕΦΑΛΑΙΟ V
Έναρξη ισχύος της σύμβασης - Άρθρο 18
Θεματοφύλακας της σύμβασης - Άρθρο 19
Καταχώρηση και αυθεντικά κείμενα -
Άρθρο 20
Προσάρτημα II
ΓΕΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - ΟΡΙΣΜΟΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 - ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ
Αρμόδια τελωνεία
Διασαφιστής
(α) Πρόσωπα που έχουν το δικαίωμα να
ενεργούν ως διασαφιστές
(β) Ευθύνη του διασαφιστή
(γ) Δικαιώματα του διασαφιστή
Διασάφηση εμπορευμάτων
(α) Μορφή και περιεχόμενο της
διασάφησης εμπορευμάτων
(β) Δικαιολογητικά έγγραφα της
διασάφησης εμπορευμάτων
Υποβολή, καταχώρηση και έλεγχος της
διασάφησης εμπορευμάτων
Ειδικές διαδικασίες για εγκεκριμένα
πρόσωπα
Έλεγχος των εμπορευμάτων
(α) Απαιτούμενος χρόνος για την
εξέταση των εμπορευμάτων
(β) Παρουσία του διασαφιστή κατά τον
έλεγχο των εμπορευμάτων
(γ) Δειγματοληψία από το τελωνείο
Παραλαβή εμπορευμάτων
Εγκατάλειψη ή καταστροφή εμπορευμάτων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 -ΔΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ
Α. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗ
ΤΩΝ ΔΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ
Β. ΑΝΑΒΟΛΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΔΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΩΝ
Γ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΔΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 - ΕΓΓΥΗΣΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 - ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 - ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ
Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Β. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Γ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 - ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΘΕΜΑΤΩΝ
Α. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ
Β. ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ
Γ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II
ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III
ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Γιώργος
Γιωγγαράς
ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΙΚΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ
α) Επιβάρυνση δασμών
και φόρων, β Συναλλαγματικές διατυπώσεις εμπορευμάτων) α)Περιορισμοί β)
Απαγορεύσεις
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΓΙΩΓΓΑΡΑΣ- bookstars
|
Εισαγωγή από τρίτες χώρες
Κωδικός TARIC 71162011
Δασμολογική περιγραφή: Τεχνουργήματα από μαργαριτάρια φυσικά ή από καλλιέργεια, από πολύτιμες ή ημιπολύτιμες πέτρες, ή από πέτρες, συνθετικές ή ανασχηματισμένες. Περιδέραια, βραχιόλια και άλλα τεχνουργήματα, αποκλειστικά από πολύτιμες ή ημιπολύτιμες πέτρες, απλώς συναρμολογημένα με κλωστή, χωρίς κλείστρο ή άλλα εξαρτήματα
· Αξίας CIF: 2000.00 ευρώ.
· Χώρα καταγωγής: Ινδία.
· Δασμός τρίτης χώρας: 0%.
· Με προτιμησιακή δασμολογική ποσόστωση: 0%.
· Εθνικοί πρόσθετοι Κωδικοί Φορολογίας =1000 Προϊόντα που υπάγονται σε κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 201 Έναρξη ισχύος του ΦΠΑ 01/06/2007 με ποσοστό 23%.
· Ημερομηνία ισχύος: 06/11/2008
Απάντηση: Σύνταξη Εκτελωνιστικού Σημειώματος
κωδ
|
αξία
|
συντελεστής
|
%
|
400
|
2000
|
Χ 0%
|
|
402
|
2000
|
Χ 0,5%
|
0,5
|
400
|
2000
|
Χ 0,15%
|
0,15
|
0,065
|
|||
2013
|
Χ10%
|
10
|
|
2,464
|
|||
800
|
2214.30
|
Χ 23%
|
23
|
600
|
Έντυπα
|
||
Σύνολο
|
36,18
|
Σημείωση: Βασικός κανόνας υπολογισμού του ΦΠΑ είναι η ίση εφαρμογή μεταξύ των παραγομένων του εσωτερικού και των εισαγομένων από τρίτες χώρες.
Α. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ (ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΕΣ) ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Ιστοσελίδες
του Ιντερνέτ που διευκολύνουν σήμερα τη συναλλαγή με τα Τελωνεία:
Η
ηλεκτρονική μορφή του Δασμολογίου TARIC της Ευρωπαϊκής
Ένωσης περιλαμβάνεται στη βάση δεδομένων http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=en.
(Σύστημα διάδοσης δασμολογικών δεδομένων)
σε ελληνική γλώσσα.
Εγκεκριμένος Οικονομικός Φορέας
3. Αποδεδειγμένη χρηματοπιστωτική
φερεγγυότητα
Πρακτικός Οδηγός Επαλήθευσης κλπ Εμπορευμάτων (Απόσπασμα)
Περιεχόμενα
Παράδειγμα κατάθεσης
δηλωτικού
- Δεν χρειάζεται να τα δω και εγώ; Ας προχωρήσω στον έλεγχο
Η αλλαγή στο e-Τελωνείο
Α. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ (ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΕΣ) ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Εκτός της
πρόσβασης στο Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής
Ένωσης, έχουμε πληροφορίες για δασμολογικές
ποσοστώσεις για οροφές (Quotas),
για χημικές ουσίες (ECICS) και άλλα όπως ο πίνακας:
1.AEO = Κατάλογος
με
όλους
τους
Εξουσιοδοτημένους
Οικονομικούς
Φορείς
(Authorised Economic Operators). This database contains the list of
the "authorised economic operators" who agreed on disclosing their
name, as well as those of the AEO Competent Customs Authorities. AEOs depending
on the type of certificate can benefit from customs simplifications and
facilitations of customs controls relating to security and safety. More information on AEO
2.Customs Offices = Κατάλογος όλων των τελωνειακών καταστημάτων σε όλη την
Ευρωπαϊκή Ένωση. The database provides the details of Customs offices in EU countries and
countries of Common transit procedure. More information
3.EBTI (Binding Tariff Information) = Κατάλογος δεδομένων με προϊόντα που έτυχαν απόφασης
από Επιτροπή, μιας δασμολογικής κατάταξης, μετά από σχετικά αίτημα και είναι σε ισχύ. EBTI provides traders
with EU-wide legal certainty about the tariff classification of the goods that
they intend to import or export. The database contains all Binding tariff
information that has been issued on request by customs of EU Member States and
that is still valid today. See TARICfor a comprehensive view
of tariff measures. More information
4.ECICS = Κατάλογος
δασμολογικής κατάταξης χημικών προϊόντων. (European Customs
Inventory of Chemical Substances). This customs database allows users
to identify chemicals, classify them correctly in the Combined Nomenclature and
name them in all EU languages for regulation purposes. More information
5.EORI=
Κατάλογος με μοναδικούς κωδικούς φυσικών ή νομικών προσώπων που χρησιμοποιούν
τις υπηρεσίες των Τελωνείων, με προϋποθέσεις, για την εξυπηρέτηση του εμπορίου
των. Economic
Operators Identification and Registration number For further information on
EORI see our web page and the e-learning course.
6.EXPORT = Βάση δεδομένων που επιτρέπει την ιχνηλασία των εμπορευμάτων
στην Εξαγωγή. EXPORT (ECS) is an application that allows tracking the goods in export.
The tracking is done via the Movement Reference Number (MRN). National help desks
National customs websites
National customs websites
7.QUOTA =Βάση δεδομένων για ποσοστώσεις. (Tariff quotas and
ceilings) This database allows tracking the
overall EU usage of "First come first served" import quotas for
certain third countries. It displays the balances of each tariff quota
applicable in the present year and in the past year. It also indicates the date
when a particular tariff quota is exhausted. More information
8.SURVEILLANCE The database displays the volumes of specific products under
'surveillance' or monitoring imported into the EU customs territory in the
present and in the past year. It is updated at the end of each working day. More information
9.SUSPENSIONS = Βάση δεδομένων για προϊόντα επιτήρησης. (Autonomous Tariff
Suspensions).'Suspensions' provide for a total or partial waiver of the normal duties
applicable to imported goods during a certain period and for an unlimited
quantity. The data base gives access to the suspensions in force and in
preparation. More information
10.TARIC = Δασμολόγιο της
Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνει όλες τις πληροφορίες για τους δασμού και τις άλλες
δεσμεύσεις και περιορισμούς των προϊόντων εισαγωγής και εξαγωγής. Έχει
συνταχθεί σε όλες της γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/ (Integrated Community Tariff). A multilingual database
covering all measures relating to tariff, commercial and agricultural
legislation. It gives economic operators a clear view of what they need to do
when importing or exporting goods. It helps answer questions such as “Where do
I classify my goods?” or “What is the legislation applicable to import?” See EBTI for binding tariff information. More information
Σημείωση:
Το Taric Consultation περιλαμβάνει:
A.
Measure/ 1. Goods code
2. Country of origin –destination 3. Retrieve measures
B. Geographical Area/ 1.ISO code 2. Country name 3.
Country group code
C. Regulation / Official journal 2. Publication date 3. Regulation date
11.TRANSIT = Ιχνηλασία των φορτίων που διακινούνται
με την διαμετακόμιση. TRANSIT is an application that allows
tracking the goods in transit. The tracking is done via the Movement Reference
Number (MRN) More information
12.Taxation SEED (System for the
Exchange of Excise Data) The SEED ON EUROPA database allows businesses to check the validity of an excise number. More information
12."Taxes in Europe - Tax reforms"
databases (TEDB/TAXREF) The "Taxes in Europe – Tax reforms"
databases provide information on the main taxes in force in the EU Member
States as well as on the reforms in Personal income tax, Corporate income
taxes, VAT, EU harmonised excise duties and Social security contributions. More information
13.TIC ON EUROPA
(Taxation Information and Communication) TIC provides Member State information on invoicing
rules, VAT refunds and the standard VAT rate.More information
14.TIN ON EUROPA (Tax Identification
Numbers) TINs
(Tax Identification Numbers) are used by EU countries to identify taxpayers.
Check a TIN online or check national TIN formats and descriptions. More information
15.VIES (VAT Information
Exchange System). The database is a tool for checking the validity of a VAT number issued
by an EU Member State.More information
Παρατήρηση:
Η βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διαθέτει στοιχεία για την εθνική
φορολογία μας όπως ΦΠΑ, ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, τέλος ταξινόμησης κλπ.
Η ανεύρεση των εφημερίδων
της Ευρωπαϊκής Ένωσης
http://publications.europa.eu/official/chapter1_el.htm
Η πρώτη σελίδα της
Ευρωπαϊκής Ένωσης
http://europa.eu/index_el.htm
2. GISIS (Global Integrated Shipping Information System) DATABASES = Βάσεις δεδομένων με όλες τις
πληροφορίες της διεθνούς Ναυτιλίας
11.2 Σε επίπεδο Παγκόσμιο
Α. WCO World Custom Organization = Παγκόσμιο Οργανισμός Τελωνείων
On Line Databases
1. HS database = Βάση δεδομένων για το
αρμονικό σύστημα ταξινόμησης των εμπορευμάτων στα Δασμολόγια των κρατών
(Τετραψήφιος κωδικός)
2. Valuation Compendium = βάση δεδομένων για την αξία των
εμπορευμάτων. Μια συλλογή πληροφοριών για τις αξίες που βοηθά στην ανάγνωση και
κατανόηση των τεχνικών όρων της «Valuation Agreement” Συμφωνίας για την
δασμολογητέα αξία
3. Kyoto Convention online Βάση δεδομένων για την Συμφωνία
του Κιότο Σύμβαση
για την απλούστευση και την εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων
4. Data Model 3 of WCO = Ένα μοντέλο βάσης δεδομένων
διάρκειας ενός χρόνου, για αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή
για τα τελωνειακά, τους περιορισμούς τις διαδικασίες σε παγκόσμια κλίματα
ή να κάνουν ερωτήσεις και να πάρουν μια απάντηση
5. Origin Database = Μια βάση δεδομένων για την
καταγωγή των εμπορευμάτων περιλαμβάνει τις Προτιμησιακές συμφωνίες και άλλους
σχετικούς κανόνες. Φιλοξενεί δείγμα πιστοποιητικών Καταγωγής.
Β. ICC = International Chamber of Commerce = Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο
Δεν έχει βάσεις δεδομένων, ενώ στο βιβλιοπωλείο του
έχει βιβλία πολύ χρήσιμα για την πρακτική του διεθνούς εμπορίου
(πχ. Incoterms, εγγυητικές
τραπεζών κλπ)
Γ. WTO = World Trade Organization = Παγκόσμιος
Οργανισμός Εμπορίου
1. WTO DOCUMENTS ONLINE = Βάση δεδομένων για όλα τα έντυπα που εκδίδει.
100.000 έντυπα με δυνατότητα μηχανισμού ανεύρεσης
2. WTO Terminology Database (opens a new window) = Βάση δεδομένων που περιέχει 10.000 ορολογίες. Ενημερωμένη μέχρι σήμερα.
3. WTO Library Βιβλιοθήκη με μηχανισμό ανεύρεσης για 1000 περιοδικά και 800 βιβλία σε
ετήσια βάση
Δ. IMO International Maritime Organization = Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας
1. Maritime
Knowledge Centre- SeaLibrary Online. Βάση δεδομένων
To support the day-to-day activities of the
Organization, the Centre maintains selective collections in the following
subjects: maritime safety and protection of the marine environment and more
specifically ship design and equipment, stability and load lines, fishing
vessels safety, containers and cargoes, bulk chemicals, fire protection,
life-saving, search and rescue, standards of training and watchkeeping,
carriage of dangerous goods, marine pollution, preparedness and response,
navigation and communications, facilitation and technical
co-operation. There is a small collection on the commercial aspects of
shipping and an audio-visual collection.
Εγκεκριμένος
Οικονομικός
Φορέας
AUTHORISED
ECONOMIC OPERATORS
ΑΕΟ
Εκδόσεις
Bookstars.gr
|
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Α. Εισαγωγή - Ποιος ο λόγος της δημιουργίας του
εγκεκριμένου οικονομικού φορέα
Β. Νομική Βάση
Γ Ποιοι δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για την χορήγηση
του πιστοποιητικού του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα
Δ. Κριτήρια για την χορήγηση του πιστοποιητικού του
εγκεκριμένου οικονομικού φορέα
Ε. Πιστοποιητικά Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα
Οφέλη για τους εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς
Διαδικασία αίτησης για την χορήγηση πιστοποιητικού ΑΕΟ
(Κανονισμός 1875/2006 άρθρα 14ιβ, 14ιγ, 14ιδ, 14ιε, 14ιστ)
Έκδοση των πιστοποιητικών του εγκεκριμένου φορέα
(Κανονισμός 1875/2006 άρθρα 14ιβ, 14ιγ, 14ιδ,14ιε, 14ιστ)
Αναστολή της ιδιότητας του εγκεκριμένου (Κανονισμός
1875/2006 άρθρα 14ιη, 14ιθ, 14κ,14κα)
Ανάκληση της ιδιότητας του εγκεκριμένου (Κανονισμός
1875/2006 άρθρο 14κβ)
Ερωτηματολόγιο αυτο-αξιολόγησης των υποψήφιων εγκεκριμένων
φορέων
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Ι. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΑ
IΙ.- ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΙΙΙ. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ
ΙV. ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΩΝ
V. ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
VI.- ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ
(ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ)
VII. ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
VIIΙ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Α.- ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Β.- ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Γ.- ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ
Δ.- ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Ε. – ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
ΣΤ.- ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΙΑ (FAX)
Ζ.- ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
ΘΕΜΑ: Εξαίρεση εγγράφων και μηνυμάτων αρμοδιότητας του
Υπουργείου Οικονομικών , από την, κατά τις διατάξεις των παρ. 3 και 4 του
άρθρου 14 του Ν. 2672/1998 διακίνησή τους με ηλεκτρονικά μέσα (τηλεομοιοτυπία
και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αντίστοιχα).
ΘΕΜΑ: Καθορισμός διαφορετικών προθεσμιών διεκπεραίωσης
ορισμένων υποθέσεων των πολιτών από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών,
από αυτές που ορίζονται με την παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 2690/1999, όπως αυτή
αντικαταστάθηκε και ισχύει.
ΘΕΜΑ: Εξαίρεση εγγράφων και διαδικασιών, αρμοδιότητας
Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, από τις ρυθμίσεις που
αφορούν στην επικύρωση αντιγράφων εγγράφων.
ΘΕΜΑ: Τροποποίηση της αριθ. 1008564/110/0006Δ/25.1.2006 (ΦΕΚ
163/Β΄/13.2.2006) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης
και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών, για την εξαίρεση εγγράφων και
διαδικασιών, αρμοδιότητας Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών,
από τις ρυθμίσεις που αφορούν στην επικύρωση αντιγράφων εγγράφων.
ΘΕΜΑ: Περιπτώσεις εγγράφων και διαδικασιών, αρμοδιότητας
Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που εξαιρούνται από τις
ρυθμίσεις που αφορούν στην επικύρωση αντιγράφων εγγράφων και προβλέπονται από
ειδικές διατάξεις.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΕΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ
ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.
2. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΕΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.
3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ-ΑΤΕΛΕΙΕΣ
4. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι.Χ. ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.
5. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ
Ε Κ Τ Ε Λ Ω Ν Ι Σ Τ Ε Σ
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (SELF-ASSESSMENT)
Στοιχεία Οικονομικού Φορέα
Υπο-Τμήμα 1.01
Κύρια Δεδομένα Εταιρίας
Υπο-τμήμα 1.02 Εσωτερική δομή της εταιρίας
Υπό-τμήμα 1.03 Οικονομικά στοιχεία
Υπο-τμήμα 1.04 Στοιχεία επί τελωνειακών θεμάτων
Τμήμα 2 Αρχείο
Συμμόρφωσης
Υπο-τμήμα 2.01 Ιστορικό Συμμόρφωσης
Υπο-τμήμα 2.02 Άλλα Στοιχεία
Τμήμα 3 Το λογιστικό και αποθηκευτικό σύστημα της εταιρίας
Υπο-τμήμα 3.01 Φάκελος Ελέγχου
Υπο-τμήμα 3.02 Λογιστικό και αποθηκευτικό σύστημα
Υπο-τμήμα 3.03 Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου
Υπο-τμήμα 3.04 Ροή των εμπορευμάτων
Υπο-τμήμα 3.05 Κατάθεση διασαφήσεων και εκτελωνιστές
Υπο-τμήμα 3.06 Διαδικασίες που αφορούν την εφεδρική
αποθήκευση ( back-up), ανάκτηση, εναλλακτικών λύσεων και αρχειοθέτηση
Υπο-τμήμα 3.07 Στοιχεία για την ασφάλεια - προστασία του
μηχανογραφικού σας συστήματος
Υπο-τμήμα 3.08 Ασφάλεια πληροφοριών - Ασφάλεια εγγράφων
Τμήμα 4 Χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα
Υπο-τμήμα 4.01 Αποδεδειγμένη φερεγγυότητα
Τμήμα 5 Προϋποθέσεις Ασφάλεια και Προστασίας
Υπο-τμήμα 5.01 Αξιολόγηση προϋποθέσεων ασφάλειας από τον
αιτούντα (αυτό-αξιολόγηση)
Υπο-τμήμα 5.02 Φυσική Ασφάλεια
Υπο-τμήμα 5.03 Μονάδες Φορτίου
Υπο-τμήμα 5.04 Διαδικασίες Αποθήκευσης
Υπό-τμήμα 5.05 Εισερχόμενα εμπορεύματα
Υπο-τμήμα 5.06 Αποθήκευση των εμπορευμάτων
Υπο-τμήμα 5.07 Παρασκευή των εμπορευμάτων
Υπο-τμήμα 5.08 Φόρτωση των εμπορευμάτων
Υπο-τμήμα 5.09 Προδιαγραφές ασφάλειας που αφορούν τους
προμηθευτές
Υπο-τμήμα 5.10 Ασφάλεια Προσωπικού
ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΑΥΤΟ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Τμήμα 1 Στοιχεία του Οικονομικού Φορέα
Τμήμα 2 Ιστορικό Συμμόρφωσης
Τμήμα 3 Το λογιστικό και αποθηκευτικό σύστημα της εταιρίας
Τμήμα 4 Χρηματοπιστωτική Φερεγγυότητα
Τμήμα 5 Προϋποθέσεις Ασφάλειας και Προστασίας
Tα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας οικονομικός φορέας
προκειμένου να του χορηγηθεί το πιστοποιητικό του εγκεκριμένου οικονομικού
φορέα περιλαμβάνουν:
1. Ιστορικό συμμόρφωσης προς τις τελωνειακές απαιτήσεις
2. Ικανοποιητικό σύστημα διαχείρισης εμπορικών και, κατά
περίπτωση, μεταφορικών καταχωρήσεων το οποίο επιτρέπει τους κατάλληλους
τελωνειακούς ελέγχους
ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΩΓΓΑΡΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ
ΟΔΗΓΟΣ
ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
εκδόσεις -2014
|
Διάλογος για
προσωρινή εναπόθεση
Διάλογος για
εισαγωγή (1)
Διάλογος για
εισαγωγή (2)
Παράδειγμα τεχνικής
τελωνισμού εμπορεύματος
Παράδειγμα χορήγησης
αντιγράφων διασάφησης εξαγωγής
Διάλογος για την εισαγωγή
Ο παρακάτω διάλογος δείχνει το κλίμα και τη νοοτροπία που κυριαρχεί στα τελωνεία της Ελλάδας
Στάδιο πρώτο
ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ
Εκτελωνιστικό γραφείο
Γιώργος = Συντονιστής εκτελωνιστής
Μιχάλης = Μαχόμενος εκτελωνιστής
Θανάσης = Μαχόμενος εκτελωνιστής
|
Γιώργος
- Θανάση, πάρε τα συναλλαγματικά για ένα κόνεξ με ασφαλτόπανα! Πελάτης ΝΕΟΤΕΞ. Γράψε τη διασάφηση (ΕΔΕ 6) για εισαγωγή σε ανάλωση.
Θανάσης
- Έχω στα χέρια μου όλα τα έγγραφα. Άδεια εκτελωνισμού εις διπλού,. Τιμολόγια. Κιβωτολόγια,. Φορτωτική του πρακτορείου ΑΤΡΑΠΟΣ ΤΡΑΝΣΠΟΡΤ ΕΠΕ.
Δεν βλέπω πουθενά όμως το πιστοποιητικό κυκλοφορίας Τ2L.
Γιώργος
- Το έχω σε άλλο φάκελο. Τώρα θα στο δώσω. Είχε έλθει με το ταχυδρομείο.
Θανάσης
- Άλλαξε κανένας φορτωτική με διατακτική;
Γιώργος
- Ναι. Το εμπορευματοκιβώτιο είναι ξεφορτωμένο στην περιοχή της Γ12 αποθήκης.
Πρόσεχε Θανάση τη δασμολογική περιγραφή του εμπορεύματος, να ταιριάζει με το τελωνειακό δασμολόγιο. Πρόσεξε την αξία του εμπορεύματος. Πρόσεχε να υπολογίσεις σωστά το βάρος του. Πόσα πρόσεχε.....ε. Θανάση;;;
Θανάσης
- Ναι, ναι. Ποτέ δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Πάντοτε βήματα με προσοχή. Το πιο εύκολο γίνεται απρόσμενα δύσκολο, ακατόρθωτο.
Γιώργος
- Θανάση, μην ξεχάσεις στο "πακέτο"που ετοιμάζεις για εισαγωγή σε ανάλωση της ΝΕΟΤΕΞ, να περιλάβεις το έντυπο DV1 για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας του εμπορεύματος, φορολογική ενημερότητα του παραλήπτη και την εξουσιοδότηση του εκτελωνιστή.
Στάδιο δεύτερο
ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ
Εκτελωνιστής
Ελεγκτής τελωνείου
Επόπτης ελεγκτηρίων
|
Εκτελωνιστής
- Κύριε ελεγκτά, έχουμε για τελωνισμό ένα εμπο/κιβώτιο με τεχνουργήματα από άσφαλτο. (ταυτόχρονα γίνεται επίδειξη των συναλλαγματικών εγγράφων τελωνισμού "το πακέτο", όπως περιγράφτηκε παραπάνω).
Ελεγκτής
- Πάμε να επαληθεύσουμε.
[Ο ελεγκτής παίρνει τα έγγραφα τελωνισμού από τον εκτελωνιστή. Πλησιάζουν στο εμπο\κιβώτιο. Δίνεται εντολή στο εργατικό προσωπικό να ανοιχθούν οι πόρτες το. Το εργατικό προσωπικό επανδρώνει τα ελεγκτήρια και αποτελεί την κομιστική υπηρεσία του ΟΛΠ, με σκοπό να βοηθά στο τελωνισμό των εμπορευμάτων].
.
Ελεγκτής
- Να μετρήσουμε τα κόλλα.
[Ξεκινά η διαδικασία της εμπορευματολογικής επαλήθευσης. Τα τεχνουργήματα εξ ασφάλτου πωλούνται με το τετραγωνικό μέτρο.]
Ελεγκτής προς εκτελωνιστή
- Οι παλέτες είναι 20. Πέντε σειρές Χ2 παλέτες ισούται με 10. Δέκα παλέτες στο πάνω επίπεδο και 10 παλέτες στο κάτω σύνολο 20. Σωστά; ; Κατέβασε ένα ρολό να τον τετραγωνίσουμε και κουβεντιάζει.......
Ανοίγουμε το ρολό σε όλο το μήκος του στο έδαφος. Με το μέτρο στο χέρι εξασφαλίζεται το πλάτος του ότι είναι ένα μέτρο και το μήκος 10 μέτρα άρα 10 τετραγωνικά μέτρα. Αρκεί για τον έλεγχο.....
Ελεγκτής
- να παρθεί το δείγμα για χημικό έλεγχο.
Εκτελωνιστής (μονολογεί...)
[Μέσα σε ένα φάκελλο τοποθετείται ένα μικρό κομμάτι αντιπροσωπευτικό του εμπορεύματος. Κλείνεται ο φάκελος και μπαίνει σφραγίδα και υπογραφή του ελεγκτή για να εξασφαλισθεί η ταυτότητα του εμπορεύματος κατά τη διαδρομή της μεταφοράς του στο Χημικό Παράρτημα. Ταυτόχρονα σε ειδικό μέρος της διασάφησης καταγράφεται αυτή η ενέργεια.]
[Μετά από λίγο]
Εκτελωνιστής
- Κύριε ελεγκτά βγήκε το δελτίο χημικής ανάλυσης.
Ελεγκτής
- Ταιριάζει η περιγραφή του με αυτή της διασάφησης;
Εκτελωνιστής
- Συμφωνεί.....
Ελεγκτής
- Έχετε κάνει αξίες; Ωραία συμφωνώ με την κατάταξη του εμπορεύματος. Το δελτίο χημικής ανάλυσης το επιβεβαιώνει.
Εκτελωνιστής
- Παρακαλώ προχωρήστε στην αναγραφή των αποτελεσμάτων του ελέγχου σας.
Αναφέρατε δασμολογική κλάση, αριθμό κιβωτίων, είδος συσκευασίας, χιλιόγραμμα μικτά και καθαρά και αξία εμπορεύματος. Μην ξεχάσετε την προσάρτηση των τελωνειακών εγγράφων στην διασάφηση.
Εκτελωνιστής
- Κύριε Επόπτα, μου θεωρείται τη διασάφηση; Είναι τεχνουργήματα από άσφαλτο της δασμολογικής κλάσης 68.07. Έχω κάνει αξίες και έχω επισυνάψει το έντυπο DV1.
Επόπτης ελεγκτηρίων
ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΘΕΣΕΩΝ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ
Κανονισμός
αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των Τελωνειακών Υπαλλήλων και της λειτουργίας των
Περιφερειακών Τελωνειακών Αρχών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών
Εκδόσεις bookstars.gr
2013
|
Αλλαγές στο
e- Τελωνείο
Συμπλήρωση Ψηφιακής
Διασάφησης
(Οι εγκύκλιοι
με περιεχόμενα)
Βιβλίο 400 σελ. 20 ευρώ
|
Η αλλαγή στο e-Τελωνείο
Η πρωινή κατηφόρα στα γραφεία του Ε Τελωνείου τελείωσε …….
Τα δέκα Τελωνεία της περιοχής Πειραιώς –Αθηνών έγιναν ………. τέσσερα
…….και μάλλον θα ελαττωθούν ακόμα.
Η αποβίβαση της διασάφησης (Βλ. ΕΔΕ) έγινε παρελθόν.
Διατηρήθηκε ………..ο
τελωνισμός μέσω Risk Analysis (υψηλό, μεσαίο, χαμηλό).
Ο Eκτελωνιστής
της επομένης δεκαετία θα στραφεί στο Πως; Στο Γιατί; Στο Που;
Μέχρι σήμερα διαπεραίωνε τελωνειακές εργασίες , δίνοντας μεγάλη
σημασία στην προσωπική επαφή (Εκτελωνιστής- Τελώνης- Αποθηκάριος- Μεταφορέας),
αν όμως είχε δυσκολίες, τότε έβρισκε σίγουρα ……………. την άκρη.
Σήμερα το e-Τελωνείο
είναι αφοπλιστικό. Δεν σου απαντά, δεν σου λύσει προβλήματα, δεν σε στέλνει
……………. στον Προγραμματιστή του.
Ο εκτελωνιστής της επόμενης δεκαετίας πρέπει να οργανώσει
την επιχείρηση του , ώστε να ικανοποιεί δύο στόχους.
α) άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε ψηφιακές βιβλιοθήκες (Ιντερνέτ),
όπως και σε συλλογές θεματικών βιβλίων (τα παλαιά ……………χάρτινα) και
β) στροφή προς τις έρευνες 1) αναπτυξιακές κινήσεις στις ελληνικές βιομηχανίες, (επιβολή δασμών
αντιντάμπινγκ κλπ) 2) δασμολογικές κλάσεις (υπαρκτές αντιθέσεις προς όφελος της
ελληνικής βιομηχανίας 3) δασμολογικές κλάσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό
Τελωνείων (WCO) για την
διευκόλυνση των ελληνικών εξαγωγών στις χώρες προορισμού 4) κατάργηση
δασμολογικών προτιμήσεων χωρών που αντιστρατεύονται τα ελληνική προϊόντα.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εφαρμοστεί και ο Κεντρικός
Εκτελωνισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί θα υπάρξουν και νέες ανακατατάξεις όπου
ο ‘Ελληνας Εκτελωνιστής συμμετάσχει αναγκαστικά στα Τελωνεία των κρατών-μελών,
ενώ θα είναι απαραίτητες και άλλες γνώσεις του Διεθνούς Εμπορίου.
Η συλλογή των εγκυκλίων στο Βιβλίο «Η αλλαγή στο e- Τελωνείο» δίνει την έκταση
του προβλήματος και του προβληματισμού. Ρίξτε μια ματιά στα κείμενα που
διαμορφώνουν μια ενότητα με προοπτική την ίδρυση Σχολή Εκτελωνιστών.
Η πρόκληση είναι
φανερή, ο μοναχοεκτελωνιστής έγινε ………… παρελθόν.
Ιανουάριος 2014
Γιώργος
Γιωγγαράς
Νέες ψηφιακές διαδικασίες
Τελωνείων
Παραθέτουμε τη διαδικασία
του Πρωτοκόλλου Επιβάτη (ΑΠΑΕ – 12) σε σύγκριση με τις παλαιές χειρόγραφες
διαδικασίες. Βιώσαμε μηχανογραφικές διαδικασίες της δεκαετίας του 70 και του
80, βιώσαμε την Ανάλυση Κινδύνου (Risk Analysis). Παρέμεινε αμετάβλητος ο πυλώνας του Τελωνισμού.
Δεν πρόκειται ποτέ να χαθεί. Πρέπει να τον κάνουμε «Θρησκεία».
ΕΔΕ
Ανευ. Στατ.
|
Πρωτόκολλο
Επιβάτη (12)
|
||
Πρόγραμμα
εκτελωνιστικό για ICISnet
|
|||
Αποβίβαση
|
|||
Θεώρηση
|
|||
Καταχώρηση
|
|||
LRN = Local Reference Number
|
|||
--Μήνυμα
ΙΑ15(υποβλήθηκε)
|
|||
--à ΙΑ16 (απορρίφθηκε)
|
|||
--Μήνυμα
!Α28 (αποδεκτή)
|
|||
MRN=έγγραφο
Μοναδικός Αριθμός αναφοράς κίνησης
|
|||
--Μήνυμα
ΙΑ60 (υπό έλεγχο)
(Τελωνισμός)
Risk Analysis
|
Τελωνισμός
(Risk Analysis)
Ορισμός ελεγκτή
Επαλήθευση
Χημείο
Επόπτης
Λογιστήριο
Συνάλλαγμα
|
||
Ποινές
α)σύνταξης διασ/σης
β)Υπερημερίες
|
|||
--Μήνυμα
ΙΑ80( υπό πληρωμή ή
υπό απελευθέρωση –χωρίς φόρους)
|
Προέλεγχος
|
||
Ταμείο
Μετέλεγχος
|
|||
Απόδειξη
πληρωμή
|
Απόδειξη
πληρωμής
|
||
--Μήνυμα
ΙΑ29 (Εισαγωγή απελευθερώθηκε)
|
|||
Άδεια
παράδοσης
|
Άδεια
παράδοσης
|
Σημείωση: Η διόρθωση και
η ακύρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι και το στάδιο των μηνυμάτων «υπό
πληρωμή» ή «υπό απελευθέρωση» όταν δεν υπάρχουν για πληρωμή φόροι.
Μικρό και Μεγάλο Πακέτο βιβλίων για Εξετάσεις Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών (στο μάθημα 4)
Μικρό και Μεγάλο Πακέτο βιβλίων για Εξετάσεις Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών (στο μάθημα 4)
ΜΙΚΡΟ ΠΑΚΕΤΟ
Βιβλία εξετάσεων Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
-Νόμος 718/77 ενημερωμένος σήμερα
- Εισαγωγή στην Τελωνειακή Νομοθεσία ΕΕ (Τελωνειακά καθεστώτα)
- Εκτελωνιστικά, Δασμολογικά, Τελωνειακά, Διαδικαστικά, Εκτελωνιστικά (υπό τύπου ερωτήσεων)
- Εφαρμογές στις Διαδικασίες Τελωνείου, στο Δασμολόγιο
€ 90,00
|
ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΚΕΤΟ
Βιβλία εξετάσεων Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
-Το Μικρό Πακέτο συν τα κατωτέρω
- Οργάνωση Θέσεων Τελωνείων (αρμοδιότητες και καθήκοντα των Υπαλλήλων στα Τελωνεία)
-Θέματα Δασμολογικής Νομοθεσίας και ΦΠΑ (Ειδικός Προορισμός, Δεσμευτικές Δασμ. Πληροφορίες, Δασμ. Ποσοστώσεις)
-Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας (Ενωσιακός)
-Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας (Βασικός καν. 2913/92, Εφαρμοστικός καν. 2454/93)
-Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας (ενημερωμένος σήμερα)
- Θέματα Διαγωνισμού Εκτελωνιστών Περιφέρειας Πειραιά της 21/9/2013. Λύσεις - Σχόλια
€190,00
|