Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Βασικές έννοιες του Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου _ΕΔΕ¨_Διασάφησης, Μάθημα 3, 29 Δεκεμβρίου 2014, Αρ. πρωτ . Τ. 2556/80/Α0019/2007 (κείμενο 70 σελίδων), -μέρος δεύτερο



Βασικές έννοιες του Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου _ΕΔΕ¨_Διασάφησης, Μάθημα 3, 29 Δεκεμβρίου 2014, Αρ. πρωτ . Τ. 2556/80/Α0019/2007 (κείμενο 70 σελίδων), -μέρος δεύτερο -





ΤΜΗΜΑ 2

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ Ε∆Ε

Θέση 1 : ∆ιασάφηση

α-Υποχρέωση συμπλήρωσης: Η α και β υποδιαιρέσεις της θέσης 1, συμπληρώνονται υποχρεωτικά για όλα τα τελωνειακά καθεστώτα και για την επανεξαγωγή εκτός από το καθεστώς της διαμετακόμισης ή όταν το Ε∆Ε χρησιμοποιείται για την απόδειξη του κοινοτικού χαρακτήρα, όπου υποχρεωτικά συμπληρώνεται η γ υποδιαίρεση της θέσης 1 του Ε∆Ε.

Αναλυτικότερα, η α και β υποδιαίρεση της θέσης 1 συμπληρώνονται, όταν στην θέση 37α του Ε∆Ε, συμπληρώνεται ένας από τους παρακάτω κωδικούς, ως κωδικός αιτούμενου καθεστώτος:
• Εξαγωγή, (καθεστώς 10, 11,23).
• Αποταμίευση με προχρηματοδότηση (καθεστώς 76, 77).
• Επανεξαγωγή από οικονομικό καθεστώς (καθεστώς 31).
• Τελειοποίηση προς επανεισαγωγή (καθεστώς 21, 22).
• Ελεύθερη κυκλοφορία (καθεστώς 01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68).
• Οικονομικά καθεστώτα (καθεστώς 51, 53, 91, 71, 78).

β- Τρόπος συμπλήρωσης: Η θέση 1 (διασάφηση) συμπληρώνεται με τον τρόπο που περιγράφεται στο Παράρτημα 37 και τους κωδικούς που αναφέρονται στο Παράρτημα 38 των ∆ΕΚΤΚ καν. 2454/93. Ειδικότερα :

α υποδιαίρεση: Ανάλογα με την χώρα συναλλαγής, από την οποία προέρχεται ή αποστέλλεται το εμπόρευμα ή ανάλογα με την ροή διακίνησης της συναλλαγής (εισερχόμενο ή εξερχόμενο από την Κοινότητα εμπόρευμα) συμπληρώνονται οι ακόλουθοι κωδικοί :

EX
Στο πλαίσιο των συναλλαγών με τρίτες χώρες και τα εδάφη που βρίσκονται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, με εξαίρεση τις χώρες ΕΖΕΣ1 , για τις οποίες χρησιμοποιείται ιδιαίτερος κωδικός (EU).
Ο κωδικός EX χρησιμοποιείται για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς εξαγωγής (10, 11, 23), τελειοποίησης προς επανεισαγωγή (21, 22) και για επανεξαγωγή μετά από οικονομικό τελωνειακό καθεστώς (31).
Η αναφορά στην συναλλαγή «αποστολή μη κοινοτικών εμπορευμάτων στο πλαίσιο συναλλαγών μεταξύ Κρατών μελών» που γίνεται στην ανάλυση του κωδικού στο Παράρτημα 38 των ∆ΕΚΤΚ του καν.2454/93, δεν βρίσκει πρακτική εφαρμογή σε κάποιο από τα τελωνειακά καθεστώτα.
IM
Στο πλαίσιο των συναλλαγών με τις χώρες και τα εδάφη που βρίσκονται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, με εξαίρεση τις χώρες ΕΖΕΣ 1 , για τις οποίες χρησιμοποιείται ιδιαίτερος κωδικός (EU).
Ο κωδικός IM χρησιμοποιείται για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68), τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής 51), προσωρινής εισαγωγής (53), μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο (91), τελωνειακής αποταμίευσης (71) και για την είσοδο εμπορευμάτων σε ελεύθερες ζώνες που υπόκεινται σε ελέγχους τύπου ΙΙ (78).
Επίσης χρησιμοποιείται για την υπαγωγή μη κοινοτικών εμπορευμάτων σε τελωνειακό καθεστώς στο πλαίσιο συναλλαγής μεταξύ κρατών μελών (πχ Σουηδική εταιρεία αγοράζει εμπορεύματα από τις ΗΠΑ και τα υπαγάγει σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης στη Σουηδία. Τα εμπορεύματα εν συνεχεία πωλούνται σε Ελληνική εταιρεία και αποστέλλονται με διαμετακόμιση. Τα εμπορεύματα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ελλάδα και στη θέση 1α της διασάφησης εισαγωγής συμπληρώνεται ο κωδικός ΙΜ, συμπληρώνοντας ως χώρα αποστολής, τη Σουηδία, στην θέση 15 του Ε∆Ε)
EU
Στο πλαίσιο των συναλλαγών μόνο με τις χώρες της ΕΖΕΣ 1 για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε όλα τα τελωνειακά καθεστώτα και την επανεξαγωγή.
Ειδικότερα ο κωδικός EU χρησιμοποιείται για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς εξαγωγής (10, 11, 23), τελειοποίησης προς επανεισαγωγή (21, 22), για επανεξαγωγή μετά από οικονομικό τελωνειακό καθεστώς (31), για ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68), για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής 51), προσωρινή εισαγωγή (53), μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο (91), για τελωνειακή αποταμίευση (71) και για την είσοδο εμπορευμάτων σε ελεύθερες ζώνες που υπόκεινται σε ελέγχους τύπου ΙΙ (78).
CO
Ο κωδικός CO, χρησιμοποιείται κατά κανόνα για κοινοτικά εμπορεύματα στο πλαίσιο των συναλλαγών μεταξύ τμημάτων του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας στα οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις της οδηγίας 77/388/ΕΟΚ (ΦΠΑ) και τμημάτων του τελωνειακού εδάφους όπου δεν εφαρμόζονται οι εν λόγω διατάξεις ή στο πλαίσιο των συναλλαγών μεταξύ των μερών των εν λόγω τμημάτων όπου δεν εφαρμόζονται αυτές οι διατάξεις. (π.χ αποστολή εμπορευμάτων από τα Κανάρια νησιά στην Ελλάδα).
Επισήμανση : Σύμφωνα με το άρθρο 206 των ∆ΕΚΤΚ καν.2454/93, το Ε∆Ε χρησιμοποιείται επίσης για κοινοτικά εμπορεύματα στο πλαίσιο συναλλαγών μεταξύ των μερών του Τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας στα οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις της Οδηγίας 77/388/ΕΟΚ (ΦΠΑ) του Συμβουλίου και σε μέρη του εν λόγω εδάφους στα οποία οι διατάξεις αυτές δεν εφαρμόζονται ή στο πλαίσιο συναλλαγών μεταξύ των μερών του εδάφους αυτού στα οποία δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις αυτές.
Για την εφαρμογή του άρθρου 206 διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις όπου η διαμετακόμιση είναι υποχρεωτική ως καθεστώς κατά την αποστολή των εμπορευμάτων, δεν απαιτείται η κατάθεση διασάφησης αποστολής.
Αντίθετα, όταν δεν χρησιμοποιείται το καθεστώς της διαμετακόμισης, η κατάθεση της διασάφησης αποστολής είναι υποχρεωτική.
Επίσης χρησιμοποιείται για διασάφηση υπαγωγής εμπορευμάτων με προχρηματοδότηση σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης ή τοποθέτηση αυτών σε ελεύθερη ζώνη και για διασάφηση κοινοτικών εμπορευμάτων, για τα οποία ισχύουν ειδικά μέτρα κατά την μεταβατική περίοδο που ακολουθεί την προσχώρηση νέων Κρατών-Μελών. Ο κωδικός δεν βρίσκει πρακτική εφαρμογή για τις δύο αυτές περιπτώσεις, στην παρούσα φάση επειδή αφενός, το καθεστώς της προχρηματοδότησης, έχει καταργηθεί με τον κανονισμό (ΕΚ) 1713/2006 και αφετέρου δεν υπάρχει κοινοτική ρύθμιση για ειδικά μέτρα μεταβατικής περιόδου σε ακολουθία της προσχώρησης των νέων ΚΜ


1Ως χώρες ΕΖΕΣ νοούνται όχι μόνο οι χώρες της ΕΖΕΣ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) αλλά και όλα τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη των συμβάσεων για την «Κοινή διαμετακόμιση» και την «απλούστευση των διατυπώσεων στις εμπορευματικές συναλλαγές».

Επισήμανση: Για διευκόλυνση στην ορθή συμπλήρωση της θέσης 1α, στον Πίνακα 4 του Προσαρτήματος περιλαμβάνεται κατάλογος με τα ειδικά εδάφη και περιοχές των ΚΜ της ΕΕ.

β υποδιαίρεση: Στην β υποδιαίρεση χρησιμοποιούνται στο εξής εναλλακτικά 9 κωδικοί με λατινικούς χαρακτήρες, ήτοι οι κωδικοί A,B,C,D,E,F,X, Y και Z. Οι κωδικοί αυτοί αποτελούν νέο στοιχείο (πληροφορία) που πρέπει να δηλώνεται στην διασάφηση και αφορά τον τύπο της διασάφησης λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω παραμέτρους:
>αν κατατίθεται διασάφηση για συνήθη διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 62 του ΚΤΚ καν. 2913/92,
>αν κατατίθεται διασάφηση για μία από τις τρεις περιπτώσεις των απλοποιημένων διαδικασιών του άρθρου 76 του ΚΤΚ καν. 2913/92,
>αν κατατίθεται διασάφηση πριν την άφιξη των εμπορευμάτων,
>αν κατατίθεται συμπληρωματική διασάφηση για μία από τις τρεις περιπτώσεις των απλοποιημένων διαδικασιών του άρθρου 76 του ΚΤΚ καν. 2913/92.

Ειδικότερα οι κωδικοί που πρέπει να χρησιμοποιούνται για κάθε περίπτωση είναι οι παρακάτω :
Κωδικός
∆ιαδικασία
Α:
Για συνήθη διασάφηση (άρθρο 62 του ΚΤΚ καν. 2913/92), (διασάφηση - τύπου Α).
Ο κωδικός αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται στην περίπτωση κατάθεσης διασάφησης με πλήρη συμπλήρωση των υποχρεωτικών θέσεων που απαιτούνται για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο τελωνειακό καθεστώς που δηλώνεται ως αιτούμενο στην θέση 37α (2 πρώτα ψηφία) και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν προσκομιστεί τα εμπορεύματα στο τελωνείο ή σε όποιο άλλο χώρο έχει εγκρίνει το τελωνείο.

Β:
Για ελλιπή διασάφηση (απλουστευμένη διαδικασία του άρθρου 76 παρ.1, στοιχείο α, του ΚΤΚ καν. 2913/92). Σχετικά άρθρα των ∆ΕΚΤΚ καν.2454/93, 253, 254-259, 268, 275, 277, 278, 280 και 281, για όλα τα τελωνειακά καθεστώτα, (ελλιπής διασάφηση - τύπου Β).

Ο κωδικός αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται, όταν κατά την διαδικασία τελωνισμού εμπορευμάτων, που έχουν ήδη προσκομιστεί στο τελωνείο, για να τεθούν σε τελωνειακό καθεστώς, κατατίθεται διασάφηση στην οποία δεν περιλαμβάνονται όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία ή δεν επισυνάπτονται όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο τελωνειακό καθεστώς που δηλώνεται ως αιτούμενο στην θέση 37α (2 πρώτα ψηφία).

Υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι για την αποδοχή της ελλιπούς διασάφησης, η έλλειψη των στοιχείων από την διασάφηση ή η μη επισύναψη ορισμένων εγγράφων, πιστοποιητικών ή αδειών δεν αποτελεί εμπόδιο για την έκδοση της άδειας παράδοσης των εμπορευμάτων. Ο διασαφιστής όμως οφείλει μέσα στην προσδιοριζόμενη από το τελωνείο προθεσμία να προσκομίσει το στοιχείο ή το επισυναπτόμενο έγγραφο, πιστοποιητικό ή άδεια που έλειπε κατά το στάδιο του τελωνισμού των εμπορευμάτων.
Επισήμανση: Για κάθε διασάφηση τύπου Β θα πρέπει να κατατίθεται συμπληρωματική διασάφηση τύπου Χ, μέσα στην οριζόμενη από το τελωνείο προθεσμία, όπως αυτή προσδιορίζεται από τις διατάξεις.
Προκειμένου να γίνει αποδεκτή η διασάφηση με τον κωδικό Β δεν απαιτείται πλέον γραπτό αίτημα από τον διασαφιστή, η συμπλήρωση του κωδικού Β στη θέση αυτή αποτελεί τη δήλωσή του για την εφαρμογή των διατάξεων περί ελλιπούς διασάφησης.
Το τελωνείο πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξετάζει αν συντρέχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την αποδοχή ελλιπούς διασάφησης, αν δηλαδή τα στοιχεία που δεν συμπληρώνονται ή τα έγγραφα, πιστοποιητικά ή άδειες που δεν επισυνάπτονται στη διασάφηση κατά το στάδιο τελωνισμού επιτρέπουν την έκδοση της άδειας παράδοσης των εμπορευμάτων.
C
Για απλουστευμένη διασάφηση (απλουστευμένη διαδικασία του άρθρου 76 παρ.1, στοιχείο β, του ΚΤΚ, καν 2913/92). Σχετικά άρθρα των ∆ΕΚΤΚ, καν. 2454/93, 253, 260-262, 269-271, 276, 277, 277α, 278, 282, για όλα τα τελωνειακά καθεστώτα, (απλουστευμένη/ελλιπής διασάφηση - τύπου C).

Ο κωδικός αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται στην περίπτωση κατάθεσης απλουστευμένης διασάφησης, όταν ο διασαφιστής, ύστερα από σχετική Άδεια, μπορεί να καταθέτει για το διάστημα που καλύπτει η άδεια, απλουστευμένη διασάφηση με τη μορφή ελλιπούς διασάφησης. Στα πλαίσια ισχύος των όρων και προϋποθέσεων της Άδειας και των τελωνειακών καθεστώτων που αυτή καλύπτει, ο διασαφιστής, για κάθε περίπτωση τελωνισμού εμπορευμάτων και υπό την προϋπόθεση ότι τα εμπορεύματα έχουν προσκομιστεί στο τελωνείο, καταθέτει διασάφηση στην οποία δεν περιλαμβάνονται στοιχεία ή δεν επισυνάπτονται έγγραφα, πιστοποιητικά ή άδειες που έχουν προσδιοριστεί στην άδεια.

Η έλλειψη των στοιχείων από την διασάφηση ή η μη επισύναψη ορισμένων εγγράφων, πιστοποιητικών ή αδειών δεν αποτελεί εμπόδιο για την έκδοση της άδειας παράδοσης των εμπορευμάτων. Ο διασαφιστής όμως οφείλει μέσα στην προσδιοριζόμενη από την Άδεια προθεσμία να προσκομίσει το στοιχείο ή το επισυναπτόμενο έγγραφο, πιστοποιητικό ή άδεια που έλειπε κατά το στάδιο του τελωνισμού των εμπορευμάτων.

Επισήμανση: Για κάθε διασάφηση τύπου C θα πρέπει να κατατίθεται συμπληρωματική διασάφηση τύπου Υ, μέσα στην οριζόμενη από την Άδεια προθεσμία. Ο αριθμός της Άδειας αναγράφεται στη θέση 44 της διασάφησης.
D
Για συνήθη διασάφηση (όπως περιγράφεται στον κωδικό Α) με πλήρη συμπλήρωση των υποχρεωτικών θέσεων που απαιτούνται για το τελωνειακό καθεστώς που δηλώνεται στην θέση 37 α (δύο πρώτα ψηφία), η οποία υποβάλλεται όμως πριν ο διασαφιστής να είναι σε θέση να προσκομίσει τα εμπορεύματα στο τελωνείο, (κανονική διασάφηση πριν την άφιξη - τύπου D).

Ο κωδικός αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται στην περίπτωση που η διασάφηση κατατίθεται – εφόσον το επιτρέψει το τελωνείο – πριν από την άφιξη των εμπορευμάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 201 των ∆ΕΚΤΚ καν.2454/93.

Επισήμανση : Το τελωνείο καθορίζει προθεσμία, ανάλογα με τις περιστάσεις, εντός της οποίας τα εμπορεύματα πρέπει να προσκομισθούν. Σε περίπτωση που τα εμπορεύματα δεν προσκομισθούν εντός της ορισθείσας προθεσμίας, η διασάφηση θεωρείται ως μη κατατεθείσα και αυτοδίκαια ακυρώνεται.

Η αποδοχή της διασάφησης μπορεί να γίνει μόνον όταν τα εμπορεύματα προσκομισθούν στο τελωνείο.
E
:Για ελλιπή διασάφηση (όπως αυτή περιγράφεται στον κωδικό Β) πριν ο διασαφιστής να είναι σε θέση να προσκομίσει τα εμπορεύματα, (ελλιπής διασάφηση πριν την άφιξη - τύπου E ).

Ο κωδικός αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται στην περίπτωση που υποβάλλεται – εφόσον το επιτρέψει το τελωνείο- ελλιπής διασάφηση, σύμφωνα με το άρθρο 76 παράγραφος 1 στοιχείο α του ΚΤΚ καν.2913/92 πριν την προσκόμιση των εμπορευμάτων στο τελωνείο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 201 των ∆ΕΚΤΚ καν.2454/93.

Για την ελλιπή διασάφηση τύπου Ε πρέπει να κατατίθεται συμπληρωματική διασάφηση τύπου Χ μέσα στην οριζόμενη από το τελωνείο προθεσμία, όπως αυτή προσδιορίζεται  από τις διατάξεις.
Επισήμανση : το τελωνείο καθορίζει προθεσμία, ανάλογα με τις περιστάσεις, εντός της οποίας τα εμπορεύματα πρέπει να προσκομισθούν. Εάν τα εμπορεύματα δεν προσκομισθούν εντός της τεθείσας προθεσμίας, η ελλιπής διασάφηση θεωρείται ως μη κατατεθείσα και αυτοδίκαια ακυρώνεται.

Η αποδοχή της διασάφησης μπορεί να γίνει μόνον όταν τα εμπορεύματα προσκομισθούν στο τελωνείο.

Προκειμένου να γίνει αποδεκτή η διασάφηση με τον κωδικό Ε δεν απαιτείται πλέον γραπτό αίτημα από το διασαφιστή, η συμπλήρωση του κωδικού Ε στη θέση αυτή αποτελεί και τη δήλωσή του για την εφαρμογή των διατάξεων περί ελλιπούς διασάφησης. Το τελωνείο εξετάζει αν συντρέχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για την αποδοχή ελλιπούς διασάφησης.
F
Για απλουστευμένη διασάφηση (όπως αυτή περιγράφεται στον κωδικό C) πριν ο διασαφιστής να είναι σε θέση να προσκομίσει τα εμπορεύματα, (απλουστευμένη/ελλιπής διασάφηση πριν την άφιξη - τύπου F).
Ο κωδικός αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται στην περίπτωση κατάθεσης απλουστευμένης διασάφησης όπου ο διασαφιστής, σύμφωνα με τα άρθρα 253, 260-262, 269-271, 276, 277, 277α, 278 και 282 των ∆ΕΚΤΚ καν.2454/93 ύστερα από σχετική
Άδεια, μπορεί να καταθέτει για το διάστημα που καλύπτει η άδεια, απλουστευμένη διασάφηση με τη μορφή ελλιπούς διασάφησης αλλά πριν ο διασαφιστής να είναι σε θέση να προσκομίσει τα εμπορεύματα και εφόσον το επιτρέψει το τελωνείο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 201 των ∆ΕΚΤΚ καν.2454/93.
Για κάθε απλουστευμένη/ελλιπή διασάφηση τύπου F, πρέπει να κατατίθεται συμπληρωματική διασάφηση τύπου Υ μέσα στην οριζόμενη από την Άδεια προθεσμία.
Επισήμανση: το τελωνείο καθορίζει προθεσμία, ανάλογα με τις περιστάσεις, εντός της οποίας τα εμπορεύματα πρέπει να προσκομισθούν. Εάν τα εμπορεύματα δεν προσκομισθούν εντός της τεθείσας προθεσμίας, η απλουστευμένη/ελλιπής διασάφηση θεωρείται ως μη κατατεθείσα και αυτοδίκαια ακυρώνεται.
-Η αποδοχή της διασάφησης μπορεί να γίνει μόνον όταν τα εμπορεύματα προσκομισθούν στο τελωνείο και εφόσον έχει εκδοθεί Άδεια, ο αριθμός της οποίας πρέπει να αναγράφεται στην θέση 44 της διασάφησης.
X
Ο κωδικός αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται στην περίπτωση κατάθεσης συμπληρωματικής διασάφησης μετά από ελλιπή διασάφηση των κωδικών Β ή Ε, (συμπληρωματική διασάφηση - τύπου X).

Επισήμανση: Στην συμπληρωματική διασάφηση πρέπει να είναι συμπληρωμένες όλες οι υποχρεωτικές θέσεις που απαιτούνται για μία συνήθη διασάφηση τύπου Α, σε σχέση με το τελωνειακό καθεστώς που δηλώνεται στην θέση 37α (2 πρώτα ψηφία).

Συμπληρωματική διασάφηση κατατίθεται και στην περίπτωση που η αρχική διασάφηση ήταν ελλιπής ως προς τα επισυναπτόμενα έγγραφα.

Η συσχέτιση της συμπληρωματικής διασάφησης τύπου Χ, με την αρχική ελλιπή διασάφηση τύπου Β ή Ε, γίνεται με την συμπλήρωση του MRN της αντίστοιχης αρχικής ελλιπούς διασάφησης στη θέση 40 της συμπληρωματικής διασάφησης.

Y
Ο κωδικός αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται στην περίπτωση κατάθεσης συμπληρωματικής διασάφησης μετά από απλουστευμένη διασάφηση των κωδικών C ή F, (συμπληρωματική διασάφηση - τύπου Y).
Επισήμανση: Στην συμπληρωματική διασάφηση πρέπει να είναι συμπληρωμένες όλες οι υποχρεωτικές θέσεις που απαιτούνται για μία συνήθη διασάφηση τύπου Α, για το τελωνειακό καθεστώς που δηλώνεται στην θέση 37α (2 πρώτα ψηφία).
Συμπληρωματική διασάφηση κατατίθεται και στην περίπτωση που η αρχική διασάφηση ήταν ελλιπής ως προς τα απαιτούμενα επισυναπτόμενα έγγραφα.
Η συσχέτιση της συμπληρωματικής διασάφησης τύπου Υ με την αντίστοιχη αρχική απλουστευμένη διασάφηση τύπου C ή F γίνεται με την αναγραφή του MRN της αρχικής διασάφησης στη θέση 40 της συμπληρωματικής διασάφησης.
Z
Ο κωδικός αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται στην περίπτωση κατάθεσης συμπληρωματικής /ανακεφαλαιωτικής διασάφησης στο πλαίσιο της απλουστευμένης διαδικασίας που αναφέρεται στο άρθρο 76 παρ.1 στοιχείο γ του ΚΤΚ καν.2913/92 και των άρθρων 253, 263-267, 272 - 274, 276, 277, 277α, 278, 283-287 των ∆ΕΚΤΚ καν. 2454/93 σχετικά με όλα τα τελωνειακά καθεστώτα, (συμπληρωματική/ ανακεφαλαιωτική διασάφηση τύπου Z).
Πρόκειται για την κατάθεση ανακεφαλαιωτικής διασάφησης στην περίπτωση, που κατόπιν έκδοσης σχετικής αδείας από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια, έχει δοθεί το δικαίωμα στον διασαφιστή για τον τελωνισμό στις εγκαταστάσεις του, με εγγραφή στα λογιστικά βιβλία.
Επισημάνσεις: στην ανακεφαλαιωτική διασάφηση πρέπει να είναι συμπληρωμένες όλες οι υποχρεωτικές θέσεις που απαιτούνται για μία συνήθη διασάφηση τύπου Α, για το καθεστώς που δηλώνεται ως αιτούμενο στην θέση 37α (2 πρώτα ψηφία).
Η συσχέτιση με τις λογιστικές εγγραφές που έχουν προηγηθεί της ανακεφαλαιωτικής διασάφησης και οι οποίες θεωρούνται αρχικές διασαφήσεις γίνεται με την αναγραφή όλων των λογιστικών εγγραφών τις οποίες αφορά η ανακεφαλαιωτική, στη θέση 40 αυτής.
Σύμφωνα με το άρθρο 274 των ∆ΕΚΤΚ καν.2454/93 δεν απαιτείται κατάθεση συμπληρωματικής διασάφησης για το καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης.

Πίνακας αντιστοιχίας διαδικασίας με Κωδικούς της θέσης 1β
∆ιαδικασία
Με προσκόμιση των εμπορευμάτων
Πριν την προσκόμιση των εμπορευμάτων
Συμπληρωματική διασάφηση
Κανονική
Α
D
-
Ελλιπής
Β
E
X
Απλουστευμένη/Ελλιπής
C
F
Y
Απλουστευμένη–Τελωνισμός στις εγκαταστάσεις του διασαφιστή
Εγγραφή στα λογιστικά βιβλία
Z


γ υποδιαίρεση : Στην θέση 1γ συμπληρώνονται οι κωδικοί που έχουν σχέση με καθεστώς
διαμετακόμισης ή με την απόδειξη του κοινοτικού χαρακτήρα των εμπορευμάτων. Ειδικότερα
χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κωδικοί :

T1
Εμπορεύματα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο πλαίσιο του καθεστώτος εξωτερικής κοινοτικής διαμετακόμισης
T2
Εμπορεύματα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο πλαίσιο του καθεστώτος εσωτερικής κοινοτικής διαμετακόμισης, σύμφωνα με το άρθρο 163 ή το άρθρο 165 του κώδικα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις του άρθρου 340γ παράγραφος 2 των διατάξεων εφαρμογής του Κώδικα (κοινοτικά εμπορεύματα που αποστέλλονται από ένα σημείο του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας σε ένα άλλο, μέσω του εδάφους ενός ή περισσοτέρων χωρών ΕΖΕΣ)

Τ2F
Εμπορεύματα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο πλαίσιο του καθεστώτος εσωτερικής κοινοτικής διαμετακόμισης, σύμφωνα με το άρθρο 340γ παράγραφος 2 των διατάξεων εφαρμογής του Κώδικα (κοινοτικά εμπορεύματα που αποστέλλονται από ένα σημείο του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας σε ένα άλλο, μέσω του εδάφους ενός ή περισσοτέρων χωρών ΕΖΕΣ)
T2SM
Εμπορεύματα υπαγόμενα στο καθεστώς εσωτερικής κοινοτικής διαμετακόμισης κατ’εφαρμογή του άρθρου 2 της απόφασης αριθ. 4/92 της επιτροπής συνεργασίας ΕΟΚ-Αγίου Μαρίνου της 22ας ∆εκεμβρίου 1992.
T
Σύνθετες αποστολές που αναφέρεται στο άρθρο 351 των διατάξεων εφαρμογής του Κώδικα (αποστολές που περιέχουν εμπορεύματα τα οποία πρέπει να τεθούν ταυτόχρονα υπό καθεστώς εξωτερικής κοινοτικής διαμετακόμισης και υπό καθεστώς εσωτερικής κοινοτικής διαμετακόμισης)
T2L
Έγγραφο που αποδεικνύει τον κοινοτικό χαρακτήρα των εμπορευμάτων
T2LF
Έγγραφο που αποδεικνύει τον κοινοτικό χαρακτήρα των εμπορευμάτων με προορισμό ή προέλευση τμήμα του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας στο οποίο δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της Οδηγίας 77/388/ΕΟΚ (ΦΠΑ).
T2LSM
Έγγραφο που αποδεικνύει το καθεστώς των εμπορευμάτων με προορισμό τον Άγιο Μαρίνο κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 της απόφασης αριθ. 4/92 της Επιτροπής συνεργασίας ΕΟΚ-Αγίου Μαρίνου της 22ας ∆εκεμβρίου 1992

γ- παραδείγματα συμπλήρωσης θέσης 1:
1- Εξαγωγή εμπορεύματος για την Κίνα με κατάθεση κανονικής διασάφησης.

EX
A
-

2- Εξαγωγή εμπορεύματος για την Κίνα με κατάθεση ελλιπούς διασάφησης ως προς τα στοιχεία.
EX
B
-

3- Εισαγωγή εμπορεύματος από Ελβετία και θέση σε τελωνειακή αποταμίευση με κατάθεση κανονικής διασάφησης.

EU
Α
-

4- Εισαγωγή εμπορεύματος από Ρωσία και θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία με κατάθεση ελλιπούς διασάφησης ως προς την προσκόμιση πιστοποιητικού.
IM
Β
-

5- Αποστολή εμπορεύματος στα Κανάρια Νησιά με κατάθεση κανονικής διασάφησης.
CO
Α
-

6- Εισαγωγή φυσικού αερίου από την Ρωσία – απλοποιημένες διαδικασίες τελωνισμού στις
εγκαταστάσεις του εισαγωγέα – κατάθεση ανακεφαλαιωτικής διασάφησης.
IM
Ζ
-

7- Εισαγωγή εμπορεύματος από Ελβετία και κατάθεση συμπληρωματικής διασάφησης για θέση σε
ελεύθερη κυκλοφορία μετά από ελλιπή διασάφηση τύπου Β.
EU
Χ
-

8- Εισαγωγή ψαριών από Τουρκία, κατάθεση κανονικής διασάφησης το πρωί πριν την άφιξη των
εμπορευμάτων και προσκόμισή τους στο Τελωνείο το απόγευμα.

IM
D
-

9- Εισαγωγή ψαριών από Τουρκία , κατάθεση ελλιπούς διασάφησης το πρωί πριν την άφιξη των
εμπορευμάτων και προσκόμισή τους στο Τελωνείο το απόγευμα.
IM
Ε
-

10. Αποστολή μη κοινοτικών εμπορευμάτων από την Ελλάδα σε άλλο Κράτος μέλος.
-
-
Τ1

Θέση 2: Αποστολέας/Εξαγωγέας

α-Υποχρέωση συμπλήρωσης: Η θέση 2 συμπληρώνεται υποχρεωτικά στην εξαγωγή /αποστολή (10, 11, 23), στην αποταμίευση με προχρηματοδότηση (76, 77), στην επανεξαγωγή (31), στην τελειοποίηση προς επανεισαγωγή (21, 22) και στην απόδειξη του κοινοτικού χαρακτήρα των εμπορευμάτων.

β- τρόπος συμπλήρωσης:
Η θέση 2 (αποστολέας/εξαγωγέας) συμπληρώνεται με τον τρόπο που περιγράφεται στο Παράρτημα 37 και την κωδικοποίηση που αναφέρονται στο Παράρτημα 38 των ∆ΕΚΤΚ καν. 2454/93.

Ειδικότερα στη θέση αυτή πρέπει να αναγράφονται τα παρακάτω στοιχεία του εξαγωγέα/αποστολέα:
>το ονοματεπώνυμο ή η εταιρική επωνυμία και η πλήρης διεύθυνση του ενδιαφερόμενου προσώπου (εξαγωγέα),
>ο διψήφιος κωδικός της χώρας από την οποία έχει πάρει αριθμό αναγνώρισης ο εξαγωγέας όπως προβλέπεται στον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό σχετικά με την ονοματολογία των χωρών και εδαφών για τις στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου της Κοινότητας και του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών της (Πίνακας 6 του Προσαρτήματος),
>ο αναγνωριστικός αριθμός – ο φορολογικός του αριθμός κατά κανόνα- του αποστολέα/εξαγωγέα. Σε περίπτωση Έλληνα αποστολέα/εξαγωγέα συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του μετά από τον κωδικό GR. Σε περίπτωση αποστολής/εξαγωγής εμπορευμάτων χωρίς εμπορικό χαρακτήρα, εάν ο ενδιαφερόμενος δεν διαθέτει ΑΦΜ σημειώνεται ο αριθμός ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου του,
>Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός αποστολέων/εξαγωγέων συμπληρώνεται μόνο η ειδική μνεία «∆ιάφορα» και ο κωδικός 00200 και στη διασάφηση επισυνάπτεται κατάσταση με τους επιμέρους αποστολείς/εξαγωγείς. Επισημαίνεται ότι η συνημμένη κατάσταση δεν χρειάζεται να αναγράφεται ως επισυναπτόμενο έγγραφο στη θέση 44 της διασάφησης, δεδομένου ότι η επισύναψη αυτής προκύπτει από τις ενδείξεις «∆ιάφορα» και 00200 που είναι συμπληρωμένες στη θέση 2.

Ως εξαγωγέας σύμφωνα με το άρθρο 788 των ∆ΕΚΤΚ καν. 2454/93 «νοείται το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου κατατίθεται η διασάφηση εξαγωγής και το οποίο, κατά τη στιγμή αποδοχής της εν λόγω διασάφησης, είναι κύριος ή έχει παρεμφερές δικαίωμα διάθεσης των σχετικών εµπορευµάτων. Όταν η κυριότητα ή το παρεμφερές δικαίωμα διάθεσης των εµπορευµάτων ανήκει σε πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο εκτός της Κοινότητας κατ' εφαρμογή της σύμβασης στην οποία βασίζεται η εξαγωγή, το συμβαλλόμενο μέρος που είναι εγκατεστημένο στην Κοινότητα θεωρείται ως εξαγωγέας».

Ο όρος εξαγωγέας χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις εξαγωγών σε χώρες και εδάφη που βρίσκονται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας.

Ο όρος αποστολέας χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις αποστολών σε τμήματα του Τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας στα οποία δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της Οδηγίας 77/388/ΕΟΚ (ΦΠΑ).

Επισήμανση : Σε περίπτωση τελειοποίησης προς επανεισαγωγή όπου ο κάτοχος Ενιαίας Άδειας διαφέρει από τον εξαγωγέα, η διασάφηση υπαγωγής στο καθεστώς συμπληρώνεται ως ακολούθως:

Θέση 2 : Εξαγωγέας.
Θέση 14 : Εξαγωγέας ή αντιπρόσωπός του.
Θέση 44 : Κάτοχος της Ενιαίας άδειας.

Θέση 3 : Έντυπα

α-Υποχρέωση συμπλήρωσης:
Η θέση 3 (έντυπα) συμπληρώνεται υποχρεωτικά σε όλα τα τελωνειακά καθεστώτα ή την επανεξαγωγή και την απόδειξη του κοινοτικού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι με την ίδια διασάφηση τελωνίζονται περισσότερα του ενός είδη.
Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούνται εκτός του κυρίως εντύπου του Ε∆Ε που καθιερώνεται στο Παράρτημα 31 και τα συμπληρωματικά έντυπα που καθιερώνονται στο Παράρτημα 33 των ∆ΕΚΤΚ καν 2454/93.

β- Τρόπος συμπλήρωσης:
Η θέση 3 συμπληρώνεται με τον τρόπο που περιγράφεται στο Παράρτημα 37 των ∆ΕΚΤΚ καν. 2454/93. Η συμπλήρωση της θέσης αυτής, δηλώνει πόσα συμπληρωματικά έντυπα Ε∆Ε, έχουν επισυναφτεί στο κυρίως έντυπο και συμπληρώνεται τόσο στο κυρίως έντυπο όσο και σε κάθε ένα από τα χρησιμοποιούμενα συμπληρωματικά έντυπα.

Συμπληρώνεται με δύο αριθμούς που διαχωρίζονται με κάθετη γραμμή μεταξύ τους, ο πρώτος αριθμός αποτελεί τον αύξοντα αριθμό της δέσμης και ο δεύτερος τον συνολικό αριθμό των χρησιμοποιούμενων εντύπων, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωματικών εντύπων.

Για παράδειγμα αν προσκομίζεται ένα έντυπο ΙΜ και δύο συμπληρωματικά έντυπα ΙΜ/c, στο πρώτο έντυπο (κυρίως έντυπο του Ε∆Ε) πρέπει να αναγραφεί η ένδειξη «1/3», που σημαίνει ότι είναι το πρώτο έντυπο και επισυνάπτονται άλλα δύο συμπληρωματικά έντυπα. Στο δεύτερο και τρίτο έντυπο, που είναι συμπληρωματικά στο κυρίως έντυπο του Ε∆Ε, πρέπει να αναγράφονται αντίστοιχα οι ενδείξεις «2/3» και «3/3».

Θέση 4: Πίνακες φόρτωσης

α- Υποχρέωσης συμπλήρωσης :
Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά στη δήλωση διαμετακόμισης, στη χειρόγραφη διαδικασία και στο πιστοποιητικό απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα, εφόσον επισυνάπτονται πίνακες φόρτωσης.

β- Τρόπος συμπλήρωσης : αναγράφεται ο αριθμός των επισυναπτόμενων πινάκων.

Θέση 5 : Είδη

α-Υποχρέωση συμπλήρωσης: Η θέση 5 (είδη) όπως και η θέση 3 (έντυπα), συμπληρώνεται υποχρεωτικά σε όλα τα τελωνειακά καθεστώτα ή την επανεξαγωγή και την απόδειξη του κοινοτικού χαρακτήρα υπό την προϋπόθεση ότι με την ίδια διασάφηση τελωνίζονται περισσότερα του ενός είδη, δηλαδή στην περίπτωση που υπάρχουν συμπληρωματικά έντυπα.

β- τρόπος συμπλήρωσης: Η θέση 5 συμπληρώνεται με τον τρόπο που περιγράφεται στο Παράρτημα 37 των ∆ΕΚΤΚ καν. 2454/93 και δηλώνει πόσα συνολικά είδη περιλαμβάνονται στην διασάφηση.

Η θέση αυτή υπάρχει μόνο στο κυρίως έντυπο του Ε∆Ε και δεν επαναλαμβάνεται στα συμπληρωματικά έντυπα
Στη θέση αυτή συμπληρώνεται ο συνολικός αριθμός των ειδών που δηλώνονται σε όλα τα έντυπα (κυρίως έντυπο και συμπληρωματικά). Ο αριθμός που αναγράφεται στη θέση 5 της διασάφησης πρέπει να αντιστοιχεί στο άθροισμα των ειδών που δηλώνονται συνολικά στις επιμέρους θέσεις 31 της διασάφησης (κύριο έντυπο και συμπληρωματικά).

Θέση 6 : Σύνολο δεμάτων

α -Υποχρέωση συμπλήρωσης: η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά στα καθεστώτα θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68), τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής - 51), προσωρινής εισαγωγής (53), μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο (91) και στο καθεστώς διαμετακόμισης (μηχανογραφημένη διαδικασία).
β- Τρόπος συμπλήρωσης : Στη θέση αυτή συμπληρώνεται ο συνολικός αριθμός των δεμάτων που αποτελούν τη συγκεκριμένη αποστολή.
Στο καθεστώς διαμετακόμισης, στην περίπτωση μεταφοράς φορτίου χύμα στη θέση αυτή αναγράφεται ο αριθμός 1.

Θέση 7 : Αριθμός αναφοράς

Η θέση αυτή συμπληρώνεται μόνο στην διαμετακόμιση, όταν τηρούνται ηλεκτρονικές διαδικασίες κατάθεσης της δήλωσης διαμετακόμισης.
Επισήμανση : Για τα λοιπά τελωνειακά καθεστώτα και την επανεξαγωγή, όταν μαζί με τη γραπτή διασάφηση προσκομίζεται και δισκέτα στη θέση αυτή συμπληρώνεται ο αριθμός αναφοράς της δισκέτας.

Θέση 8 : Παραλήπτης.

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης: Η θέση 8 συμπληρώνεται υποχρεωτικά για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68), τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής - 51), προσωρινής εισαγωγής (53), μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο (91), τελωνειακής αποταμίευσης (71) και για την είσοδο εμπορευμάτων σε ελεύθερες ζώνες που υπόκεινται σε ελέγχους τύπου ΙΙ (78).
Η συμπλήρωση της θέσης στο καθεστώς της διαμετακόμισης είναι υποχρεωτική, ωστόσο συμπληρώνεται προαιρετικά αν ο παραλήπτης δεν είναι εγκατεστημένος σε Κράτος μέλος ή χώρα ΕΖΕΣ.
β- Τρόπος συμπλήρωσης: Η θέση 8 συμπληρώνεται με τον τρόπο που περιγράφεται στο Παράρτημα 37 και την κωδικοποίηση που αναφέρονται στο Παράρτημα 38 των ∆ΕΚΤΚ καν. 2454/93.
Ειδικότερα στη θέση αυτή πρέπει να αναγράφονται τα παρακάτω στοιχεία του παραλήπτη:
>το ονοματεπώνυμο ή η εταιρική επωνυμία και η πλήρης διεύθυνση του ενδιαφερόμενου προσώπου (παραλήπτη),
>ο διψήφιος κωδικός της χώρας (Πίνακας 6 του Προσαρτήματος) από την οποία έχει πάρει αριθμό αναγνώρισης ο παραλήπτης, όπως αυτός προβλέπεται στον κανονισμό σχετικά με την ονοματολογία των χωρών και εδαφών για τις στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου της Κοινότητας και του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών της (για την Ελλάδα είναι ο κωδικός GR),
>ο αναγνωριστικός αριθμός – ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου- του παραλήπτη (μόνο στην περίπτωση του Ε∆Ε ΑΝΕΥ ΣΤΑΤ) που τελωνίζονται εμπορεύματα χωρίς εμπορικό χαρακτήρα, εάν ο ενδιαφερόμενος δεν διαθέτει ΑΦΜ σημειώνεται ο αριθμός ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου του).
>Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός παραληπτών συμπληρώνεται μόνο η ειδική μνεία «∆ιάφορα» και ο κωδικός 00200 και στη διασάφηση επισυνάπτεται κατάσταση με τους επιμέρους παραλήπτες. Επισημαίνεται ότι η συνημμένη κατάσταση δεν χρειάζεται να αναγράφεται ως επισυναπτόμενο έγγραφο στη θέση 44 της διασάφησης, δεδομένου ότι η επισύναψη αυτής προκύπτει από τις ενδείξεις «∆ιάφορα» και 00200 που είναι συμπληρωμένες στη θέση 8 .Στις περιπτώσεις τελωνισμού οχημάτων με περισσότερους συνιδιοκτήτες αναγράφονται οι παραλήπτες και το ποσοστό ιδιοκτησίας καθενός.

Επισημάνσεις :
1- Σε περίπτωση υπαγωγής των εμπορευμάτων στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης σε ιδιωτική αποθήκη (Τύπου Γ, ∆ ή Ε), αναγράφεται το πλήρες ονοματεπώνυμο και η πλήρης διεύθυνση του αποταμιευτή, εφόσον αυτός δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με το διασαφιστή.
2- Σε περίπτωση τελειοποίησης προς επανεξαγωγή όπου ο κάτοχος Ενιαίας Άδειας διαφέρει από τον παραλήπτη η διασάφηση υπαγωγής στο καθεστώς συμπληρώνεται ως ακολούθως:
Θέση 8 : στοιχεία παραλήπτη.
Θέση 14 : στοιχεία παραλήπτη ή αντιπροσώπου του.
Θέση 44 : Στοιχεία του κατόχου της Ενιαίας άδειας.

Θέση 13 : ΚΑΠ (δεν συμπληρώνεται πλέον)

Η συμπλήρωση της θέσης αυτής καταργήθηκε με τον Κανονισμό 2286/03, κατά συνέπεια στην περίπτωση εξαγωγής γεωργικών προϊόντων που τυγχάνουν επιστροφής η δήλωση του εξαγωγέα για την υπαγωγή του στο καθεστώς των επιστροφών θα γίνεται πλέον με την συμπλήρωση των αντίστοιχων κωδικών στη θέση 37β.

Εξυπακούεται ότι εάν δεν συμπληρωθούν οι σχετικές ενδείξεις στην θέση 37β, ο εξαγωγέας δεν ζητά την υπαγωγή του στο καθεστώς των επιστροφών.

Θέση 14 : ∆ιασαφιστής/Αντιπρόσωπος

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης: Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για όλα τα τελωνειακά καθεστώτα και την επανεξαγωγή, εκτός από την διαμετακόμιση με τον τρόπο και τους κωδικούς που προβλέπονται στα παραρτήματα 37 και 38 των ∆ΕΚΤΚ καν. 2454/93.
β- Τρόπος συμπλήρωσης: Στην θέση συμπληρώνεται σε αγκύλη, πριν από το όνομα και την πλήρη διεύθυνση του διασαφιστή ή αντιπροσώπου του, ένας από τους παρακάτω κωδικούς (αριθμούς), ανάλογα με την περίπτωση:
[1] όταν η διασάφηση κατατίθεται από τον ίδιο τον διασαφιστή.
[2] όταν η διασάφηση κατατίθεται από αντιπρόσωπο του διασαφιστή, με σχέση άμεσης αντιπροσώπευσης, κατά την έννοια του άρθρου 5 παράγραφος 2 πρώτη περίπτωση του ΚΤΚ καν.2913/92.
[3] όταν η διασάφηση κατατίθεται από αντιπρόσωπο του διασαφιστή με σχέση έμμεσης αντιπροσώπευσης, κατά την έννοια του άρθρου 5 παράγραφος 2 δεύτερη περίπτωση του ΚΤΚ καν.2913/92.

Σύμφωνα με το Ν.718/77 που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, το θέμα της αντιπροσώπευσης στη χώρα μας, ο κωδικός που συμπληρώνεται στη θέση 14 στην περίπτωση κατάθεσης διασάφησης δια αντιπροσώπου είναι ο κωδικός [2], δεδομένου ότι στη χώρα μας δεν ισχύει σήμερα η έμμεση αντιπροσώπευση.

Επισημαίνεται, ότι στη βάση δεδομένων του συστήματος ο ΑΦΜ του εκτελωνιστή συνδέεται με τον αριθμό πτυχίου του, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι ο ΑΦΜ που συμπληρώνεται αφορά εκτελωνιστή.

Αναλυτικότερα, η θέση συμπληρώνεται με τον ακόλουθο τρόπο, ανάλογα με την περίπτωση:
>Στην περίπτωση εισαγωγής ή εξαγωγής, όπου μεσολαβεί εκτελωνιστής, στη θέση 14 συμπληρώνεται ο κωδικός [2], με τον οποίο καθορίζεται η ιδιότητα του αντιπροσώπου, ακολουθούμενος από τα στοιχεία του εκτελωνιστή και τον αριθμό ΑΦΜ του, μετά τον κωδικό GR.
>Στην περίπτωση εισαγωγής, όπου η διασάφηση κατατίθεται από τον ίδιο τον διασαφιστή, ο οποίος ταυτίζεται με τον παραλήπτη των εμπορευμάτων, στη θέση 14 σημειώνεται ο κωδικός [1], με τον οποίο καθορίζεται η ιδιότητα του διασαφιστή και ακολουθεί η μνεία «Παραλήπτης» και ο κωδικός 00500.
>Στην περίπτωση εξαγωγής όπου η διασάφηση κατατίθεται από τον ίδιο τον διασαφιστή, ο οποίος ταυτίζεται με τον εξαγωγέα, στη θέση 14 σημειώνεται ο κωδικός [1], με τον οποίο καθορίζεται η ιδιότητα του διασαφιστή και ακολουθεί η μνεία «Εξαγωγέας» και ο κωδικός 00400.

Επισημάνσεις :
1- Σε περίπτωση τελειοποίησης προς επανεξαγωγή ή τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, όπου ο κάτοχος Ενιαίας Άδειας διαφέρει από τον παραλήπτη ή εξαγωγέα, αντίστοιχα, η διασάφηση υπαγωγής στο καθεστώς συμπληρώνεται ως ακολούθως :
Θέση 2 : Εξαγωγέας (τελειοποίηση προς επανεισαγωγή).
Θέση 8 : Παραλήπτης (τελειοποίηση προς επανεξαγωγή).
Θέση 14 : Εξαγωγέας ή Παραλήπτης ή αντιπρόσωπός αυτών.
Θέση 44 : Στοιχεία του κατόχου της Ενιαίας άδειας.

2- Η θέση αυτή δεν συμπληρώνεται στο καθεστώς της διαμετακόμισης. Τα στοιχεία του αντιπροσώπου του κύριου υπόχρεου που καταθέτει τη δήλωση στο Τελωνείο αναχώρησης αναγράφονται στη θέση 50 «Κύριος Υπόχρεος».

Θέση 15α : Κωδικός χώρας αποστολής/εξαγωγής

α. Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68), για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής - 51), για προσωρινή εισαγωγή (53), μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο (91), τελωνειακή αποταμίευση σε αποθήκες τύπου ∆ ή Ε με την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται για την αποθήκη τύπου ∆ (71), για την είσοδο εμπορευμάτων σε ελεύθερες ζώνες που υπόκεινται σε ελέγχους τύπου ΙΙ με την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται για την αποθήκη τύπου ∆ (78) και για το καθεστώς της διαμετακόμισης.

β. Τρόπος συμπλήρωσης : Συμπληρώνεται ο διψήφιος κωδικός που προβλέπεται στον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό σχετικά με την ονοματολογία των χωρών και εδαφών για τις στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου της Κοινότητας και του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών της, ο οποίος αντιστοιχεί στη χώρα από την οποία απεστάλησαν αρχικά τα εμπορεύματα προς το κράτος μέλος εισαγωγής, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί καμία στάση ή νομική πράξη που δεν εμπεριέχεται στις μεταφορές, σε ενδιάμεση χώρα. Σε περίπτωση κατά την οποία υπήρξαν τέτοιες πράξεις ή στάσεις, η τελευταία ενδιάμεση χώρα θεωρείται ως χώρα αποστολής/εξαγωγής (Πίνακας 6 του Προσαρτήματος).

Επισήμανση: Η θέση αυτή πρέπει να συσχετίζεται με την θέση 1α της διασάφησης (IM, EU, CO).
Οι αποδεκτοί συνδυασμοί κωδικών που συμπληρώνονται στη θέση 1α και 15α της διασάφησης, καθώς και παραδείγματα προσδιορισμού της χώρας αποστολής/εξαγωγής, για την ορθή συμπλήρωση της θέσης 15 α παρατίθενται στον Πίνακα 5 του Προσαρτήματος.
Στη θέση 15 «Χώρα αποστολής/εξαγωγής» σημειώνεται ολογράφως η χώρα, της οποίας ο κωδικός έχει συμπληρωθεί στη θέση 15α .
Στη περίπτωση χρήσης χειρόγραφων διαδικασιών στο καθεστώς της διαμετακόμισης συμπληρώνεται η θέση 15 με το Κράτος μέλος από το οποίο αποστέλλονται τα εμπορεύματα.

Θέση 17a : «Κωδικός χώρας προορισμού»

a- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς εξαγωγής (10, 11, 23), τελειοποίησης προς επανεισαγωγή (21, 22), για επανεξαγωγή μετά από οικονομικό τελωνειακό καθεστώς (31), για υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης με προχρηματοδότηση ενόψει της εξαγωγής τους (76, 77) και στο καθεστώς της διαμετακόμισης.
Β- Τρόπος συμπλήρωσης : Συμπληρώνεται ο διψήφιος κωδικός που αντιστοιχεί στην τελευταία χώρα προορισμού που ήταν γνωστή κατά τη στιγμή της εξαγωγής, προς την οποία πρέπει να εξαχθούν τα εμπορεύματα, ο οποίος προβλέπεται στον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό σχετικά με την ονοματολογία των χωρών και εδαφών για τις στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου της Κοινότητας και του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών της (Πίνακας 6 του Προσαρτήματος).

Επισημάνσεις :
1- Σε περίπτωση που στην θέση 37α έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 42 «θέση σε ανάλωση με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων με απαλλαγή από ΦΠΑ για παράδοση σε άλλο Κράτος μέλος» ή 63 «Επανεισαγωγή και θέση σε ανάλωση με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων με απαλλαγή από τον ΦΠΑ για παράδοση σε άλλο κράτος μέλος» στη θέση 17 και 17 α συμπληρώνεται η χώρα και ο κωδικός που αντιστοιχεί στο Κράτος μέλος για το οποίο προορίζονται τα εμπορεύματα.

Παράδειγμα: για εμπορεύματα που εισάγονται από την Κίνα, τα οποία τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ελλάδα και αποστέλλονται άμεσα στην Βουλγαρία με αιτούμενο καθεστώς στη θέση 37α το 4200, στην θέση 17 θα πρέπει να συμπληρωθεί ως χώρα προορισμού η Βουλγαρία και ο κωδικός BG.

2- Στις εξαγωγές η θέση 17α πρέπει να συσχετίζεται με την θέση 1α (EX, EU, CO). Οι αποδεκτοί συνδυασμοί κωδικών που συμπληρώνονται στη θέση 1α και 17α της διασάφησης παρατίθενται στον Πίνακα 5 του Προσαρτήματος.

3- Στη θέση 17 «Χώρα Προορισμού» σημειώνεται ολογράφως η χώρα της οποίας ο κωδικός έχει συμπληρωθεί στη θέση 17α .

Στη περίπτωση χρήσης χειρόγραφων διαδικασιών στο καθεστώς της διαμετακόμισης συμπληρώνεται η θέση 17 με την τελική χώρα προορισμού των αποστελλόμενων εμπορευμάτων.

Θέση 18 : «Ταυτότητα και εθνικότητα του
μεταφορικού μέσου κατά την αναχώριση/άφιξη»

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς εξαγωγής (10, 11, 23), τελειοποίησης προς επανεισαγωγή (21, 22) και για επανεξαγωγή μετά από οικονομικό τελωνειακό καθεστώς (31).
Η θέση αυτή είναι υποχρεωτική στη διαμετακόμιση, ωστόσο είναι δυνατόν να μην συμπληρώνεται, κατόπιν αδείας του τελωνείου αναχώρησης στις περιπτώσεις όπου διακινούνται εμπορεύματα σε εμπορευματοκιβώτια οδικώς και δεν είναι γνωστή η ταυτότητα και η εθνικότητα του μεταφορικού μέσου κατά τη στιγμή της υποβολής της δήλωσης. Η άδεια μη συμπλήρωσης εξ’ αρχής της θέσης δίνεται από το τελωνείο αναχώρησης με την προϋπόθεση ότι τα σχετικά στοιχεία θα συμπληρωθούν εκ των υστέρων στη θέση 55 «Μεταφορτώσεις».

β- Τρόπος συμπλήρωσης : σημειώνεται η ταυτότητα και εθνικότητα του μεταφορικού μέσου στο οποίο φορτώνονται τα εμπορεύματα κατά την τήρηση των διατυπώσεων εξαγωγής.
Για την εξακρίβωση της εθνικότητας του μεταφορικού μέσου χρησιμοποιείται ο διψήφιος κωδικός που προβλέπεται στον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό σχετικά με την ονοματολογία των χωρών και εδαφών για τις στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου της Κοινότητας και του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών της.
Για την εξακρίβωση της ταυτότητας του μεταφορικού μέσου αναγράφονται οι παρακάτω μνείες, ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς :

Μνεία
Τρόπος μεταφοράς
Ταυτότητα
Εθνικότητα
Θαλάσσια και Εσωτερική πλωτή μεταφορά
Όνομα του πλοίου
Χώρα σημαίας του πλοίου
Αεροπορική μεταφορά
Αριθμός και ημερομηνία πτήσης (σε περίπτωση έλλειψης του αριθμού πτήσης, αναφέρεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αεροσκάφους)
Χώρα στη οποία είναι νηολογημένο το αεροπλάνο
Οδική μεταφορά
Αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος
Χώρα ταξινόμησης του οχήματος
Σιδηροδρομική μεταφορά
Αριθμός βαγονιού
∆εν απαιτείται
Ταχυδρομική αποστολή
«Ταχυδρομική αποστολή»
∆εν απαιτείται
Μεταφορά με σταθερές εγκαταστάσεις
«Μεταφορά με σταθερές εγκαταστάσεις»
∆εν απαιτείται


Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται ρυμουλκό και ρυμουλκούμενο με διαφορετικό αριθμό κυκλοφορίας, σημειώνονται ο αριθμός κυκλοφορίας και η εθνικότητα του ρυμουλκού και ο αριθμός του ρυμουλκούμενου.

Θέση 19 : «Εμπορευματοκιβώτιο»

Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για όλα τα τελωνειακά καθεστώτα και την επανεξαγωγή.
Συμπληρώνεται κατά περίπτωση ένας από τους ακόλουθους κωδικούς :
0
Εμπορεύματα που δεν μεταφέρονται με εμπορευματοκιβώτια
1
Εμπορεύματα που μεταφέρονται με εμπορευματοκιβώτια



.
Επισήμανση : Όταν έχουμε πολυκλασικές διασαφήσεις όπου όλα τα είδη δεν μεταφέρονται σε εμπορευματοκιβώτια, ως πρώτο είδος πρέπει να συμπληρώνεται ένα από τα είδη που μεταφέρονται σε εμπορευματοκιβώτιο.

Θέση 20 : «Όροι παράδοσης»

α – Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς εξαγωγής (10, 11, 23), τελειοποίησης προς επανεισαγωγή (21, 22), για επανεξαγωγή μετά από τελειοποίηση προς επανεξαγωγή, προσωρινή εισαγωγή, μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο (31), για υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68), τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής - 51), προσωρινής εισαγωγής (53) και μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο (91)

β -Τρόπος συμπλήρωσης : Σημειώνονται με έναν από τους ακόλουθους κωδικούς τα στοιχεία που αναφέρονται σε ορισμένες ρήτρες της εμπορικής σύμβασης.
(Συμπληρώνονται η πρώτη και η δεύτερη υποδιαίρεση της θέσης, ενώ η τρίτη υποδιαίρεση παραμένει κενή) :


Πρώτη υποδιαίρεση
Εξήγηση
∆εύτερη υποδιαίρεση
Κωδικός Incoterm
Incoterm CCI/CEE Γενεύη
Προσδιορισμός τόπου
EXW
Στο εργοστάσιο
Τόπος του εργοστασίου.
FCA
Ελεύθερο στο μεταφορέα
Σημείο που έχει συμφωνηθεί.
FAS
Ελεύθερο μέχρι το πλοίο
Λιμένας φόρτωσης που έχει συμφωνηθεί.
FOB
Ελεύθερο στο πλοίο
Λιμένας φόρτωσης που έχει συμφωνηθεί.
CFR
Κόστος και ναύλος
Λιμένας προορισμού που έχει συμφωνηθεί.
CIF
Κόστος , ασφάλιστρα και ναύλος
Λιμένας προορισμού που έχει συμφωνηθεί.
CPT
Καταβληθείς ναύλος μέχρι ..
Τόπος προορισμού που έχει συμφωνηθεί.
CIP
Καταβληθείς ναύλος και ασφάλεια μέχρι …..
Τόπος προορισμού που έχει συμφωνηθεί.
DAF
Παράδοση στα σύνορα
Τόπος που έχει συμφωνηθεί.
DES
Παραλαβή από το πλοίο
Λιμένας προορισμού που έχει συμφωνηθεί.
DEQ
Παράδοση στην αποβάθρα
Λιμένας προορισμού που έχει συμφωνηθεί.
DDU
Παράδοση χωρίς καταβολή δασμών
Τόπος προορισμού που έχει συμφωνηθεί.
DDP
Παράδοση με καταβολή δασμών
Τόπος προορισμού που έχει συμφωνηθεί.
XXX
Όροι παράδοσης διαφορετικοί από τους παραπάνω
Σαφής αναφορά των περιλαμβανόμενων στη σύμβαση όρων

Επισήμανση : οι κωδικοί DDU και DDP των όρων παράδοσης αφορούν την εμπορική συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ πωλητή και αγοραστή, σχετικά με το ποιος από τους δύο θα επιβαρυνθεί με το κόστος που προκύπτει από την καταβολή των δασμολογικών επιβαρύνσεων και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την υποχρέωση τήρησης τελωνειακών διατυπώσεων για τη υπαγωγή σε τελωνειακό καθεστώς και την καταβολή των προβλεπόμενων από τις ισχύουσες διατάξεις δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων από το πρόσωπο που ορίζεται ως οφειλέτης από τις διατάξεις του ΚΤΚ καν.2913/92.

Θέση 21 : «Ταυτότητα και εθνικότητα του ενεργού
μεταφορικού μέσου που διέρχεται τα σύνορα»

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς εξαγωγής (10, 11, 23), τελειοποίησης προς επανεισαγωγή (21, 22), για επανεξαγωγή μετά από οικονομικό τελωνειακό καθεστώς (31), για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68), τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής - 51), προσωρινής εισαγωγής (53) μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο (91) και στη διαμετακόμιση.

β- Τρόπος συμπλήρωσης : Σημειώνεται η ταυτότητα και ο διψήφιος κωδικός της χώρας εθνικότητας του ενεργού μεταφορικού μέσου που διέρχεται τα σύνορα της Κοινότητας, όπως αυτή είναι γνωστή κατά την διεκπεραίωση των διατυπώσεων εξαγωγής ή διαμετακόμισης, ο οποίος προβλέπεται στον εκάστοτε ισχύοντα Κανονισμό σχετικά με την ονοματολογία των χωρών και εδαφών για τις στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου της Κοινότητας και του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών της.

Σε περίπτωση συνδυασμένης μεταφοράς ή αν χρησιμοποιούνται περισσότερα του ενός μεταφορικά μέσα, το ενεργό μεταφορικό μέσο είναι εκείνο που εξασφαλίζει τη μετακίνηση του συνόλου.
Για παράδειγμα σε περίπτωση φορτηγού επί πλοίου, το ενεργό μεταφορικό μέσο είναι το πλοίο. Σε περίπτωση ρυμουλκού και ρυμουλκούμενου, το ενεργό μεταφορικό μέσο είναι το ρυμουλκό.
Για την εξακρίβωση της ταυτότητας του μεταφορικού μέσου αναγράφονται οι παρακάτω μνείες, ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς :
Μνεία

Τρόπος μεταφοράς
Ταυτότητα
Εθνικότητα
Θαλάσσια και εσωτερική πλωτή μεταφορά
Όνομα του πλοίου
Χώρα σημαίας του πλοίου
Αεροπορική μεταφορά
Αριθμός και ημερομηνία πτήσης (σε περίπτωση έλλειψης του αριθμού πτήσης, αναφέρεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αεροσκάφους)
Χώρα στη οποία είναι νηολογημένο το αεροπλάνο
Οδική μεταφορά
Αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος
Χώρα ταξινόμησης του οχήματος

Σιδηροδρομική μεταφορά
Αριθμός βαγονιού.
∆εν απαιτείται
Ταχυδρομική αποστολή
«Ταχυδρομική αποστολή»
∆εν απαιτείται
Μεταφορά με σταθερές εγκαταστάσεις

«Μεταφορά με σταθερές εγκαταστάσεις»

∆εν απαιτείται



Θέση 22 : «Νόμισμα και συνολικό ποσό τιμολογίου»

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : ο κωδικός του νομίσματος και το συνολικό ποσό του/των τιμολογίου/ων συμπληρώνεται υποχρεωτικά για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68), τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής - 51), προσωρινής εισαγωγής (53) και μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο (91).
β- Τρόπος συμπλήρωσης : συμπληρώνεται ο κατάλληλος κωδικός του νομίσματος του τιμολογίου και το συνολικό ποσό του ή των τιμολογίου/ων.
Εάν η αποστολή καλύπτεται με περισσότερα του ενός τιμολόγια με το ίδιο νόμισμα, αναγράφεται το συνολικό άθροισμα αυτών.
Στην εξαιρετική περίπτωση που για την ίδια διασάφηση υπάρχουν δύο ή περισσότερα τιμολόγια με διαφορετικά νομίσματα, γίνεται η μετατροπή τους σε Ευρώ στο χώρο «Β. ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ» και το συνολικό ποσό αυτών σε Ευρώ μεταφέρεται στη θέση 22 και σημειώνεται ο αντίστοιχος κωδικός νομίσματος του Ευρώ.
Ο κατάλογος με τους κωδικούς νομισμάτων παρατίθεται στον Πίνακα 7 του Προσαρτήματος.

Θέση 24 : Φύση Εμπορικής Πράξης

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης :
Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή (21, 22) και τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής - 51).
β- Τρόπος συμπλήρωσης : Συμπληρώνεται ο κατάλληλος Κοινοτικός Κωδικός. Ο κωδικοί που συμπληρώνονται στη θέση αυτή αποτυπώνονται στον σχετικό πίνακα του παραρτήματος 38 των ∆ΕΚΤΚ καν.2454/93.
Από τους κωδικούς αυτούς, στη χώρα μας χρησιμοποιούνται μόνο οι κωδικοί 41, 42, 43, 51, 52, 53 και 7 ως ακολούθως :
4
Πράξεις ενόψει της εκτέλεσης εργασίας φασόν ή επισκευής (εκτός από τις πράξεις που καταχωρούνται στον κωδικό 7)
1.       Εργασία φασόν
2.       Επισκευή και συντήρηση επ’ αμοιβή
3.       Επισκευή και συντήρηση δωρεάν
5
Πράξεις μετά από εκτέλεση εργασίας φασόν ή επισκευής (εκτός από τις πράξεις που καταχωρούνται στον κωδικό 7)

1.       Εργασία φασόν
2.       Επισκευή και συντήρηση επ’ αμοιβή
3.       Επισκευή και συντήρηση δωρεάν
6
Πράξεις στα πλαίσια κοινών αμυντικών προγραμμάτων ή άλλων διεθνών προγραμμάτων συντονισμένης παραγωγής (πχ Airbus)


Θέση 25 : Τρόπος μεταφοράς στα σύνορα

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς εξαγωγής (10, 11, 23), τελειοποίησης προς επανεισαγωγή (21, 22), για επανεξαγωγή μετά από οικονομικό τελωνειακό καθεστώς (31), για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68), τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής - 51), προσωρινής εισαγωγής (53), μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο (91) και στην αποταμίευση με προχρηματοδότηση (76, 77).
β- Τρόπος συμπλήρωσης : σημειώνεται ένας από τους ακόλουθους κωδικούς που προβλέπονται για τον τρόπο μεταφοράς που αντιστοιχεί στο ενεργό μέσο μεταφοράς με το οποίο τα εμπορεύματα αναμένεται να εγκαταλείψουν το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας ή με το οποίο τα εμπορεύματα εισήλθαν στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας. Κωδικός

Είδος μεταφοράς

Θαλάσσια μεταφορά
1
Σιδηροδρομική μεταφορά
2
Οδική μεταφορά
3
Αεροπορική μεταφορά
4
Ταχυδρομικές αποστολές
5
Μεταφορά με σταθερές εγκαταστάσεις
7
Εσωτερικές πλωτές μεταφορές
8
Μεταφορά με αυτοκίνηση
9

Θέση 26 : Τρόπος εσωτερικής Μεταφοράς

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς εξαγωγής (10, 11, 23), τελειοποίησης προς επανεισαγωγή (21, 22), για επανεξαγωγή μετά από οικονομικό τελωνειακό καθεστώς (31), για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68), τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής - 51), προσωρινής εισαγωγής (53) και μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο (91).
β- Τρόπος συμπλήρωσης : Χρησιμοποιούνται ο κωδικοί που προβλέπονται για τη θέση 25, με τους οποίους καταδεικνύεται το είδος μεταφοράς που χρησιμοποιείται κατά την αναχώρηση των εμπορευμάτων σε περίπτωση εξαγωγής ή κατά την άφιξη των εμπορευμάτων σε περίπτωση εισαγωγής.
Εξυπακούεται ότι η θέση αυτή δεν συμπληρώνεται σε περίπτωση που το τελωνείο εξαγωγής ταυτίζεται με το τελωνείο εξόδου ή το τελωνείο εισόδου ταυτίζεται με το τελωνείο εισαγωγής.

Θέση 29 : Τελωνείο εξόδου/εισόδου

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς εξαγωγής (10, 11, 23), τελειοποίησης προς επανεισαγωγή (21, 22) και για επανεξαγωγή μετά από οικονομικό τελωνειακό καθεστώς (31).
β- Τρόπος συμπλήρωσης : Συμπληρώνεται ο οκταψήφιος κωδικός του Τελωνείου Εξόδου των εμπορευμάτων από την Κοινότητα.

Για τα Ελληνικά Τελωνεία εξόδου ο κωδικός έχει την ακόλουθη μορφή : GR00ΧΧΧΧ, όπου ΧΧΧΧ ο τετραψήφιος κωδικός του Τελωνείου.
Πχ Τελωνείο Κήπων : GR001334, Β’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης : GR002002

Προς διευκόλυνση των διασαφιστών στη συμπλήρωση της θέσης αυτής, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις όπου το τελωνείο εξόδου από την Κοινότητα βρίσκεται σε άλλο ΚΜ, στην ακόλουθη ιστοσελίδα της κοινότητας υπάρχει κατάλογος με τους κωδικούς των τελωνείων εξόδου των κρατών μελών : http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/el/csrdquer.htm
Πχ Τελωνείο Βάρνας (Βουλγαρία) : BG002001

Θέση 30 : Τόπος εμπορευμάτων

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά στις περιπτώσεις εκείνες όπου κατατίθεται διασάφηση για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς εξαγωγής (10, 11, 23), τελειοποίησης προς επανεισαγωγή (21, 22), για επανεξαγωγή μετά από οικονομικό τελωνειακό καθεστώς (31), για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68), τελειοποίηση προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής - 51), προσωρινή εισαγωγή (53), μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο (91).

Επισήμανση :
1. Στην εξαγωγή η θέση αυτή συμπληρώνεται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες όπου τα εμπορεύματα κατόπιν εγκρίσεως του τελωνείου φορτώνονται στο ενεργό μέσο μεταφοράς που διέρχεται τα σύνορα στις εγκαταστάσεις του εξαγωγέα.
2. Η θέση αυτή δεν συμπληρώνεται στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων τα οποία τυγχάνουν επιστροφών, δεδομένου ότι η ενημέρωση του τελωνείου σχετικά με τον τόπο φόρτωσης των εμπορευμάτων στο ενεργό μέσο μεταφοράς που διέρχεται τα σύνορα, στον οποίο μπορούν να εξετασθούν τα εμπορεύματα, γίνεται με το έγγραφο προενημέρωσης, το οποίο προβλέπεται από την παράγραφο 7β του άρθρου 5 του καν.800/99 «για τις κοινές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος των επιστροφών κατά την εξαγωγή, για τα γεωργικά προϊόντα».
β- Τρόπος συμπλήρωσης : Σημειώνεται ο χώρος στον οποίο είναι δυνατόν να εξετασθούν τα εμπορεύματα.

Αν πρόκειται για τελωνείο, στην εποπτεία του οποίου βρίσκονται πολλές αποθήκες, αναγράφεται η χαρακτηριστική ονομασία του χώρου πχ «Αποθήκη Β21» ή «Αποθήκη Ο.Α». Στην περίπτωση που έχει εκδοθεί άδεια από την Αρμόδια Τελωνειακή περιφέρεια για τη λειτουργία αποθήκης προσωρινής εναπόθεσης υπό τη διαχείριση τρίτων, στη θέση 49 συμπληρώνονται επιπλέον τα στοιχεία της αποθήκης, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τη συμπλήρωση της θέσης.
Αν ο τελωνισμός πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του διασαφιστή σημειώνεται η ένδειξη «Αποθήκη Εξαγωγέα/Παραλήπτη».

Στις περιπτώσεις που το τελωνείο διαθέτει έναν ενιαίο χώρο σαν αποθήκη σημειώνεται η ένδειξη
«Αποθήκη Τελωνείου».
Τέλος, στις περιπτώσεις που τα εμπορεύματα αποτίθενται στον περίβολο του Τελωνείου ή ιδιώτη, σημειώνεται αντίστοιχα «Τελωνειακός Περίβολος» ή «Ιδιωτικός Περίβολος» (πχ «Περίβολος ΟΣΕ)

Θέση 31 : ∆έματα και περιγραφή των εμπορευμάτων·σήματα και αριθμοί - αριθμός(οί) εμπορευματοκιβωτίου(ων) - αριθμός και είδος.

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για όλα τα καθεστώτα, την επανεξαγωγή και την απόδειξη του κοινοτικού χαρακτήρα.
β- Τρόπος συμπλήρωσης : Με τη συμπλήρωση της θέσης 31 δίνονται πληροφορίες για το είδος της συσκευασίας των εμπορευμάτων/εμπορευματοκιβωτίων και τα σημεία αναγνώρισης αυτών, καθώς επίσης η περιγραφή των εμπορευμάτων. Ειδικότερα :
1- Συσκευασίες και σημεία αναγνώρισής τους : Σημειώνονται τα σήματα και οι αριθμοί, ο αριθμός
και το είδος της συσκευασίας με την ακόλουθη σειρά :

-
Κωδικός Συσκευασίας (Το είδος της συσκευασίας σημειώνεται με την χρήση του κατάλληλου Κοινοτικού κωδικού που προβλέπεται στο παράρτημα 38 των ∆ΕΚΤΚ καν.2454/93 – Πίνακας 8 του Προσαρτήματος)
-
Περιγραφή Συσκευασίας
-
Αριθμός ∆εμάτων (Τεμαχίων)
-
Σημεία και αριθμοί.

Επισημάνσεις :
• Όταν η συσκευασία των εμπορευμάτων δεν έχει σήμανση (πχ χαρτοκιβώτια χωρίς σημεία και αριθμούς) ως σημεία και αριθμοί θα αναγράφεται η ένδειξη «χωρίς σήμανση».
• Σε περίπτωση που το ίδιο εμπόρευμα είναι συσκευασμένο σε περισσότερα από ένα είδη συσκευασίας συμπληρώνονται οι σχετικοί κωδικοί με την περιγραφή τους.
• Στην περίπτωση χύδην εμπορευμάτων σημειώνονται μόνο, ανάλογα με την περίπτωση, οι κωδικοί VQ, VG, VL, VY, VR, VO ακολουθούμενοι από την περιγραφή τους.
• Στην περίπτωση μη συσκευασμένων εμπορευμάτων πχ μηχάνημα συμπληρώνεται μόνο ο
κωδικός του είδους της συσκευασίας ΝΕ, η περιγραφή αυτού «μη συσκευασμένο εμπόρευμα» και ο αριθμός των τεμαχίων.
• Σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται εμπορευματοκιβώτια σημειώνονται επίσης τα σήματα για την αναγνώρισή τους.

2- Περιγραφή Εμπορευμάτων : Η περιγραφή των εμπορευμάτων περιλαμβάνει τη συνήθη εμπορική ονομασία τους, η οποία πρέπει να διατυπώνεται με όρους αρκετά ακριβείς, ώστε να προκύπτει η δασμολογική κατάταξή τους (κατά το δασμολόγιο περιγραφή), με εξαίρεση την υπαγωγή μη κοινοτικών εμπορευμάτων στο καθεστώς της τελωνειακής αποταμίευσης σε αποθήκη Τύπου Α, Β, Γ, Ε και ΣΤ.

3- Συμπληρώνονται επίσης οι ενδείξεις που απαιτούνται από ενδεχόμενες ειδικές διατάξεις (ΦΠΑ, ΕΦΚ κλπ) :
-
Στην εξαγωγή όταν εξάγονται μεταποιημένα προϊόντα ή εμπορεύματα, σημειώνεται ο κωδικός των προϊόντων βάσης, σύμφωνα με την ονοματολογία των επιστροφών κατά την εξαγωγή καθώς και η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε. Όταν εξάγονται εμπορεύματα ΕΦΚ και το Τελωνείο εξαγωγής είναι και Τελωνείο εξόδου, σημειώνονται οι κωδικοί αριθμοί των προϊόντων και οι ποσότητες σε μονάδες φορολόγησης του είδους, σύμφωνα με την προβλεπόμενη κωδικοποίηση και αναγράφεται επίσης ο αριθμός έγκρισης της φορολογικής αποθήκης καθώς και ο κωδικός του Τελωνείου. Όταν ο χώρος δεν επαρκεί προσαρτάται συνημμένη κατάσταση με σχετική επισήμανση στη θέση 31 και δεν γίνεται αναφορά αυτής στη θέση 44.
-
Στην εισαγωγή, όταν καπνικά προϊόντα τίθενται σε ανάλωση αναγράφονται οι κωδικοί αριθμοί των προϊόντων και οι ποσότητες αυτών σύμφωνα με την προβλεπόμενη κωδικοποίηση. Όταν τελωνίζονται οχήματα θα αναγράφονται οι αριθμοί των πλαισίων και όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την έκδοση πιστοποιητικών ταξινόμησης. Όταν ο χώρος δεν επαρκεί προσαρτάται συνημμένη κατάσταση με σχετική επισήμανση στη θέση 31 και δεν γίνεται αναφορά αυτής στη θέση 44.
-
Όταν το αιτούμενο καθεστώς στη θέση 37α είναι το καθεστώς 42 (θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε άλλο κράτος μέλος) ή 63 (επανεισαγωγή και θέση σε ανάλωση με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων με απαλλαγή από τον ΦΠΑ για παράδοση σε άλλο Κράτος μέλος) , στη θέση 31 συμπληρώνονται το ονοματεπώνυμο και ο αναγνωριστικός/φορολογικός (AΦΜ/VIES) αριθμός του παραλήπτη των εμπορευμάτων που έχει λάβει στην άλλη Κοινοτική χώρα. Εάν ο παραλήπτης των εμπορευμάτων στην άλλη Κοινοτική χώρα έχει ΑΦΜ στην Ελλάδα, τα στοιχεία του και ο ΑΦΜ του στην Ελλάδα συμπληρώνονται στη θέση 8 της διασάφησης και ο Αριθμός Φορολογικού του Μητρώου στο άλλο Κράτος μέλος (ΑΦΜ/VIES) συμπληρώνεται στη θέση 31.

Θέση 32 : Αριθμός Είδους

a- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για όλα τα καθεστώτα, την επανεξαγωγή και την απόδειξη του κοινοτικού χαρακτήρα όταν τελωνίζονται περισσότερα του ενός είδη.
β- Τρόπος συμπλήρωσης : Σημειώνεται ο αύξων αριθμός είδους σε σχέση με το συνολικό αριθμό των ειδών της διασάφησης, συμπεριλαμβανομένων και των συμπληρωματικών, που έχουν ορισθεί στη θέση 5 «Είδη».
Όταν για παράδειγμα στη θέση 5 «Είδη» έχει σημειωθεί ο αριθμός 4, στη θέση 32 του πρώτου είδους σημειώνεται ο αριθμός 1, στη θέση 32 του δευτέρου είδους (συμπληρωματικό έντυπο) σημειώνεται ο αριθμός 2, στη θέση 32 του τρίτου είδους ο αριθμός 3 και στη θέση 32 του τετάρτου είδους ο αριθμός 4.

Θέση 33 : Κωδικός εμπορευμάτων

Τα εμπορεύματα κωδικοποιούνται σύμφωνα με την ονοματολογία TARIC. Η θέση 33 αποτελείται συνολικά από 22 χαρακτήρες.

- Οι δέκα πρώτοι χαρακτήρες αποτελούν τον κωδικό TARIC (οκτώ ψηφία του κωδικού Συνδυασμένης Ονοματολογίας και δύο ψηφία της υποδιαίρεσης του TARIC) – Πρώτη και δεύτερη υποδιαίρεση της θέσης.
- Ακολουθούν δύο τετραψήφιοι κωδικοί Κοινοτικών μέτρων - Τρίτη και τέταρτη υποδιαίρεση της θέσης.
- και τέλος ένας τετραψήφιος κωδικός εθνικών μέτρων – Πέμπτη υποδιαίρεση της θέσης.

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση 33 συμπληρώνεται υποχρεωτικά για όλα τα τελωνειακά
καθεστώτα, για την επανεξαγωγή και την απόδειξη του κοινοτικού χαρακτήρα.
β- Τρόπος συμπλήρωσης :
Εξαγωγή : Στην πρώτη υποδιαίρεση της θέσης συμπληρώνεται ο οκταψήφιος κωδικός Συνδυασμένης Ονοματολογίας.
Στην δεύτερη υποδιαίρεση της θέσης συμπληρώνονται πάντα δύο μηδενικά.
Η τρίτη υποδιαίρεση της θέσης (4 ψηφία) συμπληρώνεται στα επιδοτούμενα προϊόντα (βασικά προϊόντα) με τον πρόσθετο κωδικό σύμφωνα με την ονοματολογία των εξαγωγών.
Εισαγωγή : Στην πρώτη υποδιαίρεση της θέσης συμπληρώνεται ο οκταψήφιος κωδικός Συνδυασμένης Ονοματολογίας.
Στη δεύτερη υποδιαίρεση της θέσης συμπληρώνεται η υποδιαίρεση του TARIC (δύο ψηφία).
Στην τρίτη και τέταρτη υποδιαίρεση της θέσης συμπληρώνονται οι πρόσθετοι κωδικοί με τους οποίους κωδικοποιούνται τα ισχύοντα μέτρα εμπορικής πολιτικής της Κοινότητας.
Στην πέμπτη υποδιαίρεση της θέσης συμπληρώνεται ο εθνικός πρόσθετος κωδικός.
∆ιαμετακόμιση – Απόδειξη κοινοτικού χαρακτήρα : Στη διαμετακόμιση συμπληρώνεται μόνο η πρώτη υποδιαίρεση όταν :
-
η δήλωση διαμετακόμισης καταρτίζεται από το ίδιο πρόσωπο ταυτόχρονα ή αμέσως μετά από διασάφηση που περιλαμβάνει την αναφορά του κωδικού «εμπορεύματα»,
-
όταν η δήλωση διαμετακόμισης αφορά εμπορεύματα που αναφέρονται στο παράρτημα 44γ ή
-
όταν προβλέπεται από κοινοτική διάταξη.

Επισημάνσεις :
1- Η συμπλήρωση τη θέσης αυτής στο καθεστώς της διαμετακόμισης δεν είναι υποχρεωτική.
Ωστόσο, είναι αναγκαία η συμπλήρωσή της, όταν η δήλωση υποβάλλεται μηχανογραφικά για λόγους αυτόματου υπολογισμού της εγγύησης.
Στην απόδειξη του κοινοτικού χαρακτήρα συμπληρώνεται μόνο η πρώτη υποδιαίρεση όταν αυτό προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία.

2- Για τις περιπτώσεις τελωνειακής αποταμίευσης σε αποθήκες Τύπου Α, Β, Γ, Ε, ΣΤ και τοποθέτηση σε Ελεύθερη Ζώνη ελέγχου Τύπου ΙΙ, παρότι η συμπλήρωση της θέσης 33 είναι υποχρεωτική, εντούτοις δεν προκαθορίζει τη δασμολογική κατάταξη του εμπορεύματος, η οποία γίνεται με την έξοδό του από το καθεστώς.

Θέση 34α : Κωδικός χώρας καταγωγής

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68), τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής - 51), προσωρινής εισαγωγής (53), μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο (91), τελωνειακής αποταμίευσης (71), στην αποταμίευση με προχρηματοδότηση (76, 77) και για την είσοδο εμπορευμάτων σε ελεύθερες ζώνες που υπόκεινται σε ελέγχους τύπου ΙΙ (78).
β- Τρόπος Συμπλήρωσης : Συμπληρώνεται μόνο η πρώτη υποδιαίρεση της θέσης 34 με τον  αλφαβητικό κωδικό της χώρας καταγωγής, όπως ορίζεται στον Κεφάλαιο 2 του τίτλου ΙΙ του ΚΤΚ καν. 2913/92, όπως αυτός προβλέπεται στον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό σχετικά με την ονοματολογία των χωρών και εδαφών για τις στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου της Κοινότητας και του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών της (Πίνακας 6 του Προσαρτήματος).

Επισήμανση : Από την 1 η Ιανουαρίου 2007 ενσωματώθηκε στο υποσύστημα TARIC ο κωδικός (ISO alpha 2) «EU-Ευρωπαϊκή Κοινότητα», ο οποίος ισχύει ήδη από 1/5/05 βάσει του καν.(ΕΚ)750/2005 και εξακολουθεί να ισχύει βάσει του καν.(ΕΚ) 1833/2006 (σχετ. η Τ.137/5/Α0019/8-1 -07 ∆ΥΟΟ).

Η καταχώρηση αυτή αποφασίσθηκε μετά από αιτήματα των Κρατών μελών, τόσο στην Επιτροπή TARIC όσο και στην Επιτροπή Καταγωγής για να υποστηριχθούν οι διασαφήσεις με καταγωγή «EU».

Για την αποφυγή παρερμηνειών διευκρινίζεται ότι η ενσωμάτωση της καταγωγής «EU» δεν καλύπτει τα επανεισαγόμενα εμπορεύματα σύμφωνα με το άρθρο 185 του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα, αλλά μόνο τα εμπορεύματα καταγωγής «EU», τα οποία έχουν απωλέσει τον κοινοτικό τους χαρακτήρα και στα οποία, για το λόγο αυτό, εφαρμόζονται οι δασμοί και τα λοιπά κατά την εισαγωγή μέτρα που ισχύουν και για τα προϊόντα καταγωγής τρίτων χωρών.

Θέση 35 :Μεικτή μάζα (χ/μα)

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για επανεξαγωγή εμπορευμάτων μετά από οικονομικό τελωνειακό καθεστώς (31), για καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης (71), στην αποταμίευση με προχρηματοδότηση (76, 77), για την είσοδο εμπορευμάτων σε ελεύθερες ζώνες που υπόκεινται σε ελέγχους τύπου ΙΙ (78) και στη διαμετακόμιση.
β- Τρόπος συμπλήρωσης : Σημειώνεται η μεικτή μάζα, εκφρασμένη σε χιλιόγραμμα, των εμπορευμάτων που περιγράφονται στην αντίστοιχη θέση 31.
Η μεικτή μάζα είναι η σωρευμένη μάζα του εμπορεύματος συμπεριλαμβανομένης της συσκευασίας του, εξαιρουμένων όμως των υλικών μεταφοράς και ιδίως των εμπορευματοκιβωτίων. Η μεικτή μάζα αναγράφεται σε απλές μονάδες μέτρησης (κιλά) και όχι σε πολλαπλάσια ή υποπολλαπλάσια.

Επισήμανση : όταν η διασάφηση αφορά περισσότερα του ενός είδη και δεν είναι δυνατός ο καθορισμός της μεικτής μάζας καθενός από αυτά, συμπληρώνεται η συνολική μεικτή μάζα στην θέση 35 του πρώτου είδους, ενώ δεν απαιτείται η συμπλήρωση των λοιπών θέσεων 35.

Στη διαμετακόμιση, όταν τα είδη της δήλωσης είναι περισσότερα του ενός και δεν είναι δυνατός ο καθορισμός της μεικτής μάζας καθενός από αυτά, απαιτείται η συμπλήρωση με το σύνολο της μάζας των εμπορευμάτων μόνο της πρώτης θέσης 35.

Θέση 36 : Προτίμηση

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς :
- θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68)
- και όταν προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία, για καθεστώς τελειοποίησης προς
επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής - 51), προσωρινής εισαγωγής (53) και μεταποίησης υπό
τελωνειακό έλεγχο (91).

Β- Τρόπος συμπλήρωσης : Η θέση 36 συμπληρώνεται με τον κατάλληλο τριψήφιο κωδικό που προκύπτει από το συνδυασμό των μονοψήφιων κωδικών ακολουθούμενων από τους διψήφιους κωδικούς που προβλέπονται στο παράρτημα 38 των ∆ΕΚΤΚ καν.2454/93.
Η θέση αυτή περιέχει τις πληροφορίες για τη δασμολογική μεταχείριση των εμπορευμάτων.
Για τη συμπλήρωση της θέσης 36 χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κωδικοί :

Πρώτο ψηφίο :
1.
∆ασμολογικό καθεστώς έναντι όλων.
2.
Σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων.
3.
∆ασμολογικές προτιμήσεις εκτός από αυτές που προβλέπονται στον κωδικό 2.
4.
Μη είσπραξη των δασμών κατ’ εφαρμογή συμφωνιών τελωνειακής ένωσης που έχουν συναφθεί από την Κοινότητα.

Τα δύο ψηφία του κωδικού που ακολουθούν
:
00
Καμία από τις παρακάτω περιπτώσεις
10
∆ασμολογική αναστολή
15
∆ασμολογική αναστολή με ειδικό προορισμό
18
∆ασμολογική αναστολή με πιστοποιητικό για τον ειδικό χαρακτήρα του προϊόντος
19
Προσωρινή αναστολή για τα προϊόντα που εισάγονται με πιστοποιητικό καταλληλότητας πτήσεων
20
∆ασμολογική ποσόστωση
23
∆ασμολογική ποσόστωση με ειδικό προορισμό
25
∆ασμολογική ποσόστωση με πιστοποιητικό για τον ειδικό χαρακτήρα του προϊόντος
28
∆ασμολογική ποσόστωση μετά την τελειοποίηση προς επανεισαγωγή
40
Ειδικός προορισμός που προκύπτει από το κοινό δασμολόγιο
50
Πιστοποιητικό για τον ειδικό χαρακτήρα του προϊόντος

Οι τριψήφιοι κωδικοί που προκύπτουν από τον συνδυασμό των ανωτέρω ψηφίων και οι οποίοι δημοσιεύονται από την Επιτροπή στη σειρά C της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι ακόλουθοι :

Κωδικός προτίμησης
Εφαρμοζόμενα δασμολογικά καθεστώτα
TARIC Τύπος μέτρου
1. ∆ασμολογικό καθεστώς έναντι όλων (erga omnes)
100
∆ασμός τρίτων χωρών έναντι όλων (erga omnes)
103
110
Αυτόνομη δασμολογική αναστολή έναντι όλων (erga omnes) (προσωρινή αναστολή των αυτόνομων δασμών για ορισμένα εμπορεύματα του αγροτικού, χημικού, αεροναυπηγικού και του ηλεκτρονικού τομέα)
112
115
Αυτόνομη δασμολογική αναστολή έναντι όλων (erga omnes) με ειδικό προορισμό (ορισμένες αναστολές χορηγούνται μόνον εάν τα προϊόντα έχουν ειδικό προορισμό, ήτοι «χρησιμοποιούνται για ειδικούς σκοπούς» σύμφωνα με το άρθρο 82 του ΚΤΚ)
115
119
Αυτόνομη δασμολογική αναστολή έναντι όλων (erga omnes) με προσκόμιση πιστοποιητικού καταλληλότητας πτήσεων
119
120
Μη προτιμησιακή δασμολογική ποσόστωση
122
123
Μη προτιμησιακή δασμολογική ποσόστωση με ειδικό προορισμό (ορισμένες δασμολογικές ποσοστώσεις χορηγούνται μόνον εάν τα προϊόντα έχουν ειδικό προορισμό, ήτοι «χρησιμοποιούνται για ειδικούς σκοπούς» σύμφωνα με το άρθρο 82 του ΚΤΚ)
123
125
Μη προτιμησιακή δασμολογική ποσόστωση με προσκόμιση πιστοποιητικού για τον ειδικό χαρακτήρα του προϊόντος (απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού άλλο από αυτό της καταγωγής π.χ. πιστοποιητικό καθαρής φυλής, χειροποίητα κ.λπ.)
122
128
Μη προτιμησιακή δασμολογική ποσόστωση κατόπιν τελειοποίησης προς επανεισαγωγή
122
140
Ειδικός προορισμός που προκύπτει από το κοινό δασμολόγιο (η ευνοϊκή ρύθμιση εξαρτάται από την προσκόμιση άδειας ειδικού προορισμού)
105
150
∆ασμολογική κατάταξη λόγω της ειδικής φύσης των εμπορευμάτων (προκαταρκτικές διατάξεις του δασμολογίου – Τίτλος ΙΙ- Ειδικές διατάξεις, σημείο ΣΤ΄ καθώς και ως παραπομπές σε ορισμένους κωδικούς ΣΟ)
103

2. Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (Απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού FORM-A ή
δήλωση καταγωγής επί τιμολογίου)
200
Προτιμησιακός δασμός ΣΓΠ χωρίς άλλους όρους ή περιορισμούς
142
220
∆ασμολογική ποσόστωση ΣΓΠ
143
223
∆ασμολογική ποσόστωση ΣΓΠ με ειδικό προορισμό
146
225
∆ασμολογική ποσόστωση ΣΓΠ που υπόκειται στη προσκόμιση ειδικού πιστοποιητικού
143
240
Προτιμησιακός δασμός ΣΓΠ λόγω ειδικού προορισμού
145

3. ∆ασμολογικές προτιμήσεις εκτός από αυτές που προβλέπονται με τον κωδικό 2. (Απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού EUR 1 ή δήλωση καταγωγής επί τιμολογίου ή πιστοποιητικού ΕUR-MED ή δήλωση καταγωγής επί τιμολογίου ΕUR-MED)

300
Προτιμησιακός δασμός χωρίς άλλους όρους ή περιορισμούς
142
310
Προτιμησιακές συμφωνίες: δασμολογικές αναστολές
141
315
Προτιμησιακή δασμολογική αναστολή με ειδικό προορισμό
141
320
Προτιμησιακή δασμολογική ποσόστωση
143
323
Προτιμησιακή δασμολογική ποσόστωση με ειδικό προορισμό
146
325
Προτιμησιακή δασμολογική ποσόστωση που υπόκειται στη προσκόμιση ειδικού πιστοποιητικού
143
340
Προτιμησιακός δασμός λόγω ειδικού προορισμού
145

4. Μη είσπραξη των δασμών κατ’εφαρμογή συμφωνιών τελωνειακής ένωσης που έχουν συναφθεί
από την Κοινότητα.
400
Μη είσπραξη των δασμών κατ’εφαρμογή συμφωνιών τελωνειακής ένωσης που έχουν συναφθεί από την Κοινότητα. (ο κωδικός αυτός περιλαμβάνει τα εμπορεύματα που καλύπτονται από τις σχετικές συμφωνίες με την Τουρκία, την Ανδόρα και τον Άγιο Μαρίνο)
106

Θέση 37 : Καθεστώς

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση 37 συμπληρώνεται υποχρεωτικά σε όλα τα τελωνειακά καθεστώτα και την επανεξαγωγή, εκτός από την διαμετακόμιση.
β- Τρόπος συμπλήρωσης :
Πρώτη Υποδιαίρεση : Συμπληρώνεται ο κατά περίπτωση κατάλληλος τετραψήφιος κωδικός. (Πίνακας 9 του Προσαρτήματος)
Τα πρώτα δύο ψηφία του κωδικού αυτού αφορούν το αιτούμενο καθεστώς, ενώ τα ακόλουθα δύο αφορούν το προηγούμενο καθεστώς.

Επισημάνσεις :
1. Οι κωδικοί 00, 54 και 92 μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως κωδικοί προηγούμενου καθεστώτος.

2. Ο κωδικός 78 χρησιμοποιείται για τοποθέτηση εμπορευμάτων σε Ελεύθερη Ζώνη Τύπου ΙΙ. Παράδειγμα : Για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση εμπορευμάτων που είχαν προηγουμένως τοποθετηθεί στην Ε.Ζ Πειραιά, που λειτουργεί ως Ε.Ζ ελέγχου Τύπου ΙΙ στη θέση 37α του Ε∆Ε συμπληρώνεται ο κωδικός 4078.
Στην περίπτωση που τα εμπορεύματα αρχικά είχαν τοποθετηθεί στην Ε.Ζ του Ηρακλείου ή της Θεσσαλονίκης που λειτουργούν ως ΕΖ ελέγχου Τύπου Ι, στη θέση 37α του Ε∆Ε συμπληρώνεται ο κωδικός 4000.

3. Όταν το προηγούμενο καθεστώς είναι καθεστώς αποταμίευσης ή προσωρινής εισαγωγής ή όταν τα εμπορεύματα προέρχονται από ελεύθερη ζώνη, ο κωδικός που αντιστοιχεί στο καθεστώς αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον όταν τα εμπορεύματα δεν έχουν υπαχθεί σε κανένα άλλο οικονομικό τελωνειακό καθεστώς (τελειοποίηση προς επανεισαγωγή, τελειοποίηση προς επανεξαγωγή, μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο).
Παράδειγμα : Επανεξαγωγή εμπορευμάτων, τα οποία εισήχθησαν στο πλαίσιο του τελωνειακού καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής) και στη συνέχεια υπήχθησαν στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης. Ο τετραψήφιος κωδικός που πρέπει να συμπληρωθεί στη θέση 37α είναι ο 3151 (και όχι ο 3171).
- Πράξη πρώτη = τελειοποίηση προς επανεξαγωγή = 5100
- Πράξη δεύτερη = αποταμίευση = 7151
- Πράξη τρίτη = επανεξαγωγή =3151

4. Η υπαγωγή σε ένα από τα προηγούμενα καθεστώτα αναστολής κατά την επανεισαγωγή εμπορεύματος που προηγουμένως εξήχθη προσωρινά, αναλύεται ως απλή εισαγωγή στο καθεστώς αυτό. Η επανεισαγωγή λαμβάνεται υπόψη μόνο κατά τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των εν λόγω εμπορευμάτων.
Παράδειγμα : Θέση σε ανάλωση με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων που είχαν εξαχθεί στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή και τα οποία υπάγονται κατά την επανεισαγωγή τους σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης. Ο τετραψήφιος κωδικός που πρέπει να συμπληρωθεί στη θέση 37α είναι ο 6121(και όχι ο 6171).
- Πράξη πρώτη = τελειοποίηση προς επανεισαγωγή = 2100
- Πράξη δεύτερη = αποταμίευση = 7121
- Πράξη τρίτη = επανεισαγωγή (θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση) = 6121

5. Ο κωδικός αιτούμενου καθεστώτος 31 (επανεξαγωγή) θα χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση προηγούμενου καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (51), ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής των εμπορευμάτων τρίτων χωρών στο τελικό προϊόν.
Παράδειγμα : Επανεξαγωγή εμπορευμάτων (φρουτοσαλάτας) στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής), στα οποία συμμετέχει σε μικρό ποσοστό ζάχαρη τρίτων χωρών, ενώ τα υπόλοιπα εμπορεύματα είναι εγχώριας προέλευσης.
Στη θέση 37α της διασάφησης συμπληρώνεται ο κωδικός 3151 (καταργείται η Σ.796/16/Γ0018/6-9-02 ∆ΥΟ).
Ο διψήφιοι κωδικοί καθεστώτων που συμπληρώνονται στη θέση 37 προβλέπονται στο παράρτημα 38 των ∆ΕΚΤΚ καν.2454/93 και περιλαμβάνονται στον Πίνακα 7 του Προσαρτήματος.

6. Ο κωδικός 93 «καταστροφή» που καταργείται στη θέση 37α ως αιτούμενο καθεστώς δεν θα χρησιμοποιείται πλέον. Σε περίπτωση καταστροφής, όταν προκύπτουν απορρίματα ή θραύσματα, προσδίδεται σε αυτά νέος τελωνειακός προορισμός και εφόσον πρόκειται για τελωνειακό καθεστώς ή επανεξαγωγή, πρέπει να κατατίθεται διασάφηση.

7. Ο κωδικός 94 «Ειδικός προορισμός», που καταργείται στη θέση 37α ως αιτούμενο καθεστώς δεν θα χρησιμοποιείται πλέον. Σε περίπτωση ειδικού προορισμού θα συμπληρώνονται οι αντίστοιχοι κωδικοί στις θέσεις 36, 37 και 44, ανάλογα με την περίπτωση.

8. Ο κωδικός 95 «Προμήθεια τροφίμων» που καταργείται στη θέση 37α ως αιτούμενο καθεστώς δεν θα χρησιμοποιείται πλέον. Οδηγίες για τις περιπτώσεις εφοδιασμών παρέχονται στο Κεφάλαιο 2 «Συμπλήρωση θέσεων διασάφησης για εφοδιασμούς» του παρόντος Μέρους.

∆εύτερη υποδιαίρεση : Συμπληρώνεται ο κατάλληλος τριψήφιος Κοινοτικός κωδικός που αποτελείται από έναν αλφαβητικό χαρακτήρα ακολουθούμενο από δύο αλφαριθμητικούς χαρακτήρες. Οι χρησιμοποιούμενοι κοινοτικοί κωδικοί που συμπληρώνονται στη θέση 37β προβλέπονται στο παράρτημα 38 των ∆ΕΚΤΚ καν.2454/93 .

Ο πρώτος χαρακτήρας καθορίζει την κατηγορία μέτρων, σύμφωνα με τα εξής :

Τελειοποίηση προς επανεξαγωγή
ΑΧΧ
Τελειοποίηση προς επανεισαγωγή
ΒΧΧ
Ατέλειες
CXX
Προσωρινή εισαγωγή
DXX
Γεωργικά προϊόντα
ΕΧΧ
∆ιάφορα
FXX

Για τα μέτρα τα οποία προβλέπονται από την Κοινοτική Νομοθεσία και για τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί κοινοτικοί κωδικοί τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν Εθνικούς κωδικούς με τη μορφή αριθμού που ακολουθείται από δύο αλφαριθμητικούς χαρακτήρες.
Παράδειγμα : Για ατέλεια που προβλέπεται στα άρθρα 39-42 για «Προϊόντα τα οποία πορίζονται κοινοτικοί αγρότες παραγωγοί από ακίνητα που βρίσκονται σε Τρίτη Χώρα» του καν.918/83, δεν υπάρχει κοινοτικός κωδικός και κατά συνέπεια έχει προβλεφθεί ο εθνικός κωδικός 3ΑΑ.
Εάν σε συγκεκριμένη περίπτωση δεν προβλέπεται κοινοτικό μέτρο, χρησιμοποιείται ο αριθμητικός κωδικός 000.

Στον Πίνακα 10 του Προσαρτήματος παρατίθενται οι Κοινοτικοί και οι Εθνικοί κωδικοί που πρέπει να χρησιμοποιούνται, ανάλογα με την περίπτωση, στη θέση 37β
Σε περίπτωση που προβλέπονται περισσότερα του ενός Κοινοτικά μέτρα και κατά συνέπεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι του ενός κωδικοί στη θέση 37β, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Κοινότητα, ο διασαφιστής επιλέγει το μέτρο που επιθυμεί να εφαρμοσθεί και συμπληρώνει τον αντίστοιχο κωδικό.

Στον Πίνακα 11 του Προσαρτήματος περιλαμβάνεται κατάσταση αποδεκτών συνδυασμών κωδικών της θέσης 37α και 37β.

Επισημάνσεις:
- Οι εθνικοί κωδικοί των μέτρων φορολογίας οι οποίοι μέχρι την εφαρμογή του Κανονισμού 2286/03 συμπληρώνονταν στη θέση 37β, πλέον συμπληρώνονται στο ειδικό γραμμογραφημένο σημείο της θέσης 44. Σχετικά παραδείγματα παρατίθενται κατωτέρω
- Στην θέση αυτή πλέον με την συμπλήρωση των κατάλληλων κωδικών θα δηλώνεται η πρόθεση του εξαγωγέα να ζητήσει επιστροφή (επιδότηση) κατά την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων.

Παραδείγματα συμπλήρωσης θέσης 37
α. Εξαγωγές Επιδοτούμενων Γεωργικών Προϊόντων
1. Εξαγωγή γεωργικών προϊόντων για τα οποία ζητείται επιστροφή βάσει πιστοποιητικού εξαγωγής (εμπορεύματα του Παραρτήματος Ι)
37 α
37β
1000
Ε51

2. Εξαγωγή γεωργικών προϊόντων για τα οποία ζητείται επιστροφή πιστοποιητικού χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό εξαγωγής (εμπορεύματα του Παραρτήματος Ι)
37 α
37β
1000
Ε52

3. Εξαγωγή γεωργικών προϊόντων που εξάγονται σε μικρές ποσότητες, για τα οποία ζητείται επιστροφή χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό εξαγωγής (εμπορεύματα του παραρτήματος Ι)
37 α
37β
1000
Ε53

4. Εξαγωγή γεωργικών προϊόντων για τα οποία ζητείται επιστροφή βάσει πιστοποιητικού
επιστροφής (εμπορεύματα που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι)
37 α
37β
1000
Ε61

5. Εξαγωγή γεωργικών προϊόντων για τα οποία ζητείται επιστροφή χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό επιστροφής (εμπορεύματα που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι)
37 α
37β
1000
Ε62

6. Εξαγωγή γεωργικών προϊόντων που εξάγονται σε μικρές ποσότητες, για τα οποία ζητείται επιστροφή χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό επιστροφής (εμπορεύματα του δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι)
37 α
37β
1000
Ε63

7. Εφοδιασμός με εμπορεύματα για τα οποία είναι δυνατό να χορηγηθούν επιστροφές
37a
37β
1000
F62

8. Τοποθέτηση σε αποθήκη ανεφοδιασμού [άρθρα 40-43 του Καν.(ΕΟΚ) αρ.800/99]
37a
37β
1000
F63

β. Ατελής εισαγωγή
1. Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση εμπορεύματος (π.χ μηχάνημα) που είχε εξαχθεί οριστικά και επανεισάγεται από το ίδιο πρόσωπο, με απαλλαγή από το δασμό βάσει του άρθρου 185 του Καν.(ΕΟΚ)αρ.2913/92 και του ΦΠΑ βάσει του άρθρου 23 του Ν.2859/00.
37 α
37 β
44
61 00
F01
O01

2. Ατελής εισαγωγή από ΠΡΕΣΒΕΙΑ, επιβατικού αυτοκινήτου (στην περίπτωση που δεν εκδίδεται ∆ΕΠΕ), με απαλλαγή από δασμό, βάσει του άρθρου 133 του Καν.(ΕΟΚ)αρ.918/83.
37 α
37 β
44
4000
3ΑΕ
Γ01

3. Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση εμπορικών δειγμάτων ασήμαντης αξίας (πχ υποδήματα), με απαλλαγή από δασμό βάσει του άρθρου 91 του Καν.(ΕΟΚ) αρ.918/83 και για το οποίο χορηγείται απαλλαγή και από τον ΦΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 58 του Ν.1684/87.
37 α
37 β
44
4000
C30
Ο01

Θέση 38 : Καθαρή μάζα (χ/μα)

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά σε όλα τα καθεστώτα, στην επανεξαγωγή και στην απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα.
β- Τρόπος συμπλήρωσης : Σημειώνεται η καθαρή μάζα των εμπορευμάτων που περιγράφονται στην αντίστοιχη θέση 31 σε χιλιόγραμμα.
Η καθαρή μάζα είναι η μάζα του εμπορεύματος αφού αφαιρεθεί κάθε συσκευασία.
Η καθαρή μάζα σημειώνεται σε απλές μονάδες μέτρησης και όχι σε πολλαπλάσια ή υποπολλαπλάσια αυτών.

Θέση 39 : Ποσόστωση

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49).
β- Τρόπος συμπλήρωσης : συμπληρώνεται ο εξαψήφιος κωδικός της αιτούμενης ποσόστωσης.

Θέση 40 : Συνοπτική διασάφηση/Προηγούμενο Παραστατικό

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά σε όλα τα τελωνειακά καθεστώτα, στην επανεξαγωγή και στην απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα.
Επισήμανση : Στις διασαφήσεις τύπου D, Ε και F η θέση 40 θα συμπληρώνεται μετά την άφιξη των εμπορευμάτων και την κατάθεση του δηλωτικού εισαγωγής, ή του παραστατικού διαμετακόμισης, ανάλογα με την περίπτωση.
Β - Τρόπος συμπλήρωσης : Συμπληρώνεται ένας αλφαριθμητικός κωδικός, μέχρι εικοσιέξι χαρακτήρες. Ο κωδικός αυτός αποτελείται από τρία πεδία που χωρίζονται μεταξύ τους με παύλες, ως ακολούθως :

Πρώτο πεδίο (Κατηγορία προηγούμενου παραστατικού)
Χ : Συνοπτική διασάφηση
Υ: Αρχική διασάφηση (στο πλαίσιο απλοποιημένων διαδικασιών)
Ζ: Προηγούμενο παραστατικό (συμπεριλαμβανομένων διασαφήσεων του προηγούμενου καθεστώτος)

∆εύτερο πεδίο ( είδος προηγούμενο παραστατικού) : Σημειώνεται ο κατάλληλος κωδικός από την κατάσταση συντομογραφιών των εγγράφων.
Κατάσταση συντομογραφιών των εγγράφων
Ε∆Ε
ΙΜ/ΕΧ/ΕU/CO
Κατάσταση εμπορευματοκιβωτίων
235
Πίνακας φόρτωσης
270
Κατάλογος συσκευασίας
271
Προτιμολόγιο
325
Εμπορικό τιμολόγιο
380
∆ελτίο μεταφοράς
703
Κύρια φορτωτική
704
Φορτωτική
705
Φορτωτική CIM (σιδηροδρομική μεταφορά)
720
Συνοδευτική κατάσταση SMGS
722
Φορτωτική οδικών μεταφορών
730
Φορτωτική αεροπορικής μεταφοράς
740
Φορτωτική κύριας αεροπορικής μεταφοράς
741
∆ελτίο αποστολής (ταχυδρομικά δέματα)
750
Έγγραφο μεταφοράς πολλαπλής/ συνδυασμένης μεταφοράς
760
∆ηλωτικό φορτίου
785
Bordereau
787
∆ήλωση κοινοτικής διαμετακόμισης — Σύνθετες αποστολές (Τ)
820
∆ήλωση εξωτερικής κοινοτικής διαμετακόμισης (T1)
821
∆ήλωση εσωτερικής κοινοτικής διαμετακόμισης (T2)
822
Αντίτυπο ελέγχου Τ5
823
∆ελτίο TIR
952
∆ελτίο ATA
955
Στοιχεία αναφοράς/ ημερομηνία εγγραφής στις λογιστικές καταχωρήσεις (Η ημερομηνία κωδικοποιείται ως εξής : εεεεμμηη)
CLE
∆ελτίο πληροφοριών INF3
IF3
51
Page 52
∆ελτίο πληροφοριών INF8
IF8
∆ηλωτικό θαλάσσιας μεταφοράς — απλουστευμένη διαδικασία
MNS
∆ήλωση εσωτερικής κοινοτικής διαμετακόμισης (Άρθρο 340 γ παράγραφος 1)
T2F
T2M
T2M
Άλλα
ZZZ

Τρίτο πεδίο (αναγνώριση προηγούμενου παραστατικού) : Σημειώνεται ο αριθμός αναγνώρισης του χρησιμοποιούμενου εγγράφου ή άλλα αναγνωρίσιμα στοιχεία αναφοράς.

Επισημάνσεις :
1. Εξαγωγικά καθεστώτα . Σημειώνονται τα στοιχεία αναφοράς των εγγράφων που προηγούνται της εξαγωγής σε τρίτη χώρα ή ενδεχομένως της αποστολής σε κράτος μέλος (για τις περιπτώσεις συναλλαγών μεταξύ τμημάτων του τελωνειακού εδάφους της κοινότητας, όπου εφαρμόζονται οι διατάξεις της οδηγίας 77/388/ΕΟΚ (ΦΠΑ) και τμημάτων του εν λόγω εδάφους όπου δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις αυτές ή στο πλαίσιο των συναλλαγών μεταξύ τμημάτων του εν λόγω εδάφους όπου δεν εφαρμόζονται οι εν λόγω διατάξεις).

Ειδικότερα, για περιπτώσεις εξαγωγής (καθεστώς 1000) και προσωρινής εξαγωγής (2300), όπου δεν προηγείται προηγούμενη τελωνειακή διαδικασία και κατά συνέπεια δεν υπάρχει προηγούμενο τελωνειακό παραστατικό, στη θέση 40 συμπληρώνονται τα στοιχεία του τιμολογίου ή προτιμολογίου ή εάν αυτά νομίμως δεν προσκομίζονται, συμπληρώνονται τα στοιχεία του ∆ελτίου Αποστολής.

Εφόσον η διασάφηση αφορά εμπορεύματα που επανεξάγονται μετά από τη λήξη του καθεστώτος τελωνειακής αποταμίευσης σε αποθήκη τύπου Β, σημειώνονται τα στοιχεία αναφοράς της διασάφησης υπαγωγής των εμπορευμάτων στο καθεστώς.

2. Εισαγωγικά καθεστώτα . Σημειώνονται τα στοιχεία της συνοπτικής διασάφησης ή ενδεχομένως των άλλων προηγούμενων παραστατικών.

Συνδυασμοί κωδικών που συμπληρώνονται στο πρώτο και δεύτερο πεδίο.
Είδος προηγούμενου παραστατικού
Συντομογραφία εγγράφου
Χ : συνοπτική διασάφηση
785 : ∆ηλωτικό φορτίου – παραπέμπει στο ∆ηλωτικό ή στην αίτηση δηλωτικού
Υ : αρχική διασάφηση (στο πλαίσιο απλουστευμένων διαδικασιών)
ΙΜ, EX, CO,EU (αναφέρεται και ο MRN και ο αριθμός του είδους) και CLE (για εγγραφή στις λογιστικές καταχωρήσεις – αναφέρεται η ημερομηνία και ο αριθμός της)
Οι συνδυασμοί αυτοί χρησιμοποιούνται μόνον όταν η ∆ιασάφηση είναι τύπου Χ, Υ ή Ζ για τη σύνδεση της συμπληρωματικής/περιοδικής ∆ιασάφησης με την αρχική
Ζ : προηγούμενο παραστατικό (συμπεριλαμβανομένων διασαφήσεων προηγούμενων καθεστώτων)

Όλες οι συντομογραφίες των εγγράφων.



Παραδείγματα συμπλήρωσης της θέσης 40 :
1. Τελωνισμός εμπορευμάτων μετά από προσωρινή εναπόθεση (κατάθεση κανονικής ή ελλιπούς διασαφησης).Το προηγούμενο παραστατικό είναι συνοπτική διασάφηση (δηλωτικό εισαγωγής) και η θέση 40 συμπληρώνεται ως εξής :
X-785-ΕΤΟΣ(4 ψηφία)-αρ.δηλωτικού/αρ.στίχου/ποσότητα

2. Τελωνισμός εμπορευμάτων σε ακολουθία άλλου τελωνειακού καθεστώτος, το προηγούμενο παραστατικό είναι διασάφηση :
Ζ-ΙΜ-MRN/αρ.είδους/καθαρή μάζα/συμπλ.μονάδες ή
Ζ-ΕΧ-MRN/αρ.είδους/καθαρή μάζα/συμπλ.μονάδες ή
Ζ-EU-MRN/αρ.είδους/καθαρή μάζα/συμπλ.μονάδες
Επισημαίνεται ότι ό MRN είναι ο αρ.διασάφησης και οι συμπληρωματικές μονάδες συμπληρώνονται εφόσον υπάρχουν.

3. Το προηγούμενο παραστατικό είναι δήλωση διαμετακόμισης Τ1 :
Ζ-821-MRN/αρ.είδους

4. Το προηγούμενο παραστατικό είναι δελτίο TIR :
Ζ-252-αριθμός ∆ελτίου TIR

5. Το προηγούμενο παραστατικό είναι ∆ελτίο ΑΤΑ :
Ζ-955-αριθμός ∆ελτίου ΑΤΑ

6. Όταν ως προηγούμενο παραστατικό νοούνται οι λογιστικές εγγραφές σε Ελεύθερη Ζώνη Τύπου Ι (πχ Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη) δηλαδή αρ. ΑΚΛΑ :
Ζ-CLE-Ημερομηνία/ αρ.Καταχώρισης λογιστικής εγγραφής
Προσοχή : η ημερομηνία συμπληρώνεται στην ακόλουθη μορφή : έτος(4ψηφία) μήνας(δύο ψηφία) ημέρα (δύο ψηφία).

7. Το προηγούμενο παραστατικό είναι ελλιπής διασάφηση εισαγωγής (τύπου Β) :
Υ-ΙΜ-ΜRN/αρ.είδους (ΜRN = αριθμός αρχικής διασάφησης τύπου Β)

8. Απλοποιημένες διαδικασίες – τελωνισμός στις εγκαταστάσεις του εισαγωγέα ή εξαγωγέα/εγγραφές στα λογιστικά βιβλία :
Υ-CLE-Ημερομηνία/αρ.καταχώρησης λογιστικής εγγραφής.
Προσοχή : η ημερομηνία συμπληρώνεται στην ακόλουθη μορφή : έτος(4ψηφία) μήνας(δύο ψηφία) ημέρα (δύο ψηφία).

Επισήμανση : Όταν τα προηγούμενα παραστατικά είναι περισσότερα του ενός, συμπληρώνεται η μνεία «00200» - «∆ιάφορα» και επισυνάπτεται κατάλογος με τα συνημμένα. Η συνημμένη κατάσταση δεν αναγράφεται στη θέση 44 της διασάφησης.

Θέση 41 : Συμπληρωματικές μονάδες μέτρησης

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται στην επανεξαγωγή και σε όλα τα καθεστώτα εκτός από τη διαμετακόμιση, όταν απαιτείται από το TARIC.
β- Τρόπος συμπλήρωσης : Σημειώνεται, όπου απαιτείται, η ποσότητα για το αντίστοιχο είδος, εκφρασμένη στη μονάδα μέτρησης που προβλέπεται στην ονοματολογία των εμπορευμάτων (ΣΤΗΛΗ 3 ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ∆ΑΣΜΟΛΟΓΙΟΥ)

Θέση 42 : Τιμή είδους

α – Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68), τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής - 51), προσωρινής εισαγωγής (53), μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο (91), τελωνειακής αποταμίευσης σε αποθήκες τύπου ∆ ή τύπου Ε που λειτουργεί με τους όρους της αποθήκης τύπου ∆ (71) και για την είσοδο εμπορευμάτων σε ελεύθερες ζώνες που υπόκεινται σε ελέγχους τύπου ΙΙ με την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται για την αποθήκη τύπου ∆ (78).
β- Τρόπος συμπλήρωσης :Συμπληρώνεται η τιμή που αφορά το εν λόγω είδος.

Θέση 44 : Ειδικές Μνείες/Προσκομιζόμενα έγγραφα

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά σε όλα τα καθεστώτα, στην επανεξαγωγή και στην απόδειξη του κοινοτικού χαρακτήρα.
β. Τρόπος συμπλήρωσης : Στην θέση αυτή αναγράφονται οι ειδικές μνείες, τα επισυναπτόμενα έγγραφα και οι κωδικοί των εθνικών φορολογικών επιβαρύνσεων. Ειδικότερα:
1. Ειδικές μνείες : Αναγράφονται ολογράφως οι ειδικές μνείες που απαιτούνται σύμφωνα με τις ειδικές ρυθμίσεις που ενδεχομένως ισχύουν, ακολουθούμενες από τον αντίστοιχο πενταψήφιο αριθμητικό κωδικό, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η κοινοτική νομοθεσία ρητά προσδιορίζει ότι ο εν λόγω κωδικός υποκαθιστά το κείμενο.
Οι Κοινοτικές ειδικές μνείες που συμπληρώνονται στη θέση 44 παρατίθενται στο παράρτημα 38 των ∆ΕΚΤΚ καν.2454/93 και είναι οι ακόλουθες :
Γενική κατηγορία — Κωδικός 0xxxx
Νομική βάση
Θέμα
Ειδική μνεία
Κωδικός
άρθρο 497 παράγραφος 3 του Καν.2454/93.
Αίτηση επί της διασάφησης για την έκδοση άδειας για υπαγωγή σε οικονομικό τελωνειακό καθεστώς
“Απλουστευμένη άδεια”
00100

Κατά την εισαγωγή — Κωδικός 1xxxx
Άρθρο 2 παρ. 1 καν.(ΕΚ) αριθ. 1147/2002
Προσωρινή αναστολή αυτόνομων δασμών
“Εισαγωγή βάσει πιστοποιητικού καταλληλότητας πτήσεων”
10100
Άρθρο 549 παρ. 1 του Καν.2454/93.
Λήξη της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής)
“Εμπορεύματα ΕΤ/Α”
10200
Άρθρο 549 παρ.2 του Καν.2454/93.
Λήξη της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής) (Ειδικά μέτρα εμπορικής πολιτικής)
“Εμπορεύματα ΕΤ/Α, Εμπορική πολιτική”
10300
Άρθρο 550 του Καν.2454/93.
Λήξη της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα επιστροφής)
“Εμπορεύματα ΕΤ/Ε”
10400
Άρθρο 583 του Καν.2454/93.
Προσωρινή εισαγωγή
“Εμπορεύματα ΠΕ”
10500

Κατά την εξαγωγή — Κωδικός 3xxxx
Άρθρο 280 παρ. 3 Καν.2454/93.
Ελλιπής διασάφηση εξαγωγής
“Απλουστευμένη εξαγωγή”
30100
Άρθρο 286 παρ. 4 Καν.2454/93
∆ιαδικασία εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον ενδιαφερόμενο τόπο
“Απλουστευμένη εξαγωγή” και αναγραφή του αριθμού της άδειας και του τελωνείου έκδοσης
30200
Άρθρο 298 Καν.2454/93
Εξαγωγή γεωργικών προϊόντων στο πλαίσιο των ειδικών προορισμών
Άρθ. 298 του καν. (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93. Ειδικός προορισμός: Εμπορεύματα προοριζόμενα για εξαγωγή — αποκλείεται η εφαρμογή γεωργικών επιστροφών
30300
Άρθρο 793 παρ. 3 Καν.2454/93
Επιθυμία ανάκτησης του αντιτύπου αριθ. 3
RET-EXP
30400

2. Επισυναπτόμενα έγραφα : Αναγράφονται τα στοιχεία των εγγράφων, πιστοποιητικών και αδειών που προβλέπονται από την Κοινοτική νομοθεσία τα οποία προσκομίζονται προς υποστήριξη της διασάφησης, συμπεριλαμβανομένων κατά περίπτωση των αντιτύπων ελέγχου Τ5, με τη μορφή 4ψήφιου αλφαριθμητικού κωδικού ακολουθούμενου από τον αριθμό αναγνώρισης του εγγράφου, πιστοποιητικού ή αδείας.
Τα εθνικά έγγραφα, πιστοποιητικά και άδειες που προσκομίζονται προς επίρρωση της διασάφησης αναγράφονται με τη μορφή 4ψήφιου κωδικού που αποτελείται από αριθμητικό χαρακτήρα ακολουθούμενο από 3 αλφαριθμητικούς χαρακτήρες. Ο κωδικός αυτός ακολουθείται από τον αριθμό αναγνώρισης του προσκομιζόμενου εγγράφου.
Η κατάσταση των εγγράφων, πιστοποιητικών και αδειών που προβλέπονται από την Κοινοτική νομοθεσία και οι σχετικοί κωδικοί τους περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων TARIC. Στον Πίνακα 13 του Προσαρτήματος περιλαμβάνεται κατάσταση με τα Κοινοτικά και Εθνικά έγγραφα, πιστοποιητικά και άδειες που προσκομίζονται προς επίρρωση της διασάφησης.

3. Κωδικοί εθνικών φορολογικών απαλλαγών: Αναγράφονται οι κωδικοί που αφορούν την απαλλαγή από εθνικές φορολογίες (εθνικοί κωδικοί που μέχρι την εφαρμογή του καν.2286/03 συμπληρώνονταν στη θέση 37β οι οποίοι πλέον συμπληρώνονται στον ειδικό γραμμογραφημένο χώρο της θέσης 44).
Ειδικότερα, συμπληρώνεται ο αλφαβητικός κωδικός του τομέα απαλλαγών από φόρους και ο αριθμητικός κωδικός που αφορά την έκταση (ύψος) της απαλλαγής Σε ειδικές περιπτώσεις φορολογικών ρυθμίσεων χρησιμοποιούνται στα πεδία αυτά οι δείκτες Φ_ _ .

Οι καταστάσεις με τους εθνικούς κωδικούς που αφορούν τις ατέλειες από φόρους περιλαμβάνονται στον Πίνακα 14 του Προσαρτήματος.
Επισημάνσεις :
1. Η θέση 44 συμπληρώνεται υποχρεωτικά στο πρώτο είδος μιας πολυκλασικής διασάφησης και προαιρετικά στα υπόλοιπα είδη.
2. Όταν η διασάφηση επανεξαγωγής μετά από καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης κατατίθεται σε τελωνείο διαφορετικό από το τελωνείο ελέγχου, σημειώνεται η πλήρης ονομασία και διεύθυνση του τελωνείου ελέγχου.
3. Όταν η διασάφηση υπαγωγής στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης κατατίθεται σε τελωνείο διαφορετικό από το τελωνείο ελέγχου, σημειώνεται η πλήρης ονομασία και διεύθυνση του τελωνείου ελέγχου.
4. Σε περίπτωση τελειοποίησης προς επανεξαγωγή ή τελειοποίησης προς επανεισαγωγή όπου ο κάτοχος Ενιαίας Άδειας διαφέρει από τον παραλήπτη ή εξαγωγέα, αντίστοιχα, στη θέση 44 της διασάφησης υπαγωγής στο καθεστώς συμπληρώνονται τα στοιχεία του κατόχου της Ενιαίας Άδειας.
5. Στη θέση 44 αναγράφεται επίσης και ο αριθμός αδείας σε περίπτωση που έχει εκδοθεί άδεια για χρήση απλοποιημένων διαδικασιών ή όπου απαιτείται ο αριθμός έγκρισης για τα οικονομικά τελωνειακά καθεστώτα.
6. Στην περίπτωση ελλιπούς διασάφησης εξαγωγής (άρθρο 280 παρ.3 των ∆ΕΚΤΚ, καν.2454/93) στη θέση 44 συμπληρώνεται ο κωδικός 30100 και η ειδική μνεία «Απλουστευμένη εξαγωγή»
7. Στη διαδικασία τελωνισμού στις εγκαταστάσεις του εξαγωγέα (άρθρο 286 παρ.4 των ∆ΕΚΤΚ, καν.2454/93) στη θέση 44 συμπληρώνεται ο κωδικός 30200 και η ειδική μνεία «Απλουστευμένη εξαγωγή», ο αριθμός αδείας και η αρχή έκδοσης αυτής (Τελωνειακή Περιφέρεια)
8. Από τη θέση 44 παρακολουθείται μόνο η απαλλαγή από φόρους. Η απαλλαγή από δασμούς παρακολουθείται από τη θέση 37β.
9. Στο καθεστώς διαμετακόμισης αναγράφεται η μνεία «Απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης υποχρεωτικής διαδρομής», στην περίπτωση που έχει χορηγηθεί σχετική άδεια από το Τελωνείο αναχώρησης.

Θέση 46 : Στατιστική αξία

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς εξαγωγής (10, 11, 23), τελειοποίησης προς επανεισαγωγή (21, 22) για επανεξαγωγή μετά από οικονομικό τελωνειακό καθεστώς (31), για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68), τελειοποίηση προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής - 51), προσωρινή εισαγωγή (53), μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο (91), τελωνειακή αποταμίευση σε αποθήκες τύπου ∆ ή τύπου Ε που λειτουργεί με τους όρους της αποθήκης τύπου ∆ (71), για την είσοδο εμπορευμάτων σε ελεύθερες ζώνες που υπόκεινται σε ελέγχους τύπου ΙΙ με την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται για την αποθήκη τύπου ∆ (78) και στην αποταμίευση με προχρηματοδότηση (76, 77).
Η συμπλήρωση της θέσης αυτής στο καθεστώς της διαμετακόμισης δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, είναι αναγκαία η συμπλήρωσή της, όταν η δήλωση υποβάλλεται μηχανογραφικά για λόγους αυτόματου υπολογισμού της απαιτούμενης εγγύησης.

β- Τρόπος συμπλήρωσης : Σημειώνεται η στατιστική αξία του εμπορεύματος, εκφρασμένη στο νόμισμα του κράτους μέλους στο οποίο διενεργούνται οι διατυπώσεις εξαγωγής ή εισαγωγής.

Επισημάνσεις :
1. Σύμφωνα με το άρθρο 9 του καν.1917/00 για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του καν.(ΕΚ) 1172/95 του Συμβουλίου όσον αφορά τις στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου η στατιστική αξία είναι :
- κατά την εξαγωγή, η αξία των εμπορευμάτων στον τόπο και τη στιγμή που εξέρχονται από το στατιστικό έδαφος του Κράτους μέλους εξαγωγής (αξία FOB)
- Κατά την εισαγωγή, η αξία των εμπορευμάτων στον τόπο και τη στιγμή που εισέρχονται στο στατιστικό έδαφος του κράτους μέλους εισαγωγής.

2. Ο υπολογισμός της αξίας των εμπορευμάτων πραγματοποιείται :
- σε περίπτωση πώλησης ή αγοράς, με βάση την τιμολογημένη αξία των εμπορευμάτων αυτών,
- στις λοιπές περιπτώσεις, με βάση το ποσό που θα είχε τιμολογηθεί σε περίπτωση πώλησης ή αγοράς

Στις περιπτώσεις που καταρτίζεται, η δασμολογητέα αξία, ορισμένη σύμφωνα με τον ΚΤΚ καν.2913/92, αποτελεί τη βάση για τον καθορισμό της αξίας των εμπορευμάτων.

3. Η στατιστική αξία πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τα συνακόλουθα έξοδα, όπως τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης που αφορούν το τμήμα της διαδρομής το οποίο :
- σε περίπτωση εξαγωγής, βρίσκεται στο στατιστικό έδαφος του κράτους μέλους εξαγωγής,
- σε περίπτωση εισαγωγής, βρίσκεται έξω από το στατιστικό έδαφος του κράτους μέλους εισαγωγής.

Αντίθετα, η στατιστική αξία δεν περιλαμβάνει τους φόρους τους οφειλόμενους κατά την εξαγωγή ή την εισαγωγή, όπως οι τελωνειακοί δασμοί, ο φόρος προστιθέμενης αξίας, οι ειδικοί φόροι, οι κρατήσεις, οι επιστροφές κατά την εξαγωγή ή άλλοι φόροι με ισοδύναμο αποτέλεσμα.

Επισήμανση : Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Καν. 1172/95 του Συμβουλίου σχετικά με τις στατιστικές για τις ανταλλαγές αγαθών της Κοινότητας και των κρατών μελών με τις τρίτες χώρες, το στατιστικό έδαφος της Κοινότητας και των κρατών μελών της αντιστοιχεί στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, όπως ορίζεται από το άρθρο 3 του ΚΤΚ καν.2913/92.

Εξαίρεση αποτελεί η Ελιγολάνδη, η οποία περιλαμβάνεται στο Στατιστικό έδαφος της Κοινότητας, όχι όμως στο Τελωνειακό.

Θέση 47 : Υπολογισμός των επιβαρύνσεων

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 07, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, 61, 63, 68), τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής - 51), προσωρινής εισαγωγής (53), μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο (91), τελωνειακής αποταμίευσης σε αποθήκες τύπου ∆ ή τύπου Ε που λειτουργεί με τους όρους της αποθήκης τύπου ∆ (71) και για την είσοδο εμπορευμάτων σε ελεύθερες ζώνες που υπόκεινται σε ελέγχους τύπου ΙΙ με την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται για την αποθήκη τύπου ∆ (78).
β- Τρόπος συμπλήρωσης : Σημειώνεται με τη συμπλήρωση του κατάλληλου κωδικού, το είδος της επιβάρυνσης, η βάση της επιβάρυνσης, ο εφαρμοζόμενος φορολογικός συντελεστής, το οφειλόμενο ποσό και ο επιλεγόμενος τρόπος πληρωμής.
Οι χρησιμοποιούμενοι Κοινοτικοί και Εθνικοί κωδικοί που αφορούν το είδος της επιβάρυνσης περιλαμβάνονται στον Πίνακα 15 του Προσαρτήματος.

Επισημάνσεις : Σύμφωνα με τη νέα κατάταξη οι κωδικοί που αφορούν τους Ιδίους Πόρους της

Κοινότητας και το ΦΠΑ είναι αλφαριθμητικοί, ως ακολούθως :
-∆ασμοί που επιβάλλονται στα βιομηχανικά προϊόντα
--->
Κωδ. Μηχ/σης Α00

-∆ασμοί που επιβάλλονται στα γεωργικά προϊόντα
--->
Κωδ. Μηχ/σης Α10

-Πρόσθετοι δασμοί
--->
Κωδ. Μηχ/σης Α20
(προσθετοι δασμοί). Επειδή πρόκειται για νέο κωδικό, επισημαίνεται ότι σε αυτόν θα κατατάσσονται τα έσοδα που αφορούν πρόσθετους δασμούς και επιβάλλονται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις στα γεωργικά προϊόντα –ζάχαρη (κεφ. 17 καν. 318/2006 και 951/2006) και πουλερικά (καν. 1484/1995) - καθώς και εκείνα που προκύπτουν από την εφαρμογή μέτρων διασφάλισης και αντιποίνων , τα οποία επιβάλλονται τόσο σε γεωργικά όσο και σε βιομηχανικά προϊόντα. Τα έσοδα που θα κατατάσσονται σε αυτό το κωδικό μηχανογράφησης θα αντιστοιχούν στον κωδικό προϋπολογισμού 1911.


-Οριστικοί δασμοί αντιντάμπινγκ
--->
Κωδ. Μηχ/σης Α30
-Προσωρινοί δασμοί αντιντάμπινγκ
--->
Κωδ. Μηχ/σης Α35
-Οριστικός αντισταθμιστικός δασμός
--->
Κωδ. Μηχ/σης Α40
-Προσωρινός αντισταθμιστικός δασμός
--->
Κωδ. Μηχ/σης Α45
-ΦΠΑ
--->
Κωδ. Μηχ/σης Β00
Στον κωδικό αυτό θα κατατάσσονται τα έσοδα από ΦΠΑ εμπορευμάτων τρίτων χωρών που κατατάσσονταν στους κωδικούς μηχ/σης : 300, 304, 308, 312, 316.
Επειδή για εθνικούς λόγους προκύπτει η ανάγκη κατάταξης των εσόδων από ΦΠΑ με βάση τους κωδικούς προϋπολογισμού δημιουργήθηκαν οι ακόλουθες εθνικές ονοματολογίες στο TARIC:
- Κεφάλαιο 24 ονοματολογία καπνικών με ΚΩ∆: 1Α10000
- Κεφάλαιο 27 ονοματολογία πετρελαιοειδών με ΚΩ∆: 1Α20000.
Οι ονοματολογίες αυτές λειτουργούν βοηθητικά στο πρόγραμμα προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτοματοποιημένη κατάταξη των εσόδων στους κωδικούς προϋπολογισμού με βάση τον κωδικό του εμπορεύματος κατά τη στιγμή που πραγματοποιείται η λειτουργία του κλεισίματος της ημέρας προκειμένου ο ταμίας να εκτυπώσει τη συγκεντρωτική κατάσταση εισπράξεων της ημέρας.
Με τον τρόπο αυτό ανάλογα με το κωδικό του εμπορεύματος προκύπτει η ακόλουθη κατάταξη των εσόδων στους κωδικούς προϋπολογισμού:
- Κεφάλαιο 24 αποδίδονται στον κωδικό προϋπολογισμού 1158
- Κεφάλαιο 27 αποδίδονται στον κωδικό προϋπολογισμού 1157
- Λοιπά εμπορεύματα αποδίδονται στον κωδικό προϋπολογισμού 1151
Την ίδια κωδικοποίηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν και τα μη μηχανογραφημένα τελωνεία για την κατάταξη των εσόδων στους κωδικούς προϋπολογισμού.


-Φορολογικές επιβαρύνσεις κατά την εξαγωγή γεωργ. Προϊόντων
--->
Κωδ. Μηχ/σης C10
-Τόκοι υπερημερίας (τέλη εκπρόθεσμης καταβολής)
--->
Κωδ. Μηχ/σης D00
Επισημαίνεται ότι στον κωδικό D00 θα κατατάσσονται τα έσοδα που αντιστοιχούσαν στον κωδικό μηχανογράφησης 420, ενώ θα παραμείνει σε ισχύ ο κωδικός μηχανογράφησης 432 στον οποίο κατατάσσονται τα έσοδα από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μη φορολογικών εσόδων (για παράδειγμα επί προστίμων ή πολλαπλών τελών).


-Εξισωτικοί τόκοι (π.χ. τελειοποίηση προς επανεξαγωγή)
--->
Κωδ. Μηχ/σης D10
-Εξισωτικοί τόκοι ΦΠΑ

--->

Κωδ. Μηχ/σης Β10

-Τόκοι Υπερημερίας ΦΠΑ

--->

Κωδ. Μηχ/σης Β20

-Φορολογικές επιβαρύνσεις κατά την εξαγωγή

--->

Κωδ. Μηχ/σης C00

Πρόκειται για νέους κωδικούς εσόδων που έχουν σχεδιασθεί για μελλοντική χρήση


Πρόσθετα στοιχεία υπολογισμού :
Είδος
Φορολογική Βάση
Συντελεστής
Ποσό
800
Ποσά που αυξάνουν τη φορολογητέα αξία ΦΠΑ

ΧΧΧ
804
Εισφορά υπέρ ΤΑΚΕ

ΧΧΧ
808
Ποσά που αφαιρούνται από τη φορολογητέα αξία

ΧΧΧ
810
Συμψηφισμός ΦΠΑ (Καπνικά – οινοπνευματώδη)

ΧΧΧ
812
Ποσά ΕΦΚ για συμψηφισμό

ΧΧΧ
814
ΟΓΑ που αναλογεί στα καταστραφέντα Ελληνικά τσιγάρα

ΧΧΧ
816
Φορολογητέα αξία αυτοκινήτων και καπνικών προϊόντων

ΧΧΧ
900
Τιμή εισόδου

ΧΧΧ
902
Τιμή CIF

ΧΧΧ
904
Τιμή CIF πριν τον τελωνισμό

ΧΧΧ
906
Καθαρή τιμή ελεύθερο στα σύνορα

ΧΧΧ
908
Καθαρή τιμή ελεύθερο στα σύνορα πριν τον τελωνισμό

ΧΧΧ

Πέραν των ανωτέρω πρόσθετων στοιχείων υπολογισμού χρησιμοποιούνται και άλλα που περιλαμβάνονται στον πίνακα των μονάδων μέτρησης ανάλογα με τον κωδικό του εμπορεύματος (πχ 100 λίτρα, 1000 τεμάχια κλπ) Πίνακας 12 του Προσαρτήματος.
Η αντιστοιχία παλαιών και νέων κωδικών επιβαρύνσεων αποτυπώνεται στον Πίνακα 16 του Προσαρτήματος και οι κωδικοί τρόπων πληρωμής παρατίθενται στο Πίνακα 17 του Προσαρτήματος.

Θέση 48 : αναστολή πληρωμής

Στη θέση αυτή συμπληρώνεται ο κατάλληλος κωδικός, σε περίπτωση που εγκρίνεται αναστολή πληρωμής :
1 Αναστολή πληρωμής Εισαγωγικών ή Εξαγωγικών δασμών (άρθρο 224 και επομ. καν. 2913/92)
2 Αναστολή πληρωμής τέλους ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων (για κάλυψη εκθεσιακών αναγκών άρθρο 11 Ν.1477/84).
3 Απαλλαγή από το Φ.Π.Α με το Ε.∆.∆.Α (∆.1163/678/Ε0017/30-08-2001 ΑΥΟ).
4 Αναστολή καταβολής (όχι στο Τελωνείο) του Φ.Π.Α. στα εισαγόμενα επενδυτικά αγαθά. (ΑΥΟ Π.2869/87)
5 Αναστολή καταβολής (όχι στο Τελωνείο) του Φ.Π.Α. στα εισαγόμενα περιοδικά κ.λ.π. (άρθρο 23 Ν.2859/00)
6 Αναστολή πληρωμής για 56 ημέρες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του Φ.Π.Α. στα βιομηχανοποιημένα καπνά.

Προσοχή: Ο κωδικός αυτός χρησιμοποιείται στη διασάφηση μόνο για την περίπτωση που προβλέπεται από το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 104 του Ν.2960/01 (εισαγωγή βιομηχανοποιημένων καπνών από εδάφη της παρ. 4 του άρθρου 54 του Ν.2960/01)

Θέση 49 : Ταυτότητα της αποθήκης

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά :
- για την επανεξαγωγή εμπορευμάτων μετά από αποταμίευση (31),
- για τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία (01, 02, 40, 41, 42, 43, 45, 48, 49, τελειοποίηση προς επανεξαγωγή (σύστημα αναστολής - 51), προσωρινή εισαγωγή (53), μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο (91), όταν προηγούμενο καθεστώς είναι καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης ή τα εμπορεύματα ήταν τοποθετημένα σε ελεύθερες ζώνες που υπόκεινται σε ελέγχους τύπου Ι ή ελέγχου τύπου ΙΙ ή ήταν τοποθετημένα σε εγκεκριμένες αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης, υπό τη διαχείριση τρίτων.
- για υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης (71), αποταμίευσης με προχρηματοδότηση (76,77) και για την είσοδο εμπορευμάτων σε ελεύθερες ζώνες που υπόκεινται σε ελέγχους τύπου ΙΙ (78).

β- Τρόπος συμπλήρωσης
: Σημειώνονται τα στοιχεία αναφοράς της αποθήκης στην οποία πρόκειται να αποθηκευτούν ή από την οποία εξέρχονται τα εμπορεύματα (αποταμίευση, Ελεύθερη Ζώνη ελέγχου Τύπου Ι ή Τύπου ΙΙ), βάσει της ακόλουθης κωδικοποίησης :

1. Γράμμα που υποδηλώνει το είδος της αποθήκης, ως ακολούθως :
A ―> Αποθήκη αποταμίευσης Τύπου Α
B ―> Αποθήκη αποταμίευσης Τύπου Β
C ―> Αποθήκη αποταμίευσης Τύπου Γ
D ―> Αποθήκη αποταμίευσης Τύπου ∆
Ε ―> Αποθήκη αποταμίευσης Τύπου Ε
F ―> Αποθήκη αποταμίευσης Τύπου ΣΤ
Y ―> Αποθήκη εκτός αποθήκης Τελωνειακής αποταμίευσης.
Επισήμανση : Ο κωδικός αυτός αφορά εγκεκριμένες αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης υπό τη διαχείριση τρίτων.
Z ―> Ελεύθερη Ζώνη ή Ελεύθερη αποθήκη

2. Ο αριθμός έγκρισης – αναγνωριστικός αριθμός της αποθήκης.

3. Κωδικός χώρας του κράτους μέλους της άδειας, όπως προβλέπεται στον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό σχετικά με την ονοματολογία των χωρών και εδαφών για τις στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου της Κοινότητας και του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών της, – για την Ελλάδα GR.
Επισημάνσεις :

1. Στην περίπτωση αποθήκης αποταμίευσης, σημειώνεται:
- ο τύπος της αποθήκης με λατινικούς χαρακτήρες (Α έως F)
- ο αύξων αριθμός της, κατά το άρθρο 1 της Τ.1460/10/Γ0019/21-3-02 ΑΥΟ, αρμόδιας τελωνειακής αρχής για την έκδοση της άδειας, δηλαδή της Τελωνειακής Περιφέρειας, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η αποθήκη αποταμίευσης ή όταν πρόκειται για αποθήκη τύπου Ε, η έδρα της επιχείρησης
- ο αύξων αριθμός καταχώρησης στο ειδικό βιβλίο αδειών αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 της Τ.1460/10/Γ0019/21-3-02 ΑΥΟ
- ο κωδικός GR.

Παραδείγματα. Για αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης Τύπου Γ, με αύξοντα αριθμό καταχώρησης 425, στη χωρική αρμοδιότητα της Τελωνειακής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης σημειώνεται ο κωδικός C02425GR.
Για αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης Τύπου ΣΤ, με αύξοντα αριθμό καταχώρησης 112, στη χωρική αρμοδιότητα της Τελωνειακής Περιφέρειας Καβάλας σημειώνεται ο κωδικός F04112GR.

2. Στην περίπτωση εγκεκριμένης αποθήκης προσωρινής εναπόθεσης υπό τη διαχείριση τρίτων, σημειώνεται :
- ο κωδικός Υ
- ο κωδικός της Τελωνειακής Περιφέρειας που εξέδωσε την άδεια για τη λειτουργία της αποθήκης προσωρινής εναπόθεσης
- ο αριθμός καταχώρησης της αδείας
- ο κωδικός GR.

Παράδειγμα. Για την αποθήκη προσωρινής εναπόθεσης υπό τη διαχείριση τρίτων, με άδεια που έχει
εκδοθεί από την Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής και με αριθμό καταχώρησης 002 συμπληρώνεται ο κωδικός Υ01002GR

3. Όσον αφορά τον κωδικό των Ελευθέρων Ζωνών διευκρινίζουμε ότι αυτός αφορά μόνο τις Ελεύθερες Ζώνες τύπου Ι, δεδομένου ότι οι Ελεύθερες Ζώνες Ελέγχου τύπου ΙΙ λειτουργούν με τις διατάξεις της τελωνειακής αποταμίευσης. Έτσι για τις δύο Ελεύθερες Ζώνες ελέγχου τύπου Ι που έχουμε στη χώρα μας, οι κωδικοί θα είναι:
- Ελεύθερη Ζώνη Θεσσαλονίκης ―> Z1GR
- Ελεύθερη Ζώνη Ηρακλείου ―> Z2GR και
- η Ελεύθερη Ζώνη του Αστακού που πρόκειται να λειτουργήσει μελλοντικά θα έχει τον κωδικό ―> Z3GR.

Θέση 50 : Κύριος Υπόχρεος

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά για το καθεστώς διαμετακόμισης.
β- Τρόπος συμπλήρωσης : στη θέση αυτή αναγράφεται το ονοματεπώνυμο ή η εταιρική επωνυμία και η πλήρης διεύθυνση του κύριου υπόχρεου και ο αριθμός αναγνώρισης (ΤΙΝ) αυτού, εφόσον του έχει χορηγηθεί τέτοιος αριθμός (μηχανογραφική διαδικασία).
Στην περίπτωση που η δήλωση κατατίθεται από αντιπρόσωπο του κύριου υπόχρεου, στη θέση αυτή αναγράφονται επίσης και τα στοιχεία αυτού.
Η θέση 50 φέρει την υπογραφή του προσώπου που καταθέτει τη δήλωση στο Τελωνείο.

Θέση 51 : Τελωνεία ∆ιέλευσης

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : η θέση αυτή συμπληρώνεται στο καθεστώς της διαμετακόμισης εφόσον έχουν ορισθεί τελωνεία διέλευσης.
β- Τρόπος συμπλήρωσης : Συμπληρώνεται ο 8ψήφιος κωδικός των Τελωνείων διέλευσης, όπως αυτός προβλέπεται για τη συμπλήρωση της θέσης 29.

Θέση 52 : Εγγύηση

α- Τρόπος συμπλήρωσης : η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά στο καθεστώς της διαμετακόμισης.
β- Τρόπος συμπλήρωσης : Συμπληρώνεται κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος της χρησιμοποιούμενης εγγύησης, με τον κατάλληλο κωδικό, τον αριθμό του πιστοποιητικού συνολικής εγγύησης ή απαλλαγής από την υποχρέωση σύστασης εγγύησης, τον αριθμό του τίτλου μεμονωμένης εγγύησης και κατά περίπτωση το τελωνείο εγγύησης.
Οι χρησιμοποιούμενοι κωδικοί περιλαμβάνονται στο παράρτημα 38 των ∆ΕΚΤΚ καν.2454/93 και είναι οι ακόλουθοι :
Κατάσταση
Κωδικός
Άλλα αναγκαία στοιχεία
 Απαλλαγή από την εγγύηση (άρθρα 94 παράγραφος 4 του ΚΤΚ, καν.2913/92 και 380 παράγραφος 3 των ∆ΕΚΤΚ, καν.2454/93)
0
Αριθμός του πιστοποιητικού απαλλαγής από την εγγύηση
Συνολική εγγύηση
1
- Αριθμός του πιστοποιητικού συνολικής εγγύησης
- Τελωνείο εγγύησης
Μεμονωμένη εγγύηση από τριτεγγυητή
2
- Στοιχεία της πράξης εγγύησης - Τελωνείο εγγύησης
Μεμονωμένη εγγύηση σε μετρητά
3
-
 Μεμονωμένη εγγύηση με τίτλους
4
Αριθμός του τίτλου μεμονωμένης εγγύησης
Απαλλαγή από την εγγύηση (άρθρο 95 του ΚΤΚ)
6
-
Απαλλαγή από την υποχρέωση σύστασης εγγύησης ορισμένων δημόσιων οργανισμών
8
-
Μεμονωμένη εγγύηση (Παράρτημα 47Α σημείο 3 των ∆ΕΚΤΚ, καν.2454/93)
9
- Στοιχεία της πράξης εγγύησης - Τελωνείο εγγύησης


Όταν η χρησιμοποιούμενη εγγύηση δεν καλύπτει τη διέλευση από χώρες ΕΖΕΣ στο σημείο «δεν ισχύει για» συμπληρώνονται ο κωδικός της χώρας ή των χωρών ΕΖΕΣ για την οποία ή τις οποίες δεν ισχύει η εγγύηση, σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό σχετικά με την ονοματολογία των χωρών και εδαφών για τις στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου της Κοινότητας και του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών της.

Θέση 53 : Τελωνείο Προορισμού

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : συμπληρώνεται υποχρεωτικά στο καθεστώς της διαμετακόμισης.
β- Τρόπος συμπλήρωσης : Συμπληρώνεται ο 8ψήφιος κωδικός του τελωνείου προορισμού, όπως αυτός προβλέπεται για τη συμπλήρωση της θέσης 29.

Θέση 54 : Τόπος και ημερομηνία, υπογραφή και

ονοματεπώνυμο του διασαφιστή ή του αντιπροσώπου του.
α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά σε όλα τα καθεστώτα, στην επανεξαγωγή και στην απόδειξη του κοινοτικού χαρακτήρα.
β- Τρόπος συμπλήρωσης : Σημειώνεται ο τόπος, η ημερομηνία, το ονοματεπώνυμο του διασαφιστή ή του αντιπροσώπου του και τίθεται η υπογραφή αυτού.

Σημειώνεται ότι στο καθεστώς της διαμετακόμισης η υπογραφή και τα στοιχεία του κύριου
υπόχρεου και του αντιπροσώπου του, που καταθέτει τη δήλωση, τίθενται στη θέση 50.

Θέση 55 : Μεταφορτώσεις

α- Υποχρέωση συμπλήρωσης : Συμπληρώνεται στο καθεστώς της διαμετακόμισης, όταν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς εμπορευμάτων που έχουν τεθεί στο καθεστώς της διαμετακόμισης γίνει αλλαγή μεταφορικού μέσου ή εμπορευματοκιβωτίου.
β- Τρόπος συμπλήρωσης : οι τρεις πρώτες γραμμές της θέσης, «τόπος και χώρα», «ταυτότητα και εθνικότητα νέου μεταφορικού μέσου» και σε περίπτωση αλλαγής εμπορευματοκιβωτίου «ταυτότητα νέου εμπορευματοκιβωτίου» συμπληρώνονται από τον μεταφορέα που πραγματοποιεί τη μεταφόρτωση μετά από άδεια της τελωνειακής αρχής που είναι αρμόδια για τον τόπο που λαμβάνει χώρα η μεταφόρτωση.
Στο υπόλοιπο μέρος της θέσης εγγράφονται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή, ο αριθμός και τα στοιχεία των νέων μολυβδοσφραγίδων, εφόσον τεθούν, καθώς και η σχετική θεώρηση.

Θέση 56: Λοιπά περιστατικά κατά τη μεταφορά

α – Υποχρέωση συμπλήρωσης : η θέση αυτή συμπληρώνεται στο καθεστώς της διαμετακόμισης για να περιγραφούν τυχόν συμβάντα κατά τη μεταφορά των εμπορευμάτων, άλλα από τις μεταφορτώσεις.
β- Τρόπος συμπλήρωσης : Στη θέση αυτή αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας του νέου ρυμουλκού σε περίπτωση που γίνει αλλαγή αυτού κατά τη μεταφορά, όταν το ημιρυμουλκούμενο στο οποίο είναι φορτωμένα τα εμπορεύματα παραμένει το ίδιο.

Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται θεώρηση από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές.


E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου