Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Νέα οργανωτική δομή της ΑΑΔΕ σε Θέματα Τελωνείων Αριθμ. Δ. ΟΡΓ. Α 1061722ΕΞ2019. (Μάθημα 1) 3 Μαΐου 2019



Νέα οργανωτική δομή της ΑΑΔΕ σε Θέματα Τελωνείων Αριθμ. Δ. ΟΡΓ. Α 1061722ΕΞ2019. (Μάθημα 1) 3 Μαΐου 2019

1. Από 15/7/2019 στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.):
α) Συνιστούμε:
αα) μία (1) Γενική Διεύθυνση, με τίτλο «Γενική Διεύ- θυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ.)», κα- θορίζουμε τους στρατηγικούς σκοπούς, τη δομή και τις αρμοδιότητές της,
ββ) έξι (6) Διευθύνσεις, οι οποίες υπάγονται στη Γ.Δ.Η- ΛΕ.Δ., με τους τίτλους «Διεύθυνση Στρατηγικής Τεχνολο- γιών Πληροφορικής (ΔΙ.Σ.ΤΕ.ΠΛ.)», «Διεύθυνση Ανάπτυ- ξης Φορολογικών Εφαρμογών (Δ.Α.Φ.Ε.)», «Διεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών (Δ.Α.Τ.Ε.)», «Διεύθυνση Υπηρεσιών Δεδομέ- νων (Δ.ΥΠΗ.ΔΕΔ.)», «Διεύθυνση Διαχείρισης Υποδομών (ΔΙ.Δ.ΥΠΟΔ.)» και «Διεύθυνση Επιχειρησιακών Διαδικα- σιών (ΔΙ.ΕΠΙ.ΔΙ.)», καθορίζουμε τους επιχειρησιακούς στόχους, τη δομή και τις αρμοδιότητες αυτών,
γγ) τρεις (3) Υποδιευθύνσεις, μία (1) στη Δ.Α.Τ.Ε., με τίτλο «Υποδιεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών Εφαρμο- γών» και δύο (2) στη ΔΙ.ΕΠΙ.ΔΙ., με τίτλους «Υποδιεύθυνση Α’ - Απαιτήσεων και Ελέγχου Εφαρμογών Φορολογίας» και «Υποδιεύθυνση Β’ - Απαιτήσεων και Ελέγχου Εφαρ- μογών Τελωνείων» και καθορίζουμε τη δομή αυτών και τις αρμοδιότητες των Τμημάτων τους, δδ) δεκαεπτά (17) οργανικές μονάδες, επιπέδου Τμή- ματος, στη Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ., από τις οποίες υπαγάγουμε ένα (1) Τμήμα απευθείας στον Προϊστάμενο της Γενικής Δι- εύθυνσης, με τίτλο «Αυτοτελές Τμήμα Υποστήριξης» και τα υπόλοιπα σε Διευθύνσεις αυτής, όπως καθορίζουμε κατωτέρω.
………………………………..

(β) Γενικές Διευθύνσεις
(αα) Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης (Γ.Δ.Α.Δ.Ο.)
(ββ) Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ.)
(γγ) Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.)
(δδ) Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.)
(εε) Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Γ.Δ.Τ. και Ε.Φ.Κ.) (στστ) Γενική Διεύθυνση Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Δ.Γ.Χ.Κ.).».
…………………………..
Άρθρο 20Β
Διεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών (Δ.Α.Τ.Ε.)
1. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών (Δ.Α.Τ.Ε.) υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Δ.Η- ΛΕ.Δ.).
2. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμο- γών (Δ.Α.Τ.Ε.) είναι οι ακόλουθοι:
(α) Η διαρκής υποστήριξη του στρατηγικού σχεδια- σμού και των στόχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), μέσω της ανάπτυξης και της ορθολο- γικής αξιοποίησης Πληροφοριακών Συστημάτων.
(β) Η δημιουργία νέων αποτελεσματικών συστημάτων Πληροφορικής και ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η ενσω- μάτωση των απαιτούμενων από τη νομοθεσία αλλαγών σε υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα, που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Α.Α.Δ.Ε.
(γ) Η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών ηλεκτρονι- κής διακυβέρνησης προς τον πολίτη, τις επιχειρήσεις και τη Δημόσια Διοίκηση για τη διευκόλυνση των συναλλα- γών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την απλούστευση των διαδικασιών και την επίτευξη φορολογικής δικαιο- σύνης και διαφάνειας.
(δ) Η αποτελεσματική:
αα) τεχνική υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας των συστημάτων Πληροφορικής και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε. και
ββ) υποστήριξη της λειτουργίας των Υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε., μέσω πληροφοριακών συστημάτων.
(ε) Η επιτυχής υποστήριξη του ελεγκτικού μηχανισμού, μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.).
3. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών (Δ.Α.Τ.Ε.) διαρθρώνεται σε μία (1) Υποδιεύθυνση και σε επτά (7) Τμήματα, εκ των οποίων τρία (3) Αυτοτελή, υπαγόμενα απευθείας στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης, ως κατωτέρω:

Α. ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
α) Τμήμα Α’- Εφαρμογών Τελωνειακών Διαδικασιών
β) Τμήμα Β’- Εφαρμογών Ε.Φ.Κ., Ταμειακής Διαχείρισης και Δικαστικού
γ) Τμήμα Γ’- Οριζόντιων Τελωνειακών Εφαρμογών
δ) Τμήμα Δ’- Εφαρμογών Καταπολέμησης Λαθρεμπο- ρίου

Α. ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ  ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
Ι. Τμήμα Α’ - Εφαρμογών Τελωνειακών Διαδικασιών Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η συντήρηση και η επικαι- ροποίηση πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών που σχετίζονται, ενδεικτικά, με:
(α) τις συνοπτικές Διασαφήσεις Εισόδου, τα Δηλωτικά/ Διασαφήσεις Προσωρινής Εναπόθεσης,
(β) την εισαγωγή εμπορευμάτων και τη θέση αυτών σε ελεύθερη κυκλοφορία, σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση ή σε ειδικό καθεστώς και την απλουστευμένη διαδικασία εισαγωγής,
(γ) την εξαγωγή, την επανεξαγωγή και την απλουστευ- μένη διαδικασία εξαγωγής,
(δ) τη διαμετακόμιση,
(ε) την ενιαία θυρίδα (Single Window).
ΙΙ. Τμήμα Β’ - Εφαρμογών Ε.Φ.Κ., Ταμειακής Διαχείρισης και Δικαστικού
Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η συντήρηση και η επικαι- ροποίηση πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών που σχετίζονται, ενδεικτικά, με:
(α) θέματα διαδικασιών εμπορευμάτων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), όπως, ενδεικτικά, την επιβολή του Ε.Φ.Κ, το τέλος ταξινόμησης οχημάτων, την ενδοκοινοτική διακίνηση, τον έλεγχο προϊόντων Ε.Φ.Κ. και τις επιστροφές Ε.Φ.Κ.,
(β) την ταμειακή και τη λογιστική διαχείριση των Τελω- νείων, καθώς και τις Ηλεκτρονικές πληρωμές,
(γ) την υποστήριξη επιτελούμενων διαδικασιών σε θέματα δικαστικού των Τελωνείων και παραβάσεων.
ΙΙΙ. Τμήμα Γ’- Οριζόντιων Τελωνειακών Εφαρμογών
Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η συντήρηση και η επικαι- ροποίηση πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών που σχετίζονται, ενδεικτικά, με:
(α) το δασμολόγιο (TARIC) και τον αυτόματο υπολογι- σμό δασμών/φόρων,
(β) τη δασμολογητέα αξία εμπορευμάτων,
(γ) τις άδειες και τις εγκρίσεις,
(δ) την ανάλυση κινδύνου και την υποστήριξη αποφά- σεων ελέγχου τελωνειακών παραστατικών,
(ε) τις εγγυήσεις,
(στ) το μητρώο συναλλασσομένων με τα Τελωνεία και με τη διαχείριση δικαιωμάτων χρηστών τελωνειακών εφαρμογών,
(ζ) την ανταλλαγή και τη δρομολόγηση μηνυμάτων,
(η) την παρακολούθηση των πόρων της Γενικής Διεύ- θυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.
IV. Τμήμα Δ’- Εφαρμογών Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου
Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η συντήρηση και η επικαι- ροποίηση πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την πάτα- ξη του λαθρεμπορίου, όπως ενδεικτικά, προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. (όπως, επεξεργασία και αξιοποίηση δεδομένων εισροών-εκροών, «Ήφαιστος», παρακολού- θηση της εφοδιαστικής αλυσίδας καπνικών προϊόντων).
……………………………..
Β. ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β’ - ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ
α) Τμήμα Ε’- Απαιτήσεων και Ελέγχου Εφαρμογών Δι- ευκόλυνσης Εμπορίου και Οικονομικών Φορέων.
β) Τμήμα ΣΤ’- Απαιτήσεων και Ελέγχου Εφαρμογών Τελωνειακών Ελέγχων.
γ) Τμήμα Ζ’ - Απαιτήσεων και Ελέγχου Εφαρμογών Τε- λωνειακών Διαδικασιών.
δ) Τμήμα Η’ - Απαιτήσεων και Ελέγχου Εφαρμογών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και Ταμειακής Διαχείρισης.
- Στο Τμήμα λειτουργούν δύο (2) Γραφεία, ως κατω- τέρω:
(αα) Γραφείο Α’ - Ε.Φ.Κ.
(ββ) Γραφείο Β’ - Ταμειακής - Λογιστικής Διαχείρισης και Ηλεκτρονικών Πληρωμών.
……………………………..
Β. ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β’ - ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ
I. Τμήμα Ε’- Απαιτήσεων και Ελέγχου Εφαρμογών Διευκόλυνσης Εμπορίου και Οικονομικών Φορέων
(α) H παρακολούθηση και η προώθηση για υλοποίηση, σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., των προγραμμάτων του Ηλεκτρονικού Τελω- νείου.
(β) Η μελέτη, η αναγνώριση, η ανάλυση των επιχει- ρησιακών απαιτήσεων, η αναλυτική καταγραφή τους, η σύνταξη των λειτουργικών προδιαγραφών και η ιεράρ- χηση όλων των απαιτήσεων, σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., που σχετίζονται, ενδεικτικά, με:
αα) την ενιαία θυρίδα (Single Window),
ββ) τις Άδειες και τις Εγκρίσεις,
γγ) τις Εγγυήσεις,
δδ) την παρακολούθηση Φυσικών και Ανθρώπινων Πόρων,
εε) το μητρώο συναλλασσομένων με τα Τελωνεία και με τη διαχείριση εσωτερικών χρηστών.
(γ) Η κατάρτιση και η καταγραφή σεναρίων ελέγχου, καθώς και ο έλεγχος της ορθής επιχειρησιακής λειτουρ- γίας των εφαρμογών αρμοδιότητας του Τμήματος και της αποδοχής τους από τους χρήστες.
(δ) Η παρακολούθηση των νομοθετικών αλλαγών σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Τελω- νείων και Ε.Φ.Κ. και η μέριμνα της ενσωμάτωσης αυτών στα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.
(ε) Η παροχή οδηγιών προς τις Τελωνειακές Υπηρεσίες (Ειδικές Αποκεντρωμένες και Περιφερειακές), η υποστή- ριξη της παραγωγικής λειτουργίας τους, τηλεφωνικώς και με επιτόπια παρουσία, όταν απαιτείται.
(στ) Η συγγραφή οδηγιών και απαντήσεων συχνών ερωτήσεων για εφαρμογές και ηλεκτρονικές υπηρεσί- ες, αρμοδιότητας του Τμήματος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
(ζ) Ο σχεδιασμός και ο συντονισμός για την υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και εκπαίδευσης οικονο- μικών φορέων, σε θέματα τελωνειακών ηλεκτρονικών συναλλαγών.
II. Τμήμα ΣΤ’- Απαιτήσεων και Ελέγχου Εφαρμογών Τελωνειακών Ελέγχων
(α) Η μελέτη, η αναγνώριση, η ανάλυση των επιχει- ρησιακών απαιτήσεων, η αναλυτική καταγραφή τους, η σύνταξη των λειτουργικών προδιαγραφών και η ιεράρ- χηση όλων των απαιτήσεων, σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., που σχετίζονται, ενδεικτικά, με:
αα) τη διαχείριση Υποθέσεων και Υποστήριξης Αποφά- σεων του Ολοκληρωμένου Τελωνειακού Πληροφορια- κού Συστήματος Παροχής Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών και
ββ) το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελε- γκτικών Υπηρεσιών, που απευθύνεται στα Τελωνεία.
(β) Η κατάρτιση και η καταγραφή σεναρίων ελέγχου και ο έλεγχος της ορθής επιχειρησιακής λειτουργίας των εφαρμογών αρμοδιότητας του Τμήματος και της αποδο- χής τους από τους χρήστες.
(γ) Η παρακολούθηση των νομοθετικών αλλαγών σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Τελω- νείων και Ε.Φ.Κ. και η μέριμνα της ενσωμάτωσης αυτών στα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.
(δ) Η παροχή οδηγιών προς τις Τελωνειακές Υπηρεσίες (Ειδικές Αποκεντρωμένες και Περιφερειακές), η υποστή- ριξη της παραγωγικής λειτουργίας τους, τηλεφωνικώς και με επιτόπια παρουσία, όταν απαιτείται.
(ε) Η συγγραφή οδηγιών και απαντήσεων συχνών ερωτήσεων για εφαρμογές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες αρμοδιότητας του Τμήματος, σε συνεργασία με τις αρ- μόδιες Υπηρεσίες.
(στ) Η υποστήριξη της άμεσης αποτύπωσης των απο- τελεσμάτων ελέγχου, καθώς και του συνόλου των διω- κτικών διαδικαστικών εργασιών σε στατιστικά επεξερ- γάσιμες μορφές, για χρήση των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.
(ζ) Η συλλογή στατιστικών στοιχείων και η δημιουργία αναφορών σχετικών με τις αρμοδιότητες του Τμήματος.
III. Τμήμα Z’- Απαιτήσεων και Ελέγχου Εφαρμογών Τελωνειακών Διαδικασιών
(α) Η μελέτη, η αναγνώριση, η ανάλυση των επιχει- ρησιακών απαιτήσεων, η αναλυτική καταγραφή τους, η σύνταξη των λειτουργικών προδιαγραφών και η ιεράρ- χηση όλων των απαιτήσεων, σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., που σχετίζονται, ενδεικτικά, με:
αα) τις Συνοπτικές Διασαφήσεις Εισόδου, τα Δηλωτικά, τις Διασαφήσεις Προσωρινής Εναπόθεσης,
ββ) την εισαγωγή εμπορευμάτων και τη θέση αυτών σε ελεύθερη κυκλοφορία, σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση ή σε ειδικό καθεστώς και την απλουστευμένη διαδικασία εισαγωγής,
γγ) το Δασμολόγιο (TARIC) και τον αυτόματο υπολογι- σμό δασμών/φόρων,
δδ) τη Δασμολογητέα αξία εμπορευμάτων,
εε) την εξαγωγή, την επανεξαγωγή και την απλουστευ- μένη διαδικασία εξαγωγής,
στστ) τη Διαμετακόμιση (TRANSIT).
(β) Η κατάρτιση και η καταγραφή σεναρίων ελέγχου και ο έλεγχος της ορθής επιχειρησιακής λειτουργίας των εφαρμογών, αρμοδιότητας του Τμήματος και της απο- δοχής τους από τους χρήστες.
(γ) Η παρακολούθηση των νομοθετικών αλλαγών σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Τελω- νείων και Ε.Φ.Κ. και η μέριμνα της ενσωμάτωσης αυτών στα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.
(δ) Η παροχή οδηγιών προς τις Τελωνειακές Υπηρεσίες (Ειδικές Αποκεντρωμένες και Περιφερειακές), η υποστή- ριξη της παραγωγικής λειτουργίας τους, τηλεφωνικώς και με επιτόπια παρουσία, όταν απαιτείται.
(ε) Η συγγραφή οδηγιών και απαντήσεων συχνών ερωτήσεων για εφαρμογές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες αρμοδιότητας του Τμήματος, σε συνεργασία με τις αρ- μόδιες Υπηρεσίες.
IV. Τμήμα H’- Απαιτήσεων και Ελέγχου Εφαρμογών
Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και Ταμειακής Διαχείρισης
Οι αρμοδιότητες του Τμήματος κατανέμονται μεταξύ των Γραφείων του, ως κάτωθι: (α) Γραφείο Α’ - Ε.Φ.Κ.
(αα) Η μελέτη, η αναγνώριση, η ανάλυση των επιχει- ρησιακών απαιτήσεων, η αναλυτική καταγραφή τους, η σύνταξη των λειτουργικών προδιαγραφών και η ιεράρ- χηση όλων των απαιτήσεων, σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., που σχετίζονται, ενδεικτικά, με:
i) τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ.,
ii) τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων,
iii) τις ηλεκτρονικές διαδικασίες ενδοκοινοτικής διακί- νησης και ελέγχου προϊόντων Ε.Φ.Κ.,
iv) τις Επιστροφές Ε.Φ.Κ.
(ββ) Η κατάρτιση και η καταγραφή σεναρίων ελέγχου και ο έλεγχος της ορθής επιχειρησιακής λειτουργίας των εφαρμογών αρμοδιότητας του Τμήματος και της αποδο- χής τους από τους χρήστες.
(γγ) Η παρακολούθηση των νομοθετικών αλλαγών σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Τελω- νείων και Ε.Φ.Κ. και η μέριμνα της ενσωμάτωσης αυτών στα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε. (δδ) Η παροχή οδηγιών προς τις Τελωνειακές Υπη- ρεσίες (Ειδικές Αποκεντρωμένες και Περιφερειακές), η υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας τους, τηλεφω- νικώς και με επιτόπια παρουσία, όταν απαιτείται.
(εε) Η συγγραφή οδηγιών και απαντήσεων συχνών ερωτήσεων για εφαρμογές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες αρμοδιότητας του Τμήματος, σε συνεργασία με τις αρ- μόδιες Υπηρεσίες.
 (β) Γραφείο Β’ - Ταμειακής - Λογιστικής Διαχείρισης και Ηλεκτρονικών Πληρωμών
(αα) Η μελέτη, η αναγνώριση, η ανάλυση των επιχειρη- σιακών απαιτήσεων, η αναλυτική καταγραφή τους, η σύ- νταξη των λειτουργικών προδιαγραφών και η ιεράρχηση όλων των απαιτήσεων, σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., για θέματα Ταμειακής- Λογιστικής Διαχείρισης και Ηλεκτρονικών Πληρωμών.
(ββ) Η κατάρτιση και η καταγραφή σεναρίων ελέγχου και ο έλεγχος της ορθής επιχειρησιακής λειτουργίας των εφαρμογών αρμοδιότητας του Τμήματος και της αποδο- χής τους από τους χρήστες.
(γγ) Η παρακολούθηση των νομοθετικών αλλαγών σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Τελω- νείων και Ε.Φ.Κ. και η μέριμνα της ενσωμάτωσης αυτών στα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.
(δδ) Η παροχή οδηγιών προς τις Τελωνειακές Υπη- ρεσίες (Ειδικές Αποκεντρωμένες και Περιφερειακές), η υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας τους, τηλεφω- νικώς και με επιτόπια παρουσία, όταν απαιτείται.
(εε) Η συγγραφή οδηγιών και απαντήσεων συχνών ερωτήσεων για εφαρμογές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες αρμοδιότητας του Τμήματος, σε συνεργασία με τις αρ- μόδιες Υπηρεσίες.
…………………………….
«Άρθρο 40
V. Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Γ.Δ.Τ. και Ε.Φ.Κ.)
1. Οι στρατηγικοί σκοποί της Γενικής Διεύθυνσης Τε- λωνείων και Ε.Φ.Κ. είναι οι κάτωθι:
(α) Η προστασία των εθνικών και των ενωσιακών οικονομικών συμφερόντων και η συλλογή και αύξηση των δημοσίων εσόδων, μέσω της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, της διευκόλυνσης του νόμιμου εμπορίου και της αποτελεσματικής εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας.
(β) Η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας από την παράνομη διακίνηση απαγορευ- μένων ή/και επικίνδυνων προϊόντων και των εν γένει αγαθών που τελούν υπό περιορισμούς ή απαγορεύσεις.
(γ) Η ενίσχυση της θέσης της χώρας στο διεθνές εμπό- ριο, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς τους οικονομικούς φορείς και τους συναλλασσομένους, της απλούστευσης και επιτάχυνσης των τελωνειακών δια- δικασιών, καθώς και της αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορικής (καθιέρωση ηλεκτρονικού Τελωνείου και Ενιαίας Θυρίδας).
(δ) Η διασφάλιση της συνεργασίας με όλες τις ελεγκτι- κές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.
 (ε) H συνεχής βελτίωση και απλούστευση:
αα) των λειτουργικών διαδικασιών των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης, μέσω της καταγραφής και προτυ- ποποίησης αυτών, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών (Δ.Α.Φ.Ε.) και Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών (Δ.Α.Τ.Ε.) της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρο- νικής Διακυβέρνησης (Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ.) και
ββ) του περιεχομένου των εντύπων των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης.
2. Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. διαρθρώ- νεται στις κατωτέρω Υπηρεσίες, ως εξής:
(α) ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, οι οποίες είναι επιτελικές Υπηρεσίες:
 (αα) Διεύθυνση Δασμολογικών Θεμάτων, Ειδικών Κα- θεστώτων και Απαλλαγών
(ββ) Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών (Δ.Τ.Δ.)
(γγ) Διεύθυνση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων (Δ.Σ.Τ.Ε.Π)
(δδ)Διεύθυνση Ειδικ ών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) κ αι Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) και (εε) Αυτο- τελές Τμήμα Υποστήριξης

(β) ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ:
(αα) Τελωνειακές Περιφέρειες, με αρμοδιότητα την εποπτεία των Τελωνείων για την ορθή εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας, την ανάλυση και τον προσδι- ορισμό των αναγκών των Τελωνείων σε υποδομές, σε μέσα ελέγχου και σε ανθρώπινους πόρους, καθώς και την παρακολούθηση της επίτευξης των ποσοτικών και ποιοτικών στόχων αυτών:
(i) Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής,
(ii) Τελωνειακή Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και
(iii) Tελωνειακή Περιφέρεια Αχαΐας
(ββ) Ελεγκτικές Υπηρεσίες Τελωνείων (EΛ.Υ.Τ.), με αρ- μοδιότητα τους εκ των υστέρων ελέγχους και την δίωξη, τον εσωτερικό έλεγχο των Τελωνείων, καθώς και την επο- πτεία και την συνδρομή στον επιχειρησιακό συντονισμό των διενεργούμενων από τα Τελωνεία εκ των υστέρων ελέγχων:
(i) Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) Αττικής και
(ii) Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) Θεσσαλο- νίκης
(γγ) Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΔΙ.Δ.Δ.Υ.)
(γ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, οι οποίες ασκούν επι- χειρησιακές αρμοδιότητες:
(αα) Τελωνεία Α’ τάξεως,
(ββ) κύρια Τελωνεία Α’ τάξεως και


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ


Δείτε σχετικές  με το θέμα Αναρτήσεις στις

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Ζητάμε
ΕΝΤΥΠΑ ΔΙΑΣΑΦΗΣΕΩΝ
Από το 1830 μέχρι σήμερα

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς



Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου