Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Η χρήση των εφεδρικών διαδικασιών στο ICISnet του ΕΦΚ. Γ 1168866 ΕΞ 2017 (Μάθημα 3) 14 Νοεμβρίου 2017


Η χρήση των εφεδρικών διαδικασιών στο ICISnet του ΕΦΚ. Γ 1168866 ΕΞ 2017 (Μάθημα 3) 14 Νοεμβρίου 2017


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
Δ/ΝΣΗ Ε.Φ.Κ. ΚΑΙ Φ.Π.Α.
ΤΜΗΜΑ Γ΄- Φορολογίας Καπνικών Προϊόντων
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2017
Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΦΚΦ Γ 1168866 ΕΞ 2017
ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Διανομής
Θέμα: «Οδηγίες για τη χρήση των εφεδρικών διαδικασιών»
Σχετ .:Η υπ’αριθμ. ΔΕΦΚ 5041345 ΕΞ 2013/28.11.2013 Ε.Δ.Υ.Ο. «Οδηγίες για τη λειτουργία του υποσυστήματος ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ στο ICISnet»
Στα πλαίσια υλοποίησης των συστάσεων του εσωτερικού ελέγχου που διενεργήθηκε από την αρμόδια διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου με σκοπό την διόρθωση και βελτίωση των διαδικασιών που εφαρμόζονται για τον έλεγχο λειτουργίας των φορολογικών αποθηκών βιομηχανοποιημένων καπνών και δεδομένου ότι κατά τον εν λόγω έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι εφεδρικές διαδικασίες ως εναλλακτικός τρόπος διεξαγωγής των προβλεπόμενων διαδικασιών στις περιπτώσεις που το πληροφοριακό σύστημα τίθεται εκτός λειτουργίας δεν τηρούνται ομοιόμορφα και με ορθό τρόπο από τις τελωνειακές αρχές, σας υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα:
Με αφορμή τη θέση σε πλήρη παραγωγική λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων ICISnet, δόθηκαν με τη ανωτέρω σχετική Ε.Δ.Υ.Ο. οδηγίες αναφορικά με την διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης των τελωνειακών παραστατικών καθώς και των λοιπών λειτουργιών του υποσυστήματος ΕΦΚ. Ειδικότερα στο κεφ.VII. ΕΦΕΔΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ της εν λόγω Ε.Δ.Υ.Ο. καθορίστηκε η έννοια της εφεδρικής διαδικασίας ως εναλλακτικός τρόπος υποβολής των παραστατικών και εγγράφων σε περιπτώσεις που η ηλεκτρονική επικοινωνία δεν είναι εφικτή, προβλέφθηκε η χειρόγραφη διαδικασία κατάθεσης των προβλεπόμενων κατά περίπτωση τελωνειακών παραστατικών από τους υπόχρεους στα αρμόδια τελωνεία και δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες για την καταχώρηση αυτών από τα τελωνεία στα ειδικά βιβλία. Επιπλέον προσδιορίστηκαν με σαφή τρόπο οι περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρείται αδύνατη η ηλεκτρονική επικοινωνία και κατά συνέπεια οι περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιείται η εφεδρική χειρόγραφη διαδικασία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των οδηγιών που δόθηκαν με τη σχετική ως άνω Ε.Δ.Υ.Ο. και εφιστούμε την προσοχή για την ορθή χρήση των χειρόγραφων διαδικασιών, οι οποίες εφαρμόζονται εναλλακτικά και μόνο εφόσον αποδεδειγμένα υπάρχει αδυναμία διεξαγωγής αυτών μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών που υποστηρίζονται από το σύστημα ICISnet.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
Ε.ΓΙΑΛΟΥΡΗ


VΙ. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΚ ΤΩΝ ΜΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΩΝ (Απόσπασμα :Αριθ.Πρωτ: ΔΕΦΚ 5041345 ΕΞ 2013)

ΣΤΟ ICIS (ΟΠΣΤ) ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ
1. Tα μη μηχανογραφημένα στο ICIS (ΟΠΣΤ) Τελωνεία, τα οποία έχουν πρόσβαση στο υποσύστημα Αδειών-Εγκρίσεων του ICISnet για σκοπούς EMCS (σύμφωνα με την δ΄ σχετική ΕΔΥΟ), με την έναρξη λειτουργίας του ICISNET θα πρέπει να προβούν άμεσα στην καταχώρηση των αποθεμάτων των προϊόντων των φορολογικών αποθηκών οι άδειες των οποίων έχουν εκδοθεί από τα εν λόγω Τελωνεία, μέσω της λειτουργίας «Διαχείριση προϊόντων ΕΦΚ» του υποσυστήματος ΕΦΚ.
Τα αποθέματα θα πρέπει καταχωρηθούν με βάση τους εθνικούς κωδικούς προϊόντων, και να εκφράζονται στην μονάδα φορολόγησης των προϊόντων π.χ. οινοπνευματώδη σε λίτρα άνυδρα, μπύρα σε εκατόλιτρα, ενδιάμεσα και κρασί σε λίτρα τελικού προϊόντος, καπνικά σε πακέτα/φακέλους, πετρελαιοειδή σε χιλιόγραμμα/τόνους κ.λπ. Επισημαίνεται ότι για τα προϊόντα που δεν υφίσταται εθνικός κωδικός προϊόντος θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα η Δ/νση ΕΦΚ προκειμένου να γίνει η σχετική κωδικοποίηση. Επιπλέον, μέσω της λειτουργίας «Υποστηρικτικές λειτουργίες –διαχείριση των Κωδικών Εθνικών Προϊόντων» τα Τελωνεία έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν τους υπάρχοντες εθνικούς κωδικούς προϊόντος και να επιλέγουν τον σωστό εθνικό κωδικό.
Η εισαγωγή των αποθεμάτων των φορολογικών αποθηκών στο σύστημα είναι απαραίτητη δεδομένου ότι με την έναρξη λειτουργίας του ICISnet θα είναι αδύνατη η υποβολή οποιουδήποτε παραστατικού (πχ. ΔΕΦΚ, e-ΔΕ κλπ.), καθώς το σύστημα πραγματοποιεί αυτόματο έλεγχο των διαθέσιμων προϊόντων.
Σε κάθε περίπτωση, για την επαλήθευση των δηλωθέντων αποθεμάτων, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εκ των υστέρων έλεγχοι και σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης θα πρέπει να επιβληθούν σχετικές κυρώσεις.
2. Επιπλέον, τα μη μηχανογραφημένα στο ICIS (ΟΠΣΤ) Τελωνεία, πρέπει να προβούν σε καταχώρηση των αδειών κατοχής αμβίκων που έχουν εκδοθεί από αυτά και δεν έχουν καταχωρηθεί στο ΟΠΣΤ. Ομοίως, πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στην καταχώρηση των αδειών παραγωγής ζύθου που ενδεχομένως έχουν χορηγηθεί. Οι νέες άδειες που θα εκτυπωθούν από το σύστημα πρέπει να κοινοποιηθούν άμεσα στους ενδιαφερόμενους καθώς και στους εμπλεκόμενους φορείς.
VΙI. ΕΦΕΔΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Εφεδρική διαδικασία είναι ο εναλλακτικός τρόπος υποβολής των παραστατικών και εγγράφων σε περιπτώσεις που η ηλεκτρονική επικοινωνία δεν είναι εφικτή. Η έλλειψη ηλεκτρονικής επικοινωνίας είναι δυνατόν να οφείλεται είτε σε πρόβλημα του συστήματος των Τελωνείων ICISnet, είτε σε πρόβλημα του συστήματος ή της επικοινωνίας του οικονομικού φορέα ή του αντιπροσώπου του.
Σε περίπτωση που το μηχανογραφικό σύστημα Τελωνείων ICISnet είναι εκτός λειτουργίας, για την υποβολή των σχετικών παραστατικών και λοιπών εγγράφων, θα ακολουθείται η χειρόγραφη διαδικασία με την κατάθεση των εντύπων που προβλέπονται κατά περίπτωση στο αρμόδιο τελωνείο.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση της ΔΕΦΚ, της ΑΔΕΤ, της ΔΑΟ και της ΑΔΟ, όταν το σύστημα αποκατασταθεί ο συναλλασσόμενος υποχρεούται άμεσα να υποβάλλει ηλεκτρονικά τα εν λόγω παραστατικά.
Ειδικότερα, στην περίπτωση χειρόγραφης διαδικασίας και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, για την έντυπη υποβολή της ΔΕΦΚ, της ΔΑΟ και της ΑΔΟ, θα κατατίθενται τα υπάρχοντα έντυπα, προστιθεμένων επιπλέον των καινούργιων πεδίων που έχουν προβλεφθεί κατά περίπτωση, ως εξής:
· Για την έντυπη υποβολή της Δ.Α.Ο., στο ήδη υπάρχον έντυπο, πρέπει να γίνει προσθήκη των καινούργιων πεδίων που έχουν προβλεφθεί στη Θέση Β «Στοιχεία Οχήματος», τα οποία είναι Αριθμός Αδείας Κυκλοφορίας, Ένδειξη: Καινούργιο ή Μεταχειρισμένο και Ημερομηνία Άφιξης, η οποία συμπληρώνεται με την ημερομηνία άφιξης του οχήματος στη χώρα στην περίπτωση υποβολής Δ.Α.Ο. σε προγενέστερο χρόνο.
· Για την έντυπη υποβολή της Α.Δ.Ο. στο ήδη υπάρχον έντυπο, πρέπει να γίνει προσθήκη των καινούργιων πεδίων που έχουν προβλεφθεί, τα οποία είναι:
- Πεδίο 3β Αριθμός Δ.Α.Ο.-Ημερομηνία-Τελωνείο
- Πεδίο 3γ Αριθμός Α.Δ.Ο.- Ημερομηνία-Τελωνείο Αποστολής
- Πεδίο 4β Αξία
- Πεδίο 13α Έμφορτη Πεδίο 13β Αυτοδύναμη
- Πεδίο 14 Αποδεικτικά Μεταφοράς
- α. Μεταφορέας, Αριθμός Φορτωτικής, Μέσο Μεταφοράς
- β. Αριθμός Αδείας Κυκλοφορίας Προσωρινού τύπου
- Πεδίο 17 Περιγραφή Οχήματος
- Αριθμός Πλαισίου, Ένδειξη: Καινούργιο, Μεταχειρισμένο
Το αρμόδιο Τελωνείο καταχωρεί κατά περίπτωση τα παραστατικά στο Ενιαίο Βιβλίο ή στα Ειδικά Βιβλία Καταχώρησης με αύξοντα αριθμό καταχώρησης.
Στην περίπτωση της ΔΕΦΚ και της ΑΔΕΤ, για το ποσό της οφειλής συστήνεται παρακαταθήκη και δεν εκδίδεται Αποδεικτικό Είσπραξης. Όταν το σύστημα αποκατασταθεί και ο συναλλασσόμενος υποβάλλει ηλεκτρονικά τα εν λόγω παραστατικά λύνεται η παρακαταθήκη, εισπράττεται το ποσό της οφειλής και εκδίδεται κανονικά από το σύστημα το αποδεικτικό είσπραξης.
Άδεια παράδοσης στην εφεδρική διαδικασία επέχει το τριπλότυπο έντυπο Τ.07.01 «Αποδεικτικό Είσπραξης και Άδεια παραλαβής/εξαγωγής εμπορευμάτων», επισημαίνοντας ότι πρέπει να διαγράφεται η φράση «Αποδεικτικό Είσπραξης» ώστε να χρησιμοποιείται μόνο ως Άδεια Παράδοσης.
Επισημαίνουμε ότι και σε περιπτώσεις όπου το ICISnet δεν τίθεται εξ αρχής εκτός λειτουργίας, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο της ηλεκτρονικής διαδικασίας, δηλαδή έχει αποδοθεί MRN στο παραστατικό, θα ακολουθείται η χειρόγραφη διαδικασία. Όταν επανέλθει το σύστημα το Τελωνείο θα προβαίνει σε αυτοδίκαιη ακύρωση του ηλεκτρονικού παραστατικού. Ειδικότερα, στις περιπτώσεις που έχει εκτυπωθεί το Αποδεικτικό Είσπραξης και τίθεται το σύστημα εκτός λειτουργίας, πριν το Τελωνείο ακυρώσει αυτοδίκαια το παραστατικό, ο ταμίας προβαίνει σε σχετικό αντιλογισμό του ήδη εκτυπωμένου Αποδεικτικού και ύστερα εφαρμόζεται η αυτοδίκαιη ακύρωση του παραστατικού από το Τελωνείο.



Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας 

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα


E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου