Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Η συνοπτική διασάφηση εξόδου χρησιμοποιείται στο Τελωνείο για το καθεστώς της επανεξαγωγής ενός εμπορεύματος (Μάθημα 1) 16 Σεπτεμβρίου 2015



Η συνοπτική διασάφηση εξόδου χρησιμοποιείται στο Τελωνείο για το καθεστώς της επανεξαγωγής  ενός εμπορεύματος (Μάθημα 1) 16 Σεπτεμβρίου 2015

Απόσπασμα από τον κανονισμό ΕΕ 2454/1993 όπως έχει τροποποιηθεί  μέχρι σήμερα
Συνοπτική διασάφηση εξόδου
Άρθρο 842a
1.  Υπό την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4, όταν για τη μεταφορά εμπορευμάτων εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας δεν απαιτείται τελωνειακή διασάφηση, η συνοπτική διασάφηση εξόδου κατατίθεται στο τελωνείο εξόδου.
2.  Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου, ως «τελωνείο εξόδου» νοείται
α) το τελωνείο που είναι αρμόδιο για τον τόπο από τον οποίο τα εμπορεύματα εγκαταλείπουν το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας· ή
β) όταν τα εμπορεύματα εγκαταλείπουν το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας αεροπορικώς ή διά θαλάσσης, το τελωνείο που είναι αρμόδιο για τον τόπο στον οποίο τα εμπορεύματα φορτώνονται στο πλοίο ή στο αεροσκάφος με το οποίο θα μεταφερθούν σε προορισμό εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας.
3.  Δεν απαιτείται συνοπτική διασάφηση εξόδου, όταν μια ηλεκτρονική διασάφηση διαμετακόμισης περιέχει τα στοιχεία συνοπτικής διασάφησης εξόδου, υπό την προϋπόθεση ότι το τελωνείο προορισμού είναι επίσης και τελωνείο εξόδου ή το τελωνείο προορισμού βρίσκεται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας.
4.  Δεν απαιτείται συνοπτική διασάφηση εξόδου στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις που παρατίθενται στο άρθρο 592α·
β) όταν τα εμπορεύματα φορτώνονται σε λιμένα ή αερολιμένα εντός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας για να εκφορτωθούν σε άλλο κοινοτικό λιμένα ή αερολιμένα της Κοινότητας, υπό την προϋπόθεση ότι, κατόπιν αιτήσεως, χορηγείται στο τελωνείο εξόδου απόδειξη υπό μορφή εμπορικού, λιμενικού ή μεταφορικού δηλωτικού ή κατάστασης φόρτωσης όσον αφορά τον προβλεπόμενο τόπο εκφόρτωσης. Το ίδιο ισχύει όταν το πλοίο ή το αεροσκάφος που μεταφέρει τα εμπορεύματα πρόκειται να καταπλεύσει σε λιμένα ή να προσγειωθεί σε αερολιμένα εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας και τα εν λόγω εμπορεύματα πρέπει να παραμείνουν επί του πλοίου ή του αεροσκάφους κατά την ενδιάμεση στάση στον λιμένα ή στον αερολιμένα εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας·
γ) όταν, σε έναν λιμένα ή αερολιμένα, τα εμπορεύματα δεν εκφορτώνονται από το μεταφορικό μέσο με το οποίο εισήλθαν στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας και το οποίο θα τα μεταφέρει εκτός του εν λόγω εδάφους·
δ) όταν τα εμπορεύματα έχουν φορτωθεί σε προηγούμενο λιμένα ή αερολιμένα στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας και παραμένουν επί του μεταφορικού μέσου το οποίο θα τα μεταφέρει εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας·
ε) όταν εμπορεύματα σε προσωρινή εναπόθεση ή σε ελεύθερη ζώνη ελέγχου τύπου Ι μεταφορτώνονται από το μεταφορικό μέσο με το οποίο μεταφέρθηκαν σε αποθήκη προσωρινής εναπόθεσης ή σε ελεύθερη ζώνη ελέγχου τύπου Ι, υπό την επιτήρηση του ίδιου τελωνείου σε ένα πλοίο, αεροσκάφος ή σιδηρόδρομο που θα τα μεταφέρει από την εν λόγω αποθήκη προσωρινής εναπόθεσης ή από την ελεύθερη ζώνη, εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, υπό την προϋπόθεση ότι:
i) η μεταφόρτωση πραγματοποιείται εντός δεκατεσσάρων ημερολογιακών ημερών αφότου τα εμπορεύματα προσκομίστηκαν για προσωρινή εναπόθεση ή σε ελεύθερη ζώνη ελέγχου Ι· σε εξαιρετικές περιστάσεις, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να παρατείνουν αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να αντιμετωπιστούν οι περιστάσεις αυτές·
ii) πληροφορίες σχετικά με τα εμπορεύματα είναι στη διάθεση των τελωνειακών αρχών· και
iii) σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει ο μεταφορέας, ο προορισμός των εμπορευμάτων και ο παραλήπτης δεν αλλάζουν·
στ) όταν, μέσω του συστήματος επεξεργασίας δεδομένων του κατόχου αποθήκης προσωρινής εναπόθεσης, του μεταφορέα ή του οργανισμού διαχείρισης του λιμένος/αερολιμένος, ή μέσω άλλου εμπορικού συστήματος διαχείρισης δεδομένων, υπό τον όρο ότι έχει εγκριθεί από τις τελωνειακές αρχές, προσκομίζονται αποδεικτικά στοιχεία στο τελωνείο εξόδου σύμφωνα με τα οποία τα εμπορεύματα που πρέπει να εξέλθουν από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας καλύπτονταν ήδη από τελωνειακή διασάφηση που περιείχε τα δεδομένα συνοπτικής διασάφησης εξόδου.
Υπό την επιφύλαξη του άρθρου 842δ παράγραφος 2, στις περιπτώσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως στ), κατά τους τελωνειακούς ελέγχους λαμβάνεται υπόψη η ειδική φύση της περίστασης.
5.  Η συνοπτική διασάφηση εξόδου, όταν αυτή απαιτείται, κατατίθεται από τον μεταφορέα. Ωστόσο, μια τέτοια διασάφηση πρέπει να κατατίθεται από τον κάτοχο της αποθήκης προσωρινής εναπόθεσης ή από τον κάτοχο αποθήκης εναπόθεσης σε ελεύθερη ζώνη ελέγχου τύπου Ι ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που είναι σε θέση να προσκομίσει τα εμπορεύματα, όταν ο μεταφορέας έχει ενημερωθεί για την κατάθεση της διασάφησης από το πρόσωπο που αναφέρεται στη δεύτερη πρόταση αυτής της παραγράφου, και έχει δώσει τη συγκατάθεσή του στο πλαίσιο συμβατικής ρύθμισης. Το τελωνείο εξόδου μπορεί να υποθέσει, εκτός εάν υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο, ότι ο μεταφορέας έδωσε τη συγκατάθεσή του στο πλαίσιο συμβατικής ρύθμισης και ότι η διασάφηση έχει κατατεθεί εν γνώσει του.
Το άρθρο 796δ παράγραφος 1 τελευταίο εδάφιο εφαρμόζεται όσον αφορά τον ορισμό του μεταφορέα.
6.  Σε περιπτώσεις στις οποίες, μετά την υποβολή συνοπτικής διασάφησης εξόδου, τα εμπορεύματα δεν προορίζονται πλέον για έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, εφαρμόζεται κατ’ αναλογία το άρθρο 796δ παράγραφος 4.
Άρθρο 842β
1.  Η συνοπτική διασάφηση εξόδου υποβάλλεται χρησιμοποιώντας τεχνική επεξεργασίας δεδομένων. Περιέχει τα στοιχεία που παρατίθενται για την εν λόγω διασάφηση στο παράρτημα 30Α και συμπληρώνεται σύμφωνα με τις επεξηγηματικές σημειώσεις του εν λόγω παραρτήματος.
Η συνοπτική διασάφηση εξόδου επικυρώνεται από το πρόσωπο που την καταθέτει.
2.  Συνοπτικές διασαφήσεις εξόδου που πληρούν τους όρους που προβλέπονται στην παράγραφο 1 καταχωρούνται από τις τελωνειακές αρχές αμέσως μόλις παραληφθούν.
Το άρθρο 199 παράγραφος 1 εφαρμόζεται κατ’ αναλογία.
3.  Οι τελωνειακές αρχές δύνανται να επιτρέπουν την κατάθεση συνοπτικής διασάφησης εξόδου σε χαρτί, μόνο όταν συντρέχει μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) το μηχανογραφικό σύστημα των τελωνειακών αρχών δεν λειτουργεί·
β) η ηλεκτρονική εφαρμογή του προσώπου που καταθέτει τη συνοπτική διασάφηση εξόδου δεν λειτουργεί.
Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) του πρώτου εδαφίου, η συνοπτική διασάφηση εξόδου σε έντυπη μορφή συντάσσεται χρησιμοποιώντας το έγγραφο ασφάλειας και προστασίας το οποίο αντιστοιχεί στο υπόδειγμα που ορίζεται στο παράρτημα 45θ. Όταν η αποστολή για την οποία συντάσσεται συνοπτική διασάφηση εξόδου αποτελείται από περισσότερα από ένα είδη εμπορευμάτων, το έγγραφο ασφάλειας και προστασίας συμπληρώνεται από κατάλογο ειδών ο οποίος αντιστοιχεί στο υπόδειγμα που ορίζεται στο παράρτημα 45ι. Ο κατάλογος ειδών συνιστά βασικό μέρος του εγγράφου ασφάλειας και προστασίας.
Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) του πρώτου εδαφίου, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επιτρέπουν την αντικατάσταση ή τη συμπλήρωση του εγγράφου ασφάλειας και προστασίας από εμπορικά έγγραφα, εφόσον τα έγγραφα που υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές περιλαμβάνουν τα στοιχεία που ορίζονται για συνοπτικές διασαφήσεις εξόδου στο παράρτημα 30Α.
4.  Οι τελωνειακές αρχές καθορίζουν, σε συμφωνία μεταξύ τους, τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο α).
5.  Η χρήση συνοπτικής διασάφησης εξόδου σε χαρτί που αναφέρεται στην παράγραφο 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο β), υπόκειται στην έγκριση των τελωνειακών αρχών.
Η συνοπτική διασάφηση εξόδου σε χαρτί υπογράφεται από το πρόσωπο που την καταθέτει.
Άρθρο 842γ
1.  Στην περίπτωση διακίνησης όπου χρησιμοποιούνται περισσότερα του ενός μέσα μεταφοράς, όπου τα εμπορεύματα μεταφορτώνονται από το ένα μέσο μεταφοράς σε άλλο για τη μεταφορά τους εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, η προθεσμία κατάθεσης της συνοπτικής διασάφησης εξόδου είναι η προθεσμία που προβλέπεται αντίστοιχα για το μέσο μεταφοράς που εγκαταλείπει το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 842δ παράγραφος 1.
2.   Στην περίπτωση συνδυασμένης μεταφοράς, όπου το ενεργό μέσο μεταφοράς που διέρχεται τα σύνορα απλώς μεταφέρει ένα άλλο ενεργό μέσο μεταφοράς, την υποχρέωση κατάθεσης της συνοπτικής διασάφησης εξόδου έχει ο διαχειριστής του δεύτερου μέσου μεταφοράς. ◄
Η προθεσμία κατάθεσης της διασάφησης είναι η προθεσμία που προβλέπεται αντίστοιχα για το ενεργό μέσο μεταφοράς που διέρχεται τα σύνορα, όπως ορίζεται στο άρθρο 842δ παράγραφος 1.
Άρθρο 842δ
1.  Η συνοπτική διασάφηση εξόδου κατατίθεται στο τελωνείο εξόδου εντός της προθεσμίας που ορίζεται στο άρθρο 592β παράγραφος 1.
Το άρθρο 592β παράγραφοι 2 και 3 και το άρθρο 592γ εφαρμόζονται κατ’ αναλογία.
2.  Με την κατάθεση της συνοπτικής διασάφησης εξόδου, το αρμόδιο τελωνείο πραγματοποιεί κατάλληλους ελέγχους με βάση τον κίνδυνο, πρωτίστως για λόγους ασφάλειας και προστασίας, πριν την έκδοση άδειας παραλαβής για την έξοδο των εμπορευμάτων από την Κοινότητα,  εντός του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ της καταληκτικής ημερομηνίας για την κατάθεση της διασάφησης που ορίζεται στο άρθρο 592β για το συγκεκριμένο τρόπο μεταφοράς και της φόρτωσης ή της αναχώρησης των εμπορευμάτων 
Όταν εμπορεύματα που εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της υποχρέωσης κατάθεσης συνοπτικής διασάφησης εξόδου που προβλέπονται στο άρθρο 842α παράγραφος 4, εγκαταλείπουν το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, η ανάλυση κινδύνου διενεργείται, όπου απαιτείται, κατά την προσκόμιση των εν λόγω εμπορευμάτων και βάσει εγγράφων ή άλλων πληροφοριών που καλύπτουν τα εμπορεύματα αυτά.
Η άδεια παραλαβής για την έξοδο των εμπορευμάτων χορηγείται με την ολοκλήρωση της ανάλυσης κινδύνου.
3.  Όταν διαπιστώνεται ότι εμπορεύματα που πρόκειται να εξέλθουν από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας δεν καλύπτονται από συνοπτική διασάφηση εξόδου ενώ απαιτείται, το πρόσωπο που προσκομίζει τα εμπορεύματα ή που αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μεταφορά τους εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας καταθέτει αμέσως συνοπτική διασάφηση εξόδου.
Αν το πρόσωπο καταθέσει συνοπτική διασάφηση εξόδου μετά την προθεσμία που ορίζεται στα άρθρα 592β και 592γ, αυτό δεν αποκλείει την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία.
4.  Όταν, με βάση τους ελέγχους που πραγματοποίησαν, οι τελωνειακές αρχές δεν δύνανται να χορηγήσουν άδεια παραλαβής για την έξοδο των εμπορευμάτων, το αρμόδιο τελωνείο γνωστοποιεί στο πρόσωπο που κατέθεσε τη συνοπτική διασάφηση εξόδου, ή όταν είναι διαφορετικό, στο πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά των εμπορευμάτων εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, ότι για τα εμπορεύματα δεν χορηγείται άδεια παραλαβής.
Η γνωστοποίηση αυτή γίνεται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα από την οριστικοποίηση της ανάλυσης κινδύνου.
Άρθρο 842ε
1.  Οι προθεσμίες που αναφέρονται στο άρθρο 842δ παράγραφος 1 δεν ισχύουν  όταν διεθνείς συμφωνίες μεταξύ της Κοινότητας και τρίτων χωρών απαιτούν την ανταλλαγή στοιχείων της τελωνειακής διασάφησης ◄ μέσα σε προθεσμίες διαφορετικές από εκείνες που αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο.
2.  Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της ανάλυσης κινδύνου πριν τα εμπορεύματα εγκαταλείψουν το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.
Άρθρο 842στ
Σε περίπτωση που εμπορεύματα για τα οποία απαιτείται συνοπτική διασάφηση εξόδου δεν έχουν εγκαταλείψει, μετά από παρέλευση 150 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της διασάφησης, το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, θεωρείται ότι δεν έχει κατατεθεί η συνοπτική διασάφηση εξόδου.


E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου