Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Τα Μηνύματα κατάστασης των εμπορευματοκιβωτίων (Container) στο ευρετήριο CSM καν 515/97 (Μάθημα 7) 1 Απριλίου 2016


Τα Μηνύματα κατάστασης των εμπορευματοκιβωτίων (Container) στο ευρετήριο  CSM καν  515/97 (Μάθημα 7) 1 Απριλίου 2016

11.3.2016   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
L 65/38

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/345 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ
της 10ης Μαρτίου 2016
για τον καθορισμό της συχνότητας υποβολής μηνυμάτων κατάστασης εμπορευματοκιβωτίων, του μορφότυπου των δεδομένων και της μεθόδου διαβίβασης
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 515/97 του Συμβουλίου, της 13ης Μαρτίου 1997, περί της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των διοικητικών αρχών των κρατών μελών και της συνεργασίας των αρχών αυτών με την Επιτροπή με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των τελωνειακών και γεωργικών ρυθμίσεων (1), και ιδίως το άρθρο 18 παράγραφος γ,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 515/97 προβλέπει ότι οι μεταφορείς πρέπει να υποβάλλουν δεδομένα σχετικά με τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων για τα περιστατικά που αναφέρονται στο άρθρο 18α παράγραφος 6 του εν λόγω κανονισμού στο ευρετήριο CSM που διαχειρίζεται η Επιτροπή, αλλά μόνον εφόσον αυτά είναι γνωστά στον υποβάλλοντα μεταφορέα και εφόσον τα δεδομένα που αφορούν τα περιστατικά αυτά έχουν παραχθεί, συγκεντρωθεί ή διατηρηθεί στα ηλεκτρονικά αρχεία των μεταφορέων.

(2)
Προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων, να επιτευχθεί η απρόσκοπτη διαβίβαση των δεδομένων αυτών από τους θαλάσσιους μεταφορείς στο ευρετήριο CSM και να εξασφαλιστεί διαχειρίσιμο επίπεδο ποικιλομορφίας όσον αφορά τους πιθανούς τρόπους κωδικοποίησης των δεδομένων, πρέπει να καθοριστούν η συχνότητα υποβολής των μηνυμάτων κατάστασης εμπορευματοκιβωτίων, το μορφότυπό τους και η μέθοδος διαβίβασης.

(3)
Λόγω του όγκου και των τακτικών αλλαγών στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, ο αποτελεσματικός εντοπισμός των κρουσμάτων απάτης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον έγκαιρο εντοπισμό των ύποπτων κινήσεων των εμπορευματοκιβωτίων. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση των δεδομένων που λαμβάνονται και να περιοριστεί ο κίνδυνος τα ύποπτα φορτία να μεταφερθούν σε απροσδιόριστη τοποθεσία προτού καταστεί δυνατός ο επιτυχής εντοπισμός των ύποπτων αποστολών, οι μεταφορείς πρέπει να υποχρεούνται να διαβιβάζουν τα CSM στο ευρετήριο CSM το αργότερο 24 ώρες μετά την παραγωγή, συγκέντρωση ή διατήρηση των CSM στα ηλεκτρονικά αρχεία του μεταφορέα.

(4)
Για να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση του κλάδου και να διευκολυνθεί η διαβίβαση των CSM, οι μεταφορείς πρέπει να υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ένα από τα κύρια πρότυπα ANSI ASC X 12 ή UN/EDIFACT. Το ANSI ASC X12 είναι πρωτόκολλο για την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων (EDI) του αμερικανικού εθνικού ινστιτούτου προτύπων (ANSI), ενώ το UN/EDIFACT είναι το πρότυπο EDI που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών (UN). Η χρήση ενός τέτοιου προτύπου αναμένεται να μειώσει το κόστος εφαρμογής για τους μεταφορείς διότι τα πρότυπα αυτά θεωρούνται οικουμενικής χρήσης από τον ναυτιλιακό κλάδο για τους σκοπούς της ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδομένων.

(5)
Για να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαβίβαση των δεδομένων και να διασφαλιστεί το κατάλληλο επίπεδο εμπιστευτικότητας και ακεραιότητας των δεδομένων που διαβιβάζονται, τα CSM πρέπει να διαβιβάζονται με χρήση του πρωτοκόλλου μεταφοράς αρχείων ασφαλούς κελύφους («Secure Shell File Transfer Protocol» — SFTP) που έχει σχεδιαστεί από τη μονάδα μελέτης του διαδικτύου (IETF). Η εν λόγω μέθοδος διαβίβασης εγγυάται το επίπεδο απαιτούμενης ασφάλειας και γίνεται δεκτή από τον κλάδο ως προς τη σκοπιμότητα εφαρμογής. Προκειμένου να μειωθεί το κόστος εφαρμογής, πρέπει να επιτρέπεται στους μεταφορείς να χρησιμοποιούν και άλλες μεθόδους διαβίβασης υπό τον όρο ότι εγγυώνται το ίδιο επίπεδο προστασίας των δεδομένων σε σύγκριση με το SFTP.

(6)
Για να μειωθεί η χρηματοοικονομική επιβάρυνση που συνδέεται με τη διαβίβαση CSM, οι μεταφορείς πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαβιβάζουν όλα τα CSM που παράγονται, συγκεντρώνονται ή διατηρούνται στα ηλεκτρονικά τους αρχεία χωρίς να επιλέγουν μεμονωμένα CSM. Στις περιπτώσεις αυτές, η Επιτροπή και οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών πρέπει να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης των δεδομένων αυτών σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 515/97.

(7)
Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 515/97.
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Συχνότητα υποβολής των CSM
Οι μεταφορείς διαβιβάζουν τα πλήρη CSM που παράγονται, συγκεντρώνονται ή διατηρούνται στα ηλεκτρονικά αρχεία του μεταφορέα στο ευρετήριο CSM το αργότερο 24 ώρες μετά την καταχώριση του CSM στα ηλεκτρονικά αρχεία του μεταφορέα.
Η διαβίβαση των ιστορικών στοιχείων CSM σύμφωνα με το άρθρο 18α παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 515/97 πρέπει να εκτελείται εντός 24 ωρών από την παραγωγή ή τη συγκέντρωση του πρώτου CSM στα ηλεκτρονικά αρχεία του μεταφορέα με το οποίο διαπιστώνεται ότι το εμπορευματοκιβώτιο πρόκειται να εισέλθει στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.
Άρθρο 2
Μορφότυπο των δεδομένων στα CSM
Οι μεταφορείς υποβάλλουν τα CSM σύμφωνα με τα πρότυπα ANSI ASC X12 ή UN/EDIFACT.
Άρθρο 3
Μέθοδος διαβίβασης των CSM
1.   Οι μεταφορείς διαβιβάζουν τα CSM χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων ασφαλούς κελύφους («Secure Shell File Transfer Protocol» — SFTP).
Οι μεταφορείς επιτρέπεται να διαβιβάζουν τα CSM με άλλες μεθόδους, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρχές αυτές εξασφαλίζουν επίπεδο ασφάλειας ανάλογο με το SFTP.
2.   Τα CSM μπορούν να διαβιβάζονται είτε με:
α)
επιλεκτική υποβολή μεμονωμένων CSM, όπως ορίζεται στο άρθρο 18α παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 515/97· είτε με

β)
διαβίβαση όλων των CSM που παράγονται, συγκεντρώνονται ή διατηρούνται στα ηλεκτρονικά αρχεία του μεταφορέα χωρίς να επιλέγονται μεμονωμένα CSM.
Όταν ένας μεταφορέας διαβιβάζει τα CSM σύμφωνα με το σημείο β, αποδέχεται ότι η Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση και χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 515/97.
Άρθρο 4
Έναρξη ισχύος
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2016.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες, 10 Μαρτίου 2016.
Για την Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Jean-Claude JUNCKER

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου