Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Μάθημα: Τα φορτωτικά έγγραφα (8)

Μάθημα: Τα φορτωτικά έγγραφα (8)

Περιεχόμενα:
- Η φορτωτική που θα ήθελε ο αποστολέας
- Έγγραφα συγγενή με τη φορτωτική
- Η θαλάσσια φορτωτική
-Μεταφορά φορτίων TIR
-Ο έλεγχος των φορτωτικών εγγράφων


Α-1.4 Η φορτωτική που θα ήθελε ο αποστολέας


Πίνακας  Διεθνών Συμβάσεων  Μεταφορών

Διεθνή Σύμβαση
Επωνυμία Παραστατικού
Σχετικά παραστατικά
Θάλασσα
Κανόνες Χάγης   1924
Θαλάσσια φορτωτική
 B/L

Κανόνες Χάγης -Βίσμπυ 1968



Κώδικας Συνδιάσκεψης  Πλοίων Γραμμής 1974



Κανόνες Αμβούργου 1978



Νόμος για θαλάσσια μεταφορά των ΗΠΑ



Νόμος Χάρτερ






Αέρα
Βαρσοβίας 1929
(Πρωτόκολλο Μόντρεαλ 1975)
Αεροφορτωτική
AWB
(MAWB- HAWB)




Σιδηρόδρομος
 Βέρνη 1890
COTIF 1980
RUI-CIM
Σιδηροδρομική φορτωτική
CIM




Οδικά
CMR 1956
(Πρωτόκολλο Γενεύης 1978)
Οδική φορτωτική
CMR




Πολύμορφη μεταφορά
Γενεύη 1980
MTD
FBL
FIATA
CombiDoc(Bimco)
Διαφορτωτική
Πολύμορφη φορτωτική




Ποτάμια
Ρήνου

Ποτάμιες φορτωτικές 




Λίμνες


Επιλίμνιες φορτωτικές






Πίνακας  διαπραγμάτευσης ή μη παραστατικών μεταφοράς


Διαπραγματεύσιμα
Μη διαπραγματεύσιμα
θαλάσσια φορτωτική

θαλάσσια φορτωτική


εις διαταγή

άμεση φορτωτική

εις διαταγή κατονομαζόμενου
αποδέκτη



εις διαταγή του αποστολέα




Αεροπορική φορτωτική
AWB
Πολύμορφη φορτωτική MTD
Διαπραγματεύσιμη




Σιδηροδρομική φορτωτική
CIM
Άμεση φορτωτική
Ναι




Οδική  φορτωτική
CMR
Combi (Bimco)
Ναι




Πολύμορφη φορτωτική MTD
Μη διαπραγματεύσιμη
Fiata  FBL
Ναι











Πίνακας  Περιορισμού Υποχρεώσεων Μεταφορέων  στις Διεθνείς Συμβάσεις

Περιορισμός υποχρεώσεων
για απώλεια ή ζημία
 Ποσά σε δολάρια ΗΠΑ
Θάλασσα




Χάγης
100 Στερλίνες (χρυσές ) ανά δέμα ή μονάδα


Χάγης -Βίσμπυ
10.000 φράγκα Πουανκαρέ ανά δέμα ή 30 φράγκα Πουανκαρέ ανά μικτό χιλιόγραμμο


Αμβούργου
835 SDR ανά δέμα ή 2,5 SDR  ανά μικτό χιλιόγραμμο





Αέρας




Βαρσοβίας
250 φράγκα (ισοδύναμο σε SDR  16,58)


Πρωτόκολλο Μόντρεαλ 1975
17 SDR ανά μικτό χιλιόγραμμο





Σιδηρόδρομος
COTIF 1980
17 SDR  ανά μικτό χιλιόγραμμο





Οδικό
Πρωτόκολλο Γενεύης 1978
8,33 SDR  ανά μικτό χιλιόγραμμο





Πολύμορφη
Γενεύη 1980
920 SDR ανά δέμα ή 2,75 SDR ανά μικτό χιλιόγραμμο,εφόσον η πολύμορφη μεταφορά είναι αποκλειστικά δια ξηράς  8,35 SDR ανά μικτό χιλιόγραμμο



A-1.4.1. Η φορτωτική τακτικής γραμμής


Άρθρο 3 παρ 3 των κανόνων της Χάγης Βίσμπυ

«3. Μετά την παραλαβή των εμπορευμάτων στην κατοχή του ο μεταφορέας ή ο πλοίαρχος ή ο πράκτορας του μεταφορέα είναι υποχρεωμένος, ύστερα από αίτηση του φορτωτή, να εκδώσει στο φορτωτή φορτωτική που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων.

(α) Τα βασικά διακριτικά σημεία για την αναγνώριση των πραγμάτων όπως δηλώνονται γραπτά από το φορτωτή πριν από την έναρξη της φόρτωσης των πραγμάτων αυτών, με την προϋπόθεση ότι αυτά τα σημεία είναι αποτυπωμένα ή γραμμένα καθαρά με οποιονδήποτε άλλο τρόπο στα ασυσκεύαστα πράγματα ή στα κιβώτια ή καλύμματα μέσα στα οποία περιέχονται αυτά με τέτοιο τρόπο ώστε κανονικά να παραμείνουν ευανάγνωστα μέχρι το τέλος του ταξιδιού.

(β) Ανάλογα με την περίπτωση, τον αριθμό των δεμάτων ή κομματιών ή την ποσότητα ή το βάρος, όπως αυτά δηλώνονται γραπτά από το φορτωτή.

(γ) Την προφανή τάξη γενική και εξωτερική κατάσταση των πραγμάτων.

Πάντως ο μεταφορέας, πλοίαρχος ή πράκτορας του μεταφορέα δεν υποχρεούται να καταχωρίσει ή να αναφέρει στη φορτωτική τυχόν ενδεικτικά σημεία, αριθμό, ποσότητα ή βάρος, για τα οποία έχει σοβαρό λόγο να υποψιάζεται ότι δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στα πράγματα που πράγματι παρέλαβε ή για τα οποία δεν είχε τα κατάλληλα μέσα για να το επαληθεύσει.

4. Μια τέτοια φορτωτική αποτελεί τεκμήριο παραλαβής των πραγμάτων από το μεταφορέα όπως αυτά περιγράφονται σύμφωνα με τις παρ. 3(α), (β) και (γ), εκτός εάν αποδειχθεί το αντίθετο. Ωστόσο δεν χωρεί απόδειξη για το αντίθετο όταν η φορτωτική έχει μεταβιβασθεί σε τρίτο πρόσωπο που ενεργεί με καλή πίστη.”

Α-1.4.2 Η φορτωτική πολλωνμέσων μεταφοράς

Α-1.4.2.1. Η φορτωτική Fiata  πολλωνμέσων μεταφορά


Απόσπασμα  κειμένου της FIATA

2. ΕΚΔΟΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ FIATA ΦΟΡΤΩΤΙΚΗΣ

2.1. Με την έκδοση αυτής της FIATA  φορτωτικής ο διαμεταφορέας:
α) Αναλαμβάνει να εκτελέσει ή να αναθέσει την εκτέλεση ολόκληρης της μεταφοράς από τον τόπο όπου τα εμπορεύματα αναλαμβάνονται με την υποχρέωση μεταφοράς (ο τόπος παραλαβής αποδεικνύεται από την FΙΑΤΑ φορτωτική) μέχρι τον τόπο παράδοσης που αναγράφεται σε αυτή τη FIATA φορτωτική.
β) Παίρνει την ευθύνη όπως προκύπτει από αυτούς του όρους.


2.2 Υπό τους όρους και κανόνες αυτής της FIATA φορτωτικής ο διαμεταφορέας θα είναι υπεύθυνος για τις πράξεις και παραλήψεις (acts and omissions) των υπαλλήλων [5] (servants) πρακτόρων  (agents) του οι οποίοι ενεργούν μέσα στα πλαίσια των υπηρεσιακών καθηκόντων τους (σύμβασης εξηρτημένης ή ανεξάρτητης εργασίας) (employment). Ακόμα θα είναι υπεύθυνος και για κάθε άλλο πρόσωπο του οποίου τις υπηρεσίες αυτός χρησιμοποιεί για την εκτέλεση του συμβολαίου που αποδεικνύεται από αυτή τη FIATA φορτωτική. Οι τέτοιες πράξεις ή παραλήψεις νοούνται σαν να ήσαν δικές του”.

Α-1.4.2.2  Η φορτωτική Πολλωνμέσων μεταφοράς Multimodal


Απόσπασμα από τη Διεθνή Σύμβαση των με πολλά μέσα μεταφορών

ΜΕΡΟΣ  ΙΙ
Έγγραφα (Documentation) Άρθρον 5

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΜΕ-ΠΟΛΛΑ-ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
(Issue of Multimodal transport document)

1. Όταν τα εμπορεύματα αναλαμβάνονται από τον διοργανωτή με-πολλά-μέσα μεταφοράς θα εκδοθεί το έγγραφο της με-πολλά-μέσα μεταφοράς το οποίο θα είναι είτε μεταβιβάσιμου (Negotiable) τύπου είτε μη μεταβιβάσιμου (non-negotiable), κατ' επιλογή (At the option) του φορτωτή.

2. Το έγγραφο της με-πολλά-μέσα μεταφοράς θα υπογράφεται (be signed) από τον διοργανωτή της με-πολλά-μέσα μεταφοράς ή από πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί από αυτόν.

3. Η υπογραφή (signature) στο έγγραφο της με-πολλά-μέσα μεταφοράς μπορεί να είναι χειρόγραφη (handwriting), έντυπη (printed) σε φωτοτυπία, διάτρητη (perforated), με σφραγίδα (Stamped), σε σύμβολα ή να έχει γίνει από κάθε μέσο ηλεκτρονικό ή μηχανικό, αλλά δεν είναι ασυμβίβαστη (Inconsistent) η μέθοδος με τον νόμο της χώρας όπου έχει εκδοθεί το έγγραφο της με-πολλά-μέσα μεταφοράς.

4. Αν ο φορτωτής συμφωνήσει, μπορεί να εκδοθεί ένα έγγραφο μη μεταβιβάσιμο (non-negotiable) για την με-πολλά-μέσα μεταφορά  με τη χρήση κάθε μηχανικού ή άλλου μέσου φυλάσσοντας  (preserving)  ένα αντίγραφο (record) με όλες τις λεπτομέρειες (particulars), όπως δηλώνονται στο άρθρο 8 και πρέπει να περιλαμβάνονται στο έγγραφο της με-πολλά -μέσα  μεταφοράς. Σε τέτοια περίπτωση ο διοργανωτής μιας με-πολλά-μέσα μεταφοράς, μετά την ανάληψη των εμπορευμάτων, θα παραδώσει στον φορτωτή ένα αναγνώσιμο (readable) έγγραφο που να περιέχει όλες τις λεπτομέρειες όπως αντιγράφησαν, και ένα τέτοιο έγγραφο θα θεωρηθεί (be deemed), σαν έγγραφο της με-πολλά-μέσα μεταφοράς  σύμφωνα με τους σκοπούς των διατάξεων της παρούσης Σύμβασης.


A-1.4.2.3. Η φορτωτική  Συνδυασμένης μεταφοράς (Combidoc-Bimco)


Η φορτωτική που δίδει λύσεις σε προβλήματα συνδυασμένης μεταφοράς.

A-1.4.3. Η Αεροφορτωτική  (AWB)


Απόσπασμα από τον ελληνικό «Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου» Άρθρο 98
1. Η σύμβαση μεταφοράς πραγμάτων αποδεικνύεται με το δελτίο αεροπορικής μεταφοράς που εκδίδει ο μεταφορέας.
2. Στο κατά την προηγούμενη παράγραφο δελτίο περιέχονται ιδίως:
α. ο τόπος και η χρονολογία έκδοσης,
β. ο τόπος φόρτωσης και ο τόπος προορισμού,
γ. το όνομα του αποστολέα και του παραλήπτη,
δ. το είδος και η περιγραφή των μεταφερόμενων πραγμάτων,
ε. το κόμιστρο και οι σχετικές με αυτό συμφωνίες.
3. Η σύμβαση μεταφοράς διέπεται από τις διατάξεις του νόμου αυτού και να ο μεταφορέας παρέλαβε τα προς μεταφορά πράγματα χωρίς δελτίο ή στο δελτίο δεν περιέχονται η κατά την προηγούμενη παράγραφο μνεία.

Άρθρο 99
1. Το δελτίο αεροπορικής μεταφοράς πραγμάτων εκδίδεται σε τρία αντίτυπα, τα οποία φέρουν τις ακόλουθες ενδείξεις: το πρώτο «για το μεταφορέα» υπογράφεται από τον αποστολέα, το δεύτερο «για τον παραλήπτη» υπογράφεται από το μεταφορέα και τον αποστολέα και συνοδεύει το πράγμα, το τρίτο «για τον αποστολέα» υπογράφεται από το μεταφορέα και παραδίδεται στον αποστολέα μετά την παραλαβή του πράγματος από το μεταφορέα.
2. Ο μεταφορέας υπογράφει το δελτίο πριν από τη φόρτωση του πράγματος.
3. Το δελτίο μπορεί να εκδοθεί ονομαστικό εις διαταγή.
4. Στο δελτίο εις διαταγή εφαρμόζονται αναλόγως, ως προς τις ενστάσεις, οι οποίες μπορούν να αντιταχθούν κατά του κομιστή, οι διατάξεις που ισχύουν για τη συναλλαγματική.

Άρθρο 100
1. Οι ενδείξεις του δελτίου που αναφέρονται στο είδος, στο βάρος, στις διαστάσεις και στη συσκευασία του πράγματος, καθώς και στον αριθμό των δεμάτων τεκμαίρονται ακριβείς, εκτός αν υπάρχει αντίθετη απόδειξη.
2. Οι ενδείξεις που περιλαμβάνονται στο δελτίο με βάση τις δηλώσεις του αποστολέα για την ποσότητα, τον όγκο και τη γενική κατάσταση του πράγματος δεν αποτελούν απόδειξη κατά του μεταφορέα, εφ’ όσον δεν βεβαιώθηκαν από αυτόν στο δελτίο ή δεν αφορούν στην εμφανή κατάσταση του πράγματος.

Άρθρο 101
1. Ο μεταφορέας δικαιούται να ελέγξει αν το πράγμα ανταποκρίνεται στις ενδείξεις που περιλαμβάνονται στο δελτίο σύμφωνα με τις δηλώσεις του αποστολέα, καθώς και αν τηρήθηκαν τα μέτρα για τη διενέργεια της μεταφοράς τα οποία επιβάλλουν οι ενδείξεις που ισχύουν.
2. Ο αποστολέας ευθύνεται για κάθε ζημία η οποία προήλθε από την ανακρίβεια ή την έλλειψη των δηλώσεών του που καταχωρίσθηκε στο δελτίο.

A-1.4.4. Η οδική φορτωτική (CMR)


Απόσπασμα από το Νόμο

Άρθρον 4

Το συμβόλαιον μεταφοράς θα επιβεβαιούται δια της συντάξεως δελτίου παραδόσεως.[1] Η έλλειψις, αντικανονική διατύπωσις ή απώλεια του δελτίου παραδόσεως δεν θα θίγη την ύπαρξιν ή την ισχύν του συμβολαίου μεταφοράς, το οποίον θα παραμένη υποκείμενον εις τας διατάξεις της παρούσης Συμβάσεως.

Άρθρον 5

1. Το δελτίον παραδόσεως θα εκδίδεται εις τρία πρωτότυπα αντίτυπα υπογραφόμενα υπό του αποστολέως και του μεταφορέως. Αι υπογραφαί αύται δύνανται να είναι έντυποι ή να έχουν αντικατασταθή δια των σφραγίδων του αποστολέως και του μεταφορέως, εάν η νομοθεσία της χώρας εις την οποίαν εξεδόθη το δελτίον παραδόσεως το επιτρέπη.
Το πρώτον αντίτυπον θα παραδίδεται εις τον αποστολέα, το δεύτερον θα συνοδεύη τα εμπορεύματα και το τρίτον θα κρατείται υπό του μεταφορέως.

2. Όταν τα εμπορεύματα τα οποία πρόκειται να μεταφερθούν πρέπει να φορτωθούν εις διάφορα οχήματα ή είναι διαφόρων ειδών ή είναι χωρισμένα εις διαφόρους παρτίδας, ο αποστολεύς ή ο μεταφορεύς θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να συνταχθή χωριστόν δελτίον παραδόσεως δι' έκαστον χρησιμοποιούμενον όχημα, ή δι' έκαστον είδος ή παρτίδα εμπορεύματος.

Άρθρον 6

1.   Τo δελτίον παραδόσεως θα περιέχη τα ακόλουθα στοιχεία:

α) την ημερομηνίαν του δελτίου παραδόσεως και τον τόπον εις τον οποίον εξεδόθη,
β) το όνομα και την διεύθυνσιν του αποστολέως
γ) το όνομα και την διεύθυνσιν του μεταφορέως
δ) τον τόπον και την ημερομηνίαν παραλαβής των προς μεταφοράν εμπορευμάτων και τον οριζόμενον προς παράδοσιν τόπον
ε) το όνομα και την διεύθυνσιν του παραλήπτου
στ) την κοινώς χρησιμοποιουμένην περιγραφήν της φύσεως των εμπορευμάτων και τον τρόπον συσκευασίας και εν περιπτώσει επικινδύνων εμπορευμάτων, την γενικώς παραδεδειγμένην περιγραφήν αυτών
ζ) τον αριθμόν των δεμάτων και τα ειδικά σημεία και αριθμούς αυτών,
η) το μικτόν βάρος των εμπορευμάτων ή την ποσότητα αυτών εκπεφρασμένην άλλως
θ) χρεώσεις αφορώσας την μεταφοράν (χρεώσεις μεταφοράς, συμπληρωματικαί χρεώσεις τελωνειακοί δασμοί και λοιπαί επιβαρύνσεις προκύπτουσαι από της συντάξεως του συμβολαίου μέχρι του χρόνου παραδόσεως)
ι) τας απαιτουμένας οδηγίας δια τας τελωνειακάς και λοιπάς διατυπώσεις
κ) δήλωσιν ότι η μεταφορά υπόκειται ασχέτως οιουδήποτε αντιθέτου όρου, εις τας διατάξεις της παρούσης Συμβάσεως.

2. Οσάκις συντρέχη περίπτωσις το δελτίον παραδόσεως θα περιλαμβάνη επίσης τα κάτωθι στοιχεία:
α) δήλωσιν ότι δεν επιτρέπεται μεταμόρφωσις, 
β) τας επιβαρύνσεις τας οποίας ο αποστολεύς αναλαμβάνει να πληρώση,
γ) το ποσόν των χρεώσεων των «πληρωτέων επί τη παραδόσει",
δ) δήλωσιν της αξίας των εμπορευμάτων και του αντιπροσωπεύοντος ειδικόν ενδιαφέρον ποσού κατά την παράδοσιν,
ε) οδηγίας του αποστολέως προς τον μεταφορέα αφορώσας την ασφάλισιν των εμπορευμάτων,
στ) το συμφωνηθέν χρονικό όριον εντός του οποίου δέον να συντελεσθή η μεταφορά,
ζ) πίνακα των εις τον μεταφορέα παραδοθέντων εγγράφων

3. Οι συμβαλλόμενοι δύνανται να αναγράψουν εις το δελτίον παραδόσεως παν έτερον στοιχείον το οποίον ήθελον κρίνει χρήσιμον.


A-1.4.5. Η σιδηροδρομική φορτωτική (CIM)


Απόσπασμα από τη Διεθνή Σύμβαση (CIM)

Άρθρο 12.  Φορτωτική.
1. Ο αποστολέας είναι υποχρεωμένος να προσάγει φορτωτική συμπληρωμένη κατά το δέοντα τρόπο.
Για κάθε αποστολή πρέπει να συντάσσεται μία φορτωτική. Μία και η αυτή φορτωτική δεν μπορεί να αφορά παρά μόνο στο φορτίο ενός μόνο βαγονιού. Οι συμπληρωματικές διατάξεις μπορούν να παρεκκλίνουν από τους Κανόνες αυτούς.

2. Οι σιδηρόδρομοι καθορίζουν το ενιαίο υπόδειγμα της φορτωτικής, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει ένα αντίγραφο για τον αποστολέα.
Για ορισμένες μεταφορές, κυρίως μεταξύ ομόρων χωρών, οι σιδηρόδρομοι μπορούν να καθορίσουν, στα τιμολόγια, τη χρησιμοποίηση φορτωτικής απλουστευμένου τύπου.
Για ορισμένες μεταφορές με χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στην παρούσα  Σύμβαση, τα τιμολόγια μπορούν να προβλέπουν την εφαρμογή ειδικής διαδικασίας. ('Οπως η παρ. 2 αναδιατυπώθηκε με την παρ 3 της ΥΑ 22935/2496 (ΜΕΤ) της 10.10/15.11.90 ).

3. Η φορτωτική πρέπει να έχει εκτυπωθεί σε δύο ή ενδεχομένως σε τρεις γλώσσες, των οποίων τουλάχιστον η μία πρέπει να επιλεγεί από τις γλώσσες εργασίας του Οργανισμού
Τα διεθνή τιμολόγια μπορούν να καθορίσουν τη γλώσσα στην οποία πρέπει να διατυπώνονται οι εγγραφές που γίνονται στην φορτωτική από τον αποστολέα.
Σε περίmωση έλλειψης σχετικών διατάξεων, οι εγγραφές πρέπει να γίνονται σε μία από τις επίσημες γλώσσες του Κράτους αφετηρίας και πρέπει να παρατίθεται μετάφραση σε μία από τις γλώσσες εργασίας του Οργανισμού, εκτός αν οι εγγραφές έχουν διατυπωθεί σε μία από τις γλώσσες αυτές.
Οι εγγραφές που γίνονται στη φορτωτική από τον αποστολέα πρέπει να διατυπώνονται με λατινικούς χαρακτήρες, εκτός από τις παρεκκλίσεις που προβλέπονται στις συμπληρωματικές διατάξεις και στα διεθνή τιμολόγια.

Άρθ. 13. Περιεχόμενο της φορτωτικής.

1. Η φορτωτική πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά:
α) τον καθορισμό του σταθμού προορισμού,
β) το όνομα και τη διεύθυνση του παραλήπτη σαν παραλήmης πρέπει να ενδείκνυται ένα μόνο φυσικό πρόσωπο ή άλλο υποκείμενο δικαιωμάτων
γ) τον καθορισμό του εμπορεύματος
δ) τον όγκο ή σε πεpίmωση έλλειψης, ανάλογη ένδειξη σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στο σταθμό αποστολής
ε) τον αριθμό των δεμάτων και τη περιγραφή της συσκευασίας για τις τμηματικές αποστολές και τα πλήρη βαγόνια. που περιέχουν ένα ή περισσότερα φορτία αποστελλόμενα σε συνδυασμένη υπηρεσία σιδηροδρόμου - πλοίου και υποκείμενα σε υποχρεωτική μεταφόρτωση.
στ) τον αριθμό του βαγονιού και. επίσης για τα ιδιωτικά βαγόνια, το απόβαρο. για τα εμπορεύματα των οποίων η φόρτωση απόκειται στον αποστολέα
ζ) λεmομερειακή μνεία των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τις τελωνειακές ή τις άλλες διοικητικές αρχές, που επισυνάmονται στη φορτωτική ή αναφέρονται ότι τηρούνται στη διάθεση του σιδηροδρόμου σε καθοριζόμενο σταθμό ή σε τελωνειακό γραφείο ή σε οποιαδήποτε άλλη αρχή
η) το όνομα και τη διεύθυνση του αποστολέα σαν αποστολέας πρέπει να ενδείκνυται ένα μόνον φυσικό πρόσωπο ή άλλο υποκείμενο δικαιωμάτων αν οι ισχύουσες διατάξεις στο σταθμό αποστολής το επιβάλλουν, ο αποστολέας είναι υποχρεωμένος να προσθέσει στο όνομα και στη διεύθυνσή του την υπογραφή του, ιδιόχειρη, έντυπη ή με σφραγίδα.
Οι ισχύουσες διατάξεις στο σταθμό αποστολής καθορίζουν, για το σύνολο της διαδρομής, τις έννοιες " πλήρες βαγόνι" και "τμηματική αποστολή".

2. Η φορτωτική πρέπει, αν συντρέχει περίmωση, να περιλαμβάνει όλες τις άλλες εγγραφές που προβλέπονται από τους Ενιαίους Νομικούς Κανόνες. Η φορτωτική δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνει άλλες εγγραφές απ' αυτές που περιγράφονται ή επιτρέπονται από τους νόμους και κανονισμούς ενός Κράτους, τις συμπληρωματικές διατάξεις ή τα τιμολόγια, και δεν είναι αντίθετες προς τους Ενιαίους Νομικούς Κανόνες.

3. Παρά ταύτα, ο αποστολέας μπορεί να καταχωρήσει στον καθορισμένο για το σκοπό αυτό χώρο της φορτωτικής, υπό μορφή πληροφοριών για τον παραλήπτη, ενδείξεις που αφορούν στην αποστολή, χωρίς όμως να προκύmει ούτε υποχρέωση ούτε ευθύνη για το σιδηρόδρομο.

4. Απαγορεύεται η αντικατάσταση της φορτωτικής με άλλους τίτλους ή η επισύναψη σ. αυτήν άλλων εγγράφων απ. αυτά που περιγράφονται ή επιτρέπονται από τους Ενιαίους Νομικούς Κανόνες, τις συμπληρωματικές διατάξεις ή τα τιμολόγια.

Α-1.5.1 Δηλωτικό


A-1.5.1.1 Έννοια δηλωτικού


Το δηλωτικό εισαγωγής εμπορευμάτων  (summery declaration)  αποτελεί την έγγραφη δήλωση του μεταφορέα προς το Τελωνείο για τα εμπορεύματα που μεταφέρει, προερχόμενα από το εξωτερικό, προκειμένου  να αποτραπεί μια πιθανή μελλοντική φοροδιαφυγή. Είναι το έγγραφο που δημιουργεί  σύγχυση  σε όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με το διαφορετικό προορισμό του. Πέρα από την πρόσληψη της φοροδιαφυγής στα Τελωνεία, κοινώς λαθρεμπορία, τα άλλα είδη δηλωτικών  εισαγωγής, συντάσσονται για λόγους διευκόλυνσης της μεταφοράς, για λόγους κρατικής άμυνας, περιβάλλοντος ή ελέγχου θαλάσσιας κυκλοφορίας κλπ.

Να τονισθεί εδώ ιδιαίτερα ότι η τελωνειακή υπηρεσία πρέπει να ρίξει το βάρος  στην αυστηρή εφαρμογή των διαδικασιών στα τελωνειακά  καθεστώτα, ώστε προληπτικά να αποτρέψει επίδοξους φοροφυγάδες  μια και πρέπει  να τηρηθούν δύο βασικές αρχές του μοντέρνου διεθνούς εμπορίου. Πρώτον η ταχύτητα στην διεκπεραίωση της τελωνειακής διαδικασίας και δεύτερον η ελάττωση του εισαγωγικού δασμού στην εισαγωγή   των αλλοδαπών  προϊόντων. Μια τέτοια πολιτική  διαδικασιών θα πρέπει να στηρίζεται στην αρχή του “αναγνωρισμένου  συναλλασσόμενου” που επιτρέπει την πρόληψη αλλά και τη καταστολή.

Μια καταγραφή των ποικιλιών του δηλωτικού εμπορευμάτων (cargo manifest) που έχει εφαρμογή σε όλη την κοινότητα μεταφοράς (transportation community) έχει  ως κατωτέρω:

n Το τελωνειακό δηλωτικό εισαγωγής εμπορευμάτων
n Το δηλωτικό εισαγωγής εμπορευμάτων  φορτωτικής συμφόρτωσης (consol  cargo manifest)
n  Το δηλωτικό εξαγωγής  εμπορευμάτων  (export  cargo manifest )
n Το δηλωτικό εισαγωγής εμπορευμάτων για την α) λιμενική υπηρεσία  β) υγειονομική υπηρεσία  και γ) υπηρεσία  περιορισμών και απαγορεύσεων.
n Το δηλωτικό εμπορευμάτων μετά ναύλου (freight manifest). Το  δηλωτικό αυτό   έχει   συμπληρωματικά  στοιχεία όπως διαστάσεις των φορτίων με τον αντίστοιχο ναύλο που οφείλει να πληρώσει ο παραλήπτης του φορτίου. Τέτοια δηλωτικά  έχουν σκοπό τη διακίνηση και έλεγχο του φορτίου σ’ επίπεδο μεταφορέων, αναγράφουν δε πληροφορίες όπως στοιχεία φορτωτή και παραλήπτη, σημείωση των επικίνδυνων φορτίων κλπ. Σε μερικά μάλιστα μέσα μεταφοράς παίρνει το θέμα επισημότητα, όπως στην αεροπορική μεταφορά. Σημείωση για τα βαρέα και υπέρογκων διαστάσεων αντικείμενα.

Οι εμπλεκόμενοι  στην κατάθεση του τελωνειακού δηλωτικού εισαγωγής  των εμπορευμάτων  είναι τα κατωτέρω φυσικά πρόσωπα ή εταιρίες:

·       Ο ναυτικός πράκτορας του πλοίου που προσεγγίζει το λιμάνι
·       Ο καπετάνιος του μεταφορικού μέσου με οποιοδήποτε όνομα και αν είναι γνωστός, πλοίαρχος του πλοίου, κυβερνήτης του αεροσκάφους, οδηγός φορτηγού αυτοκινήτου ή μηχανοδηγός αμαξοστοιχίας τρένου
·       Η ιδιώνυμη μεταφορική εταιρία της οποίας ιδιοκτησία είναι το φορτηγό αυτοκίνητο
·       Η διαμεταφορική εταιρία που πρακτορεύει το φορτηγό αυτοκίνητο
·       Η ιδιοκτήτρια αεροπορική γραμμή του αεροσκάφους, όπως Ολυμπιακή κλπ
·       Ο πράκτορας αεροπορικής μεταφοράς, που προσφέρει τις υπηρεσίες εδάφους σε αλλοδαπές αεροπορικές γραμμές  που δρομολογούνται  στον αερολιμένα
·       Τα εκτελωνιστικά γραφεία, σε πληθώρα εξαιρετικά δύσκολων περιπτώσεων που παρουσιάζονται, μετά την εκφόρτωση των εμπορευμάτων στις αποθήκες υπό τελωνειακή επιτήρηση
·       Ο ιδιώτης  που ευκαιριακά  έρχεται σε πρώτη επαφή με το τελωνείο για προσωπικά του αντικείμενα, τα οποία υπόκεινται σε δασμούς
·       Η ταχυδρομική υπηρεσία όπως και οι σιδηρόδρομοι, σαν δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίοι καταθέτουν μόνοι τους δηλωτικά.

Το τελωνειακό δηλωτικό εισαγωγής εμπορευμάτων μπορεί να δοθεί από το πλοίο ή το ναυτικό πράκτορα  προς το τελωνείο με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά  μέσα. Η επικοινωνία  που πραγματοποιείται μεταξύ του Η/Υ  του πλοίου  και του   υπολογιστικού /επικοινωνιακού συστήματος   της τελωνειακής διεύθυνσης, επιτρέπει τη διαβίβαση των τελωνειακών στοιχείων για τη συμπλήρωση  του  τελωνειακού δηλωτικού εισαγωγής εμπορευμάτων. Τέτοιες ηλεκτρονικές πληροφορίες συμπληρώνουν και τα λοιπά πληροφοριακά έντυπα που χρειάζεται η τελωνειακή αρχή, όπως κατάλογος  μελών πληρώματος κλπ προκειμένου να επιτραπεί σε ένα πλοίο ή ελευθεροεπικοινωνία.

Στο χώρο της αεροπορικής μεταφοράς ο Διεθνής Αεροπορικός Μεταφορικός Οργανισμός (ΙΑΤΑ) σε συνεργασία  με το Συμβούλιο  Τελωνειακής Συνεργασίας   (CCC) μεταξύ άλλων απεδέχτηκε τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους παρακάτω λόγους:
α) Υιοθέτηση της σύστασης εκ μέρους του Συμβουλίου Τελωνειακής  Συνεργασίας  για ανταλλαγή  δεδομένων μεταξύ τελωνειακών αρχών και αεροπορικών γραμμών
β) Υιοθέτηση  της σύστασης εκ μέρους της ΙΑΤΑ για ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ αεροπορικών γραμμών και τελωνειακών αρχών και
γ) Δημιουργία έκδοσης  δύο βιβλίων που θα βοηθήσουν τα δύο μέρη για την ανταλλαγή των ηλεκτρονικών δεδομένων.

Α-1.5.1.2. Δικαίωμα  για κατάθεση δηλωτικού


Δικαίωμα για κατάθεση τελωνειακού δηλωτικού  έχουν οι ποικιλώνυμες εταιρίες μεταφορών και κάθε ένας που ευκαιριακά με ίδια μέσα μεταφέρει αγαθά για ίδια χρήση, είτε αυτό γίνεται με ιδιωτικό μεταφορικό μέσο, είτε αυτοπροσώπως.

Το δικαίωμα για κατάθεση δηλωτικού στο τελωνείο πηγάζει από μια σειρά έγγραφα τα οποία βεβαιώνουν την ιδιοκτησιακή σχέση με το αγαθό ή τα αγαθά. Πίνακας τέτοιων εγγράφων χωρίς να αποκλείονται και άλλα παρόμοια είναι τα παρακάτω:
·       Οι θαλάσσιες φορτωτικές  τακτικής γραμμής
·       Τα τελωνειακά έγγραφα μεταφοράς του αυτοκινήτου  όπως TIR, T1, Τ2
·       Οι φορτωτικές της σιδηροδρομικής  μεταφοράς  μέσα από το σύστημα TIF
·       Οι φορτωτικές της αεροπορικής  μεταφοράς
·       Τα πρακτικό της αποσφράγισης  των ταχυδρομικών δεμάτων που χαρακτηρίζεται  σαν δηλωτικό
·       Αποσπάσματα δηλωτικού προκειμένου για τελωνειακές μεταφορτώσεις  εντός της χώρας
·       Διαβατήρια έγγραφα που συνοδεύουν εμπορεύματα από ένα τελωνείο της χώρας  σε άλλο, όταν προέρχεται από το τελωνειακό  καθεστώς της τελωνειακής αποταμίευσης
·       Έγγραφα  ναυαγιαιρεσίας με τα οποία παραδίδονται στο τελωνείο ναυάγια
·       Έγγραφο της ταχυδρομικής υπηρεσίας που παραδίδει στο τελωνείο υποκείμενα σε δασμούς εμπορεύματα  που βρέθηκαν  σε προσωπικές  επιστολές, αδήλωτα από τον αποστολέα. Διακρίνονται από τα δέματα  που αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου, από αυτά που δηλώνονται από τον αποστολέα σαν υποκείμενα σε δασμούς
·       Πρωτόκολλα κατασχέσεων
·       Αιτήσεις  ενδιαφερομένων, που επιθυμούν την καταβολή δασμών σε εμπορεύματα που έχουν παραληφθεί με ατέλεια
·       Πρωτόκολλα αζήτητων εμπορευμάτων
·       Τα δελτία ΑΤΑ όταν ο ενδιαφερόμενος κάτοχος ζητά από το τελωνείο να πληρώσει δασμούς για το προσωρινά εισαγόμενο είδος.


Ενδεικτικά Σημεία του Τελωνειακού Συστήματος Προσωρινής Εναπόθεσης





ΦΟ




ΡΤΙ




Α









Ε




ΞΩ




ΤΕ




ΡΙ




ΚΟΥ



Συνοριακό Τελωνείο






ΑΝΑ
ΚΑΙ
ΧΡΟ

ΔΙΑ
ΓΚΑ

ΝΙ

ΔΡΟ
ΣΤΙ
ΔΡΟ
ΚΟ

ΜΗ
ΚΗ
ΜΟ




ΛΟ
ΠΕ

ΣΤΗ
ΚΑ
ΓΙΟ
ΡΙ


ΤΕΥ

Ο

ΧΩ
ΘΥΝ
ΜΕ
ΡΟ

ΡΑ
ΣΗ

ΣΜΟ










Τελωνείο Προορισμού




Απόθεση -Φορτοεκφόρτωση




Κατάθεση Δηλωτικού






Μέσα στο τελωνειακό σύστημα της προσωρινής εναπόθεσης φαίνεται η κυρίαρχη θέση που κατέχει το δηλωτικό εισαγωγής εμπορευμάτων. Μια διεργασία με αυξημένες ευθύνες περιορισμού της φοροδιαφυγής /λαθρεμπορίας.



Α-1.5.1.3. Περιεχόμενο του δηλωτικού


Τα στοιχεία του περιεχόμενου του δηλωτικού εισαγωγής πρέπει να είναι ακριβή, ώστε να εξασφαλίζουν την ταυτότητα των εμπορευμάτων κατά την παράδοσή των, εκφορτωνόμενα στις προσωρινές τελωνειακές αποθήκες, αλλά και στην παραλαβή των από τους εκάστοτε παραλήπτες μετέπειτα.

Συνήθως ένα δηλωτικό  έχει τις παρακάτω στήλες που πρέπει να συμπληρωθούν από αυτόν που το συντάσσει για κατάθεση:
·       Ο αύξων αριθμός του φορτίου για κάθε παραλήπτη ονομάζεται στίχος του δηλωτικού. Η αρίθμηση   του ξεκινά από το ένα και φθάνει τον αριθμό των φορτίων που μεταφέρει το μεταφορικό μέσο στον τόπο προορισμού. Πχ ένα φορτίο, ένας αποστολέας για δέκα παραλήπτες, δέκα στίχοι δηλωτικού. Δέκα αποστολείς, δέκα φορτία, δέκα στίχοι δηλωτικού. Τρεις αποστολείς, τρία φορτία, ένας παραλήπτης, ένας στίχος δηλωτικού
·       Το είδος της συσκευασίας του φορτίου: Πχ κιβώτιο, δέμα, βαρέλι, σάκος, παλέτα.
·       Τα σημεία και οι αριθμοί των εμπορευμάτων. Συνήθως είναι αραβικοί αριθμοί  και γράμματα αλφαβήτου  διεθνούς γλώσσας ή άλλα  εμβλήματα του  φορτωτού  του εμπορεύματος. Η στήλη αυτή του δηλωτικού εμπορευμάτων, όπως και η στήλη του αριθμού των δεμάτων συχνά δημιουργεί προβλήματα που καταλήγουν τακτικά σε χρηματικά πρόστιμα,  που επιβάλλουν τα Τελωνεία, όπως θα  δούμε παρακάτω
·       Η στήλη του αριθμού των δεμάτων για κάθε φορτίο
·       Η στήλη  της εμπορικής περιγραφής των εμπορευμάτων. Συνήθως η φυσική ή η εμπορική περιγραφή του εμπορεύματος αρκεί, αν και στην ελληνική τελωνειακή διαδικασία είναι απαραίτητα η δασμολογική περιγραφή, σύμφωνα με την ονοματολογία του ελληνικού δασμολογίου, ώστε να επιτρέπει  την ταξινόμηση των σε δασμολογική κλάση (άρθρο 90 παρ 6 του Τελωνειακού Κώδικα ) και
·       Η στήλη του βάρους σε κιλά των εμπορευμάτων.

Θα πρέπει να παρατηρηθεί ότι για κάθε μεταφορικό μέσο κατατίθεται ένα δηλωτικό στο τελωνείο, ανεξάρτητα αν τα φορτία ευρίσκονται υπό τον έλεγχο περισσότερων του ενός πρακτόρων μεταφοράς. Έχουν δημιουργηθεί μηχανισμοί στην καθημερινή πρακτική, όπου επιτρέπουν την χωρίς εμπόδια τέτοιας μορφής εμπορική δραστηριότητα.

Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται όταν τη στιγμή της φορτοεκφόρτωσης ή συσκευασία των εμπορευμάτων δεν έχει  τη μορφή που περιγράφει το δηλωτικό, όπως συμπληρώθηκε με βάση τις φορτωτικές. Ενώ αναγράφονται παλέτες ευρίσκονται χαρτοκιβώτια, ενώ αναγράφεται χαρτοκιβώτιο, ευρίσκεται ξυλοκιβώτιο. Τέτοιες παραλείψεις ή στρεβλώσεις της καθημερινής πρακτικής με τα σχετικά χρηματικά πρόστιμα περιγράφουμε στην παρακάτω παράγραφο.

Α-1.5.1.4 Πρόστιμο του δηλωτικού εισαγωγής εμπορευμάτων


Τα πρόστιμα δηλωτικού εισαγωγής εμπορευμάτων επιβάλλονται από την τελωνειακή αρχή και έχουν σαν σκοπό την επαναφορά του ενδιαφερομένου  στην  τελωνειακή τάξη, μετά από μια σειρά παρατυπίες και παραλείψεις, χωρίς να αποκλείεται η περίπτωσης  της ευθύνης σε λαθρεμπορία.

Ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε παραβάσεις κατά τη σύνταξη του δηλωτικού εμπορευμάτων εισαγωγής, όπου  έχουν επιβληθεί πρόστιμα, με την ελληνική τελωνειακή πρακτική   ή οποία δεν διαφέρει  ουσιαστικά  από τελωνειακές αρχές  άλλων κρατών:

·       Δεν αποτελεί παράβαση ή αποβίβαση μερικών σάκκων ή δεμάτων πλέον ή έλαττον, σε εκφορτώσεις  μεγάλων ποσοτήτων ομοειδών προϊόντων, αφού μια τέτοια διαφορά πείθει ότι είναι τυχαία
·       Οι διαφορές στον αριθμό των δεμάτων πλέον ή έλαττον του δηλωτικού εισαγωγής μεταξύ  αυτών που δηλώθηκε και αυτών που ευρέθηκαν κατά την εκφόρτωση του μεταφορικού μέσου αποτελούν τελωνειακή παράβαση. Τέτοιες  περιπτώσεις μπορούν να δημιουργηθούν από:
1.     σβήσιμο των σημείων και αριθμών της συσκευασίας  με συνέπεια να αναγραφούν πλέον δηλωτικού (ΠΔ) τα εμπορεύματα με νέα σημεία και έλαττον τα εμπορεύματα που  ανεγράφησαν στο δηλωτικό κατά τη σύνταξή του
2.     μη ταίριασμα  των σημείων και αριθμών εμπορευμάτων κατά την εκφόρτωση, με αυτά που αναγράφονται στο δηλωτικό
3.     αναγραφή ως σημείων και αριθμών της φράσης “άνευ σημείων“ και ξενόγλωσσα  ως “Nill    Marks

·       Οι διαφορές  στην περιγραφή ή στο βάρος των αναγραφομένων  στο δηλωτικό εμπορευμάτων σε σύγκριση με τα ευρεθέντα κατά την εκφόρτωση στις προσωρινές τελωνειακές αποθήκες ή  κατά το μετέπειτα στάδιο της παραλαβής των με τελωνειακή διασάφηση σε ανάλωση, αποτελούν τελωνειακή παράβαση με βάση την αρχή της διατάραξης  της “τελωνειακής τάξης και ευρυθμίας“  αλλά σήμερα φαίνεται ότι δεν εφαρμόζονται επειδή έχουν πέσει σε ατονία
·       Διορθώσεις, απαλείψεις και αλλοιώσεις στο κείμενο του δηλωτικού εισαγωγής  εμπορευμάτων, αποτελούν λόγο για επιβολή χρηματικών προστίμων στα πλαίσια παρερμηνειών και καταστρατηγήσεων του δημοσίου συμφέροντος.

Παρατίθεται απόσπασμα πράξης προστίμου του Τελωνείου σχετικά με παράβαση του δηλωτικού εισαγωγής εμπορευμάτων. “Κατά την κατάθεση του υπ’ αριθ ……..δηλωτικού εισαγωγής στο Τελωνείο υπέπεσε σε τελωνειακή παράβαση που προβλέπεται και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 89 παρ 1 του Ν 1165.”

“ Την από ….….απολογία του εν λόγω πράκτορος στην οποία αναφέρεται ότι η διαφορά που προέκυψε οφείλεται στην αλλαγή της συσκευασίας και στα σημεία [Σημείωση. Η μία παλέτα διαλυμένη ευρέθη με 10 χ/κιβώτια, δηλαδή πλέον δηλωτικού κόλλα εννέα (9)], χαρακτηρίζουμε την υπό κρίση πράξη σαν απλή τελωνειακή παράβαση του άρθρου 89 παρ 1 και υπαίτιο αυτής τον πλοίαρχο…..”

“Επιβάλλουμε στον χαρακτηρισθέντα υπαίτιο πρόστιμο δρχ …………..συν τέλη χαρτοσήμου…….. συν ΟΓΑ……..”

“Κηρύσσουμε αλληλέγγυα αστικά συνυπεύθυνους για την πληρωμή του παραπάνω προστίμου α) την πλοιοκτήτρια εταιρία ……….. β) τον πράκτορα του πλοίου ………….”


Α-1.5.1.5 Εκχώρηση στίχων δηλωτικού


Η εκχώρηση στίχων δηλωτικού είναι μια πράξη καλής θέλησης μεταξύ των διαμεταφορέων και του ναυτικού πράκτορα που καταθέτει δηλωτικό,  για τα φορτία που συμφορτώνονται. Επειδή δίδει καλή εντύπωση στον πελάτη του φορτίου η ανεξάρτητη ενέργεια της μεταφοράς, ο διαμεταφορέα ζητά από τον ναυτικό πράκτορα που έχει καταθέσει δηλωτικό εμπορευμάτων του αφικνούμενου πλοίου, να του δώσει την δυνατότητα να εκδίδει στο όνομά του διατακτικές προς τους πελάτες /παραλήπτες.

Αυτό το δικαίωμα έκδοσης διατακτικών του συμφορτωτή διαμεταφορέα ή ναυτικού πράκτορα  στην καθημερινή πράξη, λέγεται εκχώρηση στίχων δηλωτικού.

Υλοποιείται με δύο τρόπους ή με υπεύθυνη δήλωση του νόμου υπογεγραμμένη και θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από γνωστή τράπεζα, με περιεχόμενο πέρα από τα αναγνωριστικά χαρακτηριστικά του φορτίου  και με τους αριθμούς των στίχων που εκχωρούνται ή αναγράφεται σε παρατήρηση στο έντυπο του δηλωτικού η πράξη εκχώρησης στους αντίστοιχους στίχους, προτού κατατεθεί στο Τελωνείο.

Πήγες ειδικής βιβλιογραφίας
1.     Οδικές εμπορευματικές μεταφορές, έκδοση ΟΠΕ 1990
2.     Πως να εξάγετε στις ΗΠΑ. Διαδικασίες και τελωνειακές ρυθμίσεις. Μετάφραση και έκδοση ΟΠΕ 1987
3.     EEC Customs law των Patrick K Kelly και Ivo Oukelinx
4.     Chartering and shipping terms του Ι Bes  1951  Amsterdam
5.     Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας
6.     Comperative studies of customs procedure formalities on arrival of ships prior to unloading  του Συμβουλίου  Τελωνειακής Συνεργασίας
7.     Οικονομική και Λογιστική Εγκυκλοπαίδεια

A-1.5.2 Διατακτική παραδόσεως (Delivery Order)


Στους οργανωμένους λιμένες η παράδοση του φορτίου από το πλοίο δεν γίνεται στους νομιμοποιημένους παραλήπτες της φορτωτικής, αλλά στις ιδιότυπες προσωρινές τελωνειακές αποθήκες του λιμανιού, που τις διαχειρίζεται ένας ορισμένος φορέας. Στην Ελλάδα οι φορείς αποθήκευσης Δημοσίου ή Ιδιωτικού χαρακτήρα όπως ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, τα Λιμενικά Ταμεία, η Τελωνειακή Αρχή, παραλαμβάνουν τα αφικνούμενα φορτία τα οποία παραδίδονται στους νομιμοποιημένους παραλήπτες, μέσω του μηχανισμού της Διατακτικής Παράδοσης.[2]

Η μεσολάβηση τέτοιων φορέων στα λιμάνια είναι αναγκαία. Οι παραλήπτες  του φορτίου σπάνια εμφανίζονται έγκαιρα για την παραλαβή του. Πολλοί οι λόγοι  που δεν προσέρχονται (οικονομικοί,  έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, έλλειψη εσωτερικών  μέσων μεταφοράς  κλπ).

Η Άδεια Πρακτορείου όπως αλλιώς λέγεται, είναι μια εντολή προς τον θεματοφύλακα των εμπορευμάτων εκ μέρους  του ναυτικού πράκτορα, συνήθως για έναν ορισμένο αριθμό εμπορευμάτων, τα οποία είναι σε προσωρινή τελωνειακή εναπόθεση, όπως τα παραδώσει χωρίς άλλη διατύπωση νομιμοποίησης του φέροντα.

Η έκδοση της διατακτικής γίνεται από τον ναυτικό πράκτορα του πλοίου που έχει μεταφέρει το φορτίο ή από τον διαμεταφορέα που ελέγχει τμήμα του φορτίου του πλοίου, μετά από νόμιμη  εκχώρηση του ναυτικού πράκτορα με απόσυρση της πρωτότυπης φορτωτικής.

Η έκδοση της διατακτικής μπορεί να γίνει και από άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν στο κύκλωμα της μεταφοράς, όπως ο κομιστής της φορτωτικής, η μεσολαβούσα τράπεζα, ο φορτωτής, αλλά στην ελληνική  πρακτική δεν γίνονται αποδεκτές από τους φορείς αποθήκευσης, αν δεν έχουν την έγγραφο συγκατάθεση του ναυτικού πράκτορα που καταθέτει το δηλωτικό εισαγωγής των εμπορευμάτων κατά την είσοδο του πλοίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση της έκδοσης διατακτικής πρακτορείου είναι η απόσυρση της πρωτότυπης φορτωτικής, δεόντως οπισθογραφημένης από το νόμιμο παραλήπτη. Μια όχι τακτική οπισθογράφηση, δηλαδή έλλειψη σφραγίδας  κλπ,  δίνει  το δικαίωμα στον πράκτορα να αρνηθεί την έκδοση διατακτικής, αφού  αδυνατεί να ελέγξει   την νομιμότητα του παραλήπτη. Πολλές φορές οι πράκτορες μετά από παράδοση εκ μέρους του παραλήπτη  όλων των πρωτότυπων φορτωτικών που έχουν εκδοθεί από τον φορτωτή, εκδίδουν διατακτική με την προϋπόθεση ότι είναι εις διαταγή ή ονομαστική.

Το περιεχόμενο της διατακτικής παράδοσης περιέχει όλα τα στοιχεία που προσδιορίζουν τα εμπορεύματα που περιγράφονται όπως ακριβώς και στην φορτωτική, με πρόσθετες πληροφορίες άφιξης /αποθήκευσης αυτών όπως:
·       Αριθμός δηλωτικού εισαγωγής   των εμπορευμάτων
·       Ο στίχος του δηλωτικού στον οποίο αναφέρεται το εμπόρευμα
·       Η αποθήκη όπου είναι αποθηκευμένο το εμπόρευμα
·       Τα σημεία και αριθμοί του εμπορεύματος τα όποια μπορεί να είναι διάφορα από αυτά της φορτωτικής
·       Ο αριθμός φορτωτικής για συσχετισμό
·       Ο αριθμός και το είδος της συσκευασίας των εμπορευμάτων τα οποία μπορεί να είναι διάφορα από αυτά της φορτωτικής

Θέμα γεννάται  αν υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης Άδειας Πρακτορείου προς της παραλαβής του φορτίου από τον φορέα αποθήκευσης (ΟΛΠ, ΟΛΘ, Λιμενικά Ταμεία, Τελωνείο). Οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν επιχειρήματα που πείθουν και από τις δύο πλευρές. Το σωστό πάντως είναι να έχουν παραδοθεί τα φορτία στον φορέα αποθήκευσης για να υπάρχει η ευχέρεια  διασταύρωσης των στοιχείων του φορτίου μεταξύ του  δηλωτικού, της διατακτικής  και του σημειώματος εισαγωγής στην αποθήκη (delivery order, cargo manifest   and tally note). Μια τυχόν διαφορά  δημιουργεί προβλήματα τόσο κατά τη βεβαίωση των εμπορευμάτων, αφού υπάρχει διάσταση δηλωτικού - σημειώματος εισαγωγής - διατακτικής, όσο και κατά το κλείσιμο των σχετικών φακέλων διαχείρισης του φορέα αποθήκευσης, κατά την  είσοδο και έξοδο των εμπορευμάτων.

Για να λείψουν τέτοιες διαφορές  είναι απαραίτητο οι διατακτικές να είναι απόλυτα σύμφωνες μέχρι το τελευταίο σίγμα με το δηλωτικό και το σημείωμα εισαγωγής. Σε περίπτωση διαφορών  κρίνεται απαραίτητο να είναι σύμφωνες με το σχετικό σημείωμα εισαγωγής για αυτό πρέπει να εκδίδονται μετά τη σύνταξη αυτού.

Από τελωνειακή άποψη θα πρέπει να εξετασθεί αν είναι απαραίτητη η προσκόμιση της διατακτικής στο Τελωνείο μαζί με τα λοιπά τελωνειακά έγγραφα, προκειμένου να νομιμοποιηθεί ο συναλλασσόμενος σαν ιδιοκτήτης των εμπορευμάτων. Σχετικά με αυτό υπάρχει η διάταξη του εδαφ β της παρ 3 του άρθρου 25 του Τελωνειακού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία, η άδεια του πρακτορείου είναι απαραίτητη όταν το εμπόρευμα μεταφέρεται με πλοίο  ή άλλο μεταφορικό μέσο που αντιπροσωπεύεται στο λιμάνι από πράκτορα. Πάντως σε περίπτωση που επισυνάπτεται η φορτωτική  στα τελωνειακά έγγραφα, για την ομαλή παράδοση των εμπορευμάτων από τις τελωνειακές αρχές,  δεν διασφαλίζονται  οι οφειλές που μπορεί να υπάρχουν από την μεταφορά ή από άλλες περιπτώσεις, αλλά ακόμη δεν εκπληρώνεται η υποχρέωση του ναυτικού πράκτορα σαν ”αποδέκτη φορτίων” “cargo receiving agent “ όπως τα πρωτότυπα των φορτωτικών επιστραφούν ή είναι στην διάθεση της εταιρίας που πραγματοποίησε την μεταφορά.


Πίνακας  πιθανών οπισθογραφήσεων διατακτικής




Ναυτικός Πράκτορας


















Διαμεταφορέας 1ος

Διατακτική
Διαμεταφορέας 2ος

Delivery Order
Τράπεζα Παραλήπτη  3ος


Παραλήπτης  1ος












Τελικός Παραλήπτης







Α-1.5.3 Σημείωμα φόρτωσης


Είναι το έγγραφο που εκδίδεται από τον Εξαγωγέα και διαβιβάζεται στον Μεταφορέα (Ναυτικό Πράκτορα, Διαμεταφορέα, Εκτελωνιστή) με Telex, με  Fax ή ιδιόχειρα. Περιέχει όλα τα σημαντικά στοιχεία χαρακτηριστικά του φορτίου προς εξαγωγή.

Σ’ αυτό το έντυπο  στηρίζεται ο Μεταφορέας για να εκδώσει  την εντολή φόρτωσης (Μπόνο)  για τον καπετάνιο/ υποπλοίαρχο  του πλοίου και στη συνέχεια τη φορτωτική, μετά την επιβίβασή του φορτίου επί του μεταφορικού μέσου.

Το σημείωμα φόρτωσης (Note of loading) έρχεται να επικυρώσει  όλες  τις προφορικές και γραπτές διαπραγματεύσεις, συμφωνίες, μεταξύ του Εξαγωγέα και Μεταφορέα, σχετικά με το μεταφερόμενο φορτίο, ανεξάρτητα αν γράφονται ή όχι στη φορτωτική.


Α-1.5.4 Εντολή φόρτωσης (Μπόνο)(Shipping order)


Είναι το έγγραφο που εκδίδεται από τον Ναυτικό Πράκτορα  για λογαριασμό του εξαγωγέα και απευθύνονται στον υποπλοίαρχο με εντολή να επιτρέψει τη φόρτωση /επιβίβαση  του εμπορεύματος στο πλοίο.

Τα μπόνα (διαταγή φόρτωσης) συνοδεύουν πάντα το φορτίο. Στον τελωνειακό έλεγχο  οι ελεγκτές βεβαιώνουν σ’ αυτό τη ετοιμότητα του πλοίου για φόρτωση. Στις λιμενικές αρχές (λογιστήριο) ο υπολογισμός των εργατικών φόρτωσης χρησιμοποιεί τα στοιχεία  που αναγράφονται στο μπόνο.

Τα μπόνα εκδίδονται στα παρακάτω αντίγραφα:
α) Ένα αντίγραφο παραμένει στην υπηρεσία του πλοίου
β) Ένα αντίγραφο χρησιμοποιείται  μαζί με την άδεια φόρτωσης του Τελωνείου (το αντίτυπο Ε της δέσμης ΕΔΕ) για την εξαγωγή  του φορτίου
γ) Ένα αντίγραφο της εντολής φόρτωσης προσκομίζεται στις υπηρεσίες του λιμένα (ΟΛΠ κλπ) για τον υπολογισμό και καταβολή των εργατικών φόρτωσης
δ) Ένα αντίγραφο  από τα μπόνα με όλες τις παρατηρήσεις σχετικά με τη φόρτωση, επιστρέφει στο Ναυτικό Πρακτορείο, από τον υποπλοίαρχο, για την έκδοση της φορτωτικής (αποτελεί το Mates Receipt).


ΕΠΩΝΥΜΙΑ (εκδότη)
Piraeus /Πειραιάς
Shipping order/Mate’s receipt /Μπόνο φόρτωσης


SHIPPER(Φορτωτής )

VESSEL(Πλοίο)

PORT OF LOADING (Λιμάνι φόρτωσης )

PORT OF DISCHARGE (Λιμάνι εκφόρτωσης)

With transshipment at
Με μεταφόρτωση στ



Please receive on board the under mentioned goods and grant  accompanying Receipt:
Παρακαλούμε παραλάβατε επί του πλοίου τα παρακάτω αναφερόμενα εμπορεύματα και χορηγήσετε  απόδειξη παραλαβής 
Marks and nos
Σημεία & αριθ
Number and kind of packages
Description of goods
Αριθμός και Είδος δεμάτων
Περιγραφή εμπορευμάτων
Gross  weight
Μικτό Βάρος





Fios
Εγχώρια
Remarks/ Παρατηρήσεις

Η πλήρωση γίνεται από τις 8:00 έως 13:00
Place /date
Τόπος Ημερομηνία


Παραλλαγή του σημειώματος φόρτωσης είναι  η απόδειξη φόρτωσης και προώθησης  των  Διαμεταφορέων (Shipping and Forwarding Receipt). Ο Διαμεταφορέας  βεβαιώνει την παραλαβή του φορτίου που είναι σε “φαινομενικά καλή κατάσταση” και την επαναποστολή του στον προορισμό.

Α-1.5.5 Απόδειξη του Υποπλοίαρχου ( Mates Receipt)


Για απόδειξη παραλαβής και φόρτωση των εμπορευμάτων επάνω στο πλοίο χρησιμοποιείται το 2ο αντίγραφο από τα τέσσερα της εντολής φόρτωσης, που συμπληρώνεται κατάλληλα με τις σχετικές παρατηρήσεις της κατάστασης του φορτίου (αριθμός δεμάτων, κατάσταση συσκευασίας, σχισμένοι σάκκοι κλπ) και την υπογραφή του υποπλοιάρχου. Αποτελεί τη βάση για την έκδοση /συμπλήρωση της φορτωτικής. Τα στοιχεία, παρατηρήσεις κλπ που αναφέρονται στην απόδειξη του υποπλοιάρχου  είναι πραγματικά. Στην πράξη δηλαδή το περιεχόμενο της φορτωτικής προκύπτει από το έγγραφο που συντάσσει ο πλοίαρχος (ή ο υποπλοίαρχος) αφού εξετάσει το φορτίο που  προορίζεται να μεταφερθεί από το πλοίο, την απόδείξη παραλαβής (mates receipt).

Αποτελεί επί πλέον έγγραφο που υπογράφει ο υποπλοίαρχος και αποδεικνύει  την παραλαβή και φόρτωση του φορτίου στο κατάστρωμα του πλοίου που βρίσκεται στο λιμάνι  φόρτωσης.

Η απόδειξη υποπλοιάρχου  δίνει το δικαίωμα στο φορτωτή να απαιτήσει την έκδοση  της σχετικής φορτωτικής

Αυτή η απόδειξη δεν έχει κανένα ανεξάρτητο συμβατικό χαρακτήρα. Σε πολλά ναυλοσύμφωνα όπως το ναυλοσύμφωνο χρόνου NYPE  προβλέπεται η σύνταξή της, όχι μόνο με σκοπό να διευκολυνθεί η σύνταξη των φορτωτικών, αλλά κυρίως για να διασφαλίσει ο μεταφορέας  την ακρίβεια του περιεχομένου τους.

 Δικαίωμα έκδοσης και υπογραφής της απόδειξης παραλαβής δεν έχει μόνο ο πλοίαρχος, αλλά μπορεί να έχει επίσης επιφυλαχθεί και ο ναυλωτής.



[1] Στην πράξη ονομάζεται Φορτωτική CMR
[2] Βλέπε βιβλίο «Διατακτική Πρακτορείου» των εκδόσεών μας



ΣΕΙΡΑ  ΕΝΤΥΠΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ
Γιώργος Γιωγγαράς

ΔΗΛΩΤΙΚΟ
ΦΟΡΤΙΩΝ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Οδηγίες συμπλήρωσης
Τεχνικές διαμεταφοράς
Νομοθετικά κείμενα
Εντυπα
Για
Πλοία, Αυτοκίνητα
Αεροπλάνα, Σιδηρόδρομο



 ΔΗΛΩΤΙΚΟ ΦΟΡΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΤΟ ΔΗΛΩΤΙΚΟ ΦΟΡΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ................................................................................... 9
1.1. Έννοια δηλωτικού............................................................................................................................... 9
1.1.1 Επίσημοι ορισμοί του δηλωτικού............................................................................................. 11
1.2. Η ποικιλία δηλωτικών..................................................................................................................... 15
1.3 Δικαίωμα για κατάθεση δηλωτικού............................................................................................... 17
1.4 Συμπλήρωση δηλωτικού.................................................................................................................. 19
α. Δηλωτικό /απόσπασμα κατάσταση εισαγωγής εμπορευμάτων  (με Τ2 ή TIR)....................... 20
Ι Οδηγίες για τη συμπλήρωση ωρισμένων από τις ΜΗ Εισαγόμενες στον Η/Υ θέσεις:........ 21
ΙΙ οδηγίες για την συμπλήρωση των εισαγομένων στον Η/Υ θέσεων....................................... 23
ΙΙΙ Γενικές Παρατηρήσεις................................................................................................................ 27
β. Αίτηση – Δηλωτικό εισαγωγής....................................................................................................... 27
Ι. Οδηγίες για τη συμπλήρωση ωρισμένων από τις ΜΗ Εισαγόμενες στον Η/Υ θέσεις........ 28
ΙΙ. Οδηγίες για τη συμπλήρωση των εισαγομένων στον Η/Υ θέσεων....................................... 28
1.5 Διαδικασίες κατάθεσης του δηλωτικού........................................................................................ 30
1.5.1 Οδική μεταφορά........................................................................................................................... 32
1.5.2 Σιδηροδρομική μεταφορά.......................................................................................................... 36
1.5.3 Ταχυδρομική μεταφορά.............................................................................................................. 39
1.5.4 Θαλάσσια μεταφορά.................................................................................................................... 39
1.5.5 Αεροπορική μεταφορά............................................................................................................... 40
1.5.5.1  Το Πλέον Δηλωτικού (ΠΔ) στην αεροπορική μεταφορά.............................................. 40
1.6 Περιεχόμενο του δηλωτικού........................................................................................................... 41
1.6.1 Πρακτικές λύσεις για δηλωτικά................................................................................................. 43
1.6.2 Τα επικίνδυνα φορτία................................................................................................................. 46
1.7 Ανάλυσης στίχων δηλωτικού.......................................................................................................... 47
1.8 Συμπληρωματικό δηλωτικό............................................................................................................ 47
1.9 Η εκχώρηση στίχων δηλωτικού..................................................................................................... 48
1.9.1 Συμφορτώσεις φορτίων πλοίου................................................................................................. 49
1.10 Διαδικασία εκφόρτωση φορτίων στο Σ.ΕΜΠΟ....................................................................... 49
1.10.1 Ελλείμματα στην εκφόρτωση.................................................................................................. 53
1.10.2 Αποχαρακτηρισμός στίχου δηλωτικού.................................................................................. 53
1.11 Εξόφληση δηλωτικού..................................................................................................................... 54
1.12. Πρόστιμα δηλωτικού εισαγωγής εμπορευμάτων.................................................................... 55
1.12.1 Πρόστιμα Τελωνείου................................................................................................................. 55
1.12.1.1  Πρόστιμα σύνταξης του δηλωτικού............................................................................... 55
1.12.1.2  Περιπτώσεις παραβάσεων............................................................................................... 61
1.12.1.3  Καταμερισμός των ευθυνών πράκτορα και παραλήπτου........................................... 66
1.12.1.4 Απόσπασμα πράξεως προστίμου από το Τελωνείο..................................................... 67
1.12.2 Επιβολή εξόδων διαλογής ΟΛΠ ως φορέας αποθήκευσης................................................. 68
1.12.3 Έξοδα Τρανζίτ με μη εγγραφή στο δηλωτικό....................................................................... 69
1.13. Τα δηλωτικά στα τελωνειακά καθεστώτα................................................................................ 69
1.13.1. Αεροπορικής μεταφοράς (Αρθρα 443-445 Καν 2454/93)................................................ 71
1.13.2 Θαλάσσιας μεταφοράς (Άρθρα 446-449 Καν 2454/93)..................................................... 77
Α.  ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΜΕ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ................................ 77
1.Καvόvες που σχετίζονται με το Τελωνειακό καθεστώς των εμπορευμάτων.............. 77
2. Πεδίο εφαρμογής τηc Κοινοτικής Διαμετακόμισης...................................................... 79
3 Τακτική γραμμή.................................................................................................................. 79
3.1 Διαδικασία έγκρισης των τακτικών γραμμών..................................................... 80
3.2.Διαδικασίες................................................................................................................ 81
α) Κανονική διαδικασία............................................................................................ 81
β)Απλουστευμένη διαδικασία ( άρθρο 448 παράγραφοι 1 έως 10 των Δ Ε Κ). 81
Προϋποθέσεις............................................................................................................... 81
Τρόποι λειτουργίας..................................................................................................... 82
Γενικές Αρχές............................................................................................................... 82
Διατυπώσεις στην αναχώρηση.................................................................................. 83
Διατυπώσεις στο προορισμό..................................................................................... 83
γ) Υπεραπλουστευμένη διαδικασία.......................................................................... 84
Προυποθέσεις............................................................................................................... 84
Τρόποι λειτουργίαs..................................................................................................... 85
Γενικές Αρχές............................................................................................................... 85
Διατυπώσειc κατά την αναχώρηση.......................................................................... 85
Διατυπώσεις στο προορισμό..................................................................................... 85
Απόδειξη του Κοινοτικού χαρακτήρα..................................................................... 85
Χρήση του συμβόλου (ΤD)........................................................................................ 86
4. Μη τακτική γραμμή........................................................................................................... 87
4.1 Απόδειξη του κοινοτικού χαρακτήρα ( Αρθρο 317α των Δ Ε Κ)......................... 87
Προσκόμιση των δηλωτικών.................................................................................... 87
Τελωνειακό καθεστώς των εμπορευμάτων............................................................... 87
Διατυπώσεις στο Τελωνείο αναχώρησης................................................................. 88
Παραδείγματα:............................................................................................................. 88
Πίνακας εμφάνισης δηλωτικού στη διαμετακόμιση.............................................. 91
Β. ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΜΕ ΜΗ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ......................... 92
Θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων με μη τακτικές γραμμές...................................... 92
1. Μη κοινοτικά εμπορεύματα.................................................................................. 92
2. Κοινοτικά εμπορεύματα........................................................................................ 93
2.1 Εξαγωγή................................................................................................................. 93
2.2 Εξαγωγή (προϊόντα υποκείμενα σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης)........... 94
2.3 Εξαγωγή γεωργικών προϊόντων με αίτηση επιστροφής................................ 94
2.4 Εξαγωγή κοινοτικών εμπορευμάτων από το Ρότερνταμ στη Μαρτινίκα (υπερπόντιο έδαφος που δεν περιλαμβάνεται στο φορολογικό έδαφος της Κοινότητας)............................................................... 95
2.5 Ενδοκοινοτική μεταφορά εμπορευμάτων που υποβάλλονται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης    95
2.6 Ενδοκοινοτική μεταφορά εμπορευμάτων που υποβάλλονται σε φορολογικές επιβαρύνσεις κατά την εξαγωγή          95
Άρθρα 446-449 Καν 2454/93.................................................................................. 95
1.13.3 Σιδηροδρομική μεταφορά CIM (Άρθρα 412-415 καν 2454/93)................................... 100
1.13.4 Δελτία παράδοσης TR (μεγάλα εμπορευματοκιβώτια)..................................................... 101
1.13.5 Μεταφορές με δίκτυο αγωγών.............................................................................................. 103
1.13.6 Μεταφορά με δελτίο TIR και ATA...................................................................................... 104
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ............................................................................................................... 105
Εισαγωγικό σημείωμα........................................................................................................................... 105
α) Διεθνών Συμβάσεων......................................................................................................................... 105
β) Ενωμένης Ευρώπης.......................................................................................................................... 106
α) Άρθρα  43-47 Καν 2913/1992/ΕΟΚ........................................................................................... 106
Β) Άρθρα 183-184 Καν 2454/1993/ΕΟΚ...................................................................................... 108
Γ) Αρθρο 317α Καν 2454/1993/ΕΟΚ.............................................................................................. 109
γ) Ελληνικά κείμενα............................................................................................................................... 111
γα) Άρθρα 11-24 Ελληνικού Τελωνειακού κώδικα....................................................................... 111
γβ) Αρθρα 89 – 93 Ελληνικού Τελωνειακού Κώδικα................................................................... 126
γγ) Περί αφίξεως και δηλωτικών εισαγωγής αεροσκαφών (Διάταγμα της 14-10-1937 Εφ Κυβ 417/1937 Εγκ 498/37 και 233/38)       132
γδ) Περί κανονισμού της τελωνειακής υπηρεσίας επί των δια σιδηροδρόμων εισαγωγή εξαγωγή κλπ (ΠΔ 6/12 Σεπτεμβρίου 1927)       137
γε) Περί εισαγωγής, διαμετακομίσεως, αποστολής καί έξαγωγής έμπορευμάτων δια φορτηγών αύτοκινήτων. Απόφ ΥπΟικ. Αριθ. 1058 τής 3 Φεβρ/22 Μαρτ. 1961 (ΦΕΚ Β 93)................................................................................................ 144
δ) Κανονισμός Παραλαβής Παράδοσης Εμπορευματοκιβωτίων  ΟΛΠ.................................... 146
ε) Αναγνώριση της ετ SARMED ως αποθηκών προσωρινής εναπόθεσης εμπορευμάτων  και ανάθεση της διαχείρισης αυτών στην εταιρία αυτή (ΥπΟικ  Ε 1141/224/Α0019/15-4-93 ΦΕΚ Β 311/4-5-93)................................... 156
ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ........................................................................................................... 157
Πίνακας Εντύπων στο Παράρτημα.................................................................................................... 162

ΠΗΓΕΣ:.................................................................................................................................................... 163





ΣΕΙΡΑ ΕΝΤΥΠΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ


ΘΑΛΑΣΣΙΑ
ΦΟΡΤΩΤΙΚΗ
Απεικόνιση της πράξης στη φορτωτική
Οδηγίες και παραδείγματα συμπλήρωσης





ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΦΟΡΤΩΤΙΚΗ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Ποιος δημιουργεί τις φορτωτικές.............................................................................................................. 4
Δεύτερη Σελίδα  της Φορτωτικής.............................................................................................................. 5
Α. Χώρος στο πάνω τμήμα της φορτωτικής............................................................................................. 6
Α.1 Φορτωτής = Shipper............................................................................................................. 6
Α.2 Αριθμός φορτωτικής = B/L No…….................................................................................. 6
Α.3 Τύποι φορτωτικών................................................................................................................ 7
Α.4 Παραλήπτης = Consignee................................................................................................... 10
Α.5 Ειδοποίηση εταιρίας ..( από πράκτορα τόπου άφιξης) = Notify Party.................... 11
Α.6 Λιμάνι φόρτωσης /Λιμάνι εκφόρτωσης = Port of loading/ Port of discharge...... 12
Α.7 Τόπος παράδοσης/ Τόπος παραλαβής = Place of Delivery/ Place of Receipt....... 13
Α.8 Είδος κίνησης (φορτίου) = Type of Movement............................................................ 14
Α.9 Απελευθέρωση φορτίου (Release of cargo).................................................................. 14
Α.10 Λοιπά στοιχεία................................................................................................................... 15
Β. Χώρος στο μέσο, πληροφορίες από τον Φορτωτή (Particulars furnished by shipper).......... 17
Β.1 Πάγιες πληροφορίες από τον φορτωτή...................................................................................... 17
Β.1.1 Σημεία και αριθμοί = marks and numbers................................................................. 17
Β.1.2  Αριθμός δεμάτων (No of Package)............................................................................. 19
Β.1.3 Περιγραφή εμπορεύματος (description of goods).................................................... 19
Β.1.4 Βάρος Φορτίου (Weight)................................................................................................ 20
Β.1.5  Διαστάσεις φορτίου (Measurement)........................................................................... 20
Β.2. Πρόσθετοι όροι............................................................................................................................. 21
Β.2.1 Κινήσεις φορτίων............................................................................................................. 21
Β.2.2 Απελευθέρωση φορτίου.................................................................................................. 21
Β.2.3 Λοιποί όροι........................................................................................................................ 22
Γ. Χώρος στο κάτω τμήμα της φορτωτικής........................................................................................... 24
Γ.1. Προσδιορισμός Ναύλου............................................................................................................... 24
Γ.2. Υπογραφή φορτωτικής................................................................................................................ 25
Γ.3. Παρατηρήσεις οικονομικού περιεχομένου............................................................................... 25


ΣΕΙΡΑ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΓΓΑΡΑΣ


ΜΕΤΑΦΟΡΑ
ΦΟΡΤΙΩΝ ΜΕ TIR
ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ TIR
Ενδιαφέρει αυτοκινητιστές, μεταφορείς, διαμεταφορείς, εκτελωνιστές


εκδόσεις

 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΡΤΙΩΝ ΜΕ TIR

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ................................................................................................................................................ 3
ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟ......................................................................................................................................... 8
Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ TIR................................................................... 8
Α-1. Tο Δελτίο TIR είναι τελωνειακό σύστημα................................................................................... 9
Α-2. Οργανισμοί έκδοσης..................................................................................................................... 10
Α 2.1 Όροι  και προυποθέσεις παραχώρησης δικαιώματος έκδοσης δελτίων TIR................ 11
Όροι και προϋποθέσεις παραχώρησης του δικαιώματος δελτίων TIR. (Άρθρο 1)................. 12
Χορήγηση δελτίων TIR (άρθρο 2)................................................................................................. 13
Άρνηση χορήγησης δελτίου TIR (άρθρο 3)................................................................................... 14
Χορήγηση δελτίων TIR μεσω αντιπροσώπων (άρθρο 4)............................................................ 14
Διατίμηση δελτίων TIR – διαχειριστικός και Οικονομικός έλεγχος (άρθρο 5)...................... 14
Τήρηση βιβλίων (άρθρο 5)............................................................................................................ 15
Κατάθεση εισπράξεων (άρθρο 7)................................................................................................. 15
Διάθεση των εισπράξεων από τις πωλήσεις δελτίων TIR (άρθρο 8)........................................ 16
Ευθύνη (άρθρο 9)........................................................................................................................... 16
Αθέτηση υποχρεώσεων (άρθρο 10).............................................................................................. 16
Ανάκληση εξουσιοδότησης – παραίτηση (άρθρο 11).................................................................. 16
Διεθνή Συνέδρια (άρθρο 12)......................................................................................................... 17
Μη εφαρμογή αντιθέτων διατάξεων του καταστατικού (άρθρο 13)........................................ 17
Έγγραφη αποδοχή των όρων της παρούσας από την ΟΦΑΕ (άρθρο 14)................................ 17
A 2.2 Ανάθεση δικαιώματος έκδοσης δελτίων TIR στην ΟΦΑΕ............................................... 18
Α-3. Περιγραφή συμπλήρωσης του δελτίου....................................................................................... 18
Α-4. Ισχύς................................................................................................................................................ 20
Α-5. Περιγραφή τελωνειακής διαδικασίας........................................................................................ 20
Α-5.1 Στην προσωρινή εναπόθεση................................................................................................. 20
Α-5.1.1. Κλασική διαδικασία..................................................................................................... 20
Α-5.1.2 Σύστημα παρακολούθησης δελτίων TIR.................................................................... 22
Α-5.2 Στην εξαγωγή.......................................................................................................................... 23
Α-5.2.1 Κλασική διαδικασία...................................................................................................... 23
Α-5.3 Στην διαμετακόμιση.............................................................................................................. 24
Α-5.3.1 Κλασική διαδικασία...................................................................................................... 24
Α-5.3.2 Σύστημα προενημέρωσης.............................................................................................. 25
Α-5.4 Απόδειξη κοινοτικού χαρακτήρα εμπορευμάτων υπό Δελτίο TIR................................ 25
Α-6 Αυτοκινητιστής του ΦΔΧ στη διεκπεραίωση του Δελτίου TIR.............................................. 27
Α-6.1 Έλεγχοι από την IRU............................................................................................................. 27
Α-6.1.1 Έλεγχοι SGS.................................................................................................................... 27
Α-6.1.2 Εφαρμογή ISO 9002...................................................................................................... 27
Α-6.2 Ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων................................................................................ 27
Α-6.3  Προέλεγχος οδηγού στο Δελτίο TIR (Check-List)........................................................... 28
Α-7. Παραβίαση σφραγίδας νόμιμη ή παράνομη............................................................................. 29
Α-8. Ο Έμπορος ΦΙΧ στη διεκπεραίωση μεταφοράς δελτίου TIR................................................ 29
Α-9. Διαφορές δελτίου TIR και ATA.................................................................................................. 30
ΤΜΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ.................................................................................................................................. 31
Β.ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ TIR........................................................ 31
Β-1 Τεχνικοί όροι των οχημάτων....................................................................................................... 31
Β-1.0 Είδη/μορφές οχημάτων......................................................................................................... 31
Β-1.1. Κατασκευή του διαμερίσματος φόρτωσης........................................................................ 31
Β-1.2 Συστήματα κλεισίματος......................................................................................................... 31
α) Προκειμένου για οχήματα...................................................................................................... 31
β) Προκειμένου για εμπορευματοκιβώτια................................................................................ 37
Β-1.3 Kαταλληλότητα οχημάτων TIR........................................................................................... 37
Β-1.3.1 Πιστοποιητικό έγκρισης/καταλληλότητας οχήματος............................................... 37
Β-2 Οι βλάβες στα οχήματα TIR......................................................................................................... 41
ΤΜΗΜΑ ΤΡΙΤΟ........................................................................................................................................ 42
Γ. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΦΟΡΤΙΩΝ TIR................................................................ 42
Γ-1. Είδη που μεταφέρονται στο σύστημα TIR................................................................................. 42
Γ-1.1. Είδη ειδικού δελτίου ΤIR (Tir Tabac/Alcohol)................................................................. 42
Γ-1.2. Είδη ευαίσθητα με το σύστημα προενημέρωσης............................................................... 43
Γ-1.3. Ευπαθή φορτία....................................................................................................................... 44
Γ-1.4 Είδη υπό έλεγχο στο σύστημα TIR με ψήφισμα του ΟΗΕ............................................... 46
Γ-1.5. Είδη υπό αναστολή στο σύστημα TIR στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης............. 47
Γ-1.6. Είδη υπό αναστολή στο σύστημα TIR στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας........... 49
Γ-1.7. Βαρέα ή ογκώδη εμπορεύματα............................................................................................ 51
Γ-2. Προϋπόθεση χορήγησης δελτίου TIR........................................................................................ 51
Γ-3. Η διαχείριση Δελτίων TIR από την ΟΦΑΕ............................................................................... 52
Γ-4. Περιγραφή εγγυητικής διαδικασίας........................................................................................... 52
Γ-4.1. Εγγυήσεις απλών δελτίων..................................................................................................... 52
Γ-4.2. Εγγυήσεις Ειδικών δελτίων.................................................................................................. 55
α) TIR TABAC/ALCOHOL........................................................................................................ 55
β) Για ευπαθή φορτία................................................................................................................... 55
Γ-5. Δρομολόγια Εξωτερικού κατά προορισμό............................................................................... 55
Γ-6. Δυνατότητα Αριθμού Τελωνείων Αποστολής/ Προορισμού.................................................. 57
Γ-7. Τελωνειακή οφειλή....................................................................................................................... 58
Γ-8. Πρόστιμα Τελωνείου σε μεταφορέα TIR κλπ........................................................................... 58
Γ-8.1. Γενικά...................................................................................................................................... 58
Γ-8.2. Πολλαπλούν τέλος................................................................................................................. 59
Γ-8.3 Πρόστιμα για παραβίαση προθεσμιών TIR από Τελωνείο Συνόρων μέχρι προορισμού και αντίστροφα(1990)          64
Γ-8.4 Προβλήματα για συζήτηση (Case study)............................................................................ 66
Γ-9. Χώρες που έχουν αποδεχθεί τα δελτία TIR................................................................................ 66
Γ-9.1. Για κανονικά.......................................................................................................................... 66
Γ-9.2. Για TIR TABAC/ALCOHOL.............................................................................................. 66
Γ-10. Τιμή πωλήσεως των δελτίων ΤIR............................................................................................. 67
Γ-11. Τα ελλείμματα στο TIR.............................................................................................................. 68
Γ-12. Επιστροφή Δελτίων TIR............................................................................................................ 68
Γ-13 Λαθρομετανάστες και TIR.......................................................................................................... 68
ΤΜΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ.................................................................................................................................. 70
Δ. ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΝΟΜΩΝ............................................. 70
Δ-1. Άρθρα του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα.......................................................................... 70
Καν (ΕΟΚ) 2913/92......................................................................................................................... 70
Άρθρο 91........................................................................................................................................ 70
Καν ΕΟΚ/2454/93........................................................................................................................... 71
Άρθρο 451..................................................................................................................................... 71
Άρθρο 452..................................................................................................................................... 71
Άρθρο 453..................................................................................................................................... 71
Άρθρο 454..................................................................................................................................... 71
Άρθρο 455..................................................................................................................................... 72
Άρθρο 456..................................................................................................................................... 73
Άρθρο 457..................................................................................................................................... 73
Άρθρο 457α................................................................................................................................... 73
Άρθρο 457β................................................................................................................................... 74
Άρθρο 727..................................................................................................................................... 74
Βιβλιογραφία............................................................................................................................................. 75
Παράρτημα Α............................................................................................................................................. 79
Πολυπαραστατικό τελωνείου το TIR.................................................................................................. 79
Κράτη που συμμετέχουν στη Σύμβαση TIR...................................................................................... 79
Δ-2 Σύμβαση TIR 1975........................................................................................................................... 85
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΙΣ ΠΕΡΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΑ ΔΕΛΤΙΩΝ TIR (ΣΥΜΒΑΣΙΣ TIR)         85
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ I................................................................................................................................. 85
Γενικαί Διατάξεις.............................................................................................................................. 85
α) Ορισμοί...................................................................................................................................... 85
β) Πεδίον Εφαρμογής................................................................................................................... 87
γ) Αρχαί.......................................................................................................................................... 87
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΙΙ............................................................................................................................... 88
Έκδοσις δελτίων TIR ευθύνη εγγυοδοτικών οργανισμών...................................................... 88
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΙΙΙ.............................................................................................................................. 90
Μεταφορά εμπορευμάτων βάσει δελτίου TIR.......................................................................... 90
(α) Έγκρισις οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων........................................................... 90
(β) Διαδικασία μεταφοράς υπό την κάλυψιν δελτίου TIR.................................................. 90
(γ) Διατάξεις περί μεταφοράς βαρέων ή ογκωδών εμπορευμάτων................................... 93
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ IV.............................................................................................................................. 94
Παραβάσεις.................................................................................................................................... 94
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ V................................................................................................................................ 95
Επεξηγηματικαί Σημειώσεις....................................................................................................... 95
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ VI.............................................................................................................................. 95
Διάφοροι Διατάξεις...................................................................................................................... 95
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ VII............................................................................................................................ 97
Τελικαί Διατάξεις.......................................................................................................................... 97
Θέσις εν ισχύι................................................................................................................................. 97
Καταγγελία.................................................................................................................................... 98
Λήξις ισχύος.................................................................................................................................. 98
Κατάργησις της Συμβάσεως TIR του έτους 1959.................................................................... 98
Επιφυλάξεις................................................................................................................................... 99
Διαδικασία τροποποιήσεως της παρούσης Συμβάσεως......................................................... 99
Ειδική διαδικασία τροποποιήσεως των Παραρτημάτων 1, 2, 3, 4, 5, 6 και 7.................... 99
Αναθεωρητική Διάσκεψις......................................................................................................... 100
Γνωστοποιήσεις.......................................................................................................................... 100
Αυθεντικόν κείμενον.................................................................................................................. 101
Παραρτήματα Σύμβασης TIR.............................................................................................................. 102
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1............................................................................................................................. 102
Υπόδειγμα Δελτίου TIR............................................................................................................. 102
Κανόνες αφορώντες εις την χρησιμοποίησιν του Δελτίου TIR...................................... 102
Α. Γενικά................................................................................................................................. 102
Β. Τρόπος συμπληρώσεως του δελτίου TIR...................................................................... 103
Γ. Συμβάντα ή ατυχήματα..................................................................................................... 104
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2............................................................................................................................. 106
Κανονισμός περί των τεχνικών όρων των εφαρμοστέων εις τα οδικά οχήματα τα δυνάμενα να γίνουν δεκτά εις την διεθνή μεταφοράν υπό τελωνειακήν σφράγισιν..................................................................................................... 106
Βασικαί Αρχαί........................................................................................................................ 106
Δομή του δια το φορτίον προοριζομένου διαμερίσματος............................................... 106
Κεκαλυμμένα οχήματα.......................................................................................................... 107
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3............................................................................................................................. 111
Διαδικασία εγκρίσεως των οδικών οχημάτων πληρούντων τους τεχνικούς όρους τους προβλεπομένους εις τον Κανονισμόν του Παραρτήματος 2......................................................................................................................... 111
Γενικά :.................................................................................................................................... 111
Διαδικασία μεμονωμένης εγκρίσεως.................................................................................. 111
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4............................................................................................................................. 114
Υπόδειγμα Πιστοποιητικού Εγκρίσεως Οδικού Οχήματος................................................. 114
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5............................................................................................................................. 115
Πλάκες TIR.................................................................................................................................. 115
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 6............................................................................................................................. 116
Επεξηγηματικαί σημειώσεις..................................................................................................... 116
Εισαγωγή................................................................................................................................. 116
Κύριο Κείμενον της Συμβάσεως.......................................................................................... 116
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7............................................................................................................................. 126
Παράρτημα αφορών εις την έγκρισιν των εμπορευματοκιβωτίων.................................... 126
Τμήμα πρώτον............................................................................................................................ 126
Βασικαί Αρχαί........................................................................................................................ 126
Κατασκευή των εμπορευματοκιβωτίων............................................................................. 126
Πτυσσόμενα ή λυόμενα εμπορευματοκιβώτια................................................................... 127
Κεκαλυμμένα εμπορευματοκιβώτια.................................................................................... 127
Μεταβατικαί διατάξεις.......................................................................................................... 130
Τμήμα δεύτερον.......................................................................................................................... 131
Διαδικασία αφορώσα εις την έγκρισιν εμπορευματοκιβωτίων πληρούντων του εις το πρώτον τμήμα προβλεπομένους τεχνικούς όρους........................................................................................................................................ 131
Γενικά...................................................................................................................................... 131
Κοιναί διατάξεις επ΄αμφοτέρων των διαδικασιών εγκρίσεως........................................ 131
Πιστοποιητικόν εγκρίσεως κατά τύπον κατασκευής........................................................ 134
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8............................................................................................................................. 137
Σύνθεσις και Εσωτερικός Κανονισμός της Επιτροπής Διαχειρίσεως................................ 137

Έντυπα των Παραρτημάτων................................................................................................................ 139


Έλεγχοι  στα Φορτωτικά Έγγραφα

Σχόλιο: Κάθε ημέρα οι άδειες εκτελωνισμού για την εισαγωγή εμπορευμάτων ήταν από το μεσημέρι στο γραφείο. Η Άδεια Εκτελωνισμού  συνοδευόταν από όλα τα φορτωτικά έγγραφα. Η καθημερινή παρατήρηση των έμπειρων Εκτελωνιστών ήταν «Διάβασε τα χαρτιά». Ο Εκτελωνιστής έπρεπε νοερά να ξεκινήσει τη διαδικασία του τελωνισμού: Τράπεζες --Πρακτορείο – Αποθήκες ΟΛΠ ή Αεροδρόμια – Τελωνεία – Μεταφορείς εσωτερικού. Διάβαζε το κάθε «χαρτί» και έδωνε την «λύση». Σκάλωνε στο Τελωνείο περισσότερο: Καταχώρηση –Θεώρηση – Επόπτης –Ελεγκτής – Χημείο – Συνάλλαγμα – Μετέλεγχος- Ταμείο. Έκανε διάλογο με τους έμπειρους για να βρει διεξόδους. Ύστερα ….. περίμενε τον ερχομό της νέας ημέρας  

Δείγμα ελέγχων παραθέτουμε:

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΦΟΡΤΩΤΙΚΗ

1.             Ποια σημεία πρέπει να ελέγχονται στη Θαλάσσια φορτωτική;
Στη Θαλάσσια Φορτωτική πρέπει να ελέγχονται τα εξής σημεία:
§  η ένδειξη BILL OF LANDING
§  η διαταγή (ORDER) σε τίνος το όνομα έχει εκδοθεί
§  το λιμάνι φόρτωσης και το λιμάνι προορισμού
§  το όνομα του πλοίου
§  αν το εμπόρευμα έχει φορτωθεί επάνω στο πλοίο (ON BOARD-SHIPPED)
§  η περιγραφή και η ποσότητα του εμπορεύματος
§  η ημερομηνία έκδοσης της φορτωτικής
§  η πληρωμή του ναύλου
§  σε πόσα πρωτότυπα έχει εκδοθεί
§  το όνομα της ατμοπλοϊκής εταιρίας

2.             Με ποιους τρόπους μπορεί να εκδοθεί η θαλάσσια φορτωτική;
Φορτωτική θαλάσσιας μεταφοράς (Bill of Lading, Through Bill of Lading, Combined Bill of Lading κλπ.). Η θαλάσσια φορτωτική μπορεί να εκδοθεί με τους παρακάτω τρόπους:
§  Σε διαταγή (To the Order) μια Τράπεζας ή ενός προσώπου
§  Απλώς Σε διαταγή (Order)
§  Στο όνομα κάποια Τράπεζας ή κάποιου προσώπου (To the Name….)
§  Στον κομιστή (To the Bearer)

3.             Ποια σημεία πρέπει να ελέγχονται στη Σιδηροδρομική φορτωτική;
Στη Σιδηροδρομική Φορτωτική πρέπει να ελέγχονται τα εξής σημεία:
§  η ένδειξη RAILWAY CONSIGNMENT NOTE ή SMES WAYBILL ή CIM WAYBILL
§  ο τόπος και η ημερομηνία έκδοσης
§  ο τόπος προορισμού
§  στο όνομα τίνος έχει εκδοθεί
§  η περιγραφή και η ποσότητα του εμπορεύματος

4.             Ποια σημεία πρέπει να ελέγχονται στην Αεροπορική φορτωτική;
Στην Αεροπορική Φορτωτική πρέπει να ελέγχονται:
§  η ένδειξη AIR WAYBILL
§  ο όνομα της αεροπορικής εταιρίας
§  η ημερομηνία έκδοσης
§  στο όνομα τίνος έχει εκδοθεί
§  ο τόπος αποστολής και ο τόπος προορισμού
§  η περιγραφή και η ποσότητα του εμπορεύματος
§  η πληρωμή των εξόδων μεταφοράς

5.             Ποια σημεία πρέπει να ελέγχονται στην Απόδειξη Μεταφοράς του Εμπορεύματος με Αυτοκίνητο;
Στην Απόδειξη Μεταφοράς του εμπορεύματος με αυτοκίνητο πρέπει να ελέγχονται:
§  η ένδειξη CMR WAYBILL ή INTERNATIONAL CONSIGNMENT NOTE
§  το όνομα της μεταφορικής εταιρίας
§  ο αριθμός του αυτοκινήτου
§  το όνομα του παραλήπτη
§  η ημερομηνία έκδοσης και ο τόπος έκδοσης
§  ο τόπος αποστολής και ο τόπος αποστολής του εμπορεύματος
§  η περιγραφή και το βάρος του εμπορεύματος
§  η πληρωμή των εξόδων μεταφοράς

6.             Ποια σημεία πρέπει να ελέγχονται στην Απόδειξη Ταχυδρομικής Μεταφοράς του εμπορεύματος;
Στην Απόδειξη Ταχυδρομικής Αποστολής του εμπορεύματος (POST RECEIPT) πρέπει να ελέγχονται:
§  το όνομα του παραλήπτη
§  η ημερομηνία έκδοσης
§  ο τόπος αποστολής και ο τόπος προορισμού του εμπορεύματος
Σημείωση: Στις ταχυδρομικές αποστολές εμπορευμάτων τα έξοδα μεταφοράς είναι πάντοτε προπληρωμένα

7.             Ποια σημεία πρέπει να ελέγχονται στην Απόδειξη Διεθνούς Οίκου Μεταφορών ότι παρέλαβε το εμπόρευμα για να το μεταφέρει στον τόπο προορισμού με τον καθοριζόμενο τρόπο μεταφοράς;
Στην Απόδειξη Διεθνούς Οίκου Μεταφορών ότι παρέλαβε το εμπόρευμα για να το μεταφέρει στον τόπο προορισμού με τον καθοριζόμενο τρόπο μεταφοράς, πρέπει να ελέγχονται:
§  η ένδειξη FORWARDING AGENTS CERTIFICATE OF RECEIPT (FCR)
§  το όνομα της μεταφορικής εταιρίας
§  η ημερομηνία και ο τόπος έκδοσης
§  η βεβαίωση ότι η εταιρία παρέλαβε το εμπόρευμα για να το μεταφέρει στον τόπο προορισμού με τον καθοριζόμενο τρόπο μεταφοράς
§  το όνομα του παραλήπτη
§  η περιγραφή και η ποσότητα του εμπορεύματος
§  η πληρωμή των εξόδων μεταφοράς

8.             Αν η μεταφορά του εμπορεύματος θα πραγματοποιηθεί από Διεθνή Μεταφορικό οίκο με κάποιο καθορισμένο τρόπο μεταφοράς, ποιος τύπος εγγράφου εκδίδεται;
Απόδειξη διεθνούς οίκου μεταφορών ότι παρέλαβε το εμπόρευμα για να το στείλει στον τόπο προορισμού με τον αναφερόμενο σ’ αυτό τρόπο μεταφοράς (FCR Forwarding Agents Certificate of Receipt).


9.             Για την αποστολή εμπορεύματος με αυτοκίνητο ποιος τύπος φορτωτικής εκδίδεται ;
Απόδειξη μεταφοράς εμπορευμάτων με αυτοκίνητο (CMR Waybill International Consignment Note).

10.          Για τη μεταφορά του εμπορεύματος με ταχυδρομικό δέμα, τι έγγραφο εκδίδεται;
Απόδειξη Ταχυδρομικού Γραφείου (Post Office Receipt).

11.          Ποια είναι η σημασία του εγγράφου μεταφοράς του εμπορεύματος;
H σημασία του εγγράφου μεταφοράς του εμπορεύματος είναι μεγάλη γιατί: Αποδεικνύει ότι ο μεταφορέας παρέλαβε το εμπόρευμα για να το μεταφέρει στον τόπο του προορισμού. Είναι ο τίτλος κυριότητας των εμπορευμάτων που αναφέρονται σ’ αυτή (Τα εμπορεύματα αυτά ανήκουν στον πωλητή).

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

12.          Τι είναι το πιστοποιητικό καταγωγής του εμπορεύματος; ( CERTIFICATE OF ORIGIN )
Πιστοποιητικό καταγωγής εμπορεύματος (CERTIFICATE OF ORIGIN): Αυτό είναι έγγραφο τελωνειακό. Είναι απαραίτητο για το τελωνείο της χώρας στην οποία εισάγεται το εμπόρευμα, γιατί από τη χώρα καταγωγής του εμπορεύματος εξαρτάται το ύψος των δασμών εισαγωγής. Σε αυτό περιγράφεται το εμπόρευμα, τα σημεία και οι αριθμοί των δεμάτων, το όνομα του πωλητή και του αγοραστή, καθώς και τη χώρα καταγωγής τους εμπορεύματος. Εκδίδεται συνήθως από το Εμπορικό Επιμελητήριο. Σε πολλές χώρες εκδίδεται από το Τελωνείο της χώρας εξαγωγής. Μπορεί ο αγοραστής, για περισσότερη διασφάλισή του, να ζητήσει από τον πωλητή να θεωρήσει το πιστοποιητικό καταγωγής από το προξενείο της χώρας του αγοραστή που βρίσκεται στη χώρα του πωλητή.

13.          Ποια σημεία πρέπει να ελέγχονται στο Πιστοποιητικό Καταγωγής;
Στο Πιστοποιητικό Καταγωγής πρέπει να ελέγχονται:
§  η αναγραφή της ένδειξης CERTIFICATE OF ORIGIN
§  η χώρα καταγωγής
§  ο εκδότης του πιστοποιητικού
§  ο πωλητής και ο αγοραστής του εμπορεύματος
§  η περιγραφή του εμπορεύματος
§  η ποσότητα του εμπορεύματος

14.          Για τα εμπορεύματα που κατάγονται από αναπτυσσόμενες χώρες (ΤΟΥΡΚΙΑ – ΚΙΝΑ ) τι έγγραφο εκδίδεται;
Αν τα εμπορεύματα κατάγονται από κάποια από τις αναπτυσσόμενες χώρες, εκδίδεται πιστοποιητικό καταγωγής τύπου Α.

15.          Τι έγγραφα εκδίδονται για τα εμπορεύματα καταγωγής από χώρες της Ε.Ε;
Για τα εμπορεύματα που διακινούνται στα κράτη μέλη της Ε.Ε. εκδίδονται τα παρακάτω πιστοποιητικά κυκλοφορίας: 1.Το Τ2L εκδίδεται για κάθε τρόπο μεταφοράς του εμπορεύματος από μία χώρα Ε.Ε. σε άλλη χώρα Ε.Ε., άσχετα αν το εμπόρευμα κατά τη διαδρομή του περάσει και από χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. αρκεί να μην εκφορτωθεί στο έδαφος των χωρών αυτών. 2.Τα Τ2. Εκδίδονται μόνο για τις περιπτώσεις μεταφοράς του εμπορεύματος δια ξηράς (χερσαία μεταφορά) στις παρακάτω περιπτώσεις. α) Από χώρα Ε.Ε., μέσω χωρών Ε.Ε. σε χώρα Ε.Ε. β) Από χώρα Ε.Ε., μέσω Ελβετίας, σε χώρα Ε.Ε. γ) Από χώρα Ε.Ε., με Ferry Boat, σε χώρα Ε.Ε. Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εκδίδονται από τον εξαγωγέα και θεωρούνται από το τελωνείο του τόπου αποστολής. Τα σχετικά εμπορεύματα πρέπει να είναι καταγωγής Ε.Ε., να αποστέλλονται από χώρα Ε.Ε. και να προορίζονται για χώρα Ε.Ε. Πολλές φορές ο αγοραστής ζητεί από τον πωλητή να του στείλει το ειδικό πιστοποιητικό καταγωγής για τις χώρες Ε.Ε., που εκδίδεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας αποστολής.

16.          Ποια σημεία πρέπει να ελέγχονται στο Πιστοποιητικό Καταγωγής τύπου Α;
Στο Πιστοποιητικό Καταγωγής Τύπου Α΄ πρέπει να ελέγχονται τα ίδια σημεία που πρέπει να ελέγχονται και στα άλλα Πιστοποιητικά Καταγωγής.

17.          Πότε εκδίδεται το πιστοποιητικό υγείας;
Πιστοποιητικό Υγείας (Health Certificate) για τα εξαγόμενα κρέατα ή ψάρια.

18.          Ποια σημεία πρέπει να ελέγχονται στο Πιστοποιητικό Υγείας;
Στο Πιστοποιητικό Υγείας πρέπει να ελέγχονται:
§  τα εμπορεύματα που εξάγονται και ελέγχθηκαν
§  το πόρισμα του ελέγχου
§  το όνομα του ελεγκτή

19.          Ποια σημεία πρέπει να ελέγχονται στο Φυτοπαθολογικό Πιστοποιητικό;
Στο Φυτοπαθολογικό Πιστοποιητικό πρέπει να ελέγχονται τα ίδια σημεία όπως και στο Πιστοποιητικό Υγείας και στο Κτηνιατρικό Πιστοποιητικό.

20.          Πότε εκδίδεται φυτοπαθολογικό πιστοποιητικό;
Φυτοπαθολογικό πιστοποιητικό (Phtopathological Certificate) για εξαγόμενα προϊόντα φυτικής προέλευσης (φυτά, ακατέργαστη ξυλεία κλπ.).

21.          Τι είναι το κτηνιατρικό πιστοποιητικό;
Κτηνιατρικό Πιστοποιητικό (Sanitary Certificate Veterinary Cer-tificate) για ζώντα ζώα και προϊόντα ζωικής προέλευσης (δέρματα, έρια κλπ.).

22.          Ποια σημεία πρέπει να ελέγχονται στο Κτηνιατρικό Πιστοποιητικό;
Στο Κτηνιατρικό Πιστοποιητικό πρέπει να ελέγχονται τα ίδια σημεία με το Πιστοποιητικό Υγείας.

23.          Πότε χρησιμοποιείται το πιστοποιητικό Ανάλυσης;
Πιστοποιητικό Ανάλυσης (Analysis Certificate): Απαραίτητο για την είσοδο χημικών προϊόντων ή τροφίμων κλπ., στη χώρα προορισμού.

24.          Ποια σημεία πρέπει να ελέγχονται στο Πιστοποιητικό Ανάλυσης;
Στο Πιστοποιητικό Ανάλυσης πρέπει να ελέγχονται:
§  το όνομα του εκδότη του πιστοποιητικού
§  το όνομα του εντολέα για την πραγματοποίηση της ανάλυσης
§  το εμπόρευμα το οποίο εξετάστηκε
§  το αποτέλεσμα της ανάλυσης

25.          Τι είναι το πιστοποιητικό ελέγχου; Ποιος το εκδίδει; Ποιος είναι ο σκοπός της έκδοσής του;
Πιστοποιητικό Ελέγχου (Inspection Certificate): To εκδίδει εταιρεία κοινής αποδοχής πωλητή και αγοραστή ότι το εμπόρευμα που φορτώθηκε είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές το εμπορεύματος που συμφωνήθηκε.

26.          Ποια στοιχεία πρέπει να ελέγχονται στο Πιστοποιητικό Ελέγχου;
Στο Πιστοποιητικό Ελέγχου πρέπει να ελέγχονται:
§  αν αυτό έχει εκδοθεί από τον καθορισμένο ελεγκτή
§  το εμπόρευμα της συναλλαγής
§  το πόρισμα του ελέγχου (ύπαρξη και προδιαγραφές του εμπορεύματος)


27.          Ποια σημεία πρέπει να ελέγχονται στο Πιστοποιητικό Κυκλοφορίας για τις συναλλαγές μεταξύ κράτους – μέλους της Ε.Ε. και μιας χώρας προτιμησιακής (EUR. 1);
Στο Πιστοποιητικό Κυκλοφορίας ΕUR 1 πρέπει να ελέγχονται:
§  η αναγραφή της ένδειξης EUR 1
§  οι συναλλασσόμενες χώρες
§  η περιγραφή του εμπορεύματος
§  η ποσότητα του εμπορεύματος
§  τα ονόματα αγοραστή και πωλητή
§  η έκδοση και η θεώρηση του πιστοποιητικού

28.          Ποια σημεία πρέπει να ελέγχονται στα Πιστοποιητικά Κυκλοφορίας που εκδίδονται για τις συναλλαγές μεταξύ κρατών – μελών της Ε.Ε;
Στα Πιστοποιητικά Κυκλοφορίας που εκδίδονται για τις συναλλαγές μεταξύ κρατών – μελών της Ε.Ε. πρέπει να ελέγχονται:
§  ο τύπος του πιστοποιητικού
§  οι συναλλασσόμενες χώρες
§  η περιγραφή του εμπορεύματος
§  η ποσότητα του εμπορεύματος
§  η έκδοση του πιστοποιητικού και η θεώρησή του
§  τα ονόματα αγοραστή και πωλητή

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ
29.    Ποια στοιχεία πρέπει να ελέγχονται στο Προξενικό Τιμολόγιο;
Στο Προξενικό Τιμολόγιο πρέπει να ελέγχονται τα εξής σημεία: -αν είναι απόλυτα σύμφωνο με το Οριστικό Τιμολόγιο -αν έχει θεωρηθεί από το Προξενείο της χώρας προορισμού του εμπορεύματος που βρίσκεται στη χώρα του εξαγωγέα.

30.     Ποια η σπουδαιότητα της έκδοσης του τιμολογίου;
Είναι το σημαντικότερο έγγραφο το οποίο πρέπει να συνοδεύει το εμπόρευμα σε μια εισαγωγή ή εξαγωγή.

31.     Ποιες πληροφορίες περιέχει το τιμλόγιο;
Πολλές και ποικίλες:
Είναι κατ΄αρχή η συμφωνία μεταξύ αγοραστή και πωλητή
Περιλαμβάνει την ποσότητα την τιμή του προϊόντος
Περιλαμβάνει τον τρόπο πληρωμής του προϊόντος
Περιλαμβάνει τον τρόπο μεταφοράς του προϊόντος.
Περιλαμβάνει πολλές φορές τον τρόπο συσκευασίας του προϊόντος

32.    Τι είναι το προτιμολόγιο;
Είναι το έγγραφο που χρησιμοποιείται υπό τύπον προσφοράς ή όταν η πληρωμή γίνεται προκαταβολικά και οι λέξεις pro forma πρέπει να εμφανίζονται ευκρινώς. Το προτιμολόγιο μπορεί να χρησιμεύσει και σαν έγγραφο συνοδευτικό για αποστολ΄΄η ή λήψη δειγμα΄των χωρ΄ςι χρέωση. Στην περίπτωση αυτή αναγρα΄φεται η ρήτρα «χωρίς εμπορική αξί α, ή δείγματα αποστελλόμενα δωρεάν»


ΚΙΒΩΤΟΛΟΓΙΟ – ΖΥΓΟΛΟΓΙΟ – ΣΥΣΚΕΥΑΣΟΛΟΓΙΟ

33.          Ποια στοιχεία πρέπει να ελέγχονται στην Κατάσταση Συσκευασίας;
Στην Κατάσταση Συσκευασίας πρέπει να ελέγχεται αν η αναφερόμενη ποσότητα του εμπορεύματος είναι σύμφωνη με την αναφερόμενη στο τιμολόγιο και το έγγραφο μεταφοράς και η συσκευασία σύμφωνη με την παραγγελία.

34.          Ποια στοιχεία πρέπει να ελέγχονται στο Ζυγολόγιο;
Στο Ζυγολόγιο πρέπει να ελέγχονται :
§  το αναφερόμενο μικτό και καθαρό βάρος του εμπορεύματος
§  η συμφωνία τους με τα ίδια στοιχεία που αναφέρονται στο έγγραφο μεταφοράς και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο

35.          Ποιος εκδίδει το Ζυγολόγιο;
Ζυγολόγιο (Weight Note): Το εκδίδει ο εξαγωγέας. Αναφέρει το μικτό και καθαρό βάρος κάθε δέματος (κιβωτίων κλπ).

36.          Ποια στοιχεία πρέπει να ελέγχονται στο Πιστοποιητικό Ζύγισης;
Στο Πιστοποιητικό Ζύγισης πρέπει να ελέγχονται τα ίδια στοιχεία όπως και στο Ζυγολόγιο.

37.          Ποιος εκδίδει το πιστοποιητικό ζύγισης;
Πιστοποιητικό Ζύγισης (Weight Certificate): To εκδίδει το τελωνείο εξαγωγής

38.          Τι έγγραφο ζητείται για την αναγραφή του περιεχομένου κάθε θέματος ;
Κατάσταση Συσκευασίας (Packing List).


Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
250 αναρτήσεις σε 16.381 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Δεκεμβρίου 2014




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου