Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Αποφάσεις Δασμολογικών Κλάσεων της ΕΕ του Σεπτεμβρίου 2014 με INDEX, 1 Οκτωβρίου 2014



Αποφάσεις Δασμολογικών Κλάσεων της ΕΕ του Σεπτεμβρίου 2014 με INDEX, 1 Οκτωβρίου 2014




Ευρετήρια Αποφάσεις ΕΕ
Δασμολογικών Κλάσεων
2013
Βιβλίο 50 σελ.



Εκδόσεις bookstars.gr
2014





ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Περιγραφή των εμπορευμάτων
Κατάταξη
(κωδικός ΣΟ)
Αιτιολογία
(1)
(2)
(3)
Υγρό προϊόν, αποτελούμενο από ένα σιλάνιο, μονομερές φωσφορικό μεθακρυλοξυδεκύλιο (MDP), διμεθακρυλικές ρητίνες, μεθακρυλικό 2-υδροξυαιθύλιο (ΗΕΜΑ), ένα συμπολυμερές, ένα πληρωτικό υλικό, αιθανόλη, νερό και καταλύτες έναρξης (εκκινητές), το οποίο προορίζεται για οδοντιατρική χρήση.
Το προϊόν προετοιμάζει την επιφάνεια των οδοντικών κοιλοτήτων για τη συγκόλληση του εμφρακτικού υλικού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για απευαισθητοποίηση οδοντικών ριζών, στεγανοποίηση της οδοντίνης πριν από τη στερέωση αποκαταστάσεων με αμάλγαμα, ως προστατευτική επικάλυψη σε συνδυασμό με υαλοϊονομερή υλικά αποκατάστασης ή για προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών.
3006 40 00
Η κατάταξη καθορίζεται από τους γενικούς κανόνες 1, 3 στοιχείο α) και 6 για την ερμηνεία της συνδυασμένης ονοματολογίας, από τη σημείωση 4 στοιχείο στ) του κεφαλαίου 30 και από το κείμενο των κωδικών ΣΟ 3006 και 3006 40 00.
Λόγω των αντικειμενικών χαρακτηριστικών του, συγκεκριμένα της παρουσίας αιθανόλης και νερού, το προϊόν είναι πιο λεπτόρρευστο απ' ό, τι τα κλασικά πληρωτικά υλικά και μπορεί εύκολα να διεισδύει στα δόντια.
Παρά το γεγονός ότι το προϊόν έχει την όψη συγκολλητικού, χρησιμοποιείται στα δόντια ως ενεργοποιητής (primer) για να ενεργοποιεί την οδοντίνη στην επιφάνειά τους με σκοπό τη συγκόλληση του εμφρακτικού υλικού σε αυτή. Το προϊόν παραμένει στα δόντια κατά τη διάρκεια της αγωγής και μετά την ολοκλήρωσή της, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της έμφραξης.
Η κατάταξη στην κλάση 3506 ως κόλλα αποκλείεται, επειδή η κλάση 3006 παρέχει πιο εξειδικευμένη περιγραφή. Επιπλέον, ορισμένες από τις προβλεπόμενες χρήσεις (απευαισθητοποίηση οδοντικών ριζών, στεγανοποίηση της οδοντίνης και χρήση ως προστατευτική επικάλυψη) δεν αποτελούν συνήθεις χρήσεις κόλλας.
Κατά συνέπεια, το προϊόν πρέπει να καταταχθεί στον κωδικό ΣΟ 3006 40 00 ως οδοντική κονία (τσιμέντο) και άλλα προϊόντα για το σφράγισμα των δοντιών.


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 972/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ της 11ης Σεπτεμβρίου 2014  Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςL 274/1

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Περιγραφή των εμπορευμάτων
Δασμολογική κατάταξη
(Κωδικός ΣΟ)
Λόγοι
(1)
(2)
(3)
Προϊόν που αποτελείται από ελαφρώς γλοιώδη και κολλώδη ημιδιαφανή λευκά τεμάχια μήκους περίπου 1 cm και διαμέτρου περίπου 3 mm. Είναι προϊόν σε άλμη, έχει υφή γέλης και όψη παρόμοια με διάφανες νούγιες. Είναι συσκευασμένα για λιανική πώληση σε συσκευασίες χωρητικότητας 250 g (160 g καθαρού βάρους στραγγισμένου προϊόντος).
Το προϊόν παράγεται με ανάμειξη αλεύρου από κονδύλους konjak (Amorphophallus konjac) με νερό που περιέχει υδροξείδιο του ασβεστίου (αναλογίες του μείγματος σε ποσοστό % κατά βάρος: άλευρο από κονδύλους konjac 3-7, νερό 93-97).
Το μείγμα έπειτα βράζεται και το πήγμα που προκύπτει περνάει μέσα από μήτρα για να πάρει το προϊόν την τελική του μορφή.
1901 90 91
Η κατάταξη καθορίζεται από τους γενικούς κανόνες 1 και 6 για την ερμηνεία της sυνδυασμένης oνοματολογίας, από τη σημείωση 2 του κεφαλαίου 19 και από το κείμενο των κωδικών ΣΟ 1901, 1901 90 και 1901 90 91.
Τα παρασκευάσματα διατροφής της κλάσης 1901 παρασκευάζονται με βάση αλεύρια, πλιγούρια, σιμιγδάλια, άμυλα κάθε είδους ή εκχυλίσματα βύνης. Οι όροι «αλεύρια» και «σιμιγδάλια» περιλαμβάνουν τα αλεύρια, σιμιγδάλια και σκόνες φυτικής προέλευσης που υπάγονται σε άλλα κεφάλαια, εκτός από τα αλεύρια, σιμιγδάλια και σκόνες ξερών λαχανικών (κλάση 0712) ή ξερών οσπρίων (κλάση 1106) (βλέπε σημείωση 2 του κεφαλαίου 19). Οι κόνδυλοι konjak (ολόκληροι, αλεσμένοι ή θρυμματισμένοι) κατατάσσονται στην κλάση 1212 (βλέπε επίσης τις επεξηγηματικές σημειώσεις της συνδυασμένης ονοματολογίας για την κλάση 1212).
Παρά το γεγονός ότι το προϊόν έχει υφή γέλης, δεν είναι γλίσχρασμα ή πυκνωτικό μέσο που προέρχεται από φυτικά προϊόντα της κλάσης 1302.
Ως εκ τούτου, το προϊόν πρέπει να καταταχθεί στον κωδικό ΣΟ 1901 90 91
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 973/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ της 11ης Σεπτεμβρίου 2014 σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη ορισμένων εμπορευμάτων στη συνδυασμένη ονοματολογία


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 974/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ της 11ης Σεπτεμβρίου 2014
για τον καθορισμό της διαθλασιμετρικής μεθόδου προσδιορισμού του διαλυτού ξηρού υπολείμματος στα μεταποιημένα προϊόντα με βάση τα οπωροκηπευτικά με σκοπό την κατάταξή τους στη συνδυασμένη ονοματολογία
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο α),
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 θεσπίστηκε ονοματολογία εμπορευμάτων, εφεξής καλούμενη «συνδυασμένη ονοματολογία» ή «ΣΟ», η οποία παρατίθεται στο παράρτημα I του εν λόγω κανονισμού.

(2)
Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 558/93 της Επιτροπής (2) θέσπισε τη διαθλασιμετρική μέθοδο που πρέπει να χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε σάκχαρα των μεταποιημένων προϊόντων με βάση τα οπωροκηπευτικά κατά την έννοια της συμπληρωματικής σημείωσης 1 του κεφαλαίου 8 της ΣΟ, καθώς και των συμπληρωματικών σημειώσεων 2 και 6 του κεφαλαίου 20 της ΣΟ.

(3)
Η Επιτροπή διέγραψε τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 558/93 από το ισχύον κοινοτικό κεκτημένο στην ανακοίνωσή της 2009/C 30/04 (3).

(4)
Αν και ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 558/93 διαγράφηκε από το ισχύον κοινοτικό κεκτημένο, μια διαθλασιμετρική μέθοδος εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τα τελωνειακά εργαστήρια στα κράτη μέλη ως σημαντικό και αναντικατάστατο εργαλείο για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε διάφορα σάκχαρα που εκφράζεται σε σακχαρόζη των προϊόντων των κεφαλαίων 8 και 20 της ΣΟ.

(5)
Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι τελωνειακές αρχές εφαρμόζουν ενιαία προσέγγιση για λόγους δασμολογικής κατάταξης, κρίνεται αναγκαίο να θεσπιστεί μια μέθοδος για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε διαλυτό ξηρό υπόλειμμα των μεταποιημένων προϊόντων με βάση τα οπωροκηπευτικά.

(6)
Για τον σκοπό αυτό, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί μια διαθλασιμετρική μέθοδος η οποία να βασίζεται στη μέθοδο που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 558/93, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την τεχνολογική πρόοδο στις εργαστηριακές μεθόδους και τη σωρευμένη επιστημονική τεχνογνωσία.

(7)
Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής τελωνειακού κώδικα,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Η μέθοδος προσδιορισμού του διαλυτού ξηρού υπολείμματος στα μεταποιημένα προϊόντα με βάση τα οπωροκηπευτικά που πρέπει να χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί η περιεκτικότητα σε σάκχαρα, που εκφράζεται σε σακχαρόζη των προϊόντων των κεφαλαίων 8 και 20 της συνδυασμένης ονοματολογίας, με σκοπό την κατάταξή τους στη συνδυασμένη ονοματολογία, παρατίθεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.
Άρθρο 2
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες, 11 Σεπτεμβρίου 2014.
Για την Επιτροπή,
εξ ονόματος του Προέδρου,
Algirdas ŠEMETA
Μέλος της Επιτροπής

(2)  Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 558/93 της Επιτροπής, της 10ης Μαρτίου 1993, για τη διαθλασιμετρική μέθοδο προσδιορισμού του διαλυτού ξηρού υπολείμματος στα μεταποιημένα προϊόντα με βάση τα οπωροκηπευτικά, για κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 543/86 και για τροποποίηση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου (ΕΕ L 58 της 11.3.1993, σ. 50).
(3)  Ανακοίνωση της Επιτροπής για την επίσημη αναγνώριση του παρωχημένου χαρακτήρα ορισμένων πράξεων του κοινοτικού δικαίου στον τομέα της γεωργίας (ΕΕ C 30 της 6.2.2009, σ. 18).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΔΙΑΘΛΑΣΙΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΛΥΤΟΥ ΞΗΡΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
(ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ BRIX)
1.   ΟΡΙΣΜΟΣ
Ως «περιεκτικότητα σε διαλυτό ξηρό υπόλειμμα» (αξία Brix, προσδιοριζόμενη διαθλασιμετρικά) νοείται η περιεκτικότητα σε σακχαρόζη κατά μάζα επί τοις εκατό υδατικού διαλύματος σακχαρόζης του οποίου, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, η τιμή του δείκτη διαθλάσεως είναι ίση με εκείνη του προς ανάλυση προϊόντος.
2.   ΣΥΣΚΕΥΕΣ
Ο κύριος τύπος συσκευής που χρησιμοποιείται είναι το διαθλασίμετρο τύπου Αbbe. Εναλλακτικά, επιτρέπεται η χρήση ψηφιακού διαθλασιμέτρου.
Η συσκευή πρέπει να έχει τη δυνατότητα προσδιορισμού της περιεκτικότητας σε σακχαρόζη ως εκατοστιαίου ποσοστού επί της μάζας με ακρίβεια ± 0,1 %.
Το διαθλασίμετρο πρέπει να θερμοστατείται στους 20 °C με σύστημα που επιτρέπει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας της κυψελίδας μέτρησης από τους + 15 °C έως τους + 25 °C με ακρίβεια ± 0,5 °C.
Οι οδηγίες χρήσεις του οργάνου πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά, ιδίως όσον αφορά τη βαθμονόμηση και τη φωτεινή πηγή.
3.   ΜΕΘΟΔΟΣ
3.1.   Προετοιμασία του δείγματος
3.1.1.   Υγρά προϊόντα
Το δείγμα αναδεύεται προσεκτικά και πραγματοποιείται η μέτρηση.
3.1.2.   Προϊόντα ημιστερεά, πολτοί, χυμοί οπωρικών με αιωρούμενες ύλες
Το μέσο εργαστηριακό δείγμα που προκύπτει μετά από επιμελή ανάμειξη του προϊόντος, ομογενοποιείται.
Μέρος του δείγματος διέρχεται από στεγνό ηθμό από γάζα διπλωμένη στα τέσσερα και, αφού απορριφθούν οι πρώτες σταγόνες πραγματοποιείται ο προσδιορισμός στο διήθημα.
3.1.3.   Στερεά προϊόντα όπως μαρμελάδες και πηκτές
Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να εκτελεστεί ο προσδιορισμός απευθείας στο ομογενοποιημένο προϊόν, ζυγίζονται 40 g του προϊόντος με ακρίβεια 0,01 g σε ποτήρι ζέσεως 250 ml, όπου προστίθενται 100 ml αποσταγμένου νερού.
Αναδεύοντας με γυάλινη ράβδο, θερμαίνουμε προσεκτικά και αφήνουμε σε ήπιο βρασμό επί δύο ή τρία λεπτά.
Το περιεχόμενο ψύχεται, και, χρησιμοποιώντας αποσταγμένο νερό για την έκπλυση, μεταφέρεται σε κατάλληλο προζυγισμένο σκεύος. Στη συνέχεια, προστίθεται αποσταγμένο νερό μέχρις ότου η συνολική τελική μάζα του φθάσει περίπου τα 200 g. Η εν λόγω μάζα ζυγίζεται με ακρίβεια 0,01 g και αναδεύεται επιμελώς.
Μετά παρέλευση 20 λεπτών διηθούμε με πτυχωτό ηθμό ή ηθμό Büchner. Ο προσδιορισμός πραγματοποιείται στο διήθημα.
3.1.4.   Κατεψυγμένα προϊόντα
Μετά την απόψυξη και την αφαίρεση των πυρήνων ή των σπερμάτων και των ενδοκαρπίων, το προϊόν αναμειγνύεται με το υγρό που προέκυψε κατά την απόψυξη.
Στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία των σημείων 3.1.2 ή/και 3.1.3, αναλόγως της φύσης του προϊόντος.
3.1.5.   Προϊόντα ξηρά ή προϊόντα που περιέχουν φρούτα ολόκληρα ή σε τεμάχια
Το εργαστηριακό δείγμα —ή μέρος του δείγματος αυτού— τεμαχίζεται σε μικρά τεμάχια, αφαιρούνται οι πυρήνες ή τα σπέρματα και τα ενδοσπέρμια και αναμειγνύεται επιμελώς.
Ζυγίζονται 10 έως 20 g του προϊόντος με ακρίβεια 0,01 g σε ποτήρι ζέσεως.
Προστίθεται αποσταγμένο νερό, το οποίο αντιστοιχεί στο πενταπλάσιο της μάζας του προϊόντος.
Το δείγμα θερμαίνεται σε ζέον υδατόλουτρο επί 30 λεπτά. Αναδεύεται κατά διαστήματα με γυάλινη ράβδο.
Μετά την ψύξη ακολουθείται η διαδικασία του σημείου 3.1.3.
3.1.6.   Αλκοολούχα προϊόντα
Ζυγίζονται περίπου 100 g του δείγματος με ακρίβεια 0,01 g σε προζυγισμένο ποτήρι ζέσεως.
Το εν λόγω σκεύος τοποθετείται σε ζέον υδατόλουτρο επί 30 λεπτά, αναδεύεται κατά διαστήματα με γυάλινη ράβδο και, αν είναι αναγκαίο, προστίθεται αποσταγμένο νερό.
Σε περίπτωση που η περιεκτικότητα αλκοόλης στο προϊόν υπερβαίνει το 5 % περίπου κατά μάζα, προστίθεται εκ νέου αποσταγμένο νερό και επαναθερμαίνουμε στο ζέον υδατόλουτρο επί 45 λεπτά.
Το δείγμα ζυγίζεται, διηθείται εφόσον είναι αναγκαίο, και ακολουθεί ο προσδιορισμός.
3.2.   Προσδιορισμός
Η αρχή της μεθόδου είναι ο προσδιορισμός της περιεκτικότητας του προϊόντος σε διαλυτό ξηρό υπόλειμμα με βάση τον δείκτη διάθλασής του.
Η θερμοκρασία μέτρησης πρέπει να είναι μεταξύ 15 και 25 °C.
Εάν χρησιμοποιείται ψηφιακό διαθλασίμετρο, η θερμοκρασία πρέπει να είναι 20 °C.
Το δείγμα φέρεται σε θερμοκρασία μέτρησης εμβαπτίζοντας το δοχείο που το περιέχει σε υδατόλουτρο με την απαιτούμενη θερμοκρασία.
Μικρή ποσότητα δείγματος τοποθετείται στο κάτω πρίσμα του διαθλασιμέτρου, έτσι ώστε το δείγμα να καλύπτει ομοιόμορφα τη γυάλινη επιφάνεια όταν τα δύο πρίσματα φέρονται σε επαφή.
Η μέτρηση πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της συσκευής.
Η ανάγνωση της περιεκτικότητας σε σακχαρόζη κατά μάζα επί τοις εκατό πραγματοποιείται με ακρίβεια 0,1 %.
Στο κάθε παρασκευασθέν δείγμα πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο προσδιορισμοί.
4.   ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Υπολογισμοί και τύποι
Η περιεκτικότητα σε διαλυτό ξηρό υπόλειμμα εκφράζεται σε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια (g/100 g) του προϊόντος. Αυτό αντιστοιχεί στην «αξία °Brix».
Το διαλυτό ξηρό υπόλειμμα υπολογίζεται ως εξής:
Οι τιμές της περιεκτικότητας σε σακχαρόζη κατά μάζα επί τοις εκατό του δείγματος λαμβάνονται με άμεση ανάγνωση των ενδείξεων του διαθλασιμέτρου.
Σε περίπτωση που η ανάγνωση των ενδείξεων αυτών δεν πραγματοποιηθεί σε θερμοκρασία + 20 °C, γίνονται διορθώσεις σύμφωνα με τον πίνακα 1.
Εφόσον η μέτρηση έχει πραγματοποιηθεί σε αραιωμένο διάλυμα, η περιεκτικότητα σε διαλυτό ξηρό υπόλειμμα (M) υπολογίζεται με τον τύπο:
Formula
όπου M' είναι η μάζα του διαλυτού ξηρού υπολείμματος σε γραμμάρια ανά 100 g προϊόντος όπως προκύπτει από το διαθλασίμετρο και Ε η μάζα προϊόντος σε γραμμάρια ανά 100 g διαλύματος.
Το αποτέλεσμα αυτού του υπολογισμού πρέπει να δίδεται με ένα δεκαδικό ψηφίο (± 0,1 °Brix).
Πίνακας 1
Διορθώσεις για την περίπτωση που ο προσδιορισμός πραγματοποιείται σε θερμοκρασία άλλη από τους 20 °C
Θερμοκρασία °C
Σακχαρόζη σε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος
5
10
15
20
30
40
50
60
70
75

Αφαιρείται
15
0,25
0,27
0,31
0,31
0,34
0,35
0,36
0,37
0,36
0,36
16
0,21
0,23
0,27
0,27
0,29
0,31
0,31
0,32
0,31
0,23
17
0,16
0,18
0,20
0,20
0,22
0,23
0,23
0,23
0,20
0,17
18
0,11
0,12
0,14
0,15
0,16
0,16
0,15
0,12
0,12
0,09
19
0,06
0,07
0,08
0,08
0,08
0,09
0,09
0,08
0,07
0,05

Προστίθεται
21
0,06
0,07
0,07
0,07
0,07
0,07
0,07
0,07
0,07
0,07
22
0,12
0,14
0,14
0,14
0,14
0,14
0,14
0,14
0,14
0,14
23
0,18
0,20
0,20
0,21
0,21
0,21
0,21
0,22
0,22
0,22
24
0,24
0,26
0,26
0,27
0,28
0,28
0,28
0,28
0,29
0,29
25
0,30
0,32
0,32
0,34
0,36
0,36
0,36
0,36
0,36
0,37
5.   ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Στο σημείο αυτό παρατίθενται τα δεδομένα διεργαστηριακής δοκιμής που εκτελέστηκε σε 8 δείγματα και τα στοιχεία ακριβείας της μεθόδου που προέκυψαν από αυτά. Τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν τις απαιτήσεις απόδοσης της μεθόδου που περιγράφεται στο παράρτημα. Τα στοιχεία ακριβείας δίνονται στον πίνακα 2.
Πηγή των δεδομένων που αφορούν την ακρίβεια
Τα σχετικά με την ακρίβεια δεδομένα προσδιορίστηκαν από διεργαστηριακή δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 1999/2000 με τη συμμετοχή των Ευρωπαϊκών Τελωνειακών Εργαστηρίων.
Η αξιολόγηση των στοιχείων ακριβείας διενεργήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο ISO 5725.
Πίνακας 2
Δεδομένα που αφορούν την ακρίβεια
Ονομασία του δείγματος
Αριθμός εργαστηρίων
Μέση τιμή (°Brix)
Όριο επαναληψιμότητας r (%)
Όριο αναπαραγωγιμότητας r (%)
Κοκτέιλ φρούτων
11
18,9
3,0
4,7
Ανανάς
10
19,4
1,7
1,7
Κομπόστα μήλου
12
19,5
2,0
2,7
Τροπικά φρούτα
9
12,8
2,9
4,0
Μαρμελάδα φράουλα
12
59,8
4,0
7,2
Χυμός μήλο
12
11,1
1,4
4,7
Συμπυκνωμένος χυμός πορτοκάλι
9
65,2
1,3
2,6
Χυμός πορτοκάλι σε σκόνη
11
99,8
2,3
5,3


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 975/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ της 11ης Σεπτεμβρίου 2014
σχετικά με την τροποποίηση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο α),
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 θεσπίστηκε ονοματολογία εμπορευμάτων, εφεξής καλούμενη «συνδυασμένη ονοματολογία» ή «ΣΟ», η οποία παρατίθεται στο παράρτημα I του εν λόγω κανονισμού.

(2)
Για λόγους ασφάλειας δικαίου, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι όταν, κατά το κείμενο της συμπληρωματικής σημείωσης 1 του κεφαλαίου 8 και των συμπληρωματικών σημειώσεων 2 και 6 του κεφαλαίου 20, χρησιμοποιείται η έκφραση «η ένδειξη του διαθλασιμέτρου», αυτή αντιστοιχεί στην αριθμητική ένδειξη που προέκυψε με τη διαθλασιμετρική μέθοδο προσδιορισμού του διαλυτού ξηρού υπολείμματος στα μεταποιημένα προϊόντα με βάση τα οπωροκηπευτικά, με σκοπό την κατάταξή τους στη συνδυασμένη ονοματολογία, η οποία προβλέπεται στο παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 974/2014 της Επιτροπής (2).

(3)
Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να συμπεριληφθεί στο κείμενο των εν λόγω συμπληρωματικών σημειώσεων μνεία της διαθλασιμετρικής μεθόδου, προκειμένου να διευκολύνεται η αναφορά κατά την κατάταξη προϊόντων που εμπίπτουν στις κλάσεις και διακρίσεις που αφορούν οι παραπάνω συμπληρωματικές σημειώσεις.

(4)
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενιαία ερμηνεία της συνδυασμένης ονοματολογίας σε όλη την Ένωση, όσον αφορά τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε σάκχαρα διάφορων προϊόντων σύμφωνα με τη διαθλασιμετρική μέθοδο, θα πρέπει να τροποποιηθούν η συμπληρωματική σημείωση 1 του κεφαλαίου 8 και οι συμπληρωματικές σημειώσεις 2 και 6 του κεφαλαίου 20.

(5)
Ως εκ τούτου, πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87.

(6)
Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής τελωνειακού κώδικα,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Το δεύτερο μέρος της συνδυασμένης ονοματολογίας, που περιέχεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87, τροποποιείται ως εξής:
1)
στο κεφάλαιο 8, η συμπληρωματική σημείωση 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«1.
Η περιεκτικότητα σε διάφορα σάκχαρα, που εκφράζεται σε σακχαρόζη (“περιεκτικότητα σε σάκχαρα”), των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο αυτό, αντιστοιχεί στην αριθμητική ένδειξη που προσδιορίζεται διαθλασιμετρικά σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τη μέθοδο που προβλέπεται στο παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 974/2014 της Επιτροπής (3), πολλαπλασιασμένη με το συντελεστή 0,95.
·

2)
στο κεφάλαιο 20, η συμπληρωματική σημείωση 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«2.
α)
Η περιεκτικότητα σε διάφορα σάκχαρα, που μετριέται σε σακχαρόζη (“περιεκτικότητα σε σάκχαρα”), των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο αυτό αντιστοιχεί στην αριθμητική ένδειξη που προσδιορίζεται διαθλασιμετρικά σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τη μέθοδο που προβλέπεται στο παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 974/2014, πολλαπλασιασμένη με έναν από τους ακόλουθους συντελεστές:
0,93 για τα προϊόντα των διακρίσεων 2008 20 έως 2008 80, 2008 93, 2008 97 και 2008 99,

0,95 για τα προϊόντα των άλλων κλάσεων.

β)
Η έκφραση “αξία Brix”, που αναφέρεται στις διακρίσεις της κλάσης 2009, αντιστοιχεί στην αριθμητική ένδειξη που προσδιορίζεται διαθλασιμετρικά σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τη μέθοδο που προβλέπεται στο παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 974/2014.»
·

3)
στο κεφάλαιο 20, η συμπληρωματική σημείωση 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«6.
Για τους σκοπούς των διακρίσεων 2009 69 51 και 2009 69 71, θεωρείται ως “συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιών” (στον οποίο περιλαμβάνεται και ο μούστος), ο χυμός σταφυλιών (στον οποίο περιλαμβάνεται και ο μούστος) για τον οποίο η αριθμητική ένδειξη του διαθλασιμέτρου, που προσδιορίζεται σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τη μέθοδο που προβλέπεται στο παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 974/2014, δεν είναι κατώτερη του 50,9 %.»
.
Άρθρο 2
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες, 11 Σεπτεμβρίου 2014.
Για την Επιτροπή,
εξ ονόματος του Προέδρου,
Algirdas ŠEMETA
Μέλος της Επιτροπής

(2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 974/2014 της Επιτροπής, της 11ης Σεπτεμβρίου 2014, για τον καθορισμό της διαθλασιμετρικής μεθόδου προσδιορισμού του διαλυτού ξηρού υπολείμματος στα μεταποιημένα προϊόντα με βάση τα οπωροκηπευτικά με σκοπό την κατάταξή τους στη συνδυασμένη ονοματολογία (βλέπε σελίδα 6 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).
(3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 974/2014 της Επιτροπής, της 11ης Σεπτεμβρίου 2014, για τον καθορισμό της διαθλασιμετρικής μεθόδου προσδιορισμού του διαλυτού ξηρού υπολείμματος στα μεταποιημένα προϊόντα με βάση τα οπωροκηπευτικά με σκοπό την κατάταξή τους στη συνδυασμένη ονοματολογία (ΕΕ L 274 της 16.9.2014, σ. 6).»




1
1901 90 91, 2
2
2008 20 έως 2008 80, 10
2008 93, 10
2008 97, 10
2008 99, 10
2009 69 51, 10
2009 69 71, 10
3
3006 40 00, 1
Α
αξία Brix, 10
Ε
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 972/2014, 1
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 973/2014, 2
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 974/2014, 3
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 975/2014, 10
Ο
οδοντιατρικής χρήσης σκεύασμα, 1
οδοντική κονία (τσιμέντο), 1
Π
παρασκευάσματα διατροφής, 2
Σ
σακχαρόζη, 10
Σακχαρόζη, 3
σφράγισμα των δοντιών, 1
Υ
υδατικού διαλύματος σακχαρόζης, 3
Φ
φυτικά προϊόντα, 2


Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση

E-mail = ggioggaras@Gmail.com


Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου