Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Νέες Οδηγίες για την εκτέλεση τελωνειακών συναλλαγών από την ΑΑΔΕ Ε. 2050/2020. Μια συνολική θεώρηση μετά τον Covid -19 (Μάθημα 1d) 21 Απριλίου 2020




Νέες Οδηγίες για την εκτέλεση τελωνειακών συναλλαγών από την ΑΑΔΕ Ε. 2050/2020. Μια συνολική θεώρηση μετά τον Covid-4129 (Μάθημα 1d) 21 Απριλίου 2020





Ε. 2050/2020 Παροχή οδηγιών, στο πλαίσιο της λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, κατά την εκτέλεση τελωνειακών εργασιών


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

ΑΔΑ: ΨΞΛΜ46ΜΠ3Ζ-ΥΔΚ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα, 16.04.2020
Αρ. Πρωτ.: Ε. 2050
ΠΡΟΣ : Π.Δ.
ΘΕΜΑ: Παροχή οδηγιών, στο πλαίσιο της λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, κατά την εκτέλεση τελωνειακών εργασιών
ΣΧΕΤ.: 1. Η με αρ. E.2003/2019 21.08.2019 (Α.Δ.Α.: ΩΣΘΠ46ΜΠ3Ζ-4ΛΟ) εγκύκλιος του Διοικητή τηςΑ.Α.Δ.Ε.
2. H αριθμ. ΔΤΔ Α 1002472 ΕΞ 2020/07.01.2020 εγκύκλιος ΑΑΔΕ «Είσοδος εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος της 'Ενωσης - Προσκόμιση των εμπορευμάτων στο τελωνείο -Προσωρινή εναπόθεση» (ΑΔΑ: ΨΛΛ446ΜΠ3Ζ-3ΡΤ)
3. Η αριθμ. ΔΤΔ Α 1068392 ΕΞ 2016/28.04.2016 εγκύκλιος της Γενικής Διευθύντριας Τελωνείων και ΕΦΚ «Εξαγωγή & 'Εξοδος εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της 'Ενωσης στο πλαίσιο του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα - Αντικατάσταση της Δ19Α5013811ΕΞ2014/03.06.2014» (ΑΔΑ: ΩΨΜ6Η-ΔΡΧ)
Στο πλαίσιο της λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, κατά την εκτέλεση τελωνειακών εργασιών, σας κοινοποιούμε οδηγίες σχετικά με την εκτέλεση τελωνειακών εργασιών, ως ακολούθως:
1. Απόδειξη του ενωσιακού χαρακτήρα των εμπορευμάτων.
2. Διακίνηση εμπορευμάτων υπό το καθεστώς ενωσιακής/κοινής διαμετακόμισης
2.1. Διατυπώσεις στο τελωνείο αναχώρησης
2.2. Διατυπώσεις στο τελωνείο διέλευσης
2.3. Διατυπώσεις στο τελωνείο προορισμού
3. Διακίνηση εμπορευμάτων με χρήση δελτίων TIR
4. Προθεσμία για την προσωρινή εναπόθεση εμπορευμάτων
5. Δυνατότητα αναβολής της ακύρωσης διασάφησης εξαγωγής ή επανεξαγωγής
1. Απόδειξη του ενωσιακού χαρακτήρα των εμπορευμάτων.
Στις περιπτώσεις διακίνησης εμπορευμάτων με έναν εκ των ακόλουθων τρόπων, δεν απαιτείται η απόδειξη του ενωσιακού χαρακτήρα των εμπορευμάτων κατά την επανείσοδό τους στο τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε. και επομένως δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού T2L ή ισοδυνάμου αποδεικτικού ενωσιακού χαρακτήρα (άρθρο 119, παρ.2.Καν. (ΕΕ) 2446/2015)
α) όταν τα εμπορεύματα μεταφέρονται αεροπορικώς και φορτώθηκαν ή μεταφορτώθηκαν σε ενωσιακό αερολιμένα με προορισμό άλλον ενωσιακό αερολιμένα, εφόσον η μεταφορά πραγματοποιείται βάσει ενιαίου παραστατικού μεταφοράς που έχει εκδοθεί σε κράτος μέλος·
β) όταν, προκειμένου για θαλάσσια μεταφορά, τα εμπορεύματα έχουν μεταφερθεί μεταξύ ενωσιακών λιμένων στο πλαίσιο τακτικής γραμμής θαλάσσιας μεταφοράς για την οποία έχει χορηγηθεί άδεια σύμφωνα με το άρθρο 120 Καν. (ΕΕ) 2446/2015·
γ) όταν, προκειμένου για σιδηροδρομική μεταφορά, τα εμπορεύματα έχουν μεταφερθεί σιδηροδρομικώς μέσω τρίτης χώρας η οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης περί καθεστώτος κοινής διαμετακόμισης βάσει ενιαίου παραστατικού μεταφοράς που έχει εκδοθεί σε κράτος μέλος και η δυνατότητα αυτή προβλέπεται σε διεθνή συμφωνία.
Επιπλέον, δύναται να αποδειχτεί ο ενωσιακός χαρακτήρας των διακινούμενων εμπορευμάτων με χρήση του τιμολογίου τους ή του εγγράφου μεταφοράς τους ως ακολούθως:
i. όταν η αξία των διακινούμενων εμπορευμάτων υπερβαίνει τις 15.000€, τότε είναι απαραίτητο το έγγραφο(τιμολόγιο ή έγγραφο μεταφοράς) να είναι δεόντως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τον ενδιαφερόμενο και θεωρημένο από το τελωνείο. Η θεώρηση γίνεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου.
ii. όταν η αξία των διακινούμενων εμπορευμάτων δεν υπερβαίνει τις 15.000€, τότε δεν απαιτείται θεώρηση από το αρμόδιο τελωνείο. Ωστόσο, πρέπει να αναγράφονται στο τιμολόγιο ή στο έγγραφο μεταφοράς, εκτός από τα απαραίτητα στοιχεία, το όνομα και η διεύθυνση του αρμόδιου τελωνείου.
Για το διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων και σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση πρωτοτύπων εγγράφων απόδειξης του ενωσιακού χαρακτήρα, γίνεται αποδεκτή η προσκόμιση αντιγράφων αυτών, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Οι τελωνειακές αρχές θα προβαίνουν σε έλεγχο γνησιότητας είτε ηλεκτρονικά (όπου υπάρχει δυνατότητα) είτε με χρήση δελτίου έρευνας.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, οι φορείς για να διευκολυνθούν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τρόπο μεταφοράς που δεν απαιτεί την απόδειξη ενωσιακού χαρακτήρα των εμπορευμάτων ή τη χρήση αποδεικτικού που δεν απαιτεί προσκόμιση στο τελωνείο.
2. Διακίνηση εμπορευμάτων υπό το καθεστώς ενωσιακής/κοινής διαμετακόμισης
2.1. Διατυπώσεις στο τελωνείο αναχώρησης
Η εκ των προτέρων ηλεκτρονική υποβολή δεδομένων διασάφησης διαμετακόμισης είναι υποχρεωτική για τη χρήση του καθεστώτος ενωσιακής/κοινής διαμετακόμισης, όπως και του καθεστώτος TIR. Τα επισυναπτόμενα έγγραφα (CMR, τιμολόγια, κ.λπ.) συνυποβάλλονται υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική μορφή, προς διευκόλυνση του ενδιαφερόμενου κατά τη διέλευση συνόρων και τη διεξαγωγή τελωνειακών διατυπώσεων και ελέγχων.
Υποβολή με φυσική παρουσία μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν επικοινωνίας με το αρμόδιο τελωνείο και ορισμού ημερομηνίας και ώρας συνάντησης. Ορισμός ημερομηνίας και ώρας συνάντησης απαιτείται σε κάθε περίπτωση που προβλέπεται η σφράγιση εγγράφων που συνοδεύουν τα διακινούμενα εμπορεύματα.
Για την εξακρίβωση της ταυτότητας των διακινούμενων εμπορευμάτων συνιστάται η χρήση εναλλακτικών μέτρων αντί της σφράγισης, όπου είναι δυνατόν (π.χ. για βαρέα ή ογκώδη ή εμπορεύματα που φέρουν serial number), όπως περιγράφεται στην Ε.2003/2019 (ΑΔΑ: ΩΣΘΠ46ΜΠ3Ζ-4ΛΟ). Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωτική η αναγραφή της περιγραφής των εμπορευμάτων στη θέση 31 της διασάφησης.
Κατά την υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς ενωσιακής/κοινής διαμετακόμισης, τα τελωνεία αναχώρησης, για τον καθορισμό προθεσμίας προσκόμισης των εμπορευμάτων στο τελωνείο προορισμού, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους ότι είναι δυνατόν να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, καθότι η λήψη μέτρων προστασίας έναντι του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις κατά τη διαδρομή. Επιπλέον, το συνοδευτικό έγγραφο διαμετακόμισης (ασφαλείας), θα πρέπει να εκδίδεται ηλεκτρονικά, και όχι σε φυσική μορφή. Η ηλεκτρονική έκδοση του ΣΕΔ/ΣΕΔΑ συνεπάγεται ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να αποστέλλεται με ηλεκτρονικό μήνυμα στον υποβάλλοντα (δικαιούχο του καθεστώτος ή τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο αυτού.
2.2. Διατυπώσεις στο τελωνείο διέλευσης
Στο πλαίσιο διασφάλισης της ομαλούς ροής στη διακίνηση εμπορευμάτων προτείνεται η χρήση των «πράσινων διαδρόμων» (green lanes) από τους μεταφορείς. Με τον όρο «πράσινος διάδρομος» χαρακτηρίζονται όλα τα σημεία διέλευσης που εντοπίζονται στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και αποτελούν μέρος του Δι-Ευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (TEN-T).
Ως σημεία διέλευσης με πράσινους διαδρόμους για τη χώρα μας χαρακτηρίζονται τα ακόλουθα:
α/α
Συνοριακό σημείο
Είδος μεταφορών
Ονομασία
Εσωτερικό
Εξωτερικό
Χώρα
Οδικές
Σιδηροδρομικές
Θαλάσσιες
Αεροπορικές
1
Προμαχώνας
x

Βουλγαρία
x
x


2
Ορμένιο
x

Βουλγαρία
x
x


3
Εξοχή
x

Βουλγαρία
x



4
Κακαβιά

x
Αλβανία
x



5
Κρυσταλλοπηγή

x
Αλβανία
x



6
Νίκη

x
Β. Μακεδονία
x



7
Εύζωνοι

x
Β. Μακεδονία
x
x


8
Κήποι

x
Τουρκία
x



9
Ηγουμενίτσα
x
x
-


x

10
Πάτρα
x
x
-


x

11
Πειραιάς
x
x
-


x
x
12
Θεσσαλονίκη
x
x
-


x
x
13
Αθήνα
x
x
-




Σε αυτά τα σημεία, τα τελωνεία οφείλουν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Εφόσον, αυτά λειτουργούν ως τελωνεία διέλευσης, οι έλεγχοι που ασκούν, ελαχιστοποιούνται στους απολύτως απαραίτητους (π.χ. οπτικός έλεγχος εγγράφων είτε σε φυσική, είτε σε ηλεκτρονική μορφή). Οι τελωνειακές διατυπώσεις τηρούνται στα τελωνεία που λειτουργούν στα εξωτερικά σημεία.
2.3. Διατυπώσεις στο τελωνείο προορισμού
Όταν τα εμπορεύματα προσκομίζονται στο τελωνείο προορισμού μετά τη λήξη της προθεσμίας, η τελωνειακή αρχή, αφού αξιολογήσει τις αιτίες εκπρόθεσμης προσκόμισης, μπορεί να θεωρήσει ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του μεταφορέα. Μεταξύ των αποδεκτών αιτιών περιλαμβάνονται οι καθυστερήσεις εξαιτίας τυχόν συνοριακών ελέγχων.
Για το διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων, η προθεσμία για την αποστολή των αποτελεσμάτων ελέγχου (μήνυμα ΙΕ018), όπως αναφέρεται στην υπ' αρ. 1 σχετική, παρατείνεται στις έξι (06) μέρες από την άφιξη των εμπορευμάτων (μήνυμα 006).
3. Διακίνηση εμπορευμάτων με χρήση δελτίων TIR
Όσα αναφέρονται στην ενότητα «Διακίνηση εμπορευμάτων υπό το καθεστώς ενωσιακής/κοινής διαμετακόμισης» ισχύουν και για τη διακίνηση εμπορευμάτων με την κάλυψη δελτίου TIR. Όμως, στα τελωνεία εισόδου, όπου υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα δεδομένα του δελτίου TIR και δεδομένου ότι οι αλλοδαποί κάτοχοι του δελτίου TIR μπορεί να έχουν υποβάλλει τα ηλεκτρονικά δεδομένα από τη χώρα τους (π.χ. μέσω της πλατφόρμας TIR EPD) είναι δυνατόν να μην έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά σε αρχείο PDF τη φορτωτική CMR αλλά να την προσκομίζουν με το έντυπο δελτίο TIR .
Περαιτέρω, είναι δυνατόν για λόγους διευκόλυνσης του εμπορίου και εφόσον το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος, κατά το διάστημα εφαρμογής μέτρων προστασίας έναντι του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID19 να εφαρμοστεί εφεδρική διαδικασία για το καθεστώς TIR (εκτός NCTS).
Επισημαίνεται ότι, στο τελωνείο προορισμού ή εξόδου θα καταχωρηθούν απαραιτήτως τα στοιχεία της κίνησης, στις Λειτουργίες - Δηλώσεις TIR προ NCTS, προκειμένου να δημιουργηθεί ο φάκελος με τα στοιχεία των εξοφλημένων δελτίων TIR, που υποβάλλεται καθημερινά στην εγγυοδοτική αλυσίδα, μέσω του εγγυοδοτικού οργανισμού (ΟΦΑΕ), όπως αναφέρεται στην υπ' αρ. 1 σχετική, ως εφεδρική διαδικασία του καθεστώτος TIR.
4. Προθεσμία για την προσωρινή εναπόθεση εμπορευμάτων
Σε συνέχεια ερωτημάτων σχετικά με τη δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας παραμονής εμπορευμάτων σε εγκαταστάσεις προσωρινής εναπόθεσης πέραν των 90 ημερών που προβλέπονται στο άρθρο 149 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα ή σε χώρους, άλλους από τις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις προσωρινής εναπόθεσης, που έχουν εγκριθεί για την προσωρινή εναπόθεση εμπορευμάτων, πέραν των 3 ή 6 (για τους εγκεκριμένους παραλήπτες) ημερών όπως προβλέπεται στο άρθρο 115, παρ. 2 του Καν. (ΕΕ) 2015/2446, δεν υφίσταται τέτοια δυνατότητα καθώς οι εν λόγω προθεσμίες ορίζονται στη νομοθετική δέσμη του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα και η τροποποίησή τους απαιτεί την εκκίνηση νομοθετικής διαδικασίας από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.
Ως εκ τούτου, οι οικονομικοί φορείς που έχουν ανάγκη αποθήκευσης των εμπορευμάτων τους με αναστολή καταβολής δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των ανωτέρω προθεσμιών, ενθαρρύνονται να διερευνήσουν άλλες καταλληλότερες εναλλακτικές αποθήκευσης των εμπορευμάτων τους (τελωνειακή αποταμίευση, ελεύθερη ζώνη, τελωνειακή αποθήκευση, φορολογική αποθήκη), συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας έκδοσης προσωρινής άδειας λειτουργίας αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης για τον χώρο της εγκατάστασης προσωρινής εναπόθεσης.
5. Δυνατότητα αναβολής της ακύρωσης διασάφησης εξαγωγής ή επανεξαγωγής
Σύμφωνα με το άρθρο 248(2) του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446, αν το τελωνείο εξαγωγής δεν έχει λάβει πληροφορίες ή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα εμπορεύματα έχουν εγκαταλείψει το τελωνειακό έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός 150 ημερών από την ημερομηνία παράδοσης των εμπορευμάτων για το καθεστώς της εξαγωγής, της επανεξαγωγής ή της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, το εν λόγω τελωνείο μπορεί να ακυρώσει τη σχετική διασάφηση.
Ωστόσο, υπό τις παρούσες εξαιρετικές περιστάσεις και δεδομένου ότι έχουν ήδη υποβληθεί από οικονομικούς φορείς αιτήματα για την παράταση της προθεσμίας εξόδου των εμπορευμάτων εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, τα τελωνεία εξαγωγής δεν πρέπει να εκκινούν τη διαδικασία ακύρωσης διασαφήσεων εξαγωγής ή επανεξαγωγής ακόμα και μετά την πάροδο της προθεσμίας εξόδου των 150 ημερών, εκτός αν η ακύρωση ζητείται ρητά από τον ίδιο τον διασαφιστή.
Οι τελωνειακές αρχές παρακαλούνται για την πιστή τήρηση των ανωτέρω και την αναφορά τυχόν προβλημάτων προς επίλυση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών: dtd@2001.syzefxis.gov.gr.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ


Ε.2003/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 57, 59 και 60 του ν.4587/2018 (ΦΕΚ Α'218)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Β', Α'

ΑΔΑ: Ω2Π746ΜΠ3Ζ-ΝΔΗ
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2019
Ε.2003
ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.
ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 57, 59 και 60 του ν.4587/2018 (ΦΕΚ Α'218)
Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 57 του ν.4587/2018 (ΦΕΚ Α'218), με τις οποίες τροποποιείται το άρθρο 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αναφορικά με τις συμβάσεις χρηματοοικονομικής μίσθωσης που έχουν συναφθεί πριν την έναρξη ισχύος του Κώδικα αυτού, τις διατάξεις του άρθρου 59 του ίδιου νόμου, με τις οποίες τροποποιείται το άρθρο 13 του ν.2238/1994 και τις διατάξεις του άρθρου 60 του ν.4587/2018, με τις οποίες παρατείνεται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2019 η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 10 του ν.2579/1998:
Με το άρθρο 57 του ν.4587/2018, τροποποιήθηκε η παράγραφος 18 του άρθρου 72 του ν.4172/2013.
Συγκεκριμένα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, ορίζεται ότι για συμβάσεις χρηματοοικονομικής μίσθωσης, οι οποίες είχαν συναφθεί πριν την 1.1.2014, εφαρμόζονται οι διατάξεις του προϊσχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994) μέχρι τη λήξη τους.
Με το άρθρο 59 του ν.4587/2018, τροποποιήθηκε το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν.2238/1994 (Α'151). Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι ως άνω διατάξεις, με βάση τις οποίες μέχρι την τροποποίησή τους οριζόταν ότι η μίσθωση ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης για την επιβολή φόρου υπεραξίας, καταλαμβάνουν και περιπτώσεις όπου ο τυχόν υφιστάμενος στο μίσθιο εξοπλισμός μισθώνεται ή αγοράζεται από τον μισθωτή. Οι διατάξεις αυτές καταλαμβάνουν εκκρεμείς υποθέσεις, για τις οποίες έχει ήδη επιβληθεί φόρος υπεραξίας κατά το άρθρο 13 του ν.2238/1994.
Με το άρθρο 60 του ν.4587/2018, παρατείνεται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2019 η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 10 του ν.2579/1998 (Α'31) για καταβολή εφάπαξ παγίων ποσών φόρου κατά τη μεταβίβαση από επαχθή αιτία, περιλαμβανομένης και της ανταλλαγής, αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης των περιπτώσεων β', γ' και δ' των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού (ΤΑΞΙ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ενταγμένα σε ΚΤΕΛ).
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΑΔΕ προς Εκτελωνιστές: Ακολουθείστε τις οδηγίες, Μη συνωστίζεστε. 19.03.2020



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Α.Α.Δ.Ε.
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
Αθήνα, 19 Μαρτίου 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΑΔΕ προς Εκτελωνιστές: Ακολουθείστε τις οδηγίες, Μη  συνωστίζεστε
Με αφορμή φαινόμενα συνωστισμού εκτελωνιστών και λοιπών συναλλασσομένων, που καταγράφονται έξω από Τελωνεία, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπενθυμίζει ότι, με σκοπό την εξασφάλιση της διαρκούς και απρόσκοπτης λειτουργίας των Τελωνείων όλης της χώρας, αλλά και την προστασία του συναλλακτικού κοινού και των εργαζομένων στα Τελωνεία, προβλέπεται με σχετική απόφαση η λειτουργία των τελωνείων σε 3 βάρδιες, ώστε, σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε μία βάρδια, να μπορεί να γίνει απολύμανση στο χώρο και να λειτουργήσει η επόμενη βάρδια ή το προσωπικό ασφαλείας.
Η ίδια απόφαση προβλέπει ότι οι εκτελωνισμοί γίνονται μετά από τη διατύπωση αιτήματος από τους ε ενδιαφερόμενους, τηλεφωνικά ή μέσω e-mail, ώστε και να υπάρχει ομαλή ροή και να διασφαλίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η προστασία της υγείας των υπαλλήλων και των πολιτών.
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι, στο site της ΑΑΔΕ, υπάρχει πλήρης κατάλογος τηλεφώνων και διευθύνσεων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας όλων των τελωνείων της χώρας, καθώς και του συνόλου των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Περαιτέρω, για τη διευκόλυνση του εμπορίου, έχει ήδη μειωθεί από 60 σε 30 λεπτά ο χρόνος αυτόματου τελωνισμού (timer) των εμπορευμάτων, σημαντικές αποστολές και λήψεις εγγράφων γίνονται ήδη ηλεκτρονικά, ενώ προετοιμάζονται και άλλες δυνατότητες ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των συναλλασομένων.
Στις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, οι Τελωνειακές Υπηρεσίες και οι τελωνειακοί υπάλληλοι της χώρας, συνεχίζουν να εξυπηρετούν το εμπόριο και να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς.
Παρακαλούμε για την κατανόηση, υπομονή, και συνεργασία όλων και προπάντων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας μέσα και έξω από τα Τελωνεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΑΔΕ: Ψηφιακές διευκολύνσεις στα Τελωνεία για την εξυπηρέτηση του εμπορίου. 20.03.2020


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Αθήνα, 20 Μαρτίου 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μετά την υιοθέτηση προγράμματος εργασίας των υπαλλήλων της ανά ομάδες και σε τρεις βάρδιες, στο πλαίσιο της στρατηγικής μείωσης των πιθανοτήτων ολοκληρωτικής παύσης λειτουργίας ενός Τελωνείου σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος από τον κορωνοϊό, ενεργοποιεί σειρά μέτρων για την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας τελωνισμού και της διευκόλυνσης του εμπορίου.
Α. ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ
• Μείωση του χρονομετρητή (timer) αυτόματου τελωνισμού από εξήντα (60) λεπτά σε τριάντα (30) λεπτά, σε όλα τα Τελωνεία.
• Η παρουσία συναλλασσομένων περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις φυσικού ελέγχου των εμπορευμάτων.
• Έκδοση άδειας παράδοσης
Ορίζεται υπάλληλος, που παρακολουθεί τα status (καταστάσεις) των διασαφήσεων εισαγωγής. Για όσες βρίσκονται «υπό απελευθέρωση», προβαίνει στην «Εκτύπωση Άδειας Παράδοσης» και αποθηκεύει το αρχείο σε μορφή pdf, προκειμένου να το αποστείλει ηλεκτρονικά (με e-mail) στο διαχειριστή της αποθήκης, ενώ δεν απαιτείται η εκτύπωση της Άδειας Παράδοσης σε χαρτί.
• Συνήθης διαδικασία εισαγωγής - παραλαβή εμπορευμάτων από «Δημόσια» Αποθήκη Προσωρινής Εναπόθεσης
Η Άδεια Παράδοσης αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον συναλλασσόμενο από τον αρμόδιο υπάλληλο, που προβαίνει στην ενέργεια «Εκτύπωση Άδειας Παράδοσης».
• Συνήθης διαδικασία εισαγωγής - παραλαβή από Ελεύθερη Ζώνη.
Το Τελωνείο αποστέλλει ηλεκτρονικά την άδεια Παράδοσης στον εκάστοτε διαχειριστή της Ελεύθερης Ζώνης.
• Συνήθης διαδικασία εισαγωγής - παραλαβή εμπορευμάτων από «ιδιωτική» αποθήκη προσωρινής εναπόθεσης ή τελωνειακής αποταμίευσης.
Ο συναλλασσόμενος παραλαμβάνει τα εμπορεύματα σε δικό του χώρο και η απελευθέρωση των εμπορευμάτων θα γίνεται με τη λήψη μηνυμάτων τα οποία επέχουν θέση άδειας παράδοσης.
• Συνήθης διαδικασία εισαγωγής - ανάλωση από δημόσια αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης τύπου I, II ή III.
Στις περιπτώσεις αυτές θα αποθηκεύεται ηλεκτρονικά η άδεια παράδοσης από το Τελωνείο και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον συναλλασσόμενο (εισαγωγέα) με κοινοποίηση στο e-mail του διαχειριστή της αποθήκης.
Μόνο στις περιπτώσεις, που αυτό δεν είναι εφικτό, θα εκτυπώνεται σε χαρτί και θα αποστέλλεται με fax στον συναλλασσόμενο.
Β. ΕΞΑΓΩΓΕΣ
• Συνήθης διαδικασία εξαγωγής
Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του μηνύματος ΙΕ 529 "Απελευθέρωση προς εξαγωγή'' από τον εξαγωγέα διασαφιστή, που αντικαθιστά την εκτύπωση του Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής και ισχύει ως άδεια παράδοσης προς εξαγωγή που συνοδεύει την αποστολή μέχρι το τελωνείο εξόδου, αυστηρά για το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων.
Γ. ΧΩΡΙΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΟΙ ΔΙΑΣΑΦΗΣΕΙΣ
Ζητείται η απαρέγκλιτη τήρηση των αποφάσεων και εγκυκλίων, που έχουν εκδοθεί από το Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για την πλήρη ψηφιακή διεξαγωγή των διαδικασιών εισαγωγής και εξαγωγής, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος ICISnet, το οποίο ως γνωστόν υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των διασαφήσεων καθώς και των υποστηρικτικών τους εγγράφων, αλλά και διασφαλίζει την παρακολούθηση κι ενημέρωση των συναλλασσομένων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας τελωνισμού μέσω μηνυμάτων. Επομένως, στο περιβάλλον χωρίς χαρτί, όπως έχει διαμορφωθεί, η εκτύπωση διασαφήσεων καθίσταται περιττή.


Η ψηφιακή διαδικασία Εκτελωνισμού εμπορευμάτων  Σύμφωνα με την Ε.2033/19.03.2020


με e-mail) στον διαχειριστή της αποθήκης


σταθμό εργασίας εξωτερικού (internet/e-mail)
Συνεργασία
εσωτερικού δικτύου (ICISnet).

Οι τελωνειακοί αντιπρόσωποι να έχουν:  κεντρικό email διαχείρισης
α) για λήψη  «Εκτύπωση Άδειας Παράδοσης»
β)Λήψη e-mail ότι εστάλη και στον διαχειριστή η απελευθέρωση
καθυστερήσεις
Σχόλιο:  Παρακαλούμε τους αναγνώστες να συμπληρώσουν όπου καταλαβαίνουν ότι κάτι είναι χρήσιμο ή είναι λάθος.

Εκτελωνιστής
Συμπλήρωση διασάφησης

α)Risk Analysis Φ.Ε. β) ατέλειες γ) ειδικός προορισμός
καθυστερήσεις

Τελωνείο

τα status (καταστάσεις) των διασαφήσεων
οθόνη «Εισαγωγές Παραμετρικά»
status «υπό απελευθέρωση»

ενέργεια «Εκτύπωση Άδειας Παράδοσης»


αποθηκεύει το αρχείο σε μορφή pdf  (Υπαρκτή καθυστέρηση. Εδώ υπάρχει αναζήτηση από Εκτελωνιστές)





Η λήψη του μηνύματος ID29A (από τον διασαφιστή) σημαίνει πληρωμή.
«Εκτύπωση Άδειας Παράδοσης»
που
επέχει  θέση άδειας παράδοσης




αλλαγής status ID80 (το παραστατικό από «υπό πληρωμή» μεταβαίνει σε «υπό απελευθέρωση») που αποστέλλεται αυτόματα στον διασαφιστή
θα αποθηκεύεται ηλεκτρονικά η άδεια παράδοσης από το τελωνείο και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο email του συναλλασσόμενου (εισαγωγέα) με κοινοποίηση στο email του διαχειριστή της αποθήκης που δηλώνεται στη θέση 30 και στη 49 του ΕΔΕ.

αρμόδιος υπάλληλος προβαίνει στην ενέργεια «Εκτύπωση Άδειας Παράδοσης» και αποθηκεύει το αρχείο σε μορφή pdf

αποστείλει ηλεκτρονικά (με e-mail) στον συναλλασσόμενο

κοινοποίηση στον διαχειριστή της αποθήκης προσωρινής εναπόθεσης

τη λήψη του μηνύματος ID29A (από τον διασαφιστή) εφόσον η πληρωμή

επέχουν θέση άδειας παράδοσης

Σύμφωνα με την Ε.2033/19.03.2020


Α 1037653 Μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 σε χώρους λειτουργίας των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.


Σχόλιο: Η συναλλαγή με τα Τελωνεία έχει μια ιδιομορφία. Από τη στιγμή που κατατίθεται η διασάφηση , έστω και ψηφιακά, είναι συμδεδεμένη με το προσδιοριζόμενο φορτίο. Το φορτίο είναι  πλέον εν δυνάμει υπό μεταφορά και ανησυχούν να το πραλάβουν κάποιοι, ο παραλήπτης, ο βιαστικός αγοραστής,  οτο εργοστάσιο ως πρώτη ύλη, η τράπεζα, ο μεταφορέας , ο ναυτικός πράκτορας, ο διαμεταφορέας  και τέλος  το εκτελεστικό όργανο ο ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤ¨ΗΣ.

Δεν υπάρχει καμμία άλλη δημόσια ύπηρεσία που να έχει αυτή τη δυναμική εξέλιξη σε οποιοδήποτε έγγραφο, αίτημα, αίτηση. Να δώσουμε ένα παράδειγμα: Ο Λογιστής, η δεύτερη πηγή εσόδων του Υπ.Οικ. μπορεί να πάει στη Δ.Ο.Υ ,, να συνδεθεί μαζί της ψηφιακά.  Τα αιτήματά του είναι ενημερώσεις και συνεργασίες για αποτελέσματα ελέγχων, ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ.
   
Έχει σκιαγραφηθεί ένα ψηφιακό σχέδιο  για διαδικασία εισαγωγής στο Τελωνείο με την ευκαιρία του κορωνοϊού. Λοιπόν ; Υπάρχουν κομβοι και καθυστερήσεις . Καθυστερήσεις για το φορτίο που είναι εν δυνάμει μεταφοράς.

Ακούσαμε στον Πειραιά ότι οι Εκτελωνιστές βρισκόντουσαν, ίσως να βρίσκονται ακόμα εκτός του Τελωνειακού Καταστήματος , έξω στο κρύο. Τα υποστηρικτικά  έγγραφα οι υπάλληλοι του Τελωνείου τα έπαιρναν με «καλαθάκι, ή από το παράθυρο. Τέτοια τρελά. …………

Σε προηγούεμνο Σχόλιό μας είχαμε υποστηρίξει ΄τη συνεργασία  των Συλλόγων με την ΑΑΔΕ για μια ανθρώπινη διαδικασία.

Όσο και να θέλουν οι οικονομικοί φορείς να αυτοματοποιηθούν τα Τελωνεία δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Το Τελωνείο είναι μια «μικρή Κυβέρνηση».  Έχουμε διαβάσει σε συνέντευξη του Διοικητή στον Λιμένα της Νέας Υόρκης: Όσο θα υπάρχουν νόμοι  και μάλιστα οικονομικής μορφής οι Εκτελωνιστές είναι απαραίτητοι.

Γ.Γ.


ΔΔΑΔ Α 1037653 ΕΞ 2020: Μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 σε χώρους λειτουργίας των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αριθμ. ΔΔΑΔ Α 1037653 ΕΞ 2020  ΦΕΚ B’ 858/14.03.2020 
Μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 σε χώρους λειτουργίας των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ 
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 
Έχοντας υπόψη: 
1. Τις διατάξεις: 
α) Του ν. 4389/2016 (Α΄ 94) «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα του άρθ. 14 παρ. 1, παρ. 4 και παρ. 5, καθώς και των άρθ. 2, άρθ. 17, άρθ. 24, άρθ. 37 και άρθ. 41. 
β) Της από 11/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 55/11-3-2020) «Κατεπείγοντα Μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του» και ειδικότερα του άρθρου 5 αυτής. 
γ) Της αριθ. πρωτ.: Δ.ΟΡΓ. Α. 1036960/10.3.2017 (Β΄ 968) απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. με θέμα: «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)», όπως έχει τροποποιηθεί, συμπληρωθεί και ισχύει. 
δ) Της αριθ. Δ6Α 1015213 ΕΞ 2013 (Β΄ 130) απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών με θέμα «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», σε συνδυασμό με τις διατάξεις της περ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94). 
ε) Της αριθ. 1/20.1.2016 (ΦΕΚ 18/ τ.Ειδικών θέσεων και Οργάνων Διοίκησης) Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου περί διορισμού Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σε συνδυασμό με την παρ.10 του άρθρου 41 ν. 4389/2016 (ΦΕΚ Α΄ 94), την αριθ. 39/3/30.11.2017 (Υ.Ο.Δ.Δ. 689) Πράξη του Συμβουλίου Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περί της Ανανέωσης της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και την αριθ. 5294 ΕΞ 2020/17-01-2020 (ΦΕΚ 27 Υ.Ο.Δ.Δ.) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων». 
στ) του άρθρου 90 του κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα», σε συνδυασμό με τις διατάξεις των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 19 του ν. 4389/2016
2. Το ν. 3528/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» (Α΄ 26) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 
3. Το π.δ. 16/1989 (Α΄ 
6) «Κανονισμός λειτουργίας Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) και των Τοπικών Γραφείων και καθήκοντα υπαλλήλων αυτών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και ειδικότερα το άρθ. 19 αυτού. 
4. Το ν. 4174/2013 (Α΄ 170) «Φορολογικές διαδικασίες και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα το Μέρος Α «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας» - Κεφάλαιο Έβδομο «Φορολογικοί Έλεγχοι». 
5. Το ν. 2960/2001 (Α΄ 265/22-11-2001) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 
6. Το άρθρο 4 παρ. 2 του π.δ. 231/2007 «Κανονισμός αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των Τελωνειακών Υπαλλήλων και της λειτουργίας των Περιφερειακών Τελωνειακών Αρχών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών», (Α΄ 265). 
7. Το 
αρ. 5 ν. 3943/2011 (Α΄ 66), όπως ισχύει, «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», καθώς και την παράγραφο Ε΄ άρθ. 1 ν. 4254/2014 (Α΄ 85), «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει, σχετικά με τη σύσταση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου. 
8. Το ν. 4328/1929 (Α΄ 272) «Περί συστάσεως Γενικού Χημείου του Κράτους», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 
9. Την αριθ. πρωτ.: 30/003/000/4638/16-12-2015 (Β΄ 2801) απόφαση του Αν. Γ.Γ.Δ.Ε. με θέμα: «Εξειδίκευση του εργαστηριακού έργου των Χημικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών και ανακαθορισμός της καθ' ΰλην και κατά τόπον αρμοδιότητας αυτών, για τους σκοπούς των επίσημων ελέγχων στα τρόφιμα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 882/2004», 
10. Την αριθ. πρωτ.: 30/002/000/8644/23-12-2016 (Β΄ 4267) απόφαση του Γ.Γ.Δ.Ε. με θέμα: «Εξειδίκευση του εργαστηριακού έργου των Χημικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του Κράτους και ανακαθορισμός της καθ' ύλην και κατά τόπον αρμοδιότητας αυτών σε ορισμένους εργαστηριακούς τομείς». 
11. Την αριθ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874/12-03-2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Επείγοντα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό» (ΑΔΑ: ΩΦΠΩ46ΜΤΛ6-87Χ). 
12. Την εξαιρετικά επείγουσα και επιτακτική ανάγκη για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και με σκοπό αφενός την προστασία των εργαζομένων και των συναλλασσομένων και αφετέρου την διασφάλιση της λειτουργίας των Υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε. σε επιχειρησιακά ανεκτό επίπεδο και την αποφυγή της πιθανότητας ολικής αναστολής λειτουργίας ιδιαίτερα νευραλγικών υπηρεσιών της για την εθνική οικονομία. 13. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού εξόδων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αποφασίζουμε
Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά επείγουσα και επιτακτική ανάγκη για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και με σκοπό αφενός την προστασία των εργαζομένων και αφετέρου τη διασφάλιση της λειτουργίας των Υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε. σε επιχειρησιακά ανεκτό επίπεδο και την αποφυγή της πιθανότητας ολικής αναστολής λειτουργίας ιδιαίτερα νευραλγικών υπηρεσιών της για την εθνική οικονομία, αποφασίζονται τα ακόλουθα: 
Άρθρο 1 
Μέτρα και οδηγίες που αφορούν την εσωτερική λειτουργία των υπηρεσιών 
1. Ο Προϊστάμενος κάθε Υπηρεσίας είναι αρμόδιος για τον ορισμό της διαδικασίας παροχής εξ αποστάσεως εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη το στελεχιακό δυναμικό και την αποστολή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις εκάστοτε κείμενες διατάξεις και στην παρούσα απόφαση. Στους υπαλλήλους που θα εργάζονται σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας, οι αρμόδιοι Προϊστάμενοι μεριμνούν για τη συστηματική παρακολούθηση και έγκαιρη εκπλήρωση του ανατιθέμενου έργου, θέτοντας προς τούτο ρητές προθεσμίες, υποχρεώσεις τακτικής, τουλάχιστον εβδομαδιαίας, αναφοράς προόδου και τυχόν λοιπές προϋποθέσεις. Οι υπάλληλοι υποχρεούνται να λαμβάνουν ειδική μέριμνα για την ασφάλεια και προστασία των υπηρεσιακών και προσωπικών δεδομένων που διαχειρίζονται κατά την εκτέλεση του ανατιθέμενου έργου. Με Αποφάσεις και Οδηγίες του Διοικητή, των Γενικών Διευθυντών και των Προϊσταμένων Αυτοτελών Υπηρεσιών που υπάγονται στο Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., κατά περίπτωση, είναι δυνατόν να τίθενται ειδικότεροι κανόνες για την ανάθεση και την παρακολούθηση της προσήκουσας εκτέλεσης εξ αποστάσεως εργασίας. 
2. Ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων, των οποίων η φύση του αντικειμένου και των καθηκόντων τους το επιτρέπουν, όπως Ελεγκτές βεβαίωσης και είσπραξης, υπάλληλοι νομικής υποστήριξης, οικονομικοί επιθεωρητές κ.λπ., θα εργάζονται κατά κανόνα σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, όποτε κρίνεται απαραίτητη η μετάβαση στο κατάστημα της Υπηρεσίας (π.χ. για έρευνα στο αρχείο κ.α.) αυτή πραγματοποιείται είτε μετά από συνεννόηση με τον Προϊστάμενο προκειμένου να διασφαλιστεί η περιορισμένη φυσική παρουσία, είτε σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες που θα ισχύουν για κάθε ελεγκτή/υπάλληλο ξεχωριστά. 
3. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές προσδιορίζονται στην αριθ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874 / 12-03-2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Επείγοντα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό» (ΑΔΑ: ΩΦΠΩ46ΜΤΛ6-87Χ), δηλαδή υπάλληλοι με σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα του αναπνευστικού, σακχαρώδη διαβήτη) και όσοι τελούν σε ανοσοκαταστολή. Οι ανωτέρω υπάλληλοι μετακινούνται από θέσεις συναλλαγής με το κοινό σε θέσεις χωρίς συναλλαγή (back office) ή παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία. 
4. Οι λοιποί υπάλληλοι κάθε Υπηρεσίας με ευθύνη του Προϊσταμένου της υπηρεσίας κατανέμονται όπου είναι εφικτό σε τρεις (3) ομάδες που εργάζονται κάθε μία εκ περιτροπής σε εβδομαδιαία βάση στην Υπηρεσία και οι υπόλοιπες δύο εργάζονται σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας. Ο Προϊστάμενος ορίζει τις ομάδες αυτές, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του υπαλληλικού προσωπικού και τα διαφορετικά αντικείμενα της Υπηρεσίας, με σκοπό την κατά το δυνατόν απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι, που θα εργάζονται με τηλεργασία, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης θα περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. 
5. Σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό, οι Προϊστάμενοι και οι αναπληρωτές τους θα μεταβαίνουν εκ περιτροπής για εργασία στο κατάστημα της υπηρεσίας τους. 
6. Κάθε Προϊστάμενος υποχρεούται να ορίσει εγκαίρως προσωπικό ασφαλείας για την αντιμετώπιση εξαιρετικών περιστάσεων. 
7. Εάν διαπιστωθεί κρούσμα της νόσου, η συγκεκριμένη ομάδα υπαλλήλων της παραγράφου 4 αποχωρεί, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την απολύμανση του χώρου και αναλαμβάνει εργασία στο κατάστημα της Υπηρεσίας η επόμενη κατά σειρά ομάδα υπαλλήλων ή υπάλληλοι του προσωπικού ασφαλείας, ανάλογα με την περίσταση. Σε κάθε περίπτωση, για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ο Προϊστάμενος οφείλει να συμβουλευθεί τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 
8. Οι Προϊστάμενοι των περιφερειακών και ειδικών αποκεντρωμένων υπηρεσιών ενημερώνουν τη Γενική Διεύθυνση στην οποία υπάγονται για τα μέτρα που λαμβάνουν σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων, καθώς και οι Προϊστάμενοι των Αυτοτελών Διευθύνσεων που υπάγονται στον Διοικητή της ΑΑΔΕ ενημερώνουν σχετικώς τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης (ΓΔΑΔΟ) της ΑΑΔΕ για τα μέτρα που λαμβάνονται κατά τα ανωτέρω στις περιφερειακές και ειδικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες, καθώς και στις κεντρικές υπηρεσίες των Γενικών Διευθύνσεων. 
Άρθρο 2 
Μέτρα και οδηγίες συναλλαγής με το κοινό 
Περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο η προσέλευση του κοινού στις Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Προς τούτο: 
1. Οι Υπηρεσίες θα λαμβάνουν τα αιτήματα των συναλλασσομένων (φορολογούμενων, λογιστών, εκτελωνιστών, δικηγόρων κλπ) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικά. Υποχρεωτικά στο email του ο συναλλασσόμενος θα αναφέρει τα στοιχεία επικοινωνίας του (email και τηλέφωνο ). 
2. Τα αιτούμενα τυχόν πιστοποιητικά, βεβαιώσεις, εκθέσεις εξέτασης δειγμάτων κ.α., θα αποστέλλονται στον αιτούντα αποκλειστικά μέσω email από την ηλεκτρονική διεύθυνση της Υπηρεσίας, στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και θα υπογράφονται κατά περίπτωση, μόνο από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ή τον αναπληρωτή του, με αναφορά στοιχείων υπαλλήλων για τη παροχή πληροφοριών. 
3. Οι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τα τηλέφωνα επικοινωνίας θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), κατά τα πρότυπα της λίστας «Στοιχεία επικοινωνίας ανά υπηρεσία» που είναι ήδη αναρτημένη, στο πλαίσιο της διαδικασίας των ραντεβού με τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και θα αναρτηθούν σε εμφανές σημείο στην είσοδο των Υπηρεσιών με μέριμνα των αρμόδιων Υπηρεσιών. 
4. Εάν η ικανοποίηση του αιτήματος του ενδιαφερόμενου δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί με την ανωτέρω διαδικασία και κρίνεται απολύτως αναγκαία η φυσική του παρουσία, τότε η προσέλευση αυτού ή του νόμιμου εκπροσώπου του στις ανωτέρω υπηρεσίες, πραγματοποιείται αποκλειστικά κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης. Η επικοινωνία για καθορισμό συνάντησης του συναλλασσόμενου ή του νομίμου εκπροσώπου με την Υπηρεσία, θα πραγματοποιείται μέσω αποστολής έγγραφου αιτήματος (fax), αιτήματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικής επικοινωνίας. Για τον καθορισμό των συναντήσεων κατά τα ανωτέρω, προηγείται συνεννόηση του αρμόδιου υπαλλήλου με τον Προϊστάμενο της υπηρεσίας και αυτή οριστικοποιείται, με τη σύμφωνη γνώμη και του ενδιαφερόμενου ή του νόμιμου εκπροσώπου του. Τα στοιχεία των επικείμενων συναντήσεων (ημερομηνία, ώρα, συμμετέχοντες κ.τ.λ.) καταχωρούνται από τη Γραμματεία της Υπηρεσίας σε ημερήσια βάση σε ειδικό προς τούτο πίνακα ηλεκτρονικής εφαρμογής (π.χ. excel). 
5. Σε όλα τα καταστήματα των Υπηρεσιών ορίζεται, όπου είναι εφικτό σε ημερήσια βάση και εκ περιτροπής, υπάλληλος ο οποίος θα βρίσκεται στην είσοδο της μονάδας για την υποδοχή των συναλλασσόμενων, την επιβεβαίωση των προγραμματισμένων συναντήσεων και την ελεγχόμενη αναμονή και είσοδο των επισκεπτών στο χώρο της Υπηρεσίας. Ο εν λόγω υπάλληλος θα είναι εφοδιασμένος με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας του (π.χ. μάσκα, γάντια, αντισηπτικά). 
6. Οι αρμόδιοι Προϊστάμενοι υποχρεούνται να μεριμνήσουν ώστε οι Υπηρεσίες να προμηθευθούν ειδικά διαχωριστικά προστατευτικά για όλες τις θέσεις που προβλέπεται τακτική συναλλαγή με το κοινό, καθώς και για κάθε άλλη αναγκαία διαρρύθμιση για την υποδοχή, αναμονή και εξυπηρέτηση των επισκεπτών. 
Άρθρο 3 
Ειδικά θέματα λειτουργίας Υπηρεσιών υπαγόμενων στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. 
1. Η εργασία στα καταστήματα των Τελωνείων θα πραγματοποιείται με κλειστές θύρες, με πλήρη αξιοποίηση των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Απαγορεύεται η είσοδος στον χώρο των Τελωνείων σε κοινό και εκτελωνιστές. 
2. Σε περιπτώσεις διενέργειας φυσικού ελέγχου, καθώς και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου απαιτείται φυσική παρουσία συναλλασσομένου, αυτή θα λαμβάνει χώρα εκτός τελωνειακού καταστήματος, αφού ληφθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης, πριν και μετά τη συναλλαγή. 
3. Επιπλέον της δημοσίευσης που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 της παρούσας, για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας, αναρτάται, εκτός τελωνειακού καταστήματος και σε εμφανές σημείο, ανακοίνωση στην οποία θα αναγράφονται τα τηλέφωνα επικοινωνίας, τα οποία θα μπορούν να καλούν οι συναλλασσόμενοι σε περίπτωση που απαιτείται να πραγματοποιηθεί εργασία με φυσική παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου, καθώς και η σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση για την αποστολή τυχόν αιτημάτων, ερωτημάτων κ.λπ.. 
Άρθρο 4 
Ειδικά θέματα λειτουργίας Υπηρεσιών υπαγόμενων στη Γενική Διεύθυνση Γενικού Χημείου του Κράτους 
1. Κατά την προσκόμιση δειγμάτων από τους συναλλασσόμενους (Αποστέλλουσες Αρχές κ.λπ.) λαμβάνεται μέριμνα ώστε: 
i. Η παραλαβή των δειγμάτων να διενεργείται στην είσοδο των Χημικών Υπηρεσιών. 
ii. Να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα των προσώπων που προσκομίζουν τα δείγματα. 
2. Σε περιπτώσεις που απαιτείται η φυσική παρουσία των υπαλλήλων για εργασίες εκτός της Υπηρεσίας, (αποσταγματοποιεία, ποτοποιεία, εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών κ.λπ.) αυτές θα πραγματοποιούνται, αφού ληφθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης, πριν και μετά την εργασία. 
Άρθρο 5 
Ειδικά θέματα λειτουργίας Τηλεφωνικού Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Κ.Ε.Φ.) Α.Α.Δ.Ε. 
Λόγω των ιδιαίτερων τεχνολογικών απαιτήσεων υποδομής, που δεν επιτρέπουν την λειτουργία με εξ αποστάσεως εργασία, για την υποστήριξη στο βαθμό του εφικτού του αναμενόμενου φόρτου και την κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων σε όλες τις θεματικές κατηγορίες, το Τηλεφωνικό Κέντρο κατά το διάστημα των έκτακτων συνθηκών δύναται να λειτουργεί με περιορισμένο ωράριο 07:30 - 15:00. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται και μέσω των γραπτών μηνυμάτων της πλατφόρμας του TAXISnet, ενώ οι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε. θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται μέσω του εσωτερικού ιστοτόπου του Κ.Ε.Φ. ή μέσω FAX. 
Άρθρο 6 
Τελικές Διατάξεις 
Η παρούσα ισχύει από Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 και μέχρι την ανάκληση ή τροποποίησή της. 
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 
Αθήνα, 13 Μαρτίου 2020 
Ο Διοικητής 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ


Ε 2047. Χρήση του δικαιώματος παρατάσεων σε αποφάσεις από τις  Τελωνειακές Αρχές λόγω COVID-19



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α', Β', Γ'
2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΘΕΜΑΤΩΝ,
ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ &
ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Δ'

ΑΔΑ: 63ΦΥ46ΜΠ3Ζ-ΘΙΙ
ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα, 9 Απριλίου 2020
​Αριθ. Πρωτ.: Ε. 2047
ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

Θέμα: Παροχή οδηγιών για την έκδοση τελωνειακών αποφάσεων κατά την περίοδο ισχύος των μέτρων πρόληψης της εμφάνισης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωνοϊού
Σχετ.: α) ΔΤΔ Α 1002472 ΕΞ 2020/07.01.2020 εγκύκλιος ΑΑΔΕ «Είσοδος εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης - Προσκόμιση των εμπορευμάτων στο τελωνείο - Προσωρινή εναπόθεση» (ΑΔΑ: ΨΛΛ446ΜΠ3Ζ-3ΡΤ)
β) Ε.2176/25.09.2019 εγκύκλιος ΑΑΔΕ με θέμα «Οδηγίες για τη διακίνηση εμπορευμάτων προς/από την Ελεύθερη Ζώνη-Εφαρμογή της αριθ. ΔΔΘΕΚΑ Δ 1144720 ΕΞ2018/27-9-18 Απόφασης Διοικητή της ΑΑΔΕ (ΦΕΚ 4513/Β/15-10-18-ΑΔΑ: ΩΠΨΨ46ΜΠ3Ζ-ΗΑ7) με θέμα “Ιδρυση και λειτουργία των Ελευθέρων Ζωνών”»
γ) ΔΔΘΤΟΚ Δ 1046606 ΕΞ 2017/24.03.2017 εγκύκλιος ΑΑΔΕ με θέμα «Κοινοποίηση της αριθ. ΔΔΘΤΟΚ Δ 1026126 ΕΞ 2017/27.01.2017 Απόφασης Διοικητή της ΑΑΔΕ “Εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος τελωνειακής αποταμίευσης” (ΦΕΚ 810/Β/2017) και παροχή οδηγιών”»
Σε συνέχεια των έκτακτων μέτρων πρόληψης της εμφάνισης και αντιμετώπισης διάδοσης του κορωνοϊού και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες που προκύπτουν από την εκ περιτροπής εργασία των τελωνειακών υπαλλήλων βάσει προγράμματος βαρδιών και την μείωση της φυσικής συναλλαγής για την προστασία της υγείας των συναλλασσομένων και των τελωνειακών υπαλλήλων, παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες προς τις τελωνειακές αρχές και τους οικονομικούς φορείς όσον αφορά την έκδοση τελωνειακών αποφάσεων:
1. Προτεραιοποίηση των αιτημάτων για έκδοση τελωνειακών αποφάσεων
Οι οικονομικοί φορείς καλούνται να αναβάλουν, για μεταγενέστερη χρονική στιγμή, την υποβολή αίτησης για έκδοση τελωνειακής απόφασης η οποία δεν έχει επείγοντα χαρακτήρα και δεν αποτελεί προτεραιότητα κατά την τρέχουσα έκτακτη συγκυρία (π.χ. νέα αίτηση για έκδοση άδειας απλουστευμένων διαδικασιών με χρήση εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή, για την οποία απαιτείται αξιολόγηση των πληροφοριακών συστημάτων του αιτούντα) προς αποφυγή της συμφόρησης αιτημάτων στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές.
Στο ίδιο πνεύμα, οι τελωνειακές αρχές έκδοσης τελωνειακών αποφάσεων, έχοντας ως κύριο γνώμονα την οικονομική ανάγκη του οικονομικού φορέα για άμεση χρήση της αιτούμενης απόφασης προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες λόγω των εξαιρετικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, καλούνται όπως διεκπεραιώνουν κατά προτεραιότητα τα εν λόγω αιτήματα.
Περαιτέρω, όσον αφορά στις άδειες Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα (Ε.Ο.Φ.), οι Τελωνειακές Περιφέρειες, προκειμένου να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των πλέον επειγόντων θεμάτων εφόσον γνωρίζουν περιπτώσεις οικονομικών φορέων που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αίτηση για την απόκτηση της ιδιότητας του Ε.Ο.Φ., όπως συστήσουν στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση σε μεταγενέστερο χρόνο όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
2. Παράταση της προθεσμίας για τη λήψη τελωνειακής απόφασης
Για τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις που έχουν γίνει αποδεκτές και δεν είναι υψηλής προτεραιότητας, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στο σημείο 1, οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές δύνανται να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει ο Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας σχετικά με την παράταση της προθεσμίας για τη λήψη τελωνειακών αποφάσεων, ως ακολούθως:
  • Σύμφωνα με το άρθρο 22, παρ. 3, δεύτερο εδάφιο του Κώδικα, οι τελωνειακές αρχές, εφόσον δεν είναι σε θέση να τηρήσουν την αρχική προθεσμία για την έκδοση της τελωνειακής απόφασης, μπορούν να παρατείνουν την προθεσμία λήψης της απόφασης έως 30 ημέρες και, ειδικά για τις άδειες Ε.Ο.Φ. έως 60 ημέρες με βάση το άρθρο 28 παρ. 1 του κατ' εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 2446/2015. Οι τελωνειακές αρχές υποχρεούνται να ενημερώσουν τον αιτούντα, πριν από τη λήξη της αρχικής προθεσμίας, για τη μη τήρηση αυτής, τους λόγους και το περαιτέρω χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη λήψη της απόφασης. Εντούτοις, οι προαναφερόμενες περίοδοι παράτασης δεν μπορούν να επεκταθούν περαιτέρω, ούτε καν σε περίπτωση ανωτέρας βίας.
  • Σύμφωνα με το άρθρο 22, παρ. 3, τρίτο εδάφιο του Κώδικα, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να παρατείνουν την προθεσμία λήψης της απόφασης εφόσον αυτό ζητηθεί από τον αιτούντα προκειμένου να πραγματοποιήσει προσαρμογές τέτοιες ώστε να εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη χορήγηση της τελωνειακής απόφασης. Σε αυτή την περίπτωση, ο αιτών κοινοποιεί στην αρμόδια τελωνειακή αρχή τις απαιτούμενες προσαρμογές και το χρονικό διάστημα για την πραγματοποίησή τους. Οσον αφορά τον προσδιορισμό του εν λόγω χρονικού διαστήματος, δεν προκύπτει περιορισμός από τις ενωσιακές διατάξεις και είναι δυνατόν αυτό να καθοριστεί έπειτα από συνεννόηση του αιτούντα με την αρμόδια τελωνειακή αρχή, σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα.
Στο πεδίο εφαρμογής αυτής της διάταξης εμπίπτουν και οι περιπτώσεις που η εξέταση των κριτηρίων για χορήγηση άδειας ΑΕΟ δεν μπορεί να ολοκληρωθεί για λόγους που σχετίζονται με τον αιτούντα (π.χ. αδυναμία διενέργειας επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του), οπότε οι τελωνειακές αρχές μπορούν να παρατείνουν την προθεσμία για τη λήψη της απόφασης εφόσον η παράταση ζητηθεί από τον αιτούντα.
3. Αξιολόγηση/επαναξιολόγηση αδειών Ε.Ο.Φ.
Τα αναφερόμενα στο σημείο 2 ισχύουν και για τη διαδικασία επαναξιολόγησης ισχυουσών αδειών που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Επιπλέον, δεδομένου ότι επίκειται η επαναξιολόγηση αδειών Ε.Ο.Φ. για τις οποίες είχε παρέλθει τριετία από την εξέταση και χορήγησή τους, αυτή μπορεί να ξεκινήσει σε μεταγενέστερο χρόνο εφόσον δεν έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία επαναξιολόγησης, προκειμένου να γίνει σωστά και να μπορούν να αντεπεξέλθουν πλήρως και αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της τόσο οι αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές όσο και οι οικονομικοί φορείς.
Οι Τελωνειακές Αρχές συνιστάται να προχωρήσουν, κατά το δυνατό, στο κομμάτι των ελέγχων των κριτηρίων που μπορούν να διενεργηθούν από απόσταση (π.χ. έλεγχος οικονομικών καταστάσεων υποψήφιου), έτσι ώστε μετά το πέρας της κατάστασης κινδύνου να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης/επανεξέτασης των οικονομικών φορέων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Εξυπακούεται ότι οι ρυθμίσεις και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας χορήγησης της ιδιότητας του Ε.Ο.Φ., της διαχείρισης των εν λόγω αδειών, καθώς και των σχετικών υποχρεώσεων τόσο των αρμοδίων τελωνειακών Αρχών όσο και των οικονομικών φορέων στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν και όπως περιγράφονται από τη δέσμη του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.
4. Δυνατότητα έκδοσης προσωρινών αδειών
Ως προς τις άδειες λειτουργίας εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης και αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης (σχετ. δ), παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης προσωρινής άδειας με ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και των υποστηρικτικών αυτής εγγράφων, χωρίς την προηγούμενη διενέργεια αυτοψίας από το αρμόδιο τελωνείο. Οσον αφορά τον τόπο και την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων, ο αιτών υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία περιλαμβάνονται:
  • τα στοιχεία διεύθυνσης της εγκατάστασης,
  • ο χώρος που καταλαμβάνει η εγκατάσταση και το είδος της περίφραξης,
  • ο εξοπλισμός που περιέχει,
  • ανάληψη της υποχρέωσης, από τον αιτούντα, εκ των υστέρων προσκόμισης των δικαιολογητικών που προβλέπεται ότι προσκομίζονται στο αρμόδιο τελωνείο σύμφωνα με την ανωτέρω α) σχετική,
  • επισύναψη σχετικού φωτογραφικού υλικού από τους εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους της αποθήκης και χάρτη που υποδεικνύει το ακριβές σημείο της εγκατάστασης.
Η αρμόδια τελωνειακή αρχή αναγράφει στην άδεια που εκδίδει ότι πρόκειται περί προσωρινής άδειας με συγκεκριμένη περίοδο ισχύος. Μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, η αρμόδια τελωνειακή αρχή επανεξετάζει την άδεια δυνάμει του άρθρου 23, παρ. 4, στοιχείο α) του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (Καν.(ΕΕ)952/13) και του άρθρου 15 του κατ' εξουσιοδότηση Καν.(ΕΕ)2446/15 και εκδίδει την οριστική άδεια, εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον από τον οικονομικό φορέα. Κατά την επανεξέταση της άδειας, πραγματοποιείται αυτοψία του χώρου από το αρμόδιο τελωνείο και ο οικονομικός φορέας υποβάλλει όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την υποχρέωση που ανέλαβε κατά την έκδοση της προσωρινής άδειας.
Περαιτέρω, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης προσωρινής άδειας λειτουργίας αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης για περιπτώσεις ήδη αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποθήκευση των εμπορευμάτων με αναστολή δασμών και φόρων για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών που προβλέπεται για την προσωρινή εναπόθεση (άρθρο 149 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα). Οι αρμόδιες για την έκδοση της προσωρινής άδειας τελωνειακές αρχές παρακαλούνται όπως διεκπεραιώσουν τα εν λόγω αιτήματα κατά προτεραιότητα, χωρίς την απαίτηση υποβολής της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης δεδομένου ότι έχουν ήδη διενεργηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης. Εξυπακούεται ότι απαιτείται η υποβολή διασάφησης για την υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης των εμπορευμάτων που ήταν προηγουμένως σε κατάσταση προσωρινής εναπόθεσης.
5. Διαδικασία επανεξέτασης φορέων διαχείρισης των Ελευθέρων Ζωνών και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων σύμφωνα με τα κριτήρια του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα ως προς την ασφάλεια και προστασία (AEOS)
Τα ανωτέρω αναφερθέντα στο σημείο (3) της παρούσας ισχύουν κατ' αναλογία και για τη διαδικασία επανεξέτασης των φορέων που διαχειρίζονται/δραστηριοποιούνται τις/στις Ελεύθερες Ζώνες (σχετ. γ).
Ειδικότερα, οι Τελωνειακές Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας παρακαλούνται στο μέτρο του δυνατού να προχωρήσουν στο κομμάτι του ελέγχου των κριτηρίων που μπορούν να διενεργηθούν εξ αποστάσεως (π.χ. ιστορικό συμμόρφωσης, οικονομική φερεγγυότητα κλπ), ούτως ώστε με το πέρας της παρούσας κατάστασης να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία επανεξέτασης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Οι τελωνειακές αρχές παρακαλούνται για την πιστή τήρηση των ανωτέρω και την αναφορά τυχόν προβλημάτων προς επίλυση στις ακόλουθες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
Για θέματα αρμοδιότητας της Δ/νσης Τελωνειακών Διαδικασιών: dtd@2001.syzefxis.gov.gr.
Για θέματα αρμοδιότητας της Δ/νσης Δασμολογικών Θεμάτων, Ειδικών Καθεστώτων & Απαλλαγών: gdt-dasmo@otenet.gr και ipr@otenet.gr.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ



Κλικ: Διαβάστε τα βιβλία μας

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς


Παραγγείλετε αντίτυπα με το σύστημα PrePrint

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου