Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Χειρόγραφη διαδικασία εξαγωγής με συμβουλευτικό χαρακτήρα στο σημερινό e-Τελωνείο του ICISnet (Μάθημα 1) 17 Αυγούστου 2016


Χειρόγραφη διαδικασία εξαγωγής με συμβουλευτικό χαρακτήρα στο σημερινό e-Τελωνείο του ICISnet (Μάθημα 1) 17 Αυγούστου 2016


Σχόλιο: Καλό είναι να μην ξεχνάμε την εμβάθυνση του νοήματος των διαδικασιών έστω και αν αυτές μετετράπησαν σε ψηφιακές συμπληρώσεις
 

Τελωνειακό διάγραμμα Διαδικασίας Εξαγωγής


Η νομοθεσία που διέπει τις τελωνειακές διατυπώσεις είναι αυστηρά τυπικού δικαίου. Η περιγραφή των διαδικαστικών θεμάτων σε όλο το πλέγμα των τελωνειακών κανονισμών (τελωνειακός κώδικας, δασμολογικοί νόμοι) γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια. Αν δεν τηρηθούν με σχολαστικότητα οι διαδικασίες από τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούνται ανυπέρβλητες δυσχέρειες στην εξαγωγική προσπάθεια. Οι δυσχέρειες αυτές φτάνουν πολλές φορές μέχρι και την αδυναμία πραγματοποίησης εξαγωγικών πιστώσεων .

Μικρή γνώση της αυστηρότητας στις τελωνειακές διαδικασίες μπορούμε να αποκτήσουμε περιδιαβάζοντας το διάγραμμα του Πίνακα Νο 6. Η προσπάθεια της σχηματικής ανάλυσης με τα σχόλια που τη συνοδεύουν επιτρέπει καλύτερη μελέτη των τελωνειακών διαδικασιών για καλύτερη μεταχείριση των εμπορευμάτων εξαγωγής. Άλλωστε είναι ένας χρήσιμος οδηγός για κάθε ενδιαφερόμενο που θα εκφράσει την επιθυμία να εκτελέσει μόνος του την τελωνειακή διαδικασία.

Το τελωνειακό διάγραμμα  της εξαγωγής μπορούμε να το χωρίσουμε στα παρακάτω αξιόλογα τμήματα κατά την εκτέλεση της διαδικασίας:
·      Γραφείο Καταχώρησης
·      Γραμματεία Ταμείου
·      Ελεγκτήρια Τελωνισμού Εμπορευμάτων
·      Εποπτεία Ελεγκτηρίων
·      Χημική Υπηρεσία (συμβουλευτικά )
·      Γραφείο Προελέγχου
·      Γραφείο Συνοδειών [1]
·      Γραφείο Συναλλαγματικών Διατυπώσεων
·      Γραφείο Μετελέγχου


Ο εξαγωγέας αποστέλλει  στον εκτελωνιστή  τη σειρά των εμπορικών εγγράφων  που είναι απαραίτητη για τον τελωνισμό των εμπορευμάτων που πρόκειται να εξαχθούν, ήτοι  εμπορικό τιμολόγιο, κιβωτολόγιο, εξουσιοδότηση για παράσταση του εκτελωνιστή στα τελωνεία και το σημείωμα φόρτωσης για το μεταφορικό μέσο. Με τη σειρά του ο  εκτελωνιστής συντάσσει  το Ενιαίο Διοικητικό Έντυπο, ΕΔΕ, [2] την παλαιά διασάφηση.

Ύστερα έρχεται η σειρά για σύνταξη της Δήλωσης -Αίτησης  (βλέπε το έντυπο στο case study για τελωνειακή διαδικασία εξαγωγής), όπου αναφέρονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις χρησιμοποιούμενες πρώτες  και βοηθητικές ύλες, μαζί με τα υλικά συσκευασίας στα εξαγόμενα εμπορεύματα. Η αναφορά αυτή εξυπηρετεί την πίστωση των εκκρεμών τελωνειακών παραστατικών των υλικών αυτών, που είχαν παραληφθεί με προσωρινή  εισαγωγή ή με ενεργητική τελειοποίηση. Στη Δήλωση-Αίτηση επίσης ενσωματώνεται και το αίτημα του εξαγωγέα για χορήγηση κυρωμένων αντιγράφων διασάφησης εξαγωγής για χρήση αρχείου, συμψηφισμού ή επιστροφής  ΦΠΑ ή διαφόρων ενισχύσεων στην εξαγωγή και άλλα.

Από εδώ και πέρα περνάμε διαδοχικά τα παρακάτω στάδια  για να ολοκληρώσουμε την τελωνειακή διαδικασία εξαγωγής.

α) Το Γραφείο Καταχώρησης έχει αρμοδιότητα να δίνει αριθμό στο Ενιαίο Διοικητικό Έντυπο, αφού προηγούμενα θεωρηθεί και γίνει αποδεκτό (αποφυγή λίβελου, ασέμνων, ναρκωτικών  κλπ)   από τον αρμόδιο τελωνειακό υπάλληλο. Με την καταχώρηση της διασάφησης, αυτή αποκτά δημόσιο χαρακτήρα και απαγορεύει κάθε αλλοίωση της (συμπλήρωση, διαγραφή, διόρθωση κλπ).

Αναλυτικότερα ο υπάλληλος του γραφείου καταχώρησης προβαίνει στις εξής  ενέργειες:
Συμπληρώνει ενυπόγραφα  στο ΕΔΕ:
·      τον τίτλο και τον κωδικό του τελωνείου (πχ Γ Τελωνείο Εξαγωγής Πειραιά,  Κωδ 103)
·      τον αριθμό καταχώρησης και τον κωδικό του παραστατικού (πχ 1245 κωδ 60)
·      την ημερομηνία καταχώρησης (πχ 15-8-1988).


β) Η Γραμματεία Ταμείου  είναι επιφορτισμένη με την είσπραξη κάθε φόρου, τέλους, εισφοράς  κτλ, που πληρώνεται στο Τελωνείο. Μετά την είσπραξη από τον Πράκτορα της Τράπεζας της Ελλάδος  του ποσού που βεβαιώθηκε, το αποδεικτικό είσπραξης και η τελωνειακή διασάφηση προωθούνται στο Ταμείο.

Ο Ταμίας μετά τον έλεγχο της αντιστοιχίας της διασάφησης  και του αποδεικτικού είσπραξης, υπογράφει  και σφραγίζει με την υπηρεσιακή σφραγίδα το αποδεικτικό είσπραξης και το παραδίδει στον εκτελωνιστή /παραλήπτη.




                                        
                                          Σχήμα 6






γ) Τα ελεγκτήρια  και η εποπτεία  αυτών για τον τελωνισμό των προς εξαγωγή εμπορευμάτων  είναι η υπηρεσία, όπου γίνεται η διαδικασία της επαλήθευσης (βλέπε κεφάλαιο 5.4). Τα αποτελέσματα της επαλήθευσης αναγράφονται από τον τελωνειακό ελεγκτή με σύμφωνη γνώμη του τελωνειακού επόπτη στο οικείο μέρος του ΕΔΕ και ταυτόχρονα εξοφλούνται όλα τα συνημμένα έγγραφα που προσαρτώνται.

δ) Η χημική Υπηρεσία  που διατηρεί παραρτήματα σε όλα τα Τελωνεία της χώρας, ενεργεί συμβουλευτικά στην ανεύρεση της ύλης από την οποία αποτελείται το εξαγόμενο εμπόρευμα. Τα αποτελέσματα της χημικής ή μακροσκοπικής ανάλυσης ,  ο αρμόδιος χημικός τα διατυπώνει με δασμολογική γλώσσα[3] στο Δελτίο Χημικής Ανάλυσης που εκδίδει. Γίνεται προσάρτηση του Δελτίου στο σώμα της διασάφησης.

ε) Το Γραφείο Προελέγχου  έχει αναλάβει τον έλεγχο όλων των διαδικασιών και λοιπών ενεργειών που έγιναν μέχρι αυτό το στάδιο.






στ) Το Γραφείο Συνοδειών  Ολοκληρώθηκαν όλα  τα στάδια  στην τελωνειακή διαδικασία  εξαγωγής και απομένει η φόρτωση του εμπορεύματος στο μεταφορικό μέσο. Με τη βοήθεια του γραφείου συνοδειών το εμπόρευμα μεταφέρεται συνήθως εκτός τελωνειακών χώρων στο σταθμό υποδοχής των εμπορευμάτων, όπου έχει πλευρίσει το πλοίο ή έχει σταθμεύσει το αυτοκίνητο  για φόρτωση.

Είναι απαραίτητο να διευκρινισθεί ότι μετά τον τελωνισμό του εξαγόμενου εμπορεύματος από τον ελεγκτή και επόπτη, αυτό πλέον παίρνει τον χαρακτήρα του “εμπορεύματος υπό τελωνειακή επιτήρηση“ [4] με συνέπεια  κάθε μετακίνησή του  εκτός τελωνειακού περιβόλου να χρειάζεται συνοδεία τελωνειακού οργάνου.

ζ) Ο έλεγχος των συναλλαγματικών διατυπώσεων  στην τελωνειακή διαδικασία εξαγωγής γίνεται μετά την φόρτωση των εμπορευμάτων  για το εξωτερικό, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες διατάξεις  και κανονισμούς  του Υπουργείου Εμπορίου, της Τράπεζας της Ελλάδος  και άλλων παραγωγικών Υπουργείων  και

η) Το Γραφείο Μετελέγχου  ελέγχει με βάση τα αναγραφόμενα στοιχεία της διασάφησης όλα τα συνημμένα αποδεικτικά έγγραφα. Όσα από αυτά τα αποδεικτικά έγγραφα έχουν λανθασμένες εγγραφές ή άλλα ελαττώματα  ειδοποιούνται οι αρμόδιοι εκτελωνιστές για τη διόρθωσή τους.












[1] Το Γραφείο Συνοδειών είναι επανδρωμένο με υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών (πρώην Τελωνοφύλακες), αρμόδιους  για την ασφάλεια  των υποκειμένων εμπορευμάτων, είτε στις διαφόρους μετακινήσεις των (εξαγωγή, μεταφόρτωση, εφόδια  κλπ) είτε κατά την προσωρινή ή μόνιμη αποθήκευσή τους (προσωρινή εναπόθεση, τελωνειακή αποταμίευση, ελεύθερη ζώνη και αποθήκη)
[2] Χρησιμοποιούμε στο κείμενο αδιάκριτα τις λέξεις ΕΔΕ, Ενιαίο Διοικητικό Έντυπο, διασάφηση, παραστατικό  ,με την ίδια εννοιολογική σημασία .
[3] Η περιγραφή  που γίνεται στο Δελτίο Χημείου συμφωνεί απόλυτα με τη δασμολογική περιγραφή του Τελωνειακού Δασμολογίου Εισαγωγής  TARIC.
[4] Ο χαρακτηρισμός ενός εμπορεύματος   ως “υπό τελωνειακή επιτήρηση “ γενικά δίδεται όταν δεν έχουν πληρωθεί οι δασμοί και λοιποί φόροι ή πρόκειται να πριμοδοτηθεί ή ακόμα και να γίνει αντικείμενο συμψηφισμού .

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Παραγγείλετε αντίτυπα με το σύστημα PrePrint

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου