Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Εξέλιξη των ψηφιακών συστημάτων του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα UCC. Αυτοματοποιημένο Σύστημα Εξαγωγών (ΑΣΕ) (Μάθημα 1C) 21 Φεβρουαρίου 2020



Εξέλιξη των ψηφιακών συστημάτων του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα  UCC. Αυτοματοποιημένο Σύστημα Εξαγωγών (ΑΣΕ) (Μάθημα 1C) 21 Φεβρουαρίου 2020



ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2019/2151 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13ης Δεκεμβρίου 2019 για την εκπόνηση του προγράμματος εργασιών σχετικά με την ανάπτυξη και εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων που προβλέπεται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα
(1)
Στο άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα προβλέπεται ότι κάθε είδους ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τελωνειακών αρχών και μεταξύ οικονομικών φορέων και τελωνειακών αρχών και η διατήρηση των πληροφοριών αυτών πραγματοποιείται με τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων. Στο άρθρο 280 του κανονισμού προβλέπεται ότι η Επιτροπή καταρτίζει πρόγραμμα εργασιών σχετικά με την ανάπτυξη και εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων («το πρόγραμμα εργασιών»).

«ΕΤΚ — Έργα και Συναφή Ηλεκτρονικά Συστήματα»
Κατάλογος έργων σχετικών με την ανάπτυξη και την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων που απαιτούνται για την εφαρμογή του κώδικα
Νομική βάση
Βασικό ορόσημο
Ημερομηνίες εγκατάστασης
 των ηλεκτρονικών συστημάτων



Ημερομηνία έναρξης
Ημερομηνία
 λήξης
10.   ΕΤΚ — Αυτοματοποιημένο Σύστημα Εξαγωγών (ΑΣΕ)
Το εν λόγω έργο αποσκοπεί να εφαρμόσει τις απαιτήσεις του ΕΤΚ σε θέματα εξαγωγών και εξόδου.
Συνιστώσα 1 —« Διευρωπαϊκό ΑΣΕ ». Στόχος του έργου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του υφιστάμενου διευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών για την υλοποίηση ενός πλήρους ΑΣΕ που θα καλύπτει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις για διαδικασίες και δεδομένα οι οποίες απορρέουν από τον ΕΤΚ, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης απλουστευμένων διαδικασιών και κεντρικού τελωνισμού για εξαγωγή. Επιδιώκεται επίσης η κάλυψη της ανάπτυξης εναρμονισμένων διεπαφών με το σύστημα διακίνησης και ελέγχου των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (EMCS) και το νέο μηχανογραφημένο σύστημα διαμετακόμισης (NCTS). Ως εκ τούτου, το ΑΣΕ θα επιτρέψει την πλήρη αυτοματοποίηση των καθεστώτων εξαγωγής και των διατυπώσεων εξόδου. Το ΑΣΕ καλύπτει τα μέρη που πρέπει να αναπτυχθούν σε κεντρικό και σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών συνιστωσών στις οποίες πραγματοποιείται η υποβολή και επεξεργασία της διασάφησης εξαγωγής και οι οποίες καθιστούν δυνατή τη μετέπειτα ανταλλαγή πληροφοριών με το τελωνείο εξόδου μέσω των κοινών συνιστωσών του ΑΣΕ.
Συνιστώσα 2 —« Αναβάθμιση των εθνικών συστημάτων εξαγωγών ». Στο πλαίσιο διαδικασίας που δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ΑΣΕ αλλά συνδέεται στενά με αυτό, τα χωριστά εθνικά συστήματα πρέπει να αναβαθμιστούν για συγκεκριμένα εθνικά στοιχεία όσον αφορά τις διατυπώσεις εξαγωγών και/ή εξόδου. Εάν τα στοιχεία αυτά δεν έχουν επίπτωση στον κοινό τομέα του ΑΣΕ, μπορούν να καλύπτονται από αυτή τη συνιστώσα.
Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16, 179 και 263-276 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013
Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών
= 4ο τρίμηνο 2019
(συνιστώσα 1)
1.3.2021
(συνιστώσα 1)
1.12.2023
(συνιστώσα 1)
Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών
= θα καθοριστεί από τα κράτη μέλη
(συνιστώσα 2)
1.3.2021
(συνιστώσα 2)
1.12.2023
(συνιστώσα 2)


Άρθρο 16 Ηλεκτρονικά συστήματα
1.  Τα κράτη μέλη συνεργάζονται με την Επιτροπή για τη δημιουργία, τη διατήρηση και τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τελωνειακών αρχών και με την Επιτροπή και για τη διατήρηση των πληροφοριών αυτών σύμφωνα με τον κώδικα.

Άρθρο 179 Κεντρικός τελωνισμός
1.  Οι τελωνειακές αρχές μπορούν, κατόπιν αιτήσεως, να χορηγούν άδεια σε ένα πρόσωπο να υποβάλει στο τελωνείο που είναι αρμόδιο για τον τόπο στον οποίο το πρόσωπο αυτό είναι εγκατεστημένο τελωνειακή διασάφηση για εμπορεύματα που προσκομίζονται σε άλλο τελωνείο.
Μπορεί να υπάρξει απαλλαγή από την απαίτηση χορήγησης άδειας που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο στις περιπτώσεις στις οποίες η τελωνειακή διασάφηση υποβάλλεται και τα εμπορεύματα προσκομίζονται σε τελωνεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα μιας τελωνειακής αρχής.
2.  Ο αιτών την άδεια που αναφέρεται στην παράγραφο 1 είναι εγκεκριμένος οικονομικός φορέας ως προς τις τελωνειακές απλουστεύσεις.
3.  Το τελωνείο στο οποίο υποβάλλεται η τελωνειακή διασάφηση:
α) επιτηρεί την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο σχετικό τελωνειακό καθεστώς,
β) διεξάγει τους τελωνειακούς ελέγχους για την επαλήθευση της τελωνειακής διασάφησης που αναφέρεται στο άρθρο 188 στοιχεία α) και β),
γ) εφόσον δικαιολογείται, ζητεί από το τελωνείο στο οποίο προσκομίστηκαν τα εμπορεύματα να διεξαγάγει τους τελωνειακούς ελέγχους για την επαλήθευση της τελωνειακής διασάφησης που αναφέρονται στο άρθρο 188 στοιχεία γ) και δ), και
δ) διεκπεραιώνει τις διατυπώσεις για την είσπραξη του ποσού του εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού που αντιστοιχεί σε ενδεχόμενη τελωνειακή οφειλή.
4.  Το τελωνείο στο οποίο υποβάλλεται η τελωνειακή διασάφηση και το τελωνείο στο οποίο προσκομίζονται τα εμπορεύματα ανταλλάσσουν τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την επαλήθευση της τελωνειακής διασάφησης και την παράδοση των εμπορευμάτων.
5.  Το τελωνείο στο οποίο προσκομίζονται τα εμπορεύματα, διενεργεί, με την επιφύλαξη των δικών του ελέγχων στα εμπορεύματα που εισέρχονται ή εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, τους τελωνειακούς ελέγχους που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχείο γ) και παρέχει στο τελωνείο στο οποίο υποβλήθηκε η τελωνειακή διασάφηση τα αποτελέσματα των ανωτέρω ελέγχων.
6.  Το τελωνείο στο οποίο υποβλήθηκε η τελωνειακή διασάφηση παραδίδει τα εμπορεύματα σύμφωνα με τα άρθρα 194 και 195, λαμβάνοντας υπόψη:
α) τα αποτελέσματα των δικών του ελέγχων που αφορούν την επαλήθευση της τελωνειακής διασάφησης,
β) τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε το τελωνείο στο οποίο προσκομίστηκαν τα εμπορεύματα όσον αφορά την επαλήθευση της τελωνειακής διασάφησης και τους ελέγχους των εμπορευμάτων που εισήλθαν ή εξήλθαν από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

Άρθρα 263- 276
Άρθρο 263 Υποβολή διασάφησης πριν από την αναχώρηση
1.  Τα εμπορεύματα που προορίζονται για έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης καλύπτονται από διασάφηση πριν από την αναχώρηση που υποβάλλεται στο αρμόδιο τελωνείο, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, πριν από την έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.
2.  Ισχύει απαλλαγή από την προβλεπόμενη στην παράγραφο 1 υποχρέωση στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) για τα μεταφορικά μέσα και τα εμπορεύματα που μεταφέρουν τα οποία διέρχονται απλώς μέσω των χωρικών υδάτων ή του εναέριου χώρου του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης χωρίς στάση εντός του εδάφους αυτού, ή
β) σε άλλες ειδικές περιπτώσεις στις οποίες δικαιολογείται δεόντως από το είδος των εμπορευμάτων ή της διακίνησης ή όταν απαιτείται από διεθνείς συμφωνίες.
3.  Η διασάφηση πριν από την αναχώρηση λαμβάνει μία από τις ακόλουθες μορφές:
α) τελωνειακή διασάφηση, όταν τα εμπορεύματα που προορίζονται για έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης υπάγονται σε τελωνειακό καθεστώς για το οποίο απαιτείται τελωνειακή διασάφηση,
β) διασάφηση επανεξαγωγής, σύμφωνα με το άρθρο 270,
γ) συνοπτική διασάφηση εξόδου σύμφωνα με το άρθρο 271.
4.  Η διασάφηση πριν από την αναχώρηση περιέχει τα απαιτούμενα στοιχεία για την ανάλυση κινδύνων για σκοπούς ασφάλειας και προστασίας.
Άρθρο 264 Ανάλυση κινδύνων
Το τελωνείο στο οποίο υποβάλλεται η διασάφηση πριν από την αναχώρηση που αναφέρεται στο άρθρο 228 εξασφαλίζει τη διεξαγωγή, εντός καθορισμένης προθεσμίας, ανάλυσης κινδύνων, πρωτίστως για λόγους ασφάλειας και προστασίας, με βάση την εν λόγω διασάφηση, και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα με βάση τα αποτελέσματα της εν λόγω ανάλυσης κινδύνων.
Άρθρο 265  Εξουσιοδότηση
Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με το άρθρο 243, για τον καθορισμό:
α) της ειδικής προθεσμίας του άρθρου 263 παράγραφος 1, εντός της οποίας πρέπει να υποβληθεί η διασάφηση πριν από την αναχώρηση, πριν από την έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, λαμβανομένου υπόψη του τρόπου διακίνησης,
β) των ειδικών περιπτώσεων στις οποίες ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής διασάφησης πριν από την αναχώρηση σύμφωνα με το άρθρο 263 παράγραφος 2 στοιχείο β).
Άρθρο 266 Ανάθεση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων
Η Επιτροπή ορίζει με εκτελεστικές πράξεις την προθεσμία που αναφέρεται στο άρθρο 264, εντός της οποίας πρέπει να διεξαχθεί η ανάλυση κινδύνων, λαμβανομένης υπόψη της προθεσμίας που αναφέρεται στο άρθρο 263 παράγραφος 1.
Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 285 παράγραφος 4.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Διατυπώσεις κατά την έξοδο των εμπορευμάτων
Άρθρο 267 Τελωνειακή επιτήρηση και διατυπώσεις κατά την έξοδο
1.  Τα εμπορεύματα που προορίζονται για έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης υπόκεινται σε τελωνειακή επιτήρηση και μπορούν να υποβάλλονται σε τελωνειακούς ελέγχους. Όταν κρίνεται αναγκαίο, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να καθορίζουν τη διαδρομή που πρέπει να χρησιμοποιηθεί και την προθεσμία που πρέπει να τηρηθεί, όταν τα εμπορεύματα προορίζονται για έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.
2.  Τα εμπορεύματα που προορίζονται για έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης προσκομίζονται στο τελωνείο κατά την έξοδο από ένα από τα ακόλουθα πρόσωπα:
α) το πρόσωπο που μεταφέρει τα εμπορεύματα εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης,
β) το πρόσωπο εξ ονόματος ή για λογαριασμό του οποίου ενεργεί το πρόσωπο που μεταφέρει τα εμπορεύματα εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης,
γ) το πρόσωπο που αναλαμβάνει την ευθύνη της μεταφοράς των εμπορευμάτων, πριν από την έξοδό τους από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.
3.  Τα εμπορεύματα που προορίζονται για έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης υπόκεινται, κατά περίπτωση, στα ακόλουθα:
α) επιστροφή ή διαγραφή του εισαγωγικού δασμού,
β) πληρωμή επιστροφών κατά την εξαγωγή,
γ) είσπραξη του εισαγωγικού δασμού,
δ) στις διατυπώσεις που απαιτούνται βάσει των ισχυουσών διατάξεων για τις λοιπές επιβαρύνσεις,
ε) στην εφαρμογή απαγορεύσεων και περιορισμών οι οποίοι δικαιολογούνται, μεταξύ άλλων, από λόγους δημόσιας ηθικής, δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας, προστασίας της υγείας και της ζωής των ανθρώπων και των ζώων ή προφύλαξης των φυτών, προστασίας του περιβάλλοντος, προστασίας των εθνικών θησαυρών που έχουν καλλιτεχνική, ιστορική ή αρχαιολογική αξία και προστασίας της βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων κατά των προδρόμων ουσιών, των εμπορευμάτων που παραβιάζουν ορισμένα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και των μετρητών, καθώς και την εφαρμογή μέτρων για τη διατήρηση και διαχείριση αλιευτικών πόρων και μέτρων εμπορικής πολιτικής.
4.  Η άδεια παράδοσης για έξοδο χορηγείται από τις τελωνειακές αρχές υπό τον όρο ότι τα εν λόγω εμπορεύματα θα εξέλθουν από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης στην ίδια κατάσταση όπως όταν:
α) έγινε αποδεκτή η τελωνειακή διασάφηση ή η διασάφηση επανεξαγωγής, ή
β) υποβλήθηκε η συνοπτική διασάφηση εξόδου.
Άρθρο 268  Ανάθεση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων
Η Επιτροπή ορίζει με εκτελεστικές πράξεις τους διαδικαστικούς κανόνες σχετικά με την έξοδο που αναφέρεται στο άρθρο 267.
Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 285 παράγραφος 4.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
Εξαγωγή και επανεξαγωγή
Άρθρο 269 Εξαγωγή ενωσιακών εμπορευμάτων
1.  Τα ενωσιακά εμπορεύματα που προορίζονται για έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης υπάγονται σε καθεστώς εξαγωγής.
2.  Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε από τα παρακάτω ενωσιακά εμπορεύματα:
α) εμπορεύματα που υπάγονται στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή,
β) εμπορεύματα που εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης αφού έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ειδικού προορισμού,
γ) εμπορεύματα απαλλασσόμενα από ΦΠΑ ή ειδικό φόρο κατανάλωσης που παραδίδονται για τον εφοδιασμό αεροσκαφών η πλοίων, ανεξαρτήτως προορισμού του αεροσκάφους ή του πλοίου, για τα οποία απαιτείται απόδειξη του εφοδιασμού,
δ) εμπορεύματα που υπάγονται στο καθεστώς εσωτερικής διαμετακόμισης,
ε) εμπορεύματα που εγκαταλείπουν προσωρινά το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 155.
3.  Οι διατυπώσεις για την τελωνειακή διασάφηση εξαγωγής που προβλέπονται στην τελωνειακή νομοθεσία εφαρμόζονται στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχεία α), β) και γ).
Άρθρο 270  Επανεξαγωγή μη ενωσιακών εμπορευμάτων
1.  Τα μη ενωσιακά εμπορεύματα που προορίζονται για έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης υπάγονται σε διασάφηση επανεξαγωγής που υποβάλλεται στο αρμόδιο τελωνείο.
2.  Τα άρθρα 158 έως 195 εφαρμόζονται στη διασάφηση επανεξαγωγής.
3.  Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα εμπορεύματα:
α) εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς εξωτερικής διαμετακόμισης και διέρχονται απλώς από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης,
β) εμπορεύματα που μεταφορτώνονται εντός ελεύθερης ζώνης ή επανεξάγονται απευθείας από αυτή,
γ) εμπορεύματα σε προσωρινή εναπόθεση, τα οποία επανεξάγονται απευθείας από εγκατάσταση προσωρινής εναπόθεσης.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4
Συνοπτική διασάφηση εξόδου
Άρθρο 271 Υποβολή συνοπτικής διασάφησης εξόδου
1.  Όταν εμπορεύματα προορίζονται για έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και δεν υποβάλλεται τελωνειακή διασάφηση ή διασάφηση επανεξαγωγής ως διασάφηση πριν από την αναχώρηση, υποβάλλεται συνοπτική διασάφηση εξόδου στο τελωνείο εξόδου.
Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επιτρέπουν την υποβολή της συνοπτικής διασάφησης εξόδου σε άλλο τελωνείο, εφόσον το εν λόγω τελωνείο κοινοποιεί πάραυτα ή θέτει ηλεκτρονικώς στη διάθεση του τελωνείου εξόδου τα απαραίτητα στοιχεία.
2.  Η συνοπτική διασάφηση εξόδου υποβάλλεται από τον μεταφορέα.
Ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις του μεταφορέα, η συνοπτική διασάφηση εξόδου μπορεί να υποβάλλεται από ένα από τα ακόλουθα πρόσωπα αντί του μεταφορέα:
α) τον εξαγωγέα, ή τον αποστολέα ή κάθε άλλο πρόσωπο εξ ονόματος ή για λογαριασμό του οποίου ενεργεί ο μεταφορέας,
β) κάθε πρόσωπο που είναι σε θέση να προσκομίσει τα συγκεκριμένα εμπορεύματα ή να φροντίσει για να προσκομιστούν στο τελωνείο εξόδου.
3.  Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να δέχονται να χρησιμοποιούνται συστήματα πληροφορικής του εμπορικού, λιμενικού ή μεταφορικού τομέα για την υποβολή συνοπτικής διασάφησης εξόδου, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτά περιέχονται τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εν λόγω διασάφηση και ότι τα εν λόγω στοιχεία είναι διαθέσιμα εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, πριν από την έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.
4.  Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να δέχονται, αντί της υποβολής της συνοπτικής διασάφησης εξόδου, την υποβολή γνωστοποίησης με πρόσβαση στα στοιχεία της συνοπτικής διασάφησης εξόδου στο ηλεκτρονικό σύστημα του οικονομικού φορέα.
Άρθρο 272 Τροποποίηση και ακύρωση της συνοπτικής διασάφησης εξόδου
1.  Μπορεί να επιτρέπεται στον διασαφιστή, κατόπιν αιτήσεώς του, να τροποποιεί ένα ή περισσότερα στοιχεία της συνοπτικής διασάφησης εξόδου μετά την υποβολή της.
Δεν είναι δυνατό να γίνειτροποποίηση σε καμία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν πληροφορήσει το πρόσωπο που υπέβαλε τη συνοπτική διασάφηση εξόδου ότι σκοπεύουν να εξετάσουν τα εμπορεύματα,
β) όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν διαπιστώσει ότι ένα ή περισσότερα στοιχεία της συνοπτικής διασάφησης εξόδου είναι ανακριβή ή ελλιπή,
γ) όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν ήδη δώσει άδεια παράδοσης για έξοδο των εμπορευμάτων.
2.  Όταν τα εμπορεύματα για τα οποία έχει υποβληθεί συνοπτική διασάφηση εξόδου δεν εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, οι τελωνειακές αρχές ακυρώνουν χωρίς καθυστέρηση τη διασάφηση στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) μετά από αίτηση του διασαφιστή· ή
β) όταν έχουν παρέλθει 150 ημέρες από την υποβολή της διασάφησης.
Άρθρο 273 Ανάθεση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων
Η Επιτροπή ορίζει με εκτελεστικές πράξεις τους διαδικαστικούς κανόνες σχετικά με:
α) την υποβολή της συνοπτικής διασάφησης εξόδου που αναφέρεται στο άρθρο 271,
β) την τροποποίηση της συνοπτικής διασάφησης εξόδου, σύμφωνα με το άρθρο 272 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο,
γ) την ακύρωση της συνοπτικής διασάφησης εξόδου σύμφωνα με το άρθρο 272 παράγραφος 2.
Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 285 παράγραφος 4.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5
Γνωστοποίηση επανεξαγωγής
Άρθρο 274 Υποβολή γνωστοποίησης επανεξαγωγής
1.  Όταν τα μη ενωσιακά εμπορεύματα που αναφέρονται στο άρθρο 270 παράγραφος 3 στοιχεία β) και γ) εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής συνοπτικής διασάφησης εξόδου για τα εμπορεύματα αυτά, υποβάλλεται γνωστοποίηση επανεξαγωγής.
2.  Η γνωστοποίηση επανεξαγωγής υποβάλλεται στο τελωνείο εξόδου των εμπορευμάτων από το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την προσκόμιση των εμπορευμάτων κατά την έξοδο, σύμφωνα με το άρθρο 267 παράγραφος 2.
3.  Η γνωστοποίηση επανεξαγωγής περιέχει τα στοιχεία που απαιτούνται για την εκκαθάριση του καθεστώτος ελεύθερης ζώνης ή για την λήξη της προσωρινής εναπόθεσης.
Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να δέχονται τη χρήση συστημάτων πληροφορικής του εμπορικού, λιμενικού ή μεταφορικού τομέα για την υποβολή γνωστοποίησης επανεξαγωγής, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτά περιέχονται τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εν λόγω γνωστοποίηση και ότι τα εν λόγω στοιχεία είναι διαθέσιμα πριν από την έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.
4.  Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να δέχονται, αντί της υποβολής της γνωστοποίησης επανεξαγωγής, την υποβολή γνωστοποίησης με πρόσβαση στα στοιχεία της γνωστοποίησης επανεξαγωγής στο ηλεκτρονικό σύστημα του οικονομικού φορέα.
Άρθρο 275  Τροποποίηση και ακύρωση της γνωστοποίησης επανεξαγωγής
1.  Μπορεί να επιτραπεί στον διασαφιστή, κατόπιν αιτήσεώς του, να διορθώσει ένα ή περισσότερα από τα στοιχεία της γνωστοποίησης επανεξαγωγής μετά την υποβολή της.
Δεν επιτρέπεται τροποποίηση σε καμία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν πληροφορήσει το πρόσωπο που υπέβαλε τη γνωστοποίηση επανεξαγωγής ότι σκοπεύουν να εξετάσουν τα εμπορεύματα,
β) όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν διαπιστώσει ότι ένα ή περισσότερα στοιχεία της γνωστοποίησης επανεξαγωγής είναι ανακριβή ή ελλιπή,
γ) όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν ήδη δώσει άδεια εξόδου των εμπορευμάτων.
2.  Όταν τα εμπορεύματα για τα οποία έχει υποβληθεί γνωστοποίηση επανεξαγωγής δεν εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, οι τελωνειακές αρχές ακυρώνουν χωρίς καθυστέρηση τη γνωστοποίηση σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) μετά από αίτηση του διασαφιστή· ή
β) όταν έχουν παρέλθει 150 ημέρες από την υποβολή της γνωστοποίησης.
Άρθρο 276 Ανάθεση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων
Η Επιτροπή ορίζει με εκτελεστικές πράξεις τους διαδικαστικούς κανόνες σχετικά με:
α) την υποβολή της γνωστοποίησης επανεξαγωγής που αναφέρεται στο άρθρο 274,
β) την τροποποίηση της γνωστοποίησης επανεξαγωγής, σύμφωνα με το άρθρο 275 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο,
γ) την ακύρωση της γνωστοποίησης επανεξαγωγής σύμφωνα με το άρθρο 275 παράγραφος 2.
Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 285 παράγραφος 4.



E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
με βάση τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα
Βραβείο βιβλίων από ΣΕΠΑ

Σχετικά άρθρα με ημερομηνία ανάρτησης


Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Παραγγείλετε αντίτυπα με το σύστημα PrePrint



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου