Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Η ΑΑΔΕ με δελτίο τύπου θέλει να προωθήσει τα καθεστώτα τελωνειακής αποθήκευσης και Ελεύθερης Ζώνης (Μάθημα 1) 12 Οκτωβρίου 2018



Η ΑΑΔΕ με δελτίο τύπου θέλει να προωθήσει τα καθεστώτα τελωνειακής αποθήκευσης και Ελεύθερης Ζώνης (Μάθημα 1) 12 Οκτωβρίου 2018


Σχόλιο: Επειδή η τελωνειακή Αποθήκευση είναι ένα καθεστώς που σχεδόν άγνωστο δημοσιεύουμε και την εγκύκλιο που το αναπτύσσει διεξοδικά.
Α.Α.Δ.Ε.: Τελωνειακή Αποθήκευση και Ελεύθερες Ζώνες.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
Α.Α.Δ.Ε.
Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει προχωρήσει στην έκδοση δύο σημαντικών αποφάσεων, με τις οποίες προβλέπεται η λειτουργία καθεστώτος Τελωνειακής Αποθήκευσης και η αναμόρφωση του καθεστώτος των Ελευθέρων Ζωνών. Με τις αποφάσεις αυτές, θα δοθεί ώθηση στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και στην προσέλκυση διεθνών επιχειρηματικών φορέων, ενισχύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και - κατ΄ επέκταση - τη θέση της χώρας μας στο διεθνές εμπόριο.
Α. Καθεστώς Τελωνειακής Αποθήκευσης
Με την απόφαση αυτή, καθορίζεται διαδικασία απαλλαγής φόρου προστιθεμένης αξίας για: α. τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης και β. την υπαγωγή εγχώριων εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης.
Ειδικότερα, καθιερώνεται διαδικασία για τη συγκέντρωση εγχώριων εμπορευμάτων σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, χωρίς να υπάρχει ανάγκη ταμειακής εκροής για την καταβολή φορολογικών επιβαρύνσεων, με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας και την ανταπόκριση στις ανάγκες της ναυτιλίας για άμεση και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πλοίων τους.
Επίσης, διευκολύνεται η συγκέντρωση εμπορευμάτων προερχόμενων από τρίτες χώρες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του εξωτερικού σε εγκεκριμένες αποθήκες στη χώρα μας, ώστε στη συνέχεια να τα διοχετεύουν στις αγορές της Ευρώπης και της Ανατολής, ενώ παράλληλα τονώνονται τα έσοδα της χώρας, αφού οι δασμολογικές επιβαρύνσεις θα καταβάλλονται κατά την είσοδό τους στη χώρα μας.
Επιπλέον, τα πρόσωπα, που διαχειρίζονται τους χώρους αποθήκευσης πρέπει κυρίως να πληρούν αυστηρά ευρωπαϊκά κριτήρια φερεγγυότητας, να συμμορφώνονται διαχρονικά με τις ισχύουσες διατάξεις της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας, να διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα, στοιχεία που τους καθιστούν εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς, διασφαλίζοντας έτσι κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του δημοσίου και την αποφυγή καταστρατηγήσεων.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόβλεψη για ηλεκτρονικοποίηση της όλης διαδικασίας που θα διευκολύνει τον έλεγχο αλλά και θα μειώσει το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων, με απώτερο στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου απλουστευμένες υπηρεσίες προς τον εμπορικό κόσμο.
Β. Καθεστώς Ελευθέρων Ζωνών.
Στοχεύοντας στην αναβάθμιση των Ελεύθερων Ζωνών στην Ελλάδα με σκοπό να αποτελέσουν κέντρα ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας, και επιχειρηματικότητας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στην αναμόρφωση της ισχύουσας νομοθεσίας για την ίδρυση και λειτουργία τους, με την έκδοση της Απόφασης του Διοικητή ΑΑΔΕ.
Με την Απόφαση αυτή επιτυγχάνεται:
· Η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων των εμπλεκομένων μερών, θέτοντας διακριτά το πλαίσιο, μέσα στο οποίο καθένας από τους μετέχοντες μπορεί να δραστηριοποιείται, είτε με την ιδιότητα του οικονομικού φορέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της Ελεύθερης Ζώνης, είτε με την ιδιότητα της εγκατεστημένης εντός της Ελεύθερης Ζώνης επιχείρησης, είτε ως αρμόδια τελωνειακή αρχή της ΑΑΔΕ.
· Η καθιέρωση ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού περιβάλλοντος για την διεξαγωγή των τελωνειακών εργασιών που πραγματοποιούνται στην Ελεύθερη Ζώνη, ενώ παράλληλα παρέχεται στις επιχειρήσεις ο κατάλληλος χρόνος για την σταδιακή προσαρμογή τους στις υποχρεώσεις αυτές.
· Η θέσπιση για πρώτη φορά της αξιολόγησης των οικονομιών φορέων που επιθυμούν να ασκήσουν την συνολική διαχείριση ή να εγκατασταθούν στην Ελεύθερη Ζώνη με κριτήρια όμοια με εκείνα που αξιολογείται η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορίζονται με σαφήνεια από τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα και γενικότερα από Ενωσιακή τελωνειακή νομοθεσία (κριτήρια Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα).
· Η απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών, παρέχοντας την δυνατότητα τόσο στον φορέα διαχείρισης της Ελεύθερης Ζώνης, όσο και στις εγκατεστημένες εντός αυτής επιχειρήσεις, να μειώνουν σημαντικά τον χρόνο και το κόστος διεκπεραίωσης των τελωνειακών εργασιών καθιστώντας τις περισσότερο ανταγωνιστικές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
· Η καθιέρωση της άμεσης πρόσβασης των τελωνειακών αρχών στα μηχανογραφικά / λογιστικά συστήματα των επιχειρήσεων για την αποτελεσματική και έγκαιρη άσκηση του τελωνειακού ελέγχου.
Ουσιαστικά, διαμορφώνεται πλέον ένα νέο περιβάλλον λειτουργίας των Ελευθέρων Ζωνών στην Χώρα μας, ελκυστικό για την προσέλκυση επενδύσεων, το οποίο ικανοποιεί ταυτόχρονα δύο στόχους: Την απλοποίηση των διαδικασιών για τους οικονομικούς φορείς και την άσκηση του τελωνειακού ελέγχου με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο.

 


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:
1. τις διατάξεις του Ν. 2859/2000 “Κύρωση Κώδικα ΦΠΑ” (ΦΕΚ Α΄ 248/07.11.2000), όπως ισχύει και ιδιαίτερα του άρθρου 25 παράγραφος 1α και παράγραφος 2 και του άρθρου 27,
2. τις διατάξεις του Ν. 2960/2001 “Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας” (ΦΕΚ Α΄265/ 22.11.2001), όπως ισχύει,
3. τις διατάξεις της οδηγίας αριθ. 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με το κοινό σύστημα του φόρου προστιθεμένης αξίας (L 347/11.12.2006), όπως ισχύει και ιδιαίτερα των άρθρων 154-163,
4. τις διατάξεις του καν. (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (L 302/19.10.1992), όπως ισχύει,
5. τις διατάξεις του καν. (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής περί θεσπίσεως ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (L 253/11.10.1993), όπως ισχύει,
6. τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2690/1999 “Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας” (ΦΕΚ Α΄45/09.03.1999), όπως ισχύει,
7. τις διατάξεις του Π.Δ 63/2005 “Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα” (ΦΕΚ Α΄98/22.04.2005),
8. την απόφαση αριθ. 07927 ΕΞ/24.09.2012 (ΦΕΚ 2574/Β/19.09.2012) περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη,
9. την ανάγκη θέσπισης καθεστώτος τελωνειακής αποθήκευσης, εκτός του καθεστώτος της τελωνειακής αποταμίευσης και της φορολογικής αποθήκευσης του Ν. 2960/2001, για εμπορεύματα που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με την τήρηση των όρων, προϋποθέσεων και διατυπώσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα, την επιβολή ή νόμιμη απαλλαγή των δασμολογικών επιβαρύνσεων και την εφαρμογή τυχόν μέτρων εμπορικής πολιτικής εφόσον προορίζονται να παραδοθούν ως εφόδια πλοίων και αεροσκαφών με απαλλαγή από το φόρο προστιθεμένης αξίας,
9. το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό, αποφασίζουμε:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

΄Αρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
Με την παρούσα απόφαση καθορίζεται διαδικασία θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με την τήρηση των όρων, προϋποθέσεων και διατυπώσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα, την επιβολή ή νόμιμη απαλλαγή των δασμολογικών επιβαρύνσεων και την εφαρμογή τυχόν μέτρων εμπορικής πολιτικής με ταυτόχρονη θέση αυτών σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης και απαλλαγή του ΦΠΑ για το χρονικό διάστημα που παραμένουν στο καθεστώς αυτό, εφόσον προορίζονται να παραδοθούν ως εφόδια πλοίων και αεροσκαφών με απαλλαγή από το φόρο προστιθεμένης αξίας.

Άρθρο 2
Ορισμοί
Για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης νοούνται:
1. “Καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης”: καθεστώς αποθήκευσης, εκτός του καθεστώτος της τελωνειακής αποταμίευσης και της φορολογικής αποθήκευσης του Ν. 2960/2001, στο οποίο υπάγονται με απαλλαγή από ΦΠΑ εμπορεύματα που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με την τήρηση των όρων, προϋποθέσεων και διατυπώσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα, την επιβολή ή νόμιμη απαλλαγή των δασμολογικών επιβαρύνσεων και την εφαρμογή τυχόν μέτρων εμπορικής πολιτικής εφόσον προορίζονται να παραδοθούν σε πλοία και αεροσκάφη με απαλλαγή από το φόρο προστιθεμένης αξίας εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος.
2. “Τελωνειακή αποθήκη”: κάθε χώρος που υπόκειται σε έγκριση από την αρμόδια τελωνειακή αρχή με την έκδοση σχετικής άδειας, ανήκει με οποιοδήποτε εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα σε πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών και στον οποίο αποθηκεύονται αγαθά δικής τους κυριότητας.
3. “Αποθηκευτής”: κάθε πρόσωπο που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα του εφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών και έχει λάβει από την αρμόδια τελωνειακή αρχή άδεια να αποθηκεύει σε τελωνειακή αποθήκη της παρούσας αγαθά δικής του κυριότητας.
4. “Υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης”: η είσοδος σε τελωνειακές αποθήκες της παρούσας εμπορευμάτων που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με την τήρηση των όρων, προϋποθέσεων και διατυπώσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα, την επιβολή ή νόμιμη απαλλαγή των δασμολογικών επιβαρύνσεων, την εφαρμογή τυχόν μέτρων εμπορικής πολιτικής και με απαλλαγή του αναλογούντος ΦΠΑ για το χρονικό διάστημα παραμονής τους εντός του καθεστώτος εφόσον προορίζονται να παραδοθούν ως εφόδια πλοίων και αεροσκαφών.
5. “Άδεια λειτουργίας αποθήκης τελωνειακής αποθήκευσης”: η άδεια που χορηγείται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή σε κάθε πρόσωπο που πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας.
6. “Τελωνειακή Περιφέρεια”: η Τελωνειακή Περιφέρεια στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η λειτουργία της τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας και η οποία είναι αρμόδια για την παραλαβή της αίτησης και τον έλεγχο των δικαιολογητικών αυτής, την έκδοση ή απόρριψη της άδειας, τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας του καθεστώτος τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας καθώς και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας.
7. “Τελωνείο Ελέγχου”: το Τελωνείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η λειτουργία της τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας και το οποίο πραγματοποιεί έλεγχο του προς έγκριση αποθηκευτικού χώρου καθώς και τους ελέγχους του άρθρου 11.
8. “Διατυπώσεις εξαγωγής”: οι διατυπώσεις με τις οποίες πραγματοποιούνται οι εφοδιασμοί πλοίων και αεροσκαφών βάσει του άρθρου 786 του καν. αριθ. 2454/93 της Επιτροπής Διατάξεις Εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ

Άρθρο 3
Γενικές διατάξεις
1. Για την υπαγωγή στο καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας απαιτείται η έκδοση άδειας λειτουργίας τελωνειακής αποθήκευσης εγκεκριμένης από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας ανήκουν οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του ενδιαφερομένου αιτούντος προσώπου.
2. Οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του αιτούντος πρέπει να προσδιορίζονται με ακρίβεια, να ανήκουν στον αιτούντα με οποιοδήποτε εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα και να λειτουργούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα ασφάλειας, υγιεινής, προστασίας του περιβάλλοντος και κάθε άλλο θέμα νόμιμης λειτουργίας αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.
3. Ως αποθήκες τελωνειακής αποθήκευσης μπορούν να εγκριθούν και αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης των τύπων Γ[1] και Δ υπό την προϋπόθεση ότι είναι δυνατή η διάκριση των εμπορευμάτων που έχουν τεθεί σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης από τα εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης και είναι αποθηκευμένα στον ίδιο χώρο και τηρείται διακριτή, ανά εμπόρευμα, λογιστική αποθήκης που περιλαμβάνει τουλάχιστον τα στοιχεία του Παραρτήματος III.
4. Οι δαπάνες λειτουργίας της τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας που αντιπροσωπεύουν το διοικητικό κόστος της τελωνειακής επιτήρησης καθορίζονται σε πεντακόσια (500) ευρώ ετησίως και καταβάλλονται αρχικά με την έκδοση της άδειας και στη συνέχεια κατά το πρώτο δεκαήμερο κάθε ημερολογιακού έτους στο αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου.

Άρθρο 4
Υποβολή αίτησης
1. Η άδεια λειτουργίας τελωνειακής αποθήκευσης χορηγείται σε πρόσωπα τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα του εφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών και τα οποία δεν υπόκεινται σε ποινική δίωξη που συνδέεται με παραβάσεις της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας.
2. Για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας υποβάλλεται αίτηση στην αρμόδια κατά τα ανωτέρω Τελωνειακή Αρχή σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος I.
3. Στην αίτηση επισυνάπτονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α. αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας του αιτούντος ή του νόμιμου εκπροσώπου του με σκοπό την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του ποινικού του μητρώου από την αρμόδια αρχή καθώς και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του αιτούντος και του νόμιμου εκπροσώπου του,
β. καταστατικό της εταιρείας με όλες τις τροποποιήσεις αυτού,
γ. βεβαίωση έναρξης εργασιών του αιτούντος και των τυχόν μεταβολών του,
δ. πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας του αιτούντος,
ε. πιστοποιητικό από αρμόδια αρχή περί μη πτωχεύσεως και περί μη κατάθεσης αίτησης πτωχεύσεως του αιτούντος,
στ. τοπογραφικό διάγραμμα του προς έγκριση χώρου στο οποίο σημειώνονται οι είσοδοι και οι έξοδοι αυτού,
ζ. κάτοψη του χώρου εάν πρόκειται για στεγασμένο αποθηκευτικό χώρο καθώς και αντίγραφο της σχετικής άδειας ανέγερσης του χώρου,
η. τίτλοι κυριότητας ή συμβόλαιο μίσθωσης των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.
4. Σε περίπτωση που ο αιτών διαθέτει άδεια λειτουργίας αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης των τύπων Γ και Δ και αιτείται τη λειτουργία τελωνειακής αποθήκευσης στον ίδιο χώρο, δεν υποχρεούται, κατά την υποβολή της αίτησης, να προσκομίζει τα δικαιολογητικά της παραγράφου 3, υπό τον όρο ότι τα δικαιολογητικά αυτά απαιτούνται κατά την έκδοση άδειας λειτουργίας αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης.

Άρθρο 5
Έλεγχος δικαιολογητικών - αποθηκευτικών εγκαταστάσεων
1. Η αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια, κατόπιν παραλαβής της αίτησης και ελέγχου των δικαιολογητικών αυτής, ορίζει Τελωνείο Ελέγχου, στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται ο χώρος των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων του αιτούντος, ώστε να προβεί σε έλεγχο αυτών.
2. Κατόπιν ελέγχου των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, το αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου συντάσσει σχετική έκθεση η οποία γνωστοποιείται άμεσα στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια.

Άρθρο 6
Απόρριψη αίτησης
1. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας λειτουργίας της τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας, η αίτηση απορρίπτεται.
2. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, η αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια προβαίνει στις κατωτέρω ενέργειες:
α. κοινοποιεί εγγράφως στον αιτούντα τους λόγους επί των οποίων προτίθεται να βασίσει την απόρριψη αυτή και του παρέχει τη δυνατότητα να ασκήσει το Δικαίωμα Προηγούμενης Ακρόασης, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του, εντός προθεσμίας δέκα πέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η παραλαβή της έγγραφης κοινοποίησης.
β. σε περίπτωση που και μετά την έκθεση των απόψεων του αιτούντα κατά τα ανωτέρω, εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι απόρριψης, η αρμόδια αρχή έκδοσης κοινοποιεί στον αιτούντα, με αιτιολογημένη απόφασή της, τους λόγους απόρριψης της άδειας.

Άρθρο 7
Έκδοση άδειας
1. Η άδεια λειτουργίας τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας χορηγείται από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια εντός χρονικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της και κοινοποιείται στον αιτούντα, στο αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου καθώς και στα αναγραφόμενα στην άδεια Τελωνεία εισαγωγής. Σε περίπτωση άσκησης του Δικαιώματος Προηγούμενης Ακρόασης, η ως άνω προθεσμία παρατείνεται κατά δέκα (10) εργάσιμες ημέρες.
2. Εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας λειτουργίας της τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας, η άδεια εκδίδεται σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος II.

Άρθρο 8
Ανάκληση άδειας
1. Η άδεια λειτουργίας τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας ανακαλείται:
- κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου αποθηκευτή,
- όταν διαπιστώνεται ότι ο κάτοχος της άδειας δεν πληροί πλέον τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας λειτουργίας τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας,
- σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης
- σε περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων, εκ μέρους του κατόχου της άδειας, παραβάσεων της παρούσας απόφασης και των διατάξεων της τελωνειακής ή περί ΦΠΑ νομοθεσίας.
2. Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της τελωνειακής αποθήκευσης κοινοποιείται από την Τελωνειακή Περιφέρεια στο Τελωνείο Ελέγχου, στα αναγραφόμενα στην άδεια Τελωνεία εισαγωγής, την αρμόδια Οικονομική Επιθεώρηση και στην 17η Διεύθυνση - Τμήμα Ε΄ ΦΠΑ Εισαγωγών Εξαγωγών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

Άρθρο 9
Προϋποθέσεις υπαγωγής - παραμονής εμπορευμάτων στο καθεστώς της τελωνειακής αποθήκευσης
1. Τα εμπορεύματα που τίθενται σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας προορίζονται αποκλειστικά να αποτελέσουν αντικείμενο παράδοσης
σε πλοία και αεροσκάφη με απαλλαγή από το φόρο προστιθεμένης αξίας.
2. Σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας δεν υπάγονται υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης εμπορεύματα.
3. Για τα εμπορεύματα που τίθενται σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας τηρείται λογιστική αποθήκης, είτε χειρόγραφα σε βιβλίο θεωρημένο από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια, είτε μηχανογραφικά σε θεωρημένα φύλλα από την ως άνω Περιφέρεια και σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος III.
Το θεωρημένο βιβλίο ενημερώνεται με τα τελωνειακά παραστατικά το αργότερο μέχρι την 5η ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών και εκτυπώνεται στα μηχανογραφικά θεωρημένα φύλλα το αργότερο μέχρι την 10η ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα που εκδόθηκαν τα τελωνειακά παραστατικά.
Από την ενημέρωση του βιβλίου πρέπει να προκύπτει για κάθε χρονική περίοδο (ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία), συγκεντρωτικά και αναλυτικά, ανά εμπόρευμα, η κίνηση των ποσοτήτων (χρέωση - πίστωση) και το εναπομένον υπόλοιπο.
4. Ο χρόνος παραμονής των εμπορευμάτων σε χώρους τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας ορίζεται σε σαράντα πέντε (45) ημέρες.
Η αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου αποθηκευτή και για δεόντως αιτιολογημένους λόγους, δύναται να χορηγεί παράταση της ανωτέρω προθεσμίας κατά τριάντα (30) ημέρες, η οποία κοινοποιείται άμεσα στο αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου.
5. Κατά την παραμονή των εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας δεν επιτρέπεται:
- οποιαδήποτε παράδοση (πώληση) των εμπορευμάτων, πλην αυτής που πραγματοποιεί ο αποθηκευτής προς το δικαιούχο απαλλαγής πρόσωπο, με την τήρηση από τον ίδιο των προβλεπόμενων τελωνειακών διατυπώσεων για τον εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών,
- οποιαδήποτε εργασία μεταποίησης των εμπορευμάτων,
- οποιαδήποτε εκτέλεση συνήθων εργασιών, με εξαίρεση εκείνες που θεωρούνται απαραίτητες για τη διατήρηση της κατάστασης των εμπορευμάτων.

Άρθρο 10
Διαδικασία υπαγωγής στο καθεστώς της τελωνειακής αποθήκευσης και απαλλαγής από το φόρο προστιθεμένης αξίας
1. Μη κοινοτικά εμπορεύματα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με την τήρηση των όρων, προϋποθέσεων και διατυπώσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα, την επιβολή ή νόμιμη απαλλαγή των δασμολογικών επιβαρύνσεων και την εφαρμογή τυχόν μέτρων εμπορικής πολιτικής με ταυτόχρονη υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης και απαλλαγή του αναλογούντος φόρου προστιθεμένης αξίας κατά το χρονικό διάστημα παραμονής τους στο καθεστώς.
Η υπαγωγή στο καθεστώς της τελωνειακής αποθήκευσης πραγματοποιείται με την κατάθεση από τον αποθηκευτή του προβλεπόμενου τελωνειακού παραστατικού θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία με την επιβολή ή νόμιμη απαλλαγή των δασμολογικών επιβαρύνσεων και την εφαρμογή τυχόν μέτρων εμπορικής πολιτικής. Επί του τελωνειακού παραστατικού, ο αναλογών ΦΠΑ βεβαιώνεται αλλά δεν εισπράττεται και τίθεται η ένδειξη “ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΦΠΑ Α.Υ.Ο…”.
Τα παραστατικά θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία παραμένουν σε εκκρεμότητα στην αρμόδια Τελωνειακή αρχή εισαγωγής και αντίγραφα αυτών αποστέλλονται στο αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου της τελωνειακής αποθήκευσης εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών.
2. Κατά την έξοδο των εμπορευμάτων από το καθεστώς της τελωνειακής αποθήκευσης τηρούνται από τον αποθηκευτή οι διατυπώσεις εξαγωγής με τις οποίες πραγματοποιούνται οι εφοδιασμοί πλοίων και αεροσκαφών με την υποβολή του προβλεπόμενου τελωνειακού παραστατικού εξαγωγής στο οποίο δηλώνεται το σχετικό φορολογικό στοιχείο παράδοσης (πώλησης) των εμπορευμάτων προς το δικαιούχο απαλλαγής πρόσωπο.
3. Στις περιπτώσεις όπου:
■ έχει παρέλθει η προθεσμία της παραγράφου 4 του άρθρου 9 χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί οι διατυπώσεις εξαγωγής της ανωτέρω παραγράφου 2, ή
■ τα εμπορεύματα δεν διατεθούν σε δικαιούχο απαλλαγής πρόσωπο,
ο αποθηκευτής υποχρεούται να καταβάλει τον ΦΠΑ που αναλογεί στα εισαγόμενα εμπορεύματα και έχει τύχει απαλλαγής κατά τη θέση τους στο καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας μαζί με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά τα προβλεπόμενα στις διατάξεις της τελωνειακής νομοθεσίας.
Για την καταβολή του οφειλόμενου ΦΠΑ, ο αρμόδιος αποθηκευτής, με τη λήξη της προθεσμίας της παραγράφου 4 του άρθρου 9 της παρούσας, απευθύνεται στο αρμόδιο Τελωνείο εισαγωγής στο οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα το σχετικό παραστατικό εισαγωγής. Το Τελωνείο εισαγωγής ενημερώνει σχετικά με την καταβολή του ΦΠΑ το Τελωνείο Ελέγχου προκειμένου αυτό να ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη της έκθεσης ελέγχου.
4. Η αρμόδια Τελωνειακή αρχή εισαγωγής προβαίνει σε εκκαθάριση του καθεστώτος της τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας με την εξόφληση των σχετικών παραστατικών, όσον αφορά τον ΦΠΑ, με την οριστική απαλλαγή ή την καταβολή του φόρου, βάσει των αποτελεσμάτων της έκθεσης ελέγχου που αποστέλλεται από το αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου.
5. Η υποχρέωση καταβολής του οφειλόμενου κατά την εισαγωγή ΦΠΑ γεννάται και σε περιπτώσεις μη ορθής ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων από τον Κοινοτικό Τελωνειακό Κώδικα διατυπώσεων εξαγωγής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Άρθρο 11
Έλεγχοι τελωνειακής αποθήκευσης -Εκθέσεις ελέγχου
1. Το αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου της τελωνειακής αποθήκευσης:
■ τηρεί τα αντίγραφα των παραστατικών εισαγωγής σε ξεχωριστό αρχείο ανά Τελωνειακή αποθήκη,
■ πραγματοποιεί τακτικό έλεγχο, ανά εξάμηνο, για την εξακρίβωση της ορθής τήρησης της λογιστικής αποθήκης και τη διαπίστωση συμφωνίας των λογιστικών καταχωρήσεων και των φυσικών αποθεμάτων,
■ με το πέρας του ελέγχου συντάσσει σχετική έκθεση ελέγχου.
2. Το αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου αποστέλλει, στο κατά περίπτωση αρμόδιο τελωνείο εισαγωγής, την έκθεση ελέγχου. Στην έκθεση αυτή αναφέρονται, αναλυτικά, τα παραστατικά εισαγωγής για τα οποία έχουν τηρηθεί ορθά οι διατυπώσεις λήξης του καθεστώτος Τελωνειακής αποθήκευσης καθώς και αυτά για τα οποία απαιτείται η καταβολή του ΦΠΑ που έχει βεβαιωθεί επί των οικείων παραστατικών εισαγωγής.
Το αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου της τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας δύναται να πραγματοποιεί, εφόσον κρίνει σκόπιμο, και μη τακτικούς ελέγχους.
3. Οι εκθέσεις των τακτικών και μη τακτικών ελέγχων κοινοποιούνται στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια, στην αρμόδια Οικονομική Επιθεώρηση και στη 17η Διεύθυνση Τμήμα Ε΄ ΦΠΑ Εισαγωγών Εξαγωγών.

Άρθρο 12
Ειδικό Βιβλίο Αδειών
Οι άδειες καταχωρούνται από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια, μηχανογραφικά ή χειρόγραφα, σε Ειδικό Βιβλίο Αδειών, το οποίο περιλαμβάνει την ημερομηνία έκδοσης της άδειας, τον αύξοντα αριθμό αυτής, τον κάτοχο της άδειας λειτουργίας τελωνειακής αποθήκευσης, τη διεύθυνση της αποθήκης, την επωνυμία και την έδρα της εταιρείας καθώς και την ημερομηνία της τυχόν ανάκλησης της άδειας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 13
Παραβάσεις - Κυρώσεις
Κάθε παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της παρούσας απόφασης θεωρείται, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων περί λαθρεμπορίας, τελωνειακή παράβαση και διώκεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ
(αριθ. ΠΟΛ. 1100Α.Υ.Ο)
ΑΙΤΩΝ (επωνυμία εταιρείας, ταχ. Δ/νση, τηλέφωνο, fax, e-mail)
ΠΡΟΣ:
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
……………………………………………

Αριθμός Φορολογικού Μητρώου αιτούντος


Αριθμός EORI αιτούντος
Στοιχεία αποθηκευτικών εγκαταστάσεων αιτούντος
(ταχυδρομική Δ/νση, εμβαδόν)




Δηλώνω ότι διαθέτω άδεια λειτουργίας αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης :

□ Ναι

□ Όχι
Αριθ. αδείας λειτουργίας αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης :

Τελωνεία Εισαγωγής







Τόπος και ημερομηνία
Υπογραφή



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ
(αριθ. ΠΟΛ. 1100Α.Υ.Ο)
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
………………………………………………



Δικαιούχος άδειας


Αριθ. άδειας :
Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ)
Αριθμός αναγνώρισης EORI
Τελωνειακή αποθήκη - Στοιχεία αποθηκευτικών εγκαταστάσεων
(ταχυδρομική Δ/νση, εμβαδόν)





Αριθ. άδειας λειτουργίας αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης




Τελωνεία Εισαγωγής





Αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου




Με την παρούσα χορηγείται στο δικαιούχο πρόσωπο άδεια λειτουργίας τελωνειακής αποθήκευσης μη υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης εμπορευμάτων με αναστολή καταβολής του ΦΠΑ βάσει της αριθ. ΠΟΛ. 1100 Α.Υ.Ο τα οποία προορίζονται να παραδοθούν ως εφόδια πλοίων και αεροσκαφών

Τόπος και ημερομηνία

Σφραγίδα


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ


ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ
(ΠΟΛ. 1100 Α.Υ.Ο…)

ΧΡΕΩΣΗ

ΠΙΣΤΩΣΗ
ΥΠΟΛΟΙΠΟ
Α/Α
ΗΜ/ΝΑΙ
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
(συμπ.κωδ.TARIC)
ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

ΗΜ/ΝΑΙ
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ
ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

























Άρθρο 14
Ισχύς
Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 10 Μαΐου 2013


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ
Δ/ΝΣΗ 17Η:ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ Ε':ΦΠΑ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ-ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Ταχ.Δ/νση Καρ.Σερβίας 10101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες Διον.Ζορμπάνος X.Γεώργα
Τηλέφωνα 210 69.87.479,481
Fax 210 69.87.489
Ε - mail vat-customs@2001.syzefxis.gov.gr  ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (ΑΔΑ :
Αθήνα,4 Ιουλίου 2013
ΠΡΟΣ Όπως Πίνακας Διανομής





Η με αριθ. πρωτ. Δ17Ε 5018567 ΕΞ/16.05.2013 Δ.Υ.Ο

Με την αριθ. ΠΟΛ. 1100/10.05.13 Α.Υ.Ο θεσπίζεται, κατ'εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας ΦΠΑ, καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης στο οποίο τίθενται ταυτόχρονα με τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορεύματα τρίτων χωρών με απαλλαγή του ΦΠΑ για ορισμένο χρονικό διάστημα εφόσον προορίζονται στη συνέχεια να παραδοθούν ως εφόδια πλοίων και αεροσκαφών με απαλλαγή από το φόρο προστιθεμένης αξίας.

Η θέση σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης αφορά εμπορεύματα τρίτων χωρών :

- ανεξάρτητα από το εάν τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με καταβολή ή απαλλαγή των δασμολογικών επιβαρύνσεων και τυχόν μέτρων εμπορικής πολιτικής, ήτοι με καταβολή των δασμολογικών επιβαρύνσεων και τυχόν μέτρων εμπορικής πολιτικής (π.χ δασμών αντιντάμπινγκ) ή με το καθεστώς του ειδικού προορισμού ή με οποιαδήποτε άλλη νόμιμη απαλλαγή από δασμολογικές επιβαρύνσεις και

- ανεξάρτητα από το εάν τα εν λόγω εμπορεύματα είχαν τεθεί σε ανασταλτικό καθεστώς πριν τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία π.χ καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης.

Καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης, κατά τις διατάξεις της νομοθεσίας ΦΠΑ και της αριθ. ΠΟΛ. 1100/10.05.2013 Α.Υ.Ο, θεωρείται καθεστώς αποθήκευσης διαφορετικό από το καθεστώς της τελωνειακής αποταμίευσης που προβλέπεται από τις διατάξεις του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα - καν. (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 και από το καθεστώς της φορολογικής αποθήκης που θεσπίζεται από τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα - Ν. 2960/2001 για τα υποκείμενα σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης εμπορεύματα.

Η θέση εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης πραγματοποιείται από πρόσωπα που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τομέα του εφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών και προϋποθέτει την έκδοση σχετικής άδειας από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια.

Οι εισαγωγείς που επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης είτε διαθέτουν δικές τους αποθηκευτικές εγκαταστάσεις οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αποθήκευσης της ΠΟΛ. 1100/2013Α.Υ.Ο ή διαθέτουν αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης τύπου Γ ή Δ στις οποίες θα επιτρέπεται η συναποθήκευση εμπορευμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι είναι δυνατή η διάκριση των εμπορευμάτων που έχουν τεθεί σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης από τα εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης και είναι αποθηκευμένα στον ίδιο χώρο και τηρείται διακριτή, ανά εμπόρευμα, λογιστική αποθήκης που περιλαμβάνει τουλάχιστον τα στοιχεία του Παραρτήματος III.

Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι εισαγωγείς είναι κάτοχοι άδειας λειτουργίας τελωνειακής αποταμίευσης δεν απαιτείται να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά της παραγράφου 3 του άρθρου 4 της Α.Υ.Ο, υπό τον όρο ότι τα δικαιολογητικά αυτά απαιτούνται κατά την έκδοση άδειας λειτουργίας αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης. Εντούτοις διευκρινίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση η θέση εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης προϋποθέτει ξεχωριστή άδεια από την άδεια λειτουργίας τελωνειακής αποταμίευσης.

Οι δαπάνες λειτουργίας της τελωνειακής αποθήκευσης που αντιπροσωπεύουν το διοικητικό κόστος της τελωνειακής επιτήρησης ορίζονται σε πεντακόσια (500) ευρώ ετησίως και καταβάλλονται αρχικά με την έκδοση της άδειας και στη συνέχεια κατά το πρώτο δεκαήμερο κάθε ημερολογιακού έτους.

Η άδεια λειτουργίας τελωνειακής αποθήκευσης χορηγείται από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια εντός χρονικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της, κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών της αίτησης και του αποθηκευτικού χώρου του ενδιαφερομένου αιτούντος προσώπου και κοινοποιείται στον αιτούντα.

Η άδεια λειτουργίας τελωνειακής αποθήκευσης ανακαλείται στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 8 τηςΠΟΛ. 1100/2013 Α.Υ.Ο δηλ.

- κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου,

- σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας τελωνειακής αποταμίευσης,

- όταν διαπιστώνεται ότι δεν πληρούνται πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις έκδοσης της άδειας και

- σε περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων παραβάσεων της αριθ. ΠΟΛ. 1100/2013 Α.Υ.Ο και των διατάξεων της τελωνειακής και περί ΦΠΑ νομοθεσίας.

Η υπαγωγή και παραμονή των εμπορευμάτων στο καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης προϋποθέτει, πέραν των άλλων, ότι :

- τα εμπορεύματα είναι κυριότητας του εφοδιαστή - αποθηκευτή και όχι κυριότητας τρίτων,

- τα εμπορεύματα προορίζονται να αποτελέσουν αντικείμενο παράδοσης σε δικαιούχα απαλλαγής από το φόρο προστιθεμένης αξίας, κατά τις κείμενες διατάξεις, πλοία και αεροσκάφη,

- τα εμπορεύματα δεν είναι υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης καθώς τα εν λόγω εμπορεύματα τίθενται σε καθεστώς φορολογικής αποθήκευσης του Ν. 2960/2001,

- τα εμπορεύματα παραμένουν στο καθεστώς για 45ημέρες με δυνατότητα παράτασης για ένα μήνα για δεόντως αιτιολογημένους λόγους,

- δεν πραγματοποιείται καμία μεταβίβαση των αγαθών, πλην αυτής που πραγματοποιεί ο αποθηκευτής - εφοδιαστής προς το δικαιούχο απαλλαγής πρόσωπο (ναυτιλιακή εταιρεία, αεροπορική εταιρεία κ.λ.π),

- δεν πραγματοποιούνται εργασίες μεταποίησης,

- τηρείται λογιστική αποθήκης.

Η υπαγωγή στο καθεστώς της τελωνειακής αποθήκευσης πραγματοποιείται με την κατάθεση από τον εισαγωγέα-εφοδιαστή του τελωνειακού παραστατικού θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία με τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων κωδικών σύμφωνα με τα Παραρτήματα 37 και 38 του καν. (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 - Διατάξεις Εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα. Τα παραστατικά θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία παραμένουν σε εκκρεμότητα στην αρμόδια Τελωνειακή αρχή εισαγωγής, ενώ, αντίγραφα αυτών αποστέλλονται στο αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου της τελωνειακής αποθήκευσης.

Για την εφαρμογή της ΠΟΛ. 1100/2013 Α.Υ.Ο, στη θέση 44 του ΕΔΕ εισαγωγής :

- χρησιμοποιείται για την απαλλαγή από ΦΠΑ, ο κωδικός απαλλαγής Φ 70 με περιγραφή “Απαλλαγή από ΦΠΑ κατά τη θέση εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης” (ΠΟΛ. 1100/2013 Α.Υ.Ο),

- συμπληρώνεται ο αριθμός της άδειας.

Οι άδειες που εκδίδονται κατ'εφαρμογή της ΠΟΛ. 1100/2013 Α.Υ.Ο, λαμβάνουν κωδικό σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, βάσει της αριθ. Δ18Γ 5013254 ΕΞ/ 22.03.2012 Δ.Υ.Ο, ως εξής : YY-GR-TTTTTT-VW-99999.

Διευκρινίζεται ότι, για την ομοιόμορφη εφαρμογή του καθεστώτος οι μέχρι σήμερα εκδοθείσες άδειες από τις αρμόδιες Τελωνειακές Περιφέρειες να κωδικοποιηθούν σύμφωνα με τον ανωτέρω τύπο.

Κατά την έξοδο των εμπορευμάτων από το καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης, για την οριστικοποίηση της απαλλαγής από ΦΠΑ τηρούνται διατυπώσεις εξαγωγής από τον εφοδιαστή με την υποβολή του προβλεπόμενου παραστατικού στο οποίο επισυνάπτεται το τιμολόγιο παράδοσης (πώλησης) των αγαθών προς το δικαιούχο απαλλαγής πρόσωπο.

Στις περιπτώσεις όπου :

- παρέλθει η προθεσμία των 45ημερών ή

- δεν ολοκληρωθούν, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις διατάξεις του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα, οι διατυπώσεις εξαγωγής ή

- τα εμπορεύματα δεν διατεθούν σε δικαιούχο απαλλαγής πρόσωπο,

ο φόρος προστιθεμένης αξίας για τον οποίο είχε χορηγηθεί απαλλαγή κατά τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με υπαγωγή στο καθεστώς της αποθήκευσης οφείλεται και ο εφοδιαστής με δική του ευθύνη απευθύνεται στο Τελωνείο εισαγωγής για την καταβολή του.

Η εξόφληση των τελωνειακών παραστατικών στο Τελωνείο εισαγωγής πραγματοποιείται βάσει των αποτελεσμάτων της έκθεσης ελέγχου που συντάσσεται από το Τελωνείο Ελέγχου ανά εξάμηνο και αποστέλλεται στο Τελωνείο Εισαγωγής. Από την έκθεση ελέγχου η οποία συντάσσεται από το Τελωνείο Ελέγχου, πρέπει να προκύπτουν σαφώς τα αποτελέσματα ως προς τα παραστατικά που εξοφλούνται, τα παραστατικά που παραμένουν νομίμως σε εκκρεμότητα και τα παραστατικά για τα οποία οφείλονται φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, επισημαίνονται τα ακόλουθα :

1. Η διαδικασία που θεσπίζει η αριθ. ΠΟΛ. 1100/2013 δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την εφαρμογή της Δ17Α 5005535 ΕΞ/14.02.2013 Δ.Υ.Ο στην οποία διευκρινίζεται ότι όταν η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ειιπορευίιάτων πραγματοποιείται από un δικαιρύχα απαλλαγής πρόσωπα (εφοδιαστές) δεν χορηγείται απαλλαγή από ΦΠΑ. Η εισαγωγή αγαθών αποτελεί, ως γνωστόν, διακριτή φορολογητέα πράξη η οποία φορολογείται αντικειμενικά ανεξάρτητα από τον τελικό προορισμό του εμπορεύματος (π.χ παράδοση σε πλοία και αεροσκάφη) και ανεξάρτητα από τη δασμολογική μεταχείριση των εμπορευμάτων. Διευκρινίζεται λοιπόν ότι, απαλλαγή από ΦΠΑ χορηγείται ιαόνο εφόοον τα εμπορεύματα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία ιιε ταυτόχρονη θέση σε καθεστώς αποθήκευσης της ΠΟΛ. 1100/2013. Η πώληση (παράδοση) αγαθών σε δικαιούχα πρόσωπα, σε μεταγενέστερο της εισαγωγής στάδιο, απαλλάσσεται από ΦΠΑ υπό την προϋπόθεση ότι κατατίθεται σχετικό τελωνειακό παραστατικό εξαγωγής και το πρόσωπο που πραγματοποιεί τον εφοδιασμό διαθέτει αποδεικτικό ολοκλήρωσης της εξαγωγής θεωρημένο από την αρμόδια τελωνειακή αρχή (ηλεκτρονικό μήνυμα ΙΕ 599).

2. Εναλλακτικά, για τη χορήγηση απαλλαγής από ΦΠΑ κατά τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, ανεξάρτητα από την εφαριιογή ή un του καθεστώτος του ειδικού προορισμού, ο ενδιαφερόιιενος εφοδιαστής ιιπορεί να προβεί σε εκχώρηση εισαγωγικού δικαιώματος, ήτοι σε παράδοση (πώληση) του εμπορεύματος πριν τη θέση του σε ελεύθερη κυκλοφορία προς το δικαιούχο απαλλαγής πρόσωπο το οποίο και θα καταθέσει, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας, το σχετικό τελωνειακό παραστατικό. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την αριθ. ΠΟΛ. 1087/2013 το τιμολόγιο εκδίδεται χωρίς ΦΠΑ. Εξυπακούεται ότι, σε αυτή την περίπτωση το δικαιούχο απαλλαγής από ΦΠΑ πρόσωπο για την απαλλαγή και από δασμολογικές επιβαρύνσεις θα πρέπει να διαθέτει άδεια ειδικού προορισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, οι τυχόν οφειλόμενες δασμολογικές επιβαρύνσεις καταβάλλονται κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της τελωνειακής νομοθεσίας.

3. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 14 του καν. αριθ. 1225/2009 και το άρθρο 24 του καν. αριθ. 597/2009, οι δασμοί αντιντάμπινγκ ή αντισταθμιστικοί δασμοί, προσωρινοί ή οριστικοί, επιβάλλονται με κανονισμό και εισπράττονται από τα Κράτη Μέλη υπό τη μορφή, στο καθορισμένο ύψος και με βάση τις λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο κανονισμός με τον οποίον επιβάλλονται. Ως εκ τούτου, σε περιπτώσεις όπου τα εμπορεύματα που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη θέση σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης με σκοπό στη συνέχεια να παραδοθούν ως εφόδια σε πλοία και αεροσκάφη υπόκεινται σε μέτρα εμπορικής πολιτικής (δασμούς αντιντάμπινγκ ή αντισταθμιστικούς δασμούς), οι εν λόγω δασμοί εισπράττονται ανεξάρτητα από τους τελωνειακούς δασμούς, τους φόρους και τις λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται συνήθως στις εισαγωγές καθώς και από τη δασμολογική και φορολογική μεταχείριση αυτών (υπαγωγή σε καθεστώς ειδικού προορισμού, απαλλαγή από δασμολογικές επιβαρύνσεις, μηδενικοί δασμοί κατά την εισαγωγή, καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης κ.λ.π).

4. Τέλος, παρακαλούμε για την πιστή τήρηση των ανωτέρω οδηγιών καθώς και των οδηγιών που έχουν δοθεί σχετικά με την ορθή εφαρμογή των περί ΦΠΑ διατάξεων κατά τον εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κάτωθι εγκυκλίους διαταγές :

- αριθ. Πρωτ. Δ17Α 5005535 ΕΞ/14.02.2013 Δ.Υ.Ο, (Οδηγίες για τον εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών με εμπορεύματα που έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία με το καθεστώς του Ειδικού Προορισμού)

- αριθ. πρωτ. Δ17Ε 5004905 ΕΞ/08.02.2013 Δ.Υ.Ο, (Οδηγίες για τον εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών με εμπορεύματα ΕΦΚ)

- αριθ. πρωτ. 5002304/186/20.05.2009 Δ.Υ.Ο, (Σχετικά με την απαλλαγή από ΦΠΑ κατά την εισαγωγή ειδών που προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων)

- αριθ. πρωτ.5036422/2896/10.09.2009 Δ.Υ.Ο, (Μεταβίβαση εφοδίων υποκειμένων σε ΕΦΚ)

- αριθ. πρωτ. ΠΟΛ. 1094/09.07.2007 Δ.Υ.Ο. (Διευκρινίσεις σχετικά με την διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης απαλλαγής από ΦΠΑ κατ' εφαρμογή του άρθρου 257 περ.α παρ.1) του Κώδικα ΦΠΑ)

Επισημαίνεται ιδιαίτερα όχι :

- σε περίπτωση παράδοσης (πώλησης) αγαθών σε δικαιούχο απαλλαγής πρόσωπο (ναυτιλιακή, αεροπορική εταιρεία) απαιτείται έκδοση τιμολογίου από τον πωλητή -εφοδιαστή χωρίς ΦΠΑ και κατάθεση του σχετικού τελωνειακού παραστατικού από τον ίδιο πωλητή - εφοδιαστή (ΕΔΕ εξαγωγής) στο οποίο προσαρτάται το σχετικό τιμολόγιο.

- σε περίπτωση εισαγωγής αγαθών, η απαλλαγή από ΦΠΑ χορηγείται μόνο εφόσον η εισαγωγή πραγματοποιείται από δικαιούχο απαλλαγής πρόσωπο το οποίο αναγράφεται στη θέση 8 του ΕΔΕ εισαγωγής και όχι από εφοδιαστή για τον οποίο ισχύουν τα ανωτέρω αναφερόμενα.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ



[1] - αποθήκη τύπου Γ: ιδιωτική αποθήκη που προορίζεται αποκλειστικά για την αποθήκευση εμπορευμάτων από το διαχειριστή αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχείο γ) του βασικού κανονισμού, όπου ο διαχειριστής αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης ταυτίζεται με τον αποταμιευτή, χωρίς να είναι απαραίτητα κύριος των εμπορευμάτων,
- αποθήκη τύπου Δ: ιδιωτική αποθήκη που προορίζεται αποκλειστικά για την αποθήκευση εμπορευμάτων από το διαχειριστή αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχείο γ) του βασικού κανονισμού, όπου ο διαχειριστής αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης ταυτίζεται με τον αποταμιευτή, χωρίς να είναι απαραίτητα κύριος των εμπορευμάτων και με εφαρμογή της διαδικασίας που αναφέρεται στο άρθρο 25 πρώτη περίπτωση στοιχείο α) του βασικού κανονισμού.


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Παραγγείλετε αντίτυπα με το σύστημα PrePrint

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου