Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Εισαγωγές ξυλείας στην ΕΕ - Άδειες FLEGT ΔΤΔ Γ 1185724 ΕΞ 2018 (Μάθημα 6) 19 Φεβρουαρίου 2020



Εισαγωγές ξυλείας στην ΕΕ - Άδειες FLEGT  ΔΤΔ Γ 1185724 ΕΞ 2018 (Μάθημα 6) 19 Φεβρουαρίου 2020


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ'
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:10184
Πληροφορίες:Μ. Πίκλα
Τηλέφωνο:2106987443
Fax:2106987459
E-Mail:dtd@2001.syzefxis.gov.gr
Url:www.aade.gr
ΑΔΑ: 6ΝΟΘ46ΜΠ3Ζ-2Ν4
Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2018 
Αρ. Πρωτ.: ΔΤΔ Γ 1185724 ΕΞ 2018
ΠΡΟΣ: Ως προς τον Πίνακα Διανομής
Θέμα: Εισαγωγές ξυλείας στην ΕΕ - Άδειες FLEGT
Σχετ.: (α) Η ΚΥΑ με αρ. πρωτ. 135279/159/12-01-2016 (ΦΕΚ 83/β/2016)με την οποία καθορίζονται οι αρμόδιες Αρχές καθώς και τα μέτρα και οι διαδικασίες για την εφαρμογή της νομοθεσίας FLEGT
β) Το με αρ. πρωτ. 135982/461/27-01-2016 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Κανονισμός FLEGT- Θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής»
γ) Το με αρ. πρωτ. 145050/44017/22-08-2016 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Κανονισμός FLEGT -Επικαιροποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου- γνωστοποίηση του Κατ' Εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 2016/1387»
δ) Το με αρ. πρωτ. 147422/5637/10-11-2016 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την «Ενημέρωση για την εγγραφή στο σύστημα FLEGIT»
ε) Η Ανακοίνωση της Επιτροπής 2014/C 389/02 «Τελωνεία και FLEGT- Κατευθυντήριες Γραμμές»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τους Καν (ΕΚ) 2173/2005 και (ΕΚ) 1024/2008 όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν έχει θεσπίσει τη νομοθεσία FLEGT με την οποία δημιουργείται ένα εθελοντικό σύστημα αδειών για τις εισαγωγές ξυλείας στην ΕΕ από τις χώρες που έχουν συνάψει Εθελοντική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (ΕΣΕΣ) με την ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται ότι για κάθε αποστολή ξυλείας από χώρα που έχει συνάψει εθελοντική συμφωνία με την ΕΕ, απαιτείται άδεια FLEGT εκδοθείσα από την Αρχή χορήγησης αδειών της χώρας εταίρου, προκειμένου να πιστοποιείται η νομιμότητα της αποστολής.
Στο πλαίσιο αυτό, ρόλος των τελωνείων είναι να διασφαλίζουν την ύπαρξη της Άδειας FLEGT και να προχωρούν στην επαλήθευσή της, σε συνεργασία ενδεχομένως με την αρμόδια Αρχή.
1. Χώρες με τις οποίες έχουν συναφθεί ΕΣΕΣ:
Μέχρι τώρα οι χώρες με τις οποίες έχουν συναφθεί ΕΣΕΣ είναι οι εξής: Καμερούν, Γκάνα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Δημοκρατία του Κονγκό, Λιβερία και Ινδονησία, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με το Βιετνάμ και αναμένεται η υπογραφή και κύρωση της αντίστοιχης συμφωνίας.
Η Ινδονησία είναι η πρώτη τρίτη χώρα που ξεκίνησε την έκδοση των αδειών FLEGT από τις 15 Νοεμβρίου 2016. Οι άδειες FLEGT στην Ινδονησία εκδίδονται από εγκεκριμένες Αρχές αδειοδότησης, οι οποίες είναι ανεξάρτητοι Οργανισμοί εγγεγραμμένοι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών της Ινδονησίας, και η εγκυρότητά τους επικυρώνεται από τις αρμόδιες Αρχές των Κ-Μ.
2. Πεδίο Εφαρμογής του Κανονισμού
Η νομοθεσία FLEGT εφαρμόζεται στις εισαγωγές ξυλείας και προϊόντων ξυλείας, όπως ορίζονται στα Παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ από χώρες εταίρους του Παραρτήματος Ι, του Καν. 2173/2005, όπως ισχύει.
3. Εξαιρέσεις από τον Κανονισμό FLEGT
Ξυλεία CITES: Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 του Κανονισμού FLEGT, τα προϊόντα ξυλείας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού 338/97 για την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής άδειας FLEGT. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εισαγωγή μπορεί να γίνει με τις σχετικές άδειες CITES χωρίς να απαιτείται επιπλέον άδεια FLEGT. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι το σύστημα διασφάλισης της νομιμότητας FLEGT εφαρμόζεται επίσης στα είδη CITES και είναι πιθανό κάποιες αποστολές ξυλείας CITES να συνοδεύονται τόσο από άδεια εισαγωγής CITES όσο και από άδεια FLEGT. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες άδεια FLEGT δηλώνεται για ξυλεία CITES, συνιστάται να ενημερώνονται οι αρμόδιες Αρχές.
Αγαθά μη εμπορικού χαρακτήρα: Σύμφωνα με τον ορισμό των προϊόντων ξυλείας, όπως αναφέρονται στο άρθρο 1 του Καν. (ΕΚ) 2173/2005, τα εμπορεύματα μη εμπορικού χαρακτήρα εξαιρούνται από το σύστημα αδειών FLEGT κατά την εισαγωγή. Για τη διευκόλυνσή σας, ως προς το πώς ορίζονται τα αγαθά χωρίς εμπορικό χαρακτήρα, επισημαίνονται οι ορισμοί του άρθρου 1 του Καν. (ΕΕ) 2446/2015, ήτοι:
α) εμπορεύματα που περιέχονται σε αποστολές και αποστέλλονται από ιδιώτη σε ιδιώτη, εφόσον οι αποστολές αυτές:
i) έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα,
ii) περιέχουν αποκλειστικά εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για προσωπική χρήση του παραλήπτη ή της οικογενείας του και για τα οποία, λόγω της φύσης ή της ποσότητά τους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για εμπορεύματα χωρίς εμπορικό χαρακτήρα, και
ϊϊϊ)πραγματοποιούνται από τον αποστολέα προς τον παραλήπτη χωρίς οποιασδήποτε μορφής πληρωμή·
β) εμπορεύματα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών, εφόσον:
i) έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα, και
ii) αφορούν αποκλειστικά εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για την προσωπική ή οικογενειακή χρήση των ταξιδιωτών ή προορίζονται για να προσφερθούν ως δώρα· και για τα οποία, από τη φύση τους ή την ποσότητά τους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εισαγωγή τους ή η εξαγωγή τους δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα
4. Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία
Σύμφωνα με τη νομοθεσία FLEGT, η ξυλεία και τα προϊόντα ξυλείας που εισάγονται στην ΕΕ από τις χώρες εταίρους πρέπει να καλύπτονται από Άδεια FLEGT, η οποία εκδίδεται από την Αρχή αδειοδότησης της εταίρου χώρας και δηλώνει ότι τα προϊόντα συμμορφώνονται με μια σειρά νόμων και κανονισμών και ακολούθως εγκρίνεται από την αρμόδια στο Κ-Μ εισαγωγής Αρχή. Συγκεκριμένα, προκειμένου το φορτίο ξυλείας που συνοδεύεται από Άδεια FLEGT να τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 3 της ΚΥΑ 135279/159 (ΦΕΚ 83/Β/2016) και στη θέση 44-1 της διασάφησης εισαγωγής γίνεται ηλεκτρονική υποβολή της θεωρημένης άδειας.
Επισημαίνεται ότι, για τους τελωνειακούς προορισμούς ή τα τελωνειακά καθεστώτα που προηγούνται της θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία, δεν απαιτείται Άδεια FLEGT.
Στις περιπτώσεις χρήσης απλουστευμένων τελωνειακών διαδικασιών για τη ξυλεία FLEGT από τους οικονομικούς φορείς, θα πρέπει να διασφαλίζεται η τήρηση της νομοθεσίας FLEGT, καθώς και η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η παράδοση ξυλείας FLEGT πριν την έγκριση της Άδειας από την αρμόδια Αρχή.
Για τις περιπτώσεις τμηματικών αποστολών, συνιστάται να μην αντιστοιχεί μια Άδεια FLEGT σε περισσότερες από μια διασαφήσεις θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία. Σε περίπτωση που αποστολή που καλύπτεται από μια Άδεια FLEGT τύχει να κατατμηθεί, το τελωνείο θα πρέπει να ενημερώσει την αρμόδια Αρχή και να μη θέσει τα προϊόντα σε ελεύθερη κυκλοφορία πριν τη σχετική επιβεβαίωση από την αρμόδια Αρχή για την εγκυρότητα της άδειας.
Τέλος, ο όγκος ή το βάρος των προϊόντων ξυλείας FLEGT τα οποία περιλαμβάνει η αποστολή που υποβάλλεται για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία αποκλίνει περισσότερο από 10 % από τον όγκο ή το βάρος που αναφέρεται στην αντίστοιχη Άδεια, τότε θεωρείται ότι η αποστολή δε συμφωνεί με τις πληροφορίες που περιέχει η Άδεια όσον αφορά τον όγκο ή το βάρος.
5. Εμφάνιση μέτρων στο TARIC:
Το μέτρο που προβλέπεται προκειμένου να τεθούν τα εμπορεύματα ξυλείας σε ελεύθερη κυκλοφορία είναι ενσωματωμένο στο TARIC και συνδεδεμένο με τους κωδικούς εμπορευμάτων του πεδίου εφαρμογής του. Οι κωδικοί πιστοποιητικού που χρησιμοποιούνται στη θέση 44-1 της διασάφησης είναι οι ακόλουθοι, κατά περίπτωση:
C690: Άδεια FLEGT για εισαγωγή ξυλείας
C630: Έγγραφη βεβαίωση των τελωνειακών Αρχών της χώρας αποστολής, όταν αυτή είναι άλλη από τη χώρα καταγωγής, με την οποία επιβεβαιώνεται ότι τα εμπορεύματα διήλθαν από το τελωνειακό έδαφος της χώρας αποστολής υπό τελωνειακό έλεγχο, διατηρώντας την αρχική τους μορφή (ισχύει όταν και οι δύο αυτές χώρες έχουν συνάψει εθελοντική συμφωνία εταιρικής σχέσης FLEGT με την ΕΕ).
C631: Επίσημη επιστολή με την οποία επικυρώνεται η χρήση μη ξύλινου ή ανακυκλωμένου υλικού για προϊόντα χαρτιού, η οποία εκδίδεται από το Υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας που έχει συνάψει ΕΣΕΣ και από την οποία κατάγονται τα προϊόντα χαρτιού.
Υ067: Ξυλεία και προϊόντα ξυλείας που αποστέλλονται στην ΕΕ από μια χώρα που δεν είναι εταίρος σε συμφωνία εθελοντικής εταιρικής σχέσης FLEGT.
Y070: Εξαίρεση από την υποχρέωση προσκόμισης Άδειας FLEGT, δυνάμει της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΚ) 2173/2005.
Y057: Εμπορεύματα για τα οποία δεν απαιτείται η προσκόμιση Άδειας εισαγωγής FLEGT για την ξυλεία.
6. Δέσμευση ξυλείας:
Σύμφωνα με τη νομοθεσία FLEGT (άρθρο 5 Καν. 2173/2005), οι τελωνειακές Αρχές σε περίπτωση που έχουν λόγους να πιστεύουν ότι η Άδεια FLEGT ενδέχεται να μην είναι έγκυρη αναστέλλουν τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία της ξυλείας και των προϊόντων ξυλείας και ειδοποιούν την αρμόδια Αρχή για περαιτέρω έλεγχο.
7. Αρμόδιες Αρχές:
Αρμόδια Κεντρική Αρχή είναι η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αρμόδιες Περιφερειακές Αρχές είναι οι Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στους νομούς όπου υπάρχουν τελωνειακές Αρχές που αποτελούν σημεία εισόδου ξυλείας.
Αρμόδια Τελωνεία εισόδου και εισαγωγής ξυλείας και προϊόντων ξυλείας που εμπίπτουν στον Κανονισμό FLEGT είναι τα τελωνεία εισόδου και εισαγωγής CITES, βάσει των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων ( ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ)
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
  

Δημιουργούμε
«Τράπεζα Θεμάτων Εξετάσεων Εκτελωνιστών»
Αν υπάρχουν από προηγούμενους διαγωνισμούς
μπορείτε να μας τα στείλετε

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε


Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
με τον ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου