Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Επικαιροποίηση καταλόγων ειδών διπλής χρήσης του καν (ΕΚ) 428/2009, (Μάθημα 6) 30 Δεκεμβρίου 2014



Επικαιροποίηση καταλόγων ειδών διπλής χρήσης του καν (ΕΚ) 428/2009, (Μάθημα 6) 30 Δεκεμβρίου 2014 

30.12.2014   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
L 371/1

ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1382/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ
της 22ας Οκτωβρίου 2014
για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 του Συμβουλίου περί κοινοτικού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, της μεταφοράς, της μεσιτείας και της διαμετακόμισης ειδών διπλής χρήσης (σελίδες 212)
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 428/2009 του Συμβουλίου, της 5ης Μαΐου 2009, περί κοινοτικού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, της μεταφοράς, της μεσιτείας και της διαμετακόμισης ειδών διπλής χρήσης (1), και ιδίως το άρθρο 15 παράγραφος 3,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 του Συμβουλίου, τα είδη διπλής χρήσης πρέπει να υπόκεινται σε αποτελεσματικό έλεγχο όταν εξάγονται από την Ένωση ή διαμετακομίζονται μέσω της Ένωσης, ή παραδίδονται σε τρίτη χώρα ως αποτέλεσμα υπηρεσιών μεσιτείας οι οποίες παρέχονται από μεσίτη που είναι κάτοικος της Ένωσης ή εδρεύει στην Ένωση.

(2)
Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 θεσπίζει τον κοινό κατάλογο των ειδών διπλής χρήσης τα οποία υπόκεινται σε ελέγχους στην Ένωση. Οι αποφάσεις για τα είδη που υπόκεινται σε ελέγχους λαμβάνονται εντός του πλαισίου της Ομάδας της Αυστραλίας, του Καθεστώτος Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας, της ομάδας πυρηνικών προμηθευτών, της ρύθμισης του Wassenaar και της σύμβασης για τα χημικά όπλα.

(3)
Ο κατάλογος ειδών διπλής χρήσης που παρατίθεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 πρέπει να επικαιροποιείται τακτικά, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων ασφαλείας και η διαφάνεια καθώς και να διατηρείται η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων. Για να διευκολυνθούν οι αναφορές για τις αρχές ελέγχου των εξαγωγών και τους οικονομικούς παράγοντες, θα πρέπει να δημοσιευθεί επικαιροποιημένη και ενοποιημένη έκδοση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009.

(4)
Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 428/2009 εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να επικαιροποιήσει τον κατάλογο των ειδών διπλής χρήσης που καθορίζονται στο παράρτημα I με κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με τις συναφείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, και τις τυχόν τροποποιήσεις αυτών, που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη ως συμβαλλόμενα μέρη των διεθνών καθεστώτων μη διάδοσης και διευθετήσεων ελέγχου των εξαγωγών ή με την κύρωση των οικείων διεθνών συνθηκών.

(5)
Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 428/2009 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 αντικαθίσταται από το κείμενο που περιλαμβάνεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.
Άρθρο 2
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες, 22 Οκτωβρίου 2014.
Για την Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
José Manuel BARROSO




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I
Κατάλογος αναφερόμενος στο άρθρο 3 του παρόντος κανονισμού
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΔΩΝ ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
Ο παρών κατάλογος αποτελεί τεχνική εφαρμογή για τους διεθνώς συμφωνημένους ελέγχους των προϊόντων διπλής χρήσης, όπου περιλαμβάνονται η Ρύθμιση του Wassenaar, το Καθεστώς Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας (MTCR), η Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών (NSG), η Ομάδα της Αυστραλίας και η σύμβαση για τα Χημικά Όπλα (CWC).
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Σημειώσεις
Αρκτικόλεξα και συντμήσεις
Ορισμοί
Κατηγορία 0
Πυρηνικά υλικά, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός

Κατηγορία 1
Ειδικά υλικά και συναφής εξοπλισμός

Κατηγορία 2
Επεξεργασία υλικών

Κατηγορία 3
Ηλεκτρονικά

Κατηγορία 4
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Κατηγορία 5
Τηλεπικοινωνίες και «ασφάλεια πληροφοριών»

Κατηγορία 6
Αισθητήρες και λέιζερ

Κατηγορία 7
Αεροναυτική και αεροηλεκτρονική

Κατηγορία 8
Θαλάσσιο περιβάλλον

Κατηγορία 9
Αεροδιαστημική και πρόωση
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I
1.
Για τον έλεγχο των προϊόντων που προορίζονται ή έχουν τροποποιηθεί για στρατιωτική χρήση βλέπε τον ή τους σχετικούς καταλόγους ελέγχων στρατιωτικών προϊόντων οι οποίοι διατηρούνται από τα κράτη μέλη. Οι αναφορές στο παράρτημα «ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» αφορούν τους καταλόγους αυτούς.

2.
Ο στόχος των ελέγχων που περιλαμβάνονται στο παρόν παράρτημα δεν πρέπει να παραβιάζεται με την εξαγωγή οποιωνδήποτε μη ελεγχόμενων προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων) που περιέχουν ένα ή περισσότερα ελεγχόμενα κατασκευαστικά μέρη, όταν το ελεγχόμενο κατασκευαστικό μέρος ή μέρη αποτελούν κύρια στοιχεία των προϊόντων και είναι δυνατόν να αφαιρεθούν ή να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
ΣΗΜ.: Για να κριθεί κατά πόσο ένα κατασκευαστικό μέρος ή μέρη πρέπει να θεωρούνται κύριο στοιχείο, είναι αναγκαίο να σταθμισθούν οι παράγοντες της ποσότητας, της αξίας και της τεχνογνωσίας που υπεισέρχονται καθώς και άλλες ειδικές συνθήκες που δύνανται να καταστήσουν το ελεγχόμενο κατασκευαστικό μέρος ή μέρη κύριο στοιχείο των προϊόντων που παράγονται.

3.
Τα προϊόντα που απαριθμούνται στο παρόν παράρτημα περιλαμβάνουν τόσο νέα όσο και μεταχειρισμένα προϊόντα.

4.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χημικές ουσίες αναφέρονται με το όνομά τους και τον αριθμό CAS. Ο κατάλογος έχει εφαρμογή στις χημικές ουσίες με τον ίδιο συντακτικό τύπο, συμπεριλαμβανομένων των ενυδατωμένων τους μορφών, ανεξαρτήτως ονόματος ή αριθμού CAS. Οι αριθμοί CAS παρατίθενται για να διευκολύνουν τον προσδιορισμό μιας συγκεκριμένης ουσίας ή μείγματος, ανεξαρτήτως ονοματολογίας. Οι αριθμοί CAS δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοναδικοί κωδικοί ταυτότητας, διότι ορισμένες μορφές της αναγραφόμενης ουσίας έχουν διαφορετικούς αριθμούς CAS, ενώ και τα μείγματα που περιέχουν μια αναγραφόμενη ουσία μπορεί να έχουν διαφορετικούς αριθμούς CAS.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΝΤΝ)
(Να διαβαστεί σε σχέση με το τμήμα Ε της κατηγορίας 0.)
Η «τεχνολογία» που συνδέεται άμεσα με οποιοδήποτε από τα προϊόντα που υπάγονται στην κατηγορία 0 ελέγχεται σύμφωνα με τις διατάξεις της κατηγορίας 0.
Η «τεχνολογία» για την «ανάπτυξη», «παραγωγή» ή «χρήση» ελεγχόμενων προϊόντων παραμένει υπό έλεγχο ακόμα και αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση μη ελεγχόμενων προϊόντων.
Η έγκριση εξαγωγής προϊόντων επιτρέπει επίσης την εξαγωγή στον ίδιο τελικό χρήστη της ελάχιστης «τεχνολογίας» που απαιτείται για την εγκατάσταση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την επισκευή αυτών των προϊόντων.
Οι έλεγχοι που αφορούν τη μεταφορά «τεχνολογίας» δεν εφαρμόζονται στις πληροφορίες «ελευθέρας χρήσεως» ή στη «βασική επιστημονική έρευνα».
ΓΕΝΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (GTN)
(Να διαβαστεί σε σχέση με το τμήμα Ε των κατηγοριών 1 έως 9.)
Η εξαγωγή «τεχνολογίας» η οποία «απαιτείται» για την «ανάπτυξη», την «παραγωγή» ή τη «χρήση» ελεγχόμενων προϊόντων των κατηγοριών 1 έως 9, ελέγχεται σύμφωνα με τις διατάξεις των κατηγοριών 1 έως 9.
Η «τεχνολογία» που «απαιτείται» για την «ανάπτυξη», «παραγωγή» ή τη «χρήση» ελεγχόμενων προϊόντων, παραμένει υπό έλεγχο ακόμα και όταν εφαρμόζεται σε μη ελεγχόμενα προϊόντα.
Έλεγχοι δεν εφαρμόζονται στην «τεχνολογία» την ελάχιστη που απαιτείται για την εγκατάσταση, τη λειτουργία, τη συντήρηση (έλεγχο) και την επισκευή των προϊόντων που δεν ελέγχονται ή των οποίων η εξαγωγή έχει εγκριθεί.
ΣΗΜ.: Αυτό δεν καθιστά ελεύθερη την «τεχνολογία» που καθορίζεται στα σημεία 1Ε002.ε., 1Ε002.στ., 8Ε002.α. και 8Ε002.β.
Έλεγχοι στη μεταφορά «τεχνολογίας» δεν εφαρμόζονται στις πληροφορίες «ελευθέρας χρήσεως», ούτε στη «βασική επιστημονική έρευνα» ή στις ελάχιστες απαραίτητες πληροφορίες για τις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
ΓΕΝΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΕΡΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (GSN)
(Οι παρατηρήσεις αυτές υπερισχύουν οποιουδήποτε ελέγχου στα πλαίσια του τμήματος Δ των κατηγοριών 0 έως 9.)
Οι κατηγορίες 0 έως 9 του παρόντος καταλόγου δεν ελέγχουν το «λογισμικό» το οποίο είτε:
α.
Διατίθεται ελεύθερα στην αγορά:
1.
Διατίθεται στη χονδρική και λιανική πώληση, χωρίς περιορισμούς, μέσω:
α.
Συνήθων συναλλαγών,

β.
Ταχυδρομικών παραγγελιών·

γ.
Ηλεκτρονικών συναλλαγών· ή

δ.
Τηλεφωνικών παραγγελιών· και

2.
Έχει σχεδιασθεί κατά τρόπο που να επιτρέπει την εγκατάστασή του από τον χρήστη χωρίς σημαντική περαιτέρω βοήθεια από τον προμηθευτή·
ΣΗΜ.: Το στοιχείο α. της Γενικής Σημείωσης περί Λογισμικού δεν καθιστά ελεύθερο το «λογισμικό» που προσδιορίζεται στην Κατηγορία 5 - Μέρος 2 («Ασφάλεια Πληροφοριών»).

β.
Είναι «ελευθέρας χρήσεως»· ή

γ.
Ο ελάχιστος «αντικειμενικός κώδικας» που απαιτείται για την εγκατάσταση, τη λειτουργία, τη συντήρηση (έλεγχο) ή την επισκευή των ΕΙΔΏΝ των οποίων η εξαγωγή έχει εγκριθεί.
ΣΗΜ.: Το στοιχείο γ. της Γενικής Σημείωσης περί Λογισμικού δεν καθιστά ελεύθερο το «λογισμικό» που προσδιορίζεται στην Κατηγορία 5 - Μέρος 2 («Ασφάλεια Πληροφοριών»).
ΑΚΡΩΝΥΜΙΑ Ή ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στην παράγραφο 6.5, στη σελίδα 108 του Διοργανικού εγχειριδίου σύνταξης κειμένων (έκδοση 2011), για κείμενα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
χρησιμοποιείται υποδιαστολή για τον διαχωρισμό ενός ακέραιου αριθμού από τα δεκαδικά ψηφία (π.χ. 3,67 cm),

χρησιμοποιείται διάστημα για την αναγραφή των χιλιάδων σε ακέραιους αριθμούς (π.χ. 100 000).

Η χρήση του κειμένου που ενσωματώνεται στο παρόν παράρτημα ακολουθεί την πρακτική που περιγράφεται ανωτέρω.


Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε


(Κωδικοί  Μαθημάτων από 1-12)

ΟΔΗΓΌΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ για
Σχολή Εκτελωνιστών
Sxoli Ekteloniston.blogpost.gr
(1)
Μάθημα: Τελωνειακού Δικαίου (1)
(2)
Μάθημα: Δασμολόγιο, Δασμοί και Λοιποί Φόροι (Μέρος Α)  (2)
(3)
Μάθημα: Δασμολόγιο, Δασμοί και Λοιποί Φόροι (Μέρος Β)(3)
(4)
Μάθημα: Νομοθεσία και Οργάνωση της Εκτελωνιστικής Επιχείρησης (4)
(5)
Μάθημα  Εμπορευματολογία (5)
(6)
Μάθημα: Μέτρα Εμπορικής Πολιτικής (6)
(7)
Μάθημα: Πρακτορεύσεις- Διεθνείς Μεταφορές -Έγγραφα μεταφοράς (Μέρος Α) (7)
(8)
Μάθημα: Πρακτορεύσεις- Διεθνείς Μεταφορές- Έγγραφα μεταφοράς (Μέρος Β) (8)
(9)
Μάθημα: Τραπεζική συναλλαγή και διεθνές εμπόριο (9)
(10)
Μάθημα: Νομολογία ποινικών κειμένων του χώρου (10)
(11)
Μάθημα: Επιβάτες - Οικοσκευές - Αυτοκίνητα (11)
(12)
Μάθημα: Ορολογία - Όροι (12)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου