Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Ατέλειες στην εισαγωγή των εμπορευμάτων που πηγαίνουν για τη νόσο covid-19 Αποφ.. 491, E 2045, Κατάλογοι, άρθρα ΦΠΑ, Ατελειών (Μάθημα 3α) 10 Απριλίου 2020



Ατέλειες στην εισαγωγή των  εμπορευμάτων που πηγαίνουν για τη νόσο covid-19  Αποφ.. 491, E 2045, Κατάλογοι, άρθρα ΦΠΑ, Ατελειών   (Μάθημα 3α) 10 Απριλίου 2020


Σχόλιο: Ολική παρουσίαση του θέμτος για γρήση των Εκτελωνιστών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Α.Α.Δ.Ε.
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
1.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ε.Φ.Κ. & Φ.Π.Α.
ΤΜΗΜΑ Ε΄ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
2.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
α) ΤΜΗΜΑ Α΄ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΕΑΣ ΑΞΙΑΣ β) ΤΜΗΜΑ Γ΄ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα, 8 Απριλίου 2020
Αριθ. Πρωτ.: Ε.2045
ΠΡΟΣ : Ως Πίνακας Διανομής
Θέμα: «Κοινοποίηση Απόφασης (ΕΕ) C2020/491 της Επιτροπής για την εισαγωγή στη χώρα μας με απαλλαγή από δασμό και Φ.Π.Α. ειδών που προορίζονται για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID -19»
Κοινοποιούμε συνημμένα για ενημέρωση και εφαρμογή την Απόφαση (ΕΕ) C2020/491 της Επιτροπής της 3ης Απριλίου που εκδόθηκε δυνάμει των άρθρων 76 του Κανονισμού (ΕΕ) 1186/2009 και 53 της Οδηγίας 2009/132/ΕΚ του Συμβουλίου προς τα κράτη-μέλη, κατόπιν χαρακτηρισμού της νόσου COVID -19 ως πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω της μεγάλης εξάπλωσής του σε διεθνές επίπεδο και της εξαιτίας αυτής κήρυξης των χωρών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με την εν λόγω Απόφαση παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εισάγουν είδη με απαλλαγή από δασμό και Φ.Π.Α. προκειμένου να αντιμετωπισθεί η σοβαρή αυτή υγειονομική κρίση που πλήττει τον πληθυσμό των χωρών καθώς και οι έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της μεγάλης διάστασης που έχει λάβει και της έλλειψης μέσων για την καταπολέμηση, προστασία και αποφυγή της διασποράς του ιού. Ειδικότερα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Α. Ως προς τις διατάξεις της Κοινοποιούμενης Απόφασης
Με τις διατάξεις του άρθρου 1, προβλέπεται απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς και το Φ.Π.Α. με την προϋπόθεση ότι τα εμπορεύματα προορίζονται για μια από τις ακόλουθες χρήσεις:
α) δωρεάν διανομή από τους φορείς και τους οργανισμούς, όπως αναφέρονται κατωτέρω (β), στα άτομα που έχουν προσβληθεί ή κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη νόσο COVID-19 ή εμπλέκονται στην καταπολέμηση της έξαρσης της νόσου COVID-19 ή
β) δωρεάν διάθεση στα άτομα που έχουν προσβληθεί ή κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη νόσο COVID-19 ή εμπλέκονται στην καταπολέμηση της έξαρσης της νόσου COVID-19, ενώ τα εμπορεύματα παραμένουν στην κυριότητα των εγκεκριμένων φορέων και των οργανισμών.
Τα εμπορεύματα εισάγονται για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία από κρατικούς οργανισμούς ή για λογαριασμό τους, συμπεριλαμβανομένων κρατικών φορέων, δημόσιων φορέων και άλλων φορέων που διέπονται από το δημόσιο δίκαιο ή από οργανισμούς που είναι εγκεκριμένοι από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών ή για λογαριασμό των οργανισμών αυτών.
Με τις διατάξεις του άρθρου 2 προβλέπεται η υποχρέωση των κρατών -μελών ενημέρωσης της Επιτροπής, το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, για τις ποσότητες και τη φύση των εισαγόμενων με απαλλαγή από δασμό και Φ.Π.Α. εμπορευμάτων καθώς και των εγκεκριμένων από τις αρμόδιες αρχές φορέων παραλαβής των εμπορευμάτων αυτών ενώ επιπρόσθετα απαιτείται ενημέρωση της Επιτροπής αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής των ισχυουσών περί των απαλλαγών διατάξεων.
Με τις διατάξεις του άρθρου 3, ορίζεται ως περίοδος εφαρμογής της Απόφασης το χρονικό διάστημα από 30 Ιανουαρίου έως 31 Ιουλίου 2020.
Β. Για την εφαρμογή της κοινοποιούμενης Απόφασης διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
1. Είδη που δύναται να εισαχθούν με απαλλαγή από δασμό και Φ.Π.Α. είναι τα είδη που προoρίζονται αποκλειστικά για τη χρησιμοποίησή τους για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας που πλήττει τη χώρα μας. Στο συνημμένο Παράρτημα Ι παρατίθενται αναλυτικά σε πίνακα, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, είδη που δύναται να τελωνισθούν κατ΄εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων όπως, ιατρικό υγειονομικό υλικό, φαρμακευτικές ουσίες, ιατρικές συσκευές και μηχανήματα, καθαριστικά απολυμαντικά, μέσα για την προστασία και την αποφυγή μετάδοσης του ιού, αντισηπτικό υλικό κ.α.
2. Δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων είναι οι υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 14 του ν.4270/2014 (ΦΕΚ 143/Α) δηλαδή οι υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού (Δήμοι – Περιφέρειες) και τα Ν.Π.Δ.Δ.. Επιπλέον, στα δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα εμπίπτουν και τα εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα, τα Ν.Π.Ι.Δ., καθώς και οι φιλανθρωπικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οντότητες, που εποπτεύονται και ελέγχονται από τους ως άνω φορείς (σχετική η αριθμ ΔΕΦΚΦ 1089612 ΕΞ2016 /13.06.2016 Ε.Δ.Υ.Ο., ΑΔΑ: 62ΣΣΗ-Ι37).
3. Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με τις επεξηγηματικές σημειώσεις της Ε.Επιτροπής δύναται να εισάγουν είδη για την αντιμετώπιση της πανδημίας με απαλλαγή από δασμό και Φ.Π.Α. και φυσικά ή νομικά πρόσωπα , με την προϋπόθεση ωστόσο ότι τα είδη αυτά θα τα διαθέσουν δωρεάν σε δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα, όπως αυτά καθορίζονται ανωτέρω.
Στην περίπτωση αυτή θα συνυποβάλλεται με την κατά τα κατωτέρω διασάφηση εισαγωγής και η σύμβαση δωρεάς προς τα δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα. Στην περίπτωση που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η δωρεά θα υποβάλλεται δήλωση (θέση 44.1 Κωδικός εγγράφου 1896 « Δήλωση σκοπούμενης δωρεάς –Απόφαση 2020/491/ΕΕ») για τη σκοπούμενη πραγματοποίηση αυτής και θα αναλαμβάνεται η υποχρέωση για την υποβολή της εντός δέκα (10) ημερών από τον τελωνισμό των ειδών. Εντός ενός (1) μηνός από την ημερομηνία του τελωνισμού και για την οριστικοποίηση της απαλλαγής η επιχείρηση υποχρεούται να υποβάλει στην τελωνειακή αρχή Βεβαίωση Παραλαβής των ειδών από τα ανωτέρω δικαιούχα πρόσωπα, η οποία συσχετίζεται με τη διασάφηση εισαγωγής που έχει παραμείνει σε εκκρεμότητα. Διευκρινίζεται ότι, εφόσον η αποδοχή της δωρεάς από τα ανωτέρω δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα (Δημόσιος Τομέας κ.λ.π.) λάβει χώρα προ του τελωνισμού των εμπορευμάτων η εισαγωγή δύναται να πραγματοποιηθεί από τα δικαιούχα αυτά πρόσωπα με απαλλαγή από τις δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις.
Επισημαίνεται ότι, βάσει των διατάξεων των άρθρων 77 του Κανονισμού (ΕΕ) 1186/2009 και 54 της Οδηγίας 2009/132/ΕΚ,, η απαλλαγή από δασμό και Φ.Π.Α. χορηγείται στα δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα, «τα λογιστικά βιβλία των οποίων επιτρέπουν στις αρμόδιες αρχές τον έλεγχο των εργασιών τους και οι οποίοι παρέχουν όλα τα εχέγγυα που κρίνονται απαραίτητα.» και ως εκ τούτου τα ως άνω δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα υποχρεούνται να λαμβάνουν κάθε απαραίτητο μέτρο για την ορθή παρακολούθηση της διάθεσης και διανομής των ειδών, των ποσοτήτων και των προσώπων που παραδίδονται (διάθεση ή διανομή).
4. Τα ως άνω πρόσωπα, για την παραλαβή με απαλλαγή από δασμό και Φ.Π.Α. των ειδών που προορίζονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊoύ COVID -19, υποβάλλουν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή τηρουμένων των όρων και προϋποθέσεων που ορίζονται στις ανωτέρω διατάξεις, διασάφηση εισαγωγής.
Ειδικότερα στην περίπτωση υποβολής διασάφησης:
α) από τα δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα, κατά την υποβολή της διασάφησης εισαγωγής πέραν της συμπλήρωσης στη θέση “Καθεστώς” του κωδικού ατελείας C26 για την απαλλαγή από δασμό, θα συμπληρώνεται και στη θέση 44.1 ο κωδικός ατελείας I11 για την απαλλαγή από το Φ.Π.Α. εισαγωγής,
β) από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία πρόκειται να διαθέσουν δωρεάν τα είδη που εισάγονται στα ως άνω δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα, κατά την υποβολή της διασάφησης εισαγωγής πέραν της συμπλήρωσης στη θέση “Καθεστώς” του κωδικού C26 για την απαλλαγή από δασμό, θα συμπληρώνεται και στη θέση 44 ο κωδικός ατελείας I12 για την απαλλαγή από το Φ.Π.Α. εισαγωγής. Στην περίπτωση αυτή, η διασάφηση εισαγωγής θα παραμένει σε κατάσταση οριστικοποιημένη και μετά την ηλεκτρονική υποβολή στα συνυποβαλλόμενα της διασάφησης αρχεία της Βεβαίωσης Παραλαβής των ειδών, το τελωνείο εισαγωγής, αρχικά θα προβαίνει μέσω εντολής εκ των υστέρων ελέγχου στην προσθήκη στη θέση 44 της διασάφησης εισαγωγής του κωδικού εγγράφου 1895 και στη θέση «Αριθμός εγγράφου» του ΑΦΜ του δικαιούχου απαλλαγής προσώπου και εν συνεχεία σε τακτοποίησή της.
5. Το χρονικό διάστημα που δύναται να τυγχάνει εφαρμογής η κοινοποιούμενη Απόφαση και συναφώς να τελωνίζονται αγαθά με την προβλεπόμενη κατά τα ανωτέρω απαλλαγή από τις δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι, έως και την 31/07/2020.
6. Οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές δεδομένων των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις ανωτέρω διατάξεις, για την γνωστοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των δικαιούχων που παραλαμβάνουν τα ανωτέρω είδη προσώπων (Δημόσιο, Οργανισμοί κ.λ.π.) καθώς και της φύσης και των ποσοτήτων των παραλαμβανομένων ειδών, οφείλουν να τηρούν αρχείο σε μορφή excel, ως το συνημμένο Παράρτημα ΙΙ, με τα είδη και τις παραδιδόμενες ποσότητες αυτών ανά δικαιούχο πρόσωπο. Οι τελωνειακές αρχές δύνανται να διεξάγουν έρευνα τοπικά, μέσω της λειτουργίας εκτύπωσης «εισαγωγές παραμετρικά» του υποσυστήματος εισαγωγών του ICISnet χρησιμοποιώντας ως παραμέτρους τις προαναφερόμενες τιμές των θέσεων 37β και 44.1.
7. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι, σε κάθε περίπτωση η υποβολή στις τελωνειακές αρχές της διασάφησης εισαγωγής από τα ανωτέρω πρόσωπα ισοδυναμεί με δέσμευση για την ακρίβεια των στοιχείων και την τήρηση κάθε υποχρέωσης που αφορά τον τελωνισμό των εμπορευμάτων.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, οι τελωνειακές αρχές οφείλουν να εφαρμόζουν την κοινοποιούμενη Απόφαση παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση και προτεραιοποίηση της εισαγωγής των εν λόγω ειδών, διασφαλίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα του Δημοσίου με την διενέργεια ελέγχων, ώστε να αποτρέπεται η εισαγωγή ειδών που δεν έχουν συνάφεια με τον ενδεικτικό κατάλογο των ειδών του παραρτήματος Ι αλλά και η χρήση των εισαχθέντων ειδών για σκοπούς άλλους από την καταπολέμηση της πανδημίας.
Συνημμένα:
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
1. Δ/ΝΣΗ Ε.Φ.Κ. & Φ.Π.Α.
ΤΜΗΜΑ Δ' Φ.Π.Α. ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
2. Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ &
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ' ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Αθήνα, 13 Ιουνίου 2016
Αρ.Πρωτ.: ΔΕΦΚΦ 1089612 ΕΞ2016
ΠΡΟΣ: Ωσ Π.Δ.
ΘΕΜΑ : «Απαλλαγή από δασμό και Φ.Π.Α. ειδών πρώτης ανάγκης που παραλαμβάνουν υπηρεσίες/φορείς για τη δωρεάν διανομή τους σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες»
ΣΧΕΤ. : Η αρ.πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Γ 5023150 ΕΞ 2015/4-11-2015 Ε.Δ.Υ.Ο.
Στα πλαίσια επικαιροποίησης των δικαιούχων απαλλαγής προσώπων (υπηρεσίες/φορείς) που δύνανται να παραλαμβάνουν είδη πρώτης ανάγκης στη χώρα μας με σκοπό στη συνέχεια να τα διαθέσουν ως ανθρωπιστική βοήθεια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής Ε.Δ.Υ.Ο. , σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 61 του Κανονισμού (ΕΚ) 1186/2009, ορίζεται απαλλαγή από το δασμό, εφόσον τούτο δεν οδηγεί σε καταχρήσεις ή σημαντικές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, στα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία εισάγονται από κρατικούς ή άλλουσ εγκεκριμένους ευαγείς ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς, προκειμένου να διανεμηθούν δωρεάν σε άπορους. Ειδικότερα, με την παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου και Κανονισμού ορίζεται ότι ως «είδη πρώτης ανάγκης» νοούνται τα εμπορεύματα που είναι απαραίτητα για την ικανοποίηση των άμεσων ανθρώπινων αναγκών, όπως τα τρόφιμα . τα φάρμακα. τα ενδύματα και τα κλινοσκεπάσματα.
2. Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 38 έως 42 του ν.1684/1987 (ΦΕΚ 18/Α), ο οποίος ενσωμάτωσε τις απαλλακτικές περί Φ.Π.Α. διατάξεις της Οδηγίας 83/181 (ΕΟΚ) του Συμβουλίου, η οποία στη συνέχεια κωδικοποιήθηκε με την Οδηγία 2009/132 του Συμβουλίου της 19/10/2009, απαλλάσσονται από Φ.Π.Α. τα είδη πρώτης ανάγκης, που αποκτούν δωρεάν και εισάγουν δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί ή άλλα εγκεκριμένα κοινωφελή ή φιλανθρωπικά νομικά πρόσωπα προκειμένου να διατεθούν δωρεάν σε απόρους. Για την απαλλαγή από το Φ.Π.Α., ως "είδη πρώτης ανάγκης", νοούνται τα αγαθά που είναι απαραίτητα για την ικανοποίηση των άμεσων ανθρώπινων αναγκών, όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα ενδύματα και τα κλινοσκεπάσματα.
3. Επίσης, με το αριθμ. TAXUD/A/4PD Ares (2013) 3653072/8-11-2013 έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρινίζεται ότι στα είδη πρώτης ανάγκης περιλαμβάνεται και το αναλώσιμο ιατρικό - υγειονομικό υλικό.
4. Επιπλέον , με τις διατάξεις του άρθρου 62 του Κανονισμού (ΕΚ) 1186/2009 και του άρθρου 39 του ν.1684/1987 (ΦΕΚ 18/Α), δεν χορηγείται ατέλεια μεταξύ άλλων για τα οινοπνευματώδη προϊόντα, τον καπνό και τα προϊόντα καπνού, τον καφέ και το τσάι.
5. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 63 του Κανονισμού (ΕΚ) 1186/2009 και του άρθρου 40 του ν.1684/1987, η απαλλαγή από δασμό και Φ.Π.Α. παρέχεται στα δικαιούχα ατελείας πρόσωπα μόνο εφόσον αυτά τηρούν βιβλία τα οποία επιτρέπουν στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές τον έλεγχο των εργασιών τους και παρέχουν όλα τα εχέγγυα που κρίνονται απαραίτητα.
6. Η ως άνω ατέλεια από δασμό και Φ.Π.Α. που προβλέπεται από τις προαναφερόμενες διατάξεις παρέχεται με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτές και εφόσον η εισαγωγή πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες του Δημοσίου όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 14 του ν.4270/2014 (ΦΕΚ 143/Α) «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση Οδηγίας 2011/85/ΕΕ)- Δημόσιο Λογιστικό και άλλες διατάξεις», όπως:
- οι Υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα
- οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού (Δήμοι - Περιφέρειες) και
- τα ΝΠΔΔ.
7. Επιπλέον, στα δικαιούχα ατελείας πρόσωπα εμπίπτουν και τα εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα, τα ΝΠΙΔ, καθώς και οι φιλανθρωπικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οντότητες, που εποπτεύονται και ελέγχονται από τους ως άνω φορείς.
8. Τα ΝΠΔΔ θα πρέπει να παρέχουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει βάσει διατάξεων ο δημόσιος χαρακτήρας τους, όπως Π.Δ. κ.λ.π.. Τα εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα καθώς και τα ΝΠΙΔ και οι ως άνω αναφερόμενες οντότητες, θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα και να φέρουν πιστοποίηση-βεβαίωση από τον εκάστοτε αρμόδιο φορέα που τα εποπτεύει για το σκοπό λειτουργίας τους καθώς και τον ευαγή ή φιλανθρωπικό τους χαρακτήρα.
9. Τα αναφερόμενα στις αρ. πρωτ. Δ745/52/20.06.1984 παρ. 5 περ. Α και αρ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Γ 5023150 ΕΞ 2015/4-11-2015 ΕΔΥΟ παρ. i περ.1 δεν έχουν εφαρμογή ως προς τα δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα.
10. Εφιστούμε την προσοχή στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές προς αποφυγή καταστρατήγησης των ανωτέρω διατάξεων να εξετάζουν σε κάθε περίπτωση ότι :
- πρόκειται για τα ανωτέρω προβλεπόμενα είδη πρώτης ανάγκης,
- οι παραλήπτες εμπίπτουν στα δικαιούχα ατελείας πρόσωπα,
- πληρούνται σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα, κατά περίπτωση, οι προϋποθέσεις απόδειξης του φιλανθρωπικού τους χαρακτήρα,
- υφίσταται αποδοχή δωρεάς από τον οικείο φορέα ή όργανο,
- τηρούνται από τον εκάστοτε παραλήπτη λογιστικά βιβλία ώστε να είναι ευχερής ο έλεγχος από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές με την παροχή όλων των εχέγγυων που κρίνονται απαραίτητα.
Τέλος, επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω δικαιούχα ατελείας πρόσωπα υποχρεούνται να καταθέτουν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή αναλυτικά στοιχεία διάθεσης των ατελώς παραληφθέντων ειδών πρώτης ανάγκης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να οριστικοποιείται το τελωνειακό παραστατικό εισαγωγής, το οποίο και θα παραμένει μέχρι τότε σε εκκρεμότητα.
Κατά τα λοιπά ως προς τη διαδικασία εξακολουθεί να ισχύει η αρ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Γ 5023150 ΕΞ 2015/4-11-2015 Ε.Δ.Υ.Ο.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΛΟΥΡΗ
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο/Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ/ Η
ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ   Ι
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΔΩΝ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ/ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
ΚΩΔΙΚΟΙ Σ.Ο.
ΥΨΟΣ ΔΑΣΜΟΥ
1
Ιατρικές συσκευές
Αναπνευστήρες για εντατική και υπο-εντατική φροντίδα
ex 9019 20 00
Ατελώς
Ιατρικοί αναπνευστήρες (συσκευές τεχνητής αναπνοής)
ex 9019 20 00
Ατελώς
Άλλες συσκευές οξυγονοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένων τεντών οξυγόνου
ex 9019 20 00
Ατελώς
Εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης
ex 9018 90
Ατελώς
2
Οθόνες
Πολυπαραμετρικές οθόνες, συμπεριλαμβανομένων των φορητών  
ex 8528 52 91
14 % αλλά στην παρούσα περίοδο υφίσταται αυτόνομος δασμός ατελώς

ex 8528 52 99
14 % αλλά στην παρούσα περίοδο υφίσταται αυτόνομος δασμός ατελώς

ex 8528 59 00
14%
3
Αντλίες
Περισταλτικές αντλίες συνεχούς σίτισης
ex 9018 90 50
Ατελώς
Αντλίες έγχυσης φαρμάκων
ex 9018 90 84
Ατελώς
Αντλίες αναρρόφησης
ex 8413 81 00
Ατελώς
Ανιχνευτές εισπνοής
ex 9018 90 50
Ατελώς
4
Σωλήνες
Ενδοτραχειακοί σωλήνες 
ex 9018 90 60
Ατελώς

ex 9019 20 00
Ατελώς
Αποστειρωμένοι σωλήνες
ex 3917 21 10 έως  ex 3917 39 00
6,5%
5
Καλύπτρες
Καλύπτρες CPAP/NIV
ex 9019 20 00
Ατελώς
6
Mάσκες ΝΙV (full-face)
Mάσκες ΝΙV (full-face) και στοματορινικές μάσκες
ex 9019 20 00
Ατελώς
7
Συστήματα/μηχανές αναρρόφησης
Συστήματα αναρρόφησης
ex 9019 20 00
Ατελώς
Ηλεκτρικές μηχανές αναρρόφησης
ex 9019 20 00
Ατελώς

ex 8543 70 90
3,7%
8
Υγραντήρες
Υγραντήρες    
ex 8415
Από  2,2 έως 2,7%

ex 8509 80 00
2,2%

ex 8479 89 97
1,7%
9
Λαρυγγοσκόπια
Λαρυγγοσκόπια
ex 9018 90 20
Ατελώς
10
Ιατρικά αναλώσιμα
Συσκευές διασωλήνωσης
ex 9018 90
Ατελώς
Λαπαροσκοπικά ψαλίδια


Σύριγγες, έστω και με τις βελόνες τους
ex 9018 31
Ατελώς
Σωληνοειδείς μεταλλικές βελόνες και βελόνες για ραφές
ex 9018 32
Ατελώς
Βελόνες, καθετήρες, σωληνίσκοι
ex 9018 39
Ατελώς
Συσκευές αγγειακής πρόσβασης
ex 9018 90 84
Ατελώς
11
Σταθμοί παρακολούθησης Συσκευές παρακολούθησης ασθενών –Ηλεκτροδιαγνωστικές συσκευές
Κεντρικοί σταθμοί παρακολούθησης εντατικής θεραπείας
ex 9018 90
Ατελώς
Συσκευές παρακολούθησης ασθενών
ex 9018 19 10
Ατελώς
Ηλεκτροδιαγνωστικές συσκευές
ex 9018 19 90
Ατελώς
12
Φορητός σαρωτής υπερήχων
Φορητός σαρωτής υπερήχων
ex 9018 12 00
Ατελώς
13
Ηλεκτροκαρδιογράφοι
Ηλεκτροκαρδιογράφοι
ex 9018 11 00
Ατελώς
14
Συστήματα υπολογιστικής τομογραφίας/σαρωτές
Συστήματα υπολογιστικής τομογραφίας/σαρωτές
ex 9022 12,
Ατελώς

ex 9022 14 00
Ατελώς
15
Μάσκες
Μάσκες προσώπου από υφαντικές ύλες, χωρίς αντικαταστάσιμο φίλτρο ή μηχανικά μέρη, περιλαμβανομένων χειρουργικών μασκών και μασκών προσώπου μίας χρήσης από μη υφασμένα υφάσματα
ex 6307 90 10
12%
Μάσκες προσώπου FFP2 και FFP3
ex 6307 90 98
6,3%
Χειρουργικές μάσκες από χαρτί
ex 4818 90 10
Ατελώς

ex 4818 90 90
Ατελώς
Μάσκες αερίων με μηχανικά μέρη ή αντικαταστάσιμα φίλτρα  για προστασία από βιολογικούς παράγοντες. Περιλαμβάνονται επίσης οι μάσκες με προστασία ματιών ή ασπίδες προσώπου
ex 9020 00 00



1,70%
16
Γάντια
Πλαστικά γάντια  
ex 3926 20 00
6,5%
Χειρουργικά γάντια από καουτσούκ 
4015 11 00
2%
Άλλα γάντια από καουτσούκ
ex 4015 19 00
2,7%
Γάντια πλεκτά, εμποτισμένα ή επικαλυμμένα με πλαστικές ύλες ή καουτσούκ
ex 6116 10
8,9%
Υφαντουργικά γάντια που δεν είναι πλεκτά
ex 6216 00
7,6%
17
Ασπίδες προσώπου
Ασπίδες προσώπου μιας χρήσης και επαναχρησιμοποιούμενες.
ex 3926 20 00
6,5%
Πλαστικές ασπίδες προσώπου (που καλύπτουν και την περιοχή πέραν των ματιών)
ex 3926 90 97

18
Γυαλιά/Ματογυάλια
Προστατευτικά γυαλιά/ματογυάλια
ex 9004 90 10
2,9%

ex 9004 90 90
2,9%
19
Φόρμες
Ενδύματα και εξαρτήματα του ενδύματος (στα οποία περιλαμβάνονται τα κοινά γάντια, τα γάντια που αφήνουν γυμνές τις άκρες των δακτύλων και τα γάντια χωρίς υποδιαίρεση δακτύλων με υποδοχή μόνο για τον αντίχειρα), για όλες τις χρήσεις, από καουτσούκ βουλκανισμένο
ex 4015 90 00
5%
Αδιάβροχες ενδυμασίες διαφόρων τύπων και μεγεθών
Προστατευτικά ενδύματα
ex 3926 20 00
6,5%
Προστατευτικά ενδύματα για χειρουργική ή ιατρική χρήση που αποτελούνται από πίλημα ή μη υφασμένα υφάσματα, έστω και εμποτισμένα, επικαλυμμένα ή με απανωτές στρώσεις (υφάσματα των κλάσεων 56.02 ή 56.03).
Ενδύματα και εξαρτήματα του ενδύματος
ex 4818 50 00


Ατελώς
Ενδύματα, από πλεκτά υφαντουργικά είδη των κλάσεων 5903, 5906 ή 5907
ex 6113 00 10
8%
ex 6113 00 90
12%
Άλλα ενδύματα πλεκτά
6114
12%
Προστατευτικά ενδύματα για χειρουργική ή ιατρική χρήση που αποτελούνται από πίλημα ή από μη υφασμένο ύφασμα, έστω και εμποτισμένα, επικαλυμμένα ή με απανωτές στρώσεις (υφάσματα των κλάσεων 56.02 ή 56.03). Περιλαμβάνονται τα ενδύματα από ίνες απορριμμάτων
ex 6210 10
12%
Άλλα προστατευτικά ενδύματα από υφάσματα από υφαντικές ύλες από καουτσούκ ή από υφάσματα εμποτισμένα, επικαλυμμένα, ή με απανωτές στρώσεις (υφάσματα των κλάσεων 59.03, 59.06 ή 59.07)
ex 6210 20
12%
ex 6210 30
12%
ex 6210 40
12%
ex 6210 50
12%
20
Καλύμματα παπουτσιών ή μποτών
Καλύμματα παπουτσιών ή μποτών
ex 3926 90 97
6,5%

ex 4818 90 10
Ατελώς

ex 6307 90 98
6,3%
21
Καλύμματα κεφαλής
Κασκέτα, πηλίκια και παρόμοια καλύμματα κεφαλής που έχουν γείσο
ex 6505 00 30,
2,7%
Καπέλα και άλλα καλύμματα κεφαλής, δίχτυα και φιλέδες για τα μαλλιά του κεφαλιού από κάθε ύλη
ex 6505 00 90
2,7%
Άλλα καπέλα και καλύμματα της κεφαλής, έστω και στολισμένα
ex 6506
2,7%
22
Θερμόμετρα
Με υγρό, με απευθείας ανάγνωση των ενδείξεων. Περιλαμβάνονται τα θερμόμετρα υδραργύρου
ex 9025 11 20
Ατελώς
ex 9025 11 80
2,80%
Ψηφιακά θερμόμετρα ή θερμόμετρα υπερύθρων για τοποθέτηση στο μέτωπο
ex 9025 19 00
Ατελώς
23
Σαπούνι πλυσίματος χεριών
Σαπούνι και προϊόντα με οργανικές ουσίες επιφανειακής δράσης και παρασκευάσματα καλλωπισμού
ex 3401 11 00
Ατελώς

ex 3401 19 00
Ατελώς
Σαπούνι, προϊόντα και παρασκευάσματα οργανικά που ενεργούν πάνω στην επιφανειακή τάση 
ex 3401 20 10
Ατελώς
 Σαπούνια με άλλες μορφές
ex 3401 20 90
Ατελώς
Οργανικές ουσίες επιφανειακής δράσης (άλλες από το σαπούνι)-Κατιονικές
ex 3402 12
Ατελώς
Προϊόντα και παρασκευάσματα οργανικά  που ενεργούν πάνω στην επιφανειακή τάση που προορίζονται για το πλύσιμο του δέρματος, με μορφή υγρού ή κρέμας, συσκευασμένα για τη λιανική πώληση, έστω και αν περιέχουν σαπούνι
ex 3401 30 00
4%
24
Eπιτοίχειος διανομέας (dispenser) απολυμαντικού χεριών
Eπιτοίχειος διανομέας (dispenser) απολυμαντικού χεριών
ex 8479 89 97
1,7%
25
Υδροαλκοολικό διάλυμα σε λίτρα
2207 10: Μη μετουσιωμένο, που περιέχει 80% ή περισσότερο αιθυλική αλκοόλη
ex 2207 10 00
19,2€/hl
2207 20: Μετουσιωμένο, οποιουδήποτε τίτλου
ex 2207 20 00
10,2€/hl
2208 90: Μη μετουσιωμένο, που περιέχει κατ’ όγκο λιγότερο από 80% αιθυλική αλκοόλη
ex 2208 90 91
1€/% vol/hl + 6,4€/hl
ex 2208 90 99
1€/% vol/hl
26
Υπεροξείδιο του υδρογόνου 3% σε λίτρα

Υπεροξείδιο του υδρογόνου συσκευασμένο ως απολυμαντικό παρασκεύασμα για καθαρισμό επιφανειών
Υπεροξείδιο του υδρογόνου, έστω και αν έχει στερεοποιηθεί με ουρία
ex 2847 00 00

5,5%
Υπεροξείδιο του υδρογόνου χύδην
Απολυμαντικό χεριών
ex 3808 94



6%
Άλλα απολυμαντικά παρασκευάσματα
27
Καροτσάκια έκτακτης ανάγκης
Αμαξάκια τύπου πολυθρόνας για αναπήρους
ex 8713 90 00
Ατελώς
Φορεία και καροτσάκια για μετακίνηση ασθενών σε νοσοκομεία, κλινικές
ex 9402 90 00
Ατελώς
28
Εξαγωγείς RNA
Εξαγωγείς RNA
9027 80
Ατελώς
29
Τεστ κιτς για τον COVID-19/Εργαλεία και συσκευές που χρησιμοποιούνται σε διαγνωστικά τεστ
Διαγνωστικά τεστ για την ασθένεια του κορωναϊού –Διαγνωστικά αντιδραστήρια που βασίζονται σε ανοσολογικές αντιδράσεις
ex 3002 13 00

Ατελώς
ex 3002 14 00


ex 3002 15 00


ex 3002 90 90

Διαγνωστικά αντιδραστήρια που βασίζονται σε τεστ νουκλεϊνικού οξέος, αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR)
ex 3822 00 00
Ατελώς
Όργανα που χρησιμοποιούνται στα κλινικά εργαστήρια για in vitro διάγνωση
ex 9027 80 80
Ατελώς
Κιτ δειγματοληψίας
ex 9018 90
Ατελώς

ex 9027 80
Ατελώς
30
Είδη για εφαρμογή φαρμακευτικών ουσιών ή λήψη επιχρισμάτων
Βαμβάκι, γάζες, επίδεσμοι, στικ με βαμβάκι και παρόμοια είδη
ex 3005 90 10
Ατελώς

ex 3005 90 99
Ατελώς
31
Εξοπλισμός για το στήσιμο υπαίθριων νοσοκομείων
Νοσοκομειακά κρεβάτια
ex 9402 90 00
Ατελώς
Τέντες
ex 6306 22 00
12%

ex 6306 29 00
12%
Πλαστικές τέντες
ex 3926 90 97
12%
32
Φάρμακα
Υπεροξείδιο του υδρογόνου που παρουσιάζεται ως φάρμακο

ex 3003 90 00
Ατελώς
Παρακεταμόλη
ex 3004 90 00

Υδροχλωροκίνη


Λοπιναβίρη/Ριτοναβίρη


Ρεμδεσιβίρη


Tοσιλιζουμάμπη


33
Ιατρικοί, χειρουργικοί ή εργαστηριακοί αποστειρωτές
Ιατρικοί, χειρουργικοί ή εργαστηριακοί αποστειρωτές
ex 8419 20 00
Ατελώς

34
Προπανο-1-όλη (προπυλική αλκοόλη) και προπανο-2-όλη (ισοπροπυλική αλκοόλη)
Προπανο-1-όλη (προπυλική αλκοόλη) και προπανο-2-όλη (ισοπροπυλική αλκοόλη)
ex 2905 12 00
5,5%
35
Αιθέρες, αιθέρες-αλκοόλες, αιθέρες-φαινόλες, αιθέρες-αλκοόλες-φαινόλες, υπε­ροξείδια αλκοολών, υπεροξείδια αιθέρων, υπεροξείδια κετονών
Αιθέρες, αιθέρες-αλκοόλες, αιθέρες-φαινόλες, αιθέρες-αλκοόλες-φαινόλες, υπε­ροξείδια αλκοολών, υπεροξείδια αιθέρων, υπεροξείδια κετονών
ex 2909
Ατελώς  / 5,5%
36
Μυρμηκικό οξύ (και τα άλατά του)
Μυρμηκικό οξύ (και τα άλατά του)
ex 2915 11 00

5,5%

ex 2915 12 00

37
Σαλικυλικό οξύ
Σαλικυλικό οξύ και τα άλατά του
ex 2918 21 00
6,5%
38
Χειρουργικά σεντόνια (πετάσματα) μιας χρήσης από μη υφασμένα υφάσματα της κλάσης 5603,  που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων

Χειρουργικά σεντόνια (πετάσματα) μιας χρήσης από μη υφασμένα υφάσματα της κλάσης 5603,  που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων
6307 90 92




6,3%
39
Υφάσματα μη υφασμένα, έστω και εμποτισμένα, επιχρισμένα, επικαλυμμένα ή με απανωτές στρώσεις
Υφάσματα μη υφασμένα, έστω και εμποτισμένα, επιχρισμένα, επικαλυμμένα ή με απανωτές στρώσεις
ex 5603 11 10
4,3%
ex 5603 94 90
4,3%
40
Είδη για χρήσεις χειρουργικές, ιατρικές ή υγιεινής, μη συσκευασμένα για τη λιανική πώληση

Σεντόνια από χαρτί
ex 4818 90
Ατελώς
41
Γυάλινα είδη εργαστηρίου, υγιεινής ή φαρμακείου
Γυάλινα είδη εργαστηρίου, υγιεινής ή φαρμακείου, έστω και βαθμολογημένα ή ογκομετρημένα

ex 7017 10 00
3%

ex 7017 20 00
3%

ex 7017 90 00
3%
42
Σακκούλες απόρριψης μολυσματικών
Σακκούλες απόρριψης μολυσματικών
ex3923
6,5%

  43

Γαλότσες πλαστικές
Γαλότσες πλαστικές
ex 6401

17%
44
Σάκοι μεταφοράς σορών
Σάκοι μεταφοράς σορών
ex 3923
6,5%
ex 6307
Από 6,3% έως 12%
45
Φιλμ
Φιλμ
ex 3701


Ατελώς έως 6,5%
ex 3702
Ατελώς έως 6,5%
  46
Διαλύματα εμφάνισης φιλμ
Διαλύματα εμφάνισης φιλμ
ex 3707
Ατελώς έως 6%
47
Υλικό μεταφοράς ιών και υλικό καλλιέργειας
Υλικό μεταφοράς ιών και υλικό καλλιέργειας
3821
5%


48
Φάρμακα
Ιντερφερόνη άλφα-1 α, ιντερφερόνη βήτα -1β
ex 3002

Ατελώς

Αμοξυκιλλίνη/κλαβουλανικό οξύ, αμπικιλλίνη/σουλμπακτάμη, κεφτριαξόνη, κλαριθρομυκίνη, αζιθρομυκίνη, βλανκομυκίνη, λινεζολίδη, μοξιφλοξασίνη, λεβοφλοξασίνη, κλινδαμυκίνη,  ενδοφλέβιοι οροί










ex 2933

ex 2934

ex 2937

ex 2941

ex 3003

ex 3004




Ατελώς έως 6,5%

Ατελώς έως 6,5%

Ατελώς

Ατελώς έως 6,5%

Ατελώς

Ατελώς




49
Φθαλικός διεθυλεστέρας (DEP)
Φθαλικός διεθυλεστέρας (DEP)
ex 2917
Ατελώς έως 6,5%
50
Γλυκερίνη
Γλυκερίνη
2905 45 00
3,8%
51
Ποβιδόνη ιωδιούχος
Ποβιδόνη ιωδιούχος
ex 3905 99 90  
6,5%


                                                                                              ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ COVID 19 (ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) C2020/491 της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ)
ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠO  ......................................... ΕΩΣ……………………

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:
ΤΕΛΩΝΕΙΟ:

A/A
AΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΣΑΦΗΣΗΣ
ΗΜ/ΝΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ

ΚΩΔΙΚΟΣ Σ.0.
ΚΩΔΙΚΟΣ TARIC
ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ
ΚΑΘΑΡΗ ΜΑΖΑ
(kg)
ΣΥΜΠΛΗΡΩ-ΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
ΕΠΙΧΕIΡΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ*
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ ΑΤΕΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟ  (ΥΠΗΡΕΣΙΑ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ κ.λ.π.)


































































*Συμπληρώνεται στην περίπτωση εισαγωγής ειδών από επιχείρηση με σκοπό τη δωρεάν διάθεσή τους σε δικαιούχο ατελείας πρόσωπο.




Ατέλειες στην εισαγωγή των  εμπορευμάτων που πηγαίνουν για τη νόσο covid-19  Αποφ.. 491 (Μάθημα 3α) 9 Απριλίου 2020

3.4.2020   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
LI 103/1

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ (ΕΕ) 2020/491 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
της 3ης Απριλίου 2020
σχετικά με την απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς και από τον ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, η οποία χορηγείται για εμπορεύματα που είναι αναγκαία για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου COVID-19 κατά τη διάρκεια του 2020
[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2020) 2146]
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη την οδηγία 2009/132/ΕΚ του Συμβουλίου, της 19ης Οκτωβρίου 2009, για καθορισμό του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 143 στοιχεία β) και γ) της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά την απαλλαγή από τον φόρο προστιθέμενης αξίας ορισμένων οριστικών εισαγωγών αγαθών (1), και ιδίως το άρθρο 53 πρώτο εδάφιο, σε συνδυασμό με το άρθρο 131 της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας,
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2009, για τη θέσπιση του κοινοτικού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών (2), και ιδίως το άρθρο 76 πρώτο εδάφιο, σε συνδυασμό με το άρθρο 131 της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Στις 30 Ιανουαρίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε την έξαρση της νόσου COVID-19 κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο. Στις 11 Μαρτίου 2020 ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την έξαρση της νόσου COVID-19 πανδημία. Η νόσος COVID-19 έχει πλέον προκαλέσει λοιμώξεις σε όλα τα κράτη μέλη. Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ανησυχητικά και λόγω της έλλειψης μέσων για την αντιμετώπιση της έξαρσης της νόσου COVID-19, πολλά κράτη μέλη έχουν κηρύξει κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης.

(2)
Για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου COVID-19, υποβλήθηκαν αιτήματα από την Ιταλία στις 19 Μαρτίου 2020, τη Γαλλία στις 21 Μαρτίου 2020, τη Γερμανία και την Ισπανία στις 23 Μαρτίου 2020, την Αυστρία, την Κύπρο, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία στις 24 Μαρτίου 2020, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Λετονία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο στις 25 Μαρτίου 2020, και τη Σουηδία και τη Μάλτα στις 26 Μαρτίου 2020 για απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς και από τον φόρο προστιθέμενης αξίας («ΦΠΑ») στα εισαγόμενα εμπορεύματα.

(3)
Η πανδημία COVID-19 και οι συνακόλουθες ακραίες προκλήσεις αποτελούν καταστροφή κατά την έννοια του κεφαλαίου XVII τμήμα Γ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 και του τίτλου VIII κεφάλαιο 4 της οδηγίας 2009/132/ΕΚ. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να χορηγηθεί απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς που επιβάλλονται στα εμπορεύματα που εισάγονται για τους σκοπούς που περιγράφονται στο άρθρο 74 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 και απαλλαγή από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στα είδη που εισάγονται για τους σκοπούς που περιγράφονται στο άρθρο 51 της οδηγίας 2009/132/ΕΚ.

(4)
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με τη φύση και τις ποσότητες των διαφόρων εμπορευμάτων που εισάγονται με απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς και τον ΦΠΑ με σκοπό την καταπολέμηση των επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου COVID-19, τους οργανισμούς που έχουν εγκρίνει για τη διανομή ή τη διάθεση των εν λόγω εμπορευμάτων, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή της χρήσης των εμπορευμάτων για σκοπούς άλλους από την καταπολέμηση των επιπτώσεων της εν λόγω έξαρσης.

(5)
Λαμβανομένων υπόψη των ακραίων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη, θα πρέπει να χορηγηθεί απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς και από τον ΦΠΑ για τις εισαγωγές που πραγματοποιούνται από τις 30 Ιανουαρίου 2020. Η απαλλαγή θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Ιουλίου 2020. Πριν από το τέλος αυτής της περιόδου, η κατάσταση θα επανεξεταστεί και, εφόσον απαιτείται, σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη, η εν λόγω περίοδος ενδέχεται να παραταθεί.

(6)
Στις 26 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 76 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 και το άρθρο 53 της οδηγίας 2009/132/ΕΚ,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:
Άρθρο 1
1.   Χορηγείται απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς στα εμπορεύματα κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 και απαλλαγή από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στις εισαγωγές κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 1 στοιχείο α) της οδηγίας 2009/132/ΕΚ, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α)
τα εμπορεύματα προορίζονται για μία από τις ακόλουθες χρήσεις:
i)
δωρεάν διανομή από τους φορείς και τους οργανισμούς που αναφέρονται στο στοιχείο γ) στα άτομα που έχουν προσβληθεί ή κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη νόσο COVID-19 ή εμπλέκονται στην καταπολέμηση της έξαρσης της νόσου COVID-19·

ii)
δωρεάν διάθεση στα άτομα που έχουν προσβληθεί ή κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη νόσο COVID-19 ή εμπλέκονται στην καταπολέμηση της έξαρσης της νόσου COVID-19, ενώ τα εμπορεύματα παραμένουν στην κυριότητα των φορέων και των οργανισμών που αναφέρονται στο στοιχείο γ)·

β)
τα εμπορεύματα πληρούν τις απαιτήσεις που προβλέπονται στα άρθρα 75, 78, 79 και 80 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 και στα άρθρα 52, 55, 56 και 57 της οδηγίας 2009/132/ΕΚ·

γ)
τα εμπορεύματα εισάγονται για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία από κρατικούς οργανισμούς ή για λογαριασμό τους, συμπεριλαμβανομένων κρατικών φορέων, δημόσιων φορέων και άλλων φορέων που διέπονται από το δημόσιο δίκαιο ή από οργανισμούς που είναι εγκεκριμένοι από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών ή για λογαριασμό των οργανισμών αυτών.
2.   Χορηγείται, επίσης, απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς στα εμπορεύματα κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 και απαλλαγή από τον ΦΠΑ στις εισαγωγές κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 1 στοιχείο α) της οδηγίας 2009/132 του Συμβουλίου, όταν αυτά εισάγονται για να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία από μονάδες παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών ή για λογαριασμό τους για την κάλυψη των αναγκών τους κατά το χρονικό διάστημα της παροχής βοήθειας στα άτομα που έχουν προσβληθεί ή κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη νόσο COVID-19 ή εμπλέκονται στην καταπολέμηση της έξαρσης της νόσου COVID-19.
Άρθρο 2
Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, τις ακόλουθες πληροφορίες:
α)
κατάλογο των οργανισμών που είναι εγκεκριμένοι από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο γ)·

β)
πληροφορίες που αφορούν τη φύση και τις ποσότητες των διαφόρων εμπορευμάτων που εισάγονται με απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς και από τον ΦΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 1·

γ)
μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλισθεί η συμμόρφωση με τα άρθρα 78, 79 και 80 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 και με τα άρθρα 55, 56 και 57 της οδηγίας 2009/132/ΕΚ, όσον αφορά τα εμπορεύματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης.
Άρθρο 3
Το άρθρο 1 εφαρμόζεται στις εισαγωγές που πραγματοποιούνται από τις 30 Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2020.
Άρθρο 4
Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.
Βρυξέλλες, 3 Απριλίου 2020.
Για την Επιτροπή
Paolo GENTILONI
Μέλος της Επιτροπής




άρθρου 2 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009
Άρθρο 2
1.   Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, νοούνται ως:
α)
«εισαγωγικοί δασμοί», τόσο οι δασμοί και οι φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος, όσο και οι γεωργικές εισφορές και άλλες επιβαρύνσεις κατά την εισαγωγή που προβλέπονται στα πλαίσια της κοινής γεωργικής πολιτικής ή στα πλαίσια ειδικών καθεστώτων που ισχύουν για ορισμένα εμπορεύματα προερχόμενα από τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων·

Άρθρο 75
Δεν χορηγείται ατέλεια για τα οικοδομικά και άλλα υλικά που προορίζονται για την ανασυγκρότηση των ζωνών που έχουν πληγεί.

Άρθρο 78
1.   Τα εμπορεύματα που αναφέρονται στο άρθρο 74 παράγραφος 1 δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως εξ επαχθούς ή χαριστικής αιτίας εκ μέρους των δικαιούχων οργανισμών για σκοπούς άλλους από τους οριζόμενους στο εν λόγω άρθρο αν δεν ενημερωθούν σχετικά οι αρμόδιες αρχές.
2.   Σε περίπτωση χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως σε οργανισμό που δικαιούται ατέλεια κατ’ εφαρμογή του άρθρου 74, η ατέλεια εξακολουθεί να χορηγείται εφόσον ο οργανισμός αυτός χρησιμοποιεί τα εν λόγω εμπορεύματα για σκοπούς που δικαιολογούν τη χορήγηση της ατέλειας αυτής.
Στις άλλες περιπτώσεις, το χρησιδάνειο, η μίσθωση ή η μεταβίβαση εξαρτάται από την προηγούμενη καταβολή των εισαγωγικών δασμών, με το ποσοστό που ισχύει κατά την ημερομηνία του χρησιδανείου, της μισθώσεως ή μεταβιβάσεως, και με βάση το είδος και τη δασμολογητέα αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές την ίδια ημερομηνία.
Άρθρο 79
1.   Όταν τα εμπορεύματα που αναφέρονται στο άρθρο 74 παράγραφος 1 στοιχείο β) παύουν να χρησιμοποιούνται από τα θύματα των καταστροφών, δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως εξ επαχθούς ή χαριστικής αιτίας αν προηγουμένως δεν ενημερωθούν σχετικά οι αρμόδιες αρχές.
2.   Σε περίπτωση χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως σε οργανισμό που δικαιούται ατέλεια κατ’ εφαρμογή του άρθρου 74 ή, ενδεχομένως του άρθρου 61 παράγραφος 1 στοιχείο α), η ατέλεια εξακολουθεί να χορηγείται εφόσον οι οργανισμοί αυτοί χρησιμοποιούν τα εν λόγω εμπορεύματα για σκοπούς που δικαιολογούν την παροχή παρόμοιων ατελειών.
Στις άλλες περιπτώσεις, το χρησιδάνειο, η μίσθωση ή η μεταβίβαση εξαρτάται από την προηγούμενη καταβολή των εισαγωγικών δασμών, με το ποσοστό που ισχύει κατά την ημερομηνία του χρησιδανείου, της μισθώσεως ή της μεταβιβάσεως, και με βάση το είδος και τη δασμολογητέα αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές την ίδια ημερομηνία.
Άρθρο 80
1.   Οι αναφερόμενοι στο άρθρο 74 οργανισμοί, οι οποίοι παύουν να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την παροχή ατέλειας, ή που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα εμπορεύματα που έγιναν ατελώς δεκτά για σκοπούς άλλους από τους προβλεπόμενους στο εν λόγω άρθρο, ενημερώνουν σχετικά τις αρμόδιες αρχές.
2.   Για τα εμπορεύματα που παραμένουν στην κατοχή των οργανισμών που παύουν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της ατέλειας, η ατέλεια εξακολουθεί να χορηγείται όταν τα εμπορεύματα μεταβιβάζονται σε οργανισμό που δικαιούται ατέλειας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 74 ή, ενδεχομένως, του άρθρου 61 παράγραφος 1 στοιχείο α), εφόσον ο οργανισμός αυτός χρησιμοποιεί τα εν λόγω εμπορεύματα για σκοπούς που δικαιολογούν τη χορήγηση παρόμοιων ατελειών. Στις άλλες περιπτώσεις, τα εμπορεύματα αυτά υπόκεινται στην καταβολή των οικείων εισαγωγικών δασμών, με το ποσοστό που ισχύει την ημερομηνία κατά την οποία παύουν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές, και με βάση το είδος και τη δασμολογητέα αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές κατά την ίδια ημερομηνία.
3.   Τα εμπορεύματα που χρησιμοποιήθηκαν από τον οργανισμό στον οποίο χορηγήθηκε ατέλεια για σκοπούς άλλους από τους αναφερόμενους στο άρθρο 74, υπόκεινται στην καταβολή των οικείων εισαγωγικών δασμών, με το ποσοστό που ισχύει την ημερομηνία κατά την οποία τίθενται σε άλλη χρήση, και με βάση το είδος και τη δασμολογητέα αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές κατά την ίδια ημερομηνία.




άρθρου 2 παράγραφος 1 στοιχείο α) της οδηγίας 2009/132/ΕΚ
Άρθρο 2
1.   Για τους σκοπούς της εφαρμογής της παρούσας οδηγίας, νοούνται ως:
α)
«εισαγωγές», οι εισαγωγές όπως καθορίζονται από το άρθρο 30 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ και η θέση σε ανάλωση κατά την έξοδο από ένα από τα καθεστώτα που προβλέπονται στο άρθρο 157 παράγραφος 1 στοιχείο α) της εν λόγω οδηγίας ή κατά την έξοδο από ένα καθεστώς προσωρινής εισαγωγής ή διαμετακόμισης·

Άρθρο 52
Τα οικοδομικά και άλλα υλικά που προορίζονται για την ανασυγκρότηση των ζωνών που έχουν πληγεί εξαιρούνται από την απαλλαγή.

Άρθρο 55
1.   Τα είδη που αναφέρονται στο άρθρο 51, πρώτο εδάφιο, δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως εξ επαχθούς ή χαριστικής αιτίας, εκ μέρους των δικαιούχων οργανισμών, για σκοπούς άλλους από τους οριζόμενους στο εν λόγω άρθρο, αν δεν ενημερωθούν σχετικά οι αρμόδιες αρχές.
2.   Σε περίπτωση χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως σε οργανισμό που δικαιούται απαλλαγής κατ’ εφαρμογή του άρθρου 51, η απαλλαγή εξακολουθεί να ισχύει εφόσον ο οργανισμός αυτός χρησιμοποιεί τα είδη αυτά για σκοπούς που δικαιολογούν τη χορήγηση της απαλλαγής αυτής.
Στις άλλες περιπτώσεις, το χρησιδάνειο, η μίσθωση ή η μεταβίβαση, εξαρτάται από την προηγούμενη καταβολή του ΦΠΑ, με τον συντελεστή που ισχύει κατά την ημερομηνία του χρησιδανείου, της μισθώσεως ή της μεταβιβάσεως, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές την ίδια ημερομηνία.
Άρθρο 56
1.   Τα είδη που αναφέρονται στο άρθρο 51 πρώτο εδάφιο στοιχείο β), όταν παύουν να χρησιμοποιούνται από τα θύματα των καταστροφών, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως εξ επαχθούς η χαριστικής αιτίας, αν προηγουμένως δεν ενημερωθούν σχετικά οι αρμόδιες αρχές.
2.   Σε περίπτωση χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως σε οργανισμό που δικαιούται απαλλαγής κατ’ εφαρμογή του άρθρου 51 ή, ενδεχομένως, του άρθρου 43 παράγραφος 1 στοιχείο α), η απαλλαγή εξακολουθεί να ισχύει εφόσον ο οργανισμός αυτός χρησιμοποιεί τα εν λόγω είδη για σκοπούς που δικαιολογούν την παροχή παρόμοιων απαλλαγών.
Στις άλλες περιπτώσεις, το χρησιδάνειο, η μίσθωση ή η μεταβίβαση εξαρτάται από την προηγούμενη καταβολή του φόρου προστιθεμένης αξίας, με τον συντελεστή που ισχύει κατά την ημερομηνία του χρησιδανείου, της μισθώσεως ή της μεταβιβάσεως, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές την ίδια ημερομηνία.
Άρθρο 57
1.   Οι αναφερόμενοι στο άρθρο 51 οργανισμοί που παύουν να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την παροχή απαλλαγής, ή που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα απαλλασσόμενα είδη για σκοπούς άλλους από τους προβλεπόμενους στο εν λόγω άρθρο, υποχρεούνται να ενημερώνουν σχετικά τις αρμόδιες αρχές.
2.   Για τα είδη που παραμένουν στην κατοχή των οργανισμών οι οποίοι παύουν να πληρούν τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή, η απαλλαγή αυτή εξακολουθεί να ισχύει εφόσον τα είδη μεταβιβάζονται σε οργανισμό που δικαιούται απαλλαγής κατ’ εφαρμογή του παρόντος κεφαλαίου ή, κατά περίπτωση, σε οργανισμό που δικαιούται απαλλαγής κατ’ εφαρμογή του άρθρου 43, εφόσον ο οργανισμός αυτός χρησιμοποιεί τα εν λόγω είδη για σκοπούς που δικαιολογούν τη χορήγηση παρόμοιων απαλλαγών. Στις άλλες περιπτώσεις, τα είδη αυτά υπόκεινται στην καταβολή του οικείου φόρου προστιθεμένης αξίας, με τον συντελεστή που ισχύει την ημερομηνία κατά την οποία παύουν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές την ίδια ημερομηνία.
3.   Τα είδη που χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό, στον οποίο χορηγήθηκε απαλλαγή για σκοπούς άλλους από τους προβλεπόμενους στο παρόν κεφάλαιο, υπόκεινται στην καταβολή του οικείου ΦΠΑ, με τον συντελεστή που ισχύει την ημερομηνία κατά την οποία τίθενται σε άλλη χρήση, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές την ίδια ημερομηνία.
  

Κλικ: Διαβάστε τα βιβλία μας



Διασάφηση
Το Σύμβολο του Εκτελωνισμού
Βλέπε ανάρτηση 19/7/2018


Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου