Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Αγροτικά Πιστοποιητικά εισαγωγής εξαγωγής (Agrim) ΚΑΝ. (ΕΕ) 2016/1239 (Μάθημα 2) 21 Φεβρουαρίου


Αγροτικά Πιστοποιητικά εισαγωγής εξαγωγής (Agrim) ΚΑΝ. (ΕΕ) 2016/1239 (Μάθημα 2) 21 Φεβρουαρίου


30.7.2016   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
L 206/44


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/1239 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ
της 18ης Μαΐου 2016
για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το καθεστώς πιστοποιητικών εισαγωγής και εξαγωγής
(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 178 και το άρθρο 223 παράγραφος 3 στοιχεία α), β) και γ),
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 κατάργησε και αντικατέστησε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (2) και θεσπίζει κανόνες σχετικά με τα πιστοποιητικά εισαγωγής και εξαγωγής για τα γεωργικά προϊόντα. Επιπλέον, εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να εκδίδει σχετικές κατ' εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του καθεστώτος πιστοποιητικών εισαγωγής και εξαγωγής στο νέο νομικό πλαίσιο, πρέπει να θεσπιστούν ορισμένοι κανόνες με τις πράξεις αυτές. Δεδομένου ότι οι πράξεις αυτές έχουν ως στόχο την απλοποίηση και την προσαρμογή των διατάξεων που εφαρμόζονται στο καθεστώς πιστοποιητικών εισαγωγής και εξαγωγής στο νέο νομικό πλαίσιο που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/1237 της Επιτροπής (3) τροποποιεί τους κανονισμούς της Επιτροπής (ΕΚ) αριθ. 2535/2001 (4), (ΕΚ) αριθ. 1342/2003 (5), (ΕΚ) αριθ. 2336/2003 (6), (ΕΚ) αριθ. 951/2006 (7), (ΕΚ) αριθ. 341/2007 (8) και (ΕΚ) αριθ. 382/2008 (9) και καταργεί τους κανονισμούς της Επιτροπής (ΕΚ) αριθ. 2390/98 (10), (ΕΚ) αριθ. 1345/2005 (11), (ΕΚ) αριθ. 376/2008 (12) και (ΕΚ) αριθ. 507/2008 (13).

(2)
Με στόχο την ορθή και ενιαία εφαρμογή του καθεστώτος των πιστοποιητικών, είναι σκόπιμο να θεσπιστούν κοινές διατάξεις όσον αφορά την υποβολή αιτήσεων και την έκδοση πιστοποιητικών.

(3)
Για να ταυτοποιείται με σαφήνεια ο αιτών και ο κάτοχος του πιστοποιητικού, θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό ο αριθμός Καταχώρισης και Αναγνώρισης Οικονομικών Φορέων (αριθμός EORI).

(4)
Είναι απαραίτητο να καθοριστεί το ενδεδειγμένο επίπεδο της εγγύησης για τα πιστοποιητικά που πρόκειται να εκδοθούν, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα θα εισαχθούν ή εξαχθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού.

(5)
Θα πρέπει να καταστεί δυνατή η έκδοση αποσπασμάτων πιστοποιητικών τα οποία έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα πιστοποιητικά από τα οποία προέρχονται, έτσι ώστε να μπορούν να διεξάγονται ταυτόχρονα περισσότερες της μιας πράξεις στο πλαίσιο ενός πιστοποιητικού.

(6)
Είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι περίοδοι ισχύος των πιστοποιητικών εισαγωγής και εξαγωγής. Η εν λόγω διάρκεια ισχύος μπορεί να ποικίλλει για συγκεκριμένα προϊόντα και πρέπει να καθοριστεί προκειμένου να διευκρινιστεί πότε πρέπει να τηρείται η υποχρέωση εισαγωγής ή εξαγωγής.

(7)
Όσον αφορά τις πρακτικές του διεθνούς εμπορίου των σχετικών γεωργικών προϊόντων, θα πρέπει να καθοριστεί επίπεδο ανοχής όσον αφορά την ποσότητα των εισαγόμενων ή εξαγόμενων προϊόντων σε σύγκριση με αυτή που αναφέρεται στο πιστοποιητικό.

(8)
Το πιστοποιητικό εξαγωγής και εισαγωγής αποτελεί δικαίωμα και δημιουργεί την υποχρέωση για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ή για εξαγωγή. Κρίνεται αναγκαίο να καθοριστεί η στιγμή κατά την οποία εκπληρώνεται η υποχρέωση εισαγωγής ή εξαγωγής και ο τρόπος με τον οποίο αποδεικνύεται.

(9)
Είναι σκόπιμο να θεσπιστούν διατάξεις σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται όταν ένα πιστοποιητικό έχει καταστραφεί ή απολεσθεί.

(10)
Για τη μείωση του διοικητικού φόρτου στις περιπτώσεις στις οποίες το ποσό της εγγύησης που απαιτείται για ένα πιστοποιητικό είναι σχετικά μικρό, θα πρέπει να προσδιοριστεί κατώφλι κάτω από το οποίο δεν απαιτείται εγγύηση.

(11)
Προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος, είναι σκόπιμο να καθοριστούν μέγιστες ποσότητες για συγκεκριμένα προϊόντα για τα οποία δεν απαιτείται πιστοποιητικό.

(12)
Θα πρέπει να αναληφθεί δράση σε περιπτώσεις που η υποχρέωση εισαγωγής ή εξαγωγής δεν πληρούται, ιδίως σε περιπτώσεις αναγνωρισμένης ανωτέρας βίας. Στις περιπτώσεις αυτές, η εν λόγω υποχρέωση μπορεί να θεωρηθεί άκυρη ή μπορεί να παραταθεί η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού.

(13)
Είναι αναγκαίο να καθοριστούν ορισμένες πρόσθετες απαιτήσεις κοινοποίησης για τα πιστοποιητικά εισαγωγής για την κάνναβη, το σκόρδο και την αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, ώστε να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τομέων αυτών.

(14)
Λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης ομαλής μετάβασης από τους ισχύοντες κανόνες σε εκείνους που θεσπίζονται από τον παρόντα κανονισμό, θα πρέπει να θεσπιστούν ορισμένες μεταβατικές διατάξεις.

(15)
Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής για την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Ορισμοί
Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ορισμοί των εννοιών «διασαφιστής» όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 15 και «διαχείριση των κινδύνων» όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 25 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14) και «εξαγωγέας» όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 19 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής (15). Επιπλέον, ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 1 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1237.
Άρθρο 2
Αίτηση και έκδοση πιστοποιητικών
1.   Η υποβολή των αιτήσεων και η έκδοση των πιστοποιητικών γίνονται μέσω εφαρμογής πληροφορικής («εφαρμογές πληροφορικής») η οποία ανταποκρίνεται στα πρότυπα ακεραιότητας και ποιότητας που ορίζονται στο παράρτημα I τμήμα 3 Β του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014 (16).
Όταν δεν είναι διαθέσιμες ή αποτελεσματικές οι εφαρμογές πληροφορικής, και ως εφεδρική μέθοδος σε περίπτωση αποτυχίας των εφαρμογών αυτών, μπορεί επίσης να υποβάλλεται αίτηση πιστοποιητικών και να εκδίδονται τα πιστοποιητικά, με εκτύπωση του υποδείγματος, όπως ορίζεται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού, και λαμβανομένων υπόψη των οδηγιών που ορίζονται στο εν λόγω παράρτημα.
2.   Τα ονόματα και οι διευθύνσεις των αρχών που είναι αρμόδιες για την παραλαβή της αίτησης και τη χορήγηση του πιστοποιητικού δημοσιεύονται στον επίσημο ιστότοπο των εν λόγω αρχών, ή στον επίσημο ιστότοπο για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων κάθε κράτους μέλους.
3.   Οι αιτήσεις και τα πιστοποιητικά συμπληρώνονται και εκδίδονται σε δακτυλογραφημένη μορφή σε μία από τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης, όπως ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό.
4.   Εφόσον παρίσταται ανάγκη, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών μπορούν να απαιτήσουν τη μετάφραση, το κόστος της οποίας βαρύνει τον αιτούντα, των μη εναρμονισμένων κειμένων στις αιτήσεις πιστοποιητικών ή των συνοδευτικών εγγράφων στην επίσημη γλώσσα ή σε μία από τις επίσημες γλώσσες του οικείου κράτους μέλους.
5.   Η αίτηση πιστοποιητικού συμπληρώνεται ανάλογα με τον σκοπό του πιστοποιητικού και όπως ορίζεται στην ανακοίνωση σχετικά με τα πιστοποιητικά εισαγωγής και εξαγωγής για τα γεωργικά προϊόντα (17).
6.   Η αρχή έκδοσης των πιστοποιητικών δεν δέχεται αιτήσεις που δεν συνάδουν με τους σχετικούς ενωσιακούς κανόνες. Εκδίδει το πιστοποιητικό αμελλητί, βάσει των πληροφοριών που γίνονται δεκτές όπως κοινοποιήθηκαν από τον αιτούντα, και συμπληρώνοντας τις πληροφορίες όπως ορίζεται στην ανακοίνωση σχετικά με τα πιστοποιητικά εισαγωγής και εξαγωγής για τα γεωργικά προϊόντα. Όσον αφορά τα αντίγραφα σε χαρτί, οι αρχές έκδοσης των πιστοποιητικών επικυρώνουν την έκδοσή τους με υπογραφή και σφραγίδα ή ανάγλυφη σφραγίδα. Τα ηλεκτρονικά αντίγραφα επικυρώνονται σύμφωνα με τα πρότυπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1.
Άρθρο 3
Προθεσμίες
1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1182/71 (18), ως ημερομηνία υποβολής της αίτησης πιστοποιητικού θεωρείται η εργάσιμη ημέρα κατά την οποία παραλαμβάνεται η αίτηση από την αρχή έκδοσης πιστοποιητικών, υπό την προϋπόθεση ότι έχει παραληφθεί το αργότερο στις 13:00, ώρα Βρυξελλών.
Αιτήσεις που παραλαμβάνονται μετά τις 13:00, ώρα Βρυξελλών, εργάσιμης ημέρας θεωρούνται ότι έχουν υποβληθεί την πρώτη εργάσιμη ημέρα που έπεται της ημέρας της πραγματικής παραλαβής τους.
2.   Η αίτηση ακύρωσης αίτησης πιστοποιητικού μπορεί να υποβληθεί μόνον ηλεκτρονικά ή εγγράφως, ώστε να παραληφθεί από την αρχή έκδοσης πιστοποιητικών έως τις 13:00, ώρα Βρυξελλών, την ημέρα παραλαβής της αίτησης.
3.   Εφόσον στον παρόντα κανονισμό καθορίζεται η προθεσμία για τις διαδικασίες, και η έναρξη ή η λήξη της προθεσμίας είναι Σάββατο, Κυριακή, ή αργία, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1182/71:
α)
η ισχύουσα ημερομηνία έναρξης είναι η επόμενη εργάσιμη ημέρα και αρχίζει στις 00:00, λαμβανομένων υπόψη των επίσημων ωρών λειτουργίας·

β)
κατά παρέκκλιση από το άρθρο 3 παράγραφος 2 στοιχείο β) και το άρθρο 4 του εν λόγω κανονισμού, η ισχύουσα ημερομηνία λήξης είναι η επόμενη εργάσιμη ημέρα και λήγει στις 13:00, ώρα Βρυξελλών.
Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται στις επίσημες εθνικές και περιφερειακές αργίες που δημοσιοποιούνται δεόντως από το κράτος μέλος, ανάλογα με την περίπτωση.
Άρθρο 4
Αριθμός καταχώρισης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων
1.   Ο αριθμός καταχώρισης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (αριθμός EORI) που χορηγείται στον αιτούντα, στον κάτοχο ή στον εκδοχέα, δυνάμει του άρθρου 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, εισάγεται στο τμήμα 4 ή, κατά περίπτωση, στο τμήμα 6 της αίτησης και του πιστοποιητικού.
Οι αιτούντες ή οι αρχές έκδοσης πιστοποιητικών μπορούν, με βάση τις εθνικές οδηγίες, να αναφέρουν τον αριθμό EORI του αιτούντος, κατόχου ή εκδοχέα στο τμήμα 20, υπό την προϋπόθεση ότι η ονομασία ή ο αριθμός αναγνώρισης στο τμήμα 4 ή 6 συνδέεται με τον αριθμό EORI στο τμήμα 20.
2.   Όταν τα προϊόντα διασαφίζονται για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ή εξαγωγή από τελωνειακό αντιπρόσωπο, όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, ο αριθμός EORI του κατόχου ή του εκδοχέα σημειώνεται στο κατάλληλο στοιχείο δεδομένων της ηλεκτρονικής τελωνειακής διασάφησης.
Άρθρο 5
Ποσό της εγγύησης
1.   Όταν απαιτείται εγγύηση σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1237, το ποσό της εγγύησης είναι αυτό που καθορίζεται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.
2.   Όταν τα ποσά τα οποία προκύπτουν από τη μετατροπή σε εθνικό νόμισμα ποσών εκφρασμένων σε ευρώ που πρέπει να αναγραφούν στα πιστοποιητικά περιέχουν δεκαδικά ψηφία, το ποσό της εγγύησης στρογγυλοποιείται στο αμέσως μικρότερο ακέραιο ποσό σε εθνικό νόμισμα.
Άρθρο 6
Αποσπάσματα
1.   Όταν η ποσότητα που αναγράφεται στο πιστοποιητικό υποδιαιρείται για διαδικαστικούς ή υλικοτεχνικούς λόγους, ή εάν ο κάτοχος ή ο εκδοχέας πρέπει να χρησιμοποιήσει πιστοποιητικό το οποίο έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή από ένα κράτος μέλος, σε άλλο κράτος μέλος που δεν συνδέεται με τις εφαρμογές πληροφορικής του κράτους μέλους έκδοσης του πιστοποιητικού, η αρχή έκδοσης δύναται, κατόπιν αίτησης του κατόχου ή του εκδοχέα, να εκδίδει αποσπάσματα των πιστοποιητικών («αποσπάσματα»).
2.   Τα αποσπάσματα έχουν τα ίδια έννομα αποτελέσματα με τα πιστοποιητικά από τα οποία προέρχονται, εντός του ορίου της ποσότητας για την οποία τα αποσπάσματα αυτά έχουν εκδοθεί.
3.   Οι διαδικασίες σχετικά με την υποβολή αιτήσεων πιστοποιητικών, την έκδοση και επιστροφή εφαρμόζονται επίσης για τα αποσπάσματα. Η αρχή έκδοσης πιστοποιητικών μπορεί να προβλέψει απλοποιημένες διαδικασίες για την υποβολή αιτήσεων.
4.   Η αρχή έκδοσης πιστοποιητικών αφαιρεί την ποσότητα που αναφέρεται στο απόσπασμα από την ποσότητα του πρωτότυπου πιστοποιητικού, ενδεχομένως προσαυξημένη κατά την ανοχή και η λέξη «απόσπασμα» αναγράφεται στο πρωτότυπο πιστοποιητικό δίπλα στην εν λόγω αφαιρεθείσα ποσότητα.
5.   Τα αποσπάσματα εκδίδονται χωρίς καθυστέρηση και χωρίς πρόσθετο κόστος, είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα I.
6.   Κανένα άλλο απόσπασμα δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί από το απόσπασμα.
7.   Ο κάτοχος του πιστοποιητικού επιστρέφει το αντίγραφο του αποσπάσματος που έχει χρησιμοποιηθεί ή έχει λήξει στην αρχή έκδοσης πιστοποιητικών, μαζί με το αντίγραφο του πρωτότυπου πιστοποιητικού.
Άρθρο 7
Περίοδος ισχύος
1.   Για τα προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα II, η περίοδος ισχύος των πιστοποιητικών είναι αυτή που ορίζεται στο εν λόγω παράρτημα.
2.   Το πιστοποιητικό ισχύει από την ημερομηνία της πραγματικής έκδοσής του, όπως αναφέρεται στο τμήμα 25 του πιστοποιητικού εισαγωγής ή στο τμήμα 23 του πιστοποιητικού εξαγωγής που έχει επικυρωθεί με κωδικό ή σφραγίδα από την αρχή έκδοσης. Η ημερομηνία αυτή λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της περιόδου ισχύος του πιστοποιητικού.
Αν σύμφωνα με ειδική νομοθεσία ισχύει άλλη ημερομηνία έναρξης της περιόδου ισχύος, η αρχή έκδοσης αναφέρει επιπλέον την ημερομηνία αυτή, της οποίας προηγούνται οι λέξεις «ισχύει από», στις θέσεις των πιστοποιητικών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο.
Άρθρο 8
Ανοχή και στρογγυλοποίηση
1.   Η θετική ή αρνητική ανοχή που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 4 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1237 δεν είναι μεγαλύτερη από 5 %.
2.   Κατά τον υπολογισμό των ποσοτήτων, ισχύουν οι κάτωθι κανόνες στρογγυλοποίησης:
α)
εάν το πρώτο δεκαδικό ψηφίο είναι πέντε ή μεγαλύτερο, η ποσότητα στρογγυλοποιείται στην πρώτη υψηλότερη μονάδα μέτρησης που αναφέρεται στη θέση 17 του πιστοποιητικού· εάν το πρώτο δεκαδικό ψηφίο είναι μικρότερο του πέντε, η δεκαδική ποσότητα διαγράφεται·

β)
για τις κατά κεφαλή ποσότητες, οι ποσότητες στρογγυλοποιούνται στον αμέσως ανώτερο ακέραιο αριθμό κεφαλών.
Άρθρο 9
Τελωνειακή διασάφηση
1.   Η τελωνειακή διασάφηση παραπέμπει στο πιστοποιητικό ή στο απόσπασμα με τη χρήση συγκεκριμένου κωδικού και του αριθμού έκδοσης του πιστοποιητικού που αναφέρεται στο τμήμα 25 του πιστοποιητικού εισαγωγής ή στο τμήμα 23 του πιστοποιητικού εξαγωγής, όπως ορίζεται στο παράρτημα Β τίτλος II του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής (19) ή, κατά περίπτωση, σύμφωνα με το παράρτημα I σημείο 4 τμήμα 2.
2.   Οι εφαρμογές πληροφορικής της αρχής έκδοσης πιστοποιητικών μπορεί να παρέχουν στο τελωνείο άμεση πρόσβαση στο ηλεκτρονικό πιστοποιητικό ή απόσπασμα. Εάν δεν είναι δυνατή άμεση πρόσβαση, ο διασαφιστής ή η αρχή έκδοσης πιστοποιητικών αποστέλλει το πιστοποιητικό ή το απόσπασμα στο τελωνείο σε ηλεκτρονική μορφή.
Εάν οι εφαρμογές πληροφορικής της αρχής έκδοσης ή του τελωνείου δεν προσφέρονται για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου, τα πιστοποιητικά ή τα αποσπάσματα μπορούν να αποστέλλονται σε έντυπη μορφή.
3.   Ο διασαφιστής υποβάλλει το αντίγραφο του έντυπου πιστοποιητικού ή του αποσπάσματος του κατόχου στο τελωνείο, ή το θέτει στη διάθεση των τελωνειακών αρχών σύμφωνα με το άρθρο 163 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.
Άρθρο 10
Καταχωρίσεις και θεωρήσεις
1.   Οι κανόνες σχετικά με τη διαδικασία για την έκδοση των ηλεκτρονικών πιστοποιητικών καθορίζουν την αρχή που είναι αρμόδια για την αναγραφή στο πιστοποιητικό της ποσότητας που τίθεται σε ελεύθερη κυκλοφορία ή εξάγεται, και διευκρινίζουν τον τρόπο πρόσβασης του διασαφιστή και της αρχής έκδοσης στις εν λόγω πληροφορίες.
2.   Στο έντυπο πιστοποιητικό, το τελωνείο αναφέρει και επικυρώνει την ποσότητα που τίθεται σε ελεύθερη κυκλοφορία ή εξάγεται, ή εφόσον προβλέπεται από τους εθνικούς διοικητικούς κανόνες, επικυρώνει την ποσότητα που αναφέρει ο διασαφιστής στα τμήματα 29 και 30 του αντίγραφου του κατόχου, θεωρεί και επιστρέφει το αντίτυπο στον διασαφιστή, ή, εάν το απαιτεί ειδική νομοθεσία, επιστρέφει το εν λόγω αντίγραφο στην αρχή έκδοσης πιστοποιητικών.
3.   Εάν η ποσότητα που τίθεται σε ελεύθερη κυκλοφορία ή εξάγεται δεν αντιστοιχεί στην ποσότητα που αναγράφεται στο πιστοποιητικό, το τελωνείο διορθώνει την καταχώριση στο πιστοποιητικό, αναφέροντας την πραγματική ποσότητα, εντός των ορίων της διαθέσιμης ποσότητας στο πιστοποιητικό.
4.   Εάν ο χώρος για τις καταχωρίσεις στα έντυπα πιστοποιητικά ή στα αποσπάσματά τους δεν επαρκεί, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προσθέσουν επιπλέον σελίδες, επικυρώνοντας τις σελίδες με σφραγίδα.
5.   Η ημερομηνία καταχώρισης είναι η ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ή για εξαγωγή.
6.   Τα κράτη μέλη αποφασίζουν ποια αρχή ασκεί τα καθήκοντα που αναφέρονται στο παρόν άρθρο για τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και δημοσιεύουν την πληροφορία αυτή στον δημόσιο δικτυακό τόπο τους.
Άρθρο 11
Μεταβίβαση
Σε περίπτωση αίτησης μεταβίβασης από τον κάτοχο, τα δεδομένα του εκδοχέα και η αντίστοιχη ημερομηνία εισόδου καταχωρίζονται στο πιστοποιητικό σύμφωνα με την ανακοίνωση σχετικά με τα πιστοποιητικά εισαγωγής και εξαγωγής για τα γεωργικά προϊόντα. Η μεταβίβαση επικυρώνεται από την αρχή έκδοσης πιστοποιητικών.
Σε περίπτωση επιστροφής στον κάτοχο, η αρχή έκδοσης των πιστοποιητικών επικυρώνει την επιστροφή και την ημερομηνία της στο πιστοποιητικό, σύμφωνα με την ανακοίνωση σχετικά με τα πιστοποιητικά εισαγωγής και εξαγωγής για τα γεωργικά προϊόντα.
Η μεταβίβαση ή η επιστροφή ισχύουν από την ημερομηνία της επικύρωσης από την αρχή έκδοσης πιστοποιητικών.
Άρθρο 12
Κατάθεση
1.   Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν να παραμένει το πιστοποιητικό κατατεθειμένο στην αρχή έκδοσης, στον οργανισμό πληρωμών ή στο τελωνείο ή να παραμένει διαθέσιμο στις εφαρμογές ΤΠ.
2.   Η αρχή έκδοσης προσδιορίζει τις περιπτώσεις για τις οποίες ισχύει η κατάθεση πιστοποιητικού στις αρχές που εμπλέκονται στη διαδικασία για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ή για εξαγωγή, καθώς και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται από τον κάτοχο ή τον εκδοχέα.
3.   Τα κράτη μέλη ορίζουν την αρχή που εμπλέκεται στο σύστημα κατάθεσης ώστε να εκτελεί τα καθήκοντα που αναφέρονται στο άρθρο 10 και δημοσιεύουν τις εν λόγω πληροφορίες στον δημόσιο δικτυακό τόπο τους.
4.   Στη θέση 44 της έντυπης τελωνειακής διασάφησης ή στο κατάλληλο στοιχείο δεδομένων της ηλεκτρονικής διασάφησης, ο διασαφιστής προσθέτει τη λέξη «κατατεθειμένο» στον αριθμό έκδοσης του πιστοποιητικού. Για τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγήσουν απαλλαγή από την υποχρέωση αυτή ή να εφαρμόσουν ειδικό κωδικό για τον σκοπό αυτό.
Άρθρο 13
Ακεραιότητα και έλεγχος του πιστοποιητικού, αμοιβαία συνδρομή
1.   Οι καταχωρίσεις που περιλαμβάνονται στα πιστοποιητικά και στα αποσπάσματα δεν μπορούν να τροποποιηθούν μετά την έκδοσή τους.
2.   Όταν η αρμόδια τελωνειακή αρχή έχει αμφιβολίες σχετικά με την ακρίβεια των καταχωρίσεων που εμφαίνονται στο πιστοποιητικό ή στο απόσπασμα, επιστρέφει το πιστοποιητικό ή το απόσπασμα στην αρχή έκδοσης. Όταν η αρχή έκδοσης έχει αμφιβολίες σχετικά με την ακρίβεια των καταχωρίσεων που εμφαίνονται στο πιστοποιητικό ή στο απόσπασμα, επιστρέφει το πιστοποιητικό ή το απόσπασμα στην αρμόδια τελωνειακή αρχή.
Το πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται όταν πρόκειται για ήσσονος σημασίας ή προφανή λάθη τα οποία η αρχή έκδοσης ή η αρμόδια τελωνειακή αρχή μπορεί να διορθώσει, εφαρμόζοντας ορθά τη νομοθεσία.
3.   Εάν η αρχή έκδοσης κρίνει ότι απαιτείται διόρθωση, ανακαλεί το πιστοποιητικό ή το απόσπασμα και εκδίδει δεόντως διορθωμένο πιστοποιητικό ή απόσπασμα χωρίς καθυστέρηση.
4.   Για τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά ή αποσπάσματα, η αρχή έκδοσης επικυρώνει το διορθωμένο κείμενο, το οποίο αντικαθιστά το πρωτότυπο κείμενο. Στα έντυπα πιστοποιητικά ή αποσπάσματα, η αρχή έκδοσης αναγράφει την ένδειξη «πιστοποιητικό που διορθώθηκε στις…» ή «απόσπασμα που διορθώθηκε στις…». Όλες οι προηγούμενες ενδείξεις αναγράφονται κάθε φορά σε κάθε αντίτυπο.
5.   Εάν η αρχή έκδοσης δεν θεωρεί ότι είναι αναγκαία η διόρθωση, το επιβεβαιώνει στις εφαρμογές πληροφορικής. Όσον αφορά τα έντυπα πιστοποιητικά και αποσπάσματα, η αρχή έκδοσης επιβεβαιώνει την ορθότητα του πιστοποιητικού ή του αποσπάσματος, επικυρώνοντάς το με την ένδειξη «ελέγχθηκε στις…» και θέτει τη σφραγίδα της, τα αρχικά της και την ημερομηνία ή εφαρμόζει παρεμφερή μέθοδο.
6.   Κατόπιν αίτησης της αρχής έκδοσης, ο κάτοχος ή ο εκδοχέας επιστρέφει το πιστοποιητικό ή το απόσπασμα.
Όταν, με βάση τη διαχείριση κινδύνου, είναι απαραίτητος ο έλεγχος, ή υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη γνησιότητα του έντυπου πιστοποιητικού ή του αποσπάσματος ή των καταχωρίσεων και θεωρήσεων που περιλαμβάνονται σ' αυτό, η σχετική αρχή επιστρέφει το πιστοποιητικό ή το απόσπασμα ή φωτοαντίγραφό του στις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο.
Η αίτηση επαλήθευσης και η απάντηση σχετικά με το αποτέλεσμα, διαβιβάζονται ηλεκτρονικά σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 515/97 του Συμβουλίου (20), και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται το τυποποιημένο έντυπο, όπως ορίζεται στην ανακοίνωση σχετικά με τα πιστοποιητικά εισαγωγής και εξαγωγής για τα γεωργικά προϊόντα. Οι αρχές μπορούν να συμφωνήσουν για περαιτέρω απλοποίηση με απευθείας διαβουλεύσεις, χρησιμοποιώντας τον κατάλογο τελωνείων (COL) που δημοσιεύεται στον επίσημο δικτυακό τόπο της Επιτροπής (21).
Η αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση εξασφαλίζει ότι η απάντηση στην αιτούσα αρχή αποστέλλεται εντός 20 ημερολογιακών ημερών, όταν πρόκειται για αρχές του ιδίου κράτος μέλος. Σε περίπτωση που εμπλέκονται διάφορα κράτη μέλη, η απάντηση αποστέλλεται εντός 60 ημερολογιακών ημερών.
7.   Σε περίπτωση επιστροφής ενός πιστοποιητικού ή αποσπάσματος, η αρμόδια αρχή, κατόπιν αίτησης, χορηγεί απόδειξη παραλαβής στο ενδιαφερόμενο μέρος, ή σημειώνει και σφραγίζει την ημερομηνία παραλαβής σε φωτοαντίγραφο που προσκομίζει το ενδιαφερόμενο μέρος.
Άρθρο 14
Εκπλήρωση της υποχρέωσης και απόδειξη
1.   Η εγγύηση για το πιστοποιητικό αποδεσμεύεται εφόσον έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 24 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014 και στο παρόν άρθρο.
2.   Το δικαίωμα θέσης των προϊόντων σε ελεύθερη κυκλοφορία ή εξαγωγής τους θεωρείται ότι έχει ασκηθεί, και η αντίστοιχη υποχρέωση θεωρείται ότι έχει τηρηθεί, κατά την ημερομηνία αποδοχής της σχετικής τελωνειακής διασάφησης εντός της περιόδου ισχύος του πιστοποιητικού και υπό την προϋπόθεση ότι:
α)
σε περίπτωση θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία, τα προϊόντα έχουν όντως τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία·

β)
σε περίπτωση εξαγωγής, τα προϊόντα έχουν εξέλθει από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης εντός 150 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα της αποδοχής της τελωνειακής διασάφησης.
3.   Απόδειξη για την τήρηση της υποχρέωσης θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων είναι το αντίγραφο του πιστοποιητικού ή του αποσπάσματος του κατόχου ή του εκδοχέα, δεόντως θεωρημένο από τις τελωνειακές αρχές, ή το ηλεκτρονικό του ισοδύναμο.
4.   Απόδειξη για την τήρηση της υποχρέωσης εξαγωγής είναι:
α)
το αντίγραφο του πιστοποιητικού ή του αποσπάσματος του κατόχου ή του εκδοχέα, δεόντως θεωρημένο από τις τελωνειακές αρχές, ή το ηλεκτρονικό του ισοδύναμο· και

β)
η πιστοποίηση εξόδου από το τελωνείο εξαγωγής στον εξαγωγέα ή στον διασαφιστή που αναφέρεται στο άρθρο 334 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447.
5.   Η απόδειξη που αναφέρεται στην παράγραφο 4 στοιχείο β) παρέχεται και ελέγχεται ως εξής:
α)
ο εξαγωγέας ή ο διασαφιστής που αναφέρεται στην παράγραφο 4 στοιχείο β) διαβιβάζει την πιστοποίηση εξόδου στον κάτοχο και ο κάτοχος υποβάλλει τα αποδεικτικά στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή στην αρχή έκδοσης. Εάν το πιστοποιητικό εξόδου ακυρωθεί λόγω διορθώσεων από το τελωνείο εξόδου, το τελωνείο εξαγωγής ενημερώνει τον εξαγωγέα ή τον τελωνειακό αντιπρόσωπό του, και ο εξαγωγέας ή ο τελωνειακός αντιπρόσωπός του ενημερώνει σχετικά τον κάτοχο, ο οποίος ενημερώνει με τη σειρά του την αρχή έκδοσης·

β)
η διαδικασία που αναφέρεται στο στοιχείο α) περιλαμβάνει την υποβολή του αντίστοιχου κύριου αριθμού αναφοράς (MRN) στην αρχή έκδοσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 22 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446,
εάν εμπλέκονται περισσότερα από ένα κράτη μέλη στη διαδικασία εξαγωγής ή

εάν το τελωνείο εξαγωγής είναι σε άλλο κράτος μέλος από εκείνο της αρχής έκδοσης ή

εάν ο MRN χρησιμοποιείται στη διαδικασία εξαγωγής που ολοκληρώθηκε στο κράτος μέλος στο οποίο κατατέθηκε η διασάφηση εξαγωγής·

γ)
η αρχή έκδοσης επαληθεύει τις πληροφορίες που έχει λάβει, περιλαμβανομένης και της ορθότητας της ημερομηνίας εξόδου από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, με βάση τη διαχείριση των κινδύνων. Εάν ο MRN και η τράπεζα δεδομένων MRN (22) δεν καθιστούν δυνατή τη διενέργεια των ενδεδειγμένων ελέγχων, το τελωνείο, κατόπιν αιτήματος της αρχής έκδοσης και με βάση τον MRN, είτε επιβεβαιώνει είτε διορθώνει την ημερομηνία εξόδου.
Εάν το τελωνείο εξαγωγής είναι σε άλλο κράτος μέλος από εκείνο της αρχής έκδοσης, οι διαδικασίες που ορίζονται στο άρθρο 13 παράγραφος 6 δεύτερο εδάφιο εφαρμόζονται τηρουμένων των αναλογιών.
Οι αρχές μπορούν να συμφωνήσουν ότι οι διαδικασίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο διεξάγονται απευθείας μεταξύ των ενδιαφερόμενων αρχών. Οι αρχές έκδοσης δύνανται να προβλέπουν απλοποιημένες διαδικασίες για τους σκοπούς του στοιχείου α).
6.   Η απόδειξη ότι τα προϊόντα έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να περιέλθει στην αρχή έκδοσης εντός 60 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της περιόδου ισχύος του πιστοποιητικού.
Η απόδειξη εξαγωγής και εξόδου από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης πρέπει να περιέλθει στην αρχή έκδοσης εντός 180 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη ισχύος του πιστοποιητικού.
Εάν οι προθεσμίες που προβλέπονται στο πρώτο και δεύτερο εδάφιο δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν λόγω τεχνικών προβλημάτων, η αρχή έκδοσης δύναται, κατόπιν αιτήματος του κατόχου του πιστοποιητικού, ο οποίος υποβάλλει και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία,, να παρατείνει τις εν λόγω προθεσμίες, εάν είναι απαραίτητο εκ των υστέρων, για περίοδο 730 ημερολογιακών ημερών κατ' ανώτατο όριο, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 23 παράγραφος 4 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014.
7.   Οι αρμόδιες αρχές δύνανται να άρουν την υποχρέωση προσκόμισης των αποδεικτικών στοιχείων που αναφέρονται στις παραγράφους 2, 3 και 4, εάν διαθέτουν ήδη τα αναγκαία στοιχεία.
Άρθρο 15
Αντικατάσταση και αντίγραφα πιστοποιητικών ή αποσπασμάτων
1.   Όταν ένα έντυπο πιστοποιητικό ή απόσπασμα που εκδίδεται για προϊόντα του άρθρου 2 παράγραφος 1 στοιχείο α) ή παράγραφος 2 στοιχείο α) του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1237 έχει καταστραφεί εν μέρει ή πλήρως, ή έχει απολεσθεί, ο κάτοχος ή ο εκδοχέας μπορεί να ζητήσει από την αρχή έκδοσης την αντικατάσταση του πιστοποιητικό ή αποσπάσματος. Το εν λόγω πιστοποιητικό ή απόσπασμα αντικαθιστά το πρωτότυπο πιστοποιητικό ή απόσπασμα, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
Για τα πιστοποιητικά αντικατάστασης σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, κατατίθεται εγγύηση, όπως ορίζεται στο άρθρο 5.
Εάν ανευρεθεί το πρωτότυπο πιστοποιητικό που είχε απολεσθεί ή εν μέρει καταστραφεί, ο κάτοχος επιστρέφει το πρωτότυπο πιστοποιητικό στην αρχή έκδοσης, η οποία αποδεσμεύει πάραυτα το υπόλοιπο ποσό της εγγύησης για το πρωτότυπο πιστοποιητικό.
2.   Πιστοποιητικό ή απόσπασμα αντικατάστασης μπορεί να εκδοθεί μόνο μία φορά και για την περίοδο ισχύος και την υπόλοιπη διαθέσιμη ποσότητα για το πρωτότυπο πιστοποιητικό ή το απόσπασμα.
Πιστοποιητικό ή απόσπασμα αντικατάστασης δεν εκδίδεται όταν η έκδοση πιστοποιητικών ή αποσπασμάτων για το εν λόγω προϊόν έχει ανασταλεί ή όταν αφορά δασμολογική ποσόστωση εισαγωγής ή εξαγωγής.
3.   Η εγγύηση για το πιστοποιητικό αντικατάστασης, καθώς και η εγγύηση για το πρωτότυπο πιστοποιητικό, αν αυτό δεν έχει ανευρεθεί, αποδεσμεύονται σύμφωνα με το άρθρο 14.
4.   Όταν το αίτημα αφορά πιστοποιητικό ή απόσπασμα που έχει καταστραφεί εν μέρει ή πλήρως, το οποίο εκδόθηκε για προϊόντα εκτός εκείνων του άρθρου 2 παράγραφος 1 στοιχείο α) και παράγραφος 2 στοιχείο α) του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1237, ισχύουν οι ακόλουθοι όροι:
α)
ο κάτοχος ή εκδοχέας αποδεικνύει την πλήρη ή μερική καταστροφή στην αρχή έκδοσης πιστοποιητικών·

β)
το πιστοποιητικό αντικατάστασης ή το απόσπασμα δεν εκδίδεται εάν ο κάτοχος ή ο εκδοχέας δεν έχει αποδείξει ότι έλαβε τις εύλογες προφυλάξεις προς αποφυγή της καταστροφής του πιστοποιητικού ή του αποσπάσματος ή εάν τα αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν από τον κάτοχο δεν είναι ικανοποιητικά·

γ)
η εγγύηση που πρέπει να συσταθεί για το πιστοποιητικό αντικατάστασης ή το απόσπασμα είναι ίση με το 150 % της εγγύησης για το πρωτότυπο πιστοποιητικό, με ελάχιστο όριο τα 3 EUR ανά 100 χιλιόγραμμα ή ανά εκατόλιτρο ή κεφαλή, λαμβανομένης υπόψη της υπόλοιπης ποσότητας που παραμένει διαθέσιμη κατά τη στιγμή της καταστροφής και της θετικής ανοχής, κατά περίπτωση. Το υπόλοιπο ποσό της εγγύησης που είναι διαθέσιμο για το πρωτότυπο πιστοποιητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη σύσταση της εγγύησης για το πιστοποιητικό αντικατάστασης. Οποιαδήποτε υπέρβαση του ποσού της εγγύησης για το πρωτότυπο πιστοποιητικό σε σύγκριση με το ποσό της εγγύησης για το πιστοποιητικό αντικατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη την εναπομένουσα διαθέσιμη ποσότητα, αποδεσμεύεται αμέσως.
5.   Όταν εκδίδονται πιστοποιητικά αντικατάστασης ή αποσπάσματα, η αρχή έκδοσης κοινοποιεί αμέσως στην Επιτροπή:
α)
τον αριθμό έκδοσης των πιστοποιητικών ή των αποσπασμάτων αντικατάστασης που εκδόθηκαν και τον αριθμό έκδοσης των πιστοποιητικών ή των αποσπασμάτων που αντικαταστάθηκαν·

β)
τα σχετικά προϊόντα με τον αντίστοιχο κωδικό συνδυασμένης ονοματολογίας («κωδικός ΣΟ») και την ποσότητά τους.
Η Επιτροπή ενημερώνει σχετικά τα άλλα κράτη μέλη.
6.   Όταν ένα έντυπο πιστοποιητικό ή απόσπασμα απολεσθεί ή καταστραφεί, και το έγγραφο που έχει απολεσθεί ή καταστραφεί έχει χρησιμοποιηθεί εν όλω ή εν μέρει, αποκλειστικά για τον σκοπό της αποδέσμευσης της εκκρεμούσας εγγύησης σχετικά με τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ή την εξαγωγή που είχε ήδη καταχωριστεί στο πρωτότυπο πιστοποιητικό, ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α)
ο κάτοχος ή ο εκδοχέας δύναται να ζητήσει από την αρχή έκδοσης να εκδώσει αντίγραφο του πιστοποιητικού ή του αποσπάσματος, το οποίο πρέπει να συνταχθεί και θεωρηθεί κατά τον ίδιο τρόπο με το πρωτότυπο. Αντίγραφο πιστοποιητικού ή αποσπάσματος μπορεί να εκδοθεί μόνο μία φορά·

β)
η αρχή έκδοσης μπορεί να παράσχει στον κάτοχο ή στον εκδοχέα αντίγραφο του πιστοποιητικού ή του αποσπάσματος, με την ευδιάκριτη ένδειξη «αντίγραφο» σε κάθε αντίτυπο·

γ)
το αντίγραφο του πιστοποιητικού ή του αποσπάσματος προσκομίζεται στην τελωνειακή αρχή που είναι αρμόδια για τη διασάφηση για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, ή την εξαγωγή εφόσον η εν λόγω διασάφηση έγινε αποδεκτή υπό την κάλυψη του απολεσθέντος πιστοποιητικού ή αποσπάσματος. Η εν λόγω τελωνειακή αρχή πραγματοποιεί καταχωρίσεις και επικυρώνει τα αντίγραφα, όσον αφορά τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ή την εξαγωγή που πραγματοποιούνται βάσει του πρωτότυπου πιστοποιητικού ή του αποσπάσματος.
Άρθρο 16
Ανωτέρα βία
1.   Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους που έχει εκδώσει το πιστοποιητικό ή το απόσπασμα μπορεί να αναγνωρίσει περίπτωση ανωτέρας βίας, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 50 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014 της Επιτροπής (23) και να αποφασίσει:
α)
είτε να ακυρώσει την υποχρέωση θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία ή εξαγωγής των προϊόντων και της ποσότητας που αναγράφονται στο πιστοποιητικό κατά τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού, όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού, και να αποδεσμεύσει την εγγύηση ή να παρατείνει τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού για περίοδο μέχρι 180 ημέρες μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος του πιστοποιητικού, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις της περίπτωσης· είτε

β)
να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των αποδεικτικών στοιχείων για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ή για την εξαγωγή που αναφέρονται στο άρθρο 14 παράγραφος 6 του παρόντος κανονισμού, εντός των ορίων που καθορίζει η διάταξη αυτή, χωρίς μερική κατάπτωση της εγγύησης.
Η απόφαση που λαμβάνεται σύμφωνα με το στοιχείο α) αφορά μόνο την ποσότητα προϊόντων που δεν ήταν δυνατόν να τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία ή να εξαχθεί λόγω ανωτέρας βίας.
2.   Στην κοινοποίησή τους σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 4 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014, οι αρμόδιες αρχές ενημερώνουν την Επιτροπή για τα σχετικά προϊόντα, παραθέτοντας τον κωδικό ΣΟ και τις σχετικές ποσότητες. Επίσης, αναφέρουν αν πρόκειται για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ή για εξαγωγή και αν πρόκειται για ακύρωση του πιστοποιητικού ή παράταση της περιόδου ισχύος του πιστοποιητικού ή της προθεσμίας υποβολής των αποδεικτικών στοιχείων για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ή την εξαγωγή, διευκρινίζοντας τη νέα προθεσμία. Η Επιτροπή ενημερώνει σχετικά τις λοιπές αρμόδιες αρχές μέσω του δικτυακού τόπου που έχει προβλεφθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό και στον οποίο έχουν πρόσβαση οι αρχές έκδοσης πιστοποιητικών και οι τελωνειακές αρχές.
3.   Σε περίπτωση που, εν αναμονή της απόφασης για λόγους ανωτέρας βίας, ο κάτοχος ή ο εκδοχέας εκφράσει την ανάγκη για περαιτέρω χρήση του πιστοποιητικού όσον αφορά την ποσότητα για την οποία δεν γίνεται επίκληση ανωτέρας βίας, η αρχή έκδοσης εκδίδει απόσπασμα για το εν λόγω υπόλοιπο, στο οποίο αναγράφονται οι πληροφορίες που προβλέπονται στην ανακοίνωση σχετικά με τα πιστοποιητικά εισαγωγής και εξαγωγής για τα γεωργικά προϊόντα.
Το απόσπασμα αυτό δεν είναι μεταβιβάσιμο.
Άρθρο 17
Πληροφορίες και κοινοποιήσεις όσον αφορά την κάνναβη
1.   Για τους σκοπούς του ελέγχου όσον αφορά τις πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 4 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1237, όταν οι πράξεις διεξάγονται σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο ο εισαγωγέας επιτρέπεται να εισάγει σπόρους κάνναβης εκτός εκείνων που προορίζονται για σπορά, η αρχή που χορήγησε την άδεια αποστέλλει στην αρμόδια αρχή του άλλου κράτους μέλους αντίγραφα των εγγράφων που αφορούν τις πράξεις που διεξήχθησαν στο έδαφος του τελευταίου και τα οποία υποβλήθηκαν από τους αδειοδοτηθέντες εισαγωγείς.
Εάν διαπιστωθούν παρατυπίες κατά τους ελέγχους που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 4 τέταρτο εδάφιο του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1237, η αρμόδια αρχή του οικείου κράτους μέλους ενημερώνει την αρμόδια αρχή για τη χορήγηση της άδειας στο κράτος μέλος στο οποίο έχει αδειοδοτηθεί ο υπόψη εισαγωγέας.
2.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τις διατάξεις που θεσπίζουν για την εφαρμογή του άρθρου 9 παράγραφοι 1, 2 και 3 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1237, καθώς και του άρθρου 9 παράγραφος 4 πρώτο, δεύτερο και τρίτο εδάφιο.
Το αργότερο στις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους, οι αρμόδιες αρχές ανακοινώνουν στην Επιτροπή τις κυρώσεις που επέβαλαν ή τα μέτρα που έλαβαν ως αποτέλεσμα των παρατυπιών που διαπιστώθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο εμπορίας.
Οι αρμόδιες αρχές διαβιβάζουν στην Επιτροπή τα ονόματα και τις διευθύνσεις των αρχών που είναι υπεύθυνες για τη διενέργεια των ελέγχων οι οποίοι αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 4 τέταρτο εδάφιο του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1237. Η Επιτροπή διαβιβάζει τα ονόματα και τις διευθύνσεις στις αρμόδιες αρχές των άλλων κρατών μελών.
Άρθρο 18
Κοινοποιήσεις σχετικά με το σκόρδο
Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τις συνολικές ποσότητες που καλύπτονται από αιτήσεις πιστοποιητικών «Β», έως την Τετάρτη κάθε εβδομάδας για αιτήσεις που παραλήφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι σχετικές ποσότητες κατανέμονται ανά ημέρα υποβολής αίτησης πιστοποιητικού εισαγωγής, ανά χώρα καταγωγής και ανά κωδικό ΣΟ. Για προϊόντα πλην του σκόρδου, όπως ορίζεται στα τμήματα Ε και ΣΤ του παραρτήματος II, κοινοποιείται επίσης η ονομασία του προϊόντος, όπως προβλέπεται στο τμήμα 14 της αίτησης πιστοποιητικού εισαγωγής.
Άρθρο 19
Κοινοποιήσεις σχετικά με τα πιστοποιητικά εισαγωγής για την αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης
1.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε Πέμπτη, ή εάν η ημέρα αυτή είναι αργία την πρώτη επόμενη εργάσιμη ημέρα, τις ποσότητες των προϊόντων που αναφέρονται στο παράρτημα II μέρος I τμήμα Η, για τις οποίες εκδόθηκαν πιστοποιητικά εισαγωγής κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, κατανεμημένες ανά κωδικό ΣΟ και ανά χώρα καταγωγής.
2.   Εάν ένα κράτος μέλος θεωρεί ότι οι ποσότητες για τις οποίες ζητήθηκαν πιστοποιητικά εισαγωγής στο εν λόγω κράτος συνεπάγονται κίνδυνο πρόκλησης διαταραχής στην αγορά, ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή χωρίς καθυστέρηση, κοινοποιώντας της τις εν λόγω ποσότητες ανά τύπο προϊόντος. Η Επιτροπή εξετάζει την κατάσταση και ενημερώνει σχετικά τα κράτη μέλη.
Άρθρο 20
Ανταλλαγή πληροφοριών και κοινοποιήσεις προς την Επιτροπή
1.   Εφόσον είναι αναγκαίο για την ορθή εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, οι αρμόδιες αρχές ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα πιστοποιητικά και τα αποσπάσματα καθώς και για τις παρατυπίες και τις παραβάσεις που τα αφορούν.
2.   Οι αρμόδιες αρχές κοινοποιούν στην Επιτροπή τις παρατυπίες και τις παραβάσεις που αφορούν τον παρόντα κανονισμό, μόλις αυτές υποπέσουν στην αντίληψή τους.
3.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τις πληροφορίες σχετικά με το ενιαίο προσδιοριστικό πόρου (URL) της διαδικτυακής διεύθυνσης των αρχών που είναι αρμόδιες για την παραλαβή των αιτήσεων και την έκδοση των πιστοποιητικών και αποσπασμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2, επικαιροποιούν τα εν λόγω στοιχεία και τα αποστέλλουν εκ νέου, όταν είναι αναγκαίο. Η Επιτροπή δημοσιεύει τον URL στον δημόσιο δικτυακό τόπο της.
4.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν επίσης στην Επιτροπή τα αποτυπώματα των επισήμων σφραγίδων και, κατά περίπτωση, των ανάγλυφων σφραγίδων που χρησιμοποιούν οι αρχές. Η Επιτροπή ενημερώνει αμέσως σχετικά τα υπόλοιπα κράτη μέλη μέσω ενός προστατευμένου δικτυακού τόπου στον οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι αρχές των κρατών μελών.
5.   Οι κοινοποιήσεις προς την Επιτροπή που αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό υποβάλλονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 792/2009 της Επιτροπής (24).
Άρθρο 21
Μεταβατικές διατάξεις
1.   Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα έντυπα που προβλέπονται στο άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 376/2008, τα οποία εμφαίνονται στο παράρτημα I του εν λόγω κανονισμού, για τις αιτήσεις και για την έκδοση πιστοποιητικών, έως ότου εξαντληθούν τα υφιστάμενα αποθέματα. Σε κάθε περίπτωση, οι αιτήσεις που υποβάλλονται και τα πιστοποιητικά που εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 3 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού σε άλλο κράτος μέλος σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού είναι αποδεκτά σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας.
2.   Η απόδειξη εξόδου από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης που προβλέπεται στο άρθρο 14 παράγραφος 4 στοιχείο β) και στο άρθρο 14 παράγραφος 5 γίνεται δεκτή σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό το αντίτυπο ελέγχου Τ5 που αναφέρεται στο άρθρο 912α-912ζ του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής (25).
Άρθρο 22
Έναρξη ισχύος και εφαρμογή
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εφαρμόζεται από τις 6 Νοεμβρίου 2016.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2016.
Για την Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Jean-Claude JUNCKER


(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2007, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των γεωργικών αγορών και ειδικών διατάξεων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα (Ενιαίος κανονισμός ΚΟΑ) (ΕΕ L 299 της 16.11.2007, σ. 1).
(3)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/1237 της Επιτροπής, της 18ης Μαΐου 2016, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους κανόνες εφαρμογής του καθεστώτος πιστοποιητικών εισαγωγής και εξαγωγής και τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους κανόνες σχετικά με την αποδέσμευση και την κατάπτωση των εγγυήσεων που κατατέθηκαν για τα πιστοποιητικά αυτά, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 2535/2001, (ΕΚ) αριθ. 1342/2003, (ΕΚ) αριθ. 2336/2003, (ΕΚ) αριθ. 951/2006, (ΕΚ) αριθ. 341/2007 και (ΕΚ) αριθ. 382/2008 της Επιτροπής και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 2390/98, (ΕΚ) αριθ. 1345/2005, (ΕΚ) αριθ. 376/2008 και (ΕΚ) αριθ. 507/2008 της Επιτροπής (βλέπε σελίδα 1 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).
(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2535/2001 της Επιτροπής, της 14ης Δεκεμβρίου 2001, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 του Συμβουλίου όσον αφορά το καθεστώς εισαγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και το άνοιγμα δασμολογικών ποσοστώσεων (ΕΕ L 341 της 22.12.2001, σ. 29).
(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1342/2003 της Επιτροπής, της 28ης Ιουλίου 2003, περί ειδικών λεπτομερειών εφαρμογής του καθεστώτος πιστοποιητικών εισαγωγής και εξαγωγής στον τομέα των σιτηρών και του ρυζιού (ΕΕ L 189 της 29.7.2003, σ. 12).
(6)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2336/2003 της Επιτροπής, της 30ής Δεκεμβρίου 2003, για καθορισμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 670/2003 του Συμβουλίου για τη θέσπιση ειδικών μέτρων σχετικά με την αγορά στον τομέα της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης (ΕΕ L 346 της 31.12.2003, σ. 19).
(7)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 951/2006 της Επιτροπής, της 30ής Ιουνίου 2006, για καθορισμό λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 318/2006 του Συμβουλίου όσον αφορά τις συναλλαγές με τρίτες χώρες στον τομέα της ζάχαρης (ΕΕ L 178 της 1.7.2006, σ. 24).
(8)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 341/2007 της Επιτροπής, της 29ης Μαρτίου 2007, σχετικά με το άνοιγμα και τον τρόπο διαχείρισης δασμολογικών ποσοστώσεων καθώς και την καθιέρωση καθεστώτος πιστοποιητικών εισαγωγής και πιστοποιητικών καταγωγής για τα σκόρδα και ορισμένα άλλα γεωργικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες (ΕΕ L 90 της 30.3.2007, σ. 12).
(9)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 382/2008 της Επιτροπής, της 21ης Απριλίου 2008, για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος των πιστοποιητικών εισαγωγής και εξαγωγής στον τομέα του βοείου κρέατος (ΕΕ L 115 της 29.4.2008, σ. 10).
(10)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2390/98 της Επιτροπής, της 5ης Νοεμβρίου 1998, για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1706/98 του Συμβουλίου για το καθεστώς εισαγωγής ορισμένων υποκατάστατων σιτηρών και μεταποιημένων προϊόντων με βάση τα σιτηρά και ρύζι καταγωγής κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) ή των υπερπόντιων χωρών και εδαφών ΥΧΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2245/90 (ΕΕ L 297 της 6.11.1998, σ. 7).
(11)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1345/2005 της Επιτροπής, της 16ης Αυγούστου 2005, για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος των αδειών εξαγωγής στον τομέα του ελαιολάδου (ΕΕ L 212 της 17.8.2005, σ. 13).
(12)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 376/2008 της Επιτροπής, της 23ης Απριλίου 2008, για τις κοινές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος των πιστοποιητικών εισαγωγής, εξαγωγής και προκαθορισμού για τα γεωργικά προϊόντα (ΕΕ L 114 της 26.4.2008, σ. 3).
(13)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 507/2008 της Επιτροπής, της 6ης Ιουνίου 2008, για τη θέσπιση των λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1673/2000 του Συμβουλίου περί κοινής οργανώσεως της αγοράς στον τομέα του λίνου και της κάνναβης που προορίζονται για την παραγωγή ινών (ΕΕ L 149 της 7.6.2008, σ. 38).
(14)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1).
(15)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής, της 28ης Ιουλίου 2015, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 343 της 29.12.2015, σ. 1).
(16)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 907/2014 της Επιτροπής, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά τους οργανισμούς πληρωμών και άλλους οργανισμούς, τη δημοσιονομική διαχείριση, την εκκαθάριση λογαριασμών, τις εγγυήσεις και τη χρήση του ευρώ (ΕΕ L 255 της 28.8.2014, σ. 18).
(17)  Ανακοίνωση σχετικά με τα πιστοποιητικά εισαγωγής και εξαγωγής για τα γεωργικά προϊόντα (ΕΕ C 278 της 30.7.2016).
(18)  Κανονισμός (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1182/71 τού Συμβουλίου, της 3ης Ιουνίου 1971, περί καθορισμού των κανόνων πού εφαρμόζονται στις προθεσμίες, ημερομηνίες και διορίες (ΕΕ L 124 της 8.6.1971, σ. 1).
(19)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής, της 24ης Νοεμβρίου 2015, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 343 της 29.12.2015, σ. 558).
(20)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 515/97 του Συμβουλίου, της 13ης Μαρτίου 1997, περί της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των διοικητικών αρχών των κρατών μελών και της συνεργασίας των αρχών αυτών με την Επιτροπή με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των τελωνειακών και γεωργικών ρυθμίσεων (ΕΕ L 82 της 22.3.1997, σ. 1).
(21)  http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/col/col_home.jsp?Lang=en&Screen=0
(22)  http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/ecs/ecs_home.jsp?Lang=en
(23)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 908/2014 της Επιτροπής, της 6ης Αυγούστου 2014, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους οργανισμούς πληρωμών και άλλους οργανισμούς, τη δημοσιονομική διαχείριση, την εκκαθάριση λογαριασμών, τους κανόνες σχετικά με τους ελέγχους, τις εγγυήσεις και τη διαφάνεια (ΕΕ L 255 της 28.8.2014, σ. 59).
(24)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 792/2009 της Επιτροπής, της 31ης Αυγούστου 2009, για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής όσον αφορά την κοινοποίηση από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή των πληροφοριών και των εγγράφων σε εφαρμογή της κοινής οργάνωσης των αγορών, του καθεστώτος των άμεσων ενισχύσεων, της προώθησης των γεωργικών προϊόντων και των καθεστώτων που εφαρμόζονται στις εξόχως απόκεντρες περιοχές και στα μικρά νησιά του Αιγαίου (ΕΕ L 228 της 1.9.2009, σ. 3).

(25)  Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής της 2ας Ιουλίου 1993 για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 253 της 11.10.1993, σ. 1).

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε


Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου