Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Πρόστιμο για αθέτηση προσκόμισης συμπληρωματικής εγγύησης στο Τελωνείο σε αποστολή προϊόντων ΕΦΚ (Μάθημα 2), 22 Σεπτεμβρίου 2015



Πρόστιμο για αθέτηση προσκόμισης συμπληρωματικής εγγύησης στο Τελωνείο σε αποστολή προϊόντων ΕΦΚ (Μάθημα 2), 22 Σεπτεμβρίου 2015
Ενέργειες κατά την αποστολή προϊόντων (ΕΦΚ) Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αρ Πρωτ. ΔΕΦΚ Γ 5054303 ΕΞ 2010/27.12.2010
Ευνόητο είναι ότι εάν η εγγύηση δεν επαρκεί για την συγκεκριμένη αποστολή, ο αποστολέας οφείλει πριν την υποβολή του e-ΔΕ να προσκομίσει συμπληρωματική εγγύηση στο αρμόδιο Τελωνείο. Διευκρινίζεται ότι επί του παρόντος δεν γίνεται αυτόματος έλεγχος των εγγυήσεων κατά την υποβολή του e-ΔΕ μέσω του συστήματος "Icis-net" και συνεπώς ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη του αποστολέα να έχουν κατατεθεί οι απαιτούμενες εγγυήσεις πριν την αποστολή των προϊόντων. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής συνιστά Τελωνειακή Παράβαση και τιμωρείται κατά περίπτωση με τις διατάξεις του άρθρου 119Α του Ε.Τ.Κ.

«Άρθρο 119Α Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα  (Νόμος 2960/2001)
Παραβάσεις − Κυρώσεις
1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της επόμενης παραγράφου, η μη τήρηση των διατυπώσεων του τρίτου μέρους του παρόντος Κώδικα χαρακτηρίζεται ως απλή τελωνειακή παράβαση κατά τα προβλεπόμενα από τα άρθρα 142 και επόμενα του παρόντος Κώδικα και επισύρει πρόστιμο μέχρι δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για κάθε παράβαση, δυνάμενο να αναπροσαρμόζεται με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών.
2. Η με οποιονδήποτε τρόπο διαφυγή ή απόπειρα διαφυγής της καταβολής των οφειλόμενων φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, καθώς και η μη τήρηση των διατυπώσεων που προβλέπονται από το τρίτο μέρος του παρόντος Κώδικα με σκοπό τη μη καταβολή των ως άνω φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, χαρακτηρίζονται και τιμωρούνται διοικητικώς και ποινικώς ως λαθρεμπορία κατά τις διατάξεις των άρθρων 142 και επόμενα του παρόντος Κώδικα. Το πολλαπλό τέλος επιβάλλεται και αν ακόμη κριθεί αρμοδίως ότι δεν συντρέχουν τα στοιχεία αξιοποίνου λαθρεμπορίας.
3. Οι εκτός των περιπτώσεων των προηγούμενων παραγράφων 1 και 2 διαπραττόμενες παραβάσεις, κατά την παραγωγή, μεταποίηση, κατοχή, μεταφορά και πώληση των προϊόντων του άρθρου 53 του παρόντος Κώδικα, τιμωρούνται με τις ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν, κατά περίπτωση, για τα προϊόντα αυτά.»

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
317 αναρτήσεις σε 20.270 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Μαρτίου 2015



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου