Πέμπτη 18 Μαΐου 2017


Τρία θέματα από τις εξετάσεις Πιστοποίηση Εκτελωνιστή Τελωνειακού Αντιπροσώπου στην Τελωνειακή Περιφέρεια του Πειραιά το 2016, Λύσεις Σχόλιοα (Μάθημα 4) 18 Μαΐου 2017




ΘΕΜΑ 1Ο ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΑΠΟΔΟΣΗ 4

Σύμφωνα με τον νόμο 718/77,, όπως ισχύει, κάθε πότε προκηρύσσεται διαγωνισμός για απόκτηση Πιστοποίησης Εκτελωνιστή, πότε δημοσιεύεται η σχετική προκήρυξη και ποια θέματα καθορίζονται με την σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών;

Απαντήσεις
-Σεπτέμβριο μήνα κάθε έτους
- η προκήρυξη δημοσιεύεται 60 ημέρες προ της διεξαγωγής του διαγωνισμού
-Εξεταστέα μαθήματα
• Τελωνειακή Νομοθεσία
• Δασμολογική Νομοθεσία και ΦΠΑ
• Νομοθεσία περί Εκτελωνιστών
Νομική βάση:
Άρθρο 1 - Τρόπος - Τόπος - Χρόνος και Όργανα διεξαγωγής διαγωνισμών
1. Οι διαγωνισμοί για την απόκτηση πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή διενεργούνται κάθε έτος, γραπτώς, ανά Τελωνειακή Περιφέρεια του άρθρου 5 του N. 718/1977 .
2. Αρμόδιο όργανο διεξαγωγής των διαγωνισμών είναι οι συγκροτούμενες, σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας, Εξεταστικές Επιτροπές.
3. Χρόνος διεξαγωγής των ως άνω διαγωνισμών, ορίζεται ο μήνας Σεπτέμβριος κάθε έτους, επιφυλασσομένων των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 της παρούσας.
1. Οι διαγωνισμοί προκηρύσσονται από τους Προϊσταμένους των Τελωνειακών Περιφερειών του άρθρου 5 του N. 718/1977. Περίληψη της σχετικής προκήρυξης δημοσιεύεται τουλάχιστον εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής τους, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3, του παρόντος άρθρου.
……………………………………………………………..
Άρθρο 8 – Εξεταστέα μαθήματα
1. Οι υποψήφιοι εξετάζονται γραπτώς στα παρακάτω μαθήματα:
• Τελωνειακή Νομοθεσία
• Δασμολογική Νομοθεσία και ΦΠΑ
• Νομοθεσία περί Εκτελωνιστών
Η εξεταστέα ύλη των ανωτέρω μαθημάτων ορίζεται ως ακολούθως
α΄) Τελωνειακή Νομοθεσία: Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας [Καν (ΕΟΚ) 2913/92)], Κανονισμός Εφαρμογής αυτού [Καν (ΕΟΚ) 2454/93] και Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας (Ν. 2960/2001)], όπως ισχύουν.
β΄) Δασμολογική Νομοθεσία και ΦΠΑ: Γενικά περί δασμολογίου - Δασμολογική κατάταξη (Συνδυασμένη Ονοματολογία και Επεξηγηματικές Σημειώσεις αυτής). Δασμολογικές ποσοστώσεις. Ειδικός Προορισμός. Δεσμευτικές Δασμολογικές Πληροφορίες. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας κατά την εισαγωγή και εξαγωγή. Συντελεστές ΦΠΑ.
γ΄) Νομοθεσία περί εκτελωνιστών: Ν. 718/1977 «Περί Εκτελωνιστών», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Μαθήματα εξετάσεων για πτυχία  Εκτελωνιστών (Απόσπασμα Τελωνειακής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.  Αριθ. Πρωτ. 803/10-6-2016). (Μετά την τροποποίηση του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα  που επήλθε μετά την 1η Μαΐου 2016, παραθέτουμε τη διόρθωση αν και δεν έχει νομοθετηθεί)
Οι υποψήφιοι θα εξετασθούν γραπτώς στα εξής μαθήματα, όπως ορίζονται στην αριθμ. Δ19Γ 5046811 ΕΞ 2012/12-12-2012 ΑΥΟ
Α) Τελωνειακή Νομοθεσία.
-Ο καν. (ΕΕ) 952/2013 για τη θέσπιση του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (ΕΝΤΚ).
-Ο κατ’ Εξουσιοδότηση Καν (ΕΕ) 2446/2015 για τη συμπλήρωση του Καν (ΕΕ) 952/2013 όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακό Κώδικα (ΕνΤΚ),
-Ο  εκτελεστικός  (ΕΕ) 2447/2015 για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 952/2013 για τη θέσπιση του Ενωσιακού Τελωνειακό Κώδικα (ΕνΤΚ)
-Ο κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 341/2016 για τη συμπλήρωση του Κανονισμού (ΕΕ) 952/2013 όσον αφορά μεταβατικούς κανόνες για ορισμένες διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (ΕνΤΚ) και
-Ο Εθνικός Τελωνειακό κώδικας (ΕΤΚ) (Ν. 2960/01) όπως έχει συμπληρωθεί.

β) Δασμολογική Νομοθεσία και ΦΠΑ: Γενικά περί δασμολογίου - Δασμολογική κατάταξη (Συνδυασμένη Ονοματολογία και Επεξηγηματικές Σημειώσεις αυτής). Δασμολογικές ποσοστώσεις. Ειδικός Προορισμός. Δεσμευτικές Δασμολογικές Πληροφορίες. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας κατά την εισαγωγή και εξαγωγή. Συντελεστές ΦΠΑ.

γ) Νομοθεσία περί εκτελωνιστών : Ν. 718/77 " Περί Εκτελωνιστών", όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Σημείωση. Οι κανονισμοί που διέπουν τις σχετικές νομοθεσίες (Τελωνειακή και Δασμολογική), καθώς και οι Εγκύκλιοι που τους κοινοποίησαν είναι αναρτημένοι στο PORTAL του  ICISnet – Νομοθεσία- 1) Ελληνική Νομοθεσία – Εγκύκλιος και 2) Ευρωπαϊκή Νομοθεσία – Κανονισμός και Απόφαση

ΘΕΜΑ 2 ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΑΠΟΔΟΣΗ 4

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 718/77 «Περί Εκτελωνιστών», 'όπως ισχύει, ποιες είναι οι πειθαρχικές ποινές που δύνανται να επιβληθούν στους Εκτελωνιστές; Και με ποιο τρόπο εισπράττονται τα επιβαλλόμενα πρόστιμα;

Απάντηση
Άρθρον 16  Πειθαρχική εξουσία  (Νόμος 718/77 ΠΕΡΙ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ Όπως τροποποιήθηκε μέχρι Ν. 4093/2012)
4. Οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται είναι: α)πρόστιμο μέχρι 50.000,00 ευρώ, β) προσωρινή ανάκληση της πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή για χρονικό διάστημα μέχρι τέσσερα (4) έτη και γ) οριστική ανάκληση της πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή.
10. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα βεβαιώνονται και εισπράττονται ως έσοδα του Δημοσίου κατά τον Κώδικα περί Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

ΘΕΜΑ 3 ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΑΠΟΔΟΣΗ 4

Σε ποιες περιπτώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 παρ. 2 του Ν. 718/77, όπως ισχύει, ανακαλείται οριστικά η Πιστοποίηση Επάρκειας Εκτελωνιστή, που ως γνωστό έχει αντικαταστήσει τον όρο πτυχίο και τον όρο άδεια άσκησης επαγγέλματος Εκτελωνιστή;

Απάντηση
(άρθρου 17 παρ. 2 του Ν. 718/77)
2. Το πτυχίον και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Εκτελωνιστού ανακαλούνται και αφαιρούνται οριστικώς:
α. δι' αμετάκλητον καταδίκην δι' αδικήματα προβλεπόμενα υπό του άρθρου 21 του παρόντος
β καταργείται
γ. δι' απώλειαν ή διαπίστωσιν μη υπάρξεως έστω και ενός εκ των προσόντων των απαιτουμένων, συμφώνως προς το άρθρον 7 του παρόντος, δια την απόκτησιν του πτυχίου και της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος εκτελωνιστού.

1. Εκτελωνισταί, αμετακλήτως καταδικασθέντες ως αυτουργοί ή συνεργοί δια κλοπήν, υπεξαίρεσιν, απάτην, εκβίασιν, πλαστογραφίαν, λαθρεμπορίαν, κιβδηλείαν, παραχάραξιν, υπεξαγωγήν εγγράφου, δωροδοκίαν, απιστίαν, συκοφαντικήν δυσφήμισιν, τοκογλυφίαν, παραβίασιν των υπό της αρχής τεθειμένων σφραγίδων.
Παράβασιν των νόμων περί Εθνικού Νομίσματος, αρχαιοτήτων και ναρκωτικών ή δι' αδικήματα συνεπαγόμενα στέρησιν, έστω και προσωρινήν, των πολιτικών των δικαιωμάτων, αποκλείονται αυτοδικαίως της ασκήσεως του επαγγέλματός των, αφαιρουμένων οριστικώς, του τε πτυχίου και της αδείας ασκήσεως του επαγγέλματος αυτών.
2. Προς εφαρμογή των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου, οι εκτελωνιστές υποχρεούνται να υποβάλουν στην οικεία τους Τελωνειακή Περιφέρεια, εντός του μηνός Ιανουαρίου κάθε έτους υπεύθυνη δήλωση τουν.1599/1986 ότι δεν καταδικάσθηκαν, ούτε έχουν παραπεμφθεί στο ακροατήριο δικαστηρίου για αδικήματα της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και ότι εξακολουθούν να συγκεντρώνουν όλα τα προσόντα που προβλέπονται από το άρθρο 7.[1]
3. Όσοι εκτελωνιστές δεν υποβάλλουν εντός της τασσόμενης προθεσμίας την υπεύθυνη δήλωση, με απόφαση στερούνται αυτοδικαίως και προσωρινώς το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του εκτελωνιστή μέχρι την προσκόμισή της αρμοδίως στην οικεία τους Τελωνειακή Περιφέρεια
Άρθρον 7 - Ν. 718/77  Προσόντα Διαγωνισμός για την απόκτηση πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνστή
1. Οι υποψήφιοι προς απόκτησιν πτυχίου εκτελωνιστού, ίνα μετάσχουν εις τον υπό του επομένου άρθρου προβλεπόμενον διαγωνισμόν απαιτείται:
α) Να είναι έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους  μέλους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου(Ε.Ο.Χ.).
β. Να κέκτηνται τουλάχιστον απολυτήριον εξαταξίου Γυμνασίου ή Λυκείoυ ή ισοτίμου προς ταύτα σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
γ και δ καταργούνται.
ε. Να μην έχουν καταδικασθή, ουδέ να διώκονται, δι' αδίκημα τι εκ των υπό της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του παρόντος προβλεπομένων, εν συνδυασμώ και με την παρ.8 του αυτού άρθρου.
στ. Να μην έχουν απολέση την ιδιότητα του εκτελωνιστού ή του ασκουμένου εκτελωνιστού συνέπεια της πειθαρχικής ποινής της οριστικής αφαιρέσεως ή ανακλήσεως της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος ή του πτυχίου εκτελωνιστού, oυδέ να τελούν, υπό έκτισιν πειθαρχικής ποινής προσωρινής αφαιρέσεως τούτων.
ζ. Να μην τελούν υπό πτώχευσιν, δικαστικήν αντίληψιν ή απαγόρευσιν. Αι ως άνω προϋποθέσεις δέον να υφίστανται εις το πρόσωπον του υποψηφίου κατά την ημέραν ενάρξεως του διαγωνισμού.
Η συνδρομή των ανωτέρω υπό ε΄, στ΄ και ζ΄ προϋποθέσεων βεβαιώνεται με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8του ν. 1599/1986 του ενδιαφερομένου.»

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Στέλνονται με Κούριερ αντικαταβολή





[1] Νόμος 4093/2012 (ΦΕΚ 222Α/12-11-2012) . Η παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 718/1977 αντικαθίσταται ως εξής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου