Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Καθεστώς Τελωνειακής αποταμίευσης από άποψη του ΠΔ 231/2007 Οργανισμού Τελωνείων, (Μάθημα 1), 3 Μαρτίου 2015



Καθεστώς Τελωνειακής αποταμίευσης από άποψη του ΠΔ 231/2007 Οργανισμού Τελωνείων,  (Μάθημα 1), 3 Μαρτίου 2015



    Τα καθήκοντα του υπευθύνου για το Γραφείο αυτό αναφέρονται στις ενέργειες που απαιτούνται για την επιτήρηση του καθεστώτος της Τελωνειακής Αποταμίευσης.

Ειδικότερα:

    1. Παρακολουθεί την εφαρμογή και τήρηση των διαδικασιών και διατυπώσεων του καθεστώτος της Τελωνειακής Αποταμίευσης.

    2. Παραλαμβάνει τις διασαφήσεις αποταμίευσης και επιλαμβάνεται των ελέγχων και ενεργειών για την καταχώρησή τους στο Ο.Π.Σ.Τ., σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο 29 του παρόντος.

    3. Παραλαμβάνει την αίτηση του ενδιαφερομένου για αυτοψία συγκεκριμένου χώρου, προκειμένου αυτός να χαρακτηρισθεί ως χώρος αποθήκης Τελωνειακής Αποταμίευσης και συντάσσει, μετά την παραλαβή της σχετικής έκθεσης από τους υπαλλήλους του Τελωνείου που έχουν οριστεί για αυτοψία και έγκριση ή μη του χώρου, το διαβιβαστικό αυτής προς την οικεία Τελωνειακή Περιφέρεια για την έκδοση της Άδειας.

    4. Τηρεί βιβλίο αποθηκών αποταμίευσης, βάσει των εκδοθεισών αδειών από την Τελωνειακή Περιφέρεια, το οποίο ενημερώνει με τις μεταβολές σε περίπτωση τροποποίησης ή ανάκλησής τους.

    5.  Παραλαμβάνει τις διασαφήσεις  αποταμίευσης από τα διάφορα Τελωνεία υπαγωγής και επαληθεύει τα στοιχεία αυτών με τα στοιχεία που έχουν εισαχθεί στο Ο.Π.Σ.Τ. Ενημερώνει τα Τελωνεία υπαγωγής περί παραλαβής των διασαφήσεων αποταμίευσης.

    6. Προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες σε περίπτωση διαπίστωσης καταχώρησης λανθασμένων στοιχείων.

     7. Εξετάζει τους όρους και το αξιόχρεο των εγγυήσεων που κατατίθενται από τους ενδιαφερόμενους και εισηγείται αρμοδίως για την αποδοχή τους. Μετά την αποδοχή καταχωρεί αυτές στο Ο.Π.Σ.Τ.

     8. Επιμελείται της παρακολούθησης των εγγυήσεων και εισηγείται στον Προϊστάμενο του Τμήματος για τον έλεγχο της φερεγγυότητας των εγγυητών, ιδίως σε περιπτώσεις μακροπρόθεσμων εγγυήσεων. Ειδοποιεί τους υπόχρεους και εγγυητές σε περίπτωση που γεννάται και απαιτείται τελωνειακή οφειλή και ενημερώνει τον Προϊστάμενο του Τμήματος για τις εγγυήσεις στις οποίες πρέπει να γίνει κατάπτωση.

     9. Μεριμνά για τη λύση ολικά ή μερικά των εγγυήσεων, όπου προβλέπεται και συνυπογράφει τη σχετική πράξη με τον Προϊστάμενο του Τμήματος, ενημερώνοντας παράλληλα τον υπόχρεο και τον εγγυητή.

    10. Τηρεί ειδικό βιβλίο στο οποίο καταχωρούνται τα λογιστικά δελτία για τις αποθήκες αποταμίευσης τύπων Β  και ΣΤ . Χρεοπιστώνει άμεσα με τα ανάλογα παραστατικά, χειρόγραφα ή μέσω του Ο.Π.Σ.Τ., τα λογιστικά αυτά δελτία. Προβαίνει στην εξόφληση των διασαφήσεων αποταμίευσης αποθηκών τύπου Β  ή ΣΤ  με την προσάρτηση επ\' αυτών των σχετικών εγγράφων (αντίγραφα τελωνειακών παραστατικών).

     11. Παραλαμβάνει τις εκθέσεις των τακτικών ή εκτάκτων ελέγχων, τις οποίες κοινοποιεί στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια που εξέδωσε την άδεια, στην αρμόδια Οικονομική Επιθεώρηση του Τελωνείου Ελέγχου και στο διαχειριστή της αποθήκης ή τον αποταμιευτή.
    12. Εισηγείται, με βάση τα αποτελέσματα των ανωτέρω ελέγχων, στον Προϊστάμενο του Τμήματος τις προβλεπόμενες ενέργειες για την, από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια, κατά περίπτωση ακύρωση ή ανάκληση της άδειας στα πλαίσια εφαρμογής των υφισταμένων διατάξεων.

    13. Προβαίνει, μετά την παραλαβή των εκθέσεων ελέγχου, σε ενέργειες εξόφλησης των εκκρεμών διασαφήσεων αποταμίευσης, προσαρτώντας σ\' αυτές τα αντίγραφα των εκθέσεων και θέτει υπόψη του Προϊσταμένου του Τμήματος τις περιπτώσεις εκείνες που, από τις εν λόγω εκθέσεις, προτείνεται χρέωση των δασμών και λοιπών φόρων.

    14. Συγκεντρώνει έγκαιρα τις άδειες παράδοσης τελωνισθέντων εμπορευμάτων και φροντίζει για την προσάρτησή τους στις αντίστοιχες διασαφήσεις αποταμίευσης.

    15. Ταξινομεί και παρακολουθεί τις διασαφήσεις αποταμίευσης και αναζητεί αυτές, σε περίπτωση που δεν έχουν παραδοθεί στο Γραφείο Αποταμίευσης.

    16. Προβαίνει, στις απαιτούμενες από τις διατάξεις του Τελωνειακού Κώδικα ενέργειες, σε περίπτωση εγκατάλειψης αποταμιευμένων εμπορευμάτων.

    17. Παραδίδει, εμπρόθεσμα και ενυπόγραφα, στα αρμόδια Τμήματα παραστατικά που τυχόν παρακολουθούνται από άλλα Γραφεία του Τελωνείου.

    18. Προβαίνει, σε περιπτώσεις ακαταλληλότητας των εμπορευμάτων, στις προβλεπόμενες ενέργειες, αφού πρώτα ενημερώσει άμεσα τον Προϊστάμενο του Τμήματος.


    19. Επιλαμβάνεται των καθηκόντων  ενεργειών που αναγράφονται στις παρ. 1223 του άρθρου 29 (Γραφείο Εισαγωγής), κατ\' αναλογία των αρμοδιοτήτων και των παραστατικών του Γραφείου.

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
250 αναρτήσεις σε 16.381 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Δεκεμβρίου 2014

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου