Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Καθεστώς Δελτίου ΑΤΑ στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα. Νομική βάση. (Καν. 2446/2015,- Καν. 2447/2015) (Μάθημα 8) 7 Σεπτεμβρίου 2016




Καν. 2446/2015  2
Άρθρο 79 Προθεσμία για τον προσδιορισμό του τόπου όπου γεννάται τελωνειακή οφειλή στο πλαίσιο διαμετακόμισης σύμφωνα με τη σύμβαση ATA ή τη σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως  2
(άρθρο 87 παράγραφος 2 του κώδικα) 2
Άρθρο 86 -Απαίτηση καταβολής έναντι εγγυοδοτικού οργανισμού για εμπορεύματα που καλύπτονται από δελτίο ΑΤΑ και γνωστοποίηση της μη εξόφλησης των δελτίων CPD σε εγγυοδοτικό οργανισμό σύμφωνα με το καθεστώς της σύμβασης ΑΤΑ ή της σύμβασης της Κωνσταντινουπόλεως  2
[άρθρο 6 παράγραφος 2, άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) και άρθρο 98 του κώδικα] 2
Καν. 2447/2015  3
Άρθρο 169 Είσπραξη λοιπών επιβαρύνσεων για εμπορεύματα που υπάγονται στο καθεστώς διαμετακόμισης σύμφωνα με τη σύμβαση ΑΤΑ ή τη σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως  3
[άρθρο 226 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κώδικα] 3
Άρθρο 170 Είσπραξη λοιπών επιβαρύνσεων για εμπορεύματα που υπάγονται σε προσωρινή εισαγωγή σύμφωνα με τη σύμβαση ΑΤΑ ή τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης  4
[άρθρο 226 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κώδικα] 4
Άρθρο 171 Απαίτηση καταβολής έναντι εγγυοδοτικού οργανισμού δυνάμει του καθεστώτος της σύμβασης ATA και της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης  4
(άρθρο 98 του κώδικα) 4
Άρθρο 207 Απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων σε δελτία TIR ή ATA ή σε έντυπα 302  5
(άρθρο 153 παράγραφος 2 του κώδικα) 5
Άρθρο 270 Ηλεκτρονικό σύστημα σχετικά με δελτία eATA   5
(άρθρο 16 παράγραφος 1 του κώδικα) 5
Άρθρο 284 Εναλλακτική απόδειξη περάτωσης της πράξης διαμετακόμισης ΑΤΑ   5
[άρθρο 226 παράγραφος 3 στοιχείο γ) και άρθρο 227 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του κώδικα] 5
Άρθρο 339 Χρήση δελτίων ΑΤΑ και CPD ως διασάφησης εξαγωγής  6
(άρθρο 162 του κώδικα) 6
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 33-03  Υπόδειγμα του ενημερωτικού σημειώματος για την απαίτηση καταβολής, ενώπιον του εγγυοδοτικού οργανισμού, της οφειλής στο πλαίσιο καθεστώτος διαμετακόμισης βάσει δελτίου ATA/e-ATA   7
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 33-04 - Έντυπο δασμολόγησης για τον υπολογισμό των δασμών και φόρων που προκύπτουν από την απαίτηση καταβολής, ενώπιον του εγγυοδοτικού οργανισμού, της οφειλής στο πλαίσιο καθεστώτος διαμετακόμισης βάσει δελτίου ATA/e-ATA   7
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 33-05  - Υπόδειγμα απαλλακτικού σημειώματος που περιλαμβάνει τη μνεία ότι πραγματοποιήθηκε η έγερση της απαίτησης ενώπιον του εγγυοδοτικού οργανισμού στο κράτος μέλος όπου γεννάται η τελωνειακή οφειλή στο πλαίσιο καθεστώτος διαμετακόμισης βάσει δελτίου ATA/e-ATA   8

Άρθρο 79 Προθεσμία για τον προσδιορισμό του τόπου όπου γεννάται τελωνειακή οφειλή στο πλαίσιο διαμετακόμισης σύμφωνα με τη σύμβαση ATA ή τη σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως
Για εμπορεύματα υπαγόμενα σε διαμετακόμιση σύμφωνα με την τελωνειακή σύμβαση σχετικά με το δελτίο ΑΤΑ για την προσωρινή εισδοχή των εμπορευμάτων, που συνήφθη στις Βρυξέλλες την 6η Δεκεμβρίου 1961, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε μεταγενέστερων τροποποιήσεων (σύμβαση ΑΤΑ) ή σύμφωνα με τη σύμβαση για την προσωρινή εισαγωγή, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε μεταγενέστερων τροποποιήσεων (σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως), η προθεσμία που αναφέρεται στο άρθρο 87 παράγραφος 2 του κώδικα ορίζεται στους επτά μήνες από την ημερομηνία κατά την οποία τα εμπορεύματα θα έπρεπε να έχουν προσκομιστεί στο τελωνείο προορισμού.

Άρθρο 86 -Απαίτηση καταβολής έναντι εγγυοδοτικού οργανισμού για εμπορεύματα που καλύπτονται από δελτίο ΑΤΑ και γνωστοποίηση της μη εξόφλησης των δελτίων CPD σε εγγυοδοτικό οργανισμό σύμφωνα με το καθεστώς της σύμβασης ΑΤΑ ή της σύμβασης της Κωνσταντινουπόλεως
[άρθρο 6 παράγραφος 2[2], άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) [3]και άρθρο 98 του κώδικα[4]]
1.   Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς μια εκ των υποχρεώσεων δυνάμει ενός δελτίου ΑΤΑ ή CPD, οι τελωνειακές αρχές διεκπεραιώνουν τα έγγραφα προσωρινής εισαγωγής («απαίτηση καταβολής έναντι εγγυοδοτικού οργανισμού» ή «γνωστοποίηση της μη εξόφλησης», αντίστοιχα) σύμφωνα με τα άρθρα 9, 10 και 11 του παραρτήματος της σύμβασης της Κωνσταντινουπόλεως ή, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα άρθρα 7, 8 και 9 της σύμβασης ΑΤΑ.
2.   Ο υπολογισμός του ποσού των εισαγωγικών δασμών και φόρων που προκύπτει από την αξίωση καταβολής ενώπιον εγγυοδοτικού οργανισμού πραγματοποιείται με υπόδειγμα έντυπου δασμολόγησης.
3.   Οι κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων για την απαίτηση καταβολής έναντι εγγυοδοτικού οργανισμού που αναφέρεται στην παράγραφο 1 ορίζονται στο παράρτημα 33-01.
4.   Οι κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων για τη γνωστοποίηση της μη εξόφλησης των δελτίων CPD που αναφέρεται στην παράγραφο 1 ορίζονται στο παράρτημα 33-02.
5.   Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κώδικα, η απαίτηση καταβολής έναντι εγγυοδοτικού οργανισμού και η γνωστοποίηση της μη εξόφλησης των δελτίων CPD δύνανται να αποστέλλονται στον οικείο εγγυοδοτικό οργανισμό με μέσα άλλα εκτός των ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων.

1.   Όταν οι τελωνειακές αρχές που γνωστοποίησαν την τελωνειακή οφειλή και την υποχρέωση καταβολής λοιπών επιβαρύνσεων για εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς διαμετακόμισης σύμφωνα με τη σύμβαση ΑΤΑ ή τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης λαμβάνουν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τον τόπο όπου συνέβησαν τα γεγονότα που προκάλεσαν την τελωνειακή οφειλή και την υποχρέωση καταβολής λοιπών επιβαρύνσεων, αποστέλλουν αμέσως όλα τα απαραίτητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου πιστοποιημένης γνησιότητας αντιγράφου των αποδεικτικών στοιχείων, στις αρχές που είναι αρμόδιες για τον εν λόγω τόπο. Οι αρχές που αποστέλλουν τα στοιχεία ζητούν ταυτόχρονα από τις αρχές που τα λαμβάνουν να βεβαιώσουν την αρμοδιότητά τους για την είσπραξη των λοιπών επιβαρύνσεων.
2.   Οι αρχές που λαμβάνουν τα στοιχεία βεβαιώνουν τη λήψη τους και δηλώνουν εάν είναι αρμόδιες για την είσπραξη των λοιπών επιβαρύνσεων. Για τους σκοπούς αυτούς, οι αρχές που λαμβάνουν τα στοιχεία χρησιμοποιούν το υπόδειγμα απαλλακτικού σημειώματος που ορίζεται στο παράρτημα 33-05, στο οποίο περιλαμβάνεται η μνεία ότι πραγματοποιήθηκε η έγερση της απαίτησης ενώπιον του εγγυοδοτικού οργανισμού στο κράτος μέλος που λαμβάνει τα στοιχεία. Σε περίπτωση που δεν ληφθεί απάντηση εντός 90 ημερών, οι αρχές που αποστέλλουν τα στοιχεία πρέπει να συνεχίσουν αμέσως τη διαδικασία είσπραξης που κίνησαν.
3.   Αν οι αρχές στις οποίες αποστέλλονται τα στοιχεία είναι αρμόδιες, μετά την περίοδο που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκκινούν νέα διαδικασία για την είσπραξη των λοιπών επιβαρύνσεων, κατά περίπτωση, και ενημερώνουν αμέσως τις αρχές που αποστέλλουν τα στοιχεία.
Οι αρχές που λαμβάνουν τα στοιχεία εισπράττουν, εάν είναι απαραίτητο, από τον εγγυοδοτικό οργανισμό με τον οποίο συνδέονται το ποσό των δασμών και των λοιπών οφειλόμενων επιβαρύνσεων βάσει των συντελεστών που ισχύουν στο κράτος μέλος στο οποίο βρίσκονται οι αρχές αυτές.
4.   Μόλις οι αρχές που λαμβάνουν τα στοιχεία δηλώσουν ότι είναι αρμόδιες για την είσπραξη των λοιπών επιβαρύνσεων, οι αρχές που αποστέλλουν τα στοιχεία επιστρέφουν στον εγγυοδοτικό οργανισμό με τον οποίο συνδέονται οποιαδήποτε ποσά που ενδέχεται να έχει καταθέσει ή να έχει πληρώσει προσωρινά ο οργανισμός αυτός.
5.   Η μεταφορά της διαδικασίας πρέπει να πραγματοποιείται εντός προθεσμίας ενός έτους από την ημερομηνία λήξης ισχύος του δελτίου, εκτός εάν η πληρωμή έχει οριστικοποιηθεί κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7 παράγραφος 2 ή 3 της σύμβασης ATA ή του άρθρου 9 παράγραφος 1 στοιχεία β) και γ) του παραρτήματος Α της σύμβασης της Κωνσταντινουπόλεως.

Στην περίπτωση είσπραξης λοιπών επιβαρύνσεων για εμπορεύματα που υπάγονται σε προσωρινή εισαγωγή σύμφωνα με τη σύμβαση ΑΤΑ ή τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 169.
Υποτμήμα 2
Γνωστοποίηση της τελωνειακής οφειλής και απαίτηση καταβολής έναντι εγγυοδοτικού οργανισμού

1.   Όταν οι τελωνειακές αρχές αποφασίζουν ότι έχει γεννηθεί τελωνειακή οφειλή για εμπορεύματα που καλύπτονται από δελτίο ΑΤΑ, εγείρουν άμεσα απαίτηση έναντι του εγγυοδοτικού οργανισμού. Το τελωνείο συντονισμού που εγείρει την απαίτηση που αναφέρεται στο άρθρο 86 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 αποστέλλει ταυτόχρονα στο τελωνείο συντονισμού, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το τελωνείο υπαγωγής σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής, ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την απαίτηση καταβολής που εστάλη στον εγγυοδοτικό οργανισμό. Χρησιμοποιείται το έντυπο που παρατίθεται στο παράρτημα 33-03.
2.   Το εν λόγω ενημερωτικό σημείωμα συνοδεύεται από αντίγραφο του μη εξοφληθέντος φύλλου, εκτός αν το τελωνείο συντονισμού δεν έχει στην κατοχή του τέτοιο φύλλο. Το ενημερωτικό σημείωμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται κάθε φορά που αυτό κρίνεται απαραίτητο.
3.   Το έντυπο δασμολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 86 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 μπορεί να αποστέλλεται μετά την έγερση της απαίτησης έναντι του εγγυοδοτικού οργανισμού, εντός προθεσμίας η οποία, ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους τρεις μήνες από την εν λόγω έγερση, και οπωσδήποτε δεν πρέπει να υπερβαίνει την προθεσμία έξι μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία οι τελωνειακές αρχές κινούν τη διαδικασία είσπραξης. Το έντυπο δασμολόγησης παρατίθεται στο παράρτημα 33-04.


1.   Σύμφωνα με το άρθρο 127 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446, τα ενωσιακά εμπορεύματα προσδιορίζονται στο δελτίο TIR ή ATA ή στο έντυπο 302 από τον κωδικό «T2L» ή «T2LF». Ο δικαιούχος του καθεστώτος μπορεί να συμπεριλάβει έναν από τους εν λόγω κωδικούς, ανάλογα με την περίπτωση, συνοδευόμενο από την υπογραφή του στα σχετικά έγγραφα στον χώρο που προορίζεται για την περιγραφή των εμπορευμάτων, πριν από την υποβολή τους προς θεώρηση στο τελωνείο αναχώρησης. Ο κατάλληλος κωδικός «T2L» ή «T2LF» θεωρείται με τη σφραγίδα του τελωνείου αναχώρησης η οποία συνοδεύεται από την υπογραφή του αρμόδιου υπαλλήλου.
Σε περίπτωση ηλεκτρονικού εντύπου 302 ο δικαιούχος του καθεστώτος μπορεί επίσης να συμπεριλάβει έναν από τους εν λόγω κωδικούς στα στοιχεία του εντύπου 302. Στην περίπτωση αυτή, η θεώρηση από το τελωνείο αναχώρησης πραγματοποιείται σε ηλεκτρονική μορφή.
2.   Όταν το δελτίο TIR, το δελτίο ΑΤΑ ή το έντυπο 302 καλύπτει ταυτόχρονα ενωσιακά και μη ενωσιακά εμπορεύματα, αυτά αναφέρονται χωριστά και ο κωδικός «T2L» ή «T2LF», κατά περίπτωση, τίθεται έτσι, ώστε να αφορά σαφώς μόνον τα ενωσιακά εμπορεύματα.

Για την επεξεργασία, την ανταλλαγή και την αποθήκευση πληροφοριών που αφορούν δελτία eΑΤΑ τα οποία εκδίδονται βάσει του άρθρου 21α της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιείται ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών και επικοινωνίας (σύστημα δελτίων eATA), που έχει συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 1 του κώδικα. Οι πληροφορίες διατίθενται μέσω του εν λόγω συστήματος από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές χωρίς καθυστέρηση.

1.   Η πράξη διαμετακόμισης ΑΤΑ θεωρείται ότι έχει περατωθεί ορθά, εφόσον ο κάτοχος του δελτίου ΑΤΑ προσκομίσει, εντός των προθεσμιών που προβλέπονται στο άρθρο 7 παράγραφοι 1 και 2 της σύμβασης ΑΤΑ, όταν το δελτίο εκδίδεται βάσει της σύμβασης ΑΤΑ, ή στο άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β) του παραρτήματος Α της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, όταν το δελτίο εκδίδεται βάσει της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, και κατά τρόπο ικανοποιητικό για την τελωνειακή αρχή, ένα από τα ακόλουθα έγγραφα ταυτοποίησης των εμπορευμάτων:
α)
τα έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο 8 της σύμβασης ΑΤΑ, όταν το δελτίο εκδίδεται βάσει της σύμβασης ΑΤΑ ή στο άρθρο 10 του παραρτήματος Α της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, όταν το δελτίο εκδίδεται βάσει της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης·
β)
έγγραφο επικυρωμένο από την τελωνειακή αρχή, που αποδεικνύει ότι τα εμπορεύματα έχουν προσκομιστεί στο τελωνείο προορισμού ή εξόδου·
γ)
έγγραφο που έχει εκδοθεί από τις τελωνειακές αρχές τρίτης χώρας, στην τα εμπορεύματα υπάγονται σε τελωνειακό καθεστώς.
2.   Αντί των εγγράφων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, ως απόδειξη μπορούν να προσκομιστούν αντίγραφά τους, θεωρημένα ως γνήσια αντίγραφα από τον οργανισμό που έχει επικυρώσει τα πρωτότυπα έγγραφα.

(άρθρο 162 [11]του κώδικα)
1.   Τα δελτία ΑΤΑ και CPD θεωρούνται διασάφηση εξαγωγής στην περίπτωση που έχουν εκδοθεί σε κράτος μέλος που αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης ΑΤΑ ή της σύμβασης της Κωνσταντινουπόλεως και φέρουν θεώρηση και καλύπτονται από εγγύηση συσταθείσα από οργανισμό που είναι εγκατεστημένος εντός της Ένωσης και αποτελεί μέλος εγγυοδοτικού δικτύου, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 στοιχείο δ) του παραρτήματος Α της σύμβασης της Κωνσταντινουπόλεως.
2.   Τα δελτία ΑΤΑ και CPD δεν χρησιμοποιούνται ως διασάφηση εξαγωγής για τα ενωσιακά εμπορεύματα σε περίπτωση που:
α)
τα εν λόγω εμπορεύματα υπόκεινται σε διατυπώσεις εξαγωγής με σκοπό τη χορήγηση επιστροφών κατά την εξαγωγή στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής·
β)
τα εμπορεύματα, τα οποία έχουν αποτελέσει τμήμα των αποθεμάτων παρέμβασης, υπόκεινται σε μέτρα ελέγχου όσον αφορά τη χρησιμοποίηση ή τον προορισμό και έχουν αποτελέσει αντικείμενο τελωνειακών διατυπώσεων εξαγωγής σε εδάφη εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής·
γ)
τα εν λόγω εμπορεύματα απολαύουν επιστροφής ή διαγραφής των εισαγωγικών δασμών υπό την προϋπόθεση ότι εξάγονται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης·
δ)
τα εν λόγω εμπορεύματα διακινούνται εντός του εδάφους της Ένωσης υπό καθεστώς αναστολής, σύμφωνα με την οδηγία 2008/118/ΕΚ, εκτός εάν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 30 της εν λόγω οδηγίας.
3.   Όταν ένα δελτίο ΑΤΑ χρησιμοποιείται ως διασάφηση εξαγωγής, το τελωνείο εξαγωγής προβαίνει στις ακόλουθες διατυπώσεις:
α)
επαληθεύει τα στοιχεία που αναφέρονται στις θέσεις A έως G του φύλλου εξαγωγής σε σχέση με τα εμπορεύματα που καλύπτονται από το δελτίο·
β)
συμπληρώνει, κατά περίπτωση, τη θέση «Attestation des autorités douanières» (Βεβαίωση των τελωνειακών αρχών), που αναφέρεται στο εξώφυλλο του δελτίου·
γ)
συμπληρώνει το στέλεχος και τη θέση Η του φύλλου εξαγωγής·
δ)
αναγράφει το όνομα του τελωνείου εξαγωγής στη θέση Η στοιχείο β) του φύλλου επανεισαγωγής· και
ε)
φυλάσσει το φύλλο εξαγωγής.
4.   Εάν το τελωνείο εξαγωγής είναι διαφορετικό από το τελωνείο εξόδου, το τελωνείο εξαγωγής διεκπεραιώνει τις διατυπώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3, αλλά δεν συμπληρώνει τη θέση 7 του στελέχους εξαγωγής, η οποία συμπληρώνεται από το τελωνείο εξόδου.
5.   Οι προθεσμίες για την επανεισαγωγή των εμπορευμάτων, τις οποίες καθορίζει το τελωνείο εξαγωγής στη θέση Η στοιχείο β) του φύλλου εξαγωγής, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τη διάρκεια ισχύος του δελτίου.

Συντονιστικό γραφείο που εγείρει την απαίτηση
Παραλήπτης: συντονιστικό γραφείο στο οποίο υπάγεται το τελωνείο προσωρινής εισαγωγής, ή άλλο συντονιστικό γραφείο
ΘΕΜΑ: ΔΕΛΤΙΟ ΑΤΑ — ΕΓΕΡΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ
Σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση ΑΤΑ/σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (1), την … (2) ηγέρθη απαίτηση καταβολής δασμών και φόρων ενώπιον του εγγυοδοτικού οργανισμού, με τον οποίον είμαστε συνδεδεμένοι, και αφορά:
1.
Το δελτίο ATA αριθ. :
2.
Το οποίο έχει εκδοθεί από το εμπορικό επιμελητήριο:
Πόλη:
Χώρα:
3.
Εξ ονόματος:
Κάτοχος:
Διεύθυνση:
4.
Ημερομηνία λήξης ισχύος του δελτίου:
5.
Ημερομηνία που έχει καθοριστεί για την επανεξαγωγή (3):
6.
Αριθμός του φύλλου διαμετακόμισης/εισαγωγής (4):
7.
Ημερομηνία θεώρησης του φύλλου:
Υπογραφή και σφραγίδα του κεντρικού συντονιστικού γραφείου έκδοσης.

(1)  Άρθρο 7 της σύμβασης ΑΤΑ, Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 1961/άρθρο 9 του παραρτήματος Α της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, 26 Ιουνίου 1990.
(2)  Συμπληρώνεται με την ημερομηνία αποστολής της αίτησης.
(3)  Στοιχεία που συμπληρώνονται βάσει των στοιχείων του μη εξοφληθέντος φύλλου διαμετακόμισης ή προσωρινής εισαγωγής, ή, ελλείψει φύλλου, βάσει των πληροφοριών του συντονιστικού γραφείου έκδοσης.
(4)  Διαγράφεται η περιττή μνεία.

ΕΝΤΥΠΟ ΔΑΣΜΟΛΟΓΗΣΗΣ
Της … Αριθ…
Τα παρακάτω στοιχεία πρέπει να παρασχεθούν με τη σειρά:
1.
Δελτίο ATA αριθ. :…
2.
Αριθμός του φύλλου διαμετακόμισης/εισαγωγής (1):…
3.
Ημερομηνία θεώρησης του φύλλου: .…
4.
Κάτοχος και διεύθυνση:…
5.
Εμπορικό επιμελητήριο:…
6.
Χώρα καταγωγής:…
7.
Ημερομηνία λήξης ισχύος του δελτίου:…
8.
Καθορισθείσα ημερομηνία επανεξαγωγής:…
9.
Τελωνείο εισόδου:…
10.
Τελωνείο προσωρινής εισαγωγής: .…
11.
Εμπορική ονομασία:…
12.
Κωδικός ΣΟ:…
13.
Αριθμός τεμαχίων:…
14.
Βάρος ή όγκος:…
15.
Αξία:…
16.
Ανάλυση δασμών και φόρων:
…Είδος Βάση επιβολής Συντελεστής Ποσό Τιμή συναλλάγματος
Σύνολο:
(ολογράφως: )
17.
Τελωνείο:
…Τόπος και ημερομηνία:
…ΥπογραφήΣφραγίδα

(1)  Διαγράφεται η περιττή μνεία.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 33-05  - Υπόδειγμα απαλλακτικού σημειώματος που περιλαμβάνει τη μνεία ότι πραγματοποιήθηκε η έγερση της απαίτησης ενώπιον του εγγυοδοτικού οργανισμού στο κράτος μέλος όπου γεννάται η τελωνειακή οφειλή στο πλαίσιο καθεστώτος διαμετακόμισης βάσει δελτίου ATA/e-ATA

Συντονιστικό γραφείο του δεύτερου κράτους μέλους που εγείρει την απαίτηση
Παραλήπτης: συντονιστικό γραφείο του πρώτου κράτους μέλους που ήγειρε την αρχική απαίτηση.
ΘΕΜΑ: ΔΕΛΤΙΟ ATA — ΑΠΑΛΛΑΓΗ
Σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση ΑΤΑ / σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (1), ηγέρθη την … (2) απαίτηση καταβολής δασμών και φόρων ενώπιον του εγγυοδοτικού οργανισμού, με τον οποίον είμαστε συνδεδεμένοι, και αφορά:
1.
Το δελτίο ATA αριθ. :
2.
Το οποίο έχει εκδοθεί από το εμπορικό επιμελητήριο:
Πόλη:
Χώρα:
3.
Εξ ονόματος:
Κάτοχος:
Διεύθυνση:
4.
Ημερομηνία λήξης ισχύος του δελτίου:
5.
Ημερομηνία που έχει καθοριστεί για την επανεξαγωγή (3):
6.
Αριθμός του φύλλου διαμετακόμισης/εισαγωγής (4):
7.
Ημερομηνία θεώρησης του φύλλου:
Το παρόν σημείωμα επέχει θέση απαλλαγής από κάθε ευθύνη για την υπόθεση στον βαθμό που σας αφορά.
Υπογραφή και σφραγίδα του κεντρικού συντονιστικού γραφείου έκδοσης.

(1)  Άρθρο 7 της σύμβασης ΑΤΑ, Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 1961/άρθρο 9 του παραρτήματος Α της
(2)  Συμπληρώνεται με την ημερομηνία αποστολής της αίτησης.
(3)  Στοιχεία που συμπληρώνονται βάσει των στοιχείων του μη εξοφληθέντος φύλλου διαμετακόμισης ή προσωρινής εισαγωγής, ή, ελλείψει φύλλου, βάσει των πληροφοριών του συντονιστικού γραφείου έκδοσης.
(4)  Διαγράφεται η περιττή μνεία.




[1]  Καν.952/2013 -2. Αν τα εμπορεύματα έχουν υπαχθεί σε τελωνειακό καθεστώς  που δεν έχει εκκαθαρισθεί ή εάν η προσωρινή εναπόθεση δεν έληξε  όπως προβλέπεται, και εφόσον ο τόπος γένεσης της τελωνειακής  οφειλής δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί δυνάμει της παραγράφου  1 δεύτερο και τρίτο εδάφιο, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, η  τελωνειακή οφειλή γεννάται είτε στον τόπο όπου τα εμπορεύματα  έχουν υπαχθεί στο εν λόγω καθεστώς είτε στον τόπο από τον οποίο  εισήλθαν στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης υπό το εν λόγω  καθεστώς είτε στον τόπο όπου βρίσκονταν σε προσωρινή εναπόθεση.
[2] Καν.952/2013- 1. Κάθε είδους ανταλλαγή πληροφοριών, όπως διασαφήσεων, αιτήσεων ή αποφάσεων, μεταξύ τελωνειακών αρχών και μεταξύ οικονομικών φορέων και τελωνειακών αρχών και η διατήρηση των πληροφοριών αυτών, όπως απαιτείται από την τελωνειακή νομοθεσία, πραγματοποιείται με τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων.
2. Ορίζονται κοινές απαιτήσεις περί δεδομένων για τους σκοπούς της ανταλλαγής και της διατήρησης των πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1.
[3] Καν.952/2013 3. Μέσα για την ανταλλαγή και τη διατήρηση πληροφοριών άλλα από τις ηλεκτρονικές τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εξής:
α) σε μόνιμη βάση, όταν δικαιολογείται δεόντως από τον τρόπο διακίνησης ή όταν η χρήση ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων δεν ενδείκνυται για τις συγκεκριμένες τελωνειακές διατυπώσεις,

[4]  Καν.952/2013 Άρθρο 98 - Αποδέσμευση της εγγύησης

1. Οι τελωνειακές αρχές αποδεσμεύουν την εγγύηση αμέσως  μόλις αποσβεσθεί η τελωνειακή οφειλή ή η οφειλή άλλων επιβαρύνσεων ή καταστεί αδύνατη πλέον η γένεσή τους.
2. Όταν η τελωνειακή οφειλή ή η οφειλή άλλων επιβαρύνσεων  αποσβέννυται εν μέρει ή μπορεί πλέον να γεννηθεί για μέρος του  εγγυημένου ποσού, η εγγύηση που έχει συσταθεί αποδεσμεύεται  κατά αντίστοιχο ποσό, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου,  εκτός αν το ύψος του σχετικού ποσού δεν δικαιολογεί τέτοια  ενέργεια.
[5] Καν. 952/2013- 3. Η διακίνηση εμπορευμάτων σύμφωνα με την παράγραφο 1  πραγματοποιείται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:
γ) σύμφωνα με τη σύμβαση ΑΤΑ/σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως, όταν αφορά πράξη διαμετακόμισης,
[6] Καν. 952/2013- 3. Η διακίνηση εμπορευμάτων σύμφωνα με την παράγραφο 1  πραγματοποιείται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:
γ) σύμφωνα με τη σύμβαση ΑΤΑ/σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως, όταν αφορά πράξη διαμετακόμισης,

[7] Άρθρο 98 - Αποδέσμευση της εγγύησης

1. Οι τελωνειακές αρχές αποδεσμεύουν την εγγύηση αμέσως  μόλις αποσβεσθεί η τελωνειακή οφειλή ή η οφειλή άλλων επιβαρύνσεων ή καταστεί αδύνατη πλέον η γένεσή τους.
2. Όταν η τελωνειακή οφειλή ή η οφειλή άλλων επιβαρύνσεων  αποσβέννυται εν μέρει ή μπορεί πλέον να γεννηθεί για μέρος του  εγγυημένου ποσού, η εγγύηση που έχει συσταθεί αποδεσμεύεται  κατά αντίστοιχο ποσό, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου,  εκτός αν το ύψος του σχετικού ποσού δεν δικαιολογεί τέτοια  ενέργεια.

[8] Καν 952/2013 - Άρθρο 153 -Τεκμήριο του τελωνειακού χαρακτήρα εμπορευμάτων ως ενωσιακών εμπορευμάτων

2. Σε ειδικές περιπτώσεις στις οποίες δεν εφαρμόζεται το τεκμήριο που ορίζεται στην παράγραφο 1, πρέπει να αποδειχθεί ο τελωνειακός χαρακτήρας των εμπορευμάτων ως ενωσιακών  εμπορευμάτων.

[9] Καν 952/2013 Άρθρο 16  - Ηλεκτρονικά συστήματα  1. Τα κράτη μέλη συνεργάζονται με την Επιτροπή για τη δημιουργία, τη διατήρηση και τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τελωνειακών αρχών και με την Επιτροπή και για τη διατήρηση των πληροφοριών αυτών σύμφωνα με τον κώδικα.

[10] Καν 952/2013 Άρθρο 227 - Εσωτερική διαμετακόμιση

1. Υπό το καθεστώς εσωτερικής διαμετακόμισης και υπό τους  όρους της παραγράφου 2, τα ενωσιακά εμπορεύματα μπορούν να  διακινούνται από ένα σημείο του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης  σε άλλο με διέλευση από χώρα ή έδαφος εκτός του εν λόγω  τελωνειακού εδάφους, χωρίς μεταβολή του τελωνειακού τους χαρακτηρισμού.
2. Η διακίνηση εμπορευμάτων σύμφωνα με την παράγραφο 1  πραγματοποιείται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους: 
γ) σύμφωνα με τη σύμβαση ΑΤΑ/σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως, όταν αφορά πράξη διαμετακόμισης,

[11] Άρθρο 162 -Περιεχόμενο συνήθους τελωνειακής διασάφησης

Οι συνήθεις τελωνειακές διασαφήσεις περιέχουν όλα τα στοιχεία  που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν  το τελωνειακό καθεστώς για το οποίο διασαφίζονται τα εμπορεύματα.

Δείτε σχετικές  με το θέμα Αναρτήσεις
Συνοδευτικό Δελτίο ΑΤΑ –  128
Συνοδευτικό Δελτίο ΑΤΑ Παρουσίαση βιβλίου, 11 Φεβρουαρίου 2014  128
Το ΑΤΑ σαν τελωνειακό παραστατικό έγγραφο, (Μάθημα 8), 2 Ιουνίου 2015  131
Το Δελτίο ΑΤΑ στον Εφαρμοστικό Κοινοτικό Τελωνειακό Κώδικα  ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93  135
Τα κράτη –μέλη της σύμβασης ΑΤΑ μέχρι το 2013, Μάθημα 8, 25 Νοεμβρίου 2015  136
Πολλαπλές εξαγωγές με Δελτίο ΑΤΑ μέσα σε ένα χρόνο (Μάθημα 8) 1 Δεκεμβρίου 2015  138
Περί εξουσιοδότησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α) για έκδοση και διαχείριση του Δελτίου ΑΤΑ. Αριθ. Τ 392/8/Β0019 /2003-ΦΕΚ Β/ 136/10.10.2003, (Μάθημα 8) 15 Ιανουαρίου 2016  140
Κατευθυντήριες γραμμές για το Δελτίο ΑΤΑ C 269/1-24/9/2001( Μάθημα 8) 19 Φεβρουαρίου 2016  145
Τα γραφεία των Κρατών Μελών της ΕΕ για παραβάσεις και παρατυπίες στα Δελτία ΑΤΑ (Μάθημα 8) 3 Μαρτίου 2016  149
Το Δελτίο ΑΤΑ και οι εκδοτικοί και εγγυοδοτικοί Οργανισμοί του. Τροποποίηση της T. 392/16.12.2002 (ΦΕΚ 136/ Β΄/2003)  (Αριθμ. ΔΔΘΤΟΚΔ1049069ΕΞ2016) (ΦΕΚ Β΄ 953/07.04.2016), (Μάθημα 8) 14 Απριλίου 2016  154
Καθεστώς Δελτίου ΑΤΑ στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα. Νομική βάση. (Καν. 2446/2015,- Καν. 2447/2015) (Μάθημα 8) 7 Σεπτεμβρίου 2016  156


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου