Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Επισημοποίηση Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Τελωνειακής Πολιτικής της Επιτροπής του Ενωσιακού Τελωνειακού κώδικα (Μάθημα 1) 20 Μαρτίου 2019



Επισημοποίηση Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Τελωνειακής Πολιτικής της Επιτροπής του Ενωσιακού Τελωνειακού κώδικα (Μάθημα 1) 20 Μαρτίου 2019


12.6.2018   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
C 201/3

ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ
της 7ης Ιουνίου 2018
για την επισημοποίηση της ομάδας εμπειρογνωμόνων τελωνειακής πολιτικής της Επιτροπής
(2018/C 201/04)
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) ανατίθεται στην Ένωση η αρμοδιότητα για τελωνειακά θέματα σε πολλούς τομείς των εσωτερικών ή εξωτερικών πολιτικών και δράσεων της. Η άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας από την Ένωση και η εφαρμογή από τα κράτη μέλη των εγκριθέντων μέτρων βάσει αυτής έχουν διαμορφώσει και σταδιακά ενισχύσει την τελωνειακή ένωση από το 1968.

(2)
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Ανάπτυξη της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ και της διακυβέρνησής της» (1), η Επιτροπή πρέπει να αναθερμάνει τη συνεργασία της με τα κράτη μέλη με στόχο το κοινό όραμα για τη γενική διαχείριση της τελωνειακής ένωσης, ώστε να υπάρξει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική συνεργασία και βελτίωση της θέσπισης κανόνων, με την αξιοποίηση της εμπειρογνωσίας των τελωνειακών αρχών των κρατών μελών στο πλαίσιο ενός συμβουλευτικού οργάνου.

(3)
Είναι επίσης απαραίτητο να διασφαλίζεται η ομοιόμορφη εφαρμογή και η αποτελεσματική επιβολή των κανόνων με βελτίωση του συντονισμού και της συνεργασίας των επιχειρησιακών υπηρεσιών.

(4)
Επιπλέον, για την αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης σήμερα απαιτείται η διασφάλιση συνδυαστικής διαχείρισης των συνόρων και επιβολής του νόμου, καθώς και η ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας και ενισχυμένης ανταλλαγής πληροφοριών με τις διοικήσεις που εμπλέκονται σε άλλους συναφείς τομείς πολιτικής, όπως η Ένωση Ασφάλειας, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της.

(5)
Όσον αφορά την ανάπτυξη πολιτικής, τον συντονισμό και την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης, έως σήμερα, η Επιτροπή έχει αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρογνωσία και τις συμβουλές της ομάδας τελωνειακής πολιτικής (ΟΤΠ) η οποία συστήθηκε το 1962. Πρόκειται για μια άτυπη ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής υπό την έννοια της απόφασης της Επιτροπής για τη θέσπιση οριζόντιων κανόνων για τις ομάδες εμπειρογνωμόνων (2), στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής τελωνειακών διοικήσεων. Η σημασία της ΟΤΠ αναγνωρίστηκε από το Συμβούλιο στα συμπεράσματά του σχετικά με τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ (3).

(6)
Είναι, επομένως, απαραίτητο να επισημοποιηθεί το καθεστώς της ΟΤΠ, ώστε, αφενός, να ενισχυθεί η θέση της ΟΤΠ στη διακυβέρνηση της τελωνειακής ένωσης, να διασφαλιστεί η συνοχή των συναφών εργασιών που εκτελούνται, να αξιοποιηθεί περαιτέρω η εμπειρογνωσία της και, αφετέρου, να τονιστεί η σημασία της στη διαδικασία διακυβέρνησης της τελωνειακής ένωσης από κοινού με τα άλλα εμπλεκόμενα φόρουμ και να αναπτυχθεί και να αποσαφηνιστεί ο ρόλος, τα καθήκοντα και η δομή της.

(7)
Η ομάδα θα πρέπει να παρέχει στην Επιτροπή στοιχεία για να συμβάλλει στη διαμόρφωση της τελωνειακής πολιτικής και στρατηγικής και να καθορίζει σαφείς στρατηγικές και επιχειρησιακές προτεραιότητες για τη μελλοντική ανάπτυξη και διαχείριση της τελωνειακής ένωσης, σύμφωνα με τους στρατηγικούς της στόχους, όπως αυτοί προβλέπονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Στρατηγική για την εξέλιξη της τελωνειακής ένωσης» (4).

(8)
Η ομάδα θα πρέπει επίσης να βοηθά την Επιτροπή στην επίτευξη ευρύτερης συνεργασίας και ευρύτερου συντονισμού μεταξύ της Επιτροπής, των κρατών μελών και των λοιπών ενδιαφερόμενων μερών όσον αφορά τις επιχειρησιακές πτυχές της τελωνειακής ένωσης και την εφαρμογή των νομικών διατάξεων, προγραμμάτων και πολιτικών της Ένωσης στον τομέα των τελωνείων. Επιπλέον, η ομάδα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και να παρέχει συμβουλές για τις συναφείς πτυχές άλλων τομέων πολιτικής συναφών με τον τελωνειακό τομέα, όπως η πολιτική για την καταπολέμηση της απάτης ή την είσπραξη εσόδων.

(9)
Η ομάδα θα πρέπει να απαρτίζεται από τις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών.

(10)
Θα πρέπει να καθοριστούν κανόνες σχετικά με τη δημοσιοποίηση πληροφοριών από τα μέλη της ομάδας.

(11)
Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5),
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:
Άρθρο 1
Αντικείμενο
Συστήνεται επισήμως η ομάδα εμπειρογνωμόνων τελωνειακής πολιτικής της Επιτροπής (εφεξής «η ομάδα»).
Άρθρο 2
Καθήκοντα
Τα καθήκοντα της ομάδας είναι:
α)
να παρέχει στρατηγικές συμβουλές στην Επιτροπή για θέματα τελωνειακής πολιτικής και τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας της τελωνειακής ένωσης·

β)
να συμβουλεύει την Επιτροπή σχετικά με την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία της τελωνειακής ένωσης και, μεταξύ άλλων, σχετικά με επιχειρησιακά ζητήματα υλοποίησης πολιτικής·

γ)
να ανταλλάσσει εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικές και πληροφορίες σχετικά με αναδυόμενους κινδύνους, προκλήσεις επιχειρησιακού και δημοσιονομικού χαρακτήρα, και προβλήματα συμμόρφωσης·

δ)
να παρέχει στρατηγικές συμβουλές στην Επιτροπή για δραστηριότητες που υπάγονται στα ακόλουθα χρηματοδοτικά προγράμματα:
i)
πρόγραμμα «Τελωνεία 2020», που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1294/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6)·

ii)
πρόγραμμα «Fiscalis 2020», που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1286/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7)·

ε)
να παρέχει συμβουλές για θέματα είσπραξης εσόδων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των τελωνείων·

στ)
να παρέχει στρατηγικές συμβουλές για τα ακόλουθα θέματα:
i)
συζητούμενες ή σχεδιαζόμενες νέες πρωτοβουλίες τελωνειακής πολιτικής και τελωνειακών προγραμμάτων και σχεδιαζόμενη νομοθεσία που θα αλλάξουν ή θα έχουν αντίκτυπο στην υφιστάμενη τελωνειακή πολιτική ή θα επηρεάσουν τις επιχειρησιακές διαδικασίες·

ii)
επιχειρησιακά ζητήματα υλοποίησης πολιτικής που προκύπτουν από τη νέα νομοθεσία·

iii)
θέματα που θα έχουν επιπτώσεις στην οργάνωση των διοικήσεων ή των αρχών, τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, τον προϋπολογισμό ή τις ικανότητες των κρατών μελών·

iv)
τυχόν άλλα στρατηγικού χαρακτήρα θέματα ή ζητήματα σχετικά με τα τελωνεία, στα οποία εμπλέκονται τα μέλη και τα οποία εμπίπτουν σε τομείς ενωσιακής πολιτικής πλην της τελωνειακής ένωσης·

ζ)
να καθιστά εφικτή την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα σχετικά με τα τελωνεία.
Άρθρο 3
Διαβούλευση
Η Επιτροπή μπορεί να ζητά τη γνώμη της ομάδας για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με τα τελωνεία.
Άρθρο 4
Σύνθεση
1.   Μέλη είναι τελωνειακές αρχές όπως ορίζονται στο άρθρο 5 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8). Τα μέλη ορίζουν τους εκπροσώπους τους σε επίπεδο Γενικού Διευθυντή της ΓΔ TAXUD/προϊσταμένου τμήματος ή σε ισοδύναμο επίπεδο και φέρουν την ευθύνη να διασφαλίζουν ότι οι εκπρόσωποί τους παρέχουν το απαιτούμενο επίπεδο εμπειρογνωσίας.
2.   Οι εκπρόσωποι των μελών οι οποίοι, κατά τη γνώμη της ΓΔ TAXUD, δεν συμμορφώνονται με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 339 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα καλούνται πλέον να συμμετέχουν σε καμία συνεδρίαση της ομάδας και μπορούν να αντικατασταθούν για το υπόλοιπο της θητείας τους.
Άρθρο 5
Προεδρία
Της ομάδας προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ TAXUD ή, απόντος του Γενικού Διευθυντή, άλλος εκπρόσωπος της Επιτροπής τον οποίο έχει ορίσει η ΓΔ TAXUD.
Άρθρο 6
Λειτουργία
1.   Η ομάδα ενεργεί κατόπιν αιτήματος της ΓΔ TAXUD, σύμφωνα με τους οριζόντιους κανόνες.
2.   Οι συνεδριάσεις της ομάδας διεξάγονται, καταρχήν, στις εγκαταστάσεις της Επιτροπής.
3.   Η ΓΔ TAXUD παρέχει γραμματειακή υποστήριξη. Οι υπάλληλοι των άλλων υπηρεσιών της Επιτροπής, που ενδιαφέρονται για τις σχετικές εργασίες, μπορούν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της ομάδας και των υποομάδων της.
4.   Κατόπιν συμφωνίας με τη ΓΔ TAXUD, η ομάδα δύναται, με απλή πλειοψηφία των μελών της, να αποφασίζει τη διεξαγωγή δημόσιων συνεδριάσεων.
5.   Τα πρακτικά που θα τηρούνται σχετικά με τη συζήτηση κάθε σημείου της ημερήσιας διάταξης και τις γνωμοδοτήσεις της ομάδας πρέπει να είναι ουσιαστικά και πλήρη. Τα πρακτικά συντάσσονται από τη γραμματεία υπό την ευθύνη του προέδρου.
6.   Η ομάδα εγκρίνει τις γνωμοδοτήσεις, τις συστάσεις ή τις εκθέσεις της με συναίνεση. Σε περίπτωση ψηφοφορίας, το αποτέλεσμα αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία των μελών. Τα μέλη που ψήφισαν κατά έχουν το δικαίωμα να επισυνάπτουν στις γνωμοδοτήσεις, συστάσεις ή εκθέσεις έγγραφο στο οποίο συνοψίζεται η αιτιολογία της θέσης τους.
Άρθρο 7
Υποομάδες
1.   Η ΓΔ TAXUD μπορεί να συγκροτεί υποομάδες για την εξέταση ειδικών ζητημάτων βάσει της εντολής καθηκόντων που καθορίζεται από την ΓΔ TAXUD. Οι υποομάδες λειτουργούν σύμφωνα με τους οριζόντιους κανόνες και υποβάλλουν αναφορά στην ομάδα. Διαλύονται μόλις εκπληρωθεί η αποστολή τους.
2.   Μόνο μέλη της ομάδας μπορούν να διορίζονται ως μέλη υποομάδας.
Άρθρο 8
Προσκεκλημένοι εμπειρογνώμονες
Η ΓΔ TAXUD μπορεί να ζητήσει από εμπειρογνώμονες με ειδικές γνώσεις σε ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης να συμμετάσχουν στις εργασίες της ομάδας ή των υποομάδων σε ad hoc βάση.
Άρθρο 9
Παρατηρητές
1.   Μπορεί να χορηγηθεί το καθεστώς του παρατηρητή σε ιδιώτες, οργανώσεις και δημόσιους φορείς, σύμφωνα με τους οριζόντιους κανόνες, με άμεση πρόσκληση ή κατόπιν πρόσκλησης υποβολής υποψηφιοτήτων.
2.   Οι οργανώσεις και οι δημόσιοι φορείς που έχουν οριστεί ως παρατηρητές ορίζουν τους εκπροσώπους τους.
3.   Μπορεί να επιτραπεί από τον πρόεδρο στους παρατηρητές και τους εκπροσώπους τους να συμμετάσχουν στις συζητήσεις της ομάδας και να παράσχουν εμπειρογνωσία. Ωστόσο, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και δεν συμμετέχουν στη διατύπωση συστάσεων ή συμβουλών που παρέχει η ομάδα.
Άρθρο 10
Εσωτερικός κανονισμός
Ύστερα από πρόταση της ΓΔ TAXUD και σε συμφωνία με αυτή, η ομάδα εγκρίνει τον εσωτερικό κανονισμό της με απλή πλειοψηφία των μελών της και με βάση τους συνήθεις διαδικαστικούς κανόνες για τις ομάδες εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τους οριζόντιους κανόνες.
Άρθρο 11
Επαγγελματικό απόρρητο και χειρισμός διαβαθμισμένων πληροφοριών
Τα μέλη της ομάδας και οι εκπρόσωποί τους, καθώς και οι προσκεκλημένοι εμπειρογνώμονες και οι παρατηρητές, υπόκεινται στην υποχρέωση τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου, το οποίο, δυνάμει των Συνθηκών και των κανόνων εφαρμογής τους, εφαρμόζεται σε όλα τα μέλη των οργάνων και στο προσωπικό τους, καθώς και στους κανόνες ασφαλείας της Επιτροπής σχετικά με την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών της Ένωσης, που καθορίζονται στις αποφάσεις (ΕΕ, Ευρατόμ) 2015/443 (9) και 2015/444 (10) της Επιτροπής. Αν δεν τηρήσουν αυτές τις υποχρεώσεις, η Επιτροπή μπορεί να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα.
Άρθρο 12
Διαφάνεια
1.   Η ομάδα και οι υποομάδες της καταχωρίζονται στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων.
2.   Όσον αφορά τη σύνθεση της ομάδας, τα ακόλουθα στοιχεία δημοσιεύονται στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων:
α)
τα ονόματα των τελωνειακών αρχών·

β)
τα ονόματα των παρατηρητών.
3.   Όλα τα σχετικά έγγραφα, όπως οι ημερήσιες διατάξεις, τα πρακτικά και οι παρατηρήσεις των συμμετεχόντων, καθίστανται διαθέσιμα είτε στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων είτε μέσω ηλεκτρονικού συνδέσμου του μητρώου που παραπέμπει σε ειδικό ιστότοπο όπου διατίθενται οι εν λόγω πληροφορίες. Η πρόσβαση σε ειδικούς ιστότοπους δεν υπόκειται σε διαδικασία καταχώρισης χρήστη ή σε οποιονδήποτε άλλο περιορισμό. Συγκεκριμένα, η ημερήσια διάταξη και τα λοιπά σχετικά έγγραφα αναφοράς δημοσιεύονται σε εύθετο χρόνο πριν από τη συνεδρίαση, ακολουθούμενα από την έγκαιρη δημοσίευση των πρακτικών. Εξαιρέσεις από τη δημοσίευση προβλέπονται μόνο όταν θεωρείται ότι η γνωστοποίηση ενός εγγράφου θα υπονόμευε την προστασία δημόσιου ή ιδιωτικού συμφέροντος, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11).
Άρθρο 13
Έξοδα συνεδριάσεων
1.   Οι συμμετέχοντες στις δραστηριότητες της ομάδας και των υποομάδων δεν αμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
2.   Τα οδοιπορικά και τα έξοδα διαμονής των συμμετεχόντων στις δραστηριότητες της ομάδας και των υποομάδων επιστρέφονται από την Επιτροπή. Η επιστροφή δαπανών πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στην Επιτροπή και εντός των ορίων των διαθέσιμων πιστώσεων που χορηγούνται στις υπηρεσίες της Επιτροπής στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής πόρων. Η επιστροφή δαπανών περιορίζεται σε έναν συμμετέχοντα ανά κράτος μέλος.
Βρυξέλλες, 7 Ιουνίου 2018.
Για την Επιτροπή
Pierre MOSCOVICI
Μέλος της Επιτροπής

(1)  COM(2016) 813 final της 21ης Δεκεμβρίου 2016.
(2)  C(2016) 3301 final της 30ής Μαΐου 2016.
(4)  COM(2008) 169 τελικό της 1ης Απριλίου 2008.
(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1).
(6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1294/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για τα τελωνεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2014-2020 (Τελωνεία 2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 624/2007/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 209).
(7)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1286/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για τη βελτίωση της λειτουργίας των φορολογικών συστημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2014-2020 (Fiscalis 2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1482/2007/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 25).
(8)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1).
(9)  Απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2015/443 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2015, σχετικά με την ασφάλεια στην Επιτροπή (ΕΕ L 72 της 17.3.2015, σ. 41).
(10)  Απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2015/444 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2015, σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας για την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών της ΕΕ (ΕΕ L 72 της 17.3.2015, σ. 53).
(11)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής (ΕΕ L 145 της 31.5.2001, σ. 43).


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Δείτε σχετικές  με το θέμα Αναρτήσεις στις

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
www.bookstars.gr
https://ektelonistivivlia.blogspot.com    
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου