Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Η τελωνειακή διαδικασία εξαγωγής σε μαθήματα της Επιτροπής του Εντυπωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (UCC) Μάθημα 1) 18 Οκτωβρίου 2019



Η τελωνειακή διαδικασία εξαγωγής σε μαθήματα της Επιτροπής του Εντυπωσιακού  Τελωνειακού  Κώδικα (UCC) Μάθημα 1) 18 Οκτωβρίου 2019


  
Εξαγωγή
Σύντοµες πληροφορίες



Ακολουθεί σύντοµο και εύχρηστο ενηµερωτικό  υλικό σχετικά µε:


-     το τι σηµαίνει να εγκαταλείπουν τα εµπορεύµατα το τελωνειακό έδαφος,
-     τα διαφορετικά σενάρια για τα εµπορεύµατα που εγκαταλείπουν το τελωνειακό έδαφος,
-     τις ειδικές περιπτώσεις στη διαδικασία εξαγωγής.




-     Προτού αποµακρύνει ενωσιακά εµπορεύµατα από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, ο διασαφιστής πρέπει να υποβάλει µια διασάφηση εξαγωγής στο τελωνείο  εξαγωγής µέσω του αυτοµατοποιηµένου  συστήµατος εξαγωγών  (AES).

-     Δεν υπάρχει συγκεκριµένη προθεσµία για την υποβολή διασάφησης εξαγωγής. Ωστόσο, το τελωνείο εξαγωγής µπορεί να ακυρώσει τη διασάφηση εξαγωγής όταν τα εµπορεύµατα δεν έχουν εξέλθει από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης µετά την πάροδο 150 ηµερών από την ηµεροµηνία παράδοσης των εµπορευµάτων για εξαγωγή.

-     Εάν αυτή η διασάφηση εξαγωγής περιέχει τα λεπτοµερή στοιχεία των διασαφήσεων πριν από την αναχώρηση (EXS), η διασάφηση πριν από την αναχώρηση δεν χρειάζεται να υποβληθεί ξεχωριστά.

-     Το τελωνείο εξόδου επικυρώνει τη διασάφηση εξαγωγής. Εφόσον είναι έγκυρη, θα αποδεχτεί τη διασάφηση εξαγωγής και θα εκδώσει έναν κύριο αριθµό αναφοράς (MRN).

-     Στη συνέχεια, το τελωνείο εξαγωγής θα διενεργήσει µια ανάλυση κινδύνου µε βάση την υποβληθείσα διασάφηση εντός συγκεκριµένης προθεσµίας. Ως επακόλουθο, το τελωνείο εξαγωγής προσδιορίζει αν τα εµπορεύµατα πρέπει να ελεγχθούν.


-     Όταν το τελωνείο εξαγωγής παραδώσει τα εµπορεύµατα για εξαγωγή, θα αποστείλει µια γνωστοποίηση αναµενόµενης εξαγωγής (AER). Η AER θα περιέχει τη διασάφηση εξαγωγής καθώς και το αποτέλεσµα της αξιολόγησης κινδύνου.

-     Μετά την παράδοση των εµπορευµάτων για εξαγωγή, ο οικονοµικός φορέας µπορεί να τα
µεταφέρει  για προσκόµιση στο τελωνείο  εξόδου.

-     Το τελωνείο εξόδου µπορεί να διενεργήσει µια πρόσθετη ανάλυση κινδύνου και να αποφασίσει να ελέγξει τα εµπορεύµατα.

-     Το τελωνείο εξόδου παραδίδει τα εµπορεύµατα για έξοδο υπό τον όρο ότι θα εξέλθουν από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης στην ίδια κατάσταση µε αυτή που είχαν όταν υποβλήθηκε η τελωνειακή διασάφηση.

-     Αφού τα εµπορεύµατα εξέλθουν από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, ο µεταφορέας θα ενηµερώσει το τελωνείο εξόδου που θα ενηµερώσει το τελωνείο εξαγωγής για τα αποτελέσµατα εξόδου.

-     Το τελωνείο εξαγωγής, µε τη σειρά του, θα πιστοποιήσει την έξοδο και θα ενηµερώσει τον διασαφιστή.

-     Οι τελωνειακές  απλουστεύσεις για την τελωνειακή  διασάφηση που προβλέπει ο ΕΤΚ
ισχύουν επίσης για την εξαγωγή.


2    Τα άλλα σενάρια για τα εµπορεύµατα που εξέρχονται  από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης

2.1    Επανεξαγωγή
-     Η διαδικασία επανεξαγωγής 2 βηµάτων είναι παρόµοια µε τη διαδικασία εξαγωγής 2
βηµάτων. Καλύπτεται από την ίδια νοµοθεσία και ακολουθεί τα ίδια βήµατα. Ωστόσο:
-     αφορά µη ενωσιακά εµπορεύµατα,
-     δεν αποτελεί τελωνειακό καθεστώς, αλλά εντάσσεται πάντοτε σε ένα άλλο τελωνειακό καθεστώς (ειδικά καθεστώτα).

2.2    Επανεξαγωγή από ελεύθερη ζώνη ή προσωρινή εναπόθεση
-     Εάν µη ενωσιακά εµπορεύµατα βρίσκονταν σε προσωρινή εναπόθεση ή σε ελεύθερη ζώνη, απαιτείται µόνο µια γνωστοποίηση επανεξαγωγής στο τελωνείο εξόδου.

2.3    Εξαγωγή ακολουθούμενη από διαμετακόμιση
-     Όταν την εξαγωγή ακολουθεί η διαµετακόµιση, το ίδιο τελωνείο θα ενεργεί ως τελωνείο εξόδου στο καθεστώς εξαγωγής και ως τελωνείο αναχώρησης στο καθεστώς διαµετακόµισης:

1.  Ο διασαφιστής υποβάλλει µια διασάφηση εξαγωγής στο τελωνείο εξαγωγής που ενεργοποιεί το καθεστώς εξαγωγής.
2.  Όταν τα εµπορεύµατα παραδίδονται για εξαγωγή, µπορούν να µεταφερθούν στο τελωνείο εξόδου, όπου ο διασαφιστής θα υποβάλει µια διασάφηση διαµετακόµισης. Η υποβληθείσα διασάφηση διαµετακόµισης περιλαµβάνει µια αναφορά στη διασάφηση εξαγωγής.
Αυτό το τελωνείο, το οποίο ενεργεί ως τελωνείο αναχώρησης, θα προχωρήσει στην πράξη διαµετακόµισης.
Στη συνέχεια, το τελωνείο θα ενεργήσει ως τελωνείο εξόδου και θα αποστείλει τα αποτελέσµατα εξόδου στο τελωνείο εξαγωγής, που κλείνει το καθεστώς εξαγωγής.
3.  Μετά τον έλεγχο των εµπορευµάτων και την αποστολή των αποτελεσµάτων ελέγχου από το τελωνείο προορισµού, το καθεστώς διαµετακόµισης εκκαθαρίζεται για τον δικαιούχο του καθεστώτος διαµετακόµισης.


3    Ειδικές περιπτώσεις

3.1    Εμπορεύματα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης Η διαχείριση της µετακίνησης εµπορευµάτων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και βρίσκονται υπό το καθεστώς αναστολής δασµών πραγµατοποιείται ηλεκτρονικά µέσω του συστήµατος διακίνησης και ελέγχου των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης  (EMCS).

Κατά την εξαγωγή αυτών των εµπορευµάτων, ο οικονοµικός φορέας πρέπει να διασαφίσει αυτά τα εµπορεύµατα στο EMCS προτού ο εξαγωγέας διασαφίσει τα εµπορεύµατα  στο AES.

3.2    Αποστολές τμηματικής εξόδου
Απρόβλεπτες περιστάσεις µπορούν να επιφέρουν την κατάτµηση µιας αποστολής µέσω πολλαπλών τελωνείων  εξόδου ή µέσω ενός µόνο τελωνείου εξόδου.

Το τελωνείο εξαγωγής θα λάβει πολλαπλά (µερικά) αποτελέσµατα εξόδου από ένα ή περισσότερα τελωνεία εξόδου.

Το τελωνείο εξαγωγής θα πιστοποιήσει την έξοδο µόνο αφού εξέλθουν όλα τα εµπορεύµατα από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

3.3    Διαδικασία ερευνών
Εάν τα αποτελέσµατα εξόδου ενός καθεστώτος (επαν)εξαγωγής δεν παραληφθούν από το τελωνείο εξόδου εντός 90 ηµερών από την παράδοση των εµπορευµάτων για εξαγωγή, το τελωνείο εξαγωγής µπορεί να προχωρήσει στη διεξαγωγή διαδικασίας ερευνών.

Εάν το τελωνείο εξαγωγής έχει λάβει ικανοποιητικές αποδείξεις ότι τα εµπορεύµατα έχουν εξέλθει από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, η διακίνηση µπορεί να κλείσει.

Εάν εντός 150 ηµερών από την ηµεροµηνία της παράδοσης των εµπορευµάτων για εξαγωγή, η έξοδος δεν έχει επιβεβαιωθεί, το τελωνείο εξαγωγής µπορεί να ακυρώσει τη διασάφηση εξαγωγής και να ενηµερώσει τον διασαφιστή.

3.4    Παράκαμψη
Σε περίπτωση παράκαµψης, το πραγµατικό τελωνείο εξόδου θα ζητήσει  την AER από το τελωνείο εξαγωγής.
Από τη στιγµή που η AER θα είναι διαθέσιµη στο πραγµατικό τελωνείο εξόδου, η διαδικασία εξόδου µπορεί να συνεχιστεί.



Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε αυτό το θέµα, κάντε λήψη (δωρεάν) της ενότητας ηλεκτρονικής µάθησης: Επίπεδο ΕΤΚ 2 Εξαγωγή.

Δείτε επίσης τη σχετική νοµοθεσία στον ιστότοπο Europa.

Να θυµάστε ότι το υλικό αυτό είναι µια σύντοµη και πρακτική σύνοψη των πιο σηµαντικών σηµείων γι' αυτό το θέµα.
Μόνο η νοµοθεσία  της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δηµοσιεύεται  στην έντυπη έκδοση της Επίσηµης Εφηµερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται  αυθεντική. Η Επιτροπή δεν αναλαµβάνει καµία απολύτως ευθύνη όσον αφορά αυτό το έγγραφο.


Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
με βάση τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα


Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε


Παραγγείλετε αντίτυπα με το σύστημα PrePrint

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου