Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων για άμεση αποστολή σε άλλο κράτος-μέλος ή ταυτόχρονη θέση αυτών υπό καθεστώς αποταμίευσης ή φορολογικής αποθήκης. Τ. 10440 /1923/ Α0019/24.11.1993 (Μάθημα 2) 31 Οκτωβρίου 2017


Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων για άμεση αποστολή σε άλλο κράτος-μέλος ή ταυτόχρονη θέση αυτών υπό καθεστώς αποταμίευσης ή φορολογικής αποθήκης. Τ. 10440 /1923/ Α0019/24.11.1993 (Μάθημα 2) 31 Οκτωβρίου 2017


Σχόλιο: Έχει καταργηθεί  αυτή η διαταγή με την Πολ. 1045/08.04.2016 . Την δημοσιεύουμε (εδώ η ιστοσελίδα προσφέρει θέματα για μελέτη)  μόνο για λόγους σύγκρισης και κατανόησης των τελωνειακών καθεστώτων.  Μια ικανοποιητική δομή των τελωνειακών καθεστώτων παρουσιάζεται στην Τ-2559/20087 και  στο Προσάρτημα Δ1 ΚΩΔΙΚΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ (Ενωσιακός Καν. 341/2016)
Αριθ.Τ.10440/1923/Α.0019/1993/Β 885 
Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων για άμεση αποστολή σε άλλο κράτος-μέλος ή ταυτόχρονη θέση αυτών υπό καθεστώς αποταμίευσης ή φορολογικής αποθήκης.
 (Διορθ.Σφαλμ. ΦΕΚ Β`963/31.12.1993) 
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 Eχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 6 του Ν. 1165/1918 "περί τελωνειακού κώδικος", όπως ισχύει, σύμφωνα με τις οποίες τα εμπορεύματα που τελωνίζονται σ` ελεύθερη κυκλοφορία τίθενται ταυτόχρονα σε καθεστώς ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να τεθούν σε ανάλωση στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς την είσπραξη των επ` αυτών φόρων κ.λπ., καθώς επίσης και τις διατάξεις του άρθρου 134 παρ. 2 του ανωτέρω κώδικα.
 2. Τις διατάξεις των άρθρων 10 παρ. 3, 19 παρ. 1 περ. δ` και παρ. 3, 21 παρ. 1 περ. β` υποπερ. ββ` και γγ` και παρ. 2, 55 και 58 παρ. 3 του Ν. 1642/1986, όπως ισχύει
 3. Τις διατάξεις των άρθρων 2, 3, 69 παρ. 2 και 3 του Ν. 2127/93, όπως ισχύει.
4. Τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 2096/1952.
 5. Την αριθ. Γ.Υ. 5246/14.10.93 (ΦΕΚ 829/Β/20.10.93) Κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών "περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων του Υπουργού Οικονομικών στους Υφυπουργούς Οικονομικών", αποφασίζουμε:  
Α. Θέση εμπορευμάτων σ` ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή αυτών σ` άλλο κράτος - μέλος.
 `Αρθρο 1
 1. Με τους όρους, προϋποθέσεις, διαδικασίες και διατυπώσεις που καθορίζονται από τα άρθρα 25 και επόμενα του Ν. 1165/18 περί Τελωνειακού Κώδικα, όπως ισχύει, επιτρέπεται ο τελωνισμός των  εισαγομένων εμπορευμάτων, με εξαίρεση τα καπνικά, αλκοολούχα και πετρελαιοειδή που σύμφωνα με το Ν. 2127/93 επιβαρύνονται με Ε.Φ.Κ., σ` ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή αυτών σ` άλλο κράτος - μέλος, με απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας και τους λοιπούς φόρους που επιβάλλονται από διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας.
 Για τα καπνικά, αλκοολούχα και πετρελαιοειδή εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 7 της παρούσας.
2. Κατά τη θέση των εμπορευμάτων σ` ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή αυτών σ` άλλο κράτος μέλος, εισπράττονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας οι εισαγωγικοί δασμοί, με τους οποίους επιβαρύνονται τα εμπορεύματα αυτά και τηρούνται όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, διατυπώσεις, εγκρίσεις και διαδικασίες που επιβάλλονται από τις ισχύουσες διατάξεις, όπως επίσης και τα μέτρα εμπορικής και αγροτικής πολιτικής που προβλέπονται από διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας.
 3. Τα εμπορεύματα, μετά τον έλεγχο για την τήρηση των τυχόν προβλεπομένων απαγορευτικών ή περιοριστικών μέτρων εισαγωγής, τη βεβαίωση (χρέωση) των εισαγωγικών δασμών, την είσπραξη ή εξασφάλιση αυτών με χρηματική παρακαταθήκη και την έκδοση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, της άδειας παραλαβής, επι της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Σ` ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ - ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ", με ευθύνη του εισαγωγέα θα αποστέλλονται άμεσα  στο άλλο κράτος μέλος.
 4. Η συμπλήρωση των ενδείξεων (θέσεων) του Ενιαίου διοικητικού Έγγραφου με τους κατάλληλους κωδικούς θα ενεργείται με τους αντίστοιχους κωδικούς που αναφέρονται στο σχετικό παράρτημα του Κανονισμού (ΕΟΚ) για το έγγραφο αυτό.
Αρθρο 2
 Για την απαλλαγή της ενδοκοινοτικής παράδοσης των εμπορευμάτων του προηγούμενου άρθρου 1 που τίθενται σ` ελεύθερη κυκλοφορία και προορίζονται να αποσταλούν άμεσα σ` άλλο κράτος μέλος, από το φόρο προστιθέμενης αξίας και τους λοιπούς φόρους πρέπει:
α. Ο εισαγωγέας (διασαφιστής) να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ στην Ελλάδα.
 β. Ο αγοραστής των εμπορευμάτων, προς τον οποίο αυτά αποστέλλονται, να είναι εγκατεστημένος στο άλλο Κράτος-Μέλος, να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ.
 Η συνδρομή των προϋποθέσεων αυτών αποδεικνύεται από τα αναγραφόμενα αντίστοιχα στοιχεία στο τιμολόγιο πώλησης του εισαγωγέα - πωλητή [Οπως η περίπτωση β αντικαταστάθηκε με την Δ1163/678/Ε0017/30.8.2001 ]
 [η παράγραφος β που αντικαταστάθηκε είχε ώς εξής
β. Ο αγοραστής των εμπορευμάτων, προς τον οποίο αυτά αποστέλλονται, να είναι εγκατεστημένος στο άλλο κράτος μέλος, να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ.
 Η συνδρομή των προϋποθέσεων αυτών αποδεικνύεται από τα αναφραφόμενα αντίστοιχα στοιχεία στο τιμολόγιο πώλησης του εισαγωγέα - πωλητή.
Οι ποσότητες των προϊόντων που τίθενται σ` ελεύθερη κυκλοφορία και αυτούσια αποστέλλονται άμεσα σ` άλλο κράτος μέλος δεν μπορούν να είναι ανώτερες από το ποσό των παραδόσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος.
 Το ύψος τόσο των ετήσιων παραδόσεων, όσο και το όριο κάθε αιτούμενης απαλλαγής εμπορευμάτων που τίθενται σ` ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε υποκείμενο στο Φ.Π.Α., σ` άλλο κράτος μέλος, αποδεικνύεται με την προσκόμιση στο τελωνείο του προβλεπόμενου από την αριθ. 1103551/8478/Α.0014/2.8.1993 Α.Υ.Ο. "Ειδικού Διπλότυπου Δελτίου Απαλλαγής από το Φ.Π.Α.", το οποίο θα προσαρτάται στην οικεία διασάφηση (ΕΔΕ) και θα ακυρώνεται με σχετική πράξη, προκειμένου να αποφευχθεί επαναχρησιμοποιησή του.
 Ως αξία συναλλαγής στις περιπτώσεις αυτές θα αναγράφεται επι του ανωτέρω Ειδικού Διπλοτύπου Δελτίου ή φορολογητέα αξία των εμπορευμάτων, όπως αυτή καθορίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.]
γ. Να μην έχει διαπράξει ο εισαγωγέας σοβαρές ή κατ` επανάληψη παραβάσεις της τελωνειακής ή φορολογικής νομοθεσίας. Θεωρείται ως παράβαση και η οφειλή φόρων στο Δημόσιο.
 δ. Να εκδίδει ο εισαγωγέας, προ της έκδοσης της άδειας παραλαβής από το τελωνείο, τιμολόγιο πώλησης, στο οποίο θα αναγράφονται, πέραν των άλλων, ο Α.Φ.Μ./Φ.Π.Α. του αγοραστή, ο τόπος εγκατάστασης αυτού, ο τό- πος παράδοσης των εμπορευμάτων, το είδος, η ποσότητα και ο κωδικός Σ.Ο. των αποστελλομένων εμπορευμάτων.  Το τιμολόγιο αυτό θα προσαρτάται στην οικεία διασάφηση (ΕΔΕ).
 Αρθρο 3
1. Η απόδειξη της άμεσης αποστολής των εμπορευμάτων στο άλλο κράτος-μέλος παρέχεται στο τελωνείο που αυτά τέθηκαν σ` ελεύθερη κυκλοφορία με την προσκόμιση και προσάρτηση στο οικείο παραστατικό εισαγωγής των κατωτέρω δικαιολογητικών εγγράφων:
 α. Τιμολογίου πώλησης, περί του οποίου το εδάφιο δ του άρθρου 2 της παρούσας.
β. Συμβολαίου μεταφοράς ή άλλου εγγράφου μεταφοράς (φορτωτική).
 γ. Ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς αντιγράφου του οικείου δελτίου TIR ή του παραστατικού εσωτερικής κοινοτικής διαμετακόμισης, υπό την κάλυψη των οποίων διακινούνται τα προϊόντα, σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις.
 δ. Υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/86 στην οποία θα βεβαιώνεται:
 - η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συναλλαγής και κατά συνέπεια η μη ακύρωση μερικά ή ολικά της αγοραπωλησίας.
 - η επαλήθευση του ΑΦΜ/ΦΠΑ του αγοραστή στο άλλο κράτος μέλος μέσω του συστήματος VIES.
 - η ανάληψη της υποχρέωσης για την άμεση καταβολή των φόρων στο τελωνείο, σε περίπτωση επιστροφής για οποιαδήποτε αιτία των αποστελλομένων εμπορευμάτων.
ε. Βεβαίωσης της μεσολαβούσης τράπεζας περί εισαγωγής του αντιτίμου της αξίας των προϊόντων που αναγράφονται στο συγκεκριμένο τιμολόγιο πώλησης.
 στ. Αντιγράφου του ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων της οικείας περιόδου από τον οποίο να προκύπτει η εγγραφή της συγκεκριμένης πράξης παράδοσης.
Από τα ανωτέρω δικαιολογητικά τα υπό στοιχεία α, β και γ, θα προσκομίζονται, εκδίδονται ή θεωρούνται κατά περίπτωση ταυτόχρονα με ή πριν από τη φόρτωση των εμπορευμάτων επι του μεταφορικού μέσου και οπωσδήποτε προ της αποκομιδής αυτών από τους χώρους που βρίσκονται κατά
τη θέση τους σ` ελεύθερη κυκλοφορία, ενώ τα υπό στοιχεία δ, ε και στ θα προσκομίζονται στο τελωνείο μετά την αποστολή των εμπορευμάτων στο άλλο κράτος μέλος.
 2. Η διασάφηση θέσης των εμπορευμάτων σ` ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή αυτών σ` άλλο κράτος μέλος τακτοποιείται με την προσκόμιση των ανωτέρω δικαιολογητικών εγγράφων και την προσάρτηση αυτών επ` αυτής. 
Αρθρο 4
 Αν τα εμπορεύματα που τέθηκαν σ` ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή αυτών σ` άλλο κράτος μέλος δεν αποσταλούν στο άλλο κράτος μέλος και αναλωθούν στο εσωτερικό της χώρας, εφαρμόζονται οι περί λαθρεμπορίας διατάξεις του Τελωνειακού Κώδικα, το δε επιβαλλόμενο  πρόστιμο από την αιτία αυτή δεν μπορεί να είναι κατώτερο του πενταπλασίου των φόρων που δεν καταβλήθηκαν.
Πέραν των ανωτέρω, ο προϊστάμενος του Τελωνείου με απόφασή του δεν επιτρέπει στον παραβάτη εισαγωγέα (διασαφιστή) τη διενέργεια μεταγενέστερων τελωνισμών εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή αυτών στο άλλο κράτο μέλος.
 Η απαγόρευση αυτή ισχύει και σε όλα τα αρμόδια τελωνεία της χώρας προς τα οποία κοινοποιείται η ανωτέρω απόφαση με μέριμνα του τελωνείου που την εξέδωκε.
Β. Θέση εμπορευμάτων σ` ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη θέση αυτών σε αποτεμίευση.
  `Αρθρο 5
Με τους όρους, προϋποθέσεις, διαδικασίες και διατυπώσεις που καθορίζονται από τα άρθρα 25 και επόμενα του Ν. 1165/18 περί Τελωνειακού Κώδικα, όπως ισχύει, επιτρέπεται ο τελωνισμός των
εισαγομένων εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη θέση αυτών υπό το καθεστώς της αποταμίευσης για τους φόρους που επιβάλλονται από τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας.
 2. Κατά τη θέση, από τα καθ` ύλην αρμόδια τελωνεία, των εμπορευμάτων σ` ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη θέση αυτών σε αποταμίευση για την εξασφάλιση των φόρων, εφαρμόζονται τα οριζόμενα, καθόσον αφορά στην ελεύθερη κυκλοφορία, στις παραγράφους 2, 3 και 4 του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης, και τα ισχύοντα από τις κείμενες διατάξεις περί αποτεμίευσης εμπορευμάτων για την ταυτόχρονη θέση αυτών στο καθεστώς της αποταμίευσης. Μετά την έκδοση της άδειας παραλαβής επί της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ", τα εμπορεύματα θα αποτεμιεύονται στους ειδικούς προς τούτο εγκρινόμενους από το τελωνείο χώρους και αποθήκες.
 Για την αποταμίευση των εμπορευμάτων εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις.
  Αρθρο 6
 1. Κατά τη θέση των αποτεμιευμένων εμπορευμάτων σε ανάλωση στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εισπράπονται οι αναλογούντες επ` αυτών φόροι.
2. Τα κατά τ` ανωτέρω αποταμιευμένα εμπορεύματα, επιτρέπεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για δικαιολογημένους λόγους, να αποστέλλονται με τη διαδικασία της διαμετακόμισης, σε άλλη αρμόδια
τελωνειακή αρχή της χώρας, στην οποία και τηρούνται οι απαιτούμενες διατυπώσεις ανάλωσης των εμπορευμάτων αυτών. Στην περίπτωση αυτή το Τελωνείο αποστολής αναγράφει επι του αντιτύπου της διαμετακόμισης "ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ Σ` ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΘΜ.......... ΔΙΑΣΑΦΗΣΗ" αντίγραφο δε της σχετικής διασάφησης προσαρτάται στη διασάφηση διαμετακόμισης.
 3. Η τακτοποίηση (εξόφληση) της διασάφησης θέσης των εμπορευμάτων σ` ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη θέση αυτών σε αποταμίευση γίνεται με την προσάρτηση σε αυτή αντιγράφων των διασαφήσεων αναλώσεων ή διαμετακομίσεων.
Αν όμως τα αποταμιευμένα εμπορεύματα που τέθηκαν σ` ελεύθερη κυκλοφορία αποστέλλονται με έγκριση του τελωνείου σ` άλλο κράτος μέλος εφαρμόζονται τα οριζόμενα στα άρθρα 3 και 4 της παρούσας απόφασης.
Στην περίπτωση αυτή προσαρτώνται στη διασάφηση τα υπό του άρθρου 3 προβλεπόμενα έγγραφα καθώς και η περί τούτου αίτηση του αποταμιευτή.
   Γ. Ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. με ταυτόχρονη θέση αυτών σε φορολογική αποθήκη.
 `Αρθρο 7
Με του όρους, προϋποθέσεις, διαδικασίες και διατυπώσεις που καθορίζονται από τα άρθρα 25 και επόμενα του Ν. 1165/18, περί Τελωνειακού Κώδικα, όπως ισχύει, επιτρέπεται ο τελωνισμός των
εισαγομένων πετρελαιοειδών προϊόντων, οινοπνεύματος, αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων καπνών που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, σύμφωνα με το Ν. 2127/1993 σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη θέση αυτών σε φορολογική αποθήκη του άρθρου 3 του Ν. 2127/1993 με αναστολή των φόρων που επιβάλλονται επ` αυτών από διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας.
 2. Κατά τη θέση, από τα καθ` ύλην αρμόδια τελωνεία, των εμπορευμάτων αυτών σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη θέση αυτών σε φορολογική αποθήκη, εφαρμόζονται, καθόσον μεν αφορά στην ελεύθερη κυκλοφορία τα οριζόμενα στις παραγράφους 2, 3 και 4 του άρθρου 1 της παρούσας
απόφασης, καθόσον δε αφορά στη θέση αυτών σε φορολογική αποθήκη τα οριζόμενα στο Ν. 2127/1993 και στις κατ` εξουσιοδότηση του νόμου αυτού εκδοθείσες αποφάσεις.
 Μετά την έκδοση της άδειας παραλαβής επι της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ" τα εμπορεύματα θα προωθούνται για αποθήκευση στη φορολογική αποθήκη.
Ο τελωνισμός των προϊόντων του παρόντος άρθρου σε ελεύθερη κυκλοφορία, με ταυτόχρονη θέση σε φορολογική αποθήκη, ενεργείται αποκλειστικά και μόνο από εγκεκριμένο αποθηκευτή στον οποίο έχει εγκριθεί φορολογική αποθήκη κατά την έννοια του άρθρου 3 του Ν. 2127/1993.
 4. Η διακίνηση των προϊόντων αυτών από το Τελωνείο τελωνισμού τους σε ελεύθερη κυκλοφορία στη φορολογική αποθήκη ενεργείται, εφόσον απαιτείται κατά την υπό της παρ. 5 του άρθρου 61 του Ν.2127/93 καθοριζόμενη διαδικασία και με το προβλεπόμενο συνοδευτικό διοικητικό έγγραφο που καταθέτει ο ενδιαφερόμενος. Οι κίνδυνοι της διακίνησης αυτής καλύπτονται από την εγγύηση του εγκεκριμένου αποθηκευτή που έχει παρασχεθεί στην αρμόδια τελωνειακή αρχή κατά τη χορήγηση της σχετικής έγκρισης.
5. Η διασάφηση θέσης των προϊόντων σ` ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη θέση αυτών σε φορολογική αποθήκη τακτοποιείται με την προσκόμιση και προσάρτηση σ` αυτή του αντιτύπου Νο3 του συνοδευτικού εγγράφου επι του οποίου θα υπάρχει βεβαίωση του τελωνείου ελέγχου περί εισόδου των προϊόντων στη φορολογική αποθήκη και εγγραφή αυτών στα τηρούμενα προς τούτο λογιστικά βιβλια του εγκεκριμένου αποθηκευτή.
 6. Στα κατά τ` ανωτέρω τιθέμενα σε φορολογική αποθήκη προϊόντα εφαρμόζονται οι σχετικές με το θέμα αυτό ισχύουσες διατάξεις.  
Αρθρο 8
 Οι διατάξεις της απόφασης αυτής που καθορίζουν διαδικασίες θέσης των εισαγομένων από τρίτες χώρες εμπορευμάτων σ` ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη αποστολή αυτών σ` άλλο κράτος-μέλος ή σε αποταμίευση ή σε φορολογική αποθήκη, δεν προκαλούν δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 1993
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Βιβλιοθήκη
Τελωνείων, Εξωτερικού Εμπορίου, Διεθνούς Εμπορίου
Βιβλία με τίτλους και περιεχόμενα
Blogs = ektelonistivivlia.blogspot.com

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Εφαρμογή του τελωνειακού Καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή για έτοιμα ενδύματα από γουνοδέρματα, 1150319 ΕΞ2017 (Μάθημα 1) 30 Οκτωβρίου 2017


Εφαρμογή του τελωνειακού Καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή για έτοιμα ενδύματα από γουνοδέρματα,  1150319 ΕΞ2017 (Μάθημα 1) 30 Οκτωβρίου 2017

Αριθμ. ΔΔΘΕΚΑ 1150319 ΕΞ2017   ΦΕΚ Β’ 3747/24.10.2017 
Εφαρμογή του καθεστώτος της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή γουνοδερμάτων και βοηθητικών υλικών για την κατασκευή ετοίμων ειδών.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ 
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 
Έχοντας υπόψη: 
1. α) τις διατάξεις του ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (ΦΕΚ 265/Α΄/2001), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και ειδικότερα τα άρθρα 33 και 180, 
β) τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α΄ «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του ν. 4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 94/Α΄/2016) και ειδικότερα τα άρθρα 2 παρ. 2 περ. δ και 41, 
γ) τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 952/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (L 269/2013) (άρθρα 2230,46-48,51,79,85-86,89,90,92,188-199,201-202,205,211223,255-258), 
δ) τις διατάξεις του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2446/15 της Επιτροπής για τη συμπλήρωση του Κανονισμού (ΕΕ) 952/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (L 343/2015) (άρθρα 11,-18,7276,161-181,240), 
ε) τις διατάξεις του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2447/15 της Επιτροπής για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 952/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (L 343/2015) (άρθρα 10,11,12,13,14,15,238245,264,265,266,267), 
στ) τις διατάξεις του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 341/16 της Επιτροπής για τη συμπλήρωση του Κανονισμού (ΕΕ) 952/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά μεταβατικούς κανόνες για ορισμένες διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα για τις περιπτώσεις που τα σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία και την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2446/15 της Επιτροπής (L 69/2016) και ειδικότερα τα άρθρα 55 παρ. 8, 
ζ) την αριθμ. Δ. ΟΡΓ. Α 1036960 ΕΞ 2017/10.3.2017 (Β΄ 968) απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)». 
2. Την αριθμ. Δ6Α 1015213 ΕΞ 2013/28.1.2013 απόφαση Υπουργού Οικονομικών και Υφυπουργού Οικονομικών «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών» (ΦΕΚ 130/Β΄/2013 και 372/Β΄/2013). 
3. Την αριθμ. 1 της 20.1.2016 (Υ.Ο.Δ.Δ. 18) πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016
4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη στον προϋπολογισμό της Α.Α.Δ.Ε., αποφασίζουμε
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 
Άρθρο 1 
Ορισμοί 
1) Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας: ο Κανονισμός (ΕΕ) 952/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα. 
2) Κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμός: ο κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 2446/15 της Επιτροπής για τη συμπλήρωση του Καν. (ΕΕ) 952/13, όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα. 
3) Εκτελεστικός Κανονισμός: ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2447/15 της Επιτροπής για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του Καν. (ΕΕ) 952/13. 
4) Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας: ο ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (ΦΕΚ 265/Α΄/2001), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 
5) Τελειοποίηση προς επανεξαγωγή: μη ενωσιακά εμπορεύματα που υποβάλλονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης σε μια ή περισσότερες εργασίες τελειοποίησης χωρίς να υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς, λοιπές επιβαρύνσεις και μέτρα εμπορικής πολιτικής. 
6) Εργασίες τελειοποίησης: η κατεργασία εμπορευμάτων, στην οποία περιλαμβάνεται η συναρμολόγηση, συνένωση και η προσαρμογή τους σε άλλα εμπορεύματα, η μεταποίηση εμπορευμάτων, η επισκευή εμπορευμάτων στην οποία περιλαμβάνεται η αποκατάσταση και η θέση τους σε λειτουργία. 
7) Συντελεστής απόδοσης: η ποσότητα ή το ποσοστό των μεταποιημένων προϊόντων που λαμβάνεται από την επεξεργασία ορισμένης ποσότητας εμπορευμάτων που έχει υπαχθεί σε καθεστώς τελειοποίησης. 
8) Πρωτόκολλο δειγματοληψίας: πράξη η οποία συντάσσεται σε περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου, υπογράφεται από τον αρμόδιο ελεγκτή και θεωρείται από τον Προϊστάμενο του Τελωνείου. 
9) Πρωτόκολλο πραγματογνωμοσύνης: πράξη η οποία συντάσσεται σε περίπτωση διαπίστωσης διαφορών κατά τον έλεγχο, υπογράφεται από τον αρμόδιο ελεγκτή και τον Προϊστάμενο του Τελωνείου όπως επίσης από τον ορισθέντα από το εκάστοτε αρμόδιο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο πραγματογνώμονα. 
Άρθρο 2 
Πεδίο Εφαρμογής 
Επιτρέπεται η εισαγωγή από βιοτέχνες-γουνοποιούς που οι επιχειρήσεις τους έχουν έδρα τους Νομούς Καστοριάς, Γρεβενών, Φλώρινας και Κοζάνης (με εξαίρεση τις περιοχές που ανήκουν στους Δήμους Κοζάνης και Πτολεμαΐδας) με το καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή μη ενωσιακών εμπορευμάτων: 
α. ολόκληρων κατεργασμένων ή ακατέργαστων γουνοδερμάτων, συραμμένων φύλλων γουνοδερμάτων και αποκομμάτων καθώς και βοηθητικών υλών που απαιτούνται για την κατασκευή έτοιμων ειδών από γουνοδέρματα και αποκόμματα καθώς και 
β. έτοιμων και ημιέτοιμων ενδυμάτων από γουνοδέρματα και αποκόμματα, που εισάγονται προκειμένου να μεταποιηθούν (αναμοντελισμός). 
Άρθρο 3 
Αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές 
1. Ως αρμόδια τελωνειακή αρχή για την έκδοση αδειών υπαγωγής στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή για τους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών και Φλώρινας ορίζεται το Τελωνείο Καστοριάς. 
2. Ως αρμόδια αρχή για την υπαγωγή των εν λόγω εμπορευμάτων σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή ορίζονται ανάλογα με την έδρα της επιχείρηση αποκλειστικά: 
α. Για τους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης και Γρεβενών το Τελωνείο Καστοριάς. 
β. Για το νομό Φλώρινας το τελωνείο Φλώρινας. 
3. Ως αρμόδια τελωνειακή αρχή για τον έλεγχο και την παρακολούθηση του καθεστώτος ορίζεται η εκάστοτε τελωνειακή αρχή στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης. 
4. Ως αρμόδιο τελωνείο για την εκκαθάριση του καθεστώτος ορίζεται η τελωνειακή αρχή όπου αρχικά υπήχθησαν τα εμπορεύματα στο καθεστώς. 
ΟΡΟΙ - ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ 
Άρθρο 4 
Όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής στο καθεστώς
Για την υπαγωγή των εμπορευμάτων του άρθρου 2 της παρούσης απόφασης στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή ορίζονται τα παρακάτω: 
Α. Άδεια Επεξεργασίας εμπορευμάτων. 
1. Η άδεια επεξεργασίας χορηγείται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης του βιοτέχνη - γουνοποιού κατόπιν αιτήσεώς του. 
2. Στην αίτηση αναγράφεται αναλυτικά, εκτός των άλλων στοιχείων, η ακριβής διεύθυνση του εργαστηρίου καθώς και ο μηχανολογικός εξοπλισμός της επιχείρησης. 
3. Η τελωνειακή αρχή όπου θεωρεί απαραίτητο και κατά την κρίση της, δύναται να πραγματοποιεί αυτοψία στο χώρο του εργαστηρίου τόσο πριν από την έκδοση της αδείας όσο και εκ των υστέρων μετά την έκδοση αυτής. 
4. Για την χορήγηση άδειας επεξεργασίας από την αρμόδια τελωνειακή αρχή απαιτείται η προσκόμιση των κάτωθι δικαιολογητικών: 
α. πιστοποιητικό από το οικείο Επιμελητήριο από το οποίο προκύπτει ότι το δικαιούχο πρόσωπο είναι εγγεγραμμένο στο μεταποιητικό τμήμα, 
β. έναρξη εργασιών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ από την οποία προκύπτει η μεταποιητική δραστηριότητα. 
5. Η χορήγηση της άδειας επεξεργασίας στους βιοτέχνες - γουνοποιούς συνεπάγεται την τήρηση όλων των όρων της παρούσης απόφασης. 
6. Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων της παρούσης, η χορηγηθείσα άδεια επεξεργασίας δύναται να ανασταλεί για ορισμένο χρονικό διάστημα ή ακυρωθεί ανάλογα με τη φύση της παράβασης. 
7. Η αναστολή ή η ακύρωση της άδειας επεξεργασίας επιφέρει ταυτόχρονα αναστολή ή ακύρωση ή ανάκληση της άδειας χρήσης Ειδικού Καθεστώτος σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρο 23, παρ. 4, 27 και 28 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, τα άρθρα 16-18 του κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμού και το άρθρο 15 του Εκτελεστικού Κανονισμού. 
Β. Άδεια υπαγωγής στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή. 
1. Η άδεια υπαγωγής στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή εκδίδεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου όπως προβλέπεται στο Παράρτημα Α του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 της παρούσας όπου η αρμόδια τελωνειακή αρχή κάνει αποδεκτή ή μη αποδεκτή την αίτηση σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 22 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, το άρθρο 11 του κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμού και το άρθρο 12 του Εκτελεστικού Κανονισμού. Ομοίως αίτηση για άδεια υπαγωγής στο καθεστώς δύναται να υποβληθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1, παρ. 2 και παρ. 3 στοιχείο 
α) του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα σε συνδυασμό με το άρθρο 163 του κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμού. 
2. Η αίτηση για την έκδοση αδείας θα πρέπει να συνοδεύεται με τα ακόλουθα δικαιολογητικά: 
α. βεβαίωση έναρξης επιτηδευματία από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. 
β. περιοδική Δήλωση Φ.Π.Α., 
γ. άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης ή βεβαίωση απαλλαγής κατά τα οριζόμενα στον ν. 3982/2011 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, 
δ. προκειμένου περί Α.Ε. και Ε.Π.Ε. το τελευταίο εν ισχύ καταστατικό και το ΦΕΚ δημοσίευσης αυτού, 
ε. προκειμένου περί Ο.Ε το καταστατικό σύστασης θεωρημένο από το οικείο Πρωτοδικείο, 
στ. δελτίο απογραφής του συνόλου των εμπορευμάτων που υπάγονται στο καθεστώς. 
3. Η αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 4 της παρούσας εκδίδει την προβλεπόμενη από το Παράρτημα Α του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού άδεια, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 171 του κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμού. 
Σε αντίθετη περίπτωση, η αίτηση απορρίπτεται ενώ παρέχεται στον αιτούντα η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος ακρόασης σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 22 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, το άρθρο 8 του κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμού και το άρθρο 8 του Εκτελεστικού Κανονισμού. 
4. Έως την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του Παραρτήματος Α του κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμού, για την υποβολή αίτησης και την έκδοση άδειας χρήσης Ειδικού Καθεστώτος εκτός διαμετακόμισης χρησιμοποιούνται τα έντυπα του Παραρτήματος 12 του Καν. (ΕΕ) 341/2016.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΏΤΟΣ 
Άρθρο 5 
Επαλήθευση και Παράδοση Εμπορευμάτων 
1. Για την επαλήθευση των εισαγόμενων εμπορευμάτων θα πραγματοποιείται συσχετισμός του εμπορεύματος σύμφωνα με τα επισυναπτόμενα έγγραφα στη διασάφηση εισαγωγής από τον οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας τελωνειακής αρχής σύμφωνα με τα άρθρα 188190 Ενωσιακού Τελωνιακού Κώδικα. 
2. Σε περίπτωση διαφορών μεταξύ του εισαγόμενου εμπορεύματος και των επισυναπτόμενων εγγράφων κατά την εισαγωγή (άρθρο 191 του Καν.(ΕΕ) 952/2013), η αρμόδια τελωνειακή αρχή ζητά από το αρμόδιο Εμπορικό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο τον ορισμό πραγματογνώμονα. 
3. Κατ’ εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου, ορίζεται τριμελής επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από τον εκάστοτε προϊστάμενο της αρμόδιας τελωνειακή αρχής, έναν ελεγκτή από το τελωνείο και τον ορισμένο πραγματογνώμονα οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την σύνταξη και την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου πραγματογνωμοσύνης.
Άρθρο 6 
Εξακρίβωση της ταυτότητας των εμπορευμάτων κατά την επανεξαγωγή 
1. Κατά την επανεξαγωγή των έτοιμων ειδών, απαιτείται η αναγραφή στα εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία μεταξύ άλλων, το είδος και η ποσότητα (τεμάχια) της πρώτης ύλης που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των έτοιμων ειδών ανά συμπληρωματική μονάδα καθώς και το MRN της διασάφησης μεταποίησης με την οποία έχει εισαχθεί η πρώτη ύλη. 
Η αναγραφή όλων των ανωτέρω επί του φορολογικού στοιχείου - τιμολογίου επέχει θέση δήλωσης του μεταποιητή - βιοτέχνη - γουνοποιού και θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον ίδιο τον μεταποιητή. 
2. Κατά τη διάρκεια της επανεξαγωγής, για λόγους επιτήρησης του καθεστώτος, πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος για την επαλήθευση του είδους και της δήλωσης του βιοτέχνη - γουνοποιού, αναφορικά με την ποσότητα της πρώτης ύλης που χρησιμοποίησε, προκειμένου να κατασκευάσει το έτοιμο προϊόν. Μετά τον δειγματοληπτικό έλεγχο συντάσσεται πρωτόκολλο δειγματοληψίας το οποίο υπογράφεται από τον ελεγκτή και θεωρείται από τον Προϊστάμενο του Τελωνείου. 
3. Σε περίπτωση διαπίστωσης διαφοράς η αρμόδια τελωνειακή αρχή ζητά από το Εμπορικό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο τον ορισμό πραγματογνώμονα. 
4. Κατ’ εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου, ορίζεται τριμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από τον εκάστοτε προϊστάμενο της αρμόδιας τελωνειακής αρχής, έναν ελεγκτή από το τελωνείο και τον ορισμένο πραγματογνώμονα οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την σύνταξη και την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου πραγματογνωμοσύνης. 
Άρθρο 7 
Έλεγχος του καθεστώτος 
1. Η αρμόδια τελωνειακή αρχή παράδοσης και ελέγχου μπορεί να πραγματοποιεί οποιονδήποτε τελωνειακό έλεγχο θεωρεί απαραίτητο κατά την κρίση της, με σκοπό την επιτήρηση των εμπορευμάτων που βρίσκονται στο καθεστώς. 
2. Για την εξακρίβωση της ταυτότητας των εμπορευμάτων λόγω των ιδιαιτεροτήτων της πρώτης ύλης (γουνοδέρματα) και της δυσχέρειας ταυτοποίηση αυτής , θα πραγματοποιείται έκτακτος δειγματοληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές στα πλαίσια διενέργειας εκ των υστέρων ελέγχων. 
Σε περίπτωση διαπίστωσης σημαντικών διαφορών δύναται κατ’ εκτίμηση της τελωνειακής αρχής ο έλεγχος να μετατραπεί σε καθολικό. 
3. Προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος, με ευθύνη του βιοτέχνη - γουνοποιού, θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός της πρώτης ύλης ανά τελωνειακό παραστατικό, έτσι ώστε σε έκτακτο έλεγχο που τυχόν πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του να δύναται να επιδείξει ανά τελωνειακό παραστατικό τα παρακάτω: 
α. την ποσότητα της πρώτης ύλης που υπάρχει στις εγκαταστάσεις του (φυσικό απόθεμα) 
β. την ποσότητα της πρώτης ύλης που ενδεχομένως βρίσκεται εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων του, για λόγους εκτέλεσης εργασιών φασόν ή κατεργασία, βαφή κ.α. 
γ. την ποσότητα της πρώτης ύλης που ενδεχομένως βρίσκεται στην παραγωγική διαδικασία 
δ. την ποσότητα της πρώτης ύλης που έχει επανεξαχθεί είτε αυτούσια είτε μεταποιημένη 
ε. την ποσότητα της πρώτης ύλης που είναι υπό την μορφή έτοιμου προϊόντος και πρόκειται να επανεξαχθεί 
στ. σε περίπτωση εργασιών που καλύπτονται από συμβόλαιο ή συμφωνητικό (εργασίες φασόν) απαιτείται η καταχώρηση στα αρχεία του βιοτέχνη - γουνοποιού της σχετικής αλληλογραφίας με τον οίκο του εξωτερικού, από την οποία θα προκύπτει ο αριθμός και το είδος των έτοιμων ειδών που πρόκειται να κατασκευαστούν στα πλαίσια της διμερούς συμφωνίας. 
Άρθρο 8 
Βοηθητικές ύλες 
Βοηθητικές ύλες που απαιτούνται για την κατασκευή ενός τεμαχίου από τα παρακάτω είδη καθορίζονται ως προς το Παράρτημα της παρούσης. 
Άρθρο 9 
Καταργούμενες διατάξεις 
Με την παρούσα καταργείται η αρίθμ. Δ.817/125/ Πολ.19/3.6.1983 Α.Υ.Ο.. 
Άρθρο 10 
Ισχύς 
Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2017 
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Έσοδων 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών



Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Παραγγείλετε αντίτυπα με το σύστημα PrePrint

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Πολυτροπικές μεταφορές και υπηρεσίες πληροφόρησης Καν. ΕΕ 2017/2619 (Μάθημα 7) 27 Οκτωβρίου 2017


Πολυτροπικές  μεταφορές και υπηρεσίες πληροφόρησης Καν. ΕΕ 2017/2619 (Μάθημα 7)  27 Οκτωβρίου 2017

21.10.2017   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
L 272/1

ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/2619 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ
της 31ης Μαΐου 2017
προς συμπλήρωση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την παροχή σε επίπεδο Ένωσης υπηρεσιών πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις
(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη την οδηγία 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 2010, περί πλαισίου ανάπτυξης των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών στον τομέα των οδικών μεταφορών και των διεπαφών με άλλους τρόπους μεταφοράς (1), και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 1,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Στο άρθρο 3 στοιχείο α) της οδηγίας 2010/40/ΕΕ καθορίζεται ως δράση προτεραιότητας η παροχή σε επίπεδο Ένωσης υπηρεσιών πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις με σκοπό την ανάπτυξη και τη χρήση προδιαγραφών και προτύπων.

(2)
Το άρθρο 5 της οδηγίας 2010/40/ΕΕ προβλέπει ότι οι προδιαγραφές που θεσπίζονται σύμφωνα με το άρθρο 6 της εν λόγω οδηγίας πρέπει να εφαρμόζονται στις εφαρμογές και υπηρεσίες ITS, κατά τη διάρκεια ανάπτυξης αυτών, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα των κρατών μελών να αποφασίζουν για την εγκατάσταση αυτών των εφαρμογών και υπηρεσιών στο έδαφός τους.

(3)
Οι προδιαγραφές αυτές πρέπει να εφαρμόζονται στην παροχή όλων των υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης με την επιφύλαξη ιδιαίτερων προδιαγραφών που θεσπίζονται με άλλες πράξεις βάσει της οδηγίας 2010/40/ΕΕ, και ιδίως των κατ' εξουσιοδότηση κανονισμών της Επιτροπής (ΕΕ) αριθ. 886/2013 (2) και (ΕΕ) 2015/962 (3), καθώς και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 454/2011 της Επιτροπής (4).

(4)
Όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις, η οδηγία 2003/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) καθορίζει ελάχιστους κανόνες για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα σε ολόκληρη την Ένωση. Όσον αφορά την περαιτέρω χρήση των δεδομένων που έχουν οι αρχές μεταφορών και οι φορείς μεταφορών, οι κανόνες που θεσπίζονται με τον παρόντα κανονισμό, ιδίως όσοι αφορούν τις επικαιροποιήσεις των δεδομένων, εφαρμόζονται με την επιφύλαξη των κανόνων που έχουν θεσπισθεί με την οδηγία 2003/98/ΕΚ.

(5)
Όποτε τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό της Επιτροπής συνεπάγονται την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, εφαρμόζονται σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και ιδίως με την οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) και την οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7), καθώς και με τα σχετικά εκτελεστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο. Η επεξεργασία πληροφοριών σχετικών με ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο πραγματοποιείται με αυστηρή τήρηση της αρχής της ελαχιστοποίησης των δεδομένων και μόνο για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού και για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο. Τα εν λόγω δεδομένα δεν πρέπει να καθιστούν δυνατή την ταυτοποίηση προσώπου ή να παρέχουν τη δυνατότητα ταυτοποίησης προσώπου όποτε είναι δυνατόν και όταν δεν παρακωλύεται ο σκοπός του παρόντος κανονισμού.

(6)
Εφόσον η υπηρεσία πληροφοριών βασίζεται στη συλλογή δεδομένων, καθώς και στον γεωγραφικό εντοπισμό, οι τελικοί χρήστες πρέπει να ενημερώνονται για τη συλλογή των εν λόγω δεδομένων, τις ρυθμίσεις συλλογής τους και τον ενδεχόμενο εντοπισμό των δεδομένων, όπως και για τις περιόδους διατήρησης των δεδομένων αυτών. Κατάλληλα τεχνικά μέτρα (που συμπεριλαμβάνουν την εκ σχεδιασμού προστασία της ιδιωτικής ζωής και τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού) πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς συλλογής δεδομένων, όπως φορείς μεταφορών, αρχές μεταφορών, παρόχους υπηρεσιών πληροφόρησης για τις μετακινήσεις και παραγωγούς ψηφιακών χαρτών, για να εξασφαλιστεί η ψευδωνυμοποίηση (8) των δεδομένων που λαμβάνονται από τελικούς χρήστες.

(7)
Η οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9) αποβλέπει στη δημιουργία υποδομής χωρικών δεδομένων στην Ένωση με την οποία καθίσταται δυνατή η κοινοχρησία χωρικών πληροφοριών και η πρόσβαση του κοινού σε αυτές, καθώς και πληροφοριών σχετικών με τα δίκτυα μεταφορών, σε ολόκληρη την Ένωση, με σκοπό τη στήριξη των περιβαλλοντικών πολιτικών της Ένωσης, καθώς και πολιτικών ή δραστηριοτήτων που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον. Οι προδιαγραφές που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό πρέπει να είναι συμβατές με τις προδιαγραφές της οδηγίας 2007/2/ΕΚ και τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1089/2010 της Επιτροπής (10).

(8)
Οι προδιαγραφές που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό πρέπει να εφαρμόζονται σε όλους τους τρόπους μεταφοράς στην Ένωση, όπως μεταφορά βάσει προγραμματισμού (αεροπορικές μεταφορές, σιδηροδρομικές μεταφορές συμπεριλαμβανομένων των τρένων υψηλής ταχύτητας, συμβατικοί σιδηρόδρομοι και ελαφρά σιδηροδρομικά συστήματα, υπεραστικές γραμμές με πούλμαν, θαλάσσιες μεταφορές συμπεριλαμβανομένων των δρομολογίων οχηματαγωγών, μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ, συστήματα σταθερής τροχιάς), μεταφορά κατά παραγγελία (ειδικά δρομολόγια λεωφορείων, ειδικά δρομολόγια οχηματαγωγών, ταξί, ομαδική μετακίνηση με αυτοκίνητο, κοινοχρησία αυτοκινήτου, συνεπιβατισμός, ενοικίαση αυτοκινήτου, κοινοχρησία ποδηλάτου, ενοικίαση ποδηλάτων, λεωφορείο κατά παραγγελία) και ατομική μεταφορά (ιδιωτικό αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, ποδήλατο, περπάτημα). Το περπάτημα ως εναλλακτική δυνατότητα για τη συμπλήρωση του πρώτου και του τελευταίου τμήματος μιας μετακίνησης είναι πολύ σημαντικό για τις πληροφορίες πολυτροπικών μετακινήσεων και μπορεί να ωφελήσει το περιβάλλον και τη διαχείριση δικτύων αλλά και απευθείας την υγεία του μετακινούμενου.

(9)
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1315/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11)καθορίζει τις υποδομές μεταφορών που αποτελούν μέρος του κεντρικού και του εκτεταμένου δικτύου του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες μετακίνησης των τελικών χρηστών ανά την Ένωση και να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό των υπηρεσιών πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις, χρειάζεται πλήρης κάλυψη του δικτύου «από πόρτα σε πόρτα». Συνεπώς, ο παρών κανονισμός πρέπει να εφαρμόζεται στο εκτεταμένο δίκτυο ΔΕΔ-Μ, συμπεριλαμβανομένων των αστικών κόμβων και άλλων τμημάτων του δικτύου μεταφορών.

(10)
Προκειμένου να υποστηριχθεί η παροχή σε επίπεδο Ένωσης υπηρεσιών πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο οι κεντρικές προσεγγίσεις με βάση την παροχή δεδομένων όσο και αποκεντρωμένες προσεγγίσεις με βάση την παροχή δεδομένων και υπηρεσιών. Συνεπώς, ο παρών κανονισμός πρέπει να περιλαμβάνει απαιτήσεις και για τα δεδομένα και για την παροχή υπηρεσιών ώστε να υποστηριχθούν και οι δύο προσεγγίσεις. Προκειμένου να διευκολυνθεί η εύκολη ανταλλαγή και περαιτέρω χρήση των εν λόγω δεδομένων για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης, οι αρχές μεταφορών, οι φορείς μεταφορών, οι διαχειριστές υποδομών ή οι πάροχοι υπηρεσιών μεταφορών κατά παραγγελία, αναλόγως, πρέπει να παρέχουν στους χρήστες πρόσβαση στα στατικά δεδομένα, τα σχετικά μεταδεδομένα και πληροφορίες για την ποιότητα των δεδομένων μέσω εθνικού ή κοινού σημείου πρόσβασης. Το σημείο πρόσβασης μπορεί να έχει διάφορες μορφές, όπως βάση δεδομένων, αποθήκη δεδομένων, αγορά δεδομένων, αποθετήριο και μητρώο, διαδικτυακή ή άλλης μορφής πύλη, ανάλογα με τον τύπο των δεδομένων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν τη συγκέντρωση των υφιστάμενων ιδιωτικών και δημοσίων σημείων πρόσβασης σε ένα και μόνο σημείο, το οποίο θα επιτρέπει την πρόσβαση σε όλους τους τύπους σχετικών διαθέσιμων δεδομένων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των προδιαγραφών αυτών.

(11)
Τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται μεταξύ τους για τη δημιουργία κοινού σημείου πρόσβασης, το οποίο θα καλύπτει τα διαθέσιμα δεδομένα από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν την ευχέρεια να αποφασίσουν να χρησιμοποιούν τα σημεία πρόσβασης που συστήνονται σύμφωνα με άλλες κατ' εξουσιοδότηση πράξεις που εκδόθηκαν δυνάμει της οδηγίας 2010/40/ΕΕ ως εθνικά σημεία πρόσβασης στα δεδομένα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν την ευχέρεια να αποφασίσουν να χρησιμοποιούν τα προϋπάρχοντα σημεία πρόσβασης που καλύπτουν ήδη πολλούς τομείς, όπως το Εθνικό Σημείο Πρόσβασης. Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν ποιος φορέας είναι αρμόδιος για την παροχή δεδομένων μετακίνησης και κυκλοφορίας που απαριθμούνται στο παράρτημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φορείς μεταφορών, οι διαχειριστές υποδομών και οι πάροχοι μεταφορών κατά παραγγελία δραστηριοποιούνται σε διάφορα κράτη μέλη και, συνεπώς, είναι σημαντικό να προβλεφθούν περισσότερα του ενός σημεία πρόσβασης σε δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας. Ωστόσο, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί η περιττή επανάληψη δεδομένων και να ληφθεί υπόψη το σχήμα και η μορφή των σχετικών σημείων πρόσβασης. Συνεπώς, τα σημαντικά δεδομένα και μεταδεδομένα θα μπορούσαν να αναφέρονται σε όλα τα εθνικά σημεία πρόσβασης που έχουν τη μορφή αποθετηρίου. Πέραν αυτού, εάν ορισμένα από τα σχετικά εθνικά σημεία πρόσβασης έχουν τη μορφή βάσης / αποθήκης δεδομένων, μόνον ένα από αυτά θα μπορεί να περιέχει τα δεδομένα και τα μεταδεδομένα και να αναφέρονται σε όλα τα άλλα. Όροι και προϋποθέσεις για τη χρήση των δεδομένων μετακίνησης και κυκλοφορίας που παρέχονται μέσω του εθνικού σημείου πρόσβασης μπορούν να καθορισθούν, εάν είναι σκόπιμο, με συμφωνία παραχώρησης άδειας.

(12)
Τα δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας που απαριθμούνται στο παράρτημα μπορούν να ενσωματωθούν στο εθνικό σημείο πρόσβασης σταδιακά. Τα κράτη μέλη πρέπει να είναι ελεύθερα να αποφασίσουν αν θα ενσωματώσουν τα δεδομένα που απαριθμούνται στο παράρτημα πριν από την προκαθορισμένη προθεσμία. Οι υπηρεσίες πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις βασίζονται και σε στατικά και σε δυναμικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα. Τα στατικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας είναι απαραίτητα για την πληροφόρηση και τον προγραμματισμό μιας μετακίνησης πριν την έναρξή της και για τον λόγο αυτόν απαιτούνται από όλα τα κράτη μέλη. Τα δυναμικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας, π.χ. διαταραχές και καθυστερήσεις μετακίνησης, μπορούν να επιτρέπουν στους χρήστες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να εξοικονομούν χρόνο στη μετακίνησή τους. Ωστόσο, η ενσωμάτωση δυναμικών δεδομένων μετακίνησης και κυκλοφορίας στα εθνικά σημεία πρόσβασης ενδέχεται να επιφέρει πρόσθετο φόρτο. Τα κράτη μέλη πρέπει να είναι ελεύθερα να αποφασίσουν αν θα περιλάβουν στο εθνικό τους σημείο πρόσβασης τα δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας που απαριθμούνται στο παράρτημα. Εάν αποφασίσουν να τα περιλάβουν, πρέπει να εφαρμόζουν τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού. Για να εξασφαλιστεί αναλυτική και συνεκτική ανάπτυξη των υπηρεσιών πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις σε ολόκληρη την Ένωση, τα κράτη μέλη καλούνται να ενσωματώσουν τα υπάρχοντα δυναμικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας στο οικείο εθνικό σημείο πρόσβασης σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα: τα δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας που καθορίζονται στο παράρτημα σημείο 2.1 έως την 1η Δεκεμβρίου 2019, τα δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας που αναφέρονται στο παράρτημα σημείο 2.2 έως την 1η Δεκεμβρίου 2020 και τα δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας που αναφέρονται στο παράρτημα σημείο 2.3 έως την 1η Δεκεμβρίου 2021.

(13)
Για να καταστεί δυνατή η επιτυχής και αποδοτική ως προς το κόστος χρήση των εθνικών σημείων πρόσβασης, είναι αναγκαίο να περιγραφούν επακριβώς το περιεχόμενο και η δομή των σχετικών δεδομένων μετακίνησης και κυκλοφορίας με χρήση των κατάλληλων μεταδεδομένων (12).

(14)
Οι εν λόγω προδιαγραφές δεν πρέπει να υποχρεώνουν τις αρμόδιες αρχές μεταφορών, τους φορείς μεταφορών, τους παρόχους μεταφορών κατά παραγγελία και τους διαχειριστές υποδομής να αρχίσουν τη συλλογή δεδομένων που δεν διατίθενται ήδη σε μηχαναγνώσιμο μορφότυπο. Οι ειδικές απαιτήσεις όσον αφορά τις επικαιροποιήσεις των στατικών και των δυναμικών δεδομένων μετακίνησης και κυκλοφορίας διαφόρων τρόπων μεταφοράς δεν πρέπει να εφαρμόζονται στα δεδομένα που σήμερα συλλέγονται και διατίθενται σε μηχαναγνώσιμο μορφότυπο. Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη πρέπει να ενθαρρυνθούν να αναζητήσουν αποδοτικούς από οικονομική άποψη τρόπους, κατάλληλους για τις ανάγκες ψηφιοποίησης των υφιστάμενων στατικών και δυναμικών δεδομένων των διαφόρων τρόπων μεταφοράς. Τα κράτη μέλη που αρχίζουν την ψηφιοποίηση στατικών και δυναμικών δεδομένων των διαφόρων τρόπων μεταφοράς τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις καλούνται να αρχίσουν με τα δεδομένα που καθορίζονται στο επίπεδο της υπηρεσίας 1 του παραρτήματος και στη συνέχεια στα επίπεδα υπηρεσιών 2 και 3. Τα δεδομένα που καθορίζονται στην πρώτη ομάδα θεωρούνται ουσιαστικής σημασίας για τη βασική λειτουργία των υπηρεσιών πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις.

(15)
Προκειμένου να αναπτυχθεί εναρμονισμένη και αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις και να υποστηριχθεί η διαλειτουργικότητα ανά την Ένωση, στο εθνικό σημείο πρόσβασης πρέπει να χρησιμοποιείται εναρμονισμένο σύνολο διαλειτουργικών μορφοτύπων και πρωτοκόλλων ανταλλαγής δεδομένων με βάση τις υπάρχουσες τεχνικές λύσεις και πρότυπα στους διαφόρους τρόπους μεταφοράς. Στο πλαίσιο των υπηρεσιών πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις υπάρχουν ήδη διάφορα σχετικά πρότυπα και τεχνικές προδιαγραφές που καλύπτουν τις οδικές μεταφορές (DATEX II), τις σιδηροδρομικές μεταφορές (τεχνικά έγγραφα B1, B2, B3, B4, B8, B9 της ΤΠΔ TAP), τις αεροπορικές μεταφορές [Standard Schedules Information Manual (SSIM) της IATA] και τα υποκείμενα χωρικά δεδομένα (INSPIRE). Στις περιπτώσεις αυτές, ο παρών κανονισμός πρέπει να παραπέμπει στις ήδη εφαρμοστέες απαιτήσεις, αλλά στους εν λόγω τρόπους μεταφοράς ενδέχεται να επιλεγεί η χρήση άλλων προτύπων και τεχνικών προδιαγραφών που προσδιορίζονται στην προδιαγραφή. Ωστόσο, πρέπει να αποφευχθεί η επανάληψη των ίδιων δεδομένων μετακίνησης και κυκλοφορίας σε περισσότερους από έναν μορφότυπους (για παράδειγμα, δεδομένα αστικών σιδηροδρόμων ή σε ΤΠΔ-ΤΑΡ ή σε NeTEx). Στο μέλλον, το πεδίο εφαρμογής των προτύπων αυτών θα επεκταθεί ίσως περαιτέρω, ιδίως του DATEX II, ώστε να καλύπτει στοιχεία για τις αστικές μετακινήσεις και, εάν υπάρχουν, πρέπει να χρησιμοποιούνται στις προδιαγραφές.

(16)
Όσον αφορά την ανταλλαγή στατικών προγραμματισμένων δεδομένων (όπως των συγκοινωνιών, των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων με πούλμαν και των θαλάσσιων μεταφορών συμπεριλαμβανομένων των οχηματαγωγών), για τα σχετικά δεδομένα στο εθνικό σημείο πρόσβασης πρέπει να χρησιμοποιείται το πρότυπο ανταλλαγής δεδομένων NeTEx CEN/TS 16614 της CEN με βάση το εννοιολογικό μοντέλο αναφοράς δεδομένων Transmodel EN 12896:2006 και μεταγενέστερες επικαιροποιημένες εκδόσεις ή οποιοδήποτε μηχαναγνώσιμο μορφότυπο πλήρως συμβατό με το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα. Όσον αφορά την ανταλλαγή δυναμικών δεδομένων για τις συγκοινωνίες, εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν να συμπεριλάβουν δυναμικά δεδομένα στο εθνικό σημείο πρόσβασης πρέπει να χρησιμοποιούνται τα σχετικά μέρη του προτύπου ανταλλαγής για τις συγκοινωνίες SIRI CEN/TS 15531 της CEN και μεταγενέστερες επικαιροποιημένες εκδόσεις ή οποιοδήποτε πλήρως συμβατό μηχαναγνώσιμο μορφότυπο. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα εθνικά πρότυπα για τις συγκοινωνίες σε επίπεδο κράτους μέλους για τις εγχώριες μεταφορές, αλλά για να διασφαλιστεί διαλειτουργικότητα και αδιάλειπτη παροχή των υπηρεσιών σε επίπεδο Ένωσης, στο εθνικό σημείο πρόσβασης πρέπει να χρησιμοποιούνται τα καθορισμένα πρότυπα της ΕΕ. Τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν μεθόδους μετάφρασης και μετατροπής για να τηρούν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής τυποποίησης. Πρέπει να χρησιμοποιείται η έκδοση των προδιαγεγραμμένων προτύπων που διατίθεται κατά την ημερομηνία εφαρμογής. Πρέπει να χρησιμοποιούνται τυχόν συναφείς επικαιροποιήσεις που διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής και περιλαμβάνουν νέα είδη δεδομένων.

(17)
Για να εξασφαλισθεί βέλτιστη χρήση και πλήρης διαλειτουργικότητα των προαναφερόμενων προτύπων μεταξύ των κρατών μελών, πρέπει να καθορισθεί και να χρησιμοποιείται στα εθνικά σημεία πρόσβασης ελάχιστο κοινό προφίλ που προσδιορίζει τα διάφορα βασικά στοιχεία του προτύπου. Τα εθνικά προφίλ των κρατών μελών πρέπει να βασίζονται σε ένα ελάχιστο κοινό ευρωπαϊκό προφίλ, όταν υφίσταται.

(18)
Η παροχή ακριβούς και αξιόπιστης πληροφόρησης για τις μετακινήσεις από τους παρόχους υπηρεσιών είναι ουσιώδους σημασίας για όσους μετακινούνται ανά την Ένωση. Όταν σημειώνονται αλλαγές, τα σχετικά στοιχεία πρέπει να επικαιροποιούνται έγκαιρα από τις αρχές μεταφορών ή τους φορείς μεταφορών μέσω του εθνικού σημείου πρόσβασης. Επιπλέον, όταν πάροχος υπηρεσιών χρησιμοποιεί δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας, υπάρχει κίνδυνος να εμφανίζονται στους χρήστες ανακριβείς πληροφορίες, οι οποίες ενδέχεται να έχουν αρνητική επίπτωση στη μετακίνηση του μετακινούμενου. Όταν οι αρχές μεταφορών, οι φορείς μεταφορών, οι διαχειριστές υποδομών ή οι πάροχοι μεταφορών κατά παραγγελία διαπιστώνουν ανακρίβειες, τα σφάλματα αυτά πρέπει να διορθώνονται εγκαίρως.

(19)
Σήμερα, υπάρχει σημαντικός αριθμός υπηρεσιών πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις στην Ευρώπη αλλά οι υπηρεσίες που προσφέρουν αποτέλεσμα πλήρους δρομολόγησης από πόρτα σε πόρτα περιορίζονται κυρίως στο έδαφος κράτους μέλους. Μια βασική λύση για την αύξηση της γεωγραφικής κάλυψης των υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης και την υποστήριξη της πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις σε επίπεδο Ένωσης είναι η ζεύξη των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης. Αυτό συνεπάγεται χρήση τεχνολογικών εργαλείων, μεταξύ των οποίων διεπαφές για τη σύνδεση με τα υπάρχοντα συστήματα πληροφοριών για την ανταλλαγή αποτελεσμάτων δρομολόγησης. Συνιστάται να χρησιμοποιείται στις υπηρεσίες πληροφοριών μετακίνησης η Ευρωπαϊκή Τεχνική Προδιαγραφή με τίτλο «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών — Συγκοινωνίες — Ανοικτή Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών (API) για τη διανομή του προγραμματισμού των διαδρομών 00278420», η οποία προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης για την εκτέλεση του προγραμματισμού των διαδρομών. Όταν οι πάροχοι υπηρεσιών καθορίζουν σημεία μεταπομπής για τη διανομή του προγραμματισμού των διαδρομών, τα εν λόγω σημεία μεταπομπής πρέπει να απαριθμούνται στο εθνικό σημείο πρόσβασης.

(20)
Οι υπηρεσίες πληροφοριών μετακίνησης μπορούν να παρέχουν στους τελικούς χρήστες πολλές επιλογές μετακίνησης με διαφόρους φορείς μεταφορών. Είναι επιτακτική ανάγκη να διακρίνονται από διαφάνεια οι πάροχοι υπηρεσιών όσον αφορά τα κριτήρια που χρησιμοποιούν για την ιεράρχηση των επιλογών μετακίνησης και να παρέχουν ουδέτερες πληροφορίες μετακίνησης. Όποτε είναι δυνατόν, οι πάροχοι πληροφοριών μετακίνησης πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου των διαφόρων τρόπων μεταφοράς, ώστε να βοηθήσουν στη στροφή προς βιώσιμους τρόπους μεταφοράς. Επίσης, οι πάροχοι πληροφοριών μετακίνησης ενθαρρύνονται να παρέχουν τη δυνατότητα άμεσης ανάδρασης σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών.

(21)
Η χρήση στατικών και δυναμικών πληροφοριών για υπηρεσίες πληροφοριών μετακίνησης περιλαμβάνει δεδομένα από διαφόρους ενδιαφερόμενους παράγοντες ολόκληρης της αλυσίδας αξίας. Σε πολλές περιπτώσεις τα αρχικά δεδομένα από αρχές μεταφορών, φορείς μεταφορών, διαχειριστές υποδομών ή παρόχους μεταφορών κατά παραγγελία θα χρησιμοποιούνται από πάροχο πληροφοριών μετακίνησης. Εν προκειμένω είναι επιτακτική ανάγκη να επισημαίνονται η αρχική πηγή, η ημέρα και η ώρα της τελευταίας επικαιροποίησης των στατικών δεδομένων, όταν χρησιμοποιούνται.

(22)
Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η προβλεπόμενη χρήση των υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης από άτομα με λειτουργικούς περιορισμούς, οι πάροχοι υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης και τα κράτη μέλη πρέπει, κατά την εφαρμογή του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού, να λαμβάνουν υπόψη τη σχετική νομοθεσία όσον αφορά τις απαιτήσεις προσβασιμότητας, όπως η μελλοντική Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα. Οι σχετικές απαιτήσεις περιλαμβάνουν την προσβασιμότητα σε ιστότοπους και κινητές υπηρεσίες βάσει συσκευών με τρόπο αναλυτικό και ενδεδειγμένο για την αντίληψη, τον χειρισμό και την κατανόηση των χρηστών.

(23)
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω προδιαγραφές εφαρμόζονται ορθά, τα κράτη μέλη πρέπει αξιολογούν τη συμμόρφωση των αρχών μεταφορών, των φορέων μεταφορών, των παρόχων μεταφορών κατά παραγγελία και των παρόχων υπηρεσιών πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας, ανταλλαγής, περαιτέρω χρήσης και επικαιροποίησης των δεδομένων για τις πολυτροπικές μετακινήσεις. Προς τον σκοπό αυτό, οι αρμόδιες αρχές πρέπει να έχουν την ευχέρεια να στηρίζονται σε υπεύθυνες δηλώσεις συμμόρφωσης που θα υποβάλλουν οι αρχές μεταφορών, οι φορείς μεταφορών, οι διαχειριστές υποδομών, οι πάροχοι υπηρεσιών μεταφορών κατά παραγγελία ή οι πάροχοι πληροφοριών μετακίνησης, και να ελέγχουν ίσως δειγματοληπτικά την ορθότητα των δηλώσεών τους.

(24)
Για να παρακολουθείται η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλλουν στην Επιτροπή έκθεση όπου περιγράφεται η εφαρμογή των διαφόρων απαιτήσεων.

(25)
Μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» η Επιτροπή θα στηρίξει διάφορες τεχνικές απαιτήσεις που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό με μια δράση στήριξης του προγράμματος (13), και ιδίως με τη σύσταση του εθνικού σημείου πρόσβασης, τη μετατροπή των προδιαγραφόμενων προτύπων ανταλλαγής δεδομένων και τη χρήση κοινών ελάχιστων προφίλ στα εθνικά σημεία πρόσβασης και τη ζεύξη των υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης, όπου χρειάζεται.

(26)
Σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14), ζητήθηκε η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος γνωμοδότησε στις 22 Αυγούστου 2017,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής
1.   Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις αναγκαίες προδιαγραφές ώστε να εξασφαλισθεί ότι υπηρεσίες πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις σε επίπεδο Ένωσης είναι ακριβείς και διατίθενται στους χρήστες ITS πέραν συνόρων.
2.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε ολόκληρο το δίκτυο μεταφορών της Ένωσης.
3.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σύμφωνα με το άρθρο 5 της οδηγίας 2010/40/ΕΕ.
Άρθρο 2
Ορισμοί
Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, εφαρμόζονται οι ορισμοί του άρθρου 4 της οδηγίας 2010/40/ΕΕ και του άρθρου 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1315/2013.
Ισχύουν επίσης οι ακόλουθοι ορισμοί:
1)   «προσβασιμότητα σε δεδομένα»: δυνατότητα αναζήτησης και λήψης δεδομένων ανά πάσα στιγμή σε μηχαναναγνώσιμο μορφότυπο·
2)   «επικαιροποίηση δεδομένων»: κάθε τροποποίηση υφιστάμενων δεδομένων, καθώς και η διαγραφή ή η εισαγωγή νέων ή πρόσθετων στοιχείων·
3)   «μεταδεδομένα»: δομημένη περιγραφή του περιεχομένου δεδομένων που διευκολύνει την εξεύρεση και τη χρήση τους·
4)   «υπηρεσίες εξεύρεσης»: υπηρεσίες που καθιστούν δυνατή την αναζήτηση των ζητούμενων δεδομένων με χρήση του περιεχομένου των σχετικών μεταδεδομένων και οπτική παρουσίαση του εν λόγω περιεχομένου·
5)   «εκτεταμένο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών»: υποδομές οδικών μεταφορών που αποτελούν μέρος του εκτεταμένου δικτύου, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1315/2013·
6)   «σημείο πρόσβασης»: ψηφιακή διεπαφή στην οποία τουλάχιστον τα στατικά δεδομένα και τα ιστορικά δεδομένα κυκλοφορίας μαζί με τα σχετικά μεταδεδομένα καθίστανται προσβάσιμα στους χρήστες για περαιτέρω χρήση, ή στην οποία οι πηγές και τα μεταδεδομένα αυτών των δεδομένων καθίστανται προσβάσιμα στους χρήστες για περαιτέρω χρήση·
7)   «δυναμικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας»: δεδομένα σχετικά με διαφόρους τρόπους μεταφοράς τα οποία μεταβάλλονται συχνά ή τακτικά, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα·
8)   «στατικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας»: δεδομένα σχετικά με διαφόρους τρόπους μεταφοράς τα οποίαν είτε δεν μεταβάλλονται καθόλου είτε δεν μεταβάλλονται συχνά, ή μεταβάλλονται τακτικά, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα·
9)   «αρχή μεταφορών»: κάθε δημόσια αρχή αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας ή για τον σχεδιασμό, τον έλεγχο ή τη διαχείριση συγκεκριμένου δικτύου ή τρόπων μεταφοράς, ή αμφότερων, που εμπίπτουν στην εδαφική αρμοδιότητά της·
10)   «φορέας μεταφορών»: κάθε δημόσια ή ιδιωτική οντότητα αρμόδια για τη συντήρηση και τη διαχείριση υπηρεσιών μεταφορών·
11)   «χρήστης»: κάθε δημόσια ή ιδιωτική οντότητα που χρησιμοποιεί το εθνικό σημείο πρόσβασης, όπως αρχές μεταφορών, φορείς μεταφορών, πάροχοι υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης, παραγωγοί ψηφιακών χαρτών, πάροχοι υπηρεσιών μεταφορών κατά παραγγελία και διαχειριστές υποδομών·
12)   «τελικός χρήστης»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες πληροφοριών μετακίνησης·
13)   «υπηρεσία πληροφοριών μετακίνησης»: υπηρεσία ITS, καθώς και οι ψηφιακοί χάρτες, που παρέχουν στους χρήστες και τους τελικούς χρήστες πληροφορίες μετακίνησης και κυκλοφορίας για τουλάχιστον έναν τρόπο μεταφοράς·
14)   «ιστορικά δεδομένα κυκλοφορίας»: χαρακτηριστικά της κυκλοφορίας ανάλογα με την ώρα, την ημέρα, την εποχή βάσει προηγουμένων μετρήσεων, στα οποία περιλαμβάνονται η συμφόρηση, οι μέσες ταχύτητες, ο μέσος χρόνος μετακίνησης, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα·
15)   «επικαιρότητα των δεδομένων»: η διαθεσιμότητα επικαιροποιημένων δεδομένων που παρέχονται στους χρήστες και τους τελικούς χρήστες αρκετά πριν ώστε να τους χρησιμεύουν·
16)   «πάροχος υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης»: κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός πάροχος υπηρεσίας πληροφοριών μετακίνησης και κυκλοφορίας, εξαιρούμενου του απλού μεταφορέα πληροφοριών, στους χρήστες και τους τελικούς χρήστες·
17)   «μεταφορά κατά παραγγελία»: υπηρεσία μεταφοράς επιβατών, η οποία χαρακτηρίζεται από ευέλικτη δρομολόγηση, όπως η κοινοχρησία αυτοκινήτου, ο συνεπιβατισμός, η κοινοχρησία ποδηλάτων, η ομαδική μετακίνηση, το ταξί, το λεωφορείο κατά παραγγελία. Για τις υπηρεσίες αυτές συνήθως απαιτείται διάδραση μεταξύ του παρόχου υπηρεσιών μεταφορών κατά παραγγελία και των τελικών χρηστών πριν την παροχή της υπηρεσίας·
18)   «πάροχος υπηρεσιών μεταφορών κατά παραγγελία»: κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός πάροχος υπηρεσίας μεταφοράς κατά παραγγελία σε χρήστες και τελικούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών πληροφοριών μετακίνησης και κυκλοφορίας·
19)   «ζεύξη υπηρεσίας»: η σύνδεση τοπικών, περιφερειακών και εθνικών συστημάτων πληροφοριών μετακίνησης διασυνδεδεμένων μέσω τεχνικών διεπαφών για την παροχή αποτελεσμάτων δρομολόγησης ή άλλων διεπαφών προγραμμάτων εφαρμογής (API) με βάση στατικές και/ή δυναμικές πληροφορίες μετακίνησης και κυκλοφορίας·
20)   «σημείο παράδοσης»: σταθμός, στάση ή τοποθεσία ζεύξης των αποτελεσμάτων δρομολόγησης δύο υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης που συνδέονται με την παραγωγή μιας μετακίνησης·
21)   «πληροφορίες για τις πολυτροπικές μετακινήσεις»: πληροφορίες προερχόμενες από στατικά ή δυναμικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας, ή αμφότερα, για τους χρήστες και τους τελικούς χρήστες, μέσω οποιουδήποτε μέσου επικοινωνίας, οι οποίες καλύπτουν τουλάχιστον δύο τρόπους μεταφοράς και επιτρέπουν τη δυνατότητα σύγκρισης των μέσων μεταφοράς·
22)   «αποτέλεσμα δρομολόγησης»: η διαδρομή μετακίνησης σε μηχαναγνώσιμο μορφότυπο που προκύπτει από αίτημα διαδρομής τελικών χρηστών στο/στα χρησιμοποιούμενο/-α σημείο/α παράδοσης·
23)   «διαχειριστής υποδομής»: κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας ή επιχείρηση αρμόδια ιδίως για τη δημιουργία και τη συντήρηση υποδομής μεταφορών ή μέρους αυτής·
24)   «υπηρεσία πληροφοριών μετακίνησης»: κάθε δημόσια ή ιδιωτική υπηρεσία μεταφοράς ή οποιαδήποτε υπηρεσία διαθέσιμη για συλλογική χρήση ή για ιδιωτική χρήση από το ευρύ κοινό και καλύπτει διαφορετικά μέσα μεταφοράς.
Άρθρο 3
Εθνικά σημεία πρόσβασης
1.   Κάθε κράτος μέλος συστήνει εθνικό σημείο πρόσβασης. Το εθνικό σημείο πρόσβασης αποτελεί μοναδικό σημείο πρόσβασης των χρηστών τουλάχιστον στα στατικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας και τα ιστορικά δεδομένα κυκλοφορίας των διαφόρων τρόπων μεταφοράς, καθώς και στις επικαιροποιήσεις δεδομένων, όπως ορίζει το παράρτημα, τα οποία παρέχουν αρχές μεταφορών, φορείς μεταφορών, διαχειριστές υποδομών, πάροχοι υπηρεσιών μεταφορών κατά παραγγελία στο έδαφος συγκεκριμένου κράτους μέλους.
2.   Τα υφιστάμενα εθνικά σημεία πρόσβασης, τα οποία έχουν συσταθεί για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις άλλων κατ' εξουσιοδότηση πράξεων που έχουν εκδοθεί δυνάμει της οδηγίας 2010/40/ΕΕ, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως εθνικά σημεία πρόσβασης, εφόσον τα κράτη μέλη το κρίνουν σκόπιμο.
3.   Τα εθνικά σημεία πρόσβασης παρέχουν υπηρεσίες εξεύρεσης, παραδείγματος χάρη υπηρεσίες που καθιστούν δυνατή την αναζήτηση των ζητούμενων δεδομένων με χρήση του περιεχομένου των σχετικών μεταδεδομένων και οπτική παρουσίαση του εν λόγω περιεχομένου·
4.   Οι αρχές μεταφορών, οι φορείς μεταφορών, οι διαχειριστές υποδομών ή οι πάροχοι υπηρεσιών μεταφορών κατά παραγγελία μεριμνούν για την παροχή των μεταδεδομένων, ώστε να καθίσταται δυνατή στους χρήστες η εξεύρεση και η χρήση συνόλων δεδομένων προσβάσιμων μέσω των εθνικών σημείων πρόσβασης.
5.   Δύο ή περισσότερα κράτη μέλη μπορούν να συστήσουν κοινό σημείο πρόσβασης.
Άρθρο 4
Προσβασιμότητα, ανταλλαγή και περαιτέρω χρήση στατικών δεδομένων μετακίνησης και κυκλοφορίας
1.   Οι αρχές μεταφορών, οι φορείς μεταφορών, οι διαχειριστές υποδομών ή οι πάροχοι υπηρεσιών μεταφορών κατά παραγγελία παρέχουν τα στατικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας και τα ιστορικά δεδομένα κυκλοφορίας των διαφόρων τρόπων μεταφοράς που απαριθμούνται στο παράρτημα σημείο 1 με χρήση:
α)
για τις οδικές μεταφορές, των προτύπων που καθορίζονται στο άρθρο 4 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/962·

β)
για άλλους τρόπους μεταφοράς, ενός από τα κάτωθι πρότυπα και τεχνικές προδιαγραφές: NeTEx CEN/TS 16614 και επόμενες εκδόσεις, τα τεχνικά έγγραφα που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 454/2011 και μεταγενέστερες εκδόσεις τους, τα τεχνικά έγγραφα που εκπονεί η ΙΑΤΑ ή οποιοδήποτε μηχαναγνώσιμο μορφότυπο πλήρως συμβατό και διαλειτουργικό με τα εν λόγω πρότυπα και τεχνικές προδιαγραφές·

γ)
για το χωρικό δίκτυο, τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 7 της οδηγίας 2007/2/ΕΕ.
2.   Τα σχετικά στατικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας που αναφέρονται στο παράρτημα σημείο 1 εφαρμόζονται στο NeTEx και το DATEX II παρατίθενται με ελάχιστα εθνικά προφίλ.
3.   Οι αρχές μεταφορών, οι φορείς μεταφορών, οι διαχειριστές υποδομών ή οι πάροχοι υπηρεσιών μεταφορών κατά παραγγελία παρέχουν τα στατικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας μέσω του εθνικού σημείου επαφής στους απαιτούμενους μορφότυπους σύμφωνα με το κάτωθι χρονοδιάγραμμα:
α)
για τα δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας που αναφέρονται στο παράρτημα σημείο 1.1 και αφορούν το εκτεταμένο δίκτυο ΔΕΔ-Μ, έως την 1η Δεκεμβρίου 2019·

β)
για τα δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας που αναφέρονται στο παράρτημα σημείο 1.2 και αφορούν το εκτεταμένο δίκτυο ΔΕΔ-Μ, έως την 1η Δεκεμβρίου 2020·

γ)
για τα δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας που αναφέρονται στο παράρτημα σημείο 1.3 και αφορούν το εκτεταμένο δίκτυο ΔΕΔ-Μ, έως την 1η Δεκεμβρίου 2021·

δ)
για τα δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας που αναφέρονται στο παράρτημα σημείο 1.1, 1.2 και 1.3 για τα υπόλοιπα τμήματα του δικτύου μεταφορών της Ένωσης, έως την 1η Δεκεμβρίου 2023.
4.   Οι API που παρέχουν πρόσβαση σε στατικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας που απαριθμούνται στο παράρτημα μέσω του εθνικού σημείου πρόσβασης είναι προσβάσιμες από το κοινό και επιτρέπουν στους χρήστες και τους τελικούς χρήστες να εγγραφούν για να αποκτήσουν πρόσβαση.
Άρθρο 5
Προσβασιμότητα, ανταλλαγή και περαιτέρω χρήση δυναμικών δεδομένων μετακίνησης και κυκλοφορίας
1.   Εφόσον τα κράτη μέλη αποφασίσουν να παρέχουν τα δυναμικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας των διαφόρων τρόπων μεταφοράς που απαριθμούνται στο παράρτημα σημείο 2 μέσω του εθνικού σημείου πρόσβασης, αρχές μεταφορών, οι φορείς μεταφορών, οι διαχειριστές υποδομών ή οι πάροχοι υπηρεσιών μεταφορών κατά παραγγελία χρησιμοποιούν:
α)
για τις οδικές μεταφορές, τα πρότυπα που καθορίζονται στα άρθρα 5 και 6 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/962 ·

β)
για τους άλλους τρόπους μεταφοράς: το SIRI CEN/TS 15531 και τις επόμενες εκδόσεις του, τα τεχνικά έγγραφα που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 454/2011 ή οποιοδήποτε μηχαναγνώσιμο μορφότυπο πλήρως συμβατό και διαλειτουργικό με τα εν λόγω πρότυπα ή τεχνικά έγγραφα.
2.   Τα σχετικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας που αναφέρονται στο παράρτημα σημείο 2 εφαρμόζονται στο SIRI και το DATEX II και αναπαριστώνται με ελάχιστα εθνικά προφίλ που καθορίζουν τα κράτη μέλη μέσω του εθνικού σημείου πρόσβασης.
3.   Οι API που παρέχουν πρόσβαση σε δυναμικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας που αναφέρονται στο παράρτημα μέσω του εθνικού σημείου πρόσβασης είναι προσβάσιμες στο κοινό και επιτρέπουν στους χρήστες και τους τελικούς χρήστες να εγγραφούν για να αποκτήσουν πρόσβαση.
Άρθρο 6
Επικαιροποιήσεις δεδομένων
1.   Οι υπηρεσίες πληροφοριών μετακίνησης βασίζονται σε επικαιροποιήσεις των στατικών και των δυναμικών δεδομένων μετακίνησης και κυκλοφορίας.
2.   Όταν σημειώνονται μεταβολές, τα σχετικά στατικά και δυναμικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας που αναφέρονται στο παράρτημα επικαιροποιούνται έγκαιρα από τις αρχές μεταφορών, τους φορείς μεταφορών, τους διαχειριστές υποδομών ή τους παρόχους υπηρεσιών μεταφορών κατά παραγγελία μέσω του εθνικού σημείου πρόσβασης. Διορθώνουν έγκαιρα τυχόν ανακρίβειες που διαπιστώνουν στα δεδομένα τους ή που τους επισημαίνονται από χρήστες ή τελικούς χρήστες.
Άρθρο 7
Ζεύξη υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης
1.   Κατόπιν αιτήματος, οι πάροχοι υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης παρέχουν σε άλλον πάροχο υπηρεσιών πληροφοριών τα αποτελέσματα δρομολόγησης με βάση στατικές, και εφόσον είναι δυνατόν, δυναμικές πληροφορίες.
2.   Τα αποτελέσματα δρομολόγησης βασίζονται:
α)
στην αφετηρία και το τέρμα μετακίνησης του ερωτούντος με τη συγκεκριμένη ώρα και ημέρα αναχώρησης ή άφιξης, ή και τα δύο·

β)
σε πιθανές επιλογές μετακίνησης μαζί με τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα αναχώρησης ή άφιξης, ή και των δύο, συμπεριλαμβανομένων τυχόν δυνατών συνδέσεων, εφόσον είναι διαθέσιμες·

γ)
στο σημείο παράδοσης μεταξύ υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης·

δ)
σε περίπτωση διαταραχών, σε εναλλακτικές δυνατές επιλογές μετακίνησης μαζί με τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα αναχώρησης ή άφιξης, ή και των δύο, συμπεριλαμβανομένων τυχόν δυνατών συνδέσεων, εφόσον υπάρχουν.
Άρθρο 8
Απαιτήσεις για την παροχή υπηρεσιών περαιτέρω χρήσης δεδομένων μετακίνησης και κυκλοφορίας και για τη ζεύξη υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης
1.   Τα δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας που αναφέρονται στο παράρτημα και τα αντίστοιχα μεταδεδομένα, καθώς και οι πληροφορίες για την ποιότητά τους, είναι προσβάσιμα για ανταλλαγή και περαιτέρω χρήση εντός της Ένωσης χωρίς διακρίσεις, μέσω του εθνικού ή κοινού σημείου πρόσβασης και εντός χρονικού πλαισίου που εξασφαλίζει την έγκαιρη παροχή των υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης. Τα εν λόγω δεδομένα είναι ακριβή και επικαιροποιημένα.
2.   Τα δεδομένα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 χρησιμοποιούνται περαιτέρω κατά τρόπο ουδέτερο, αμερόληπτο και χωρίς διακρίσεις. Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη σειρά παρουσίασης των επιλογών μετακίνησης με διαφόρους τρόπους μεταφοράς ή με συνδυασμό αυτών, ή και τα δύο, διακρίνονται από διαφάνεια και δεν βασίζονται σε κάποιο παράγοντα άμεσα ή έμμεσα σχετιζόμενο με την ταυτότητα του χρήστη ή με τυχόν εμπορικά θέματα που σχετίζονται με την περαιτέρω χρήση των δεδομένων, και εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις σε όλους τους συμμετέχοντες χρήστες. Η πρώτη παρουσίαση της διαδρομής μετακίνησης δεν είναι παραπλανητική για τον τελικό χρήστη.
3.   Όταν χρησιμοποιούνται περαιτέρω τα στατικά και δυναμικά δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας, επισημαίνεται η πηγή των δεδομένων αυτών. Επισημαίνεται επίσης η ημέρα και η ώρα της τελευταίας επικαιροποίησης των στατικών δεδομένων.
4.   Οι όροι και οι προϋποθέσεις χρήσης των δεδομένων μετακίνησης και κυκλοφορίας που παρέχονται μέσω του εθνικού σημείου πρόσβασης επιτρέπεται να καθορίζονται με συμφωνία παραχώρησης άδειας. Οι εν λόγω όροι δεν περιορίζουν ασκόπως τις δυνατότητες περαιτέρω χρήσης, ούτε χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό του ανταγωνισμού. Οι συμφωνίες παραχώρησης άδειας, εφόσον χρησιμοποιούνται, επιβάλλουν σε κάθε περίπτωση τους λιγότερους δυνατούς περιορισμούς περαιτέρω χρήσης. Τυχόν χρηματική αποζημίωση είναι εύλογη και αναλογική προς το νόμιμο κόστος που προκύπτει από την παροχή και διάδοση των σχετικών δεδομένων μετακίνησης και κυκλοφορίας.
5.   Οι όροι και οι προϋποθέσεις ζεύξης των υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης καθορίζονται σε συμβατικές συμφωνίες μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης. Τυχόν χρηματική αποζημίωση του κόστους της ζεύξης υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης είναι εύλογη και αναλογική.
Άρθρο 9
Αξιολόγηση της συμμόρφωσης
1.   Τα κράτη μέλη αξιολογούν κατά πόσον οι απαιτήσεις που προβλέπονται στα άρθρα 3 έως 8 τηρούνται από τις αρχές μεταφορών, τους φορείς μεταφορών, τους παρόχους υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης και τους παρόχους υπηρεσιών μεταφορών κατά παραγγελία.
2.   Προκειμένου να προβούν στην αξιολόγηση αυτή, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών μπορούν να ζητήσουν από τις αρχές μεταφορών, τους φορείς μεταφορών, τους διαχειριστές υποδομών, τους παρόχους υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης και τους παρόχους υπηρεσιών μεταφορών κατά παραγγελία, τα ακόλουθα έγγραφα:
α)
περιγραφή των δεδομένων μετακίνησης και κυκλοφορίας που αναφέρονται ή αποθηκεύονται στο/στα σημείο/-α πρόσβασης και τις διαθέσιμες υπηρεσίες πληροφοριών μετακίνησης, καθώς και τις συνδέσεις με άλλες υπηρεσίες εάν υπάρχουν, όπως και πληροφορίες σχετικά με την ποιότητά τους· και

β)
τεκμηριωμένη δήλωση συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στα άρθρα 3 έως 8.
3.   Τα κράτη μέλη ελέγχουν δειγματοληπτικά την ορθότητα των δηλώσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχείο β).
Άρθρο 10
Υποβολή εκθέσεων
1.   Έως την 1η Δεκεμβρίου 2019, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν, ενδεχομένως, για τη σύσταση εθνικού σημείου πρόσβασης και για τους τρόπους λειτουργίας του.
2.   Στη συνέχεια κάθε δεύτερο ημερολογιακό έτος, τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή έκθεση που περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:
α)
την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την προσβασιμότητα και την ανταλλαγή των τύπων δεδομένων μετακίνησης και κυκλοφορίας που περιγράφονται στο παράρτημα·

β)
τη γεωγραφική κάλυψη και τα δεδομένα μετακίνησης και κυκλοφορίας που αναφέρονται στο παράρτημα τα οποία είναι προσβάσιμα στο σημείο πρόσβασης και τη ζεύξη των υπηρεσιών πληροφοριών μετακίνησης·

γ)
τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της συμμόρφωσης που αναφέρεται στο άρθρο 9 και,

δ)
κατά περίπτωση, περιγραφή των αλλαγών στα στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 1 ή στην παράγραφο 2 στοιχείο β).
Άρθρο 11
Έναρξη ισχύος
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες, 31 Μαΐου 2017.
Για την Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Jean-Claude JUNCKER

(2)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 886/2013 της Επιτροπής, της 15ης Μαΐου 2013, προς συμπλήρωση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα δεδομένα και τις διαδικασίες για τη δωρεάν, ενδεχομένως, παροχή ελάχιστων καθολικών πληροφοριών για την κυκλοφορία σχετικών με την οδική ασφάλεια στους χρήστες (ΕΕ L 247 της 18.9.2013, σ. 6).
(3)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/962 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2014, για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την παροχή σε επίπεδο Ένωσης υπηρεσιών πληροφόρησης για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο (ΕΕ L 157 της 23.6.2015, σ. 21).
(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 454/2011 της Επιτροπής, της 5ης Μαΐου 2011, σχετικά με την τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας για το υποσύστημα «Τηλεπληροφορικές εφαρμογές για επιβατικές υπηρεσίες» του διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού συστήματος (ΕΕ L 123 της 12.5.2011, σ. 11).
(5)  Οδηγία 2003/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Νοεμβρίου 2003, για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα (ΕΕ L 345 της 31.12.2003, σ. 90).
(6)  Οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 1995, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 281 της 23.11.1995, σ. 31). Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1) θα εφαρμόζεται από τις 25 Μαΐου 2018. Τα άρθρα 10 και 11 της οδηγίας 95/46/ΕΚ και τα άρθρα 13 και 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 περιέχουν πλήρη κατάλογο των πληροφοριών που πρέπει να παρέχονται για το αντικείμενο των δεδομένων. Το άρθρο 12 της οδηγίας 95/46/ΕΚ και τα άρθρα 17 έως 19 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 προσδιορίζουν και άλλα δικαιώματα των προσώπων, όπως τα δικαιώματα πρόσβασης, διόρθωσης, κλειδώματος, διαγραφής ή καταστροφής ανακριβών ή αδικαιολόγητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
(7)  Οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2002, σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ΕΕ L 201 της 31.7.2002, σ. 37).
(8)  Όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679.
(9)  Οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2007, για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (INSPIRE) (ΕΕ L 108 της 25.4.2007, σ. 1).
(10)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1089/2010 της Επιτροπής, της 23ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα των συνόλων και των υπηρεσιών χωρικών δεδομένων (ΕΕ L 323 της 8.12.2010, σ. 11).
(11)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1315/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, περί των κατευθυντήριων γραμμών της Ένωσης για την ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 661/2010/ΕΕ (ΕΕ L 348 της 20.12.2013, σ. 1).
(12)  Κατάλογος συντονισμένων μεταδεδομένων ΕΕ ΕΣΚ ΖΕΠ.
(13)  Εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής, της 7.4.2016, για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης C(2014)1921 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση πολυετούς προγράμματος εργασιών 2014 για χρηματοδοτική συνδρομή στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΔΣΕ) — Τομέας μεταφορών για την περίοδο 2014-2020.
(14)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
(όπως αναφέρονται στα άρθρα 3, 4, 5, 6, 8, 10)
Διαίρεση των τρόπων μεταφοράς ανά τύπο, όπως:

Προγραμματισμένες
αεροπορικές μεταφορές, σιδηροδρομικές μεταφορές συμπεριλαμβανομένων των τρένων υψηλής ταχύτητας, συμβατικοί σιδηρόδρομοι και ελαφρά σιδηροδρομικά συστήματα, μεταφορές μεγάλων αποστάσεων με πούλμαν, θαλάσσιες μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των δρομολογίων οχηματαγωγών, μετρό, τραμ, λεωφορείων, τρόλεϊ.


Κατά παραγγελία
Ειδικά δρομολόγια λεωφορείων, ειδικά δρομολόγια οχηματαγωγών, ταξί, κοινοχρησία αυτοκινήτου, συνεπιβατισμός, ενοικίαση αυτοκινήτου, κοινοχρησία ποδηλάτου, ενοικίαση ποδηλάτων.


Προσωπικές
Ιδιωτικό αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, ποδήλατο.
1.   Τύποι στατικών δεδομένων μετακίνησης
1.1.   Επίπεδο υπηρεσίας 1
α)
Αναζήτηση τοποθεσίας (αφετηρία/προορισμός):
i)
Αναγνωριστικά διεύθυνσης (αριθμός κτιρίου, ονομασία οδού, ταχυδρομικός κώδικας)

ii)
Τοπογραφικές θέσεις (πόλη, χωριό, προάστιο, διοικητική ενότητα)

iii)
Σημεία ενδιαφέροντος (σχετικά με τις πληροφορίες μετακίνησης) προς τα οποία επιθυμείται η μετακίνηση

β)
Σχέδια μετακίνησης:
Επιχειρησιακό ημερολόγιο, ημερήσιοι τύποι χαρτογράφησης στις ημερολογιακές ημερομηνίες

γ)
Αναζήτηση τοποθεσίας (κόμβοι πρόσβασης)
i)
Ταυτοποιημένοι κόμβοι πρόσβασης (για όλους τους προγραμματισμένους τρόπους μεταφοράς)

ii)
Γεωμετρική/χαρτογραφημένη δομή των κόμβων πρόσβασης

δ)
Υπολογισμός του σχεδίου μετακίνησης — προγραμματισμένοι τρόποι μεταφοράς:
i)
Ζεύξεις σύνδεσης όπου είναι δυνατή η αλλαγή τρόπου μεταφοράς, προκαθορισμένος χρόνος αλλαγής τρόπου μεταφοράς στα εν λόγω σημεία

ii)
Τοπολογία δικτύου και διαδρομών/γραμμών (τοπολογία)

iii)
Φορείς μεταφορών

iv)
Πίνακες δρομολογίων

v)
Προγραμματισμένα σημεία μετεπιβίβασης μεταξύ εγγυημένων προγραμματισμένων υπηρεσιών

vi)
Ωράριο λειτουργίας

vii)
Κόμβοι πρόσβασης σε εγκαταστάσεις στάσεων (οι οποίες περιλαμβάνουν πλατφόρμα πληροφοριών, γραφεία βοηθείας/πληροφοριών, θαλάμους πώλησης εισιτηρίων, ανελκυστήρες/κλιμακοστάσια, χώρους εισόδου και εξόδου)

viii)
Οχήματα (χαμηλοδάπεδα, προσβάσιμα σε αναπηρικά αμαξίδια)

ix)
Προσβασιμότητα κόμβων πρόσβασης, και διαδρομές στα σημεία μετεπιβίβασης (όπως ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες)

x)
Ύπαρξη υπηρεσιών βοήθειας (όπως δυνατότητα παροχής βοήθειας επιτόπου)

ε)
Υπολογισμός του σχεδίου μετακίνησης — οδικές μεταφορές (προσωπική μετακίνηση):
i)
Οδικό δίκτυο

ii)
Δίκτυο ποδηλατοδρόμων (χωριστές ποδηλατολωρίδες, δρόμος για ποδήλατα και οχήματα, λωρίδες για ποδήλατα και πεζούς)

iii)
Πεζοδρομημένο δίκτυο και εγκαταστάσεις προσβασιμότητας
1.2.   Επίπεδο υπηρεσίας 2
α)
Αναζήτηση τοποθεσίας (κόμβοι μεταφοράς κατά παραγγελία):
i)
Θέσεις στάθμευσης και στάσεις επιβίβασης

ii)
Σταθμοί κοινοχρησίας ποδηλάτων

iii)
Σταθμοί κοινοχρησίας αυτοκινήτων

iv)
Δημόσια προσβάσιμα πρατήρια καυσίμων βενζίνης, πετρελαίου κίνησης, CNG/LNG, υδρογόνου, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

v)
Προστατευμένοι χώροι στάθμευσης ποδηλάτων (όπως κλειδωμένοι χώροι φύλαξης ποδηλάτων)

β)
Υπηρεσία πληροφοριών:
Τόπος και τρόπος αγοράς εισιτηρίων για προγραμματισμένους τρόπους μεταφοράς, μεταφοράς κατά παραγγελία και στάθμευσης αυτοκινήτων (για όλους τους προγραμματισμένους τρόπους μεταφοράς και κατά παραγγελία στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι τρόποι λιανικής πώλησης, οι μέθοδοι συμπλήρωσης, οι τρόποι πληρωμής)

γ)
Προγραμματισμοί μετακίνησης, επικουρικές πληροφορίες, έλεγχος διαθεσιμότητας:
i)
Βασικοί κοινοί τυποποιημένοι ναύλοι (για όλους τους προγραμματισμένους τρόπους μεταφοράς)
Δεδομένα ναύλων δικτύου (ζώνες/στάσεις ναύλων και διαβάθμιση ναύλων)

Τυποποιημένη δομή ναύλων (από σημείο σε σημείο, καθώς και ημερήσιοι και εβδομαδιαίοι ναύλοι, ναύλοι ζώνης, ενιαίοι ναύλοι)

ii)
Διευκολύνσεις οχημάτων όπως θέσεις μεταφοράς, WiFi
1.3.   Επίπεδο υπηρεσίας 3
α)
Λεπτομερής έρευνα κοινών τυποποιημένων και ειδικών ναύλων (για όλους τους προγραμματισμένους τρόπους μεταφοράς):
i)
Θέσεις επιβατών (θέσεις κατηγορίας χρήστη όπως ενήλικα, παιδιού, σπουδαστή, συνταξιούχου στρατιωτικού, πρόσβαση αναπήρων και προϋποθέσεις και θέσεις ταξιδίου όπως 1η, 2η)

ii)
Προϊόντα κοινών ναύλων (δικαιώματα πρόσβασης όπως ζώνη/από σημείο σε σημείο, καθώς και ημερήσια και εβδομαδιαία εισιτήρια/απλά/μετ' επιστροφής, επιλεξιμότητα πρόσβασης, βασικοί όροι χρήσης όπως περίοδος ισχύος/μεταφορέας/χρόνος μετακίνησης/μετεπιβίβαση, τυποποιημένες τιμές ναύλων από σημείο σε σημείο για διαφορετικά ζεύγη μετακίνησης από σημείο σε σημείο, καθώς και ημερήσιοι και εβδομαδιαίοι ναύλοι/τιμές ναύλων ζώνης/τιμές απλών ναύλων)

iii)
Προϊόντα ειδικών ναύλων: προσφορές με πρόσθετους ειδικούς όρους όπως εκπτωτικοί ναύλοι, ομαδικοί ναύλοι, εισιτήρια διαρκείας, συλλογικά προϊόντα που συνδυάζουν διάφορα προϊόντα με προσθήκη προϊόντων όπως στάθμευση και μετακίνηση, ελάχιστο διάστημα παραμονής

iv)
Βασικοί εμπορικοί όροι όπως επιστροφή του αντιτίμου/αντικατάσταση/ανταλλαγή/μεταβίβαση του εισιτηρίου και βασικοί όροι κράτησης όπως παράθυρα πώλησης, περίοδοι ισχύος, περιορισμοί διαδρομής με ναύλους διαδοχικών ζωνών, ελάχιστο διάστημα παραμονής.

β)
Υπηρεσία πληροφοριών:
i)
Τρόποι πληρωμής διοδίων (καθώς και τρόποι λιανικής πώλησης, μέθοδοι συμπλήρωσης, μέθοδοι πληρωμής)

ii)
Τρόπος κράτησης συνεπιβατισμού, ταξί, ενοικίασης ποδηλάτου κ.λπ. (καθώς και τρόποι λιανικής πώλησης, μέθοδοι συμπλήρωσης, μέθοδοι πληρωμής)

iii)
Τόπος και τρόπος πληρωμής στάθμευσης αυτοκινήτου, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πρατηρίων καυσίμων για CNG/LNG, υδρογόνο, βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων (καθώς και τρόποι λιανικής πώλησης, μέθοδοι συμπλήρωσης, μέθοδοι πληρωμής)

γ)
Σχέδια μετακίνησης:
i)
Λεπτομερή χαρακτηριστικά δικτύου ποδηλατοδρόμων (ποιότητα οδοστρώματος, παράλληλες λωρίδες ποδηλασίας, κοινή επιφάνεια, ανώμαλο έδαφος, τουριστικός δρόμος, πεζόδρομος, στροφές ή περιορισμοί πρόσβασης (π.χ. αντίθετα προς τη ροή της κυκλοφορίας)

ii)
Παράμετροι υπολογισμού περιβαλλοντικού παράγοντα, όπως ανθρακούχος εκπομπή ανά τύπο οχήματος ή ανά επιβατοχιλιόμετρο ή ανά διανυόμενη πεζοπορία

iii)
Παράμετροι όπως απαιτούμενη κατανάλωση καυσίμου για τον υπολογισμό του κόστους

δ)
Υπολογισμός σχεδίου μετακίνησης
Εκτίμηση του χρόνου μετακίνησης ανά ημέρα, τύπο και χρονική ζώνη και ανά τρόπο μεταφοράς/συνδυασμό τρόπων μεταφοράς
2.   Τύποι δυναμικών και στατικών δεδομένων μετακίνησης και κυκλοφορίας
2.1.   Επίπεδο υπηρεσίας 1
Χρόνοι διέλευσης, σχέδια μετακίνησης και βοηθητικές πληροφορίες:
i)
Διαταραχές (για όλους τους τρόπους μεταφοράς)

ii)
Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο — καθυστερήσεις, ματαιώσεις, παρακολούθηση εγγυημένων συνδέσεων (για όλους τους τρόπους μεταφοράς)

iii)
Κατάσταση των χαρακτηριστικών του κόμβου πρόσβασης (καθώς και πληροφορίες από δυναμική πλατφόρμα, ανελκυστήρες /κυλιόμενες σκάλες σε λειτουργία, κλειστές είσοδοι και χωροθέτηση εξόδων — για όλους τους προγραμματισμένους τρόπους μεταφοράς)
2.2.   Επίπεδο υπηρεσίας 2
α)
Χρόνοι διέλευσης, σχέδια μετακίνησης και βοηθητικές πληροφορίες (για όλους τους τρόπους μεταφοράς):
i)
Εκτίμηση της ώρας αναχώρησης και άφιξης δρομολογίων

ii)
Τρέχοντες χρόνοι μετακίνησης στις οδικές ζεύξεις

iii)
Κλείσιμο/παράκαμψη δικτύου ποδηλατοδρόμων

β)
Υπηρεσία πληροφοριών:
Διαθεσιμότητα σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πρατηρίων καυσίμων για CNG/LNG, υδρογόνο, βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων

γ)
Έλεγχος διαθεσιμότητας:
i)
Διαθεσιμότητα κοινοχρησίας αυτοκινήτων, διαθεσιμότητα κοινοχρησίας ποδηλάτων

ii)
Διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων (επί και εκτός οδού), τιμολόγηση στάθμευσης, τιμές οδικών διοδίων
2.3.   Επίπεδο υπηρεσίας 3
Σχέδια μετακίνησης:
Μελλοντικοί προβλεπόμενοι χρόνοι μετακίνησης με οδική ζεύξη


E-mail = ggioggaras@Gmail.com