Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές Καν. 1056/2020 (Μάθημα 7.2.1) 6 Αυγούστου 2020


Ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές Καν. 1056/2020 (Μάθημα 7.2.1) 6 Αυγούστου 2020

 

31.7.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 249/33


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2020/1056 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 15ης Ιουλίου 2020

για τις ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 91και το άρθρο 100 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Αφού ζήτησαν τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η αποτελεσματικότητα των εμπορευματικών μεταφορών και της εφοδιαστικής είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ένωσης, τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και την κοινωνική και οικονομική συνοχή όλων των περιφερειών της Ένωσης.

 

(2)

Σκοπός του παρόντος κανονισμού είναι να ενθαρρυνθεί η ψηφιοποίηση των εμπορευματικών μεταφορών και της εφοδιαστικής ώστε να μειωθούν τα διοικητικά έξοδα, να βελτιωθούν οι ικανότητες επιβολής από πλευράς των αρμοδίων αρχών και να ενισχυθεί η αποδοτικότητα και η βιωσιμότητα των μεταφορών.

 

(3)

Η διακίνηση εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αποβλήτων, συνοδεύεται από μεγάλο όγκο πληροφοριών, οι οποίες εξακολουθούν να ανταλλάσσονται σε έντυπη μορφή μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και μεταξύ των επιχειρήσεων και των αρμόδιων αρχών. Η χρήση έντυπων εγγράφων αντιπροσωπεύει σημαντικό διοικητικό φόρτο για τις επιχειρήσεις εφοδιαστικής και πρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις εφοδιαστικής και τους συναφείς κλάδους (όπως το εμπόριο και η μεταποίηση), ιδίως για τις ΜΜΕ, ενώ έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

 

(4)

Η έλλειψη ενιαίου νομικού πλαισίου σε επίπεδο Ένωσης, το οποίο να απαιτεί από τις αρμόδιες αρχές να δέχονται τις πληροφορίες σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές που απαιτούνται από τη νομοθεσία, σε ηλεκτρονική μορφή, θεωρείται ο κύριος λόγος για την έλλειψη προόδου προς την απλούστευση και τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα των ανταλλαγών πληροφοριών που μπορούν να προσφέρουν τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα. Η αποδοχή πληροφοριών εκ μέρους των αρμόδιων αρχών σε ηλεκτρονική μορφή με κοινές προδιαγραφές θα διευκόλυνε όχι μόνο την επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των οικονομικών φορέων, αλλά επίσης –εμμέσως– την ανάπτυξη ομοιόμορφης και απλουστευμένης ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ένωση. Επίσης θα οδηγήσει στη σημαντική εξοικονόμηση διοικητικών δαπανών για τους οικονομικούς φορείς, και ιδίως για τις ΜΜΕ, που αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών μεταφορών και εφοδιαστικής στην Ένωση.

 

(5)

Ορισμένοι τομείς της νομοθεσίας της Ένωσης για τις μεταφορές απαιτούν από τις αρμόδιες αρχές να δέχονται ψηφιοποιημένες πληροφορίες, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αφορά το σύνολο της σχετικών νομικών πράξεων της Ένωσης. Θα πρέπει να είναι δυνατή η χρήση ηλεκτρονικών μέσων για τη διάθεση των κανονιστικών πληροφοριών σχετικά με τις μεταφορές εμπορευμάτων στις αρμόδιες αρχές σε ολόκληρη την επικράτεια της Ένωσης για όλες τις σχετικές φάσεις των μεταφορών που διεξάγονται στο εσωτερικό της Ένωσης. Επιπλέον, η συγκεκριμένη δυνατότητα θα πρέπει να ισχύει για όλες τις κανονιστικές πληροφορίες και σε όλους τους τρόπους μεταφοράς.

 

(6)

Επομένως, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υποχρεούνται να δέχονται πληροφορίες που υποβάλλονται ηλεκτρονικά όταν οι οικονομικοί φορείς έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν πληροφορίες ως απόδειξη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις που προβλέπονται σε ενωσιακές νομικές πράξεις οι οποίες καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό. Η απαίτηση αυτή θα πρέπει επίσης να καλύπτει πληροφορίες που ζητούνται από τις αρχές ως επιπλέον πληροφορίες, σύμφωνα με τις διατάξεις των εν λόγω ενωσιακών νομικών πράξεων, για παράδειγμα, όταν ορισμένες πληροφορίες λείπουν. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει στην περίπτωση που, βάσει του εθνικού δικαίου, απαιτείται η παροχή κανονιστικών πληροφοριών πανομοιότυπων, εν όλω ή εν μέρει, με τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται δυνάμει ενωσιακών νομικών πράξεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντα κανονισμού. Οι αρχές θα πρέπει επίσης να επιδιώκουν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορές σχετικά με τις εν λόγω πληροφορίες. Η επικοινωνία αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται με την επιφύλαξη σχετικών διατάξεων ενωσιακών νομικών πράξεων και του εθνικού δικαίου που αφορούν τις επακόλουθες ενέργειες κατά τη διάρκεια ή κατόπιν ελέγχων κανονιστικών πληροφοριών. Η υποχρέωση των αρμόδιων αρχών να δέχονται πληροφορίες που υποβάλλονται ηλεκτρονικά από οικονομικούς φορείς θα πρέπει επίσης να τηρείται όταν διατάξεις ενωσιακών νομικών πράξεων ή του εθνικού δικαίου που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντα κανονισμού απαιτούν πληροφορίες στις οποίες γίνεται επίσης αναφορά σε σχετικές διεθνείς συμβάσεις όπως οι συμβάσεις που διέπουν διεθνή συμβόλαια μεταφοράς με διαφορετικά μέσα μεταφοράς, για παράδειγμα η σύμβαση του ΟΗΕ «περί του συμβολαίου διά τη διεθνή οδικήν μεταφοράν εμπορευμάτων» (CMR), η σύμβαση για τις διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές (COTIF), το ψήφισμα 672 της ΙΑΤΑ για την ηλεκτρονική αεροπορική φορτωτική, η σύμβαση για την ενοποίηση ορισμένων κανόνων στις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές (σύμβαση του Μόντρεαλ) και η σύμβαση της Βουδαπέστης για τις συμβάσεις εμπορευματικών μεταφορών μέσω των εσωτερικών πλωτών οδών (CMNI).

 

(7)

Δεδομένου ότι ο παρών κανονισμός έχει σκοπό μόνο να διευκολύνει και να ενθαρρύνει την παροχή πληροφοριών μεταξύ των οικονομικών φορέων και των αρμόδιων αρχών με ηλεκτρονικά μέσα, δεν θα πρέπει να θίγει τις διατάξεις των ενωσιακών νομικών πράξεων ή του εθνικού δικαίου που καθορίζουν το περιεχόμενο των κανονιστικών πληροφοριών και, ειδικότερα, δεν θα πρέπει να επιβάλλει πρόσθετες απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών ή γλωσσικές απαιτήσεις. Σκοπός του παρόντος κανονισμού είναι να καταστεί εφικτή η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων αντί έντυπων εγγράφων, ωστόσο δεν θα πρέπει να θίγει με τη δυνατότητα των ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων να παρουσιάζουν τις πληροφορίες αυτές σε έντυπη μορφή, όπως προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις ενωσιακών νομικών πράξεων ή του εθνικού δικαίου, ούτε θα πρέπει να θίγει τις σχετικές ενωσιακές απαιτήσεις των εγγράφων προς χρήση για τη διαρθρωμένη παρουσίαση των εν λόγω πληροφοριών. Ο παρών κανονισμός δεν θα πρέπει να θίγει τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1013/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), όσον αφορά διαδικαστικές απαιτήσεις για τη μεταφορά αποβλήτων και τις διατάξεις που αναφέρονται σε τελωνειακούς ελέγχους. Επίσης ο παρών κανονισμός δεν θα πρέπει να θίγει τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις αρμοδιότητες των τελωνειακών αρχών ή τις αρμοδιότητες άλλων αρχών, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) ή στις εκτελεστικές ή τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με τους όρους του ή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1239 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5).

 

(8)

Η χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την ανταλλαγή κανονιστικών πληροφοριών μπορεί να μειώσει τις διοικητικές δαπάνες για τους οικονομικούς φορείς και να ενισχύσει την αποδοτικότητα των αρμόδιων αρχών. Τόσο οι οικονομικοί φορείς όσο και οι αρμόδιες αρχές θα χρειαστεί να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών ανταλλαγών κανονιστικών πληροφοριών εμπορευματικών μεταφορών (eFTI) σε μορφή αναγνώσιμη από μηχανή μέσω των πλατφορμών που βασίζονται σε τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (πλατφόρμες eFTI), συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης του απαραίτητου εξοπλισμού. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να συνεχίσουν να φέρουν την ευθύνη για την παροχή πληροφοριών σε μορφή αναγνώσιμη από τον άνθρωπο όποτε λαμβάνουν συγκεκριμένο τέτοιο αίτημα από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου οι αρμόδιες αρχές να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους σε περιστάσεις όπου η πρόσβαση σε πλατφόρμα eFTI δεν είναι εφικτή.

 

(9)

Προκειμένου να δοθεί στους οικονομικούς φορείς η δυνατότητα να υποβάλλουν τις σχετικές πληροφορίες σε ηλεκτρονική μορφή με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη, είναι αναγκαία η θέσπιση κοινών προδιαγραφών οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από την Επιτροπή μέσω κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικών πράξεων που αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό.

 

(10)

Οι κοινές προδιαγραφές για τον ορισμό και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των στοιχείων δεδομένων θα πρέπει να διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα των δεδομένων καθορίζοντας ενιαίο ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων που θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική κοινοποίηση των πληροφοριών. Το εν λόγω ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία δεδομένων τα οποία αντιστοιχούν στις απαιτήσεις πληροφοριών που περιέχουν οι σχετικές διατάξεις των ενωσιακών νομικών πράξεων και του εθνικού δικαίου, όταν κάθε στοιχείο δεδομένων που είναι κοινό για ένα ή περισσότερα υποσύνολα πρέπει να περιλαμβάνεται μόνο μία φορά.

 

(11)

Οι κοινές προδιαγραφές θα πρέπει επίσης να καθορίζουν κοινές διαδικασίες και λεπτομερείς κανόνες για την πρόσβαση και επεξεργασία αυτών των πληροφοριών από τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης τυχόν σχετικής επικοινωνίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων, όπως οι αιτήσεις για επιπλέον πληροφορίες, που απαιτούνται ώστε οι αρμόδιες αρχές να εξασκούν τα αντίστοιχα καθήκοντά τους για την επιβολή των κανονιστικών ρυθμίσεων σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των ενωσιακών νομικών πράξεων και του εθνικού δικαίου.

 

(12)

Κατά τον καθορισμό των εν λόγω κοινών προδιαγραφών, θα πρέπει να λαμβάνονται δεόντως υπόψη οι σχετικές προδιαγραφές για την ανταλλαγή δεδομένων που προβλέπονται στις σχετικές ενωσιακές νομικές πράξεις και περιέχονται στα σχετικά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα για την ανταλλαγή δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των πολυτροπικών προτύπων, και οι αρχές και οι συστάσεις που προβλέπονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 23ης Μαρτίου 2017 υπό τον τίτλο το «ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας - στρατηγική εφαρμογής», το οποίο παρέχει μια προσέγγιση για την παροχή ευρωπαϊκών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών με την οποία συμφώνησαν από κοινού τα κράτη μέλη. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα ώστε οι εν λόγω προδιαγραφές να παραμείνουν τεχνολογικά ουδέτερες και ανοικτές σε καινοτόμες τεχνολογίες.

 

(13)

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κόστος τόσο για τις αρμόδιες αρχές όσο και για τους οικονομικούς φορείς, θα μπορούσε να εξεταστεί η δημιουργία σημείων πρόσβασης για τις αρμόδιες αρχές. Τα εν λόγω σημεία πρόσβασης θα λειτουργούν μόνο ως ενδιάμεσοι ανάμεσα στις πλατφόρμες eFTI και τις αρμόδιες αρχές, συνεπώς δεν πρέπει ούτε να επεξεργάζονται ούτε να αποθηκεύουν τα δεδομένα eFTI στα οποία διευκολύνουν την πρόσβαση, εκτός από μεταδεδομένα που συνδέονται με την επεξεργασία δεδομένων eFTI, όπως τα ημερολόγια λειτουργίας που είναι απαραίτητα για σκοπούς παρακολούθησης ή για στατιστικούς σκοπούς. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να συμφωνήσουν να δημιουργήσουν κοινά σημεία πρόσβασης για τις αντίστοιχες αρμόδιες αρχές τους.

 

(14)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να καθορίζει τις λειτουργικές απαιτήσεις που ισχύουν για τις πλατφόρμες eFTI, οι οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους οικονομικούς φορείς για την υποβολή κανονιστικών πληροφοριών για τις εμπορευματικές μεταφορές σε ηλεκτρονική μορφή στις αρμόδιες αρχές ώστε να πληρούνται οι όροι για την υποχρεωτική αποδοχή των εν λόγω πληροφοριών από τις αρμόδιες αρχές, όπως ορίζεται στον παρόντα κανονισμό. Θα πρέπει επίσης να θεσπιστούν οι απαιτήσεις για τους τρίτους παρόχους υπηρεσιών πλατφόρμας (πάροχοι υπηρεσιών eFTI). Οι εν λόγω απαιτήσεις θα πρέπει ιδίως να εξασφαλίζουν ότι όλα τα δεδομένα eFTI μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας μόνο σύμφωνα με ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου της πρόσβασης με βάση δικαιώματα το οποίο παρέχει ανάθεση λειτουργιών, ότι όλες οι αρμόδιες αρχές μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα εν λόγω δεδομένα σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους στον τομέα της επιβολής του νόμου, ότι η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με ηλεκτρονικά μέσα μπορεί να πραγματοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) και ότι η επεξεργασία ευαίσθητων εμπορικών πληροφοριών μπορεί να πραγματοποιείται κατά τρόπο ώστε να τηρείται το απόρρητο των εν λόγω πληροφοριών.

 

(15)

Η Επιτροπή θα πρέπει να εγκρίνει προδιαγραφές σχετικά με τις λειτουργικές απαιτήσεις για τις πλατφόρμες eFTI. Κατά την έγκριση των εν λόγω προδιαγραφών, η Επιτροπή θα πρέπει να επιδιώξει να εξασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα των πλατφορμών eFTI, ώστε να διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα σε αυτές τις πλατφόρμες και να επιτρέψει στους οικονομικούς φορείς να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα eFTI της επιλογής τους. Για τη διευκόλυνση της εφαρμογής και την ελαχιστοποίηση του κόστους, η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει επίσης υπόψη σχετικές τεχνικές λύσεις και πρότυπα που εφαρμόζονται σε υφιστάμενα συστήματα ΤΠΕ. Παράλληλα, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω προδιαγραφές παραμένουν τεχνολογικά ουδέτερες στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, προκειμένου να ενθαρρύνεται η συνεχής καινοτομία και να αποφεύγεται ο εγκλωβισμός σε συγκεκριμένες τεχνολογίες.

 

(16)

Για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης τόσο των αρμόδιων αρχών όσο και των οικονομικών φορέων όσον αφορά τη συμμόρφωση των πλατφορμών eFTI και των παρόχων υπηρεσιών eFTI με τις εν λόγω λειτουργικές απαιτήσεις, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν σύστημα πιστοποίησης βασιζόμενο στη διαπίστευση σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 765/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7). Για να αξιοποιηθούν τα οφέλη της πιστοποίησης, προτρέπονται οι πάροχοι συστημάτων ΤΠΕ που χρησιμοποιούνται ήδη να διασφαλίσουν ότι τα εν λόγω συστήματα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για τις πλατφόρμες eFTI που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό και να υποβάλουν αίτηση για πιστοποίηση. Η πιστοποίηση των συστημάτων ΤΠΕ θα πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς καθυστέρηση.

 

(17)

Η χρήση των πλατφορμών eFTI εγγυάται στους οικονομικούς φορείς την αποδοχή των κανονιστικών πληροφοριών και παρέχει στις αρμόδιες αρχές αξιόπιστη και ασφαλή πρόσβαση στις εν λόγω πληροφορίες. Ωστόσο, και παρά την υποχρέωση όλων των αρμόδιων αρχών να αποδέχονται τις πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω πιστοποιημένης πλατφόρμας eFTI σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, η χρήση άλλων συστημάτων ICT θα πρέπει να επιτρέπεται αν ένα κράτος μέλος το επιλέξει. Ταυτόχρονα, ο παρών κανονισμός δεν θα πρέπει να εμποδίζει τη χρήση των πλατφορμών eFTI μεταξύ επιχειρήσεων, ή να εμποδίζει τη χρήση πρόσθετων λειτουργιών στις πλατφόρμες eFTI, υπό τον όρο ότι κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει δυσμενώς την επεξεργασία των κανονιστικών πληροφοριών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

 

(18)

Προκειμένου να εξασφαλιστούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της υποχρέωσης αποδοχής κανονιστικών πληροφοριών που υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες. Ειδικότερα, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες για τη θέσπιση κοινών διαδικασιών και λεπτομερών κανόνων για τις αρμόδιες αρχές σχετικά με την πρόσβαση στις εν λόγω κανονιστικές πληροφορίες και την επεξεργασία αυτών, όταν οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις εν λόγω πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών κανόνων και τεχνικών προδιαγραφών, και για τη θέσπιση λεπτομερών προδιαγραφών εφαρμογής των απαιτήσεων για τις πλατφόρμες eFTI και τους παρόχους υπηρεσιών eFTI. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να εξασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8).

 

(19)

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την τροποποίηση του μέρους Α του παραρτήματος I, ώστε να λαμβάνονται υπόψη τυχόν κατ’ εξουσιοδότηση ή εκτελεστικές πράξεις που εκδίδονται από την Επιτροπή, οι οποίες θεσπίζουν νέες ενωσιακές απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών όσον αφορά τη μεταφορά εμπορευμάτων· και την τροποποίηση του μέρους Β του παραρτήματος I, ώστε να ενσωματώνονται οι κατάλογοι απαιτήσεων κανονιστικών πληροφοριών που ισχύουν στο εθνικό δίκαιο, οι οποίοι έχουν κοινοποιηθεί στην Επιτροπή από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και ώστε να ενσωματώνεται κάθε νέα διάταξη της σχετικής εθνικής νομοθεσίας η οποία εισάγει αλλαγές στις εθνικές απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών ή θεσπίζει νέες σχετικές απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού και που έχουν κοινοποιηθεί στην Επιτροπή από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό· και σχετικά με τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού με τη θέσπιση και την τροποποίηση του κοινού συνόλου δεδομένων και των υποσυνόλων δεδομένων σχετικών με τις αντίστοιχες απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό· και τη συμπλήρωση ορισμένων τεχνικών πτυχών του παρόντος κανονισμού, ιδίως όσον αφορά τους κανόνες πιστοποίησης και τη χρήση ένδειξης πιστοποίησης των πλατφορμών eFTI και τους κανόνες πιστοποίησης των παρόχων υπηρεσιών eFTI. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, οι οποίες να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (9).

Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα ταυτόχρονα με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων. Επιπλέον, για την ανάπτυξη και την κατάρτιση των εν λόγω πράξεων είναι σημαντική η συμμετοχή όλων των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών στα κατάλληλα φόρουμ, όπως στην ομάδα εμπειρογνωμόνων που θεσπίστηκε με την απόφαση της Επιτροπής της 13ης Σεπτεμβρίου 2018 που καθορίζει το φόρουμ για τις ψηφιακές υπηρεσίες μεταφορών και εφοδιαστικής.

 

(20)

Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, συγκεκριμένα η εξασφάλιση ενιαίας προσέγγισης όσον αφορά την αποδοχή, από τις αρμόδιες αρχές, πληροφοριών σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη, μπορεί όμως, λόγω της ανάγκης θέσπισης κοινών απαιτήσεων, να επιτευχθεί καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση μπορεί να λάβει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα απαιτούμενα για την επίτευξη του στόχου αυτού.

 

(21)

Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με ηλεκτρονικά μέσα, όπως απαιτείται στο πλαίσιο των κανονιστικών πληροφοριών σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές, θα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679.

 

(22)

Η Επιτροπή θα πρέπει να διενεργήσει αξιολόγηση του παρόντος κανονισμού. Θα πρέπει να συλλέγονται πληροφορίες για την τεκμηρίωση της εν λόγω αξιολόγησης και για την εκτίμηση των επιδόσεων του παρόντος κανονισμού ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο.

 

(23)

Η αποτελεσματική και αποδοτική επιβολή απαιτεί την άμεση και σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση όλων των αρμόδιων αρχών στις σχετικές κανονιστικές πληροφορίες σε ηλεκτρονική μορφή. Για τον σκοπό αυτόν, και σύμφωνα με την αρχή «εξ ορισμού ψηφιακός χαρακτήρας», που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 19ης Απριλίου με τίτλο «Σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση 2016-2020 - επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της διακυβέρνησης», η χρήση ηλεκτρονικών μέσων θα πρέπει να καταστεί ο κύριος τρόπος ανταλλαγής κανονιστικών πληροφοριών μεταξύ των οικονομικών φορέων και των αρμόδιων αρχών. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει πιθανές πρωτοβουλίες προκειμένου να καταστίσει υποχρεωτική για οικονομικούς φορείς τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για τη διάθεση κανονιστικών πληροφοριών στις αρμόδιες αρχές. Η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, κατά περίπτωση, αντίστοιχες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών τροποποιήσεων του παρόντα κανονισμού και άλλων σχετικών ενωσιακών νομικών πράξεων. Με στόχο τη βελτίωση των ικανοτήτων επιβολής των αρμόδιων αρχών και την ελαχιστοποίηση του κόστους τόσο για τις αρμόδιες αρχές όσο και για τους οικονομικούς φορείς, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων όπως η ενισχυμένη διαλειτουργικότητα των συστημάτων και πλατφορμών ΤΠΕ που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή και την επεξεργασία κανονιστικών πληροφοριών και ένα κοινό σημείο πρόσβασης σε αυτά, όπως προβλέπεται στο λοιπό ενωσιακό δίκαιο για τις μεταφορές.

 

(24)

Ο παρών κανονισμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά πριν από την έναρξη ισχύος των κατ’ εξουσιοδότηση και των εκτελεστικών πράξεων που προβλέπονται σε αυτόν. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή έχει τη νομική υποχρέωση να εγκρίνει τις εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις και θα πρέπει να αρχίσει να τις εξετάζει άμεσα ώστε να εξασφαλίσει την έγκαιρη έγκριση των σχετικών προδιαγραφών, ει δυνατόν, πριν τις αντίστοιχες προθεσμίες που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό. Η έγκαιρη έγκριση των εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικών πράξεων είναι καίριας σημασίας για τα κράτη μέλη και οι οικονομικοί φορείς να έχουν αρκετό χρόνο για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Επομένως, οι διάφορες περίοδοι εφαρμογής στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να ορίζονται αναλόγως.

 

(25)

Ομοίως, η υποχρέωση κοινοποίησης για τα κράτη μέλη δυνάμει του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να εκτελείται εντός ενός έτους από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, προκειμένου να επιτραπεί στην Επιτροπή να εκδώσει την πρώτη κατ’ εξουσιοδότηση πράξη δυνάμει του παρόντος κανονισμού εγκαίρως.

 

(26)

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (10),

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει νομικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική κοινοποίηση κανονιστικών πληροφοριών ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς και τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τη μεταφορά εμπορευμάτων στην επικράτεια της Ένωσης.

Για τον σκοπό αυτόν, ο παρών κανονισμός:

α)

καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους οι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται να αποδέχονται κανονιστικές πληροφορίες όταν οι εν λόγω πληροφορίες υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς·

 

β)

καθορίζει τους κανόνες για την παροχή υπηρεσιών σχετικών με την ηλεκτρονική υποβολή κανονιστικών πληροφοριών από τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς στις αρμόδιες αρχές.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

1.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται:

α)

στις απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών που ορίζονται:

i)

στο άρθρο 6 παράγραφος του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 11 του Συμβουλίου (11)·

 

ii)

στο άρθρο 3 της οδηγίας 92/106/ΕΟΚ (12)·

 

iii)

στο άρθρο 8 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1072/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (13)·

 

iv)

στο άρθρο 16 στοιχείο γ) και άρθρο 18 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1013/2006·ο παρών κανονισμός δεν θίγει τους τελωνειακούς ελέγχους, όπως προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις ενωσιακών νομικών πράξεων·

 

v)

στο παράρτημα Α, τμήμα 5, κεφάλαιο 5.4 της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τις διεθνείς οδικές μεταφορές επικινδύνων εμπορευμάτων (ADR), η οποία συνήφθη στη Γενεύη στις 30 Σεπτεμβρίου 1957, όπως αναφέρεται στο παράρτημα I τμήμα I.1 της οδηγίας 2008/68/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14)· στο μέρος 5, κεφάλαιο 5.4 των κανονισμών για τη διεθνή σιδηροδρομική μεταφορά επικινδύνων εμπορευμάτων (RID), το οποίο εμφανίζεται ως προσάρτημα Γ της COTIF, η οποία συνήφθη στο Βίλνιους στις 3 Ιουνίου 1999, όπως αναφέρεται στο παράρτημα II τμήμα II.1 της εν λόγω οδηγίας· και στο μέρος 5, κεφάλαιο 5.4 των κανονισμών που επισυνάπτονται στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία σχετικά με τις διεθνείς μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων μέσω της εσωτερικής ναυσιπλοΐας (ADN), που συνήφθη στη Γενεύη στις 26 Μαΐου 2000, όπως αναφέρεται στο παράρτημα III τμήμα III.1 της εν λόγω οδηγίας·

 

β)

στις απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών που ορίζονται σε κατ’ εξουσιοδότηση ή εκτελεστικές πράξεις τις οποίες εκδίδει η Επιτροπή σύμφωνα με νομική πράξη της Ένωσης που αναφέρεται στο στοιχείο α) της παρούσας παραγράφου ή σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2016/797 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (15) ή τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 300/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (16). Οι εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση ή εκτελεστικές πράξεις απαριθμούνται στο μέρος Α του παραρτήματος I του παρόντος κανονισμού·

 

γ)

στις απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών που ορίζονται στις διατάξεις του εθνικού δικαίου που απαριθμούνται στο μέρος Β του παραρτήματος I του παρόντος κανονισμού.

2.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή έως τις 21 Αυγούστου 2021 τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας και τις αντίστοιχες απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών που απαιτούν την παροχή πληροφοριών οι οποίες είναι πανομοιότυπες, εν όλω ή εν μέρει, με τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κανονιστικών πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β).

Μετά την κοινοποίηση αυτή, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε διάταξη του εθνικού δικαίου που:

α)

εισάγει αλλαγές στις απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών που ορίζονται στις διατάξεις του εθνικού δικαίου οι οποίες απαριθμούνται στο μέρος Β του παραρτήματος I· ή

 

β)

θεσπίζει νέες σχετικές απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών οι οποίες απαιτούν την παροχή πληροφοριών πανομοιότυπων, εν όλω ή εν μέρει, με τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β).

Τα κράτη μέλη προβαίνουν στις κοινοποιήσεις αυτές εντός ενός μηνός από την έγκριση αυτών των διατάξεων.

3.   Η Επιτροπή εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 14 για την τροποποίηση:

α)

του μέρους Α του παραρτήματος I προκειμένου να ενσωματώσει αναφορές σε τυχόν απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) του παρόντος άρθρου·

 

β)

του μέρους Β του παραρτήματος I προκειμένου να ενσωματώσει ή να διαγράψει αναφορές στο εθνικό δίκαιο και σε απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών σύμφωνα με τις κοινοποιήσεις που πραγματοποιούνται δυνάμει της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 3

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«κανονιστικές πληροφορίες»: πληροφορίες, ανεξαρτήτως του αν υποβάλλονται με τη μορφή εγγράφου, οι οποίες αφορούν τη μεταφορά εμπορευμάτων στην επικράτεια της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της διαμετακόμισης εμπορευμάτων, και οι οποίες πρέπει να υποβάλλονται από ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα σύμφωνα με τις διατάξεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1, ώστε να αποδεικνύεται η συμμόρφωση προς τις σχετικές απαιτήσεις των πράξεων που καθορίζουν τις εν λόγω διατάξεις·

 

2)

«απαίτηση κανονιστικών πληροφοριών»: η απαίτηση παροχής κανονιστικών πληροφοριών·

 

3)

«αρμόδια αρχή»: δημόσια αρχή, οργανισμός ή άλλος φορέας που έχει την αρμοδιότητα εκτέλεσης καθηκόντων δυνάμει των νομικών πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 και για τον οποίο είναι απαραίτητη η πρόσβαση σε κανονιστικές πληροφορίες, όπως ο έλεγχος, η επιβολή, η επικύρωση ή η παρακολούθηση της συμμόρφωσης στην επικράτεια κράτους μέλους·

 

4)

«ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές» ή «eFTI»: σύνολο στοιχείων δεδομένων που υποβάλλονται σε επεξεργασία με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την ανταλλαγή κανονιστικών πληροφοριών μεταξύ των ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων και μεταξύ των ενδιαφερομένων οικονομικών φορέων και των αρμόδιων αρχών·

 

5)

«υποσύνολο δεδομένων eFTI»: ένα σύνολο διαρθρωμένων στοιχείων δεδομένων τα οποία αντιστοιχούν στις κανονιστικές πληροφορίες που απαιτούνται δυνάμει μιας συγκεκριμένης ενωσιακής ή εθνικής νομικής πράξης που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1·

 

6)

«κοινό σύνολο δεδομένων eFTI»: ένα ολοκληρωμένο σύνολο διαρθρωμένων στοιχείων δεδομένων που αντιστοιχούν σε όλα τα υποσύνολα δεδομένων eFTI, όπου τα στοιχεία δεδομένων που είναι κοινά στα διάφορα υποσύνολα δεδομένων eFTI περιλαμβάνονται μόνο μία φορά·

 

7)

«στοιχείο δεδομένων»: η μικρότερη μονάδα πληροφορίας η οποία έχει μοναδικό ορισμό και ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως μορφότυπο, μήκος και τύπο χαρακτήρων·

 

8)

«επεξεργασία»: πράξη ή σειρά πράξεων που πραγματοποιείται σε eFTI, με ή χωρίς τη χρήση αυτοματοποιημένων μέσων, όπως η συλλογή, η καταγραφή, η οργάνωση, η διάρθρωση, η αποθήκευση, η προσαρμογή ή η μεταβολή, η ανάκτηση, η αναζήτηση πληροφοριών, η χρήση, η κοινολόγηση με διαβίβαση, η διάδοση ή κάθε άλλη μορφή διάθεσης eFTI, η ευθυγράμμιση ή ο συνδυασμός, ο περιορισμός, η διαγραφή ή η καταστροφή·

 

9)

«ημερολόγιο λειτουργίας»: αυτοματοποιημένη καταγραφή της ηλεκτρονικής επεξεργασίας eFΤΙ·

 

10)

«πλατφόρμα eFTI»: λύση που βασίζεται στην τεχνολογία των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ), όπως λειτουργικό σύστημα, λειτουργικό περιβάλλον ή βάση δεδομένων, προς χρήση για την επεξεργασία eFΤΙ·

 

11)

«υπεύθυνος ανάπτυξης πλατφόρμας eFTI»: φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει αναπτύξει ή αποκτήσει πλατφόρμα eFTI είτε για σκοπούς επεξεργασίας κανονιστικών πληροφοριών που σχετίζονται με τη δική του οικονομική δραστηριότητα είτε για τη διάθεσή της στην αγορά·

 

12)

«υπηρεσία eFTI»: υπηρεσία επεξεργασίας eFTI μέσω πλατφόρμας eFTI, μεμονωμένη ή σε συνδυασμό με άλλες λύσεις ΤΠΕ, συμπεριλαμβανομένων άλλων πλατφορμών eFΤΙ·

 

13)

«πάροχος υπηρεσιών eFTI»: φυσικό ή νομικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσία eFTI στους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς βάσει σύμβασης·

 

14)

«ενδιαφερόμενος οικονομικός φορέας»: φορέας μεταφορών ή εφοδιαστικής ή κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την υποβολή κανονιστικών πληροφοριών στις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τις σχετικές απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών·

 

15)

«μορφή αναγνώσιμη από τον άνθρωπο»: τρόπος παρουσίασης δεδομένων σε ηλεκτρονική μορφή που μπορεί να χρησιμοποιείται ως πληροφορία από φυσικό πρόσωπο χωρίς να απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία·

 

16)

«μορφή αναγνώσιμη από μηχανή»: τρόπος παρουσίασης δεδομένων σε ηλεκτρονική μορφή που μπορεί να χρησιμοποιείται για αυτόματη επεξεργασία από μηχανή·

 

17)

«οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης»: οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 765/2008, ο οποίος είναι διαπιστευμένος σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό για τη διενέργεια της αξιολόγησης της συμμόρφωσης πλατφορμών eFTI ή παρόχων υπηρεσιών eFΤΙ·

 

18)

«μεταφορά»: η μεταφορά καθορισμένου συνόλου εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αποβλήτων, ανάμεσα στο πρώτο σημείο παραλαβής και το τελικό σημείο παράδοσης σύμφωνα με τους όρους μεμονωμένης σύμβασης μεταφοράς ή πολλαπλών διαδοχικών συμβάσεων μεταφοράς συμπεριλαμβανομένης, κατά περίπτωση, της μετάβασης από έναν τρόπο μεταφοράς σε άλλον, ανεξάρτητα από την ποσότητα ή τον αριθμό των μεταφερόμενων εμπορευματοκιβωτίων, πακέτων ή τεμαχίων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Άρθρο 4

Απαιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς

1.   Για τους σκοπούς του άρθρου 5 παράγραφοι 1, 2 και 3, οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που προβλέπει το παρόν άρθρο.

2.   Όταν οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς υποβάλλουν ηλεκτρονικά κανονιστικές πληροφορίες σε αρμόδια αρχή, το πράττουν με βάση δεδομένα που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία σε πιστοποιημένη πλατφόρμα eFTI και, κατά περίπτωση, από πιστοποιημένο πάροχο υπηρεσιών eFTI. Οι εν λόγω κανονιστικές πληροφορίες υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς σε μορφή αναγνώσιμη από μηχανή και, κατόπιν αιτήματος της αρμόδιας αρχής, σε μορφή αναγνώσιμη από τον άνθρωπο.

3.   Οι πληροφορίες σε μορφή αναγνώσιμη από μηχανή υποβάλλονται μέσω επαληθευμένης και ασφαλούς σύνδεσης με την πηγή δεδομένων μιας πλατφόρμας eFTI. Οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς γνωστοποιούν τον μοναδικό ηλεκτρονικό αναγνωριστικό σύνδεσμο όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο ε), ο οποίος επιτρέπει στην αρμόδια αρχή να ταυτοποιεί με μοναδικό τρόπο τις κανονιστικές πληροφορίες που αφορούν τη μεταφορά.

4.   Οι πληροφορίες σε μορφή αναγνώσιμη από τον άνθρωπο που απαιτούνται από τις αρμόδιες αρχές υποβάλλονται επιτόπου, στην οθόνη των ηλεκτρονικών συσκευών που ανήκουν στον ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα.

Άρθρο 5

Απαιτήσεις όσον αφορά τις αρμόδιες αρχές

1.   Μετά το πέρας 30 μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της πρώτης από τις κατ’ εξουσιοδότηση ή εκτελεστικές πράξεις των άρθρων 7 και 8, οι αρμόδιες αρχές αποδέχονται κανονιστικές πληροφορίες που υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς σύμφωνα με το άρθρο 4, μεταξύ άλλων όταν τέτοιες κανονιστικές πληροφορίες ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ως πρόσθετη πληροφόρηση.

2.   Εφόσον ο ενδιαφερόμενος οικονομικός φορέας έχει υποβάλει τις κανονιστικές πληροφορίες που απαιτούνται δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1013/2006 ηλεκτρονικά, σε εφαρμογή του άρθρου 4 του παρόντος κανονισμού, οι οικείες αρμόδιες αρχές αποδέχονται επίσης τις εν λόγω κανονιστικές πληροφορίες χωρίς τη συμφωνία που προβλέπεται στο άρθρο 26 παράγραφοι 3 και 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1013/2006.

3.   Εφόσον οι κανονιστικές πληροφορίες που απαιτούνται δυνάμει συγκεκριμένης ενωσιακής νομικής πράξης ή εθνικού δικαίου που προβλέπει το άρθρο 2 παράγραφος 1 περιλαμβάνουν επίσημη επικύρωση, όπως σφραγίδες ή πιστοποιητικά, η αντίστοιχη αρχή παρέχει την εν λόγω επικύρωση ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται από τις κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στα άρθρα 7 και 8.

4.   Προκειμένου να τηρούν τις απαιτήσεις που προβλέπονται στις παραγράφους1 έως 3 του παρόντος άρθρου, τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα που επιτρέπουν σε όλες τις αρμόδιες αρχές τους να έχουν πρόσβαση στις κανονιστικές πληροφορίες που υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς σε εφαρμογή του άρθρου 4 και να τις επεξεργάζονται. Τα εν λόγω μέτρα συμμορφώνονται με τις κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στα άρθρα 7 και 8.

Άρθρο 6

Εμπιστευτικές εμπορικές πληροφορίες

Οι αρμόδιες αρχές, οι πάροχοι υπηρεσιών eFTI και οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίζουν τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των εμπορικών πληροφοριών που υποβάλλονται σε επεξεργασία και ανταλλάσσονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και για να διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες αυτές είναι προσβάσιμες και επεξεργάσιμες μόνον κατόπιν χορήγησης άδειας.

Άρθρο 7

Κοινό σύνολο δεδομένων eFTI και υποσύνολα δεδομένων eFTI

1.   Η Επιτροπή εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 14 προκειμένου να συμπληρώσει τον παρόντα κανονισμό, θεσπίζοντας και τροποποιώντας το κοινό σύνολο δεδομένων eFTI και τα υποσύνολα δεδομένων eFTI σχετικών με τις αντίστοιχες απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών που προβλέπονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων προδιαγραφών για τον ορισμό και τα τεχνικά χαρακτηριστικά για κάθε στοιχείο δεδομένων που περιλαμβάνεται στο κοινό σύνολο δεδομένων eFTI και τα υποσύνολα δεδομένων eFTI.

2.   Κατά την έκδοση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η Επιτροπή:

α)

λαμβάνει υπόψη σχετικές διεθνείς συμβάσεις και δίκαιο της Ένωσης· και

 

β)

επιδιώκει να εξασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα του κοινού συνόλου δεδομένων eFTI και των υποσυνόλων δεδομένων eFTI με σχετικά μοντέλα δεδομένων που γίνονται δεκτά διεθνώς ή σε επίπεδο Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων πολυτροπικών μοντέλων δεδομένων.

3.   Η πρώτη τέτοια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη καλύπτει όλα τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στην παράγραφο 1 και εκδίδεται το αργότερο έως τις 21 Φεβρουαρίου 2023.

Άρθρο 8

Κοινές διαδικασίες και κοινοί κανόνες πρόσβασης

1.   Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις που ορίζουν κοινές διαδικασίες και αναλυτικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένων κοινών τεχνικών προδιαγραφών, για την πρόσβαση των αρμόδιων αρχών σε πλατφόρμες eFTI, καθώς και διαδικασίες για την επεξεργασία των κανονιστικών πληροφοριών και για την επικοινωνία μεταξύ αρμοδίων αρχών και των ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων σχετικά με τις εν λόγω πληροφορίες.

2.   Όταν εκδίδει τις εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η Επιτροπή επιδιώκει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διοικητικών διαδικασιών και να ελαχιστοποιήσει το κόστος συμμόρφωσης τόσο για τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς όσο και για τις αρμόδιες αρχές.

3.   Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 15 παράγραφος 2. Η πρώτη τέτοια εκτελεστική πράξη καλύπτει όλα τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου και εκδίδεται το αργότερο έως τις 21 Φεβρουαρίου 2023.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ eFTI ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ eFTI

ΤΜΗΜΑ 1

Απαιτήσεις για πλατφόρμες eFTI και παροχουσ υπηρεσίων eFTI

Άρθρο 9

Λειτουργικές απαιτήσεις για πλατφόρμες eFTI

1.   Οι πλατφόρμες eFTI που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία κανονιστικών πληροφοριών διαθέτουν λειτουργίες που εξασφαλίζουν ότι:

α)

τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μπορούν να υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679·

 

β)

τα δεδομένα εμπορικού χαρακτήρα μπορούν να υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με το άρθρο 6·

 

γ)

οι αρμόδιες αρχές έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και μπορούν να τα επεξεργαστούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θεσπίζονται με κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στα άρθρα 7 και 8·

 

δ)

οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς μπορούν να υποβάλλουν τις πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με το άρθρο 4·

 

ε)

μπορεί να καθορίζεται μοναδικός ηλεκτρονικός αναγνωριστικός σύνδεσμος μεταξύ μεταφοράς και των σχετικών στοιχείων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της διαρθρωμένης αναφοράς στην πλατφόρμα eFTI όπου υποβάλλονται τα δεδομένα, όπως ένας μοναδικός αναγνωριστικός κωδικός·

 

στ)

τα δεδομένα μπορούν να υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνο βάσει εξουσιοδοτημένης και επαληθευμένης πρόσβασης·

 

ζ)

κάθε επεξεργασία δεδομένων καταγράφεται δεόντως στα ημερολόγια λειτουργίας ώστε να καθίσταται εφικτή τουλάχιστον η ταυτοποίηση κάθε μεμονωμένης πράξης επεξεργασίας, του φυσικού ή νομικού προσώπου που εκτέλεσε την πράξη και της αλληλουχίας των πράξεων σε κάθε μεμονωμένο στοιχείο δεδομένων· εάν μια πράξη περιλαμβάνει την τροποποίηση ή τη διαγραφή υφιστάμενου στοιχείου δεδομένων, διατηρείται το αρχικό στοιχείο δεδομένων·

 

η)

τα δεδομένα μπορούν να αρχειοθετούνται και να παραμένουν προσβάσιμα για τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τις σχετικές ενωσιακές νομικές πράξεις και το εθνικό δίκαιο που καθορίζει τις αντίστοιχες απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών·

 

θ)

τα ημερολόγια λειτουργίας στα οποία γίνεται αναφορά στο στοιχείο ζ) της παρούσας παραγράφου αρχειοθετούνται και παραμένουν προσβάσιμα για τις αρμόδιες αρχές, για σκοπούς ελέγχου, για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τις σχετικές ενωσιακές νομικές πράξεις και το εθνικό δίκαιο που καθορίζουν τις αντίστοιχες απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών και, για σκοπούς παρακολούθησης, για τις χρονικές περιόδους που προβλέπονται στο άρθρο 17·

 

ι)

τα δεδομένα προστατεύονται από την αλλοίωση και την κλοπή·

 

ια)

τα επεξεργασμένα στοιχεία δεδομένων αντιστοιχούν στο κοινό σύνολο δεδομένων eFTI και στα υποσύνολα δεδομένων eFTI όπως καθορίζεται από τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 7, και μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης όπως προβλέπουν οι σχετικές ενωσιακές νομικές πράξεις και το εθνικό δίκαιο που καθορίζει τις αντίστοιχες απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών.

2.   Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις που καθορίζουν λεπτομερείς προδιαγραφές σχετικά με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 15 παράγραφος 2. Κατά την έκδοση αυτών των προδιαγραφών, η Επιτροπή:

α)

επιδιώκει να εξασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα των πλατφορμών eFΤΙ·

 

β)

λαμβάνει υπόψη σχετικές υφιστάμενες τεχνικές λύσεις και πρότυπα·

 

γ)

εξασφαλίζει ότι οι προδιαγραφές αυτές παραμένουν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τεχνολογικά ουδέτερες.

Η πρώτη τέτοια εκτελεστική πράξη καλύπτει όλα τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου και εκδίδεται το αργότερο έως τις 21 Αυγούστου 2023.

Άρθρο 10

Απαιτήσεις για παρόχους υπηρεσιών eFTI

1.   Οι πάροχοι υπηρεσιών eFTI διασφαλίζουν ότι:

α)

τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία αποκλειστικά από εξουσιοδοτημένους χρήστες και σύμφωνα με σαφώς καθορισμένα και ανατεθειμένα δικαιώματα επεξεργασίας εντός της πλατφόρμας eFTI, σύμφωνα με τις σχετικές απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών·

 

β)

τα δεδομένα αποθηκεύονται και είναι προσβάσιμα σύμφωνα με τις ενωσιακές νομικές πράξεις και το εθνικό δίκαιο που καθορίζουν τις αντίστοιχες απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών·

 

γ)

οι αρμόδιες αρχές έχουν άμεση πρόσβαση σε κανονιστικές πληροφορίες για εμπορευματική μεταφορά, οι οποίες υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω των πλατφορμών eFTI των παρόχων, χωρίς επιβαρύνσεις ή τέλη·

 

δ)

τα δεδομένα είναι κατάλληλα διασφαλισμένα, μεταξύ άλλων, έναντι της μη εξουσιοδοτημένης ή παράνομης επεξεργασίας και της τυχαίας απώλειας, καταστροφής ή φθοράς.

2.   Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις που καθορίζουν λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 15 παράγραφος 2. Η πρώτη τέτοια εκτελεστική πράξη που καλύπτει όλα τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου εκδίδεται το αργότερο έως τις 21 Αυγούστου 2023.

ΤΜΗΜΑ 2

Πιστοποίηση

Άρθρο 11

Οργανισμοί αξιολόγησης της συμμόρφωσης

1.   Οι οργανισμοί αξιολόγησης της συμμόρφωσης διαπιστεύονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 765/2008 για τους σκοπούς της πιστοποίησης των πλατφορμών eFTI και των παρόχων υπηρεσιών eFTI, όπως ορίζεται στα άρθρα 12 και 13 του παρόντος κανονισμού.

2.   Για τους σκοπούς της διαπίστευσης, οι οργανισμοί αξιολόγησης της συμμόρφωσης πληρούν τις απαιτήσεις του παραρτήματος II. Οι εθνικοί οργανισμοί διαπίστευσης γνωστοποιούν στην εντεταλμένη εθνική αρχή σύμφωνα με την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου τη διεύθυνση του ιστότοπου όπου δημοσιεύουν τις πληροφορίες σχετικά με τους διαπιστευμένους οργανισμούς αξιολόγησης της συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένου επικαιροποιημένου καταλόγου αυτών των οργανισμών.

3.   Κάθε κράτος μέλος ορίζει αρχή που διατηρεί επικαιροποιημένο κατάλογο των διαπιστευμένων οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης, των πλατφορμών eFTI και των παρόχων υπηρεσιών eFTI που έχουν έγκυρη πιστοποίηση με βάση τις πληροφορίες που υποβάλλονται δυνάμει της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και του άρθρου 12 παράγραφος 2 και του άρθρου 13 παράγραφος 2. Οι εν λόγω εντεταλμένες εθνικές αρχές καθιστούν τον εν λόγω κατάλογο δημόσια διαθέσιμο σε επίσημο ιστότοπο της κυβέρνησης στο διαδίκτυο.

4.   Έως τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, οι εν λόγω εντεταλμένες εθνικές αρχές γνωστοποιούν στην Επιτροπή τον κατάλογο που αναφέρεται στην παράγραφο 3 καθώς και τη διεύθυνση του ιστότοπου στον οποίο δημοσιεύεται ο εν λόγω κατάλογος. Η Επιτροπή δημοσιεύει στον επίσημο ιστότοπό της τις εν λόγω διευθύνσεις ιστότοπων.

Άρθρο 12

Πιστοποίηση πλατφορμών eFTI

1.   Κατόπιν αίτησης του υπευθύνου ανάπτυξης πλατφόρμας eFTI, ένας οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης αξιολογεί τη συμμόρφωση της πλατφόρμας eFTI με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 9 παράγραφος 1. Στην περίπτωση θετικής αξιολόγησης, ο οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης εκδίδει πιστοποιητικό συμμόρφωσης για την εν λόγω πλατφόρμα eFTI. Στην περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης, ο οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης παρέχει την αιτιολόγηση της αρνητικής αξιολόγησης στον αιτούντα.

2.   Κάθε οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης διατηρεί επικαιροποιημένο κατάλογο με τις πλατφόρμες eFTI που έχει πιστοποιήσει και των οποίων την πιστοποίηση έχει ανακαλέσει ή αναστείλει. Καθιστά τον εν λόγω κατάλογο δημόσια διαθέσιμο στον ιστότοπό του και γνωστοποιεί τον σύνδεσμο προς τη διεύθυνση του εν λόγω ιστότοπου στην εντεταλμένη εθνική αρχή που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 3.

3.   Οι πληροφορίες που υποβάλλονται στις αρμόδιες αρχές μέσω πιστοποιημένης πλατφόρμας eFTI συνοδεύονται από ένδειξη πιστοποίησης.

4.   Ο υπεύθυνος ανάπτυξης της πλατφόρμας eFTI υποβάλλει αίτηση επανεξέτασης της πιστοποίησής του σε περίπτωση αναθεώρησης των τεχνικών προδιαγραφών που ορίζονται στις εκτελεστικές πράξεις οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 9 παράγραφος 2.

5.   Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 14 για τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού με τον καθορισμό κανόνων πιστοποίησης πλατφορμών eFTI και χρήσης της ένδειξης πιστοποίησης, συμπεριλαμβανομένων κανόνων ανανέωσης, αναστολής και ανάκλησης της πιστοποίησης.

Άρθρο 13

Πιστοποίηση παρόχων υπηρεσιών eFTI

1.   Κατόπιν αίτησης παρόχου υπηρεσιών eFTI, ο οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης αξιολογεί τη συμμόρφωση του παρόχου υπηρεσιών eFTI προς τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 10 παράγραφος 1. Στην περίπτωση θετικής αξιολόγησης, ο οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης εκδίδει πιστοποιητικό συμμόρφωσης. Στην περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης, οι οργανισμοί αξιολόγησης της συμμόρφωσης παρέχουν την αιτιολόγηση της αρνητικής αξιολόγησης στον αιτούντα.

2.   Κάθε οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης διατηρεί επικαιροποιημένο κατάλογο των παρόχων υπηρεσιών eFTI που έχει πιστοποιήσει και των οποίων την πιστοποίηση έχει ανακαλέσει ή αναστείλει. Καθιστά τον εν λόγω κατάλογο δημόσια διαθέσιμο στον ιστότοπό του και γνωστοποιεί τη διεύθυνση του εν λόγω ιστότοπου στην εντεταλμένη εθνική αρχή που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 3.

3.   Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 14 για τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού καθορίζοντας κανόνες πιστοποίησης των παρόχων υπηρεσιών eFTI, συμπεριλαμβανομένων κανόνων ανανέωσης, αναστολής και ανάκλησης της πιστοποίησης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 14

Άσκηση της εξουσιοδότησης

1.   Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή σύμφωνα με τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.   Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων κατά το άρθρο 2 παράγραφος 3, το άρθρο 7, το άρθρο 12 παράγραφος 5 και το άρθρο 13 παράγραφος 3 ανατίθεται στην Επιτροπή για διάστημα πέντε ετών από τις 20 Αυγούστου 2020. Η Επιτροπή καταρτίζει έκθεση σχετικά με τις εξουσίες που της έχουν ανατεθεί το αργότερο εννέα μήνες πριν από τη λήξη της περιόδου των πέντε ετών. Η εξουσιοδότηση ανανεώνεται σιωπηρά για περιόδους ίσης διάρκειας, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο προβάλουν αντιρρήσεις το αργότερο εντός τριών μηνών πριν από τη λήξη της κάθε περιόδου.

3.   Η εξουσιοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 3, στο άρθρο 7, στο άρθρο 12 παράγραφος 5 και στο άρθρο 13 παράγραφος 3 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης επιφέρει τη λήξη της εξουσιοδότησης που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτή. Δεν θίγει το κύρος τυχόν κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4.   Πριν από την έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή διαβουλεύεται με εμπειρογνώμονες οι οποίοι ορίζονται από κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.

5.   Μόλις εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

6.   Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 2 παράγραφος 3, του άρθρου 7, του άρθρου 12 παράγραφος 5 και του άρθρου 13 παράγραφος 3 αρχίζει να ισχύει μόνον εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα που η πράξη κοινοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή εάν, πριν λήξει η περίοδος αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

Άρθρο 15

Διαδικασία επιτροπής

1.   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή. Πρόκειται για επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

2.   Όποτε γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 16

Επανεξέταση

1.   Το αργότερο έως τις 21 Φεβρουαρίου 2029, η Επιτροπή διενεργεί αξιολόγηση του παρόντος κανονισμού και υποβάλλει έκθεση σχετικά με τις κύριες διαπιστώσεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Η Επιτροπή αξιολογεί επίσης πιθανές πρωτοβουλίες προκειμένου ειδικότερα:

α)

να θεσπίσει την υποχρέωση των οικονομικών φορέων να υποβάλλουν ηλεκτρονικά κανονιστικές πληροφορίες προς τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό·

 

β)

να θεσπίσει περαιτέρω διαλειτουργικότητα και διασυνδεσιμότητα ανάμεσα στο περιβάλλον eFTI και στα διαφορετικά συστήματα και πλατφόρμες ΤΠΕ που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή και επεξεργασία κανονιστικών πληροφοριών όπως προβλέπεται στο λοιπό ενωσιακό δίκαιο για τις μεταφορές.

Οι αξιολογήσεις αυτές καλύπτουν ιδίως την τροποποίηση του παρόντος κανονισμού και άλλων σχετικών νομοθεσίας της Ένωσης και συνοδεύεται, όπου αρμόζει, από νομοθετική πρόταση.

2.   Τα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή όλα τα αναγκαία στοιχεία που ορίζει το άρθρο 17 για την εκπόνηση της έκθεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 17

Παρακολούθηση

Έως τις 21 Αυγούστου 2027, και ανά πενταετία, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή, στη βάση των ημερολογίων λειτουργίας που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχεία ζ) και ι) πόσες φορές οι αρμόδιες αρχές είχαν πρόσβαση και επεξεργάστηκαν τις κανονιστικές πληροφορίες που υπέβαλαν ηλεκτρονικά οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς σύμφωνα με το άρθρο 4.

Οι εν λόγω πληροφορίες παρέχονται αναφορικά με κάθε έτος που καλύπτεται από την περίοδο υποβολής αναφορών.

Άρθρο 18

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

1.   Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.   Εφαρμόζεται από τις 21 Αυγούστου 2024.

3.   Ωστόσο, το άρθρο 2 παράγραφος 2, το άρθρο 5 παράγραφος 4, το άρθρο 7, το άρθρο 8, το άρθρο 9 παράγραφος 2 και το άρθρο 10 παράγραφος 2 εφαρμόζονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 15 Ιουλίου 2020.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

D.M. SASSOLI

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

J. KLOECKNER


(1)  ΕΕ C 62 της 15.2.2019, σ. 265.

(2)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 12ης Μαρτίου 2019 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση της 7ης Απριλίου 2020 (ΕΕ C 157 της 8.5.2020, σ. 1). Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Ιουλίου 2020 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1013/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2006, για τις μεταφορές αποβλήτων (ΕΕ L 190 της 12.7.2006, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1239 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για τη θέσπιση ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας και για την κατάργηση της οδηγίας 2010/65/ΕΕ (ΕΕ L 198 της 25.7.2019, σ. 64).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

(7)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 765/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 339/93 του Συμβουλίου (ΕΕ L 218 της 13.8.2008, σ. 30).

(8)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).

(9)  ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.

(10)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1).

(11)  ΕΟΚ Συμβούλιο: Κανονισμός αριθ. 11 περί καταργήσεως των διακρίσεων στον τομέα των τιμών και όρων μεταφοράς κατ’ εφαρμογή του άρθρου 79 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΕ P 52 της 16.8.1960, σ. 1121).

(12)  Οδηγία 92/106/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 7ης Δεκεμβρίου 1992, σχετικά με τη θέσπιση κοινών κανόνων για ορισμένες συνδυασμένες εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ των κρατών μελών (ΕΕ L 368 της 17.12.1992, σ. 38).

(13)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1072/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, για τους κοινούς κανόνες πρόσβασης στην αγορά διεθνών οδικών εμπορευματικών μεταφορών (ΕΕ L 300 της 14.11.2009, σ. 72).

(14)  Οδηγία 2008/68/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Σεπτεμβρίου 2008, σχετικά με τις εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων (ΕΕ L 260 της 30.9.2008, σ. 13).

(15)  Οδηγία (ΕΕ) 2016/797 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, σχετικά με τη διαλειτουργικότητα του σιδηροδρομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 138 της 26.5.2016, σ. 44).

(16)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 300/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2008, για τη θέσπιση κοινών κανόνων στο πεδίο της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002 (ΕΕ L 97 της 9.4.2008, σ. 72).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

ΜΕΡΟΣ Α – Απαιτήσεις κανονιστικών πληροφοριών που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο β)

Κατάλογος κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικών πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο β):

1)

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/1998 της Επιτροπής (1) σχετικά με τον καθορισμό λεπτομερών μέτρων εφαρμογής των κοινών βασικών προτύπων ασφάλειας των αερομεταφορών από έκνομες ενέργειες: Παράρτημα 6.3.2.6 σημεία α), β), γ), δ), ε), στ) και ζ).

ΜΕΡΟΣ Β – Εθνικό δίκαιο

Παρακάτω παρατίθενται οι σχετικές διατάξεις του εθνικού δικαίου που απαιτούν την παροχή πληροφοριών πανομοιότυπων, εν όλω ή εν μέρει, με τις πληροφορίες που ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β).

[κράτος μέλος]

1)

Νομική πράξη: [διάταξη]


(1)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/1998 της Επιτροπής, της 5ης Νοεμβρίου 2015, σχετικά με τον καθορισμό λεπτομερών μέτρων εφαρμογής των κοινών βασικών προτύπων ασφάλειας των αερομεταφορών από έκνομες ενέργειες (ΕΕ L 299 της 14.11.2015, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

1.   

 

Ο οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης συγκροτείται βάσει του εθνικού δικαίου και διαθέτει νομική προσωπικότητα.

2.   

 Ο οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης είναι τρίτος φορέας ανεξάρτητος από τον οργανισμό ή την πλατφόρμα eFTI ή τον πάροχο υπηρεσιών πλατφόρμας που αξιολογεί.

Ο οργανισμός που ανήκει σε ένωση επιχειρήσεων ή επαγγελματική ομοσπονδία που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν στον σχεδιασμό, την κατασκευή, την παροχή, τη συναρμολόγηση, τη χρήση ή τη συντήρηση πλατφόρμας eFTI ή τον πάροχο υπηρεσιών πλατφόρμας που αξιολογεί μπορεί να θεωρείται οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης, υπό την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται η ανεξαρτησία του και η απουσία σύγκρουσης συμφερόντων.

3.   

 Ο οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης, τα διευθυντικά του στελέχη και το προσωπικό που είναι αρμόδιο για την εκτέλεση των καθηκόντων αξιολόγησης της συμμόρφωσης δεν συμπίπτουν με τον σχεδιαστή, τον κατασκευαστή, τον προμηθευτή, τον υπεύθυνο εγκατάστασης, τον αγοραστή, τον ιδιοκτήτη, τον χρήστη ή τον συντηρητή της πλατφόρμας eFTI ή τον πάροχο υπηρεσιών πλατφόρμας που αξιολογούν ούτε με τον αντιπρόσωπο των ανωτέρω.

Ο οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης, τα διευθυντικά του στελέχη και το προσωπικό που είναι αρμόδιο για την εκτέλεση των καθηκόντων αξιολόγησης της συμμόρφωσης δεν εμπλέκονται άμεσα στον σχεδιασμό, την παραγωγή ή την κατασκευή, την εμπορία, την εγκατάσταση, τη χρήση ή τη συντήρηση της εν λόγω πλατφόρμας eFTI, ούτε σχετίζονται άμεσα με τον πάροχο υπηρεσιών πλατφόρμας, ούτε εκπροσωπούν μέρη που εμπλέκονται στις δραστηριότητες αυτές. Δεν αναλαμβάνουν καμία δραστηριότητα που μπορεί να θίξει την ανεξάρτητη κρίση ή την ακεραιότητά τους σε σχέση με τις δραστηριότητες αξιολόγησης της συμμόρφωσης για τις οποίες είναι διαπιστευμένοι. Τούτο ισχύει ιδίως για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Οι οργανισμοί αξιολόγησης της συμμόρφωσης εξασφαλίζουν ότι οι δραστηριότητες των θυγατρικών ή των υπεργολάβων τους δεν επηρεάζουν την εμπιστευτικότητα, την αντικειμενικότητα ή την αμεροληψία των δραστηριοτήτων αξιολόγησης της συμμόρφωσης.

4.   

 

Οι οργανισμοί αξιολόγησης της συμμόρφωσης και το προσωπικό τους εκτελούν τις δραστηριότητες αξιολόγησης της συμμόρφωσης με τη μεγαλύτερη επαγγελματική ακεραιότητα και την απαιτούμενη τεχνική επάρκεια στον συγκεκριμένο τομέα και είναι απαλλαγμένοι από κάθε πίεση και προτροπή, κυρίως οικονομική, που θα ήταν δυνατόν να επηρεάσει την κρίση τους ή τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους όσον αφορά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, ιδιαίτερα από πρόσωπα ή ομάδες προσώπων που έχουν συμφέρον από τα αποτελέσματα αυτών των δραστηριοτήτων.

5.   

 Ο οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης είναι σε θέση να εκτελεί όλα τα καθήκοντα τα σχετικά με την αξιολόγηση της συμμόρφωσης που του έχουν ανατεθεί βάσει των διατάξεων των άρθρων 12 και 13 του παρόντος κανονισμού, είτε τα καθήκοντα αυτά εκτελούνται από τον ίδιο τον οργανισμό αξιολόγησης της συμμόρφωσης είτε για λογαριασμό του και υπό την ευθύνη του.

Ένας οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης διαθέτει:

α)

το αναγκαίο προσωπικό με τις τεχνικές γνώσεις και την επαρκή και κατάλληλη πείρα για την εκτέλεση των καθηκόντων αξιολόγησης της συμμόρφωσης·

 

β)

τις αναγκαίες περιγραφές των διαδικασιών σύμφωνα με τις οποίες διενεργείται η αξιολόγηση της συμμόρφωσης και εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η δυνατότητα αναπαραγωγής αυτών των διαδικασιών·

 

γ)

τις αναγκαίες διαδικασίες για να ασκεί τις δραστηριότητές του λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της επιχείρησης, τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται, τη δομή της και τον βαθμό πολυπλοκότητας της οικείας τεχνολογίας.

Ο οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης διαθέτει τα αναγκαία μέσα για την εκτέλεση των τεχνικών και διοικητικών καθηκόντων που συνδέονται με τις δραστηριότητες αξιολόγησης της συμμόρφωσης με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

6.   

 Το προσωπικό που είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή των καθηκόντων αξιολόγησης της συμμόρφωσης διαθέτει:

α)

εις βάθος τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση που καλύπτει όλες τις δραστηριότητες αξιολόγησης της συμμόρφωσης·

 

β)

επαρκή γνώση των απαιτήσεων των αξιολογήσεων που διενεργεί και επαρκές κύρος για τη διενέργεια των αξιολογήσεων αυτών·

 

γ)

κατάλληλη γνώση και κατανόηση των απαιτήσεων που ορίζονται στα άρθρα 9 και 10 του παρόντος κανονισμού·

 

δ)

την απαιτούμενη ικανότητα να καταρτίζει τα πιστοποιητικά συμμόρφωσης, τα πρακτικά και τις εκθέσεις που αποδεικνύουν τη διεξαγωγή των αξιολογήσεων.

7.   

 Η αμεροληψία των οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης, των διευθυντικών στελεχών του και του προσωπικού που είναι αρμόδιο για την εκτέλεση των καθηκόντων αξιολόγησης της συμμόρφωσης είναι εγγυημένη.

Οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών και του προσωπικού που είναι αρμόδιο για την εκτέλεση των καθηκόντων αξιολόγησης της συμμόρφωσης ενός οργανισμού αξιολόγησης της συμμόρφωσης δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των αξιολογήσεων που διενεργούνται ή από τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων αυτών.

8.   

 

Οι οργανισμοί αξιολόγησης της συμμόρφωσης συνάπτουν ασφάλεια αστικής ευθύνης, εάν η ευθύνη αυτή δεν καλύπτεται από το κράτος βάσει του εθνικού δικαίου ή εάν η αξιολόγηση της συμμόρφωσης δεν πραγματοποιείται υπό την άμεση ευθύνη του κράτους μέλους.

9.   

 

Το προσωπικό του οργανισμού αξιολόγησης της συμμόρφωσης δεσμεύεται να τηρεί το επαγγελματικό απόρρητο για κάθε πληροφορία που περιέρχεται σε γνώση του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13 του παρόντος κανονισμού ή διάταξη του εθνικού δικαίου για την εφαρμογή τους, εξαιρουμένης της σχέσης με τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους στο οποίο πραγματοποιούνται οι δραστηριότητες του οργανισμού. Τα δικαιώματα κυριότητας προστατεύονται.

10.   

 

Οι οργανισμοί αξιολόγησης της συμμόρφωσης συμμετέχουν ή διασφαλίζουν ότι το προσωπικό που είναι αρμόδιο για την εκτέλεση των καθηκόντων αξιολόγησης της συμμόρφωσης έχει κατατοπιστεί σχετικά με τις δραστηριότητες τυποποίησης και τις σχετικές κανονιστικές δραστηριότητες.


Επάνω


Δείτε σχετικές  με το θέμα Αναρτήσεις

και στην ιστοσελίδα

sxoli-ekteloniston.blogspot

 

Βοηθητικά Βιβλία

για κατανόηση

Βιβλίου για άδεια Οδικού Μεταφορέα Διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές (Ερωτηματολόγιο)

Μελέτες Περιπτώσεων για άδεια Οδικού Μεταφορέα Διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές (Case Studies)

 

  1. ΦΟΡΤΩΤΙΚΗ CMR, έκδοση 2016, σελ 209, τιμή 22,50 €, σελ.210
  2. Διατακτική Πρακτορείου Μεταφοράς, έκδοση 2011, τιμή 22,50  €, σελ. 155

 

 

Ρωτήστε μας Μεταφορικά θέματα στο:

E-Mail = ggioggaras@Gmail.com

Να σας απαντήσουμε

 

 

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες

https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com

https://ektelonistivivlia.blogspot.com

https://gnomesmetaforas.blogspot .com

https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com

www.bookstars.gr

Στο δεύτεροο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

 

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ

https://drive.google.com/drive/folders/1Mz9t1TxUj7NGZDIwBInpO-w155xdf4nP

 

 


Βιβλία για Μεταφορά

*Πρακτικές Μεταφοράς φορτίων έκδοση 2012, τιμή 14 €, σελ. 188

*Περί Διαμεταφορέων και Αποθηκευτών  Έκδοση 2016, τιμή 15 €, σελ 344,

*Περί Ναυτικών Πρακτόρων, Ναυλομεσιτών, Ταξιδιωτικών Πρακτόρων

 έκδοσης 2015, τιμή 30 €, σελ. 386

Κανόνες Χάγης, Χάγης –Βίσμπυ, Αμβούργου, Έκδοση 2007, σελ. 159, τιμή 30,00

*Διαμεταφορά Ναυτιλιακών Γραμμών, Βιβλίο Συλλεκτικό,

έκδοση 2000, σελ. 95, τιμή 27 €

Αγγλοελληνικό Λεξικό Όρων Μεταφοράς Τελωνείου Ναυτιλίας Logistics, έκδοση 2008, σελ. 380 τιμή 25,20

 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου