Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Η ανάθεση εκτελωνιστικών εργασιών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα (Μάθημα 4) 12 Δεκεμβρίου 2017


Η ανάθεση εκτελωνιστικών εργασιών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα (Μάθημα 4) 12 Δεκεμβρίου 2017


Σχόλιο: Οι εκτελωνιστικές εργασίες έχουν αποκτήσει πολυπλοκότητα που ξεπερνά την εμπειρική γνώση του αντικειμένου. Η αντίληψη ότι πρέπει να δημιουργηθούν έδρες στα Ελληνικά Πανεπιστήμια με τμήματα των εκτελωνιστικών εργασιών αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά. Ήδη  η επιτροπή του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα δίδει μεταπτυχιακά




Έχει ξεκινήσει βέβαια η προσπάθεια επιστημονικής κατάρτισης τελωνειακών υπαλλήλων και στην ΑΑΔΕ αλλά η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να ξεκινήσει με υποστήριξη  από την  κρατική πρωτοβουλία.


Εγχειρίδιο  των συνηθέστερων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντιστοίχων απαντήσεων σε τελωνειακά θέματα  Νοέμβριος 2017 (Απόσπασμα)

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ

225. Τι είναι εκτελωνιστικές εργασίες;
 Εκτελωνιστικές εργασίες είναι οι, σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία απαιτούμενες πράξεις και διατυπώσεις, στο πλαίσιο των συναλλαγών με τις τελωνειακές Αρχές. Στις εκτελωνιστικές εργασίες συμπεριλαμβάνονται και οι διαδικασίες για τη διακίνηση των υποκειμένων σε Ε.Φ.Κ. και Τέλους.Ταξινόμησης ενωσιακών εμπορευμάτων, όπως, επίσης και οι διαδικασίες για την καταβολή του Ε.Φ.Κ. και του Τέλους Ταξινομησης..

226. Μπορεί οποιοδήποτε πρόσωπο να αναλάβει για λογαριασμό μου την διεκπεραίωση των εκτελωνιστικών εργασιών;

Ναι. Κάθε «φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων» μπορεί να ορίσει τελωνειακό αντιπρόσωπο, με σκοπό τη διεκπεραίωση των πράξεων και των διατυπώσεων που απαιτούνται, σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία, στο πλαίσιο των συναλλαγών του με τις τελωνειακές Αρχές.
Η εν λόγω αντιπροσώπευση μπορεί να είναι είτε άμεση, οπότε ο τελωνειακός αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομα και για λογαριασμό του αντιπροσωπευόμενου, είτε έμμεση, οπότε ο τελωνειακός αντιπρόσωπος ενεργεί στο δικό του όνομα, αλλά για λογαριασμό του αντιπροσωπευόμενου.
Ο τελωνειακός αντιπρόσωπος πρέπει να είναι εγκατεστημένος στο τελωνειακό έδαφος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και να διαθέτει αριθμό EORI και ενεργό ελληνικό Α.Φ.Μ.. Κατά τις συναλλαγές του με τις τελωνειακές αρχές, ο τελωνειακός αντιπρόσωπος αναφέρει ότι ενεργεί στο όνομα του αντιπροσωπευόμενου και διευκρινίζει ρητώς κατά πόσον η αντιπροσώπευση είναι άμεση ή έμμεση. Οι τελωνειακές Αρχές μπορούν να ζητήσουν από οποιοδήποτε πρόσωπο, το οποίο δηλώνει ότι ενεργεί ως τελωνειακός αντιπρόσωπος, να παρουσιάσει έγγραφη εξουσιοδότηση του προσώπου που αντιπροσωπεύει.

227. Ποιο φυσικό πρόσωπο ορίζεται ως εκτελωνιστής και ποια νομικά πρόσωπα ορίζονται ως εκτελωνιστικές επιχειρήσεις;
 Εκτελωνιστής είναι το φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει αποκτήσει πιστοποίηση επάρκειας εκτελωνιστή και αναλαμβάνει την, κατά κύριο επάγγελμα, διενέργεια εκτελωνιστικών εργασιών, στο πλαίσιο τελωνειακής αντιπροσώπευσης.
Εκτελωνιστικές επιχειρήσεις είναι τα νομικά πρόσωπα που ενεργούν κατά κύρια δραστηριότητα εκτελωνιστικές εργασίες, στο πλαίσιο τελωνειακής αντιπροσώπευσης, στα οποία υποχρεωτικά συμμετέχει ή απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση απασχόλησης ένας τουλάχιστον εκτελωνιστής.

Αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με την άσκηση τελωνειακής αντιπροσώπευσης, καθώς και την πρόσβαση και άσκηση του επαγγέλματος του εκτελωνιστή έχουν παρασχεθεί με την αριθμ. Δ19Γ 5044128 ΕΞ 2012 / 23-11-2012 (ΑΔΑ: Β4ΣΦΗ-ΧΨ4) εγκύκλιο της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών (Δ19).

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Βιβλιοθήκη
Τελωνείων, Εξωτερικού Εμπορίου, Διεθνούς Εμπορίου
Βιβλία με τίτλους και περιεχόμενα
Blogs = ektelonistivivlia.blogspot.com

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου