Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Έλεγχοι αξιοπιστίας στην κατάθεση ηλεκτρονικής διασάφησης (υποσύστημα διαχείρισης δασμολογίου) , (TARIC) – 2ο στάδιο, (Μάθημα 2), 5 Ιανουαρίου 2015




Έλεγχοι αξιοπιστίας στην κατάθεση ηλεκτρονικής διασάφησης (υποσύστημα διαχείρισης δασμολογίου) ,  (TARIC) – 2ο στάδιο, (Μάθημα 2), 5 Ιανουαρίου 2015

Σχόλιο:  ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ  ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ



Αρ. Πρωτ.: Δ17Α 5009255 ΕΞ 2014 , Αθήνα, 14 Απριλίου 2014

ΘΕΜΑ:  «Έλεγχοι αξιοπιστίας στο υποσύστημα διαχείρισης δασμολογίου 
  (TARIC) – 2ο στάδιο»
Σχετ.:   α) Το αριθ. Δ17Α 5004136 ΕΞ/31-1-2013 έγγραφό μας
  β) Το αριθ. Δ17Α 5004749 ΕΞ/8-2-2013 έγγραφό μας
  γ) Το αριθ. Δ.Π.Σ.Τ. 5004079 ΕΞ/31-1-2013 έγγραφο της Δ/νσης 
    Υποστήριξης Π.Σ.Τ. 

 Με τα ανωτέρω σχετικά, γνωστοποιήθηκε η ενσωμάτωση στο υποσύστημα διαχείρισης δασμολογίου (TARIC), από 1/2/2013, των κοινοτικών μέτρων 482 και 483, για σκοπούς εφαρμογής ορισμένων «ελέγχων αξιοπιστίας». 

Ειδικότερα, με τους ελέγχους αυτούς ελέγχεται αυτόματα η αξιοπιστία των δεδομένων που αναγράφονται σε συγκεκριμένες θέσεις του ΕΔΕ, κατά το στάδιο της υποβολής της διασάφησης και πριν από την αποδοχή της, έτσι ώστε να είναι δυνατή η διόρθωση συγκεκριμένων πεδίων από το διασαφιστή. Επισημαίνεται ότι, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις εκ μέρους του διασαφιστή, η διασάφηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή

Η κοινοποιούμενη με τα ανωτέρω σχετικά ενσωμάτωση, αφορούσε ειδικότερα το 1ο στάδιο ελέγχων αξιοπιστίας (νομικοί έλεγχοι – legal checks). Με την ευκαιρία της ενσωμάτωσης και του δεύτερου σταδίου ελέγχων αξιοπιστίας στο υποσύστημα TARIC από 1/2/2014, που αφορά στους «ελέγχους φυσικών χαρακτηριστικών» (“physical” checks), σας γνωρίζουμε με την παρούσα τα ακόλουθα όσον αφορά το σύστημα ελέγχων αξιοπιστίας και την μέχρι τώρα πορεία της ενσωμάτωσης αυτού στο TARIC:


1. Η Ε.Επιτροπή έχει καθορίσει τρία διαφορετικά είδη ελέγχων αξιοπιστίας, οι οποίοι μπορούν να ενσωματωθούν στα συστήματα τελωνισμού των κρατών



μελών, σύμφωνα με τα δεδομένα επιτήρησης που συλλέγονται από τη βάση δεδομένων Surveillance 2:



- Νομικοί έλεγχοι: οι έλεγχοι αυτοί αφορούν εμπορεύματα που περιλαμβάνουν ορισμένους περιορισμούς στην περιγραφή τους στο Δασμολόγιο (π.χ.:…ανώτερο των 250 g/m2).

- Έλεγχοι φυσικών χαρακτηριστικών: οι έλεγχοι αυτοί αφορούν εμπορεύματα για τα οποία μπορεί να εφαρμοστεί ένας καθαρός λόγος «βάρος/συμπληρωματική μονάδα» και αναφέρεται ιδίως σε εμπορεύματα όπως ξυλεία, γυαλί, υφαντουργικά είδη, ζώντα ζώα κλπ.

- Έλεγχοι που σχετίζονται με την τιμή: οι έλεγχοι αυτοί βασίζονται στην αξιοπιστία των δηλούμενων τιμών των εμπορευμάτων (τιμή/μονάδα).


Τα προαναφερόμενα είδη ελέγχων, αποφασίστηκε να ενσωματωθούν σταδιακά στο TARIC, ξεκινώντας από τους νομικούς ελέγχους (1ο στάδιο) και προχωρώντας στους ελέγχους φυσικών χαρακτηριστικών (2ο στάδιο).


2. Το πρώτο στάδιο της ενσωμάτωσης των ελέγχων αξιοπιστίας εκ μέρους της Ε.Επιτροπής που αφορά τους «νομικούς ελέγχους», ενσωματώθηκε στη βάση TARIC, όπως προαναφέρθηκε, με ισχύ από 1/2/2013 (βλ. α, β σχετικά). Με την ενσωμάτωση αυτή, εφαρμόζεται κατά το στάδιο υποβολής της διασάφησης, σύγκριση μεταξύ του καθαρού βάρους (πεδίο 38) και της συμπληρωματικής μονάδας (πεδίο 41), με παρόμοιο τρόπο όπως και στις ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις σύγκρισης της αξίας και του καθαρού βάρους (τιμές ανά μονάδα, κατ’ αποκοπή τιμές, τιμές εισόδου και ελάχιστες τιμές).


Οι θέσεις του ΕΔΕ που ελέγχονται αυτόματα όσον αφορά την αξιοπιστία τους, είναι ειδικότερα οι ακόλουθες: 

ü 33 – κωδικός εμπορευμάτων, 

ü 38 – καθαρό βάρος,

ü 41 – συμπληρωματική μονάδα,

ü 46 – στατιστική αξία.


Ειδικότερα, με την προαναφερόμενη  ενσωμάτωση:


- Δημιουργήθηκαν δύο νέα κοινοτικά μέτρα 482 και 483, με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

ü Μέτρο 482: μέσω του μέτρου αυτού, η αποδοχή της διασάφησης συνδέεται με τη σύγκριση μεταξύ του καθαρού βάρους (θέση 38) και της συμπληρωματικής μονάδας (θέση 41). 

ü Μέτρο 483: μέσω του μέτρου αυτού, η αποδοχή της διασάφησης συνδέεται με τη σύγκριση μεταξύ της αξίας και του καθαρού βάρους.



- Τα προαναφερόμενα μέτρα συνδέονται με ορισμένες τιμές - «κατώφλια» (thresholds), δηλ. ανώτατα και κατώτατα όρια για τους λόγους καθ.βάρος/συμπλ.μονάδα (482) και αξία/καθ.βάρος (483), ανάλογα με τον κωδικό εμπορεύματος με τον οποίο συνδέονται. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της προαναφερόμενης σύγκρισης υπερβαίνουν ή υπολείπονται των ανώτατων ή κατώτατων ορίων που έχουν τεθεί, τότε ο



διασαφιστής λαμβάνει αυτόματα μήνυμα σφάλματος ID15 για τη διόρθωση της διασάφησης (θέσεις 33, 38, 41 ή 46, κατά περίπτωση), ως εξής:

«Οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται: Η διασάφηση πρέπει να διορθωθεί – οι θέσεις 33, 38, 41 ή 46 είναι λανθασμένες».


- Η νομική βάση για τις ανωτέρω ενσωματώσεις, είναι:

ü το Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε. (Συνδυασμένη Ονοματολογία της Ε.Ε. - καν. 2658/87 όπως ισχύει), στις περιπτώσεις όπου τα ποσοτικά όρια που ελέγχονται αναγράφονται στο κείμενο των αντίστοιχων κωδικών εμπορευμάτων του Κοινού Δασμολογίου (έως 8 ψηφία), ή

ü  οι κανονισμοί της Ε.Ε. που θέτουν σχετικά ποσοτικά όρια, στις περιπτώσεις όπου τα εν λόγω όρια συνδέονται με κωδικούς Taric (10 ψηφία).



- Παράδειγμα 1:

Σύμφωνα με το Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε., ο κωδικός Σ.Ο. 0102 29 10 περιλαμβάνει ορισμένα βοοειδή με βάρος που δεν υπερβαίνει τα 80 kg. Έστω ότι κατά την υποβολή του ΕΔΕ δηλώνεται από το διασαφιστή:

ü Στη θέση 33, ο κωδικός TARIC 0102 29 10 10,

ü Στη θέση 38, ο αριθμός 90 (kg),

ü Στη θέση 41, ο αριθμός 1 (ένα τεμάχιο).

Με τη χρήση του μέτρου 482, θα ελεγχθεί ο λόγος καθ.βάρος/συμπλ.μονάδα ο οποίος στην περίπτωση αυτή ισούται με 90 kg/τεμάχιο (90/1) και, επομένως, υπερβαίνει το ανώτατο όριο (80). Έτσι, εμφανίζεται το προαναφερόμενο μήνυμα σφάλματος για τη διόρθωση των κατάλληλων πεδίων του ΕΔΕ.


- Παράδειγμα 2:

Σύμφωνα με τον καν. 1255/2010, εφαρμόζεται προτιμησιακή δασμολογική ποσόστωση για ορισμένα βοοειδή με καταγωγή, μεταξύ άλλων, Σερβίας. Μεταξύ άλλων, η ποσόστωση εφαρμόζεται και για τον κωδικό TARIC 0102 29 51 10 (ορισμένα βοοειδή - baby beef που προορίζονται για σφαγή, βάρους όχι κατώτερου των 320 kg αλλά όχι ανώτερου των 470 kg). Έστω ότι κατά την υποβολή του ΕΔΕ δηλώνεται από το διασαφιστή:

ü Στη θέση 33, ο κωδικός TARIC 0102 29 51 10,

ü Στη θέση 34, ο κωδικός XS (Σερβία),

ü Στη θέση 36, ο κωδικός 325 (προτιμησιακές δασμολογικές ποσοστώσεις με παρουσίαση ειδικού πιστοποιητικού),

ü Στη θέση 38, ο αριθμός 1000 (kg),

ü Στη θέση 39, ο αριθ. ποσόστωσης 09.4198,

ü Στη θέση 41, ο αριθμός 2 (δύο τεμάχια).

Με τη χρήση του μέτρου 482, θα ελεγχθεί ο λόγος καθ.βάρος/συμπλ.μονάδα ο οποίος στην περίπτωση αυτή ισούται με 500 kg/τεμάχιο (1000/2) και, επομένως, υπερβαίνει το ανώτατο όριο (470). Έτσι, εμφανίζεται το προαναφερόμενο μήνυμα σφάλματος για τη διόρθωση των κατάλληλων πεδίων του ΕΔΕ.



- Παράδειγμα 3:

Σύμφωνα με το Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε., ο κωδικός Σ.Ο. 5810 10 10 περιλαμβάνει ορισμένα κεντήματα αξίας που υπερβαίνει τα 35 ευρώ ανά kg καθαρού βάρους. Έστω ότι κατά την υποβολή του ΕΔΕ δηλώνεται από το διασαφιστή:

ü Στη θέση 33, ο κωδικός TARIC 5810 10 10 10 (χειροποίητα),

ü Στη θέση 46, ο αριθμός 340 (ευρώ),

ü Στη θέση 38, ο αριθμός 10 (kg).

Με τη χρήση του μέτρου 483, θα ελεγχθεί ο λόγος αξία/καθ.βάρος ο οποίος στην περίπτωση αυτή ισούται με 34 ευρώ/kg (340/10) και, επομένως, υπολείπεται του κατώτατου ορίου (35). Έτσι, εμφανίζεται το προαναφερόμενο μήνυμα σφάλματος για τη διόρθωση των κατάλληλων πεδίων στο ΕΔΕ.

Επισημαίνουμε ότι, προαναφερόμενοι «νομικοί έλεγχοι» αξιοπιστίας, έχουν ενσωματωθεί στη βάση TARIC και εφαρμόζονται για συγκεκριμένους κωδικούς εμπορευμάτων, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον πίνακα που σας απεστάλη με το β) σχετικό. Οι πίνακες αυτοί επισυνάπτονται και στην παρούσα (Παράρτημα 1), για τη διευκόλυνσή σας.


3. Το δεύτερο στάδιο της ενσωμάτωσης των ελέγχων αξιοπιστίας εκ μέρους της Ε.Επιτροπής που αφορά τους «ελέγχους φυσικών χαρακτηριστικών» (“physical” checks), εφαρμόζεται για εκείνα τα εμπορεύματα για τα οποία μπορεί να καθοριστεί σαφής λόγος καθ.βάρους/συμπλ.μονάδας. Τέτοια προϊόντα είναι, για παράδειγμα, η ξυλεία, τα υφαντουργικά είδη, τα ζώντα ζώα κλπ. 

Αυτό το στάδιο ενσωμάτωσης υποδιαιρείται στις ακόλουθες δύο περιπτώσεις:


- Έλεγχοι «απίθανων» τιμών (incredible values), με την εμφάνιση σχετικού μηνύματος σφάλματος στο διασαφιστή, όπως και στην περίπτωση των «νομικών ελέγχων» που περιγράφηκαν ανωτέρω. 

Οι έλεγχοι αυτοί ενσωματώθηκαν στη βάση TARIC από την Ε.Επιτροπή, σε πρώτη φάση για ορισμένους κωδικούς προϊόντων του Δασμολογίου, στις 01/02/2014, με τη χρήση του υπάρχοντος μέτρου 482. Θα ακολουθήσει σε επόμενο στάδιο νέα ενσωμάτωση και για λοιπούς κωδικούς εμπορευμάτων.

- Έλεγχοι «αμφίβολων ή ύποπτων» τιμών (doubtful or suspicious values), οι οποίοι θα ενσωματωθούν από την Ε.Επιτροπή στη βάση TARIC με νέο μέτρο, σε μεταγενέστερο στάδιο.


Ειδικότερα, όσον αφορά τον έλεγχο των «απίθανων» τιμών, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:


- Ο έλεγχος αξιοπιστίας που αφορά τις «απίθανες» τιμές, ενσωματώθηκε για ορισμένα προϊόντα του Δασμολογίου με τη χρήση του μέτρου 482, ακολουθώντας τις ίδιες αρχές και κανόνες όπως και στην ενσωμάτωση των «νομικών» ελέγχων. Ειδικότερα, για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας της υποβαλλόμενης διασάφησης, χρησιμοποιείται η τιμή του λόγου καθ.βάρος/συμπληρωματική μονάδα (θέσεις 38 και 41). 



- Η διαφορά με την προηγούμενη περίπτωση των «νομικών» ελέγχων είναι ότι, δεν είναι απαραίτητο τα ανώτερα και κατώτερα ποσοτικά όρια να καθορίζονται στο κείμενο του κωδικού εμπορεύματος ή σε σχετικό κανονισμό. Ειδικότερα:

ü Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν μόνο τα εμπορεύματα εκείνα για τα οποία η δήλωση συγκεκριμένης συμπληρωματικής μονάδας ορίζεται από τη Συνδυασμένη Ονοματολογία ή από άλλο νομικό μέτρο.

ü Επιπλέον, συνδέονται με ευαίσθητα προϊόντα για τα οποία ο λόγος καθ.βάρος/συμπλ.μονάδα είναι δυνατό να προσδιοριστεί με επιστημονική μέθοδο. 



- Παράδειγμα:

Ο κωδικός TARIC 2204 10 11 00, περιλαμβάνει τον αφρώδη οίνο ΠΟΠ με την ονομασία «καμπανίτης». Σύμφωνα με τη Συνδυασμένη Ονοματολογία, η συμπληρωματική μονάδα που δηλώνεται για όλη την κλάση 2204, είναι τα λίτρα (l). Έστω ότι κατά την υποβολή του ΕΔΕ δηλώνεται από το διασαφιστή:

ü Στη θέση 33, ο κωδικός TARIC 2204 10 11 00,

ü Στη θέση 38, ο αριθμός 10 (kg),

ü Στη θέση 41, ο αριθμός 5 (πέντε λίτρα).

Με τη χρήση του μέτρου 482, θα ελεγχθεί ο λόγος καθ.βάρος/συμπλ.μονάδα ο οποίος στην περίπτωση αυτή ισούται με 2 kg/λίτρο (10/5) και, επομένως, υπερβαίνει το ανώτατο όριο της αποδεκτής πυκνότητας του οίνου, η οποία ισούται με ένα κιλό ανά λίτρο. Έτσι, όπως και στην περίπτωση των νομικών ελέγχων εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα σφάλματος ID15 για τη διόρθωση των κατάλληλων πεδίων του ΕΔΕ:
«Οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται: Η διασάφηση πρέπει να διορθωθεί – οι θέσεις 33, 38, 41 ή 46 είναι λανθασμένες».


- Επισημαίνουμε ότι, προαναφερόμενοι έλεγχοι αξιοπιστίας «φυσικών χαρακτηριστικών» - «απίθανες» τιμές, έχουν ενσωματωθεί στη βάση TARIC και εφαρμόζονται για συγκεκριμένους κωδικούς εμπορευμάτων, που αφορούν ειδικότερα στα κεφάλαια 20, 22, 24, 40 και 91 του Δασμολογίου και οι οποίοι περιλαμβάνονται σε πίνακα που απεστάλη από την Ε.Επιτροπή. Ο πίνακας αυτός έχει αποδοθεί στην ελληνική γλώσσα εκ μέρους της Υπηρεσίας μας και επισυνάπτεται στο Παράρτημα 2 της παρούσας.



4. Οι χρήστες του υποσυστήματος Icisnet, πριν από την υποβολή διασάφησης, έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την εφαρμογή των μέτρων 482 και 483 που συνδέονται με τους ελέγχους αξιοπιστίας, για συγκεκριμένους κωδικούς εμπορευμάτων, μέσω του υποσυστήματος διαχείρισης δασμολογίου (TARIC). Συνίσταται, ιδίως, στους εν λόγω χρήστες, να προβαίνουν, πριν την υποβολή της διασάφησης, σε δοκιμαστικό υπολογισμό δασμών και φόρων στο υποσύστημα TARIC. 

Ειδικότερα, κατά την προσπάθεια υπολογισμού επιβαρύνσεων στο TARIC, στην περίπτωση που οι προϋποθέσεις των μέτρων 482 και 483 δεν πληρούνται, εμφανίζεται στο χρήστη το ακόλουθο μήνυμα σφάλματος: 
«Η προϋπόθεση δεν ικανοποιήθηκε – η διασάφηση πρέπει να διορθωθεί – εσφαλμένη η συμπλήρωση των πεδίων 33, 38, 41 ή 46».
Σχετικό παράδειγμα οθόνης υπολογισμού στο TARIC για τον κωδικό εμπορεύματος 5810101010 (βλ. περ. 2 παράδ. 2 ανωτέρω) επισυνάπτεται στο Παράρτημα 3 της παρούσας. 
Υπενθυμίζεται ότι, έχουν αποσταλεί εκ μέρους της Υπηρεσίας μας σχετικές οδηγίες για τη χρήση του υποσυστήματος δασμολογίου (TARIC), με την αριθ. Δ17Α 5042666 ΕΞ/12-12-2013 ΔΥΟ. και έχουν αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη (Portal) της Τελωνειακής Υπηρεσίας, στο πεδίο:
«Έγγραφα και Πληροφορίες – Οδηγίες Τελωνειακών & Δασμ/κών Διαδικασιών»,
με τίτλο: «Οδηγίες σχετικά με το υποσύστημα Taric στο Icisnet».

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι θα ενημερωθείτε από την Υπηρεσία μας για τις μελλοντικές ενσωματώσεις κοινοτικών μέτρων που αφορούν τους ελέγχους αξιοπιστίας από την Ε.Επιτροπή στη βάση TARIC, όταν αυτές πραγματοποιηθούν.


Η ΠΡΟΊΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ


 Π.ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ
















Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
250 αναρτήσεις σε 16.381 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Δεκεμβρίου 2014

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου