Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Η διαδικασία μας διασάφησης για τελωνισμό εμπορεύματος στο Ελληνικό Τελωνείο του 1858 (Μάθημα 2) 11 Δεκεμβρίου 2018



Η διαδικασία μας διασάφησης για τελωνισμό εμπορεύματος  στο Ελληνικό Τελωνείο του 1858 (Μάθημα 2) 11 Δεκεμβρίου 2018

Σχόλιο: Μπορεί να είναι η γραφή προ 160 χρόνια πίσω όμως γίνεται απόλυτα κατανοητή η περίφημη λειτουργία του Τελωνείου για την ανεύρεση δημοσίων εσόδων, χωρ΄ςι να ενοχλήσει του πολίτες και το εισόδημά τους.

Περί  διασαφήσεων  αριθμ. Εγκυκλίου 52221/1-10-1858
Εις έκαστον έμπορον, θέλοντα να κάμη διασάφησιν οφείλετε να εγχειρίζητε έν έντυπον φύλλον, επί του οποίου θέλει γράφει καθαρώς αμφοτέρας τας διασαφήσεις , τας οποίας υποχρεούται κατά νόμον να παρουσιάση εις το τελωνείον.
Η Τελωνειακή αρχή, αφού εγγράψη την διασάφησιν εις το επί τούτω κρατούμενον βιβλίο, θέτει επί των δύο μερών αυτή τον αύξοντα αριθμόν και το εθεωρήθη και την προσυπογράφει μετά του ελεγκτού.
 Ακολούθως την χωρίζει εις δύο και το μεν προς αριστεράν διευθύνει αμέσως εις την λιμενικήν ή την υγειονομικήν αρχήν, το δε προς δεξιάν κρατεί εις το Τελωνείον  και προσωρεί εις την εξέτάσιν και τον τελωνισμόν των εμπορευμάτων .
Το αποτέλεσμα της εξετάσεως αύτης σημειούται εις το δεξίόν κενόν μέρος , καθ. όν τρόπον βλέπετε εις τα δείγματα, τα οποία πρέπει να έχητε υπόψιν, εις το μέρος τούτο πρέπει να γραφηται ιδιοχείρως από τον τελώνην , τον ελεγκτήν, ή τον υπελεγκτήν η μονάς του μέτρου,  βάρους, ή αριθμού, το ακαθάριστον βάρος, ή νόμινος τάρα, το καθαρόν βάρος, το εισαγωγικόν τέλος κατά το Δασμολόγιο, όταν ήναι ωρισμένον, ή η αξία αυτών κατά μονάδα ολογράφως . όταν τελωνίζονται κατ’ εκτίμησιν. Ε
πί των διασαφήσεων πρέπει να σημειώται πάντατε ο αριθμός της πράξεως και να προσυπογράφωνται οι επιστατήσαντες εις το ζύγισμα ή μέτρημα ζυγισταί ή φύλακες.
Αι διασαφήσεις είναι τα σπουδαιότερα έγγραφα εκ των απαρτιζόντων την τελωνειακήν διασάφησιν, διότι εις αυτάς καταγράφονται όλα τα εμπορεύματα και εις ταύτας στηρίζεται ή απαίτησις των τελωνειακών διακαιωμάτων, τα οποία εισπράττει το Δημόσιον.
. Απαιτούμεν όθεν να εφαρμόζονται ως προς αυτάς κατά γραμμα αι διατάξεις του νόμου και επί τουτω σας παραγγελομεν τα ακαόλουθα:
1) Να υποχρεόνητε τους εμπόρους να συντάττωσιν αυτάς εις τα διδόμενα παρ’ ημών  έντυπα συμφώνως με τον νόμον , καταγ΄ραφοντας αριθμητικώς και ολογράφως τα ποσά των εμσπορευμάτων και περιγράφοντες το είδος και το ποσόν αυτών, ώστε να μη μένη ουδεμία αμφιβολία περί της κατατάξεως του εμπορεύματος. Πάσαν δε μη ακριβώς συντεταγμένην διασάφησιν θέλετε την απορρίπτει ως απαράδεκτον επί τη προβλεπομένη εν των άρθρω 23 του Τελωνειακού νόμου ποινή.
2)Άμα σας εγχειριρίζωνται αι διασαφήσεις και εξετάζοντες αυτάς τας ευρίσκητε κατά τον νόμον συντεταγμένας, πρέπι να τας καταχωρίζετε εις το βιβλίον των διασσαφήσεων να τας αριθμήτε και να τας υπογράφητε μετά του ελεγκτού.
3) Αμέσως μετά την καταχώρησιν οφείλετε να αποκόπτητε  την προς αριστεράν και να την διευθύνητε προς τον υγειονόμον μεν, εάν προκηται περί εισαγωγής ,, προς τον λιμενάρχην δε, εάν πρόκηται επερί εξαγωγής ή μεταφοράς.
Η αποστολή αύτη πρέπει να γίνηται ευθύς μετά την καταχώρησιν εις τρόπον ώστε ή μια των διασαφήσεων να ήναι αφεύκτως εις χείρας  της υγειονομικής ή λιμενικής αρχής πριν αρχίση το άνοιγμα και η εξέτασις των εμπορευμάτων . εις τούτο δε εφελκύομεν σπουδαίως τηνπροσχήν σας, διότι μανθάνομεν με δυσαρέσκειάν μας, ότι εις τίνα τελωνειακά γραφεία επικρατεί η συνήθεια να στέλλωνται   όλαι αι εντός, της ημέρας παρουσιζόμεναι διασαφήσεις δια μιας προς το εσπέρας ή την επιούσαν, ότε ου μόνον είναι περαιωμένη η εξέτασις των εμπορευμάτων, αλλά και δεν υπάρχουσι πλέον εις τα τελωνειακά καταστήματα.
Δια να βεβαιωθώμεν δε κατά΄πόσον τούτο έχεται αληθείας, έχομεν σκοπόν να διατάσσωμεν από καιρόν εις καιρόν εκτάκτους επιθεωρήσεις και σας προειδοποιούμεν από τούδε, ότι θέλομεν φανή αδυσώπητοι, εάν ανακαληφθή , ότι λαμβάνει που χώραν μία τοσούτον μεγάλη παραβίασιν ουσιαστικής του νόμου διατάξεως.


E-mail = ggioggaras@Gmail.com


Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
με βάση τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου