Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Ειδικότερες οδηγίες ως προς τη συμπλήρωση των θέσεων 33 (Δασμολογική Κατάταξη)και 46 της διασάφησης ΕΔΕ ΑΝΕΥ 1019133 (Μάθημα 2) 6 Ιουνίου 2019



Ειδικότερες οδηγίες ως προς τη συμπλήρωση των θέσεων 33 (Δασμολογική Κατάταξη)και 46 της διασάφησης ΕΔΕ ΑΝΕΥ 1019133 (Μάθημα 2) 6 Ιουνίου 2019


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7  ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ 33 ΚΑΙ 46 ΓΙΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΤΕΛΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΔΕ ΑΝΕΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ  Αριθμ. πρωτ.: ΔΤΔ Α 1019133 ΕΞ 2018

1) Συμπλήρωση της θέσης 33: Κωδικός εμπορεύματος - δασμολογική κατάταξη
> Επισημαίνεται κατ' αρχήν ότι για τη δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων και άρα για την ορθή συμπλήρωση της θέσης 33 του ΕΔΕ, όπως επίσης και του ΕΔΕ άνευ στατιστικής, εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση οι κανόνες και οι διατάξεις του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε.
> Με την αριθ. Δ17Α 5019673 ΕΞ/14-8-2014 ΔΥΟ «Ορθή συμπλήρωση της θέσης 33 του ΕΔΕ», δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις για ορισμένες περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται δυσχέρειες στη συμπλήρωση της θέσης 33 (κωδικός εμπορεύματος), για τα οποία μπορεί λανθασμένα να θεωρείται ότι λόγω της φύσης τους δεν μπορούν να καταταγούν στο Κοινό Δασμολόγιο Ε.Ε.
> Με την προαναφερόμενη ΔΥΟ επισημάνθηκαν ιδίως τα ακόλουθα:
o Ως συνέπεια της φύσης και του σκοπού της Συνδυασμένης Ονοματολογίας και του TARIC, όπως αναφέρθηκαν ειδικότερα στα σημεία 1 και 2, συνάγεται ότι οι εν λόγω ονοματολογίες περιλαμβάνουν όλα τα υλικά αγαθά, προϊόντα, είδη και εμπορεύματα, κάθε τύπου, μορφής, είδους, προορισμού - χρήσης, συσκευασίας και περιεχομένου, στα οποία πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποδίδεται ο κατάλληλος κωδικός εμπορεύματος κατά τις διακινήσεις εντός και εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ε.Ε. o Η εύρεση του κατάλληλου κωδικού εμπορεύματος του Κοινού Δασμολογίου - και κατ' ακολουθία του τελικού δηλώσιμου κωδικού TARIC - είναι δυνατή έστω και όταν το συγκεκριμένο είδος που τελωνίζεται δεν αναγράφεται ρητά στο κείμενο της δασμολογικής κλάσης, διάκρισης ή κωδικού Σ.Ο. Κατά συνέπεια, είναι σε κάθε περίπτωση δυνατή η εύρεση του κατάλληλου κωδικού Σ.Ο. για οποιοδήποτε υλικό αγαθό - είδος - εμπόρευμα το οποίο παρουσιάζεται για τελωνισμό (εισαγωγή / εξαγωγή) και η συνακόλουθη συμπλήρωση της θέσης 33 του ΕΔΕ. Για το σκοπό αυτό:
Εξετάζεται προσεκτικά το κείμενο των κλάσεων, διακρίσεων και κωδικών Σ.Ο., καθώς και οι σημειώσεις των Τμημάτων, κεφαλαίων και διακρίσεων, σύμφωνα με το γενικό κανόνα 1 του Δασμολογίου. Εφαρμόζονται οι κατάλληλοι γενικοί κανόνες για είδη όπως: μη τελειωμένα ή/και μη συναρμολογημένα (κανόνας 2 α), σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση ή σύνθετα είδη (κανόνας 3, β) και γ).
Όσον αφορά στη δασμολογική κατάταξη των συσκευασιών, εφαρμόζεται ο γενικός κανόνας 5, σημεία α) και β).
Εξετάζεται η δυνατότητα υπαγωγής του εμπορεύματος σε κωδικό Σ.Ο. με την περιγραφή «Αλλα», με την προϋπόθεση ότι: α) αυτό επιτρέπεται από το κείμενο της οικείας δασμολογικής κλάσης, από το οποίο πρέπει να συνάγεται η δυνατότητα υπαγωγής του εμπορεύματος σε αυτήν, και β) το εμπόρευμα πράγματι δεν κατονομάζεται σε άλλους κωδικούς της οικείας δασμολογικής κλάσης.
  Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και μόνο εφόσον δεν είναι δυνατή η εύρεση του κατάλληλου κωδικού εμπορεύματος με τις ανωτέρω ενέργειες, δύναται να εφαρμοστεί ο γενικός κανόνας 4, σύμφωνα με 39 ΑΔΑ: 6Γ9Β46ΜΠ3Ζ-ΟΗΣ τον οποίο το συγκεκριμένο είδος μπορεί να υπαχθεί στην κλάση που αναφέρεται στα πλέον ανάλογα είδη.
  Υφίσταται στο υποσύστημα διαχείρισης δασμολογίου (TARIC) δυνατότητα αναζήτησης του κατάλληλου κωδικού εμπορεύματος μέσω κειμένου, δηλ. με τη συμπλήρωση ενός ή περισσότερων λεκτικών όρων που ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο εμπόρευμα (βλ. Δ17Α 5042666 ΕΞ/12-12-2013 ΔΥΟ).
> Παρατίθενται κατωτέρω ορισμένα παραδείγματα δασμολογικής κατάταξης ειδών για τα οποία έχουν διαπιστωθεί κατά καιρούς δυσχέρειες στη δασμολογική τους κατάταξη κατά τον τελωνισμό τους, ιδίως στις περιπτώσεις υποβολής ΕΔΕ άνευ στατιστικής, ή έχουν εκφραστεί αμφιβολίες σχετικά με το αν μπορούν να καταταγούν στο Κοινό Δασμολόγιο λόγω της φύσης τους:
o Ανθρώπινα μέλη και όργανα που προορίζονται για ιατρικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς (π.χ. κατεψυγμένα σε ειδικές συσκευασίες): 3001 (γεν. κανόνας 4 ως ανωτέρω)
o Αίμα ανθρώπων, αντιοροί, κλάσματα αίματος, ανοσολογικά προϊόντα, εμβόλια, τοξίνες, καλλιέργειες μικροοργανισμών: 3002 o Ανθρώπινο σπέρμα σε αποστειρωμένες συσκευασίες: 3001 (κωδ. ΣΟ 3001 90 20 με την εφαρμογή του γεν. κανόνα 4 - πλέον ανάλογα είδη)
o Τραπεζογραμμάτια (χαρτονομίσματα), έστω και αν δεν είναι ακόμη ή αν δεν είναι πλέον σε ισχύ: 4907 (κωδ. ΣΟ 4907 00 30) ή 9705 εφόσον πρόκειται για είδη συλλογών (σύμφωνα με τις διατάξεις κεφ. 97)
o Λογισμικό, ηλεκτρονικά αρχεία και λοιπά δεδομένα οποιασδήποτε μορφής που παρουσιάζονται σε υπόθεμα όπως DVD, CD-ROM, USB κλπ.: 8523 (κατάταξη μόνο του υποθέματος ανεξάρτητα από το περιεχόμενο)
o Φέρετρα που περιέχουν σωρούς και τεφροδόχοι με τέφρα νεκρών: 9919 o Στρατιωτικός εξοπλισμός, ανάλογα με το είδος των εμπορευμάτων, π.χ. όπλα και πυρομαχικά: κεφ. 93, στολές: κεφ. 61 ή 62, υποδήματα: κεφ. 64, κλπ.
o Οικιακός εξοπλισμός εκτός κεφ. 99: ανάλογα με το είδος του εμπορεύματος (κυρίως κεφ. 94). o Προσωπικά είδη εκτός κεφ. 99: ανάλογα με το είδος του εμπορεύματος
> Πέραν των ανωτέρω, υπενθυμίζεται η δυνατότητα εφαρμογής του άρθρου 177 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (UCC), σχετικά με την απλούστευση της κατάρτισης των τελωνειακών διασαφήσεων για τα εμπορεύματα που υπάγονται σε διαφορετικές δασμολογικές διακρίσεις του Κοινού Δασμολογίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο αυτό:
o Υφίσταται δυνατότητα εφαρμογής στο σύνολο της αποστολής, της δασμολογικής διάκρισης του εμπορεύματος για την οποία προβλέπεται η υψηλότερη δασμολογική επιβάρυνση στο Κοινό Δασμολόγιο.
o Η προαναφερόμενη δασμολογική διάκριση (υψηλότερος δασμός) είναι αυτή η οποία δηλώνεται στη θέση 33, σε περίπτωση εφαρμογής του εν λόγω άρθρου.
 o Το άρθρο 177 UCC μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση όπου η χωριστή κατάταξη των ειδών μιας ενιαίας αποστολής μπορεί να συνεπάγεται δυσανάλογο διοικητικό κόστος και φόρτο εργασίας, π.χ. στις περιπτώσεις τελωνισμού προσωπικών ειδών ή οικιακού εξοπλισμού που δεν υπάγονται στις διατάξεις του κεφαλαίου 99 του Δασμολογίου. 40 ΑΔΑ: 6Γ9Β46ΜΠ3Ζ-ΟΗΣ
2) Συμπλήρωση της θέσης 46 Διαμόρφωση δασμολογητέας αξίας
> Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 70 Καν. 952/2013 (Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας - UCC), η δασμολογητέα αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων που πρέπει να δηλώνεται στη θέση 46 του ΕΔΕ, όπως και του ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής. είναι η συναλλακτική αξία, δηλ. η πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα τιμή για τα εμπορεύματα αυτά, ενδεχομένως κατόπιν προσαρμογής που πραγματοποιείται με βάση τα άρθρα 71 και 72, δηλ. κατόπιν της πρόσθεσης ή/και της αφαίρεσης, αντίστοιχα, των στοιχείων που μνημονεύονται στα εν λόγω άρθρα.
 > Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η συναλλακτική αξία που συμπληρώνεται στη θέση 46 είναι η λεγόμενη «αξία CIF» των εμπορευμάτων, η οποία περιλαμβάνει σε κάθε περίπτωση τα εξής στοιχεία:
o Την αξία του τιμολογίου πώλησης, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν εκπτώσεις επί αυτού που επηρεάζουν την πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα τελική τιμή.
o Τα έξοδα μεταφοράς των εμπορευμάτων, μέχρι το πρώτο σημείο εισόδου στο τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε. Εφιστούμε την προσοχή ότι, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υφίσταται συμβατική υποχρέωση καταβολής τους, π.χ. σε εκτέλεση της σύμβασης τα εμπορεύματα μεταφέρονται δωρεάν ή με μεταφορικά μέσα του αγοραστή, τα έξοδα μεταφοράς μέχρι τον πρώτο τόπο εισόδου στην Ε.Ε. πρέπει να συνυπολογίζονται πάντοτε για τον καθορισμό της συναλλακτικής αξίας, σύμφωνα με το σύνηθες τιμολόγιο που ισχύει για τον συγκεκριμένο τρόπο μεταφοράς.
o Τα έξοδα ασφάλισης των εμπορευμάτων, μέχρι το πρώτο σημείο εισόδου στο τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε. Επισημαίνουμε ότι, σε αντίθεση με τα όσα προβλέπονται για τα έξοδα μεταφοράς, τα έξοδα ασφάλισης προστίθενται στη συναλλακτική αξία του εμπορεύματος μόνον εφόσον πράγματι υφίσταται συμβατική υποχρέωση καταβολής τους από τον αγοραστή.
> Επισημαίνουμε ότι, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συμπληρώνονται στη θέση 46 του ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής μη πραγματικές τιμές για τη συναλλακτική αξία των εμπορευμάτων, όπως π.χ. «0», «1», «2» κλπ., ακόμη και στην περίπτωση εισαγωγής εμπορευμάτων για τα οποία δεν προσκομίζεται τιμολόγιο πώλησης ή για τα οποία το τίμημα που πληρώνεται είναι πράγματι μηδενικό, όπως π.χ. μεταχειρισμένα είδη, δωρεές, δείγματα κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται συνοπτικά τα ακόλουθα:
o Εφόσον υφίσταται τιμολόγιο από το οποίο αποδεικνύεται σαφώς ότι η πραγματική τιμή που πληρώνεται από τον αγοραστή για το εμπόρευμα αυτό είναι μηδενική (π.χ. δωρεά, δείγματα κλπ.), η συναλλακτική αξία που δηλώνεται στη θέση 46 του ΕΔΕ διαμορφώνεται από τα λοιπά στοιχεία προσδιορισμού της, δηλαδή από τα έξοδα μεταφοράς μέχρι το πρώτο σημείο εισόδου στην Ε.Ε., τα τυχόν ασφάλιστρα, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που πρέπει να προστίθεται στη συναλλακτική αξία σύμφωνα με το άρθρο 72 Καν. 952/2013. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, η εν λόγω αξία πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά τουλάχιστον τα έξοδα μεταφοράς ως το πρώτο σημείο εισόδου στην Ε.Ε., έστω κι αν αυτά δεν έχουν καταβληθεί από τον αγοραστή - εισαγωγέα κατ' εκτέλεση συμβατικής υποχρέωσης.
o Εφόσον δεν υφίσταται τιμολόγιο πώλησης (π.χ. μεταχειρισμένα είδη), ή ακόμα και να υφίσταται οι τελωνειακές αρχές το έχουν απορρίψει και κατά συνέπεια η δασμολογητέα αξία δεν είναι δυνατό να καθοριστεί βάσει της συναλλακτικής αξίας, θα εφαρμόζονται οι εναλλακτικές μέθοδοι προσδιορισμού της αξίας των εμπορευμάτων, ιδίως βάσει της τιμής 41 ΑΔΑ: 6Γ9Β46ΜΠ3Ζ-ΟΗΣ εισαγωγής πανομοιότυπων ή ομοειδών προϊόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 Καν. 952/2013.
 > Υπενθυμίζεται ότι αναλυτικές οδηγίες για τη διαμόρφωση της δασμολογητέας αξίας εμπορευμάτων και την ορθή συμπλήρωση της θέσης 46, έχουν δοθεί με τις ακόλουθες εγκυκλίους:
o ΔΔΘΤΟΚ Α 5026366 ΕΞ/18-12-2015 «Ορθή συμπλήρωση της συναλλακτικής αξίας στη θέση 46 του ΕΔΕ»
o ΔΔΘΤΟΚ Α 1044522 ΕΞ/18-3-2016 «Περιγραφή των βασικών βημάτων της διαδικασίας διαμόρφωσης της δασμολογητέας αξίας κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων»
o ΔΔΘΤΟΚ Α 1050881 ΕΞ/30-3-2016 «Διαμόρφωση της δασμολογητέας αξίας στις περιπτώσεις εισαγωγής δειγμάτων και δωρεάν αποστελλόμενων εμπορευμάτων»
o ΔΔΘΤΟΚ Α 1081512 ΕΞ/30-5-2016 «Άρθρο 128 Καν. 2447/2015 της ΕπιτροπήςΔιαμόρφωση δασμολογητέας αξίας στις περιπτώσεις διαδοχικών πωλήσεων στα πλαίσια του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα».


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Δείτε σχετικές  με το θέμα Αναρτήσεις στις

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα


Αποφάσεις Αμφισβήτησης ΕΕ
Μοναδικά βιβλία για τελωνειακή έρευνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου