Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Η Επιτροπή του ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αρμοδιότητές της (Μάθημα 3c) 28 Απριλίου 2020



Η Επιτροπή του ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αρμοδιότητές της (Μάθημα 3c) 28 Απριλίου 2020



Επιτροπή ΦΠΑ
Η επιτροπή ΦΠΑ συστάθηκε βάσει του άρθρου 398 της οδηγίας ΦΠΑ για την προώθηση της ομοιόμορφης εφαρμογής των διατάξεων της οδηγίας ΦΠΑ. Επειδή είναι μόνο μια συμβουλευτική επιτροπή και δεν έχει ανατεθεί καμία νομοθετική εξουσία, η Επιτροπή ΦΠΑ δεν μπορεί να λάβει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις. Ωστόσο, μπορεί να δώσει κάποια καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας.
Τεκμηρίωση
Μετά τη δέσμευση για διασφάλιση της διαφάνειας των δραστηριοτήτων που διεξάγονται από ομάδες εμπειρογνωμόνων και παρόμοιες οντότητες που παρέχονται από την Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όλα τα έγγραφα (ημερήσιες διατάξεις, έγγραφα εργασίας και εκθέσεις συνεδριάσεων) σχετικά με τις δραστηριότητες της επιτροπής ΦΠΑ έχουν από το 2013 έχει δημοσιευθεί, εκτός εάν η κοινοποίησή τους υπονομεύει την προστασία δημόσιου ή ιδιωτικού συμφέροντος, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 σχετικά με την πρόσβαση του κοινού σε έγγραφα των οργάνων της ΕΕ. Δείτε τη λίστα των διαθέσιμων εγγράφων .
Έγγραφα πριν από το 2013 δεν έχουν δημοσιευτεί. Για να ζητήσετε πρόσβαση σε τέτοια έγγραφα ή άλλα μη δημοσιευμένα έγγραφα, δείτε εδώ .
Διαβουλεύσεις
Ορισμένες από τις διατάξεις της οδηγίας ΦΠΑ απαιτούν από τα κράτη μέλη να συμβουλεύονται την επιτροπή ΦΠΑ προτού κάνουν χρήση στην εθνική τους νομοθεσία των επιλογών που τους παρέχει η εν λόγω οδηγία.
Ειδοποιήσεις
Δεν απαιτούν όλες οι προαιρετικές διατάξεις της οδηγίας ΦΠΑ για προηγούμενη διαβούλευση με την επιτροπή ΦΠΑ. Αντίθετα, τα κράτη μέλη ενδέχεται να πρέπει να κοινοποιήσουν στην επιτροπή ΦΠΑ μετά τη θέσπιση εθνικής νομοθεσίας. Δείτε τη λίστα των ειδοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν.
Κατευθυντήριες γραμμές
Η επιτροπή ΦΠΑ εξετάζει επίσης ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων ΦΠΑ της ΕΕ που εγείρονται από την Επιτροπή ή ένα κράτος μέλος. Ως αποτέλεσμα της συζήτησης, η επιτροπή ΦΠΑ μπορεί να συμφωνήσει κατευθυντήριες γραμμές για συγκεκριμένα θέματα.
Λάβετε υπόψη ότι οι κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδονται από την Επιτροπή ΦΠΑ είναι απλώς απόψεις μιας συμβουλευτικής επιτροπής. Δεν αποτελούν επίσημη ερμηνεία του δικαίου της ΕΕ και δεν έχουν απαραίτητα τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν δεσμεύουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή τα κράτη μέλη που είναι ελεύθερα να μην τους ακολουθήσουν.
Μέτρα εφαρμογής
Σύμφωνα με το άρθρο 397 της οδηγίας ΦΠΑ, το Συμβούλιο μπορεί, ομόφωνα, μετά από πρόταση της Επιτροπής, να θεσπίσει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή της οδηγίας. Σε αυτή τη βάση, ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές που συμφωνήθηκαν από την επιτροπή ΦΠΑ έχουν μετατραπεί σε δεσμευτικά εκτελεστικά μέτρα . Αυτά τα μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται άμεσα χωρίς μεταφορά στο εθνικό δίκαιο, περιλαμβάνονται στον εκτελεστικό κανονισμό ΦΠΑ ( εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 282/2011 του Συμβουλίου ).


ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Βάσει Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου