Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Κωδικοί που χρησιμοποιούνται στα έντυπα του Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου (ΕΔΕ – Διασάφηση) Ενωσιακός Κανονισμός 341/2016 (Μάθημα 1) 18 Φεβρουαρίου 2019



Κωδικοί που χρησιμοποιούνται στα έντυπα του Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου (ΕΔΕ – Διασάφηση) Ενωσιακός  Κανονισμός 341/2016  (Μάθημα 1) 18 Φεβρουαρίου 2019

Προσάρτημα Δ1


Θέση 37: Καθεστώς
A. Πρώτη υποδιαίρεση
Οι κωδικοί που πρέπει να αναγράφονται σε αυτή την υποδιαίρεση είναι τετραψήφιοι κωδικοί που αποτελούνται από ένα διψήφιο στοιχείο για το ζητούμενο καθεστώς και ένα δεύτερο διψήφιο στοιχείο για το προηγούμενο καθεστώς. Κατάλογος των διψήφιων στοιχείων παρατίθεται στη συνέχεια.
Ως «προηγούμενο καθεστώς» νοείται το καθεστώς στο οποίο είχαν τεθεί τα εμπορεύματα πριν να υπαχθούν στο ζητούμενο καθεστώς.
Διευκρινίζεται ότι, όταν το προηγούμενο καθεστώς είναι καθεστώς αποταμίευσης ή προσωρινής εισαγωγής ή όταν τα εμπορεύματα προέρχονται από ελεύθερη ζώνη, ο κωδικός που αντιστοιχεί σ' αυτό το καθεστώς πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο αν τα εμπορεύματα δεν έχουν υπαχθεί σε κανένα άλλο ειδικό καθεστώς (τελειοποίηση προς επανεισαγωγή, τελειοποίηση προς επανεξαγωγή).
Παράδειγμα: επανεξαγωγή εμπορευμάτων, τα οποία εισήχθησαν στο πλαίσιο του τελωνειακού καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή και στη συνέχεια υπήχθησαν στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης = 3151 (και όχι 3171) (πρώτη πράξη = 5100· δεύτερη πράξη = 7151· επανεξαγωγή = 3151).
Με τον ίδιο τρόπο η υπαγωγή σε ένα από τα προηγούμενα καθεστώτα αναστολής κατά την επανεισαγωγή εμπορεύματος, που προηγουμένως εξήχθη προσωρινά, αναλύεται ως απλή εισαγωγή στο καθεστώς αυτό. Η επανεισαγωγή λαμβάνεται υπόψη μόνο κατά τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των εν λόγω εμπορευμάτων.
Παράδειγμα: θέση σε ανάλωση με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, που έχουν εξαχθεί στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή και που υπάγονται, κατά την επανεισαγωγή, σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης = 6121 (και όχι 6171). (πρώτη πράξη = προσωρινή εξαγωγή για τελειοποίηση προς επανεισαγωγή = 2100· δεύτερη πράξη = υπαγωγή στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης = 7121· τρίτη πράξη = θέση σε ανάλωση + θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία = 6121).
Οι κωδικοί που σημειώνονται στην παρακάτω κατάσταση με το γράμμα (α) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτο μέρος του κωδικού καθεστώτος, χρησιμεύουν όμως για την ένδειξη του προηγούμενου καθεστώτος.
Παράδειγμα: 4054 = θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και θέση σε ανάλωση εμπορευμάτων τα οποία είχαν υπαχθεί προηγουμένως στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή σε άλλο κράτος μέλος.
Κατάλογος των καθεστώτων για κωδικοποίηση
Τα βασικά αυτά στοιχεία πρέπει να συνδυάζονται ανά δύο, έτσι ώστε να δημιουργείται τετραψήφιος κωδικός.
00
Ο κωδικός αυτός χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο καθεστώς (α)
01
Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων με ταυτόχρονη επαναποστολή στο πλαίσιο συναλλαγών μεταξύ τμημάτων του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, όπου εφαρμόζονται οι διατάξεις της οδηγίας 2006/112/ΕΚ και τμημάτων του εν λόγω εδάφους όπου δεν εφαρμόζονται αυτές οι διατάξεις ή στο πλαίσιο συναλλαγών μεταξύ τμημάτων του εν λόγω εδάφους όπου δεν εφαρμόζονται αυτές οι διατάξεις.
Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων με ταυτόχρονη επαναποστολή στο πλαίσιο των συναλλαγών μεταξύ της Ένωσης και των χωρών με τις οποίες αυτή διατηρεί τελωνειακή ένωση.
Παράδειγμα: Εμπορεύματα που φθάνουν από τρίτη χώρα, τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία στη Γαλλία και συνεχίζουν με προορισμό τις νήσους της Μάγχης.
02
Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων ενόψει της εφαρμογής του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα επιστροφής). α)
Επεξήγηση: Τελειοποίηση προς επανεξαγωγή (σύστημα επιστροφής δασμών) σύμφωνα με το άρθρο 256 του κώδικα.
07
Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ταυτόχρονη υπαγωγή σε καθεστώς αποταμίευσης διαφορετικό από το καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης.
Επεξήγηση: Ο κωδικός αυτός χρησιμοποιείται στην περίπτωση που τα εμπορεύματα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς να έχει καταβληθεί ο ΦΠΑ και οι ενδεχόμενοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.
Παραδείγματα: Εισαγόμενα μηχανήματα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς να έχει καταβληθεί ΦΠΑ. Κατά την παραμονή σε φορολογική αποθήκη ή φορολογικό χώρο, αναστέλλεται η καταβολή ΦΠΑ.
Εισαγόμενα τσιγάρα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία αλλά ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης δεν έχουν καταβληθεί. Κατά την παραμονή των εμπορευμάτων σε φορολογική αποθήκη ή φορολογικό χώρο, αναστέλλεται η καταβολή ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
10
Οριστική εξαγωγή.
Παράδειγμα: Συνήθης εξαγωγή ενωσιακών εμπορευμάτων προς τρίτη χώρα αλλά και εξαγωγή ενωσιακών εμπορευμάτων προς τμήματα του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης όπου δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της οδηγίας 2006/112/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1).
11
Εξαγωγή των παράγωγων προϊόντων που λαμβάνονται από ισοδύναμα εμπορεύματα στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή πριν από την υπαγωγή στο καθεστώς των εμπορευμάτων εισαγωγής.
Επεξήγηση: Προηγούμενη εξαγωγή (EX-IM) σύμφωνα με το άρθρο 223 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του κώδικα.
Παράδειγμα: Εξαγωγή τσιγάρων που κατασκευάστηκαν από φύλλα ενωσιακού καπνού πριν από την υπαγωγή των φύλλων καπνού προέλευσης τρίτων χωρών στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.
21
Προσωρινή εξαγωγή στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή.
Παράδειγμα: Επεξήγηση: Καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή στο πλαίσιο των άρθρων 259 έως 262 του κώδικα. Βλέπε επίσης κωδικό 22.
22
Προσωρινή εξαγωγή εκτός από αυτή που προβλέπεται στον κωδικό 21.
Παράδειγμα: Η ταυτόχρονη εφαρμογή του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή και του οικονομικού καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα [Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3036/94 του Συμβουλίου].
23
Προσωρινή εξαγωγή ενόψει της μεταγενέστερης επανεισαγωγής των εμπορευμάτων στην αρχική τους κατάσταση.
Παράδειγμα: Προσωρινή εξαγωγή ειδών για εκθέσεις, όπως δειγμάτων, επαγγελματικού εξοπλισμού κ.λπ.
31
Επανεξαγωγή.
Επεξήγηση: Επανεξαγωγή μη ενωσιακών εμπορευμάτων στο πλαίσιο οικονομικού τελωνειακού καθεστώτος αναστολής δασμών.
Παράδειγμα: Εμπορεύματα υπάγονται σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης και στη συνέχεια διασαφίζονται προς εξαγωγή.
40
Θέση σε ανάλωση με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων που δεν αποτελούν αντικείμενο παράδοσης με απαλλαγή από ΦΠΑ.
Παράδειγμα: Εμπορεύματα προερχόμενα από τρίτη χώρα με καταβολή των δασμών και του ΦΠΑ.
41
Θέση σε ανάλωση με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα επιστροφής δασμών). α)
Παράδειγμα: Καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή με καταβολή των δασμών και εθνικών φορολογικών επιβαρύνσεων κατά την εισαγωγή.
42
Θέση σε ανάλωση με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων με απαλλαγή από τον ΦΠΑ για παράδοση σε άλλο κράτος μέλος και, ενδεχομένως, αναστολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Επεξήγηση: Η απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής του ΦΠΑ και ενδεχομένως η αναστολή πληρωμής του ειδικού φόρου κατανάλωσης χορηγείται επειδή μετά την εισαγωγή ακολουθεί ενδοενωσιακή παράδοση ή μεταφορά εμπορευμάτων σε άλλο κράτος μέλος. Στην περίπτωση αυτή ο ΦΠΑ και ενδεχομένως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα οφείλεται στο κράτος μέλος του τελικού προορισμού. Προκειμένου να γίνει χρήση αυτού του καθεστώτος, τα πρόσωπα πρέπει να πληρούν τους όρους που παρατίθενται στο άρθρο 143 παράγραφος 2 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ και ενδεχομένως τους όρους του άρθρου 17 παράγραφος 1 στοιχείο β) της οδηγίας 2008/118/ΕΚ.
Παράδειγμα 1: Εισαγωγή με απαλλαγή από τον ΦΠΑ μέσω φορολογικού αντιπροσώπου.
Παράδειγμα 2: Υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης εμπορεύματα που εισάγονται από τρίτη χώρα και τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή από τον ΦΠΑ λόγω παράδοσης σε άλλο κράτος μέλος. Τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ακολουθεί άμεσα διακίνηση με αναστολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τον τόπο εισαγωγής με ευθύνη ενός εγκεκριμένου αποστολέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1 στοιχείο β) της οδηγίας 2008/118/ΕΚ.
43
Θέση σε ανάλωση με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων στο πλαίσιο της εφαρμογής κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μετά την προσχώρηση νέων κρατών μελών ειδικών μέτρων που έχουν σχέση με την είσπραξη ποσού.
Παράδειγμα: Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία γεωργικών προϊόντων στο πλαίσιο της εφαρμογής, για συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο μετά την προσχώρηση νέων κρατών μελών, ειδικού τελωνειακού καθεστώτος ή ειδικών μέτρων που ισχύουν μεταξύ των νέων κρατών μελών και της υπόλοιπης Ένωσης, ανάλογων με αυτά που ίσχυαν κατά το παρελθόν για την Ισπανία και την Πορτογαλία.
45
Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και θέση σε ανάλωση εμπορευμάτων με καταβολή είτε του ΦΠΑ είτε των ειδικών φόρων κατανάλωσης και υπαγωγή αυτών σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης.
Επεξήγηση: Απαλλαγή από τον ΦΠΑ ή από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης με υπαγωγή των εμπορευμάτων σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης.
Παραδείγματα: Τσιγάρα εισαγόμενα από τρίτη χώρα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία και καταβάλλεται ο ΦΠΑ. Κατά την παραμονή σε φορολογική αποθήκη ή φορολογικό χώρο, αναστέλλεται η είσπραξη των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Τσιγάρα εισαγόμενα από τρίτη χώρα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία και καταβάλλονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Κατά την παραμονή σε φορολογική αποθήκη ή φορολογικό χώρο, αναστέλλεται η είσπραξη ΦΠΑ.
48
Θέση σε ανάλωση με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία υποκατάστατων προϊόντων στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, πριν από την εξαγωγή εμπορευμάτων προσωρινής εξαγωγής.
Επεξήγηση: Σύστημα τυποποιημένων ανταλλαγών (IM-EX), προκαταβολική εισαγωγή σύμφωνα με το άρθρο 262 παράγραφος 1 του κώδικα.
49
Θέση σε ανάλωση ενωσιακών εμπορευμάτων στο πλαίσιο των συναλλαγών μεταξύ τμημάτων του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, όπου εφαρμόζονται οι διατάξεις της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, και τμημάτων του εν λόγω εδάφους όπου δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις αυτές ή στο πλαίσιο των συναλλαγών μεταξύ τμημάτων του εν λόγω εδάφους όπου δεν εφαρμόζονται οι εν λόγω διατάξεις.
Θέση σε ανάλωση εμπορευμάτων, στο πλαίσιο συναλλαγών μεταξύ της Ένωσης και των χωρών με τις οποίες αυτή διατηρεί τελωνειακή ένωση.
Επεξήγηση: Εισαγωγή με θέση σε ανάλωση εμπορευμάτων προέλευσης τμημάτων της Ένωσης στα οποία δεν εφαρμόζεται η οδηγία 2006/112/ΕΚ. χρησιμοποίηση του Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου καθορίζεται από το άρθρο 134 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446.
Παραδείγματα: Εμπορεύματα που φθάνουν από τη Μαρτινίκα και τίθενται σε ανάλωση στο Βέλγιο.
Εμπορεύματα που φθάνουν από την Ανδόρα και τίθενται σε ανάλωση στη Γερμανία.
51
Καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.
Επεξήγηση: Τελειοποίηση προς επανεξαγωγή σύμφωνα με το άρθρο 256 του κώδικα.
53
Εισαγωγή για υπαγωγή στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής.
Παράδειγμα: Προσωρινή εισαγωγή, π.χ. για έκθεση.
54
Τελειοποίηση προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής) σε άλλο κράτος μέλος (χωρίς τα εμπορεύματα να έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία). (α)
Επεξήγηση: Ο κωδικός αυτός χρησιμοποιείται για την καταχώριση της πράξης στα στατιστικά στοιχεία για τις ενδοενωσιακές συναλλαγές.
Παράδειγμα: Εμπορεύματα από τρίτη χώρα υπάγονται σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή στο Βέλγιο (5100). Αφού υποβληθούν στις εργασίες τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, αποστέλλονται στη συνέχεια στη Γερμανία για να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία εκεί (4054) ή για να υποβληθούν σε συμπληρωματικές εργασίες τελειοποίησης (5154).
61
Επανεισαγωγή με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση εμπορευμάτων που δεν αποτελούν το αντικείμενο παράδοσης με απαλλαγή από ΦΠΑ.
63
Επανεισαγωγή και θέση σε ανάλωση με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων με απαλλαγή από τον ΦΠΑ για παράδοση σε άλλο κράτος μέλος και, ενδεχομένως, αναστολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Επεξήγηση: Η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ και ενδεχομένως η αναστολή πληρωμής του ειδικού φόρου κατανάλωσης χορηγείται επειδή μετά την επανεισαγωγή ακολουθεί ενδοενωσιακή παράδοση ή μεταφορά των εμπορευμάτων σε άλλο κράτος μέλος. Στην περίπτωση αυτή ο ΦΠΑ και ενδεχομένως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα οφείλεται στο κράτος μέλος του τελικού προορισμού. Προκειμένου να γίνει χρήση αυτού του καθεστώτος, τα πρόσωπα πρέπει να πληρούν τους όρους που παρατίθενται στο άρθρο 143 παράγραφος 2 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ και ενδεχομένως τους όρους του άρθρου 17 παράγραφος 1 στοιχείο β) της οδηγίας 2008/118/ΕΚ.
Παράδειγμα 1: Επανεισαγωγή μετά από τελειοποίηση προς επανεισαγωγή ή προσωρινή εξαγωγή, με καταλογισμό του ενδεχομένως οφειλόμενου ΦΠΑ σε φορολογικό αντιπρόσωπο.
Παράδειγμα 2: Υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης εμπορεύματα επανεισάγονται μετά από τελειοποίηση προς επανεισαγωγή και τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή από τον ΦΠΑ λόγω παράδοσης σε άλλο κράτος μέλος. Τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ακολουθεί άμεσα διακίνηση, με αναστολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, από τον τόπο επανεισαγωγής, με ευθύνη ενός εγκεκριμένου αποστολέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1 στοιχείο β) της οδηγίας 2008/118/ΕΚ.
68
Επανεισαγωγή με θέση σε μερική ανάλωση και με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και υπαγωγή σε καθεστώς αποταμίευσης διαφορετικό από το καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης.
Παράδειγμα: Μεταποιημένα οινοπνευματώδη ποτά που επανεισάγονται και τοποθετούνται σε αποθήκες αγαθών που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
71
Υπαγωγή στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης.
Επεξήγηση: Υπαγωγή στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης. Το γεγονός αυτό δεν αποκλείει κατά κανένα τρόπο την ταυτόχρονη τοποθέτηση σε αποθήκη εμπορευμάτων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης ή σε αποθήκη εμπορευμάτων που υπόκεινται σε ΦΠΑ, για παράδειγμα.
76
Υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης προκειμένου να επιτευχθεί, πριν από την εξαγωγή, η καταβολή της ειδικής επιστροφής κατά την εξαγωγή.
Παράδειγμα: Κρέατα χωρίς κόκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή, τα οποία τίθενται υπό καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης πριν από την εξαγωγή [άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1741/2006 της Επιτροπής, της 24ης Νοεμβρίου 2006, για τον καθορισμό των όρων χορήγησης της ειδικής επιστροφής κατά την εξαγωγή κρεάτων χωρίς κόκαλα από αρσενικά χονδρά βοοειδή, τα οποία τίθενται υπό καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης πριν από την εξαγωγή (4)).
77
Παραγωγή των εμπορευμάτων υπό την επιτήρηση των τελωνειακών αρχών και υπό τελωνειακό έλεγχο (κατά την έννοια του άρθρου 5 παράγραφος 27 του ΕΤΚ) πριν από την εξαγωγή και καταβολή της επιστροφής κατά την εξαγωγή.
Παράδειγμα: Κονσέρβες βοείου κρέατος που παράγονται υπό την επιτήρηση των τελωνειακών αρχών και υπό τελωνειακό έλεγχο πριν από την εξαγωγή [άρθρα 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1731/2006 της Επιτροπής, της 23ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με τις ειδικές λεπτομέρειες εφαρμογής όσον αφορά τις επιστροφές κατά την εξαγωγή για ορισμένες κονσέρβες βοείου κρέατος (5)].
78
Θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη ζώνη α)
91
Υπαγωγή στο καθεστώς μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο. α)
92
Μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο σε άλλο κράτος μέλος (χωρίς τα εμπορεύματα να έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία σ' αυτό) (α).
Επεξήγηση: Ο κωδικός αυτός χρησιμοποιείται για την καταχώριση της πράξης στα στατιστικά στοιχεία για τις ενδοενωσιακές συναλλαγές.
Παράδειγμα: Εμπορεύματα από τρίτη χώρα μεταποιούνται υπό τελωνειακό έλεγχο στο Βέλγιο (9100). Μετά τη μεταποίηση, αποστέλλονται στη Γερμανία για να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία (4092).

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Ιστοσελίδες
www.bookatars.gr
ektelonistivivlia.blogspot
sxoli-ekteloniston.blogspot
logotexnia-ekteloniston.blogspot

Παραγγείλετε αντίτυπα με το σύστημα PrePrint

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου