Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Άδεια Τελωνείου για αποδοχή δασμολογητέας αξίας σε κόστη που την διαμορφώνουν, Α 1158312 ΕΞ 2017 (Μάθημα 2) 25 Οκτωβρίου 2017


Άδεια Τελωνείου για αποδοχή δασμολογητέας αξίας σε κόστη που την διαμορφώνουν, Α 1158312 ΕΞ 2017 (Μάθημα 2) 25 Οκτωβρίου 2017


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ & ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α' ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΟ & ΔΑΣΜΟΛ. ΑΞΙΑΣ
Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2017
Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Α 1158312 ΕΞ 2017
ΠΡΟΣ: Τελωνειακές Περιφέρειες
(για άμεση ενημέρωση των Τελωνείων αρμοδιότητας τους)
ΚΟΙΝ: Όπως Πίνακας Διανομής
ΘΕΜΑ : «Άδεια για την απλούστευση του καθορισμού των ποσών που περιλαμβάνονται στη δασμολογητέα αξία των εμπορευμάτων»
ΣΧΕΤ. : Η ΟΡΘΗ ΕΠΑΝ της.ΔΔΘΤΟΚ Α 13450 ΕΞ 2017 ΕΜΠ/23.06.2017 Δ.Υ.Ο.
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα (καν. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, εφεξής: UCC), και ειδικότερα ως προς το σημείο αυτής που αναφέρεται στις διατάξεις περί δασμολογητέας αξίας εμπορευμάτων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :
Η κύρια βάση της δασμολογητέας αξίας εμπορευμάτων είναι η συναλλακτική αξία , δηλαδή η πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα για τα εμπορεύματα τιμή , όταν αυτά πωλούνται προς εξαγωγή με προορισμό το τελωνειακό έδαφος της 'Ενωσης, ενδεχομένως κατόπιν προσαρμογής που προβλέπεται στα άρθρα 71 και 72 του UCC.
Η πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα τιμή είναι η συνολική πληρωμή που έγινε ή πρόκειται να γίνει από τον αγοραστή προς τον πωλητή ή από τον αγοραστή προς τρίτο υπέρ του πωλητή για τα εισαγόμενα εμπορεύματα, και περιλαμβάνει όλες τις πληρωμές που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, ως προϋπόθεση για την πώληση των εισαγομένων εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με το άρθρο 73 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα οι τελωνειακές αρχές μπορούν, κατόπιν αιτήσεως, να επιτρέπουν την έκδοση άδειας για τον καθορισμό των ακόλουθων στοιχείων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, εφόσον αυτά δεν μπορούν να αποτιμηθούν την ημερομηνία κατά την οποία γίνεται δεκτή η τελωνειακή διασάφηση.
Τα στοιχεία αυτά είναι τα ακόλουθα:
1. Τα ποσά που πρέπει να περιλαμβάνονται στη δασμολογητέα αξία σύμφωνα με το άρθρο 70 παρ. 2, ως μέρος της πράγματι πληρωθείσας ή πληρωτέας τιμής ( πχ το ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος αποθήκευσης των προϊόντων στο εξωτερικό ) που έγινε ή πρόκειται να γίνει από τον αγοραστή προς τον πωλητή ή από τον αγοραστή προς τρίτο υπέρ του πωλητή για τα εισαγόμενα εμπορεύματα και περιλαμβάνει όλες τις πληρωμές που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν , ως προϋπόθεση για την πώληση των εισαγομένων εμπορευμάτων.
2. Τα στοιχεία που πρέπει να προστίθενται στη δασμολογητέα αξία σύμφωνα με το άρθρο 71 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, στο μέτρο που βαρύνουν τον αγοραστή αλλά δεν έχουν περιληφθεί στην πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα για τα εμπορεύματα τιμή.
3. Τα στοιχεία που δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στη δασμολογητέα αξία σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (πχ προμήθεια αγοράς).
Η άδεια που αναφέρεται στο άρθρο 73 του κώδικα μπορεί να χορηγείται εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως αυτές αναφέρονται κατωτέρω:
• Η εφαρμογή του καθεστώτος της απλουστευμένης τελωνειακής διασάφησης όπως αυτή αναφέρεται στο άρθρο 166 του κώδικα θα επέφερε, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες , δυσανάλογα διοικητικά έξοδα.
Πχ. Η προϋπόθεση αυτή πληρείται όταν ο εισαγωγέας φέρνει συχνά αγαθά των οποίων η δασμολογητέα αξία δεν μπορεί να υπολογιστεί κατά τη στιγμή της θέσης των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και, με δεδομένο ότι η χρήση της διαδικασίας απλουστευμένης τελωνειακής διασάφησης είναι νόμιμη, αυτό θα συνεπαγόταν σημαντικά διοικητικά έξοδα, όχι μόνο για τις τελωνειακές αρχές αλλά και για τον αιτούντα.
• Η καθορισθείσα δασμολογητέα αξία δεν θα διαφέρει σημαντικά από εκείνη που προσδιορίστηκε χωρίς άδεια.
Κατά τον έλεγχο της συμμόρφωσης με αυτήν την προϋπόθεση, θα πρέπει να ελέγχονται τα έγγραφα που σχετίζονται με τα ποσά που πρέπει να περιληφθούν στη δασμολογητέα αξία, ή που αν περιλαμβάνονται πρέπει να αφαιρεθούν, και τα οποία δεν είναι γνωστά κατά τη στιγμή της εισαγωγής, (πχ συμβάσεις πώλησης, συμφωνίες παραχώρησης αδείας, συμβάσεις υπηρεσιών μεταφορά, ασφαλιστήρια συμβόλαια κλπ). Επιπλέον, μια πηγή πληροφοριών η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για το αν προσδιορίστηκε σωστά η δασμολογητέα αξία είναι ιστορικά δεδομένα από προηγούμενες εισαγωγές εμπορευμάτων, πανομοιότυπων, ομοειδών κλπ.
Ακόμα η χορήγηση της άδειας εξαρτάται από την εκπλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων εκ μέρους του αιτούντος:
• Απουσία ιστορικού σοβαρής παράβασης ή επανειλημμένων παραβάσεων της τελωνειακής νομοθεσίας και των φορολογικών κανόνων, συμπεριλαμβανομένης της απουσίας ιστορικού σοβαρών ποινικών αδικημάτων σχετιζόμενων με την οικονομική δραστηριότητα του αιτούντος όπως ορίζεται στο άρθρο 39 στοιχείο α) του κώδικα
• Να διατηρεί σύστημα λογιστικής σύμφωνο με τις γενικά αποδεκτές αρχές της λογιστικής που εφαρμόζονται στο κράτος μέλος στο οποίο τηρούνται οι λογιστικές καταχωρίσεις και το οποίο διευκολύνει τη διενέργεια τελωνειακών λογιστικών ελέγχων. Το σύστημα λογιστικής προβλέπει τη διατήρηση ιστορικού αρχείου δεδομένων που καταγράφει τη διαδρομή του λογιστικού ελέγχου από τη στιγμή που το δεδομένο καταχωρίζεται στον φάκελο.
• Να διαθέτει δικοικητική οργάνωση ανάλογη με το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης, κατάλληλη για τη διαχείριση της διακίνησης των εμπορευμάτων, καθώς και εσωτερικούς ελέγχους με τους οποίους μπορούν να ανιχνεύονται τυχόν παράνομες ή παράτυπες συναλλαγές.
Ακόμα πρέπει να επισημανθεί ότι αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, για την άδεια απλούστευσης για τον προσδιορισμό ορισμένων ποσών που αποτελούν μέρος της δασμολογητέας αξίας των εμπορευμάτων, ο ενδιαφερόμενος έχει την ιδιότητα του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα (ΑΕΟ) μετά την 1η Μαϊου 2016, τότε οι τελωνειακές αρχές λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 38 παράγραφος 5 του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα, θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στην επαλήθευση του κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 71 παράγραφος 1 του Εκτελεστικού Καν. (ΕΕ) αριθ. 2015/2446 όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.
Σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα εκτός εάν η ισχύς μιας απόφασης περιορίζεται σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας ισχύουν σε ολόκληρο το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.
Άρα σύμφωνα με το προαναφερθέντα κανόνα η άδεια απλούστευσης των στοιχείων για τον προσδιορισμό της δασμολογητέας αξίας των εμπορευμάτων θα ισχύει σε ολόκληρο το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ
Καν 952/2013 UCC
1. Για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 72, στην πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα για τα εισαγόμενα εμπορεύματα τιμή προστίθενται:
α) τα ακόλουθα στοιχεία, στο μέτρο που βαρύνουν τον αγοραστή αλλά δεν έχουν περιληφθεί στην πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα για τα εμπορεύματα τιμή:
i) οι προμήθειες και τα μεσιτικά έξοδα, με εξαίρεση τις προμήθειες αγοράς,
ii) το κόστος των ειδών συσκευασίας τα οποία, από τελωνειακής πλευράς, θεωρείται ότι αποτελούν ένα σύνολο με το εμπόρευμα, και
iii) το κόστος της συσκευασίας, το οποίο περιλαμβάνει τόσο τα εργατικά όσο και τα υλικά,
β) η αξία, επιμεριζόμενη με τον κατάλληλο τρόπο, των προϊόντων και υπηρεσιών που αναφέρονται κατωτέρω, εφόσον παρέχονται άμεσα ή έμμεσα από τον αγοραστή, αδαπάνως ή με μειωμένο κόστος, και χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή και την πώληση προς εξαγωγή των εισαγόμενων εμπορευμάτων εφόσον η αξία αυτή δεν έχει περιληφθεί στην πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα τιμή:
i) υλικά, συστατικά, μέρη και παρόμοια στοιχεία που έχουν ενσωματωθεί στα εισαγόμενα εμπορεύματα,
ii) εργαλεία, μήτρες, καλούπια και παρόμοια είδη που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή των εισαγόμενων εμπορευμάτων,
iii) υλικά που έχουν καταναλωθεί κατά την παραγωγή των εισαγόμενων εμπορευμάτων, και οι εργασίες μηχανικής ή μηχανολογίας, μελέτης, τέχνης, σχεδιασμού, σχεδίων και ιχνογραφημάτων, οι οποίες γίνονται εκτός της Ένωσης και είναι αναγκαίες για την παραγωγή των εισαγόμενων εμπορευμάτων,
γ) τα πάσης φύσεως δικαιώματα και τέλη αδειοδότησης σχετικά με τα υπό εκτίμηση εμπορεύματα τα οποία, κατά τους όρους της πώλησης των υπό εκτίμηση εμπορευμάτων, υποχρεούται να καταβάλει ο αγοραστής, είτε άμεσα είτε έμμεσα, στο μέτρο που τα δικαιώματα και τέλη αυτά δεν έχουν περιληφθεί στην πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα τιμή,
δ) η αξία κάθε μέρους του προϊόντος μεταγενέστερης μεταπώλησης, μεταβίβασης ή χρησιμοποίησης των εισαγόμενων εμπορευμάτων που περιέρχεται άμεσα ή έμμεσα στον πωλητή, και
ε) τα ακόλουθα έξοδα έως τον τόπο εισόδου των εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης:
i) τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης των εισαγόμενων εμπορευμάτων, και
ii) τα έξοδα φόρτωσης και των εργασιών φύλαξης των εμπορευμάτων που συνδέονται με τη μεταφορά των εισαγόμενων εμπορευμάτων.
2. Κάθε στοιχείο που προστίθεται κατ' εφαρμογή της παραγράφου 1 στην πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα τιμή βασίζεται αποκλειστικά σε αντικειμενικά δεδομένα που είναι δυνατό να αποτιμηθούν.
3. Για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας, κανένα στοιχείο δεν προστίθεται στην πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα τιμή, με εξαίρεση τα στοιχεία που προβλέπονται στο παρόν άρθρο.
Για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας δυνάμει του άρθρου 70, δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα εξής:
α) έξοδα μεταφοράς των εισαγόμενων εμπορευμάτων μετά την είσοδό τους στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης,
β) έξοδα σχετικά με εργασίες κατασκευής, εγκατάστασης, συναρμολόγησης, συντήρησης ή τεχνικής βοήθειας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα μετά την είσοδο στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης των εισαγόμενων εμπορευμάτων, όπως εγκαταστάσεις, μηχανές ή εξοπλισμός,
γ) τα ποσά των τόκων που καταβάλλονται βάσει συμφωνίας χρηματοδότησης που έχει συνάψει ο αγοραστής και αφορά την αγορά εισαγόμενων εμπορευμάτων, ανεξάρτητα από το αν η χρηματοδότηση πραγματοποιείται από τον πωλητή ή άλλο πρόσωπο, εφόσον η σχετική συμφωνία χρηματοδότησης έχει συναφθεί εγγράφως και ο αγοραστής μπορεί να αποδείξει, αν του ζητηθεί, ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
i) τα εν λόγω εμπορεύματα πράγματι πωλούνται στην τιμή που δηλώθηκε ως πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα,
ii) τα αιτούμενο επιτόκιο δεν υπερβαίνει το επίπεδο που επικρατεί για τις συναλλαγές του είδους αυτού στη χώρα και κατά τη στιγμή που παρασχέθηκε η χρηματοδότηση,
δ) τα έξοδα για το δικαίωμα αναπαραγωγής των εισαγόμενων εμπορευμάτων στην Ένωση,
ε) τις προμήθειες αγοράς,
στ) τους εισαγωγικούς δασμούς και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις που πρέπει να καταβληθούν εντός της Ένωσης λόγω της εισαγωγής ή της πώλησης των εμπορευμάτων,
ζ) κατά παρέκκλιση από το άρθρο 71 παράγραφος 1 στοιχείο γ), οι πληρωμές που καταβάλλονται από τον αγοραστή για το δικαίωμα διανομής ή μεταπώλησης των εισαγόμενων εμπορευμάτων, εφόσον οι πληρωμές αυτές δεν αποτελούν προϋπόθεση της πώλησης για την εξαγωγή των εμπορευμάτων στην Ένωση.
Οι τελωνειακές αρχές μπορούν, κατόπιν αιτήσεως, να επιτρέπουν τον καθορισμό των ακόλουθων ποσών βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, εφόσον αυτά δεν μπορούν να αποτιμηθούν την ημερομηνία κατά την οποία γίνεται δεκτή η τελωνειακή διασάφηση:
α) ποσά που δεν περιλαμβάνονται στη δασμολογητέα αξία σύμφωνα με το άρθρο 70 παράγραφος 2, και
β) τα ποσά που αναφέρονται στα άρθρα 71 και 72.


Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών



Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Απορίες στα ξενόγλωσσα
Τιμολόγια, Φορτωτικές, Πιστοποιητικά, Διατακτικές
Λεξικό
Μεταφοράς, Τελωνείου, Ναυτιλίας, Logistics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου