Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Δασμολογητέα αξία των εμπορικών δειγμάτων και τελωνισμός αντικειμένων «επιβατών» στο Τελωνείο, (Μάθημα 2), 4 Σεπτεμβρίου 2015


Δασμολογητέα αξία των εμπορικών δειγμάτων και τελωνισμός αντικειμένων «επιβατών» στο Τελωνείο,  (Μάθημα 2), 4 Σεπτεμβρίου 2015

Σχόλιο: Πρέπει να διακρίνουμε  τα εμπορικά δείγματα άνευ αξίας που παρουσιάζονται στα Τελωνεία με τιμολόγιο και παραλήπτη επιχείρηση και τα μικροδέματα που μοιάζουν με δείγματα αλλά είναι αποστολές συναλλαγής μέσω Ιντερνέτ κυρίως.
Στην πρώτη κατηγορία λειτουργεί σαν ένα εμπόρευμα και κατατίθεται ΕΔΕ (διασάφηση ANEY ΣΤΑΤ). Συνήθως τελωνίζει  Πιστοποιημένος Εκτελωνιστής. Στην δεύτερη κατηγορία ο «επιβάτης» παρουσιάζεται στο Τελωνείο και ζητά να του τελωνίσουν το αντικείμενο. Ο «επιβάτης» εφόσον κάνει συναλλαγή είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει και τη διαδικασία του Τελωνείου, δηλαδή η εισαγωγή έχει εμπορικό χαρακτήρα.

(Απόσπασμα από τον Πρόλογο του δασμολογίου έτους 2015, ΚΑΝ. (ΕΕ) αριθ. 1101/2014 της Επιτροπής της 16ης Οκτωβρίου 2014}
Θεωρείται ότι οι εισαγωγές δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα:
α)         στην περίπτωση εμπορευμάτων που περιέχονται σε αποστολές και αποστέλλονται από ιδιώτη σε ιδιώτη, εάν οι αποστολές αυτές ταυτόχρονα:
—          έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα,
—  περιέχουν αποκλειστικά εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για προσωπική ή οικογενειακή χρήση των παραληπτών και για τα οποία, από τη φύση ή την ποσότητά τους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για εμπορεύματα χωρίς εμπορικό χαρακτήρα,
—  πραγματοποιούνται από τον αποστολέα προς τον παραλήπτη χωρίς οποιασδήποτε μορφής πληρωμή·
β)         στην περίπτωση εμπορευμάτων που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών, εάν ταυτόχρονα:
—         έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα και
—  αφορούν αποκλειστικά εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για την προσωπική ή οικογενειακή χρήση των ταξιδιωτών ή προορίζονται για να προσφερθούν ως δώρα και για τα οποία, από τη φύση τους ή την ποσότητά τους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για εμπορεύματα χωρίς εμπορικό χαρακτήρα.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ-ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΕΑΣ ΑΞΙΑΣ (Δ 886/483 /4-8-1998)

Απόσπασμα:
Συμπέρασμα αριθ. 12

Δασμoλoγητέα αξία των δειγμάτων που μεταφέρονται αεροπορικώς

Στοιχεία
Εμπορικά δείγματα που έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς εισάγονται στην κοινότητα από τον Υ. Ο Υ καταβάλλει για τα συγκεκριμένα προϊόντα τη μοναδιαία τιμή των 5 Λ. Μ. FOB. Τα έξοδα μεταφοράς στον τόπο εισόδου στο τελωνειακό έδαφος της Kοινότητας είναι 50 Λ. Μ. ανά δείγμα. Κατά την εισαγωγή, ο Υ ζητεί από το τελωνείο να λάβει υπόψη τα θεωρητικά έξοδα για τη θαλάσσια μεταφορά αντί των πραγματικών εξόδων μεταφοράς.

Γνώμη τnς επιτροπής
Εφόσον το άρθρο 32 παράγραφος 1 σημεiο ε του κώδικα δεν προβλέπει ότι τα θεωρητικά έξοδα μεταφοράς πρέπει να λαμβάνονται  υπόψη, n δασμολογητέα αξία πρέπει να καθοριστεί προσθέτοντας στην τιμή των 5 Λ. Μ τα έξοδα μεταφοράς των 50 Λ.Μ ανά δείγμα που σnμειώθηκαν πραγματικά.

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
317 αναρτήσεις σε 20.270 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες, σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Μαρτίου 2015

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

E-mail = ggioggaras@Gmail.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου