Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Λειτουργία αποσταγματοποιείων-Παραδόσεις παραγομένων προϊόντων Ε.2090/2019 (Μάθημα 3) 31 Μαΐου 2019



Λειτουργία αποσταγματοποιείων-Παραδόσεις παραγομένων προϊόντων Ε.2090/2019 (Μάθημα 3) 31 Μαΐου 2019

Αθήνα, 27/05/2019
Αριθ. Πρωτ.: Ε.2090/27-5-2019

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ




Ι. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑ Β΄

Ταχ. Δ/νση : Καραγεώργη Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 10184, Αθήνα
Πληροφορίες : Ε.Κερασιώτη
Τηλέφωνο : 210 6987414
Fax : 210 6987408
E-Mail : finexcis@2001.syzefxis.gov.gr

ΙΙ. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄

Ταχ. Δ/νση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 11521- Αθήνα
Πληροφορίες : Στ. Σάμιος, Στ. Καραγιάννης
Τηλέφωνο : 2106479221
Fax : 210 6468272
E-Mail : alcohol_food@gcsl.gr

Ε 2090/2019

ΘΕΜΑ: «Λειτουργία αποσταγματοποιείων -Παραδόσεις παραγομένων προϊόντων».


Α. Με αφορμή ερώτημα που τέθηκε από Χημική Υπηρεσία, καθώς και υπομνήματα ενδιαφερομένων αποσταγματοποιών, σχετικά με τη δυνατότητα τμηματικής παράδοσης αποσταγμάτων, προϊόντων απόσταξης κλπ από τα (σφραγισμένα) δοχεία συλλογής, στις οικείες μονάδες παραγωγής (αποσταγματοποιεία), επισημαίνονται τα εξής:

1. Όπως είναι γνωστό, η λειτουργία των αποσταγματοποιείων διέπεται από τις σχετικές διατάξεις [άρθρα 56,7( παρ.Γ) και 8] του ν.2969/2001 (281 Α΄) ως και την Α.Υ.Ο. 3002475/383/0029/02-02-2010 (162 Β΄) «Λειτουργία αποσταγματοποιείων» στην οποία, μεταξύ των άλλων, καθορίζονται οι όροι, οι διατυπώσεις και οι διαδικασίες σχετικά με τον έλεγχο, ο οποίος [σύμφωνα πάντοτε με τις εν λόγω διατάξεις] είναι ολιστικός, καταλαμβάνοντας όλα τα στάδια της παραγωγής [από της εισαγωγής και κατεργασίας των πρώτων υλών, της απόσταξης μέσω σφραγισμένων (με ειδικές σφραγίδες) αποστακτικών κυκλωμάτων], κατοχής, αποθήκευσης ως και διακίνησης και διάθεσης των οικείων αλκοολούχων προϊόντων (αποσταγμάτων, προϊόντων απόσταξης κλπ).

Έτσι, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (α) της παραγράφου 6 του άρθρου 4 της εν λόγω Α.Υ.Ο. «Για την κατεργασία κάθε είδους επιτρεπόμενης πρώτης ύλης και ένα τουλάχιστον εικοσιτετράωρο πριν από την έναρξη κάθε εργασίας, ο εργοστασιάρχης ή ο αντιπρόσωπός τους οφείλουν να υποβάλλουν σχετική αίτηση- δήλωση στην εποπτεύουσα το αποσταγματοποιείο Χημική Υπηρεσία του Γ.Χ.Κ. και να λάβουν από αυτήν τη σχετική έγκριση.
Στην αίτηση – δήλωση πρέπει να αναφέρεται το είδος (κατηγορία) και η ποσότητα της προς κατεργασία πρώτης ύλης, το σχετικό πρωτόκολλο εισαγωγής, η περιεκτικότητα αυτής σε σάκχαρο ή/και αλκοόλη σύμφωνα με τη σχετική έκθεση χημικής εξέτασης, οι δεξαμενές (αριθμοί ή σημεία) στις οποίες βρίσκεται, ο χρόνος έναρξης και λήξης της κατεργασίας αυτής ως και ο χρόνος έναρξης και λήξης των εργασιών της απόσταξης, καθώς και το είδος και η ποσότητα των προϊόντων που θα παραχθούν […]» ενώ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του ιδίου εν λόγω άρθρου «Προκειμένου για την παραγωγή αποστάγματος στεμφύλων, η κατά την προηγουμένη παράγραφο αίτηση-δήλωση υποβάλλεται ομοίως τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο πριν από την έναρξη των εργασιών της απόσταξης. Το χρονικό διάστημα των εργασιών της απόσταξης που αφορά η εν λόγω αίτηση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη δυναμικότητα και τη λειτουργία των χρησιμοποιουμένων αποστακτικών μηχανημάτων, σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα. Για τη διαπίστωση της κατεργαζόμενης πρώτης ύλης, η εποπτεύουσα Χημική Υπηρεσία του Γ.Χ.Κ. υποχρεούται όπως, κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των εργασιών της απόσταξης, προβαίνει σε ελέγχους και δειγματοληψίες του περιεχομένου του αποστακτήρα ως και στον έλεγχο του κενού των προς απόσταξη δεξαμενών, ενώ μπορεί να απαιτεί την κένωση του αποστακτήρα παρουσία των αρμοδίων οργάνων παρουσία των αρμοδίων οργάνων της και να προβαίνει στον έλεγχο και, ενδεχομένως, στη δειγματοληψία των υπολειμμάτων της απόσταξης […]».

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (α) της παραγράφου Α.2 του άρθρου 5 της εν λόγω Α.Υ.Ο. «Η παράδοση των εκάστοτε παραγόμενων προϊόντων, από τα σφραγισμένα δοχεία συλλογής, γίνεται παρουσία του εποπτεύοντος το εργοστάσιο χημικού της Χημικής Υπηρεσίας και του αρμοδίου υπαλλήλου του Τελωνείου, ως και του εργοστασιάρχη ή του αντιπροσώπου του και συντάσσεται σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης, στο οποίο, με βάση τη χορηγηθείσα έγκριση για την κατεργασία της χρησιμοποιηθείσας πρώτης ύλης και τα αποτελέσματα του ελέγχου κατά τις διατάξεις της παραγράφου 7 του προηγούμενου άρθρου, χαρακτηρίζεται το προϊόν σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας […]. Με βάση το πρωτόκολλο παράδοσης, βεβαιώνεται η ποσότητα και ο κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος του εκάστοτε παραγόμενου προϊόντος και διενεργείται η χρέωση του εργοστασίου σε άνυδρη αιθυλική αλκοόλη».

Επιπλέον, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του εδαφίου (β) της ίδιας παραγράφου Α.2 του άρθρου 5 της εν λόγω Α.Υ.Ο., «Κατά την παράδοση, από τα δοχεία συλλογής, των παραγομένων προϊόντων, διενεργείται, από τους προαναφερθέντες εποπτεύοντες το εργοστάσιο υπαλλήλους των αρμοδίων Υπηρεσιών (Χημικής και Τελωνειακής) δειγματοληψία, ανά δοχείο, προς χημική εξέταση ως προς τα λοιπά στοιχεία, πλην του κατ’ όγκον αλκοολικού τίτλου ο οποίος βεβαιώνεται με το σχετικό πρωτόκολλο παραδόσεως κατά τα ανωτέρω, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες σχετικές διατάξεις της ισχύουσας κοινοτικής […] και εθνικής νομοθεσία (ν. 2969/2001) (…). Το κατά τα ανωτέρω πρωτόκολλο παράδοσης αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο για την ταυτότητα και την ιχνηλασιμότητα του οικείου προϊόντος και πρέπει να συσχετίζεται με τα συντασσόμενα συνοδευτικά και παραστατικά έγγραφα, τα σχετικά με τη διάθεση ή την καθ’ οιονδήποτε τρόπο χρήση αυτού, με βάση την οποία πιστώνεται».

Όπως προκύπτει από τις προαναφερθείσες διατάξεις, η (κάθε) παράδοση προϊόντων από τα δοχεία συλλογής των αποσταγματοποιείων - η οποία διενεργείται, παρουσία του εποπτεύοντος το εργοστάσιο χημικού της Χημικής Υπηρεσίας και του αρμοδίου υπαλλήλου του Τελωνείου, κατόπιν της σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου αποσταγματοποιού - είναι μοναδική ανά δοχείο συλλογής σχετιζόμενη άμεσα με τις κατεργασθείσες πρώτες ύλες, κατ’ αυτήν δε διενεργείται [μετά τον έλεγχο των επιτεθειμένων σφραγίδων και τη σφράγιση σε θέση κλειστή της δικλείδας (βάνας) εισόδου του αποστάγματος] αποσφράγιση του οικείου δοχείου συλλογής, καταμέτρηση του περιεχομένου αυτού και προσδιορισμός του αλκοολικού τίτλου, καθώς και δειγματοληψία του περιεχομένου στο δοχείο συλλογής προϊόντος, προς χημική εξέταση, συντασσομένου σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης.

Ακριβώς δε, με βάση το κατά τα ανωτέρω πρωτόκολλο παράδοσης, σύμφωνα πάντοτε με τις προαναφερθείσες σχετικές διατάξεις, διενεργείται η βεβαίωση της ποσότητας και η σχετική χρέωση του εργοστασίου σε άνυδρη αιθυλική αλκοόλη ως και η συσχέτιση με τις οικείες κατεργασθείσες πρώτες ύλες και η σχετική πίστωση αυτών, αλλά βεβαίως και (πρωτίστως) η καταβολή του αναλογούντος Ε.Φ.Κ. (προκειμένου για τα αποσταγματοποιεία που δεν λειτουργούν με το καθεστώς της φορολογικής αποθήκης). Είναι προφανές ότι δεν είναι επιτρεπτή η πραγματοποίηση τμηματικών παραδόσεων των προϊόντων των αποσταγματοποιείων από τα δοχεία συλλογής αυτών, καθώς δεν θα ήταν δυνατός ο έλεγχος του (διενεργουμένου κατά μήνα, μέσω της υποβαλλομένης μηνιαίας δήλωσης) ισοζυγίου μεταξύ των εισερχομένων και κατεργαζόμενων στο αποσταγματοποιείο πρώτων υλών και των παραγόμενων σε αυτό προϊόντων, δεδομένου ότι η ποσότητα αποστάγματος που θα παρέμενε στο δοχείο συλλογής μετά από την τμηματική παράδοση θα αναμιγνυόταν, εν συνεχεία, με τη νέα ποσότητα αποστάγματος η οποία θα συλλεγόταν κατά τη διενέργεια των νέων αποστάξεων και συνεπώς δεν θα ήταν δυνατή η συσχέτιση και αντιστοίχιση του προκύπτοντος μίγματος προϊόντων με τις πρώτες ύλες του αποσταγματοποιείου.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι τα δοχεία συλλογής έχουν ιδιαίτερο λειτουργικό ρόλο στο όλο αποστακτικό κύκλωμα [β.δ. της 25-12-1917 (άρθρο 44 παρ. 2), Α.Υ.Ο. 3002475/383/0029/02-02-2010 (άρθρο 3, παρ. 3 περιπτ. α’ - ζ’)] – και για τον λόγο αυτόν η σφράγισή τους διενεργείται (όπως και το αποστακτικό μηχάνημα στο οποίο είναι προσαρμοσμένα και συνδεδεμένα) με ειδικό τρόπο και ειδικές σφραγίδες [σφραγιδοκάλυκες και σφραγιδοσύρματα με τις οποίες χρεώνεται το εργοστάσιο καθώς και ο εποπτεύων τούτο χημικός, της σχετικής πιστώσεως διενεργουμένης με βάση τα οικεία πρωτόκολλα παραδόσεως] διαφοροποιούμενες πλήρως από τις χρησιμοποιούμενες για τη σφράγιση των δοχείων αποθήκευσης σφραγίδες - και γενικά δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται (και) ως δοχεία αποθήκευσης, προβλεπομένων για την αποθήκευση των εκάστοτε παραγομένων προϊόντων διακριτών, ιδιαίτερων και ανεξαρτήτων δεξαμενών, μη σχετιζομένων με το αποστακτικό κύκλωμα (Α.Υ.Ο. 3002475/383/0029/02-02-2010, άρθρο 3 παρ.1α’ και παρ. 3στ’), από τις οποίες - μετά από την εκάστοτε παράδοση - μεταγγίζεται ολοσχερώς το (παραδοθέν) περιεχόμενο του οικείου δοχείου συλλογής το οποίο κενούται πλήρως ώστε (μετά την επανασφράγισή του και τη σύνδεσή του με το αποστακτικό μηχάνημα) να χρησιμοποιείται για την συλλογή των (εκ νέου) παραγομένων προϊόντων.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, στις σχετικές διατάξεις (άρθρο 3, παρ. 1 και 2) της εν λόγω Α.Υ.Ο., προκειμένου για τη χορήγηση της προβλεπόμενης (σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν.2969/2001) άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, το αποσταγματοποιείο θα πρέπει να διαθέτει ιδιαίτερους χώρους, δεξαμενές κλπ για τη μετάγγιση και την αποθήκευση σ’ αυτές των εκάστοτε παραδιδόμενων από τα δοχεία συλλογής προϊόντων.

2. Πέραν των προαναφερομένων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά την επιβολή του Ε.Φ.Κ., ειδικά για τις μονάδες που λειτουργούν εκτός καθεστώτος φορολογικής αποθήκης, ισχύουν οι σχετικές διατάξεις της παραγράφου 2(γ) του άρθρου 56 του ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας», με τις οποίες ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο οι διατάξεις της παραγράφου 2(γ) του άρθρου 7 της οδηγίας 2008/118/ΕΚ του Συμβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες θεωρείται ως θέση σε ανάλωση - των προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. (και συνεπώς ο Ε.Φ.Κ. καθίσταται, σε αυτή την περίπτωση, απαιτητός) - κάθε παραγωγή τέτοιων προϊόντων εκτός καθεστώτος αναστολής.

Συνεπώς, κάθε προϊόν που παράγεται σε αποσταγματοποιείο, το οποίο βρίσκεται εκτός καθεστώτος αναστολής των φορολογικών επιβαρύνσεων, θεωρείται ότι, με την παραγωγή του, ήδη αυτό τίθεται σε ανάλωση και ο Ε.Φ.Κ. καθίσταται απαιτητός για το σύνολο της παραχθείσας ποσότητας η οποία έχει συγκεντρωθεί στο δοχείο συλλογής και παραδίδεται σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις της παραγράφου Α.2 του άρθρου 5 της Α.Υ.Ο. 3002475/383/0029/02-02-2010.

Άλλωστε, για το λόγο αυτό, ειδικά για τα αποσταγματοποιεία που δεν έχουν λάβει άδεια φορολογικής αποθήκης, ισχύουν οι επιπλέον περιορισμοί που προβλέπονται στις διατάξεις της παραγράφου Β του άρθρου 5 της Α.Υ.Ο. 3002475/383/0029/02-02-2010. Σύμφωνα λοιπόν με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Β.1 του εν λόγω άρθρου «Μετά την παράδοση των παραγομένων προϊόντων από τα σφραγισμένα δοχεία συλλογής και τη σύνταξη του προβλεπομένου στην περίπτωση Α.2α του άρθρου αυτού πρωτοκόλλου παράδοσης, όπου βεβαιώνεται η ποσότητα και ο αλκοολικός τίτλος του παραγομένου προϊόντος, υποβάλλεται στο αρμόδιο Τελωνείο, άμεσα ή το αργότερο την επομένη εργάσιμη ημέρα, από τον υπόχρεο Δ.Ε.Φ.Κ. για την καταβολή των αναλογουσών φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων (…)».

Β. Κατόπιν των ανωτέρω, με βάση τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας (ν.2969/2001, Α.Υ.Ο. 3002475/383/0029/02-02-2010), είναι σαφές ότι η (κάθε) παράδοση των προϊόντων του αποσταγματοποιείου είναι διαδικασία μοναδική που αφορά αποκλειστικά και μόνο τη συνολική ποσότητα του (εκάστοτε) παραγομένου, συλλεγομένου και καταμετρουμένου, στο κάθε δοχείο συλλογής, προϊόντος και τούτο για λόγους που, όπως προαναφέρθηκε, σχετίζονται τόσο με την ορθή παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας των εν λόγω μονάδων, όσο και με την ορθή επιβολή του Ε.Φ.Κ.

Παρακαλούνται οι Χημικές και Τελωνειακές Υπηρεσίες για την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση των προαναφερομένων.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Γ.ΠΙΤΣΙΛΗΣ


Βλέπε σχετικά άρθρα με ημερομηνία ανάρτησης
Αποσταγματοποιών 82
Αριθμ. 30/003/000/498/11.02.2016 Τροποποίηση της αριθμ. 3002475/383/0029/2010 ΑΥΟ «Λειτουργία αποσταγματοποιείων. (Μάθημα 3) 18 Φεβρουαρίου 2017  82
Αριθμ. 30/003/000/498/11.02.2016 Τροποποίηση της αριθμ. 3002475/383 /0029/2010 ΑΥΟ «Λειτουργία αποσταγματοποιείων. (Μάθημα 3) 18 Φεβρουαρίου 2017  84
Αριθ. πρωτ. : 30/003/000/ 3910/03.11.2016 Σφράγιση αποστακτικών μηχανημάτων των αποσταγματοποιών. (Μάθημα 3) 18 Φεβρουαρίου 2017  86
Αριθ πρωτ : 30/003/000/ 3567/11.10.2016 Μηνιαίες δηλώσεις αποσταγματοποιών. (Μάθημα 3) 18 Φεβρουαρίου 2017  88
Έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης για πωλήσεις οίνου μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων). ΠΟΛ 1173/ 2018    (Μάθημα 3) 9 Οκτωβρίου 2018  92
Απόσταξη σύκων και αποσύκων από τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) του Δήμου Χίου. Αρ.Αποφ. 30/003/000/4148  (Μάθημα 3) 13 Νοεμβρίου 2018  93
Τροποποιήσεις στα αλκοολούχα ποτά και στο θεσμό των Αποσταγματοποιείων Ε.2036/28.02.2019 (Μάθημα 3) 29 Μαρτίου 2019  94
Λειτουργία αποσταγματοποιείων-Παραδόσεις παραγομένων προϊόντων Ε.2090/2019 (Μάθημα 3) 31 Μαΐου 2019  101



ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς


Ζητάμε
ΕΝΤΥΠΑ ΔΙΑΣΑΦΗΣΕΩΝ
Από το 1830 μέχρι σήμερα

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Η ανάλυση κινδύνου (Risk Analysis) στα Τελωνεία εξόδου και τα προβλήματά της (Μάθημα 4.ε) 30 Μαΐου 2019


Η ανάλυση κινδύνου (Risk Analysis) στα Τελωνεία εξόδου και τα προβλήματά της (Μάθημα 4.ε) 30 Μαΐου 2019


Σχόλιο: Ξεκινάμε μια περιγραφή πολλών εφαρμογών στα θέματα εκτελωνισμού και όχι μόνο. Προβλήματα που παρουσιάζονται στην πράξη και θέλουν λύση. Ελπίζουμε να φανούμε χρήσιμοι.

Δεδομένα:
Αυτοκίνητο: αυτοκίνητο φορτηγό με φρούτα ξεκινά από το Τελωνείο Πειραιά για Ρωσία . φορτίο groupage
Διασάφηση: το φορτηγό φορτώνει με δύο διασαφήσεις εξαγωγής δύο διαφορετικών εξαγωγέων.
Διακίνηση: Χρησιμοποίηση του τελωνειακού καθεστώτος TIR
Μηνύματα: το τελωνείο κατάθεσης διασάφησης στέλνει δύο μηνύματα στη βάση δεδομένων της ΕΕ στο τελωνείο εξόδου της Πολωνίας προς Λευκορωσία και Ρωσία.
Ανάλυση Κινδύνου: στο τελωνείο εξόδου από το έδαφος της ΕΕ.
Βρέθηκαν:
Στον φυσικό έλεγχο του ενός MRN  προσδιορίστηκε ότι υπάρχει εμπόρευμα μια άλλης δασμολογικής κλάσης
Απαγορεύτηκε η έξοδος από το Τελωνείο της Πολωνίας. Κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων  για λύση.


Ερώτημα:
Τι πρέπει να γίνει;
Δύο τρόποι υπάρχουν για διόρθωση της δασμολογικής κλάσης:
Α) το τελωνείο κατάθεσης της διασάφησης εξαγωγής πρέπει να εκδώσει ένα καινούργιο MRN  με τις σωστές δασμολογικές κλάσεις ή
Β) το τελωνείο κατάθεσης διασάφησης  εξαγωγής να βεβαιώσει την σύμπτυξη των εμπορευμάτων σε μια δασμολογική κλάση με τις νομικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής  Ένωσης (Α 1004304 ΕΞ 2019) 


Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς




Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βάσεις δεδομένων για τα τελωνεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Μάθημα 2.α) 29 Μαΐου 2019



Ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βάσεις δεδομένων για τα τελωνεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Μάθημα 2.α) 29 Μαΐου 2019


Βάση δεδομένων των εξουσιοδοτημένων οικονομικών φορέων και των αρμόδιων τελωνειακών αρχών ΑΕΟ
Κεντρικό σύστημα που πρέπει να χρησιμοποιείται για όλες τις αιτήσεις και τις αποφάσεις που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη
Βάση δεδομένων των τελωνείων στις χώρες της ΕΕ και στις χώρες του καθεστώτος κοινής διαμετακόμισης
Βάση δεδομένων για όλες τις δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες που έχουν εκδοθεί κατόπιν αιτήματος των τελωνείων των κρατών μελών της ΕΕ
Τελωνειακή βάση δεδομένων για τον εντοπισμό των χημικών ουσιών και την ταξινόμησή τους στη συνδυασμένη ονοματολογία
Βάση δεδομένων αναγνώρισης και αριθμού εγγραφής οικονομικών φορέων
Εφαρμογή για την παρακολούθηση αγαθών κατά την εξαγωγή μέσω ενός αριθμού αναφοράς κίνησης
Βάση δεδομένων για δασμολογικές ποσοστώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ημερησίως επικαιροποιημένων υπολοίπων των εφαρμοζόμενων δασμολογικών ποσοστώσεων
Σύστημα πιστοποίησης της καταγωγής των εμπορευμάτων που εφαρμόζεται στο σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων (ΣΓΠ)
Εγχειρίδιο δειγματοληψίας για εργαστηριακές δοκιμές
Ενημερωμένοι όγκοι συγκεκριμένων προϊόντων υπό την εποπτεία που εισήχθησαν στην ΕΕ το τρέχον και το παρελθόν έτος
Πληροφορίες σχετικά με τις ισχύουσες και υπό προετοιμασία αναλήψεις καθώς και τις προπαρασκευαστικές ποσοστώσεις
Πολύγλωσση βάση δεδομένων που καλύπτει όλα τα μέτρα που αφορούν τη δασμολογική, εμπορική και γεωργική νομοθεσία για εισαγωγές και εξαγωγές
Η παρακολούθηση πραγματοποιείται μέσω του αριθμού αναφοράς κίνησης (MRN)

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Δείτε σχετικές  με το θέμα Αναρτήσεις στις

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Αποφάσεις Αμφισβήτησης ΕΕ
Μοναδικά βιβλία για τελωνειακή έρευνα

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Οδηγός για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης στο Σύστημα Τελωνειακών Πληροφοριών (CIS Supervision Coordination Group) (Μάθημα 4) 28 Μαΐου 2019



Οδηγός για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης στο Σύστημα Τελωνειακών Πληροφοριών (CIS Supervision Coordination Group) (Μάθημα 4) 28 Μαΐου 2019


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 1 REPUBLIQUE HELLENIQUE, MINISTERE DES AFFAIRES ENTRANGERES, SERVICE DE TRADUCTION HELLENIC REPUBLIC, MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS, TRANSLATION SERVICE
Νο.Φ.092.22/7928
Ομάδα για τη Συντονισμένη Εποπτεία του Συστήματος Τελωνειακών Πληροφοριών
(CIS Supervision Coordination Group)
ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Γραμματεία της Ομάδας για τη Συντονισμένη Εποπτεία του CIS
Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ)
Ταχυδρομική διεύθυνση: Rue Wiertz 60, B-1047 Βρυξέλλες
Γραφεία: Rue Montoyer 30, 1000 Βρυξέλλες
Email: EDPS-CIS@edps.europa.eu
Τηλ: 02-283 19 13, Φαξ: 02-283 19 50

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
Ι. Εισαγωγή στο Σύστημα Τελωνειακών Πληροφοριών
ΙΙ. Δικαιώματα των ατόμων των οποίων τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία στο CIS
ΙΙ.1 Δικαίωμα πρόσβασης
ΙΙ.1.1 Άμεση πρόσβαση
ΙΙ.1.2 Έμμεση πρόσβαση
ΙΙ.2 Δικαίωμα διόρθωσης και διαγραφής δεδομένων
ΙΙ.3 Δικαίωμα κλειδώματος των δεδομένων
ΙΙ.4 Ένδικα βοηθήματα: το δικαίωμα καταγγελίας της αρχής προστασίας δεδομένων ή έναρξης δικαστικής διαδικασίας
ΙΙΙ. Περιγραφή της διαδικασίας για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης σε κάθε κράτος-μέλος που χρησιμοποιεί το CIS
ΙΙΙ.1 Αυστρία
ΙΙΙ.2 Βέλγιο
ΙΙΙ.3 Βουλγαρία
ΙΙΙ.4 Κροατία
ΙΙΙ.5 Κύπρος
ΙΙΙ.6 Τσεχία
ΙΙΙ.7 Δανία
ΙΙΙ.8 Εσθονία
ΙΙΙ.9 Φινλανδία
ΙΙΙ.10 Γαλλία
ΙΙΙ.11 Γερμανία
ΙΙΙ.12 Ελλάδα
ΙΙΙ.13 Ουγγαρία
ΙΙΙ.14 Ιρλανδία
ΙΙΙ.15 Ιταλία
ΙΙΙ.16 Λετονία
ΙΙΙ.17 Λουξεμβούργο
ΙΙΙ.18 Λιθουανία
ΙΙΙ.19 Μάλτα
ΙΙΙ.20 Ολλανδία
ΙΙΙ.21 Πολωνία
ΙΙΙ.22 Πορτογαλία
ΙΙΙ.23 Ρουμανία
ΙΙΙ.24 Σλοβακία
ΙΙΙ.25 Σλοβενία
ΙΙΙ.26 Ισπανία
ΙΙΙ.27 Σουηδία
ΙΙΙ.28 Ηνωμένο Βασίλειο
Παραρτήματα (υποδείγματα επιστολών)
Πρόσωπα των οποίων τα προσωπικά δεδομένα συλλέγονται, διακρατούνται ή υποβάλλονται με άλλο τρόπο σε επεξεργασία στο Σύστημα Τελωνειακών Πληροφοριών (εφεξής καλούμενο "CIS") έχουν δικαιώματα σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα τους, ειδικότερα δικαίωμα πρόσβασης υπό τον όρο αυστηρών περιορισμών, δικαίωμα διόρθωσης ανακριβών δεδομένων και διαγραφής δεδομένων που δεν έχουν αποθηκευτεί νομότυπα.
Ο παρών Οδηγός περιγράφει τις διαδικασίες για την άσκηση αυτών των δικαιωμάτων.
Ο παρών Οδηγός αποτελείται από τρεις ενότητες: περιγραφή του CIS, κατάλογος δικαιωμάτων που παρέχονται στα πρόσωπα των οποίων τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία στο CIS και περιγραφή της διαδικασίας για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης σε κάθε ενδιαφερόμενη χώρα.
Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Το CIS είναι πληροφοριακό σύστημα που συγκεντρώνει τελωνειακές πληροφορίες και αποσκοπεί στην πρόληψη, διερεύνηση και δίωξη παραβάσεων της κοινοτικής τελωνειακής ή γεωργικής νομοθεσίας.
Το CIS διαθέτει διπλή νομική βάση:
- Τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ.515/97 του Συμβουλίου της 13ης Μαρτίου 1997 περί της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των διοικητικών αρχών των κρατών-μελών και της συνεργασίας των αρχών αυτών με την Επιτροπή με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των τελωνειακών και γεωργικών ρυθμίσεων1 (εφεξής "Κανονισμός 515/97"), όπως τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ.766/2008 της 9ης Ιουλίου 2008,2 και
- την Απόφαση 2009/917/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 30ής Νοεμβρίου 2009 για τη χρήση της πληροφορικής για τελωνειακούς σκοπούς3 (εφεξής "Απόφαση 2009/917/ΔΕΥ").
………………………………………….
1 ΕΕ L 82, 22.3.1997, σελ.1.
2 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ.766/2008 της 9ης Ιουλίου 2008 για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 515/97 του Συμβουλίου περί της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των διοικητικών αρχών των κρατών μελών και της συνεργασίας των αρχών αυτών με την Επιτροπή με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των τελωνειακών και γεωργικών ρυθμίσεων, ΕΕ L 218, 13.8.2008, σελ.48.
3 ΕΕ L 323, 10.11.2009, σελ.20.
…………………………………………
Το Αρχείο Φακέλων Τελωνειακών Ερευνών (FIDE – Fichier d'Identification des Dossiers d'Enquetes Douanieres/Customs files identification database) αποτελεί πανευρωπαϊκό ευρετήριο που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του CIS. Απαρτίζεται από φακέλους ερευνών που καταρτίστηκαν από τελωνειακές και άλλες ανακριτικές αρχές των κρατών-μελών για διοικητικούς σκοπούς και για σκοπούς ποινικών ερευνών και διώξεων στον τομέα των τελωνείων.
Μετά από εισαγωγή λεπτομερούς ερωτήματος, το FIDE παρέχει πληροφορίες:
- για το όνομα και τη διεύθυνση της ανακριτικής αρχής, και
- αριθμό φακέλου του αρχείου ερευνών της εν λόγω αρχής
σε περιπτώσεις όπου διατίθενται πληροφορίες για φακέλους που αφορούν τόσο εκκρεμείς όσο και τεθείσες στο αρχείο έρευνες κατά φυσικών ή νομικών προσώπων ("αποτέλεσμα"-hit). Στη συνέχεια, το γραφείο που εισήγαγε το ερώτημα μπορεί να αποφασίσει να ζητήσει αμοιβαία συνδρομή ή να παράσχει αυθόρμητες πληροφορίες.
Νομική βάση του FIDE
Το FIDE αποτελείται από δύο βάσεις δεδομένων λόγω των δύο νομικών βάσεων που ισχύουν για αυτό, ως εξής:
- Κανονισμός 515/97 όσον αφορά το πεδίο όπου η ΕΕ έχει αποκλειστική αρμοδιότητα (Άρθρο 3 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
- Απόφαση 2009/917/ΔΕΥ όσον αφορά το πεδίο όπου η ΕΕ έχει από κοινού αρμοδιότητα με τα κράτη-μέλη (Άρθρο 4 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Κατηγορίες δεδομένων που υποβάλλονται σε επεξεργασία
Τα δεδομένα που εισάγονται στο CIS αφορούν αγαθά, μεταφορικά μέσα, επιχειρήσεις και πρόσωπα που συνδέονται με τέτοιες παραβάσεις. Αφορούν επίσης τάσεις στην απάτη, διαθέσιμη εμπειρογνωμοσύνη, αγαθά που κατακρατήθηκαν, κατασχέθηκαν ή δημεύτηκαν και ρευστά διαθέσιμα που κατακρατήθηκαν, κατασχέθηκαν ή δημεύτηκαν.
Κατηγορίες προσωπικών δεδομένων που υποβάλλονται σε επεξεργασία
Τα προσωπικά δεδομένα που μπορεί να υποβληθούν σε επεξεργασία στο CIS παρατίθενται στο Άρθρο 25(2) του Κανονισμού 515/97 και το Άρθρο 4(2) της Απόφασης 2009/917/ΔΕΥ και μπορούν να περιλαμβάνουν μόνο:
(α) επώνυμο, πατρώνυμο, ονόματα και ψευδώνυμα,
(β) ημερομηνία και τόπο γέννησης,
(γ) ιθαγένεια,
(δ) φύλο,
(ε) ιδιαίτερα αντικειμενικά και μόνιμα φυσικά χαρακτηριστικά,
(στ) το λόγο για τον οποίο έχουν συμπεριληφθεί τα δεδομένα,
(ζ) προτεινόμενη δράση,
(η) προειδοποιητικό κωδικό που υποδηλώνει ότι το άτομο έχει ιστορικό οπλοφορίας, βιαιότητας ή απόδρασης,
(θ) αριθμό κυκλοφορίας του μεταφορικού μέσου.
Σε όλες τις περιπτώσεις, τα προσωπικά δεδομένα που αποκαλύπτουν φυλετική ή εθνική καταγωγή, πολιτικά φρονήματα, θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και δεδομένα που αφορούν την υγεία ή τη σεξουαλική ζωή ενός προσώπου δεν θα συμπεριλαμβάνονται.4
Αρχιτεκτονική του συστήματος
Το CIS αποτελείται από μια κεντρική βάση δεδομένων (εφεξής "Κεντρικό CIS"), η πρόσβαση στην οποία επιτυγχάνεται μέσω τερματικών σε κάθε κράτος-μέλος.5
………………………………….
4 Τα δεδομένα αυτά παρατίθενται στο Άρθρο 8 της Οδηγίας 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 1995 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών που ισχύουν για τις τελωνειακές δραστηριότητες που διενεργούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό 515/97, και στο Άρθρο 6 της Απόφασης-Πλαισίου 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2008 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που τυγχάνουν επεξεργασίας στο πλαίσιο της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις που ισχύουν για τις τελωνειακές δραστηριότητες που διενεργούνται σύμφωνα με την απόφαση 2009/917/ΔΕΥ.
5 Βλ. Άρθρο 34 του Κανονισμού 515/97 και Άρθρο 3(1) της Απόφασης 2009/917/ΔΕΥ.
……………………………
ΙΙ. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ CIS
Σύμφωνα με τις αρχές της προστασίας δεδομένων, σε όλα τα άτομα των οποίων τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία στο CIS εκχωρούνται συγκεκριμένα δικαιώματα6 βάσει της προαναφερθείσας απόφασης και κανονισμού. Πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις χώρες όπου η Απόφαση 2009/917/ΔΕΥ δεν έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο.
Τα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνουν βασικά:
▪ το δικαίωμα πρόσβασης σε δεδομένα που τους αφορούν και είναι αποθηκευμένα στο CIS
▪ το δικαίωμα διόρθωσης ανακριβών δεδομένων ή διαγραφής σε περίπτωση μη νομότυπης αποθήκευσης των δεδομένων
▪ το δικαίωμα άσκησης ένδικων μέσων ενώπιον των δικαστηρίων ή των αρμόδιων αρχών για τη διόρθωση ή διαγραφή των δεδομένων ή την καταβολή αποζημίωσης.7
Το πρόσωπο που ασκεί οποιοδήποτε από αυτά τα δικαιώματα μπορεί να υποβάλλει αίτηση στις αρμόδιες αρχές του κράτους-μέλους της επιλογής του.
Προθεσμίες για ανταπόκριση σε αιτήσεις προσώπων
Όταν ένα πρόσωπο ασκεί το δικαίωμα πρόσβασης, διόρθωσης ανακριβών δεδομένων και διαγραφής μη νομότυπα αποθηκευμένων δεδομένων, οι απαντήσεις των εθνικών αρμόδιων αρχών πρέπει να δίδονται εντός προθεσμιών που ορίζονται σε εθνικό επίπεδο (βλ. ενότητα ΙΙ και ενότητα ΙΙΙ). Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να απαντούν εντός τριών μηνών σε αιτήσεις πρόσβασης8 και αμελλητί σε αιτήσεις αποκατάστασης.9
…………………………………………
6 Βλ. συγκεκριμένα Άρθρο 36 του Κανονισμού 515/97 και Άρθρο 22 της Απόφασης 2009/917/ΔΕΥ.
7 Βλ. Άρθρο 36(5) του Κανονισμού 515/97 και Άρθρο 23 της Απόφασης 2009/917/ΔΕΥ.
8 Βλ. Άρθρο 13 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ.45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2000 σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.
9 Βλ. Άρθρο 14 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ.45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2000 σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.
10 Βλ. Άρθρο 36(2) του Κανονισμού 515/97 και Άρθρο 22 της Απόφασης 2009/917/ΔΕΥ.
11 Βλ. τις κατευθυντήριες γραμμές του ΕΕΠΔ για τα δικαιώματα των προσώπων όσον αφορά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, Ενότητα 1(3), σελ.23, στο: https://secure.edps.europa.eu /EDPSWEB/webdav/site/mySite/shared/Documents/Supervision/Guidelines/14-02-25_GL_DS_rights_En.pdf
……………………………………………..
ΙΙ.1 Δικαίωμα πρόσβασης
Το δικαίωμα πρόσβασης είναι η δυνατότητα που έχει όποιος υποβάλλει σχετική αίτηση να λάβει γνώση των πληροφοριών που τον αφορούν και είναι αποθηκευμένα σε φάκελο δεδομένων όπως αναφέρεται στην εθνική νομοθεσία. Πρόκειται για μια θεμελιώδη αρχή της προστασίας δεδομένων η οποία παρέχει στα υποκείμενα των δεδομένων τη δυνατότητα να ασκούν έλεγχο στα προσωπικά δεδομένα τους τα οποία διακρατούνται από τρίτους.
Το δικαίωμα αυτό προβλέπεται ρητώς στο άρθρο 41 του Κανονισμού 515/97 και στο άρθρο 22 της απόφασης 2009/917/ΔΕΥ.
Απαγορεύεται η πρόσβαση εάν ενδέχεται να εκτεθούν σε κίνδυνο εν εξελίξει εθνικές έρευνες, ή κατά τη διάρκεια της περιόδου διακριτικής παρακολούθησης ή κατά τον εντοπισμό και την αναφορά του.10 Κατά την αξιολόγηση της δυνατότητας εφαρμογής μιας τέτοιας εξαίρεσης, πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν τα νόμιμα συμφέροντα του ενδιαφερομένου προσώπου. Όταν η αίτηση που υποβάλλεται σε ευρωπαϊκό θεσμό αφορά τη διαγραφή των δεδομένων, ο ΕΕΠΔ συνήθως εισηγείται να αποφασίσουν οι θεσμοί της ΕΕ εάν θα διαγραφούν τα δεδομένα το ταχύτερο δυνατόν, αλλά το αργότερο εντός 15 εργάσιμων ημερών.11
Ένα κράτος-μέλος μπορεί επίσης να αρνηθεί την πρόσβαση όταν αυτή η άρνηση αποτελεί απαραίτητο μέτρο για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, της άμυνας, της δημόσιας ασφάλειας και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τρίτων.
Το δικαίωμα πρόσβασης ασκείται σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους μέλους στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση. Οι διαδικασίες ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, όπως και οι κανόνες για τη διαβίβαση των δεδομένων στον αιτούντα. Όταν ένα κράτος-μέλος παραλαμβάνει αίτηση πρόσβασης σε δεδομένα τα οποία έχει παράσχει άλλη χώρα, το εν λόγω κράτος πρέπει να δώσει στην εκδίδουσα χώρα τη δυνατότητα να δηλώσει τη θέση της όσον αφορά τη δυνατότητα κοινοποίησης των δεδομένων στον αιτούντα.12
…………………………………………….
12 Βλ. Άρθρο 36(3) του Κανονισμού 515/97.
13 Βλ. Άρθρο 36(4) του Κανονισμού 515/97 και Άρθρο 22 της Απόφασης 2009/917/ΔΕΥ.
14 Βλ. Άρθρο 22 της Απόφασης 2009/917/ΔΕΥ.
…………………………………………………
Υπάρχουν σήμερα δύο είδη συστημάτων τα οποία διέπουν το δικαίωμα πρόσβασης σε αστυνομικά δεδομένα και, συνεπώς, εφαρμόζονται και στα δεδομένα που επεξεργάζεται το CIS. Όπως περιγράφεται κατωτέρω, σε ορισμένα κράτη-μέλη το δικαίωμα πρόσβασης είναι άμεσο, σε άλλα έμμεσο.
Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να λάβει πληροφορίες για το σύστημα που εφαρμόζεται στο δικαίωμα πρόσβασης από την εθνική αρχή προστασίας δεδομένων (εφεξής "ΑΠΔ") του αντίστοιχου κράτους-μέλους.
ΙΙ.1.1 Άμεση πρόσβαση
Στην περίπτωση της άμεσης πρόσβασης, ο ενδιαφερόμενος υποβάλει απευθείας αίτηση πρόσβασης στις αρχές που διαχειρίζονται τα δεδομένα (τελωνεία και μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών για το CIS). Εφόσον προβλέπεται από το εθνικό δίκαιο, διαβιβάζονται στον αιτούντα οι πληροφορίες που τον αφορούν.
ΙΙ.1.2 Έμμεση πρόσβαση
Στην περίπτωση της έμμεσης πρόσβασης, ο ενδιαφερόμενος υποβάλει την αίτηση πρόσβασης στην εθνική αρχή προστασίας δεδομένων του κράτους στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση. Η ΑΠΔ διενεργεί τις αναγκαίες επαληθεύσεις για τον χειρισμό της αίτησης και διαβιβάζει την απάντησή της στον αιτούντα.
ΙΙ.2 Δικαίωμα διόρθωσης και διαγραφής δεδομένων
Το δικαίωμα πρόσβασης συμπληρώνεται από το δικαίωμα διόρθωσης των προσωπικών δεδομένων όταν περιέχουν πραγματικό σφάλμα ή είναι ελλιπή και από το δικαίωμα απαίτησης της διαγραφής τους όταν δεν έχουν αποθηκευτεί νομότυπα.13
ΙΙ.3 Δικαίωμα κλειδώματος των δεδομένων
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να κλειδωθούν προσωπικά δεδομένα τα οποία επεξεργάζεται το CIS σύμφωνα με την Απόφαση 2009/917/ΔΕΥ.14
Στο πλαίσιο αυτό, στις κατευθυντήριες γραμμές για τα δικαιώματα των προσώπων όσον αφορά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, ο ΕΕΠΔ υπογράμμισε ότι πρέπει να διακρίνονται δύο καταστάσεις όταν τα υποκείμενα των δεδομένων ζητούν κλείδωμα των δεδομένων, οι οποίες επηρεάζουν τη χρονική περίοδο εντός της οποίας πρέπει να απαντηθεί η αίτησή τους:
………………….
12 Βλ. Άρθρο 36(3) του Κανονισμού 515/97.
13 Βλ. Άρθρο 36(4) του Κανονισμού 515/97 και Άρθρο 22 της Απόφασης 2009/917/ΔΕΥ.
14 Βλ. Άρθρο 22 της Απόφασης 2009/917/ΔΕΥ.  
…………………………..
1) Όταν τα υποκείμενα των δεδομένων προσβάλλουν την ακρίβεια των δεδομένων που τα αφορούν, τα δεδομένα πρέπει να κλειδωθούν "για περίοδο που δίνει στον ελεγκτή τη δυνατότητα να επαληθεύσει την ακρίβεια, συμπεριλαμβανομένης της πληρότητας, των δεδομένων". Συνεπώς, όταν ο ελεγκτής λαμβάνει αίτηση κλειδώματος για τους λόγους αυτούς, τα δεδομένα πρέπει να κλειδώνονται αμέσως για την περίοδο που είναι απαραίτητη ώστε να επαληθευτεί η ακρίβεια και πληρότητα των δεδομένων.
2) Όταν τα υποκείμενα των δεδομένων ζητούν το κλείδωμα των δεδομένων τους λόγω μη νομότυπης επεξεργασίας ή όταν τα δεδομένα πρέπει να κλειδωθούν για τους σκοπούς της απόδειξης, ο ελεγκτής θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να διενεργήσει την αξιολόγηση αυτή προκειμένου να αποφασίσει εάν τα δεδομένα πρέπει να κλειδωθούν. Στην περίπτωση αυτή, αν και τα δεδομένα δεν μπορούν να κλειδωθούν αμέσως, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία εγκαίρως προκειμένου να προστατευτούν τα δικαιώματα του υποκείμενου των δεδομένων. Συνεπώς, ο ΕΕΠΔ κρίνει ότι οι αιτήσεις αυτές θα πρέπει να αξιολογούνται το ταχύτερο δυνατόν και το αργότερο εντός 15 εργάσιμων ημερών.
ΙΙ.4 Ένδικα βοηθήματα: το δικαίωμα καταγγελίας της αρχής προστασίας δεδομένων ή έναρξης δικαστικής διαδικασίας
Το Άρθρο 36(5) του Κανονισμού 515/97 και το Άρθρο 23 της Απόφασης 2009/917/ΔΕΥ ορίζουν τα ένδικα βοηθήματα που έχει ένα άτομο στη διάθεσή του: υπενθυμίζουν ότι κάθε πρόσωπο μπορεί να προσφύγει ενώπιον των δικαστηρίων ή της αρχής που είναι αρμόδια δυνάμει του δικαίου κάθε κράτους-μέλους για να ζητήσει τη
διόρθωση ή διαγραφή προσωπικών δεδομένων που περιέχουν πραγματικό σφάλμα, τη διόρθωση ή διαγραφή προσωπικών δεδομένων που έχουν εισαχθεί ή είναι αποθηκευμένα στο CIS κατά παράβαση του Κανονισμού 515/97 ή της Απόφασης 2009/917/ΔΕΥ, την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, το κλείδωμα προσωπικά δεδομένων, την καταβολή αποζημίωσης για βλάβη που υπέστη λόγω της χρήσης του CIS.
Σε περίπτωση που τα δεδομένα έχουν εισαχθεί από την Επιτροπή, είναι δυνατόν να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου σύμφωνα με το Άρθρο 263 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.15
ΙΙΙ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΣ-ΜΕΛΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ CIS
Οι διαδικασίες που εφαρμόζει κάθε χώρα που χρησιμοποιεί το CIS, οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται από τα πρόσωπα που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα πρόσβασης, διόρθωσης ή διαγραφής περιγράφονται στα εθνικά πληροφοριακά δελτία στα κεφάλαια ΙΙΙ.1-ΙΙΙ.28.
………………………..
15 Άρθρο 36(5) του Κανονισμού 515/97. 
……………………………
ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ TRADUCTION OFFICIELLE OFFICIAL TRANSLATION


ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε


Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς