Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Νέες αρμοδιότητες Τελωνείων με την υπ. αριθμ. Δ. ΟΡΓ. Α 1119543 ΕΞ 2016 (ΦΕΚ Β 2538/2016) (Μάθημα 1) 26 Αυγούστου 2016


Νέες αρμοδιότητες Τελωνείων με την υπ. αριθμ. Δ. ΟΡΓ. Α 1119543 ΕΞ 2016  (ΦΕΚ Β 2538/2016) (Μάθημα 1) 26 Αυγούστου 2016

Σχόλιο: Περιμένουμε  τις οργανικές θέσεις εργασίας στις τελωνειακές  διαδικασίες του ICISnet. Αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση, γνώση αντικειμένου, βελτίωση, έλεγχος. Ας μην ξεχνάμε ότι η τελωνειακή συναλλαγή είναι «στιγμιαίας διάρκειας». Οι μετέλεγχοι  χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης στο   εμπόρευμα – αντικείμενο έχουν μόνο χαρακτήρα συλλογής στατιστικών στοιχείων.

Καθ’ ύλην αρμοδιότητα όλων των Τελωνείων Α’ τάξης

5. Α. Στα πλαίσια της κατά τόπον αρμοδιότητας τους, η καθ’ ύλην αρμοδιότητα όλων των Τελωνείων Α’ τάξης, που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, κατανέμεται στα Τμήματα και στα Γραφεία τους, ως ακολούθως:

Ι. Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης

(α) Η διοικητική και η γραμματειακή υποστήριξη του Τελωνείου.
(β) Η κατάρτιση του προϋπολογισμού εξόδων, η διαχείριση της πάγιας προκαταβολής και των προμηθειών και η παρακολούθηση των υπερωριών του προσωπικού του Τελωνείου.
(γ) Η είσπραξη των οφειλόμενων δασμών, φόρων, τελών, δικαιωμάτων και λοιπών επιβαρύνσεων και γενικά, η εκτέλεση της διαχειριστικής, της ταμειακής και της λογιστικής υπηρεσίας του Τελωνείου, καθώς και η υποβοήθηση της εισπρακτικής αυτής διαδικασίας.
(δ) Η έκδοση αποφάσεων επιστροφής δασμών και φόρων, μετά από σχετική εισήγηση των, κατά περίπτωση, αρμόδιων Τμημάτων του Τελωνείου, για τον έλεγχο νομιμότητας της επιστροφής.
(ε) Η διαχείριση των οριστικοποιημένων/τακτοποιημένων παραστατικών του Τελωνείου και η σύνταξη των Ειδικών Ενιαυσίων Λογαριασμών αυτού.
(στ) Η μέριμνα για την υγιεινή και για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του Τελωνείου.
(ζ) Η ρύθμιση θεμάτων εξωτερικής υπηρεσίας, που δεν περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητες άλλου Τμήματος του Τελωνείου.
(η) Η μέριμνα για την εξασφάλιση των υλικών, του εξοπλισμού και των μέσων δίωξης, που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του Τελωνείου και η παρακολούθηση της κίνησης, της συντήρησης, της επισκευής αυτών και του εφοδιασμού των υπηρεσιακών αυτοκινήτων, καθώς και η μέριμνα για την έγκαιρη αντικατάσταση αυτών ή για την προμήθεια νέων.
(θ) Η εποπτεία θεμάτων τεχνικής διαχείρισης των ηλεκτρονικών συστημάτων του Τελωνείου.
(ι) Η διενέργεια δημοπρασιών, σε συνεργασία με το Τμήμα του Τελωνείου που χειρίζεται τα θέματα τελωνειακών διαδικασιών.
(ια) Ο χειρισμός κάθε άλλης εργασίας, σχετικής με τη λειτουργία του Τελωνείου, που δεν ανήκει στην αρμοδιότητα άλλου Τμήματος αυτού.

II. Τμήμα Δικαστικού

(α) Η διενέργεια προανακριτικών πράξεων και η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές κατά των υπαιτίων λαθρεμπορικων πράξεων ή άλλων ποινικών αδικημάτων.
(β) Ο διοικητικός κολασμός των διαπιστούμενων απλών τελωνειακών και λαθρεμπορικων παραβάσεων, η σύνταξη των πρωτοκόλλων τελωνειακών παραβάσεων (Π.Τ.Π), όπου απαιτείται, η καταχώριση αυτών στο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (ICISnet), καθώς και η έκδοση καταλογιστικών ή απαλλακτικών πράξεων.
(γ) Η αντίκρουση προσφυγών κατά πράξεων του Τελωνείου και η άσκηση εφέσεων κατά πρωτοβάθμιων αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων.
(δ) Η εκπροσώπηση της Υπηρεσίας, όπου απαιτείται, με την παράσταση υπαλλήλων αυτής, στα αρμόδια ποινικά και διοικητικά δικαστήρια.
(ε) Η παρακολούθηση των βεβαιωθεισών και μη εισπραχθεισών απαιτήσεων (εθνικών και ιδίων πόρων).
(στ) Η λήψη αναγκαστικών μέτρων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και των διατάξεων περί αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη των απαιτήσεων.
(ζ) Η διενέργεια έρευνας, όπου απαιτείται, για τη λήψη απόφασης ανασύστασης τελωνειακών παραστατικών παρελθόντων ετών, από τα, κατά περίπτωση, αρμόδια Τμήματα του Τελωνείου.
(η) Η παρακολούθηση των υποβληθέντων τελωνειακών παραστατικών του Τμήματος, η οριστικοποίηση και η τακτοποίηση αυτών, καθώς και η τακτοποίηση παραστατικών παρελθόντων ετών και η παράδοση αυτών στο Τμήμα που είναι αρμόδιο για την σύνταξη των Ειδικών Ενιαυσίων Λογαριασμών του Τελωνείου.

III. Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Δικαστικού

Οι ίδιες αρμοδιότητες με αυτές των Τμημάτων «Διοικητικής Υποστήριξης» και «Δικαστικού».

IV. Τμήμα Διαδικασιών


(α) Η εφαρμογή και η παρακολούθηση των διαδικασιών:
(αα) εισόδου των εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε. και της υποβολής της συνοπτικής διασάφησης εισόδου, της διαδικασίας υποβολής και εξόφλησης του δηλωτικού/διασάφησης προσωρινής εναπόθεσης, της προσωρινής εναπόθεσης και της εξόδου από το τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε.,
(ββ) του καθεστώτος θέσης των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία ή ανάλωση.
(γγ) Eισαγωγής/εξαγωγής ταχυδρομικών δεμάτων.
(δδ) των καθεστώτων εξαγωγής και εθνικής/κοινής/ ενωσιακής/διεθνούς διαμετακόμισης εμπορευμάτων,
(εε) Tου καθεστώτος τελωνειακής αποταμίευσης και η εποπτεία των αποθηκών και
(στστ) Tης κήρυξης των εμπορευμάτων ως αζήτητων και της περιέλευσης αυτών στην κυριότητα του δημοσίου και η συνεργασία με το Τμήμα, που χειρίζεται τα θέματα διοικητικής υποστήριξης, για την διενέργεια των δημοπρασιών,
(β) Η έγκριση και ο καθορισμός χώρων προσωρινής εναπόθεσης άλλων από τις εγκαταστάσεις προσωρινής εναπόθεσης, για την προσωρινή εναπόθεση εμπορευμάτων,
(γ) Ο έλεγχος:
(αα) Tων εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης υπό τη διαχείριση τρίτων και η διαχείριση των εμπορευμάτων που βρίσκονται σε προσωρινή εναπόθεση σε εγκαταστάσεις προσωρινής εναπόθεσης ή σε άλλους χώρους που έχουν εγκριθεί ή καθοριστεί ως χώροι προσωρινής εναπόθεσης εμπορευμάτων.
(ββ) Tης τήρησης των προϋποθέσεων και των όρων λειτουργίας των εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης, που βρίσκονται στη διαχείριση άλλων, πλην των τελωνειακών αρχών, φυσικών ή νομικών προσώπων ή των άλλων χώρων προσωρινής εναπόθεσης εμπορευμάτων.
(γγ) Της διαχείρισης-διάθεσης Αδασμοφορολογήτων Ειδών από τα Καταστήματα Αδασμοφορολογήτων Ειδών (Κ.Α.Ε.) και
(δδ) του τύπου και του αξιόχρεου των εγγυήσεων, των παραστατικών αρμοδιότητας του Τμήματος, για την κάλυψη της τελωνειακής οφειλής που γεννάται ή ενδέχεται να γεννηθεί.
(δ) Η έγκριση απαλλαγής από δικαιώματα υπερημεριών, για εμπορεύματα που έχουν εναποθετηθει σε αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης, λόγω ανωτέρας βίας.
(ε) Ο έλεγχος και η πιστοποίηση του ενωσιακού χαρακτήρα των εμπορευμάτων και ο έλεγχος και η αποδοχή πιστοποιητικών απόδειξης του ενωσιακού χαρακτήρα των εμπορευμάτων.
(στ) Η παρακολούθηση των απλουστευμένων διαδικασιών εισαγωγής, εξαγωγής, διαμετακόμισης και απόδειξης ενωσιακού χαρακτήρα εμπορευμάτων.
(ζ) Η εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων περί Ελευθέρων Ζωνών ή Ελευθέρων Αποθηκών.
(η) Η εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν:
(αα) στην παρακολούθηση και στον έλεγχο των πρώτων και βοηθητικών υλών που παραλαμβάνονται με το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή,
(ββ) στο καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, στην ατελή παράδοση ειδών και στην προσωρινή εισαγωγή,
(γγ) στις προσωπικές απαλλαγές από δασμό, Ε.Φ.Κ. και τέλος ταξινόμησης,
(δδ) στις απαλλαγές κατά τον εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών και στην επισκευή πλοίων,
(εε) στο καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης εμπορευμάτων,
(στστ) στην αναστολή καταβολής Φ.Π.Α. και αντιστροφής της υποχρέωσης για τις παραδόσεις αγαθών στο εσωτερικό της χώρας,
(ζζ) στην υπαγωγή των εγχώριων εμπορευμάτων σε καθεστώς τελειοποίησης/μεταποίησης,
(ηη) στα ελεύθερα τελωνειακά συγκροτήματα και στο καθεστώς τελωνειακής επίβλεψης και
(θθ) στην απαλλαγή από Φ.Π.Α. κατά την εισαγωγή και κατά την παράδοση εμπορευμάτων.
(θ) Η τήρηση των διαδικασιών που αφορούν στην παρακολούθηση και στον έλεγχο των εμπορευμάτων που παραλαμβάνονται με τις διατάξεις του ειδικού προορισμού
(ι) Η τήρηση στοιχείων για τους κανόνες καταγωγής και προέλευσης των εμπορευμάτων, για τη δασμολογητέα και φορολογητέα αξία τους, καθώς και για την δασμολογική κατάταξη και την δασμοφορολόγηση αυτών.
(ια) Η υποβολή στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια των αιτούμενων στοιχείων σχετικά με τη δασμολογητέα αξία των εμπορευμάτων που τελωνίστηκαν.
(ιβ) Η αναζήτηση στοιχείων, μέσω του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για τον Φ.Π.A. (VIES), από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια.
(ιγ) Η παρακολούθηση των εισαγόμενων ναρκωτικών, ψυχοτρόπων και προδρόμων ουσιών, καθώς και των προϊόντων παραποίησης και απομίμησης, σε συνεργασία με το Τμήμα, που χειρίζεται τα θέματα δίωξης λαθρεμπορίου του Τελωνείου.
(ιδ) Ο έλεγχος, κατόπιν αίτησης του δικαιούχου, των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση απόφασης:
 αα) επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών που αφορούν σε παραστατικά αρμοδιότητας του Τμήματος και
ββ) επιστροφής φόρων σε περίπτωση εξαγωγής εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων.
(ιε) Η επαλήθευση:
(αα) της ακρίβειας των στοιχείων των τελωνειακών παραστατικών, ο έλεγχος και η εξόφληση των υποστηρικτικών εγγράφων και των δικαιολογητικών αυτών, καθώς και η εξέταση (φυσικός έλεγχος) των εμπορευμάτων, σύμφωνα με το Υποσύστημα Λήψης Αποφάσεων και Ανάλυσης Κινδύνου του ICISnet και
(ββ) όλων των τελωνειακών παραστατικών, με καθολικό ή δειγματοληπτικό έλεγχο των εμπορευμάτων, στις περιπτώσεις των Τελωνείων που δεν εφαρμόζεται το ανωτέρω Υποσύστημα.
(ιστ) Ο έλεγχος:
(αα) της ύπαρξης απαγορευτικών ή περιοριστικών μέτρων, καθώς και των προϋποθέσεων εισαγωγής, εξαγωγής, διαμετακόμισης ή αποστολής εμπορευμάτων,
(ββ) των πιστοποιητικών καταγωγής στα εισαγόμενα εμπορεύματα, καθώς και ο έλεγχος των προϋποθέσεων έκδοσης των πιστοποιητικών καταγωγής για εξαγόμενα προϊόντα και
(γγ) των δικαιολογητικών, στις περιπτώσεις χορήγησης απαλλαγής από δασμό, Φ.Π.Α. και λοιπούς φόρους, τόσο ως προς την έκδοση τους όσο και ως προς το περιεχόμενο τους.
(ιζ) Ο έλεγχος και ο προσδιορισμός της δασμοφορολογητέας αξίας των εμπορευμάτων, με υποβολή αιτήματος συνδρομής στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια, σχετικά με τη διαμόρφωση της δασμολογητέας αξίας, όπου απαιτείται.
(ιη) Η λήψη δειγμάτων για ανάλυση και λεπτομερή έλεγχο.
(ιθ) Η ενημέρωση του Τμήματος, που χειρίζεται τα θέματα δίωξης λαθρεμπορίου, για εμπορεύματα που θεωρούνται ύποπτα για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (εμπορεύματα παραποίησης/απομίμησης, πειρατικά).
(κ) Η διαπίστωση παραβάσεων της τελωνειακής και της συναφούς νομοθεσίας και η προώθηση των σχετικών παραστατικών στο Τμήμα που χειρίζεται τα θέματα δικαστικού.
(κα) Η αποδοχή για καταχώριση και η καταχώριση των παραστατικών αρμοδιότητας του Τμήματος, στις περιπτώσεις που, από τις κείμενες διατάξεις, προβλέπεται η έντυπη υποβολή της Διασάφησης (ΕΔΕ και ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής).
(κβ) Η παρακολούθηση των υποβληθέντων τελωνειακών παραστατικών του Τμήματος, καθώς και η οριστικοποίηση και η τακτοποίηση αυτών.
(κγ) Η παρακολούθηση και η τακτοποίηση παραστατικών, που έχουν υποβληθεί σε έντυπη μορφή, καθώς και αυτών που απαιτείται από τις κείμενες διατάξεις να τηρούνται σε έντυπη μορφή και η παράδοση αυτών στο Τμήμα, που χειρίζεται τα θέματα διοικητικής υποστήριξης, για την σύνταξη των Ειδικών Ενιαυσίων Λογαριασμών του Τελωνείου.
(κδ) Η εξέταση και η λήψη απόφασης για την ανασύσταση των τελωνειακών παραστατικών παρελθόντων ετών, σε συνεργασία με το Τμήμα που χειρίζεται τα θέματα δικαστικού, σε περίπτωση που απαιτείται η διενέργεια έρευνας για την διαπίστωση δόλιας ενέργειας.

V. Τμήμα Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και Λοιπών Φορολογιών

(α) Η εφαρμογή των:
(αα) εθνικών και ενωσιακών διατάξεων και κάθε άλλης συναφούς νομοθεσίας, για την παραγωγή, την μεταποίηση, την κατοχή, την κυκλοφορία και τον έλεγχο των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας, της αλκοόλης και των αλκοολούχων ποτών, των βιομηχανοποιημένων καπνών και των λοιπών προϊόντων των υποκειμένων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.),
(ββ) εθνικών διατάξεων αναφορικά με την επιβολή του τέλους ταξινόμησης στα οχήματα και των λοιπών φορολογιών αρμοδιότητας της Τελωνειακής Υπηρεσίας και
(γγ) εθνικών και ενωσιακών διατάξεων αναφορικά με τη φορολογική από πλευράς Φ.Π.Α. μεταχείριση υποκείμενων σε Ε.Φ.Κ. προϊόντων και των μεταφορικών μέσων.
(β) Η εξέταση των όρων και των προϋποθέσεων και η έκδοση αδειών φορολογικών αποθηκών.
(γ) Ο έλεγχος και η εποπτεία των φορολογικών αποθηκών.
(δ) Η διαχείριση μηνυμάτων που ανταλλάσσονται μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης (EMCS) των υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντων.
(ε) Η διαχείριση μηνυμάτων/αιτημάτων που ανταλλάσσονται μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια της Αμοιβαίας Διοικητικής Συνδρομής, όσον αφορά στην ενδοκοινοτική διακίνηση των προϊόντων Ε.Φ.Κ..
(στ) Η διαχείριση των «Δηλώσεων Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και Λοιπών Φορολογιών» και λοιπών παραστατικών/εγγράφων, μέσω του ICISnet.
(ζ) Η αποδοχή για καταχώριση και η καταχώριση των παραστατικών αρμοδιότητας του Τμήματος, στις περιπτώσεις που, από τις κείμενες διατάξεις, προβλέπεται η έντυπη υποβολή αυτών.
(η) Η παρακολούθηση των υποβληθέντων τελωνειακών παραστατικών του Τμήματος, καθώς και η οριστικοποίηση και η τακτοποίηση αυτών.
(θ) Η παρακολούθηση και η τακτοποίηση παραστατικών, που έχουν υποβληθεί σε έντυπη μορφή, καθώς και αυτών που απαιτείται από τις κείμενες διατάξεις να τηρούνται σε έντυπη μορφή και η παράδοση αυτών στο Τμήμα, που χειρίζεται τα θέματα διοικητικής υποστήριξης, για την σύνταξη των Ειδικών Ενιαυσίων Λογαριασμών του Τελωνείου.
(ι) Η εξέταση και η λήψη απόφασης για την ανασύσταση των τελωνειακών παραστατικών παρελθόντων ετών, σε συνεργασία με το Τμήμα που χειρίζεται τα θέματα δικαστικού, σε περίπτωση που απαιτείται η διενέργεια έρευνας για την διαπίστωση δόλιας ενέργειας.
(ια) Ο έλεγχος:
(αα) της νόμιμης χρησιμοποίησης των απαλλασσομένων από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντων και
(ββ) της νομιμότητας και της τήρησης των διαδικασιών για την επιστροφή, στους νόμιμους δικαιούχους, του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του τέλους ταξινόμησης και των λοιπών φορολογιών.
(ιβ) Η επαλήθευση της ακρίβειας των στοιχείων των δηλώσεων Ε.Φ.Κ., ο έλεγχος και η εξόφληση των υποστηρικτικών εγγράφων και δικαιολογητικών, καθώς και η εξέταση (φυσικός έλεγχος) των εμπορευμάτων και των οχημάτων, στις προβλεπόμενες περιπτώσεις ελέγχου αυτών, σύμφωνα με το υποσύστημα Λήψης Αποφάσεων και Ανάλυσης Κίνδυνου του ICISnet.
(ιγ) Ο έλεγχος και ο προσδιορισμός της αξίας των εμπορευμάτων και των οχημάτων.
(ιδ) Η λήψη δειγμάτων για ανάλυση και λεπτομερή έλεγχο.
(ιε) Ο προσδιορισμός των οφειλόμενων φορολογικών επιβαρύνσεων ή ο έλεγχος των προϋποθέσεων για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς αναστολής ή για την παράδοση των εμπορευμάτων και των οχημάτων με απαλλαγή από τις φορολογικές επιβαρύνσεις.
(ιστ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής των περί Φ.Π.Α διατάξεων, που αφορούν στα αυτοκίνητα/οχήματα που εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., καθώς και στο καθεστώς φορολογίας του περιθωρίου κέρδους.
(ιζ) Η εφαρμογή των διατάξεων και των διαδικασιών που αφορούν στη διενέργεια έκπτωσης Φ.Π.Α. για τα υποκείμενα σε Ε.Φ.Κ. προϊόντα.
(ιη) Η διαπίστωση παραβάσεων της τελωνειακής και της συναφούς νομοθεσίας και η προώθηση των σχετικών υποθέσεων στο Τμήμα που χειρίζεται τα θέματα δικαστικού.

VI. Τμήμα Διαδικασιών και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και Λοιπών Φορολογιών

Οι ίδιες αρμοδιότητες με αυτές των Τμημάτων «Διαδικασιών» και «Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και Λοιπών Φορολογιών».

VII. Τμήμα Ελέγχου Ταξιδιωτών

1. (α) η εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στην διακίνηση των ταξιδιωτών και των αποσκευών τους, καθώς και ο έλεγχος για την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, κατά την είσοδο έξοδο προς και από τη χώρα, καθώς και για την τήρηση των σχετικών απαγορεύσεων και περιορισμών.
(β) Η βεβαίωση και η είσπραξη των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων στα είδη των ταξιδιωτών.
(γ) Η διαπίστωση παραβάσεων της τελωνειακής και συναφούς νομοθεσίας και η διαβίβαση των σχετικών υποθέσεων στο Τμήμα που χειρίζεται τα θέματα δικαστικού.
(δ) Η παρακολούθηση των υποβληθέντων τελωνειακών παραστατικών του Τμήματος, η οριστικοποίηση και η τακτοποίηση αυτών.
(ε) Η παρακολούθηση και η τακτοποίηση παραστατικών παρελθόντων ετών και η παράδοση αυτών στο Τμήμα, που χειρίζεται τα θέματα διοικητικής υποστήριξης, για τη σύνταξη και των Ειδικών Ενιαυσίων Λογαριασμών του Τελωνείου.
2. Όπου στη διάρθρωση του Τελωνείου δεν προβλέπεται Τμήμα «Ελέγχου Ταξιδιωτών», τα θέματα του χειρίζεται το Τμήμα «Διοικητικής Υποστήριξης» ή «Διοικητικής Υποστήριξης και Δικαστικού» ή «Διοικητικής Υποστήριξης, Δικαστικού και Δίωξης Λαθρεμπορίου» ή «Διοικητικής Υποστήριξης, Εκ των Υστέρων Ελέγχων και Δίωξης Λαθρεμπορίου», ή «Διοικητικής Υποστήριξης, Δικαστικού, Εκ των Υστέρων Ελέγχων και Δίωξης Λαθρεμπορίου», ανάλογα με την διάρθρωση του Τελωνείου, αντίστοιχα.

VIII. Τμήμα Ελέγχου Διελεύσεων

1. (α) Οι ίδιες αρμοδιότητες με αυτές του Τμήματος «Ελέγχου Ταξιδιωτών».
(β) Ο έλεγχος για την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, κατά την είσοδο-έξοδο και γενικά ο έλεγχος της εφαρμογής της νομοθεσίας, που αφορά στην διέλευση και στην διακίνηση των μεταφορικών μέσων και των εμπορευμάτων, καθώς και της τήρησης των σχετικών απαγορεύσεων και περιορισμών.
(γ) Η βεβαίωση και η είσπραξη των σχετικών με τις αρμοδιότητες του Τμήματος δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, η διαπίστωση παραβάσεων της τελωνειακής και της συναφούς νομοθεσίας και η διαβίβαση των σχετικών υποθέσεων στο Τμήμα που χειρίζεται τα θέματα δικαστικού.
2. Όπου στη διάρθρωση του Τελωνείου δεν προβλέπεται Τμήμα «Ελέγχου Διελεύσεων», τα θέματα του χειρίζεται το Τμήμα «Διοικητικής Υποστήριξης» ή «Διοικητικής Υποστήριξης και Δικαστικού» ή «Διοικητικής Υποστήριξης, Δικαστικού και Δίωξης Λαθρεμπορίου» ή «Διοικητικής Υποστήριξης, Εκ των Υστέρων Ελέγχων και Δίωξης Λαθρεμπορίου», ή «Διοικητικής Υποστήριξης, Δικαστικού, Εκ των Υστέρων Ελέγχων και Δίωξης Λαθρεμπορίου», ανάλογα με την διάρθρωση του Τελωνείου.

IX. Τμήμα Επίσκεψης Πλοίων και Ελέγχου Ταξιδιωτών

1. (α) Οι ίδιες αρμοδιότητες με αυτές του Τμήματος «Ελέγχου Ταξιδιωτών» και
(β) Οι παρακάτω αρμοδιότητες, που αφορούν σε θέματα επίσκεψης πλοίων:
(αα) Η διενέργεια επίσκεψης και ελέγχου πλοίων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και
(ββ) η παρακολούθηση των υποβληθέντων τελωνειακών παραστατικών του Τμήματος, η οριστικοποίηση και η τακτοποίηση αυτών, καθώς και η τακτοποίηση παραστατικών παρελθόντων ετών και η παράδοση αυτών στο Τμήμα που χειρίζεται τα θέματα διοικητικής υποστήριξης, για την σύνταξη και των Ειδικών Ενιαυσίων Λογαριασμών του Τελωνείου.
2. Όπου στη διάρθρωση του Τελωνείου δεν προβλέπεται Τμήμα «Επίσκεψης Πλοίων και Ελέγχου Ταξιδιωτών», τα θέματα του χειρίζεται το Τμήμα «Διοικητικής Υποστήριξης» ή «Διοικητικής Υποστήριξης και Δικαστικού» ή «Διοικητικής Υποστήριξης, Δικαστικού και Δίωξης Λαθρεμπορίου» ή «Διοικητικής Υποστήριξης, Εκ των Υστέρων Ελέγχων και Δίωξης Λαθρεμπορίου», ή «Διοικητικής Υποστήριξης, Δικαστικού, Εκ των Υστέρων Ελέγχων και Δίωξης Λαθρεμπορίου», ανάλογα με την διάρθρωση του Τελωνείου.

Χ. Τμήμα Εκ Των Υστέρων Ελέγχων

1. (α) Η διενέργεια εκ των υστέρων ελέγχων στα τελωνειακά παραστατικά, μετά από τη χορήγηση της άδειας παράδοσης των εμπορευμάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί:
(αα) η ακρίβεια των στοιχείων των τελωνειακών παραστατικών και η κανονικότητα των επισυναπτόμενων εγγράφων και των δικαιολογητικών αυτών,
(ββ) η ύπαρξη απαγορευτικών ή περιοριστικών μέτρων και η τήρηση των προϋποθέσεων εισαγωγής, εξαγωγής, διαμετακόμισης ή αποστολής εμπορευμάτων,
(γγ) η ορθότητα της δασμολογικής κατάταξης, του προσδιορισμού της δασμοφορολογητέας αξίας και του προσδιορισμού των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, καθώς και η επιβολή ποινής, εφόσον συντρέχει περίπτωση,
(δδ) η τήρηση των κανόνων καταγωγής και
(εε) η ορθότητα του προσδιορισμού των συντελεστών του Φ.Π.Α. και της τήρησης των προϋποθέσεων απαλλαγής από τον Φ.Π.Α.
(β) Η διενέργεια εκ των υστέρων ελέγχων, στα λογιστικά και λοιπά βιβλία ή δικαιολογητικά στις εγκαταστάσεις του κατόχου των εμπορευμάτων ή του αντιπροσώπου του ή κάθε άλλου προσώπου που εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα σε επαγγελματικό επίπεδο στις εν λόγω πράξεις, καθώς και οποιουδήποτε άλλου προσώπου που έχει στην κατοχή του για επαγγελματικούς λόγους τα εν λόγω έγγραφα και στοιχεία, για επαλήθευση των δηλωθέντων επί των παραστατικών στοιχείων ή και των εμπορευμάτων, υπαγομένων σε οποιοδήποτε τελωνειακό καθεστώς, με τις εγγραφές στα λογιστικά τους βιβλία.
(γ) Η διαβίβαση της Έκθεσης Ελέγχου στα αρμόδια Τμήματα, προκειμένου να προβούν σε συμπληρωματικές χρεώσεις, καθώς και στο Τμήμα που χειρίζεται τα θέματα δικαστικού, σε περιπτώσεις διαπίστωσης τελωνειακής παράβασης.
2. Οι εκ των υστέρων έλεγχοι του Τμήματος, πραγματοποιούνται, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, με την συνδρομή των, κατά περίπτωση, αρμόδιων Τμημάτων.

XI. Τμήμα Διαδικασιών, Ε.Φ.Κ. και Λοιπών Φορολογιών και Εκ των Υστέρων Ελέγχων

Οι ίδιες αρμοδιότητες με αυτές των Τμημάτων «Διαδικασιών», «Ε.Φ.Κ. και Λοιπών Φορολογιών» και «Εκ των Υστέρων Ελέγχων».

XII. Τμήμα Δίωξης Λαθρεμπορίου

1. (α) Η ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω των εθνικών, κοινοτικών ή διεθνών τελωνειακών και λοιπών πληροφοριακών συστημάτων ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, καθώς και η αξιολόγηση και η επεξεργασία αυτών.
(β) Η τήρηση αρχείου πληροφοριών περί ύποπτων εταιρειών, μορφών δόλου, δρόμων λαθρεμπορίου για την εφαρμογή της ανάλυσης κινδύνου επί των προσκομιζόμενων εμπορευμάτων, προς χρήση των αρμόδιων Τμημάτων, για τη διενέργεια ελέγχων τόσο προληπτικών, μερικών ή καθολικών, όσο και εκ των υστέρων ελέγχων των παραστατικών της Υπηρεσίας.
(γ) Η συγκέντρωση και η αξιοποίηση των πληροφοριών, που παρέχονται από την Διεύθυνση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων, από το Τελωνείο στο οποίο υπάγονται, από τις ΕΛ.Υ.Τ., καθώς και από κάθε άλλη πηγή.
(δ) Η διεξαγωγή ερευνών σχετικά με φακέλους της OLAF, που αποστέλλονται στα πλαίσια της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής (φάκελοι A.M.) και αφορούν σε παρατυπίες και σε απάτες κατά των εθνικών ή ίδιων πόρων της Ε.Ε.
(ε) Η λήψη των μέτρων και η τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών παρέμβασης επί εμπορευμάτων που θεωρούνται ύποπτα για παραβίαση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (όπως, εμπορεύματα παραποίησης / απομίμησης, πειρατικά, εμπορεύματα που παραβιάζουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας, εθνικό τίτλο προστασίας φυτικών ποικιλιών, ονομασίες προέλευσης, γεωγραφικές ενδείξεις και γεωγραφικές ονομασίες), τόσο στην περίπτωση ύπαρξης εθνικής ή κοινοτικής εγκριτικής απόφασης (επί αιτήσεως παρέμβασης του δικαιούχου) και σχετικής διαπίστωσης του Τελωνείου, όσο και στην περίπτωση οίκοθεν διαδικασιών του Τελωνείου για παρέμβαση του δικαιούχου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
(στ) Η έρευνα, ο έλεγχος και η εποπτεία των τελωνειακά υποκείμενων χώρων, των ελεύθερων ζωνών, των ελεύθερων αποθηκών, των φορολογικών αποθηκών, των καταστημάτων Αδασμοφορολόγητων Ειδών (Κ.Α.Ε.), της διακίνησης των ταξιδιωτών και των μεταφορικών μέσων, καθώς και της διακίνησης και της παράδοσης των υπό επιτήρηση εμπορευμάτων, για την πρόληψη και καταστολή των τελωνειακών παραβάσεων ή άλλων πράξεων που παραβιάζουν την τελωνειακή και την συναφή με αυτήν νομοθεσία.
2. Το Τμήμα έχει άμεση πρόσβαση στα παραστατικά και λοιπά στοιχεία των Τμημάτων του Τελωνείου.

XIII. Τμήμα Δίωξης Λαθρεμπορίου (με Γραφείο Κινητών Ομάδων ΕλέγχουΚ.Ο.Ε.)

1. (α) Οι ίδιες αρμοδιότητες με αυτές του Τμήματος «Δίωξης Λαθρεμπορίου» και
(β) Οι αρμοδιότητες των Γραφείων Κινητών Ομάδων Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.), για τις οποίες η κατά τόπον αρμοδιότητα επεκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια και οι οποίες είναι οι εξής:
(αα) Η διεξαγωγή προληπτικών τελωνειακών ελέγχων, καθώς και εκ των υστέρων ελέγχων, σε συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα, στις περιπτώσεις που απαιτείται εκ των υστέρων έλεγχος στις επιχειρήσεις, για την επιβολή της τελωνειακής και της συναφούς με αυτή φορολογικής νομοθεσίας, για την δίωξη της δασμοφοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, της παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων και απαγορευμένων ειδών, καθώς και των παραβάσεων κάθε άλλης νομοθεσίας, για την εφαρμογή της οποίας έχει ανατεθεί αρμοδιότητα στις τελωνειακές αρχές, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του N. 2960/2001 (Α’/265) και
(ββ) η συνδρομή στις άλλες ελεγκτικές ή διωκτικές Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) και του Υπουργείου Οικονομικών (όπως, ενδεικτικά, Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) για την πάταξη οικονομικών εγκλημάτων και η συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Η’Θαλασσίων Ελέγχων της ΕΛ.Υ.Τ. Αττικής και με τις διωκτικές Υπηρεσίες άλλων Δημόσιων Αρχών (όπως, Αστυνομία, Λιμενικό), για την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και η ενημέρωση αυτών, αν κατά τη διάρκεια ελέγχου υποπέσει στην αντίληψη τους άλλη έκνομη πράξη ή χρειάζονται οι ίδιοι τη συνδρομή τους.

2. Τα Πρωτόκολλα Τελωνειακής Παράβασης (Π.Τ.Π.) για τις παραβάσεις που διαπιστώνονται από τα Γραφεία Κ.Ο.Ε., εκτός της χωρικής αρμοδιότητας των Τελωνείων, στα οποία αυτά υπάγονται, θα διαβιβάζονται στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 152 του N. 2960/2001.
E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας
Σε ισχύ από 1η Μαΐου 2016
1ος τόμος Καν. (ΕΕ) 952/2013 Ενωσιακός σελ. 185, € 25.00
2ος τόμος Καν. (ΕΕ) 2446/2015 Κατ΄ εξουσιοδότηση σελ. 650, € 45.00
3ος τόμος Καν. (ΕΕ) 2447/2015Εκτελεστικός σελ. 450, € 35.00
Νομοθετική δέσμη ΕΤΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου