Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Νομική βάση του Κεντρικού Εκτελωνισμού στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα (Μάθημα 4) 9 Φεβρουαρίου 2017


Νομική βάση του Κεντρικού Εκτελωνισμού στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα (Μάθημα 4) 9 Φεβρουαρίου 2017

 Απόσπασμα από απόφαση 1055689/2016



UCC (Καν. 952/2013)
DA
(Καν. 2446/2015)
IA
(Καν. 2447/2015)
TDA (Καν.341/2016)
ΚΤΚ
(Καν. 2913/92)
ΔΕΚΤΚ
(Καν. 2454/93)
Κεντρικός εκτελωνισμός
179-181
149
229-232
18-20

253ε-253ηγ, 500-

UCC (Καν. 952/2013 άρθρα 179-181

Άρθρο 179 - Κεντρικός τελωνισμός

1. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν, κατόπιν αιτήσεως, να χορηγούν άδεια σε ένα πρόσωπο να υποβάλει στο τελωνείο που είναι  αρμόδιο για τον τόπο στον οποίο το πρόσωπο αυτό είναι εγκατεστημένο τελωνειακή διασάφηση για εμπορεύματα που προσκομίζονται σε άλλο τελωνείο.
Μπορεί να υπάρξει απαλλαγή από την απαίτηση χορήγησης άδειας  που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο στις περιπτώσεις στις οποίες η  τελωνειακή διασάφηση υποβάλλεται και τα εμπορεύματα προσκομίζονται σε τελωνεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα μιας τελωνειακής αρχής.
2. Ο αιτών την άδεια που αναφέρεται στην παράγραφο 1 είναι  εγκεκριμένος οικονομικός φορέας ως προς τις τελωνειακές απλουστεύσεις.
3. Το τελωνείο στο οποίο υποβάλλεται η τελωνειακή διασάφηση:  α) επιτηρεί την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο σχετικό τελωνειακό καθεστώς,
β) διεξάγει τους τελωνειακούς ελέγχους για την επαλήθευση της  τελωνειακής διασάφησης που αναφέρεται στο άρθρο 188 στοιχεία α) και β),
γ) εφόσον δικαιολογείται, ζητεί από το τελωνείο στο οποίο προσκομίστηκαν τα εμπορεύματα να διεξαγάγει τους τελωνειακούς  ελέγχους για την επαλήθευση της τελωνειακής διασάφησης που  αναφέρονται στο άρθρο 188 στοιχεία γ) και δ), και
δ) διεκπεραιώνει τις διατυπώσεις για την είσπραξη του ποσού του  εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού που αντιστοιχεί σε ενδεχόμενη τελωνειακή οφειλή.
4. Το τελωνείο στο οποίο υποβάλλεται η τελωνειακή διασάφηση  και το τελωνείο στο οποίο προσκομίζονται τα εμπορεύματα ανταλλάσσουν τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την επαλήθευση της τελωνειακής διασάφησης και την παράδοση των εμπορευμάτων.
5. Το τελωνείο στο οποίο προσκομίζονται τα εμπορεύματα, διενεργεί, με την επιφύλαξη των δικών του ελέγχων στα εμπορεύματα  που εισέρχονται ή εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, τους τελωνειακούς ελέγχους που αναφέρονται στην παράγραφο  3 στοιχείο γ) και παρέχει στο τελωνείο στο οποίο υποβλήθηκε η  τελωνειακή διασάφηση τα αποτελέσματα των ανωτέρω ελέγχων.
6. Το τελωνείο στο οποίο υποβλήθηκε η τελωνειακή διασάφηση  παραδίδει τα εμπορεύματα σύμφωνα με τα άρθρα 194 και 195,  λαμβάνοντας υπόψη:
α) τα αποτελέσματα των δικών του ελέγχων που αφορούν την  επαλήθευση της τελωνειακής διασάφησης,
β) τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε το τελωνείο στο  οποίο προσκομίστηκαν τα εμπορεύματα όσον αφορά την επαλήθευση της τελωνειακής διασάφησης και τους ελέγχους των εμπορευμάτων που εισήλθαν ή εξήλθαν από το τελωνειακό έδαφος  της Ένωσης.

Άρθρο 180 - Εξουσιοδότηση

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση  πράξεις, σύμφωνα με το άρθρο 284, για τον καθορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης της άδειας που αναφέρεται στο άρθρο 179  παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο.

Άρθρο 181 - Ανάθεση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων

Η Επιτροπή ορίζει με εκτελεστικές πράξεις τους διαδικαστικούς  κανόνες σχετικά με:
α) τον κεντρικό τελωνισμό, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών  τελωνειακών διατυπώσεων και ελέγχων που αναφέρονται στο  άρθρο 179,
β) την απαλλαγή από την υποχρέωση προσκόμισης των εμπορευμάτων που αναφέρεται στο άρθρο 182 παράγραφος 3, στο  πλαίσιο του κεντρικού τελωνισμού.
Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 285 παράγραφος 4.

DA  (Καν. 2446/2015) άρθρα 149-150


Άρθρο 149 Προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για κεντρικό τελωνισμό

(άρθρο 179 παράγραφος 1 του κώδικα)

1.   Προκειμένου να χορηγηθεί άδεια για κεντρικό τελωνισμό σύμφωνα με το άρθρο 179 του κώδικα, οι αιτήσεις για κεντρικό τελωνισμό θα πρέπει να αφορούν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
α)                θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία·
β)                τελωνειακή αποταμίευση·
γ)                προσωρινή εισαγωγή·
δ)                ειδικό προορισμό·
ε)                 τελειοποίηση προς επανεξαγωγή·
στ)              τελειοποίηση προς επανεισαγωγή·
ζ)                 εξαγωγή·
η)                επανεξαγωγή.
2.   Όταν η τελωνειακή διασάφηση έχει τη μορφή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή, δύναται να χορηγηθεί άδεια για κεντρικό τελωνισμό εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 150.

Άρθρο 150 Προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για εγγραφή στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή

(άρθρο 182 παράγραφος 1 του κώδικα)

1.   Άδεια υποβολής τελωνειακής διασάφησης υπό τη μορφή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή χορηγείται όταν οι αιτούντες αποδεικνύουν ότι πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 39 στοιχεία α), β) και δ) του κώδικα.
2.   Για να χορηγηθεί άδεια υποβολής τελωνειακής διασάφησης υπό τη μορφή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή σύμφωνα με το άρθρο 182 παράγραφος 1 του κώδικα, η αίτηση αφορά οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
α)                θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία·
β)                τελωνειακή αποταμίευση·
γ)                προσωρινή εισαγωγή·
δ)                ειδικό προορισμό·
ε)                 τελειοποίηση προς επανεξαγωγή·
στ)              τελειοποίηση προς επανεισαγωγή·
ζ)                 εξαγωγή και επανεξαγωγή.
3.   Όταν η αίτηση για άδεια αφορά τη θέση για ελεύθερη κυκλοφορία, η άδεια δεν χορηγείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α)
ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση εμπορευμάτων με απαλλαγή από τον ΦΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 138 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ και, ενδεχομένως, αναστολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σύμφωνα με το άρθρο 17 της οδηγίας 2008/118/ΕΚ·
β)
επανεισαγωγή με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση εμπορευμάτων με απαλλαγή από τον ΦΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 138 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ και, ενδεχομένως, αναστολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σύμφωνα με το άρθρο 17 της οδηγίας 2008/118/ΕΚ.
4.   Όταν η αίτηση για άδεια αφορά εξαγωγή και επανεξαγωγή, χορηγείται άδεια μόνο εφόσον πληρούνται αμφότερες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α)
η υποχρέωση υποβολής διασάφησης πριν από την αναχώρηση αίρεται σύμφωνα με το άρθρο 263 παράγραφος 2 του κώδικα·
β)
το τελωνείο εξαγωγής είναι και τελωνείο εξόδου, ή το τελωνείο εξαγωγής και το τελωνείο εξόδου έχουν λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την υπαγωγή των εμπορευμάτων σε τελωνειακή επιτήρηση κατά την έξοδο.
5.   Όταν η αίτηση για άδεια αφορά εξαγωγή και επανεξαγωγή, δεν επιτρέπεται η εξαγωγή εμπορευμάτων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, εκτός εάν εφαρμόζεται το άρθρο 30 της οδηγίας 2008/118/ΕΚ.
6.   Άδεια για εγγραφή στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή δεν χορηγείται όταν η αίτηση αφορά καθεστώς για το οποίο απαιτείται τυποποιημένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τελωνειακών αρχών σύμφωνα με το άρθρο 181, εκτός εάν οι τελωνειακές αρχές συμφωνήσουν να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών.

IA  (Καν. 2447/2015) άρθρα 229-232


Άρθρο 229 Διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ τελωνειακών αρχών στην περίπτωση αδειών κεντρικού τελωνισμού

(άρθρο 22 του κώδικα)

1.   Ακολουθείται η διαδικασία διαβούλευσης που αναφέρεται στο άρθρο 15 όταν μία τελωνειακή αρχή λαμβάνει αίτηση για χορήγηση άδειας κεντρικού τελωνισμού που αναφέρεται στο άρθρο 179 του κώδικα, η οποία αφορά περισσότερες από μία τελωνειακές αρχές, εκτός εάν η τελωνειακή αρχή που είναι αρμόδια να λάβει την απόφαση είναι της γνώμης ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας αυτής.
2.   Το αργότερο εντός 45 ημερών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης, η τελωνειακή αρχή που είναι αρμόδια να λάβει απόφαση κοινοποιεί τα ακόλουθα στις άλλες ενδιαφερόμενες τελωνειακές αρχές:
α)
την αίτηση και το σχέδιο άδειας, συμπεριλαμβανομένων των προθεσμιών που αναφέρονται στο άρθρο 231 παράγραφοι 5 και 6 του παρόντος κανονισμού·
β)
κατά περίπτωση, ένα σχέδιο ελέγχου, στο οποίο αναλύονται οι ειδικοί έλεγχοι που πρέπει να διενεργούνται από τις διάφορες ενδιαφερόμενες τελωνειακές αρχές μετά τη χορήγηση της άδειας·
γ)
άλλες σχετικές πληροφορίες που θεωρούνται αναγκαίες από τις ενδιαφερόμενες τελωνειακές αρχές.
3.   Οι τελωνειακές αρχές των οποίων ζητήθηκε η γνώμη κοινοποιούν τη σύμφωνη γνώμη τους ή τις αντιρρήσεις τους, καθώς και τυχόν αλλαγές στο σχέδιο άδειας ή στο προτεινόμενο σχέδιο ελέγχου εντός 45 ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία τους κοινοποιήθηκε το σχέδιο άδειας. Οι αντιρρήσεις πρέπει να είναι δεόντως αιτιολογημένες.
Όταν κοινοποιούνται αντιρρήσεις και δεν επιτυγχάνεται συμφωνία εντός 90 ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία κοινοποιήθηκε το σχέδιο άδειας, η άδεια δεν χορηγείται για τα στοιχεία για τα οποία έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις. Εάν οι τελωνειακές αρχές των οποίων ζητήθηκε η γνώμη δεν κοινοποιήσουν αντιρρήσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, θεωρείται ότι έχουν συμφωνήσει.
4.   Έως τις αντίστοιχες ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας των συστημάτων ΚΤΕ και ΑΣΕ που αναφέρονται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης 2014/255/ΕΕ, κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2 και την παράγραφο 3 πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου, οι προθεσμίες που αναφέρονται σε αυτές τις παραγράφους είναι δυνατό να παρατείνονται κατά 15 ημέρες από την αρμόδια για τη λήψη της εν λόγω απόφασης τελωνειακή αρχή.
Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 3 δεύτερο εδάφιο του παρόντος άρθρου, η προθεσμία που αναφέρεται στο εν λόγω εδάφιο είναι δυνατό να παρατείνεται κατά 30 ημέρες από την αρμόδια για τη λήψη της εν λόγω απόφασης τελωνειακή αρχή.
5. Έως την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του συστήματος ΕΤΚ — Τελωνειακές Αποφάσεις που αναφέρεται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης 2014/255/ΕΕ, κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2 στοιχείο β) του παρόντος άρθρου, το σχέδιο ελέγχου που αναφέρεται στο εν λόγω στοιχείο κοινοποιείται πάντοτε.

Άρθρο 230 Παρακολούθηση της άδειας

(άρθρο 23 παράγραφος 5 του κώδικα)

1.   Οι τελωνειακές αρχές των κρατών μελών ενημερώνουν χωρίς καθυστέρηση την τελωνειακή αρχή που είναι αρμόδια να λάβει απόφαση για κάθε παράγοντα που ανακύπτει μετά τη χορήγηση της άδειας για κεντρικό τελωνισμό και που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη διατήρηση ή στο περιεχόμενό της.
2.   Η τελωνειακή αρχή που είναι αρμόδια να λάβει απόφαση καθιστά διαθέσιμες όλες τις σχετικές πληροφορίες που διαθέτει στις τελωνειακές αρχές των λοιπών κρατών μελών, όσον αφορά τις δραστηριότητες σχετικά με τελωνειακές συναλλαγές τις οποίες ασκεί ο εγκεκριμένος οικονομικός φορέας που επωφελείται από τον κεντρικό τελωνισμό.

Άρθρο 231 Τελωνειακές διατυπώσεις και έλεγχοι όσον αφορά τον κεντρικό τελωνισμό

(άρθρο 179 παράγραφος 4 του κώδικα)

1.   Ο κάτοχος της άδειας κεντρικού τελωνισμού προσκομίζει τα εμπορεύματα σε αρμόδιο τελωνείο, όπως ορίζεται στην εν λόγω άδεια, υποβάλλοντας στο τελωνείο ελέγχου οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
α)
συνήθη τελωνειακή διασάφηση που αναφέρεται στο άρθρο 162 του κώδικα·
β)
απλουστευμένη τελωνειακή διασάφηση που αναφέρεται στο άρθρο 166 του κώδικα·
γ)
γνωστοποίηση προσκόμισης που αναφέρεται στο άρθρο 234 παράγραφος 1 στοιχείο α) του παρόντος κανονισμού.
2.   Όταν η τελωνειακή διασάφηση έχει τη μορφή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή, εφαρμόζονται τα άρθρα 234, 235 και 236 του παρόντος κανονισμού.
3.   Η απαλλαγή από την υποχρέωση προσκόμισης που χορηγήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 182 παράγραφος 3 του κώδικα ισχύει για τον κεντρικό τελωνισμό, υπό την προϋπόθεση ότι ο κάτοχος της άδειας για την υποβολή τελωνειακής διασάφησης υπό τη μορφή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή έχει εκπληρώσει την υποχρέωση που προβλέπεται στο άρθρο 234 παράγραφος 1 στοιχείο στ) του παρόντος κανονισμού.
4.   Όταν το τελωνείο ελέγχου αποδεχθεί την τελωνειακή διασάφηση ή λάβει τη γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο γ):
α)
διενεργεί τους κατάλληλους ελέγχους για την επαλήθευση της τελωνειακής διασάφησης ή της γνωστοποίησης προσκόμισης·
β)
διαβιβάζει αμέσως την τελωνειακή διασάφηση ή τη γνωστοποίηση και τα αποτελέσματα της σχετικής ανάλυσης κινδύνων στο τελωνείο στο οποίο προσκομίστηκαν τα εμπορεύματα·
γ)
ενημερώνει σχετικά το τελωνείο στο οποίο προσκομίστηκαν τα εμπορεύματα για ένα από τα εξής:
i)
ότι τα εμπορεύματα μπορούν να υπαχθούν στο εκάστοτε τελωνειακό καθεστώς·
ii)
ότι απαιτούνται τελωνειακοί έλεγχοι σύμφωνα με το άρθρο 179 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κώδικα.
5.   Εάν το τελωνείο ελέγχου ενημερώσει το τελωνείο προσκόμισης ότι τα εμπορεύματα μπορούν να υπαχθούν στο τελωνειακό καθεστώς, το τελωνείο προσκόμισης, εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην άδεια κεντρικού τελωνισμού, ενημερώνει το τελωνείο ελέγχου κατά πόσον οι έλεγχοι που διενεργεί στα εν λόγω εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων που αφορούν εθνικές απαγορεύσεις και περιορισμούς, επηρεάζουν την εν λόγω υπαγωγή.
6.   Εάν το τελωνείο ελέγχου ενημερώσει το τελωνείο προσκόμισης ότι απαιτούνται τελωνειακοί έλεγχοι σύμφωνα με το άρθρο 179 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κώδικα, το τελωνείο προσκόμισης, εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην άδεια κεντρικού τελωνισμού, επιβεβαιώνει την παραλαβή του αιτήματος από το τελωνείο ελέγχου για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και, ανάλογα με την περίπτωση, ενημερώνει το τελωνείο ελέγχου για τους δικούς του ελέγχους των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων που αφορούν εθνικές απαγορεύσεις και περιορισμούς.
7.   Το τελωνείο ελέγχου ενημερώνει το τελωνείο προσκόμισης για τη χορήγηση της άδειας παραλαβής των εμπορευμάτων.
8.   Κατά την εξαγωγή, το τελωνείο ελέγχου, μετά τη χορήγηση της άδειας παραλαβής των εμπορευμάτων, καθιστά διαθέσιμα τα στοιχεία της διασάφησης εξαγωγής, τα οποία συμπληρώνονται, κατά περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 330 του παρόντος κανονισμού, στο δηλωθέν τελωνείο εξόδου. Το τελωνείο εξόδου ενημερώνει το τελωνείο ελέγχου για την έξοδο των εμπορευμάτων σύμφωνα με το άρθρο 333 του παρόντος κανονισμού. Το τελωνείο ελέγχου πιστοποιεί την έξοδο των εμπορευμάτων στον διασαφιστή σύμφωνα με το άρθρο 334 του παρόντος κανονισμού.
9.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, έως τις αντίστοιχες ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας των συστημάτων ΚΤΕ και ΑΣΕ που αναφέρονται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης 2014/255/ΕΕ, για εμπορεύματα που καλύπτονται από άδεια για κεντρικό τελωνισμό, ο κάτοχος της άδειας ή ο διασαφιστής:
α)
προσκομίζει τα εμπορεύματα στους τόπους που ορίζονται στην άδεια και προσδιορίζονται ή εγκρίνονται από τις τελωνειακές αρχές σύμφωνα με το άρθρο 139 του κώδικα, εκτός από περιπτώσεις όπου η υποχρέωση προσκόμισης των εμπορευμάτων έχει αρθεί σύμφωνα με το άρθρο 182 παράγραφος 3 του κώδικα· και
β)
υποβάλλει τελωνειακή διασάφηση ή εγγράφει τα εμπορεύματα στις λογιστικές του καταχωρήσεις στο τελωνείο που καθορίζεται στην άδεια.
10.   Έως τις αντίστοιχες ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας των συστημάτων ΚΠΕ και ΑΣΕ που αναφέρονται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης 2014/255/ΕΕ, οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές εφαρμόζουν το σχέδιο ελέγχου, το οποίο προσδιορίζει το ελάχιστο επίπεδο ελέγχων.
11.   Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου, έως τις αντίστοιχες ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας των συστημάτων ΚΠΕ και ΑΣΕ που αναφέρονται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης 2014/255/ΕΕ, οι τελωνειακές αρχές στις οποίες προσκομίζονται τα εμπορεύματα μπορούν να διενεργούν επιπλέον ελέγχους, πέραν εκείνων που προσδιορίζονται στο σχέδιο ελέγχου, κατόπιν αιτήματος του τελωνείου ελέγχου ή με δική του πρωτοβουλία, και τα αποτελέσματα αναφέρονται στο τελωνείο ελέγχου.

Άρθρο 232 Κεντρικός τελωνισμός που αφορά περισσότερες από μία τελωνειακές αρχές

(άρθρο 179 του κώδικα)

1.   Το τελωνείο ελέγχου διαβιβάζει τα ακόλουθα στο τελωνείο προσκόμισης:
α)
κάθε τροποποίηση ή ακύρωση της συνήθους τελωνειακής διασάφησης που επήλθε μετά την παράδοση των εμπορευμάτων·
β)
όταν έχει υποβληθεί συμπληρωματική διασάφηση, την εν λόγω διασάφηση και κάθε τροποποίηση ή ακύρωση αυτής.
2.   Όταν η συμπληρωματική διασάφηση είναι προσβάσιμη για το τελωνείο στο ηλεκτρονικό σύστημα του συναλλασσόμενου σύμφωνα με το άρθρο 225 του παρόντος κανονισμού, το τελωνείο ελέγχου διαβιβάζει τα στοιχεία το αργότερο 10 ημέρες από το τέλος της χρονικής περιόδου την οποία καλύπτει η συμπληρωματική διασάφηση, καθώς και κάθε τροποποίηση ή ακύρωση της εν λόγω αντληθείσας συμπληρωματικής διασάφησης.
Υποτμήμα 3
Εγγραφή στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή
  

TDA (Καν.341/2016) άρθρα 18-20


Άρθρο 18- Μέσα για την ανταλλαγή πληροφοριών για τον κεντρικό τελωνισμό
1. Έως τις αντίστοιχες ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας του συστήματος ΕΤΚ — Κεντρικός Τελωνισμός για Εισαγωγή (ΚΤΕ) και του ΑΣΕ τα οποία αναφέρονται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης 2014/255/ΕΕ, οι τελωνειακές αρχές που ενέχονται σε άδεια κεντρικού τελωνισμού συνεργάζονται για να θεσπίσουν ρυθμίσεις ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς το άρθρο 179 παράγραφοι 4 και 5 του κώδικα.
2. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επιτρέπουν τη χρήση άλλων μέσων εκτός από τις ηλεκτρονικές τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τελωνειακών αρχών και μεταξύ τελωνειακών αρχών και κατόχων άδειας κεντρικού τελωνισμού.
Άρθρο 19 -Αποθήκευση πληροφοριών
1. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τον κατάλογο με τις αιτήσεις και άδειες κεντρικού τελωνισμού στην Επιτροπή, η οποία εν συνεχεία τον αποθηκεύει στην αντίστοιχη ομάδα του κέντρου επικοινωνίας και ενημέρωσης για τις διοικητικές υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες (CIRCABC).
2. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε ο κατάλογος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 να είναι επικαιροποιημένος.
Άρθρο 20- Απόρριψη αίτησης για κεντρικό τελωνισμό

Έως τις αντίστοιχες ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας των συστημάτων ΚΠΕ και ΑΣΕ που αναφέρονται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης 2014/255/ΕΕ, η τελωνειακή αρχή που είναι αρμόδια για την έκδοση απόφασης μπορεί να απορρίπτει αιτήσεις για κεντρικό τελωνισμό στις περιπτώσεις που η χορήγηση άδειας δημιουργεί δυσανάλογο διοικητικό φόρτο.

Δείτε σχετικές  με το θέμα Αναρτήσεις
Κεντρικός Εκτελωνισμός -Τελωνισμός  89
Κεντρικός Εκτελωνισμός. 3 Μαρτίου 2014. 89
Ο κεντρικός εκτελωνισμός εμπορευμάτων και η σύμβαση αποδοχής του από τα κράτη μέλη (Μάθημα 4) 17 Νοεμβρίου 2015 94
Ο Κεντρικός εκτελωνισμός και η εφαρμογή του το 2020 στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα (Μάθημα 4), 22 Απριλίου 2016  98
Νομική βάση του Κεντρικού Εκτελωνισμού στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα (Μάθημα 4) 9 Φεβρουαρίου 2017  100

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου