Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα των εμπορευμάτων με το T2L (Απόσπασμα ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/2447 (Μάθημα 2) 24 Νοεμβρίου 2017


Απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα των εμπορευμάτων με το T2L  (Απόσπασμα  ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/2447 (Μάθημα 2) 24 Νοεμβρίου 2017


T2L_ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/2447 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ  της 24ης Νοεμβρίου 2015 για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα,  29.12.2015                  EL            Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης      L 343/558, Απόσπασμα σελ.3

Άρθρο 202 Θεώρηση παραστατικών T2L ή T2LF
Έως την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του συστήματος ΕΤΚ — Αποδεικτικό Ενωσιακού Καθεστώτος που αναφέρεται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης 2014/255/ΕΕ, όταν τα κράτη μέλη έχουν προβλέψει ότι επιτρέπεται η χρησιμοποίηση άλλων μέσων εκτός από τις ηλεκτρονικές τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων, το αρμόδιο τελωνείο θεωρεί τα παραστατικά T2L ή T2LF και, κατά περίπτωση, τυχόν χρησιμοποιούμενα συμπληρωματικά έντυπα ή πίνακες φόρτωσης.

Έως την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του συστήματος ΕΤΚ — Αποδεικτικό Ενωσιακού Καθεστώτος που αναφέρεται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης 2014/255/ΕΕ, κατόπιν αιτήματος της ναυτιλιακής εταιρείας, το δηλωτικό που αυτή έχει συμπληρώσει και υπογράψει δεόντως θεωρείται από το αρμόδιο τελωνείο.

Έως την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του συστήματος ΕΤΚ — Αποδεικτικό Ενωσιακού Καθεστώτος που αναφέρεται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης 2014/255/ΕΕ, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να χορηγούν άδεια κατάρτισης του δηλωτικού που αναφέρεται στο άρθρο 199 παράγραφος 2, το οποίο χρησιμεύει για την απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων, το αργότερο την επομένη της αναχώρησης του πλοίου. Ωστόσο, το δηλωτικό συντάσσεται πάντοτε πριν την άφιξη του πλοίου στον λιμένα προορισμού.

1.   Όταν ο MRN αναγράφεται για την απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων, τα δεδομένα του παραστατικού T2L ή T2LF που χρησιμεύουν ως βάση για τον MRN μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την πρώτη προσκόμιση των εμπορευμάτων.
Όταν το T2L ή το T2LF χρησιμοποιείται μόνο για μέρος των εμπορευμάτων κατά την πρώτη τους προσκόμιση, συντάσσονται νέα αποδεικτικά στοιχεία για το υπόλοιπο μέρος των εμπορευμάτων σύμφωνα με το άρθρο 200 του παρόντος κανονισμού και το άρθρο 123 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446.
2.   Ταξιδιώτες, εκτός των οικονομικών φορέων, υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για θεώρηση παραστατικού T2L ή T2LF χρησιμοποιώντας το έντυπο που παρατίθεται στο παράρτημα 51-01.

1.   Σε κάθε τελωνειακό δηλωτικό εμπορευμάτων αποδίδεται ένας κύριος αριθμός αναφοράς (MRN).
Σε τέτοιου είδους δηλωτικό μπορεί να αποδίδεται MRN μόνον εφόσον καλύπτει εμπορεύματα που έχουν τον τελωνειακό χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων και φορτώνονται στο πλοίο σε ενωσιακό λιμένα.
2.   Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να δέχονται τη χρήση των εμπορικών, λιμενικών ή μεταφορικών πληροφοριακών συστημάτων για την υποβολή της αίτησης θεώρησης και καταχώρισης του τελωνειακού δηλωτικού εμπορευμάτων και για την προσκόμισή του στο αρμόδιο τελωνείο, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω συστήματα περιέχουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για το δηλωτικό αυτό.

1.   Σύμφωνα με το άρθρο 127 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446, τα ενωσιακά εμπορεύματα προσδιορίζονται στο δελτίο TIR ή ATA ή στο έντυπο 302 από τον κωδικό «T2L» ή «T2LF». Ο δικαιούχος του καθεστώτος μπορεί να συμπεριλάβει έναν από τους εν λόγω κωδικούς, ανάλογα με την περίπτωση, συνοδευόμενο από την υπογραφή του στα σχετικά έγγραφα στον χώρο που προορίζεται για την περιγραφή των εμπορευμάτων, πριν από την υποβολή τους προς θεώρηση στο τελωνείο αναχώρησης. Ο κατάλληλος κωδικός «T2L» ή «T2LF» θεωρείται με τη σφραγίδα του τελωνείου αναχώρησης η οποία συνοδεύεται από την υπογραφή του αρμόδιου υπαλλήλου.
Σε περίπτωση ηλεκτρονικού εντύπου 302 ο δικαιούχος του καθεστώτος μπορεί επίσης να συμπεριλάβει έναν από τους εν λόγω κωδικούς στα στοιχεία του εντύπου 302. Στην περίπτωση αυτή, η θεώρηση από το τελωνείο αναχώρησης πραγματοποιείται σε ηλεκτρονική μορφή.
2.   Όταν το δελτίο TIR, το δελτίο ΑΤΑ ή το έντυπο 302 καλύπτει ταυτόχρονα ενωσιακά και μη ενωσιακά εμπορεύματα, αυτά αναφέρονται χωριστά και ο κωδικός «T2L» ή «T2LF», κατά περίπτωση, τίθεται έτσι, ώστε να αφορά σαφώς μόνον τα ενωσιακά εμπορεύματα.

1.   Σε περίπτωση μηχανοκίνητων οδικών οχημάτων που είναι ταξινομημένα σε κράτος μέλος, τα οποία έχουν προσωρινά εξέλθει από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και έχουν εισέλθει εκ νέου, ο τελωνειακός χαρακτήρας των ενωσιακών εμπορευμάτων θεωρείται αποδεδειγμένος εφόσον συνοδεύονται από τις πινακίδες κυκλοφορίας και τα έγγραφα ταξινόμησης, τα δε στοιχεία ταξινόμησης που αναγράφονται στις εν λόγω πινακίδες και έγγραφα αποδεικνύουν σαφώς την ταξινόμηση.
2.   Σε περίπτωση που ο τελωνειακός χαρακτήρας των ενωσιακών εμπορευμάτων δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεδειγμένος σύμφωνα με την παράγραφο 1, η απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα των ενωσιακών εμπορευμάτων παρέχεται με ένα από τα υπόλοιπα μέσα που αναφέρονται στο άρθρο 199 του παρόντος κανονισμού.

1.   Στην περίπτωση συσκευασιών, παλετών και λοιπού παρόμοιου εξοπλισμού, με εξαίρεση τα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία ανήκουν σε πρόσωπο εγκατεστημένο στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εμπορευμάτων που έχουν προσωρινά εξέλθει από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και έχουν εισέλθει εκ νέου, ο τελωνειακός χαρακτήρας των ενωσιακών εμπορευμάτων θεωρείται αποδεδειγμένος όταν οι συσκευασίες, οι παλέτες και λοιπός παρόμοιος εξοπλισμός αναγνωρίζονται ως ανήκοντα στο εν λόγω πρόσωπο, δηλώνονται ότι έχουν τον τελωνειακό χαρακτήρα των ενωσιακών εμπορευμάτων και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς την ακρίβεια της δήλωσης.
2.   Σε περίπτωση που ο τελωνειακός χαρακτήρας των ενωσιακών εμπορευμάτων δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεδειγμένος σύμφωνα με την παράγραφο 1, η απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα των ενωσιακών εμπορευμάτων παρέχεται με ένα από τα υπόλοιπα μέσα που αναφέρονται στο άρθρο 199 του παρόντος κανονισμού.

Για τα εμπορεύματα που μεταφέρονται από επιβάτες σε αποσκευές και δεν προορίζονται για εμπορική χρήση και τα οποία έχουν προσωρινά εξέλθει από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και έχουν εισέλθει εκ νέου, ο τελωνειακός χαρακτήρας των ενωσιακών εμπορευμάτων θεωρείται αποδεδειγμένος όταν ο επιβάτης δηλώνει ότι έχουν τον τελωνειακό χαρακτήρα των ενωσιακών εμπορευμάτων και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά την ακρίβεια της δήλωσης.

Στην περίπτωση εμπορευμάτων που έχουν τον τελωνειακό χαρακτήρα των ενωσιακών εμπορευμάτων και η αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τις 15 000 ευρώ, ο τελωνειακός χαρακτήρας των ενωσιακών εμπορευμάτων μπορεί να αποδειχθεί με την προσκόμιση του τιμολογίου ή του εγγράφου μεταφοράς που έχει εκδοθεί για τα εν λόγω εμπορεύματα, υπό την προϋπόθεση ότι αφορά μόνο εμπορεύματα που έχουν τον τελωνειακό χαρακτήρα των ενωσιακών εμπορευμάτων.

Οι τελωνειακές υπηρεσίες των κρατών μελών παρέχουν μεταξύ τους αμοιβαία συνδρομή για τον έλεγχο της γνησιότητας και της ακρίβειας των αποδεικτικών μέσων που αναφέρονται στο άρθρο 199 του παρόντος κανονισμού και για την επαλήθευση της ορθότητας των πληροφοριών και των εγγράφων που υποβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Τίτλου και τα άρθρα 123 έως 133 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 και του ότι οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα των ενωσιακών εμπορευμάτων εφαρμόστηκαν ορθά.
Υποτμήμα 2
Ειδικές διατάξεις σχετικά με προϊόντα της θαλάσσιας αλιείας και εμπορεύματα που λαμβάνονται από τα προϊόντα αυτά


Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Βάσει Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα


Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Βιβλιοθήκη
Τελωνείων, Εξωτερικού Εμπορίου, Διεθνούς Εμπορίου
Βιβλία με τίτλους και περιεχόμενα
Blogs = ektelonistivivlia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου