Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Το ψηφιακό Δελτίο ΑΤΑ στο ICISnet (Απόσπασμα ICISnet_ΥΛΕ_ ΕΧ_iTrader_ Διαμετακομιση _V2.80.doc . 2013 (Μάθημα 8) 11 Ιουλίου 2017


Το ψηφιακό Δελτίο ΑΤΑ στο ICISnet (Απόσπασμα  ICISnet_ΥΛΕ_ ΕΧ_iTrader_ Διαμετακομιση _V2.80.doc . 2013 (Μάθημα 8) 11 Ιουλίου 2017



2.2.3 Υποβολή Δηλώσεων ΑΤΑ

Στο μενου της αναχώρησης Συναλασσόμενος στο Τελωνείο Αναχώρησης->ΑΤΑ Μπορούμε να υποβάλουμε μία Δήλωση ATA με Προσωρινή εξαγωγή. Ο Ενεργός Συναλαλσσόμενος πρέπει να ταυτίζεται με τον Κάτοχο του ΑΤΑ. Το τεχνικό μήνυμα που εξυπηρετεί αυτές τις δηλώσεις είναι το TA015. Για τη δημιουργία δήλωσης οποιουδήποτε από αυτούς τους τύπους ακολουθάται η ίδια διαδικασία όπως εξηγείται παρακάτω.
2.2.3.1 Επιλογή τύπου παραστατικού
Επιλέγοντας Υποβολή Δήλωσης από το μενου ATA, εμφανίζεται μία καρτέλα επιλογής του επιθυμητού τύπου δήλωσης.
Προϋποθέσεις:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει τον σχετικό κωδικό πρόσβασης.
Αφού επιλέξετε το υποσύστημα Διαμετακόμισης – Συναλλασσόμενος στο Τελωνείο Αναχώρησης-ΑΤΑ. Στην Αρχική Σελίδα εμφανίζονται δύο λειτουργικές περιοχές στον χρήστη οι οποίες είναι:

 Υποβολή Δήλωσης

 Αναζήτηση

Επιλέγουμε Υποβολή Δήλωσης όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα και εμφανίζεται στον χρήστη ένα νέο παράθυρο για την συμπλήρωση της Δήλωσης.
Περιγραφή:
Όταν επιλέξετε υποβολή Δήλωσης εμφανίζεται στον χρήστη μία καινούργια οθόνη με 2 tabs (Καρτέλες).
Καρτέλες Tabs:

 Βασικά στοιχεία

 Συναλλασσόμενοι

 Είδη
Συμπληρώνοντας τα στοιχεία στην Φόρμα Δήλωσης ATA ο χρήστης μπορεί να επικυρώσει τα στοιχεία που έχει συμπληρώσει επιλέγοντας από τις ενέργειες την επιλογή Επικύρωση.
2.2.3.2 Υποβολή και ενέργειες Δήλωσης ΑΤΑ
Όταν το παραστατικό έχει συμπληρωθεί και είναι έτοιμο μπορεί να αποσταλεί με το κουμπί Υποβολή στο δεξιότερο του κάτω μέρους της οθόνης.
Με το κουμπί Άκυρο διαγράφονται όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει στο παραστατικό και επανέρχεται η αρχική οθόνη της εφαρμογής.
Περισσότερες ενέργειες μπορούν να βρεθούν στο μενου Ενέργειες
Η ενέργεια Υποβολή έχει την ίδια λειτουργικότητα με το προαναφερθέν κουμπί Υποβολή: Στέλνει το μήνυμα στο σύστημα για επικύρωση και αν αυτή είναι επιτυχής, το αποστέλλει. Αν η επικύρωση αποτύχει τότε εμφανίζονται τα σχετικά μηνύματα λάθους στο πάνω μέρος της δήλωσης.
Με την ενέργεια Επικύρωση παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου επικύρωσης χωρίς να αποσταλλεί το μήνυμα.
Οι υπόλοιπες ενέργειες αφορούν την αποθήκευση του παραστατικού σαν πρότυπο ή πρόχειρο (το ΑΤΑ Δήλωσης Αναχώρησης παραστατικό υποστηρίζει και τους δύο τύπους αποθήκευσης) και την εκτύπωση του παραστατικού σε εκτυπωτή. Αν το παραστατικό αποθηκευτεί σαν πρότυπο τότε παραμένει στο σύστημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άπειρες φορες (μοναδικές τιμές όπως το LRN και η ώρα υποβολής αλλάζουν κάθε φορά αυτόματα) ενώ αν αποθηκευτεί σαν πρόχειρο παραμένει στο σύστημα μέχρι την πρώτη φορά που θα υποβληθεί και μετά διαγράφεται αυτόματα.
2.2.3.3 Trader στην αναχώρηση – Δήλωση ATA Διάγραμμα καταστάσεων
Με την υποβολή του μηνύματος ξεκινά μία κίνηση η οποία θα περάσει από διάφορες καταστάσεις (βλ.Πίνακας 5) ανάλογα με τις ενέργειες που θα επιλεγούν και τις αποκρίσεις του συστήματος σε αυτές τις ενέργειες.























Προηγηθέν Συμβάν
Κατάσταση
Επιτρεπτές ενέργειες
Υποβολή δήλωσης TA015
Υποβλήθηκε


1. Παραλαβή αποδοχής δήλωσης (TA028) μετά την υποβολή

2. Παραλαβή αποδοχής αίτησης τροποποίησης (TA004)

3. Παραλαβή απόρριψης αίτησης ακύρωσης (TA009)

Αποδεκτή


3. Υποβολή Διόρθωσης

4. Υποβολή Ακύρωσης

Απόρριψη δήλωσης (TA016)
Απορρίπτεται




7. Παραλαβή μηνύματος ακύρωσης μετά την αποδοχή (TA009)

8. Παραλαβή αποδοχής αίτησης ακύρωσης (TA009)





Ακυρωμένη


9. Υποβολή Τροποποίησης (TA013) μετά την αποδοχή

10. Παραλαβή απόρριψης τροποποίησης (TA005) μετά από υποβολή τροποποίησης



Υπό Αίτηση Τροποποίησης
Υποβολή Διόρθωσης*

11. Υποβολή Ακύρωσης (TA014) μετά την αποδοχή


Υπό Αίτηση Ακύρωσης
Υποβολή Ακύρωσης*
 Trader στην αναχώρηση – Διάγραμμα ενεργειών/καταστάσεων

Για παράδειγμα, όταν υποβάλλεται το μήνυμα ΤΑ015, η κίνηση πηγαίνει αυτόματα στην κατάσταση Υποβλήθηκε. Αν το μήνυμα είναι σωστό τότε το σύστημα θα απαντήσει με ένα μήνυμα ΤΑ028 και η κίνηση θα πάει στην κατάσταση Αποδεκτή. Σε αντίθετη περίπτωση, η απάντηση θα είναι αρνητική (με ένα μήνυμα ΤΑ016) και η κίνηση θα πάει στην κατάσταση Απορρίπτεται. Η τρέχουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται μία κίνηση φαίνεται στον πίνακα της αρχικής οθόνης.
2.2.3.4 Προβολή / Διαχείρηση κίνησης ΑΤΑ
Στο παραπάνω παράδειγμα (Εικόνα 55) φαίνεται μία κίνηση ΑΤΑ που είναι σε κατάσταση Αποδεκτή. Η επιλογή Προβολή είναι πάντα διαθέσιμη στην αρχική οθόνη για όλες τις κινήσεις σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται αυτές. Επιλέγοντας Προβολή ανοίγει η οθόνη διαχείρησης της κίνησης. Σε αυτήν την οθόνη είναι διαθέσιμες όλες οι Ενέργειες που είναι επιτρεπτές στην τρέχουσα κατάσταση της κίνησης όπως επίσης και το Ιστορικό της κίνησης και μία οθόνη προβολής των στοιχείων των μηνυμάτων που έχουν λάβει μέρος στην κίνηση.
Επιλέγοντας Προβολή Συναλλαγής εμφανίζονται τα στοιχεία της τελευταίας δήλωσης που έχει γίνει αποδεκτή. Δηλ, αρχικά προβάλλεται η αρχική δήλωση (ΤΑ015). Αν όμως έχει αποσταλλεί τροποποίηση η οποία έχει γίνει δεκτή απο το σύστημα τότε στην Προβολή Συναλλαγής εμφανίζονται τα στοιχεία της τροποποιημένης δήλωσης (ΤΑ013).
Στο πλαίσιο Ιστορικό Συναλλαγής φαίνονται όλα τα μηνύματα που έχουν λάβει μέρος στην κίνηση. Επιλέγοντας τον αριθμό εγγραφής σε οποιοδήποτε από αυτά τα μηνύματα (π.χ. 1 για το μήνυμα αποδοχής της δήλωσης ΤΑ028) προβάλλεται η οθόνη με τα στοιχεία του συγκεκριμένου μηνύματος.
Όπως φαίνεται από τη λίστα με τις Ενέργειες στην Εικόνα 33 όταν η κίνηση είναι σε κατάσταση Αποδεκτή, είναι διαθέσιμες οι επιλογές Υποβολή Διόρθωσης και Υποβολή Ακύρωσης
2.2.3.4.1 Υποβολή Διόρθωσης ΑΤΑ
Επιλέγοντας από τις Ενέργειες την Υποβολή Διόρθωσης ανοίγει η οθόνη διόρθωσης. Το τεχνικό μήνυμα που εξυπηρετεί αυτήν τη δυνατότητα είναι το ΤΑ013. Αυτή η οθόνη συμπληρώνεται όπως και η οθόνη αρχικής δήλωσης (ΤΑ015).
2.2.3.4.2 Υποβολή Ακύρωσης ΑΤΑ στο Τελωνείο Αναχώρησης
Επιλέγοντας από τις Ενέργειες την Υποβολή Ακύρωσης ανοίγει η οθόνη ακύρωσης. Το τεχνικό μήνυμα που εξυπηρετεί αυτήν τη δυνατότητα είναι το ΤΑ014. Σε αυτήν την οθόνη πρέπει να συμπληρωθεί υποχρεωτικά η αιτία ακύρωσης.
2.2.4 Αναζήτηση Δηλώσεων ΑΤΑ
Η δυνατότητα αναζήτησης ΑΤΑ κινήσεων παρέχεται από το μενού ΑΤΑ της αναχώρησης

Το πεδίο Εύρος Αναζήτησης είναι αυτόματα συμπληρωμένο. Αυτό το πεδίο μπορεί να πάρει τις τιμές Χρήστης ή Συναλλασσόμενος. Αν η επιλεγμένη τιμή κατά την αναζήτηση είναι Χρήστης τότε τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν θα αφορούν κινήσεις που έχει κάνει ο συνδεδεμένος χρήστης. Αν η επιλεγμένη τιμή είναι Συναλλασσόμενος τότε τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν θα αφορούν κινήσεις του συνδεδεμένου χρήστη για τον ενεργό συναλλασσόμενο (σε καμία περίπτωση ο συνδεδεμένος χρήστης δεν μπορεί να δει κινησεις που έχει διεκπεραιώσει άλλος χρήστης). Από τα υπόλοιπα κριτήρια κανένα δεν είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί. Σε τέτοια περίπτωση τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν θα αποτελούνται από όλες τις κινήσεις Διαμετακόμισης στην αναχώρηση ανάλογα με την επιλεγμένη τιμή στο Εύρος Αναζήτησης. Η αναζήτηση εκτελείται με το μουμπί Αναζήτηση. Τα αποτελέσματα σελιδοποιούνται με κάθε σελίδα να περιέχει 10 αποτελέσματα. Στο κάτω μέρος των αποτελεσμάτων υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης σε άλλη σελίδα αποτελεσμάτων.
ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών



Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου