Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Καταβολή κατά την ταξινόμηση, ολόκληρο τοΥ ποσού του φόρου που αντιστοιχεί στην οριστική ταξινόμηση (Μάθημα 3) 8 Δεκεμβρίου 2017


Καταβολή  κατά την ταξινόμηση, ολόκληρο τοΥ ποσού του φόρου που αντιστοιχεί στην οριστική ταξινόμηση (Μάθημα 3)  8 Δεκεμβρίου 2017


13.11.2017   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
C 382/7

Απόφαση του Δικαστηρίου (τμήμα μείζονος συνθέσεως) της 19ης Σεπτεμβρίου 2017 — Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ιρλανδίας
(Υπόθεση C-552/15) (1)
((Παράβαση κράτους μέλους - Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών - Μηχανοκίνητα οχήματα - Μίσθωση ή χρηματοδοτική μίσθωση μηχανοκίνητου οχήματος εκ μέρους κατοίκου κράτους μέλους από πάροχο εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος - Τέλος ταξινομήσεως - Καταβολή ολόκληρου του ποσού του τέλους κατά τον χρόνο ταξινομήσεως - Αρχές που διέπουν την επιστροφή του τέλους - Αναλογικότητα))
(2017/C 382/06)
Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική
Διάδικοι
Προσφεύγουσα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εκπρόσωποι: M. Wasmeier και J. Tomkin)
Καθής: Ιρλανδία (εκπρόσωποι: E. Creedon, L. Williams και A. Joyce, επικουρούμενοι από τους M. Collins, SC, S. Kingston και C. Daly, BL)
Διατακτικό
Το Δικαστήριο αποφασίζει:
1)
Επιβάλλοντας την υποχρέωση προκαταβολής ολόκληρου του τέλους ταξινομήσεως των οχημάτων το οποίο ισχύει σε περίπτωση οριστικής ταξινομήσεως, ανεξαρτήτως της προβλεπόμενης περιορισμένης στην πραγματικότητα χρήσεως στην Ιρλανδία του εισαγόμενου σ’ αυτή οχήματος και έστω και αν η προσωρινή διάρκεια της απλής ή χρηματοδοτικής μισθώσεως έχει καθοριστεί επακριβώς και είναι γνωστή εκ των προτέρων, η Ιρλανδία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 56 ΣΛΕΕ.

2)
Μη προβλέποντας την καταβολή τόκων κατά την επιστροφή του τέλους ταξινομήσεως των οχημάτων και παρακρατώντας ως τέλος διεκπεραιώσεως το ποσό των 500 ευρώ από το ποσό του επιστρεφόμενου τέλους ταξινομήσεως, η Ιρλανδία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 56 ΣΛΕΕ.

3)
Καταδικάζει την Ιρλανδία στα δικαστικά έξοδα.


14.12.2015   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
C 414/23

Προσφυγή της 23ης Οκτωβρίου 2015 — Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ιρλανδίας
(Υπόθεση C-552/15)
(2015/C 414/30)
Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική
Διάδικοι
Προσφεύγουσα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εκπρόσωποι: M. Wasmeier, J. Tomkin)
Καθής: Ιρλανδία
Αιτήματα
Η προσφεύγουσα ζητεί από το Δικαστήριο:
να αναγνωρίσει ότι, επιβάλλοντας υποχρέωση καταβολής ολόκληρου του ποσού του φόρου ταξινομήσεως για την ταξινόμηση, από κάτοικο Ιρλανδίας, μηχανοκίνητου οχήματος το οποίο έχει μισθωθεί με χρηματοδοτική ή απλή μίσθωση σε άλλο κράτος μέλος, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τη διάρκεια της χρήσεως, όταν το εν λόγω όχημα ούτε προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά στην Ιρλανδία επί μονίμου βάσεως ούτε χρησιμοποιείται, στην πράξη, κατ’ αυτόν τον τρόπο, και θέτοντας προϋποθέσεις για την επιστροφή αυτού του φόρου οι οποίες βαίνουν πέραν του απολύτως αναγκαίου και αναλογικού μέτρου, η Ιρλανδία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 56 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

να καταδικάσει την Ιρλανδία στα δικαστικά έξοδα.
Ισχυρισμοί και κύρια επιχειρήματα
Οι επίμαχες εθνικές κανονιστικές ρυθμίσεις
Ο Finance Act (νόμος περί δημοσίων οικονομικών) της Ιρλανδίας του 1992 (όπως έχει τροποποιηθεί) προβλέπει την επιβολή φόρου ταξινομήσεως επί μηχανοκίνητων οχημάτων τα οποία εισάγονται στη χώρα. Σύμφωνα με τον ως άνω νόμο, οι εισαγωγείς οχημάτων υποχρεούνται να καταβάλουν, κατά την ταξινόμηση, ολόκληρο το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στην οριστική ταξινόμηση. Η απαίτηση αυτή ισχύει για όλα τα εισαγόμενα οχήματα, ανεξαρτήτως της χρήσεως για την οποία προορίζονται και της πραγματικής διάρκειας χρήσεώς τους στη χώρα και καταλαμβάνει οχήματα τα οποία έχουν μισθωθεί στην αλλοδαπή με χρηματοδοτική ή απλή μίσθωση για προκαθορισμένο και περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μολονότι οι ιρλανδικές αρχές παρέχουν τη δυνατότητα μεταγενέστερης επιστροφής του επιπλέον φόρου που καταβλήθηκε, εντούτοις, η επιστροφή αυτή πραγματοποιείται μόνο μετά από τον έλεγχο και την εξαγωγή του εκάστοτε επίμαχου οχήματος. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη σχετικά με την καταβολή τόκων επί του παρακρατηθέντος επιπλέον φόρου, ενώ για τη διεκπεραίωση της σχετικής διαδικασίας επιστροφής επιβάλλεται τέλος 500 ευρώ.
Βασικά επιχειρήματα
Η Επιτροπή φρονεί ότι το ιρλανδικό σύστημα σχετικά με τη φορολόγηση της ταξινομήσεως των μηχανοκίνητων οχημάτων προκαλεί δυσανάλογη ταμειακή και οικονομική επιβάρυνση σε κατοίκους Ιρλανδίας οι οποίοι επιθυμούν να εισαγάγουν οχήματα μισθωμένα με χρηματοδοτική ή απλή μίσθωση για προκαθορισμένο και περιορισμένο χρονικό διάστημα. Κατά την άποψη της Επιτροπής, οι επίμαχες εθνικές κανονιστικές ρυθμίσεις καθιστούν αισθητά δυσχερέστερη και πιο δαπανηρή την απλή ή τη χρηματοδοτική μίσθωση οχημάτων σε άλλα κράτη μέλη σε σύγκριση με την απλή ή χρηματοδοτική μίσθωση οχημάτων από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν την έδρα τους στην Ιρλανδία. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι ο φόρος ταξινομήσεως επί μηχανοκίνητων οχημάτων που επιβάλλει η Ιρλανδία μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την παροχή και τη λήψη υπηρεσιών χρηματοδοτικής και απλής μισθώσεως, είναι δυσανάλογος και, ως εκ τούτου, αντιβαίνει στο άρθρο 56 ΣΛΕΕ.


ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας 

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου