Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Χορήγηση του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) από την Τελωνειακή Υπηρεσία, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Γ 1026874 ΕΞ 2021/30.03.2021 (Μάθημα 4CC) 1 Απριλίου 2021

 

Χορήγηση του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) από την Τελωνειακή Υπηρεσία, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  Γ 1026874 ΕΞ 2021/30.03.2021 (Μάθημα 4CC) 1 Απριλίου 2021

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Α.Α.Δ.Ε.

Ανεξάρτητη Αρχή

Δημοσίων Εσόδων

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ Γ΄

ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΔΑ:

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2021

Αριθ. Πρωτ.: ΔΤΔ Γ 1026874 ΕΞ 2021

ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

ΘΕΜΑ: Διαδικασία καταχώρησης των οικονομικών φορέων στο Ενωσιακό Σύστημα EOS και χορήγησης του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) από την Τελωνειακή Υπηρεσία, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εν μέσω της επιδημίας COVID-19

ΣΧΕΤ.: (α) Η με αριθμό πρωτ. 5024928/3086/Α0019/30-06-2009 εγκύκλιος διαταγή «Κοινοποίηση της ΑΥΟΟ αριθμ. 5024905/3083/Α0019 «Διαδικασία καταχώρησης των οικονομικών φορέων στο Κοινοτικό Σύστημα EOS και χορήγησης του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) από την Τελωνειακή Υπηρεσία - Ορισμός αρμόδιων τελωνειακών αρχών»

(β) Η με αρ. πρωτ. 5029258/3559/Α0019/24-07-2009 εγκύκλιος διαταγή «Συμπληρωματικές οδηγίες και διευκρινήσεις για τις νέες υποχρεώσεις και διαδικασίες που ισχύουν από 1-7-2009, σχετικά με την εφαρμογή του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI)»

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγκύκλιων διαταγών αναφορικά με την διαδικασία καταχώρισης των οικονομικών φορέων στις Τελωνειακές Αρχές και στο Σύστημα EOS και χορήγησης του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού και διευκόλυνσης των οικονομικών φορέων, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Προς συμπλήρωση των διαλαμβανομένων στις ανωτέρω (α) και (β) σχετικές, σύμφωνα με τις οποίες οι οικονομικοί φορείς προκειμένου να λάβουν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI) υποβάλλουν στις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές δεόντως συμπληρωμένη έγγραφη Αίτηση-Δήλωση, δίνεται πλέον η δυνατότητα αποστολής της Αίτησης- Δήλωσης και των συνημμένων αυτής δικαιολογητικών ηλεκτρονικά, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στις κατά τόπο αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές χωρίς να απαιτείται πλέον η μετάβαση σε αυτές.

Ειδικότερα, επισημαίνουμε τα κατωτέρω ως προς:

Α. Οικονομικοί Φορείς και άλλα πρόσωπα, πλην των οικονομικών φορέων:

Αναφορικά με τα συνημμένα της Αίτησης- Δήλωσης δικαιολογητικά και συγκεκριμένα την Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντα, αυτή θα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά και θα λαμβάνει ψηφιακή υπογραφή μέσω της ιστοσελίδας www.gov.gr, προκειμένου να ελέγχεται η γνησιότητά της, ενώ όσον αφορά τη «Βεβαίωση Μεταβολής από την αρμόδια για τη φορολογία του οικονομικού φορέα ΔΟΥ» αυτή μπορεί να αντικαθίσταται από τα δεδομένα ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου του φορέα.

Β. Τελωνειακές Αρχές:

Στις αιτήσεις χορήγησης αριθμού αναγνώρισης (EORI) που λαμβάνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα δίνεται αριθμός πρωτοκόλλου στο μήνυμα με την αίτηση του ενδιαφερόμενου και θα διενεργείται έλεγχος αυτής και των συνημμένων δικαιολογητικών. Σε περίπτωση που απαιτούνται περαιτέρω στοιχεία ή υπάρχουν ελλείψεις και σφάλματα κατά την συμπλήρωση της Αίτησης, θα γίνεται επικοινωνία με τον ενδιαφερόμενο μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για διευκρινήσεις.

Ακολούθως, μετά τον έλεγχο της ορθότητας των στοιχείων, ο αρμόδιος υπάλληλος θα προχωρεί στην καταχώριση του προσώπου στο Ενωσιακό Σύστημα EOS και θα αποστέλλει μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον αριθμό αναγνώρισης και καταχώρησης (EORI) στον ενδιαφερόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα (Καν.(ΕΕ) 952/2013) υποχρέωση καταχώρησης στις Τελωνειακές Αρχές και έκδοσης μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) έχουν οι οικονομικοί φορείς και μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως αυτές ορίζονται στον Εκτελεστικό Καν.(ΕΕ) 2016/2446, πρόσωπα πλην των οικονομικών φορέων.

Περαιτέρω, αρμόδια Αρχή για την καταχώρηση των προσώπων στο Ενωσιακό Σύστημα EOS είναι η Τελωνειακή Αρχή του τόπου στον οποίο είναι εγκατεστημένοι οι οικονομικοί φορείς, ενώ για τους οικονομικούς φορείς που δεν είναι εγκατεστημένοι εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, αρμόδια Αρχή για την καταχώρησή τους είναι αυτή του τόπου υποβολής, για πρώτη φορά, διασάφησης ή αίτησης απόφασης.

Για την διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων προσώπων, τα στοιχεία επικοινωνίας των κατά τόπους Τελωνειακών Αρχών μπορούν να ανακτηθούν από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.aade.gr/customs/teloneia/epikoinonia

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι ανωτέρω (α) και (β) σχετικές.

Ο ΓΕΝ.Δ/ΝΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΟΥΡΤΙΔΗΣ

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ    ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 19η ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

Αριθ. Πρωτ.: 5029258/3559/Α0019, Αθήνα , 24 Ιουλίου  2009

ΘΕΜΑ:  Συμπληρωματικές οδηγίες και διευκρινήσεις για τις νέες υποχρεώσεις και διαδικασίες που ισχύουν από 1-7-2009, σχετικά με την εφαρμογή του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI),

 

ΣΧΕΤ :    α) Η αριθ. 5024928/3086/Α0019/30-6-09 ΕΔΥΟΟ «Κοινοποίηση της αριθμ 5024605/ 3083/Α0019/30-06-09 ΑΥΟΟ».

β) Η αριθ. 5024605/3083/Α0019/30-06-09 ΑΥΟΟ «Διαδικασία καταχώρησης των οικονομικών φορέων στο Κοινοτικό Σύστημα EOS και χορήγηση του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης EORI-Ορισμός αρμόδιων τελωνειακών αρχών».

γ) Η αριθμ. 5029048/3545/Α0019/23-7-09 ΕΔΥΟΟ, «Τροποποίηση οδηγιών συμπλήρωσης του ΕΔΕ-Καν. (ΕΚ) 2286/03».

Σε συνέχεια των ανωτέρω α), β) και γ) σχετικών με τις οποίες ορίστηκαν οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές, καθορίστηκαν οι σχετικές διαδικασίες και δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή, από 1-07-2009, του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) και κατόπιν των ερωτημάτων τα οποία εν τω μεταξύ προέκυψαν από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων αυτών διαδικασιών, για τη διευκόλυνση του έργου τόσο των τελωνειακών υπαλλήλων όσο και των εμπλεκόμενων φορέων (εκτελωνιστών, επιχειρήσεων κ.λ.), δίδονται οι ακόλουθες οδηγίες και διευκρινήσεις:

 

1.Μοναδικός αριθμός αναγνώρισης  (EORI)

.

1.    Μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI).

Από 1-07-2009 και εφεξής, απαιτείται η αναγραφή στο ΕΔΕ του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI). Αναλυτικές οδηγίες για το θέμα αυτό, έχουν δοθεί με τις υπό στοιχεία α), β) και γ) σχετικές. Ειδικότερα:

1.1.Υποχρέωση συμπλήρωσης του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI).

Ο μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) συμπληρώνεται επί του ΕΔΕ, όταν αυτό κατατίθεται αποκλειστικά για διαδικασίες εισαγωγής (θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση, θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και άμεση αποστολή σε άλλο κράτος-μέλος,θέση σε οικονομικό ανασταλτικό καθεστώς), εξαγωγής και διαμετακόμισης, καθώς και επί του Δελτίου TIR, κατά τα οριζόμενα κατωτέρω:

·           Προκειμένου περί ΕΔΕ εξαγωγής:

-      στη Θέση 2-«Αποστολέας/Εξαγωγέας» (υποχρεωτική συμπλήρωση),

-      στη Θέση 8-«Παραλήπτης» (Στη θέση αυτή συμπληρώνονται τα στοιχεία του παραλήπτη των εμπορευμάτων στην τρίτη χώρα, όπως επωνυμία, διεύθυνση, χώρα κ.λπ. Πέραν των στοιχείων αυτών, αναγράφεται επιπλέον και ο μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI), υπό την προϋπόθεση ότι ο παραλήπτης στην τρίτη χώρα έχει τέτοιο αριθμό ο οποίος είναι γνωστός στον εξαγωγέα. Αν ο παραλήπτης δεν έχει μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI) ή αυτός δεν είναι γνωστός κατά το χρόνο της εξαγωγής, συμπληρώνονται όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που προαναφέρονται και το πεδίο του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) παραμένει κενό) και

-      στη θέση 14-«Διασαφιστής/Αντιπρόσωπος» (υποχρεωτική συμπλήρωση) 

·           Προκειμένου περί ΕΔΕ για διαδικασίες εισαγωγής:

-      στη Θέση 8-«Παραλήπτης» (υποχρεωτική συμπλήρωση) και

-      στη Θέση 14-«Διασαφιστής/Αντιπρόσωπος» (υποχρεωτική συμπλήρωση) 

·                       Προκειμένου περί ΕΔΕ διαμετακόμισης:

Η Θέση 50-«Κύριος υπόχρεος», συμπληρώνεται με τα στοιχεία που προβλέπονται, κατά περίπτωση, στα Παραστήματα 37 (χειρόγραφη διαδικασία) και 37α (μηχανογραφημένη διαδικασία) του Καν. (ΕΟΚ) 2454/1993. Σε αυτήν συμπληρώνεται υποχρεωτικά ο μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) του κύριου υπόχρεου (και όχι του αντιπροσώπου του). Όταν τηρούνται μηχανογραφημένες διαδικασίες ο μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) συμπληρώνεται στο πεδίο «Αριθμός Αναγνώρισης» (ΤΙΝ) (ειδικότερες οδηγίες για το θέμα δίδονται στην παράγρ. 4.4.1 της υπό στοιχείο α) σχετικής).

·                       Προκειμένου περί Δελτίου TIR:

Ο Μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) συμπληρώνεται προαιρετικά στη θέση 50 του συστήματος NCTS/TIR, κατά την ηλεκτρονική υποβολή δεδομένων δελτίου TIR. Ο ίδιος αριθμός (EORI) αναγράφεται στη θέση 4 των φύλλων 1 και 2 του δελτίου TIR, μόνον εκείνων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εντός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας (ειδικότερες οδηγίες για το θέμα δίδονται στην παράγρ. 4.4.2 της υπό στοιχείο α) σχετικής).

Επισήμανση:

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση αναγραφής μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) επί της Δήλωσης ΕΦΚ, του ΣΔΕ και του Δηλωτικού.

1.2. Διαδικασία χορήγησης του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI).

Σε όλες τις περιπτώσεις που απαιτείται χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), ο αριθμός αυτός χορηγείται, μόνον εφόσον ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ή ο εκπρόσωπός του καταθέσει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, δεόντως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη, την προβλεπόμενη Αίτηση-Δήλωση, προσκομίζοντας ταυτόχρονα και  τα απαιτούμενα έγγραφα και πιστοποιητικά, όπως αυτά καθορίζονται, κατά περίπτωση στις παραγράφους 3.5 έως και 3.5.2.2 της υπό στοιχείο α) σχετικής ΕΔΥΥΟ.

Στην περίπτωση που, για δικαιολογημένο λόγο, δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιου από τα απαιτούμενα έγγραφα και πιστοποιητικά, η αρμόδια τελωνειακή αρχή είναι δυνατόν να αποδέχεται την Αίτηση-Δήλωση, να χορηγεί μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (ΕΟRI) στον αιτούντα και να ορίζει προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να προσκομιστούν τα απαιτούμενα έγγραφα και πιστοποιητικά. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση επικαιροποίησης των στοιχείων των οικονομικών φορέων στους οποίους είχε χορηγηθεί οίκοθεν μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) (άρθρο 9 της υπό στοιχείο β) σχετικής ΑΥΟΟ).

Επισήμανση:

Επισημαίνεται ότι οι τελωνειακές αρχές πρέπει να υποδεικνύουν στους συναλλασσόμενους που πραγματοποιούν ήδη τελωνειακές συναλλαγές για τις οποίες τους έχει χορηγηθεί μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) οίκοθεν και οι οποίοι δεν έχουν προβεί στη διαδικασία επικαιροποίησης, να προβούν άμεσα στη διαδικασία αυτή.    

 

1.3.Διευκρινήσεις επί των επισυναπτόμενων εγγράφων και πιστοποιητικών στην Αίτηση-Δήλωση για χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI).

Αναφορικά με ερωτήματα που προέκυψαν κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της νέας αυτής διαδικασίας, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

 

1.3.1.      Προσκόμιση βεβαίωσης μεταβολής ατομικών στοιχείων ή εργασιών από την αρμόδια για τη φορολογία του ενδιαφερόμενου προσώπου ΔΟΥ.

Με το προαναφερόμενο δικαιολογητικό έγγραφο, το οποίο αναφέρεται στις παραγράφους 3.5.1.1, 3.5.1.2 και 3.5.1.3 της υπό στοιχείο α) σχετικής, αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, η μεταβολή ατομικών στοιχείων ή εργασιών, επιτηδευματιών-φυσικών ή μη φυσικών προσώπων (νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων) στο υποσύστημα Μητρώου του TAXIS, μετά από την κατάθεση, από τον ενδιαφερόμενο, στην αρμόδια για τη φορολογία του ΔΟΥ της προβλεπόμενης, κατά περίπτωση, δήλωσης με τα έντυπα Μ1, Μ2 ή Μ3.

Διευκρινίζεται ότι η βεβαίωση αυτή προσκομίζεται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, μόνον εφόσον κατά τον έλεγχο των στοιχείων των αιτούντων που διενεργείται κατά τη διαδικασία χορήγησης μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) (άρθρο 6 της υπό στοιχείο β) ΑΥΟΟ) ή επικαιροποίησης των στοιχείων των οικονομικών φορέων στους οποίους είχε χορηγηθεί οίκοθεν μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) (άρθρο 9 της υπό στοιχείο β) ΑΥΟΟ), διαπιστώνεται ότι  τα στοιχεία που δηλώνονται με την Αίτηση-Δήλωση και αναγράφονται:

-      στη Θέση 1 «Επωνυμία εταιρίας/Ονοματεπώνυμο Προσώπου»,

-      στη Θέση 2 «Διεύθυνση Εγκατάστασης/Διεύθυνση Κατοικίας»,

-      στη Θέση 4 «Νομικός χαρακτήρας»,

-      στη Θέση 5 «Είδος προσώπου (Νομικό, Φυσικό, Ένωση Προσώπων)», 

-      στη Θέση 6 «Τόπος άσκησης κύριων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων» και

-      στη Θέση 8 «Αριθμός Φορολογικού Μητρώου»,

διαφέρουν από τα αντίστοιχα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στο πληροφοριακό σύστημα τελωνείων (ΟΠΣΤ).

Στην περίπτωση αυτή ο αιτών οφείλει να μεταβεί στην αρμόδια για τη φορολογία του ΔΟΥ, προκειμένου να υποβάλει τη σχετική δήλωση μεταβολής ατομικών στοιχείων (Μ1) ή εργασιών (Μ2 ή Μ3), κατά περίπτωση, βεβαίωση της οποίας θα προσκομίσει στη συνέχεια στην αρμόδια τελωνειακή αρχή.

Η προσκόμιση της προαναφερόμενης βεβαίωσης, δεν απαιτείται για τις περιπτώσεις που μετά την χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), υπάρχουν μεταβολές:

-      στη Θέση 7 «Υπεύθυνος επικοινωνίας»,

-      στη Θέση 9 «Κωδικός κύριας οικονομικής δραστηριότητας» και

-      στη Θέση 10 «Συγκατάθεση για την ανακοίνωση».

Επισήμανση 1η:

Επισημαίνεται ότι όταν προσκομίζεται η πρωτότυπη, κατά τα ανωτέρω, βεβαίωση, ακόμη και αν δεν έχει πρόσφατη ημερομηνία χορήγησης, η αρμόδια τελωνειακή αρχή κρατά φωτοαντίγραφο αυτής και επιστρέφει την πρωτότυπη στον ενδιαφερόμενο.

Επισήμανση 2η:

Οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές δεν θα απαιτούν την, κατά τα ανωτέρω, προσκόμιση της βεβαίωσης από μη επιτηδευματίες, όπως είναι τα πρόσωπα δικαιούχα ατελείας (μετοικούντες πολύτεκνοι κ.λπ.).      

 

1.3.2.      Θεώρηση γνησίου υπογραφής και γνησίου φωτοαντιγράφων.

Η συμπλήρωση και υπογραφή της Αίτησης-Δήλωσης για τη χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), στη θέση 11 αυτής είναι υποχρεωτική και προς τούτο αναγράφονται το ονοματεπώνυμο του προσώπου που την υπογράφει, η ημερομηνία υποβολής της και η επωνυμία του νομικού προσώπου ή το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου, κατά περίπτωση. Στην περίπτωση κατά την οποία η Αίτηση-Δήλωση υποβάλλεται από νομικό πρόσωπο, ο υπογράφων πρέπει να είναι ο νόμιμος εκπρόσωπός του, ενώ στην περίπτωση νομικού προσώπου εγκατεστημένου στην Ελλάδα, επί της θέσεως αυτής τίθεται επιπλέον και η σφραγίδα του.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι για την θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του υπογράφοντος, καθώς και τη θεώρηση του γνησίου φωτοαντιγράφων, δεν καθιερώνεται κάποια νέα διαδικασία, αλλά εφαρμόζονται τα ήδη ισχύοντα (θεώρηση από Δημόσια Αρχή, ΚΕΠ, δικηγόρο κ.λπ.).

Επισημαίνεται όμως ότι στην περίπτωση που η Αίτηση-Δήλωση υπογράφεται ενώπιον της αρμόδιας τελωνειακής υπηρεσίας ή προσκομίζεται σ΄ αυτή το πρωτότυπο κάποιου εγγράφου ή πιστοποιητικού, η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής ή του φωτοαντιγράφου, θα διενεργείται από την τελωνειακή αυτή υπηρεσία, κατά τα προβλεπόμενα, τόσο για την αποφυγή της ταλαιπωρίας όσο και της ταχύτερης εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων.

 

1.4. Χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), σε πρόσωπα δικαιούχα ατελείας (μετοικούντες πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.λπ.).

Στα δικαιούχα ατελείας πρόσωπα (μετοικούντες, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.λπ.) χορηγείται μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI), κατά τα οριζόμενα στην παράγρ. 3.5.1.2. της υπό στοιχείο α) σχετικής ΕΔΥΟΟ και όχι ειδικός αριθμός «ad hoc».

 

1.5. Χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), σε περιπτώσεις τελωνισμού ταχυδρομικών δεμάτων.

Στις περιπτώσεις τελωνισμού ταχυδρομικών δεμάτων, κατά τις οποίες ακολουθείται η συνήθης διαδικασία, κατατίθεται δηλαδή κανονική διασάφηση εισαγωγής ή εξαγωγής και όχι ΕΔΕ «ΑΝΕΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ», συμπληρώνεται επί του ΕΔΕ ο μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI), κατά τα αναφερόμενα παραπάνω στην παράγραφο 1.1. της παρούσας, κατά περίπτωση.

Επισήμανση:

Επισημαίνεται ότι δεν κρίνεται δικαιολογημένος ο τελωνισμός εμπορευμάτων που διακινούνται με ταχυδρομικά δέματα μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών (curier), με κατάθεση ΕΔΕ ΑΝΕΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ, αλλά επιβάλλεται για τις περιπτώσεις αυτές, κατάθεση κανονικής διασάφησης εισαγωγής ή εξαγωγής, κατά τις ισχύουσες διατάξεις, στην οποία η αναγραφή του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) είναι υποχρεωτική, κατά τα προαναφερόμενα στην παράγραφο 1.1., κατά περίπτωση.

 

1.6.Χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), σε φορολογικούς αντιπροσώπους.

Στην περίπτωση τήρησης σε τελωνείο της χώρας μας τελωνειακής διαδικασίας για την οποία απαιτείται αναγραφή επί του ΕΔΕ μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), από φορολογικό αντιπρόσωπο, για τη χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) στο φορολογικό αυτό αντιπρόσωπο, τηρούνται τα ακόλουθα:

 

1.6.1.      Χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), σε φορολογικό αντιπρόσωπο προσώπου εγκατεστημένου σε τρίτη, μη κοινοτική, χώρα.

Στην περίπτωση αυτή χορηγείται μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) στο φορολογικό αντιπρόσωπο, κατά τα οριζόμενα στις υπό στοιχεία α) και β) σχετικές.

 

1.6.2.      Χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), σε φορολογικό αντιπρόσωπο προσώπου εγκατεστημένου σε άλλο κράτος-μέλος της Κοινότητας.

Το θέμα της χορήγησης μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) σε οικονομικό φορέα εγκατεστημένο σε άλλο κράτος-μέλος της Κοινότητας, ο οποίος έχει λάβει ΑΦΜ στη χώρα μας μέσω φορολογικού αντιπροσώπου, είναι σύνθετο, καθώς άπτεται, πέραν των Κοινοτικών, περί EORI,  διατάξεων και των κοινοτικών και εθνικών περί φορολογικής εγκατάστασης και αντιπροσώπευσης διατάξεων, καθώς επίσης και με τη λειτουργία σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο του Καθεστώτος 42.00 «Θέση σε Ελεύθερη Κυκλοφορία και άμεση αποστολή σε άλλο κράτος-μέλος». Για τους λόγους αυτούς, η Υπηρεσία μας έχει απευθύνει, για το παραπάνω θέμα, σχετικό ερώτημα στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε.

Μέχρι όμως τη λήψη της απάντησης στο σχετικό αυτό ερώτημά μας ή την οριστική επίλυση του θέματος αυτού, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε., αλλά και την αντιμετώπιση, γενικότερα θεμάτων φορολογικής αντιπροσώπευσης στη χώρα μας και για άλλες συναλλαγές (π.χ. εφοδιασμούς κ.λπ.)  και προκειμένου να διευκολύνονται οι συναλλαγές και να μην παρακωλύεται το εμπόριο, αφενός και αφετέρου να διασφαλίζεται ο σωστός έλεγχος του ΦΠΑ,  εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

·         Χορηγείται στη χώρα μας, για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI), κατά τα οριζόμενα στις υπό στοιχεία α) και β) σχετικές, ο οποίος αναγράφεται στο ΕΔΕ, κατά τα οριζόμενα παραπάνω στην παράγραφο 1.1. και όχι ο μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) που τυχόν χορηγήθηκε στο άλλο κράτος-μέλος μόνιμης εγκατάστασης του οικονομικού φορέα.

·         Η Αίτηση-Δήλωση για χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) στη χώρα μας, υποβάλλεται από το πρόσωπο που έχει οριστεί ως φορολογικός αντιπρόσωπος και τα στοιχεία του οποίου αναγράφονται κάτω από την ένδειξη «ΣΧΕΣΕΙΣ-ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΟ Α.Φ.Μ.» της ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ» της αρμόδιας ΔΟΥ, που χορήγησε τον ΑΦΜ στον εγκατεστημένο σε άλλο κράτος-μέλος οικονομικό φορέα, η οποία προσκομίζεται κατά τα οριζόμενα κατωτέρω.

·         Αντί των οριζομένων, κατά περίπτωση, στις παραγράφους 3.5.1.1. και 3.5.1.2. της υπό στοιχείο α) σχετικής, εγγράφων και πιστοποιητικών, στην Αίτηση-Δήλωση για χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), επισυνάπτονται:

-     Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ που χορηγήθηκε από την αρμόδια ΔΟΥ κατά την απόδοση του ΑΦΜ στον εγκατεστημένο σε άλλο κράτος-μέλος οικονομικό φορέα, καθώς και αντίγραφο αυτής. Η αρμόδια τελωνειακή αρχή παρακρατά το αντίγραφο και επιστρέφει στον αιτούντα την πρωτότυπη βεβαίωση.

-     Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 του προσώπου που υποβάλλει την Αίτηση-Δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι δεν έχει υποβάλει αίτηση για χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI) σε άλλη αρμόδια αρχή της χώρας, καθώς επίσης και ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση γνωστοποίησης στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, οποιασδήποτε μεταβολής των στοιχείων που αναφέρονται στην Αίτηση-Δήλωση.

·         Η Αίτηση-Δήλωση συμπληρώνεται ως ακολούθως:

-     Η Θέση 1 «Επωνυμία εταιρίας/Ονοματεπώνυμο Προσώπου», η Θέση 2 «Διεύθυνση Εγκατάστασης/Διεύθυνση Κατοικίας», η Θέση 4 «Νομικός χαρακτήρας», η Θέση 5 «Είδος προσώπου (Νομικό, Φυσικό, Ένωση Προσώπων)» και η Θέση 6 «Τόπος άσκησης κύριων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», με βάση τα στοιχεία του εγκατεστημένου σε άλλο κράτος-μέλος οικονομικού φορέα, τα οποία προκύπτουν από την προαναφερόμενη ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.

-      Στη Θέση 3 «Ημερομηνία Σύστασης», αναγράφεται η ημερομηνία έναρξης εργασιών του οικονομικού φορέα στη χώρα μας, που προκύπτει από την προαναφερόμενη ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.

-      Στη Θέση 7 «Υπεύθυνος επικοινωνίας», αναγράφονται τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, φαξ, e-mail) του προσώπου που έχει οριστεί ως φορολογικός εκπρόσωπος, όπως αυτά αναφέρονται στην προαναφερόμενη ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.

-      Στη Θέση 8 «Αριθμός Φορολογικού Μητρώου», αναγράφεται ο ΑΦΜ που χορηγήθηκε στον οικονομικό φορέα στη χώρα μας, με την προαναφερόμενη ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.

-      Η Θέση 9 «Κωδικός κύριας οικονομικής δραστηριότητας» και η Θέση 10 «Συγκατάθεση για την ανακοίνωση», δεν συμπληρώνονται.

-      Στη Θέση 11 «Υπογραφή, ημερομηνία και επωνυμία υπογράφοντος», τίθεται η υπογραφή και αναγράφονται τα στοιχεία του προσώπου που έχει οριστεί ως φορολογικός εκπρόσωπος.

 

2.Χορήγηση ειδικού αριθμού «ad hoc».

Στην εξαιρετική περίπτωση κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος είτε δεν διαθέτει μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI), είτε η αρμόδια τελωνειακή αρχή δεν έχει την δυνατότητα ηλεκτρονικής επιβεβαίωσης του εν λόγω αριθμού, χορηγείται ο ειδικός αριθμός «ad hoc» σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην υπό στοιχείο β) σχετική.

Επισημαίνεται ότι η αρμόδια τελωνειακή αρχή χορηγεί τον ειδικό αριθμό «ad hoc» μόνο για συναλλαγές του συγκεκριμένου οικονομικού φορέα που διενεργούνται εντός μιας μόνο ημέρας και ο συγκεκριμένος αριθμός δεν επαναχρησιμοποιείται και δεν κοινοποιείται στην βάση δεδομένων του Κοινοτικού Συστήματος καταχώρησης και αναγνώρισης Οικονομικών Φορέων «Economic Operators System». Για τη χορήγηση του ειδικού αριθμού «ad hoc», παρότι δεν απαιτείται υποβολή Αίτησης-Δήλωσης, εντούτοις για τη σωστή τήρηση των διαδικασιών, οι υπόχρεοι πρέπει να καταθέτουν στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές σχετική Αίτηση και προς τούτο εγκρίνουμε την κατάθεση της προβλεπόμενης από την υπό στοιχείο β) σχετικής, Αίτηση –Δήλωση, ανάλογα συμπληρωμένη (στην περίπτωση αυτή εξυπακούεται ότι δεν θα συμπληρώνεται η θέση 10-«Συγκατάθεση για την ανακοίνωση»).

Επισήμανση 1η:

Για το καθεστώς κοινοτικής/κοινής διαμετακόμισης δεν προβλέπεται η συμπλήρωση αριθμού «ad hoc» στη θέση 50 (κύριος υπόχρεος).

Επισήμανση 2η:

Επισημαίνεται ότι η χορήγηση ειδικού αριθμού «ad hoc», όπως έχει ήδη τονιστεί, χορηγείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι περιπτώσεις χορήγησης μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI). Προς τούτο, οι τελωνειακές αρχές πρέπει να υποδεικνύουν στους συναλλασσόμενους, ειδικά στους εγκατεστημένους σε τρίτη χώρα, να φροντίσουν για την άμεση προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), εφιστώντας τους παράλληλα την προσοχή ότι μετά την παρέλευση ενός μικρού μεταβατικού χρονικού διαστήματος, δεν θα είναι δυνατή η χορήγηση ειδικού αριθμού «ad hoc», με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η συναλλαγή τους με τις τελωνειακές αρχές.     

 

3.Τήρηση των σχετικών με τη χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) και ειδικού αριθμού «ad hoc».

Τα σχετικά με τη χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) και ειδικού αριθμού «ad hoc» στοιχεία (Αίτηση-Δήλωση, απαιτούμενα έγγραφα και πιστοποιητικά, αντίγραφο της Βεβαίωσης χορήγησης αριθμού EORI), τηρούνται, ανά περίπτωση, σε ξεχωριστό αρχείο της κάθε υπηρεσίας.   

 

 Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ

    Ν. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ

 

 

 

Αρ. Πρωτ.: 5024905/3083/Α0019, Αθήνα, 30-6- 2009

 

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ

& ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.

Δ/ΝΣΗ 19Η ΤΕΛ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ. ΤΜΗΜΑ Α΄

ΘΕΜΑ: Διαδικασία καταχώρησης των οικονομικών φορέων στο Κοινοτικό Σύστημα EOS και χορήγησης του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) από την Τελωνειακή Υπηρεσία - Ορισμός αρμόδιων τελωνειακών αρχών.

 ΑΠΟΦΑΣΗ

 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜIΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα, κανονισμός (ΕΟΚ) αριθμ. 2454/1993 (L253/11-10-1993) «για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/1992 (L302/19-10-1992) του Συμβουλίου περί θεσπίσεως του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα», όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 312/2009 (L98/17-4-2009) και ιδιαίτερα τα άρθρα 4ια έως 4κ.

2. Την διάταξη του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 312 /2009 (L98/17-4-2009) της Επιτροπής «για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθμ. 2454/1993 (L253/11- 10-1993) για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθμ. 2913/1992 (L302/19-10-1992) του Συμβουλίου περί θεσπίσεως του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα», με την οποία ρυθμίζεται η έναρξη εφαρμογής των διατάξεων.

3. Τις διατάξεις των άρθρων 2 παράγραφος 3, 33 παράγραφος 3 σημείο α του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ν. 2960/2001 (ΦΕΚ Α 265/22.11.01), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

4. Την αριθμ. 1666/ΔΙΟΕ 89/13-1-2009 (ΦΕΚ 40/Β/16-1-2009) Απόφαση Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Περί καθορισμού αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών».

5. Την ανάγκη καθορισμού των εθνικών διαδικασιών για την διαδικασία καταχώρησης στο Κοινοτικό Σύστημα EOS και χορήγησης του αριθμού αναγνώρισης (EORI) των οικονομικών φορέων και τον ορισμό των αρμόδιων τελωνειακών αρχών.

6. Το γεγονός ότι από την έκδοση της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Αποφασίζουμε

 Άρθρο 1 -  Σκοπός και πεδίο εφαρμογής

1. Με την παρούσα απόφαση ρυθμίζονται οι επί μέρους διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις, καταχώρησης των οικονομικών φορέων στο Κοινοτικό Σύστημα EOS από τις τελωνειακές αρχές της χώρας μας και χορήγησης του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), κατά το μέρος που αυτές είτε δεν καθορίζονται ρητά από τις κοινοτικές διατάξεις, είτε εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

2. Ειδικότερα καθορίζονται :

 α) Η διαδικασία που πρέπει να τηρείται για την καταχώρηση των οικονομικών φορέων στο Κοινοτικό Σύστημα EOS και τη χορήγηση του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) των οικονομικών φορέων.

β) Οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας στις οποίες τηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία για την καταχώρηση και χορήγηση του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) των οικονομικών φορέων.

Άρθρο 2 - Ορισμοί

Για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης νοούνται ως :

 1. «ΚΤΚ»: Ο Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας, κανονισμός (ΕΟΚ) αριθμ. 2913/1992 (L302/19-10-1992) του Συμβουλίου «περί θεσπίσεως κοινοτικού τελωνειακού κώδικα», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

2. «ΔΕΚΤΚ»: Οι διατάξεις εφαρμογής του ΚΤΚ, κανονισμός (ΕΟΚ) αριθμ. 2454/1993 (L253/11-10-1993) «για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθμ. 2913/1992 (L302/19-10-1992) του Συμβουλίου περί θεσπίσεως του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

3. «Οικονομικός φορέας»: Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο στα πλαίσια των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων συμμετέχει σε συναλλαγές που διέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία.

4. «Μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (ΕΟRI) (Economic Operator Registration & Identification)»: Ο αριθμός καταχώρησης και αναγνώρισης των οικονομικών φορέων, ο οποίος χορηγείται είτε από την οριζόμενη στο άρθρο 4 της παρούσας αρμόδια τελωνειακή αρχή της χώρας μας για τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο επόμενο άρθρο 3, είτε από τις αρμόδιες αρχές των άλλων κρατών μελών και αποτελεί μοναδικό αναγνωριστικό στοιχείο στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα για κάθε οικονομικό φορέα.

5. «Αρμόδια αρχή καταχώρησης και χορήγησης μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI) οικονομικών φορέων»: Η τελωνειακή αρχή στην οποία ανατίθεται η αρμοδιότητα παραλαβής αίτησης χορήγησης αριθμού αναγνώρισης των οικονομικών φορέων, εξέτασης του αιτήματος, καταχώρησης στο σύστημα των οικονομικών φορέων και χορήγησης του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κοινοτικές διατάξεις, καθώς και με την διαδικασία που καθορίζεται στην παρούσα απόφαση.

6. «Οδηγίες – Σύστημα καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων»: Οι κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά στους οικονομικούς φορείς που υποχρεούνται να λαμβάνουν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI), στην δομή του μοναδικού αυτού αριθμού και στη χρήση του κατά την υποβολή της τελωνειακής διασάφησης και της συνοπτικής διασάφησης εισόδου και εξόδου, οι οποίες περιλαμβάνονται στο κοινοτικό εγχειρίδιο οδηγιών.

7. «Κοινοτικό Σύστημα καταχώρησης και αναγνώρισης των οικονομικών φορέων - (Εconomic Οperator Systems-ΕΟS)»: Το κοινοτικό ηλεκτρονικό σύστημα που προσδιορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 4ιε των ΔΕΚΤΚ, στο οποίο καταχωρούνται τα δεδομένα αναγνώρισης των οικονομικών φορέων όπως αυτά καθορίζονται στο παράρτημα 38δ των ΔΕΚΤΚ.

8. «ΟΠΣΤ»: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων.

9. «Μεταβατική ρύθμιση»: Η ρύθμιση που καθορίζεται στο άρθρο 9 της παρούσας απόφασης με σκοπό να προσδιοριστούν οι οφειλόμενες ενέργειες των τελωνείων και οικονομικών φορέων που απορρέουν από την μετάπτωση των στοιχείων των ήδη καταχωρημένων στο ΟΠΣΤ οικονομικών φορέων στο σύστημα της Κοινότητας, χωρίς να προηγηθεί η διαδικασία που προσδιορίζεται στο άρθρο 6 της παρούσας.

10. «Ειδικός αριθμός (ad hoc)»: Ο ειδικός αριθμός που χορηγείται σύμφωνα με την διαδικασία που προσδιορίζεται στο άρθρο 7 της παρούσας.

Άρθρο 3 -Υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας καταχώρησης - λήψης μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές.

Από την 1η Ιουλίου 2009, οι οικονομικοί φορείς που συναλλάσσονται με τα τελωνεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται να διαθέτουν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI),τον οποίο λαμβάνουν σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 6 της παρούσας.

 Υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας καταχώρησης στο Κοινοτικό Σύστημα «ΕΟS» από τις οριζόμενες παρακάτω στο άρθρο 4 της παρούσας αρμόδιες τελωνειακές αρχές και με την επιφύλαξη του άρθρου 7 της παρούσας, έχουν οι οικονομικοί φορείς οι οποίοι:

α) Είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα και στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους, συναλλάσσονται είτε με τις τελωνειακές αρχές της χώρας μας είτε με τελωνειακές αρχές άλλου κράτους μέλους της Κοινότητας.

β) Είναι εγκατεστημένοι εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας και στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους, συναλλάσσονται με τις τελωνειακές αρχές της χώρας μας για τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 4ιβ παράγραφος 3 των ΔΕΤΚΤ.

 Άρθρο 4 -Ορισμός αρμόδιων τελωνειακών αρχών.

1. Αρμόδιες αρχές για την διαδικασία καταχώρησης των οικονομικών φορέων στο σύστημα EOS και την χορήγηση του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI), ορίζονται όλα τα μηχανογραφημένα τελωνεία της χώρας.

Στις αρμοδιότητες των τελωνειακών αρχών περιλαμβάνονται :

α) η παραλαβή της προβλεπόμενης Αίτησης-Δήλωσης στο άρθρο 6 της παρούσας, με τα επισυναπτόμενα σε αυτή έγγραφα,

β) η εξέταση και αξιολόγηση των στοιχείων,

 γ) η καταχώρηση των στοιχείων στο ΟΠΣΤ,

 δ) η αποδοχή αιτήματος τροποποίησης στοιχείων και η αντίστοιχη ενημέρωση του συστήματος ΟΠΣΤ και

ε) η έκδοση, όπου αυτό απαιτείται, για συναλλαγές που διενεργούνται εντός ημέρας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παράρτημα 37 των ΔΕΚΤΚ, ειδικού αριθμού “ad hoc”.

2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 9 της παρούσας, οι οικονομικοί φορείς που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο 3 περίπτωση α, οι οποίοι δεν είναι καταχωρημένοι στο Κοινοτικό Σύστημα «ΕΟS» και δεν διαθέτουν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (ΕΟRI), υποχρεούνται να υποβάλλουν Αίτηση-Δήλωση είτε στο τελωνείο του τόπου εγκατάστασής τους, εφόσον αυτό είναι μηχανογραφημένο, πριν και ανεξάρτητα από την πρώτη τους συναλλαγή με οποιοδήποτε τελωνείο, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μηχανογραφημένο τελωνείο, στο οποίο πρόκειται να τηρηθεί η διαδικασία της πρώτης συναλλαγής τους, μετά την 1η Ιουλίου 2009.

3. Οι οικονομικοί φορείς που αναφέρονται στο άρθρο 3 περίπτωση β, υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτηση στο μηχανογραφημένο τελωνείο στο οποίο τηρείται η διαδικασία της πρώτης συναλλαγής τους.

 4. Για τις περιπτώσεις που προσδιορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 της παρούσας, ο ειδικός αριθμός “ad hoc” χορηγείται από το μηχανογραφημένο τελωνείο στο οποίο τηρείται η τελωνειακή διαδικασία.

Άρθρο 5 - Δομή του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI).

Η δομή του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI), ο οποίος χορηγείται από τις τελωνειακές αρχές της χώρας μας, στους οριζόμενους παραπάνω στο άρθρο 3, οικονομικούς φορείς, αποτελείται:

α) για τους εγκατεστημένους στην Ελλάδα, από συνδυασμό:

 - του κωδικό ISO alpha-2 της χώρας μας (GR) και

 - του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του οικονομικού φορέα.

β) για τους εγκατεστημένους σε τρίτες χώρες, από συνδυασμό:

 - του κωδικού ISO alpha-2 της χώρας μας (GR),

- του κωδικού ISO alpha-2 της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένος ο οικονομικός φορέας, όπως αυτός έχει καθορισθεί από την σχετική κοινοτική νομοθεσία και

 - του συστημικού κωδικού που παράγεται από το ΟΠΣΤ.

Άρθρο 6 - Διαδικασία καταχώρησης στο Κοινοτικό Σύστημα EOS των οικονομικών φορέων και χορήγησης του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI).

 Για την εφαρμογή του άρθρου 4ιβ των ΔΕΚΤΚ και με την επιφύλαξη της μεταβατικής ρύθμισης που καθορίζεται στο άρθρο 9 της παρούσας, οι οικονομικοί φορείς που δεν είναι καταχωρημένοι στο Κοινοτικό Σύστημα «ΕΟS» και δεν διαθέτουν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (ΕΟRI), μετά την 1 Ιουλίου 2009 υποχρεούνται να τηρήσουν την ακόλουθη διαδικασία για την χορήγηση του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI):

1. Διαδικασία χορήγησης μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI), για τους οικονομικούς φορείς που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.

Οι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα οικονομικοί φορείς, που τηρούν τελωνειακές διατυπώσεις σε τελωνείο της χώρας μας ή σε τελωνείο άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, πρέπει να υποβάλλουν γραπτή Αίτηση-Δήλωση, είτε στο μηχανογραφημένο τελωνείο του τόπου εγκατάστασής τους είτε στο μηχανογραφημένο τελωνείο που πρόκειται να τηρηθούν οι τελωνειακές διατυπώσεις της πρώτης συναλλαγής τους μετά την 1η Ιουλίου 2009. Η Αίτηση-Δήλωση πρέπει να είναι δεόντως συμπληρωμένη, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος 1 της παρούσας Απόφασης.

 Ειδικότερα, με την προαναφερόμενη Αίτηση-Δήλωση, οι οικονομικοί φορείς υποχρεούνται επιπλέον να δηλώνουν ρητά αν συναινούν ή όχι για την δημοσίευση των στοιχείων τους, όπως αυτά προσδιορίζονται από τα σημεία 1, 2 και 3 του παραρτήματος 38δ των ΔΕΚΤΚ, στο διαδίκτυο, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπληρώνοντας ανάλογα προς τούτο, το πεδίο 10 αυτής.

Στην Αίτηση-Δήλωση επισυνάπτονται έγγραφα και πιστοποιητικά που βεβαιώνουν την αλήθεια και ακρίβεια του περιεχομένου της και τα οποία καθορίζονται, κατά περίπτωση, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Τελωνείων και ΕΦΚ.

2. Διαδικασία χορήγησης μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI), για τους οικονομικούς φορείς που είναι εγκατεστημένοι σε τρίτη χώρα.

Οι εγκατεστημένοι σε τρίτη χώρα οικονομικοί φορείς, που τηρούν τελωνειακές διατυπώσεις σε τελωνείο της χώρας μας, πρέπει να υποβάλλουν γραπτή Αίτηση-Δήλωση στο μηχανογραφημένο τελωνείο που τηρούνται οι τελωνειακές διατυπώσεις. Η Αίτηση- Δήλωση πρέπει να είναι δεόντως συμπληρωμένη, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος 1 της παρούσας Απόφασης.

Στην Αίτηση-Δήλωση επισυνάπτονται έγγραφα και πιστοποιητικά που βεβαιώνουν την αλήθεια και ακρίβεια του περιεχομένου της και τα οποία καθορίζονται, κατά περίπτωση, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Τελωνείων και ΕΦΚ.

3. Χορήγηση Βεβαίωσης μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI).

 Η αρμόδια αρχή διενεργεί τον απαιτούμενο έλεγχο της Αίτησης-Δήλωσης και των επισυναπτομένων σε αυτήν παραστατικών και στοιχείων και την αποδέχεται ή την απορρίπτει, κατά περίπτωση.

Σε περίπτωση αποδοχής της Αίτησης-Δήλωσης, η αρμόδια αρχή καταχωρεί τα στοιχεία του οικονομικού φορέα στο σύστημα των οικονομικών φορέων και αποδίδει τον μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (ΕΟRI), με τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος 2 της παρούσας.

 Άρθρο 7 -  Διαδικασία χορήγησης ειδικού αριθμού «ad hoc».

 1. Μετά την 1η Ιουλίου 2009, είναι δυνατόν σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως αυτές προσδιορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, ο οικονομικός φορέας να καταγράφεται με έναν ειδικό αριθμό «ad hoc». Ο ειδικός αριθμός «ad hoc» χρησιμοποιείται αποκλειστικά για συναλλαγές που διενεργούνται εντός ημέρας με το τελωνείο και δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από τον οικονομικό φορέα, ενώ δεν κοινοποιείται και δεν καταγράφεται στην βάση δεδομένων του Κοινοτικού Συστήματος «EOS». Στις εν λόγω περιπτώσεις δεν χορηγείται ο μοναδικός αριθμός αναγνώρισης EORI

2. Ο ειδικός αριθμός «ad hoc» δύναται να χορηγηθεί από την αρμόδια τελωνειακή αρχή μόνον στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) σε οικονομικούς φορείς που είναι εγκατεστημένοι είτε στην Ελλάδα είτε σε Κράτος Μέλος της Κοινότητας και στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους συναλλάσσονται με τις τελωνειακές αρχές της χώρας μας και δεν διαθέτουν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (ΕΟRI) ή η αρμόδια τελωνειακή αρχή δεν έχει την δυνατότητα επιβεβαίωσης του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI) του συναλλασσομένου.

β) σε οικονομικούς φορείς που είναι εγκατεστημένοι εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας και στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους, συναλλάσσονται με τις τελωνειακές αρχές της χώρας μας για τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 4ιβ παράγραφος 3 των ΔΕΤΚΤ και δεν διαθέτουν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (ΕΟRI) ή η αρμόδια τελωνειακή αρχή δεν έχει την δυνατότητα επιβεβαίωσης του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI) του συναλλασσομένου.

 Άρθρο 8 -  Δομή του ειδικού «ad hoc» αριθμού.

 Ο ειδικός αριθμός «ad hoc» αποτελείται από συνδυασμό:

 - του κωδικού ISO alpha-2 της χώρας μας (GR),

- του κωδικού ISO alpha-2 της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένος ο οικονομικός φορέας, όπως αυτός έχει καθορισθεί από την σχετική κοινοτική νομοθεσία και

 - του συστημικού κωδικού που παράγεται από το ΟΠΣΤ.

Άρθρο 9 -  Οίκοθεν καταχώρηση στο κοινοτικό σύστημα EOS - Μεταβατική Ρύθμιση.

1. Για ορισμένες κατηγορίες οικονομικών φορέων οι οποίες αναφέρονται στη συνέχεια, έχει ήδη χορηγηθεί οίκοθεν μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (ΕΟRI), κατά τη διαδικασία καταχώρησης των στοιχείων τους στο Κοινοτικό Σύστημα Καταχώρησης «EOS». Οι κατηγορίες αυτές είναι οι ακόλουθες:

 α) Κύριοι υπόχρεοι που είχαν τηρήσει τελωνειακές διατυπώσεις εντός του χρονικού διαστήματος από της 1ης Ιανουαρίου 2006 μέχρι και της 31ης Μαρτίου 2009.

β) Εξαγωγείς που είχαν τηρήσει τελωνειακές διατυπώσεις εντός του χρονικού διαστήματος από της 1ης Ιανουαρίου 2006 μέχρι και της 31ης Μαρτίου 2009.

γ) Εισαγωγείς που είχαν τηρήσει τελωνειακές διατυπώσεις εντός του χρονικού διαστήματος από της 1ης Ιανουαρίου 2008 μέχρι και της 31ης Μαρτίου 2009.

δ) Εκτελωνιστές.

2. Οι οικονομικοί φορείς που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο 1 και εξακολουθούν και μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης να συναλλάσσονται με τα τελωνεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεούνται στην επικαιροποίηση των στοιχείων τους με την προβλεπόμενη στο άρθρο 6 της παρούσας, κατά περίπτωση, διαδικασία και εντός της χρονικής περιόδου από της 1ης Ιούλιου 2009 μέχρι και της 30ης Ιούλιου 2010.

3. Η προαναφερόμενη διαδικασία επικαιροποίησης μπορεί να τηρηθεί είτε στο μηχανογραφημένο τελωνείο του τόπου εγκατάστασης του οικονομικού φορέα, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μηχανογραφημένο τελωνείο, στο οποίο τηρούνται οι τελωνειακές διαδικασίες.

4. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαιροποίησης κατά τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους, το αρμόδιο Τελωνείο στο οποίο τηρήθηκε η διαδικασία, χορηγεί σχετική βεβαίωση σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος 2 της παρούσας.

Άρθρο 10 - Τελικές διατάξεις – Έναρξη ισχύος.

1. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

2. Η παρούσα απόφαση ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

 Α. ΜΠΕΖΑΣ

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 -  Υπόδειγμα Αίτησης-Δήλωσης, για χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI)

 

ΑΙΤΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΗ/ APPLICATION-DECLARATION

1. Επωνυμία εταιρίας/ Ονοματεπώνυμο Προσώπου/Full Name of the person

 2. Διεύθυνση Έδρας/ Διεύθυνση Κατοικίας/  Address of Establishment/Address of residence

 3. Ημερομηνία Σύστασης /Ημερομηνία Γέννησης/Date of Establishment/Date of birth

 4. Νομικός χαρακτήρας /Legal status

 5. Είδος προσώπου (Νομικό, Φυσικό, Ένωση Προσώπων) / Type of person (Legal, Natural, Association of persons)

 6. Τόπος άσκησης κύριων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων/Location of main place of business

7. Υπεύθυνος επικοινωνίας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλ., φαξ, e-mail)/Contact person (name, address, phone, fax, e-mail)

 8. Αριθμός ΑΦΜ/VAT number

 9. Κωδικός κύριας οικονομικής δραστηριότητας /Principal economic activity code

 10. Συγκατάθεση για την ανακοίνωση:

 α) του αριθμού EORI,

 β) της Επωνυμίας της Εταιρίας/ του Ονοματεπώνυμου του Φυσικού Προσώπου και

 γ) της Διεύθυνσης Έδρας της Εταιρίας/Διεύθυνση της Κατοικίας του Φυσικού Προσώπου

 . ΝΑΙ . ΟΧΙ

 Consent to disclosure of the following data:

a) EORI number

b) Full Name of the person

c) Address of Establishment/Address of residence

 . YES . NΟ

 11. Υπογραφή/ Signature : …………………………….………………….. Ημερομηνία/Date: …………………………….

 Επωνυμία/Name: ………………………………………………………………………………………………………...

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 - Υπόδειγμα Βεβαίωσης χορήγησης μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI)

 

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΤΕΛΩΝΕΙΟ …………………………………………

ΒΕΒΑΙΩΣΗ  ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΡΙΘΜΟΥ EORI ASSIGNMENT EORI NUMBER

ΑΡΙΘΜΟΣ EORI EORI Number

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ Start Date

ΕΠΩΝΥΜΙΑ/ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Full Name

ΧΩΡΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Country of Establishment

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

 

ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:

 

Εθνικό Τυπογραφείο (για δημοσίευση κατά προτεραιότητα στην Εφημερίδα της

Κυβερνήσεως)

Εσωτερική Διανομή

 α) Γραφ. Υφυπουργού κ. Α. ΜΠΕΖΑ

 β) Γραφ. Γεν. Γραμματέα κ. ΑΘ. ΣΚΟΡΔΑ

 γ) Γραφ. κ. Γεν. Γραμματέα ΓΓΠΣ

 δ) Γραφ. κ. Γεν. Δ/ντή Τελωνείων & ΕΦΚ

 ε) Γραφ. κ. Γεν. Δ/ντή ΚΕΠΥΟ

 στ) Δ/νσεις: 19η/Τμήμα Α΄, 33η/Τμήμ

 

 

Κοινοποίηση της ΑΥΟΟ αριθμ. 5024905/3083/Α0019 «Διαδικασία καταχώρησης των οικονομικών φορέων στο Κοινοτικό Σύστημα EOS και χορήγησης του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) από την Τελωνειακή Υπηρεσία - Ορισμός αρμόδιων τελωνειακών αρχών». Αρ. Πρωτ.:5024928 /3086/Α0019, Αθήνα, 30 Ιουνίου 2009

 

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ

& ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.

Δ/ΝΣΗ 19Η ΤΕΛ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

 

ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση της ΑΥΟΟ αριθμ. 5024905/3083/Α0019 «Διαδικασία καταχώρησης των οικονομικών φορέων στο Κοινοτικό Σύστημα EOS και χορήγησης του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) από την Τελωνειακή Υπηρεσία - Ορισμός αρμόδιων τελωνειακών αρχών».

Σας κοινοποιούμε συνημμένα την ΑΥΟΟ αριθμ. 5024905/3083/Α0019 «Διαδικασία καταχώρησης των οικονομικών φορέων στο Κοινοτικό Σύστημα EOS και χορήγησης του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) από την Τελωνειακή Υπηρεσία - Ορισμός αρμόδιων τελωνειακών αρχών», (ο αριθμός ΦΕΚ δημοσίευσης της ανωτέρω αναφερόμενης ΑΥΟΟ θα σας γνωστοποιηθεί)

Για ομοιόμορφη εφαρμογή από όλες τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές κατά την διαδικασία καταχώρησης των οικονομικών φορέων και της χορήγησης του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης ΕΟRI, όπως αυτές προσδιορίζονται τόσο στην προαναφερόμενη ΑΥΟΟ, όσο και στις διατάξεις του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (ΚΤΚ), κανονισμός (ΕΟΚ) 2913/92 και των διατάξεων εφαρμογής του (ΔΕΚΤΚ), κανονισμός (ΕΟΚ), 2454/93, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, παρέχονται κατωτέρω ειδικότερες οδηγίες (ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ).

Ομοίως, στο ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ της παρούσας, περιέχονται οδηγίες για τον χειρισμό της οθόνης “ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ EORI” (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ) και του Κοινοτικού συστήματος καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (ΕΟS) (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ).

Ως έναρξη εφαρμογής των διαδικασιών που καθορίζονται με την κοινοποιούμενη ΑΥΟΟ, έχει οριστεί η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του NCTS-φάση 4 και ECS-φάση 2 (6-7-2009).

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

1. Κοινοτικό σύστημα καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (ΕΟS).

Το Κοινοτικό σύστημα καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (Economic Operator System- «ΕΟS») είναι η Κοινοτική βάση δεδομένων όπου καταχωρούνται και αναγνωρίζονται όλοι οι οικονομικοί φορείς στους οποίους έχει χορηγηθεί μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) από τα 27 κράτη-μέλη της Κοινότητας. Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιείται από τις τελωνειακές αρχές της χώρας μας, προκειμένου να αναγνωριστούν (επαληθευθούν) οι οικονομικοί φορείς που έχουν ήδη λάβει μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI) από αρμόδια αρχή άλλου κράτους-μέλους της Κοινότητας, οι οποίοι ωστόσο δεν βρίσκονται στο κεντρικό σύστημα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων (ΟΠΣΤ).

Ειδικότερα, στην περίπτωση κατά την οποία ένας οικονομικός φορέας ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε άλλο κράτος-μέλος της Κοινότητας ή σε τρίτη χώρα και έχει εν τω μεταξύ λάβει μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI) από τελωνειακή αρχή άλλου κράτους-μέλλους, δεν βρίσκεται στο κεντρικό σύστημα του ΟΠΣΤ, το ελληνικό τελωνείο συναλλαγής προκειμένου να επαληθεύσει τον εν λόγω αριθμό EORI, χρησιμοποιεί το κοινοτικό σύστημα καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (Economic Operator System- «ΕΟS»).

Ειδικότερες οδηγίες για την επαλήθευση του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), μέσω του Κοινοτικού συστήματος καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (ΕΟS), δίδονται παρακάτω στο ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ-Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας. Με ευθύνη των προϊσταμένων των τελωνειακών υπηρεσιών, ορίζονται οι αρμόδιοι υπάλληλοι διαχείρισης του Κοινοτικού συστήματος καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (ΕΟS), καθώς και της εθνικής βάσης διαχείρισης συναλλασσομένων EORI.__

2. Κατηγορίες οικονομικών φορέων οι οποίοι είναι απαραίτητο να καταχωρηθούν στο Κοινοτικό σύστημα καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (ΕΟS) και να λάβουν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI).

Οι κατηγορίες των οικονομικών φορέων που είναι απαραίτητο, κατά την τήρηση των τελωνειακών διατυπώσεων, να καταχωρηθούν στο Κοινοτικό σύστημα καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (ΕΟS) και να λάβουν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI), προσδιορίζονται με βάση τον τόπο εγκατάστασης τους, ο οποίος δύναται να είναι είτε εντός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας είτε εντός εδάφους τρίτης χώρας, σε συνδυασμό με τις αναφερόμενες παρακάτω παραμέτρους:

2.1. Οικονομικοί φορείς οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.

Οι οικονομικοί φορείς οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας και οι οποίοι, στο πλαίσιο της άσκησης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, συμμετέχουν σε διαδικασίες που διέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία, είναι απαραίτητο να καταχωρούνται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή του Κράτους Μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένοι στο Κοινοτικό σύστημα καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (ΕΟS) και να λάβουν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI). Οι εν λόγω οικονομικοί φορείς, είναι δυνατόν να έχουν τη μορφή:

• φυσικού προσώπου,

• νομικού προσώπου ή

• ένωσης προσώπων η οποία έχει δικαιοπρακτική ικανότητα, ωστόσο δεν είναι νομικό πρόσωπο. Οικονομικός Φορέας εγκατεστημένος στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, νοείται:

• Προκειμένου για φυσικό πρόσωπο, εφόσον διατηρεί τη συνήθη κατοικία του εντός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας.

• Προκειμένου για νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων, εφόσον διατηρεί την καταστατική του έδρα ή την κεντρική του διοίκηση ή τη μόνιμη εγκατάστασή του, εντός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας

2.2. Οικονομικοί φορείς οι οποίοι δεν είναι εγκατεστημένοι στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.

Οι οικονομικοί φορείς που δεν είναι εγκατεστημένοι στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, είναι απαραίτητο να καταχωρούνται στο Κοινοτικό σύστημα καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (ΕΟS) και να λάβουν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI), από την αρμόδια τελωνειακή αρχή του κράτους-μέλους όπου εκτελούν για πρώτη φορά μία από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 4ιβ του κανονισμού (ΕΟΚ) 2454/93, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και οι οποίες είναι:

α) υποβάλλουν στην Κοινότητα συνοπτική ή τελωνειακή διασάφηση, εκτός από: i) τελωνειακή διασάφηση που υποβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 225 έως 238 του κανονισμού (ΕΟΚ) 2454/93, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και

ii) τελωνειακή διασάφηση που υποβάλλεται για τη διαδικασία της προσωρινής εισαγωγής,

β) υποβάλλουν στην Κοινότητα συνοπτική διασάφηση εισόδου ή εξόδου,

γ) εκμεταλλεύονται αποθήκη προσωρινής εναπόθεσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 185 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΟΚ) 2454/93, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,

δ) υποβάλλουν αίτηση για άδεια, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 324α ή 372 του κανονισμού (ΕΟΚ) 2454/93, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και ε) υποβάλλουν αίτηση για την χορήγηση πιστοποιητικού εγκεκριμένου οικονομικού φορέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14α του κανονισμού (ΕΟΚ) 2454/93, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

3. Διαδικασία καταχώρησης στο Κοινοτικό σύστημα καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (ΕΟS) και λήψης μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI).

Η διαδικασία καταχώρησης στο Κοινοτικό σύστημα καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (ΕΟS) και λήψης μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), είναι η ακόλουθη:__

3.1. Οικονομικοί φορείς οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.

Προκειμένου οι οικονομικοί φορείς που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα να λάβουν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI), υποβάλλουν στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές που προσδιορίζονται στο άρθρο 4 της κοινοποιούμενης ΑΥΟΟ, Αίτηση-Δήλωση σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος 1 αυτής, δεόντως συμπληρωμένη κατά τα οριζόμενα παρακάτω στην παράγραφο 3.4. Μετά την υποβολή της Αίτησης- Δήλωσης, η αρμόδια τελωνειακή αρχή στην οποία αυτή υποβάλλεται, εξετάζει την ορθότητα συμπλήρωσής της καθώς και των επισυναπτόμενων σε αυτήν εγγράφων, όπως προσδιορίζονται, κατά περίπτωση, στις παραγράφους 3.5.1.1 και 3.5.1.2 της παρούσας και ανάλογα αποδέχεται ή απορρίπτει την Αίτηση-Δήλωση.

Σε περίπτωση αποδοχής της Αίτησης-Δήλωσης, η αρμόδια τελωνειακή αρχή καταχωρεί τα στοιχεία του οικονομικού φορέα στο πληροφοριακό σύστημα τελωνείων και κοινοποιεί στον αιτούντα τον μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI), με την χορήγηση σχετικής βεβαίωσης σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος 2 της κοινοποιούμενης ΑΥΟΟ.

Για λόγους επιτάχυνσης των τελωνειακών εργασιών και διευκόλυνσης των οικονομικών φορέων, συνιστάται στους οικονομικούς φορείς να υποβάλλουν την Αίτηση-Δήλωση για τη χορήγηση του μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI) στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές της χώρας μας, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε δραστηριότητας που διέπεται από την τελωνειακή νομοθεσία.

3.2. Οικονομικοί φορείς οι οποίοι δεν είναι εγκατεστημένοι στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.

Όσον αφορά στους οικονομικούς φορείς που δεν είναι εγκατεστημένοι στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, όταν πραγματοποιούν για πρώτη φορά στη χώρα μας, μία από τις αναφερόμενες στην παράγραφο 2.2 της παρούσας τελωνειακές διαδικασίες, πρέπει να υποβάλλουν Αίτηση-Δήλωση χορήγησης μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), στο μηχανογραφημένο τελωνείο της πρώτης τους συναλλαγής.

Μετά την υποβολή της αίτησης, ακολουθείται κατά αναλογία η διαδικασία που περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο 3.1.

3.3. Προσδιορισμός του αρμόδιου κράτους-μέλους για την χορήγηση του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), για πολυεθνικές εταιρίες με θυγατρικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση κατά την οποία μία μητρική εταιρία που είναι εγκατεστημένη στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας σε άλλο κράτος-μέλος, συμμετέχει σε τελωνειακές διαδικασίες και έχει θυγατρική εταιρία στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο και στο πλαίσιο άσκησης των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων συμμετέχει σε δραστηριότητες που διέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία, οφείλουν και τα δύο αυτά νομικά πρόσωπα να λάβουν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI), διαφορετικό όμως η κάθε εταιρία.

Επισημαίνεται ότι ο μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) χορηγείται από την αρμόδια αρχή του κράτους-μέλους εγκατάστασης του κάθε οικονομικού φορέα. Ως εκ τούτου στη χώρα μας δεν χορηγείται αριθμός EORI σε οικονομικούς φορείς που είναι εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος-μέλος, καθώς αρμόδιες αρχές για την χορήγηση του εν λόγω αριθμού είναι οι αρχές που έχουν καθορισθεί από τα άλλα κράτη-μέλη στα οποία βρίσκεται η εγκατάσταση των οικονομικών φορέων.

Παράδειγμα: Μία μητρική εταιρία «Μ» που είναι εγκατεστημένη στην Γερμανία, έχει δύο θυγατρικές εταιρείες: την θυγατρική εταιρεία «Θ1» που είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα και την θυγατρική εταιρεία «Θ2» που είναι εγκατεστημένη στο Βέλγιο. Η μητρική εταιρία αλλά και οι θυγατρικές της εταιρίες συμμετέχουν σε τελωνειακές δραστηριότητες που διέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία. Συνεπώς, η μητρική εταιρία «Μ» πρέπει να λάβει μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI) από την αρμόδια τελωνειακή αρχή της Γερμανίας, ενώ η θυγατρική εταιρία «Θ1» πρέπει να λάβει αριθμό αναγνώρισης EORI από την αρμόδια τελωνειακή αρχή της Ελλάδας, ενώ η θυγατρική εταιρεία «Θ2» πρέπει να λάβει αριθμό αναγνώρισης EORI από την αρμόδια τελωνειακή αρχή του Βελγίου.

3.4. Συμπλήρωση της Αίτησης-Δήλωσης για χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI).

Για την ορθή υποβολή της καθοριζόμενης με το Παράρτημα 1 της κοινοποιούμενης ΑΥΟΟ Αίτησης-Δήλωσης, για τη χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), από τον ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα, πρέπει να συμπληρώνονται οι ακόλουθες θέσεις, ως εξής:

Θέση 1. Επωνυμία εταιρίας/Ονοματεπώνυμο Προσώπου/Full Name of the person:

Η συμπλήρωση της θέσης αυτής είναι υποχρεωτική και αναγράφεται η πλήρης επωνυμία της εταιρίας ή το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου, που υποβάλλει, κατά περίπτωση ή για λογαριασμό του οποίου υποβάλλεται η Αίτηση-Δήλωση.

Θέση 2. Διεύθυνση Εγκατάστασης/Διεύθυνση Κατοικίας/Address of Establishment/Address of residence:

Η συμπλήρωση της θέσης αυτής είναι υποχρεωτική και ο οικονομικός φορέας πρέπει να συμπληρώσει τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Οδός και αριθμός της κύριας εγκατάστασης του νομικού προσώπου ή της κύριας κατοικίας του φυσικού προσώπου .

β) Ταχυδρομικός κώδικας της περιοχής.

γ) Πόλη.

δ) Χώρα και

ε) Κωδικός αναγνώρισης της χώρας (κωδικός χώρας ISO alpha-2).

Θέση 3. Ημερομηνία Σύστασης / Ημερομηνία Γέννησης / Date of Establishment / Date of birth:

Η συμπλήρωση της θέσης αυτής είναι υποχρεωτική και αναγράφεται αριθμητικώς η ημέρα, ο μήνας και το έτος ίδρυσης του οικονομικού φορέα (έναρξη επιτηδεύματος).

 Στην περίπτωση φυσικού προσώπου, αναγράφεται η ημερομηνία γέννησης.

Θέση 4. Νομικός χαρακτήρας /Legal status:

Η συμπλήρωση της θέσης αυτής είναι υποχρεωτική, όταν ο αιτών (θέση 1) είναι νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων και αναγράφεται η νομική μορφή του, όπως αυτή προσδιορίζεται στο καταστατικό του (για παράδειγμα ανώνυμη εταιρεία, ΕΠΕ κλπ).

Θέση 5. Είδος προσώπου (Νομικό, Φυσικό, Ένωση Προσώπων)/Type of person (Legal, Natural, Association of persons):

Η συμπλήρωση της θέσης αυτής είναι υποχρεωτική και αναγράφεται το είδος προσώπου (φυσικό πρόσωπο, νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων) υπό μορφή κωδικού ως ακολούθως:

α) Εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, αναγράφεται ο κωδικός 1.

β) Εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, αναγράφεται ο κωδικός 2.

γ) Εφόσον πρόκειται για ένωση προσώπων, αναγράφεται ο κωδικός 3.

Θέση 6. Τόπος άσκησης κύριων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων/Location of main place of business:

Η συμπλήρωση της θέσης αυτής δεν είναι υποχρεωτική και ο αιτών δύναται να συμπληρώσει τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Οδός και αριθμός της κύριας εγκατάστασης του,

β) Ταχυδρομικός κώδικας της περιοχής,

γ) Πόλη.

δ) Χώρα.

Θέση 7. Υπεύθυνος επικοινωνίας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, φαξ, e-mail) / Contact person (name, address, phone, fax. e-mail):

Η συμπλήρωση της θέσης αυτής είναι υποχρεωτική και ο αιτών πρέπει να συμπληρώσει τα ακόλουθα στοιχεία, τα οποία αφορούν αποκλειστικά στον υπεύθυνο επικοινωνίας:

α) Ονοματεπώνυμο.

β) Οδός και αριθμός της εγκατάστασης, εντός της οποίας βρίσκεται ο υπεύθυνος επικοινωνίας

γ) Ταχυδρομικός κώδικας της περιοχής,

δ) Αριθμός Τηλεφώνου.

ε) Αριθμός Τηλεομοιοτύπου.

στ) Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου.__

Θέση 8. Αριθμός Φορολογικού Μητρώου:

Η συμπλήρωση της θέσης αυτής είναι υποχρεωτική και αναγράφεται ο αριθμός φορολογικού μητρώου του οικονομικού φορέα. Στην περίπτωση οικονομικού φορέα εγκατεστημένου σε τρίτη χώρα, αναγράφεται ο αριθμός καταχώρησης με τον οποίο καταχωρείται στις φορολογικές αρχές της χώρας του.

Θέση 9. Κωδικός κύριας οικονομικής δραστηριότητας /Principal economic activity code:

Η συμπλήρωση της θέσης αυτής δεν είναι υποχρεωτική και δύναται να συμπληρωθεί από τον οικονομικό φορέα, εφόσον είναι γνωστός ο τετραψήφιος κωδικός της κύριας οικονομικής δραστηριότητάς του, όπως αυτός προσδιορίζεται σύμφωνα με την στατιστική ονοματολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (NACE).

Θέση 10. Συγκατάθεση για την ανακοίνωση:

Η συμπλήρωση της θέσης αυτής είναι υποχρεωτική και δηλώνεται η συμφωνία ή η διαφωνία του οικονομικού φορέα για την δημοσίευση στο Διαδίκτυο των στοιχείων του που συνδέονται με το μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI) και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

α) αριθμός EORI,

β) Επωνυμία της Εταιρίας/Ονοματεπώνυμου Φυσικού Προσώπου και

γ) Διεύθυνσης Εγκατάστασης /Διεύθυνσης Κατοικίας

Θέση 11. Υπογραφή, ημερομηνία και επωνυμία υπογράφοντος:

Η συμπλήρωση της θέσης αυτή είναι υποχρεωτική και αναγράφονται το ονοματεπώνυμο του προσώπου που υπογράφει την Αίτηση-Δήλωση, η ημερομηνία υποβολής της και η επωνυμία της εταιρίας εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο ή το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου. Στην περίπτωση κατά την οποία η Αίτηση- Δήλωση υποβάλλεται από νομικό πρόσωπο, ο υπογράφων πρέπει να είναι ο νόμιμος εκπρόσωπός του, ενώ στην περίπτωση νομικού προσώπου εγκατεστημένου στην Ελλάδα, επί της θέσεως αυτής τίθεται επιπλέον και η σφραγίδα του.

3.5. Επισυναπτόμενα έγγραφα και πιστοποιητικά στην Αίτηση-Δήλωση για χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI).

Στην Αίτηση-Δήλωση για χορήγηση αριθμού αναγνώρισης EORI, επισυνάπτονται, κατά περίπτωση τα ακόλουθα έγγραφα και πιστοποιητικά:

3.5.1. Για οικονομικούς φορείς εγκατεστημένους στην Ελλάδα.

Οι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα οικονομικοί φορείς, κατά την υποβολή της Αίτησης- Δήλωσης πρέπει να προσκομίζουν τα ακόλουθα έγγραφα και πιστοποιητικά:

3.5.1.1 Όταν ο οικονομικός φορέας είναι νομικό πρόσωπο:

α) Tο τελευταίο κωδικοποιημένο καταστατικό της Εταιρείας ή το αρχικό καταστατικό με όλες τις τροποποιήσεις και τα ΦΕΚ δημοσίευσης αυτών.

β) Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 από τον αιτούντα με την οποία δηλώνει:

i) ότι δεν έχει υποβάλει αίτηση για χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI) σε άλλη αρμόδια αρχή της χώρας ή άλλου Κράτους Μέλους και

ii) ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση γνωστοποίησης στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, οποιασδήποτε μεταβολής των στοιχείων του παραρτήματος 38δ των ΔΕΚΤΚ.

γ) Πρόσφατη βεβαίωση μεταβολής-μετάταξης από την αρμόδια για τη φορολογία του ΔΟΥ.

δ) Πρακτικά του Νομικού Προσώπου περί εκπροσώπησης της εταιρίας και ΦΕΚ Δημοσίευσης αυτών.

3.5.1.2 Όταν ο οικονομικός φορέας είναι φυσικό πρόσωπο:

α) Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

β) Τα οριζόμενα στις υπό στοιχεία β) και γ) περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου 2.5.1.1.

3.5.1.3 Επισημάνσεις.

Επισημαίνεται ότι εφόσον κατά την υποβολή της Αίτησης-Δήλωσης διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία που έχει συμπληρώσει ο αιτών είναι διαφορετικά σε σχέση με αυτά που ήδη υπάρχουν στο πληροφοριακό σύστημα τελωνείων, ο αιτών πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση μεταβολής των συγκεκριμένων στοιχείων από την αρμόδια ΔΟΥ στην οποία προέβη στην μεταβολή των στοιχείων. Η προσκόμιση της βεβαίωσης μεταβολής δεν απαιτείται για τις περιπτώσεις που υπάρχουν μεταβολές:

• στη θέση 7 της αίτησης-δήλωσης «Υπεύθυνος επικοινωνίας»,

• στη θέση 9 της αίτησης-δήλωσης «Κωδικός κύριας οικονομικής δραστηριότητας» και

• στην θέση 10 της αίτησης-δήλωσης «Συγκατάθεση για την ανακοίνωση».

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο οικονομικός φορέας υποβάλλει την Αίτηση-Δήλωση χωρίς την προσκόμιση μέρους ή και του συνόλου των απαιτούμενων επισυναπτόμενων εγγράφων και πιστοποιητικών, η αρμόδια τελωνειακή αρχή δύναται να την αποδέχεται και να χορηγεί μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI) στον αιτούντα και να ορίζει χρονική προθεσμία εντός της οποίας ο οικονομικός φορέας έχει την υποχρέωση να προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα και πιστοποιητικά.

3.5.2. Για οικονομικούς φορείς εγκατεστημένους σε τρίτη χώρα.

Οι εγκατεστημένοι σε τρίτη χώρα οικονομικοί φορείς, κατά την υποβολή της Αίτησης- Δήλωσης πρέπει να προσκομίζουν τα ακόλουθα έγγραφα και πιστοποιητικά:

3.5.2.1 Όταν ο οικονομικός φορέας είναι νομικό πρόσωπο:

α) Επίσημο έγγραφο από το εμπορικό ή άλλο επιμελητήριο τρίτης χώρας ή άλλου κράτος-μέλους, το οποίο παρέχει δεδομένα αναγνώρισης του οικονομικού φορέα.

Το εν λόγω έγγραφο είναι πρωτότυπο ή επισήμως επικυρωμένο αντίγραφο και ισχύει εφόσον δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την ημερομηνία έκδοσής του. Οι τελωνειακές αρχές δύνανται να ζητούν επίσημη μετάφραση των εν λόγω εγγράφων.

β) Υπεύθυνη Δήλωση από τον αιτούντα, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος 1 της παρούσας, με την οποία δηλώνει:

i) ότι δεν έχει υποβάλει αίτηση για χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI) σε άλλη αρμόδια αρχή της χώρας ή άλλου Κράτους Μέλους και ii) ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση γνωστοποίησης στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, οποιασδήποτε μεταβολής των στοιχείων του παραρτήματος 38δ των ΔΕΚΤΚ.

3.5.2.2 Όταν ο οικονομικός φορέας είναι φυσικό πρόσωπο:

α) Ισχύον διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο, όπως καθορίζεται από τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αριθμ. 562/2006 της 15ης Μαρτίου 2006.

β) Υπεύθυνη Δήλωση από τον αιτούντα σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος 1 της παρούσας, με την οποία δηλώνει:

i) ότι δεν έχει υποβάλει αίτηση για χορήγηση μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (ΕΟRI) σε άλλη αρμόδια αρχή της χώρας ή άλλου Κράτους Μέλους και

ii) ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση γνωστοποίησης στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, οποιασδήποτε μεταβολής των στοιχείων του παραρτήματος 38δ των ΔΕΚΤΚ.__

4. Συμπλήρωση του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) στις θέσεις του ΕΔΕ.

Ο μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) συμπληρώνεται στις θέσεις 2 «Αποστολέας/Εξαγωγέας», 8 «Παραλήπτης», 14 «Διασαφιστής/Αντιπρόσωπος» και 50 «Κύριος Υπόχρεος» του ΕΔΕ: Ειδικότερα για κάθε μία από τις παραπάνω θέσεις τοτ ΕΔΕ, ισχύουν τα ακόλουθα:

4.1. Θέση 2 «Αποστολέας/Εξαγωγέας».

Η συμπλήρωση της Θέσης 2 πραγματοποιείται με τον τρόπο που περιγράφεται στο Παράρτημα 37 και την κωδικοποίηση που αναφέρεται στο Παράρτημα 38, αντίστοιχα, του κανονισμού (ΕΟΚ) 2454/93. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η συμπλήρωση της Θέσης 2 είναι υποχρεωτική, συμπληρώνεται ως αριθμός αναγνώρισης του οικονομικού φορέα, ο μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) που έχει χορηγηθεί στον οικονομικό φορέα από την αρμόδια τελωνειακή αρχή.

Στις εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο αποστολέας/εξαγωγέας δεν διαθέτει μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI) ή η επαλήθευση του εν λόγω αριθμού δεν είναι εφικτή, στη Θέση 2 αναγράφεται ο ειδικός αριθμός «ad hoc» όπως προβλέπεται από τις Διατάξεις Εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα και σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα παρακάτω στην παράγραφο 5 της παρούσας.

Σε περίπτωση αποστολής/εξαγωγής εμπορευμάτων χωρίς εμπορικό χαρακτήρα με την υποβολή ΕΔΕ «ΑΝΕΥ ΣΤΑΤ.» δεν απαιτείται μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) και αντί αυτού συμπληρώνεται ο ΑΦΜ, εφόσον ο ενδιαφερόμενος διαθέτει ΑΦΜ ή ο αριθμός ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου του.

4.2. Θέση 8 «Παραλήπτης».

Η συμπλήρωση της Θέσης 8 πραγματοποιείται με τον τρόπο που περιγράφεται στο Παράρτημα 37 και την κωδικοποίηση που αναφέρεται στο Παράρτημα 38, αντίστοιχα,

του κανονισμού (ΕΟΚ) 2454/93. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η συμπλήρωση της Θέσης 8 είναι υποχρεωτική, συμπληρώνεται ως αριθμός αναγνώρισης του οικονομικού φορέα, ο μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) που έχει χορηγηθεί στον οικονομικό φορέα από την αρμόδια τελωνειακή αρχή.

Στις εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο παραλήπτης δεν διαθέτει αριθμό EORI ή η επαλήθευση του εν λόγω αριθμού δεν είναι εφικτή, στην Θέση 8 αναγράφεται ο ειδικός αριθμός «ad hoc» όπως προβλέπεται από τις Διατάξεις Εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα και σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα παρακάτω στην παράγραφο 5 της παρούσας.

Επισημαίνεται ότι, για τα εμπορεύματα που υπάγονται στο καθεστώς εξαγωγής και υποβάλλεται κανονική τελωνειακή διασάφηση εξαγωγής με συνημμένο το έγγραφο προστασίας και ασφάλειας, απαιτείται η συμπλήρωση της θέσης 8 του ΕΔΕ με το μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI), διαφορετικά σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός, το πεδίο του αριθμού αυτού παραμένει κενό.

4.3. Θέση 14 «Διασαφιστής/Αντιπρόσωπος».

Η συμπλήρωση της Θέσης 14 πραγματοποιείται με τον τρόπο και τους κωδικούς που προβλέπονται στα παραρτήματα 37 και 38 του κανονισμού (ΕΟΚ) 2454/93.

Στην περίπτωση εισαγωγής ή εξαγωγής, κατά την οποία μεσολαβεί εκτελωνιστής, στη θέση 14 συμπληρώνεται ο κωδικός [2] [περίπτωση όπου η διασάφηση υποβάλλεται από αντιπρόσωπο του διασαφιστή, με σχέση άμεσης αντιπροσώπευσης, κατά την έννοια του άρθρου 5 παράγραφος 2 πρώτη περίπτωση του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (Κανονισμός (ΕΟΚ). 2913/92)], με τον οποίο καθορίζεται η ιδιότητα του αντιπροσώπου, ακολουθούμενος από τα στοιχεία του εκτελωνιστή και τον αριθμό ΕΟRI που αναφέρεται στο άρθρο 1 σημείο 16 των Διατάξεων Εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα. Εάν ο διασαφιστής/αντιπρόσωπος δεν διαθέτει μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI), αναγράφεται ο ειδικός αριθμός «ad hoc» όπως προβλέπεται από τις Διατάξεις Εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα και σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα παρακάτω στην παράγραφο 5 της παρούσας.

4.4. Θέση 50 «Κύριος Υπόχρεος»

4.4.1 Κοινοτική/κοινή διαμετακόμιση.

Η θέση 50 συμπληρώνεται με τα στοιχεία που προβλέπονται, κατά περίπτωση, στα Παραστήματα 37 (χειρόγραφη διαδικασία) και 37α (μηχανογραφημένη διαδικασία). Σε αυτήν συμπληρώνεται υποχρεωτικά ο μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) του κύριου υπόχρεου (και όχι του αντιπροσώπου του). Όταν τηρούνται μηχανογραφημένες διαδικασίες ο μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) συμπληρώνεται στο πεδίο «Αριθμός Αναγνώρισης » (ΤΙΝ).

Οι οικονομικοί φορείς που ενεργούν ως κύριοι υπόχρεοι καταθέτοντας δηλώσεις διαμετακόμισης σε μη μηχανογραφημένα τελωνεία, οφείλουν να φροντίσουν για την έκδοση, στο όνομά τους, μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) σε άλλη τελωνειακή αρχή που διαθέτει αυτή τη δυνατότητα. Εφόσον δεν είναι δυνατή η φυσική παρουσία των εν λόγω προσώπων στην τελωνειακή αρχή έκδοσης του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), η Αίτηση-Δήλωση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δύνανται να κατατεθούν στο μη μηχανογραφημένο τελωνείο και να διαβιβασθούν στη συνέχεια από αυτό, είτε ταχυδρομικώς είτε, εφόσον υπάρχει άμεση ανάγκη, μέσω τηλεομοιοτυπίας στην πλησιέστερη αρμόδια τελωνειακή αρχή. Η επαλήθευση του αριθμού EORI στα μη μηχανογραφημένα τελωνεία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με την επίδειξη αποδεικτικού χορήγησης του αριθμού, είτε με επικοινωνία του μη μηχανογραφημένου τελωνείου με το πλησιέστερο μηχανογραφημένο τελωνείο.

Στις περιπτώσεις ηλεκτρονικής υποβολής κοινοτικής/κοινής διαμετακόμισης, εάν ο κύριος υπόχρεος είναι εγκατεστημένος σε τρίτη χώρα και δεν διαθέτει μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI), υποβάλλει την Αίτηση-Δήλωση για την χορήγηση του  μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI) σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος 1 της κοινοποιούμενης AYOO. Στην περίπτωση όπου δεν επισυνάπτονται τα απαιτούμενα έγγραφα και πιστοποιητικά, η αρμόδια τελωνειακή αρχή αποδέχεται την Αίτηση-Δήλωση, χορηγεί μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI) στον αιτούντα και ορίζει χρονική προθεσμία εντός της οποίας ο οικονομικός φορέας έχει την υποχρέωση να προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα και πιστοποιητικά.

Σε κάθε περίπτωση η Αίτηση-Δήλωση είναι δυνατόν να υποβάλλεται και από τον νόμιμο αντιπρόσωπο του οικονομικού φορέα, κατά τη διαδικασία κατάθεσης της δήλωσης διαμετακόμισης στο τελωνείο αναχώρησης. Στην περίπτωση αυτή στη θέση 1 της Αίτησης-Δήλωσης αναγράφονται τα στοιχεία του οικονομικού φορέα, για λογαριασμό του οποίου αυτή κατατίθεται και στη θέση 11 αναγράφονται τα στοιχεία του νόμιμου αντιπροσώπου που την υποβάλλει.__

4.4.2. Καθεστώς TIR.

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή δεδομένων δελτίου TIR συμπληρώνεται προαιρετικά ο αριθμός EORI στη θέση 50 του συστήματος NCTS/TIR. Ο ίδιος αριθμός (EORI) αναγράφεται στη θέση 4 των φύλλων 1 και 2 του δελτίου TIR, εκείνων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εντός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας. Στην περίπτωση αυτή ο κάτοχος του δελτίου TIR πρέπει να διαθέτει μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI). Ο αριθμός ΕΟRI χορηγείται στον κάτοχο του δελτίου ΤΙR εφόσον ο εκπρόσωπός του προσκομίσει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή τα απαιτούμενα έγγραφα και πιστοποιητικά.

Η αρμόδια τελωνειακή αρχή είναι δυνατόν να αποδέχεται την Αίτηση-Δήλωση, να χορηγεί μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (ΕΟRI) στον αιτούντα και να ορίζει προθεσμία εντός της οποίας ο κάτοχος του δελτίου ΤΙR πρέπει να προσκομίσει τα απαιτούμενα και πιστοποιητικά.

Στην εξαιρετική περίπτωση κατά την οποία ο κάτοχος του δελτίου TIR είτε δεν διαθέτει μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI), είτε η αρμόδια τελωνειακή αρχή δεν έχει την δυνατότητα ηλεκτρονικής επιβεβαίωσης του εν λόγω αριθμού, ενώ το όχημα, σύνολο οχημάτων ή εμπορευματοκιβώτιο με τα εμπορεύματα και το δελτίο TIR προσκομίζονται στο συνοριακό Τελωνείο εισόδου, χορηγείται ο ειδικός αριθμός «ad hoc» σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα παρακάτω στην παράγραφο 5.4 της παρούσας.

5. Χορήγηση ειδικού αριθμού «ad hoc».

Ο ειδικός αριθμός «ad hoc» χορηγείται στους οικονομικούς φορείς που συναλλάσσονται με τα τελωνεία της χώρας μας, μόνο σε ιδιαίτερα εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες, είτε ο οικονομικός φορέας δεν κατέστη δυνατό, για δικαιολογημένους λόγους, να λάβει μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI), είτε η αρμόδια τελωνειακή αρχή δεν έχει την δυνατότητα ηλεκτρονικής επιβεβαίωσης του εν λόγω αριθμού.

Επισημαίνεται ότι η αρμόδια τελωνειακή αρχή χορηγεί τον ειδικό αριθμό «ad hoc» μόνο για συναλλαγές του συγκεκριμένου οικονομικού φορέα που διενεργούνται εντός μιας μόνο ημέρας και ο συγκεκριμένος αριθμός δεν επαναχρησιμοποιείται και δεν κοινοποιείται στην βάση δεδομένων του Κοινοτικού Συστήματος καταχώρησης και αναγνώρισης Οικονομικών Φορέων «Economic Operators System». Για τη χορήγηση του ειδικού αριθμού «ad hoc» δεν απαιτείται υποβολή Αίτησης-Δήλωσης.

Ειδικότερα, για τη χορήγηση του ειδικού αριθμού «ad hoc», παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες:

5.1. Καθεστώς κοινοτικής/κοινής διαμετακόμισης

Για το καθεστώς κοινοτικής/κοινής διαμετακόμισης δεν προβλέπεται η συμπλήρωση αριθμού «ad hoc» στη θέση 50 (κύριος υπόχρεος).

5.2. Χορήγηση ειδικού αριθμού «ad hoc» σε οικονομικούς φορείς εγκατεστημένους στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στους οικονομικούς φορείς που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, ο ειδικός αριθμός «ad hoc» χορηγείται σε ιδιαίτερα εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο οικονομικός φορέας δεν έχει μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI) και η διαδικασία χορήγησης του εν λόγω αριθμού είναι δυνατόν να έχει σημαντικές καθυστερήσεις κατά τον τελωνισμό των εμπορευμάτων. Για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων, συνιστάται στους οικονομικούς φορείς που δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες που προσδιορίζονται στο άρθρο 9 παράγραφος 1 της κοινοποιούμενης ΑΥΟΟ, να υποβάλλουν την προβλεπόμενη Αίτηση-Δήλωση για την χορήγηση του μοναδικού αριθμού αναγνώρισης EORI), πριν από την πρώτη τους συναλλαγή με τις τελωνειακές αρχές για την οποία απαιτείται τέτοιος αριθμός.

5.3. Χορήγηση ειδικού αριθμού «ad hoc» σε οικονομικούς φορείς εγκατεστημένους σε άλλο Kράτος Mέλος.

Όσον αφορά στους οικονομικούς φορείς που είναι εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος- μέλος, ο ειδικός αριθμός «ad hoc» χορηγείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Όταν στον οικονομικό φορέα δεν έχει χορηγηθεί μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) από την αρμόδια αρχή του κράτους-μέλους στο οποίο αυτός είναι εγκατεστημένος ή

β) Όταν στον οικονομικό φορέα έχει χορηγηθεί μοναδικός αριθμός αναγνώρισης (EORI) από την αρμόδια αρχή του κράτους-μέλους στο οποίο αυτός είναι εγκατεστημένος, ωστόσο η αρμόδια τελωνειακή αρχή της χώρας μας δεν έχει την δυνατότητα άμεσης επαλήθευσης αυτού.

5.4. Χορήγηση ειδικού αριθμού «ad hoc» σε οικονομικούς φορείς εγκατεστημένους σε τρίτη χώρα.

Όσον αφορά στους οικονομικούς φορείς που είναι εγκατεστημένοι σε τρίτη χώρα, ο ειδικός αριθμός «ad hoc» χορηγείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Σε οικονομικό φορέα που πραγματοποιεί για πρώτη φορά μία από τις τελωνειακές συναλλαγές της παραγράφου 2.2 της παρούσας, για τις οποίες ενώ απαιτείται η κατοχή μοναδικού αριθμού αναγνώρισης (EORI), εν τούτοις δεν έχει χορηγηθεί αριθμός EORI από καμία αρμόδια αρχή κράτους-μέλους.

β) Σε οικονομικό φορέα που έχει λάβει μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (EORI) και που πραγματοποιεί μία από τις τελωνειακές συναλλαγές της παραγράφου 2.2 της παρούσας, ωστόσο η αρμόδια τελωνειακή αρχή της χώρας μας δεν έχει την δυνατότητα άμεσης επαλήθευσης του αριθμού αυτού.

6. Μη διαθεσιμότητα εθνικού ή/και Κοινοτικού μηχανογραφικού συστήματος

6. 1) Μη δυνατότητα χορήγησης αριθμού EORI

α) Οικονομικοί φορείς εγκατεστημένοι στην Ελλάδα

Στην περίπτωση μη λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων και εφόσον ο οικονομικός φορέας που είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα δεν έχει λάβει αριθμό EORI, η αρμόδια τελωνειακή αρχή χορηγεί στον οικονομικό φορέα αριθμό EORI σύμφωνα με την δομή του αριθμού που καθορίζεται στο άρθρο 5 της κοινοποιούμενης ΑΥΟΟ. Με την επαναλειτουργία του συστήματος, η αρμόδια τελωνειακή  αρχή καταχωρεί τα δεδομένα του οικονομικού φορέα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων.

β) Οικονομικοί φορείς εγκατεστημένοι σε τρίτη χώρα

Στην περίπτωση μη λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων και εφόσον ο οικονομικός φορέας που είναι εγκατεστημένος σε τρίτη χώρα δεν έχει λάβει αριθμό EORI από άλλο κράτος μέλος, η αρμόδια τελωνειακή αρχή χορηγεί «ad hoc» αριθμό ο οποίος θα αποτελείται από τον κωδικό ISO alpha-2 της χώρας μας (GR), τον κωδικό ISO alpha-2 της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένος ο οικονομικός φορέας, τον τετραψήφιο κωδικό του Τελωνείου έκδοσης του αριθμού, το χαρακτήρα «Α» και τον αριθμό του ταξιδιωτικού εγγράφου ή οποιουδήποτε άλλου επίσημου εγγράφου του οικονομικού φορέα. Με την επαναλειτουργία του συστήματος ο ειδικός αριθμός «ad hoc» δεν καταχωρείται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων

6. 2) Αδυναμία επαλήθευσης αριθμού EORI

α) Οικονομικοί φορείς εγκατεστημένοι στην Ελλάδα

Στην περίπτωση μη λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων και εφόσον στον οικονομικό φορέα έχει ήδη χορηγηθεί αριθμός EORI, η αρμόδια τελωνειακή αρχή επαληθεύει τον αριθμό EORI είτε μέσω επικοινωνίας με άλλο τελωνείο είτε μέσω του Κοινοτικού συστήματος καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (EOS). Στην περίπτωση όπου εκ νέου η επαλήθευση του αριθμού EORI δεν είναι εφικτή, ο αριθμός EORI που δηλώνεται από τον οικονομικό φορέα γίνεται αποδεκτός και επαληθεύεται με την επαναλειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων.

β) Αδυναμία επαλήθευσης αριθμού EORI για οικονομικούς φορείς εγκατεστημένους σε άλλο Κράτος Μέλος ή τρίτη χώρα

Στην περίπτωση όπου η επαλήθευση του αριθμού EORI ο οποίος έχει δηλωθεί από οικονομικό φορέα εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ούτε μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων ούτε μέσω Κοινοτικού συστήματος καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (EOS), χορηγείται σε αυτόν αριθμός ad hoc. Στην περίπτωση όπου πρόκειται για κατάθεση δήλωσης διαμετακόμισης (όπου δεν επιτρέπεται η εγγραφή αριθμού ad hoc στη θέση 50) η διαδικασία μπορεί να συνεχισθεί μόνο με τη χρήση χειρόγραφης διαδικασίας όπως περιγράφεται παραπάνω στην παράγραφο 4.4.1. στην περίπτωση μη λειτουργίας του μηχανογραφικού συστήματος.

Ακριβές Αντίγραφο

Ο Τμηματάρχης

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ

Ν. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ__


ΝΕΑ Βιβλία για

Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ

Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών

Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

 

 

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες

https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com

https://ektelonistivivlia.blogspot.com

https://gnomesmetaforas.blogspot .com

https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com

www.bookstars.gr

Στο δεύτεροο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

 

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ

https://drive.google.com/drive/folders/1Mz9t1TxUj7NGZDIwBInpO-w155xdf4nP

 

 

 

 

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

 

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:

E-Mail = ggioggaras@Gmail.com

Να σας απαντήσουμε


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου