Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση, απόφαση 1980/391/ΕΟΚ (Μάθημα 1) 19 Μαΐου 2014


Επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση, απόφαση 1980/391/ΕΟΚ (Μάθημα 1) 19 Μαΐου 2014

80/391/ΕΟΚ: Απόφαση του Συμβουλίου της 17ης Μαρτίου 1980 περί αποδοχής εξ ονόματος της Κοινότητος ενός παραρτήματος της διεθνούς συμβάσεως για την απλούστευση και εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 100 της 17/04/1980 σ. 0027 - 0031
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 2 τόμος 2 σ. 0162 
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 2 τόμος 2 σ. 0162 
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 11 τόμος 19 σ. 0231 
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 02 τόμος 6 σ. 0214 
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 02 τόμος 6 σ. 0214 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 17ης Μαρτίου 1980 περί αποδοχής εξ ονόματος της Κοινότητος ενός παραρτήματος της διεθνούς συμβάσεως για την απλούστευση και εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,
Έχοντας υπόψη:
την συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος,
την σύσταση της Επιτροπής,
Έκτιμώντας:
ότι, σύμφωνα με την απόφαση 75/199/ΕΟΚ(1), η Κοινότης έχει συνάψει τη διεθνή σύμβαση για την απλούστευση και εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων-
ότι το παράρτημα της εν λόγω συμβάσεως περί της επανεισαγωγής στην ίδια κατάσταση δύναται να γίνει δεκτό από την Κοινότητα-
ότι, παρά ταύτα, η αποδοχή αυτή πρέπει να συνδυασθεί με ορισμένες επιφυλάξεις για να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις της τελωνειακής ενώσεως,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:
Άρθρο 1
Γίνεται δεκτό, εξ ονόματος της Κοινότητος, το παράρτημα Β. 3 της διεθνούς συμβάσεως για την απλούστευση και εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων καθ' όσον αφορά την επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση, με επιφυλάξεις ως προς τον κανόνα 2 και τις συνιστώμενες πρακτικές 8, 11, 12 και 24.
Το κείμενο του εν λόγω παραρτήματος περιλαμβάνεται ως παράρτημα στην παρούσα απόφαση.
Άρθρο 2
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ορίζει το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για την κοινοποίηση προς το γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Τελωνειακής Συνεργασίας της αποδοχής από την Κοινότητα, με τις αναφερόμενες στο άρθρο 1 επιφυλάξεις του παραρτήματος περί της επανεισαγωγής στην ίδια κατάσταση.
Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 17 Μαρτίου 1980.
Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
J. SANTER
(1) ΕΕ αριθ. Ν 100 της 21.4.1975, σ. 1.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. 3
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Συμβαίνει συχνά να επανεισάγονται εμπορεύματα στη χώρα από την οποία εξήχθησαν, στην ίδια κατάσταση που ευρίσκοντο κατά την έξοδό τους από τη χώρα αυτή. Σε πολλές περιπτώσεις, η επανεισαγωγή αυτή προβλεπόταν κατά τον χρόνο της εξαγωγής των εμπορευμάτων που ηδυνήθη τότε ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί με επιφύλαξη επιστροφής. Εν τούτοις, σε ορισμένο αριθμό περιπτώσεων, η επανεισαγωγή δικαιολογείται από περιστάσεις που επέρχονται μετά την εξαγωγή των εμπορευμάτων.
Η εθνική νομοθεσία των περισσοτέρων Κρατών περιέχει διατάξεις που επιτρέπουν να χορηγείται στα επανεισαγόμενα κατ' αυτό τον τρόπο εμπορεύματα απαλλαγή από τους δασμούς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις εισαγωγής καθώς και επιστροφή των δασμών και των φορολογικών επιβαρύνσεων εξαγωγής που έχουν ενδεχομένως εισπραχθεί κατά την εξαγωγή. Το τελωνειακό καθεστώς που προβλέπει αυτή την απαλλαγή και την επιστροφή είναι το καθεστώς της επανεισαγωγής στην ίδια κατάσταση. Το ευεργέτημα του καθεστώτος αυτού εξαρτάται από την προϋπόθεση ότι είναι δυνατό να εξασφαλισθεί η αναγνώριση της ταυτότητος των εμπορευμάτων. Τα απαιτητά ποσά, λόγω αναστολής των δασμών και των φορολογικών επιβαρύνσεων ή κάθε επιδοτήσεως ή άλλου ποσού που χορηγείται κατά τον χρόνο της εξαγωγής, πρέπει να καταβληθούν.
Το παρόν παράρτημα δεν εφαρμόζεται στην επανεισαγωγή των προσωπικών ειδών των ταξιδιωτών και των μέσων μεταφοράς ιδιωτικής χρήσεως.
ΟΡΙΣΜΟΙ Για την εφαρμογή του παρόντος παραρτήματος, νοούνται ως:
α) "επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση", το τελωνειακό καθεστώς που επιτρέπει να τεθούν σε ανάλωση, με απαλλαγή από τους δασμούς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις εισαγωγής, εμπορεύματα που εξήχθησαν ενώ ευρίσκοντο σε ελεύθερη κυκλοφορία ή αποτελούσαν παράγωγα προϊόντα, με την προϋπόθεση ότι δεν υπέστησαν στο εξωτερικό καμία μεταποίηση, επεξεργασία ή επισκευή. Τα απαιτητά ποσά λόγω επιστροφής, αναβολής ή αναστολής των δασμών και φορολογικών επιβαρύνσεων ή άλλης επιδοτήσεως ή άλλου ποσού που χορηγείται κατά τον χρόνο της εξαγωγής πρέπει να καταβληθούν-
β) "θέση σε ανάλωση", το τελωνειακό καθεστώς που επιτρέπει στα εισαγόμενα εμπορεύματα να παραμείνουν οριστικώς στο τελωνειακό έδαφος. Το καθεστώς αυτό συνεπάγεται την καταβολή των ενδεχομένως απαιτητών δασμών και φορολογικών επιβαρύνσεων εισαγωγής και την τήρηση όλων των απαραιτήτων τελωνειακών διατυπώσεων-
γ) "δασμοί και φορολογικές επιβαρύνσεις εισαγωγής", οι δασμοί και όλα τα άλλα δικαιώματα, φόροι και εισφορές ή διάφορες επιβαρύνσεις, που εισπράττονται κατά την εισαγωγή ή με την ευκαιρία της εισαγωγής των εμπορευμάτων, εξαιρέσει των εισφορών και επιβαρύνσεων των οποίων το ποσό περιορίζεται στο κατά προσέγγιση κόστος των υπηρεσιών που παρεσχέθησαν-
δ) "δασμοί και φορολογικές επιβαρύνσεις εξαγωγής", οι δασμοί και όλα τα άλλα δικαιώματα, φόροι και εισφορές ή διάφορες επιβαρύνσεις, που εισπράττονται κατά την εξαγωγή ή με την ευκαιρία της εξαγωγής των εμπορευμάτων, εξαιρέσει των εισφορών και επιβαρύνσεων των οποίων το ποσό περιορίζεται στο κατά προσέγγιση κόστος των υπηρεσιών που παρεσχέθησαν-
ε) "εμπορεύματα εξαγόμενα με επιφύλαξη επιστροφής", τα εμπορεύματα που προσδιορίζονται από τον εξαγωγέα ως προοριζόμενα να επανεισαχθούν και ως προς τα οποία είναι δυνατό να ληφθούν από το τελωνείο μέτρα εξακριβώσεως της ταυτότητος, με σκοπό να διευκολυνθεί η επανεισαγωγή τους στην ίδια κατάσταση.
Σημείωση:
Τα εξαγόμενα με επιφύλαξη επιστροφής εμπορεύματα δύνανται να θεωρηθούν ότι έχουν τεθεί σε τελωνειακό καθεστώς που είναι γνωστό με τους όρους "προσωρινή εξαγωγή"-
στ) "εμπορεύματα σε ελεύθερη κυκλοφορία", τα εμπορεύματα που δύνανται να διατεθούν χωρίς τελωνειακούς περιορισμούς-
ζ) "παράγωγα προϊόντα", τα προϊόντα που ελήφθησαν κατά ή μετά τη μεταποίηση, την επεξεργασία ή την επισκευή των εμπορευμάτων που εισήχθησαν προσωρινώς για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή-
η) "διασάφηση εμπορευμάτων", η πράξη που συντάσσεται σύμφωνα με τον προδιαγεγραμμένο από το τελωνείο τύπο, με την οποία οι ενδιαφερόμενοι υποδεικνύουν το τελωνειακό καθεστώς υπαγωγής των εμπορευμάτων και ανακοινώνουν τα στοιχεία, των οποίων τη δήλωση απαιτεί το τελωνείο για την εφαρμογή του καθεστώτος αυτού-
θ) "πρόσωπο", τόσο το φυσικό πρόσωπο όσο και το νομικό πρόσωπο, εκτός εάν από τα συμφραζόμενα προκύπτει άλλως.
ΑΡΧΕΣ 1. Κανόνας
Η επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση ρυθμίζεται από τις διατάξεις του παρόντος παραρτήματος.
2. Κανόνας
Η εθνική νομοθεσία καθορίζει τις προϋποθέσεις καθώς και τις τελωνειακές διατυπώσεις που πρέπει να πληρούνται για την παροχή του ευεργετήματος της επανεισαγωγής στην ίδια κατάσταση.
Σημείωση:
Η επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση υπόκειται στην προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται κατά τρόπο ικανοποιητικό για τις τελωνειακές αρχές ότι τα επανεισαγόμενα εμπορεύματα είναι εκείνα ακριβώς που έχουν εξαχθεί.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 3. Κανόνας
Η επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση χορηγείται έστω και αν επανεισάγεται ένα μόνο μέρος των εξαχθέντων εμπορευμάτων.
4. Συνιστώμενη πρακτική
Όταν οι περιστάσεις το δικαιολογούν, η επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση πρέπει να επιτρέπεται, έστω και αν τα εμπορεύματα επανεισάγονται από πρόσωπο άλλο από εκείνο που τα είχε εξαγάγει.
5. Κανόνας
Η επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση δεν δύναται να απορριφθεί για το λόγο ότι τα εμπορεύματα χρησιμοποιήθηκαν, υπέστησαν βλάβη ή εφθάρησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο εξωτερικό.
6. Κανόνας
Η επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση δεν δύναται να απορριφθεί για το λόγο ότι τα εμπορεύματα υπεβλήθησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο εξωτερικό στις αναγκαίες εργασίες για τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση διαφυλάξεως ή για τη συντήρησή τους, με την προϋπόθεση όμως ότι η αξία τους δεν έγινε, λόγω των εργασιών αυτών, υψηλότερη από την αξία που είχαν κατά τον χρόνο της εξαγωγής τους.
7. Κανόνας
Η επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση δεν περιορίζεται μόνο στα εμπορεύματα που εισάγονται απευθείας από το εξωτερικό, αλλά επιτρέπεται ομοίως στα εμπορεύματα που ευρίσκονται υπό άλλο τελωνειακό καθεστώς.
8. Συνιστώμενη πρακτική
Οι απαγορεύσεις και περιορισμοί οικονομικού χαρακτήρα που προβλέπονται κατά ην επανεισαγωγή δεν πρέπει να εφαρμόζονται στα επανεισαγόμενα στην ίδια κατάσταση εμπορεύματα που ήταν σε ελεύθερη κυκλοφορία όταν εξήχθησαν.
9. Συνιστώμενη πρακτική
Η επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση δεν δύναται να απορριφθεί για το λόγο ότι τα εμπορεύματα έχουν καθορισμένη προέλευση.
10. Κανόνας
Η επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση δεν δύναται να απορριφθεί για το λόγο ότι τα εμπορεύματα εξήχθησαν χωρίς επιφύλαξη επιστροφής.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 11. Συνιστώμενη πρακτική
Όταν η εθνική νομοθεσία καθορίζει προθεσμίες μετά τις οποίες δεν επιτρέπεται η επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση, οι προθεσμίες αυτές πρέπει να είναι επαρκείς για να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες περιστάσεις των διαφόρων περιπτώσεων, κατά τις οποίες είναι δυνατό να επιτευχθεί η επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση, χωρίς πάντως οι προθεσμίες αυτές να είναι κατώτερες από ένα έτος.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ ΕΞΑΓΩΓΗΣ 12. Συνιστώμενη πρακτική
Η επιστροφή των ενδεχομένως εισπραχθέντων δασμών και φορολογικών επιβαρύνσεων εξαγωγής πρέπει να γίνεται όσο το δυνατό ταχύτερα μετά την εισαγωγή εμπορευμάτων με το ευεργέτημα της επανεισαγωγής στην ίδια κατάσταση.
ΑΡΜΟΔΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ 13. Κανόνας
Τα τελωνεία όπου δύνανται να δηλωθούν τα εμπορεύματα για τη θέση σε ανάλωση είναι επίσης αρμόδια για τη χορήγηση της επανεισαγωγής στην ίδια κατάσταση.
14. Κανόνας
Τα επανεισαγόμενα στην ίδια κατάσταση εμπορεύματα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διασαφηνίζονται σε ένα τελωνείο διάφορο από εκείνο της εξαγωγής των εμπορευμάτων.
ΔΙΑΣΑΦΗΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ 15. Συνιστώμενη πρακτική
Τα έντυπα διασαφήσεως εμπορευμάτων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση πρέπει να είναι εναρμονισμένα με εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη θέση σε ανάλωση.
Σημειώσεις:
1. Σε ορισμένες χώρες, η διασάφηση εξαγωγής με επιφύλαξη επιστροφής δύναται ομοίως να χρησιμοποιηθεί για την επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση.
2. Όταν τα εμπορεύματα έχουν εξαχθεί υπό την κάλυψη ενός δελτίου ΑΤΑ που προβλέπεται από την τελωνειακή σύμβαση περί του δελτίου ΑΤΑ για την προσωρινή εισαγωγή εμπορευμάτων, που συνήφθη στις Βρυξέλλες στις 6 Δεκεμβρίου 1961, η επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση πραγματοποιείται υπό την κάλυψη του δελτίου αυτού.
16. Συνιστώμενη πρακτική
Καμία γραπτή διασάφηση εμπορευμάτων δεν πρέπει ν' απαιτείται για την επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση των συσκευασιών, των εμπορευματοκιβωτίων, των σκελετοκιβωτίων και των εμπορικών οδικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται κατά τη διεθνή μεταφορά των εμπορευμάτων, με την επιφύλαξη ότι αποδεικνύεται κατά τρόπο ικανοποιητικό για τις τελωνειακές αρχές ότι ευρίσκοντο σε ελεύθερη κυκλοφορία κατά την εξαγωγή.
ΠΡΟΣΑΓΟΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΑΦΗΣΕΩΣ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 17. Κανόνας
Για την υποστήριξη της διασαφήσεως επανεισαγωγής στην ίδια κατάσταση, οι τελωνειακές αρχές απαιτούν μόνο την προσκόμιση των δικαιολογητικών που κρίνονται απαραίτητα για να βεβαιωθούν ότι οι οριζόμενοι για την εφαρμογή του καθεστώτος όροι πληρούνται.
Σημείωση:
Οι τελωνειακές αρχές δύνανται ν' απαιτήσουν την προσκόμιση της διασαφήσεως εξαγωγής των λοιπών εγγράφων εξαγωγής, των τιμολογίων, συμβολαίων, κλπ. που αφορούν τα εξαγόμενα εμπορεύματα καθώς και την αλληλογραφία που έχει ανταλλαγεί στο θέμα της επιστροφής των εμπορευμάτων.
18. Συνιστώμενη πρακτική
Όταν τα εμπορεύματα που πρόκειται να επανεισαχθούν στην ίδια κατάσταση έχουν εξαχθεί με επιφύλαξη επιστροφής, οι τελωνειακές αρχές δεν πρέπει κανονικώς ν' απαιτούν προς υποστήριξη της διασαφήσεως επανεισαγωγής άλλο έγγραφο εκτός της διασαφήσεως εξαγωγής ή το έγγραφο αναγνωρίσεως της ταυτότητος που συνετάγη κατά την εξαγωγή.
Σημειώσεις:
1. Σε ορισμένες χώρες, η διασάφηση εξαγωγής με επιφύλαξη επιστροφής είναι το μόνο έγγραφο που απαιτείται για την επανεισαγωγή στην ίδια κατάσταση.
2. Η αναγνώριση της ταυτότητος των εμπορευμάτων δύναται να πραγματοποιείται από τις τελωνειακές αρχές βάσει των ληφθέντων κατά την εξαγωγή μέτρων αναγνωρίσεως της ταυτότητος.
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΕΞΑΓΟΜΕΝΑ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ α) Εμπορεύματα εξαγόμενα με επιφύλαξη επιστροφής
19. Συνιστώμενη πρακτική
Οι τελωνειακές αρχές πρέπει, με αίτηση του υπογράφοντος τη διασάφηση, να επιτρέπουν να εξάγονται τα εμπορεύματα με επιφύλαξη επιστροφής και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την διευκόλυνση της επανεισαγωγής τους στην ίδια κατάσταση.
β) Αρμόδια τελωνεία για την εξαγωγή με επιφύλαξη επιστροφής
20. Κανόνας
Τα τελωνεία από τα οποία τα εμπορεύματα δύνανται να εξαχθούν οριστικώς είναι ομοίως αρμόδια να επιτρέπουν την εξαγωγή με επιφύλαξη επιστροφής.
γ) Διασάφηση εμπορευμάτων για την εξαγωγή με επιφύλαξη επιστροφής
21. Συνιστώμενη πρακτική
Τα έντυπα διασαφήσεως εμπορευμάτων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή των εμπορευμάτων με επιφύλαξη επιστροφής πρέπει να είναι εναρμονισμένα με εκείνα που χρησιμοποιούνται για την οριστική εξαγωγή.
Σημείωση:
Η εξαγωγή με επιφύλαξη επιστροφής δύναται ομοίως να πραγματοποιείται με την κάλυψη ενός δελτίου ΑΤΑ, και στη θέση ενός εθνικού τελωνειακού εγγράφου.
δ) Έγγραφα που πρέπει να κατατίθενται για την υποστήριξη της διασαφήσεως εξαγωγής με επιφύλαξη επιστροφής
22. Κανόνας
Οι τελωνειακές αρχές δεν απαιτούν ως δικαιολογητικά της διασαφήσεως εξαγωγής με επιφύλαξη επιστροφής παρά μόνο τα έγγραφα που κρίνουν απαραίτητα για να καταστεί δυνατός ο έλεγχος της πράξεως και για να βεβαιωθούν ότι τηρήθηκαν όλες οι προδιαγραφές περί της εφαρμογής των περιορισμών ή άλλων προβλεπομένων διατάξεων.
ε) Αναγνώριση της ταυτότητος των εξαγομένων με επιφύλαξη επιστροφής των εμπορευμάτων
23. Κανόνας
Όταν καθορίζουν τη φύση των μέτρων αναγνωρίσεως της ταυτότητος που πρέπει να ληθφούν για τα εξαγόμενα με επιφύλαξη επιστροφής εμπορεύματα, οι τελωνειακές αρχές λαμβάνουν υπόψη ιδίως τη φύση των εμπορευμάτων και τα σχετικά φορολογικά συμφέροντα.
Σημείωση:
Για την αναγνώριση ταυτότητος των εξαγομένων με επιφύλαξη επιστροφής εμπορευμάτων, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να προσφύγουν σε επίθεση τελωνειακών σημείων (μολυβδοσφραγίδες, σφραγίδες, διάτρητα σημεία κλπ.), στην αναγνώριση σημείων, αριθμών ή άλλων ενδείξεων που υπάρχουν κατά τρόπο μόνιμο στα εμπορεύματα, στην περιγραφή των εμπορευμάτων, σε σχέδια υπό κλίμακα ή σε φωτογραφίες, σε λήψη δειγμάτων.
στ) Διευκολύνσεις χορηγούμενες στα εξαγόμενα με επιφύλαξη επιστροφής εμπορεύματα
24. Συνιστώμενη πρακτική
Τα εξαγόμενα με επιφύλαξη επιστροφής εμπορεύματα πρέπει ν' απολαύουν του ευεργετήματος της αναστολής των ενδεχομένως ισχυόντων δασμών και φορολογικών επιβαρύνσεων εξαγωγής.
Σημείωση:
Ο υπογράφων την διασάφηση δύναται να υποχρεωθεί να συστήσει εγγύηση προοριζόμενη να εξασφαλίσει την είσπραξη των ποσών που θα καθίσταντο απαιτητά εάν τα εμπορεύματα δεν επανεισήγοντο εντός της προθεσμίας που έχει ενδεχομένως καθορισθεί.
25. Κανόνας
Με αίτηση του ενδιαφερόμενου προσώπου, οι τελωνειακές αρχές επιτρέπουν την μετατροπή της εξαγωγής με επιφύλαξη επιστροφής σε οριστική εξαγωγή, εφ' όσον τηρούνται οι προϋποθέσεις και διατυπώσεις που ισχύουν στην περίπτωση αυτή.
Σημειώσεις:
1. Οι δασμοί και οι φορολογικές επιβαρύνσεις εξαγωγής που δεν έχουν εισπραχθεί καθίστανται απαιτητοί.
2. Η επιστροφή ή η απαλλαγή από δασμούς και φορολογικές επιβαρύνσεις που δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί λόγω της εξαγωγής με επιφύλαξη επιστροφής χορηγείται κανονικά.
26. Συνιστώμενη πρακτική
Όταν το ίδιο εμπόρευμα προορίζεται να εξάγεται, συχνά με επιφύλαξη επιστροφής, και να επανεισάγεται στην ίδια κατάσταση, οι τελωνειακές αρχές πρέπει να επιτρέπουν κατόπιν αιτήσεως του υπογράφοντος τη διασάφηση, η διασάφηση εξαγωγής, με επιφύλαξη επιστροφής, που κατατίθεται κατά την πρώτη εξαγωγή, να αποκτά ισχύ για την κάλυψη των μεταγενεστέρων επανεισαγωγών και εξαγωγών του εμπορεύματος κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου.
Σημείωση:
Οι μεταγενέστερες επανεισαγωγές και εξαγωγές δύνανται να σημειώνονται από τις τελωνειακές αρχές επί της διασαφήσεως των εμπορευμάτων, με τη θέση μιας σφραγίδος ή μιας κατάλληλης θεωρήσεως.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 27. Κανόνας
Οι τελωνειακές αρχές φροντίζουν ώστε κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο να δύναται να λαμβάνει χωρίς δυσκολία κάθε χρήσιμη πληροφορία στο θέμα της επανεισαγωγής στην ίδια κατάσταση.

E-mail = ggioggaras@Gmail.com
Για αγορά βιβλίων πατήστε εδώ 

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Παραγγείλετε αντίτυπα με το σύστημα PrePrint

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου