Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ίδρυσης Σχολής Εκτελωνιστών Α


Ίδρυση Σχολής Εκτελωνιστών
Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση

Περιεχόμενα :
- Έκθεση για ίδρυση Τμήματος Εκτελωνιστών στο ΤΕΙ Πειραιά (Η ομάδα του Όστρια κάνει Πρόταση για ΣΧΟΛΗ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ - Ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων Σχολής Εκτελωνιστών -  Δωρεάν παρακολούθηση των Μαθημάτων της Σχολής)
- Ο Έλληνας Εκτελωνιστής
- Η αναγνώριση του Εκτελωνιστή
-Φόρμα επαγγελματικού περιγράμματος Εκτελωνιστή
- Αμοιβές Εκτελωνιστή (Προστιθέμενη αξία εκτελωνιστικής εργασίας)




Έκθεση
για ίδρυση Τμήματος Εκτελωνιστών στα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Περιεχόμενα 

 

Έκθεση
για ίδρυση Τμήματος Εκτελωνιστών στο ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το ιστορικό του γνωστικού αντικειμένου


Το επάγγελμα ανιχνεύεται στα νομικά κείμενα από το 1904, στην πρώτη καθοριστική νομοθετική ρύθμιση του Τελωνείου Πειραιά, στα τελευταία του άρθρα (Βλέπε φωτοτυπία).Ο Πειραιάς εκείνη την εποχή αναδεικνύεται σαν εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του τότε ελλαδικού χώρου με πρωτεύουσα την Αθήνα.
Έκτοτε οι νομοθετικές ρυθμίσεις του εκτελωνιστικού επαγγέλματος ήταν συχνές, λεπτομερειακές και ουσιαστικές. Θεωρήθηκε δε και πυξίδα για τον παλμό της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος πάντα αφουγκραζόταν την πορεία της οικονομίας από τους εκτελωνιστές.
Η πρώτη ουσιαστική πανεπιστημιακή παρουσίαση ενός από τα πιο βασικά γνωστικά αντικείμενα του εκτελωνιστικού επαγγέλματος, έγινε τη δεκαετία του ’60, με έδρα στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, στην τότε Βιομηχανική Σχολή, με τίτλο «Τελωνειακή Οικονομία», που δίδασκε ο κος Φράγκος
Υπήρξαν και υπάρχουν έδρες στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση και σήμερα με γνωστικά αντικείμενα Διεθνές εμπόριο ή Οικονομική των μεταφορών ή λιμενική οικονομία, ή εφοδιαστική αλυσίδα, χωρίς όμως το εφαρμοστικό μέρος αυτών , με αποτέλεσμα να μην γίνονται διακριτά τα όρια συγγενών επαγγελματικών κατευθύνσεων (Βλέπε φωτοτυπία βιβλιογραφίας). Τα μεταπτυχιακά προγράμματα, ιδιαίτερα των οικονομικών τμημάτων της  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν προσεγγίζουν το καθαυτό γνωστικό αντικείμενο και περιορίζονται στις παρυφές.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 εναγωνίως πνευματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, προσπαθούσαν να συλλέξουν επιστημονική    ύλη για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και την μεταποίηση. Ο ΟΠΕ = Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, το ΕΛΚΕΠΑ, το Πανεπιστήμιο του Πειραιά, ο ΕΟΜΜΕΧ, βρήκαν ουσιαστική εκπαιδευτική βοήθεια επιμόρφωσης στελεχών επιχειρήσεων, σε θέματα εξαγωγών και ΦΠΑ, στα τελωνειακά καθεστώτα από επαγγελματίες εκτελωνιστές. Δίδαξαν με επάρκεια σε αυτά τα Σεμινάρια που είχαν στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Τα βιβλία που γράφηκαν για τις ανάγκες των Σεμιναρίων έγιναν δεκτά με μεγάλη ικανοποίηση από τους ενδιαφερόμενους. Ακόμα βρέθηκαν πρώτα στον κατάλογο ζήτησης των από Τράπεζες, εταιρίες εξαγωγικές και άλλους παρεμφερείς οργανισμούς.
Μερικοί από τους τίτλους των βιβλίων:
·                       Τελωνειακή Διαδικασία Εξαγωγής Εκδόσεις Ινστιτούτο Εξαγωγικών Σπουδών του ΟΠΕ Α έκδοση 1987, Β έκδοση βελτιωμένη 1989, Γ έκδοση ολοκληρωμένη 1990 σχήμα 17Χ25; 00
·                       Πρακτικός Οδηγός του Εξαγωγέα Έκδοση του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Σπουδών του ΟΠΕ Α Έκδοση 1989 μαζί με το Γιώργο Κουρμούση, Β έκδοση 1991  σχήμα 17Χ25; 00
·                       Λεξικό Μεταφοράς & Εκτελωνισμού English Greek terminology 1990 σχήμα 17Χ25 σελ 267  Έκδοση του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Σπουδών του ΟΠΕ; 00
Σημείωση: Επισυνάπτονται φωτοτυπίες εξώφυλλων των βιβλίων.
Η ανάγκη για την ύπαρξη Τμήματος Εκτελωνιστών στο ΤΕΙ Πειραιά προκύπτει ακόμα και στα Σεμινάρια που έγιναν και γίνονται σε παραπλήσιους επαγγελματικούς χώρους όπως των Διεθνών Διαμεταφορέων και τα Πρακτορεία Διεθνών Μεταφορών.



Επαγγελματική, Συνδικαλιστική δραστηριότητα


Στη δεκαετία του ’70 και μετά ο αριθμός των εκτελωνιστών πανελλαδικά ξεπερνούσε τις 5000, μαζί με το προσωπικό που απασχολούσε, σαν γραμματειακή υποστήριξη, που ξεπερνούσε τις 10.000. η ευρύτερη τελωνειακή περιφέρεια του Πειραιά ήταν περίπου 4.000 με το αντίστοιχο βοηθητικό προσωπικό.
Στη δεκαετία του ’90 μετά την σύσταση και λειτουργία της ενιαίας εσωτερικής αγοράς της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κλάδος των εκτελωνιστών συρρικνώθηκε κατακόρυφα. Σήμερα δεν ξεπερνούν τους χίλιους σε όλη την Ελλάδα, με το αντίστοιχο βοηθητικό προσωπικό γραφείου.
Η προσφορά του εκτελωνιστικού επαγγέλματος στην κοινωνία, σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό και αθλητικό περιεχόμενο είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Έδωσαν τα τελευταία χρόνια έναν βουλευτή, αρκετούς Νομάρχες, πολλούς Δήμαρχους και άρα πολλούς δημοτικού συμβούλους. Ο μεγάλος Γιάννης Σκαρίμπας, ο ποιητής Ευαγγέλου της Θεσσαλονίκης ανήκουν στους εκτελωνιστές (Βλέπε την επισυναπτόμενη βίβλο των εκτελωνιστών).
Η σημερινή παγκόσμια οικονομική συγκυρία έρχεται σε ρήξη με τα κλειστού τύπου επαγγέλματα, σαν το επάγγελμα του εκτελωνιστή. Ο φιλελευθερισμός, κατά γενική ομολογία στηρίζεται στα κυκλοφορούντα ρεύματα της αγορά και της αξιολόγησης του προσφερόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας. Μέχρι σήμερα, το εκτελωνιστικό επάγγελμα αξιολογούταν μέσα από προκήρυξη διαγωνισμών και την μακρόχρονη πρακτική εκπαίδευση, των δύο ή τριών χρόνων. Η ένταξη του σε νέο τμήμα των ΤΕΙ του Πειραιά, θα δώσει καινούργια ώθηση προς καλύτερη εξυπηρέτηση του εξωτερικού εμπορίου.
Άλλωστε φαίνεται ότι είναι καιρός για επιστημονική προσέγγιση αυτό του γνωστικού αντικειμένου. Ένας επιπλέον λόγος αυτής της πρότασης για τμήμα εκτελωνιστών στα ΤΕΙ Πειραιά, είναι η ηλεκτρονική μετατροπή όλων των τελωνειακών διαδικασιών στα Τελωνεία. Αυτό θα έχει αρνητική επίπτωση μακροχρόνια σε γνώσεις και γραμματειακή υποστήριξη. Οι επιπτώσεις δεν θα είναι, όπως πολλοί πιστεύουν οι διαρροές φόρων (φοροδιαφυγή) ή η δυστοκία εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών , αλλά τα προβλήματα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, μάλιστα αυτών που κάνουν μεταποίηση και χρησιμοποιούν τελωνειακά καθεστώτα, όπως ενεργητική ή παθητική τελειοποίηση, προσωρινή εισαγωγή κλπ. Τα φαινόμενα εκ των υστέρων πληρωμής δασμών θα είναι συχνότερα με καταστροφικές συνέπειες στις επιχειρήσεις , ίσως και η κακή δασμολογική κατάταξη του προϊόντων που σημαίνει ζημίες και ποινικές ευθύνες. Εδώ θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ενώ υπάρχουν τμήματα Λογιστών στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στο δίδυμο του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας ΔΥΟ – Τελωνεία, δηλαδή Λογιστές (φοροτέχνες) – Εκτελωνιστές.
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα αξιολόγηση του εκτελωνιστικού επαγγέλματος προέκυψε από την πρόσφατη μελέτη του φορέα «Σύμπραξη μεταξύ των φορέων ΚΕΚ ΓΣΕ ΒΕΕ, ΚΑΕΛΕ, ΙΟΒΕ, ΚΕΚ ΙΝΕ?ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ με τίτλο «επαγγελματικό περίγραμμα του εκτελωνιστή» σε 112, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2007-2013 ( Λόγω της σπουδαιότητας του βιβλίου επισυνάπτεται ολόκληρο).
Προσπάθειες για παρότρυνση ίδρυσης Σχολής Εκτελωνιστών έγιναν κατά το παρελθόν και συνάντησαν είτε ευμενή σχόλια είτε αδιαφορία (Βλέπε συνημμένα ανακοίνωση σε σχετική ιστοσελίδα).
Ανιχνεύουμε ακόμα, τον εκτελωνιστή, να προκρίνεται σε προγράμματα μαθημάτων, να διδάξει το μάθημα του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα στην ειδικότητα του τεχνικού μεταφοράς εμπορευμάτων αερομεταφορών.


Το γνωστικό αντικείμενο του εκτελωνιστή


Η σύνθεση αυτού του γνωστικού αντικειμένου πρέπει να έχει σαν οδηγό δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι η Δημόσια Υπηρεσία (Τελωνεία) και οι ανάγκες της, που τελικά έχουν την ανάλογη αρμοδιότητα και ο δεύτερος πυλώνας οι συναλλασσόμενοι (εκτελωνιστές) ασχολούμενοι ενεργά,  με αυτές τις υπηρεσίες.
Οι συναλλασσόμενοι, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι εκτελωνιστές, εκπροσωπούν σαφώς το εμπόριο, τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, ακόμα και του ταξιδεύοντες επιβάτες.
Το προτεινόμενο Τμήμα Εκτελωνιστών στα ΤΕΙ του Πειραιά μπορεί να έχει το εξής πεδίο γνωστικού αντικειμένου.
Παρατήρηση: Αυτό το πεδίο δεν έχει μέχρι σήμερα μελετηθεί επιστημονικά από τα ήδη υπάρχοντα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Τα μαθήματα

1) Το τελωνειακό δίκαιο
2) Η εφαρμογή του Δασμολογίου στις ανάγκες του Διεθνούς Εμπορίου
3) Η δασμοφορολογική εφαρμογή στον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων
4) Εκτελωνιστική νομοθεσία και οργάνωση λειτουργίας του εκτελωνιστικού γραφείου
5) Εμπορευματολογία
6) Μέτρα εμπορικής Πολιτικής
7) Στοιχεία εφαρμοσμένης διεθνούς μεταφοράς
8) Τα φορτωτικά έγγραφα
9) Τραπεζική συναλλαγή και διεθνές εμπόριο
10) Νομολογία ποινικών κειμένων του χώρου
11) Επιβάτες Οικοσκευές Αυτοκίνητα




Συμπέρασμα Πρόταση


Τα οφέλη μιας τέτοιας πρότασης ίδρυσης Τμήματος Εκτελωνιστών στο ΤΕΙ Πειραιά, έχοντας υπόψη το Τελωνειακό δίκαιο, το δασμολόγιο και τους φόρους εισαγωγής κατά κύριο λόγο, θα είναι:
Α) Η αλματώδη αύξηση των εξαγωγών αφού ο τόπος   προορισμού των φορτίων θα έχει διερευνηθεί εξονυχιστικώς
Β) Η δυνατότητα ανεύρεσης πρώτης υλών και μηχανημάτων εξωτερικού με το καλύτερο δυνατό κόστος για τον έλληνα μεταποιητή και μελλοντικό εξαγωγέα
Γ) Η μείωση των τιμών προϊόντων του εξωτερικού που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, αφού θα λειτουργεί άριστα η δασμολογική τους κατάταξη (αντιπαράθεση τελωνειακού –εκτελωνιστή) με συνέπεια τη μείωση του εμπορικού ισοζυγίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


ΚΥΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Α) Το τελωνειακό δίκαιο
Ο Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας συγκεντρώνει τους κανόνες, τα καθεστώτα και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στα εμπορεύματα τα οποία αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΚ) και τρίτων χωρών. Ο κώδικας καθορίζει σε ένα ενιαίο κείμενο το πεδίο εφαρμογής, τους ορισμούς, τις βασικές διατάξεις και το περιεχόμενο του κοινοτικού τελωνειακού δικαίου.
Είναι χαρακτηριστική η δυσκολία της ερμηνείας του εξ αιτίας των τριών συνιστωσών που περιλαμβάνει, νομικές έννοιες, διαδικασίες και οικονομικά μέτρα ανταποκρινόμενα σε εμπορικές συνήθειες.
Θεματική βιβλιογραφία
αβ. Εφαρμοστικός κοινοτικός τελωνειακός κώδικας (Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 1992 περί θεσπίσεως κοινοτικού τελωνειακού κώδικα)
αγ. Εθνικός τελωνειακό κώδικας (Ο νόμος 2960/2001 όπως τροποποιήθηκε)

Βιβλία:
Εισαγωγή στην Τελωνειακή Νομοθεσία, εκδόσεις bookstars, σελ 150
Γιωγγαράς, Γιώργος. Εθνικός τελωνειακός κώδικας : Αναμορφωμένος: Ο νόμος 2960/2001 όπως τροποποιήθηκε μέχρι το 2007. Αιτιολογικές εκθέσεις. Εκτενές ευρετήριο. / Γιώργος Γιωγγαράς. - 1η έκδ. - Αθήνα : Bookstars - Γιωγγαράς, 2007. - 304σ. · 24x17εκ. Συμπληρωματικό τεύχος τροποποιήσεων.
Κονιστής, Κωνσταντίνος Ν. Εθνικός και κοινοτικός τελωνειακός κώδικας : Εθνικός νόμος 2960/2001: Κοινοτικός καν. (ΕΟΚ) 2913/1992: Καν. (ΕΟΚ) 2454/1993, διατάξεις εφαρμογής /Κωνσταντίνου Ν. Κονιστή · επιμέλεια σειράς Χρήστος Ν. Τότσης. - 2η έκδ. - Αθήνα : Πάμισος, 2004. - 750σ. · 24x17εκ. - (Κώδικες Φορολογικής - Τελωνειακής και Εμπορικής Νομοθεσίας · 11)



Β) Η εφαρμογή του Δασμολογίου στις ανάγκες του Διεθνούς Εμπορίου

·                       Επεξηγηματικές σημειώσεις
α) των Βρυξελλών

a.1 Full Harmonise System 2012 Package.
Package includes:
- HS Nomenclature
- Amendments to the Nomenclature
- Explanatory Notes
- Alphabetical Index
- Classification Opinions
- Classification Decisions
The 2012 Compendium of Classification Opinions is now available!
The Compendium of Classification Opinions 2012 contains a list of some of the more important and/or difficult classification decisions taken by the Harmonized System Committee and adopted by the World Customs Organization, in the order of the headings and subheadings of the Harmonized Commodity Description and Coding System (Harmonized System 2012).

The 5th Edition (2012) of the Explanatory Notes to the Harmonized System:
-          220 amendments to answer environmental concerns, adapt the Nomenclature to commercial practices in application and bring greater precision to the Nomenclature texts
-          Over 2,500 pages of clear and concise explanations
-          5-binders format
The edition 2012 of the Alphabetical Index is in application to the revisions made for the 5th edition of the Harmonized System Nomenclature and to the Explanatory Notes of the Harmonized System.
Εκδόσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων.
Ιστοσελίδες: http://www.wcoomd.org/en/topics/nomenclature.aspx = Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων

β) της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1031/2008 της Επιτροπής, της 19ης Σεπτεμβρίου 2008 , για τροποποίηση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕOK) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο).
·                       Το Τελωνειακό Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( Υπάρχει στο Ιντερνέτ για χρήση όλων των συναλλασσομένων. Μόνο ο κανονισμός του Δασμολογίου έχει νομική ισχύς και όχι η ιστοσελίδα συναλλαγής- Ολοκληρωμένο δασμολόγιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (TARIC) που καθιερώθηκε δυνάμει του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (ΕΕ L 256 της 7.9.1987, σ. 1), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1832/2002 (ΕΕ L 290 της 28.10.2002, σ. 1) (2003/C 103/01) 30.4.2003 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 103/.
·                       Εμπορία Αντιντάπινγκ Αντεπιδοτήσεων; (δασμοί Αντιντάπινγκ) Τόμος έτους 1999 σελ 30, ευρώ 30,00 έτους 2000 σελ 55, ευρώ 50,00 β) κατά προϊόν ή χώρα σε βάθος χρόνου (με  παραγγελία) γ) γενική νομοθεσία Ενωμένης Ευρώπης Καν  ΕΚ/384/96 κλπ σελ 105, ευρώ 60,00 ;
·                       Δασμολογητέα Αξία Εμπορευμάτων;  Νομοθετικές ρυθμίσεις ΕΕ, GATT Παραδείγματα εφαρμογής σελ 180;  Εκδόσεις bookstars.gr
·                       A Handbook on the WTO Customs Valuation Agreement
A Handbook on the WTO Customs Valuation Agreement provides a plain-language and comprehensive explanation of the terms of the customs agreement. Written as a learning tool, it aims to help both new and experienced policy-makers, customs officials, importers and exporters gain a deeper understanding of the Agreement’s function and aims. Ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου  = http://www.wto.org/english/tratop _e/cusval_e/cusval_e.htm
·                       Customs Valuation (Determination of Value of Imported Goods) Rules, 2007
Ιστοσελίδα = http://www.cbec.gov.in/customs/cs-act/formatted-htmls/cs-rulea.htm
·                       Θέματα Δασμολογικής Νομοθεσίας και ΦΠΑ (Ειδικός προορισμός, δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες, δασμολογικές ποσοστώσεις)
·                       Οδηγίες Συμπλήρωσης Διασάφησης με Ιντερνέτ και Χειρόγραφα Αναζήτηση κωδικών TARIC και μηχανοργάνωσης, ερμηνευτικά σχόλια Κατάλληλο για εξετάσεις απόκτησης αδείας ασκήσεως επαγγέλματος εκτελωνιστή Σελ 99. Σχήμα Β5, 2008, εκδόσεις bookstars
·                       Αλφαβητικό Ευρετήριο Δασμολογικής Κατάταξης Εμπορευμάτων
Σελ. 35, σχήμα Α4

Γ) Η δασμοφορολογική εφαρμογή στον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων
Αναλυτική παρουσίαση Λογιστικού Σημειώματος. Η κατάταξη του Εισαγωγικού δασμού, του φόρου κατανάλωσης, του φόρου πολυτελείας, της εισφοράς τραπέζης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του ΦΠΑ
Βιβλία:
·           Θέματα δασμολογικής νομοθεσίας και ΦΠΑ, εκδόσεις bookstars, σελ 178
·            Το Τελωνειακό Σημείωμα: Έκδοσης Εμπορικού  και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 1967 σελ 10 σχήμα 17Χ25
·           - Εισαγωγή στην τελωνειακή νομοθεσία (2) (Πιστοποιητικά κυκλοφορίας, Ενιαίο Διοικητικό Έντυπο)
·           Δασμοί και λοιποί Φόροι αυτοέκδοση Κων. Κονιστής

Δ) Εκτελωνιστική νομοθεσία, Οργάνωση και λειτουργία εκτελωνιστικού γραφείου
Ιστορική αναδρομή του θεσμού με αναφορά στου ψηφισμένους νόμους. 
-Ειδικώς επαγγελματικός εξοπλισμός γραφείου
-Εταιρικές λειτουργικές διαδικασίες
-Προσδιορισμός παρεχομένων υπηρεσιών
Α)Ποιο το κόστος του Α προϊόντος στο λιμάνι προορισμού;
Β)Ποια η διαδικασία μια τριγωνικής συναλλαγής
Γ)Ποιο το κόστος αποθήκευσης
Δ)Σύγκριση κόστους και χρόνου στις διαδικασίες τελωνείων

Βιβλία :
·                       Εκτελωνιστικά, Τελωνειακά, Δασμολογικά (Σημειώσεις για τις εξετάσεις πτυχίου εκτελωνιστή), σελ     εκδόσεις bookstars.
·                       Μελέτη εκτελωνιστικής αμοιβής.
·                       Εκτελωνιστικές Εφαρμογές στο Τελωνείο στο Δασμολόγιο. Κατάλληλο αι εξετάσεις απόκτησης αδείας ασκήσεως επαγγέλματος εκτελωνιστή Σελ. 115, σχήμα Β5, (2008), εκδόσεις Bookstars.
·                       Εκτελωνιστικά Οικονομικά Προγράμματα Αυτοέκδοση 1978 σελ 163 σχήμα 17Χ25;
·                       Διαδικασία Εκτελωνισμού;  Υποδείγματα εντύπων- ασκήσεις Αθήνα 1990 σελ 231, Έκδοση του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Σπουδών του ΟΠΕ;
·                       Νόμος 718/77 όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα σελ100 εκδόσεις bookstars 2013
·                       Ο Έλληνας Εκτελωνιστής ( Νέο. 100 χρόνια νομοθετικής ανέλιξης του θεσμού 1909-2009, σελ 900, συλλεκτικό)

Ε) Εμπορευματολογία
Εμπορευματολογία είναι η επιστήμη που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των εμπορευμάτων, της ιστορίας τους, της προέλευσής των φυσικών και χημικών τους χαρακτηριστικών, των ιδιοτήτων, των εφαρμογών και της παραγωγής τους. Στην πραγματικότητα Ε. αποτελεί σύνθεση πολλών επιστημών, όπως η φυσική η χημεία, η βοτανική, η γεωγραφία η οικονομία και το δίκαιο.

Βιβλιογραφία:
·           Μαθήματα εμπορευματολογίας  υπό Συνοδινός, Ελευθέριος Ε.

·           Μαθήματα εμπορευματολογίας : για τους σπουδαστές της σχολής ικάρων   υπό Καρβούνης, Σωτήρης Κ. Σταμούλης, 1983.

·           Εμπορευματολογία    υπό  Παπαναστασίου, Δημήτριος Π. Γκιούρδας, 1968.
Προσθήκη στη Λίστα μου

·            Βιομηχανική τεχνολογία και εμπορευματολογία, τεύχος Β' : βασικαί βιομηχανικαί λειτουργίαι   υπό Σταυρόπουλος, Αλέξανδρος Θ. Παπαζήσης, 1971.           


Σημείωση: Αν δεν γνωρίζεις εμπορευματολογία, δεν μπορείς να διαβάσεις το Δασμολόγιο και κατά συνέπεια δεν μπορείς να κάνεις δασμολογική κατάταξη. Αυτό σημαίνει αδυναμία ταξινόμησης στη σωστή φορολογική κλίμακα.


Στ) Μέτρα Εμπορικής Πολιτικής
-Ποσοτικοί περιορισμοί
-Διαδικασίες συμμόρφωσης
-Μηχανισμός εμπορικής άμυνας
-Αδυναμία έγκρισης διεθνών κανόνων και προτύπων
Τα μέτρα εμπορικής πολιτικής αντανακλούν σε πολλά επίπεδα ανθρώπινων σχέσεων εκτός των οικονομικών περιορισμών, όπως υγείας, όπλων και οπλικών συστημάτων, φυτικού και ζωικού βασιλείου, αρχαιολογικών ευρημάτων, ηλεκτρονικών επικοινωνιών κλπ.


Ζ) Στοιχεία εφαρμοσμένης διεθνούς μεταφοράς
- Τα Είδη των μεταφορικών μέσων
-Οι παγκόσμιες διεθνείς γραμμές
- Η ορολογία στη διεθνή μεταφορά (LCL/LCL = Less container Load, Soto palago, Fio = Free in out, FIFO = first in first out)
-Logistic και χώροι αποθήκευσης
·           Βιβλίο: Αποθήκες και Αποθήκευτρα; α) Συλ 52,80 Ευρώ Τιμολόγηση αποθηκεύτρων σελ 110 ; ; β) Αποθηκευτικά Δικαιώματα  Εμπορευμάτων με τελωνειακή παρακολούθηση  έκδοση Σταμούλη 1983 σχήμα 17Χ25 σελ 218; 00
-Περίληψη των INCOTERMS
·           Βιβλίο: Τα Incoterms: Κανόνες Διεθνούς Συναλλαγής; Συλ  58,00 Ευρώ Οι Αμερικανικοί όροι κλπ, Ελληνικά και Αγγλικά κείμενα σελ 210;

Incoterms® – International Commercial Terms

The Incoterms® rules are an internationally recognized standard and are used worldwide in international and domestic contracts for the sale of goods. First published in 1936, Incoterms® rules provide internationally accepted definitions and rules of interpretation for most common commercial terms.
The rules have been developed and maintained by experts and practitioners brought together by ICC and have become the standard in international business rules setting. Launched in mid-September 2010, Incoterms® 2010 came into effect on 1 January 2011. They help traders avoid costly misunderstandings by clarifying the tasks, costs and risks involved in the delivery of goods from sellers to buyers. Incoterms® rules are recognized by UNCITRAL as the global standard for the interpretation of the most common terms in foreign trade.
Έκδοση = ICC  International Chamber of Commerce
Ιστοσελίδα = http://www.iccwbo.org/products-and-services/trade-facilitation/incoterms-2010/
-Ανωμαλίες κατά  τη μεταφορά εμπορευμάτων (διαμαρτυρία)

Βιβλία: Αγγλοελληνικό Λεξικό όρων μεταφοράς Τελωνείου, Ναυτιλίας, Logistics, εκδόσεις bookstars.

Η) Τα φορτωτικά έγγραφα

-Τα είδη της διεθνούς φορτωτικής και η διατακτική
-Τα πιστοποιητικά καταγωγής
-Τα τιμολόγια εξωτερικού
-Η διακίνηση του σετ των φορτωτικών εγγράφων

Βιβλία:
·                       Διατακτική Πρακτορείου Μεταφοράς  άδεια παράδοσης εμπορευμάτων, η τεχνική της έκδοσης από ναυτικά πρακτορεία και διαμεταφορικές εταιρείες σχ Α5, σελ 120, 2010
·                       - Εισαγωγή στην τελωνειακή νομοθεσία (2) (Πιστοποιητικά κυκλοφορίας, Ενιαίο Διοικητικό Έντυπο) Τα αξιόγραφα του Τελωνείου


Θ) Τραπεζική συναλλαγή και διεθνές εμπόριο
-Η ενέγγυος πίστωσης (documentary credit)
-ΟΙ άλλο όροι πληρωμής του φορτίου ( cash against documents, cash in advance, open account κλπ)
Βιβλία:
·           Η τραπεζική ενέγγυος πίστωση στο ελληνικό και αγγλικό δίκαιο. Μαρούδας, Γιώργος Σάκκουλας Αντ. Ν., 2000, σελ 174




Ι)Νομολογία ποινικών κειμένων

-Λαθρεμπορία
-Διοικητικές ποινές, κλπ
Βιβλία:
·           Λαθρεμπορία / Ουρανία Αδάμου · επιμέλεια σειράς Μ. Καϊάφα - ΓκμπάντιΕ. Συμεωνίδου - Καστανίδου. - Αθήνα : Νομική Βιβλιοθήκη, 2009. - 1008σ. - (Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι
·          Ποινές Σύνταξης Διασάφησης  2002; α) Συλ 58,60 Ευρώ Ανάλυση της ποινής του άρθρου 42, Πρόστιμο  άρθρου 147, σελ  56, Β5 σπιράλ; β) δέσιμο μηχανής Α5, σελ 90 bookstars.gr
·          Το Πρόστιμο Τελωνειακών Υπερημεριών  ; Συλ 58,60 Ευρώ, Ανάλυση του άρθρου 67 ΤΚ, Χρηματικές επιβαρύνσεις εμπορευμάτων στη ροή της διαδικασίας της διασάφησης, σελ 112; Α-2) δέσιμο μηχανής bookstars


Ια) Ιστοσελίδες του γνωστικού αντικειμένου

http:// custom-brokers.blogspot.gr


ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

-Οικονομική Παγκόσμια Γεωγραφία
-Ασφάλιση εμπορευμάτων
-Χρήση Η/Υ (χρήση λειτουργικού συστήματος υπολογιστών windows, χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ((E-Mail), χρήση των μηχανών αναζήτησης.
-Λιμενική Οικονομία, ελεύθεροι Λιμένες, ελεύθερες ζώνες, ελεύθερες αποθήκες
-Στοιχεία Νομισματικής και Συναλλαγματικής Πολιτικής
-Διεθνή μεταφορά με TIR.
Βιβλίο: Μεταφορά Φορτίων TIR, Το Τελωνειακό σύστημα της οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων με αυτοκίνητο ή εμπορευματοκιβώτιο. Ένας οδηγός για αυτοκινητιστές, διαμεταφορείς, εμπόρους, εκτελωνιστές,  σχ 14Χ21 σελ 300 ISBN 960-88788-1-0 ; 40,00 Ευρώ
-Φορτωτική CMR
Βιβλίο: Φορτωτική CMR Οδηγίες συμπλήρωσης, κείμενα σύμβασης, σχόλια σχ 14Χ21 σελ 160, ISBN 960-88788-3-7; 20,00 Ευρώ, έκδοση bookstars
-Η σύμβαση ΑΤΑ.
Βιβλίο: a) Συνοδευτικό Δελτίο ΑΤΑ (Carnet ATA)τα είδη που μεταφέρονται με λιγότερο Τελωνείο. Ενδιαφέρει εξαγωγείς, εκθέτες, επαγγελματίες εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες, σχ Α5, σελ 121, 2010
b) The ICC WCF World ATA Carnet Council (WATAC) is the body within ICC WCF that manages the International ATA Carnet Guarantee Chain, which comprises the organizations appointed by their Customs to operate the ATA System around the world.The ATA Carnet is in force in 72 countries today.
To obtain an ATA Carnet, select your country from the Directory.
Έκδοσης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC)
-Εφόδια πλοίων, αεροσκαφών και διεθνή τρένων.
-Η εφαρμογή του ΦΠΑ
-Διεθνείς εμπορικές συμβάσεις
Βιβλίο: Οι συμβάσεις εμπορικής διαμεσολάβησης στις διεθνείς συναλλαγές
Το εφαρμοστέο δίκαιο στις συμβάσεις εμπορικής αντιπροσωπείας, διανομής και δικαιόχρησης, Άγγελος Π. Μπώλος Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε., 2012 430 σελ.
-Η έμμεση φορολογία στην Ελλάδα
-Κανόνες Χάγης
Βιβλίο
·                       Κανόνες Χάγης, Χάγης Βίσμπυ, Αμβούργου, νόμος Χάρτερ της Ocean B/L  ; Συλ 30,00 Ευρώ. Η σύμβαση της θαλάσσιας φορτωτικής σε αγγλικά και ελληνικά κείμενα σελ 80;

-Οργάνωση Τελωνείων, Τελωνειακής Αρχής
·           Βιβλίο: Οργάνωση Θέσεων Τελωνείων. Κανονισμός αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των Τελωνειακών Υπαλλήλων και της λειτουργίας των Περιφερειακών Τελωνειακών Αρχών του Υπουργείου Οικονομικών (προεδρικό διατάγματα 231/2007) Σελ. 147, σχήμα Β5, 2008, εκδόσεις Bookstars

-Διεθνείς Οργανισμοί
ΠΟΕ =Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πρώην Γκαττ (WTO =World Trade Organization)
ΠΟΤ = Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (WCO= World Customs Organization)
Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC = International Chamber of Commerce)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
IATA= International Air Transport Association
FIATA =  Fédération Internationale des Associations de Transitaires et Assimilés =International Federation of Freight Forwarders Associations
UNCTAD = United Nations Conference Trade and Development
UNCITRAL = United Nations Commission on International Trade Law

Φεβρουάριος 2013
Γιώργος Γιωγγαράς
Λέξεις 3.310




Η ομάδα του Όστρια κάνει Πρόταση
ΣΧΟΛΗ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε την ενιαία εσωτερική αγορά.
Η παγκοσμιοποίηση θα φέρει στο προσκήνιο τις πολυεθνικές ακόμα και στην παροχή υπηρεσιών. Το καταστροφικό φαινόμενο των πολυεθνικών στα προϊόντα / αγαθά το βλέπουμε με την εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει την κατάργηση των μικρομεσαίων. Το μοναδικό στήριγμα για διατήρηση /λειτουργία  και ανάπτυξη ενός επαγγέλματος είναι η γνώση, η συντεταγμένη γνώση.
Αυτή η μικρή ανάλυση μας οδηγεί στη σκέψη της ίδρυσης μια σχολής στο εκτελωνιστικό επάγγελμα. Ένα επάγγελμα που χρονολογείτε πάνω από 100 χρόνια.
Μια σχολή που θα μας δίνει ένα κύρος . (θα απαντά στο ερώτημα ποια είναι η επιστημονική γνώση σας;).
Μια σχολή που «άλλοι» δεν θα μπαίνουν στα δικά μας «χωράφια».
Μια σχολή που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κακής δημόσιας διαδικασίας.  
Το γνωστικό αντικείμενο θα είναι:
-Η τελωνειακή , δασμολογική οικονομία
-Η λιμενική οικονομία
-Η αποθήκευση και το Logistic
-Η διεθνής μεταφορά και η ορολογία της
-ΟΙ περιορισμοί και απαγορεύσεις στις εισαγωγές και εξαγωγές
-ΟΙ διεθνείς συναλλακτικοί όροι (Inco terms)
-Η διεθνής τραπεζική συναλλαγή και οικονομία
-Σχέδια εφαρμογής εκτελωνιστικής πρακτικής
Ο εκτελωνιστής δεν λειτουργεί μόνο μέσα από ένα Τελωνείο, αλλά γνωρίζει τα δρώμενα στις Τράπεζες, στα Υπουργεία, στα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, στις Ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρίες, στα λιμάνια του κόσμου (όχι μόνο στην Ελλάδα).
Ο εκτελωνιστής θέλει και μπορεί να έχει σαν γνωστικό αντικείμενο μια:
ΣΧΟΛΗ
Το προτείνει
Η ομάδα του ΄Οστρια / Η ομάδα που σκέπτεται ακόμα εκτελωνιστικά
Αθήνα 30 Οκτωβρίου 2012






Ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΏΝ

Η Ομάδα του Όστρια προτείνει στη συνέχεια για τη: 


Τα μαθήματα της Σχολής Εκτελωνιστών διδάσκονται  συνολικά σε εκατόν δύο  ώρες το χρόνο.
Η διδασκαλία θα γίνεται  κάθε Τετάρτη ένα τρίωρο.
Το ωρολόγιο πρόγραμμα της τάξης αυτής κατά μάθημα καθορίζεται ως εξής:


Μάθημα
Ώρες
Τετάρτες
Α

Τελωνειακή οικονομία
24
8
Β

Δασμολογική φορολογία
33
11
Γ

Ορολογία της μεταφοράς και των ασφαλειών
3
1
Δ

Λιμενική οικονομία 
6
2
Ε

Περιορισμοί και απαγορεύσεις στις εισαγωγές και εξαγωγές
9
3
Ζ

Διεθνείς συναλλακτικοί όροι
3
1
Η

Η διεθνής τραπεζική συναλλαγή (διεθνείς φορτωτικές στις εξαγωγές και εισαγωγές)
6
2
Θ

Εκτελωνιστικής πρακτική  και νομοθεσία
18
6


Σύνολο
102
34

Σχολικό έτος 2012= 2013



1η Τετάρτη
2η Τετάρτη
3η Τετάρτη
4η Τετάρτη
5η Τετάρτη
Οκτώβριος
Θ
Θ
Α
Α
Α
Νοέμβριος
Β
Β
Β
Β
--
Δεκέμβριος
Β
Β
Β
--
--
Ιανουάριος
--
Γ
Θ
Δ
A
Φεβρουάριος
Ε
Ε
Ε
Ζ
--
Μάρτιος
Α
Α
Α
Α
--
Απρίλιος
Η
Η
Β
Β
--
Μάιος
--
--
Β
Β
--
Ιούνιος
Θ
Θ
Θ
Θ
--



ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ


Θ.1-2 Εκτελωνιστική πρακτική και νομοθεσία
Η ανθρωπο- τοπο-γεωγραφία του εκτελωνιστή
Τα πρόσωπα, και τα καταστήματα που εμπλέκονται στο διεθνές εμπόριο;
Εκτελωνιστές, εγκεκριμένοι αποστολείς και παραλήπτες, διασαφιστές, πλοίαρχοι, πιλότοι, ναυτικοί πράκτορες,, αυτοκινητιστές, μεταφορείς, διαμεταφορείς, αποθηκευτές, εγκεκριμένοι αποθηκευτές, επιβάτες, εταιρείες μεταφορών, αγρότες, ανάπηροι πολίτες, αντιπρόσωποι του κυρίου του εμπορεύματος, αντιπρόσωποι ιδιοκτητών μεταφορικών μέσων, δικηγόροι, ιδιώτες, μεσεγγυούχοι, οινοπαραγωγοί.
Χρηματιστήρια εμπορευμάτων,
Η εξέλιξη της διεθνούς συναλλαγής = αποθήκη αποστολής, λιμάνι /αεροδρόμιο/ σταθμός φορτηγού/ σιδηρόδρομος, Τελωνεία, αποθήκες προορισμού, πελάτης προορισμού
Το επάγγελμα του εκτελωνιστή στην παγκόσμια – ευρωπαϊκή- ελληνική οικονομική ζωή.
Τα θέλω : (- του εισαγωγέα/ εξαγωγέα/ βιομήχανου -διεθνούς μεταφορικής εταιρίας/ αεροπορικής εταιρίας/ θαλάσσιας/ σιδηροδρομικής – επιβάτη).
ΒιβλιογραφίαΝ. 718/77 μεταγλωττισμένος μέχρι σήμερα (εκδόσεις Bookstars)
Ο Έλληνας Εκτελωνιστής  - Νομοθετικές ρυθμίσεις από το 1909 (εκδόσεις Bookstars)
Διατακτική πρακτορείου εμπoρευμάτων (Εκδόσεις Bookstars) – Δηλωτικά φορτίων Πρακτορείου εκδόσεις Bookstars – Επαγγελματικό περίγραμμα  του εκτελωνιστή εκδόσεις Συντονιστής Φορέας ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ

Α. 1-3 Τελωνειακή οικονομία
Τελωνειακά καθεστώτα , τελωνειακοί προορισμοί , άλλες συμπληρωματικές διαδικασίες
Εφαρμογές – ερωτήσεις για λύση- ασκήσεις – προβλήματα
ΒιβλιογραφίαΕισαγωγή στην Τελωνειακή Νομοθεσία ΕΕ (1)  (Τελωνειακά Καθεστώτα) εκδόσεις Bookstars – Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας (Καν 450/2008 ΕΕ- Εκδόσεις Bookstars) –Εφαρμοστικός Κοινοτικός Κώδικας – Εκδόσεις Bookstars)- Τελωνειακή διαδικασία Εξαγωγής  Γιώργος Γιωγγαράς εκδόσεις ΟΠΕ


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ


Β. 1-4 Δασμολογική φορολογία
Δασμοί και λοιποί φόροι
Λογιστικό σημείωμα
Πρόσβαση στο λογισμικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ελληνικό
Φόρος κατανάλωσης (καπνά, οινόπνευμα, πετρέλαια αυτοκίνητα κλπ)
Συστήματα ταξινόμησης
Δασμολογικές ποσοστώσεις
ΒιβλιογραφίαΔασμοί και λοιποί φόροι Κων Κονιστής -  - Εκτελωνιστικά, Τελωνειακά, Δασμολογικά (Σημειώσεις υπό τύπου ερωτήσεων για τις εξετάσεις πτυχίου) Εκδόσεις Bookstars


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ


Β. 5-7 Δασμολογική φορολογία
Δασμολογητέα αξία, συναλλαγματικές ισοτιμίες
Πιστοποιητικά καταγωγής και κυκλοφορίας
Δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες
Βιβλιογραφία : Δασμολογητέα αξία μελέτη εκδόσεις bookstars -  Εισαγωγή στην τελωνειακή νομοθεσία (2) (Πιστοποιητικά κυκλοφορίας, Ενιαίο Διοικητικό Έντυπο) εκδόσεις bookstars


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ


Γ. 1 Ορολογία μεταφοράς και ασφάλισης
(Κέντρα μεταφόρτωσης πλοίων. Αεροπλάνων
Τεχνικές συσκευασίας φορτίων
Πρόσβαση στο Ιντερνέτ για αφίξεις πλοίων)
Βιβλιογραφία- Αγγλοελληνικό Λεξικό όρων Μεταφοράς- Τελωνείου- Ναυτιλίας – Logistics εκδόσεις bookstars - Διαμεταφορά Ναυτιλιακών Γραμμών Συγγραφέας: Γιωγγαράς Αλέξανδρος Εκδόσεις Bookstars – Φορτωτική CMR εκδόσεις bookstars – Αερομεταφορά φορτίων εκδόσεις bookstars

Θ.3 Εκτελωνιστική πρακτική και νομοθεσία
Ιστορική αναδρομή του επαγγέλματος στην Ελλάδα
ΒιβλιογραφίαΟ Έλληνας Εκτελωνιστής  - Νομοθετικές ρυθμίσεις από το 1909 (εκδόσεις Bookstars)

Δ.1 Λιμενική Οικονομία
Υποδοχή εμπορευμάτων
Αποθήκευση/ αποθήκες. Κόστη παραμονής
Βιβλιογραφία: Αποθηκευτικά δικαιώματα Εκδόσεις Bookstars

A-4 Τελωνειακή Οικονομία
Ασκήσεις στα τελωνειακά καθεστώτα
Δελτία ΑΤΑ/ καρνέ ΤΙΡ
Βιβλιογραφία: Δελτίο ΑΤΑ εκδόσεις bookstars – Μεταφορά με TIR  εκδόσεις bookstars = Πρακτικός οδηγός Εξαγωγέα Γιώργου Γιωγγαρά και Γιώργου Κουρμούση εκδόσεις ΟΠΕ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ


Ε.1-3  Περιορισμοί και απαγορεύσεις στην εισαγωγή και εξαγωγή
Υφάσματα/ εμπάργκο/ ΕΟΦ/ Όπλα πυρομαχικά / Πολιτιστικά αγαθά/  προϊόντα διατροφής/ χαλυβουργικά προϊόντα/ είδη υψηλής τεχνολογία

Ζ. 1 Διεθνείς συναλλακτικοί όροι
Inco terms, όροι συναλλαγής ΗΠΑ, όροι άλλων περιοχών.

ΜΑΡΤΙΟΣ


Α. 5-8 Τελωνειακή Οικονομία
Έντυπα και Βιβλία αναφοράς (Διασάφηση, ΣΔΕ, Άδεια παραλαβής)
Διευκολύνσεις με βάσεις δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας
Το δασμολόγιο TARIC της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλήρης ενημέρωση.
Σε νομικές διαφορές ισχύει ο κανονισμός και όχι το δασμολόγιο που αναπτύσσεται στο Ιντερνέτ.
Κατάταξη δασμολογικής κλάσης –Ασκήσεις. (Ευρετήρια INDEX, αποφάσεις ΑΕΤΑ, Νομολογία ΔΔΠ και ΔΠΚ).
Τελωνισμός εμπορεύματος ( Βασικά σημεία διαπραγμάτευσης)
Ελληνικός Τελωνειακός κώδικας (παραβάσεις. Πρόστιμα, ποινές, λαθρεμπορία).
ΒιβλιογραφίαΕφαρμογές στο Τελωνείο στο Δασμολόγιο εκδόσεις bookstars – Οδηγίες συμπλήρωσης  διασάφησης μέσω Ιντερνέτ εκδόσεις Bookstars – Οργάνωση θέσεων τελωνείου, εκδόσεις


ΑΠΡΙΛΙΟΣ


Η. 1-2  Η διεθνής τραπεζική συναλλαγή (διεθνείς φορτωτικές στις εξαγωγές και εισαγωγές)
Είδη πιστώσεων (ενέγγυες πιστώσεις κλπ)
Η ενέγγυος πίστωσης και η συμπλήρωση της φορτωτικής
Βασικές και ειδικές μορφές ενέγγυων πιστώσεων (ανέκκλητη, ανακλητή, standby, μεταβιβάσιμη, επιστροφική, κλπ.)
Βιβλιογραφία:  Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (Δ.Ε.Ε.) ανέλαβε τη σύνταξη αυτών των κανόνων αρχικά το 1933 και μετά από μία σειρά αναθεωρήσεων κατέληξε στους ΟΚΣ500 (Ομοιόμορφοι Κανόνες και Συνήθειες για τις Ενέγγυες Πιστώσεις - Έκδοση 500) οι οποίοι ισχύουν σήμερα. – Ιστοσελίδα της Εμπορικής Τράπεζας για τις ενέγγυες πιστώσεις - Ομοιόμορφοι κανόνες και συνήθειες του διεθνούς εμπορικού επιμελητηρίου για τις ενέγγυες πιστώσεις Συγγραφέας: Απόστολος Α. Αιγυπτιάδης Εκδότης: Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. – Ιστοσελίδα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου http://www.iccwbo.gr/news-media/entypa/56-publications-icc-hellas

Β. 8-9 Δασμολογική Φορολογία
Ντάμπινγκ / Ειδικός φόρος κατανάλωσης/ δασμολογικές ποσοστώσεις/ γεωργικές εισφορές/ ατέλειες
Βιβλιογραφία: Εκτελωνιστικά, Τελωνειακά, Δασμολογικά (Σημειώσεις υπό τύπου ερωτήσεων για τις εξετάσεις πτυχίου) εκδόσεις bookstars


ΜΑΙΟΣ


Β. 10-11 Δασμολογική φορολογία
Ο ΦΠΑ στην εισαγωγή και  εξαγωγή
Εγγυήσεις
ΒιβλιογραφίαΘέματα Δασμολογικής Νομοθεσίας και ΦΠΑ (Ειδικός προορισμός, δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες, δασμολογικές ποσοστώσεις) εκδόσεις bookstars.


ΙΟΥΝΙΟΣ


Θ. 4-6 Εκτελωνιστική πρακτική  και νομοθεσία
Η προστιθέμενη αξία σαν αμοιβή του εκτελωνιστή
Σημεία έλεγχου της ροής των εμπορευμάτων
Προγράμματα καλυτέρευσης
ΒιβλιογραφίαΕπιλεγμένη ύλη εξετάσεων πτυχίων εκτελωνιστών έτους 2008, εκδόσεις Bookstars

Παρατήρηση: Στα κείμενα που προηγήθηκαν δόθηκαν λέξεις «κλειδιά», ο ενημερωμένος αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στα υπάρχοντα βιβλία και στις καθημερινές ερμηνευτικές διατάξεις (κανονισμοί, οδηγίες, νόμοι, εγκύκλιοι κλπ).

Νοέμβριος 2012

Σημείωση: Υπόδειγμα προγράμματος



 Δωρεάν παρακολούθηση των Μαθημάτων της Σχολής
Ο σκοπός αυτού του Blogger έχει δύο στόχους. Πρώτος στόχος η ποιοτική αναβάθμιση του επαγγέλματος του Εκτελωνιστή και δεύτερος  η δημιουργία μιας σκεπτόμενης ομάδας  (Think tank) που μπορεί ακόμα και τα δημοσιονομικά του κράτους να βοηθήσει.
Τα μαθήματα θα είναι δωρεάν.
Η παρακολούθηση των Μαθημάτων θα ακολουθήσει την εξής διαδικασία:
- Ο ενδιαφερόμενος εκτελωνιστής ή μη θα επιλέγει ένα ή περισσότερα  μαθήματα
- Θα προμηθεύεται το βιβλίο ή τα βιβλία για το γνωστικό αντικείμενο
- Θα το/τα διαβάζει σε ένα τρίμηνο και θα αναγγέλλει την ετοιμασία του για το γραπτό διαγώνισμα
- Θα παίρνει τα θέματα του διαγωνισμού 
- Επιτροπή θα διορθώνει τα γραπτά και θα ακολουθεί μια πιστοποίηση του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου
Σημείωση: H επικοινωνία θα γίνεται μόνο μέσω E- Mail. Υπάρχει πλήρη σειρά πρωτότυπων βιβλίων που δεν υπάρχουν στην ελληνική ή ξένη βιβλιογραφία, μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και 40 χρόνια.





Σελ. 701
Μέγεθος Β5
    
Ο Έλληνας Εκτελωνιστής

Εισαγωγή

Η δομή του βιβλίου με τα νομοθετικά κείμενα είναι χρονολογική. Οι σταθμοί στο εκτελωνιστικό επάγγελμα διακριτά φαίνονται στα περιεχόμενα με κεφαλαία γράμματα. Από το 1992, την κυρίαρχη νομοθετική ρύθμιση, την έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα.  Η πληροφόρηση συμπληρώνεται διεξοδικά από τα αναλυτικά ευρετήρια στο τέλος του βιβλίου, που καλύπτουν πολλές σελίδες.

Ερευνήστε λοιπόν το ευρετήριο, παρακολουθείστε τον βοηθό και τον εκτελωνιστή - διασαφιστή από το έτος 1909 μέχρι την ουρανοκατέβατη εφαρμογή του στο Ενιαίο Διοικητικό Έντυπο (ΕΔΕ- Διασάφηση). Ο εκτελωνιστής πλην λίγα χρόνια άρχισε να γράφεται σαν «Διασαφιστής» στη διασάφηση. Ποιος ξέρει τι υπόγειες δυνάμεις επηρέασαν τέτοια απόφαση της Διοίκησης; Σήμερα μεθοδεύεται ο αποκλεισμός του τίτλου «Εκτελωνιστής» ευρύτερα ακόμα και στις νομοθετικές ρυθμίσεις. Θέλουν να υπερισχύουν οι φραστικές περιγραφές, τελωνειακός εκπρόσωπος, εξουσιοδοτημένος αποθηκευτής, εξουσιοδοτημένος αποστολέα ή παραλήπτης. Ακόμα μία εγκατάλειψη της «μητέρας» ελληνικής γλώσσας και εξαναγκασμός για προσαρμογή μας στις περιγραφικές λατινογενείς γλώσσες.

Μελετείστε τα περιεχόμενα, έχουν όλων των ειδών τις πληροφορίες, ίσως και το όνομά σας. Θα συγκινηθείτε από τη μάχη όλων των φορέων παροχής υπηρεσιών, στο πρώτο λίκνο γέννησης του θεσμού, το λιμάνι του Πειραιά.

Η θεματική ανεύρεση στη ροή των 100 χρόνων νομοθετικής ρύθμισης του εκτελωνιστικού θεσμού, έχει πάρα πολλές δυσκολίες. Ο αναγνώστης –ερευνητής μπορεί από το λεξιλόγιο – ευρετήριο να κεντριστεί με μία λέξη και να ψάξει σε όλους τους νέους νόμους για αντίστοιχη ρύθμιση. Αυτό ισχύει και αντίστροφα.

Η νομοθεσία περί «εκτελωνιστών» έχει ρυθμίσει σχεδόν όλες τις εκδοχές στις συναλλαγές με τη Δημόσια Υπηρεσία του Τελωνείου και όχι μόνο. Αναλύονται οι σχέσεις του εκτελωνιστή με τη Δημόσια Υπηρεσία του Τελωνείου σαν εξουσία ρύθμισης του θεσμού, αναλύονται οι συνήθειες των εμπόρων εξωτερικού με τους εκτελωνιστές, αναλύονται οι υποχρεώσεις των εκτελωνιστών, στην συμμετοχή τους στη διαδικασία,  για την εφαρμογή του δασμολογίου και φορολογικών μέτρων, αναλύονται οι σχέσεις τους με τους μεταφορείς κάθε μορφής , τέλος αναλύονται οι προϋποθέσεις απόκτησης πτυχίου εκτελωνιστών σε προγενέστερο και μεταγενέστερο χρόνο.

Γράφεται ακόμα η ιστορία του Πειραιά και ευρύτερα της Ελλάδας μέσα από τα νομοθετικά κείμενα του εκτελωνιστή. Ίδρυση του Τελωνείου Πειραιά και αλυσιδωτά η ίδρυση και όλων των άλλων τελωνείων στα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Η εφαρμογή της ενσημοκόλλησης στις διασαφήσεις δίνει την ευχέρεια στον αναγνώστη να γνωρίσει την εμπορική και μεταποιητική ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα προ της εισόδου μας στην ΕΕ. Η Ελλάδα αποκτά την εξωστρέφεια που της χρειάζεται για να αποκτήσει συνάλλαγμα και θέσεις εργασίας. Πρωτοποριακή δημιουργία του (ΤΣΕ) Ταμείου Συντάξεως Εκτελωνιστών, από αυτή τη μικρή ομάδα επαγγελματιών, προ της ίδρυσης του ΙΚΑ.

Η πελατεία των εκτελωνιστών είχε και έχει στην διάρκεια της λειτουργίας του θεσμού, πολλές ονομασίες, όπως Εισαγωγείς, Βιομηχάνους, Εξαγωγείς, Αποκλειστικούς Αντιπροσώπους και Εισαγωγείς, Επιχειρήσεις και Οργανισμούς Δημοσίου χαρακτήρα, Εφοπλιστές και Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις, Εφοδιαστές, Ναυτικούς Πράκτορες, Διαμεταφορείς, Επιχειρήσεις Διεθνούς Μεταφοράς και Κούριερς.

Κατά καιρούς «πολέμησε συνδικαλιστικά», οριοθετώντας αρμοδιότητες σε επαγγελματίες που λειτουργούσαν παραπλήσια στο δικό του επαγγελματική χώρο, επιμένοντας στη αρχική δομή που είχε διαμορφωθεί το 1909, όπως Πρακτορεία Μεταφοράς Εσωτερικού, Επιχειρήσεις και Οργανισμούς Δημοσίου χαρακτήρα , Ναυτικούς Πράκτορες, Διαμεταφορείς, Αποθήκες (ΠΑΕΓΑΕ), Εφοδιαστές, Εταιρείες Διεθνούς Μεταφοράς, Κούριερς και τέλος τις Ανώνυμες Εταιρείες πχ με τους υπαλλήλους των. Αυτή η συνεχής αντιπαλότητα με τους παραπλήσιους κλάδους δίνει στον αναγνώστη, το μέγεθος της ελληνικής ναυτιλιακής κίνησης στο λιμάνι του Πειραιά.

Διατήρησε σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο το «τελωνειακό παραστατικό», την λεγόμενη διασάφηση, Την κανάκεψε, γράφοντάς την δύο φορές χειρόγραφα την δεκαετία του ’60, της έβαλε κωδικούς και «κουτάκια» τη δεκαετία του ’70 με την πρώτη μηχανογράφηση των Τελωνείων, την αντικατέστησε με την ξενόφερτη Ευρωπαϊκή «το ΕΔΕ», όταν μπήκε η Ελλάδα σαν ισότιμο κράτος-μέλος στην τότε ΕΟΚ, σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχισε να την κωδικοποιεί και να τις βάζει «κουτάκια», γράφοντάς την όχι πλέον με το χέρι, αλλά με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τώρα περιμένει το «Άϋλο Τελωνείο» και τον τεχνικό θάνατο της διασάφησης, όπως τον έχουν φανταστεί οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών.

Τα πρώτα μηνύματα της παγκοσμιοποίησης ήλθαν στους εκτελωνιστές με την πολιτική επιλογή της εισόδου της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Η υπογραφή της Συνθήκης Ελλάδας- ΕΟΚ το 1981 ευρήκε τους εκτελωνιστές να κάνουν σκέψεις για συγχωνεύσεις των γραφείων τους, με αναζήτηση νέων εργασιών σε παραπλήσιους χώρους..

Το δεύτερο κτύπημα της «ευρωπαϊκής» παγκοσμιοποίησης, ογκώδες και αδιαπραγμάτευτο, ήταν η ενιαία εσωτερική αγορά της 1/1/1993, όπου τα προϊόντα των κρατών –μελών, άρχισαν να κυκλοφορούν χωρίς τελωνειακούς ελέγχους. Μπορεί κάθε εμπορευόμενος πλέον να παραγγείλει μηχανήματα στη Γερμανία , σαν να τα παράγγελνε στο ελληνικό εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Εκείνη την περίοδο χάθηκε το 90% των εργασιών για τους Έλληνες Εκτελωνιστές.

Έτσι κατά καιρούς, στα τριάντα περίπου χρόνια από την ένταξή μας στη σημερινή ΕΕ (απαρχές παγκοσμιοποίησης με την ενιαία εσωτερική αγορά) έγιναν προσπάθειες:
-          Ίδρυσης ασφαλιστικής εταιρείας
-          Επέκταση του αντικειμένου σε εταιρείες Διεθνών Μεταφορών
-          Δημιουργία Αποθηκευτικών Χώρων υποκειμένων τελωνειακών εμπορευμάτων και
-          Προσπάθεια ανάπτυξη συνεταιριστικού πνεύματος (συνεταιρισμός ΟΛΥΜΠΙΚ, κοινοπραξία ΣΕΠΑ, ΣΕΘ κλπ).

Όλες αυτές οι προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν, δεν είχαν ευρύτερη απήχηση στους εκτελωνιστές. Αυτό φαίνεται και από την ανυπαρξία εθνικής νομοθετικής ρύθμισης σε αυτό το χρονικό διάστημα. Εκείνη την εποχή περίπου η νομοθετική ρύθμιση πέρασε στην ΕΟΚ- Ευρωπαϊκή Ένωση με προφανή άσχημα για τους εκτελωνιστές αποτελέσματα. Πάντως η παλαιά φρουρά των εκτελωνιστών, σιγά, σιγά συνταξιοδοτείται και η νέα γενιά καλείται να αντιμετωπίσει με κάποιο σκεπτικισμό το «άυλο Τελωνείο» και την «ηλεκτρονική διασάφηση» που θα επιβληθεί την επόμενη δεκαετία, όπως και το μεγάλο θηρίο της παγκοσμιοποίησης που λέγεται «κεντρικός τελωνισμός».


26 Νοεμβρίου 2008

Γιώργος Γιωγγαράς



Η Αναγνώριση του Εκτελωνιστή

Περιεχόμενα
1. Εισηγητές εκτελωνιστές
2. Τραπεζικά θέματα 

Σχόλια

1. Εισηγητές εκτελωνιστές
Η γνωστή εταιρεία Forum Training kai consulting Εκπαίδευσης Στελεχών - Σύμβουλοι Επιχειρήσεων αναζητά εισηγητές Εκτελωνιστές με θεωρητική και πρακτική  εμπειρία.  Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γνωστικό αντικείμενο που είναι:
* Είδη Πιστώσεων και Εγγυητικών στις Εισαγωγές και Εξαγωγές
* Incoterms 2010
* Χερσαία και θαλάσσια μεταφορά
Είναι καιρός οι Εκτελωνιστές να προσφέρουν και στους πελάτες τους Ετήσια Προγράμματα του χώρου τους.

2. Τραπεζικά θέματα
Τα τραπεζικά θέματα που αγγίζουν το διεθνές εμπόριο είναι ένα κομμάτι δουλειάς του  Εκτελωνιστή. Η αναγνώριση  φαίνεται και από το παρακάτω απόσπασμα:
Έχουν παρέλθει οκτώ σχεδόν χρόνια από τότε που η Τράπεζα της Ελλάδος με την υπα αριθ 454/12/8/95 Εγκύκλιό της και στηριζόμενη στην ΠΔ/ΤΕ 2344/94, εξοβέλισε και τα τελευταίο κατάλοιπα των διοικητικών περιορισμών που αφορούσαν στο εξωτερικό εμπόριο.

Επί μισό αιώνα μετά την απελευθέρωση, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, ασφαλιστές, δικηγόροι, εκτελωνιστές και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα του διεθνούς εμπορίου, εταλανίζοντο από τις αποφάσεις της διοίκησης , η οποία στην προσπάθειά της νε ελέγξει το εμπορικό ισοζύγιο, εξέδιδε σωρεία προστατευτικών ή αποτρεπτικών αποφάσεων. (Απόσπασμα του Ηλία Πορτοκάλη  στο διαδίκτυο )


Φόρμα επαγγελματικού περιγράμματος Εκτελωνιστή




 ΕΚεΠις
ΦΟΡΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ
«ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΗ»
ΑΝΑΔΟΧΟΣΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ
ΦΟΡΕΩΝ ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕΚΑΕΛΕΙΟΒΕ,
ΚΕΚ-ΙΝΕ/ΓΣΕΕΓΣΕΒΕΕΕΣΕΕΣΕΒ,
ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΦΟΡΕΑΣ:
ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ
«Ε.ΠΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ 2007-2013»
ΕΡΓΟ: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ 145 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΩΝ»


Βιβλίο 112 σελίδων


ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΟΨΗ - ABSTRACT 4
ΕΙΣΑΓΩΓΗ  14
ΕΝΟΤΗΤΑ Α: «ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Η/ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ» ....... 18
Α.1 Προτεινόμενος Γενικός Τίτλος του Επαγγέλματος .... 18
Α.2 Ορισμός του Επαγγέλματος ....................................................................... 18
Α.2.1. Γενική Περιγραφή του περιεχομένου και σκοπός του Επαγγέλματος ή/και της ειδικότητας ........................... 18
Α.3 Αντιστοίχηση με το ισχύον Σύστημα Ταξινόμησης Επαγγελμάτων, σε τετραψήφια ανάλυση και με το ισχύον Σύστημα Ταξινόμησης Κλάδων Οικονομίας, σε τουλάχιστον διψήφια
ανάλυση ................................................................. 20
Α.3.1 Αντιστοίχιση με ΣΤΕΠ 92 ......................... 20
Α.3.2 Αντιστοίχηση με ΣΤΑΚΟΔ-03 ....................... 20
Α.4 Ιστορική εξέλιξη του Επαγγέλματος ή/και της ειδικότητας ................... 20
Α.4.1 Ιστορική αναδρομή και εξέλιξη του επαγγέλματος ή και της ειδικότητας ................. 20
Α.4.2 Ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ................... 22
Α.5 Αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας /δυναμική του επαγγέλματος ή/ και ειδικότητας ........ 22
Α.5.1 Γενική περιγραφή των τάσεων μεγέθυνσης που διαγράφουν στην ελληνική αγορά οι κλάδοι στους οποίους εντάσσονται οι απασχολούμενοι στο συγκεκριμένο επάγγελμα ή/ και ειδικότητα ......... 22
Α.5.2 Είδος επιχειρήσεων όπου εμφανίζεται κατά κύριο το επάγγελμα και αναπτυξιακή δυναμική του επαγγέλματος/ή και της ειδικότητας. ... 24
Α.6 Απασχόληση, τάσεις-προοπτικές ................. 25
Α.6.1 Περιγραφή υπάρχουσας κατάστασης της απασχόλησης ........ 25
Α.6.2 Τάσεις ............ 26
Α.6.3 Προοπτικές .............. 26
Α.7 Υφιστάμενες μορφές άσκησης του επαγγέλματος ή /και της ειδικότητας, τάσεις εξέλιξης ..... 28
Α.7.1 Υφιστάμενες ειδικεύσεις/κατευθύνσεις του επαγγέλματος.... 28
Α.7.2 Τάσεις εξέλιξης των πιο δυναμικών και πολυπληθών ειδικεύσεων ........................... 28
Α.8 Ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού που δραστηριοποιείται στο επάγγελμα/ειδικότητα. ... 29
Α.9 Συνδικαλιστικές ή επιστημονικές οργανώσεις σχετικές με το επάγγελμα/ειδικότητα, έντυπα ή άλλα μέσα πληροφόρησης ή άλλες πηγές .. 30
Α.9.1 Συνδικαλιστικές-επαγγελματικές ή επιστημονικές οργανώσεις σχετικές με το επάγγελμα/ειδικότητα ........ 30
Α.9.2 Έντυπα και άλλα μέσα πληροφόρησης....... 32
Α.9.3 Άλλες πηγές πληροφόρησης ..... 32
Α.10 Τυπικές ή θεσμικές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος/ειδικότητας ............... 33
Α.10.1 Άδειες λειτουργίας ....................... 33
Α.10.2 Άδειες εργασίας .......... 33
Α.10.3 Άλλες προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος ή/και ειδικότητας  33
Α.11 Τίτλοι και θέσεις-διαβαθμίσεις στην επαγγελματική ιεραρχία .... 34
Α.11.1 Τίτλοι και θέσεις- διαβαθμίσεις επαγγελματικής ιεραρχίας ......... 34
Α.12 Συνθήκες εργασίας (συμπεριλαμβανομένων υγιεινής και ασφάλειας) . 34
Α.13 Δυνατότητες απασχόλησης για άτομα με αναπηρίες .... 36
ΕΝΟΤΗΤΑ Β: «ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Η/ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ –ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ» ............... 37
Β.1 ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ .... 37
Β.2 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ, ΕΥΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ .. 41
ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ, ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ» ....................... 51
Γ.1 ΓΝΩΣΕΙΣ .... 51
Γ.2 ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ.... 77
ΕΝΟΤΗΤΑ Δ: «ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ» ... 92
ΕΝΟΤΗΤΑ Ε: «ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ» .. 95
Ε.1 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ . 95
Ε.2 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ . 105
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ . 111



Αμοιβές εκτελωνιστου
Προστιθέμενη αξία εκτελωνιστικών εργασιών

Υπολογισμός προστιθέμενης αξίας εκτελωνιστικών εργασιών (προτεινόμενες λύσεις)[1]
Πως μπορεί να κατανεμηθεί η προστιθέμενη αξία της παροχής υπηρεσιών εκτελωνισμού;

Μια πρακτική δύναται να ακολουθήσει την παρακάτω διαδικασία:

Να συνταχθεί κατάλογος με βάση το εναρμονισμένο σύστημα (4 αριθμοί κλάσης)
- οι πρώτες ύλες να επιβαρυνθούν με ελάχιστη προστιθέμενη αξία εφάπαξ 25000.
- τα ημιέτοιμα προϊόντα 35.000
- τα έτοιμα προϊόντα 45000
- τα είδη με φόρο κατανάλωσης, τα ηλεκτρονικά είδη, τα καλλυντικά με 55000
- τα αυτοκίνητα μαζικά 5000 το τεμάχιο, για τον επιβάτη κατόπιν συμφωνίας
- πετρέλαια
Η αμοιβή νοείται για την διαδικασία ενός τελωνειακού καθεστώτος με φυσικό έλεγχο. Αν έχουμε έλεγχο μόνο φορτωτικών εγγράφων ή χωρίς παντελή έλεγχο να υπάρχει προσαύξηση κατά (50%)

Η επίβλεψη στην φόρτωση για ομαδικά φορτία προσαύξηση (30%) για το κόνεξ (10%)

Η εξαγωγή ελάχιστο ποσό 20.000 δρχ.

Η μεταφορά χρημάτων για πληρωμή δασμών και φόρων και εξόδων να προσαυξάνει την αμοιβή με 2% επί της άξιας των δασμοφορολογικών και φορτοεκφορτωτικών πληρωμών

Η διαδικασία τελωνισμού στον Αεροδρόμιο Σπάτων Ελευθέριο Βενιζέλους επιβαρύνεται με έξοδα μεταφοράς 3000 δρχ

Έκδοση διατακτικής σε πρακτορείο προσαύξηση αμοιβής κατά (25%)

Η μεταφόρτωση με ανάθεση από πρακτορείο να επιβαρύνεται με εφάπαξ ποσό δρχ 7.000

Η τελωνειακή διατύπωση κοινοτικών εμπορευμάτων κατά εισαγωγή με ανάθεση από έμπορο 10.000 δρχ, από πρακτορείο δρχ 7000.

Υπηρεσία περισυλλογής φορτωτικών εγγράφων από τα γραφεία του πελάτη πρόσθετο ποσό δρχ 3000

Οικονομία κλίμακος όταν παραδίδονται περισσότερα του ενός φορτωτικά έγγραφα για το ίδιο τελωνείο. Χορηγείτε έκπτωση του δεύτερου φορτωτικού εγγράφου κατά 30%, του τρίτου κατά 40% και του τέταρτου και πλέον κατά 50%.

Εκτελωνιστικές υπηρεσίες έκτακτης ροής χρόνου και αναμονής (ψάρια, λουλούδια, άμεση παραλαβή κλπ ) προσαύξηση 100%.

Όταν πελάτης δεν είναι έμπορος αλλά συνεργάτης της αλυσίδας μεταφοράς (πρακτορείο κλπ) να χορηγείτε έκπτωση επί του συνόλου της αμοιβής (20%) ως προμήθεια

Η υπεργολαβία προς εκτελωνιστή θα πληρώνεται με το 50% της αμοιβής του.

Έλεγχος της προστιθέμενης αξίας
Καμμία συμφωνία δεν τηρείται αν δεν υπάρχει ο έλεγχος.
Η τήρηση αυτού του κατάλογου προστιθέμενης άξιας για προσφερόμενες υπηρεσίες εκτελωνισμού που ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα θα ελέγχεται με δειγματοληπτικό έλεγχο. Θα ελέγχονται τα βιβλία και στοιχεία που εκδίδουν οι εκτελωνιστές προς τους πελάτες (έμποροι/ πρακτορεία μεταφοράς/ εκτελωνιστές)

Ο έλεγχος θα γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα (εξάμηνο τρίμηνο κλπ)

Θα επιδιωχθεί να εφαρμοσθεί ο έλεγχος μέσα από το υπάρχον πειθαρχικό συμβούλιο του Καταστατικού του Συλλόγου Εκτελωνιστών Πειραιώς Αθηνών με όσο το δυνατό μεγαλύτερη συναίνεση (Σύσταση Επιτροπής που θα απαρτίζεται από 7 μέλη του ΔΣ του ΣΕΠΑ και ένα εκπρόσωπο κάθε παράταξης)






[1] Μια ανάλυση για την ύπαρξη της αναγκαιότητας της προστιθέμενης αξίας σε εκτελωνιστικές εργασίες, αλλά και γενικότερα στους άλλους φορείς της αλυσίδας των μεταφορών.
Συμφωνία προστιθέμενης άξιας για παροχή εκτελωνιστικών εργασιών.

Τα μέλη της Εκτελωνιστικής Κοινότητας συμφώνησαν να τηρήσουν τις καθορισμένες παρακάτω πρόσθετες αξίες επί των εισαγομένων, εξαγομένων και διαμετακομιζομένων εμπορευμάτων που διακινούνται στα λιμάνια, στους αερολιμένες και στους εμπορευματικούς σταθμούς της Τελωνειακής Περιφέρειας Αττικής.

Πίστη των μελών της Εκτελωνιστικής Κοινότητας είναι ότι αυτή η μορφή συμφωνίας για προστιθέμενη αξία δεν είναι αντίθετη με την έννοια του άρθρου 81 και επόμενα (κανόνες ανταγωνισμού) της Συνθήκης «Περί Ιδρύσεως της Ευρωπαϊκή Κοινότητας».

Το προσδιοριζόμενο κατώτερο κόστος λειτουργίας του εκτελωνιστικού θεσμού.
Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 13 του 718/77 όπως τροποποιήθηκε:

- Οι εκτελωνιστές πρέπει “Να παρακολουθούν την εξέλιξιν της τελωνειακής δασμολογικής και λοιπής εν τοις τελωνείοις νομοθεσίας και να ενημερώνονται εγκαίρως …..»
(Η συνδρομή στα τεύχη C και L της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας είναι 300.000 ετησίως. Τα ΦΕΚ Α και Β της Ελλάδας είναι 50.000 ετησίως. Η συνδρομή μια οικονομικής εφημερίδας 90.000 ετησίως. Σύνολο ετήσιας δαπάνης συνδρομής για έγκαιρη ενημέρωση δρχ 440.000).

- Οι εκτελωνιστές πρέπει “να διάγουν ευπρεπώς και να ασκούν το έργον αυτών ευσυνειδήτως και αξιοπρεπώς και να απέχουν πάσης εν γένει εργασίας ή απασχολήσεως απαδούσης προς το ήθος, την αξιοπρέπειαν και την ανεξαρτησίαν και αυτοτέλειαν του εκτελωνιστή”
(Η αξιοπρεπής παρουσίαση σε συναλλαγή με το Δημόσιο, με τους Φορείς Αποθήκευσης και με τον Πελάτη επιβάλλει την ετήσια αγορά δύο κουστουμιών ή φορεμάτων και λοιπών συμπληρωματικών σετ ένδυσης αξίας 100.000 δρχ).

- Οι εκτελωνιστές πρέπει “να αναλαμβάνουν πάσαν ανατιθέμενην αυτοίς σύννομον μόνον εκτελωνιστική εργασίαν……..”
(Η ανάληψη χωρίς δικαίωμα επιλογής εργασίας σημαίνει και κόστος αναμονής μιας ημέρας δρχ 10000 ετησίως 1.000.000).

- Οι εκτελωνιστές πρέπει “να ασκούν το επάγγελμά των εις ιδία γραφεία………..”
(Η ενοικίαση και τα λειτουργικά έξοδα γραφείου ανέρχονται ετησίως σε 1.000.000)

- Οι εκτελωνιστές πρέπει “να τηρούν τα υπό του άρθρου 14 προβλεπόμενα βιβλία και στοιχεία……….” “να τηρούν συμφώνως προς τους φορολογικούς νόμους του Κράτους τα υπό τούτων προβλεπόμενα βιβλία και στοιχεία…………”
(Τα έξοδα τήρησης υποτυπώδους λογιστηρίου ανέρχονται σε 500.000 δρχ σύμφωνα με το πρόσφατο τιμολόγιο των λογιστών –φοροτεχνικών).

Επειδή το κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής Αττικής οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των Τελωνειακών Κτιρίων είναι άκρως απαραίτητο να μετακινείτε ο εκτελωνιστής με αυτοκίνητο. (το ΣΕΜΠΟ Ελευθέριος Βενιζέλος είναι στα 10 χιλιόμετρα από το κέντρο του Πειραιά χωρίς μετρό, ο Αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα που είναι στα 35 χιλιόμετρα από τον Πειραιά χωρίς μετρό, ο Εμπορευματικός Σταθμός Σιδηροδρόμων χρειάζεται πάρκινγκ. Η υπηρεσία αξιών δεν έχει συγκοινωνία καθόλου. Το ωράριο λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών είναι το γνωστό μέχρι 1,30 κλπ)
(Οι λειτουργικές δαπάνες τήρησης ενός αυτοκινήτου ξεπερνούν τις 50.000 το μήνα ετησίως 600.000 δρχ).

Η δυνατότητα διεκπεραίωσης παραστατικών από εκτελωνιστή είναι περίπου 12 τον μήνα με εργάσιμες ημέρες 20. Τον χρόνο 144 παραστατικά. Λαμβάνονται υπόψη τα διαφορετικά σημεία άφιξης των εμπορευμάτων (Αεροδρόμιο, Αθήνα, Ρούφ, Μενίδι, Ελευσίνα, Πειραιάς, Ικόνιο κλπ.. το λειτουργικό κόστος μιας εκτελωνιστικής μονάδας είναι κατά παραστατικό δραχμές 25.278 (3640.000: 144 = 25.278)

Τέλος επειδή η προστιθέμενη αξία της παροχής εκτελωνιστικών εργασιών, επί των εισαγομένων, εξαγομένων και διακινουμένων εμπορευμάτων δεν επηρεάζει άμεσα τον γενικό δείκτη κατανάλωσης και κατά συνέπεια τον πληθωρισμό.

Συμφωνίες και νομοθετικά πλαίσια άλλων φορέων στην αλυσίδα της μεταφοράς:

Στην αλυσίδα μεταφοράς έχει καθορισθεί, όπως είναι γνωστό, προστιθέμενη αξία είτε υπό τύπο συμφωνίας είτε με τον μανδύα του νομοθετικού πλαισίου, στους παρακάτω φορείς που εμπλέκονται προκειμένου να ολοκληρωθεί η κίνηση του εμπορεύματος από τον τόπο της πώλησης μέχρι τον τόπο του προορισμού (Κυρίως μεταφορείς, Αποθηκάριοι, Ναυτικοί Πράκτορες, Ασφαλιστές, Λιμενικές Υπηρεσίες, Εκτελωνιστές).

Το αντικείμενο των προσφερόμενων υπηρεσιών μεταφοράς που έχει και εμφανή κοινωνικό πρόσωπο, ελέγχεται, σε άλλες υπηρεσίες λιγότερο και σε άλλες περισσότερο (αστικές, ναυτιλιακές, εμπορευματικές, άγονες γραμμές κλπ ), είτε σε προσφορά (καθορισμένος αριθμός φορέων) είτε σε προστιθέμενη αξία των υπηρεσιών.

Σε επίπεδο Ελλάδας και Κοινότητας όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην αλυσίδα της μεταφοράς ελέγχονται στην ποσότητα της προσφοράς τους (άδειες σκοπιμότητας πλοίων, ΔΧ φορτηγά αυτοκίνητα, εκτελωνιστές, αποθήκες προσωρινές αποταμιευτικές φορολογικές κλπ). Η προστιθέμενη αξία της ζήτησης των υπηρεσιών παρουσιάζεται με δύο τρόπους είτε με νομοθετημένο πλαίσιο είτε με συμφωνίες τύπου consortia κλπ.

Να απαριθμήσουμε εδώ όλα όσα νομοθετικά πλαίσια ή συμφωνίες (conference) αυτών των φορέων έχουμε υ0όψη μας:

Για φορτηγά αυτοκίνητα: Η υπ αριθμό …..υπουργική απόφαση καθορίζει το κόμιστρο των εμπορευματικών μεταφορών με αυτοκίνητα για μεταφορά έμφορτου κόνεξ, αλλά και για ομαδικές φορτώσεις.

Για ναυτιλιακές εταιρίες: Καν ΕΟΚ/479/92 σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 85 παράγραφος 3 της Συνθήκης (κανόνες ανταγωνισμού) επί ορισμένων κατηγοριών συμφωνιών αποφάσεων και εναρμονισμένων πρακτικών μεταξύ ναυτιλιακών γραμμών (consortia)………και ο πρόσφατος Καν ΕΚ/823/2000 για κοινοπραξίες κλπ.

Για αεροπορικές εταιρίες για την ……..διαμορφώνουν του αεροπορικού τους ναύλου.
Οι αεροπορικές εταιρίες είναι οργανωμένες στην ΙΑΤΑ της οποίας τα κείμενα με τιμές προστιθέμενης αξίας είναι ένας λαβύρινθος. Η πολλαπλότητα των ειδικών χρεώσεων σε κάνει να νοιώθεις ότι ένας πιθανός έλεγχος των τιμών είναι κάτι….αστείο.

Για υπηρεσίες λιμένα………
Είναι γνωστός ο κανονισμός του ΟΛΠ για τιμολόγια φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης με τις γνωστές τακτικές τροποποίησης προς τα πάνω. Η τελευταία τροποποίηση του κανονισμού ΟΛΠ έγινε το 1997 ΦΕΚ Β 3/14-1-97. Αντίστοιχα τιμολόγια υπάρχουν και στα άλλα λιμενικά ταμεία όπως Πάτρας, Ηράκλείου Κρήτης, Βόλου, Αλεξανδρούπολης κα..

Για τις σιδηροδρομικές εταιρικές……….Οδηγία 91/440/ΕΟΚ και οδηγία 95/18/ΕΚ ΠΔ 180/98 με τις τροποποιήσεις των.

Για τους αποθηκευτές: με τις πρώην Γενικές Αποθήκες που διαμορφώνουν πολιτική αποθηκεύτρων στο ύψος των τελωνειακών υπερημεριών.
Η απόφαση Ε 1141/224/Α0019/15-4-1993 ΥπΟικ ομιλεί για μεμονωμένα αποθήκευτρα κατά 30% υπαίθρου σε σχέση με τον εστεγασμένων.

Για τα ναυτικά πρακτορεία: Η υπ αριθ 17577/88 απόφαση Υπ Εμπορικής Ναυτιλίας τροποποίησε και προσάρμοσε στη δημοτική γλώσσα τον κανονισμό των ναυτικών πρακτόρων λιμένα Ελευσίνας και αναμόρφωσε το τιμολόγίο αμοιβής τους.
Για τους Ναυτικούς Πράκτορες ισχύει το άρθρο 19 του Κανονισμού Τιμολογίων και Μεταφορών του ΟΛΠ με τίτλο “Τιμολόγιο Πρακτορειακών Δικαιωμάτων επί των φορτοεκφορτωνομένων εις την λιμενική περιοχή φορτίων εξωτερικού ή εσωτερικού καθορίζονται ως κάτωθι:”

Χρησιμότητα του εκτελωνιστικού θεσμού:
Η συμφωνία προστιθέμενης αξίας για την προσφορά εκτελωνιστικών υπηρεσιών που προτείνεται εδώ δεν έχει μόνο τον χαρακτήρα του ελάχιστου κόστους συντήρησης του τελωνειακού θεσμού και των εκτελωνιστών αλλά και την διατήρηση και αναβάθμιση της ποιοτικής παροχής προσφερόμενης εκτελωνιστικής εργασίας.

Να θυμηθούμε λιγάκι την έννοια της ποιοτικής αναβάθμισης προσφερόμενης εκτελωνιστικής εργασίας σε περιόδους Τσέρνοβπιλ, σεισμών, πολέμων με επισιτιστικές βοήθειες κλπ.

Ο τελωνειακός θεσμός εξυπηρετεί δύο στόχους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο Ελλάδας, τον εισπρακτικό (οι δασμοί είναι έσοδα του προϋπολογισμού της Κοινότητας, ο ΦΠΑ κλπ εσωτερικού φόροι έσοδα της Ελλάδας) και την προστασία της βιομηχανίας και του εμπορίου (οικονομία της αγοράς, antidumping, ποσοστώσεις, αγροτική πολιτική, πριμοδοτήσεις κλπ ). Η δασμολογική κατάταξη των προϊόντων και η εφαρμογή της παίζει, καταλυτικό ρόλο.

Για τα έσοδα θα αναφερθούμε μόνο σε απόσπασμα ειδικής έκθεσης υπ αριθ 23/2000 του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Κοινότητας (2001/C 84/01)EL 14-3-2001.” Όσον αφορά τις παρατυπίες, η Επιτροπή εξέδωσε έκθεση των κοινοποιήσεων των κρατών μελών σχετικά με τη δραστηριότητα και τα αποτελέσματα των ελέγχων τους (COM(2000) 107 της 29-2-2000). Η έκθεση αυτή υποδεικνύει ότι το συνολικό ποσό τελωνειακών παρατυπιών σχετικά με τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, οι οποίες εντοπίστηκαν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1998, ανερχόταν σε 306.860.262 ευρώ εκ των οποίων 52.682.753 ευρώ αφορούσαν παρατυπίες στη δασμολογητέα αξία, 28.265.530 ευρώ αδήλωτες εισαγωγές, 64.327.823 ευρώ εσφαλμένη δασμολογική κατάταξη, 29.774.574 ευρώ την προέλευση, 1.412.380 ευρώ την ποσότητα και 130.397.205 ευρώ απροσδιόριστες παρατυπίες». Η άποψη λοιπόν ότι ο θεσμός των Τελωνείων και των εκτελωνιστών είναι ξεπερασμένος θεωρείτε τουλάχιστον…..ουτοπία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου