Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Θέματα διαγωνισμού Εκτελωνιστών Τελωνειακής Περιφέρειας Πειραιά, 27-9-2014, (Μάθημα 4) 29 Οκτωβρίου 2014, Νομοθεσία περί εκτελωνιστών



Θέματα διαγωνισμού Εκτελωνιστών Τελωνειακής Περιφέρειας Πειραιά, 27-9-2014, (Μάθημα 4) 29 Οκτωβρίου 2014, Νομοθεσία περί εκτελωνιστών 





Γιώργος Γιωγγαράς




ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ
ΠΤΥΧΙΟΥ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ
Πιστοποιημένος  Εκτελωνιστής
Τελωνειακός Αντιπρόσωπος

Έτους 2013
Έτους 2014
    Πειραιά
Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Καβάλας

Προηγούμενων ετών

Θέματα με απαντήσεις και σχόλια


2014
Σελίδες 190


Νομοθεσία περί εκτελωνιστών


Θέμα 1ο
Απαντήστε  παρακάτω ερώτηση
Απόδοση 4
Σύμφωνα με τον Ν 718/77 όπως ισχύει, από ποια πρόσωπα ενεργούνται οι εκτελωνιστικές εργασίες; Ποια πρόσωπα νοούνται ως εκτελωνιστές και ποια ως εκτελωνιστικές επιχειρήσεις;

Συνοπτική απάντηση:
Α) Ο κύριος του εμπορεύματος, ο εκτελωνιστής,, ο εξουσιοδοτημένος από τον κύριο του εμπορεύματος
Β) Αυτοί που έχουν πτυχίο Επάρκειας Εκτελωνιστή
Γ) Τα πρόσωπα που ιδρύουν κάθε μορφής εταιρεία και έχουν έναν τουλάχιστον μέλος ή είναι υπάλληλος  με πτυχίο Επάρκειας Εκτελωνιστή. Οι Εταιρείες μπορεί να έχουν τη μορφή: ΑΕ, ΕΠΕ Μονοπρόσωπες ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε.,  Συνεταιρισμοί, Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (ΙΚΕ)

Νομοθετική βάση

Β. Πρόσβαση και άσκηση του επαγγέλματος του εκτελωνιστή

Εκτελωνιστής είναι το φυσικό πρόσωπο που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα, τη διενέργεια εκτελωνιστικών εργασιών με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως υπάλληλοι.
…………………………………………

Διενέργεια εκτελωνιστικών εργασιών

Οι εκτελωνιστικές εργασίες μπορούν να διενεργούνται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων και συγκεκριμένα από:
α) τον δικαιούχο των εμπορευμάτων, αυτοπροσώπως, για εμπορεύματα που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα,
β) τον νόμιμο εκπρόσωπο νομικών προσώπων δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, ημεδαπών ή αλλοδαπών, προκειμένου για εμπορεύματα που ανήκουν σε αυτά,
γ) τον εκτελωνιστή/εκτελωνιστική εταιρεία,
δ) τον υπάλληλο του κυρίου του εμπορεύματος, καθώς και
ε) οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων με δικαιοπρακτική ικανότητα.
Αρ. Πρωτ.: Δ19Γ 5044128 ΕΞ 2012. ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις διατάξεις της Υποπαραγράφου Ε5 του άρθρου 1 του ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α ) και τις διατάξεις του άρθρου 3 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012»

1. Οι εκτελωνιστικές εργασίες ενεργούνται:
α. Προκειμένου για εμπορεύματα που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα από τον δικαιούχο αυτών αυτοπροσώπως ή από τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση.
β. Προκειμένου για εμπορεύματα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, ημεδαπά ή αλλοδαπά, από το νόμιμο εκπρόσωπο αυτών ή από τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση.
2. Κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου:
α. Φυσικά πρόσωπα που ενεργούν κατά κύριο επάγγελμα εκτελωνιστικές εργασίες νοούνται ως εκτελωνιστές. Οι εκτελωνιστές υποχρεούνται στην απόκτηση πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή.
β. Νομικά πρόσωπα που ενεργούν κατά κύρια δραστηριότητα εκτελωνιστικές εργασίες νοούνται ως εκτελωνιστικές επιχειρήσεις. Στις εκτελωνιστικές επιχειρήσεις υποχρεωτικά συμμετέχει ή απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση απασχόλησης ένας τουλάχιστον εκτελωνιστής.
3. Οι ανωτέρω διατάξεις δεν αποκλείουν κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων από τη διενέργεια με οποιαδήποτε συχνότητα εκτελωνιστικών εργασιών.»


Θέμα 2
Απαντήστε  στην παρακάτω ερώτηση
Απόδοση 4

Σύμφωνα με τον Ν 718/77 όπως ισχύει, κάθε πότε διενεργείτε ο διαγωνισμός για την απόκτηση Πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή, πότε δημοσιεύεται η σχετική προκήρυξη για την διενέργεια του και τι λαμβάνουν οι επιτυχόντες σε αυτόν.

Συνοπτική απάντηση
-Κάθε Σεπτέμβρη και δημοσιεύεται 60 ημέρες προς της ημερομηνίας του διαγωνισμού
-Πιστοποίηση επάρκειας εκτελωνιστή
-Υπολείπεται η άδεια άσκησης επαγγέλματος που χορηγείται από την Τελωνειακή Περιφέρεια με τα σχετικά πιστοποιητικά

Νομική βάση
Ν 718/77 άρθρον 8 - Διαγωνισμός – Απόκτηση πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή Διαγωνισμός
1. Ο διαγωνισμός για την απόκτηση πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή διενεργείται κάθε έτος, σε κάθε Τελωνειακή Περιφέρεια, χωρίς κανέναν περιορισμό στον αριθμό των αιτούντων συμμετοχή στο διαγωνισμό. Η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύεται, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2, τουλάχιστον εξήντα (60) ημέρες πριν από την διεξαγωγή του.

Αριθμ. Δ19Γ 5046811 ΕΞ 2012 Ως Π.Δ.  Διαδικασία διεξαγωγής διαγωνισμών για την απόκτηση πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή.
Άρθρο 1 - Τρόπος - Τόπος - Χρόνος και Όργανα διεξαγωγής διαγωνισμών
………………………….
3. Χρόνος διεξαγωγής των ως άνω διαγωνισμών, ορίζεται ο μήνας Σεπτέμβριος κάθε έτους, επιφυλασσομένων των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 της παρούσας
…………………………………………………….
1. Κάθε μία από τις Τελωνειακές Περιφέρειες του άρθρου 5 του Ν. 718/1977, αναζητά αυτεπάγγελτα για τους επιτυχόντες της οικείας Περιφέρειας, τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α΄) Ποινικό Μητρώο γενικής χρήσης.
β) Πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης.
2. Οι Προϊστάμενοι των Τελωνειακών Περιφερειών του άρθρου 5 του Ν. 718/1977, μετά τον έλεγχο των ανωτέρω δικαιολογητικών χορηγούν την πιστοποίηση επάρκειας εκτελωνιστή.



Θέμα 3
Απαντήστε  παρακάτω ερώτηση
Απόδοση 4
Σύμφωνα με τον Ν 718/77 όπως ισχύει, αναφέρατε τα αδικήματα, που συνεπάγονται την αυτοδίκαια έκπτωση από το εκτελωνιστικό επάγγελμα.

Νομική βάση
Νόμος 718/77 άρθρον 17 -  Οριστική αφαίρεσις και ανάκλησις του πτυχίου και της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος Εκτελωνιστού
1. Η ποινή της οριστικής αφαιρέσεως του πτυχίου και της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος του εκτελωνιστού επιβάλλεται δια τα εξής αδικήματα:
α. Για διάπραξη ποινικώς κολασίμου αδικήματος που ανάγεται στην εκτέλεση του επαγγέλματος του εκτελωνιστή ή λόγω αυτής.
β. δια διάπραξιν εντός έτους αφ' ης ετελέση αδίκημα, δι ' ο επεβλήθη υπό της Επιτροπής προσωρινή αφαιρεσις του πτυχίου, του αυτού ή ετέρου αδικήματος, επισύροντος την αυτήν ή μεγαλυτέραν ποινήν
γ. δι' ανάληψιν ή εκτέλεσιν, καθ' οιονδήποτε τρόπον, άμεσον ή έμμεσον, εκτελωνιστικών εργασιών, καθ' ον χρόνον διαρκεί η προσωρινή αφαιρεσις του πτυχίου και της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος
δ. δια παράβασιν του άρθρου 6 του παρόντος και υπό τας προϋποθέσεις της παρ. 3 του αυτού άρθρου.
2. Το πτυχίον και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Εκτελωνιστού ανακαλούνται και αφαιρούνται οριστικώς:
α. δι' αμετάκλητον καταδίκην δι' αδικήματα προβλεπόμενα υπό του άρθρου 21 του παρόντος
β καταργείται
γ. δι' απώλειαν ή διαπίστωσιν μη υπάρξεως έστω και ενός εκ των προσόντων των απαιτουμένων, συμφώνως προς το άρθρον 7 του παρόντος, δια την απόκτησιν του πτυχίου και της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος εκτελωνιστού.
3. Όπου εν τω παρόντι ορίζεται, ότι το πτυχίον και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ανακαλούνται δι' αμετάκλητον καταδίκην, ένεκα αδικήματος, εις ταύτην περιλαμβάνεται και η υφ' όρον αναστολή εκτελέσεως της ποινής καταδίκη.




Θέμα 4
Επιλέξτε την σωστή απάντηση στην παρακάτω ερώτηση
Απόδοση 2

Σύμφωνα με τον Ν 718/77 όπως ισχύει, στην άμεση αντιπροσώπευση ο τελωνειακός αντιπρόσωπος ενεργεί:

Α)στο όνομα και για λογαριασμό του αντιπροσώπου
Β) στο δικό του όνομα αλλά για λογαριασμό του αντιπροσώπου
Γ) στο όνομα του αντιπροσωπευόμενου αλλά για δικό του λογαριασμό.

Απάντηση: Α)στο όνομα και για λογαριασμό του αντιπροσώπου

Νομική βάση
.Άσκηση Τελωνειακής αντιπροσώπευσης.
Κάθε πρόσωπο μπορεί να ορίσει τελωνειακό αντιπρόσωπο. Η αντιπροσώπευση μπορεί να είναι άμεση, οπότε ο αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομα και για λογαριασμό τρίτου, ή έμμεση, οπότε ο αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομά του, αλλά για λογαριασμό τρίτου.
Ο αντιπρόσωπος πρέπει να έχει εξουσιοδότηση στην οποία να δηλώνεται ότι ενεργεί για λογαριασμό του προσώπου που αντιπροσωπεύει και να διευκρινίζεται για το αν πρόκειται για άμεση ή έμμεση αντιπροσώπευση.
Το πρόσωπο που δεν δηλώνει ότι ενεργεί εξ ονόματος ή για λογαριασμό άλλου προσώπου ή που δηλώνει ότι ενεργεί εξ ονόματος ή για λογαριασμό άλλου προσώπου χωρίς να έχει εξουσιοδότηση θεωρείται ότι ενεργεί εξ ιδίου ονόματος και για ίδιο λογαριασμό.

Άρθρο 5 Βασικού ΚτΚ
1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 64 και των μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο του άρθρου 243 παράγραφος 2 στοιχείο β), κάθε πρόσωπο μπορεί να ορίζει αντιπρόσωπό του ενώπιον των τελωνειακών αρχών για τη διεκπεραίωση των πράξεων και των διατυπώσεων που προβλέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία .
2. Η αντιπροσώπευση μπορεί να είναι:
— άμεση, οπότε ο αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομα και για λογαριασμό τρίτου, ή
— έμμεση, οπότε ο αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομά του, αλλά για λογαριασμό τρίτου.
Ένα κράτος μέλος μπορεί να περιορίσει, στο έδαφός του, το δικαίωμα διασάφησης:
— με άμεση αντιπροσώπευση, ή
— με έμμεση αντιπροσώπευση, ορίζοντας ότι ο αντιπρόσωπος πρέπει να είναι εκτελωνιστής που ασκεί τη δραστηριότητά του στη χώρα αυτή.
3. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 64 παράγραφος 2 στοιχείο β) και παράγραφος 3, ο αντιπρόσωπος πρέπει να είναι εγκατεστημένος στην Κοινότητα.
4. Ο αντιπρόσωπος πρέπει να δηλώσει ότι ενεργεί για λογαριασμό του προσώπου που αντιπροσωπεύει, να διευκρινίσει αν πρόκειται για άμεση ή έμμεση αντιπροσώπευση, καθώς και να έχει πληρεξουσιότητα.
Το πρόσωπο που δεν δηλώνει ότι ενεργεί εξ ονόματος ή για λογαριασμό άλλου προσώπου ή που δηλώνει ότι ενεργεί εξ ονόματος ή για λογαριασμό άλλου προσώπου χωρίς να έχει πληρεξουσιότητα θεωρείται ότι ενεργεί εξ ιδίου ονόματος και για ίδιο λογαριασμό.
5. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να απαιτούν από κάθε πρόσωπο που δηλώνει ότι ενεργεί εξ ονόματος ή για λογαριασμό άλλου προσώπου, αποδεικτικά στοιχεία για την πληρεξουσιότητά του.


Θέμα 5
Επιλέξτε την σωστή απάντηση στην παρακάτω ερώτηση
Απόδοση 2

Σύμφωνα με τον Ν 718/77 όπως ισχύει, η επί των εκτελωνιστών πειθαρχική εξουσία ασκείται:
Α) από το ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος)
Β) από τον Γενικό διευθυντή τελωνείων του Υπουργείο Οικονομικών
Γ) από τον Υπουργό Οικονομικών μέσω του κατά το άρθρο 20 Πειθαρχικού Συμβουλίου Εκτελωνιστών.

Απάντηση: Γ) από τον Υπουργό Οικονομικών μέσω του κατά το άρθρο 20 Πειθαρχικού Συμβουλίου Εκτελωνιστών.

Νομική βάση
Νόμος 718/77 άρθρον 16  Πειθαρχική εξουσία
…………………………………….
2. Την επί των εκτελωνιστών πειθαρχική εξουσία ασκεί ο υπουργός Οικονομικών μέσω του κατά το άρθρο 20 Πειθαρχικού Συμβουλίου Εκτελωνιστών.



Θέμα 6
Επιλέξτε την σωστή απάντηση στην παρακάτω ερώτηση
Απόδοση 2

Σύμφωνα με τον Ν 718/77 όπως ισχύει, πότε ο εκτελωνιστής αποδέχεται με την υπογραφή του την εντολή εκτελωνισμού;

Α )μετά την παραλαβή των εμπορευμάτων από το Τελωνείο
Β) πριν την κατάθεση της εντολής στην οικεία Τελωνειακή Αρχή
Γ) μετά την κατάθεση της εντολής στην Τελωνειακή Αρχή

Απάντηση: Β) πριν την κατάθεση της εντολής στην οικεία Τελωνειακή Αρχή

Νομική βάση
Δ19Γ 5044128 ΕΞ 23.11.2012 Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις διατάξεις της Υποπαραγράφου Ε5 του άρθρου 1 του ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α ) και τις διατάξεις του άρθρου 3 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012»
Εξουσιοδότηση
…………………………………………..
Σε αυτή θα πρέπει να αναφέρεται ρητά εάν η σχέση της αντιπροσώπευσης είναι άμεση ή έμμεση. Επίσης, πρέπει να γίνεται βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος - εντολέα, καθώς και Δήλωση αποδοχής της εξουσιοδότησης από τον εξουσιοδοτούμενο αντιπρόσωπο.
………………………………….
Η «Εξουσιοδότηση-Εντολή» κατατίθεται στον Προϊστάμενο του Τελωνείου όπου πρόκειται να διενεργηθούν οι εκτελωνιστικές εργασίες και οποιαδήποτε τροποποίηση ή ανάκληση της πρέπει να γνωστοποιείται εγγράφως στην εν λόγω τελωνειακή αρχή.
………………………………………
Για διευκόλυνσή σας, επισυνάπτονται ενδεικτικά υποδείγματα «ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ- ΕΝΤΟΛΗ». Στην περίπτωση της ηλεκτρονικής υποβολής τελωνειακών παραστατικών, απαιτείται ηλεκτρονική εξουσιοδότηση η οποία προϋποθέτει την πιστοποίηση τόσο του δικαιούχου του εμπορεύματος όσο και του αντιπροσώπου από το TAXIS NET. Η διαδικασία της εξουσιοδότησής, καθώς και η αποδοχή αυτής, γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας διαχείρισης εξουσιοδοτήσεων. Πέραν της ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης, πρέπει σε κάθε περίπτωση ο εξουσιοδοτών να κρατά στο αρχείο του και έντυπη εξουσιοδότηση ως επισυναπτόμενο έγγραφο του παραστατικού. Οι οδηγίες για την πιστοποίηση από το TAXIS NET καθώς και οι οδηγίες χρήσης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας εξουσιοδοτήσεων, παρέχονται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. (www.gsis.gr).



Θέμα 7
Επιλέξτε την σωστή απάντηση στην παρακάτω ερώτηση
Απόδοση 2

Σε περίπτωση που εκτελωνιστής του οποίου η «πιστοποίησης επάρκειας Εκτελωνιστή», που ως γνωστό σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 2 του ν.718/77 αντικατέστησε τους όρους «Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εκτελωνιστή» η «Πτυχίο[1]», βρίσκεται σε προσωρινή ανάκληση και παρά ταύτα αναλάβει ή εκτελέσει με οποιονδήποτε τρόπο άμεσο ή έμμεσο εκτελωνιστική εργασία, τότε το κατά το άρθρο 20 του ν. 718/77 Πειθαρχικό Συμβούλιο Εκτελωνιστών επιβάλλει σε βάρος του την πειθαρχική ποινή:

Α)της οριστικής ανάκλησης της «Πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή»
Β) της προσωρινής ανάκλησης της πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή για 4 (τέσσερα έτη
Γ) χρηματικής ποινής 50.000 ευρώ (πενήντα χιλιάδων ευρώ)

Απάντηση : Α)της οριστικής ανάκλησης της «Πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή»

Νομική βάση
Νόμος 718/77 άρθρον 17 -  Οριστική αφαίρεσις και ανάκλησις του πτυχίου και της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος Εκτελωνιστού
……………………………………………
γ. δι' ανάληψιν ή εκτέλεσιν, καθ' οιονδήποτε τρόπον, άμεσον ή έμμεσον, εκτελωνιστικών εργασιών, καθ' ον χρόνον διαρκεί η προσωρινή αφαιρεσις του πτυχίου και της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος





[1] Προ του νόμου για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων οι εκτελωνιστές έπρεπε να αποκτήσουν εμπειρία στις τελωνειακές συναλλαγές και ασκούνταν κοντά σε εκτελωνιστή. Μετά από δύο χρόνια έδωναν πάλι εξετάσεις  για την άδεια άσκησης του επαγγέλματος. 

Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση

Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά
Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου