Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Τελωνειακή οφειλή με απομάκρυνση από την τελωνειακή επιτήρηση (Απόσπασμα ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ MANUEL CAMPOS SÁNCHEZ-BORDONA της 13-12- 2016 Υπόθεση C‑571/15 (Μάθημα 3) 15 Φεβρουαρίου 2017



Τελωνειακή οφειλή με απομάκρυνση από την τελωνειακή επιτήρηση (Απόσπασμα ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ MANUEL CAMPOS SÁNCHEZ-BORDONA της 13-12- 2016 Υπόθεση C‑571/15 (Μάθημα 3) 15 Φεβρουαρίου 2017



20.      Το άρθρο 202 (ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92) προβλέπει τα εξής:
«1. Τελωνειακή οφειλή κατά την εισαγωγή γεννάται:
α) από την παράτυπη εισαγωγή στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, εμπορεύματος υποκείμενου σε εισαγωγικούς δασμούς ή
β) προκειμένου για εμπόρευμα υποκείμενο σε εισαγωγικούς δασμούς και ευρισκόμενο σε ελεύθερη ζώνη ή ελεύθερη αποθήκη, από την παράτυπη εισαγωγή του σε άλλο τμήμα του εν λόγω εδάφους.
Κατά την έννοια του παρόντος άρθρου, θεωρείται ως “παράτυπη εισαγωγή” κάθε εισαγωγή κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 38 έως 41 και του άρθρου 177 δεύτερη περίπτωση.
2. Η τελωνειακή οφειλή γεννάται τη στιγμή της παράτυπης εισαγωγής.
[…]»
21.      Το άρθρο 203 ορίζει τα εξής:
«1. Τελωνειακή οφειλή κατά την εισαγωγή γεννάται:
– από την [απομάκρυνση] υποκείμενου σε εισαγωγικούς δασμούς εμπορεύματος από την τελωνειακή επιτήρηση.
2. Η τελωνειακή οφειλή γεννάται τη στιγμή κατά την οποία το εμπόρευμα [απομακρύνεται] από την τελωνειακή επιτήρηση.
3. Οφειλέτες είναι:
– το πρόσωπο που [απομάκρυνε] το εμπόρευμα από την τελωνειακή επιτήρηση,
– τα πρόσωπα που συνήργησαν στην [απομάκρυνση], ενώ γνώριζαν ή λογικά όφειλαν να γνωρίζουν ότι επρόκειτο για [απομάκρυνση] του εμπορεύματος από την τελωνειακή επιτήρηση,
– τα πρόσωπα που απέκτησαν ή κατείχαν το εν λόγω εμπόρευμα, και που γνώριζαν ή λογικά όφειλαν να γνωρίζουν, τη στιγμή της απόκτησης ή παραλαβής του εμπορεύματος, ότι επρόκειτο για εμπόρευμα που είχε [απομακρυνθεί] από την τελωνειακή επιτήρηση, καθώς και
– ενδεχομένως, το πρόσωπο το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την παραμονή του εμπορεύματος σε προσωρινή εναπόθεση ή από τη χρησιμοποίηση του τελωνειακού καθεστώτος υπό το οποίο έχει τεθεί.»
22.      Το άρθρο 204 προβλέπει τα εξής:
«1. Τελωνειακή οφειλή κατά την εισαγωγή γεννάται:
α) από τη μη εκτέλεση μιας από τις υποχρεώσεις τις οποίες συνεπάγεται, για εμπόρευμα υποκείμενο σε εισαγωγικούς δασμούς, η παραμονή του σε προσωρινή εναπόθεση ή η χρησιμοποίηση του τελωνειακού καθεστώτος υπό το οποίο έχει τεθεί, ή
β) από τη μη τήρηση ενός από τους όρους που έχουν καθοριστεί για την υπαγωγή εμπορεύματος υπό το καθεστώς αυτό, ή για την έγκριση μειωμένου ή μηδενικού εισαγωγικού δασμού λόγω της χρησιμοποίησης του εμπορεύματος για ειδικούς σκοπούς·
σε περιπτώσεις άλλες από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 203, εκτός αν αποδειχθεί ότι οι παραλείψεις αυτές δεν είχαν πραγματικές συνέπειες για την ορθή λειτουργία της προσωρινής εναπόθεσης ή του σχετικού τελωνειακού καθεστώτος.
2. Η τελωνειακή οφειλή γεννάται είτε τη στιγμή κατά την οποία παύει να τηρείται η υποχρέωση η μη εκπλήρωση της οποίας γεννά την τελωνειακή οφειλή, είτε τη στιγμή κατά την οποία το εμπόρευμα τέθηκε υπό το συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς εφόσον αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι ένας από τους όρους που καθορίστηκαν για την υπαγωγή του εν λόγω εμπορεύματος στο καθεστώς αυτό ή για την έγκριση μειωμένου ή μηδενικού εισαγωγικού δασμού λόγω της χρησιμοποίησης του εμπορεύματος για ειδικούς σκοπούς δεν είχε πράγματι τηρηθεί.
3. Οφειλέτης είναι το πρόσωπο το οποίο οφείλει, κατά περίπτωση, είτε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται για εμπόρευμα υποκείμενο σε εισαγωγικό δασμό η παραμονή του σε προσωρινή εναπόθεση ή η χρησιμοποίηση του τελωνειακού καθεστώτος υπό το οποίο έχει τεθεί, είτε να τηρήσει τους όρους που έχουν καθοριστεί για την υπαγωγή του εμπορεύματος στο εν λόγω καθεστώς.»

Ενωσιακός / Κανονισμός (EE) αριθ. 952/2013  προβλέπει

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1  - Γένεση τελωνειακής οφειλής

Τμήμα 1 - Τελωνειακή οφειλή κατά την εισαγωγή

Άρθρο 77 - Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και προσωρινή εισαγωγή

1. Η τελωνειακή οφειλή κατά την εισαγωγή γεννάται με την υπαγωγή των μη ενωσιακών εμπορευμάτων που υπόκεινται σε εισαγωγικό δασμό σε ένα από τα ακόλουθα τελωνειακά καθεστώτα:
α) θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων περί ειδικού προορισμού,
β) προσωρινή εισαγωγή με μερική απαλλαγή από τον εισαγωγικό δασμό.
2. Η τελωνειακή οφειλή γεννάται τη στιγμή αποδοχής της τελωνειακής διασάφησης.10.10.2013 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 269/353. Οφειλέτης είναι ο διασαφιστής. Σε περίπτωση έμμεσης αντι­προσώπευσης, οφειλέτης είναι επίσης το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου υποβάλλεται η τελωνειακή διασάφηση.
Όταν η τελωνειακή διασάφηση για υπαγωγή σε ένα από τα καθεστώτα που ορίζονται στην παράγραφο 1 συντάσσεται βάσει πληροφοριών δυνάμει των οποίων δεν εισπράττεται το σύνολο ή μέρος του εισαγωγικού δασμού, το πρόσωπο που παρείχε τις αναγκαίες για τη συμπλήρωση της διασάφησης πληροφορίες θεωρείται επίσης οφειλέτης εφόσον γνώριζε, ή όφειλε ευλόγως να γνωρίζει, ότι οι πληροφορίες αυτές ήταν εσφαλμένες.

Άρθρο 79 - Τελωνειακή οφειλή που γεννάται λόγω μη τήρησης  υποχρεώσεων και όρων

1. Για τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε εισαγωγικό δασμό,  γεννάται τελωνειακή οφειλή κατά την εισαγωγή λόγω της μη τήρησης οποιουδήποτε από τα εξής:
α) μιας από τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στην τελωνειακή  νομοθεσία όσον αφορά την είσοδο μη ενωσιακών εμπορευμάτων  στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, την απομάκρυνσή τους από  την τελωνειακή επιτήρηση ή τη διακίνηση, μεταποίηση, αποθήκευση, προσωρινή εναπόθεση, προσωρινή εισαγωγή ή διάθεση  των εμπορευμάτων αυτών εντός του εν λόγω εδάφους,
β) μιας από τις υποχρεώσεις που ορίζονται στην τελωνειακή νομοθεσία σχετικά με τον ειδικό προορισμό εμπορευμάτων εντός του  τελωνειακού εδάφους της Ένωσης,
γ) ενός όρου που έχει καθορισθεί για την υπαγωγή μη ενωσιακών  εμπορευμάτων σε τελωνειακό καθεστώς ή τη χορήγηση, λόγω  του ειδικού προορισμού των εμπορευμάτων, δασμολογικής  απαλλαγής ή μειωμένου συντελεστή εισαγωγικού δασμού.
2. Η στιγμή γένεσης της τελωνειακής οφειλής είναι μία από τις  ακόλουθες:
α) η στιγμή κατά την οποία δεν τηρείται ή παύει να τηρείται  υποχρέωση, η μη εκπλήρωση της οποίας συνεπάγεται τη γένεση  τελωνειακής οφειλής,
β) η στιγμή κατά την οποία γίνεται δεκτή τελωνειακή διασάφηση  για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε τελωνειακό καθεστώς, στην  περίπτωση που διαπιστώνεται εκ των υστέρων ότι ένας από τους  όρους που διέπουν την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς αυτό ή τη χορήγηση δασμολογικής απαλλαγής ή μειωμένου συντελεστή εισαγωγικού δασμού λόγω του ειδικού προ ορισμού των εμπορευμάτων στην πραγματικότητα δεν τηρείται.
3. Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β), οφειλέτης είναι οποιοδήποτε από τα ακόλουθα  πρόσωπα:
α) πρόσωπο που όφειλε να τηρήσει τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις,
β) πρόσωπο που γνώριζε ή όφειλε ευλόγως να γνωρίζει ότι δεν  τηρήθηκε μια υποχρέωση που προβλέπεται από την τελωνειακή  νομοθεσία και που ενήργησε για λογαριασμό του προσώπου που  ήταν υποχρεωμένο να τηρήσει την υποχρέωση ή που έλαβε  μέρος στην πράξη που οδήγησε στη μη τήρηση της υποχρέωσης,
γ) πρόσωπο που απέκτησε ή κατείχε τα εν λόγω εμπορεύματα και  το οποίο γνώριζε ή όφειλε ευλόγως να γνωρίζει, τη στιγμή της  απόκτησης ή παραλαβής των εμπορευμάτων, ότι δεν είχε τηρηθεί  υποχρέωση που προβλέπεται από την τελωνειακή νομοθεσία.
4. Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο γ), ο οφειλέτης είναι το πρόσωπο που οφείλει να τηρεί τους  όρους που διέπουν την υπαγωγή των εμπορευμάτων σε τελωνειακό  καθεστώς ή την τελωνειακή διασάφηση των εμπορευμάτων που  υπάγονται στο εν λόγω τελωνειακό καθεστώς ή τη χορήγηση  δασμολογικής απαλλαγής ή μειωμένου εισαγωγικού δασμού λόγω  του ειδικού προορισμού των εμπορευμάτων.
Όταν συντάσσεται τελωνειακή διασάφηση σχετικά με ένα από τα τελωνειακά καθεστώτα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο γ) και όταν παρέχονται στις τελωνειακές αρχές στοιχεία που  απαιτούνται από την τελωνειακή νομοθεσία για τους όρους που  διέπουν την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο εν λόγω τελωνειακό  καθεστώς, και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να μην εισπραχθεί εξ  ολοκλήρου ή εν μέρει ο εισαγωγικός δασμός, οφειλέτης είναι επίσης  το πρόσωπο που παρέσχε τα απαιτούμενα στοιχεία για τη σύνταξη  της τελωνειακής διασάφησης και που γνώριζε, ή όφειλε ευλόγως να  γνωρίζει, ότι τα στοιχεία αυτά ήταν εσφαλμένα.

Γνωρίστε τα βιβλία μας στις Ετικέτες του BLOG

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Απορίες στα ξενόγλωσσα
Τιμολόγια, Φορτωτικές, Πιστοποιητικά, Διατακτικές
Λεξικό
Μεταφοράς, Τελωνείου, Ναυτιλίας, Logistics


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου