Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Σύστημα ελέγχου εξαγωγών, μεταφοράς και διαμετακόμισης για είδη διπλής χρήσης Καν 1749/2020. Μόνο Εισηγητική Έκθεση (Μάθημα 6α) 21 Δεκεμβρίου 2020

 

Σύστημα ελέγχου εξαγωγών, μεταφοράς και διαμετακόμισης για είδη διπλής χρήσης Καν 1749/2020. Μόνο Εισηγητική Έκθεση (Μάθημα 6α) 21 Δεκεμβρίου 2020

 

14.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 421/1


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2020/1749 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 7ης Οκτωβρίου 2020

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 του Συμβουλίου περί κοινοτικού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, της μεταφοράς, της μεσιτείας και της διαμετακόμισης ειδών διπλής χρήσης

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 428/2009 του Συμβουλίου, της 5ης Μαΐου 2009, περί κοινοτικού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, της μεταφοράς, της μεσιτείας και της διαμετακόμισης ειδών διπλής χρήσης (1), και ιδίως το άρθρο 15 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 του Συμβουλίου, τα είδη διπλής χρήσης πρέπει να υπόκεινται σε αποτελεσματικό έλεγχο όταν εξάγονται από την Ένωση ή διαμετακομίζονται μέσω της Ένωσης ή παραδίδονται σε τρίτη χώρα ως αποτέλεσμα υπηρεσιών μεσιτείας οι οποίες παρέχονται από μεσίτη που είναι κάτοικος της Ένωσης ή εδρεύει στην Ένωση.

 

(2)

Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 θεσπίζει τον κοινό κατάλογο των ειδών διπλής χρήσης τα οποία υπόκεινται σε ελέγχους στην Ένωση. Οι αποφάσεις για τα είδη που υπόκεινται σε ελέγχους λαμβάνονται στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών για τους ελέγχους των προϊόντων διπλής χρήσης, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ομάδα της Αυστραλίας (2), το Καθεστώς Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας (3), η Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών (4), η ρύθμιση του Wassenaar (5) και η σύμβαση για τα χημικά όπλα (6).

 

(3)

Ο κατάλογος ειδών διπλής χρήσης που παρατίθεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 πρέπει να επικαιροποιείται τακτικά, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων ασφαλείας και η διαφάνεια, καθώς και να διατηρείται η ανταγωνιστικότητα των οικονομικών παραγόντων. Οι κατάλογοι ελέγχου που εγκρίθηκαν από τα διεθνή καθεστώτα μη διάδοσης και διευθετήσεων ελέγχου των εξαγωγών μεταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2019 και έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020 και, συνεπώς, το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι αναφορές για τις αρχές ελέγχου των εξαγωγών και τους οικονομικούς παράγοντες, το παράρτημα I του εν λόγω κανονισμού θα πρέπει να αντικατασταθεί.

 

(4)

Τα παραρτήματα ΙΙα έως ΙΙστ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 θεσπίζουν γενικές άδειες εξαγωγών στο επίπεδο της Ένωσης.

 

(5)

Το παράρτημα ΙΙζ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 ορίζει κατάλογο των ειδών διπλής χρήσης τα οποία πρέπει να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής των εθνικών γενικών αδειών εξαγωγής, καθώς και των γενικών αδειών εξαγωγής της Ένωσης.

 

(6)

Το παράρτημα IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 καθορίζει τις απαιτήσεις για τη χορήγηση αδειών όσον αφορά ορισμένες ενδοκοινοτικές μεταφορές.

 

(7)

Οι τροποποιήσεις του καταλόγου ειδών διπλής χρήσης που παρατίθενται στο παράρτημα I καθιστούν αναγκαίες ορισμένες παρεπόμενες τροποποιήσεις στα παραρτήματα ΙΙα έως ΙΙζ και στο παράρτημα IV για τα είδη διπλής χρήσης που παρατίθενται επίσης στα παραρτήματα ΙΙα έως ΙΙζ και στο παράρτημα IV.

 

(8)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 428/2009 εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να επικαιροποιεί τον κατάλογο των ειδών διπλής χρήσης που καθορίζονται στο παράρτημα I καθώς και στα παραρτήματα ΙΙα έως ΙΙζ και στο παράρτημα IV με κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με τις συναφείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, και τις τυχόν τροποποιήσεις αυτών, που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη ως συμβαλλόμενα μέρη των διεθνών καθεστώτων μη διάδοσης και διευθετήσεων ελέγχου των εξαγωγών ή με την κύρωση των οικείων διεθνών συνθηκών.

 

(9)

Δεδομένης της σημασίας που έχει η διασφάλιση της πλήρους τήρησης των διεθνών υποχρεώσεων ασφαλείας το συντομότερο δυνατόν, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του.

 

(10)

Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 428/2009 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:


 

ΝΕΑ Βιβλία για

Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ

Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών

με βάση τον Ενωσιακό τελωνειακό Κώδικα

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ

Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση

σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα

E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

 

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:

E-Mail = ggioggaras@Gmail.com

Να σας απαντήσουμε

 

Ζητάμε

ΕΝΤΥΠΑ ΔΙΑΣΑΦΗΣΕΩΝ

Από το 1830 μέχρι σήμερα

 

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες

https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com

https://ektelonistivivlia.blogspot.com

https://gnomesmetaforas.blogspot .com

https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com

www.bookstars.gr

Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου